Comptabilitat general i tresoreria

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Comptabilitat general i tresoreria"

Transcripción

1 Administració Comptabilitat general i tresoreria CFGM.0201.C05/0.08 CFGM - Gestió administrativa

2 CFGM - Gestió administrativa Comptabilitat general i tresoreria Aquest col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de continguts Julia Pérez López Redacció de continguts Blanca Lluveras Puig Maria Teresa Montoliu Monfort Júlia Pérez López Primera edició: febrer 2009 Departament d'educació. Generalitat de Catalunya Material realitzat per: Eureca Media, S.L. Dipòsit legal: B Cap part d aquesta publicació, incloent-hi el disseny general i de la coberta, no pot ser copiada, reproduïda, emmagatzemada o transmesa de cap manera ni per cap mitjà, tant si és elèctric, com químic, mecànic, òptic, de gravació, de fotocòpia, o per altres mètodes, sense l autorització prèvia per escrit dels titulars del copyright.

3 CFGM - Gestió administrativa 3 Comptabilitat general i tresoreria Introducció És un fet que l ésser humà busca, des dels seus orígens, cobrir les seves necessitats. En primer lloc les més bàsiques: tenir aliments, casa, eines..., però la seva inquietud mai el fa aturar, ja que sempre necessita alguna cosa. Un cop ha aconseguit béns, vol saber quin és el seu valor. Si sap el valor que tenen voldrà saber si en podrà tenir més i si podrà generar ingressos suficients per mantenir-los. De fet, una cosa tan senzilla com cobrir una necessitat, i no només cobrirla sinó que també controlar-la, preveure-la, projectar-la..., ens porta irremediablement a altres noves necessitats. Aquestes necessitats no seran materials, sinó de control, d administració, de projecció..., és a dir, necessitat de saber què podrà tenir i mantenir en un futur. Com podem veure, inicialment aquest concepte és molt senzill d entendre, però a poc a poc es va complicant. Per exemple, administrar el patrimoni, ingressos i despeses d un milionari no té la mateixa complexitat que portar el d una persona que no en tingui tants de diners. Si aquest pensament el traslladem a la problemàtica del funcionament d una empresa, aquest tema es converteix en molt més complex i d una dimensió molt major. En aquest cas, el control, l administració i la meticulositat es fan totalment imprescindibles. És per aquest motiu que la comptabilitat té gran importància. I per aquesta raó en la professió d administratiu, una de les capacitats a treballar en el cicle formatiu i en el crèdit de Comptabilitat general i tresoreria és realitzar les gestions administratives de tresoreria i els registres comptables. La principal missió de la comptabilitat és controlar, però també és molt important que a la vegada serveixi per informar. Es converteix en la millor eina per donar informació als propietaris, accionistes, gerents, etc. Així doncs, el crèdit té una estructura que fa que partint d uns principis bàsics i instruments comptables senzills, es van afegint comptes i processos dels més bàsics, fins a poder arribar a determinar el resultat de l empresa. A la unitat didàctica: Introducció a la comptabilitat s introdueix tots els conceptes bàsics del patrimoni, que són els béns, drets i obligacions, elements clau per estudiar la comptabilitat. També s estudia la part més normativa, les regles del joc amb el Pla general comptable i a la vegada saber analitzar un quadre de comptes.

4 CFGM - Gestió administrativa 4 Comptabilitat general i tresoreria A la unitat didàctica El registre. L impost sobre el valor afegit s estudien els fets comptables que es deriven del funcionament de l empresa. Per fer això s estudia el primer instrument de registre: el compte, i, a més, n estudiarem el funcionament. També estudiarem els llibres comptables principals, el major i el diari, on quedaran reflectits aquests comptes. A la unitat didàctica Les existències. Operacions de compravenda s estudien tots els comptes relacionats amb la compravenda, els comptes de compres i els de vendes, sumant-hi els sistemes de control del magatzem i tot allò necessari per a determinar el benefici de les vendes. A la unitat didàctica Operacions de gestió s estudien tots els comptes d ingressos i despeses no ocasionats per l activitat principal de l empresa. També s estudia la part de la tresoreria del diner, qüestió important a les empreses per controlar-ne el finançament. A la unitat didàctica Comptes anuals. Tractament informàtic de la informació es veu com plasmar el que s ha après en els comptes anuals, i s estudia com portar la comptabilitat amb un programari de comptabilitat. Una vegada s ha vist el procés es pot aplicar a diferents tipus de programes. Cal tenir molt present que per aprendre a portar la comptabilitat és bàsic fer moltes pràctiques i s ha de ser rigorós en la correcció i comprovació de les dades. Aquests coneixements són com un engranatge, cada vegada que s avança en el seu coneixement es va comprenent del tot. Heu de fer els exercicis del material web per tal d agafar pràctica a l hora de resoldre els exercicis i anar avançant en la matèria.

5 CFGM - Gestió administrativa 5 Comptabilitat general i tresoreria Objectius En acabar el crèdit heu de ser capaços del següent: 1. Relacionar la finalitat de la comptabilitat d una empresa i els aspectes que conté, amb els documents de síntesi que s obtenen i la informació que aporta cada un. 2. Distingir les relacions entre les masses patrimonials que componen l actiu i el passiu, el criteri de liquiditat i exigibilitat i també les situacions d equilibri i desequilibri possibles. 3. Establir relacions entre les fonts de finançament pròpies i alienes d una empresa i l aplicació a la immobilitat i al cicle de negoci. 4. Diferenciar els conceptes d inversió, despesa i pagament, i també els d ingrés i de cobrament en les operacions de l activitat empresarial i la codificació assignada en el PGC (Pla general de comptabilitat). 5. Reconèixer el caràcter reglamentari del PGC, els apartats perceptius dels no vinculants, la relació amb la legislació mercantil de la UE (Unió Europea) i la funció de normalització comptable. 6. Identificar els llibres comptables, obligatoris i no obligatoris, la seva funció i el procediment de legislació amb llibres convencionals i amb suport informàtic, i també les normes que regulen la conservació, el valor probatori i el secret de la informació comptable. 7. Elaborar un inventari parcial o total i el registre de la informació en mitjans convencionals i informatitzats, segons les pautes i els models establerts. 8. Aplicar amb rigor el sistema de codificació del PGC, la funció d associació i desglossament de la informació comptable, segons la situació i el nivell d informació demandat. 9. Diferenciar, en el context de la teoria dels comptes, el criteri de càrrec i d abonament, els tecnicismes que s utilitzen per operar, les lleis de funcionament i els instruments de registre. 10. Interpretar el criteri de càrrec i abonament dels principals comptes del PGC, les normes de valoració i les relacions que s estableixen en operacions habituals de l activitat empresarial.

6 CFGM - Gestió administrativa 6 Comptabilitat general i tresoreria 11. Aplicar el mètode de comptabilització per partida doble d acord amb els criteris del PGC, a partir de documents i d informacions sobre operacions bàsiques de la unitat econòmica. 12. Utilitzar, en situacions habituals de l activitat empresarial, els comptes d amortització, compensació i periodificació. 13. Executar les diferents fases del procés comptable, concretat en una empresa comercial, i la comprovació constant dels resultats obtinguts en cadascuna, amb suport informàtic i convencional. 14. Obtenir i presentar els balanços i els comptes de resultat, periòdics i anuals, en la forma extracomptable establerta. 15. Comprovar i corregir de forma sistemàtica les dades introduïdes en els registres comptables, els saldos i els resultats obtinguts a cada fase. 16. Descriure les relacions del servei de tresoreria amb la resta de departaments de la unitat econòmica, amb altres empreses i entitats financeres i amb l Administració pública, quant a operacions, documents i justificants. 17. Formalitzar les diferents modalitats de documents de cobrament o pagament i els justificants corresponents, segons les ordres rebudes, d acord amb la legislació vigent i els usos i costums del comerç. 18. Relacionar les dades que contenen els registres i els llibres auxiliars de tresoreria amb els saldos que figuren a la comptabilitat. 19. Desenvolupar el procediment d obertura, de registre i de control dels fluxos de tresoreria i l arqueig de caixa, segons les operacions i la documentació facilitada. 20. Arxivar la documentació i els resguards obtinguts en la gestió de la tresoreria amb rigor i promptitud. 21. Relacionar els fluxos de tresoreria previstos en un període de temps i la forma d atendre ls, segons els saldos dels comptes de caixa i de banc disponibles. 22. Realitzar el registre i el control de les operacions de tresoreria en registres convencionals i en aplicacions informàtiques prèviament dissenyades i instal lades. 23. Verificar el saldo de caixa, després del recompte dels diners, xecs i documents de crèdit amb el saldo del registre, i les possibles anomalies. 24. Comprovar les dades dels documents de cobrament o pagament amb les factures, i també els càlculs que contenen.

7 CFGM - Gestió administrativa 7 Comptabilitat general i tresoreria Continguts Unitat didàctica 1 Introducció a la comptabilitat 1. El patrimoni 2. El Pla general comptable 3. El procés comptable Unitat didàctica 2 El registre. L impost sobre el valor afegit 1. El compte 2. Els documents justificatius. Els llibres comptables. 3. Comptabilització de l IVA Unitat didàctica 3 Les existències. Operacions de compravenda 1. Existències 2. Compres 3. Vendes Unitat didàctica 4 Operacions de gestió 1. Gestió de tresoreria 2. Operacions d ingressos i despeses 3. L immobilitzat Unitat didàctica 5 Tracatament informàtic de la informació 1. Operacions de final d exercici 2. Elaboració dels comptes anuals 3. Aplicacions informàtiques de gestió comptable

8

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA ÀMBIT ECONÒMIC 1. Elaboració execució pressupost. Assistència en l'elaboració i presentació d'informació econòmica, financera i de gestió, que conforma

Más detalles

Formació i orientació laboral

Formació i orientació laboral Transversal Formació i orientació laboral CFGM.TRAN.FOL/0.05 GFGM - Cicle formatiu grau mitjà GFGM - Cicle formatiu grau mitjà Formació i orientació laboral Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

Xarxes. Aplicacions i protocols d Internet

Xarxes. Aplicacions i protocols d Internet Xarxes. Aplicacions i protocols d Internet Jordi Íñigo Griera (coordinador) XP03/05064/00970 Universitat Oberta de Catalunya XP03/05064/00970 Xarxes. Aplicacions i protocols d Internet Jordi Íñigo Griera

Más detalles

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL PRESSUPOST I LA PLANIFICACIÓ PROCÉS Realitzar el pressupost i la planificació amb la mateixa codificació d unitats d obra i activitats. 1. Donar d alta a Presto

Más detalles

Administració. Gestió financera CFGS.0252.C02/0.09. CFGS - Administració i finances

Administració. Gestió financera CFGS.0252.C02/0.09. CFGS - Administració i finances Administració CFGS.0252.C02/0.09 CFGS - Administració i finances Aquesta col lecció ha estat coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Primera edició: febrer 2009 Generalitat de Catalunya. Departament

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència

Característiques i necessitats de les persones en situació de dependència Serveis socioculturals i a la comunitat Característiques i necessitats de les persones en situació de CFGM.APD.M05/0.12 CFGM - Atenció a les persones en situació de Generalitat de Catalunya Departament

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

02/12/2013 Departament de Ciències Socials Segon Batxillerat EMPRESA SEGON Curs Nom

02/12/2013 Departament de Ciències Socials Segon Batxillerat EMPRESA SEGON Curs Nom Nom 02/12/2013 L'examen està format per tres apartats: A) 13 PREGUNTES TIPUS TEST Un encert 1 punt. Error -1/3. Blanc 0. valor 2/10 de la nota B) PREGUNTES cinc preguntes valor 3/10 C) CICLE COMPTABLE

Más detalles

Formació i orientació laboral

Formació i orientació laboral Transversal Formació i orientació laboral CFGX.TRAN.FOL/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

Aplicacions web. CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes. Informàtica i comunicacions CFGM.SMX.M08/0.15

Aplicacions web. CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes. Informàtica i comunicacions CFGM.SMX.M08/0.15 Informàtica i comunicacions Aplicacions web CFGM.SMX.M08/0.15 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) 1. Classifica les fonts següents de finançament segons els diferents criteris: a) Descompte d una lletra b) Reserva legal c) Amortitzacions d) Capital social e) Emprèstit

Más detalles

MÒDUL DE GESTIÓ D APROVISIONAMENT (castellano)

MÒDUL DE GESTIÓ D APROVISIONAMENT (castellano) MÒDUL DE GESTIÓ D APROVISIONAMENT (castellano) OBJETIVOS GENERALES Para realizar las operaciones que originan la administración y gestión del aprovisionamiento de existencias es necesario que el alumno

Más detalles

Índex. Presentació REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9

Índex. Presentació REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9 Índex Presentació... 7 19884 REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9 Introducció... 21 Primera part. Marc conceptual de la comptabilitat... 41

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Guia per a entitats, empreses i ciutadania

Guia per a entitats, empreses i ciutadania Guia per a entitats, empreses i ciutadania Manual per presentar una subvenció telemàticament Com presentar una sol licitud de subvenció telemàticament? Com crear un certificat de representant de l FNMT?

Más detalles

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una. Cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions.

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una. Cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions. SÈRIE 4 CATALUNYA / SEPTIEMBRE 2001 - LOGSE / ECONOMÍA Y ORGANIZACIÓN DE L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una. Cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

MODELS DE DOCUMENTS PER A ENTITATS I ASSOCIACIONS

MODELS DE DOCUMENTS PER A ENTITATS I ASSOCIACIONS MODELS DE DOCUMENTS PER A ENTITATS I ASSOCIACIONS Centre de Normalització Lingüística Eramprunyà Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat Presentació Aquest recull té com a objectiu principal facilitar

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

Jornada sobre l impacte de les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals

Jornada sobre l impacte de les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals Jornada sobre l impacte les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals Llei 25/2013 27 sembre. Impuls la factura electrònica i creació l Comptable Factures 1 1 1 Objecte Objecte

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

Electrònica digital programable

Electrònica digital programable Electricitat i electrònica Electrònica digital programable CFGM.0802.C12/0.07 CFGM - Equips electrònics de consum CFGM - Equips electrònics de consum Electrònica digital programable Aquesta col lecció

Más detalles

Gestió administrativa del comerç internacional

Gestió administrativa del comerç internacional Comerç i màrqueting Gestió administrativa del comerç internacional CFGS.CIN.M01/0.16 CFGS - Comerç internacional Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Crèdits Aquesta col lecció ha estat

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT.

LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT. EF-06-12 LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT. L Institut Català de Finances (ICF) està creant una xarxa de Promotors Financers per difondre,

Más detalles

PART I: SOBRE LA FINALITAT DE LA/ES BASE DE DADES DE L AJUNTAMENT

PART I: SOBRE LA FINALITAT DE LA/ES BASE DE DADES DE L AJUNTAMENT DADES BÀSIQUES DE L ENTREVISTA Nom de l entrevistat: Data d entrevista: Ajuntament: Unitat gestora: Càrrec: Adreça: CP: Població: Telèfon: e-mail: Web: PART I: SOBRE LA FINALITAT DE LA/ES BASE DE DADES

Más detalles

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Revisió 3 Data d aprovació 23.12.2009 Edició Desembre

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona FORMES JURÍDIQUES Societat Limitada Servei de Creació d'empreses Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona Ver. 8/2007 1. NOCIÓ És una societat capitalista de caràcter mercantil amb personalitat

Más detalles

Treballar amb ERPs en els nous CFS

Treballar amb ERPs en els nous CFS Treballar amb ERPs en els nous CFS Isidre Guixà INS Milà i Fontanals - Igualada Situem-nos! ERP = Planificació de recursos empresarials CRM = Gestió de relacions amb clients Data Warehouse = Magatzems

Más detalles

TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals

TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Assessoria Jurídica TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Abril 2005 En molts casos, el vehicle és la principal eina de treball de l arquitecte/a tècnic/a

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Pràctiques educatives basades en la neurociència a l institut Ramon Berenguer IV de Sta. Coloma de Gramenet. Enrique Jimeno

Pràctiques educatives basades en la neurociència a l institut Ramon Berenguer IV de Sta. Coloma de Gramenet. Enrique Jimeno Pràctiques educatives basades en la neurociència a l institut Ramon Berenguer IV de Sta. Coloma de Gramenet. Enrique Jimeno 1.Menys és més. Al nostre centre, precisament ara, estem immersos en un procés

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

ORIENTACIONS PER A L EXAMEN D ECONOMIA DE L EMPRESA PER A LES PAU 2015

ORIENTACIONS PER A L EXAMEN D ECONOMIA DE L EMPRESA PER A LES PAU 2015 Orientacions per a l examen. Economia de l Empresa PAU 2015 Pàgina 1 de 7 ORIENTACIONS PER A L EXAMEN D ECOIA DE L EMPRESA PER A LES PAU 2015 INTRODUCCIÓ L objectiu d aquest document és el de concretar

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Orientacions per a l examen d Economia de l empresa per a les PAU 2011 Pàgina 1 de 8 ECONOMIA DE L EMPRESA

Orientacions per a l examen d Economia de l empresa per a les PAU 2011 Pàgina 1 de 8 ECONOMIA DE L EMPRESA Orientacions per a l examen d Economia de l empresa per a les PAU 2011 Pàgina 1 de 8 ECONOMIA DE L EMPRESA ORIENTACIONS PER A L EAMEN DE LES PAU CURS 2010-2011 INTRODUCCIÓ L objectiu d aquest document

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE i 1-Observa la factura 2-Tria un producte 3-Mira quin és l IVA que s aplica en aquest producte i calcula l 4-Mira el descompte que s aplica en aquest

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

ESFORÇOS I ESTRUCTURES

ESFORÇOS I ESTRUCTURES ESORÇOS I ESTRUCTURES Observa el teu voltant...alguna vegada t has fixat en que tot allò que t envolta posseeix una estructura? Pensa en el teu cos...si no tinguessis l esquelet, què passaria? Podries

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

Cicle comptable bàsic

Cicle comptable bàsic Cicle comptable bàsic Ramon Benabarre Bonet, M. Teresa Montoliu Monfort Tècnica comptable Tècnica comptable Cicle comptable bàsic Índex Introducció 5 Resultats d aprenentatge 7 1 Les operacions inicials

Más detalles

Escola Universitària de Relacions Laborals de Lleida

Escola Universitària de Relacions Laborals de Lleida Dades de l assignatura Denominació COMPTABILITAT D EMPRESA Curs 2º Mòdul Obligatori Matèria Periodicitat Semestral Crèdits ECTS Aula / Horari De 16 h. a 18 h. Dimecres i Dijous Dades del professorat Professor

Más detalles

Gestió financera i productes de finançament empresarial. 20 hores

Gestió financera i productes de finançament empresarial. 20 hores Gestió financera i productes de finançament empresarial 20 hores 2 Gestió financera i productes de finançament empresarial OBJECTIUS GENERALS La gestió financera i la negociació bancària, avui diversificada

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE DRET I ECONOMIA TITULACIÓ: LLICENCIATURA EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D EMPRESES

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE DRET I ECONOMIA TITULACIÓ: LLICENCIATURA EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D EMPRESES UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE DRET I ECONOMIA CURS ACADÈMIC 2009-2010 TITULACIÓ: LLICENCIATURA EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D EMPRESES PLA D ESTUDIS: 1995 ASSIGNATURA: ECONOMIA DEL MEDI AMBIENT (Codi

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

Els nombres enters són els que permeten comptar tant els objectes que es tenen com els objectes que es deuen.

Els nombres enters són els que permeten comptar tant els objectes que es tenen com els objectes que es deuen. Els nombres enters Els nombres enters Els nombres enters són els que permeten comptar tant els objectes que es tenen com els objectes que es deuen. Enters positius: precedits del signe + o de cap signe.

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Perfil lectura i biblioteca escolar

Perfil lectura i biblioteca escolar ENSENY. PÚBLIC PNÚM. 684 MARÇ 2016 Perfil lectura i biblioteca escolar 1. Identificació del lloc de treball 1.1 Cossos docents del lloc: Funcionaris de carrera, en pràctiques i personal interí 1.2 Especialitats

Más detalles

Qüestionari d avaluació

Qüestionari d avaluació Qüestionari d avaluació 2010 Guia d instruccions per complimentar el model de qüestionari d avaluació. març 2010 GS012010QP10001 I RESOLUCIÓ 2010 La Resolució TRE/3767/2009, de 30 de novembre (DOGC. Núm.5545,

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

Taller de Pins i Pinyes

Taller de Pins i Pinyes Imatge: Casals i Jurado Guia didàctica 01a Nivells: alumnes d infantil (P4 i P5) i Cicle Inicial Objectius: Aquesta activitat incideix en el desenvolupament de les habilitats següents: Identificar els

Más detalles

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Esquema de les competències avaluades Obtenció d informació - Localitzar informació explícita - Identificar

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

Comptabilitat Analítica (Costos)

Comptabilitat Analítica (Costos) Àrea de Presidència Intervenció General Direcció de Serveis Econòmics Servei d'assistència a la Gestió Econòmica Local Comptabilitat Analítica (Costos) CURS DE GESTIÓ COMPTABLE LOCAL Organització i Coordinació:

Más detalles

Índex. Introducció... 21

Índex. Introducció... 21 001-020 PGC Català Pymes 15/2/08 09:20 Página 3 Índex REIAL DECRET 1515/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla General de Comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses i els criteris comptables

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 1

Economia de l empresa Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Economia de l empresa Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET Com puc rendibilitzar la meva inversió? L'objectiu d'aquesta presentació és respondre de forma efectiva a aquesta pregunta. Mitjançant el desenvolupament de la franquícia Petro7 li ajudarem a aconseguir

Más detalles

Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris. Fira agrària de Sant Miquel Lleida 26 de setembre de 2013

Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris. Fira agrària de Sant Miquel Lleida 26 de setembre de 2013 Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris Fira agrària de Sant Miquel Lleida 26 de setembre de 2013 2 Per saberne més 3 Què és la Guia per a la venda de proximitat dels productes

Más detalles

PROCEDIMENT DE RECOMPTE DE MOTS

PROCEDIMENT DE RECOMPTE DE MOTS Serveis Lingüístics Melcior de Palau, 140 08014 Barcelona Tel. +34 934 035 478 Fax +34 934 035 484 serveislinguistics@ub.edu www.ub.edu/sl PROCEDIMENT DE RECOMPTE DE MOTS Aquest document té com a objectiu

Más detalles

CRM, EL DESAFIAMENT DE LA CLIENTELA

CRM, EL DESAFIAMENT DE LA CLIENTELA CRM, EL DESAFIAMENT DE LA CLIENTELA Sumari 1. Introducció 2. Què és el CRM? 3. Una bona estratègia que no sempre té èxit 4. CRM i tecnologia, un binomi inseparable 5. Conclusions 6. Més informació Data

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Mercat Alternatiu Borsari Assessor registrat (Circular MAB 4/2008) Definició Condicions d'admissió i designació Funcions i incompliments.

Mercat Alternatiu Borsari Assessor registrat (Circular MAB 4/2008) Definició Condicions d'admissió i designació Funcions i incompliments. Mercat Alternatiu Borsari Assessor registrat Definició Condicions d'admissió i designació Funcions i incompliments Juny 2008 Definició L'Assessor Registrat assessora en el compliment d'obligacions que

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) 1. Explica la importància de l estalvi per a la inversió. L estalvi de les famílies proporciona recursos financers, que altres agents econòmics utilitzen per fer les inversions.

Más detalles

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA:

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA: Espai LÀBORA Barcelona Taller Entrevista de selecció per competències 8 de Juny 2015 Entitats promotores del Programa LÀBORA: Aspectes previs Professionals competents La selecció per competències Objectius

Más detalles

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS Organització i grup impulsor Charo Tomàs Núria Gres Dos plans complementaris PLA ESTRATÈGIC 2005-10 PROJECTE DE QUALITAT I MILLORA

Más detalles

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES VA-17-11 ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES Les recordamos que, con el objetivo de seguir aportando a nuestros asociados ventajas que les permitan afrontar estos momentos de coyuntura

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

L HORA DE LA GRAMÀTICA

L HORA DE LA GRAMÀTICA L HORA DE LA GRAMÀTICA ELS VERBS COPULATIUS Ens toca estudiar una mena de verbs molt especials. Pel funcionament que tenen, pel complement que porten, pel tipus d oracions que formen... són els verbs copulatius!

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles