EL MEDI AMBIENT: LA FUNCIÓ DE L'AVALUACIÓ AMBIENTAL EN LA PLANIFICACIÓ TERRITORIAL.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EL MEDI AMBIENT: LA FUNCIÓ DE L'AVALUACIÓ AMBIENTAL EN LA PLANIFICACIÓ TERRITORIAL."

Transcripción

1 Diàleg Dia 4. La planificació territorial en temps de crisi Dimecres 26 de febrer de 2014 EL MEDI AMBIENT: LA FUNCIÓ DE L'AVALUACIÓ AMBIENTAL EN LA PLANIFICACIÓ TERRITORIAL. Eulàlia Miralles. Ambientòloga. Consultora en sostenibilitat urbana i territorial en Lavola

2 LA FUNCIÓ DE L AVALUACIÓ AMBIENTAL Garantir la integració dels valors i els criteris ambientals en la preparació, l aprovació i el seguiment dels plans i programes que poden tenir efectes significatius en el medi ambient. (Article 1. Llei 6/2009)

3 MARC GENERAL Directiva 2001/42/CE, de 27 de juny de 2001, relativa a l'avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient Sense estar transposada a l ordenament estatal ni català Essent el desplegament metodològic i competencial de la norma una incògnita El DPTOP (Secretaria de Planificació Territorial), va assumir el compromís públic i voluntari d incorporar l avaluació ambiental estratègica com a part intrínseca del procediment d elaboració dels plans territorials parcials. Decret 142/2005, de 12 de juliol, d aprovació del Reglament pel qual es regula el procediment d elaboració, tramitació i aprovació dels plans territorials parcials.

4 MARC GENERAL Tots els PTPs van ser sotmesos al procediment d AAE PLA ANY REDACTOR AAE PTP Alt Pirineu i Aran 2006 DPTOP DPTOP PTP Ponent (Terres de Lleida) 2007 DPTOP Consultoria -DPTOP Ley 9/2006 PTP Comarques Centrals 2008 DPTOP Consultoria PTP Camp de Tarragona 2010 DPTOP Consultoria PT Metropolità de Barcelona 2010 IET BR + DIBA Ley 6/2009 PTP Terres de l'ebre 2010 DPTOP Consultoria PTP Comarques Gironines 2010 DPTOP Consultoria Ley 21/2013

5 MARC GENERAL

6 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL Quins eren els criteris de partida? Criteris de planejament territorial

7 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 1. Afavorir la diversitat del territori, mantenint la referència de la seva matriu biofísica.

8 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 2. Protegir els espais naturals, agraris i no urbanitzables en general com a components de l ordenació del territori.

9 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 3. Preservar el paisatge com un valor social i un actiu econòmic del territori.

10 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 4. Moderar el consum de sòl.

11 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 5. Afavorir la cohesió social del territori i evitar la segregació espacial de les àrees urbanes.

12 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 6. Protegir i potenciar el patrimoni urbanístic que vertebra el territori.

13 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 7. Facilitar una política d habitatge eficaç i urbanísticament integrada.

14 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 8. Propiciar la convivència d activitats i habitatge a les àrees urbanes i racionalitzar la implantació de polígons industrials o terciaris.

15 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 9. Aportar mesures de regulació i orientació espacial de la segona residència.

16 CRITERIS DE PLANEJAMENT TERRITORIAL 10.Els nous creixements han de ser compactes i en continuïtat.

17 IMPACTES AMBIENTALS IDENTIFICATS POSITIUS: Protecció d una xarxa connectada d espais lliures (sòl de protecció especial) Preservació sòls sotmesos a riscos ambientals i/o tecnològics. Contenció del creixement en nuclis urbans (estratègies) Reducció de la mobilitat obligada ( i tots els impactes ambientals associats) Desclassificació de sòls (estratègies de reducció / extinció àrees sòl residencial o d activitat econòmica en discontinuïtat / en àrees de risc / d elevats pendents o impacte paisatgístic. NEGATIUS Nous traçats d infraestructures viàries i ferroviàries La definició del sòl de protecció preventiva per a futurs nous creixements. L Increment del consum de recursos: aigua, energia

18 REQUERIMENTS DERIVATS DE L AVALUACIÓ AMBIENTAL Determinacions per a l avaluació ambiental dels plans derivats del PTP Determinacions per a l avaluació ambiental dels projectes Mesures protectores, correctores i compensatòries (PTMB)

19 SEGUIMENT PTAPiA: Embosquinament, naturalització, pèrdua del mosaic camp-prat- bosc i del paisatge rural. Pressió sobre els corredors de fons de vall. Afectació del canvi climàtic sobre l economia. Consum de sòl i desenvolupament. Fragmentació dels espais oberts. Mobilitat. Es presentaran periòdicament informes de seguiment del Pla. S haurà de preveure l elaboració d un informe d avaluació als 10 anys a comptar des de l aprovació definitiva del Pla *2016+.

20 SEGUIMENT PTP Ponent (Terres de Lleida) Pèrdua de biodiversitat i homogeneïtzació del paisatge rural Consum de sòl per zones urbanes Fragmentació dels espais oberts Evolució dels ambients pseudoestèpics de secà Enlletgiment del territori Mobilitat sostenible Canvi climàtic Creació d un dispositiu dotat dels mitjans tècnics necessaris per a fer un seguiment de l evolució del territori de l àmbit del Pla, mitjançant el qual s avaluaran i analitzaran els canvis que es vagin produint en un seguit de variables relacionades amb les propostes del Pla. Com a mínim es mesuraran les següents variables: Adequació del planejament sectorial i urbanístic al Pla territorial Increment del sòl residencial i per a activitats econòmiques i adequació a les propostes del Pla Increment de la mobilitat territorial Ritme d execució d infraestructures Evolució socioeconòmica (llocs de treball, atur, PIB sectorial) Evolució demogràfica i dotació d habitatge Inversió en infraestructures i equipaments Indicadors ambientals Evolució del paisatge Grau de compliment de la normativa Com a resultat dels treballs de seguiment, es presentaran periòdicament informes de seguiment del Pla. Així mateix, s haurà de preveure l elaboració d un informe d avaluació als 10 anys a comptar des de l aprovació definitiva del Pla [2017].

21 SEGUIMENT Comarques Centrals: Planejament territorial i sectorial Planejament i desenvolupament urbanístic Mobilitat territorial Execució d infraestructures Evolució socioeconòmica (llocs de treball, atur, PIB sectorial) Evolució demogràfica i dotació d habitatge Sòl residencial i per a activitats econòmiques Inversió en infraestructures i equipaments Indicadors ambientals Evolució del paisatge Normativa d obligat compliment Indicadors d assoliment dels objectius ambientals (ISA) Creació d un dispositiu dotat dels mitjans tècnics necessaris per a fer un seguiment de l evolució del territori sota la vigència del Pla... s hauran de presentar periòdicament informes sobre el seguiment del Pla S ha d elaborar un informe d avaluació general als 10 anys a comptar des de l aprovació definitiva del Pla. [2018]. La Secretaria de Planejament Territorial serà l encarregada de nomenar al Director/a ambiental del Pla, que serà l encarregat de portar a terme les tasques de seguiment ambiental d aquest.

22 SEGUIMENT Camp de Tarragona: Es considera important revisar a mitjà termini, per exemple a meitat del període de vigència del Pla l evolució i els escenaris demogràfics en l horitzó del 2026 per tal d introduir si s escau i de forma coherent amb la resta de planificació sectorial les correccions o ajustos necessaris en relació a les estratègies d assentaments i/o de les infraestructures de mobilitat Es presentaran periòdicament informes de seguiment del Pla. S haurà de preveure l elaboració d un informe d avaluació als 10 anys a comptar des de l aprovació definitiva del Pla * La Secretaria per a la Planificació Territorial nomenarà al Director/a ambiental del Pla, que serà l encarregat/de de portar a terme les tasques de seguiment ambiental i de presentar els informes periòdics específics del seguiment ambiental. L ISA defineix alguns indicadors particulars per monitoritzar l evolució territorial i ambiental del Camp de Tarragona sota la vigència del Pla. Aquests indicadors s haurien de calcular, orientativament cada 5 anys, tot i que alguns admeten un càlcul anual.

23 SEGUIMENT Àmbit Metropolità: Es realitzaran informes periòdics de seguiment del Pla cada 5 anys i un informe d avaluació general als 10 anys de l aprovació del Pla, tal i com assenyala l article 1.12 de les Normes d Ordenació Territorial. el seguiment es realitzarà mitjançant la Comissió d Ordenació Territorial Metropolitana. L òrgan ambiental ha de participar d aquest seguiment, donant compte dels informes de seguiment, amb la mateixa periodicitat (5 anys). Requeriments per als informes de seguiment...

24 SEGUIMENT Terres de l Ebre:

25 SEGUIMENT Comarques Gironines:.

26 CONCLUSIONS Quina és la funció i el valor de l'avaluació ambiental en la planificació territorial i el desenvolupament urbanístic en un context de crisi? La funció és la mateixa que en un context de no-crisi: Auto obligar-se fer una anàlisi sistemàtica de l ajust del Pla a uns objectius i criteris ambientals establerts des de l inici del procés de planificació. Fer públic l anàlisi ambiental realitzat (fase de consultes i participació, document de referència, exposició pública de l ISA) Passar acta (memòria ambiental) dels resultats del procés d avaluació ambiental al llarg de les diferents fases d elaboració i tramitació del Pla. Tenim uns plans ben fets i ben avaluats ambientalment Hem integrat formalment la variable ambiental en la redacció dels plans.

27 CONCLUSIONS L AA pot evitar que possibles plans urbanístics exprés elaborats bàsicament com a resposta al context de crisi actual pensant en el curt termini (revitalització del sector, creació de llocs de treball ) puguin tenir efectes ambientals futurs no desitjats. Però... Quin està essent l efecte dels plans territorials avaluats? La integració de la variable ambiental ha de produir-se en tot el cicle de vida dels plans. El seguiment dels plans i de la seva avaluació ambiental és una de les assignatures pendents. I en temps de crisi... Quina està essent l evolució de les variables ambientals i territorials del país? Quin valor prenen els indicadors proposats pel seguiment en l AA? Es podran establir els mecanismes i instruments de seguiment que s estableixen en els PTPs? Es faran els informes de seguiment?

28 CONCLUSIONS Proliferaran les declaracions d actuacions urbanístiques d interès públic en espais naturals protegits? Les determinacions dels PTPs i de les seves avaluacions ambientals es mantindran vinculants per al planejament i projectes urbanístics que es desenvolupin en el territori?...

29 CONCLUSIONS

30 moltes gràcies!

principals i aplicació

principals i aplicació L Ll i d i t l í t í ti La Llei d espais naturals: orígens, característiques principals i aplicació Índex 1. El context general. Algunes referències sobre la situació del Patrimoni natural en el moment

Más detalles

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori EL POUM -instrument d ordenació integral del municipi -planificació del desenvolupament del territori -definició i ordenació de diferents aspectes de la ciutat (carrers, edificis, parcs i equipaments)

Más detalles

Ordenació i integració territorial P r e s e dels n t Parcs a c i óeòlics. Febrer 2010 a l Alt Empordà.

Ordenació i integració territorial P r e s e dels n t Parcs a c i óeòlics. Febrer 2010 a l Alt Empordà. Ordenació i integració territorial P r e s e dels n t Parcs a c i óeòlics Febrer 2010 a l Alt Empordà www.icerda.es 1 Índex 0. Objectiu, resultats i metodologia del treball 1. Identificació del territori

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

Creació de l AGÈNCIA CATALANA DEL MEDI AMBIENT I DEL TERRITORI. 4 de maig de 2015

Creació de l AGÈNCIA CATALANA DEL MEDI AMBIENT I DEL TERRITORI. 4 de maig de 2015 Creació de l AGÈNCIA CATALANA DEL MEDI AMBIENT I DEL TERRITORI 4 de maig de 2015 Índex 1. Objectiu 2. Organismes del Govern i Internacionals 3. Proposta de model d Agència a configurar 4. Relació de l

Más detalles

ESTRATÈGIA PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE CATALUNYA

ESTRATÈGIA PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE CATALUNYA ESTRATÈGIA PER AL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE DE CATALUNYA Aliances amb el món local per la sostenibilitat Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat Frederic Ximeno Director General

Más detalles

Projecte d anàlisi i millora de processos

Projecte d anàlisi i millora de processos Projecte d anàlisi i millora de processos Direcció General de Modernització de l Administració Secretaria de Funció Pública i Modernització de l Administració Col legi d Enginyers Industrials de Catalunya

Más detalles

MUC Mapa urbanístic de Catalunya

MUC Mapa urbanístic de Catalunya MUC Mapa urbanístic de Dades bàsiques Maig 2015 Classificació del sòl en hectàrees a 1 de gener de 2014 Sòl urbanitzable Sòl urbà Superfície Sòl no No No Comarca total urbanitzable delimitat Delimitat

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

ESTUDI PREVI NOVA ESTACIÓ REUS BELLISSENS NOVA ESTACIÓ REUS-BELLISSENS

ESTUDI PREVI NOVA ESTACIÓ REUS BELLISSENS NOVA ESTACIÓ REUS-BELLISSENS ESTUDI PREVI NOVA ESTACIÓ REUS BELLISSENS NOVA ESTACIÓ REUS-BELLISSENS OBJECTIU ESTUDI PREVI DE NOVA L ESTUDI ESTACIÓ PREVI REUS BELLISSENS EL DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT HA REDACTAT UN ESTUDI

Más detalles

Procediment de neteja i manteniment d equipaments de gestió directa

Procediment de neteja i manteniment d equipaments de gestió directa A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1 Neteja i manteniment del coll d Estenalles. E.2 Neteja i manteniment de l oficina del parc a la Mata. E.4. Del seguiment

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient i Habitatge Serveis Territorials a Girona

Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient i Habitatge Serveis Territorials a Girona DOCUMENT DE REFERÈNCIA 1. Identificació de l expedient Número: U122/2007 Data d entrada: 23.3.2007, completada el 17.5.2007 Data documentació: 6.2007 Municipi: Sant Joan de Mollet (Gironès) Sol licitant:

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

ÍNDEX INTRODUCCIÓ. 1. L avaluació ambiental de plans i programes. 2. ASPECTES GENERALS de l avaluació ambiental del planejament urbanístic

ÍNDEX INTRODUCCIÓ. 1. L avaluació ambiental de plans i programes. 2. ASPECTES GENERALS de l avaluació ambiental del planejament urbanístic ÍNDEX INTRODUCCIÓ 1. L avaluació ambiental de plans i programes 2. ASPECTES GENERALS de l avaluació ambiental del planejament urbanístic 3. FASES, DOCUMENTS I TRAMITACIÓ de l avaluació ambiental del planejament

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Pla d Infraestructures del transport de Catalunya

Pla d Infraestructures del transport de Catalunya Pla d Infraestructures del transport de Catalunya Valoració de les propostes ferroviàries no executades del PITC en contraposició a les aportades per CCOO. Territoris de les Comarques Centrals, Camp de

Más detalles

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Índex 1. Introducció i prioritats del Programa 2016 2. Línies estratègiques d actuació 2.1. Girona, ciutat educadora i solidària 2.2. La dimensió transversal

Más detalles

Per tal d impartir els ensenyaments del sistema educatiu, la normativa corresponent determina els requisits mínims d espais.

Per tal d impartir els ensenyaments del sistema educatiu, la normativa corresponent determina els requisits mínims d espais. Resolució del Director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, per la qual es determina la superfície dels espais per impartir els cicles de formació professional bàsica

Más detalles

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 Què som? L Institut Municipal de Parcs i Jardins és un organisme autònom de caràcter comercial i de serveis. Depèn de la 3a

Más detalles

L escenari actual versus futur a venir del mercat laboral

L escenari actual versus futur a venir del mercat laboral 1 WORKSHOP Xe@C Les oportunitats del mercat laboral actual i factors determinants per treballar en una empresa Barcelona, 25 d octubre de 2012 Jornada per a tècnics i gestors locals L escenari actual versus

Más detalles

Identificant e-documents vitals a les universitats públiques catalanes: el cas de la UPF i la UdG

Identificant e-documents vitals a les universitats públiques catalanes: el cas de la UPF i la UdG Identificant e-documents vitals a les universitats públiques catalanes: el cas de la UPF i la UdG Eva Roca Marquès Universitat Pompeu Fabra Miquel Serra Fernández Universitat de Girona Objectius: Donar

Más detalles

Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments

Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Turisme i barri. Mobilitat, Bus turístic, Mercat, Allotjaments Barri de Sant Antoni Districte de l Eixample Direcció de Turisme 16 de Març

Más detalles

Sistema energètic a les Illes Balears Jornades: Energies renovables, territori i paisatge Palma, 26 de maig de 2016

Sistema energètic a les Illes Balears Jornades: Energies renovables, territori i paisatge Palma, 26 de maig de 2016 Direcció General d Energia i Canvi Climàtic Sistema energètic a les Illes Balears Jornades: Energies renovables, territori i paisatge Palma, 26 de maig de 2016 Punt de partida Mix energètic a Balears Objectius

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Actualització del registre d expedients d activitats municipals.

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Actualització del registre d expedients d activitats municipals. CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA ÀMBIT DE MEDI AMBIENT I SALUT PÚBLICA 1. Actualització del registre d expedients d activitats municipals. Entrada en el registre informàtic de les dades de

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

CERCLE D INFRAESTRUCTURES

CERCLE D INFRAESTRUCTURES CERCLE D INFRAESTRUCTURES LA PLANIFICACIÓ TERRITORIAL A CATALUNYA Agustí Serra i Monté Director General d Ordenació del Territori y Urbanisme Cambra de Comerç de Girona 13 desembre 2013 PLANIFICACIÓ TERRITORIAL

Más detalles

GUIA PER A L ELABORACIÓ DELS PLANS ESPECIALS URBANÍSTICS DELS CÀMPINGS EXISTENTS AMB RISC D INUNDACIÓ.

GUIA PER A L ELABORACIÓ DELS PLANS ESPECIALS URBANÍSTICS DELS CÀMPINGS EXISTENTS AMB RISC D INUNDACIÓ. GUIA PER A L ELABORACIÓ DELS PLANS ESPECIALS URBANÍSTICS DELS CÀMPINGS EXISTENTS AMB RISC D INUNDACIÓ. (S assenyalen amb un *els apartats opcionals que només s han d incorporar en el document en cas que

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

Plans Parcials Urbanístics PPU. Guia per a l elaboració de l informe de sostenibilitat ambiental

Plans Parcials Urbanístics PPU. Guia per a l elaboració de l informe de sostenibilitat ambiental Plans Parcials Urbanístics PPU Guia per a l elaboració de l informe de sostenibilitat ambiental 06 Guia per a l elaboració de l informe de sostenibilitat ambiental Treball realitzat per encàrrec del Departament

Más detalles

Informe continu sobre el sector de l habitatge a Catalunya

Informe continu sobre el sector de l habitatge a Catalunya Informe continu sobre el sector de l habitatge a Catalunya Actualització: Juliol - agost 29 1. Indicadors macroeconòmics anual 27 28 29 PIB Catalunya 3,6%,7% -4,5% Aturats registrats (2) 265.789 423.232

Más detalles

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012 Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris 1 d agost de 2012 Article 2: Definicions 1/2 Al efectes d aquest decret s enten per: Venda proximitat: venda de productes agroalimentaris

Más detalles

Desconcentració territorial de l activitat turística Plans de Turisme de Districte. Segona Tinència d Alcaldia d Economia, Empresa i Ocupació

Desconcentració territorial de l activitat turística Plans de Turisme de Districte. Segona Tinència d Alcaldia d Economia, Empresa i Ocupació Desconcentració territorial de l activitat turística Plans de Turisme de Districte Segona Tinència d Alcaldia d Economia, Empresa i Ocupació Desembre 2013 1 Característiques del turisme a Barcelona Creixement

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

FACULTAT DE PSICOLOGIA CURS 2005/2006 Llicenciatura en psicologia

FACULTAT DE PSICOLOGIA CURS 2005/2006 Llicenciatura en psicologia FACULTAT DE PSICOLOGIA CURS 2005/2006 Llicenciatura en psicologia PRÀCTICA DE PSICOLOGIA SOCIAL: INTERVENCIÓ 26961 Departament de Psicologia Social Professors/es: Marta Bagué i Marisela Montenegro Aquesta

Más detalles

Consulta pública del Registre de planejament urbanístic de Catalunya

Consulta pública del Registre de planejament urbanístic de Catalunya Consulta pública del Registre de planejament urbanístic de Catalunya Manual d usuari Pàgina 1 de 20 ÍNDEX 1 INTRODUCCIÓ...3 1.1 DESCRIPCIÓ GENERAL... 3 2 ASPECTES GENERALS I COMUNS...4 2.1 ESTRUCTURA DE

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

IMPACTE QUE ELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER HAN TINGUT EN L ESTRUCTURA COMPTABLE DE LES EMPRESES I EN SEVA VARIACIÓ EN EL VALOR DE MERCAT

IMPACTE QUE ELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER HAN TINGUT EN L ESTRUCTURA COMPTABLE DE LES EMPRESES I EN SEVA VARIACIÓ EN EL VALOR DE MERCAT IMPACTE QUE ELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER HAN TINGUT EN L ESTRUCTURA COMPTABLE DE LES EMPRESES I EN SEVA VARIACIÓ EN EL VALOR DE MERCAT (Comissió de Valoració d Empreses ACCID) Objecte: A partir del

Más detalles

PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF

PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF SITGES I VILANOVA I LA GELTRÚ JUNY 2007 Consultor: Promotor: PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF

Más detalles

Pla d Ordenació Urbanística Municipal. POUM Avaluació ambiental en el planejament urbanístic

Pla d Ordenació Urbanística Municipal. POUM Avaluació ambiental en el planejament urbanístic Pla d Ordenació Urbanística Municipal POUM Avaluació ambiental en el planejament urbanístic 06 INDEX GENERAL Presentació 4 PART PRIMERA: GUIA PER A L ELABORACIÓ DE L INFORME DE SOSTENIBILITAT AMBIENTAL

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants Xavier Nogués

PLA D ACCIÓ B+S. Associació de Comerciants Xavier Nogués PLA D ACCIÓ B+S Associació de Comerciants Xavier Nogués 1. DADES DE L ORGANITZACIÓ Nom: Associació de Comerciants Xavier Nogués Breu descripció: Associacio que agrupa 30 comerços i restauradors associats

Más detalles

CATALUNYA CONNECTA. Índex de documentació

CATALUNYA CONNECTA. Índex de documentació CATALUNYA CONNECTA Índex de documentació Estudis Radioelèctrics: Mapa amb la distribució comarcal dels estudis radioelèctrics. S indiquen dues xifres, d esquerra a dreta: estudis radioelèctrics ja fets

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

Estudi sobre la problemàtica residencial a les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca del Garraf

Estudi sobre la problemàtica residencial a les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca del Garraf Estudi sobre la problemàtica residencial a les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca del Garraf Redacció Col lectiu Punt 6, SCCL Gestió Isabel Ezpeleta García, Advocada Oficina d Habitatge - GSHUA

Más detalles

GUIA. Manual pràctic d accés al formulari de sol licitud d informes sectorials per la tramitació del planejament urbanístic

GUIA. Manual pràctic d accés al formulari de sol licitud d informes sectorials per la tramitació del planejament urbanístic GUIA Manual pràctic d accés al formulari de sol licitud d informes sectorials per la tramitació del planejament urbanístic 1 ÍNDEX 1.1. Introducció...3 1.2. Tramitació...3 1.3. Consulta...6 2. Annex 1...7

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF).

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). M7 Venda tècnica AVALUACIÓ ORDINÀRIA Nota final de curs (ordinària) La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). Els percentatges

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

AGRUPACIÓ D ARQUITECTES URBANISTES DE CATALUNYA Assemblea ordinària - 25 de novembre de 2014

AGRUPACIÓ D ARQUITECTES URBANISTES DE CATALUNYA Assemblea ordinària - 25 de novembre de 2014 ORDRE DEL DIA 1.- Lectura i aprovació, si s escau, de l acta de l assemblea anterior 2.- Lectura i aprovació, si s escau, de la Memòria d activitats realitzades 3.- Aprovació, si s escau, de la liquidació

Más detalles

El manual és una eina de consulta que té com a objectius:

El manual és una eina de consulta que té com a objectius: Jornada de senyalització viària, 9 de març de 2010 Què és? Per què es fa? El manual és una eina de consulta que té com a objectius: Establir un estàndard de qualitat en la senyalització de les obres a

Más detalles

PROCÉS DE GESTIÓ I REVISIÓ D INCIDÈNCIES, RECLAMACIONS I SUGGERIMENTS

PROCÉS DE GESTIÓ I REVISIÓ D INCIDÈNCIES, RECLAMACIONS I SUGGERIMENTS Codi: -PS7 Pàg.: 1 de 7 1 OBJECTE Detectar, recollir, revisar, analitzar i registrar les felicitacions, les queixes, els suggeriments i les reclamacions que manifestin els diferents grups d interès, per

Más detalles

Consultoria Cultura 2016

Consultoria Cultura 2016 Consultoria Cultura 2016 09 FEB. 2016 Jordi Sellas DG de Creació i Empreses Culturals Consultoria Cultura 2016 09 FEB. 2016 Edgar Garcia Dir. Àrea Empresa ICEC Sergi Orobitg Tècnic de l SDE Consultoria

Más detalles

Programa d implantació de la responsabilitat social destinat a les pimes catalanes impulsat per:

Programa d implantació de la responsabilitat social destinat a les pimes catalanes impulsat per: Programa d implantació de la responsabilitat social destinat a les pimes catalanes impulsat per: Què és el programa RSE PIME? És un programa d implantació de la responsabilitat social a les pimes catalanes.

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7.

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / RMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. EVIDÈNCIES 8. RESPONSABILITATS 9. FITXA RESUM 10. FLUXGRAMA 15 de

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

1. Antecedents. El municipi compta amb uns habitants. 2. Objecte

1. Antecedents. El municipi compta amb uns habitants. 2. Objecte Informe relatiu a l estudi d avaluació de la mobilitat generada per la Modificació puntual del Pla Parcial d ordenació del sector Turó de Can Mates Ctra. de Vallvidrera Municipi de Sant Cugat del Vallès

Más detalles

Noves eines i recursos per un treball en xarxa més eficient

Noves eines i recursos per un treball en xarxa més eficient Espai per escriure títol Noves eines i recursos per un treball en xarxa més eficient Servei d Ocupació de Catalunya Barcelona, 17/11/2010 Agents Impacte Agents de la Xarxa Objectius Servei d Ocupació de

Más detalles

PROJECTE PROFESSIONAL

PROJECTE PROFESSIONAL CONSTRUEIX EL TEU PROJECTE PROFESSIONAL. DOSSIER DE PROJECTE PROFESSIONAL EL PROJECTE PROFESSIONAL RECORDA ELS ELEMENTS DEL PROJECTE RPOFESSIONAL Què vull? Interessos i motivacions Alternatives d objectiu/s

Más detalles

EINES JURÍDIQUES PER A LA PROTECCIÓ DEL SÒL AGRARI. Margarita Camós Ramió

EINES JURÍDIQUES PER A LA PROTECCIÓ DEL SÒL AGRARI. Margarita Camós Ramió EINES JURÍDIQUES PER A LA PROTECCIÓ DEL SÒL AGRARI. Margarita Camós Ramió UNA QÜESTIÓ PRÈVIA Quin és el sòl agrari? Possibles definició: el que, físicament i jurídicament, és susceptible d explotació agrària

Más detalles

LLIÇÓ 1 LES GRANS TENDÈNCIES EN LA TRANSFORMACIÓ DEL TERRITORI A CATALUNYA

LLIÇÓ 1 LES GRANS TENDÈNCIES EN LA TRANSFORMACIÓ DEL TERRITORI A CATALUNYA UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA AULES D EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA CURSOS PER LA GENT GRAN OCTUBRE DESEMBRE 2012 TRANSFORMACIÓ I GOVERN DEL TERRITORI A CATALUNYA Prof. Oriol Nel lo i Carles Donat Departament

Más detalles

MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL P.G.O.U. DE ROQUETES. Creació de nova clau 4e.1 i regulació d'altres aspectes normatius de la clau 4e.

MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL P.G.O.U. DE ROQUETES. Creació de nova clau 4e.1 i regulació d'altres aspectes normatius de la clau 4e. MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL P.G.O.U. DE ROQUETES. Creació de nova clau 4e.1 i regulació d'altres aspectes normatius de la clau 4e. AJUNTAMENT DE ROQUETES juliol de 2016 Modificació puntual de PGOU. juliol

Más detalles

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Esquema de les competències avaluades Obtenció d informació - Localitzar informació explícita - Identificar

Más detalles

MODIFICACIÓ PUNTUAL DE LES NORMES SUBSIDIÀRIES DE PLANEJAMENT DE PONTÓS PAU 6. CARRER NOU T.M. DE PONTÓS

MODIFICACIÓ PUNTUAL DE LES NORMES SUBSIDIÀRIES DE PLANEJAMENT DE PONTÓS PAU 6. CARRER NOU T.M. DE PONTÓS MODIFICACIÓ PUNTUAL DE LES NORMES SUBSIDIÀRIES DE PLANEJAMENT DE PONTÓS PAU 6. CARRER NOU T.M. DE PONTÓS PROMOTOR ARQUITECTE REDACTOR AJUNTAMENT DE PONTÓS JOSEP SALLO COLLELL DATA: ABRIL 2013 1 1.- MEMÒRIA

Más detalles

Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any Central de Balanços

Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any Central de Balanços Fets rellevants de l informe econòmic financer dels centres hospitalaris d atenció especialitzada Any 2013 Central de Balanços Consell de sector d atenció especialitzada d aguts La Unió 22 de juliol de

Más detalles

SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA 2017

SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA 2017 SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA 2017 Del 16 al 22 de setembre de 2017 Oferta de recursos per a actuacions d ens locals Objectius del suport Oferir suport complementari als municipis interessats

Más detalles

NORMES DE FUNCIONAMENT DE LA TAULA DEL TAXI

NORMES DE FUNCIONAMENT DE LA TAULA DEL TAXI PREÀMBUL NORMES DE FUNCIONAMENT DE LA TAULA DEL TAXI El servei de taxi constitueix un servei públic de viatgers amb vehicles d una capacitat fins a nou places, inclosa la persona que condueix, que s efectua

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

PRÀCTIQUES DEL GRAU EN PODOLOGIA

PRÀCTIQUES DEL GRAU EN PODOLOGIA PRÀCTIQUES DEL GRAU EN PODOLOGIA El Campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya considera les pràctiques externes un element clau per al ple desenvolupament de la formació

Más detalles

Utilització d un programa informàtic per a la gestió del manteniment GMAO-IMAN-ACA: present i futur

Utilització d un programa informàtic per a la gestió del manteniment GMAO-IMAN-ACA: present i futur II JORNADES TÈCNIQUES DE GESTIÓ D ESTACIONS DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS Utilització d un programa informàtic per a la gestió del manteniment GMAO-IMAN-: present i futur Jordi Robustè () Rafel Vinyes

Más detalles

Crèdits. Secretari per a la Planificació Territorial Oriol Nel lo i Colom. Director del Programa de Planejament Territorial Juli Esteban i Noguera

Crèdits. Secretari per a la Planificació Territorial Oriol Nel lo i Colom. Director del Programa de Planejament Territorial Juli Esteban i Noguera Juliol de 2010 Crèdits Secretari per a la Planificació Territorial Oriol Nel lo i Colom Director del Programa de Planejament Territorial Juli Esteban i Noguera Coordinador del Pla Gabriel A. Palacio i

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient i Habitatge Serveis Territorials de Barcelona

Generalitat de Catalunya Departament de Medi Ambient i Habitatge Serveis Territorials de Barcelona DOCUMENT DE REFERÈNCIA PLA D ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL D ALELLA 1. IDENTIFICACIÓ DE L EXPEDIENT Assumpte: Pla d ordenació urbanística municipal Referència: URB. 275-06 Municipi: Alella (Maresme)

Más detalles

Pla d Ordenació Urbanística Municipal

Pla d Ordenació Urbanística Municipal Ajuntament d Alp Pla d Ordenació Urbanística Municipal Informe de sostenibilitat ambiental Document per a l aprovació inicial Maig de 2009 Jordi Romero i Imma Jansana, arquitectes associats EQUIP REDACTOR

Más detalles

REINVENTANT LES POLÍTIQUES URBANES A LA URBANITZACIÓ DISPERSA I: ESTRATÈGIES DES DEL PLANEJAMENT

REINVENTANT LES POLÍTIQUES URBANES A LA URBANITZACIÓ DISPERSA I: ESTRATÈGIES DES DEL PLANEJAMENT REINVENTANT LES POLÍTIQUES URBANES A LA URBANITZACIÓ DISPERSA I: ESTRATÈGIES DES DEL PLANEJAMENT INFORMACIÓ TERRITORIAL I DINÀMIQUES URBANES Josepa Lleida Solà Cap de l Oficina Tècnica de Cartografia i

Más detalles

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal...

Convocatòria Geografia. Proves d accés a la universitat. Sèrie 1. Opció d examen. (Marqueu el quadre de l opció triada) Ubicació del tribunal... Proves d accés a la universitat Geografia Sèrie 1 Opció d examen (Marqueu el quadre de l opció triada) OPCIÓ A OPCIÓ B Qualificació 1 2 Exercici 1 3 4 1 2 Exercici 2 3 4 Suma de notes parcials Convocatòria

Más detalles

PLA D ASSISTÈNCIA I SUPORT ALS MUNICIPIS DEL BAIX CAMP (PAS) En matèria de Protecció Civil

PLA D ASSISTÈNCIA I SUPORT ALS MUNICIPIS DEL BAIX CAMP (PAS) En matèria de Protecció Civil PLA D ASSISTÈNCIA I SUPORT ALS MUNICIPIS DEL BAIX CAMP (PAS) En matèria de Protecció Civil PAS-PC (Pla d Assistència i Suport del Baix Camp per la Protecció Civil) QUÈ ÉS? És un document que recull la

Más detalles

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA Reial decret 894/2014, de 17 d'octubre, pel qual es desenvolupen les característiques del curs de formació sobre el desenvolupament de la funció

Más detalles

La identificació de competències a MC MUTUAL

La identificació de competències a MC MUTUAL La identificació de competències a MC MUTUAL Algunes dades sobre MC MUTUAL MC MUTUAL és una mútua d accidents de treball i enfermetats professionals Entitat gestora de la Seguretat Social Sense ànim de

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

Programa Català de Refugi

Programa Català de Refugi Programa Català de Refugi Què és? El Programa Català de Refugi constitueix una acció solidària envers el dret d asil de les persones refugiades amb dificultats econòmiques i socials, amb el propòsit d'atendre

Más detalles

DELIMITACIÓ DE LA TRAMA URBANA CONSOLIDADA DE MONTMELÓ

DELIMITACIÓ DE LA TRAMA URBANA CONSOLIDADA DE MONTMELÓ DELIMITACIÓ DE LA TRAMA URBANA CONSOLIDADA DE MONTMELÓ juliol 2017 DELIMITACIÓ DE LA TRAMA URBANA CONSOLIDADA DE MONTMELÓ Decret 1/2009, d Ordenació dels Equipaments Comercials de la Generalitat de Catalunya

Más detalles

PROGRAMA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA

PROGRAMA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA PROGRAMA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA 1. INTRODUCCIÓ El municipi de La Cellera de Ter ja ha viscut la redacció de l Agenda 21 per bé que emmarcada en el Consorci del Ter-Brugent, ens supramunicipal format

Más detalles

De la Modificació puntual del POUM per l ampliació de sòl urbà (PAU 4)

De la Modificació puntual del POUM per l ampliació de sòl urbà (PAU 4) Informe Ambiental Preliminar De la Modificació puntual del POUM per l ampliació de sòl urbà (PAU 4) MUNICIPI Porrera DATA Octubre de 2008 EXPEDIENT SAM 2008-547 ASISTÈNCIA TÈCNICA: AdHoc Sostenibilitat

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

PROCÉS D AVALUACIÓ, PROMOCIÓ I RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS

PROCÉS D AVALUACIÓ, PROMOCIÓ I RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS Pàg.: 1 de 8 RECONEIXEMENT DEL PDI I DEL PAS Versió: Data aprovació: Canvis respecte a l anterior: Elaborat per: SEQUA Revisat per: Vicegerent Aprovat per: Data: 4 maig de 2009 Data: 12 maig de 2009 Data:

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Barcelona Activa Capacitació Professional i Ocupació Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: És probable que vulguis donar un gir professional a la teva vida i treballar en allò

Más detalles

Directrius dels Plans de Mobilitat Urbana

Directrius dels Plans de Mobilitat Urbana Directrius dels Plans de Mobilitat Urbana Paloma Sánchez-Contador Cap de la Oficina de Mobilitat i Seguretat Viària Àrea de Territori i Sostenibilitat 1 Què fem? Gerència de Serveis d Infraestructures

Más detalles

Vides compartides: amb quina et quedes?

Vides compartides: amb quina et quedes? Material per l alumnat 3 > Cap a una orientació laboral en igualtat 61 Material per l alumnat 3 Presentació de l activitat Nivell Durada Secundària. Dues hores (aproximadament). Objectius Fomentar una

Más detalles

Administrar comptes d'usuari en Windows 7

Administrar comptes d'usuari en Windows 7 Administrar comptes d'usuari en Windows 7 És convenient crear un compte d'usuari per a cada persona que utilitza un mateix ordinador. Bàsicament existeixen dos tipus de comptes d'usuaris: usuaris normals

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

MEMÒRIA AMBIENTAL PEL PLA D ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE BELLPUIG (URGELL) Gener 2011 Promotor: Ajuntament de Bellpuig

MEMÒRIA AMBIENTAL PEL PLA D ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE BELLPUIG (URGELL) Gener 2011 Promotor: Ajuntament de Bellpuig MEMÒRIA AMBIENTAL PEL PLA D ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE BELLPUIG (URGELL) Gener 2011 Promotor: Ajuntament de Bellpuig LA LLENA ambiental 2/63 1. PRESENTACIÓ... 5 1.1. Introducció...5 1.2. Antecedents...5

Más detalles