Tècniques cognitives

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Tècniques cognitives"

Transcripción

1 Tècnica efectiva per ordenar les tensions de la vida quotidiana i aconseguir un bon funcionament del nostre organisme, ajuda a mantenir el nivell de salut i els estils de vida saludables. Fitxa tècnica DESCRIPCIÓ Símptomatologia sobre la que pot actuar aquest recurs: reducció de l ansietat generalitzada; tractament de possible tendència a patiment tipus fòbic; control de situacions de caràcter emocional amb patologies de relació a la hipertensió Les idees irracionals: partim de que en molts moments de la vida conscient mantenim una conversa amb nosaltres mateixos: és el nostre llenguatge intern del pensament, el qual comporta la descripció que fem sobre el món i la interpretació que en fem dels fets i successos. Si aquest llenguatge intern és del tot precís i s ajusta a la realitat, no és font de problemes. Però si és absurd, poc exacte en relació a la realitat, pot comportar estrès i altres trastorns de tipus emocional. La velocitat i invisibilitat dels pensaments dificulten moltes vegades la percepció correcta del pensament interior de les persones. El diàleg interior té més un caràcter reflexiu i automàtic, apareix de manera inconscient. Els pensaments moltes vegades comporten influencies poc positives. Efectes relacionats amb l estrès: - La utilització d aquestes tècniques permet aprendre a relaxar l ansietat i les reaccions psicosomàtiques davant l estrès. - Proporciona una major capacitat d autocontrol en les situacions quotidianes generadores d estrès. - Permeten generar resposta d afrontament positiu: relaxació muscular progressiva, racionalitzar les situacions que podrien provocar l estrès, relativitzar i alliberar la tensió. - Permet la creació d un seguit de vocabulari emocional d afrontament d estrès. - Fa possible el desenvolupar representacions mentals quotidianes que en altres moments poden distorsionar les reaccions. ORIENTACIONS DIDÀCTIQUES Cal entendre que les decisions que un mateix pren que no resulten encertades creen frustració, estrès i comporten una disminució de l autoestima.

2 Un dels objectius de la tècnica es fer possible: establir prioritats que posin èmfasi en les tasques prioritàries i més rellevants; aconseguir la racionalització del temps personal eliminant tasques poc prioritàries; prendre decisions bàsiques. Es pot aplicar a professorat de qualsevol etapa educativa. Individualment o en situació de parella i en petit equip. Cal un entorn de confiança i tranquil litat per portar a terme les pràctiques prèvies. De manera intensiva es pot aprendre la utilització de la tècnica en un temps curt. També és possible l ús en infants i joves tot i que cal orientar molt el procés de coneixement del recurs. Utilitzar algunes tècniques concretes comporta un període d aprenentatge i coneixements. Es fa necessari partir d una formació inicial en aquesta tècnica. L aprenentatge es pot portar a terme en equips de formació. Necessitat d aprofundir la tècnica a partir de bibliografia adequada. Cal reconvertir les orientacions de la tècnica en un hàbit d ús quotidià en totes les situacions de vida. EXEMPLIFICACIÓ Suscitar el pensament racional : Avaluar les opinions a partir de les guies de pensament descrites per David Goodman 1. No m afecta: Les situacions de la vida no em fan sentir ansietat. Sóc jo que quant parlo amb mi mateix dic coses que em produeixen aquesta sensació 2. Tot és exactament com hauria de ser: les coses i les persones són com són per un seguit de fets casuals, interpretacions personals, respostes individuals. Dir que les coses haurien de ser d una altre manera és creure que la successió de fets que la conformen es veu influenciada per elements màgics. 3. Tota persona s equivoca: cal fixar uns marges d errors raonables per a un mateix i pels demés és molt probable caure en la decepció i la infelicitat de manera molt ràpida. Exercicis d afrontament de l estrès: 1. Utilització prèvia de les tècniques de relaxació física i mental. 2. Relaxació a partir de jerarquitzar els fets més relaxants presents en la vida quotidiana de cadascú. Llistat de fets. Llistat de pensaments per a poder afrontar l estrès. 3. Aplicació de la resposta emocional: fet que provoca estrès - resposta física que genera - resposta conductal que provoca- pensament que origina. 4. Utilitzar els pensaments per alliberar les tensions: cal informar a l organisme que no hi ha motiu pel patiment ni per les conseqüències negatives. Utilitzar els pensaments positius. Reforçament de l èxit.

3 Entrenament assertiu: 1. Identificació dels estils bàsics en qualsevol conducta interpersonal: estil agressiu, estil passiu, estil assertiu. 2. Identificació d aquelles situacions en les que es desitja augmentar l efectivitat. Davant de situacions de caràcter conflictiu s analitza les possibles respostes. 3. Descripció de les situacions problemàtiques per a cadascú. Elecció i anàlisi de les situacions incòmodes per cadascú. Cal ser concret i explícit. 4. Escriure sobre com aconseguir el canvi de conducta en aquelles situacions personals descrites com a problemàtiques. Definir l objectiu i adaptar, limitar i millorar la resposta. 5. Utilització d un llenguatge corporal adequat: contacte visual, posició del cos còmode, llenguatge verbal clar i segur, gesticulació i expressió del rostre. 6. Aprendre a no caure en situacions de manipulació ni enganys tendents a l agressivitat interpersonal. Utilització d exercicis que ajudin a la tranquil litat i a evitar els aspectes irrellevants en les relacions. Saber administrar el temps efectiu: 1. Anàlisi de la distribució del temps que cadascú utilitza a partir de tres franges horàries. Inventari personal. Registre del temps personal i professional. 2. Establir prioritats en el temps de cadascú: tasques importants; dedicació horària satisfactòria i frustrant. Llistat d objectius immediats i a curt i llarg termini. 3. Exercicis per aprendre a guanyar temps: aprendre a dir no; ignorar els objectius no prioritaris establerts; incloure temps per imprevistos en l horari personal; planificar moments de descans. 4. Prendre decisions a partir dels objectius establerts i analitzar periòdicament el seu compliment. APLICACIONS La manera d interaccionar amb els demés es pot convertir en una font considerable d estrès a la vida personal i professional. L entrenament assertiu permet la reducció de l estrès a partir d un aprenentatge efectiu. La millora en els estats d estrès parteix de l aplicació de la tècnica de manera progressiva. És necessari experimentar a partir de les propostes d exercicis concrets. És molt important sentir-se segur en el diàleg interior. És molt útil i efectiu l ús d aquesta tècnica en el tractament d alteracions emocionals i ansietat derivada de les relacions interpersonals. Es pot practicar a partir de petit grup i, també, un mateix. Tot i que

4 l aprenentatge es pot iniciar en grup de formació és important assenyalar que la pràctica i utilització és de caràcter individual. Cal ser capaç de dedicar un temps només per la persona, de dedicació al seu estat físic i anímic. La qual cosa és molt favorable en la reducció de les situacions d estrès habituals i en situacions quotidianes. OBSERVACIONS: Aquesta tècnica parteix de la necessitat d un aprenentatge intensiu en els exercicis. Cal fer possible el diàleg interior i ser conscient que el pensament positiu actua a partir del convenciment de la persona. És bàsic l augment de la diversitat d exercicis que facilitin les respostes previstes assertives i la disminució de les que comporten agressivitat en les relacions. Així es fa possible una relaxació en les relacions interpersonals. En tots els exercicis cal una bona dosi de convenciment personal, insistència en les decisions i revaluació de la pràctica. FONTS D INFORMACIÓ: Llocs d informació molt àmplia sobre conceptes relacionats amb el recurs; aspectes relacionals amb els estats d ànim i d ajut en determinades situacions; aprendre exercicis d assertivitat; lectures recomanades; marc teòric del recurs; enllaços. Relació de documents escrits sobre el recurs; ampliació i aprofundiment de la temàtica al mateix temps que es pot utilitzar per tenir una visió global sobre el recurs; aproximació a la tècnica i relació amb l afrontament de l estrès. - Lazarus, R.S. : Estrés y emoción. Manejo e implicaciones en nuestra salud. Ed. Desclée de Brower, Bilbao Mckay, M i altres.: Técnicas cognitivas para el tratamiento del estrés. Ed. Martínez Roca, Barcelona Goldstein, A. I altres.: Habilidades sociales y autocontrol en la adolescencia.

5 Ed. Martínez Roca, Barcelona Mendez, F.X. i altres. : Técnicas de reestructuración cognitiva. Técnicas de modificación de conducta. Ed. Biblioteca nueva, Madrid, Pérez Álvarez, M. : Guía de tratamientos psicológicos eficaces (vol. II) Ed. Pirámide, Madrid Wilson, K.G. i altres.: Terapia de aceptación y compromiso. Ed. Pirámide, Madrid 2002 Material de suport: Lectura i reflexió de l article : Taller de habilidades sociales Apunts: De manera molt esquemàtica ens presenta una visió de molta qualitat sobre els processos d assertivitat i d ajuda cognitiva. Cal esmentar el llenguatge proper i partir d exemples quotidians. Anàlisi adequat sobre diferents maneres de portar a terme l entrenament assertiu. És important començar per aquesta lectura abans de consultar altre bibliografia i assessorar sobre les tècniques cognitives.

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA:

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA: Espai LÀBORA Barcelona Taller Entrevista de selecció per competències 8 de Juny 2015 Entitats promotores del Programa LÀBORA: Aspectes previs Professionals competents La selecció per competències Objectius

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

PNL (Programació Neurolingüística) - Mindfuness

PNL (Programació Neurolingüística) - Mindfuness PNL (Programació Neurolingüística) - Mindfuness Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2016 93 5795430 / Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest itinerari

Más detalles

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Objectius Aprendre les variables que influeixen en un negoci Aprendre els components d un model de negoci Definir la proposta de valor del projecte

Más detalles

Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de descàrrega d aplicacions per a mòbils intel ligents

Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de descàrrega d aplicacions per a mòbils intel ligents Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de descàrrega d aplicacions per a mòbils intel ligents Manuel Espejo Surós Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes Manel Rella Ruiz 14 de

Más detalles

L APRENENTATGE COOPERATIU

L APRENENTATGE COOPERATIU L APRENENTATGE COOPERATIU Una opció... que s expandeix a tota la comunitat educativa reflexió Los equipos investigan Per què fem A. Cooperatiu? És una oportunitat per Millorar les relacions interpersonals

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

L EXPRESSIÓ CORPORAL

L EXPRESSIÓ CORPORAL L EXPRESSIÓ CORPORAL Mim i Teatre EDUCACIÓ FÍSICA Fitxa teòrica - 1r ESO Índex 1. MAPA CONCEPTUAL... 3 2. ASPECTES GENERALS... 3 - Llenguatge corporal - Expressió corporal - Dramatització 3. ELEMENTS DE

Más detalles

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY HORARI DE MATÍ PROGRAMA CURS: TREBALL EN EQUIP DURADA: 20 hores OBJECTIUS: 1. Reconèixer les particularitats i diferències en la composició d un equip de treball, respecte

Más detalles

GERONTOLOGIA EDUCATIVA CONCEPTES BÀSICS DE LA DEPENDÈNCIA

GERONTOLOGIA EDUCATIVA CONCEPTES BÀSICS DE LA DEPENDÈNCIA e pm CONCEPTES BÀSICS DE LA DEPENDÈNCIA LA DEPENDÈNCIA SEGONS LA LLEI Dependencia es (art 2.2) la situación permanente, en la que se encuentran las personas que pecisan ayudas importantes de otra u otras

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT HISTÒRIA D ESPANYA SEGON DE BATXILLERAT TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN 1 Formació de l Estat liberal: 1. ANTIC RÈGIM I REFORMISME IL LUSTRAT 2. CRISI DE L ANTIC RÈGIM (1789 1833) 3. LA CONSTRUCCIÓ

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

Itinerari Psicopedagògic. Escoles Vedruna Catalunya

Itinerari Psicopedagògic. Escoles Vedruna Catalunya Itinerari Psicopedagògic Escoles Vedruna Catalunya Itinerari psicopedagògic El document que us presentem a continuació anomenat Itinerari psicopedagògic té com a objectiu principal «acompanyar el creixement

Más detalles

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili

Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Qüestionari de satisfacció per a usuaris del servei d ajuda a domicili Explicació del qüestionari: Es tracta d un qüestionari per conèixer el grau de satisfacció de l usuari. El temps estimat de resposta

Más detalles

LUSIONISME COM A MITJÀ DE COMUNICACIÓ

LUSIONISME COM A MITJÀ DE COMUNICACIÓ dissabte 12 de juny, Barcelona de 9 a 20 hores curs intensiu de IL LUSIONISME per Francesc Andreu Sabadell (Màgic Andreu) foto: T. Hosp. L Acadèmia Sala 1 Carrer Major de Can Caralleu, 1-7 08017 Barcelona

Más detalles

Matem. tiques de grans a petits

Matem. tiques de grans a petits Matem Matemàtiques tiques de grans a petits Presentació del projecte Matemàtiques de grans a petits és un projecte que neix amb la intenció de vincular els continguts matemàtics amb el desenvolupament

Más detalles

Cicle: 1r Objectius: - Reconèixer i diferenciar emocions i trets del caràcter personal. - Treballar el propi autoconeixement de forma positiva.

Cicle: 1r Objectius: - Reconèixer i diferenciar emocions i trets del caràcter personal. - Treballar el propi autoconeixement de forma positiva. Com som? Tema: Autoconeixement, identificació de diferents emocions i estats d ànim, reconeixement de diverses maneres de ser i anàlisi positiva de la pròpia. Cicle: 1r Objectius: - Reconèixer i diferenciar

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Accidents de treball

Accidents de treball Accidents de treball A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat 2992-23096-2017 A l'ajuntament fem prevenció de riscos laborals PRL Fullet Accidents de treball.indd 1 23/06/17

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Si inverteixes en canviar el teu món interior, pensaments i sentiments, el teu entorn exterior també començarà a canviar

Si inverteixes en canviar el teu món interior, pensaments i sentiments, el teu entorn exterior també començarà a canviar À Si inverteixes en canviar el teu món interior, pensaments i sentiments, el teu entorn exterior també començarà a canviar Et convido a anar més enllà de les teves limitacions i expandir el teu potencial

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA

OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA OBSERVACIÓ, DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN LA DISLÈXIA En col laboració amb el Col legi de Logopedes de Catalunya Barcelona, 28 d octubre de 2011 L escriptura és un codi de comunicació social que té característiques

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent www.upc.edu/rima Descobrim l aprenentatge autònom Jornades d Innovació docent de RIMA Barcelona, 11 de juliol del 2011 Jordi.marce@upc.edu Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA

Más detalles

"Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura

Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura "Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura Autors: Albert Ledesma Castelltort i Assumpció González Mestre. Programa de

Más detalles

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea Per què és necessària la P. F.? Millora les capacitats condicionals i conseqüentment el rendiment Disminució risc de patir malalties

Más detalles

Millorar la comunicació amb Coaching i PNL

Millorar la comunicació amb Coaching i PNL Millorar la comunicació amb Coaching i PNL PROGRAMACIÓ NEURO - LINGÜÍSTICA - Programació: el nostre cervell funciona com si fos el software que cadascú de nosaltres creem en funció de les nostres circumstàncies,

Más detalles

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE Terrassa COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE A PARTIR DE LES TÈCNIQUES D ESTUDI Context

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

30 hores (15 h presencials i 15 h online) Personal tècnic dels ens locals i personal de la policia local.

30 hores (15 h presencials i 15 h online) Personal tècnic dels ens locals i personal de la policia local. Pla Docent Anàlisi de problemes i presa de decisions Dades de l acció formativa Modalitat formativa: Durada: Destinataris: Curs semipresencial 30 hores (15 h presencials i 15 h online) Personal tècnic

Más detalles

1. La pressupostació orientada a resultats: marc conceptual

1. La pressupostació orientada a resultats: marc conceptual 1. La pressupostació orientada a resultats: marc conceptual EAPC 22/05/2009 3 Preguntes a les que hauria de poder respondre el pressupost El pressupost: principal eina de definició i explicació de l acció

Más detalles

L Aula de la Mar. C/ Francesc Femenias, Palma (Es Portitxol) Aula de la mar

L Aula de la Mar. C/ Francesc Femenias, Palma (Es Portitxol) Aula de la mar L Aula de la Mar L Aula de la Mar -sa Petrolera- és un centre d interpretació del medi marí que posa a l abast dels alumnes i professors de les Illes, i també del públic en general, un conjunt d elements

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Observatori de Govern Local

Observatori de Govern Local El món local, un univers complex Durant els 40 anys des de la restabliment dels ajuntaments democràtics, les institucions locals s han anat configurant com un element clau del nostre sistema polític. En

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller Cicle mitjà (3r i 4t) 120 min. Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han

Más detalles

EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura

EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura Maó, dissabte 28 de novembre de 2015 Josep Antoni Fluixà Director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura Idees i qüestions prèvies

Más detalles

FORMACIÓ 2018 BARCELONA* Voluntariat

FORMACIÓ 2018 BARCELONA* Voluntariat FORMACIÓ 2018 BARCELONA* Març en l àmbit de la salut (8 hores) Dates: 3 de març Horari: 10 a 14h i 15 a 19h Termini inscripcions: 22/01/2018 23/02/2018 Iniciació al voluntariat (12 hores) Curs molt útil

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

NOU RELIGIÓ CATÒLICA PRIMÀRIA. Religió Catòlica

NOU RELIGIÓ CATÒLICA PRIMÀRIA. Religió Catòlica RELIGIÓ CATÒLICA 205 ÍADAPTAT AL CURR CULUM Religió Catòlica PRIMÀRIA EMOCIONA T: JA HA ARRIBAT EL KAIRÉ! L emoció d educar, l emoció d aprendre El Nou Kairé dóna resposta a allò que tu, com a mestre,

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

RELIGIÓ CATÒLICA. Educació Primària

RELIGIÓ CATÒLICA. Educació Primària RELIGIÓ CATÒLICA Educació Primària ALEGRA T, ARRIBA KAIRÉ! L emoció d educar, l emoció d aprendre Kairé respon al que tu, com a mestre, ens has anat explicant al llarg de la teva experiència docent. Volem

Más detalles

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5 Títol: Indemnització de 16 milions. Nivell: Tipologia textual: el text periodístic. Primer cicle d ESO (2n) Introducció: A partir d una notícia on-line del diari portiguès Correio da manhã s estudien les

Más detalles

Nom i Cognoms: 2- Des del punt de vista de la direcció de l empresa, organitzar és:

Nom i Cognoms: 2- Des del punt de vista de la direcció de l empresa, organitzar és: 5 d octubre de 2007 Nom i Cognoms: Grup: [01] Preguntes tipus test ( cada errada descomptarà un 25% de la nota ): 1- La planificació és un procés que consisteix a: a) Definir objectius i posar els mitjans

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat La tecnologia i el procés tecnològic La tecnologia és la ciència que estudia i aplica el conjunt de coneixements teòrics i pràctics que la humanitat ha

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

ÀREA DE SUPORT I ATENCIÓ A FAMÍLIES

ÀREA DE SUPORT I ATENCIÓ A FAMÍLIES ÀREA DE SUPORT I ATENCIÓ A FAMÍLIES - Programes i líneas d intervenció Jornada : L Atenció a les famílies en l àmbit de la salut mental. 8 Febrer 2013. FEDERACIÓ SALUT MENTAL CATALUNYA ORÍGEN: 1996 2013

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS

UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS UNITAT PLANTILLES I FORMULARIS 1 Plantilles Una plantilla és un patró d arxius que s utilitza per crear els documents de forma més ràpida i senzilla. Tot document creat amb Ms Word està basat en una plantilla.

Más detalles

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Maite Carol Juny 2014 LA GESTIÓ ECONÒMICA DEL SERVEIS EDUCATIUS LOCALS: UNA NECESSITAT PER A GARANTIR UN SERVEI DE QUALITAT

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

TEMA 3: EL PRIMER AMOR

TEMA 3: EL PRIMER AMOR TEMA 3: EL PRIMER AMOR L'autoestima 10ª sessió: Expressar i rebre lloançes. 11ª sessió: Què és l autoestima. 12ª sessió: Jo sóc tu, tu ets jo. Tots els deserts amaguen un pou. El petit príncep 10ª sessió.

Más detalles

T.5.- Teories d organització estructural

T.5.- Teories d organització estructural T.5.- Teories d organització estructural Teories d organització estructurals 1. Burocràcia de Max Weber (1864-1920) 2. Organització científica del treball de F. Taylor (1856-1915) 3. El procés de direcció

Más detalles

FOTOGRAFIA DE LES PERSONES MAJORS QUALITAT DE VIDA ENVELIMENT ACTIU. Objectius PERFIL SOCIODEMOGRÀFIC. Com ens veim?

FOTOGRAFIA DE LES PERSONES MAJORS QUALITAT DE VIDA ENVELIMENT ACTIU. Objectius PERFIL SOCIODEMOGRÀFIC. Com ens veim? Objectius LES RELACIONS ENTRE PADRINS I NÉTS Lluís Ballester, Belén Pascual, Marga Vives, Maria Antònia Gomila Gifes Dept. Pedagogia i Didàctiques Específiques Conèixer els principals indicadors socials

Más detalles

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS 2018-19 Sessions del seminari i horari: DE 11:30 H A 13:30 SALA D ACTES DEL SERVEI EDUCATIU ACREDITACIÓ : 15 HORES ( 10 presencials + 5 treball en el centre presentació

Más detalles

AJUNTAMENT D ALMUSSAFES 9 de maig de 2012

AJUNTAMENT D ALMUSSAFES 9 de maig de 2012 AJUNTAMENT D ALMUSSAFES 9 de maig de 2012 Moment de canvi QUÈ ÉS UNA CRISI? Respostes habituals ja no serveixen Procés d adaptació: posa en joc nous recursos cognitius emocionals conductuals CRISI ECONÒMICA

Más detalles

Conceptes. Reguladora. Factors de risc psicosocial. Ecologia emocional

Conceptes. Reguladora. Factors de risc psicosocial. Ecologia emocional Conceptes Ecologia emocional Reguladora Factors de risc psicosocial Que és el risc psicosocial? Aquelles característiques de les condicions de treball i, especialment, de la seva organització que afecten

Más detalles

COM MILLORAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT Psiquiatra Infanto-Juvenil UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA CENTRE MÈDIC TEKNON

COM MILLORAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT Psiquiatra Infanto-Juvenil UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA CENTRE MÈDIC TEKNON COM MILLORAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT Psiquiatra Infanto-Juvenil UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA CENTRE MÈDIC TEKNON DETERMINISME GENÈTIC DESENVOLUPAMENT DEL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL FAMÍLIA

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

ACCIONS I PROGRAMES DE PREVENCIÓ DE LA DROGODEPENDÈNCIA ALS CENTRES EDUCATIUS

ACCIONS I PROGRAMES DE PREVENCIÓ DE LA DROGODEPENDÈNCIA ALS CENTRES EDUCATIUS ACCIONS I PROGRAMES DE PREVENCIÓ DE LA DROGODEPENDÈNCIA ALS CENTRES EDUCATIUS CÀNNABIS COM HO VIUS Exposició guiada en format còmic que té com objectiu informar sobre les conseqüències de l ús del cànnabis

Más detalles

Robots de dispensació automàtica

Robots de dispensació automàtica 6a Jornada de Seguretat del Pacient i Medicaments El paper de les noves tecnologies en l ús segur dels medicaments Robots de dispensació automàtica Aurèlia Garcia Sala 14 Abril 2015 LA NOSTRA EXPERIÈNCIA

Más detalles

Guia del candidat. Examen d acreditació lingüística Anglès B2. CertAcles

Guia del candidat. Examen d acreditació lingüística Anglès B2. CertAcles Guia del candidat Examen d acreditació lingüística Anglès B2 CertAcles Característiques generals Quin és l objectiu de l examen? L examen d acreditació lingüística CLUC d anglès B2 té com a objectiu avaluar

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA 2014-15 FCSB EVOLUCIÓ DE LA PARTICIPACIÓ GLOBAL DELS ESTUDIANTS EN LES ENQUESTES 80 70 Curs/Semestre Fisioteràpia Infermeria Nutrició Mitjana 3 tit. 200910, 34 27,09 32,76 31,28

Más detalles

UNITAT REVISAR EL DOCUMENT

UNITAT REVISAR EL DOCUMENT UNITAT REVISAR EL DOCUMENT 1 Seleccionar l idioma del document Ms Word proporciona diferents eines per a corregir l ortografia dels documents. El primer pas que s ha de realitzar per activar la correcció

Más detalles

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA

ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESCOLA DE FAMÍLIA 4.COM FOMENTAR LA COMUNICACIÓ PARES-FILLS? DR. JORDI SASOT UNITAT DE PAIDOPSIQUIATRIA 4.1. ESCOLA DE FAMÍLIA ESTRUCTURES FAMILIARS ACTUALS LA FAMÍLIA AVUI CADA DIA QUE PASSA HI HAN MES

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Barcelona Activa Capacitació Professional i Ocupació Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: És probable que vulguis donar un gir professional a la teva vida i treballar en allò

Más detalles

Idees força. Formació de formadors per a l acompanyament al projecte 1x1. 12 al 15 de gener de EQUIP DE FORMADORS DEL CETEI

Idees força. Formació de formadors per a l acompanyament al projecte 1x1. 12 al 15 de gener de EQUIP DE FORMADORS DEL CETEI Idees força Formació de formadors per a l acompanyament al projecte 1x1 12 al 15 de gener de 2010 EQUIP DE FORMADORS DEL CETEI info@cetei.info Av. M. D. Bellvitge 100, 08907 L Hospitalet - Tel. +34 93

Más detalles

COM ORGANITZEM L AULA? Agrupament de l alumnat i estructura de l activitat cooperativa.

COM ORGANITZEM L AULA? Agrupament de l alumnat i estructura de l activitat cooperativa. EDU 21 XVII TRIBUNA: COM ORGANITZEM L AULA? Agrupament de l alumnat i estructura de l activitat cooperativa. Pere Pujolàs 17 de novembre de 2011 L aula, una petita comunitat d aprenentatge Interdependència

Más detalles

Eines bàsiques de PNL per a docents

Eines bàsiques de PNL per a docents CURS 2014-2015 TARDOR 2014 3 NOVEMBRE AL 14 DESEMBRE 2014 Guia docent: Eines bàsiques de PNL per a docents Primària Secundària. Codi - REC0123127 / 2014-2015 Professor/a: Lorena Araujo Convocatòria: Tardor

Más detalles

Jornada de presentació de PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES. Crp-Cervera. 15 d abril de 2009 Francesc Solans

Jornada de presentació de PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES. Crp-Cervera. 15 d abril de 2009 Francesc Solans Jornada de presentació de PISSARRES DIGITALS INTERACTIVES. Crp-Cervera. 15 d abril de 2009 Francesc Solans [fsolans@xtec.cat] QUÈ ÉS UNA PISSARRA DIGITAL (PDI)? ORDINADOR PC o PORTÀTIL PROJECTOR. El projector

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

TFC GESTIÓ. i NFORMÀTICS P ROJECTES CLASSIFICACIÓ DE. i EDT AUTOR: JAVIER MOLLÀ CALABUIG TUTORA: ANA CRISTINA DOMINGO TRONCHO

TFC GESTIÓ. i NFORMÀTICS P ROJECTES CLASSIFICACIÓ DE. i EDT AUTOR: JAVIER MOLLÀ CALABUIG TUTORA: ANA CRISTINA DOMINGO TRONCHO TFC GESTIÓ DE PROJECTES CLASSIFICACIÓ DE P ROJECTES i NFORMÀTICS i EDT AUTOR: JAVIER MOLLÀ CALABUIG TUTORA: ANA CRISTINA DOMINGO TRONCHO 18/06/2012 1. Introducció 2. 3. Concepte de Projecte TI Classificació

Más detalles