Fins als experiments de Mendel no es va plantejar la hipòtesi de com era el mecanismes de transmissió dels caràcters entre individus.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Fins als experiments de Mendel no es va plantejar la hipòtesi de com era el mecanismes de transmissió dels caràcters entre individus."

Transcripción

1 LES LLEIS DE MENDEL

2 Fins als experiments de Mendel no es va plantejar la hipòtesi de com era el mecanismes de transmissió dels caràcters entre individus. Així doncs, la primitiva i errònia concepció dels mecanismes hereditaris (mescla dels caràcters dels progenitors) fou superada per la rigorosa experimentació realitzada per Mendel que descobrí que els caràcters no s'hereten com a tals, ja que només es transmeten els factors que els determinen: "Els factors hereditaris no es mesclen, sinó que es comporten com a unitats independents transmeses a través dels gàmetes a la generació següent sense alterar-se ni diluir-se en el procés."

3 En aquell temps, Mendel no coneixia la natura d'aquest factors hereditaris ni del seu mecanisme de transmissió. Van haver de passar més de cinquanta anys de la publicació dels seus treballs perquè s'arribara a conèixer la naturalesa dels cromosomes, dels gens i dels mecanismes meiòtics que intervenen en la formació dels gàmetes. Thomas Morgan (1910) va elaborar la teoria cromosòmica de l'herència en què va arribar a la conclusió de que els factors hereditaris (gens) es troben als cromosomes i aquests són els responsables de la seua transmissió de generació en generació; aquesta teoria fou ratificada experimentalment per Bridges el Malgrat això els experiments de Mendel el permeteren elaborar una teoria de l'herència d'aplicació universal (ara ja sabem que no tota l'herència és mendeliana). Al llarg de de 1856 Gregor Mendel va iniciar el seus experiments amb plantes de pèsols realitzant milers d'encreuament i enunciant lestreslleisconegudescomalleisdemendel.

4 GENÈTICA MENDELIANA 1. L HERÈNCIA D UN SOL CARÀCTER Gregor Mendel va començar fent encreuaments monohíbrids, que consisteixen encreuar dues varietats pures, cadascuna de les quals presenta una de les dues formes alternatives del caracter en estudi. Primera llei: Llei de la uniformitat de la primera generació filial(f1) Abans de començar: Llavor llisa L (dominant: sempre es manifesta) Llavor rugosa l (recessiu: només es manifesta en absència del dominant) -En aquestexempleel caràcter"forma de la llavordel pèsol" (llisao rugosa) ésun cas d'herència dominant on el fenotip llis domina sobre el fenotip rugós. Això vol dir que la presència de l'al lel dominant L en homozigosi dominant(ll) o heterozigosi (Ll) éssuficientper a que es manifesteel fenotipllis; el fenotiprugóses mostra únicamentquanl'al lelrecessiul es trobaen homozigosi(ll).

5 GENÈTICA MENDELIANA 1. L HERÈNCIA D UN SOL CARÀCTER Gregor Mendel va començar fent encreuaments monohíbrids, que consisteixen encreuar dues varietats pures, cadascuna de les quals presenta una de les dues formes alternatives del caracter en estudi. Primera llei: Llei de la uniformitat de la primera generació filial(f1) Mendel va encreuar la raça pura de pèsols de forma llisa amb pèsols de forma rugosa, dues manifestacions diferents del mateix caràcter(la forma), que actualment anomenem fenotips antagònics (o són llisos o són rugosos). En va obtenir una generació anomenada filial primera(f1), tota ella igual, uniforme, de forma llisa. Llei de la uniformitat: Quan s encreuen dues races pures per un caràcter determinat, tots els descendents són iguals entre si per aquest caràcter.

6 Segona llei. Llei de la segregació "Els dos factors hereditaris que informen sobre un mateix caràcter són independents i se separen i es reparteixen entre els descendents, tot aparellant- se a l'atzar". Quan va encreuar les plantes F1 entre si, va obtenir una generació anomenada filial segona (F2), que presentava tres individus amb la forma dels pèsols llisa per cada individuambpèsolsrugosos,ésadirenunaproporció3:1. D això va deduir que la informació biològica de com és un ésser s havia de trobar en els organismes per duplicat, ja que els individus de la F1, d una banda, tenien la informació per produir el fenotip llis, ja que aquests el presentaven, i d una altra, també tenien la informació per produir la forma rugosa, ja que alguns dels descendents el presentaven, i lògicament l havien rebuda dels seus progenitors. Mendel va arribar a la conclusió que hi havia dos factors hereditaris (que actualment anomenam gens) per caràcter que durant la reproducció se separaven(segregaven) i es combinaven a l atzar, per constituir una nova generació.

7 Llei de segregació: Els dos factors hereditaris que informen sobre un mateix caràcter no es fusionen o barregen, sinó que queden diferenciats durant tota la vida de l individu isesegreguen,ésadir,seseparen iesreparteixen, enelmomentde la formació dels gàmetes. Mendel usava el terme factor hereditari (actualment, gen) per referir-se a cadascuna d aquestes informacions. Llavors encara no se n coneixia ni la naturalesa química ni se sabia a quina part de la cèl lula es trobaven aquests factors hereditaris. El que Mendel va demostrar és que cada organisme posseïa dos factors hereditaris per a cadascun dels caràcters, un d heretat d un progenitor i l altre de l altre. ComqueelsindividusdelaF1,malgrattenirelsdostipusdefactorshereditaris (el factor que informa sobre la forma llisa i la forma rugosa) sempre presentaven llavors llises, va deduir que hi havia dues categories de factors (gens): els dominants, que sempre es manifestaven, i els recessius, que tan sols es manifestaven quan no anaven acompanyats d un factor dominant

8 GENÈTICA MENDELIANA 2. L HERÈNCIA DE DOS CARÀCTERS Tercera llei: Llei de la independència dels factors hereditaris no antagònics. Mendel també es va plantejar estudiar com s heretaven les manifestacions de dos caràcters diferents, encreumanets dihíbrids, per exemple el caràcter forma de la llavor ielcaràctercolordelallavor. -Va escollir dues races pures, una que era de llavors de superfície llisa i de color groc, i unaaltraqueeradellavorsrugosesidecolorverd. -Va obtenir una generació filial primera (F1), tota ella igual, uniforme, de llavors de Mendel va deduir d aquest experiment que els factors per a un caràcter s hereten forma llisa i de color groguenc, i va deduir que el caràcter groc era dominant sobre el independentment dels factors per a un altre, és a dir, que per exemple el factor caràcter verd. hereditari que informa sobre la forma llisa no implica res sobre si a més ha de ser groga - Quan va encreuar aquestes plantes entre si, va veure que les proporcions de la overda. descendènciadelageneraciófilialsegona(f2)era:9:3:3:1. Llei de la independència: els factors hereditaris no antagònics mantenen la 9groguesillises independència a través de les generacions, ja que s agrupen a l atzar en els descendents 3 grogues i rugoses 3verdesillises 1verdairugosa

9 Llei de la independència: els factors hereditaris no antagònics mantenen la independència a través de les generacions, ja que s agrupen a l atzar en els descendents

10 EXCEPCIONS A LES LLEIS DE MENDEL Ara sabem que les lleis de Mendel no són d'aplicació universal. S'ha partit de la suposició de gens que presenten dos varietats al lèliques, d'herència dominant, sense cap interacció al lèlica, etc; en el cas de la tercera llei s'ha suposat que els dos gens es presenten en cromosomes homòlegs diferents. Què passa quan no es compleixen totes aquestes premisses?

11 EXCEPCIONS A LES LLEIS DE MENDEL 1. Herència d'un sol caràcter amb herència intermèdia Alguns caràcters no mostren una relació de dominància ja els dos al lels de cada caràcter són equipotents i s'expressen per igual en l híbrid; aquesta és la causa de que el fenotip de l'heterozigot sigui una mescla dels dos fenotips paterns. Per exemplea la flor de nit(mirabilisjalapa) la varietathomozigòticarr ésde color roig, perquèl'al lelr fa que es sintetitzeun pigmentd'aquest color; l'homozigot BB és de color blanc, perquè l'al lel B codifica la síntesi d'un pigment blanc; i l'heterozigot RB és de color rosa perquè quan s'expressenelsdos al lelsapareixun color intermedientre roigi blanc. (B = R)

12 EXCEPCIONS A LES LLEIS DE MENDEL Herènciaregulada per una sèried'al lelsmúltiples Els caràcters descrits fins ara estaven determinats per un gen que manifestava dos formes al lèliques; en el cas dels grups sanguinis, el gen responsable de l'aparició d'aquest caràcter ha experimentat mutacions diferents que permeten l'existència de tres tipus d'al lels anomenats A, B i O; en aquesta sèrie, l'a i el B són codominants (A=B) i al seu torn dominensobreelterceral lelo,queésrecessiu(a>oib>o) Genotip AA,AO BB,BO AB OO Fenotip(grup sanguini) A B AB O

13 EXCEPCIONS A LES LLEIS DE MENDEL 3. Interacció gènica Es parla d'interacció gènica quan un caràcter depèn de més d'un gen. Hi ha dos tipus d'interacció gènica; l'epistàtica i la no epistàtica. La interacció epistàtica té lloc quan la manifestació d'un gen (parell d'al lels) depèn de la informació d'altre/s gen/s. Apareix doncs una jerarquia de gens: El gen que suprimeix la manifestació de l'altre s'anomena epistàtic, i al gen suprimit hipostàtic. Un exemple d'interacció el tenim en gens que codifiquen els diferent enzims que actuen en una mateixa via metabòlica.

14 3.TEORIA CROMOSÒMICA DE L'HERÈNCIA Mendel va publicar els seus experiments l'any 1866, en una revista de poca difusió i en un moment en què l'interès dels científics estava orientat cap a altres aspectes com la teoria de l'evolució basada amb la selecció natural de Darwin. L'any 1900, els resultats de tres científics, que treballaven per separat i sense conèixer els treballs de Mendel, varen arribar a les mateixes conclusions que ell. Van redescobrir els treballs de Mendel, a qui van reconèixer la prioritat, i d'aleshores Mendel va obtenir el reconeixement de la comunitat científica.

15 TEORIA CROMOSÒMICA DE L'HERÈNCIA A patir de llavors els descobriments van anar molt ràpid: L'any 1902, Sutton i Boveri van enunciar la teoria cromosòmica de l'herència segons la qual els factors hereditaris mendelians havien d'estar localitzats sobre els cromosomes. A més van observar que el nombre de cromosomes és doble, és a dir, que hi ha dos exemplars de cada cromosoma (un prové del pare i l'altre de la mare). Cada un d aquests cromosomes va ser anomenat cromosomes homòlegs. L'any 1909 va introduir-se per primera vegada el terme de genètica, com la ciència que estudia l'herència dels caràcters biològics. I va introduir-se aleshores el terme de gen com a substitutiu de caràcter hereditari.

16 TEORIA CROMOSÒMICA DE L'HERÈNCIA Confirmació de la teoria cromosòmica de l'herència L'any 1910, Morgan va confirmar la teoria cromosòmica de l'herència amb els seu treballs sobre la mosca del vinagre, Drosophila melanogaster. Va arribar a la conclusió que donat que els gens estaven als cromosomes, els gens que hi ha al mateix cromosoma tendeixen a heretar-se junts,i per tant són els gens lligats. La prova definitiva la van aportar en Bridges l'any 1916, que també treballava amb la D. melanogaster. Així, Bridges l'any 1916, va observar que els gens lligats no sempre s'heretaven junts. I va veure que durant la meiosi, els cromosomes presentaven determinat punts d'unió, o quiasmes entre les cromàtides. Va interpretar que en els quiasmes s'havia produït entrecreuament, és a dir, intercanvi d'informació i per tant recombinació de gens. Amb aquests resultats Morgan va afirmar que els gens es troben en els cromosomes, la seva disposició és lineal, i mitjançant l entrecreuament entre cromàtides homòlogues es produeix recombinació genètica.

17

18 3. Herènciadel sexe, lligadaal sexei influïdapel sexe Herència del sexe El sexe dels individus pot estar definit de maneres molt diferents, segons el tipus d organismes. En els organismes diploides, el mecanisme més usual és per mitjà d una parella de cromosomes, anomenats cromosomes sexuals o heterocromosomes. La resta dels cromosomes de l individu s anomenen autosomes. Es distingeixen dos mecanismes d herència de sexe: Mascles heterogamètics, com és el cas de l espècie humana: Home XY i dona XX, o els ortòpters (llagostes) em què el mascle és X0 i la femella XX. Mascles homogamètics, com les aus, en les quals el mascle és XX i la femella XY (per no confondre aquesta situació amb l anterior es simbolitza ZZ i ZW), o el de determinades papallones, que la femella ész0ielmasclezz.

19

20 3. Herènciadel sexe, lligadaal sexei influïdapel sexe Herència lligada al sexe Hi ha caràcters que, sense ser caràcters sexuals primaris ni secundaris, tan sols apareixen en un dels dos sexes o, si apareixen en tots dos, són molt més freqüents en un dels dos. Aquests caràcters s'anomenen caràcters lligats al sexe. El cromosoma X i el cromosoma Y són molt diferents. S'hi distingeixen: -Unsegmenthomòlegésadir,ambgensperaunsmateixoscaràcters. - Un segment diferencial. Els caràcters definits pel segment diferencial del cromosoma X s'anomenen caràcters ginàndrics i els que depenen del segment diferencial del cromsoma Y s'anomenen caràcters holàndrics. En els homes, com que hi ha un cromosoma X i un cromosoma Y, tant els gens dels caràcters ginàndrics com els dels holàndrics es manifestaran sempre, encara que siguin recessius. En les dones, com que són XX els al.lels recessius tan sols es poden manifestar si es trobenen els dos cromosomes X, és a dir, si hi ha homozigosi.

21 Així hi ha caràcters localitzats tan sols en un des dos cromosomes, així coms algunes malalties o malformacions: Associats al cromosoma Y. Exemple hirpertricosi auricular(molt de pèl a les orelles) Es un caràcter exclusiu del homes i bastant freqüent entre el 10-20%. Associat al cromosoma X. Exemple daltonisme i hemofília. Són dues malalties recessives, però amb algunes diferències. Daltonime: és la ceguesa pels colors vermells i verds. Els individus dels sexes poden ser:

22

23 Així hi ha caràcters localitzats tan sols en un des dos cromosomes, així coms algunes malalties o malformacions: Associats al cromosoma Y. Exemple hirpertricosi auricular (molt de pèl a les orelles) Es un caràcter exclusiu del homes i bastant freqüent entre el 10-20%. Associat al cromosoma X. Exemple daltonisme i hemofília. Són dues malalties recessives, però amb algunes diferències. Hemofília: és la no coagulació de la sang. Presenta la característica que les dones hemofíliques moren abans de néixer, de manera que es considera que és un malaltia exclusiva dels homes, i les dones són les portadores.

24

25 3. Herènciadel sexe, lligadaal sexei influïdapel sexe Herència influïda pel sexe Són els caràcters que per manifestar-se, depenen del sexe de l'individu. Exemple, calvície humana, que és dominant en els homes però recessiva en les dones.

Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena

Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena LES LLEIS DE L HERÈNCIA Conceptes bàsics En un cromosoma hi ha molts gens o unitats hereditàries que regulen la manifestació dels caràcters S'anomena genotip al conjunt de gens d'un organisme; s'ha heretat

Más detalles

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL

ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE. Noor Benghanou Kouiyed MENDEL ELS EXPERIMENTS I LES LLEIS DE Noor Benghanou Kouiyed MENDEL L ÈPOCA ANTERIOR A MENDEL Es creia en la teoria genètica de la mescla. En que els descendents presentaven les característiques intermèdies dels

Más detalles

Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia?

Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia? EXERCICIS RESOLTS DE LES LLEIS DE MENDEL Exercici 1 Mendel seguí una determinada metodologia que propicià l èxit en els seus treballs. Quins són els punts principals d aquesta metodologia? 1. Treballar

Más detalles

Gregor Johann Mendel. Gregor Johann Mendel

Gregor Johann Mendel. Gregor Johann Mendel Genètica Mendeliana Gregor Johann Mendel Gregor Johann Mendel està considerat el pare de la genètica moderna. A partir dels seus experiments va desenvolupar una teoria de l herència molt de temps abans

Más detalles

Els experiments i les lleis de Mendel

Els experiments i les lleis de Mendel Els experiments i les lleis de Mendel A que es va deure l'èxit dels treballs de Mendel? Va triar la planta correcta, la planta del pésol, Pisum sativum. Era una planta fàcil de cultivar. Pol linització

Más detalles

Unitat 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II

Unitat 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II Unitat 3 EXPERIMENTS DE MENDEL II 115 1 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 3 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de: Precisar quins són els mecanismes

Más detalles

Treballar amb pesoleres (Pisum sativum), la qual cosa li permeté d obtenir una generació anual i una descendència nombrosa.

Treballar amb pesoleres (Pisum sativum), la qual cosa li permeté d obtenir una generació anual i una descendència nombrosa. LES LLEIS DE MENDEL Gregor Mendel Gregor Mendel fou un monjo austríac que va donar per primer cop una explicació científica de l herència de les característiques dels organismes. Malgrat que publicà els

Más detalles

PUNT D ARRIBADA. ACTIVITATS D AVALUACIÓ DEL MÒDUL

PUNT D ARRIBADA. ACTIVITATS D AVALUACIÓ DEL MÒDUL 172 PUNT D ARRIBADA. ACTIVITATS D AVALUACIÓ DEL MÒDUL Activitat 1 Marca la resposta correcta. Tingues en compte que només n hi ha una. 1. En augmentar el nombre d experiments duts a terme, la freqüència

Más detalles

2. DOMINÀNCIA INCOMPLETA O HERÈNCIA INTERMÈDIA

2. DOMINÀNCIA INCOMPLETA O HERÈNCIA INTERMÈDIA GENÈTICA II. Objectius: Conèixer les lleis de Mendel i saber distingir quan s apliquen (Genètica I) Diferenciar entre dominància incompleta i herència intermèdia. Conèixer la teoria cromosòmica de l herència.

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA

PROBLEMES DE GENÈTICA PROBLEMES DE GENÈTICA 1. Certs tipus de miopia en l'espècie humana depenen d'un gen dominant (A); el gen per a la vista normal és recessiu (a). Com podran ser els fills d'un home normal i d'una dona miop,

Más detalles

Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills.

Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. Exercici 1 (Monohibridisme) Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. a.escriu el genotip i el fenotip d aquests pares. b.escriu el genotip dels gàmets que poden formar.

Más detalles

El joc de la genètica. Genètica en el meu arbre genealògic

El joc de la genètica. Genètica en el meu arbre genealògic Alumna: Júlia Martí Renart Tutora: Carol Reina El joc de la genètica. Genètica en el meu arbre genealògic Presentació En aquest món no hi ha ningú exactament igual, tots presentem diferències, per més

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

MATERIAL TEÒRIC DE LA 9ª QUINZENA (1ª PART)

MATERIAL TEÒRIC DE LA 9ª QUINZENA (1ª PART) MATERIAL TEÒRIC DE LA 9ª QUINZENA (1ª PART) En aquesta part de la lliçó aprofundirem en els temes que hem estat treballant aquestes últimes quinzenes. Per una part treballarem els problemes relacionats

Más detalles

Problemes de genètica. Informació addicional.

Problemes de genètica. Informació addicional. Enllaços d interès: Societat Espanyola de Genètica http://www.segenetica.es/ Problemes de genètica. Informació addicional. Per a saber-ne més, Curs de Genètica (UAB) http://biologia.uab.es/base/base.asp?sitio=cursogenetica&anar=diapos

Más detalles

Cadascuna de les possibilitats que pot presentar un gen s anomena al.lel

Cadascuna de les possibilitats que pot presentar un gen s anomena al.lel GENÈTICA MENDELIANA Conceptes generals Caràcter gènic o heretable aquelles característiques que es poden heretar. La majoria es deuen a mutacions gèniques per a què una mutació siga heretable s ha de produir

Más detalles

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació?

LA MEIOSI. A quina etapa de la vida de la cèl lula creieu que s'ha produït la duplicació? LA MEIOSI El procés 1 La meiosi és el tipus de divisió cel lular que es produeix en cèl lules especialitzades relacionades amb processos sexuals. Per exemple, en els aparells reproductors dels animals

Más detalles

Els cicles biològics

Els cicles biològics Els cicles biològics Un cicle biològic és la seqüència de fases de la vida reproductiva d'un organisme: des de la seva concepció fins a la producció de la seva pròpia descendència. Cicle de vida humà:

Más detalles

LES LLEIS DE MENDEL. Segona llei de Mendel

LES LLEIS DE MENDEL. Segona llei de Mendel LES LLEIS DE MENDEL Gregor Mendel (1822-1884), sacerdot austríac de l ordre dels agustins, va establir les bases de la Genètica. Ho va fer amb l estudi estadístic de la descendència dels creuaments fets

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

ESTUDI FENOTÍPIC D ALGUNS CARÀCTERS HEREDITARIS DE LA MEVA FAMÍLIA

ESTUDI FENOTÍPIC D ALGUNS CARÀCTERS HEREDITARIS DE LA MEVA FAMÍLIA : Marta HERRERO CASADO 2 on B. BATXILLERAT 16.02.2005 A la tutora Cristina Tàlens al tutor virtual i al doctor Jesús San Miguel, per la seva ajuda, suport i aportació de suggeriments. A Pedro Matías per

Más detalles

Problemas de genética mendeliana. Herencia de un carácter

Problemas de genética mendeliana. Herencia de un carácter Problemas de genética mendeliana Herencia de un carácter 1. Razona la veracidad o falsedad de la siguiente afirmación: El color de tipo común del cuerpo de la Drosophila está determinado por el gen dominante

Más detalles

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Vectors perpendiculars Ortogonal d un subespai Varietats lineals ortogonals Projecció ortogonal Càlcul efectiu de la projecció ortogonal Aplicació: ortonormalització

Más detalles

FEINES D'ESTIU SETEMBRE ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA:

FEINES D'ESTIU SETEMBRE ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA: FEINES D'ESTIU SETEMBRE 2016 4 ESO BIOLOGIA I GEOLOGIA: Aquestes són les tasques que hauràs de fer durant s'estiu per poder preparar l'examen de recuperació de setembre. Les hauràs de lliurar fetes i ordenades

Más detalles

NOM...Curs Relaciona les dos columnes. * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO. múscul, neurona

NOM...Curs Relaciona les dos columnes. * AMINOÀCID * POTASI * FIBROCITS * TENDONS GLUCOSA FERRO. múscul, neurona NOM...Curs..... 3.- Relaciona les dos columnes. Nivell atòmic Nivell molecular Nivell cel lular Nivell pluricel lular * AMINOÀCID * GREIXOS * POTASI * PULMONS * FIBROCITS * SISTEMA NERVIÓS * TENDONS *

Más detalles

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota

La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota La reproducció i la relació de la cèl lula eucariota 3. La divisió generadora de cèl lules amb la meitat de cromosomes 3.1. El concepte de reproducció S'entén per reproducció la generació de nous individus.

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2010 Biologia Sèrie 2 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Qualificació Etiqueta identificadora de lʼalumne/a 1 2

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 165 Activitat 1 Quina part, en la composició dels nucleòtids, en determina els diferents tipus? La base nitrogenada, que pot ser de quatre tipus: adenina, timina,

Más detalles

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28)

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) Des de Centre Llistats Estadístiques i Gràfics podrà obtindre informació estadística sobre distints aspectes acadèmics del seu

Más detalles

2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula procariota i una eucariota.

2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula procariota i una eucariota. DOSSIER RECUPERACIÓ 4t ESO (BIOLOGIA-GEOLOGIA) TEMA: L ORGANITZACIÓ CEL LULAR DELS ÉSSERS VIUS 1. Enumera els postulats de la teoria cel lular. 2. Anomena les principals diferències entre una cèl lula

Más detalles

HERÈNCIA MENDELIANA: MONOHIBRIDISME

HERÈNCIA MENDELIANA: MONOHIBRIDISME HERÈNCIA MENDELIANA: MONOHIBRIDISME Exercici 1 Un pare i una mare heterozigots per al color dels ulls tenen quatre fills. a. Escriu el genotip i el fenotip d aquests pares. b. Escriu el genotip dels gàmetes

Más detalles

CONCEPTOS MÍNIMOS DE GENÉTICA

CONCEPTOS MÍNIMOS DE GENÉTICA GENÉTICA Ciencia que estudia la transmisión de información de unos individuos a otros. El nombre se debe a Bateson que en 1.906 en Londres propuso que la ciencia que antes se consideraba como misterio

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

Una exposició per comprendre la vida de laboratori

Una exposició per comprendre la vida de laboratori Laura Valls Plana XIII Jornades d Història de la Ciència i l Ensenyament Antoni Quintana marí Sessió: Altres formats per a la història de la ciència a l aula 20 i 21 de novembre de 2015 i. la vida de laboratori

Más detalles

1. CONCEPTOS BÁSICOS EN GENÉTICA CLÁSICA

1. CONCEPTOS BÁSICOS EN GENÉTICA CLÁSICA GENÉTICA MENDELIANA La genética mendeliana o clásica es la ciencia que establece las leyes que explican la herencia biológica, es decir, la forma en que los caracteres de los progenitores aparecen en sus

Más detalles

TEMA 4 : Matrius i Determinants

TEMA 4 : Matrius i Determinants TEMA 4 : Matrius i Determinants MATRIUS 4.1. NOMENCLATURA. DEFINICIÓ Una matriu és un conjunt de mxn elements distribuïts en m files i n columnes, A= Aquesta és una matriu de m files per n columnes. És

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2012 Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 1 1 k 1.- Determineu el rang de la matriu A = 1 k 1 en funció del valor del paràmetre k. k 1 1 [2 punts] En ser la matriu

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Els enzims al lostèrics són els que poden

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

REPRODUCCIÓ I CICLES BIOLÒGICS

REPRODUCCIÓ I CICLES BIOLÒGICS REPRODUCCIÓ I CICLES BIOLÒGICS Primer de batxillerat Institut Narcís Oller Xavier Salat Reproducció. Concepte La reproducció són el conjunt d'activitats que duen a terme els organismes amb la finalitat

Más detalles

TEMA 7. Proves χ 2 i de bondat d ajust

TEMA 7. Proves χ 2 i de bondat d ajust PROBLEMES D ESTADÍSTICA MATEMÀTICA II 1 TEMA 7. Proves χ 2 i de bondat d ajust 1. S ha estimat que el nombre d accidents diaris en cada regiment de l exèrcit segueix una distribució de Poisson de paràmetre

Más detalles

Manuel López Naval Pàgina 1

Manuel López Naval Pàgina 1 Manuel López Naval Cicle cel lular Consta de dos períodes de duració desigual Interfase: o període llarg : o període curt Interfase Ocupa la major part de la vida de la cèl lula Augmenta de mida Fa les

Más detalles

HERÈNCIA MENDELIANA. IES Guillem Cifre de Colonya. BIOLOGIA BATXILLERAT 2. Professor: BArtomeu Vilanova Suau

HERÈNCIA MENDELIANA. IES Guillem Cifre de Colonya. BIOLOGIA BATXILLERAT 2. Professor: BArtomeu Vilanova Suau 12 HERÈNCIA MENDELIANA 1. Les lleis de Mendel. 2. Modificacions de la genètica mendeliana. 3. La teoria cromosòmica de l herència. 4. El lligament i els mapes cromosòmics 5. L herència lligada al sexe

Más detalles

1. MENDEL: EL NAIXEMENT DE LA GENÈTICA

1. MENDEL: EL NAIXEMENT DE LA GENÈTICA BLOC III: REPRODUCCIÓ I GENÈTICA Tema 2: L herència biològica 1. MENDEL: EL NAIXEMENT DE LA GENÈTICA El 1865, el monjo agustí austríac Gregor Joham Mendel, abat del monestir de Brünn (Txèquia), va formular

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 101 Activitat 1 Indica les afirmacions correctes. 1.- El cuc de terra, si es fragmenta en dues parts, cada una d elles és capaç de produir un nou individu. Aquest tipus de reproducció

Más detalles

Biologia i Geologia 4t ESO

Biologia i Geologia 4t ESO 28/06/2017 TASQUES D ESTIU 2017 Ciències de la Naturalesa 4t Curs d ESO Biologia i Geologia 4t ESO Nom: Cognoms: Data: BLOC 1: BIOLOGIA 1. Fes un esquema amb els principals esdeveniments amb els investigadors

Más detalles

TEMA 34 Genética Mendeliana

TEMA 34 Genética Mendeliana TEMA 34 Genética Mendeliana 34.1.- Introducción. Genoma: conjunto de la información genética contenida en las células de una especie. Ej.: genoma humano, genoma de drosophila Genotipo: es la constitución

Más detalles

MISTERIS DE GENÈTICA MENDELIANA AL FACEBOOK

MISTERIS DE GENÈTICA MENDELIANA AL FACEBOOK MISTERIS DE GENÈTICA MENDELIANA AL FACEBOOK Es tracta que els alumnes solucionin online una sèrie de preguntes i problemes de genètica mendeliana a través del Facebook al perfil que crearà el professor/a

Más detalles

Biologia Curs 05/06 2a Aval./Tema 4. Herència Alumne: Data: Grup:

Biologia Curs 05/06 2a Aval./Tema 4. Herència Alumne: Data: Grup: Biologia Curs 05/06 2a Aval./Tema 4. Herència Alumne: Data: Grup: CROMOSOMES I ADN Els mecanismes de reproducció que hem estudiat fins ara garanteixen que els fills disposin de la informació necessària

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

Unitat 2. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 2 EXOERIMENTS DE MENDEL I EXPERIMENTS DE MENDEL I

Unitat 2. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT 2 EXOERIMENTS DE MENDEL I EXPERIMENTS DE MENDEL I 58 Unitat Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 9. GENÈTICA UNITAT EXOERIMENTS DE MENDEL I EXPERIMENTS DE MENDEL I què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de: Valorar la història dels coneixements

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Càlcul 2 1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Dept. de Matemàtica Aplicada I www.ma1.upc.edu Universitat Politècnica de Catalunya 12 Febrer 2012 Copyleft c 2012 Reproducció permesa sota

Más detalles

GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA

GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA GENÈTICA I REPRODUCCIÓ. BIOTECNOLOGIA 1 Observa aquest pedigrí. Els homes es representen per un quadrat i les dones per una rodona. Els individus normals per símbols blancs i els afectats per la malaltia

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Características físicas: como color y grosor del pelo, forma y color de los ojos, talla, peso, etc.

Características físicas: como color y grosor del pelo, forma y color de los ojos, talla, peso, etc. Eje temático: Variabilidad y herencia Contenido: Herencia Nivel: Segundo medio Herencia Un individuo pertenece a una especie determinada porque presenta rasgos que son comunes a los de esa especie y puede

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

L'herència del sexe. Per què dins d'una espècie alguns individus són mascles i altres són femelles? Com es determina el sexe?

L'herència del sexe. Per què dins d'una espècie alguns individus són mascles i altres són femelles? Com es determina el sexe? L'herència del sexe Per què dins d'una espècie alguns individus són mascles i altres són femelles? Com es determina el sexe? Concepte de sexe Són éssers amb sexe els individus capaços d'originar cèl lules

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Abril 2015

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Abril 2015 Pàgina 1 de 5 Sèrie 2 Exercici 1 [4 punts en total] Opció A La fibrosi quística és una malaltia hereditària recessiva que causa una discapacitat progressiva i la mort prematura de les persones afectades.

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

(El contingut que treballaràs en aquest apartat és d ampliació. És recomanable fer-lo, però no entra a l avaluació del mòdul)

(El contingut que treballaràs en aquest apartat és d ampliació. És recomanable fer-lo, però no entra a l avaluació del mòdul) (El contingut que treballaràs en aquest apartat és d ampliació. És recomanable fer-lo, però no entra a l avaluació del mòdul) ELS GRUPS SANGUINIS El grup sanguini és un sistema de classificació de la sang

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

CUQUES. 3. Els cromosomes es troben ordenats per parelles. Per què creus que s'agrupen d'aquesta forma?

CUQUES. 3. Els cromosomes es troben ordenats per parelles. Per què creus que s'agrupen d'aquesta forma? CUQUES Aquesta activitat permet estudiar com s'hereten els caràcters i il lustra la forma en què la meiosi és responsable de l'extraordinària variabilitat en les espècies amb reproducció sexual. Les cuques:

Más detalles

Johann Gregor Mendel

Johann Gregor Mendel Genética mendeliana Johann Gregor Mendel Entre 1856 y 1863 experimentó con líneas puras de Pisum sativum Planta anual, de fácil cultivo, da muchas semillas. Analizó proporciones matemáticas en esos caracteres

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

Problemes de genètica AMPLIACIÓ

Problemes de genètica AMPLIACIÓ Biologia 2n batxillerat INS TERRA ALTA Problemes de genètica AMPLIACIÓ PROBABILITAT 1. Es casa una dona sorda-muda amb un baró normal, la mare del qual era també sordamuda, mentre que el pare no tenia

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA

PROBLEMES DE GENÈTICA PROBLEMES DE GENÈTICA 1. Una característica de les plomes d una certa varietat de gallines i galls està controlada per un sol gen amb dos al lels: plomatge normal i plomatge arrissat. L esquema presenta

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013 Examen parcial de Física - COENT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 4t ESO B/C

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 4t ESO B/C Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 4t ESO B/C Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Defineix els conceptes següents: a) Gen. b) Al lel. c) Cromosoma. d) Autosoma.

Más detalles

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió.

LA FOTOSÍNTESIS. No hem arribat a cap conclusió. 1 Què passa si les fulles no tenen llum? EXPERIMENT 1: Hem agafat una planta i li hem tapat una fulla amb paper d alumini. - La fulla s assecarà. - La fulla es podrirà. Hem tingut la planta en aquest situació

Más detalles

PROBLEMES DE GENÈTICA

PROBLEMES DE GENÈTICA PROBLEMES DE GENÈTIC HERÈNCI MENDELIN 1) En les gallines de raça andalusa la combinació dels al lels que determinen el plomatge negre i el blanc donen un plomatge blau. Quina descendència tindrà una gallina

Más detalles

Problemes herència mendeliana

Problemes herència mendeliana 1/2 A 1/2 a 1/2 A AA Aa 1/2 a Aa aa Problemes herència (del guió de problemes) Razón genotípica 1/4 AA 1/2 Aa 1/4 aa Razón fenotípica 3/4 A- 1/4 aa 1 1 1. Quants genotips possibles es poden generar en

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 5 d octubre de 2017

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 5 d octubre de 2017 xamen parcial de ísica - CONT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. ncercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25 punts,

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

República Bolivariana de Venezuela U. E. Colegio Cruz Vitale. Prof. Francisco Herrera R.

República Bolivariana de Venezuela U. E. Colegio Cruz Vitale. Prof. Francisco Herrera R. República Bolivariana de Venezuela U. E. Colegio Cruz Vitale É Prof. Francisco Herrera R. LA GENÉTICA es la ciencia que estudia los genes, la herencia, la variación de los organismos. El término Genética

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B =

( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 ( 1 4 ( 2 1. Matrius i determinants Sèrie 3 - Qüestió 4. Donada la matriu B = 1998 - Sèrie 3 - Qüestió 4 Donada la matriu B = ( 2 3, utilitzeu la matriu inversa B 1 1 1) B X B = ( 1 4 3 2). per trobar una matriu X tal que 2004 - Sèrie 1 - Qüestió 3 Considereu les matrius Trobeu

Más detalles

. GENÉTICA CLÁSICA. I.- CONCEPTOS IMPORTANTES.

. GENÉTICA CLÁSICA. I.- CONCEPTOS IMPORTANTES. GENÉTICA CLÁSICA 1 TEMA. GENÉTICA CLÁSICA. I.- CONCEPTOS IMPORTANTES. II.- MENDELISMO. 1.- INTNRODUCCIÓN. EXPERIMENTOS DE MENDEL 2.- LAS LEYES DE MENDEL. 3.- MENDELISMO COMPLEJO. A.- CODOMINANCIA B.- HERENCIA

Más detalles

TEMA 2: Divisibilitat Activitats

TEMA 2: Divisibilitat Activitats TEMA 2: Divisibilitat Activitats 1. 35 és múltiple de 5?. Raoneu la resposta 2. 48 és divisible per 6?. Raoneu la resposta 3. Completeu els deu primers múltiples de 8 8, 16,, 32,,,,,, 80 4. Quines de les

Más detalles

BLOQUE 3: LA HERENCIA. GENÉTICA MOLECULAR.

BLOQUE 3: LA HERENCIA. GENÉTICA MOLECULAR. BLOQUE 3: LA HERENCIA. GENÉTICA MOLECULAR. TEMA 7: HERENCIA MENDELIANA. CEA GARCÍA ALIX TRANSMISIÓN DEL MATERIAL HEREDITARIO Tema 7.- Herencia Mendeliana. 1.- Leyes de Mendel (Uniformidad de la primera

Más detalles

INTERVALS. Toni González

INTERVALS. Toni González INTERVALS Toni González 1 2 INTERVALS Anomenem interval a la diferència d'altura que hi ha entre dues notes i serveix per saber si una nota és més greu o més aguda que una altra i quan més greu o més aguda

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

La reproducció de la cèl lula eucariota (4)

La reproducció de la cèl lula eucariota (4) La reproducció de la cèl lula eucariota (4) La reproducció de la cèl lula eucariota La divisió cel lular. Tipus. El cicle cel lular. La interfase. El cicle cel lular. La divisió cel lular o fase M Formes

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

Genética mendeliana. I. Leyes de Mendel

Genética mendeliana. I. Leyes de Mendel Genética mendeliana Gregor Mendel fue un monje y naturalista austriaco que vivió en el siglo XIX (1822-1884). Se le considera el padre de la herencia genética, debido a que descubrió los llamados factores

Más detalles

Exercici 1. Models de Rebut

Exercici 1. Models de Rebut Exercici 1 La diferencia entre els rebuts que es relacionen i el que hem vist a classe és en la distribució de les dades, que en els exemples que veurem més endavant està ben organitzada i ben enquadrada.

Más detalles

Problemes herència mendeliana

Problemes herència mendeliana 1/2 A 1/2 a 1/2 A 1/2 a Problemes herència (del guió de problemes) Razón genotípica 1/2 Razón fenotípica 3/4 A- 1 1 1. Quants genotips possibles es poden generar en un gen amb n al lels? Deduiu la fòrmula

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles