La immunitat. 4. La Immunitat

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "La immunitat. 4. La Immunitat"

Transcripción

1 La immunitat 4. La Immunitat

2 Continguts Introducció : què és la immunitat? ( diapos 4 i 5) Classes d immunitat (diapos 6 a 11) Una mica d història (diapos 12 a 20) Òrgans del Sistema Immunitari (diapos 21 a 35) Els antigens i els anticossos (diapos 36 a 50) Reacció antigen-anticós (diapos 51 a 57) Respostes del sistema immunitari (diapos 21 a 35) 7.1 Resposta inespecífica (procés inflamatori) (diapos 60 a 76) 7.2 Resposta específica (diapos 77 a 85) Resposta humoral Resposta cel lular 8. Altres cèl lules i substàncies que intervenen (diapos 86 a 94) 9. Memòria immunològica : Resposta primària i secundària (diapos 95 a 104) 10. Resum cèl lules S.I. (diapos 105 a 111) 11. Mapes conceptuals i esquemas (diapos 113 a 122)

3 1. Introducció : immunologia i immunitat Què és la immunologia? La immunologia és la ciència que s encarrega d estudiar tot el que es relaciona amb la immunitat i el sistema immunitari. Què és la immunitat? Definim immunitat com un estat de resistència que presenten els organismes en front a les malalties infeccioses. Ser immune a una malaltia és sinònim de NO PODER PATIR LA MALALTIA.

4 1. Introducció : sistema immunitari Què és el sistema immunitari? Conjunt d òrgans, teixits, cèl lules, i molècules implicades en els processos immunitaris. Quina és la seva funció? És capaç de reconèixer partícules estranyes ( antígens) i desencadenar una sèrie de processos per tal de neutralitzar o destruir les partícules estranyes ( antígens ).

5 2. Classes d immunitat ADQUIRIDA

6 Segons el moment en que apareix la immunitat pot ser : Innata: es la què és té des del naixement no requereix el contacte amb un agent extern. No és específica i no té memòria. Adquirida: s'assoleix en un moment donat de la vida, per diversos processos. ( per haver passat una malaltia, per vacunació, a través de la llet materna ). És específica i té memòria

7 Segons el mecanismes d'adquisició, pot ser: Activa, si és el propi organisme el que desencadena la resposta immunitària front a l'antigen, sintetitzant anticossos. (entra un antigen i el cos sintetitza anticossos, queden cèl lules de memòria). Passiva, si l'organisme rep, d un altre ésser viu, els anticossos contra l'antigen ( no ha sintetitzat els anticossos )

8 Per altra banda pot ser: Natural, s adquireix a través d un procés natural, produït a l atzar ( per malaltia) o a través de la mare (embaràs o alletament) Artificial, si és induïda per l'home a través de pràctiques mèdiques ( vacunes).

9 RESUM classes d immunitat

10 3. Una mica d història (l origen de les vacunes )

11 3. Una mica d història A quin científic debem el descubriment de les vacunes?

12 Una mica d història Edward Jenner, a finals del segle XVIII, va aconseguir que persones sanes fossin immunes a la verola. El mètode que va utilitzar era injectar a persones sanes extractes de pústules de vaques malaltes de la verola bovina, malaltia semblant a la dels humans. Les persones injectades no van patir la verola. Jenner acabava d inventar la vacuna.

13

14

15 Ara veurem si heu estat atentents. Haureu de dir el tipus d immnutitat que es produeix en els exemples que segueixen.

16 Digues quin tipus d immunitat correspon a : 1. Un nen al qual li posen la vacuna del xarrampió. 2. Quan a un malalt de la SIDA li donen anticossos per a combatre la malaltia. 3. Una persona després d haver superat la tuberculosi. 4. Un nadó que pren llet materna. 5. Una persona quan no agafa la pesta porcina.

17 Digues quin tipus d immunitat correspon a : 1. Un nen al qual li posen la vacuna del xarrampió. ARTIFICIAL ACTIVA 2. Quan a un malalt de la SIDA li donen anticossos per a combatre la malaltia. ARTIFICIAL PASSIVA 3. Després d haver superat la tuberculosi. NATURAL ACTIVA 4. Un nadó que pren llet materna. NATURAL PASSIVA 5. Una persona quan es fa una ferida i li surt pus. INNATA

18 Però, què és realment el sistema immunitari? Té òrgans propis com el sistema digestiu o respiratori? Quins òrgans formen el sistema immunitari?

19 4. Òrgans del sistema immunitari Aquest són els òrgans del nostre sistema immunitari. Són els òrgans relacionats amb la formació, maduració i acumulació dels LIMFÒCITS.

20 Òrgans del sistema immunitari N hi ha de 2 tipus : - Són òrgans primaris aquells en els quals es produeix la maduració dels limfòcits. - En els òrgans secundaris és on els limfòcits exerceixen la seva funció.

21 Quins són i on estan? Òrgans limfoides primaris : -Medul la òssia -Tim Òrgans limfoides secundaris : -Melsa -Ganglis limfàtics -Teixit limfoide difús o en folicles ( amígdales, apèndix i plaques de Peyer)

22 Òrgans limfoides: resum

23 Anem a veure en detall : Medul la óssia vermella Tim Ganglis limfàtics Melsa

24 La medul la òssia vermella Es troba a l interior dels ossos plans ( crani, costelles, cap d ossos llargs ) Conté les cèl lules mare precursores dels limfòcits. ( cèl lules hematopoètiques = cèl lules mare sanguínies) Aquestes cèl lules mare poden madurar a la pròpia medul la i es formen limfòcits B. Aquestes cèl lules mare poden migrar cap al TIM on es transformen en limfòcits T.

25 El tim Organ en el qual es produeix la maduració definitiva del limfòcits T. Aquests limfòcits es formen a partir de cèl lules mare hematopoètiques. Aquests limfòcits T són sotmesos a una intensa selecció. Només el 5% van als òrgans secundaris a fer la seva funció. La resta (95%) són eliminats per defectuosos.

26 Els ganglis limfàtics La limfa entra pels vasos aferents i surt pel vas eferent La seva funció és filtrar la limfa gràcies a l acció de cèl lules macrofagocitàries que hi ha a l interior. Aquí es produeix l activació dels limfòcits B i T. En els humans se solen trobar als engonals, axiles, cervical Quan s inflamen ens indica l existència d una infecció microbiana.

27 La melsa S encarrega de filtrar la sang. Hi ha zones riques amb limfòcits B i limfòcits T. Es produiex l activació dels limfòcits, quan entren en contacte amb antígens. Funció similar als ganglis. MELSA

28

29 Òrgans primaris Òrgans primaris Òrgans secundaris Quins són? Funció Medul la òssia Tim Formació i maduració de limfòcits Melsa Ganglis limfàtics Teixit limfoide difús o en folicles ( amígdales, apendix i plaques de Peyer) Els limfòcits són activats per antígens ( específics) i reaccionen contra ells. És on els limfòcits fan la seva funció.

30 Òrgan Medul la óssia Tim Melsa Ganglis limfàtics Primari o secundari Funció que fa

31 Òrgan Primari o secundari Funció que fa Medul la óssia primari Maduració del cel lules mare sanguinies. Formació i maduració limfòcits B Tim primari Maduració del cel lules mare sanguínies. Formació i selecció de limfòcits T Melsa secundari Filtrar la sang. Elimina eritròcits i leucòcits defectuosos. Hi ha limfòcits B i T que responen davant la presència d antígens. Ganglis limfàtics secundari Filtrar la limfa, gràcies a les cèl lules fagocitàries. Resposta davant antígens Igual funció que la melsa

32 Imatge resum dels òrgans del sistema immunitari. S observa molt bé la disposició dels ganglis i el sistema limfàtic.

33 5. Antígens i Anticossos

34 Els antígens Què són? Qualsevol substància que sigui capaç de produir una resposta immunitària quan entra en el cos d un organisme ( el cos el reconeix com estrany ). Químicament poden ser proteïnes, polisacàrids, lípids Els antígens s uniran a : anticossos o receptors de la membrana dels limfòcits.

35 Tipus : - Macromolècules de microorganismes (heteroantígens) ( proteïnes de la paret dels bacteris o de la càpsula dels virus, toxines que produeixen els microorganismes - Molècules d una altre individu de la mateixa espècie (Isoantígens) ( grups sanguinis) - Molècules del propi cos ( antiantígens ) ( malalties d antoimmunitat)

36 Com actuen : Els antígens presenten una petita zona (determinant antigènic o epítop) per on s uneix als receptors de membrana del limfòcits o als anticossos. L antigen pot tenir un sol determinant antigènic (univalent) o diversos (polivalent) Els anticossos (en verd) reconeixen les zones antigèniques d un bacteri.

37 Un antígen ( en vermell) és reconegut pels receptors de membrana dels limfòcits.

38 L antígen té 3 determinants antigènics. Anticós capaç de reconèixer 1 sol antígen.

39 Activitat : Responeu les preguntes Què observem a l esquema? Quants determinants antigènics té cada antigen? Serà monovalent o polivalent? Actuen anticossos o receptors de membrana dels limfòcits?

40 Quants tipus d anticossos tenim? Quants receptors de membrana tenen els limfòcits? Tenim un anticòs per a cada antigen?

41 Teoria de la selecció clonal Els limfòcits tenen anticossos de superfície a les seves membranes que poden actuar contra antígens. Quants receptors tenen? De quants tipus? Sembla ser que aquests anticossos resten preformats i que amb l entrada de l antigen les cèl lules són seleccionades i se ls estimula la seva proliferació i maduració. El limfòcit seleccionat per l antigen comença a dividir-se i produeix nombrosos limfòcits idèntics a l inicial. Són limfòcits clònics (idèntics a l inicial)

42 Els anticossos Són molècules proteiques del grup de les globulines, concretament immunoglobulines (Ig). Formats per 4 cadenes polipeptídiques: dues cadenes lleugeres (L) i dues cadenes pesades (H). Les cadenes H i L estan unides per ponts disulfur. Formen una molècules tridimensional en forma de Y. A la base de les cadenes H hi ha una zona de frontisa, per la qual cosa els braços es poden moure lliurement per tal de facilitar la unió amb els antígens.

43 Imatges d anticossos

44 Tipus d Anticossos ( d immunoglobulines)

45 Tipus d immunoglobulines Hi ha 5 classes d immunoglobulies ( o siguid anticossos). Aquestes són les seves estructures Classe Principals característica IgG Aquests anticosos són secretats per les cèl lules B i són molt importants perquè són els més abundants. Atravessa la placenta i aporten immunitat pasiva al fetus. IgM S utilitzen el les primeres etapes d una invasió. IgA Es troben a secrecions glandulars : llàgrimes,saliva IgE Intervenen en els processos d al lèrgies IgD Es troba a la membrana dels limfòcits B i actuen com a receptor d'antigens.

46

47 Reacció antígen- anticòs

48 Com és la reacció entre un antígen i el seu corresponent anticòs? Quan els antígens reconeixen als anticossos s hi uneixen per mitjà d enllaços Van de Waals i/o forces iòniques en una reacció que rep el nom de antigen-anticós. Ag ( antigen) + Ab (anticós) AgAb ( complex antigen-anticós) És una reacció extraordinàriament específica : un anticós pot reconèixer entre molts determinants antigènics unicament el seu complementari. Aquesta reacció pot ser de 4 tipus.

49 Esquema sobre els tipus de reacció antigen-anticòs. 1. Reacció de precipitació 2. Reacció d aglutinació 3. Reacció de neutralització 4. Reacció d opsonització

50 1.Reacció de precipitació Antígens i anticossos formen complexos tridimensionals insolubles i precipiten

51 2.Reacció d aglutinació Es forma un aglutinat i els microorganismes ja no poden infectar les cèl lules

52 3.Reacció de neutralització S efectua en virus. Quan els anticossos s uneixen als virus, aquests disminueixen la seva capacitat d infecció

53 4.Reacció d opsonització Les cèl lules fagocitàries (macròfags, neutròfils ) fagociten més fàcilment aquells microorganismes que estan recoberts d anticossos. opson ( del grec) significa = llest per a menjar

54 7. Mecanismes de resposta immunitària 7.1 Resposta inespecífica 7.2 Resposta específica

55 7. Mecanismes de resposta immunitària 7.1 Mecanismes de resposta immunitària Inespecífica : Procés inflamatori 7.2 Mecanismes de resposta immunitària específica: resposta humoral ( Limfòcits B Anticossos) resposta cel lular ( Limfòcits T)

56 7.1 Mecanismes de resposta immunitària Inespecífica - Les barreres primàries : pell i secrecions - Resposta inflamatòria ( barrera secundària)

57 Barreres primàries Pell i secrecions

58 Barreres primàries La pell. Presenta una capa externa de cèl lules mortes superposades infranquejable per als microbis i que al desprendre's provoca la seva eliminació. A més, en les seves capes profundes presenta glàndules sebàcies que segreguen una substància greixosa (sèu) que juntament amb la suor forma el mantell àcid gras que manté la pell impermeable evitant així l'entrada de microbis. També la flora bacteriana de la pell impedeix que s hi estableixin altres microorganismes ( competència)

59 Les glàndules lacrimals i la saliva contenen lisozim ( un enzim capaç de destruir la mureïna de les parets bacterianes ), té pertant acció actibacteriana

60 Les cèl lules productores de mucus de l'interior del nas i de les vies respiratòries. ( els microbis queden el els mucus i els eliminen en la tos o esternuts) Les glàndules gàstriques secretores d'àcid clorhídric. Aquest àcid, necessari per a fer la digestió, elimina molts dels gèrmens que pot haver en els aliments. Les secrecions àcides de la vagina. La flora bacteriana pròpia del tub digestiu.

61 I els nostres propis bacteris El cos humà esta format aproximadament por 100 bilions de cèl lules. D aquestes aproximadament 90 bilions son cel.lules bacterianas. És a dir per cada cèl lula humana existeixen 10 cèl lulas bacterianes en el nostre cos, la majoria d ellas es localitzen a l intestí. Tots els bacteris del nostre cos fan un pes aproximat d entre 1 i 2 kg. A la nostra mà habiten unes 150 espècies diferents de bacteries. Són també les nostres defenses

62 I si un microorganisme patogen és capaç de passar les nostres barreres?

63 Barreres secundàries : procés inflamatori Quan els microorganismes aconsegueixen passar les barreres defensives primàries i entren a l interior de l organisme actua la barrera secundària cel lular o defensa fagocítica o procés inflamatori. Les cèl lules que hi intervenen són : - Monòcits ( que es transformen en macròfags) i neutròfils. Produiexen el que direm resposta imflamatòria

64 Els monòcits Abundància : 2-8% del total de leucòcits. Es troben al flux sanguini, però poden migrar a altres òrgans i teixits ( ganglis, pulmons, medul la ) i es transformen en cèl lules amb capacitat fagocitària: macròfags. Macròfag = És un glòbul blanc o leucòcit MACRÒFAG atrapant bacteris

65 Els neutròfils o micròfags Abundància del %. Es troben al flux sanguini i són atrets per les substàncies químiques que alliberen els teixits infectats ( atracció quimiotàctica). Tenen moviment ameboide i són capaços de sortir del vasos sanguinis( diapedesi).

66 Es produiex un procés de fagocitosi. Per facilitar el procés hi ha : - Dilatació dels vasos sanguinis ( arriba més sang i més cèl lules fagocitàries). Això produiex envermelliment de la zona. - Augment de la permeabilitat vascular - Augment de la temperatura - Aparició de dolor

67 Procés inflamatori : més informació Es produeix la inflamació de la zona. Reacció consistent que els capil lars sanguinis de la zona es dilaten per a aportar més sang (el que produeix el seu envermelliment) i es fan més permeables (el que permet la sortida de plasma amb la consegüent inflor). A més, certes substàncies produïdes pels microbis irriten les terminacions nervioses i apareix dolor, altres substàncies provoquen una pujada de la temperatura i els cadàvers de macròfags i microbis donen lloc a un líquid groguenc (pus).

68 Procés inflamatori : més detallat

69 Recordatori de la Fagocitosi

70 Us ha picat alguna vegada un mosquit? Qui té la culpa de la vermellor que es forma?

71 Quan ens pica un mosquit o ens fem una ferida es produeix un procés inflamatori. El nostre sistema immunitari reconeix com un antigen estrany, la saliva del mosquit i reacciona amb les nostres cèl lules defensives. El resultat és un procés inflamatori.

72 Les 5 característiques d una inflamació aguda

73 7.2 Mecanismes de Resposta immunitària específica Pot ser de 2 tipus : - Resposta immunitària cel lular - Resposta immunitària humoral Les cèl lules que intervenen en els dos tipus de respostes són els LIMFÒCITS.

74

75 Incís : Els limfòcits Abundància : entre 20-40%, es troben a la sang o la limfa. Provenen de cel lules mare de la medul la òssia vermella. Hi ha 2 tipus : limfòcits T (madures al tim i limfòcits B ( maduren als ossos). Funció : responsables de la resposta immunitària específica. Limfòcits B (resposta humoral) Limfòcits T ( resposta cel lular)

76 7.2.1 Resposta immunitària humoral : acció de limfòcits B Els limfòcits B tenen proteïnes a la membrana externa ( anticossos de superfície). Aquests anticossos reaccionen davant l entrada d un antigen específic. Això provoca que els limfòcits B s activin. Els limfòcits B es converteixen en cèl lules plasmàtiques ( cèl lules amb gran quantitat de reticle endoplasmàtic) Aquestes cèl lules plasmàtiques produiexen els anticossos.

77

78 7.2.2 Resposta immunitària cel lular: acció dels limfòcits T Els limfòcits T a la superfície de les membranes tenen receptors capaços de reconèixer antígens. Quan un antígen ha estat reconegut per un limfòcit T es posen en marxa tot un seguit de procesos amb la intervenció de diferents limfòcits. Quin són aquests limfòcits i què fan?

79 Limfòcits que intervenen Limfòcits T citotòxics o T CD8 Destrueixen cèl lules infectades per virus i/o cèl lules tumorals. Ho fan gràcies a la lliberació de citotòxines. Activen els limfòcits B. Limfòcits T col laboradors o helpers Iniciar la proliferació de limfòcits T citotòxics. o T CD4 Activen els macròfags sanguinis. Limfòcits T supressors Inhibeixen l activitat dels helpers i d aquesta manera s atura la producció d anticossos.

80 Limfòcits que intervenen

81 COMPARACIÓ RESPOSTA HUMORAL I RESPOSTA CEL LULAR

82 8. Altres cèl lules i/o substàncies que intervenen en les respostes del sistema immunitari

83 Altres cèl lules i/o substàncies que intervenen en les respostes del sistema immunitari són : - Cèl lules NK ( natural killers) Cèl lules presentadores d antígens El sistema complement Els interferons

84 Cel lules NK ( natural killer) Són un tipus de limfòcit s encareguen de destruir cèl lues canceroses o cèl lules infectades per virus. Actuen de manera poc específica, especialment en processos inflamatoris. No tenen receptors a la membrana.

85 Cèl lules presentadores d antígens Hi ha un tipus de cèl lules com són macròfags, cèl lules dendrítiques que són capaces d activar els limfòcits T. Com ho fan? 1- capten molècules d antígen per endocitosi. 2- transformen aquestes molècules en pèptids senzills 3- aquests pèptids els incorporen a la seva membrana (associats a molècules MHC) 4- aquests pèptids queden exposats i són presentats als limfòcits T.

86 El sistema del complement Completa i augment els mecanismes de resposta immunitària. Són proteïnes del grups de les globulines que es troben sempre presents al plasma. Funcions : - provocar la lisi de microorganismes amb anticossos adherids. - actua en l alliberació d histamina per part dels mastòcits. - provoquen efectes quimiotàctics sobre els micròfags - intervenen en el procés inflamatori.

87 L interferó Són proteïnes produïdes pels limfòcits T, per les cèl lules NK, per leucòcits Interfereixen en la replicació dels virus a l interior de les cèl lules.

88 Imatge Resum

89 Una bonica història per a defensar-nos del estranys

90 Vídeo resum: sistema immune Sistema immunològico: un sistema casi perfecto ( redes)

91 El sistema immunitari té memòria. Què significa exactament això? Com ho fa? La resposta està en les anomenades CÈL LULES DE MEMÒRIA.

92 9. Memòria Immunològica: resposta primària i resposta secundaria

93 9. Resposta immunitària primària i secundària

94 Resposta primària És la que es produiex en el 1r contacte amb un antigen determinat. Al cap d una dies del contacte comencen a aparèixer anticossos a la sang de la persona infectada. La produció d anticossos augmenta exponencialment fins arribar a la fase estacionària en la qual comencen a baixar. Els anticossos són del tipus IgG i IgM. Al cap d un temps ( setmanas) els anticossos son imperceptibles a la sang. La persona infectada ha vençut la malaltia.

95 Resposta secundària Es produiex quan hi ha un 2n contacte d un antigen amb un organisme. La resposta és diferent de la primària en : - té menys temps de retard entre l entrada de l antigen i la producció d anticossos. - els valors de concentració dels anticossos (Ig) són més elevats - la persistència a la sang és superior ( de mesos a anys) RESPOSTA MÉS RÀPIDA, MÉS INTENSA I DE MÉS DURADA

96 Quina és la causa d això? La causa és la MEMÒRIA IMMUNOLÒGICA. Alguns limfòcits B després del 1r contacte amb l antigen es transformen en cèl lules de memòria. Aquestes cèl lules de memòria es troben a la sang i als ganglis limfàtics i detecten ràpidament la 2a entrada i posen en marxa la producció d anticossos. ( especialment IgG)

97 1r contacte amb antigen : -Producció d anticossos -Produció de cèl lules de memòria 2n contacte amb antigen: - Actuació de cèl lules de memòria.

98 Gràfics Resum El que determina la 2a resposta és la producció de IgG

99 Comparació resposta primària i resposta secundària

100 I aquestes cèl lules de memòria són la causa de la immunitat per vacunació. (IMMUNITAT ARTICIFIAL ACTIVA) Una vacuna és un preparat que conté els antígens d un determinat patògen. Ela antígens no poden ser ni tòxics ni patogènics, però sí han de provocar la resposta immunitària primària i produir cèl lules de memòria. Si posteriorment es produiex l entrada d un patògen, serà el 2n contacte i per tant es donara una resposta immunitària secundària.

101 10. Resum cèl lules del sistema immunitari Aquí teniu un resum de les cèl lules que intervenen en defensa en l organisme i que han sortir al llarg del tema. Recordeu que totes són : LEUCÒCITS O GLÒBULS BLANCS!

102 Granulòcits Monòcits/Macròfags Neutròfils Mastòcits Limfòcits B Cèl lules Plasmàtiques Cèl lules presentadores d antígens Cèl lules dentrítiques Limfòcits T Limfòcits T citotòxics Limfòcits T helpers Limfòcits T supressors Cèl lules NK ( natural killers) Cèl lules de memòria Cèl lules!

103 Orígen cèl lules sanguínies ERITRÒCITS O HEMATIES (TiB) LEUCÒCITS

104 Aquest grup són les cèl lules que donen la resposta INESPECÍFICA (resposta inflamatòria) Aquest grup són les cèl lules que donen la resposta ESPECÍFICA (humoral i cel lular) Totes les cèl lules que intervenen en la nostra defensa proveven de cèl lules situades a la medul la òssia vermella.

105

106 Tipus de cèl lules

107 Idees pel Carnaval!!!!

108 Si heu arribat fins aquí i encara teniu el cap al lloc és que sou unes. SUPERALUMNES.! Les millors!!!! A continuació teniu alguns esquemes, resums que m han semblant interessants, per si els voleu mirar

109 11. Alguns esquemes resum

110

111

112

113

114 Més informació sobre les classes d anticossos ( no cal estudiar-les!!)

115 Tipus d immunoglobulines : IgG, IgM, IgA, IgE, IgD Ig G. Aquests anticosos són secretats per les cèl lules B i són molt importants perquè són els més abundants. Atravessa la placenta i aporten immunitat pasiva al fetus. * Neutralització de toxines i altres elements patogens. * Opsonització d'antígens: facilita la feina de fagocitosi de bacteris per part dels macròfags i neutròfils * Activació del complement. * Citotoxicitat cel lular mitjançada per anticossos, facilita la feina de les cèl lules NK (natural killer). * Immunitat neonatal: transferència d anticossos materns a través de la placenta i de l intestí * Regulació del sitema inmunitari. Inhibició de l activació dels limfòcits.

116 Ig E. Es troba principalment als teixits superficials i es important per la defensa contra helmints (cucs parasits). També está relacionat amb les reacciones al lérgiques. Funcions. * S'uneix als antigens i desencadena l'alliberament d'histamina, per part dels mastòcits i els basòfils. Ig M. Aquest anticosos són pentamers i s'utilitzen en les primeres etapes d'una invasió, es troben especialment als teixits, pero també hi ha un percentatge en la sang.. * Neutralització de toxines y altres elements patogens. * Activació de la vía clásica del complement. * Opsonització de toxines y formació d'agregats. ens en les primeres etapes

117 IgA. Es troba a les secreccions glandulars: saliva, llàgrimes, secrecions intestinals, respiratories i llet materna. També es troba a les mucoses (intestins, pulmons, urogenitals) per previndre la colonització per patògens. Funcions: * Neutralitzación de toxines y altres elements patogens. * Activació del complement. IgD. Es troba a la membrana de les cèl lules B. Funció: * Actúa com a receptor d'antigens.

118 The end!!!!

EL PROCÉS IMMUNITARI

EL PROCÉS IMMUNITARI EL PROCÉS IMMUNITARI I. LA DEFENSA DELS ORGANISMES DAVANT DE COSSOS ESTRANYS 1 Les barreres primàries La pell Secreció de glàndules sebàcies i suor Secrecions mucoses (vies respiratòries, urogenitals i

Más detalles

immunologia sistema immunitari

immunologia sistema immunitari La immunologia La immunologia és la ciència que estudia el sistema immunitari, què és el conjunt d'òrgans, teixits, cèl lules (leucòcits) i molècules que treballen coordinadament per defensar-nos de les

Más detalles

Unitat 1 : EL SISTEMA IMMUNITARI

Unitat 1 : EL SISTEMA IMMUNITARI Unitat 1 : EL SISTEMA IMMUNITARI 1.Què és la immunitat? Per impedir els efectes tòxics dels microorganismes (virus, bacteris, protozous i fongs), o les molècules tòxiques que aquests produeixen, els animals

Más detalles

Teixits i òrgans limfoides

Teixits i òrgans limfoides Teixits i òrgans limfoides Teixits i òrgans relacionats amb la formació, la maduració i l'acumulació de limfòcits. Des d'un punt de vista funcional es divideixen en: Primaris medul la òssia vermella tim

Más detalles

ELS MICROORGANISMES. LA INFECCIÓ I LA IMMUNITAT LOS MICROORGANISMOS. LA INFECCIÓN Y LA INMUNIDAD

ELS MICROORGANISMES. LA INFECCIÓ I LA IMMUNITAT LOS MICROORGANISMOS. LA INFECCIÓN Y LA INMUNIDAD JUNIO 2002 ELS MICROORGANISMES. LA INFECCIÓ I LA IMMUNITAT LOS MICROORGANISMOS. LA INFECCIÓN Y LA INMUNIDAD 1) Definiu els conceptes següents: 1) Infecció. 2) Virulència. 3) Toxina. Define los conceptos

Más detalles

SOLUCIONS UNITAT 10. TEST UNITAT: 37. d) 38. e) 39. d) 40. b) 41. a) 42. e) 43. a) 44. e) 45. a) 46. c) 47. e) 48. d) 49. b) 50. b) 51.

SOLUCIONS UNITAT 10. TEST UNITAT: 37. d) 38. e) 39. d) 40. b) 41. a) 42. e) 43. a) 44. e) 45. a) 46. c) 47. e) 48. d) 49. b) 50. b) 51. SOLUCIONS UNITAT 10 TEST UNITAT: 37. d) 38. e) 39. d) 40. b) 41. 42. e) 43. 44. e) 45. 46. c) 47. e) 48. d) 49. b) 50. b) 51. d) PREPARA LA SELECTIVITAT 52. Explica què vol dir bacteris resistents als

Más detalles

Orientacions per a les PAU de la matèria de biologia. Bloc 2- Immunologia

Orientacions per a les PAU de la matèria de biologia. Bloc 2- Immunologia Orientacions per a les PAU de la matèria de biologia. Bloc 2-1. El sistema immunitari. Concepte de immunitat natural i adquirida. Funcions del sistema immunitari. Òrgans del sistema immunitari. Antígens

Más detalles

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?...

Respon: - Quants anys fa que es va inventar el microscopi? Escriu el número en lletres... - Per a què serveix el microscopi?... NOM: DATA D INICI: DATA FINAL: LA CÈL LULA (pàgina 40 del llibre) Microscopi 1 1. El descobriment de la cèl lula Fa 300 anys es va inventar el microscopi que pot ampliar moltes vegades el que s està observant.

Más detalles

El càncer i el reconeixement immunitari

El càncer i el reconeixement immunitari El càncer i el reconeixement immunitari El càncer: concepte El terme càncer s'utilitza, en general per referir-se a un conjunt de malalties caracteritzades per una proliferació ràpida de cèl lules anormals

Más detalles

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B

Dossier de recuperació del 2n trimestre. Biologia i Geologia 3r ESO B Dossier de recuperació del 2n trimestre Biologia i Geologia 3r ESO B Professora: Ana Durbán Nom i cognoms: Grup: Data: 1.- Completa el text amb aquestes paraules: moltes / pluricel lular / eucariotes /

Más detalles

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA

FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA FEINA D ESTIU DE BIOLOGIA 3 r ESO NOM: GRUP: Alumnes suspesos: Presentareu la feina al setembre, el dia de l examen. RECORDEU! Només tindreu dret a fer l examen si heu fet la feina d estiu. Aquestes feines

Más detalles

Les barreres secundàries: defenses internes

Les barreres secundàries: defenses internes Les barreres secundàries: defenses internes Quan els microorganismes aconsegueixen vèncer les dificultats que representa travessar les barreres primàries i penetren a l'interior de l'animal es posen en

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl lules

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius.

2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. L ORGANITZACIÓ DEL COS HUMÀ 1- Quina diferència hi ha entre teixit, òrgan i sistema. 2- Com s anomenen els elements químics que formen part dels éssers vius. 3- Indica el nivell d organització al que pertanyen:

Más detalles

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO.

DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. DEURES D ESTIU PER PREPARAR LA RECUPERACIÓ DE BIOLOGIA-GEOLOGIA DE TERCER D ESO. Les taules i dibuixos feu-les al mateix dossier i les respostes més llargues contesteu-les a part. Podeu buscar la informació

Más detalles

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans

BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa. Aparells, sistemes i òrgans BIOLOGIA I GEOLOGIA Versió impresa Aparells, sistemes i òrgans funcions vitals dels éssers vius Tots els aparells i sistemes que formen un organisme fan una determinada funció. Aquestes funcions poden

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

Sistema immunitari i immunitat

Sistema immunitari i immunitat Sistema immunitari i immunitat És un sistema de defensa basat en una sèrie de respostes complexes i coordinades per a controlar i eliminar al patogen El sistema immunitari està format per un conjunt d

Más detalles

Parts i funcions del sistema nerviós

Parts i funcions del sistema nerviós Parts i funcions del sistema nerviós El sistema nerviós està format per dues grans parts: El sistema nerviós central: es compon de l'encèfal i la medul.la espinal i es troba protegit dins dels ossos del

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

FULL DE TREBALL DELS ANTICOSSOS

FULL DE TREBALL DELS ANTICOSSOS FULL DE TREBALL DELS ANTICOSSOS Per què són importants els Ac? Com ja coneixeu, els Ac són proteïnes defensives, químicament són glicoproteïnes, que formen un grup anomenat Immunoglobulines. Les fabriquen

Más detalles

Tema 1: La salut i la prevenció

Tema 1: La salut i la prevenció El malestar, el dolor, el mareig, la febre són símptomes de que hi ha alguna cosa al nostre cos que no funciona correctament: estem malalts. A fi d evitar-ho és important tenir cura de la nostra alimentació,

Más detalles

Vols construir una gota de sang? Descripció detallada

Vols construir una gota de sang? Descripció detallada Vols construir una gota de sang? Descripció detallada L Hospital General de la teva comarca té un greu problema: les reserves del seu banc de sang són mínimes i necessita fer una campanya publicitària

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 110 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Indica les funcions de la membrana cel lular. Té diferents funcions: dóna forma i mobilitat a la cèl lula, rep els estímuls externs i també l

Más detalles

Els teixits del cos humà

Els teixits del cos humà Els teixits del cos humà Els teixits són grups de cèl lules de característiques semblants que treballen conjuntament per complir amb una determinada funció. Existeixen quatre tipus bàsics de teixits: Teixit

Más detalles

En la taula següent hi ha la informació que apareix en un envàs de cereals.

En la taula següent hi ha la informació que apareix en un envàs de cereals. Sèrie 2, Pregunta 4A En la taula següent hi ha la informació que apareix en un envàs de cereals. 1) A partir de la informació nutricional de l etiqueta: [1 punt] a) Escriviu en la taula següent les molècules

Más detalles

L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS:

L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS: L'APARELL DIGESTIU NOM I COGNOMS: CURS: Funcions L'aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples perquè el nostre organisme pugui assimilar-les i transportar-les

Más detalles

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau

Ritmes Circadians. Dra. Maria Mercè Tor i Palau Ritmes Circadians Dra. Maria Mercè Tor i Palau Aula d extensió Universitària-UdL, Curs 2017-2018 Què son els ritmes Circadians? Són canvis físics, mentals i conductuals que segueixen un cicle diari. Responen

Más detalles

LA REPRODUCCIÓ HUMANA

LA REPRODUCCIÓ HUMANA LA REPRODUCCIÓ HUMANA 1. CARACTERÍSTIQUES Fecundació...: l espermatozoide de l home fecunda l òvul dins del cos de la dona. La cèl lula inicial que es forma és el......: Naixem després de desenvolupar-nos

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

VACUNES, DE QUÈ PARLAM? Coordinació de vacunes de les Illes Balears Direcció General de Salut Pública i Participació

VACUNES, DE QUÈ PARLAM? Coordinació de vacunes de les Illes Balears Direcció General de Salut Pública i Participació VACUNES, DE QUÈ PARLAM? Coordinació de vacunes de les Illes Balears Direcció General de Salut Pública i Participació JUNY 2016 ORÍGENS La vacunació és una de les estratègies més eficients i efectives en

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina

Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Disposició espacial dels enzims Regulació de les vies metabòliques Inhibició per retroalimentació: síntesi d'isoleucina Enzims al lostèrics Els enzims al lostèrics són els que poden

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI NOM... CURS... L'aparell circulatori està format pel cor i els vasos sanguinis. El cor impulsa la sang pels vasos sanguinis, que recorren tot el cos. La funció principal de la circulació

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

ELS ENZIMS. TEMA 1 - part 2

ELS ENZIMS. TEMA 1 - part 2 ELS ENZIMS TEMA 1 - part 2 2. El control del metabolisme Control bioquímic del metabolisme quines reaccions s han de donar i quines no BIOCATALITZADORS o ENZIMS Un catalitzador és una substància, generalment

Más detalles

Juny Nom El següent dibuix representa una regió cel lular propera a la membrana plasmàtica.

Juny Nom El següent dibuix representa una regió cel lular propera a la membrana plasmàtica. Seminari de Biologia i Geologia IES La Llauna Juny 2007 Biologia 1r Batxillerat La Veu del genoma Nom... 1.- El següent dibuix representa una regió cel lular propera a la membrana plasmàtica. a) Fes una

Más detalles

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta

Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta Presència del cinema català en les plataformes de vídeo a la carta REINALD BESALÚ I ANNA MEDRANO / JULIOL 215 Principals resultats de l estudi: - Els films amb participació de productores catalanes produïts

Más detalles

L'aparell reproductor: La Reproducció Humana

L'aparell reproductor: La Reproducció Humana L'aparell reproductor: La Reproducció Humana En el cas dels humans tenim el que s'anomena dimorfisme sexual: la forma del cos és clarament diferent entre l'home i la dona. Els caràcters sexuals permeten

Más detalles

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA

VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA VIH I SIDA DIFERÈNCIES ENTRE VIH I SIDA No és el mateix estar infectat amb el VIH que tenir la sida VIH són les sigles de "Virus de la Immunodeficiència Humana". El VIH afecta les cèl lules immunitàries,

Más detalles

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA.

REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. REGULACIÓ DE L EXPRESSIÓ DEL GEN DE LA GALACTOSIDASA. Guía didàctica. A partir del tutorial a http://www.biocourse.com/ui/swf/ilabs/lac_operon.swf, l alumnat podrà treballar el model de l operó, analitzant

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 7 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Característiques dels mercats no competitius El monopoli té un únic productor, no té competidors Aquesta empresa té poder de mercat, ja que

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat ENZIMS A Definició: Els enzims són proteïnes amb funció catalítica que intervenen en la major part de les reaccions metabòliques. B Composició: 1 Cadena polipeptídica 2 Heteroproteïna: part proteica (apoenzim)

Más detalles

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ? QUINS TIPUS DE NUTRICIÓ HI HA QUINS SÓN ELS PROCESSOS IMPLICATS EN LA NUTRICIÓ 1. QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ És el conjunt de processos mitjançant els quals

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

Tema 2: Els éssers vius

Tema 2: Els éssers vius En aquest tema aprendràs que els éssers vius són molt diversos: animals, plantes i alguns que són tan petits que no els podem veure a ull nu, per això també aprendràs a: Identificar les funcions vitals

Más detalles

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ

TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ TEMA 10 ELS ÉSSERS VIUS I LA FUNCIONS DE RELACIÓ Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- LA RELACIÓ EN LES PLANTES 2.- LA RELACIÓ EN ELS ANIMALS (I). ELS RECPTORS 3.- LA RELACIÓ EN ELS

Más detalles

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA

INTRODUCCIÓ 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA INTRODUCCIÓ El llibre que utilitza el mestre per explicar el Tema 4. LA CÀRREGA ELÈCTRICA Si pitges als enllaços podràs llegir el llibre que utilitza el professor per donar el Tema 4: Una altra propietat

Más detalles

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball

Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Del gra de cafè a l àtom de carboni: Les dimensions de la vida Full de treball Activitat 1 Obriu l animació següent: No toqueu el cursor! Descriviu què es veu a la pantalla: A l extrem superior esquerra

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

L APARELL DIGESTIU. estómac intestí gruixut intestí prim LA BOCA. arrel EL PROCÉS DE LA DIGESTIÓ

L APARELL DIGESTIU. estómac intestí gruixut intestí prim LA BOCA. arrel EL PROCÉS DE LA DIGESTIÓ L APARELL DIGESTIU 1. Escriu cada nom al lloc corresponent. boca faringe esòfag 2. Pinta el dibuix. rosa: la faringe taronja: l esòfag verd: l estómac blau fosc: l intestí gruixut estómac intestí gruixut

Más detalles

Característiques. Els enzims. Classificació

Característiques. Els enzims. Classificació Característiques Tema 1. Enzims 2. Es defineixen com a biocatalitzadors i són els responsables de les reaccions metabòliques. Els enzims 2. Fan que les reaccions químiques es realitzin a grans velocitats

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA?

L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? L AIGUA, ON ÉS I COM CANVIA? La Terra és anomenada el Planeta Blau perquè està envoltada d aigua. La capa d aigua o Hidrosfera no és una capa contínua, ja que l aigua es troba distribuïda en diferents

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA ATENA LECTURES DE FILOSOFIA PLATÓ R. DESCARTES D. HUME J. S MILL F. NIETZSCHE 1. Lectura 2. Buidatge idees principals de cada apartat. 3. Escollir fragment (5-10 línies) i fer anàlisi. Idees principals

Más detalles

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR

BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR BIOLOGIA: TEMA 9 - REPRODUCCIÓ CEL LULAR 1. Els briòfits són un grup de vegetals que presenten alternança de generacions, amb un cicle biològic diplohaplont. Aquest cicle es caracteritza perquè sobre el

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 101 Activitat 1 Indica les afirmacions correctes. 1.- El cuc de terra, si es fragmenta en dues parts, cada una d elles és capaç de produir un nou individu. Aquest tipus de reproducció

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

TEMA 3 : Funció Exponencial i Logarítmica

TEMA 3 : Funció Exponencial i Logarítmica TEMA : Funció Eponencial i Logarítmica Activitats. Simplifiqueu: a) 4 b) 4 / c) ( ) 6 d) e) 5 / 5 f) ( ). Resol les equacions eponencials següents: a) = 9 j) b)5 c)0 d)7 e) f ) g)5 h)0 i) + 4 5 5 4 = 5

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A

NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A NO ÉS OBLIGATORI L ELABORACIÓ DEL DOSSIER, PERÒ ES RECOMANABLE PER A PREPARAR LA PROVA ESCRITA (VEURE CALENDARI) PER TAL DE RECUPERAR L ASSIGNATURA DE BIOLOGIA I GEOLOGIA. UNITAT 1. LA SALUT HUMANA 1.

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA

DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA DOSSIER PER DONAR D ALTA CITA PRÈVIA A TRAVÉS D EVIA A l EVIA s ha creat dins el mòdul de matrícula un apartat nou que tracta de la cita prèvia d automatrícula: Dins aquesta carpeta podem trobar dos eines:

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS

Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa. Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre CIÈNCIES NATURALS Anna Sans, Helena Perez i Alícia Rosa Projecte de 3r ESO 2n Quadrimestre SERIAL KILLERS CIÈNCIES NATURALS A la vostra sèrie trobareu molts exemples de comportaments relacionats relacionats amb la salut.

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria.

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1: La vida. Els nivells d'organització de la matèria. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 1 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

Anomalies del sistema immunitari

Anomalies del sistema immunitari Anomalies del sistema immunitari Les reaccions immunològiques tenen l'objectiu d'eliminar els antígens estranys sense produir cap dany a la persona. Malgrat tot, de vegades les respostes immunològiques,

Más detalles

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data:

Biologia i geologia. 4t ESO. Activitats de. Dossier recuperació 1r trimestre. Nom i cognoms: Grup: Data: Biologia i geologia Activitats de 4t ESO Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms: Grup: Data: 1. La reproducció cel lular 1. Quina és la diferència essencial entre les cèl lules procariotes i les

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

L APARELL RESPIRATORI

L APARELL RESPIRATORI L APARELL RESPIRATORI Consta de: a. Vies respiratòries b. Pulmons a. Vies respiratòries Les vies respiratòries estan recobertes per un teixit que té uns petits pèls anomenats cilis i unes glàndules productores

Más detalles

De forma general, i atenint a aspectes funcionals, es poden distingir els següents mecanismes de defensa contra les infeccions microbianes.

De forma general, i atenint a aspectes funcionals, es poden distingir els següents mecanismes de defensa contra les infeccions microbianes. IMMUNOLOGIA 1. Defenses contra la infecció. 2. Les defenses no específiques 1. Locals externes 2. Local interna 3. La defensa específica o adaptativa 1. Resposta cellular 2. Defensa humoral 4. Immunitat

Más detalles

L APARELL CIRCULATORI

L APARELL CIRCULATORI L APARELL CIRCULATORI L aparell circulatori està format per 1. Cor 2. Vasos sanguinis 2.1 artèries que es ramifiquen en arterioles i aquestes en capil lars arterials 2.2 venes que es ramifiquen en vènules

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT

UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT UNITAT FUNCIONS D ÚS AVANÇAT 5 Funcions d Informació i altres funcions d interès Les funcions d Informació s utilitzen per obtenir dades sobre les cel les, el seu contingut, la seva ubicació, si donen

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

- Explicació de les Sigles VIH SIDA

- Explicació de les Sigles VIH SIDA - Explicació de les Sigles VIH SIDA. V I H : Virus de la Immunodeficiència Humana. S I D A : Síndrome de la Immuno Deficiència Adquirida Per tant:. El VIH es un Virus que sols destrueix el sistema immune

Más detalles

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota.

1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. BIOLOGIA 1ª AVALUACIÓ 1. A. Digues què significa que les cèl lules humanes tenen organització eucariota. 2. Fes una taula amb els diferents orgànuls cel lulars i la funció que realitzen. 3. Dibuixa una

Más detalles

Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1)

Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1) Orgànuls cel lulars delimitats per membranes (1) Orgànuls cel lulars delimitats per membranes El reticle endoplasmàtic. L'aparell de Golgi. Lisosomes. Vacúols. Lisosomes. Peroxisomes i glioxisomes. Orgànuls

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles