TEMA 6. LA CÈL LULA I i II

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TEMA 6. LA CÈL LULA I i II"

Transcripción

1 TEMA 6 LA CÈL LULA I i II 1.- Conceptes previs sobre la cèl lula La teoria cel lular 1.2. Estructura dels éssers vius 1.3. Forma, grandària i tipus de cèl lules 2.- Biomolècules Introducció l Aigua les Proteïnes els Glúcids Els Lípids les Vitamines Sals minerals Els Àcids nucleics 3. Parts d'una cèl lula 3.1. La membrana cel lular 3.2. El citoplasma 3.3. Reticle endoplasmàtic (RE) 3.4. Ribosomes 3.5. Reticle endoplasmàtic 3.6. Mitocondris 3.7. Cloroplasts 3.8. Orgànuls vibràtils i motors 3.9. Nucli Altres orgànuls Diferències entre les cèl lules

2 1.- Conceptes previs sobre la cèl lula La teoria cel lular La primera persona en veure una cèl lula va ser Robert Hooke, al 1665, durant una observació de suro. Va veure que el suro estava format per moltíssimes foradets semblants a les cel les d'una bresca d'abelles; per això es considera el descobridor de la cèl lula. Dos-cents anys més tard, el biòleg Brown, al 1831, va descobrir el nucli i la resta d'orgànuls. Però fins el 1839 no es va establir el que avui es coneix com la TEORIA CEL LULAR DELS ÉSSERS VIUS: La cèl lula és la unitat estructural i funcional de tots els éssers vius. Això vol implica dues coses: - tots els éssers vius estan format per cèl lules. - tots els éssers vius funcionen gràcies a l'activitat de les seves cèl lules i qualsevol cosa que vulguin portar a terme ho han de fer les seves cèl lules. La cèl lula és la unitat fisiològica de tots els organismes. Això vol dir que qualsevol activitat que fa un organisme la fan les seves cèl lules. Per exemple,... - si un organisme necessita oxigen per viure és perquè aquest compost el necessiten les seves cèl lules. - si un organisme necessita eliminar l'orina és perquè aquesta substància és tòxica per a les seves cèl lules. - si un organisme és capaç de reproduir-se és a causa que les seves cèl lules també ho fan. Tota cèl lula sempre procedeix d'una altra cèl lula. Antigament, la gent discutia sobre si els organismes es creaven en els llocs sense que intervingués altres organismes; s'anomenava "generació espontània" Estructura dels éssers vius Hi ha diversos tipus d'organismes segons el nombre de cèl lules: organismes amb una sola cèl lula unicel lulars. De fet, la majoria d'espècies i d'organismes a la Terra són bacteris, és a dir, unicel lulars. organismes amb vàries cèl lules colònies: quan les cèl lules poden viure unides a l'org. pluricel lulars i completament lliures. En són molt pocs, però són importants perquè es creu que és el pas intermedi entre els unicel lulars i els pluricel lulars. pluricel lulars: quan les cèl lules no poden viure lliures.

3 La majoria d'organismes pluricel lulars tenen una enorme quantitat de cèl lules (per exemple, una persona en té al voltant d'uns quants bilions). Per això, és obvi que s'han d'organitzar. - En primer lloc, les cèl lules s'agrupen en teixits (4 de bàsics). Aquests, més tard, s agrupen i formen els òrgans i aquests poden donar lloc a bé a sistemes o aparells. Així tenim... teixit: conjunt de cèl lules molt iguals i amb un origen comú; ex: teixit nerviós (format per unitats de cèl lules anomenades neurones). Els 4 tipus de teixits bàsics que tenim són: els teixits epitelials, els teixits connectius, els teixits musculars i el teixit nerviós. òrgan: estructura formada per diversos teixits, tots ells amb una funció específica dins de l'organisme; ex: el cervell, format únicament per teixit nerviós. El cor, format per teixit muscular, nerviós, connectiu, etc. aparell: conjunt d'òrgans especialitzats en una funció concreta; ex: aparell digestiu (format pels òrgans de l estómac, l'intestí, el fetge, el pàncreas, etc.) o l'aparell locomotor (ossos, nervis, muscles, aparell locomotor, etc.) sistema: conjunt d òrgans que estan formats per un sol tipus de teixit; ex: el sistema nerviós Forma, grandària i tipus de cèl lules La forma és molt variable i és difícil donar idees generals. Els organismes unicel lulars solen ser de forma esfèrica Les cèl lules dels organismes pluricel lulars solen tenir formes molt variades i adaptades a la funció que fan.

4 La grandària de les cèl lules varia molt igual que la forma. Gairebé totes són microscòpiques. La majoria tenen entre 1 i 20 micres (1 micra = 10-6 m). Les més grans són observables a simple vista; per exemple, un ou de gallina és una sola cèl lula. Alguns nervis tenen fins a 1 metre de llargada. Les cèl lules es poden organitzar de dues maneres: Procariotes: és una cèl lula molt simplificada, sense nucli ni orgànuls diferenciats. Eucariotes: és la cèl lula típica de la majoria dels organismes unicel lulars i pluricel lulars. Tenen un gran nucli i molts orgànuls diferenciats. Dintre d'aquest grup poden diferenciar dos tipus de cèl lules: vegetals (amb paret) i animals (sense paret).

5 2.- Biomolècules Introducció Les cèl lules, com a entitats vives que són, depenen dels principis immediats, també anomenades biomolècules. Les més importants són: l Aigua les Proteïnes els Hidrats de carboni els Lípids les Vitamines les Sals minerals l Aigua És el primer component dels aliments i és el més important. És el medi on es realitzen totes les reaccions i processos de l organisme. Té moltes funcions: - és el medi on es produeixen totes les reaccions. - és el mitjà d absorció, circulació excreció dels aliments. - lubrifica les articulacions i les vísceres. - regula la temperatura corporal. Diàriament s haurien d ingerir uns 2,5 litres d aigua diàriament; aquesta aportació pot provenir de... - de les begudes - l aigua que hidrata el menjar i - una petita part que ens proporciona quan metabolitzem els aliments. Aquesta reposició diària d aigua és deguda a que el nostre cos perd aquest líquid de forma constant. Hi ha vàries vies: - a través de l orina. És tan important la pèrdua que els rèptils i els ocells la fan sòlida. - per la respiració. Cal recordar quan fa fred que es diu que surt fum per la boca (humitat aigua). - la suor. En ambients calorosos o durant un fort exercici es fa necessari refrigerar el cos i es això es fa transpirant aigua per la pell. - els excrements, etc les Proteïnes Les proteïnes són molècules grosses, formades per unitats repetides anomenades aminoàcids. Els elements dels quals n estan formades són el carboni, l hidrogen, el nitrogen i l oxigen, a més d altres elements menys abundants: el sofre, fòsfor, el ferro, entre d altres. Les funcions de les proteïnes són, entre d altres: - Funció estructural, com per exemple, les queratines que conformen les ungles, cabells i banyes. - Funció química: són els enzims. S encarreguen d accelerar i controlar moltes de les reaccions del nostre cos. - Funció hormonal. Moltes proteïnes actuen com a hormones; és a dir, s encarreguen de transmetre senyals químiques pel cos humà. Alguns exemples són: la insulina, la tiroxina i l hormona del creixement. - Funcions defensives. Moltes substàncies importants per al sistema immunitari estan formades per proteïnes, com per exemple, els anticossos i els factor de coagulació. - Funcions de transport: moltes s encarreguen de transportar altres molècules, com per exemple, l hemoglobina (0 2 ), les HDL i LDL (colesterol i altres lípids),

6 - Funció energètica: en degradar-se donen energia. - Funció motora: l actina i la miosina son dues proteïnes imprescindibles perquè la musculatura sigui completament funcional. Es poden utilitzar com a font energètica, però en casos extrems ja que aporten molt poca energia per kg de proteïna. (4000 cal per gram). Solen proporcionar tan sols un 10 % de l energia que necessita un organisme. Es distingeixen 22 aminoàcids imprescindibles per a l home, dels quals... - només 12 els pot sintetitzar en el seu cos a partir d altres molècules aa no essencials. - els altres 10 els ha d incorporar a través dels aliments. aa essencials. Les proteïnes es consideren completes si en una sola molècula de proteïna hi ha tots els 22 aminoàcids imprescindibles. Per exemple... les proteïnes animals proporcionen proteïnes completes, llevat de la gelatina (on manca l aa triptòfan). los proteïnes vegetals solen ser incompletes ja que els manca algun dels aa essencials. Per ex. les proteïnes dels cereals els falta lisina; les lleguminoses els falta cisteïna i metionina. Però si es combinen adequadament pot resultar ser una alimentació completa des del punt de vista proteic. L'estructura de les proteïnes és complexa. Poden arribar a tenir... Estructura primària: és la seqüència dels diferents Aa. Estructura secundària: consisteix en el replegament espontani de la cadena d'aa. Ho sol haver dos tipus d'estructures secundàries: en forma d'hèlix i en forma de làmina.

7 Estructura terciària: consisteix en el replegament de l'estructura secundària. Estructura quaternària: és la unió de diferents estructures terciàries independents per formar una estructura encara més complex. Les proteïnes es DESNATURALITZEN per l'efecte de la temperatura i l'acidesa. LA desnaturalització consisteix en la destrucció reversible o irreversible de les seves diferents estructures. Si les condicions de temperatura o ph són molt severes la desnaturalizació és irreversible. Exemples de desnaturalització de proteïnes es produeixen amb la clar dels ous quan es fa un ou ferrat. També quan les dones es fan la "permanent", ja que el que es persegueix és que la proteïna del cabell es trenqui parcialment i es creïn nous enllaços i quedi formant rinxols. També és molt important que els nens no els pugi gaire la febre perquè una temperatura superior a 40º ja comença a desnaturalitzar les proteïnes del cos humà i podria arribar a desnaturalitzar tantes proteïnes que podaria en perill la vida del nadó.

8 2.4.- els Glúcids També s anomenen Hidrats de carboni. Són els responsables de la major part de l energia que aportar una dieta; s aconsella que han de representar un 60 % de les calories d una dieta. Els glúcids poden ser: Monosacàrids: Estan formats per una única molècula de glúcid. Ex: Glucosa: es troba en la nostra sang i quasi totes les cèl lules obtenen l energia d aquesta molècula. Fructosa: és el glúcid que es troba en el raïm. Quan en mengem la convertim en glucosa. Disacàrids: Estan formats per dues molècules de glúcids. Ex: Sacarosa: és el sucre utilitzat en pastisseria i a la cuina. Es troba en quasi totes les fruites i verdures;: sobretot en la canya de sucre. Lactosa: és el disacàrid més habitual en la llet dels mamífers. Maltosa: està formada per dues molècules de glucosa. És el glúcid responsable de la formació de l alcohol de les begudes. Polisacàrids: formats per unitats de monosacàrids repetides moltes vegades. Es poden classificar en digeribles i no digeribles. Els digeribles es transformen en monosacàrids i, per tant, són aprofitables des del punt de vista nutritiu. El més importants són: Midó: Polisacàrid de reserva dels vegetals. En porten en grans quantitats, les patates, etc. Glicogen: és el polisacàrid de reserva dels animals. S emmagatzemen en el fetge i en els músculs. Els indigeribles no es transformen en monosacàrids i, per tant, no són aprofitables des del punt de vista nutritiu; però són beneficiosos per a una bona evacuació intestinal. Cel lulosa: és el polisacàrid estructural dels vegetals; és a dir, forma part de les parets cel lulars i és el responsable que els vegetals siguin durs. Vulgarment, s anomena fibra vegetal. Explica la diferència entre l'absorció dels glúcids senzills (els monosacàrids) i els glúcids complexos (com els polisacàrids) i la relació que hi ha amb la probabilitat de patir diabetis Els Lípids De lípids n hi ha de molt tipus i fan moltes funcions segons del tipus de molècula que parlem. Però els lípids que són interessants des del punt de vista de l alimentació són els àcids grassos. Els àcids grassos es poden diferenciar, entre altres mètodes, per si són: saturats: són àcids grassos que es degraden completament i es transformen íntegrament en energia en forma de calories. es troben bàsicament en els animals. són sòlids a temperatura ambient. vulgarment s anomenen greixos. ex: el greix del pernil salat. insaturats i poliinsaturats: són àcids grassos que es no es poden degradar completament i per això no es poden transformar totalment en energia en forma de calories. es troben bàsicament en els vegetals. són líquids a temperatura ambient. vulgarment s anomenen olis. ex: l oli d oliva, el de gira-sol, etc.

9 Existeixen altres lípids que són molt importants per a la nostra supervivència i benestar. El colesterol: És un lípid molt important per al funcionament de les cèl lules però que presenta efectes negatius quan els nivells d aquest lípid són massa alts. Quan els nivells de colesterol són elevats a la sang, aquesta molècula tendeix a acumular-se a les parets de les venes i artèries provocant una disminució de la circulació sanguínia i u n risc d obstrucció del sistema circulatori. Tos els àcids grassos afecten en més o menys grau als nivells de colesterol a la sang. El àcids grassos saturats tendeixen a fer augmentar la quantitat de colesterol a la sang. El àcids grassos insaturats no influeixen en la quantitat de colesterol a la sang. El àcids grassos poliinsaturats tendeixen a fer disminuir la quantitat de colesterol a la sang. Per tant, el més important per a la salut del colesterol és tenir una dieta equilibrada d àcids grassos. Funcions dels lípids: - formen una capa protectora sobre la nostra superfície de la pell que ens protegeix contra els agents externs. - per aïllar-nos del fred, ja que forma una capa protectora - permet la fertilitat de la dona. - protegeix contra el desgast mecànic d alguns òrgans, com ara el cor. Altres lípids: TERPENS: són molècules petites responsables de la majoria d'olors dels vegetals. ESTEROIDES: com la testosterona i la progesterona. es formen a partir del colesterol. CERES: com la de les abelles o les que recobreixen el conducte extern de les orelles fins el timpà les Vitamines Les vitamines són substàncies orgàniques complexes que han d estar ala dieta en quantitats molt petites en comparació amb els altres nutrients. Són essencials perquè els teixits no poden sintetitzar-los o si ho fan és en quantitats molt petites que no arriben a satisfer les necessitats humanes. Es degraden i perden la seva funcionalitat molt ràpidament per efecte de la llum o d altres factors externs. No aporten energia. La classificació més habitual i comuna entre les vitamines és tenint en compte la seva solubilitat; és a dir si es dissolen en aigua o en líquids com l oli. Aquesta solubilitat condiciona com les vitamines actuen, com s emmagatzemen i la seva possible toxicitat. Així tenim: vitamines hidrosolubles: Penetren lliurament dins l organisme S eliminen per via urinària. No s emmagatzemen en el cos. Vitamina C: Funció: Funciona com a substància antioxidant i contribueix a la formació del teixit connectiu. Font: els cítrics, els tomàquets, la fruita, la verdura i les hortalisses en general. Deficiència: provoca l escorbut el mal del pirates. Els símptomes es localitzen en les articulacions i genives. i la caiguda de les dents. Toxicitat: no en presenta. Vitamina B: Es classifiquen en diversos tipus segons el tipus de molècula i funció que realitzen; així hi ha la vit. B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9 i la B 12.

10 Funció: Font: la vitmaina B 2 es troba a la llet però el contacte amb la llum la destrueix, per això tots els envasos de llet són opacs. Deficiència: Segons el tipus de vitamina que falti ens podem trobar en diverses malalties molt diferents. Així existeix, per exemple... la manca de vit. B 1 produeix el beri-beri: es tracta de problemes en el sistema nerviós de les extremitats i sol estar acompanyada de debilitat muscular. La primera vegada es va detectar en algunes poblacions d Àsia on la dieta es basava únicament en arròs sense pellofa. També se sol produir en persones velles que tenen problemes d absorció i no mengen dietes adequades. Les millors fonts de vit. B 1 són les llavors, el blat, els llegums i la carn magra. la manca de vit. B 3 produeix la pel lagra: produeix diarrea, inflamació de la pell i demència. La millor font de vit. B 3 són els fruits secs, la carn i els llegums. la manca de vit. B 12 produeix l anèmia perniciosa. Sol produir-se en edats avançades i cal tenir una predisposició genètica. Cal menjar fetge, ronyons ous i formatge. Toxicitat: No en presenten. vitamines liposolubles: Penetren lliurament dins l organisme S eliminen per via urinària. S emmagatzemen en el cos i com a conseqüència les vitamines A i D poden arribar a ser tòxiques. Vitamina A: Font: Es troba en el fetge dels animals, el rovell d ou, el greix de la llet, els olis de del peix i en alguns vegetals verds o taronges. Deficiència: En casos molt concrets porta a la ceguesa nocturna, si la deficiència és molt severa porta a produir-se problemes a la pell, infeccions respiratòries, afecta la còrnia i acaba produïnt ceguesa irreversible. Passa, de forma habitual, en els animals que viuen a l interior de les coves on l aliment sempre els arriba en mal estat (amb les vitamines destruïdes). Toxicitat: S acumula en el teixit adipós donant-li un color grogós i pot resultar tòxica. Vitamina D: Funció: Regula la fixació de calci als ossos. Font: Es troba en la llet, el peix i el rovell d ou; encara en la majoria dels casos s aconsegueix gràcies a la acció de la llet sobre la pell. Deficiència: provoca la malaltia del raquitisme: consisteix en una manca d absorció de calci pels ossos i les dents. Toxicitat: Pot arribar a presentar una certa toxicitat per acumulació de calci en òrgans com els ronyons, el cor pulmons, etc. Vitamina E: Funció: té una funció antioxidant. Font: Es troba en els olis vegetals sense refinar i en el fetge dels animals. Vitamina K: Funció: ajuda que a què la coagulació de la sang es produeixi de forma correcta. Font: Els bacteris del nostre intestí en produeixen i nosaltres l aprofitem, encara que es pot obtenir en algunes verdures. Cal tenir en compte que la preparació d aliments pot portar a la destrucció de les vitamines que hi ha en els aliments. Si la Ta és massa alta o la cocció es fa en grans quantitats d aigua es poden perdre la major part de les vitamines dels aliments. La majoria de vitamines s han d obtenir de productes més o menys frescos ja que es degraden molt ràpidament Els Minerals No aporten energia.

11 Els minerals formen part de la nostra dieta en una petitíssima fracció dels nostres teixits (només un 4% aproximadament), però tenen una gran importància en: - la formació de determinades estructures rígides: els ossos i les dents, - molts processos vitals regulant la quantitat d aigua a l0 interior del cos, - permeten la transmissió dels senyals nerviosos per les neurones, - la contracció muscular, EL FÒSFOR: Està relacionat en multituds de processos importants. Funcions: Forma part de la molècula d ADN (la que porta la informació genètica) Està relacionat amb la molècula que transporta l energia per l interior del cos (l ATP) Forma part de l estructura dels ossos i de les dents. Els adults n haurien de prendre almenys uns 800 mg al fia. És abundant en els refrescos de cols, els cereals i especialment a la carn i altres aliments rics en proteïnes. EL CALCI: Funcions: Constitueix una part de l estructura dental i òssia. Participa en els impulsos nerviosos i en la coagulació de la sang. Es necessiten uns 800 mg /dia quan les persones no tenen cap requeriment especial (lactància, creixement, embaràs, etc.). Els principals aliments que en porten són la llet i els seus derivats, el marisc, i el peix. EL MAGNESI: Funció: També forma part de l estructura òssia i pot substituir en part al calci dels ossos. Permet que moltes reaccions del cos es produeixin amb normalitat. Es recomana una ingestió d uns mg per dia. Els aliments principals aliments on es troba són les nous, el cacau, els cereals i les llavors. EL SOFRE, EL POTASSI I EL SODI: Funcions: són els principals ions que regulen la pressió del interior del cos. El sodi regula la coagulació de la sang. Se n recomana una dosi de 2-2,5 g per dia. El potassi procedeix de la fruita, verdura, carn i la llet. El clor i el sodi provenen bàsicament de a sal comuna que ingerim o amb la que condimentem els aliments. EL FERRO: És important per la seva participació en el transport de l oxigen a la sang (forma part de l hemoglobina de la sang.) La falta de ferro en l alimentació provoca l anèmia. Les principals fonts alimentàries del ferro són els aliments d origen animal Els Àcids nucleics Els àcids nucleics són molècules molt complexes que tenen diferents funcions. No aporten mai energia. Els àcids nucleics més importants són: ADN i els diferents ARNs. El primer és l'encarregat d'emmagatzemar la informació genètica. Els segons (ARNs) estan relacionats amb la transmissió de les instruccions de l'adn. ATP: és la molècula que emmagatzema l'energia química del organismes.

12 diferents tipus d'adn molècula d'atp ARN de transferència

13 3. Parts d'una cèl lula 3.1. La membrana cel lular És una capa o embolcall que limita exteriorment a les cèl lules. Aquesta capa no aïlla la cèl lula sinó que permet un intercanvi de matèria i energia entre la cèl lula i l exterior, ja que sinó no podria desenvolupar-se l activitat vital a la cèl lula. Transport: algunes substàncies les deix passar passivament: aigua, ions, etc. les substàncies grans passen a través de transportadors especials. Grandària: és una capa molt prima: 0,7 µ En els vegetals, a més de la membrana plasmàtica, està envoltada per una capa molt gruixuda i dura anomenada paret. Aquesta estructura presenta una sèrie de porus (punteadures) que permeten el pas de les substàncies a través d aquesta paret. Proteïnes: n hi ha d intrínseques (travessen la membrana) i d extrínseques (només ala superfície de la membrana). Tenen funcions molt diverses: transportadors, canals, receptors d hormones, etc. Fosfolípids: són la base de l estructura de la membrana. És una estructura que actua com un líquid i la seva estructura de doble capa es deu a les seves característiques bipolars (amb càrrega positiva i negativa simultàniament). Colesterol: molècula poc abundant que es troba entre els fosfolípids i que dóna estabilitat a la membrana. Glúcids (oligosacàrids, glucolípids, etc.): es troben, sempre, a la part externa de la membrana i tenen la funció de marcadors cel lulars.

14 3.2. El citoplasma És la part interna continguda per la membrana. Està constituït per una substància líquida, d aspecte viscós. És on es situen la majoria dels orgànuls cel lulars Reticle endoplasmàtic (RE) Esta format per una gran xarxa de cavitats i cisternes rodejada d una membrana igual que la membrana citoplasmàtica. Forma: és molt variada; la majoria de vegades són aplanats, o en forma de tubs ramificats. Aquesta membrana és una continuació, cap a l interior de la cèl lula, de la membrana citoplasmàtica exterior, que arriba fins el nucli. Tipus: RE. llis: quan sobre la seva superfície no presenta cap granulació (sense ribosomes). Generalment té forma de cisterna aplanada. RE. rugós: quan presenta ribosomes. Té forma, generalment, tubular. Funció: recollir les proteïnes fabricades, envasar-les i transportar-les fins un altre orgànul: l aparell de Golgi Aparell de Golgi Està format per un conjunt de vesícules en forma de disc i aplanades que s agrupen en piles de tres o quatre. La vesícula més externa sol presenta moltes vesícules petites que es formen per gemmació. La membrana no presenta ribosomes. Hi ha qui creu que l AG és una part especialitzada del RE. Funció: envia les proteïnes, fabricades pels ribosomes i envasades pel RE, cap a l exterior de la cèl lula. Video del funcionament de l aparell de golgi:

15 3.5. Ribosomes Estan format per ARN (àcid desoxi...) La majoria dels ribosomes es troben lliures pel citoplasma, però alguns es concentren sobre el RE, originant el RE. rugós. Es poden presentar junts (en forma de rosari) formant el que s anomena poliribosomes. La seva importància radica en què són els encarregats de traduir els missatges de l'adn a proteïnes.

16 3.6. Mitocondris Són orgànuls de cèl lules vegetals com animals. Forma: són grànuls més a menys allargats de 2-3 µ de grandària. Estan formats per dues membranes (interna i externa). L externa és llisa i la interna està fortament invaginada formant les crestes mitocondrials. En el seu interior hi ha ADN i ARN. Funció: En el seu interior es produeix el procés d obtenció d energia; concretament, en la membrana interior o crestes mitocondrials. A aquest procés se n hi diu: respiració cel lular. En el seu interior es fabriquen petites quantitats de proteïnes, necessàries per al seu funcionament Cloroplasts Es troben només en les cèl lules vegetals. Forma: pot ser molt variada, però en general és ovalada. Grandària: 5-10 µ de diàmetre. Estructura: Estan formats per dues membranes cel lulars: l exterior és llisa i l interior: forma moltes invaginacions que donen lloc a dos estructures: lamel les: són llargues i molt planes grana: són planes, curtes i agrupades de tres en tres. Estan connectades, entre elles, per les lamel les En l interior també hi ha ADN i ARN. Funció: es realitza la fotosíntesi. També es pot realitzar la síntesi d algunes proteïnes que necessita el cloroplast (gràcies a la presència d ARN i ADN)

17 3.8. Orgànuls vibràtils i motors Estan representats pels cilis i els flagels. Tenen la mateixa estructura interna, i la seva diferència rau en l aspecte exterior. Cilis: són curts però nombrosos. Flagel: són llarg i poc nombrosos (normalment un) Nucli El nucli és la zona més destacada de la cèl lula. La seva posició habitual és central; algunes vegades pot trobar-se en la perifèria. És l element més important i transcendental ja que és el director de quasi bé totes les funcions de la cèl lula i és el portador de tota la funció per a les cèl lules descendents. Si eliminem el nucli d una cèl lula i només deixem el citoplasma la cèl lula mora al cap de pocs dies. Si es divideix, artificialment, una cèl lula en dos fragments un amb nucli i l altre sense; només sobreviu el fragment amb nucli. Forma: normalment és esfèric, però hi ha de el líptics, arronyonats, etc. Grandària: varia bastant (5-10 µm). Nombre: la major part de les cèl lules en tenen un, però hi ha que en tenen molts. El nucli està format per dues parts: A Membrana nuclear: és una doble membrana que comunica amb el RE. Aquesta membrana no tanca tot el nucli sinó que hi ha una gran quantitat de porus que comuniquen amb el citoplasma. B Cromosomes o cromatina: La cromatina és el nom que rep la molècula d ADN completament relaxada. Per cromosoma s entén a la forma que adopta l enrotllament de la cromatina. Els cromosomes només són visibles quan la cèl lula està en fase de divisió.

18 3.10. Altres orgànuls El centríol : Els vacúols:

19 3.11. Diferències entre les cèl lules CÈL LULA EUCARIOTA C. PROCARIOTA cèl lula animal cèl lula vegetal Paret cel lular Paret cel lular Citoplasma Citoplasma (amb material genètic) Membrana cel lular Membrana cel lular Ribosomes (lliures i units al RE r ) Ribosomes (lliures) Reticle endoplasmàtic Aparell de Golgi Lisosomes Vacúols petits Vacúols grans Mitocondris Cloroplasts Centríol Nucli (amb material genètic) Exercicis: 7, 8.

Metabolisme i alimentació. Dr. Joan E Bosch

Metabolisme i alimentació. Dr. Joan E Bosch Metabolisme i alimentació Dr. Joan E Bosch Metabolisme i alimentació L organisme ha d introduir de l exterior Oxigen Aliments energia manteniment funcions vitals, activitats substàncies : construcció d

Más detalles

Escherichia coli. Bacteri simbiont que habita lʼintestí gruixut de molts animals entre ells lʼhome.

Escherichia coli. Bacteri simbiont que habita lʼintestí gruixut de molts animals entre ells lʼhome. 2.2 Teixits Els organismes més simples que existeixen són aquells que estan formats per una única cèl lula. Aquest tipus d organismes s anomenen unicel lulars. Aquesta cèl lula és capaç de fer totes les

Más detalles

AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE. Vitamines indispensables per a la tercera edat. Al servei de les persones

AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE. Vitamines indispensables per a la tercera edat. Al servei de les persones AL SERVEI DE LA SOCIETAT TALLERS ENVELLIMENT SALUDABLE Al servei de les persones Vitamines indispensables per a la tercera edat Vitamines indispensables per a la tercera edat Què són les vitamines? Són

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

Característiques generals

Característiques generals Lípids Característiques generals Insolubles en aigua o dissolvents polars Etanol, àcid acètic Solubles en dissolvents orgànics no polars: Octà, éter, cloroform, benzè, CFC Classificació dels lípids Simples

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

ELS GLÚCIDS. MONOSACÀRIDS, OLIGOSACÀRIDS I POLISACÀRIDS. Els glúcids són un conjunt de composts orgànics formats per carboni, oxigen i hidrogen.

ELS GLÚCIDS. MONOSACÀRIDS, OLIGOSACÀRIDS I POLISACÀRIDS. Els glúcids són un conjunt de composts orgànics formats per carboni, oxigen i hidrogen. ELS GLÚCIDS. MONOSACÀRIDS, OLIGOSACÀRIDS I POLISACÀRIDS. ELS GLÚCIDS QUÈ SÓN ELS GLÚCIDS? Els glúcids són un conjunt de composts orgànics formats per carboni, oxigen i hidrogen. Són les biomolècules més

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Felicidades por la llegada al mundo de vuestro bebé!

Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Felicidades por la llegada al mundo de vuestro bebé! Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Felicidades por la llegada al mundo de vuestro bebé! Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Com que potser us ha sorprès assabentar-vos

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA

ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA ÀREA DE SALUT DIETA EQUILIBRADA - DIETA SANA DIETA EQUILIBRADA, DIETA SANA Quan diem dieta sana o dieta equilibrada ens estem referint a una dieta saludable. La dieta equilibrada o saludable és la que

Más detalles

Tema 3.- ELS ÉSSERS VIUS

Tema 3.- ELS ÉSSERS VIUS Tema 3.- ELS ÉSSERS VIUS pàgina 1 de 7 1.- Què és la biodiversitat? S'anomena diversitat biològica o biodiversitat la varietat de formes de vida que viuen a la Terra o que hi han viscut. La biodiversitat

Más detalles

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS L ORDINADOR Tipus d ordinadors de sobretaula portàtil de butxaca Formats per la unitat central, el teclat, el ratolí i la pantalla. A la unitat central o torre és on es troben la gran part del maquinari

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

BLOC 2: LA NUTRICIÓ HUMANA

BLOC 2: LA NUTRICIÓ HUMANA BLOC 2: LA NUTRICIÓ HUMANA Preguntes de control amb les respostes: 1.- Quina diferència hi ha entre nutrició i alimentació? La alimentació consisteix a proporcionar al cos els aliments (sòlids o líquids)

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 11 (onze) EL TREBALL I ELS SECTORS DE PRODUCCIÓ Nom i cognoms. 3r curs RAMADERIA AGRICULTURA SECTOR PRIMARI PESCA MINERIA EXPLOTACIÓ DE BOSCOS Completa:

Más detalles

Biologia Sèrie 1. Instruccions

Biologia Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Biologia Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE

Más detalles

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI BLOC 2. SALUT, MALALTIA I ESTILS DE VIDA 1.- Indica si les següents afirmacions són veritat o fals: (2 punts) Curs 09-10 1. El consum de begudes alcohòliques i de drogues

Más detalles

I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS EL COLOR CROMOPLASTOS Y APARECIÓ

I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS EL COLOR CROMOPLASTOS Y APARECIÓ Y APARECIÓ EL COLOR CROMOPLASTOS I APAREGUÉ EL COLOR CROMOPLASTS Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 Y APARECIÓ EL COLOR CROMOPLASTOS El objetivo de este taller es introducir

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

Estructura y Función de la Célula

Estructura y Función de la Célula Estructura y Función de la Célula Analisis de Video 1. Que es un celula? 2. Mencione un ejemplo de una celular procariota? Que significa procariota? 3. Nombre del organismo celular que no posee ADN. 4.

Más detalles

Ciències de la Naturalesa 1er ESO

Ciències de la Naturalesa 1er ESO QUADERN DE TREBALL D ESTIU 1er ESO Professor: César Colomer Tena INS la Talaia de Curs 2013/14 UNITAT 1: L UNIVERS 1.- En què consisteix el fenomen anomenat Big Bang? 2.- Ordena de més gran a més petita

Más detalles

Són els éssers unicel lulars, els que estan formats per una sola cèl lula, la part més petita que neix, creix i es reprodueix.

Són els éssers unicel lulars, els que estan formats per una sola cèl lula, la part més petita que neix, creix i es reprodueix. 1. INTRODUCCIÓ : L ésser humà, un organisme pluricel.lular La vida pren formes ben diferents. Cada una amb els seus trets diferencials. Un esquirol, un gat, una formiga, un enciam, un bacteri, un bolet

Más detalles

La nutrició humana

La nutrició humana www.science-bits.com La nutrició humana Aquest fascicle constitueix la versió en paper d una unitat d aprenentatge multimèdia de Science Bits. El seu contingut procedeix d una obra digital multimèdia disponible

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

Prueba de acceso a la Universidad para mayores de 25 años

Prueba de acceso a la Universidad para mayores de 25 años Prueba de acceso a la Universidad para mayores de 25 años Asignatura: Biología MODELO DE EXAMEN 1.- Moléculas orgánicas: Los lípidos y sus funciones. 2.- Células procariotas y eucariotas. 3.- Estructura

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya TEMARI DEL PRIMER EXERCICI DE LA PART A HISTÒRIA 1. L hominització. De l'australopitec a l'homo sapiens. 2. L Homo sapiens i la colonització de la Terra. 3. Del depredador al productor, canvis en l economia

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012

Incidència del càncer a Catalunya. 3 de desembre del 2012 Incidència del càncer a Catalunya 1993 2020 3 de desembre del 2012 Incidència del Càncer El càncer a Catalunya 1993-2007 3 de desembre del 2012 Nombre de casos incidents anuals dels 10 tumors més freqüents.

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles.

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles. LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ÀRBRES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ARBRES Las plantas tienen tres partes que son las raíces,

Más detalles

LES ESTRELLES. Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona. Curs

LES ESTRELLES. Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona. Curs LES ESTRELLES Projecte dels alumnes de 3r de primària. Escola Montseny de Barcelona Curs 2011 2012 Autors: Grup 1: Alba, Nadia, Raúl Grup 2 : Marwa, Jennifer, Eva Grup 3 : Diana, Jesús, Marta Grup 4 :

Más detalles

TEORIA CELULAR. En el mundo vivo, la unidad fundamental es la célula. DECUBRIMIENTO DE LAS CELULAS

TEORIA CELULAR. En el mundo vivo, la unidad fundamental es la célula. DECUBRIMIENTO DE LAS CELULAS TEORIA CELULAR En el mundo vivo, la unidad fundamental es la célula. DECUBRIMIENTO DE LAS CELULAS El nombre de célula significa celda, así las llamo Robert Hooke. En 1839 el zoólogo alemán Theodore Schwann

Más detalles

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER

NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER NUTRICIÓ i PREVENCIÓ del CÀNCER Dr. Antonio Agudo Unitat de Nutrició i Càncer Institut Català d Oncologia (ICO-IDIBELL) Biblioteca de Bellvitge L Hospitalet de Llobregat,15 d Abril 2015 Freqüència de càncer

Más detalles

Repaso: Química celular (biomoléculas)

Repaso: Química celular (biomoléculas) Repaso: Química celular (biomoléculas) Hay 4 tipos principales de biomoléculas: 1) glúcidos o hidratos de carbono, 2) lípidos o grasas, 3) proteínas y 4) ácidos nucleicos. Las biomoléculas más grandes,

Más detalles

1. TEORÍA CELULAR 2. ORGANIZACIÓN CELULAR PROCARIOTA 3. ORGANIZACIÓN CELULAR EUCARIOTA: ANIMAL Y VEGETAL

1. TEORÍA CELULAR 2. ORGANIZACIÓN CELULAR PROCARIOTA 3. ORGANIZACIÓN CELULAR EUCARIOTA: ANIMAL Y VEGETAL LAS CÉLULAS INDICE: 1. TEORÍA CELULAR 2. ORGANIZACIÓN CELULAR PROCARIOTA 3. ORGANIZACIÓN CELULAR EUCARIOTA: ANIMAL Y VEGETAL 1º.- TEORÍA CELULAR Los principios básicos de la teoría celular son: La célula

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

COMPLEJO EDUCACIONAL JOAQUIN EDWARDS BELLO PRUEBA DE REFORZAMIENTO 1 MEDIO EXAMENES LIBRES

COMPLEJO EDUCACIONAL JOAQUIN EDWARDS BELLO PRUEBA DE REFORZAMIENTO 1 MEDIO EXAMENES LIBRES COMPLEJO EDUCACIONAL JOAQUIN EDWARDS BELLO PRUEBA DE REFORZAMIENTO 1 MEDIO EXAMENES LIBRES ASIGNATURA: UNIDAD: OBJETIVO (S): CONTENIDO (S): BIOLOGIA I - II Reconocer los elementos principales de la célula

Más detalles

EL CERVELL. De: Mireia Martínez i Carla Budria 3rB Professor: Miquel Mulet

EL CERVELL. De: Mireia Martínez i Carla Budria 3rB Professor: Miquel Mulet EL CERVELL De: Mireia Martínez i Carla Budria 3rB Professor: Miquel Mulet INTRODUCCIÓ AL CERVELL El cervell es un òrgan que està situat a la part avantsuperior de l encèfal. Tenim el cervell protegit per

Más detalles

Centre de Documentació i Experimentació en Ciències ELS GLÚCIDS. En aquesta activitat estudiareu l'estructura i funció dels glúcids.

Centre de Documentació i Experimentació en Ciències ELS GLÚCIDS. En aquesta activitat estudiareu l'estructura i funció dels glúcids. ELS GLÚCIDS En aquesta activitat estudiareu l'estructura i funció dels glúcids. Composició A partir dels esquemes de dos glúcids que teniu a continuació contesteu les següents qüestions: 1. Per quins elements

Más detalles

PRUEBA PARA LA OBTENCIÓN DEL TÍTULO DE GRADUADO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA

PRUEBA PARA LA OBTENCIÓN DEL TÍTULO DE GRADUADO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA PRUEBA PARA LA OBTENCIÓN DEL TÍTULO DE GRADUADO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA 1er APELLIDO... 2º APELLIDO... NOMBRE...HOMBRE MUJER EDAD...FECHA DE NACIMIENTO... LOCALIDAD...PROVINCIA... PROFESIÓN... LUGAR DE

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

TEMA 7: REGNE MONERES, REGNE PROTISTES I REGNE FONGS. NO REGNE: ELS VIRUS. ELS MICROORGANISMES

TEMA 7: REGNE MONERES, REGNE PROTISTES I REGNE FONGS. NO REGNE: ELS VIRUS. ELS MICROORGANISMES TEMA 7: REGNE MONERES, REGNE PROTISTES I REGNE FONGS. NO REGNE: ELS VIRUS. ELS MICROORGANISMES Sols com a explicació: Els microorganismes no són una categoria taxonòmica. Explique ací el significat de

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Biomoléculas orgánicas: Carbohidratos y Lípidos. Propiedad Intelectual Cpech

Biomoléculas orgánicas: Carbohidratos y Lípidos. Propiedad Intelectual Cpech Biología Biomoléculas orgánicas: Carbohidratos y Lípidos Repaso Biomoléculas. Biomoléculas inorgánicas: Moléculas que no presentan carbono en su estructura. Biomoléculas orgánicas: Moléculas que presentan

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Indicacions del antiresotius en fractures osteoprotiques. Que ens justifica el tractament i quan li haurem de donar??? Jo:..pero l Higini te pendent una extracció dental????? Majoria

Más detalles

UNIDAD II ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DE LA CÉLULA. Prof. Glamil Acevedo Anatomía y Fisiología

UNIDAD II ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DE LA CÉLULA. Prof. Glamil Acevedo Anatomía y Fisiología UNIDAD II ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DE LA CÉLULA Prof. Glamil Acevedo Anatomía y Fisiología La Célula Es la unidad funcional y estructural más pequeña de los organismos vivos. Se compone de partes características,

Más detalles

Agua, carbohidratos y Lípidos

Agua, carbohidratos y Lípidos Agua, carbohidratos y Lípidos Biomoléculas Inorgánicas Características del agua El agua es el principal e imprescindible componente del cuerpo humano. Aproximadamente el 60 % de este agua se encuentra

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

Selectividad: ANATOMÍA CELULAR

Selectividad: ANATOMÍA CELULAR Selectividad: ANATOMÍA CELULAR Jun09.3.- La figura siguiente muestra un orgánulo celular importante. a.- Cómo se llama este orgánulo? b.- En qué tipo de células se encuentra? c.- Indica qué estructura

Más detalles

BIOLOGIA i GEOLOGIA RECUPERACIÓ 3r d ESO

BIOLOGIA i GEOLOGIA RECUPERACIÓ 3r d ESO BIOLOGIA i GEOLOGIA RECUPERACIÓ 3r d ESO Els alumnes que tinguin l assignatura de biología-geologia de 3r d ESO suspesa hauran de presentar un dossier el mes de setembre al cap de departament de biologia

Más detalles

Els microorganismes. El regne Moneres. Tema 8 Microbiologia

Els microorganismes. El regne Moneres. Tema 8 Microbiologia Els microorganismes Els microorganismes són éssers vius o sistemes biològics (virus) que només es poden observar amb el microscopi òptic o electrònic. Els microorganismes pertanyen a 3 regnes diferents:

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

La célula. Por Pedro Álvarez Maíllo. 1. Marca las características comunes a todos los seres vivos. Todos poseen grupos de moléculas muy semejantes.

La célula. Por Pedro Álvarez Maíllo. 1. Marca las características comunes a todos los seres vivos. Todos poseen grupos de moléculas muy semejantes. La célula Por Pedro Álvarez Maíllo Identifica la respuesta/as correcta/as 1. Marca las características comunes a todos los seres vivos. Todos poseen grupos de moléculas muy semejantes. Todos están formados

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

La célula. Unidad Los seres vivos están formados por células

La célula. Unidad Los seres vivos están formados por células La célula Unidad Los seres vivos están formados por células Definición de célula. Es la unidad anatómico y funcional de todo ser vivo. Tiene función de autoconservación y autorreproducción. Es por esto,

Más detalles

Celulas eucariotas. Cáncer de pulmon

Celulas eucariotas. Cáncer de pulmon QUE ES CELULA? Unidad fundamental de todo ser vivo. Fue descubierta por ROBERT HOOKE observando un corte de corcho en un microscopio de la época. Dio el nombre de CELULA a las estructuras regulares en

Más detalles

LA CÉLULA Mª PILAR GARCÍA MADRUGA MARÍA PILAR GARCÍA MADRUGA 1

LA CÉLULA Mª PILAR GARCÍA MADRUGA MARÍA PILAR GARCÍA MADRUGA 1 LA CÉLULA Mª PILAR GARCÍA MADRUGA MARÍA PILAR GARCÍA MADRUGA 1 LA CÉLULA TEORÍA CELULAR MICROSCOPIO TIPOS FUNCIONES VITALES ÓPTICO PROCARIOTAS EUCARIOTAS ELECTRÓNICO VEGETALES ANIMALES NUTRICIÓN RELACIÓN

Más detalles

Què és l herpes genital?

Què és l herpes genital? Què és l herpes genital? És una infecció de transmissió sexual molt estesa causada pel virus de l herpes simple (VHS): de tipus 2 (VHS-2) i de tipus 1 (VHS-1), que també és causa habitual de l herpes labial.

Más detalles

- ESTRUCTURES - Les estructures es dividixen en dos grans grups: Les estructures naturals. Les estructures artificials.

- ESTRUCTURES - Les estructures es dividixen en dos grans grups: Les estructures naturals. Les estructures artificials. PRIMER D E.S.O. ESFORÇOS I ESTRUCTURES TECNOLOGIA IES SOLLANA - ESTRUCTURES - Què és un estructura? Definició És un conjunt d elements que: És estable. Suporta el seu propi pes. És resistent als esforços

Más detalles

2. Observa l exposició de roques. Omple la taula amb el nom de totes les roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques que hi vegis.

2. Observa l exposició de roques. Omple la taula amb el nom de totes les roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques que hi vegis. Dossier de laboratori 2n ESO INS Terra Alta Pràctica: CONEGUEM LES ROQUES 1. Com ja saps les roques estan classificades en sedimentàries, magmàtiques i metamòrfiques. Explica breument com s han format

Más detalles

DIETÈTICA I NUTRICIÓ. 3r d ESO

DIETÈTICA I NUTRICIÓ. 3r d ESO DIETÈTICA I NUTRICIÓ 3r d ESO 1 TEMES 1- L alimentació. Per què menjam?. 2- Les substàncies que composen els aliments i les seves funcions. Els glúcids, les proteïnes, lípids, vitamines, sals minerals,

Más detalles

Componentes químicos de

Componentes químicos de Componentes químicos de las célulasc Componentes químicos Las células están compuestas por una enorme cantidad y variedad de moléculas que pueden clasificarse en: Componentes inorgánicos Componentes orgánicos

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)».

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Polígon De Viquipèdia Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Un polígon (del grec, "molts angles") és una figura geomètrica plana formada per un nombre finit de segments lineals seqüencials.

Más detalles

Tema 6. Organización celular

Tema 6. Organización celular Tema 6 Organización celular Hay dos grandes modelos de organización celular en los que se basa la vida, el procariota y el eucariota. Existen además estructuras acelulares, los virus. ORGANIZACIÓN ACELULAR

Más detalles

ELS NUTRIENTS. El cos humà necessita ingerir NUTRIENTS ESENCIALS a la seua dieta:

ELS NUTRIENTS. El cos humà necessita ingerir NUTRIENTS ESENCIALS a la seua dieta: ELS NUTRIENTS. El cos humà necessita ingerir NUTRIENTS ESENCIALS a la seua dieta: - Carbohidrats i greixos, per a obtindre energia. - Proteïnes, per a la construcció i reparació dels teixits. - Fibra,

Más detalles

LA CÉLULA. Hecho por: Alba García Murillo 1º B

LA CÉLULA. Hecho por: Alba García Murillo 1º B LA CÉLULA Hecho por: Alba García Murillo 1º B dhñ Xf R La célula es la unidad más pequeña dotada de vida. Todos los seres vivos están formados por células: -Una célula : unicelulares Ejem: La salmonella

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

Células pequeñas 1 10 µm Células de mayor tamaño; µm

Células pequeñas 1 10 µm Células de mayor tamaño; µm La Célula REPASO La Célula - Repaso Diferencias entre célula procariota y eucariota Diferencias entre célula animal y vegetal Membrana celular Estructura Funciones Citoplasma Hialoplasma (composición)

Más detalles

UNIDAD 1. D. Borja Blanco Vives. Profesor de Biología y Geología 4ºESO

UNIDAD 1. D. Borja Blanco Vives. Profesor de Biología y Geología 4ºESO UNIDAD 1. D. Borja Blanco Vives. Profesor de Biología y Geología 4ºESO 1. LA COMPOSICIÓN DE LOS SERES VIVOS. Todos los seres vivos están formados por: - materia inorgánica: agua y sales minerales - materia

Más detalles

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES El objetivo de este taller es que los

Más detalles

Pantoprazole (no inclòs en guia)

Pantoprazole (no inclòs en guia) Mecanisme d acció Fàrmac Presentacions disponibles Inhibidor de la secreció àcida Inhibidor de la bomba de protons (IBP) Antagonista dels receptors H2 de la histamina (anti-h2) Antiàcid: neutralitza l

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA 1 RECOMENDACIONES AL ALTA Autor: Sociedad Valenciana de Traumatología Estas recomendaciones pretenden ser una ayuda para usted, que ha sufrido una fractura

Más detalles

CONSTITUYENTES QUÍMICOS DE LAS CÉLULAS

CONSTITUYENTES QUÍMICOS DE LAS CÉLULAS TEMA 1. SUSTANCIAS QUÍMICAS DE LA MATERIA VIVA CONSTITUYENTES QUÍMICOS DE LAS CÉLULAS PROTEÍNAS Concepto Función* Importancia Clasificación Aminoácidos Son macromoléculas compuestas de una o más cadenas

Más detalles