REACCIONS DE PRECIPITACIÓ

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "REACCIONS DE PRECIPITACIÓ"

Transcripción

1 8 UNITAT 5 1. L entalpia reticular estàndard del iodur de potassi és de -640 kj mol -1, mentre que l entalpia de dissolució estàndard és de 1 kj mol -1. Quina és l entalpia d ratació estàndard del iodur de potassi?. Els valors de les entalpies reticulars per al clorur de plata i per al bromur de plata són: Δ H ( AgCl) = 905 kj mol Δ H ( AgBr) = 958 kj mol ret ret Les entalpies d ratació dels ions d aquests compostos són: Δ H ( Ag ) = 446 kj mol Δ H ( Br ) = 51 kj mol 0 1 Δ H ( Cl ) = 81 kj mol 0 1 a) Explica les variacions de les entalpies d ratació dels ions. b) Calcula les entalpies de dissolució del clorur de plata i del bromur de plata. c) Predigues la solubilitat d aquests dos halurs de plata en aigua.. Calcula l entalpia estàndard de dissolució de KBr ( s) a partir de la seva entalpia 0 1 estàndard reticular ( Δ H = 67 kj mol ) i de les entalpies d ratació de l ió ret K ( Δ H = 05 kj mol i de l ió Br ( Δ H = 51 kj mol ). Predigues si serà una substància soluble en aigua. Dibuixa el diagrama de nivells d entalpia corresponent. 4. Es dissolen 0,10 g de fluorur de plom(ii) en 00 ml d aigua a 5 ºC i s obté una solució saturada. Calcula el valor de la constant del producte de solubilitat del PbF a la mateixa temperatura. 5. Si saps que el producte de solubilitat de l ròxid de zinc, val 17 4,5 10, calcula la solubilitat del compost en mols/l i en g/l, i la concentració molar dels ions constituents de l ròxid en la solució.

2 84 6. Es preparen 00 ml d una solució saturada de fosfat d argent. Quan s evapora l aigua de la solució, el residu sec d aquesta sal pesa, g. Calcula el valor del producte de solubilitat d aquest compost. 7. Calcula la solubilitat molar de l ròxid d alumini, si sabem que el producte de solubilitat d aquest compost és 1, El producte de solubilitat del iodur de coure (I), és molar d aquesta sal i la concentració dels seus ions constituents. 1 5,1 10, calcula la solubilitat 9. Una de les maneres de detectar la presència de càlculs renals és analitzar l orina del pacient. Si els càlculs consisteixen exclusivament en cristalls incrustats al ronyó, es tracta de fosfat de calci. Quina concentració d ió calci revela la presència de càlculs? K "# fosfat de calci = 1, Per a una solució de Mg( OH ), calcula el ph de la solució saturada. ( Mg( OH) ) = 5, Calcula la solubilitat del AgCl expressada en mol L -1 i en g L -1. a) En aigua pura b) En una solució de AgNO 6,5 10 M ( AgCl) = 1, La solubilitat del cromat de plata en aigua té un valor de a) Calcula el seu producte de solubilitat 5 6,5 10 M. b) Calcula la seva solubilitat en una solució de nitrat de plata 0,05 M 1. Els productes de solubilitat del clorur d argent, i del fosfat d argent, són respectivament, 10 1, i 1,8 10. a) Calcula la solubilitat de cada sal en aigua pura b) Indica com es modificaran les solubilitats d aquestes sals si es dissolen en una solució de nitrat d argent. 14. Calcula la solubilitat del Mg( OH ), en una solució 0,1 M en ròxid de sodi.

3 85 ( Mg( OH) ) = 5, Quina massa de clorur de plom es dissoldrà en 500 cm d una solució HCl ( aq) 0,5 M? K "# clorur de plom = 1,7 10 5= 16. A 5 ºC es prepara una solució saturada d ròxid de zinc en aigua i el seu ph és 8,5. a) Calcula el valor del producte de solubilitat de l ròxid de zinc a 5 ºC i la massa d ròxid de zinc que hi ha dissolta en 5 L d una solució saturada d ròxid de zinc en aigua. b) Calcula la solubilitat de l ròxid de zinc en una solució de clorur de zinc 1,5 10 M. 17. El clorur de plata és una sal insoluble amb una K "# 5 C =,8 10 5CD. a) Calcula la solubilitat, expressada en mol L -1, del clorur de plata a 5 ºC b) Calcula la solubilitat, expressada en mol L -1, del clorur de plata a 5 ºC en una solució 0,01 M de clorur de sodi i justifica aquest valor en comparació amb l obtingut en l apartat anterior. Quin nom rep el fenomen que justifica aquesta variació de la solubilitat? c) Raona si la solubilitat del clorur de plata a 5 ºC en una solució 0,005 M de clorur de calci serà major, igual o menor que la calculada en l apartat b). 18. S evaporen 50 cm de dissolució saturada de sulfat de calci, i se n obté un residu sòlid de 07 mg. a) Calcula la solubilitat de la sal en mol dm. b) Calcula la constant del producte de solubilitat del sulfat de calci. c) Determina si precipitarà o no sulfat de calci en barrejar 50 cm de nitrat de calci 0,001 M i 50 cm de sulfat de sodi 0,01 M. 19. Dedueix després de fer els càlculs necessaris, si a 5 ºC, precipitarà ròxid de crom(iii) d una solució aquosa de ph =7 que conté 10 mg dm - d ions Cr +. K ( Cr( OH) ) = 6,7 10 s 1

4 86 0. Es mesclen 00 ml de solució de clorur de bari 0,005 M amb 600 ml de sulfat de potassi 0,007 M. Si sabem que precipitat. ( BaSO ) 1, =, estudia si es formarà 1. Justifica si es produeix precipitat quan mesclem 80 cm d una dissolució 0,01 M de sulfat de sodi amb 10 cm d una altra dissolució 0,0 M de nitrat de bari, si sabem que K s (sulfat de bari) = 1,1 10. Sabent que el producte de solubilitat del fosfat d argent és 16 1,1 10, dedueix després de fer els càlculs necessaris, si s obtindrà un precipitat de fosfat d argent en mesclar 10 cm d una solució que conté,µ g de fosfat de sodi amb 5 cm que contenen 1 mg de nitrat d argent.. A un litre de solució M d àcid clorhídric, se li afegeixen g de nitrat d argent. Indica si el clorur d argent precipita. ( AgCl) = 1, Estudia si es formarà un precipitat en mesclar 0,05 dm de solució 0,1 M de nitrat d argent a 1 dm d una solució 0,01 M de cromat de sodi. ( Ag CrO ) = 1, A 1 L de dissolució de sulfat de magnesi 0,1 M s hi van afegint gota a gota una dissolució concentrada d ròxid de sodi fins a aconseguir que el ph sigui 9,0. Considerant que el nombre de gotes de dissolució d ròxid de sodi afegides és tan petit que no comporta cap canvi en el volum de la dissolució: a) Calcula la concentració d ions ròxid de la dissolució a ph=9,0 b) Raona si precipitarà ròxid de magnesi a ph=9,0. c) Explica com solubilitzaries un precipitat d ròxid de magnesi. K "# de l ròxid de magnesi = 1,0 10 5CC 6. Per saber el producte de solubilitat del sulfat de bari es fa l experiència següent: a 45 cm d una solució 10-4 M de clorur de bari a 97 K, s hi afegeix, a poc a poc i agitant, una solució 10-5 M de sulfat de sodi. La precipitació del sulfat de bari s inicia quan s hi han afegit 5 cm d una solució de sulfat de sodi. Calcula amb aquestes dades experimentals, el producte de solubilitat del sulfat de bari a 97 K.

5 87 7. A 1000 cm d una dissolució de carbonat de sodi 0,001 mol dm -, s hi afegeix gota a gota dissolució de clorur de bari de concentració 0,001 mol dm -. Quan se n hi han afegit 8, cm, s observa l aparició d un precipitat. a) Escriu la reacció de precipitació que té lloc i indiqueu el producte que precipita. b) Calcula el producte de solubilitat del precipitat format. c) Justifica per què el precipitat format es redissol si s afegeix àcid clorhídric a la dissolució. 8. El carbonat de calci i el carbonat de magnesi són dues sals molt poc solubles en aigua, amb unes constants producte de solubilitat , respectivament. K ps, a 5 ºC que són a) Considerant que els equilibris de solubilitat d aquests carbonats són: CaCO (s)!ca + +CO (aq) (aq) MgCO (s)! Mg + +CO (aq) (aq) i Raona quin dels dos carbonats és més soluble en aigua i calcula la solubilitat d aquest carbonat a 5 ºC. Expressa el resultat en mg L -1. b) Si es mesclen 100 ml d una solució de clorur de magnesi 0,01 M amb 50 ml d una solució de carbonat de sodi 0,06 M precipitarà carbonat de magnesi? Raona la resposta. Pots considerar que els volums de les solucions són additius. c) Explica com prepararies al laboratori els 100 ml de la solució de clorur de magnesi 0,01 M a partir d una solució de clorur de magnesi 0,10 M. Quin material necessites? 9. La contaminació de l aigua per plom s origina per les seves sals solubles en aigua, que són generades per les indústries que utilitzen sals de plom. Si el producte de solubilitat del clorur de plom (II) és 5 1, 6 10, a 98 K: a) Determina la solubilitat del clorur de plom (II) a 98 K, expressada en mol L -1. b) Es barregen, a 98 K, 00 ml d una solució 1 10 M de Pb( NO ) i 00 ml d una solució de HCl de ph =. Suposant que els volums són additius, raona si precipitarà clorur de plom (II).

6 88 0. S afegeix cromat de potassi a una solució que conté BaCl (aq, SrCl (aq, 1 10 M). a) Escriu les equacions de les reaccions químiques que tenen lloc. b) Quina sal precipitarà primer) Justifica-ho M) i c) Calcula la concentració del catió de la sal més insoluble en el moment que comença a precipitar l altra. d) Raona si s aconseguirà una bona separació. Dades: K "# cromat de bari =,1 10 5CD ; K "# sulfur d estronci = = 1. Tenim una solució que conté els ions Mn + i Co +, en concentracions 0,1 M cadascun i volem precipitar separadament els sulfurs corresponents afegint gradualment una solució concentrada d ió sulfur, a) Calcula la concentració mínima de de cada sulfur. S, a aquesta solució. S necessària per a indicar la precipitació Dades : K "# sulfur de manganès = 10 5CJ ; : K "# sulfur de cobalt = C b) Indica quin precipitarà primer c) Calcula la concentració del catió del sulfur que precipita en primer lloc quan comença la precipitació del segon,. Tenim una solució aquosa de cromat de potassi i de clorur de sodi, de concentracions 0,1 M i 0,05 M, respectivament. Hi afegim una dissolució de nitrat de plata. Si suposem que el volum no varia: a) Determina quina de les dues sals de plata precipita en primer lloc. b) Calcula la concentració de l anió de la sal més insoluble quan comença a precipitar la sal que precipita en segon lloc. Dades: K "# cromat de plata = 10 5C7 ; K "# clorur de plata = 1,7 10 5CD ;. Afegim, a poc a poc, nitrat de plata a una solució 0,0 M en NaCl i 0,0 M en NaBr Calcula: a) La concentració d ions Ag + necessaris per precipitar el AgCl. b) La concentració d ions Ag + necessaris per precipitar el AgBr. c) La sal que precipitarà primer. d) La concentració de l ió que precipitarà primer quan comenci a precipitar el n ió. e) El percentatge de Br que queda en solució. Dades: ( AgBr) 5, 10 1 = ; ( Agcl) = 1,7 10

7 89 4. A una solució que conté 1, g de Sr + i 0,01 g de Ba +, a 5 ºC, s hi afegeix, a poc a poc i agitant, àcid sulfúric diluït fins que comença a obtenir-se un precipitat blanc. El volum total de la solució és d 1 dm. Indica raonant-ho, després de fer els càlculs necessaris, la naturalesa del precipitat obtingut. Dades: ( SrSO ), = ; ( BaSO ) = 1, Si barregem FeCl amb una dissolució de NaOH, quin precipitat s obtindrà? Com es pot redissoldre aquest precipitat? 6. Utilitza el principi de Le Chatelier per explicar el canvi en la solubilitat del PbS : a) quan s afegeix un excés de NaS a la solució. b) quan s hi afegeix un excés d HCl. 7. Justifica utilitzant el principi de Le Chatelier com podries dissoldre un precipitat de a) acetat de sodi b) iodur d argent 8. Les aigües dures són un problema en les llars ja que es formen compostos insolubles que provoques avaries en conduccions i aparells electrodomèstics. a) Si l aigua conté 50 mg/l de Ca +, quina és la concentració de CO necessària per precipitar CaCO? b) Explica alguna manera de dissoldre aquest precipitat de CaCO. Dades: K ( CaCO ) = 4,8 10 s 9

8 90 AVALUACIÓ FINAL 9. L absència d ions fluorur en la dieta afavoreix l aparició de càries dental. Tanmateix un excés d aquest ions tampoc no és bo, ja que les dents esdevenen fràgils i es trenquen amb facilitat. Per això, les autoritats sanitàries recomanen que l aigua destinada al consum humà tingui una concentració d ions fluorur situada entre 1 i 1,5 mg L -1. a) Raona, efectuant els càlculs que siguin pertinents, si l aigua saturada de fluorur de calci a 5 ºC s ajusta, pel que fa al contingut en fluorurs a les recomanacions sanitàries indicades. b) Determina la solubilitat del fluorur de calci en una solució 0,1 M de fluorur de sodi. Expressa el resultat en mols per litre. K ps del fluorur de calci a 5 ºC= A 5 ºC, una solució saturada d ròxid de zinc conté 0,7mg de Zn( OH ) dissolts en cada dm de solució. a) Calcula el producte de solubilitat d aquest ròxid. b) A 1 dm d una solució de ph = 10, a 5 ºC, s hi afegeix 10 mg de clorur de zinc. Indica després de fer els càlculs si s obtindrà precipitat d ròxid de zinc. ( Zn( OH) ) = 7, Atesa l abundància en l aigua de mar, on majoritàriament es troba en forma de clorur, el magnesi és un element pràcticament inesgotable. A la mar Morta, per exemple, amb unes aigües amb un elevat contingut en sals minerals, la concentració de Mg + és 44 g L -1. a) A 5 ºC anem afegint, gota a gota, a 1 L d aigua procedent de la mar Morta, una solució concentrada d ròxid de sodi fins arribar a un ph = 1. Considerant que el volum de la solució afegida és negligible, calcula la molaritat de l ió a aquest ph i la massa d ròxid de magnesi que haurà precipitat. Mg + b) Explica com podries dissoldre, mitjançant procediments químics, un precipitat d ròxid de magnesi. Escriu la reacció corresponent. K ps(ròxid de magnesi a 5 ºC) =,

9 91 4. En l anàlisi química, les solucions aquoses de nitrat de plata, se solen utilitzar per a detectar la presència d ions clorur en solucions problema, a causa de la precipitació del clorur de plata de color blanc. a) Tenim una solució problema d ions clorur molt diluïda (, M). Si agafem 0 ml d aquesta solució i hi afegim 10 ml d una solució 9, M de nitrat de plata, hi detectaríem la presència de clorur? b) En els flascons de nitrat de plata podem trobar aquests pictogrames de seguretat: Què signifiquen aquests pictogrames? Quines precaucions s haurien de prendre en la manipulació de les solucions de nitrat de plata? Dades: producte de solubilitat K "# =,8 10 5CD 4. Un càlcul renal, anomenat popularment pedra de ronyó, és un fragment de material sòlid que es forma dins del ronyó a partir de substàncies que es troben en l orina. El càlcul renal més comú conté oxalat de calci, Ca(C O 4 ), una sal que prové de l àcid feble COOH COOH anomenat àcid oxàlic. a) Quina és la solubilitat de l oxalat de calci en aigua i a 5 ºC, expressada en mol L -1, si el seu producte de solubilitat a la mateixa temperatura és,0 10-9? b) Disposem d una mica d oxalat de calci sòlid en contacte amb una solució aquosa saturada d aquesta sal. Expliqueu dues maneres de solubilitzar l oxalat de calci, sense modificar la temperatura.

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra 3.1 LA SOLUBILITAT La solubilitat d una substància és la concentració de la dissolució saturada a una temperatura determinada. Es tracta d una propietat característica que s acostuma a expressar com la

Más detalles

Equilibri de compostos iònics poc solubles

Equilibri de compostos iònics poc solubles 7 Equilibri de compostos iònics poc solubles PRESENTACIÓ Aquesta unitat s inicia amb l estudi dels processos de dissolució de les substàncies i els diferents tipus de solucions. A continuació, es presenta

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 6

S O L U C I O N A R I Unitat 6 S O L U C I O N A R I Unitat 6 Unitat 6. Equilibris iònics heterogenis Qüestions inicials Quan diem que una substància és soluble o insoluble? Entenem per substàncies insolubles les que el sòlid en dissolució

Más detalles

REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ 1

REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ 1 REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ 1 1. Una dissolució 0,1 M d àcid fluorhídric té el mateix ph que una dissolució 8 10-3 d àcid nítric. a) Calculeu el valor del ph. b) Calculeu la constant d acidesa

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria 1. Calcula quin volum de diòxid de carboni es formarà a 298 K i 1,01 10 5 Pa en la combustió de 55 grams de gas propà. 2. S escalfen fortament

Más detalles

Determinació d entalpies estàndard de reacció

Determinació d entalpies estàndard de reacció Determinació d entalpies estàndard de reacció Lluís Nadal Balandras. lnadal@xtec.cat Objectiu. Veure com es poden determinar variacions d entalpia de reaccions, comprovar la llei de Hess i utilitzar-la

Más detalles

Unitat 15. Reaccions àcid-base

Unitat 15. Reaccions àcid-base Unitat 15. Teories àcid-base. Força d àcids i bases. Equilibri iònic de l aigua. 1. La taula adjunta mostra una relació d alguns dels àcids forts i de les bases fortes més comunes. Per a cadascun dels

Más detalles

QUÍMICA 2º BACHILLERATO

QUÍMICA 2º BACHILLERATO 1.-/ Para los compuestos poco solubles CuBr, Ba(IO 3 ) 2 y Fe(OH) 3 : a) Escriba la ecuación de equilibrio de solubilidad en agua. b) La expresión del producto de solubilidad. c) El valor de la solubilidad

Más detalles

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 Tema 9. Les reaccions químiques Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 D1 ÍNDEX 9.1. Canvis físics o canvis químics 9.2. L equació química 9.3. Representació d una reacció a nivell microscòpic 9.4. Repàs massa

Más detalles

9. Cuál es la solubilidad del sulfato de estroncio, SrSO 4? K ps = A) M B) M C) M D) 2.

9. Cuál es la solubilidad del sulfato de estroncio, SrSO 4? K ps = A) M B) M C) M D) 2. Equilibrio de precipitación ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. El producto de solubilidad de un sólido es: A) Una constante de

Más detalles

TEMA VII: SOLUBILIDAD

TEMA VII: SOLUBILIDAD TEA VII: SOLUBILIDAD 1.- Defina el concepto de solubilidad. Exprese la relación existente entre la solubilidad y el producto de la solubilidad para una sal A m B n. Se define Solubilidad, (S), a la cantidad

Más detalles

El hidróxido de magnesio es una sustancia ligeramente soluble en agua. El ph de una disolución saturada de dicho hidróxido es de 10,38.

El hidróxido de magnesio es una sustancia ligeramente soluble en agua. El ph de una disolución saturada de dicho hidróxido es de 10,38. Calcula la solubilidad en g/l del fosfato de plomo (II) sabiendo que su producto de solubilidad es 1,5.10-32. Datos: Pb = 207,2; P = 31; O = 16. Sol: 1,37.10-11 g/l. Sabiendo que la solubilidad en g/l

Más detalles

4.2. Una solución saturada de BaF 2 es 7, M, cuál es el producto de solubilidad del BaF 2?

4.2. Una solución saturada de BaF 2 es 7, M, cuál es el producto de solubilidad del BaF 2? 240 4.1. Escriba la expresión de la constante del producto de solubilidad para cada uno de los siguientes compuestos: (a) CdS; (b) CeF 3 ; (c) Fe 3 (AsO 4 ) 2 ; (d) Ce(OH) 4. 4.2. Una solución saturada

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Química Sèrie 1 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas no podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que estigui escrit en bolígraf. Cal

Más detalles

Química Sèrie 2. Instruccions

Química Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Química Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Tercera prova parcial de Química. 1/6/2015. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

Tercera prova parcial de Química. 1/6/2015. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Aquest examen consta de 4 preguntes. Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. En cada full podeu

Más detalles

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que estigui escrit en bolígraf. Cal

Más detalles

8.3. Reaccions àcid-base

8.3. Reaccions àcid-base 8.3. Reaccions àcidbase D15 lleixiu marbre Des de l antiguitat es coneixen diverses substàncies amb unes característiques especials i d un gran interès, que reben el nom d àcids i bases. Quines són les

Más detalles

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ 2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ Es construeix una pila amb els elèctrodes següents: un elèctrode de zinc en una solució de sulfat de zinc i un elèctrode de coure en una solució de sulfat de coure.

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples.

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. Unitat 12. 1. Conceptes bàsics 1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. 2. Algunes variables d estat termodinàmiques s anomenen funcions d estat. Quina és la principal

Más detalles

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n TRIMESTRE 6 1. Completa aquest esquema, que correspon al model atòmic de Rutherford: Model atòmic de Rutherford distingeix dues parts en l àtom Nucli

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat Curs 2008-2009 Química Sèrie 3 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B) En cap cas no podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS Equilibris heterogenis EQUILIBRIS HETEROGENIS estan formats per aquelles reaccions reversibles que es produeixen entre espècies que no es troben

Más detalles

= 0.05 M (2) [KF] = 0.05 M (4)

= 0.05 M (2) [KF] = 0.05 M (4) 1. Si es mesclen 25 ml d àcid fluorhídric 0.1 mol dm 3 amb 25 ml d hidròxid de potassi de la mateixa concentració, (a) Calculeu la concentració de fluorur de potassi a la dissolució final; La reacció de

Más detalles

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC ENLLAÇ QUÍMIC 1. Justifica el tipus d enllaç de: a) sodi i brom b) magnesi i clor c) liti i hidrogen d) carboni i hidrogen e) sofre i hidrogen f) potassi i sofre g) magnesi i ferro h) sodi i sofre i) fòsfor

Más detalles

j Unitat 7. Equilibris iònics heterogenis

j Unitat 7. Equilibris iònics heterogenis 78 07 j Unitat 7. Equilibris iònics heterogenis Activitats 1. Hi ha maneres de separar els sulfats d estronci i de bari, com per exemple per dissolucions selectives. Escriu la fórmula del producte de solubilitat

Más detalles

8 Reaccions de precipitació

8 Reaccions de precipitació En aquest tema es tracten els principis que afecten les propietats i la formació de les substàncies insolubles. Un gran nombre de fets naturals, com la formació d estalactites o estalagmites, la capacitat

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS GAS, DISLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR n BATXILLERAT Gasos 1. En un matràs de 10 litres a 5ºC de temperatura, s introdueixen g d hidrogen,

Más detalles

Unitat 2. Gasos, solucions i estequiometria

Unitat 2. Gasos, solucions i estequiometria Unitat 2. Gasos, solucions i estequiometria GASOS 1. A partir de l equació general dels gasos perfectes podem calcular el nombre de mols de butà. p V n n (butà) p V 101 10 Pa 100 10 6 m 8,1 J K 1 mol 1

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Química Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qualificació Etiqueta

Más detalles

PROBLEMARIO (Solubilidad)

PROBLEMARIO (Solubilidad) PROBLEMARIO (Solubilidad) 1. Una disolución saturada de fosfato de plata, Ag 3 PO 4, contiene 3.4X10 5 moles por litro de ion fosfato (s de PO 4 3- = 3.4X10 5 ). Calcula el producto de solubilidad de dicha

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 1 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS UNITAT : ELS CANVIS EN ELS PROCESSOS QUÍMICS 1r BATXILLERAT Conceptes unitat 1. Sistemes homogenis. Dissolucions. Concentració i formes d expressar-la (g/l; %

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT

EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT Gasos 1. En un matràs de 10 litres a 25ºC de temperatura, s introdueixen 2 g d hidrogen, 8,4 g de nitrogen i 4,8

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

QUÍMICA DE MATERIALS. Enginyeria Civil, 2011 Química dels ciments: Equilibri químic. Àcid-base.

QUÍMICA DE MATERIALS. Enginyeria Civil, 2011 Química dels ciments: Equilibri químic. Àcid-base. QUÍMICA DE MATERIALS Enginyeria Civil, 2011 Química dels ciments: Equilibri químic. Àcid-base. Equilibri iònic Àcid - Base Àcids i bases forts i febles. Escala de ph. Constants d acidesa i basicitat. Dissolucions

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Química Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qüestions Problema

Más detalles

Energia i velocitat de les reaccions

Energia i velocitat de les reaccions QUÍMICA BATXILLERAT PRÀCTIQUES DE LABORATORI Alumne/a: Energia i velocitat de les reaccions Grup: Data: Objectius Observar processos exotèrmics i endotèrmics. Observar reaccions redox. Observar la influència

Más detalles

ENUNCIADOS DE LOS PROBLEMAS RESUELTOS SOBRE PRECIPITACIÓN

ENUNCIADOS DE LOS PROBLEMAS RESUELTOS SOBRE PRECIPITACIÓN ENUNCIADOS DE LOS PROBLEMAS RESUELTOS SOBRE PRECIPITACIÓN 1- Disponemos de una disolución saturada de hidróxido de aluminio a 25ºC. Teniendo en cuenta que a dicha - 15 temperatura el producto de solubilidad

Más detalles

Reacciones de precipitación

Reacciones de precipitación Reacciones de precipitación Criterios de evaluación Aplicar el concepto de equilibrio químico para predecir la evolución de un sistema y resolver problemas de equilibrios homogéneos, en particular en reacciones

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 3 PAU. Curs 2003-2004 QUÍMICA Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Coordinació i Organització de les PAU de Catalunya Contesteu a les

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Barem: / Baremo: Blocs 1-5: punts cada problema/qüestió / Bloques 1-5: puntos cada Problema/Cuestión L ALUMNE HA D ELEGIR I RESOLDRE ÚNICAMENT UN PROBLEMA O QÜESTIÓ DE CADA BLOC / EL ALUMNO DEBE ELEGIR

Más detalles

U2. Termodinàmica química

U2. Termodinàmica química U2. Termodinàmica química 1. Completa les caselles buides de la següent taula suposant que les dades corresponen a un gas que compleix les condicions establertes en les caselles de cada fila. Variació

Más detalles

EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD

EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD EJERCICIOS Y PROBLEMAS RESUELTOS 1.- Una disolución saturada de tetraoxofosfato (V) de plata, contiene 3,4 1 moles por litro de ion fosfato. Calcula el producto de solubilidad

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 3 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g)

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g) U. Equilibri químic. L'hidrogen i el nitrogen poden reaccionar produint amoníac. La constant d'equilibri per a aquesta reacció a 7 ºC té un valor de 00. En un recipient tenim en equilibri hidrogen a concentració

Más detalles

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica Qualificació Qüestions Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

26. Entalpia d hidratació del sulfat de coure(ii)

26. Entalpia d hidratació del sulfat de coure(ii) 26. Entalpia d hidratació del sulfat de coure(ii) Objectius Calcular l entalpia d hidratació del sulfat de coure(ii) anhidre i del sulfat de coure (II) pentahidratat. Aplicar la llei de Hess per trobar

Más detalles

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012)

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) 999999 Aferrau una etiqueta identificativa amb codi de barres Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) Contestau les preguntes següents, incloeu en la resposta les explicacions

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 2 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

2º de Bachillerato EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD

2º de Bachillerato EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD º de Bachillerato EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD Indice 1. Equilibrios heterogéneos.. Solubilidad. Reglas de solubilidad. 3. Reacciones de precipitación. 4. Producto de solubilidad. 5. Factores que modifican

Más detalles

UNITAT: EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS

UNITAT: EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS UNITAT: EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS 1. Equilibris iònics heterogenis Dins dels equilibris heterogenis, n existeixen uns de particulars anomenats equilibris iònics heterogenis o equilibris de precipitació.

Más detalles

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química ELS ELEMENTS QUÍMICS IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química Què és un àtom? Un àtom és la part més petita de matèria que pot existir. Àtom Parts d un àtom Protons Nucli Neutrons electrons

Más detalles

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria Gasos, Solucions i estequiometria Equació d Estat dels gasos ideals o perfectes Equació d Estat dels Gasos Ideals. p V = n R T p és la pressió del gas; es mesura habitualment en atmosferes o Pascals en

Más detalles

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu.

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. III. REACCIONS QUÍMIQUES A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. Símbol Explicació Dibuix F Cl Dos àtoms de fluor separats Dos àtoms de clor formant

Más detalles

Cinquena prova de Química. Part recuperable. 17/5/2013. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

Cinquena prova de Química. Part recuperable. 17/5/2013. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la (podeu també emprar la part de darrera). Disposeu del formulari

Más detalles

Examen Química Ensenyament Grau de Física Gener 2010

Examen Química Ensenyament Grau de Física Gener 2010 No està permès la utilització de llibres ni apunts. No està permès la utilització de la taula periòdica. No està permès la utilització de cap formulari. En els coneixements de la matèria es troba implícit

Más detalles

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica.

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. 3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. Questionari: 1. Defineix què és un sistema material 2. Què és una propietat extensiva? 3. Què és una

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Problemas de Química. 1º de Grado en Ingeniería Química. Tema 17

Problemas de Química. 1º de Grado en Ingeniería Química. Tema 17 Problemas de Química. 1º de Grado en Ingeniería Química. Tema 17 Si cree que necesita datos adicionales para resolver los problemas búsquelos en las tablas de los libros. EQUILIBRIO ÁCIDO-BASE 1. a) Cuál

Más detalles

1 Ajustament de reaccions redox.

1 Ajustament de reaccions redox. Reaccions d oxidació i reducció 1 1 Ajustament de reaccions redox. 1.1 En medi àcid Adjustar la reacció IO 3 (aq) + SO 2(aq) + H 2 O(l) I 2 (aq) + SO 2 (aq) + H 3O + (aq) (1) Per ajustar l equació (1)

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Blocs 1-5: 2 punts cada problema/qüestió / Bloques 1-5: 2 puntos cada Problema/Cuestión BLOC 1 QÜESTIÓ 1A Contesteu raonadament les qüestions següents: a) Considereu els elements químics següents: Ne,

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 8

S O L U C I O N A R I Unitat 8 S O L U C I O N A R I Unitat 8 Unitat 8. Propietats periòdiques dels elements Qüestions inicials Per què Dimitri Mendeleiev va ordenar els elements segons la massa atòmica i no segons el nombre atòmic?

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2016 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2016 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 SÈRIE 3 1. PRECIPITACIÓ a) Pb(NO 3 ) 2 Pb 2+ (aq) + 2 NO 3 (aq) KI (aq) K + (aq) + I (aq) Reacció de precipitació: Pb 2+ (aq) + 2 I (aq) PbI 2 (s) Q ps =

Más detalles

Model d exercicis de continguts/contextos avaluables en la prova de Química PAU 2016

Model d exercicis de continguts/contextos avaluables en la prova de Química PAU 2016 Proves d accés a la Universitat Model d exercicis de continguts/contextos avaluables en la prova de Química PAU 2016 1. La fórmula molecular d un compost orgànic és C 5 H 10 O. Es tracta d un compost lineal

Más detalles

Equacions amb paraules

Equacions amb paraules Equacions amb paraules Nivell a qui s adreça Temes Aquests materials han estat dissenyats per utilitzar-los amb alumnes de 11-14 anys als quals se ls hagi ensenyat a utilitzar les equacions amb paraules.

Más detalles

El treball al laboratori

El treball al laboratori 1. Normes bàsiques de treball 1. Observa el dibuix i indica almenys 5 comportaments incorrectes que impliquen riscos. Nº Comportaments que impliquen riscos Manera correcta d actuar 1 2 3 4 5 2 2. Indica

Más detalles

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Química Sèrie 1 Fase específica Convocatòria 2017

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Química Sèrie 1 Fase específica Convocatòria 2017 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Química Sèrie 1 Fase específica Qüestions Qualificació Convocatòria 2017 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

Núcleo Temático 8 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. 03/02/2010 Equilibrio de Precipitación

Núcleo Temático 8 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg. 03/02/2010 Equilibrio de Precipitación qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Núcleo Temático 8 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

PREGUNTAS DE TEST SOBRE PRECIPITACIÓN (2015)

PREGUNTAS DE TEST SOBRE PRECIPITACIÓN (2015) PREGUNTAS DE TEST SOBRE PRECIPITACIÓN (2015) Grupo A- CONCEPTO DE SOLUBILIDAD Y PRODUCTO DE SOLUBILIDAD: Grupo B- SOLUBILIDAD Grupo C- EFECTO DE ION COMUN: Grupo D- PROBLEMAS SOBRE PRECIPITACIÓN CON RESPUESTAS

Más detalles

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT 1. Completa la taula següent: Símbol Z A protons neutrons electrons 27Co 60 90 Sr 38 8O 10 O 8 2. El Bor és format per una mescla de dos isòtops; l'un de massa

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL.

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL. Nom: Data: Grup: 2n ESO E NOTA LA MATÈRIA 1. Classifica els següents elements en la columna correcta: Longitud, 4 mm 3, ferro, temps, pintura, 7.9 g/cm 3, temperatura, 35 Kg, aigua, 4 m 3, superfície,

Más detalles

Página 1

Página 1 TEMA 5. CINÉTICA QUÍMICA Y EQUILIBRIO QUÍMICO 6.2) A una hipotética reacción química A + B C le corresponde la siguiente ecuación de velocidad: v = k [A] [B]. Indique: a) El orden de la reacción respecto

Más detalles

Unitat 8. Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg )

Unitat 8. Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg ) Unitat 8 Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg. 188-240) Index D1 8.1. Reacció química i energia 8.2. Velocitat de les reaccions químiques 8.3. Reaccions àcid-base 8.3.1.

Más detalles

CaF 2 H 2 O. NaCl N 2. SiO 2. Substàncies iòniques. Substàncies covalents moleculars. Substàncies covalents atòmiques. substàncies metàl liques

CaF 2 H 2 O. NaCl N 2. SiO 2. Substàncies iòniques. Substàncies covalents moleculars. Substàncies covalents atòmiques. substàncies metàl liques L enllaç químic CaF 2 NaCl Substàncies iòniques 2 O Substàncies covalents moleculars N 2 SiO 2 Cu C Substàncies covalents atòmiques Ir substàncies metàl liques La matèria per dins (o a nivell microscòpic)

Más detalles

Segona prova parcial de Fonaments de Química. Grau de Biologia i Dobles Titulacions 7/1/2016. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

Segona prova parcial de Fonaments de Química. Grau de Biologia i Dobles Titulacions 7/1/2016. NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Aquest examen consta de 4 preguntes. Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran (si escau) i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. En cada

Más detalles

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds 1. Expressa en quilograms la massa d una poma de 195g. 2. Indica el procediment que utilitzaries

Más detalles

9.-REACCIONES DE PRECIPITACIÓN

9.-REACCIONES DE PRECIPITACIÓN Equilibrio Químico-15 9.-REACCIONES DE PRECIPITACIÓN 9.1.- Producto de solubilidad Como ya se vio en el Tema 2, las sustancias iónicas se disuelven en disolvente polares como el agua, mediante un proceso

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

INTRODUCCION AL EQUILIBRIO PRECIPITACIÓN - SOLUBILIZACIÓN

INTRODUCCION AL EQUILIBRIO PRECIPITACIÓN - SOLUBILIZACIÓN INTRODUCCION AL EQUILIBRIO PRECIPITACIÓN - SOLUBILIZACIÓN Lo básico que debes saber de Química General 14-1 LA SOLUBILIDAD DE ELECTROLITOS FUERTES POCO SOLUBLES Compuesto Solubilidad Electrolito NaCl BaSO

Más detalles

Exercicis amb els applets (1 al 8) de la pàgina :

Exercicis amb els applets (1 al 8) de la pàgina : IES BELLVITGE SEMINARI DE FÍSICA I QUÍMICA Treball d estiu 2009 Treball de vacances d estiu. Química de 1r de Batxillerat Exercicis amb els applets (1 al 8) de la pàgina : http://www.xtec.net/~erodri24/pagina_quimica/pagina2quimicap.htm

Más detalles

Fe Cu Cu Fe E V. Zn Zn + 2e oxidació + 2H + 2e H reducció. CO + H O CO + 2H + 2e oxidació. Fe O + 6H + 6e 2Fe + 3H O reducció

Fe Cu Cu Fe E V. Zn Zn + 2e oxidació + 2H + 2e H reducció. CO + H O CO + 2H + 2e oxidació. Fe O + 6H + 6e 2Fe + 3H O reducció UNITAT 6 PILES I CEL LES ELCTROLÍTIQUES 1. Zn reductor i HCl oxidant + Zn Zn + e oxidació + H + e H reducció CO reductor i Fe O oxidant + CO + H O CO + H + e oxidació Fe O + 6H + 6e Fe + H O reducció +

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

EQUILIBRI QUÍMIC. 9 Equilibri Químic 1/5

EQUILIBRI QUÍMIC. 9 Equilibri Químic 1/5 9 Equilibri Químic 1/5 EQUILIBRI QUÍMIC 1. Principi de Le Chatelier II Considereu la reacció de dissociació: N 2 O 4 (g) 2 NO 2 (g) Hº = 58,2 kj/mol. Raoneu com variaria el grau de dissociació si: a) S

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles