D acord amb la proposta del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA) i les consideracions següents:

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "D acord amb la proposta del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA) i les consideracions següents:"

Transcripción

1 Dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria sobre l ús de cetuximab, panitumumab, bevacizumab, aflibercept i regorafenib per al tractament del càncer colorectal metastàtic en segona línia i posteriors. D acord amb la proposta del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA) i les consideracions següents: El tractament de segona línia i posteriors del càncer colorectal metastàtic (CCRM) té com a objectiu allargar la supervivència dels pacients amb qualitat de vida. El CAMHDA ha valorat el benefici clínic que aporten els diferents fàrmacs. Tenint en compte el context de tractament (pal liatiu, segona línia i posteriors) la variable de referència hauria de ser supervivència global (SG), tot i la dificultat de valoració en cohorts que reben 2 o més línies de tractament posteriors, amb creuament de braços inclosos. No obstant, el CAMHDA accepta l assumpció que l SLP pot ser un estimador indirecte adequat de l SG en càncer colorectal (Buyse, JCO, 2007), sempre que els pacients es tractin fins a la progressió. Relatives a l eficàcia: Fàrmacs anti-egfr: cetuximab i panitumumab Els estudis de cetuximab (BOND, EPIC i CO.17) i panitumumab (Peeters et al. i Amado et al.) són oberts. El perfil d esdeveniments adversos d ambdós fàrmacs podia haver dificultat el manteniment del cec. A més, en el cas de cetuximab, el manteniment del cec podia haver suposat un inconvenient per als pacients degut a la freqüència d administració i la necessitat d administrar premedicació. El possible biaix d interpretació es corregeix mitjançant l avaluació centralitzada. Els comparadors escollits per als estudis es consideren adequats. L estratificació de pacients en funció del RAS no es va preveure a l inici dels estudis perquè no es podia preveure l impacte que podia tenir l estat mutacional del gen RAS en la resposta al tractament. El CAMHDA considera que la relació entre l estat mutacional del RAS i la resposta al tractament és independent de la línia de tractament i només considera l ús d agents anti- EGFR en pacients sense mutacions al RAS. Cetuximab (segona línia i posteriors) No es disposa de dades d eficàcia en funció de l estat mutacional del KRAS o de RAS dels estudis BOND i EPIC. L estudi CO.17 és un estudi de fase III amb 572 pacients que avalua l eficàcia de cetuximab en monoteràpia vers el millor tractament de suport (MTS). És l únic estudi que té dades interpretables d eficàcia en funció del KRAS. Quasi la meitat de pacients havien rebut 4 o més

2 esquemes de quimioteràpia previs (un 96-98% de pacients de l estudi havien rebut tractament previ amb irinotecà i oxaliplatí). La variable principal de l estudi és l SG. En la població KRAS wild-type, l SG mediana va ser de 9,5 mesos al grup cetuximab+mts vs 4,8 mesos al grup d MTS (increment de 4,7 mesos, HR=0,55, p<0,001). L SLP mediana al grup de cetuximab+mts va ser de 3,7 mesos vs 1,9 mesos al grup d MTS (increment d 1,8 mesos, HR=0,40, p<0,001). Es va avaluar la qualitat de vida (EORTC-QLQ30), però degut a les diferències en l ompliment dels qüestionaris, l impacte en la qualitat de vida es considera difícil d interpretar. Panitumumab (segona línia i posteriors) L estudi de Peeters et al. és un estudi de fase III amb 1186 pacients, que avalua l eficàcia de la combinació panitumumab+folfiri vers FOLFIRI. Els pacients només havien rebut un esquema previ de quimioteràpia basat en fluoropirimidines. Les variables principals són l SG i l SLP. Els resultats de l estudi segons l estat mutacional KRAS es van obtenir prospectivament. En la població KRAS wild-type, no es van observar diferències en termes d SG. L SLP mediana al grup de panitumumab+folfiri va ser de 5,9 mesos vs 3,9 mesos al grup de FOLFIRI (increment de 2 mesos, HR=0,73, p=0,004). No es disposa de resultats segons RAS. No es va avaluar la qualitat de vida. L estudi d Amado et al. és un estudi de fase III amb 463 pacients que avalua l eficàcia de panitumumab en monoteràpia vers MTS. Els pacients havien rebut tractament previ amb quimioteràpia basada en fluoropirimidina, irinotecà i oxaliplatí. La variable principal és l SLP. En la població KRAS wild-type, l SLP mediana al grup de panitumumab+mts va ser de 12,3 setmanes vs 7,3 setmanes al grup d MTS (increment de 5 setmanes, HR=0,45, p<0,0001). No es van observar diferències en termes d SG, s ha de tenir en compte que els pacients del grup d MTS podien rebre panitumumab després de progressió de la malaltia. No es va avaluar la qualitat de vida. S ha valorat la reanàlisi de les dades d aquest estudi en funció del RAS i, tot i que, el nombre de pacients amb dades disponibles és molt petit (n=133) i l anàlisi no té prou potència estadística per extreure conclusions, es considera que els resultats són consistents amb l anterior anàlisi i hi ha una tendència a que millorin quan se selecciona els pacients segons el RAS (12,3 setmanes vs 6,9 setmanes [increment de 5,4 setmanes]; HR=0,38). Fàrmacs anti-vegf: bevacizumab i aflibercept Els estudis de bevacizumab (E3200 i ML18147) són oberts i l estudi d aflibercept (VELOUR) és cec. Els comparadors es consideren adequats. Bevacizumab (segona línia) L estudi E3200 és un estudi de fase III amb 829 pacients (1:1:1) del que es poden extreure dades d eficàcia de la combinació FOLOFX4+bevacizumab vers FOLFOX4 en monoteràpia.

3 Després d una anàlisi intermèdia, es va observar que els pacients tractats amb bevacizumab en monoteràpia (tercer braç), obtenien un benefici clínic limitat i es va aturar la inclusió de pacients a aquesta opció. Els pacients havien rebut un tractament previ basat en fluoropirimidines i irinotecà, en combinació o per separat. La variable principal de l estudi és l SG. L SG mediana va ser de 12,9 mesos al grup bevacizumab+folfox vs 10,8 mesos al grup de FOLFOX (increment de 2,1 mesos, HR= 0,75; p=0,0011). L SLP mediana al grup de bevacizumab+folfox va ser de 7,3 mesos vs 4,7 mesos al grup de FOLFOX (increment de 2,6 mesos, HR= 0,61; p=0,0001). No es va avaluar la qualitat de vida. L estudi ML18147 és un estudi de fase III amb 819 pacients que avalua l eficàcia de la combinació de bevacizumab amb quimioteràpia vers quimioteràpia després de progressió a una primera línia de tractament amb bevacizumab. La dosi utilitzada en aquest assaig (5 mg/kg/14 dies) és la meitat de la que es va utilitzar a l estudi E3200. L aleatorització de pacients es fa després de la progressió a la primera línia. Tant en primera com en segona línia, els esquemes de quimioteràpia (QT) administrats van ser molt variats. La variable principal és SG. L SG mediana va ser d 11,2 mesos al grup bevacizumab+qt vs 9,8 mesos al grup de QT sola (increment d 1,4 mesos, HR= 0,81; p=0,0062). L SLP mediana al grup de bevacizumab+qt va ser de 5,7 mesos vs 4,1 mesos al grup de QT (increment d 1,6 mesos, HR= 0,68; p<0,0001). Es considera que l eficàcia de bevacizumab és independent de l estat mutacional del KRAS. Aflibercept (segona línia) L estudi VELOUR és un estudi de fase III amb 1226 pacients que avalua l eficàcia de la combinació d aflibercept+folfiri vers FOLFIRI després de progressió a una primera línia de tractament amb oxaliplatí per a la malaltia metastàtica. Els pacients podien haver rebut bevacizumab. La variable principal és SG. L SG mediana va ser de 13,50 mesos al grup d aflibercept+folfiri vs 12,06 mesos al grup de FOLFIRI (increment d 1,44 mesos, HR=0,817; p=0,0032). L SLP mediana al grup d aflibercept+folfiri va ser de 6,90 mesos vs 4,67 mesos al grup de FOLFIRI (increment de 2,23 mesos, HR= 0,758; p<0,00007). No es va avaluar la qualitat de vida. Quan es va dissenyar l estudi VELOUR no es disposava d evidència robusta sobre l ús seqüencial d anti-vegf. Actualment, aquesta evidència s ha generat amb els estudis VELOUR i ML18147, amb un disseny diferent però uns resultats molt similars. L impacte en l SG d un ús seqüencial d anti-vegf és molt discret i no es disposa de dades de qualitat de vida associades. Fàrmacs inhibidors directes de la proteïna-cinasa: regorafenib El regorafenib és un fàrmac multidiana, inhibidor de les proteïna-cinasa involucrades en l angiogènesi del tumor (VEGFR1, -2, -3, TIE2), l oncogènesi (KIT, RET, RAF-1, BRAF, BRAF V600E ) i el microambient del tumor (PDGFR, FGFR).

4 L estudi CORRECT és un estudi de fase III, doble cec, amb 760 pacients (2:1), que avalua l eficàcia de regorafenib vers placebo en tercera o quarta línia de tractament de la malaltia metastàtica. Els pacients havien d haver rebut totes les teràpies disponibles (o no ser candidats) per al tractament de la malaltia metastàtica. La variable principal és SG. L SG mediana va ser de 194 dies al grup de regorafenib vs 151 dies al grup de placebo (increment de 43 dies [1,41 mesos], HR= 0,774; p=0,0052). L SLP mediana al grup de regorafenib va ser de 59 dies vs 52 dies al grup de MTS (increment de 7 dies [0,23 mesos], HR= 0,494; p<0,000001). Es va avaluar la qualitat de vida. Relatives a la seguretat: Les reaccions adverses més freqüentment observades amb els fàrmacs anti-egfr, cetuximab i panitumumab, són les reaccions cutànies (>80% i >90% dels pacients, respectivament) i l hipomagnesèmia. Les reaccions relacionades amb la perfusió són més freqüents amb cetuximab. Les reaccions adverses diferencials amb els anti-egfr i observades amb els inhibidors del VEGF, bevacizumab i aflibercept, són les esperables del seu mecanisme d acció: hipertensió, proteinúria, empitjorament de la funció renal, retard en el tancament de les ferides, epistaxi, perforacions gastrointestinals, hemorràgia, tromboembolisme arterial. Pel que fa a regorafenib, tot i que el perfil de seguretat és l esperable d un inhibidor de la via de la tirosina cinasa (hipertensió, erupció, eritrodisestèsia palmo-plantar i toxicitat gastrointestinal [diarrea i mucositis]), el CAMHDA vol destacar, que regorafenib té un perfil de seguretat desfavorable en el context d una tercera o quarta línia de tractament pal liatiu. Els esdeveniments adversos de grau 3-4 van ser molt més freqüents en els pacients que van rebre regorafenib (54% vs 14%). Les modificacions de dosi relacionades amb esdeveniments adversos, van ser clarament superiors al braç de regorafenib (67% vs 23%) i es va haver d aturar el tractament en un percentatge important de pacients tractats amb regorafenib (61% vs 22%). Les dades de qualitat de vida segons els qüestionaris EORTC QLQ-C30 i EQ-5D, no van demostrar diferències significatives entre els dos braços de tractament, no obstant, cal destacar que aquests no recullen informació dels efectes adversos específics produïts per regorafenib. El CAMHDA considera que cal valorar acuradament el balanç benefici/risc que suposa l administració d aquests fàrmacs en segona línia i posteriors, donat que la seva eficàcia és discreta i presenten un perfil d efectes adversos desfavorable. Segons les dades disponibles dels assaigs clínics, la toxicitat dels cinc fàrmacs és diferenciada. El CAMHDA considera que, en el cas de regorafenib, el benefici clínic obtingut no compensa el risc que s assumeix.

5 Relatives al cost-eficàcia: El CAMHDA considera que el CEI associat a aquests tractaments és molt elevat. Atenent a que tant el disseny com les poblacions dels estudis dels cinc fàrmacs són diferents, el CAMHDA considera que els CEI dels cinc fàrmacs no serien comparables entre ells. El CAMHDA vol destacar el benefici clínic limitat d aquests tractaments, l elevat cost respecte a la eficàcia, la presència d efectes adversos significatius i l absència de dades de qualitat de vida robustes. No es disposa d evidència suficient de l ús seqüencial d anticossos anti-egfr després de la progressió a un agent anti-egfr en el tractament del CCRM. L ús d un anticòs monoclonal en primera línia condiciona la quimioteràpia que s utilitzarà a partir de la segona línia de tractament. La Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria recomana en l àmbit del CatSalut: Que s avalui molt acuradament i de forma individual el benefici-risc del tractament de segona línia i posteriors del CCRM amb cetuximab, panitumumab, bevacizumab, aflibercept i regorafenib, i sempre en el marc dels següents criteris clínics d ús: -Pacients amb un ECOG 0-1, i -en els quals l expectativa de vida sigui superior a 3 mesos. És necessària la determinació de l estat mutacional del gen RAS. En el cas de cetuximab i panitumumab, el seu ús es restringeix a pacients amb el gen RAS wild-type. En relació a la segona línia de tractament: En cas que el pacient compleixi els criteris clinics d ús i es consideri adequat associar un anticòs monoclonal a la quimioteràpia de segona línia, les decisions es prendran en relació a la quimioteràpia associada, l estat mutacional del RAS i els tractaments previs: RAS wild-type: -Si el pacient és candidat a FOLFIRI, l anticòs monoclonal associat podrà ser panitumumab, aflibercept o bevacizumab. o En el cas de bevacizumab, la seva combinació amb FOLFIRI, només es podrà considerar si el pacient ha rebut bevacizumab en primera línia. -Si el pacient és candidat a FOLFOX, es podrà associar bevacizumab com a anticòs monoclonal. -Si el pacient és candidat a irinotecà en monoteràpia, es podrà associar cetuximab com a anticòs monoclonal.

6 RAS mutat: -Si el pacient és candidat a FOLFIRI, es podrà associar aflibercept o bevacizumab. o En el cas de bevacizumab, la seva combinació amb FOLFIRI, només es podrà considerar si el pacient ha rebut bevacizumab en primera línia. -Si el pacient és candidat a FOLFOX, es podrà associar bevacizumab com a anticòs monoclonal. No es considera adequat utilitzar: o un anticòs monoclonal anti-egfr en més d una línia de tractament. Respecte a l ús de fàrmacs anti-vegf en més d una línia de tractament: Aflibercept pot considerar-se quan s ha rebut bevacizumab en primera línia, en pacients que no presentin contraindicacions formals ni antecedents d haver presentat toxicitat a bevacizumab. Bevacizumab pot considerar-se quan s ha rebut bevacizumab en primera línia, en pacients que no presentin contraindicacions formals ni antecedents d haver presentat toxicitat a bevacizumab i : o Haver rebut 3 mesos consecutius de tractament amb bevacizumab en primera línia o Haver presentat una SLP en primera línia >9 mesos En relació a la tercera línia de tractament o malaltia refractària: En cas que el pacient compleixi els criteris clinics d ús, que presenti RAS wild-type i que no s hagi utilitzat un anticòs monoclonal anti-egfr en primera o segona línia i es consideri adequat utilitzar-lo en una tercera línia o malaltia refractària: -Si el pacient és candidat a irinotecà, en monoteràpia, l anticòs monoclonal associat podrà ser cetuximab. -També es pot considerar l ús de cetuximab o panitumumab en monoteràpia. No es pot utilitzar bevacizumab i aflibercept en tercera línia. Es considera que regorafenib és un fàrmac d ús excepcional en el tractament del CCRM. No es consideren candidats al tractament amb cetuximab i panitumumab aquells pacients que, tot i complir els criteris clínics d ús, presentin: - Malalties greus de la pell. - Rebuig a la possibilitat d experimentar toxicitat cutània. - Hipomagnesèmia no controlada. No es consideren candidats al tractament amb bevacizumab i aflibercept aquells pacients que, tot i complir els criteris clínics d ús, presentin:

7 - Hipertensió arterial no controlada amb mesures dietètiques o tractament farmacològic. - Antecedents recents d episodis trombòtics arterials (malaltia isquèmica cardíaca, malaltia isquèmica del sistema nerviós central, malaltia isquèmica perifèrica). - Risc de perforació del tracte gastrointestinal. - Ferides i/o úlceres no cicatritzades. - Pacients en què es preveu una intervenció quirúrgica en menys de 6 setmanes. Seguiment dels pacients: Inici del tractament: ECOG Analítica completa i marcadors tumorals (CEA) Determinació de l estat mutacional del gen RAS mitjançant una tècnica validada. Valorar la determinació de l estat mutacional del BRAF en pacients que presentin RAS wild-type. Malaltia mesurable amb criteris RECIST Estudi d extensió Esquemes de quimioteràpia rebuts prèviament Seguiment: Analítica prèvia a cada cicle (hemograma i opcionalment ionograma) Analítica completa amb marcadors tumorals (CEA) i TAC toraco-abdominal cada 8-12 setmanes Criteris d aturada de tractament: Progressió clínica i/o radiològica de la malaltia Empitjorament de l ECOG Toxicitat inacceptable Es recomana valorar el balanç risc-benefici a partir dels 2-3 mesos de tractament. L'autoria d'aquest document correspon al PHMHDA i pot no coincidir totalment amb els plantejaments fets pels tutors i experts que han estat consultats durant el procés d'avaluació. Barcelona, 1 de juny de 2015

D acord amb la proposta del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA) i les consideracions següents:

D acord amb la proposta del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA) i les consideracions següents: Dictamen de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria sobre l ús d alemtuzumab en el tractament de l esclerosi múltiple recidivant i remitent (EM-RR) amb malaltia

Más detalles

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA

EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA A Unitat Docent d Estades en Pràctiques Tutelades 3a Jornada EL PACIENT AMB FUNCIÓ RENAL DISMINUÏDA Dra. MªAngels Via Sosa Professora Associada de la UB UCD Barcelonès Nord i Maresme 18 de març 2014 Per

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Tratamiento de Segunda y Tercera Línea en Cáncer de Colon Avanzado

Tratamiento de Segunda y Tercera Línea en Cáncer de Colon Avanzado Tratamiento de Segunda y Tercera Línea en Cáncer de Colon Avanzado Dra. Beatriz García Paredes Oncología Médica Santander 15 de Julio de 2016 Premisas a tener en cuenta Ø El cáncer colorrectal (CCR) es

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió...

Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... Malalties cròniques, tractaments eterns? Com afrontem la retirada de fàrmacs al tractament de la demència, osteoporosi, dislipèmies, depressió... XI JORNADES D ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2011. Introducció

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Enquesta Uro-Oncològica 2016

Enquesta Uro-Oncològica 2016 Enquesta Uro-Oncològica 2016 1. ANTECEDENTS Des de fa ja alguns anys, existeixen nous tractaments amb els quals tractar als pacients oncològics afectats per tumors urològics que augmenten de manera significativa

Más detalles

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA Parts promotores implicades Subdirecció general de Seguretat i Salut laboral del Departament de treball. Centre de Seguretat i Salut laboral (Tècnics psicosocial).

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

Carcinoma renal avançat. Esquema òptim de tractament.

Carcinoma renal avançat. Esquema òptim de tractament. Carcinoma renal avançat. Esquema òptim de tractament. Acadèmia Ciències Mèdiques 17/5/11 Beatriz Rojas García R4 - Hospital Sant Joan de Reus Index Epidemiologia Factors pronòstic i estadiatge en Carcinoma

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

A favor de continuar con el tratamiento antiangiogénico

A favor de continuar con el tratamiento antiangiogénico 2ª línea de CCRm KRAS NATIVO tras progresión a oxaliplatino y antiangiogénicos A favor de continuar con el tratamiento antiangiogénico Cristina Grávalos Hospital Universitario Marqués de Valdecilla Introducción

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

PANITUMUMAB EN CANCER DE COLON METASTÁSICO:

PANITUMUMAB EN CANCER DE COLON METASTÁSICO: PANITUMUMAB EN CANCER DE COLON METASTÁSICO: Romero Soria L 1, Jaraquemada Peláez T 2, Martin Clavo S 1, Rivero Cava MS 1, Braga Fuentes JL, Rangel Mayoral JF 1. 1 Servicio de Farmacia Hospitalaria 2 Servicio

Más detalles

Pantoprazole (no inclòs en guia)

Pantoprazole (no inclòs en guia) Mecanisme d acció Fàrmac Presentacions disponibles Inhibidor de la secreció àcida Inhibidor de la bomba de protons (IBP) Antagonista dels receptors H2 de la histamina (anti-h2) Antiàcid: neutralitza l

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

ALTERNATIVAS: 2ª Línea y posteriores. Dra. Ruth Vera Servicio Oncología Médica Complejo Hospitalario de Navarra

ALTERNATIVAS: 2ª Línea y posteriores. Dra. Ruth Vera Servicio Oncología Médica Complejo Hospitalario de Navarra ALTERNATIVAS: 2ª Línea y posteriores Dra. Ruth Vera Servicio Oncología Médica Complejo Hospitalario de Navarra 1. INTRODUCCIÓN 2. TRATAMIENTO DE SEGUNDA LÍNEA CON TERAPIAS ANTIEGFR 1. TRATAMIENTO DE SEGUNDA

Más detalles

Estudis d investigació, tipus i dissenys.

Estudis d investigació, tipus i dissenys. Estudis d investigació, tipus i dissenys. Sessió de formació continuada Societat Catalana de Cirurgia Novembre de 2013. Disseny experimental Constitueix el plantejament teòric que es fa per abordar una

Más detalles

Nasser al-din ( ) i les seves 84 dones

Nasser al-din ( ) i les seves 84 dones TELÈMAC 2 Nasser al-din (1831-96) i les seves 84 dones 3 4 Índex 00 Definició de Telèmac 01 Abast de l assaig clínic 02 Definició del model d intervenció i integració 03 Situació del projecte 00 Definició

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

NOM: COGNOM: (Contesteu cada pregunta en el seu lloc. Expliciteu i justifiqueu els càlculs) Problema 1 (B4)

NOM: COGNOM: (Contesteu cada pregunta en el seu lloc. Expliciteu i justifiqueu els càlculs) Problema 1 (B4) NOM: COGNOM: (Contesteu cada pregunta en el seu lloc. Expliciteu i justifiqueu els càlculs) Problema 1 (B4) Un grup d estudiants de la FIB ha creat una empresa de resolució de problemes informàtics on-line.

Más detalles

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat 28-04-2014 Programa Baixem al Carrer Inici del programa: 2009 Territori: Poble Sec Agents que van intervenir: Per iniciativa del Pla Comunitari del barri A través

Más detalles

COMPOST. diari del. Seguiment del procés de l autocompostatge

COMPOST. diari del. Seguiment del procés de l autocompostatge diari del COMPOST Seguiment del procés de l autocompostatge Consulta els experts: Telèfon: 93 727 35 34, ext. 166 Adreça electrònica: compostatge@ccvoc.cat Nom del centre: Municipi: Qui és el grup responsable?

Más detalles

Aplicació de la taxa de l euro per recepta. Barcelona, 18 de juny de 2012

Aplicació de la taxa de l euro per recepta. Barcelona, 18 de juny de 2012 Aplicació de la taxa de l euro per recepta Barcelona, 18 de juny de 2012 Quina és la despesa de farmàcia del CatSalut? Durant el 2011 la despesa en receptes mèdiques finançades pel CatSalut ha estat de

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Enric Rodà Sau Institut de Seguretat i Salut Laboral Departament d Empresa i Ocupació Mètode d anàlisi de costos Anàlisi

Más detalles

M Rosinach, F Fernández-Bañares, A Carrasco, M Ibarra, C Loras, V Gonzalo, M Forne, M Esteve.

M Rosinach, F Fernández-Bañares, A Carrasco, M Ibarra, C Loras, V Gonzalo, M Forne, M Esteve. ASSAIG CLÍNIC ALEATORITZAT DOBLE-CEC DE REINTRODUCCIÓ DE GLUTEN VS PLACEBO AMB PACIENTS AMB ENTERITIS LIMFOCÍTICA (EL) I SOSPITA DE MALALTIA CELÍACA (MC) M Rosinach, F Fernández-Bañares, A Carrasco, M

Más detalles

El risc de patir un accident greu o mortal ha baixat un 1,2% a les carreteres catalanes en l últim trienni

El risc de patir un accident greu o mortal ha baixat un 1,2% a les carreteres catalanes en l últim trienni Segons els resultats del darrer estudi EuroRAP El risc de patir un accident greu o mortal ha baixat un 1,2% a les carreteres catalanes en l últim trienni La demarcació amb més percentatge de quilòmetres

Más detalles

L analgèsia epidural en el part

L analgèsia epidural en el part L analgèsia epidural en el part HGT-ANR-02-141002 Servei d Anestesiologia i Reanimació La maternitat és una de les experiències més gratificants de la vida i és important que aquest moment sigui tan agradable

Más detalles

EFECTE DOPPLER. Sonda emissora (E) i receptor (R) Gel Pell. Artèria 45º. Velocitat i direcció del flux sang

EFECTE DOPPLER. Sonda emissora (E) i receptor (R) Gel Pell. Artèria 45º. Velocitat i direcció del flux sang EFECTE DOPPLER E R Sonda emissora (E) i receptor (R) 45º Gel Pell Velocitat i direcció del flux sang Artèria APLICACIONS PRÀCTIQUES DEL DOPPLER Es una tècnica útil en la exploració vascular però que ha

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional

Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional 3a Jornada VASCULAR AIS - BE ISQUÈMIA CRÒNICA EXTREMITATS HOSPITAL UNIVERSITARI SAGRAT COR 9 de Novembre de 2010 Factors de risc de l arteriosclerosi obliterant: una perspectiva poblacional José Miguel

Más detalles

CARME. CAtalan Remote Management Evaluation

CARME. CAtalan Remote Management Evaluation CAtalan Remote Management Evaluation Proyecto : Evaluación de la Efectividad en Cataluña para la Gestión Remota de Pacientes (Motiva) con Insuficiencia Cardiaca Dr. Josep Lupón TELEMEDICINA A LA IC Christoph

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Treball en equip: full de verificació d objectius diaris. Aida Betriu Samperi. DUI Àrea de Crítics. Corporació Sanitària i Parc Taulí.

Treball en equip: full de verificació d objectius diaris. Aida Betriu Samperi. DUI Àrea de Crítics. Corporació Sanitària i Parc Taulí. Treball en equip: full de verificació d objectius diaris. Aida Betriu Samperi. DUI Àrea de Crítics. Corporació Sanitària i Parc Taulí. Antecedents L atenció sanitària comporta l aparició d efectes adversos

Más detalles

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils annex 2 al punt 6 Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils Barcelona,18 de març de 2016 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB

Más detalles

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5.

FINAL. Per aprovar el curs cal aprovar les tres avaluacions, amb una nota igual o superior del 5. CRITERIS D AVALUACIÓ MATÈRIA: Música 1r ESO PARCIALS 20% ACTITUD: L actitud s avaluarà diàriament i es tindrà en conte si l alumne parla, la puntualitat, fa deures, porta material, participa en classe

Más detalles

Tecnologia Industrial II Criteris específics de correcció Model 1

Tecnologia Industrial II Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat (2010) Criteris específics de correcció Criteris generals d avaluació Els objectius plantejats per avaluar es poden resumir en els aspectes següents: valorar el coneixement

Más detalles

Tàrrega, 20 de febrer de Ús del medicament veterinari en l avicultura

Tàrrega, 20 de febrer de Ús del medicament veterinari en l avicultura Tàrrega, 20 de febrer de 2013 Ús del medicament veterinari en l avicultura Montse Rosàs i Rodoreda Veterinària Servei d Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera Jornada Tècnica Responsabilitats

Más detalles

Nivolumab. Informe tècnic del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA)

Nivolumab. Informe tècnic del Consell Assessor de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria (CAMHDA) Nivolumab Indicació avaluada: Tractament de pacients adults amb càncer de pulmó no microcític localment avançat o metastàtic amb histologia tumoral escatosa o no escatosa, després de quimioteràpia prèvia

Más detalles

FITXA DE PROCÉS NUM.REVISIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ. 00 Versió original 23/09/2013

FITXA DE PROCÉS NUM.REVISIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ. 00 Versió original 23/09/2013 Pàg. 1 de 4 Relació de modificacions NUM.REVIÓ DESCRIPCIÓ DATA APROVACIÓ 00 Versió original 23/09/2013 01 02 Inclusió d aquest caixetí de control de canvis de revisió Inclusió del diagrama de flux com

Más detalles

Trinidad Caldés Laboratorio de Oncologia Molecular Servicio de Oncología Médica Hospital Clinico San Carlos. IdISSC

Trinidad Caldés Laboratorio de Oncologia Molecular Servicio de Oncología Médica Hospital Clinico San Carlos. IdISSC VALOR PREDICTIVO DE LAS MUTACIONES EN BRAF, PIK3CA Y DE LA EXPRESIÓN DE ANFIREGULINA Y EPIREGULINA EN PACIENTES CON CANCER COLORRECTAL METASTÁSICO CON KRAS NATIVO TRATADOS EN PRIMERA LINEA CON QUIMIOTERAPIA

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació

Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació Llei 24/2015: protocols i procediments d aplicació L objectiu d aquesta guia informativa és descriure el protocol elaborat entre els diferents actors per garantir la implementació de les mesures corresponents

Más detalles

Portem la nostra oficina al teu restaurant

Portem la nostra oficina al teu restaurant 1 Portem la nostra oficina al teu restaurant Estem més a prop que mai del teu restaurant A "la Caixa", pensem que la millor manera per ajudar a gestionar el teu negoci és fer-ho en persona. Per aquest

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

LOPD I LSSI-CE QUÈ NECESSITO PER NO ARRISCAR AMB EL MEU E-COMMERCE?

LOPD I LSSI-CE QUÈ NECESSITO PER NO ARRISCAR AMB EL MEU E-COMMERCE? LOPD I LSSI-CE QUÈ NECESSITO PER NO ARRISCAR AMB EL MEU E-COMMERCE? BENVINGUTS JORDI VENTURA Assessor de Pimes en l àrea de màrqueting, expert en l apartat d'estratègia i comercialització. Experiència

Más detalles

Bases de la Gestió del risc a la ciutat. Aportar a les ciutats un arbrat que generi beneficis

Bases de la Gestió del risc a la ciutat. Aportar a les ciutats un arbrat que generi beneficis Bases de la Gestió del risc a la ciutat Quins objectius tenen els ajuntaments? Aportar a les ciutats un arbrat que generi beneficis Característiques: - Que generi el màxim de beneficis - Que sigui sostenible

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

i millorem el teu MOVIMENT.

i millorem el teu MOVIMENT. Cuidem la teva POSTURA i millorem el teu MOVIMENT. Que és la biomecànica? Una disciplina científica que unifica coneixements de física, ortopèdia, enginyeria, fisioteràpia, anatomia i fisiologia, per analitzar-ne

Más detalles

Higiene del medi hospitalari i neteja del material

Higiene del medi hospitalari i neteja del material Sanitat Higiene del medi hospitalari i neteja del material CFGM.1601.C06/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per

Más detalles

Manual d usuari de l aplicació informàtica de dades històriques de les avaluacions [Centres]

Manual d usuari de l aplicació informàtica de dades històriques de les avaluacions [Centres] Manual d usuari de l aplicació informàtica de dades històriques de les avaluacions [Centres] Índex 0. Presentació... 3 1. Accés a l aplicació... 4 2. Menú de selecció d avaluació i curs... 4 3. Avaluació

Más detalles

Lucía Teijeira Sánchez Oncología médica Complejo Hospitalario de Navarra

Lucía Teijeira Sánchez Oncología médica Complejo Hospitalario de Navarra Terapias dirigidas en el anciano Lucía Teijeira Sánchez Oncología médica Complejo Hospitalario de Navarra Epidemiología Definiciones Qué es paciente anciano? No es lo mismo que paciente frágil No es lo

Más detalles

AVALUACIÓ DE LES BICICLETES DEL SERVEI Bicing

AVALUACIÓ DE LES BICICLETES DEL SERVEI Bicing AVALUACIÓ DE LES BICICLETES DEL SERVEI Bicing AUDITORIES DE MOBILITAT DEL RACC BARCELONA, MAIG 2009 12/05/2009 2 INTRODUCCIÓ METODOLOGIA RESULTATS INSPECCIÓ TÈCNICA CONCLUSIONS SUGGERIMENTS RACC 12/05/2009

Más detalles

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA No és el mateix estar infectat amb el VIH que tenir la sida VIH són les sigles de "Virus de la Immunodeficiència Humana". El VIH afecta les cèl lules immunitàries,

Más detalles

La donació de llet materna, bàsica per ajudar els prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva mare

La donació de llet materna, bàsica per ajudar els prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva mare La donació de llet materna, bàsica per ajudar els prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva mare El Banc de Llet Materna de Catalunya, del Banc de Sang i Teixits, recull la llet donada per

Más detalles

Tràmit telemàtic per a ciutadans de lliurament d informació fiscal IRPF 2014

Tràmit telemàtic per a ciutadans de lliurament d informació fiscal IRPF 2014 1. OBJECTIU I ESTRUCTURA DEL MANUAL La finalitat d aquest document és explicar el tràmit de lliurament d informació fiscal de l Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per a ciutadans a través

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

PROTOCOL D ACTUACIÓ FARMACÈUTICA

PROTOCOL D ACTUACIÓ FARMACÈUTICA PROTOCOL D ACTUACIÓ FARMACÈUTICA 1. LA PERSONA VE A RECOLLIR LA PROVA (una persona pot venir a recollir les proves de diferents individus) EL FARMACÈUTIC HA DE: 1a.- Recordar a la persona que si s ha realitzat

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica

Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Impacte del càncer i prioritats en atenció oncològica Procés oncològic i TICs en l entorn CSB: diagnòstic ràpid i cribratge del càncer. 29 de novembre de 2013 Impacte del càncer a Catalunya: tendències

Más detalles

PROCEDIMENT 50 PROCEDIMENT DE TRIA DE MATÈRIES OPTATIVES I ESPECÍFIQUES A L ESO I BATXILLERAT PR-Q-750-D-17-ET

PROCEDIMENT 50 PROCEDIMENT DE TRIA DE MATÈRIES OPTATIVES I ESPECÍFIQUES A L ESO I BATXILLERAT PR-Q-750-D-17-ET PROCEDIMENT 50 PROCEDIMENT DE TRIA DE MATÈRIES OPTATIVES I ESPECÍFIQUES A L ESO I BATXILLERAT PR-Q-750-D-17-ET ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical

Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical Efectivitat de l electroestimulació analgèsica en el tractament del dolor produït per el síndrome de la fuetada cervical HOSPITAL DE MATARÓ. SERVEI DE MEDICINA FÍSICA I REHABILITACIÓ. INTRODUCCIÓ SÍNDROME

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

Accions a Catalunya per promoure la DP

Accions a Catalunya per promoure la DP Accions a Catalunya per promoure la DP Josep Maria Galceran President de la Societat Catalana de Nefrologia Fundació Althaia, Manresa Algunes dades epidemiològiques Insuficiència Renal Terminal 2007 Catalunya

Más detalles

SIGAC Valoració i finalització d assistències. Canvi d estat al PMT i enviament d enquestes

SIGAC Valoració i finalització d assistències. Canvi d estat al PMT i enviament d enquestes SIGAC Valoració i finalització d assistències. Canvi d estat al PMT i enviament d enquestes Pàgina 1 de 9 Valoració de les assistències i canvi d estat al PMT. El SIGAC és l eina interna corporativa per

Más detalles

Accés a l assistència sanitària de cobertura pública a les persones estrangeres empadronades a Catalunya que no tenen la condició d assegurat o

Accés a l assistència sanitària de cobertura pública a les persones estrangeres empadronades a Catalunya que no tenen la condició d assegurat o Accés a l assistència sanitària de cobertura pública a les persones estrangeres empadronades a Catalunya que no tenen la condició d assegurat o beneficiari del Sistema Nacional de Salut Barcelona, 30 de

Más detalles

Els hàbits de lectura de l alumnat d ESO de l Institut Cubelles. (Novembre de 2013) Lectors freqüents (llegeixen almenys 1 o 2 vegades la setmana).

Els hàbits de lectura de l alumnat d ESO de l Institut Cubelles. (Novembre de 2013) Lectors freqüents (llegeixen almenys 1 o 2 vegades la setmana). l (Novembre de 2013) Durant la primera quinzena de novembre, les professores d alternativa a la religió van passar una enquesta per tal de conèixer els hàbits de lectura de l alumnat de 1r a 4t d ESO.

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

EL PROCÉS DE SELECCIÓ

EL PROCÉS DE SELECCIÓ EL PROCÉS DE SELECCIÓ TÈCNIQUES DE RECERCA DE FEINA Unitat de Promoció Econòmica Itàlia, 50 1a planta 08320 El Masnou Tel: 93 540 62 00 e-mail: p.economica@elmasnou.cat EL PROCÉS DE SELECCIÓ En tota recerca

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

Informe de Posicionamiento Terapéutico de regorafenib (Stivarga ) en cáncer colorrectal

Informe de Posicionamiento Terapéutico de regorafenib (Stivarga ) en cáncer colorrectal INFORME DE POSICIONAMIENTO TERAPÉUTICO PT/V1/04032015 Informe de Posicionamiento Terapéutico de regorafenib (Stivarga ) en cáncer colorrectal Fecha de publicación: 4 de marzo de 2015 El cáncer colorrectal

Más detalles

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat

UPF, Curs Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat UPF, Curs 2015-16 Trimestre 1 Probabilitat i Estadística, Examen Primer Trimestre, Probabilitat Professors: Albert Satorra, Christian Brownlees, Mireia Besalú Nom i Cognoms: DNI: Grup: Signeu aquí 1. Ompliu

Más detalles

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR

UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR UTILITAT DE L ÍNDEX TURMELL-BRAÇ COM A MARCADOR PRONÒSTIC DE MALALTIA CARDIOVASCULAR. RESULTATS DEL SEGUIMENT DURANT 10 ANYS D UNA COHORT DE PACIENTS DIABÈTICS TIPUS 2. M. Bundó, L. Muñoz, C. Pérez, JJ.

Más detalles

BLOC 2: OSTEOPOROSI PER FÀRMACS. INCOMPLIMENT DANIEL MARTÍNEZ L AGUNA MF CAP SANT MARTÍ. GDT OP CAMFIC. GREMPAL IDIAP JORDI GOL

BLOC 2: OSTEOPOROSI PER FÀRMACS. INCOMPLIMENT DANIEL MARTÍNEZ L AGUNA MF CAP SANT MARTÍ. GDT OP CAMFIC. GREMPAL IDIAP JORDI GOL MANEIG DE L OSTEOPOROSI SECUNDÀRIA A PATOLOGIES PREVALENTS A LES CONSULTES D ATENCIÓ PRIMÀRIA 12 DE MAIG DEL 2016 BLOC 2: OSTEOPOROSI PER FÀRMACS. INCOMPLIMENT Fractures per fragilitat secundàries a fàrmacs

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar als professionals amb els coneixements i procediments

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar. Lloret de Mar, 6 de març de 2015

Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar. Lloret de Mar, 6 de març de 2015 Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar Lloret de Mar, 6 de març de 2015 Índex 1. Situació actual 2. Descripció de l actuació 3. Principals dades Perllongament de la C-32: Blanes - Lloret

Más detalles

Cáncer colorrectal metastásico

Cáncer colorrectal metastásico Cáncer colorrectal metastásico Jorge Aparicio Urtasun Servicio de Oncología Médica Hospital Universitario y Politécnico La Fe Valencia Epidemiología CCR en España (2012) 32.240 nuevos casos (15%) 14.700

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles