Les cèl lules dels sers vius necessiten energia per a dur a terme les seves funcions (és a dir, per a seguir vives).

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Les cèl lules dels sers vius necessiten energia per a dur a terme les seves funcions (és a dir, per a seguir vives)."

Transcripción

1 Introducció: Les cèl lules dels sers vius necessiten energia per a dur a terme les seves funcions (és a dir, per a seguir vives). Aquesta energia química l'obtenen en trencar determinades molècules orgàniques en diferents processos cel lulars com la glucolisi, la fermentació o la respiració cel lular. D on provenen aquestes molècules orgàniques de les que les cèl lules n obtenen energia? Els sers vius autòtrofs les aconsegueixen a partir de la matèria inorgànica sobretot en la fotosíntesi. Els heteròtrofs necessitem ingerir aquestes molècules orgàniques a partir d altres éssers vius. En la unitat anterior hem estudiat l estructura de la cèl lula eucariota. En aquesta veurem de forma més o menys profunda com és l activitat cel lular. Sobretot ens centrarem a veure com les cèl lules obtenen l energia que necessiten per a viure i com les cèl lules dels vegetals fabriquen la matèria orgànica a partir de matèria inorgànica. EL METABOLISME CEL LULAR EL METABOLISME El metabolisme és el conjunt de reaccions químiques que tenen lloc en les cèl lules d un organisme per a mantenir-lo en vida. Aquests processos permeten als organismes créixer i reproduir-se, mantenir les seves estructures, i respondre al seu medi. Podem dividir-lo en: El catabolisme és el conjunt de reaccions químiques en que es descompon matèria orgànica. L anabolisme, per contra, és el conjunt de reaccions químiques encaminades a utilitzar aquesta energia per a construir els diferents components de les cèl lules: glúcids, lípids, proteïnes o àcids nuclèics. Les reaccions químiques del metabolisme s'organitzen en rutes metabòliques en què una substància química és transformada en una altra per una seqüència d'enzims, en un procés que inclou diferents passes. Una característica sorprenent del metabolisme és la semblança de les rutes metabòliques bàsiques fins i tot entre espècies molt diferents. Aquestes semblances són probablement el resultat de la gran eficiència d'aquestes rutes, i de la seva aparició primerenca en la història evolutiva.

2 El CATABOLISME Com hem dit, el catabolisme és la part del metabolisme que consisteix en la transformació de molècules orgàniques o biomolècules complexes en molècules senzilles i en l'emmagatzematge de l'energia química despresa en aquest procés. En trencar els enllaços covalents d'aquestes molècules s'obte gran quantitat d'energia. Aquesta energia s'emmagatzema en forma d'enllaços fosfat de molècules d'atp.

3 Posteriorment quan la cèl lula necessiti energia per construir noves molècules (en les vies anabòliques), aquests enllaços es trencaran, i l'energia alliberada s'utilitzarà per aquesta finalitat. Tipus generals de catabolisme: Catabolisme dels hidrats de carboni: És el procés d'obtenir energia a partir de la glucosa que es realitza per tres mecanismes: glucòlisi, respiració cel lular i fermentació. Catabolisme dels greixos Consisteix en el trencament dels triglicèrids en àcids grassos i glicerol. Els enzims que intervenen en aquest procés són anomenats lipases. Catabolisme de les proteïnes: És l'escissió de les cadenes polipeptídiques en els seus aminoàcids mitjançant enzims anomenats proteases. Alguns dels aminoàcids obtinguts poden formar glucosa mitjançant un procés anabòlic anomenat gluconeogènesis. La resta s'utilitzarà per a construir les proteïnes que la cèl lula necessita. La major part de les rutes catabòliques aeròbiques, és a dir, en les que intervé l oxigen, de glúcids, lípids i proteïnes convergeixen en uns pocs productes finals. Per donar una visió general del procés podem dir que en el catabolisme de biomolècules existeixen tres etapes fonamentals en que les molècules originals es van degradant en molècules més petites. : 1.Degradació de les macromolècules en les seves unitats constitutives. 2.Degradació d'aquestes unitats en molècules més simples com l àcid priuvic i acetil-coezima A 3.Oxidació total d'aquestes molècules més simples en l'anomenat cicle de Krebs (també anomenat cicle de l àcid cítric) on convergeixen totes les vies catabòliques aeròbiques, punt clau del metabolisme cel lular.

4 En aquest procés es generen molècules com l'atp o el NADH +, importants per a d'altres processos metabòlics. L ANABOLISME Tal com hem vist abans, l'anabolisme és el conjunt de processos metabòlics constructius, en què l'energia alliberada pel catabolisme s'utilitza per a sintetitzar molècules complexes. En general, les molècules complexes que formen les estructures cel lular són produïdes pas a pas a partir de precursors petits i senzills. L'anabolisme necessita primer de la producció de precursors de les molècules més complexes, com ara aminoàcids, monosacàrids, nucleòtids,... i l ensamblatge posterior d'aquests precursors en molècules complexes com ara proteïnes, polisacàrids, lípids i àcids nuclèics.

5 En tots aquests processos es consumeix l'energia emmagatzemada en forma d'atp obtinguda en els processos catabòlics. Els organismes presenten diferències en la quantitat de molècules de les cèl lules que poden produir ells mateixos. Com ja sabem, els autòtrofs com ara les plantes poden produir les molècules orgàniques complexes com ara els polisacàrids i les proteïnes a partir de molècules senzilles com el diòxid de carboni i l aigua.. Els heteròtrofs, en canvi, requereixen una font de substàncies més complexes, com ara monosacàrids i aminoàcids, per a produir aquestes molècules complexes. A continuació explicarem de forma més aviat simple dos dels processos principals del metabolisme cel lular, un de catabòlic (la respiració cel lular) i l altre anabòlic. La respiració cel lular amb les seves fases: a.glucolisi b.oxidació de l àcid pirúvic c.cicle de Krebs d.fosforilació oxidativa La fotosíntesi amb les seves dues fases: : a.fase fotoquímica de la fotosíntesi o reacció de Hill. b.fixació del diòxid de carboni o cicle de Calvin.

6 RESPIRACIÓ CEL LULAR. UN PROCÉS CATABÒLIC. La respiració cel lular és un conjunt de processos formats per reaccions químiques en la que es trenquen algunes molècules, bàsicament la glucosa, per tal d obtenir un altre tipus de molècules (l ATP), que emmagatzemen l energia obtinguda en aquests processos, i proporcionen energia per a les diferents activitats cel lulars. En resum, els éssers vius obtenim molècules, a través de la dieta en el cas dels animals, a través de la fotosíntesi en el cas dels vegetals. Al trencar els enllaços entre els àtoms d algunes d aquestes molècules, principalment glucosa, però també àcids grassos o aminoàcids, s allibera energia, que s utilitza per formar ATP. En aquelles reaccions cel lulars en què es necessita energia es gastarà l ATP que s ha format en la respiració cel lular. Podem esquematitzar el procés de la respiració cel lular de les cèl lules aeròbiques de la forma següent: C6H12O6 + 6 O > 6 CO2 + 6H2O y se liberan 38 moléculas de ATP. Si ho traduïm al català, l'expressió de dalt significa que a partir d'una molècula de glucosa (C6H12O6 ) i 6 molècules d'oxigen (O2) es formen 6 molècues de diòxid de carboni (CO2), 6 molècules d'aigua (H2O) i 38 molècules d'atp (energia química emmagatzemada). Podem dividir tot aquest procés en diferents fases: La glucolisi. La respiració cel lular 1. La glucòlisi que també es pot anomenar glicòlisi o via d'embden-meyerhof és una via metabòlica per la qual una molècula de glucosa és oxidada fins a produir dues molècules d'àcid pirúvic (també anomenat piruvat). Els productes d aquesta reacció són utilitzats per la cèl lula per: L ATP és la font d energia universal de la cèl lula.

7 El NADH i H + en una etapa posterior es convertirà en ATP. També pot intervenir en d altres reaccions cel lular. En els organismes aerobis, el piruvat és la molècula que seguirà oxidantse en el cicle de Krebs, fase següent de la respiració aeròbica, produint més molècules de NADH que podran passar a formar molt més ATP en les mitocondries. En resum, la glucòlisi és l'inici tant de la respiració aeròbica com de l'anaeròbica. És un procés metabòlic universal que podem trobar (amb molt poques variacions) a molts tipus cel lulars de gairebé tots els organismes. A més d'estar implicada en la respiració aeròbica és la principal font d'energia de molts organismes procariotes o eucariotes privats de mitocondris (per exemple els glòbuls vermells) i cèl lules eucariotes que es troben en concentracions baixes d'oxigen (per exemple durant la contracció muscular intensiva o durant la fermentació del llevat). A més de ser una via molt conservada al llarg de l'evolució es troba als organismes filogenèticament més antics, de manera que es considera una de les vies metabòliques més antigues. La glucòlisi té lloc al citoplasma de la cèl lula. En els organismes aerobics, la resta de la respiració cel lular passa a l interior del mitocondri. Podem diferenciar-hi: L'oxidació de l'àcid pirúvic. La respiració cel lular 2. L'oxidació del priuvat és el lligam entre la glucolisi i el cicle de Krebs, que és la següent etapa del procés, en la major part de les cèl lules. Aquest procés es localitza a la matriu mitocondrial. El piruvat és transportat fins la matriu de les mitocondries, creuant les dues membranes d aquest orgànul. En resum el què passa és que cada molècula d'àcid prirúvic dona lloc a una altra molècula més simple, l acetil coenzim A, que entrarà al cicle de Krebs. En la reacció es forma una altra molècula de NADH i un protó (H+).

8 Cicle de Krebs (cícle de l àcid cítric). La respiració cel lular 3. El cicle de Krebs (tambié anomenat cicle de l àcid cítric) és una ruta metabòlica, és a dir, una successió de reaccions químiques que formen part de la respiració cel lular en totes les cèl lules aeròbiques, que són les que utilitzen oxigen. En concret el cicle de Krebs és part de la via catabòlica en què a partir de l acetil coenzim A (acetilcoa) s origina CO2 (diòxid de carboni), alliberant energia que s acumula en molècules que en l última fase del procés es serviran per produir ATP. Podem fer el següent esquema simplificat del cicle de Krebs:

9 Podem explicar-ho així: A partir d'una molècula d'acetil-coa es formaran dos molècules de diòxid de carboni i d'altres substàncies com el GTP, el NADH o el FADH que posteriorment seran transformades en ATP, en la cadena transportadora d'electrons. No cal que ho estudieu, però per si us interessa conèixer el balanç net d'aquest procés és el següent: Acetil-CoA + 3 NAD + + FAD + GDP + Pi + 3 H2O CoA-SH + 3 (NADH + H + ) + FADH2 + GTP + 2 CO2 + 3 H + Fosforilació oxidativa en la cadena transportadora d electrons. A la membrana interna del mitocondri hi ha una sèrie de complexos enzimàtics disposats uns a continuació dels altres. Aquests complexos capten electrons dels àtoms de les molècules de NADH i de FADH2 formats en els processos descrits fins ara i els passen a un component posterior. Aquest transport d electrons va acompanyat d un transport de protons (H + ) des de la matriu mitocondrial fins l espai intermembranós que crea una diferència de càrregues elèctriques i de ph entre l espai intermembranós i la matriu. Això dóna l energia suficient per a què es formi ATP. Tal com dèiem al principi, si tenim en compte totes les fases del procés, una molècula de glucosa s ha convertit en CO2, aigua i 38 molècules d ATP, que restaran a disposició de la cèl lula per satisfer les seves necessitats energètiques.

10 En l'esquema següent es mostra el procés de la respiració cel ular complert. També pot passar que el procés no es faci en la seva totalitat. És el què passa en absència d oxigen. Em aquest cas el priuvat obtingut en la glucolisi es transforma en lactat o en etanol, en un procés de molt menor rendiment energètic anomenat fermentació. Ho podem representar així:

11 L'explicació de l'esquema és aquesta: En el cas de la fermentació, a partir d una molècula de glucosa s obtenen dues molècules d aigua, dues d àcid l actic o d etanol, segons sigui la fermentació, i dos molècules d ATP. Si ho comparem amb els 38 ATP obtinguts en la respiració cel lular completa, veiem que efectivament el rendiment és 18 vegades menor. LA FOTOSÍNTESI. UN PROCÉS ANABÒLIC. La fotosíntesi és un procés anabòlic fonamental que té lloc en les plantes, algues i alguns bacteris (els cianobacteris) en què l energia de la llum solar és convertida en energia química. Aquesta energia química és utilitzada per a fixar el carboni atmosfèric, contingut en el diòxid de carboni i transforma-lo en molècules orgàniques, concretament en glucosa, que és la major font d energia de les cèl lules. La fotosíntesi és considerada la ruta bioquímica més important del planeta Terra. Els organismes fotosintètics formen la base de la cadena alimentària. Les fonts d'energia com el carbó, el petroli i el gas natural deuen la seva energia al procés de la fotosíntesi. A més la fotosíntesi, produeix l oxigen que hi ha a l atmosfera de la Terra. La fotosíntesi utilitza l'energia de la llum solar per a produir la glucosa. Podem esquematitzar el procés amb la següent equació: 6 CO H2O + llum C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O

12 També ho traduirem al català: a partir de 6 molècules de diòxid de carboni i 12 molècules d'aigua, utilitzant l'energia de la llum es forma una molècula de glucosa i 6 molècules d'aigua i 6 d'oxigen. En les algues eucariotes i en les plantes la fotosíntesi es realitza en uns orgànuls cel lulars especialitzats: els cloroplasts. Aquests orgànuls estan delimitats per dues membranes. En el seu interior hi trobem una fase aquosa amb un elevat contingut de protïeînes i glúcids. És el que coneixem com a estroma, i una sèrie de membranes denominades tilacoides que contenen els pigments fotosintètics i proteïnes encarregades de captar l energia del Sol. El pigment principal és la clorofi la, de color verd, de la que n hi ha diferents variants. Hi ha altres pigments, però que tenen un paper auxiliar en la captació de la llum. Etapes de la fotosíntesi. La fotosíntesi té lloc en dues fases. La primera es dona dins els tilacoides, on es capta l energia de la llum i és emmagatzemada en dues molècules senzilles, l ATP i el NADPH. En la segona fase, que es dona a l estroma, les dues molècules produïdes en la fase anterior són utilitzades en assimilar el diòxid de carboni atmosfèric (CO 2) per produir glúcids de carboni i indirectament la resta de molècules orgàniques que formen els éssers vius. La primera fase s ha denominat tradicionalment fase lluminosa i la segona, fase fosca. Avui en dia no s utilitza aquesta denominació, ja que se sap que els dos processos es donen només en condicions d il luminació. Per això es coneixen amb el nom de fase depenent de la llum, fase fotoquímica o reacció de Hill la primera fase i fase de fixació del diòxid de carboni, o cicle de Calvin la segona fase. Primer fase La primera fase, la fase depenent de la llum, comença quan la llum del Sol incideix en unes molècules que contenen clorofila. Aquesta absorbeix la llum del Sol i cedeix un electró a una cadena transportadora d electrons. Com a conseqüència de la cadena es formarà NADPH i ATP. La molècula de clorofil la recupera el seu electró a partir de les molècula d'aigua, procés amb el qual s allibera el gas oxigen. Segona fase En la segona fase, la fase independent de la llum, les molècules que s han format s utilitzen per capturar (fixar) el diòxid de carboni atmosfèric (CO 2), i

13 produir els precursors de la glucosa, que posteriorment donaran lloc a la glucosa. En aquesta fase un enzim anomenat RuBisCo captura el CO2 de l'atmosfera i a través de l'anomenat cicle de Calvin el converteix en molècules orgàniques de 3 àtoms de carboni, que seran després convertits en glucosa. Per això utilitza l energia i el poder reductor de les molècules originades en la primera fase, l ATP i el NADPH. Balanç global de la fotosíntesi. De manera simplificada, la fotosíntesi podria ser definida com la conversió de la energia solar en energia química, realitzada pels organismes vius. Podem representar les dues fases de la fotosíntesis amb els següents esquemes:

14

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat METABOLISME 2n Batxillerat Concepte de metabolisme El metabolisme és el conjunt de totes les reaccions químiques i per tant transformacions d energia que succeeixen en l'interior de les cèl lules. L esquema

Más detalles

EL CITOSOL I ELS ORGÀNULS CITOPLASMÀTICS: EL METABOLISME EL CITOSOL Y LOS ORGÁNULOS CITOPLASMÁTICOS: EL METABOLISMO

EL CITOSOL I ELS ORGÀNULS CITOPLASMÀTICS: EL METABOLISME EL CITOSOL Y LOS ORGÁNULOS CITOPLASMÁTICOS: EL METABOLISMO EL CITOSOL I ELS ORGÀNULS CITOPLASMÀTICS: EL METABOLISME EL CITOSOL Y LOS ORGÁNULOS CITOPLASMÁTICOS: EL METABOLISMO JUNIO 2002 1) Feu un esquema d'un cloroplast i d'un mitocondri i indiqueu-ne les diferencies

Más detalles

Característiques del catabolisme

Característiques del catabolisme El catabolisme Característiques del catabolisme És la fase degradativa del metabolisme, i la seva finalitat és obtenir energia. Les molècules orgàniques són transformades en altres més senzilles, fins

Más detalles

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius:

Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: LA CÈLLULA Tots els éssers vius estan formats per cèllules. La cèllula és l estructura més senzilla capaç de realitzar les funcions pròpies dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció. L any 1665,

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Els enzims al lostèrics són els que poden

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

TEMA 1 EL METABOLISME CEL LULAR I ELS ENZIMS

TEMA 1 EL METABOLISME CEL LULAR I ELS ENZIMS TEMA 1 EL METABOLISME CEL LULAR I ELS ENZIMS ATP Tipus de metabolisme Font d energia Llum (fotòtrof) Substrats oxidables (quimiòtrof) Font de carboni Matèria Orgànica (heteròtrof) Matèria Inorgànica

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

1. ESQUEMA GENERAL DEL CATABOLISME

1. ESQUEMA GENERAL DEL CATABOLISME 1. ESQUEMA GENERAL DEL CATABOLISME El catabolisme és la fase degradativa del metabolisme amb la finalitat d'obtenir energia i matèria més senzilla. En el catabolisme les molècules orgàniques són transformades

Más detalles

METABOLISMO CELULAR Profesor Mauricio Hernández

METABOLISMO CELULAR Profesor Mauricio Hernández METABOLISMO CELULAR Profesor Mauricio Hernández CATABOLISMO Y ANABOLISMO Profesor Mauricio Hernández F Biología 4 Medio 1 NIVEL ENERGÉTICO EN LAS REACCIONES METABÓLICAS Profesor Mauricio Hernández F Biología

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

El METABOLISME CEL LULAR. EL CATABOLISME

El METABOLISME CEL LULAR. EL CATABOLISME El METABOLISME CEL LULAR. EL CATABOLISME 1.- EL METABOLISME CEL LULAR 1.1.- Concepte i objectius del metabolisme 1.2.-Tipus de metabolisme 1.3.- El paper del ATP 2.- EL CATABOLISME 2.1.- Concepte de catabolisme

Más detalles

BIOLOGIA CEL LULAR I VIRUS. 1 L'esquema següent representa un cicle biològic. 1a En quin punt es dóna la meiosi? A) entre el zigot i els adults.

BIOLOGIA CEL LULAR I VIRUS. 1 L'esquema següent representa un cicle biològic. 1a En quin punt es dóna la meiosi? A) entre el zigot i els adults. BIOLOGIA CEL LULAR I VIRUS 1 L'esquema següent representa un cicle biològic. 1a En quin punt es dóna la meiosi? A) entre el zigot i els adults. B) en els adults a l'hora de formar gàmetes. C) en la fase

Más detalles

METABOLISME. 1 Definició

METABOLISME. 1 Definició METABOLISME 1 Definició El metabolisme cel lular és el conjunt de reaccions químiques que es produeixen a l interior de les cèl lules. Donat el gran nombre d aquestes que s han de produir dins d un ésser

Más detalles

Biología 2º Bachiller. Tema 13: Respiración y fotosíntesis

Biología 2º Bachiller. Tema 13: Respiración y fotosíntesis Biología 2º Bachiller Tema 13: Respiración y fotosíntesis Qué vamos a ver en este tema?: Respiración aerobia: Oxidación de moléculas orgánicas para la obtención de energía Catabolismo de glúcidos: Oxidación

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

ANABOLISME. Es produeix en plantes i cianobacteris i en ella participen 2 fotosistemes

ANABOLISME. Es produeix en plantes i cianobacteris i en ella participen 2 fotosistemes ANABOLISME FOTOSÍNTESI OXIGÈNICA La fotosíntesi oxigènica s anomena així per què el donador final d e- és l aigua i, al trencar-se la molècula d aigua per a cedir els e- es desprén O 2 (com que es desprén

Más detalles

WALL E, EVA i la planta dins la sabata

WALL E, EVA i la planta dins la sabata WALL E, EVA i la planta dins la sabata 1.-Per què WALL E està tot sol a la Terra? 2.-Aquesta és l EVA (EVE en anglès). Com arriba a conèixer al robot terrestre? 3.-WALL E, EVA i la planta dins la sabata.

Más detalles

Metabolisme i alimentació. Dr. Joan E Bosch

Metabolisme i alimentació. Dr. Joan E Bosch Metabolisme i alimentació Dr. Joan E Bosch Metabolisme i alimentació L organisme ha d introduir de l exterior Oxigen Aliments energia manteniment funcions vitals, activitats substàncies : construcció d

Más detalles

L anabolisme. Formes de nutrició dels organismes.

L anabolisme. Formes de nutrició dels organismes. L ANABOLISME L anabolisme. Formes de nutrició dels organismes. L anabolisme és la via constructiva del metabolisme, és a dir, la ruta de síntesi de molècules complexes a partir de molècules senzilles.

Más detalles

1. ANABOLISME AUTÒTROF

1. ANABOLISME AUTÒTROF BLOC I: BIOQUÍMICA Tema 9: Processos Anabòlics L'anabolisme és la part del metabolisme mitjançant la qual les cèl lules obtenen molècules complexes (polisacàrids, lípids, proteïnes o àcids nucleics) a

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

Catabolismo de la glucosa Ocurre en cuatro etapas:

Catabolismo de la glucosa Ocurre en cuatro etapas: 1 Catabolismo de la glucosa Ocurre en cuatro etapas: 1.- Glucólisis 2.- Descarboxilación oxidativa 3.- Ciclo de Krebs 4.- Cadena respiratoria o fosforilación oxidativa 1.- GLUCÓLISIS Ocurre en el citoplasma.

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

Fotosíntesis y Respiración Celular

Fotosíntesis y Respiración Celular Fotosíntesis y Respiración Celular INTRODUCCIÓN La energía lumínica es capturada por las plantas verdes y otros organismos fotosintéticos, que la transforman en energía química fijada en moléculas como

Más detalles

El catabolismo de la glucosa

El catabolismo de la glucosa El catabolismo de la glucosa Diversidad en el catabolismo de la glucosa Vía anaeróbica: Fermentación Se realiza en ausencia de O2 Vía aeróbica: Respiración celular Se realiza en presencia de O2 Catabolismo

Más detalles

PROCESOS ENERGÉTICOS II

PROCESOS ENERGÉTICOS II PROCESOS ENERGÉTICOS II Respiración Celular Prof. Aurora Ferro Catabolismo Es el conjunto de reacciones metabólicas cuyo fin es obtener energía a partir de compuestos orgánicos complejos Vías catabólicas

Más detalles

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR 1.- LLEIS PONDERALS : FORMACIÓ DE COMPOSTOS A les reaccions químiques, els àtoms s uneixen mitjançant certs tipus d enllaços formant molècules o cristalls. Aquestes reaccions (combinacions d àtoms) compleixen

Más detalles

Pigments fotosintètics: els receptors de la llum

Pigments fotosintètics: els receptors de la llum Pigments fotosintètics: els receptors de la llum Cloroplasts: el lloc de la fotosíntesi en les plantes Els cloroplasts són centrals químiques impulsades pel Sol. Els seus tilacoides transformen l'energia

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

Els àcids nucleics 1er Batxillerat

Els àcids nucleics 1er Batxillerat Els àcids nucleics 1er Batxillerat Àcids nucleics 3 Composició química L'àcid desoxiribonucleic (DNA) L'àcid ribonucleic (RNA) L àcid ribonucleic. (RNA). Polímer de nucleòtids amb ribosa i bases d A,U,G,C.

Más detalles

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup:

ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT. Nom i cognoms: Curs i grup: ESTUDI DE LA CÈL LULA: FORMA, MIDA I CONTINGUT Nom i cognoms: Curs i grup: 1. SÓN PLANES LES CÈL LULES? Segurament has pogut veure en algun moment una imatge d una cèl lula al microscopi, o bé una fotografia,

Más detalles

proceso utilizado por la mayoría de las células animales y vegetales, es la degradación de biomoleculas (glucosa, lípidos, proteínas) para que se

proceso utilizado por la mayoría de las células animales y vegetales, es la degradación de biomoleculas (glucosa, lípidos, proteínas) para que se proceso utilizado por la mayoría de las células animales y vegetales, es la degradación de biomoleculas (glucosa, lípidos, proteínas) para que se produzca la liberación de energía necesaria, y así el organismo

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Metabolismo celular 2a. parte

Metabolismo celular 2a. parte Metabolismo celular 2a. parte Biología contemporánea Bachillerato Técnico en Radiología e Imagen CECyTE Plantel III Nuevo Progreso Sábado 15 de agosto de 2015 Israel Cañas Villamar Contenido Metabolismo

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA JUNIO 2002 a) Estructura general de un aminoácido. Concepto de péptido Estructura general d'un aminoàci. Concepte de pèptid b)

Más detalles

FUNCIÓN DE NUTRICIÓN, RELACIÓN Y REPRODUCCIÓN CELULAR

FUNCIÓN DE NUTRICIÓN, RELACIÓN Y REPRODUCCIÓN CELULAR FUNCIÓN DE NUTRICIÓN, RELACIÓN Y REPRODUCCIÓN CELULAR NUTRICIÓN CELULAR: METABOLISMO El metabolismo es el conjunto de reacciones químicas, catalizadas por enzimas, mediante las cuales los seres vivos son

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

MICROORGANISMES II. Biologia 2n batxillerat M A R I A L L U Ï S A G E N É. P R O F E S S O R A D E B I O L O G I A I G E O L O G I A.

MICROORGANISMES II. Biologia 2n batxillerat M A R I A L L U Ï S A G E N É. P R O F E S S O R A D E B I O L O G I A I G E O L O G I A. MICROORGANISMES II Biologia 2n batxillerat M A R I A L L U Ï S A G E N É. P R O F E S S O R A D E B I O L O G I A I G E O L O G I A. Com tots els éssers vius els bacteris fan totes les funcions vitals.

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Metabolismo celular. Reacciones que no requieren de oxígeno para poder realizarse. Reacciones que requieren de oxígeno para poder realizarse

Metabolismo celular. Reacciones que no requieren de oxígeno para poder realizarse. Reacciones que requieren de oxígeno para poder realizarse Metabolismo celular ENERGÍA: En términos bioquímicos, representa la capacidad de cambio, ya que la vida depende de que la energía pueda ser transformada de una forma a otra, cuyo estudio es la base de

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents:

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: 1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: a) Està formada per milers de milions d estrelles. b) Orbita entre Mart i Júpiter. c) La Terra només en té un. d) És

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

Els éssers vius. Els cinc regnes... (Conceptes fonamentals a recordar)

Els éssers vius. Els cinc regnes... (Conceptes fonamentals a recordar) Els éssers vius. Els cinc regnes... (onceptes fonamentals a recordar) La Terra i la vida. La vida en el planeta Terra és possible gràcies a: La temperatura del planeta, ni massa alta ni massa baixa, i

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA Unitat 4: LA RESISTÈNCIA CONCEPTE La resistència és la capacitat que ens permet mantenir un esforç físic durant un temps prolongat i recuperar-nos més ràpidament després d efectuar una activitat física.

Más detalles

LA CÉLULA: UNIDAD DE ESTRUCTURA Y FUNCIÓN LA CÈL LULA: UNITAT D'ESTRUCTURA I FUNCIÓ

LA CÉLULA: UNIDAD DE ESTRUCTURA Y FUNCIÓN LA CÈL LULA: UNITAT D'ESTRUCTURA I FUNCIÓ LA CÉLULA: UNIDAD DE ESTRUCTURA Y FUNCIÓN LA CÈL LULA: UNITAT D'ESTRUCTURA I FUNCIÓ JUNIO 2002 a) Enuncia los principios que definen la Teoría Celular. Enuncieu els principis que defineixen la Teoria Cel

Más detalles

1. EL METABOLISME. Les reaccions químiques del metabolisme s agrupen en vies metabòliques i les molècules que hi intervenen s anomenen metabòlits.

1. EL METABOLISME. Les reaccions químiques del metabolisme s agrupen en vies metabòliques i les molècules que hi intervenen s anomenen metabòlits. BLOC I: BIOQUÍMICA Tema 7: Introducció al Metabolisme 1. EL METABOLISME El metabolisme és el conjunt de reaccions químiques que es produeixen a l interior de les cèl lules amb la finalitat de transformar

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

RESPIRACIÓN CELULAR. C 6 H 12 O 6 + O 2 + 6H 2 O CO H 2 O + Energía

RESPIRACIÓN CELULAR. C 6 H 12 O 6 + O 2 + 6H 2 O CO H 2 O + Energía RESPIRACIÓN CELULAR Es el proceso por el cual la energía química de las moléculas de "alimento" es liberada y parcialmente capturada en forma de ATP. Los carbohidratos, grasas y proteínas pueden ser usados

Más detalles

PREGUNTAS DE SELECTIVIDAD BLOQUE DE METABOLISMO (2005 a modelo 2012)

PREGUNTAS DE SELECTIVIDAD BLOQUE DE METABOLISMO (2005 a modelo 2012) PREGUNTAS DE SELECTIVIDAD BLOQUE DE METABOLISMO (2005 a modelo 2012) METABOLISMO GENERAL 1.- Explique las diferencias entre: a) Fotosíntesis oxigénica y fotosíntesis anoxigénica (0,75 puntos). b) Reacciones

Más detalles

METABOLISME. És el canvi o transformació d unes molècules en altres mitjançant un conjunt de reaccions químiques que tenen lloc dins de la cèl lula

METABOLISME. És el canvi o transformació d unes molècules en altres mitjançant un conjunt de reaccions químiques que tenen lloc dins de la cèl lula METABOLISME És el canvi o transformació d unes molècules en altres mitjançant un conjunt de reaccions químiques que tenen lloc dins de la cèl lula FINALITAT: -Obtindre i renovar les biomolècules i bioelements

Más detalles

Unitat 8. Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg )

Unitat 8. Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg ) Unitat 8 Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg. 188-240) Index D1 8.1. Reacció química i energia 8.2. Velocitat de les reaccions químiques 8.3. Reaccions àcid-base 8.3.1.

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

Colegio San Ignacio de Loyola María Eugenia Ochoa B Ciencias Naturales Noveno 2014

Colegio San Ignacio de Loyola María Eugenia Ochoa B Ciencias Naturales Noveno 2014 Colegio San Ignacio de Loyola María Eugenia Ochoa B Ciencias Naturales Noveno 2014 Fotosíntesis QCA- BIOLOGÍA PHOTO SYNTHESIS LUZ FORMAR COMPUESTOS FORMAR MOLECULAS COMPLEJAS A PARTIR DE MOLECULAS SIMPLES

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

La fotosíntesi: concepte

La fotosíntesi: concepte La fotosíntesi La fotosíntesi: concepte Fa uns tres mil milions d'anys, una combinació de molècules que absorbien llum i d'enzims, va permetre a una cèl lula bacteriana transformar l'energia lluminosa

Más detalles

-La molécula glucídica utilizada por las células como combustible es la glucosa, que puede proceder de:

-La molécula glucídica utilizada por las células como combustible es la glucosa, que puede proceder de: BIOLOGÍA CATABOLISMO DE LOS GLÚCIDOS CARACTERES GENERALES -La molécula glucídica utilizada por las células como combustible es la glucosa, que puede proceder de: a)la digestión de los nutrientes. b)las

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat ENZIMS A Definició: Els enzims són proteïnes amb funció catalítica que intervenen en la major part de les reaccions metabòliques. B Composició: 1 Cadena polipeptídica 2 Heteroproteïna: part proteica (apoenzim)

Más detalles

Reacciones de oxidación y reducción

Reacciones de oxidación y reducción METABOLISMO Reacciones de oxidación y reducción (deshidrogenación) (hidrogenación) Oxidación-Reducción biológica Oxidación H H + e- Molécula orgánica Coenzima NAD+ Molécula orgánica oxidada NADH + H +

Más detalles

Concepto. Catabolismo Anabolismo

Concepto. Catabolismo Anabolismo Metabolismo celular Concepto Las células son pequeñas fábricas en las que se procesan materiales a escala molecular, estos procesos se llevan a cabo a través de reacciones químicas. Al conjunto de reacciones

Más detalles

Metabolismo Biología de 12º

Metabolismo Biología de 12º DEPARTAMENTO DE CIENCIAS NATURALES Metabolismo Biología de 1º Nombre y Apellidos Fecha: METABOLISMO Y RESPIRACIÓN CELULAR 1. Qué fila de la siguiente tabla describe las reacciones catabólicas? Energía

Más detalles

Tema 5: Nutrición y metabolismo Parte 3

Tema 5: Nutrición y metabolismo Parte 3 Tema 5: Nutrición y metabolismo Parte 3 4. Catabolismo: Vías generales y su conexión (glucólisis, fermentaciones, ciclo de Krebs, cadena respiratoria). - Catabolismo Mapa general del catabolismo con las

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples.

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. Unitat 12. 1. Conceptes bàsics 1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. 2. Algunes variables d estat termodinàmiques s anomenen funcions d estat. Quina és la principal

Más detalles

BLOQUE II: El sistema de aporte y utilización de energía

BLOQUE II: El sistema de aporte y utilización de energía BLOQUE II: El sistema de aporte y utilización de energía Tema 2. Fundamentos del metabolismo energético A. El metabolismo humano: conceptos de catabolismo y anabolismo. B.-Principales vías metabólicas

Más detalles

Tema 5: El sistema solar i l univers

Tema 5: El sistema solar i l univers Tema 5: El sistema solar i l univers Introducció Qué és una estrella? Una estrella és una esfera de gas molt calenta i brillant. Les estrelles produeixen la seva propia llum. Hi ha estrelles de moltes

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques.

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. UNITAT 1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR LLEIS PONDERALS Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. i. Llei de Lavoissier o de Conservació de la massa

Más detalles

Tècniques de cerca efectiva

Tècniques de cerca efectiva Bloc 2. Massa informació i poc temps Tècniques de cerca efectiva Gemma Mascaró Cristina Clotet Biblioteca de la UVic OBJECTIUS Després de completar aquesta activitat has de ser capaç de: Desenvolupar una

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació. La transcripció

Más detalles

IES La Gándara PREGUNTAS PAU CyL Dpto. Biología y Geología

IES La Gándara PREGUNTAS PAU CyL Dpto. Biología y Geología Temas 10 y 11: Metabolismo (Catabolismo y Anabolismo) Preguntas de exámenes anteriores a 2010? EJERCICIOS PAU (Castilla y León) Fuente: http://www.usal.es/node/28881 1. a) De dónde procede el acetil-coenzima

Más detalles

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat

LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat LA DUPLICACIÓ DEL DNA i LA BIOSÍNTESI DE PROTEÏNES 1er Batxillerat La duplicació del DNA i la biosíntesi de les proteïnes La duplicació del DNA. Investigacions i propietats. Mecanismes de la duplicació.

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

Revisión- Opción Múltiple Procesamiento de energía

Revisión- Opción Múltiple Procesamiento de energía Revisión- Opción Múltiple Procesamiento de energía 1. El mmetabolismo es considerado como las "reacciones químicas totales que ocurren dentro de un organismo". Estas reacciones químicas pueden estar vinculados

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles