Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Valoració de la reforma de la PAC, una visió del territori

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Valoració de la reforma de la PAC, una visió del territori"

Transcripción

1 Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Valoració de la reforma de la PAC, una visió del territori 28 de setembre de 2013

2 1. Valoració de la reforma de la PAC. Moltes decisions en mans dels Estats membres o regions: el model d aplicació de la PAC depèn d aquestes decisions. 24 i 25 de juliol va tenir lloc una Conferència Sectorial d Agricultura i Desenvolupament Rural Extraordinària i es van prendre acords sobre el model d aplicació de la nova PAC a Espanya. El Ministeri centra el seu posicionament proposant un model d aplicació que persegueix un doble objectiu: Que tot quedi igual : mínims canvis possibles respecte a l actual període. Que totes les CCAA rebin els mateixos imports que en l actual període. Conformitat de totes les CCAA Oposició només de Catalunya i el País Basc.

3 2. Acords en l aplicació del primer pilar. Model uniforme d aplicació de la PAC a tot el territori nacional. S acorda l aplicació d un model de regionalització del Règim de pagament bàsic basat en els imports d ajut rebut per cada comarca agrària i en cada tipus de superfície. Ajut als joves agricultors: destinar fins a un màxim del 2%. Ajut a les zones amb limitacions naturals, en el marc del II pilar. Limitació de la superfície a la que s assignaran drets al Aplicar límit mínim de 300 euros, amb període transitori. Règim de petits agricultors: aplicació automàtica als perceptors que els hi pertoqui menys de euros. Límit màxim per la percepció dels ajuts de euros.

4 2. Acords en l aplicació del primer pilar. Vinya, fruita i hortalissa: productors i superfícies que no perceben ajuts no s incorporaran al nou model. Pastures: únicament s assignaran drets sobre superfícies de pastures a beneficiaris que siguin ramaders titulars d una explotació ramadera inscrita al REGA en un any de referència. Agricultor actiu i activitat agrària sobre les superfícies amb dret a ajuda: anàlisi i proposta per grup de treball d alt nivell. Ajuts acoblats: s utilitzarà el percentatge màxim del 15% i els sectors ramaders tindran una consideració prioritària. Sector vitivinícola: transferència definitiva dels M del Programa de suport al sector vitivinícola al règim de pagaments directes.

5 2. Acords en l aplicació del primer pilar. S estan negociant en els Grups d alt nivell constituïts al MAGRAMA, amb un pla de treball que pretén: 1. Tancar metodologia del model de regionalització. 2. Presentar simulació i anàlisi de dades a les CCAA. 3. Aplicar mesures correctores i ajuts acoblats. Hi ha tres aspectes claus que s estan negociant i que determinaran el model: 1. Definició final d agricultor actiu i activitat agrària: qui seran els beneficiaris del nou sistema. 2. Com serà el model de regionalització. 3. Quins seran els ajuts acoblats (és un 15% del sobre nacional)

6 2.1 Beneficiaris del nou sistema Agricultor actiu: Llista negativa (aeroports, ferroviàries, immobiliàries, depuradores, camps d esport i àrees recreatives), que pot ser ampliada Excloure les persones amb activitat agrària insignificant o que no sigui la seva activitat principal o objecte social (art. 9.3). Aplicar els criteris d agricultor actiu només als que cobren menys de euros o un llindar inferior. Activitat agrària Per superfícies de terres de conreu o conreus permanents: activitat de manteniment mínim. Les superfícies en condició d abandonament o no conreu (guaret???). Per pastures permanents: l activitat mínima ha d anar vinculada una explotació ramadera inscrita al REGA. Distància????? Menys de 300 exclosos.

7 2.2. Model de regionalització. Proposta Comissió: nou repartiment dels ajuts amb tarifa plana per hectàrea i possibilitat d aplicar regionalització i convergència interna. En Estats membres amb règims d ajut basat en referències històriques com Espanya l aplicació d aquest model comporta grans transferència d imports entre beneficiaris, sectors i territoris. A l acord arribat a Brussel les hi ha una sèrie de mesures per minimitzar aquest efecte i evitar la transferència d imports: 1. Establint un model de regionalització flexible, amb regions discontinues. 2. Limitant la convergència interna: arribar a un valor aproximat, en lloc de l obligació d arribar a una tarifa plana. 3. Establint el pagament verd com un percentatge del pagament base, en lloc de ser una tarifa plana.

8 2.2. Model de regionalització Objectiu: mínim traspàs de diners entre beneficiaris. Proposta de regionalització basada en: Els imports d ajut rebuts per cada agricultor i ramader en un any de referència (2011 o 2013). El tipus de superfície (secà, regadiu, conreus permanents i pastures). La comarca agrària, d acord amb el pla de regionalització. Per cada comarca agrària i tipus de superfície es calcula un import unitari amb els import unitaris dels beneficiaris de l any de referència. Aquest serà l import corresponent a 2019, cap als que haurien de convergir els imports unitaris individuals. S agrupen els imports unitaris compresos en un mateix interval. Cadascun d aquests intervals serà una regió o estrat (de manera indicativa, 30 o 40).

9 2.2. Model de regionalització. A simple vista A cada comarca agrària existirien fins a 4 tipus d import unitari diferents, establerts a nivell de parcel la SIGPAC. Terra de conreu de REGADIU Terra de conreu de SECÀ Conreus Permanents Pastures Comarca A ( /ha)

10 REGIONALITZACIÓ PER COMARQUES AGRARIES I TIPUS DE SUPERFÍCIE EN BASE A LA INTENSITAT D AJUT. SIMULACIÓ 42 ESTRATS. CULTIUS PERMANENTS (CP)

11 2.2. Model de regionalització Com convergiran els valors a cadascun d aquests estrats: Els Estats membres amb règims d ajut basat en referències històriques permet una aproximació dels pagaments per hectàrea, en lloc de l obligació d arribar a una tarifa plana. El mínim de convergència: 60%. L ajut per hectàrea no podrà ser inferior al 60% del valor mig per hectàrea de la seva regió. Els que estan al 90% del valor mig no varien el seu valor. Entre 60 i 90, incrementen 1/3 de la diferència. S aplicarà la convergència interna al pagament verd Es limita la pèrdua dels beneficiaris amb valors superior la mitja de la seva regió al 30% La convergència es farà pels imports de cada tipus de superfície i comarca agrària.

12 Convergència interna

13 Titulars d explotacions agràries al 2015 Agricultors Actius Beneficiaris Hectàrees Imports - Agricultors actius - Al 2011/13 activats o sol licitats drets d acord amb el Reglament 73/2009 Hectàrees declarades admissibles 2015 Limitació superfície a la declarada l any de referència ( ) 53% Prima Base Convergència Fins 3% reserva nacional 83% Al 2011/13 excl. fruita Al 2011/13 excl. vinya Al 2011/13 excl. horta Assignació de drets per comarques agràries i estrats 30% Capa verda 2% Joves 15 % ajuts associats

14 3. Acords en l aplicació del segon pilar. Programa estatal, amb coexistencia las PDR autonòmics. Constitució d un Grup d alt nivell per analitzar les mesures que s incorporaran al programa estatal. Incorporar la Red Rural Nacional al programa estatal. Armonitzar les condicions d apliació de determinades mesures de Desenvolupament rural (línies base) Establir mecanismes que flexibilitzin la transferència de fons entre programes estatal i autonòmics per evitar pèrdues de fons comunitaris. Analitzar els criteris de repartiment de fons per fer l assignació de fons entre CCAA.

15 4. Valoració del model d aplicació proposat Immobilista: la finalitat de que hi hagi els mínims canvis possibles arrosega el model històric i les incoherències de l actual període. El model regionalització d elevada complexitat, tant en la definició com en la seva gestió, amb una assignació de drets que serà molt complexa i es preveu elevat increment de les despeses de les administracions que ho hauran de gestionar. Hores d ara no hi ha solució específica per la ramaderia i exclou als productors i superfícies de vinya, fruita i horta que no estaven en el sistema. Questions claus pendents: agricultor actiu i ajuts acoblats. En desenvolupament rural, la proposta inicial és perpetua el deficitari sistema de finançament pactat nefastament el 2007, amb perdues del 31% de cofinançament FEADER. Aprofita el procés negociador per recentralitzar competències i deixar sense marge d actuació a les CCAA.

16 Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Gràcies per la vostra atenció

PAC Aspectes pràctics

PAC Aspectes pràctics PAC 2015 2020. Aspectes pràctics Aspectes a considerar 2014, alertes INGRESSOS AGRARIS, atenció: Persones beneficiaries de la PAC jubilades, sense ingressos agraris... Empreses excloses del cobrament:

Más detalles

La nova reforma de la PAC en els sectors boví, oví i cabrum

La nova reforma de la PAC en els sectors boví, oví i cabrum La nova reforma de la PAC en els sectors boví, oví i cabrum Jornada tècnica PATT 2014 Roquetes, 11 de febrer de 2014 Marga Hereu Nus La nova PAC Acord sobre la reforma de la PAC - Ajuts directes: 1 gener

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d'agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Proposta de la nova

Generalitat de Catalunya Departament d'agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Proposta de la nova Generalitat de Catalunya Departament d'agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Proposta de la nova Política Agrària Comunitària (període 2014-2020) Ajuts directes Abril, 2013 1. La nova

Más detalles

LA REFORMA DE LA PAC.AJUTS DIRECTES Marta Ibars Roure- Coordinadora tècnica en aspectes comunitaris. ST Lleida

LA REFORMA DE LA PAC.AJUTS DIRECTES Marta Ibars Roure- Coordinadora tècnica en aspectes comunitaris. ST Lleida Generalitat de Catalunya Departament d'agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural LA REFORMA DE LA PAC.AJUTS DIRECTES 2014-2020 Marta Ibars Roure- Coordinadora tècnica en aspectes comunitaris.

Más detalles

Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Generalitat de Catalunya Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Els pagaments directes a la nova PAC 2014 2020 Esther Peña Subdirectora general de Gestió i Control d'ajuts

Más detalles

Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Departament d Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural LA NOVA PAC 2014-2020. POSICIONAMENT DE CATALUNYA Objectius de l actual PAC Assegura la producció d aliments. Els agricultors perceben

Más detalles

El treball al camp català avui: per què és així i quins factors el condicionen? Andreu Ferrer

El treball al camp català avui: per què és així i quins factors el condicionen? Andreu Ferrer El treball al camp català avui: per què és així i quins factors el condicionen? Andreu Ferrer Lleida, 21 de desembre del 2012. L acord sobre l agricultura de 1994 en el GATT Normes i compromisos en el

Más detalles

Als agricultors i ramaders

Als agricultors i ramaders Ajuts directes Als agricultors i ramaders Algerri abril 2018 Normativa de la nova PAC pels AJUTS DIRECTES Reglament (UE)1307/2013 de pagaments directes Reglament (UE)639/2014 complementa el 1307/2013 Reglament

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació L objectiu d aquesta guia informativa és descriure el protocol elaborat entre els diferents actors per garantir la implementació de les mesures corresponents

Más detalles

XXIII JORNADAS DEL ARROZ. La reforma de la PAC

XXIII JORNADAS DEL ARROZ. La reforma de la PAC Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural XXIII JORNADAS DEL ARROZ La reforma de la PAC Amposta, 27 de febrero de 2014 Índice 1. La nueva PAC 2. Principales novedades de los pagos directos. 3. Aplicación

Más detalles

Els Béns Comunals. Una aproximació des de la ramaderia extensiva

Els Béns Comunals. Una aproximació des de la ramaderia extensiva Els Béns Comunals. Una aproximació des de la ramaderia extensiva Com afecta la nova PAC a la ramaderia extensiva i a les superfícies comunals Valentí Marco i Sanz Boí, 27 de març de 2015 Cap del Servei

Más detalles

L impacte de la reforma de la Política Agrària Comuna a Catalunya. Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya Barcelona, març de 2016

L impacte de la reforma de la Política Agrària Comuna a Catalunya. Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya Barcelona, març de 2016 L impacte de la reforma de la Política Agrària Comuna a Catalunya Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya Barcelona, març de 2016 Objectius de l informe El sector agropecuari a Catalunya La

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

DUN I CGE olítica grícola C omunitària P A. Reforma de la PAC 2014/2020 Document Comissió Octubre 2011

DUN I CGE olítica grícola C omunitària P A. Reforma de la PAC 2014/2020 Document Comissió Octubre 2011 DUN I CGE 2012 P A olítica grícola C omunitària Reforma de la PAC 2014/2020 Document Comissió Octubre 2011 Els EEMM poden decidir traspasar fins el 10% del sobre nacional anual del primer pilar al segon

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS Aquí tens dues gràfiques prou significatives sobre les dades de la subnutrició al mon. Es tracta d interpretar i valorar el seu significat. PROPOSTA DE

Más detalles

Document de posicionament de la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC

Document de posicionament de la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC Document de posicionament de la Comissió de Seguiment de la Reforma de la PAC Barcelona, 5 de març de 2012 1 Índex Introducció I. Ajuts directes 1. Regionalització 2. Agricultor actiu 3. Nou model de pagaments

Más detalles

agrícola Maig de 2009

agrícola Maig de 2009 Pla per a l eficiència en l ús de l aigua per a reg agrícola Maig de 2009 1 1. Pla d eficiència per a l ús de l aigua en el reg agrícola Origen: Llei 21/2005, de mesures financeres El Govern ha d establir,

Más detalles

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN

VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN VEREMES A LA CASA DE COLÒNIES L ESTOL I AL SEU ENTORN Pel proper curs 2017-18, fruit de més de 15 anys d experiència i avaluació, us fem arribar diferents propostes per trobar la més adient a la realitat

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Geografia Sèrie 1 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades. Oferta de places hoteleres per municipis (2006)

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017

Les pensions només estan garantides en la República Catalana. juliol de 2017 Les pensions només estan garantides en la República Catalana juliol de 2017 Índex I. Com es paga la pensió? II. El futur de les pensions és incert a Espanya III. Catalunya, en millor situació per pagar

Más detalles

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Resum executiu / 1 La comunitat d Airbnb a Barcelona / 2 Perfil dels amfitrions i dels hostes / 5 Airbnb i el turisme / 8 Catalunya

Más detalles

REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL LECTIVA

REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL LECTIVA REFORMA DE LA NEGOCIACIÓ COL LECTIVA Llibertat sindical i negociació col lectiva Voluntat de les parts Iniciativa, contingut i resultat Àmbits funcional, temporal i personal Estructuració i articulació

Más detalles

ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009

ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009 ACORD PEL QUAL S APROVA ELCALENDARI LABORAL PER AL PERSONAL D ADMINISTRACIÓ I SERVEIS DE LA UdG ANY 2009 (Aprovat en el Consell de Govern núm. 9/08 de 27 de novembre de 2008) Criteris generals: El calendari

Más detalles

Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME

Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública 2 Estratègies a l entorn de la Contractació Pública Foment de la contractació

Más detalles

DADES ESTADÍSTIQUES DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA ILLES BALEARS 2005

DADES ESTADÍSTIQUES DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA ILLES BALEARS 2005 DADES ESTADÍSTIQUES DE PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA ILLES BALEARS 2005 ÍNDEX 1. Introducció... 3 2. Operadors inscrits en el CBPAE... 4 3. Superfície inscrita en el CBPAE... 5 4. Superfície inscrita en

Más detalles

Condicionalitat. V Jornada Tècnica sobre l Oví i el Cabrum. Os de Balaguer - Febrer de 2006

Condicionalitat. V Jornada Tècnica sobre l Oví i el Cabrum. Os de Balaguer - Febrer de 2006 V Jornada Tècnica sobre l Oví i el Cabrum Condicionalitat Direcció General de Desenvolupament Rural Subdirecció General d Ajuts al Sector Agrari Os de Balaguer - Febrer de 2006 1 Què és la condicionalitat?

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 Aquestes pautes no preveuen tots els casos que en la pràctica es poden presentar. Tampoc no pretenen donar totes les possibles

Más detalles

Traçabilitat GPS en aplicacions de dejeccions a llarga distancia

Traçabilitat GPS en aplicacions de dejeccions a llarga distancia Traçabilitat GPS en aplicacions de dejeccions a llarga distancia Mario Carrillo Servei de sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària Lleida, 29 de setembre de 2018 Traçabilitat GPS en temps real

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) EL TREBALL I ELS SECTORS DE PRODUCCIÓ Nom i cognoms. 3r curs RAMADERIA AGRICULTURA SECTOR PRIMARI PESCA MINERIA EXPLOTACIÓ DE BOSCOS Completa:

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

UNITAT TAULES DINÀMIQUES

UNITAT TAULES DINÀMIQUES UNITAT TAULES DINÀMIQUES 3 Modificar propietats dels camps Un cop hem creat una taula dinàmica, Ms Excel ofereix la possibilitat de modificar les propietats dels camps: canviar-ne el nom, l orientació,

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

VIA OBERTA. DADES DEL REGISTRE CENTRAL DE PERSONES ASSEGURADES DE CATSALUT

VIA OBERTA. DADES DEL REGISTRE CENTRAL DE PERSONES ASSEGURADES DE CATSALUT VIA OBERTA. DADES DEL REGISTRE CENTRAL DE PERSONES ASSEGURADES DE CATSALUT Carta de servei NOM I EMISSOR DEL SERVEI Registre Central d Assegurats (RCA) CATSalut. Generalitat de Catalunya Data d actualització:05/07/2018

Más detalles

Reforma de la PAC

Reforma de la PAC Reforma de la PAC 2014-2020 Mollerussa, 21 de març Vicenç Pascual Serveis Tècnics de JARC Visió general * POLÍTIQUES AGRÀRIES: OBJECTIUS TRADICIONALS * POLÍTICS: Garantia abasteixement aliments. * ECONÒMICS:

Más detalles

ENQUESTA DE PREUS DE LA TERRA

ENQUESTA DE PREUS DE LA TERRA TIPUS DE CONREU Terres de conreu secà Fruiters originaris de clima temperat de secà Fruits secs secà Vinya Olivera seca Prats naturals secà Pastures secà TOTAL SECÀ Terres de conreu regadiu Arròs Horta

Más detalles

Elements del paisatge agrari

Elements del paisatge agrari Elements del paisatge agrari Distingim diversos elements: Parcel les Règim d explotació. Tipus de propietat. Tipus de poblament. Sistema de reg. Tipus de cultiu. Rendiments de l explotació. Destí de la

Más detalles

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC El projecte de Llei dels serveis de

Más detalles

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA.

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. Fa pocs mesos la Tresoreria General de la Seguretat Social va posar en marxa el control del compliment, per part de les

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

Línies ICO 2014 per a empreses i autònoms. EN LÍNIA AMB EL TEU FUTUR ICO 2014

Línies ICO 2014 per a empreses i autònoms. EN LÍNIA AMB EL TEU FUTUR ICO 2014 Línies ICO 2014 per a empreses i autònoms. EN LÍNIA AMB EL TEU FUTUR ICO 2014 LÍNIES ICO 2014 L Institut de Crèdit Oficial posa a disposició d empreses i autònoms finançament en unes condicions preferents

Más detalles

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible.

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Àlex Serrahima, advocat i propietari. Juan Porras, advocat i cap de serveis del CPF. Les

Más detalles

Nova PAC El nou sistema de pagaments directes. Els drets de pagament base.

Nova PAC El nou sistema de pagaments directes. Els drets de pagament base. Nova PAC 2014-2020 El nou sistema de pagaments directes. Els drets de pagament base. Març 2015 La nova PAC 2014-2020 Una PAC per a tots, agricultors i ciutadans. Uns objectius clars: la competitivitat

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

ESTATUTOS DE LA COOPERATIVA FAST & DELICIOUS S.COOP.C.

ESTATUTOS DE LA COOPERATIVA FAST & DELICIOUS S.COOP.C. ESTATUTOS DE LA COOPERATIVA FAST & DELICIOUS S.COOP.C. CAPITULO I: INFORMACIÓN GENERAL, DENOMINACIÓN, OBJETO, DURACIÓNY DOMICILIO Artículo 1: Denominación: Nuestra cooperativa se llamará Fast & Delicious

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.619 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.545 35,0 12 0,8 7 0,5 R. autònoms 2.865 65,0-1 0,0 55 2,0 TOTAL 4.410 100,0 11 0,4 62

Más detalles

L agricultura, la silvicultura i la ramaderia han generat un paisatge humà concret:

L agricultura, la silvicultura i la ramaderia han generat un paisatge humà concret: L agricultura, la silvicultura i la ramaderia han generat un paisatge humà concret: Per definir un paisatge cal analitzar 1. els elements visibles que el defineixen: Espai cultivat Espai no cultivat Espai

Más detalles

Política Agrària Comunitària (període ) Abril 2015

Política Agrària Comunitària (període ) Abril 2015 Política Agrària Comunitària (període 2014-2020) Abril 2015 V_09_20141022 PAC 1962 1992 2003 2013 2020 La nova PAC 2014-2020 Una PAC per a tots, agricultors i ciutadans. Uns objectius clars: la competitivitat

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

Ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis públics de transport adaptat

Ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis públics de transport adaptat Ordenança Reguladora núm. 49/2018 Ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis públics de transport adaptat Article 1. Principis Generals...2 Article 2. Objecte... 2 Article 3. Obligats

Más detalles

magnituds socioeconòmiques

magnituds socioeconòmiques Principals magnituds 1.913 llocs de treball més respecte del mateix període de l any anterior Societats R. general 1.503 36,4 4 0,3-31 -2,0 R. autòn oms 2.629 63,6-10 -0,4 107 3,4 TOTAL 4.132 100-6 -0,2

Más detalles

Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya

Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya Borsa de treball Fundació Escola Cristiana de Catalunya Tutorial per als gestors de la borsa als centres v.01 El nou aplicatiu de la borsa de treball té com a objectiu facilitar als titulars i directors

Más detalles

PROGRAMA DE GESTIÓ PER LES ENTITATS. Guia per l usuari

PROGRAMA DE GESTIÓ PER LES ENTITATS. Guia per l usuari PROGRAMA DE GESTIÓ PER LES ENTITATS Guia per l usuari 1 GUIA PER A USUARI ENTITAT 1. Introducció dades de l Entitat Per tal d accedir a l aplicació de gestió per les entitats cal entrar al web www.cetarragones.cat

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

Qualitat de l'ocupació

Qualitat de l'ocupació Qualitat de l'ocupació Gabinet Tècnic Data d'actualització: 2/7/211 Sinistralitat laboral Dades de juny de 211 Qualitat de l'ocupació Sinistralitat laboral Nota L estadística de sinistralitat laboral s

Más detalles

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona 1. Aspectes metodològics de l Observatori 2. Repàs als principals indicadors 3. Dinamisme socioeconòmic del Món Rural Índex

Más detalles

SIGAC. Guia d ús. Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius

SIGAC. Guia d ús. Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius SIGAC Guia d ús Direcció de Serveis de Tecnologies i Sistemes Corporatius 1 Què és el SIGAC? És l eina corporativa d ús intern de la Diputació de Barcelona per a la gestió i seguiment de totes les activitats

Más detalles

Programa Català de Refugi

Programa Català de Refugi Programa Català de Refugi Què és? El Programa Català de Refugi constitueix una acció solidària envers el dret d asil de les persones refugiades amb dificultats econòmiques i socials, amb el propòsit d'atendre

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci de naturalesa jurídica pública i caràcter institucional

La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci de naturalesa jurídica pública i caràcter institucional Qui som? La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci de naturalesa jurídica pública i caràcter institucional La composició del consell de Govern 2 1 Generalitat de Catalunya 6 Ajuntament de Sabadell

Más detalles

Un caixer per pagaments

Un caixer per pagaments LA GESTIÓ DE PROCESSOS EN L ATENCIÓ CIUTADANA Vilanova i la Geltrú 30 setembre - 1 octubre/10 Un caixer per pagaments IBERSELEX S.A. La relació entre l Ajuntament de Castelldefels i l Organisme de Recaptaciói

Más detalles

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012 Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris 1 d agost de 2012 Article 2: Definicions 1/2 Al efectes d aquest decret s enten per: Venda proximitat: venda de productes agroalimentaris

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

hola Hola hola hola Els Pactes de Socis Com evitar el futur conflicte entre socis Direcció Marta Lagarda Ruiz

hola Hola hola hola Els Pactes de Socis Com evitar el futur conflicte entre socis Direcció Marta Lagarda Ruiz Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Els Pactes de Socis Com evitar el futur conflicte entre socis Direcció 2017 01 Els Pactes de Socis Com evitar el futur conflicte entre socis

Más detalles

XXIII Cartell de Premis ARTS ANDORRA 2017

XXIII Cartell de Premis ARTS ANDORRA 2017 XXIII Cartell de Premis ARTS ANDORRA 2017 Sant Julià de Lòria Principat d Andorra 2017 CONDICIONS GENERALS XXIII CARTELL DE PREMIS ARTS ANDORRA a b c d e f g S exposaran les obres presentades (dins de

Más detalles

Les Garanties en la venda dels béns de consum

Les Garanties en la venda dels béns de consum La gestió de les reclamacions dels consumidors en les empreses dedicades a la venda d electrodomèstics i electrònica Les Garanties en la venda dels béns de consum Barcelona, 29 de novembre de 2016 Normativa

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

Contractacions al GECO v2.0

Contractacions al GECO v2.0 Contractacions al GECO 03.02.11 v2.0 Índex de contingut INTRODUCCIÓ... 3 NOTES FUNCIONALS... 4 CONFIGURACIÓ TÈCNICA... 6 2 Introducció L objectiu d aquest document és informar sobre la nova funcionalitat

Más detalles

Les pensions estan garantides en la República Catalana. 28 de juny de 2017

Les pensions estan garantides en la República Catalana. 28 de juny de 2017 Les pensions estan garantides en la República Catalana 28 de juny de 2017 Índex I. Com es paga la pensió II. El futur de les pensions és incert a Espanya III. Catalunya, en millor situació per pagar les

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS?

COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? COM CONTROLEN LES CÈL LULES L EXPRESSIÓ DELS SEUS GENS? Existeixen dos formes possibles de trobar la cromatina: l'heterocromatina i l'eucromatina. L'heterocromatina es caracteritza per ser la més condensada

Más detalles

Famílies nombroses i monoparentals. Targeta T-70/90

Famílies nombroses i monoparentals. Targeta T-70/90 Famílies nombroses i monoparentals Targeta T-70/90 Introducció 2 Segons el Decret de la Generalitat de Catalunya (DGC) 139/2010, d 11 d octubre: 1. Les persones membres de les famílies monoparentals i/o

Más detalles

Visor agroforestal i3 (Índexs Instantanis d Imatges) Manual d ús de la plataforma

Visor agroforestal i3 (Índexs Instantanis d Imatges) Manual d ús de la plataforma Visor agroforestal i3 (Índexs Instantanis d Imatges) de la plataforma versió 4 02/07/2018 Visor agroforestal I3 (Índexs Instantanis d Imatges) Índex 1 Introducció... 1 2 Eines generals... 1 3 Índexs...

Más detalles

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum:

Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: Guió per fer la sol licitud de Pràcticum: 1. Selecciona en quina situació (1, 2 o 3) es troba la teva sol licitud, d acord amb la Guia del Pràcticum. 2. Omple el formulari segons la situació que hagis

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE:

CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE: CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE: 1. Dades personals persona o entitat SOL LICITANT /Datos Personales persona o entidad SOLICITANTE Entitat sol licitant/ Entidad solicitante: NIF Domicili/Domicilio:

Más detalles

DADES DE LA FORMACIÓ DIRIGIT A OBJECTIU METODOLOGIA IMPARTIT PER

DADES DE LA FORMACIÓ DIRIGIT A OBJECTIU METODOLOGIA IMPARTIT PER FORMACIÓ BONIFICADA PLA DE FORMACIÓ PROGRAMA DE FORMACIÓ PER LA IMPLANTACIÓ D UN SISTEMA DE GESTIÓ DE QUALITAT BASAT EN EL MODEL BASADO EN LA NORMA ISO 9001-2008 Dincat - C/Joan Güell 90-92 (08028 Barcelona)

Más detalles

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Maite Carol Juny 2014 LA GESTIÓ ECONÒMICA DEL SERVEIS EDUCATIUS LOCALS: UNA NECESSITAT PER A GARANTIR UN SERVEI DE QUALITAT

Más detalles

Llei de la promoció de l autonomia personal i d atenció a la dependència(lapad), programa unificat d ajudes (PUA) i programa Viure en família

Llei de la promoció de l autonomia personal i d atenció a la dependència(lapad), programa unificat d ajudes (PUA) i programa Viure en família Llei de la promoció de l autonomia personal i d atenció a la dependència(lapad), programa unificat d ajudes (PUA) i programa Viure en família Situació actual i propostes de millora CALENDARI 21 de maig

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

1. L'evolució de les cadenes agroalimentàries. 2. La transformació pròpies de les estructures agràries.

1. L'evolució de les cadenes agroalimentàries. 2. La transformació pròpies de les estructures agràries. El mercat de treball agrari en el seu context 1. L'evolució de les cadenes agroalimentàries. 2. La transformació pròpies de les estructures agràries. 3. Canvis derivats del context socioeconòmic general

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

Disseny d una planta de tractament de purins amb producció de biogàs

Disseny d una planta de tractament de purins amb producció de biogàs 2. Les dejeccions ramaderes són els excrements i residus excretats pel bestiar, sols o barrejats amb jaç o restes d alimentació, encara que s hagin transformat. Normalment es distingeixen diferents tipus

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

Emissió de rebuts de matrícula del curs

Emissió de rebuts de matrícula del curs Servei d Estudiants Universitat de València Rebuts de matrícula del curs 2018 2019 Contingut: Emissió de rebuts de matrícula del curs 2018 2019 Consulta de rebuts de matrícula Instruccions per al pagament

Más detalles

Geografia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2015

Geografia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2015 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Geografia Sèrie 3 Fase específica Qualificació Primera part 1 Segona part 2 3 4 Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació

Más detalles

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014

Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma. Setembre 2014 Estimació dels costos de producció d electricitat per comunitat autònoma Setembre 2014 0. Introducció PIMEC ve prestant atenció a diferents problemàtiques del sector de l energia elèctrica a Espanya perquè

Más detalles

Situació actual de la producció agroalimentària ecològica

Situació actual de la producció agroalimentària ecològica Generalitat de Catalunya Departament d'agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Situació actual de la producció agroalimentària ecològica Jornada PATT: Importació de productes ecològics Barcelona, 28

Más detalles

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ Per a la futura fusió de la XCT i la XVAC s està duent a terme un procés participatiu que recull les opinions dels membres i socis d

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles