TEMA 14: LES RELACIONS ECONÒMIQUES INTERNACIONALS

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TEMA 14: LES RELACIONS ECONÒMIQUES INTERNACIONALS"

Transcripción

1 BLOC TEMÀTIC V. EL SECTOR EXTERIOR TEMA 14: LES RELACIONS ECONÒMIQUES INTERNACIONALS 14.1 La globalització de l economia 14.2 El sistema monetari internacional 14.3 La interdependència i coordinació de l economia mundial. Principals organitzacions econòmiques internacionals Fonts d'informació específiques: Llibres: D'altres: MOLTO, T (2001): Cap. 11 TORRES, J. (2005): Cap. 13 STIGLITZ, J.E. El malestar en la globalización (fragments) TORRENT, R. (2000): La OMC dentro del orden económico internacional La globalització de l economia El terme globalització és un anglicisme que prové de la paraula globe (món, en anglès) i es refereix a la interrelació que es dóna entre les economies dels diferents països. En aquest sentit cal entendre globalització com a sinònim de mundialització. Això no obstant, la paraula globalització es refereix també a la interdependència entre els factors de caràcter econòmic però també jurídic, polític i social. Tots aquests factors conflueixen en l anàlisi de la realitat i han de ser observats conjuntament. La interdependència entre les economies nacionals no és un fenomen nou, sinó que és una característica consubstancial al sistema econòmic capitalista, que des dels seus orígens es desenvolupa com un sistema basat en l expansió dels mercats. La pròpia Economia Política neix com una interpretació del procés econòmic que destaca l eficàcia de la llibertat de mercat, la qual es manifesta a escala internacional en el lliurecanvi. El nivell d interrelació entre les economies dels diferents països no és molt superior avui del que ho era ja a finals del segle XIX o principis del XX:

2 - Pel que fa al volum de comerç internacional, els països de l Organització per la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE) van exportar el 1992 el 17 per cent del seu PIB agregat, quan ja el 1913 els 16 països més industrialitzats havien exportat el 21 per cent del PIB. - Respecte a la inversió estrangera directa, alguns estudis assenyalen que el 1992 va ser del 8,4 per cent del PIB mundial, comparable al 9 per cent de just abans de la primera guerra mundial. - Contràriament, el creixement explosiu de les finances privades internacionals no té precedents. Les relacions econòmiques entre països es van reduir molt durant el període d entreguerres, quan les principals economies capitalistes es van replegar sobre si mateixes (i les seves respectives zones d influència). El procés d obertura de les principals economies capitalistes després de la segona guerra mundial es va fer a partir d un nivell molt baix, i es va trigar 50 anys a recuperar el grau d interdependència de principis de segle. El que diferencia el present moment històric dintre de l evolució del capitalisme no és tant el quantum de globalització, sinó les característiques qualitatives del procés: - el canvi en l estructura del comerç internacional de mercaderies i en els patrons de localització industrial; - el canvi en l estructura i la lògica dels moviments de capital, amb l explosió dels moviments de capital no lligats a processos d inversió estrangera directa; - el propi desenvolupament de les tecnologies de la informació i de les telecomunicacions. La manera com s han produït les relacions econòmiques amb l exterior en el passat ha determinat el nivell de desenvolupament actual de les economies dels diferents països, caracteritzat per una gran desigualtat: - Economies més desenvolupades, especialitzades en la producció de manufactures amb un gran component de treball qualificat. Gaudeixen d autonomia i aconsegueixen avantatges en els intercanvis internacionals. - Economies poc desenvolupades, especialitzades en la producció de matèries primeres o de productes industrials de poc valor afegit. S acostumen a trobar en situació de dependència comercial i financera, en detriment de la seva producció nacional. La justificació teòrica del comerç internacional: diferents teories han tractat de descobrir els factors que influeixen en l especialització de cada economia - Avantatges absoluts (A. Smith) / Avantatges comparatius (D. Ricardo). Actualment es tendeix a pensar que totes les economies intenten multiplicar els seus intercanvis internacionals i que la seva competitivitat depèn de la seva capacitat per atraure capital humà i tecnologia.

3 - Lliure canvi / Proteccionisme. o Defensa del lliure canvi en els orígens del capitalisme per a l expansió dels mercats. En el pla teòric s argumenta que és el règim que genera més guanys per a les nacions. No obstant, cal que es compleixin uns supòsits molt restrictius. o Mesures proteccionistes durant l etapa d entreguerres: s havia aplicat un capitalisme de blocs, fonamentat en l existència de grans potències que dividien el món en zones d influència (els imperis colonials dels països europeus, sobretot França i el Regne Unit; la naixent zona d influència d Alemanya; els EE.UU: i la seva influència sobre la resta d Amèrica; la naixent zona d influència del Japó). Cada gran potència va intentar trobar una sortida unilateral a la crisi del 29, exportant els seus efectes i aïllant-se de la resta de països. Es va provocar una espiral de guerra comercial que va agreujar la crisi econòmica, basada en els instruments jurídics següents: Mesures directament comercials: restriccions a la importació (limitacions quantitatives; pujades d aranzels); subvencions a l exportació. Mesures monetàries orientades a influir sobre els fluxos de comerç internacional: restriccions als pagaments internacionals, dificultant l obtenció de divises; devaluacions competitives per encarir les importacions i abaratir les exportacions. o Actualment predomina la defensa del lliure comerç, tot i que els supòsits teòrics que el justifiquen són molt poc realistes. A la pràctica, els països rics imposen règims que protegeixen els seus interessos: exemples fixen aranzels baixos per a les matèries primes que importen dels països pobres, però molt alts per als productes manufacturats d aquells mateixos països; protegeixen les seves agricultures front a l exterior (amb subvencions) a l hora que reclamen que els països pobres obrin les seves fronteres. La balança de pagaments és l instrument comptable que registra les relacions econòmiques entre països (Tema 6) El sistema monetari internacional La validesa del diner fiduciari, expressat en les diferents monedes, es limita a un marc institucional delimitat per les fronteres nacionals. En la mesura en que les operacions econòmiques a cada país s han de fer en la moneda del país, els naturals d altres països que vulguin establir alguna relació d aquest tipus amb persones, empreses o institucions d un país determinat hauran d obtenir la moneda d aquest país.

4 Per poder realitzar intercanvis internacionals és necessari disposar d un mercat de divises, en el qual s estableixin els preus de les diferents monedes. Els mercats de divises són els espais virtuals on convergeixen les ofertes i demandes de moneda estrangera per part dels nacionals d un país i dels compradors estrangers de les divises nacionals. Operadors dels mercats de divises: - Els bancs, a través de professionals especialitzats. Centralitzen el conjunt de demandes i ofertes de les diferents divises, de tal manera que el resultat apareix com una demanda o una oferta neta. - Els bancs centrals, que intervenen per regular el tipus de canvi de la moneda nacional front a les altres monedes i procurar una certa estabilitat. Els mercats de divises estan connectats actualment per xarxes informàtiques i funcionen durant les 24 hores del dia. Qualsevol canvi que es produeix en un mercat es transmet quasi instantàniament a la resta del món. Els agents econòmics que intervenen en els mercats de divises són tots aquells que les necessiten per tres motius fonamentals: - Per pagar importacions. Els béns que no es produeixen s han de comprar en el país en el qual es fabriquen i per tant cal disposar de la moneda del país. En el cas dels americans, si volen comprar productes europeus o fer turisme a Europa necessiten euros. - Per realitzar inversions. Si els americans volen invertir a Europa, ja sigui comprant deute públic, edificis d oficines o accions d empreses necessiten euros. - Per especular. Si els americans consideren que l euro es revaluarà front al dòlar, és a dir que si el canvi és avui de 1,25 dòlars per euro, dintre de sis mesos serà de 1,50 dòlars per euro, demanaran ara euros per poder convertir-los en dòlars quan hagin pujat. Si per exemple amb $ compren ara 1000 podran canviar-los dintre de sis mesos per $. Aquests motius donen lloc a la demanda d euros per part dels nord-americans i per tant són també l oferta de dòlars a canvi d euros. Hi haurà també una demanda de dòlars, per motius estrictament simètrics tot i que la importància dels diferents factors serà molt diferent, que serà la oferta de euros per dòlars. De la comparació entre totes dues forces es formarà el tipus de canvi.

5 Formació del tipus de canvi. Tipus de canvi: /$ Oferta de $ Tipus de canvi d equilibri Demanda de $ Volum d euros canviats per dòlars El tipus de canvi és aquell en què coincideixen l oferta de dòlars dels americans per canviar-los per euros ( la corba O$) i les demandes de dòlars pels europeus (la corba D$). Per un valor superior a t, l oferta de dòlars serà superior a la demanda; el dòlar resultarà car en comparació a el euro. Per un tipus inferior, contràriament, hi haurà una demanda superior a l oferta. Les dues corbes reflecteixen la situació actual dels factors que determinen tan l oferta com la demanda. Els canvis en els factors de què depenen la demanda i l oferta de dòlars canviarà la posició de les corbes, donant lloc a una apreciació o depreciació de les divises. - Suposem, per exemple, un increment dels preus europeus respecte als americans. Les compres de productes europeus pels americans disminueixen. Baixa, per tant, l oferta de dòlars. Els productes americans resulten més barats. Així doncs, augmenta la demanda de dòlars. Hi ha un excés de demanda de dòlars i, en conseqüència, s incrementa la quantitat d euros que cal canviar per obtenir un dòlar. Això significarà una depreciació de l euro.

6 Depreciació de l euro - Suposem un increment dels preus americans respecte als europeus. Les compres de productes americans pels europeus disminueixen. Baixa l oferta d euros. Els productes europeus resulten més barats. Per tant, augmenta la demanda d euros. Hi ha un excés de demanda d euros i, en conseqüència, s incrementa la quantitat de dòlars que cal canviar per obtenir un euro i aquesta s aprecia. - La confiança en el dòlar com a moneda de reserva implica una forta demanda de títols de Deute públic americà i per tant una tendència a que la cotització del dòlar pugi. Suposem, per exemple, que els especuladors juguin contra l euro, oferiran canviar més euros per dòlars, la qual cosa farà baixar la cotització de l euro. Intervencions en els mercats de divises Els governs per mediació dels bancs centrals tenen una política activa amb relació al tipus de canvi. Poden oposar-se als moviments del tipus de canvi que siguin desfavorables per a la moneda. Per exemple, si s observa una especulació contra l euro es tractarà de frenar la caiguda de la cotització per evitar que la inversió estrangera baixi. Això s aconsegueix comprant euros en els mercats internacionals, o sigui venent divises. Convé tenir present que la fixació d un tipus de canvi determinat no significa que es pugui mantenir d una manera voluntarista. - Si per un determinat tipus de canvi el valor de les exportacions és equivalent al de les importacions, aquest tipus de canvi és estable.

7 - En el cas que les importacions siguin més grans que les exportacions cal subministrar les divises necessàries per cobrir la diferència. - Si les entrades de capitals compensen la diferència això no té per què comprometre el tipus de canvi. - Si es recorre a les reserves de divises la situació no es pot mantenir indefinidament. En aquest últim cas es produirà una devaluació de la moneda, de facto o per una acció deliberada del govern, que tindrà uns efectes múltiples: - per una banda, encarirà els productes importats i per tant en reduirà la quantitat; - per una altra banda, baixarà els preus de les mercaderies nacionals en els mercats estrangers i per tant farà créixer el seu volum global (els efectes que tingui aquest creixement sobre el valor global de les exportacions depenen de l elasticitat de la demanda). Totes dues coses tendeixen a restablir un equilibri entre el volum de les exportacions i les importacions. El cas en què les exportacions superin a les importacions, i per tant es produeixi una increment regular de les reserves, no té per què provocar moviments correctors. No hi ha una simetria amb el cas del dèficit de la balança de pagaments. Tan sols si aquesta situació provoca una apreciació de la moneda, els efectes poden ser una disminució de la competitivitat dels productes del país i una millor entrada pels productes estrangers. Però, a la pràctica, almenys en el període recent, això no s ha produït per a països amb excedents comercials importants com Japó, Taiwan o Xina. Les polítiques de tipus de canvi i les relacions internacionals Un sistema de canvis estable és un element important en el desenvolupament d un sistema d intercanvis internacionals. En situacions de crisi, una temptació dels països, amb relació als seus intercanvis internacionals, és establir uns nivells de cotització per a la seva moneda que faciliti les seves exportacions i faci més difícil l entrada de mercaderies estrangeres. Es pot produir així un procés de devaluacions competitives que té resultats nefastos pel conjunt de les economies nacionals. a) El patró or En els moments en què el diner era majoritàriament de ple contingut, a través del manteniment d un sistema de canvis fixos amb referència a l or, proporcionava un punt de referència objectiu que, suposadament, corregia d una manera automàtica els desequilibris comercials d una manera molt simple: com que la quantitat de diner que circulava en un país era funció de la quantitat d or, quan es produïa una sortida d or com a conseqüència del dèficit comercial, es reduïa la quantitat de diner i, per tant, la demanda i els preus. A l inrevés, una entrada d or significava un increment de la demanda i els preus.

8 Tanmateix el sistema monetari internacional basat en el patró or presentava els mateixos inconvenients de rigidesa i dependència d un estoc limitat d or que es plantejaven en el terreny nacional. La crisi del 1929 va provocar un col lapse del comerç mundial i els intents d alguns països per tornar al patró or varen agreujar la recessió. b) El sistema de Bretton-Woods Després de la II Guerra Mundial els països vencedors, sota la direcció dels Estats Units, varen implantar a la conferència de Bretton-Woods un sistema de canvis fixos basat en una moneda de referència, el dòlar, convertible en or, i en institucions (el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial) de regulació i recolzament als governs en la seva tasca de mantenir unes paritats estables. El Fons Monetari va ser creat per tractar d impedir les pràctiques de tipus monetari que en el període d entreguerres havien alimentat les guerres comercials: en particular, les devaluacions competitives i les restriccions als pagaments internacionals. Mentre va existir una demanda pràcticament il limitada de dòlars, com a conseqüència que l economia americana era l única intacta, millorada fins i tot com conseqüència de la renovació de l equipament durant la guerra, el sistema va funcionar sense massa entrebancs. Els primers indicis de la crisi econòmica, a finals dels seixanta, varen dur un canvi en les posicions dels països industrialitzats front al dòlar, amb la conversió de part dels seus saldos creditors en or. Desprès de perdre la meitat de les seves reserves, el govern americà va decidir el 1971 suspendre la convertibilitat. Tanmateix el dòlar va continuar essent la moneda internacional fonamental, però en un sistema bàsicament de canvis flotants i en el qual els moviments internacionals de capitals han jugat un paper progressivament més important. Si bé actualment ha desaparegut el sistema del patró-or, la convertibilitat entre l or i el dòlar i el sistema de tipus de canvi fixos però ajustables, continuen vigents alguns aspectes essencials establerts a partir de Bretton Woods, com és la inserció inqüestionable dels Estats en el sistema monetari internacional. c) Acords a escala local. El Sistema Monetari Europeu. En funció de la importància dels intercanvis i en el marc d un procés de convergència econòmica, s han produït acords per establir sistemes de paritats fixes. El Sistema Monetari Europeu, establert en 1979, plantejava un sistema de paritats fixes en torn a una moneda (provisionalment) fictícia, l ECU, definida a partir d un conjunt ponderat de les monedes dels països participants. Aquests països es comprometien, amb l ajut de la resta, a mantenir la cotització de la seva moneda amb relació a l ECU, amb un marge del ±2,25%. Aquest sistema, concebut com un pas cap al sistema de bancs centrals europeus i la moneda única, va demostrar ser molt sensible als moviments especulatius. Després d un període de turbulències monetàries, durant el qual molts països van haver d abandonar el SME i/o

9 procedir a devaluacions molt importants, es van ampliat molt els marges de fluctuació, la qual cosa va significar pràcticament abandonar, pel moment, la política de canvis fixos. Finalment en el procés de formació de la Unió Europea, el conjunt de països capdavanters i alguns altres que complien les condicions requerides, varen establir la unitat monetària, amb una moneda, l euro ( ) que ha substituït a les monedes nacionals i un banc central que ha assumit la política monetària de la zona euro. Les tendències cap a la unificació internacional dels mercats tracten d'aprofitar la divisió internacional del treball i han seguit dreceres que, de vegades, se superposen d'una banda amb els acords comercials pels quals s'estableixen àrees de lliure comerç i, per altra, amb moviments cap a la unificació econòmica en àmplies àrees que van més enllà dels simples intercanvis comercials. En la primera tendència incideixen els intents de reconstrucció del teixit econòmic mundial després de la crisi de 1929 i la II Guerra Mundial, que va donar lloc a un acord global, el GATT, que encara està vigent amb certes modificacions i que més recentment, en recuperar els Estats Units un paper hegemònic, s'ha ampliat amb acords més estrets per incorporar en la seva àrea d'expansió a Hispano-Amèrica. La formació d'unitats supranacionals amb una vocació d'unificació econòmica, i fins i tot política, també arrenca, pel que fa al seu exponent més important, la Unió Europea, de la postguerra i de la necessitat d'establir un mercat a escala de la potència industrial dels països europeus, tant els vencedors com els vençuts. Ambdues tendències estan jugant un paper fonamental en l'estructuració del mercat mundial en uns moments que, en integrar-se els països dits socialistes, que formaven part de àrees econòmiques que estaven formalment al marge, s'obren possiblement noves possibilitats per a un procés d'acumulació a escala mundial La interdependència i coordinació de l economia mundial. Principals organitzacions econòmiques internacionals L ordre econòmic internacional. Un ordre de la immediata postguerra L ordre econòmic internacional continua essent el que es va crear després de la II Guerra Mundial. - El GATT - Les institucions de Bretton-Woods: el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. La sortida de la crisi de 1929 es va produir de fet amb l acabament de la II Guerra Mundial: - Els rivals comercials de la preguerra estaven ara fora de combat, havien sofert la destrucció de la major part de la seva base productiva material. - La reorganització del mercat mundial es faria sota l hegemonia dels Estats Units, únic país que no havia patit en el seu territori cap classe d'agressió i que, en subministrar els volums ingents de producció que va requerir la guerra, havia engegat i renovat tot el seu equipament de capital i incorporat a la producció totes les

10 seves reserves de mà d'obra, incloses les dones. Les seves forces militars estaven desplegades en tot el món. - Els obstacles a l hegemonia dels EE.UU. eren: o actituds proteccionistes encara molt vives per part dels imperis colonials de les potències vencedores, en una situació molt precària i formalment al costat d'estats Units; o la Unió Soviètica i altres països de règims estatistes que componien l anomenat camp socialista. - L objectiu principal era evitar el retorn a la situació d entreguerres, caracteritzada per l enfrontament entre blocs capitalistes per mitjà de les guerres comercials. De fet, el joc es va desenvolupar principalment entre els EE.UU i les antigues potències europees, Gran Bretanya, França i altres països amb una força menor però amb una presència important en el comerç mundial. La situació de força dels EE.UU empenyia a promoure una liberalització total dels intercanvis com a única sortida a la màquina formidable de producció en què s'havia convertit l'economia nord-americana. El GATT En el marc de les Nacions Unides, Amèrica del Nord va promoure una Conferència a Ginebra en 1947 per a la creació d'una Organització Internacional del Comerç, que no va arribar a concretar-se. Provisionalment es va acordar per a un conjunt de països un Acord General sobre Aranzels de Duanes i Comerç (General Agreement on Tariffs and Trade, GATT), vigent a partir de Aquest acord que es va veure com un pas cap a l'organització Mundial del Comerç va quedar com l'únic marc supranacional del comerç exterior. El GATT tenia com principi fonamental manifestat la promoció de la llibertat de comerç. Les parts contractants van acceptar limitar la utilització de mesures proteccionistes i restrictives del comerç internacional. - S acceptaven mesures de protecció de la indústria nacional, però només en forma d aranzels, no de restriccions quantitatives al comerç. A més, havien de ser restriccions transparents. - S imposava el principi del multilateralisme, que exigeix que cada estat tracti els altres de manera igual (principi de la nació més afavorida). S admet que els productes nacionals poden estar més ben tractats que els estrangers però s impedeix la discriminació entre els productes estrangers. - S estableix el principi de liberalització progressiva: cada estat assumeix una llista de compromisos inicials de liberalització envers els altres països, respecte dels quals no es podrà fer enrere. Aquests compromisos podran ser revisats per a una major liberalització mitjançant la negociació en rondes successives (una de les més conegudes va ser la Ronda Uruguai, que es va perllongar durant mes de set anys de 1986 a 1994).

11 - S accepta, en determinades condicions, la possibilitat que alguns estats creïn una zona de lliure comerç i que es donin entre ells un tracte preferencial. Els acords de liberalització promoguts pel GATT van tenir efectes favorables preferentment sobre les economies dels països industrialitzats tot i no aconseguir frenar la tendència cap a la deterioració de la relació real d'intercanvi en el comerç internacional dels països pobres. El 1964 els països subdesenvolupats, en un intent d establir un marc més ampli i menys centrat en la promoció del lliure canvi, crearen la UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development, Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament). Aquest organisme va funcionar com un eix de potenciació de posicions que tractaven de modificar el GATT en un sentit que tingués més en compte les asimetries de la situació mundial. La UNCTAD ha promogut una sèrie de conferències en les quals es concedeix un paper preferent a les relacions Nord- Sud. La OMC En la Ronda Uruguai es va realitzar un pas endavant important respecte de l existència del GATT, ja que: - Es va crear l'organització Mundial del Comerç (OMC en anglès WTO). - Es van ampliar els compromisos de liberalització continguts al GATT. - Es van aprovar dos acord nous: l Acord General sobre el Comerç de Serveis -el GATS- i l Acord General sobre Propietat Intel lectual -el TRIPs-. Malgrat el nom, no es tracta d acords que es refereixin al comerç internacional sinó que tracten sobretot del règim de les inversions estrangeres, que era el gran tema que havia quedat sense regular després de la postguerra. No obstant, no cobreix el tema de manera completa, ja que només es refereix a la inversió directa en serveis; romanen sense regular altres sectors de l economia i les inversions en cartera (que constitueixen la gran majoria de les operacions financeres, actualment). A més, se centra en la liberalització de les inversions estrangeres però no en la seva protecció. - L OMC va passar a gestionar els tres acords: el GATT, el GATS i el TRIPs. - L OMC disposa d un mecanisme institucional força sòlid de solució de controvèrsies, que reforça l eficàcia dels tres acords. Les zones de lliure comerç En els últims 60 anys han sorgit nombrosos acords i organitzacions internacionals, la major part dels quals, amb caràcter sectorial, o bé amb abast d integració econòmica regional. - Els països industrialitzats més importants van formar en la immediata postguerra la Comunitat Europea del Carbó i de l'acer (CECA) i més endavant la Comunitat Econòmica Europea (CEE), amb la voluntat de caminar cap a una major integració econòmica. La major part dels països que havien quedat al marge d'aquest primer moviment van formar la EFTA ( European Free Trade Area) amb un plantejament estricte de liberalització dels intercanvis.

12 - A l Amèrica del Sud existeix el Mercosur, entre Argentina, Uruguay, Paraguay i Brasil. - A l Amèrica del Nord, existeix el Tractat de lliure comerç d'amèrica del Nord (TLCNA, o en les sigles angleses North America Free Trade Agreement, NAFTA), format pels EE.UU, Canadà i Mèxic.

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

GLOBALITZACIÓ I SOCIETAT INTERNACIONAL

GLOBALITZACIÓ I SOCIETAT INTERNACIONAL GUIA DOCENT GLOBALITZACIÓ I SOCIETAT INTERNACIONAL Informació general de l assignatura Denominació Nombre de crèdits ECTS Coordinació Departament/s Idioma d impartició Professorat GLOBALITZACIÓ I SOCIETAT

Más detalles

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital

Classe 3. Tema 1. El sistema econòmic espanyol. Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Classe 3 Tema 1. El sistema econòmic espanyol Funció de producció: - Y = producció - RN = recursos naturals - L = treball - K = capital Funció de producció Cobb-Douglas Funció de producció Cobb-Douglas

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa

Sector de la producció. dèficit públic. despesa públ ica. importacions. inversió. Sector de la despesa TRES IDENTITATS MACROECONÒMIQUES FONAMENTALS A escala microeconòmica, la despesa que fa un consumidor en un determinat bé és, a la vegada, l ingrés que obté el venedor del bé. El flux circular és expressió

Más detalles

SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA

SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA SOSTENIBILITAT I BALANÇA COMERCIAL A CATALUNYA CICLE SOBRE SOSTENIBILITAT EN UN MARC GLOBAL. FORUM AMBIENTAL. Juli García Fernández Auditori de Caixa Catalunya Barcelona, 2 de novembre de 2011 ÍNDEX: 1.Tres

Más detalles

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat.

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. (1798 1857) Es va proposar com a objectiu comprendre científicament la societat per després reorganitzar-la sobre bases

Más detalles

Lliçons de Teoria Econòmica per a la Crisi

Lliçons de Teoria Econòmica per a la Crisi Lliçons de Teoria Econòmica per a la Crisi Timothy Jerome Kehoe University of Minnesota i Federal Reserve Bank of Minneapolis Inauguració del Curs de la Facultat d'economia i Empresa de la UAB Octubre

Más detalles

La política econòmica del règim de Franco. ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament

La política econòmica del règim de Franco. ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament La política econòmica del règim de Franco ELS ANYS 40: la postguerra, autarquia i racionament L economia de postguerra El 5 de juny de 1939, Franco anunciava que la reconstrucció de l economia nacional

Más detalles

Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual

Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2017 93 5795430 / Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest

Más detalles

GERÈNCIA: joc d empreses

GERÈNCIA: joc d empreses Introducció Gerència és un model que simula el comportament d unes empreses que competeixen en un mercat. Les condicions no seran exactament les reals perquè, com a tot model, a Gerència simplificarem

Más detalles

Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça

Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives de les exportacions a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça 3r trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del tercer trimestre

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça

Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives a 12 mesos de les exportacions catalanes segueixen a l alça 2n trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del segon trimestre del 2012 assenyalen

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 5 Funcions d Informació i altres funcions d interès Les funcions d Informació s utilitzen per obtenir dades sobre les cel les, el seu contingut, la seva ubicació, si donen

Más detalles

MÀSTER EN ESTUDIS DE L ÀSIA ORIENTAL

MÀSTER EN ESTUDIS DE L ÀSIA ORIENTAL MÀSTER EN ESTUDIS DE L ÀSIA ORIENTAL El Màster en Estudis de l Àsia Oriental està format per una sèrie de mòduls que permeten obtenir diversos certificats i diplomes acadèmics parcials, d acord amb uns

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de INDEX 1- Definició 2- Objectius 3- Avantatges 4- Història De La UE_1 5- Història De La UE_2 6- Institucions De La UE 7- El Consell Europeu Es L'órgan 8- La Comissió Europea 9- El Tribunal De Justícia Europeu

Más detalles

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES 4 Estils de llista Els estils són conjunts d atributs de format que queden definits en un document. Resulten molt útils quan es volen determinar els formats

Más detalles

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

Índex de desenvolupament humà Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 7 de setembre del 2005 Índex de desenvolupament humà 2005 Catalunya segueix entre el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà Se situa entre els 7 països del món amb una longevitat de la població

Más detalles

La Balança Comercial dels Productes Lactis Exercici econòmic Observatori de la llet.- DAR

La Balança Comercial dels Productes Lactis Exercici econòmic Observatori de la llet.- DAR La Balança Comercial dels Productes Lactis Exercici econòmic Observatori de la llet.- DAR Abril 2008 . L Observatori de la llet que ha de subministrar a la Taula Sectorial de la llet informació sobre la

Más detalles

Àrea d Hisenda i Gestió Municipal

Àrea d Hisenda i Gestió Municipal Àrea d Hisenda i Gestió Municipal Girona, 27 de juny de 2012 Regidoria d Hisenda i Règim Interior 1. Reorganització de l administració i de la gestió El nou govern ha reestructurat l'organització municipal

Más detalles

Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça

Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça Clima exportador de Catalunya PROSPECTIVA Les expectatives de les exportacions catalanes als països emergents segueixen a l alça 1r trimestre 2012 Les xifres del clima exportador del primer trimestre del

Más detalles

Tema 1. Principis bàsics d economia

Tema 1. Principis bàsics d economia Tema 1. Principis bàsics d economia Conceptes introductoris: - Mercat: situació en la que es determina el preu d un bé o servei i la quantitat que s ha de produir - Agents que determinen el preu i la quantitat:

Más detalles

Fundació Privada Foment de l Habitatge Social. Gener 2015

Fundació Privada Foment de l Habitatge Social. Gener 2015 Fundació Privada Foment de l Habitatge Social Gener 2015 Origen de la Fundació La Fundació va ser creada per iniciativa de Càritas l any 1990. L any 2012 es va decidir donar-li un fort impuls financer

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista...

La revolució industrial ( ) La fi de l Antic Règim i l aparició d un món nou, el món capitalista... La revolució industrial (1750-1850) 1.- Introducció: la revolució industial, un aspecte més de l època de les revolucions 1750-1850 ÈPOCA DE Transformacions 1- Polítiques i socials Revolucions liberals

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

La Primera Guerra Mundial

La Primera Guerra Mundial 6 La Primera Guerra Mundial 1. Origen de la Primera Guerra Mundial. 2. Desenvolupament de la Primera Guerra Mundial. 3. Un conflicte diferent, 4. Les conseqüències del conflicte i l organització de la

Más detalles

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017

PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC. Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC Andorra la Vella, 30 d agost de 2017 PROJECTE DE LLEI DELS SERVEIS DE PAGAMENT I EL DINER ELECTRÒNIC El projecte de Llei dels serveis de

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

Globalització: definició

Globalització: definició La Globalització Globalització: definició La globalització és un fenomen caracteritzat per l augment de la interdependència econòmica, social, política i cultural entre tots els països del món, imposant-se

Más detalles

El preu de la xocolata

El preu de la xocolata presentació Es tracta d un joc per reflexionar sobre els intermediaris que participen del Comerç Internacional objectiu Prendre consciència de la desigual distribució dels beneficis i conèixer de forma

Más detalles

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia

Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Classe 9 2n Bloc. Macroeconomia Tema 5. Dades macroeconòmiques Què és la Macroeconomia? La Macroeconomia és una de les àrees de la ciència econòmica que es preocupa per l evolució d una economia. El seu

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

LA UNIÓ EUROPEA I ELS FONS FEDER

LA UNIÓ EUROPEA I ELS FONS FEDER LA UNIÓ EUROPEA I ELS FONS FEDER - El motiu original per la fundació de la Comunitat Econòmica Europea, més tard Unió Europea, va ser el desig de reconstruir Europa després dels tràgics esdeveniments de

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà

L índex de desenvolupament humà l any Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà 9 de novembre del 2006 L índex de desenvolupament humà l any 2004 Catalunya es troba en el grup de països d alt nivell de desenvolupament humà L elevada esperança de vida dels catalans (80,8 anys) situa

Más detalles

EC - Enginyeria Comercial

EC - Enginyeria Comercial Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2015 295 - EEBE - Escola d'enginyeria de Barcelona Est 717 - EGE - Departament d'expressió Gràfica a l'enginyeria GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

DIAGNOSI PER A L ESTRATÈGIA CATALANA PER A L OCUPACIÓ

DIAGNOSI PER A L ESTRATÈGIA CATALANA PER A L OCUPACIÓ DIAGNOSI PER A L ESTRATÈGIA CATALANA PER A L OCUPACIÓ 2012-2020 Informe territorial del mercat de treball, adequació de les polítiques actives d ocupació a Catalunya i definició dels eixos estratègics

Más detalles

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis EL SECTOR TERCIARI Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis El sector terciari és el que inclou una

Más detalles

Unitat VII: La direcció de la producció

Unitat VII: La direcció de la producció Unitat VII: La Direcció de la Producció La direcció de la producció Recordem... Produir és obtenir béns i serveis combinant uns factors productius amb una tecnologia determinada. La funció de producció,

Más detalles

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns%

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Grafitinet C/Orient,78084planta1 08172SantCugatdelVallés Tel:935830437 Fax:935879739 Email:info@grafitinet.net Páginaweb:www.grafitinet.net Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Què són les

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

El diagrama de Swan 26 abril 2017

El diagrama de Swan 26 abril 2017 El diagrama de Swan 1 26 abril 2017 Equilibri intern i equilibri extern L equilibri intern requereix plena ocupació dels recursos (taxa d atur suficientment baixa) i estabilitat de preus (taxa d inflació

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 Observeu el mapa següent i responeu a les preguntes plantejades. Perillositat

Más detalles

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA O. Presentació A dia d avui les ràpides transformacions socials i la crisi entre d altres factors, han tingut

Más detalles

L impacte econòmic de la producció de llet

L impacte econòmic de la producció de llet L impacte econòmic de la producció de llet Francesc Reguant francesc@reguant.cat https://obealimentaria.wordpress.co m Característiques de la llet amb implicacions econòmiques Producte bàsic, amb alt valor

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Unitat 5: NORD-SUD: Un món desigual. David Fernández de Arriba

Unitat 5: NORD-SUD: Un món desigual. David Fernández de Arriba Unitat 5: NORD-SUD: Un món desigual David Fernández de Arriba http://www.historiaicultura.wordpress.com NORD-SUD: Un món desigual QUÈ VEUREM? Les desigualtats mundials Economies desenvolupades Economies

Más detalles

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS Aquí tens dues gràfiques prou significatives sobre les dades de la subnutrició al mon. Es tracta d interpretar i valorar el seu significat. PROPOSTA DE

Más detalles

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009 Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona Informe setembre 2009 Des de l Observatori de la llet es fa un seguiment dels preus al consum dels productes lactis, a 5 àrees

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

LA CAMBRA LIDERA EL PROJECTE EUROPEU INTERREG-POCTEFA CCI PIRINEUS MED

LA CAMBRA LIDERA EL PROJECTE EUROPEU INTERREG-POCTEFA CCI PIRINEUS MED NOTA DE PREMSA LA CAMBRA LIDERA EL PROJECTE EUROPEU INTERREG-POCTEFA CCI PIRINEUS MED Impulsarà la cooperació econòmica i els fluxes comercials entre Catalunya-França- Andorra El pressupost inicial es

Más detalles

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011 FITXES LOCALS 1 CAS: FLIX DADES BÀSIQUES Superfície: 116,9 km 2 Població: 4.61 habitants (21) Nombre d empreses: 296 (21) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 211 2 EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ Evolució 425 42 428 Comparativa

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Preguntes més freqüents

Preguntes més freqüents Preguntes més freqüents Què he de fer per avançar les meves factures? 1. Donar-se d alta a BBVA net advance..4 2. Activar/signar el contracte d avançament de factures de cada client 5 3. Sol licitar l

Más detalles

L empresa com a sistema

L empresa com a sistema Curs de Direcció d Empreses L empresa com a sistema Prof. Dr. M. Subirachs Torné - núm. 1 Índex - Les teories i els enfocaments sobre l empresa i la seva direcció - El concepte de sistema - Els principis

Más detalles

APARTAT (A) PREGUNTES DE TEORIA

APARTAT (A) PREGUNTES DE TEORIA Nom L'examen està format per dos apartats: (A) SET PREGUNTES DE TEORIA valor 2 5/10 de la nota (B) CINC PLANTEJAMENTS PRÀCTICS AMB TRETZE PREGUNTES EN TOTAL Valor 7 5/10 APARTAT (A) PREGUNTES DE TEORIA

Más detalles

Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior. Subvencionat pel Consorci Convocatòria

Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior. Subvencionat pel Consorci Convocatòria Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2018 Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

T.2.- L empresa com institució social. Funcions de l empresa

T.2.- L empresa com institució social. Funcions de l empresa T.2.- L empresa com institució social. L empresa com a institució social. 1.L empresa com a institució 2.Anàlisi de l empresa 3.Les relacions dins l empresa 4. Bibliografia 1. L empresa com a institució

Más detalles

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013

Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa. Desembre 2013 Comparació de preus de l energia elèctrica amb Europa Desembre 2013 SÍNTESI En aquest document es recullen els preus de l energia elèctrica que paguen les empreses a i als països de la UE-15 i la seva

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Exercici 1. Models de Rebut

Exercici 1. Models de Rebut Exercici 1 La diferencia entre els rebuts que es relacionen i el que hem vist a classe és en la distribució de les dades, que en els exemples que veurem més endavant està ben organitzada i ben enquadrada.

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA.

EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. EL MANTENIMENT DE L OCUPACIÓ EN ELS CONTRACTES DE TARIFA PLANA I TARIFA REDUÏDA. Fa pocs mesos la Tresoreria General de la Seguretat Social va posar en marxa el control del compliment, per part de les

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Creixement Econòmic: Fets importants

Creixement Econòmic: Fets importants Creixement Econòmic: Fets importants (1) Creixement Mundial de Llarg Plaç (2) Creixement Estable als EEUU? (3) Efecte de Llarg Plaç del Diferencial de Creixement (4) Creixement Econòmic d Espanya comparat

Más detalles

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència

Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL. Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Valoració de l evolució matrícula d estudiants la UdL Octubre 2015 Vicerectorat de Docència Els dobles graus i les noves propostes de graus i de màsters, que han tingut una notable capacitat de captació

Más detalles

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA 3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA Els processos termodinàmics Un procés és espontani quan un sistema evoluciona des d un estat inicial fins a un estat final sense cap tipus d intervenció externa.

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

L organització política de les socitats

L organització política de les socitats L organització política de les socitats Unitat 3-3r ESO GH Llagostí Unitat 3-3r ESO GH L organització política de les socitats Llagostí 1 / 14 1. L estat com a organització política de la societat /1 Estat

Más detalles

Connectivitat dels centres educat1x1 a Internet. Informe de situació

Connectivitat dels centres educat1x1 a Internet. Informe de situació Connectivitat dels centres educat1x1 a Internet Informe de situació 1. Incidències reportades 1. Disrupcions de serveis que fins al moment funcionaven correctament. 2. Cabal d ADSL inferior a l establert

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 2005 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 5 PAU 005 SÈRIE Avalueu cada pregunta en punts i mitjos punts, però no en altres decimals. Ara bé, dins de cada pregunta podeu utilitzar

Más detalles

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS.

1.- PERCENTATGE D APROVATS DEL CONJUNT DE LES ILLES BALEARS. Estudi de l evolució del percentatge d aprovats dels alumnes de les Illes Balears a les àrees lingüístiques a les etapes d educació primària, educació secundària obligatòria i batxillerat en el període

Más detalles

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat La prova pilot, organitzada per la Diputació de Barcelona, durant tres caps de setmana

Más detalles

Curs 04 / de maig de 2005

Curs 04 / de maig de 2005 24 de maig de 2005 Preguntes Nom i Cognoms: Grup: _1r C_ [01] Es demana que determinis si es produiria un moviment o un desplaçament de la corba d oferta o demanda i, en tot cas, cap a quin sentit es desplaçaria

Más detalles

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat (2010) Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 1. Puntuació Ambdues opcions de l examen consten de cinc qüestions: dues de pràctica (resolució de dos

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

Geografia social i econòmica Sèrie 3

Geografia social i econòmica Sèrie 3 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Geografia social i econòmica Sèrie 3 Dades de la persona

Más detalles

Orígens i Accionistes. Fundada al 1998 Accionistes: Empreses que la formen: VAL Telecomunicaciones Multitel Ferrovial BSCH

Orígens i Accionistes. Fundada al 1998 Accionistes: Empreses que la formen: VAL Telecomunicaciones Multitel Ferrovial BSCH Orígens i Accionistes Fundada al 1998 Accionistes: Nacionals VAL Telecomunicaciones Multitel Ferrovial BSCH Internacionals Bank of America Caisse de Dépôt et Placement du Quebec GE Capital Inversió: més

Más detalles