formació Programa d activitats formatives Curs docent 2019

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "formació Programa d activitats formatives Curs docent 2019"

Transcripción

1 de formació Programa d activitats formatives Curs docent 2019

2 PRÒLEG L Hospital Sagrat Cor any rere any fa un esforç considerable per tal d oferir una formació continuada diversa, actualitzada i en definitiva de qualitat. De nou aquest any 2019 presentem el programa d activitats formatives de l aula de formació com un dels tres eixos principals, juntament amb el pla de formació i les jornades científiques, de la formació continuada a la nostra Institució. La formació continuada, el manteniment i l adquisició d habilitats i de nous coneixements, és una obligació professional i ètica, inherent a les professions sanitàries i/o de les ciències de la salut, per garantir un nivell adequat d atenció a les persones que tractem i cuidem. Com cada any elaborem aquest programa a partir de les propostes dels professionals recollides a través d enquestes, de les necessitats de formació lligades a les demandes de l administració sanitària, del nostre pla estratègic i en base al nostre Marc d Identitat. Aquest any especialment hem fet un treball de coordinació entre el pla de formació i l aula per tal d oferir una oferta formativa coherent i integrada. Com a novetat d aquest any cal destacar la reorganització del programa a partir de les opinions i necessitats dels professionals. D aquesta manera hem canviat l horari habitual, s han compactat les sessions clíniques per línies de servei i s han revisat els seminaris amb un format més breu i creiem més atractiu. Des de la Direcció i a través de la Comissió de Docència i Investigació us animem a participar activament d aquesta proposta formativa majoritàriament construïda amb l esforç de molts professionals del centre, que de manera desinteressada i entusiasta, comparteixen els seus coneixements i experteses amb la resta de companys. Aprofito per fer una menció especial al Dr. Fernando Boatas per la seva dedicació i compromís amb la formació continuada i la formació d especialistes al nostre centre. Gràcies Dr. Carles Franquelo Coordinació general: Dr. Carles Franquelo. Director mèdic Dr. Fernando Boatas. Cap d estudis. Hospital Sagrat Cor

3 ÍNDEX 1 CICLE GENERAL DE CONFERÈNCIES 2 CICLE GENERAL DE SESSIONS CLÍNIQUES 3 FORMACIÓ CONTINUADA EN ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 4 PROGRAMA DE FORMACIÓ CONTINUADA POSTGRADUADA: A. Sessions monogràfiques B. Supervisió de casos clínics C. Seminari de lectura de clàssics D. Seminari de lectures de S. Freud E. Seminari de tècniques de psicoteràpia F. Supervisió de casos de psicoteràpia G. Seminari de psicofarmacologia 5 SESSIONS D INVESTIGACÍÓ 6 SESSIONS BIBLIOGRÀFIQUES SEMINARIS TEMÀTICS A. Seminari de clínica infanto-juvenil Psicosi en la Infància. B. Seminari de Teràpia Breu Estratègica: casos clínics. C. Seminari de Bioètica. D. Seminari sobre Patologia afectiva resistent: Clínica i terapèutica de la depressió refractaria i Abordatge del trastorn bipolar resistent. E. Seminari d intervenció ambulatòria en Teràpia Dialéctico-Conductual amb TLP. F. Seminari Salut Mental Perinatal. G. Seminari l'arquetip de l'heroi. La imatge del canvi. 8 ACTIVITATS FORMATIVES FIDMAG Amb la col laboració:

4 1 CICLE DE CONFERÈNCIES 20 FEBRER 2019 Programes de Reinserció Laboral. Serveis de Rehabilitació Comunitària de l Hospital Sagrat Cor. 20 MARÇ 2019 Psiquiatria Transcultural. Dr. Francisco Collazos. Coordinador del programa de Psquiatría Transcultural. Hospital Universitari Vall d Hebron. Coordinador Unitat Integrada de Psquiatria d Adults San Rafael-Vall d Hebron. 29 MAIG 2019 Salut Mental a França. Dr. Dan Sarivan. Psiquiatre. Hospital Les Magnolias. Ballainvilliers, França. 9 OCTUBRE 2019 Maltractament infantil. Sr. Fernando Lacasa. Psicòleg. Cap atenció comunitària Infanto Juvenil Hospital Sant Joan de Déu. 20 NOVEMBRE 2019 Dilemes ètics. Dr. Josep Mª Pifarré. Director dels serveis de salut mental de GSS Hospital Universitari de Santa Maria. Director de Salut Mental de Sant Joan de Déu Terres de Lleida Coordinació: Dr. Carles Franquelo Dr. Fernando Boatas Dr. Manel Sánchez Horari: Aula docent. Hospital Sagrat Cor. D a hores. 2 CICLE GENERAL DE SESSIONS CLÍNIQUES 23 GENER 2019 Serveis d atenció comunitària en Salut Mental 1 13 FEBRER 2019 Unitat de Patologia Dual i CASDs 13 MARÇ 2019 Àrea de Rehabilitació Hospitalària i Comunitària en Salut Mental 1 ABRIL 2019 Unitat d Aguts i Subaguts 15 MAIG 2019 Àrea Infantil i Juvenil 16 OCTUBRE 2019 Àrea de Psicogeriatria i Sociosanitària 13 NOVEMBRE 2019 Serveis d atenció comunitària en Salut Mental 2 Recomanacions per a la presentació de CASOS CLÍNICS: a. Casos d interès, ja sigui per la seva complexitat, dubtes diagnòstics i/o terapèutics o interès formatiu. b. Es recomana que hagin requerit intervencions en diferents nivells i serveis assistencials. c. La informació teòrica no ha de suposar més del 25% de la sessió donat que es tracta de presentacions eminentment clíniques. 15 dies abans es comunicarà a secretaria docent: títol, ponent/s i breu descripció temàtica. Coordinació: Dr. Carles Franquelo Dr. Fernando Boatas Horari: Aula docent. Hospital Sagrat Cor. D a hores.

5 3 FORMACIÓ CONTINUADA EN ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 6 FEBRER 2019 Urgències i emergències a Subaguts. Dr. Joan Solà. Director Àrea de Dependència de la Fundació Sociosanitària de Mollet. 6 MARÇ 2019 Criteris STOP-START. Dr. Antoni Monllau. Metge geriatra responsable de l Hospital de Dia de Martorell i Sant Feliu de Llobregat de l Hospital Sagrat Cor. 3 ABRIL 2019 Sessió pràctica del registre del RUG. Oscar Garcia. Coordinador d Infermeria de l Àrea Sociosanitària de l Hospital Sagrat Cor. 8 MAIG 2019 Insuficiència cardíaca terminal. Dra. Marta Vidal. Metge internista responsable de la UFISS de l Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. 2 OCTUBRE 2019 Microbiota intestinal en la salut de la gent gran. Dr. David Herrero. Cap de la Unitat d ortogeriatria Parc Sanitari Sant Joan de Deu de Sant Boi de Llobregat. Coordinació: Dr. Santiago Bernades Aula docent. Hospital Sagrat Cor. 6 NOVEMBRE 2019 Tractament de la diabetis mellitus i els nous fàrmacs. Horari: D a hores. Dr. Ernesto Guevara. Metge adjunt a la Unitat Geriàtrica de Subaguts i de Convalescència del Centre Sociosanitari Vallparadís, Mutua de Terrassa 4 FORMACIÓ CONTINUADA POSTGRADUADA A SESSIONS MONOGRÀFIQUES 30 GENER 2019 Ajuda m sense que me n adoni. Sr. Juan José Franco 2 FEBRERO 2019 Abordatge d infermeria en el suïcidi Sr. Jorge Torres Vallejo. 2 MARÇ 2019 L ús d antipsicòtics en la psicosi. Abast, limitacions i alternatives. Dra. Paula María Díaz 22 MAYO 2019 Antipsiquiatria i models alternatius. Sr. Juan Hernández 12 JUNY 2019 La Psiquiatria d enllaç i Interconsulta. Dra. Clàudia Avella 19 JUNY 2019 Teràpia familiar sistèmica. Sra. Alba Magariño 4 SETEMBRE 2019 Psiquiatria transcultural. Dra. Vanesa Hidalgo 25 SETEMBRE 2019 Adiccions del S.XXI Sr. Vicente Vidal López. 23 OCTUBRE 2019 Psiquiatria infanto-juvenil. Dr. Samuel Jesús Suárez 30 OCTUBRE 2019 Trastorn límit de la personalitat. Sra. Sara Pérez 2 NOVIEMBRE 2019 Síndrome alcohòlic fetal Sra. Ana Ayala Marin. 11 DICIEMBRE 2019 Esquizofrènia. Sra. Alba Martínez Coordinació: Dr. Fernando Boatas Sra. Francesca Amores Dra. Àgueda Solivellas Sra. María Plana Horari: Aula docent. Hospital Sagrat Cor. D a hores.

6 4 FORMACIÓ CONTINUADA POSTGRADUADA B SUPERVISIÓ DE CASOS CLÍNICS Coordinació: Dr. Pedro Yscadar Sala reunions Unitat d Aguts. Hospital Sagrat Cor. Periodicitat: Quart dimecres de mes, de gener a desembre Horari: De a hores. C SEMINARI DE LECTURA DE CLÀSSICS D SEMINARI DE LECTURES DE S. FREUD E SEMINARI DE TÈCNIQUES DE PSICOTERÀPIA F SUPERVISIÓ DE CASOS DE PSICOTERÀPIA G FSEMINARI DE PSICOFARMACOLOGIA Coordinació: Dr. Javier Valls Sala reunions Unitat d Aguts. Hospital Sagrat Cor. Periodicitat: Segon dimecres de mes, de gener a desembre Horari: De a hores. Coordinació: Dr. Daniel Bruzzese Sala reunions Unitat d Aguts. Hospital Sagrat Cor. Periodicitat: Primer, tercer i cinquè dimecres de mes, de gener a desembre Horari: De a hores. Coordinació: Sr. José Luis Trujillo Sala reunions Unitat de Patologia Dual. Hospital Sagrat Cor. Periodicitat: Primer, tercer i cinquè dimecres de mes, de gener a desembre Horari: De a hores. Coordinació: Sra. Francesca Amores Biblioteca. Hospital Sagrat Cor. Periodicitat: Segon dimecres de mes, de gener a desembre Horari: De a hores. Coordinació: Dra. Àgueda Solivellas Aula docent. Hospital Sagrat Cor. Periodicitat: Primer dimecres de mes, de gener a desembre Horari: De a hores. 5 SESSIONS D INVESTIGACIÓ 10 ABRIL 2019 Auto i heteroagressivitat: Implicacions clíniques en el trastorn bipolar i els estats mixtes. Dra. Norma Verdolini. Investigadora. FIDMAG. 4 DESEMBRE 2019 Subcomissió d investigació. Memòria Dr. Manel Sánchez. Psiquiatre. President de la Subcomissió d'investigació. Hospital Sagrat Cor. Coordinació: Dr. Manel Sánchez Horari: Aula docent. Hospital Sagrat Cor. D a hores.

7 6 SESSIONS BIBLIOGRÀFIQUES Revisions bibliogràfiques i discussió de literatura científica. Constaran del comentari crític d un article original, preferentment publicat, dins de l últim any, procedent de les revistes i publicacions existents a la biblioteca o bé d altres, incloses les publicacions electròniques: American Journal of Psychiatry British Journal of Psychiatry Archives of General Psychiatry Schizophrenia Bulletin New England Journal of Medicine Medicina Clínica Journal of Neurology and Geriatric Psychiatry Revista de Neurología Anales de Psicología British Journal of Clinical Psychology Altres En finalitzar la sessió deixar una còpia de l article a la biblioteca al lloc destinat. Coordinació: Dr. Manel Sánchez Horari: Aula docent. Hospital Sagrat Cor. Dies de sessió docent de 9.30 a hores.

8 SEMINARIS A SEMINARI DE CLÍNICA INFANTO-JUVENIL: PSICOSIS EN LA INFANCIA Objectiu: Recorregut per la psicosi i l autisme a l edat infantil i juvenil. Tema 1: La Construcció del psiquisme I. Tema 2: La Construcció del psiquisme II. Tema 3: La Construcció del psiquisme III. Tema 4: La Construcció del psiquisme IV. Tema 5: Psicosis en la primera infància I Tema 6: Psicosis en la primera infància II Tema : Psicosis en la primera infància I Tema 8: Quadres psicòtics en nens grans Tema 9: Trauma infantil precoç Tema 10: Clínica de la psicosis Tots els professionals de l Hospital Sagrat Cor, interessats en clínica psicoanalítica infantil. Docent: Sra. Maria Elena Sanmartino. Psicòloga Clínica i Psicoanalista. Durada i dates: Anual. Tercer divendres de cada mes de gener a desembre 2019 (excepte mes de juliol i agost). De a hores. Aula Docent del Ravell.

9 B SEMINARI TERÀPIA BREU ESTRATÈGICA: CASOS CLÍNICS Objectius: El present seminari té per objectiu aprofundir en el coneixement de la Teràpia Breu Estratègica, en especial en allò referent a la seva aplicació clínica i assistència. Com a continuació del seminari introductori realitzat el curs anterior, de caràcter més teòric, enguany el focus de treball anirà dirigit a l estudi de casos clínics des d una perspectiva estratègica, amb la intenció de realitzar-ne el diagnòstic operatiu i dissenyar un pla de treball que inclogui les estratègies i els elements relacionals i comunicatius adients a cada cas. Es treballarà la major part del temps a través d exercicis pràctics, partint de la presentació de casos clínics per part dels assistents. Tema 1: Fonaments de la TBE (repàs breu de continguts del curs anterior). Tema 2: Estudi de casos: Diagnòstic operatiu - Lògiques no ordinàries associades al cas. - Solucions intentades - Resistències Diàleg estratègic Pla terapèutic - Estratègies relacionals, comunicatius i tècnics. - Aspectes relacionals, comunicatius i tècnics. Seguiment, consolidació i finalització Professionals assistencials de l Hospital Sagrat Cor de l Àrea de Salut Mental. Es molt recomanable, tot i que no imprescindible, haver realitzat el seminari de l any anterior sobre BTE, ja Sigui el de d adults com el d infanto-juvenil. En cas contrari, es recomana contactar abans de l inici del curs amb el Docent per tal que se li faciliti bibliografia complementària que permiti un millor seguiment dels continguts. Docent: Roger Ballescà. Psicòleg. Hospital Sagrat Cor. Durada i data: 12 hores distribuïdes en 3 dies (12, 19 i 26 de març 2019) De 9:30 a 13:30 hores. Aula docent i Saló d Actes. Hospital Sagrat Cor. Participants: Límit inscripció: 30 persones C SEMINARI DE BIOÈTICA Objectius: Dotar als professionals de salut mental i sociosanitaris de coneixements per: Introduir-se i familiaritzar-se en conceptes i procediments de la bioètica en l actualitat. Aprendre a identificar conflictes, analitzar situacions i prendre decisions des d una perspectiva ètica integrada en la clínica. Tema 1: Bioètica: Origen i Principis. Tema 2: CEA Sagrat Cor. Tema 3: Metodologia d Anàlisi de Casos. Tema 4: Taller de casos. Professionals de l Hospital Sagrat Cor interessats en adquirir coneixements en la presa de decisions clíniques incloent la deliberació bioètica. Docents: Dr. David Lorenzo. Doctor en Filosofia. Consultor CEA. Hospital Sagrat Cor. Sr. Miguel Ruiz. Psicòleg clínic. Àrea de Rehabilitació Salut Mental. Secretari del CEA. Hospital Sagrat Cor. Dr. Santi Bernades. Coordinador Àrea Sociosanitària.Hospital Sagrat Cor. Durada i dates: 5 hores (9 abril 2019). De 9.00 a hores. Aula docent. Hospital Sagrat Cor. Participants: Límit inscripció: 30 persones.

10 D SEMINARI SOBRE PATOLOGIA AFECTIVA RESISTENT Objectius: El present seminari té com a objectiu principal aprofundir en les condicions de manca de resposta dels trastorns afectius greus. Aquestes condicions han de ser sempre identificades al marge de la manca de resposta per utilització inadequada o insuficient dels recursos terapèutics. La resistència real o refractarietat d alguns quadres afectius severs és un problema clínic i terapèutic de primer ordre que sovint complica l abordatge terapèutic, les estratègies assistencials i la qualitat de vida del pacient i de la seva família. Tema 1: Conceptes de remissió parcial, remissió completa, manca de resposta terapèutica, resistència i refractarietat. Tema 2: Depressió resistent Avaluació diagnòstica Estratègies terapèutiques - Tractament psicofarmacològic - Teràpia electroconvulsiva Tema 3: Trastorn Bipolar resistent al tractament. - Clínica del Trastorn Bipolar refractari al tractament - Ciclació ràpida i complexitat terapèutica - Us de psicofàrmacs en el Trastorn Bipolar Resistent. - Teràpia Electroconvusilva Professionals assistencials de l Hospital Sagrat Cor de l Àrea de Salut Mental Docent: Dr. Narcís Cardoner. Psiquiatra. Hospital Universitari Parc Taulí. Sabadell. Dr. Salvatore Aguilar. Psiquiatra. Centre Adults Salut Mental Benito Menni. Sant Boi de Llobregat. Durada i data: 4 hores ( de maig 2019) De 9:30 a 13:30 hores. Aula docent i Saló d actes. Hospital Sagrat Cor. Participants: Límit inscripció: 30 persones E SEMINARI INTERVENCIÓ AMBULATÒRIA EN TERÀPIA DIALÈCTICO- CONDUCTUAL AMB TLP Objectiu: Adquisició de coneixements en un programa d intervenció ambulatòria en Teràpia Dialècto-Conductual (TDC) per a pacients amb trastorn límit de personalitat (TLP). Aquest programa inclou teràpia grupal breu d habilitats, de 3 mesos de duració, amb o sense monitoratge a traves d APP fins els 6 mesos posteriors al tractament grupal, que pot ser complementari al tractament habitual al CSMA. El curs de formació estaria basat en l estructura del grup d habilitats descrit.. Professionals assistencials de l Hospital Sagrat Cor de l Àrea de Salut Mental. Docent: Sra. Irene Álvarez. Psicòloga. Centre Salut Mental d Adults de Vilafranca. Hospital Sagrat Cor. Durada i data: 8 hores distribuïdes en dos dies (21 maig i 11 de juny 2019). De 9.30 a hores. Aula docent i Saló d Actes Hospital Sagrat Cor. Participants: Límit inscripció: 30 persones.

11 F SEMINARI SALUT MENTAL PERINATAL Objectius: Aproximació als aspectes psiquiàtrics i psicològics en el procés d`embaràs i post-part. Tema 1: Introducció als conceptes bàsic de Salut Mental Perinatal. Tema 2: Aspectes emocionals en el procés d embaràs i post-part. Tema 3: Abordatge psicofarmacològic en salut mental i perinatal. Tema 4: Situacions especials : dol perinatal, infertilitat. Tema 5: Descripció del circuit de col laboració ASSIR i Salut Mental Professionals de l Hospital Sagrat Cor interessats en Salut Mental perinatal Docent: Sra. Patricia Cano. Psicòloga Clínica. Centre de Salut Mental d Adults de Martorell. Sra. Lola Cubero. Psicòloga Clínica. Centre de Salut Mental d Adults de Martorell. Dra. Ester Cerrillo. Psiquiatra. Centre de Salut Mental d Adults de Martorell. Durada i dates: 5 hores (15 d octubre 2019). De 9.00 a hores. Aula docent. Hospital Sagrat Cor. Participants: Límit inscripció: 30 persones. G SEMINARI SOBRE L ARQUETIP DE L HEROI: LA IMATGE DEL CANVI Objectius: Definir el concepte del Jo dintre de la psicologia analítica Entendre la individualització com el desenvolupament psíquic al llarg de la vida Entendre els trastorns mentals com una expressió de les alteracions del desenvolupament psíquic Aportar eines practiques des de la psicologia analítica per l abordatge dels trastorns mentals Tema 1: Teoria general dels complexes Tema 2: El complexa del jo i la figura de l heroi Tema 3: El camí com procés d individualització Tema 4: Aventures i avatars de l heroi. Les sin sortides del desenvolupament personal Tema 5: Els diferents tipus d heroi Tema 6: Les imatges del heroic en l actualitat i en la clínica Tema : El heroic en les unitats d aguts i de salut mental. Tema 8: La figura de l heroi en els trastorns greus de personalitat i les addiccions Tema 9: La funció del heroic en la psicoteràpia Professionals assistencials de l Hospital Sagrat Cor. Docents: Sr. Jose Luis Trujillo. Psicòleg. Hospital Sagrat Cor. Dr. Pedro Yscadar. Psiquiatra. Hospital Sagrat Cor. Durada i data: 10 hores distribuïdes en 2 dies (5 i 12 novembre 2019) De 9:00 a 14:00 hores. Aula docent. Hospital Sagrat Cor. Participants: Límit inscripció: 30 persones

12 8 ACTIVITATS FORMATIVES FIDMAG A XI B VI C D VI E III CURS TEÒRIC-PRÀCTIC DE TERÀPIA ELECTROCONVULSIVA Coordinació: Emilio Rojo, Oscar Pino, Oscar Alcoverro Dates i horari: 2, 28 i 29 de març. Un total de 21 hores, en horari de 8:30 a 1:00 Adreçat a: Preu: BÀSIC DE METODOLOGIA DE LA INVESTIGACIÓ EN INFERMERIA (bonificable Fundació Tripartita) Coordinació: Isabel Feria Dates i horari: 24 i 31 de maig i i 14 de juny. Un total de 20 hores, en horari de 9:00 a 14:30 Adreçat a: Preu: Infermers, treballadors socials, terapeutes, educadors i d altres professionals interessats. Sala de Docència de les Oficines Provincials de l Hospital de Sant Rafael 130 per a personal intern Places limitades VII CURS D ESTADÍSTICA BÀSICA PER A CIÈNCIES DE LA SALUT AMB EXCEL (bonificable Fundació Tripartita) Coordinació: Raimon Salvador, Joaquim Raduà, Dates i horari: Un total de 16 hores, en horari de 9:00 a 13:30 (data pendent de determinar entre maig i juny) Adreçat a: Preu: Llicenciats i diplomats en Ciències de la Salut: metges, psicòlegs i infermers Sala de Docència de les Oficines Provincials de l Hospital de Sant Rafael 160 per a personal intern Places limitades CURS DE PATOLOGIES RESISTENTS Coordinació: Mercè Madre Dates i horari: novembre 2019 (pendent de determinar dates). Un total de 15 hores, en horari de 8:30 a 15:00 Adreçat a: Preu: CURS DE NEUROIMATGE AVANÇADA Coordinació: Edith Pomarol-Clotet Dates i horari: Inici part online novembre Part presencial abril 2020 Adreçat a: Psiquiatres i psicòlegs FIDMAG Preu: Psiquiatres i Infermers. Benito Menni CASM H.Gral de Granollers 400 per a personal intern Places limitades Psiquiatres i psicòlegs Benito Menni CASM 200 per a personal intern Places limitades Places limitades

Barcelona, 12 de juliol de Benvolguts socis i sòcies,

Barcelona, 12 de juliol de Benvolguts socis i sòcies, Barcelona, 12 de juliol de 2013 Benvolguts socis i sòcies, Us adjuntem seguidament les 7 sessions clíniques que la Societat Catalana de Psiquiatria Infanto-Juvenil té previst realitzar el proper curs acadèmic

Más detalles

Salut Mental Perinatal

Salut Mental Perinatal Destinataris Professionals dels Serveis ASSIR Esquerra (obstetres i llevadors/es). Professionals dels CSMA, CSMIJ i CAS de l Àmbit ASSIR Esquerra de Barcelona Ciutat (psiquiatres, infermers/es i psicòlegs/ogues,

Más detalles

PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT

PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT PAPER DE LES UNITATS DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÓGICA A L ÀMBIT COSTA DE PONENT Irene Barrabeig Responsable de la UVE Costa de Ponent Serveis Territorials a Barcelona PLA OPERATIU PER A LA PREVENCIÓ DE LA

Más detalles

DIPLOMATS/DES GRADUATS UNIVERSITARIS EN EDUCACIÓ SOCIAL DE LA XARXA DE SALUT MENTAL

DIPLOMATS/DES GRADUATS UNIVERSITARIS EN EDUCACIÓ SOCIAL DE LA XARXA DE SALUT MENTAL Parc Hospitalari Martí i Julià Departament de Recursos Humans Edifici Els Til lers C/ Dr. Castany, s/n 17190 Salt (Girona) T. 972 182 522 / F. 972 182 560 www.ias.cat / rrhh@ias.cat DIPLOMATS/DES GRADUATS

Más detalles

PLANIFICACIÓ DOCENT DEL SERVEI DE GERIATRIA A L HOSPITAL GENERAL DE GRANOLLERS

PLANIFICACIÓ DOCENT DEL SERVEI DE GERIATRIA A L HOSPITAL GENERAL DE GRANOLLERS PLANIFICACIÓ DOCENT DEL SERVEI DE GERIATRIA A L HOSPITAL GENERAL DE GRANOLLERS Introducció El Servei de Geriatria de l Hospital General de Granollers es va fundar l any 1984, convertint-se així en el primer

Más detalles

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona Programa del curs Musicoteràpia i Salut mental Curs Musicoteràpia i salut mental estiu 20h de formació els 5 dilluns de juliol ( 3, 10,17,24 i 31) del 2017 de 11 a 13h i de 14.30 a 16.30h Preu: 332. Els

Más detalles

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona Programa del curs Musicoteràpia i Salut mental Curs Musicoteràpia i salut mental hivern 9h de formació els dies 28, 29 i 30 de desembre de 2016 de 17.30 a 20.30h Preu: 150 Els cursos de Musicoteràpia i

Más detalles

Grau en Infermeria - Pla d Estudis 1821 ITINERARI CURRICULAR DE PRIMER CURS

Grau en Infermeria - Pla d Estudis 1821 ITINERARI CURRICULAR DE PRIMER CURS Guia docent del grau en FACULTAT D INFERMERIA PRIMER CURS 2014-15 Grau en - Pla d Estudis 1821 ITINERARI CURRICULAR DE PRIMER CURS CODI ASSIGNATURA CRÈDIT S PROFESSOR RESPONSABLE DEPARTAMENT ASSIGNATURES

Más detalles

Conselleria de Serveis Socials i Cooperació Direcció General de Planificació i Serveis Socials

Conselleria de Serveis Socials i Cooperació Direcció General de Planificació i Serveis Socials Conselleria de Serveis Socials i Cooperació Direcció General de Planificació i Serveis Socials Les Accions de Formació que es recullen en aquest document s han elaborat a partir de: *Estudi de necessitats

Más detalles

XX JORNADES D ACTUALITZACIÓ

XX JORNADES D ACTUALITZACIÓ XX JORNADES D ACTUALITZACIÓ PROCESSOS QUIRÚRGICS DE PRÒTESI PRIMÀRIA DE GENOLL I MALUC Dres. Núria Jou J.Sánchez Raya, E.Pagès, A.Cuxart Servei RHB Osteoarticular HVH Barcelona 14 maig 2010 CREACIÓ PROCESSOS

Más detalles

ext

ext PROGRAMA ANUAL ACTIVITATS FORMATIVES 2014 Servei de Psiquiatria a GRANOLLERS PROGRAMA de SESSIONS CLíNIQUES Programa formatiu adreçat a tots els professionals assistencials dels dispositius que integren

Más detalles

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona

MusicoteràpiaBCN- Carrer Martínez de la Rosa 15 Local Barcelona Programa del curs Musicoteràpia i Salut mental Es tracta d un Curs teòric-pràctic sobre el tractament amb musicoteràpia de diversos trastorns en salut mental, amb una perspectiva psicològica des del model

Más detalles

Perspectiva de Salut Mental Infantil i Juvenil

Perspectiva de Salut Mental Infantil i Juvenil Jornada de treball de Comitès Operatius Salut Mental i Addiccions a Barcelona Ciutat Perspectiva de Salut Mental Infantil i Juvenil Josefina Castro Fornieles Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil

Más detalles

TRASTORNS DE LA CONDUCTA: PREVENCIÓ I INTERVENCIÓ

TRASTORNS DE LA CONDUCTA: PREVENCIÓ I INTERVENCIÓ ... TRASTORNS DE LA CONDUCTA: PREVENCIÓ I INTERVENCIÓ FORMACIÓ CONTINUADA 2018 Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Actualment es detecta un augment de trastorns de conducta en infants i d adolescents. És una problemàtica

Más detalles

Unitat Docent Pediatria

Unitat Docent Pediatria Pediatria Pla Supervisió Id: 7524 PLA SUPERVISIÓ PEDIATRIA Coordinadora: Dr. Roger Garcia Puig Autores: Dra. Alícia Mirada Vives Dra. Rosa Puigarnau Vallhonrat Centre: Hospital Universitari MútuaTerrassa

Más detalles

Espais de Reflexió Ètica

Espais de Reflexió Ètica Espais de Reflexió Ètica Prof. Ester Busquets i Alibés ebusquets@ibb.hsjdbcn.org 29 abril 2015 [Lleida] Els comitès d ètica Grup multidisciplinari que des del diàleg interdisciplinari intenta reflexionar

Más detalles

Atenció a l usuari amb discapacitat i diversitat funcional

Atenció a l usuari amb discapacitat i diversitat funcional Atenció a l usuari amb discapacitat i diversitat funcional Programa formatiu Setembre-desembre 2017 1 ATENCIÓ A L'USUARI AMB DISCAPACITAT I DIVERSITAT FUNCIONAL. Antecedents La instrucció enviada pel CatSalut

Más detalles

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social NOU CURS Actualitza t! OFERTA FORMATIVA Protecció de dades personals en el sector sanitari i social Nou context normatiu europeu Curs de modalitat online de 5 hores L8 Acreditació de centres sanitaris:

Más detalles

Curso de postgrado para enfermeria.manresa

Curso de postgrado para enfermeria.manresa Curso de postgrado para enfermeria.manresa Índex 1. PRESENTACIÓ... 2 2. JUSTIFICACIÓ... 3 3. OBJECTIUS DEL PROGRAMA... 4 4. ESTRUCTURA I CONTINGUT DEL CURS... 5 1. PRESENTACIÓ DIRECCIÓ DEL CURS Valentí

Más detalles

JUNTA DE CAPS DE SERVEI INSTITUT D ASSISTÈNCIA SANITÀRIA

JUNTA DE CAPS DE SERVEI INSTITUT D ASSISTÈNCIA SANITÀRIA JUNTA DE CAPS DE SERVEI INSTITUT D ASSISTÈNCIA SANITÀRIA ÍNDEX: 1.- INTRODUCCIÓ 2.- OBJECTIUS DE LA JUNTA DE CAPS DE SERVEIS DE L INSTITUT ASSISTÈNCIA SANITÀRIA 3.- COMPOSICIÓ 4.- NORMES DE FUNCIONAMENT

Más detalles

Noves Tecnologies i Innovació en l Atenció Domiciliaria

Noves Tecnologies i Innovació en l Atenció Domiciliaria Noves Tecnologies i Innovació en l Atenció Domiciliaria Ús de les TIC s com a eina per a treballar amb la Història Clínica dels pacients ingressats a domicili Griselda Manzano Monfort Mercè Díaz Gegundez

Más detalles

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Cursos de formació del professorat La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Idioma de les sessions Català. Sector educatiu dels participants Professors de català per a estrangers

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

L'Hospital de nens i dones de referència a Catalunya

L'Hospital de nens i dones de referència a Catalunya L'Hospital de nens i dones de referència a Catalunya Assistència, recerca, docència i innovació al servei del pacient d avui i del demà Vall d Hebron Barcelona Hospital Campus El Vall d Hebron Barcelona

Más detalles

Taula rodona 14 URGÈNCIES A DEBAT: tècnics, infermers i metges en un aferrissat debat.

Taula rodona 14 URGÈNCIES A DEBAT: tècnics, infermers i metges en un aferrissat debat. Taula rodona 14 URGÈNCIES A DEBAT: tècnics, infermers i metges en un aferrissat debat. 1. Justificació: La Medicina d'urgències i Emergències, tant a nivell extrahospitalari com hospitalari, representa

Más detalles

EL PAPER DE LES TIC EN EL PLA DE SALUT

EL PAPER DE LES TIC EN EL PLA DE SALUT EL PAPER DE LES TIC EN EL PLA DE SALUT 2011-2015 Projecte APROP Dr. Jordi Jimenez Coordinador Projecte Aprop Sr. Manel Martínez - Director TIC 23 Gener 2013 Aliança estratègica Proveïdor serveis assistencials

Más detalles

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ Barcelona, 6 de Maig del 2015 Què és el TDAH? Característiques Trastorns

Más detalles

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA CIUTAT DE LLEIDA 3r. Plenari 22 de març de 2010 Generalitat de Catalunya Departament d'acció Social i Ciutadania Procésde disseny del Pla DIAGNOSI procés Aprovació

Más detalles

Sessió de la Societat Catalana de Gestió Sanitària. Reptes i tendències de les organitzacions sanitàries: Els hospitals 9 Octubre 2013

Sessió de la Societat Catalana de Gestió Sanitària. Reptes i tendències de les organitzacions sanitàries: Els hospitals 9 Octubre 2013 Sessió de la Societat Catalana de Gestió Sanitària Reptes i tendències de les organitzacions sanitàries: Els hospitals 9 Octubre 2013 REPTES I TENDÈNCIES DE LES ORGANITZACIONS SANITÀRIES: Hospitals 9 d

Más detalles

ESCOLA D ESTIU DE COLBACAT 2018

ESCOLA D ESTIU DE COLBACAT 2018 ESCOLA D ESTIU DE COLBACAT 2018 PRESENTACIÓ Us presentem els cursos de formació organitzats pel Col legi de Doctors i Llicenciats en Belles i Professors de Dibuix de Catalunya COLBACAT, dels quals es demana

Más detalles

ASSIGNATURA OPTATIVA SALUT LABORAL I INFERMERIA DEL TREBALL Curs INTRODUCCIÓ PROFESSORS ORGANITZACIÓ DOCENT OBJECTIUS DOCENTS

ASSIGNATURA OPTATIVA SALUT LABORAL I INFERMERIA DEL TREBALL Curs INTRODUCCIÓ PROFESSORS ORGANITZACIÓ DOCENT OBJECTIUS DOCENTS ASSIGNATURA OPTATIVA SALUT LABORAL I INFERMERIA DEL TREBALL Curs 2013-2014 INTRODUCCIÓ El treball es una dimensió bàsica de les personses, que influeix positiva o negantivament sobre la seva salut. El

Más detalles

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup:

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup: PORTFOLI REFLEXIU CURS 2016-17 Pràctica Clínica Assistencial I http://www.uab.es/medicina Pràctica d introducció al sistema sanitari i a l atenció de la salut COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula

Más detalles

FORMACIÓ 2018 BARCELONA* Voluntariat

FORMACIÓ 2018 BARCELONA* Voluntariat FORMACIÓ 2018 BARCELONA* Març en l àmbit de la salut (8 hores) Dates: 3 de març Horari: 10 a 14h i 15 a 19h Termini inscripcions: 22/01/2018 23/02/2018 Iniciació al voluntariat (12 hores) Curs molt útil

Más detalles

Pla d atenció a les persones afectades per les síndromes de sensibilització central. Departament de Salut, 26 de maig de 2017

Pla d atenció a les persones afectades per les síndromes de sensibilització central. Departament de Salut, 26 de maig de 2017 Pla d atenció a les persones afectades per les síndromes de sensibilització central Departament de Salut, 26 de maig de 2017 Antecedents Model per a l atenció de la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga

Más detalles

XXIV JORNADA GASTROENTEROLÒGICA DE LES COMARQUES CATALANES. w w w. d i g e s t o l e g s. c a t. Hospital de Terrassa 12 de maig de 2012

XXIV JORNADA GASTROENTEROLÒGICA DE LES COMARQUES CATALANES. w w w. d i g e s t o l e g s. c a t. Hospital de Terrassa 12 de maig de 2012 Hospital de Terrassa Comitè organitzador Dr. Jaume Boadas Dr. Jordi Ortiz i Seuma Dra. Marta Piqueras Comitè científic Dr. Osvaldo Díaz-Canel Dra. Sara Galter Dr. David Monfort Dra. Inés Modolell Dra.

Más detalles

Pla docent del curs: Tractament d'imatge i vídeo online. REC

Pla docent del curs: Tractament d'imatge i vídeo online. REC Pla docent del curs: Tractament d'imatge i vídeo online. REC8470473 Objectiu general Aquests curs té com a objectiu millorar la competència digital del professorat en les noves tecnologies. Treballant

Más detalles

CATÀLEG DE FORMACIÓ QUADRIMESTRAL SETEMBRE A DESEMBRE 2018

CATÀLEG DE FORMACIÓ QUADRIMESTRAL SETEMBRE A DESEMBRE 2018 SETEMBRE A DESEMBRE 2018 SETEMBRE pàg. 1 2 (11.1/A) Eines i instruments d avaluació per a formadors (2.2/A) Al lèrgies i intoleràncies alimentàries (9.2/A) Cures Auxiliars d Infermeria en geriatria (Girona)

Más detalles

Posgrado en Prácticas de Psicología Clínica

Posgrado en Prácticas de Psicología Clínica Posgrado en Prácticas de Psicología Clínica EXCLUSIVO PARA PSICÓLOGOS Objetivo: El programa de Posgrado en Prácticas de Psicología Clínica está dirigido a psicólogos que desean completar su formación en

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS 2018-19 Sessions del seminari i horari: DE 11:30 H A 13:30 SALA D ACTES DEL SERVEI EDUCATIU ACREDITACIÓ : 15 HORES ( 10 presencials + 5 treball en el centre presentació

Más detalles

Jornada de portes obertes per a nous residents

Jornada de portes obertes per a nous residents Jornada de portes obertes per a nous residents Dimecres, 11 d abril de 2018, a les 12 h Aula 2 de l Àrea del Coneixement Territorial Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) Confirmeu l assistència

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor

ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor ASSIR Dreta CAP Roger de Flor Àmbit d Atenció Primària de Barcelona Obertura ASSIR CAP Roger de Flor Institut Català de la Salut Àmbit d Atenció Primària Barcelona ciutat Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva

Más detalles

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure

7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure 7a edició Premis de Recerca Fundació Conviure [MUTUAM continua el seu compromís amb la promoció de la recerca relacionada amb la gerontologia clínica i l atenció sociosanitària amb aquesta convocatòria

Más detalles

Urgències a debat: tècnics, infermers i metges en un aferrissat debat.

Urgències a debat: tècnics, infermers i metges en un aferrissat debat. Urgències a debat: tècnics, infermers i metges en un aferrissat debat. 1. Justificació: La Medicina d'urgències i Emergències, tant a nivell extrahospitalari com hospitalari, representa una àrea privilegiada

Más detalles

I JORNADA D ATENCIÓ A LA CRONICITAT

I JORNADA D ATENCIÓ A LA CRONICITAT 15 DESEMBRE 2017 I JORNADA D ATENCIÓ A LA CRONICITAT HOSPITAL MATEU ORFILA PRESENTACIÓ La finalitat d aquesta Jornada és difondre el Programa del pacient crònic complex i del pacient crònic avançat a tots

Más detalles

Estructura general i organització del pla d estudis: Càrrega lectiva global: 60 crèdits ECTS. Assignatures Obligatòries 43. Assignatures Optatives

Estructura general i organització del pla d estudis: Càrrega lectiva global: 60 crèdits ECTS. Assignatures Obligatòries 43. Assignatures Optatives Pla d estudis 1. PLA D ESTUDIS Estructura general i organització del pla d estudis: Càrrega lectiva global: 60 crèdits ECTS Tipus de matèria Crèdits ECTS Assignatures Obligatòries 43 Assignatures Optatives

Más detalles

Taller de psicopatologia i entrevista de diagnòstic psiquiàtric

Taller de psicopatologia i entrevista de diagnòstic psiquiàtric GUIA DE L ALUMNE Taller de psicopatologia i entrevista de diagnòstic psiquiàtric Curs de l ACMSCB per a MEF de psiquiatria, PEF de 1er any i Infermers Salut Mental 2º any Coordinació: Diego J Palao Vidal

Más detalles

Informe tècnic de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil

Informe tècnic de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil Informe tècnic de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil Oriol Lafau Coordinador de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil de l ib-salut d Atenció Primària Educació i Cultura (2008-2009), 20: 109-115

Más detalles

Observatori de Govern Local

Observatori de Govern Local El món local, un univers complex Durant els 40 anys des de la restabliment dels ajuntaments democràtics, les institucions locals s han anat configurant com un element clau del nostre sistema polític. En

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Formació de psicoterapeuta de grup i família

Formació de psicoterapeuta de grup i família Formació de psicoterapeuta de grup i família Grup Alfa Institut de Treball Grupal i familiar C/ Aribau, 278, 1-2. 08006 Barcelona info@grupalfa.es 2 Presentació El treball terapèutic en grup i famílies

Más detalles

Presentació. Noves Tendències en Prevenció i Tractament de la Diabetis. Auditori de Salou, 25 d octubre de 2007

Presentació. Noves Tendències en Prevenció i Tractament de la Diabetis. Auditori de Salou, 25 d octubre de 2007 Noves Tendències en Prevenció i Tractament de la Diabetis Auditori de Salou, 25 d octubre de 2007 Presentació Amb el suport de: Des de la seva constitució el Grup per a l Estudi de la Diabetis ha esdevingut

Más detalles

He treballat amb metges de família, infermeres, pediatres, odontòlegs i administratius. Amb l'especialitzada i l Hospital de la Vall d Hebron

He treballat amb metges de família, infermeres, pediatres, odontòlegs i administratius. Amb l'especialitzada i l Hospital de la Vall d Hebron En el barri de la Trinitat Nova, del districte de Nou Barris de la ciutat de Barcelona. EAP Chafarinas. El 1991 em vaig iniciar en treball Social Sanitari. He treballat amb metges de família, infermeres,

Más detalles

Programa de Formació per el professorat de la FM Xavier Pastor i Duran. Coordinador de Formació de Professorat Facultat de Medicina.

Programa de Formació per el professorat de la FM Xavier Pastor i Duran. Coordinador de Formació de Professorat Facultat de Medicina. Programa de Formació per el professorat de la FM 2012-2013 Xavier Pastor i Duran Coordinador de Formació de Professorat Facultat de Medicina. UB Estudi de detecció de necessitats formatives Realitzat al

Más detalles

Màster en Gestió Integrada de la Qualitat, Medi Ambient i Seguretat Laboral 11a edició

Màster en Gestió Integrada de la Qualitat, Medi Ambient i Seguretat Laboral 11a edició Universitat Rovira i Virgili Fundació URV Centre de Formació Permanent Màster en Gestió Integrada de la Qualitat, Medi Ambient i Seguretat Laboral 11a edició Adaptat a la nova versió de la Norma ISO 2015

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101734 MATÈRIA: Treball social en l'àmbit de la salut mental MÒDUL: XVII. Optatvitat PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez 24 Gener 2013 Xarxa Aupa ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís ON SOM?.

Más detalles

POSTGRAU EN GESTIÓ CLÍNICA AVANÇADA. Octubre Juny 2018 Programa semipresencial Edicions a Barcelona i Madrid

POSTGRAU EN GESTIÓ CLÍNICA AVANÇADA. Octubre Juny 2018 Programa semipresencial Edicions a Barcelona i Madrid Octubre 2017 - Juny 2018 Programa semipresencial Edicions a Barcelona i Madrid ADREÇAT A Professionals assistencials d organitzacions sanitàries, sociosanitàries i socials. Responsables de serveis, unitats,

Más detalles

Diploma de Postgrau en Recursos Humans

Diploma de Postgrau en Recursos Humans Diploma de Postgrau en Recursos Humans Fitxa Tècnica Codi: EPRHE-I10-2018-16 Títol al que dóna dret: Diploma de Postgrau Adreçat a: Diplomats universitaris, graduats i llicenciats de totes les carreres,

Más detalles

"Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura

Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura "Programa Pacient Expert Catalunya : una estratègia per potenciar l autorresponsabilitat del pacient i el foment de l autocura Autors: Albert Ledesma Castelltort i Assumpció González Mestre. Programa de

Más detalles

Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic

Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic 2016-2020 1/ Introducció 2/ Pilars i Objectius del Pla 2.1 / Els Pacients 2.2 / Els Professionals 2.3 / Els Recursos 1 Introducció L Hospital Clínic de Barcelona

Más detalles

Integració Sensorial

Integració Sensorial Curs Introductori a la Teoria de la Integració Sensorial Més informació a novetats de: www.ceibarcelona.com i a: info@ceibarcelona.com 50h 1 CURS INTRODUCTORI A LA TEORIA DE LA INTEGRACIÓ SENSORIAL Aquest

Más detalles

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA

ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ ESPECIALITZADA AMBULATÒRIA 2014 Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de Qualitat 2014 A. Anàlisi RS Barcelona

Más detalles

DE ACTUALIZACIÓN EN PSICOGERIATRÍA

DE ACTUALIZACIÓN EN PSICOGERIATRÍA 17 y 18 de mayo de 2013 Hospital San Rafael Barcelona HOSPITAL SAGRAT COR PRESENTACIÓN Estas XVIII Jornadas de Actualización en Psicogeriatría pretenden recoger en su programa diferentes temas de interés

Más detalles

DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN TRASTORNS DURANT EL DESENVOLUPAMENT EN LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA

DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN TRASTORNS DURANT EL DESENVOLUPAMENT EN LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA DETECCIÓ I INTERVENCIÓ EN TRASTORNS DURANT EL DESENVOLUPAMENT EN LA INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA TAARE ZAMEEN PAR INTRODUCCIÓ Com a educadores i educadors socials ens trobem moltes vegades en el nostre àmbit

Más detalles

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari formatiu i Diploma Itinerari formatiu semipresencial, amb una estructura modul lar, que permetria

Más detalles

EMPRESAS AMB COMPROMIS SOCIAL

EMPRESAS AMB COMPROMIS SOCIAL El Centre Especial de Treball el Pla una entitat sense ànim de lucre, que pertany a la Fundació Germà Benito Menni, promoguda per l'orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, província d'aragó San Rafael. L

Más detalles

Conferències i tallers per a persones cuidadores no professionals de gent gran i en situació de dependència OCTUBRE 2016 JUNY 2017

Conferències i tallers per a persones cuidadores no professionals de gent gran i en situació de dependència OCTUBRE 2016 JUNY 2017 Conferències i tallers per a persones cuidadores no professionals de gent gran i en situació de dependència OCTUBRE 2016 JUNY 2017 Presentació Tenir cura d un familiar gran o afectat per una situació de

Más detalles

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

GUIA O ITINERARI FORMATIU

GUIA O ITINERARI FORMATIU Validat FES-IMP-002 Rev.01 1. DENOMINACIÓ OFICIAL DE L ESPECIALITAT I REQUISITS DE TITULACIÓ 1.1. Nom de l especialitat: Anàlisis Clíniques 1.2. Durada: Quatre anys 1.3. Llicenciatura prèvia: Medecina

Más detalles

II CURS PRÀCTIC DE LAPAROSCÒPIA PER A RESIDENTS SOCIETAT CATALANA DE CIRURGIA. 27 de gener de 2017

II CURS PRÀCTIC DE LAPAROSCÒPIA PER A RESIDENTS SOCIETAT CATALANA DE CIRURGIA. 27 de gener de 2017 PROGRAMA II CURS PRÀCTIC DE LAPAROSCÒPIA PER A RESIDENTS SOCIETAT CATALANA DE CIRURGIA 27 de gener de 2017 Servei de Cirurgia General Hospital Universitari Parc Taulí Sabadell Col.laboren: COORDINADORS

Más detalles

Fonaments metodològics per a la recerca clínica

Fonaments metodològics per a la recerca clínica Fonaments metodològics per a la recerca clínica FONAMENTS METODOLÒGICS PER A LA RECERCA CLÍNICA Presentació La metodologia científica en general, i l estadística en particular, són una de les carències

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

ROTACIÓ DE MEDICINA de FAMILIA

ROTACIÓ DE MEDICINA de FAMILIA ROTACIÓ DE MEDICINA de FAMILIA Documents que podeu trobar a continuació: Objectius de la rotació Avaluació per part del tutor Enquesta de satisfacció Full per la pràctica reflexiva Nom i cognoms alumne...

Más detalles

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY HORARI DE MATÍ PROGRAMA CURS: TREBALL EN EQUIP DURADA: 20 hores OBJECTIUS: 1. Reconèixer les particularitats i diferències en la composició d un equip de treball, respecte

Más detalles

Cures Pal liatives Pediàtriques: Un dret dels infants. Un deure de tots.

Cures Pal liatives Pediàtriques: Un dret dels infants. Un deure de tots. Cures Pal liatives Pediàtriques: Un dret dels infants. Un deure de tots. Dilluns 10 d octubre de 2016 Recinte Modernista de l Hospital de la Santa Creu i Sant Pau CURES PAL LIATIVES PEDIÀTRIQUES Un dret

Más detalles

GRD APR: Implicacions per a la gestió de l aplicació d un nou sistema d agrupament de l activitat hospitalària

GRD APR: Implicacions per a la gestió de l aplicació d un nou sistema d agrupament de l activitat hospitalària GRD APR: Implicacions per a la gestió de l aplicació d un nou sistema d agrupament de l activitat hospitalària Cursos d actualització GRD APR: IMPLICACIONS PER A LA GESTIÓ DE L APLICACIÓ D UN NOU SISTEMA

Más detalles

CURS D ESTIU EL LLENGUATGE DEL COS: postura, consciència, intel ligència corporal

CURS D ESTIU EL LLENGUATGE DEL COS: postura, consciència, intel ligència corporal CURS D ESTIU EL LLENGUATGE DEL COS: postura, consciència, intel ligència corporal Del 6 al 9 de juliol de 2015 16 hores lectives PRESENTACIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL CURS L objectiu del curs és adquirir les

Más detalles

Dossier Programa Persones Cuidadores

Dossier Programa Persones Cuidadores Dossier Programa Persones Cuidadores Índex 1. Antecedents 2. Els Serveis de la Plataforma 3. Valoracions curs 2009-2010 4. Oferta de serveis 2011 1. Antecedents L any 2009 l Obra Social de CatalunyaCaixa

Más detalles

TAULA DE SALUT MENTAL Baix Vallès

TAULA DE SALUT MENTAL Baix Vallès TAULA DE SALUT MENTAL Baix Vallès ANTECEDENTS De forma prèvia a la taula ja treballàvem de forma coordinada algunes accions i projectes Accions al voltant del dia de la salut mental (Servei de Salut Mental,

Más detalles

PROGRAMA DE FORMACIÓ PER A FORMADORS/ES DE CIRC SOCIAL

PROGRAMA DE FORMACIÓ PER A FORMADORS/ES DE CIRC SOCIAL PROGRAMA DE FORMACIÓ PER A FORMADORS/ES DE CIRC SOCIAL 1 Ateneu Popular 9Barris DESCRIPCIÓ L aprenentatge d habilitats pedagògiques per a la intervenció professional amb persones en situació de risc social

Más detalles

Programa d Educació per a la Salut. Curs acadèmic 2012-2013 Codi 102708 Matèria Educació per a la Salut Curs 2012-2013. C2,S4 Idioma Crèdits 6 Crèdits ECTS 6 Hores de estudio Facultat Infermeria Departament

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS AVALUADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS AVALUADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS AVALUADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA FORMACIÓ CONTINUADA 2018 Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar els professionals amb els

Más detalles

PROGRAMA DE SESSIONS FORMATIVES 2014 BENITO MENNI COMPLEX ASSISTENCIAL EN SALUT MENTAL

PROGRAMA DE SESSIONS FORMATIVES 2014 BENITO MENNI COMPLEX ASSISTENCIAL EN SALUT MENTAL ORGANITZACIÓ I LOGÍSTICA Lloc de realització del Programa Anual Activitats Formatives St. Boi Sala d Actes de C/ Dr. Antoni Pujadas, 38 08830 St. Boi de Llobregat Secretària: Assumpta Picas 93 652 99 99

Más detalles

CURRICULUM VITAE TITULACIONS OFICIALES: pertanyen a la promoció de 1992.

CURRICULUM VITAE TITULACIONS OFICIALES: pertanyen a la promoció de 1992. TITULACIONS OFICIALES: CURRICULUM VITAE Diplomatura en Fisioteràpia, cursat a l Escola pertanyen a la promoció de 1992. Universitària Gimbernat, Diplomatura en Logopèdia, cursat en L Escola de Patologia

Más detalles

PROGRAMES D APROPAMENT AL MÈTODE MONTESSORI PER A INFANTS I FAMÍLIES

PROGRAMES D APROPAMENT AL MÈTODE MONTESSORI PER A INFANTS I FAMÍLIES PROGRAMES D APROPAMENT AL MÈTODE MONTESSORI PER A INFANTS I FAMÍLIES QUÈ US OFERIM? Els primers anys de vida del nen són crucials, ja que el cervell es troba en procés de formació i desenvolupament en

Más detalles

Master en Coaching Educatiu.

Master en Coaching Educatiu. Master en Coaching Educatiu. CURS 2016-2017 PREINSCRIPCIÓ 21/07/16 fins al 02/03/17 MATRÍCULA 21/07/16 fins al 02/03/17 IMPORT MATRÍCULA 4200 EXPEDICIÓ DE TÍTOLS ACADÈMICS S?aplicarà la taxa vigent en

Más detalles

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS

PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS PROGRAMA ONLINE DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT DE PACIENTS Estructura El programa s estructura en dos cursos independents: 1. INTRODUCCIÓ A LA SEGURETAT DE PACIENTS 2. GESTIÓ DE LA SEGURETAT DEL PACIENT I PRACTIQUES

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

DE ACTUALIZACIÓN EN PSICOGERIATRÍA

DE ACTUALIZACIÓN EN PSICOGERIATRÍA 10 y 11 de mayo de 2012 Hospital de San Rafael Barcelona HOSPITAL SAGRAT COR PRESENTACIÓN Estas XVII Jornadas de Actualización en Psicogeriatría pretenden recoger en su programa diferentes temas de interés

Más detalles

LUSIONISME COM A MITJÀ DE COMUNICACIÓ

LUSIONISME COM A MITJÀ DE COMUNICACIÓ dissabte 12 de juny, Barcelona de 9 a 20 hores curs intensiu de IL LUSIONISME per Francesc Andreu Sabadell (Màgic Andreu) foto: T. Hosp. L Acadèmia Sala 1 Carrer Major de Can Caralleu, 1-7 08017 Barcelona

Más detalles

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral?

Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? Què és l Estratègia de Seguretat i Salut Laboral? El Govern balear, junt amb les patronals i sindicats, constata uns elevats índex de sinistralitat a les Illes Balears i, de forma consensuada decideixen

Más detalles

Especialista universitari en Coaching. 4a edició

Especialista universitari en Coaching. 4a edició Especialista universitari en Coaching. 4a edició CURS 2018-2019 PREINSCRIPCIÓ 07/04/18 fins al 18/10/18 MATRÍCULA 07/04/18 fins al 18/10/18 IMPORT MATRÍCULA 2950 EXPEDICIÓ DE TÍTOLS ACADÈMICS S?aplicarà

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

Guia de Processos: Servei d Orientació Laboral

Guia de Processos: Servei d Orientació Laboral Guia de Processos: Servei d Orientació Laboral L Escola Superior d Infermeria del Mar (ESIM) disposa d un Servei d Orientació Laboral dirigit al conjunt de l Alumnat. L objectiu d aquest servei és acompanyar

Más detalles

TRASTORNS DE L APRENENTATGE. 27 de maig i 3 de juny de 2015 I FRACÀS ESCOLAR. de 17:00 a 20:30 h

TRASTORNS DE L APRENENTATGE. 27 de maig i 3 de juny de 2015 I FRACÀS ESCOLAR. de 17:00 a 20:30 h JORNADES MOISÈS BROGGI D ATENCIÓ CENTRADA EN LA PERSONA 27 de maig i 3 de juny de 2015 de 17:00 a 20:30 h TRASTORNS DE L APRENENTATGE I FRACÀS ESCOLAR Un punt de trobada entre el món de la salut i de l

Más detalles