UNITAT 14 ANTIGA ROMA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "UNITAT 14 ANTIGA ROMA"

Transcripción

1 UNITAT 14 ROMA

2 UNITAT 14 ANTIGA ROMA La història de Roma és la història de l'imperi més gran de l'antiguitat, no solament per la seva extensió sino per la seva continuïtat i pels efectes que va tenir en la major part del territori conquerit. Des de la seva fundació mítica el 753 ac,roma es mantingué com a principal potència dominadora del món conegut en aquell moment fin el 476 dc en la zona occidental, mentre que, a orient, a través de l'imperi Bizanti, ho féu fins al 1453 dc.

3 Períodes de la civilització romana. Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient).

4

5 Període monàrquic Segons la llegenda, Roma va ser fundada el 753 ac per Ròmul i Rem. Rómul va ser el primer rei i va dotar la ciutat d'institucions polítiques, la més rellevant de les quals va ser el senat. Luci Tarquini el Superb, va ser el derrer dels reis romans, va perseguir els senadors i va oprimir el poble, la qual cosa va desencadenar una revolta que va comportar, l'any 509 ac, l'abolició de la monarquia i la instauració de la República.

6 Període Republicà. La gran expensió del domini romà es va produir durant el període republicà. Roma aconsegueix dominar la regió del Laci i, posteriorment tota la península Itàlica.

7 Període Republicà A mitjans del s III ac, hi havia tres grans potències a la Mediterrània Roma Cartago: Dominaba el nord d'àfrica, el sud de la península Ibèrica i part de les illes del centre del Mediterrani. Macedonia: Exercia l'hegemonia al món grec.

8 Guerres púniques Primera guerra púnica: 262 ac- 241 ac -Roma s'apodera de Còrsega, Serdenya i Sicilia. Segona Guerra púnica: 218 ac 202 ac. - Cartago ha de renunciar a les possesions d'ultramar Tercera Guerra Púnica - Roma destrueix Cartago.

9 Període Republicà. El segle I ac Gai Juli Cèsar va conquerir la Gàl lia i va envair la Gran Bretanya. Juli Cesar va acomular grans poder, cosa que va preucupar a alguns senadors. El 15 de març del 44 ac. És assassinat a mans de Casca. El període republicà acabarà amb l'ascens al poder d'octavi, després de derrotar Marc Antoni i Cleopatra i annexionar Egiptea Roma.

10 Període imperial Després d'una etapa de greus conflictes socials i guerres civils, un militar de gran prestigi, Octavi August, l'any 27 ac es va proclamar emperador, amb nom de Cesar August. Durant el regnat de l'emperador Trajà, Roma va aconseguri la màxima extensió territorial.

11

12 La crisi de l'imperi A partir del segle III dc, l'imperi Romà va començar a debilitar-se a conseqüència de les incursions dels pobles del nord i del centre d'europa. L'any 395, Teodosi el Gran, divideix l'imperi en dues parts. L'imperi Roma d'occident, amb capital a Roma L'imperi Roma d'orient, amb capital a Constantinoble.

13 A Occident, el comerç va disminuir i les ciutats es van anar despoblant. Aprofitant aquesta situació, els pobles estrangers, van provocar la caiguda del Imperi Romà d'occident l'any 476 dc. L'imperi Romà d'orient va perdurar, com a Imperi Bizatí fins el 1453, en què va ser conquerit pels turcs.

14 El govern a l'antiga Roma

15 Període Monàrquic Roma estava dividida en tribus. Titienses Ramnes Luceres Les tribus es dividien en 30 cúries, que tenien un caràcter administratiu i militar. Cada tribu aportava 100 homes a la cavalleria i 1000 a la infanteria,

16 Període Republicà Segons la llegenda, l'últim rei de Roma fou enderrocat el 509 ac per un grup d'aristòcrates. Luci Juni Brut i Luci Tarquini foren els pricipals instigadors. Van deposar el monarca i van instituir un govern republicà en que la figura del rei era substituïda per la de dos magistrats escollits anualment, els consols.

17 Període Republicà Les assamblees de ciutadans de la ciutat de Roma, anomenades comicis, s'encarregaven d'aprovar les lleis i d'elegir cada any els magistrats. El Senat, la principal institució durant la república,era format per 600 membres, els senadors; el seu càrrec era vitalici.

18 Període republicà Senat era un organ consultiu que estava format per tots aquells que havien exercit una magistratura curul. Tingué inicialment una funció consultiva però a poc a poc va anar obtenint funcions legislatives i va acabar dirigint la política romana per mitjà de les actuacions dels cònsols.

19

20 Magistratures Característiques Col legialitat Electivitat Temporalitat Progressivitat Responsabilitat

21 Magistratures Consulat: Escollits pels comicis i tenien imperium ( poder convocar l'exèrcit,entaular batalla, organitzar territoris conquerits i encunyar moneda). El consulat era exercit per dues persones amb una durada de un any. Els cónsuls tenian dret a veto.

22 Magistratures Pretura: Sorgeix quan els cónsols van perdre poder i tenien funcions jurídiques Edilitat: D'origen plebeu s'encarregava de l'ordre públic i de l'organització de les festes i mercats urbans Censura: Revisar el nombre de ciutadans, els membres del senat o les obres públiques Qüestura: Funcions judicials i de les finances públiques. Tribunat de la plebs: Càrrec característic d'origen plebeu. Escollit per una assamblea plebea.

23 Període Imperial La Roma imperial no es va dotar de cap sistema democràtic participatiu. L'emperador tenia tot el poder polític i nomenava els funcionaris de l'administració. Les decisions personals de l'emperador eren considerades lleis. El senat era format per 900 senadors, però estava sotmès a l'autoritat de l'emperador.

24 El govern de les ciutats L'element bàsic d'organtzació del territori de l'imperi Romà és la província. És per això que, per entendre el funcionament de l'imperi, resulta fonamental veure com estaven organitzades aquestes províncies. Els emperadors romans van aconseguir exerci el control i el domini de totes les provincies romanes mitjançant una xarxa extensa de municipis. Les autoritats locals gaudien d'una amplia autonomia. Cada ciutat controlava un territori concret, del qual era el centre de la vida econòmica, social i cultural.

25 El govern de les ciutats Les ciutats romanes es van bastir seguint un mateix model urbanístic: el pla hipodàmic. El centre el constituïa el fòrum Plaça porticada envoltada dels principals edificis de la ciutat i on tenien lloc els principals esdeveniments ciutadans.

26

27 El govern de les ciutats L'organització política dels municipis era similar a la de la ciutat de Roma La base del govern d'una ciutat era la cúria, fomada per un centenar de ciutadans nobles i els decurions. Els càrrecs municipals eren els edils, responsables de les obres públiques, i els qüestors, encarregats de les finances municipals.

28 La societat romana La societat romana, com la grega, diferenciava els ciutadans dels que no ho eren: els estrangers, dones i esclaus. En els origens de la ciutat de Roma, els ciutadans lliures formaven dues comunitats rivals: els patricis i els plebeus.

29 Els patricis. Eren els membres de la noblesa romana i descendents de les famílies més antigues i riques de Roma. En un primer moment eren els únics que podien participar en el govern de la ciutat.

30 Els plebeus Eren els ciutadans lliures més pobres i generalment es dedicaven a l'artesania i al comerç. Els plebeus pagaven impostos i servien l'exercit.

31 Les dones a la societat romana Constituïen una classe a part. Les dones, mai van tenir la totalitat dels drets ciutadans atorgats als homes. No podien votar o ser elegides en càrrecs de magistratura.

32

33 Llei de les dotze taules Les lluites polítiques entre patricis i plebeus van ser constants durant el segle V a.c. La Llei de les dotze taules reben aquest nom perquè, un cop acordades, es fixaren en dotze planxes, primer de fusta i després de bronze exposades al Forum. Les coneixem per referències literàries i signifiquen, a mitjans del segle V a. C., la maduresa de l Estat romà, que es dotà d un referent legal escrit i, per tant, invariable. Cosa que Grècia havia fet ja durant els segles VII-VI a. C.

34 Període Imperial L'expansió romana en el període imperial va provocar una clara diferenciació entre ciutadans rics i ciutadans pobres. Els rics eren grans propietaris agrícoles, les terres dels quals eren treballades per esclaus Els milers de pobres residents a Roma subsitien gràcies al repartiment gratuït de les autoritats. Les tensions socials derivades del gran nombre de pobres que hi havia a Roma sovint van ocasionar disturbis urbans i guerres civils, i estan considerades una de les causes de la caiguda de l'imperi.

35 Les activitats econòmiques a Roma Agricultura L'anomenada triada mediterrània, es a dir el conreu de la vinya,l'olivera i el blat, i l'explotació dels territoris conquerits, eren la base de l'economia de la societat romana Els romans van introduir millores tècniques i van impulsar l'agricultura de regadiu. Introducció de l'arada romana, que va facilitar les feines agrícoles. Així com millores técniques en molins de gra o la premsa d'oli.

36

37 La ramaderia La ramaderia tenia una importancia limitada a la regió mediterrània. Es practicava la transhumància, però les pastures eren escasses. Al nord dels Alps, la ramaderia tenia molta més importància, i els bovins i els porcs eren els animals més nombrosos.

38

39 El comerç Les ciutats romanes no eren autosuficients necessitaven proveir-se d'aliments, sobretot de cereals, que obtenien de les provincies romanes. Mantenien relacions comercials amb els pobles establerts enllà de les seves fronteres. Importaven: Esclaus, ivori de l'àfrica, seda, perles precioses i espècies de l'índia i de la Xina, i ambre i pells dels pobles del nord D'Europa.

40 El treball dels esclaus L'activitat econòmica a Roma depenia del treball dels esclaus. Els esclaus eren propietat d'un amo que els podia vendre o comprar com si fossin mercaderies. La majoria dels esclaus eren presoners de guerra o bé ciutadans lliures que havien perdut la llibertat per no haver pogut pagar els deutes contrets. Els esclaus podien optenir la manumissió ( se lliberats de la condició d'esclaus)

41

42 La romanització Els romans van difondre la seva civilització a tots els territoris que van ocupar. Aquesta difusió es coneix amb el nom de romanització El dret: Tots els territoris s'administraven amb les mateixes lleis, el dret romà L'urbanisme: Les ciutats de nova fundació s'edificaven seguint el mateix model urbanístic, el pla hipodàmic La llengua: El llatí era la llengua de comunicació i de relació predominant.

43 L'arquitetura i l'enginyeria Els romans es van distingir en la construcció de grans edificis públics i en la realització de grans obres d'enginyeria. Les obres públiques ( les vies, ponts, aqüeductes), permetien als romans mantenir, administrar i controlar els territoris que dominaven. Els grans edificis públics els destinaven principalment a l'entreteniment i al lleure del poble romà. Els monumets, com els arcs de triomf i les columnes, tenien una funció propagandística.

44 L'aqüeducte romà era un conducte artificial que permetia transportar l'aigua en grans quantitats des de la seva font fins a les ciutats

45 Als teatres es representaven obres d'autors grecs, i en menor mesura, les d'autors romans

46 Als circs se celebraven les curses de bigues i quadrigues, carros de dos i quatre cavalls

47 Als amfiteatres s'organitzaven llutes de gladiadors i caceres d'animals salvatges

48 Les termes o banys eren un dels punts de trobada i de relació preferits pels romans.

49 L'art a Roma L'escoltura El retrat va ser la temàtica més reeixida de l'escultura romana. Es tracta d'obres força realistes orientades a copsar els trets físics i els estats d'anim dels personatges reproduïts. Els romans van crear relleus que representaven temes històrics, generalment militars, que exalçaven les victories romanes. Els relleus s'esculpien en monuments commemoratius, com els arcs de Triomf i les columnes

50

51 El mosaic i la pintura Els romans van destacar en la realització de mosaics i pintures Els mosaics decoraven els sòls dels interiors dels edificis públics i privats, representant escenes mitològiques, històriques o de la vida quotidiana Les pintures mes significatives que han sobreviscut, son els frescos trobats a Pompeia.

52 El mosaic i la pintura Els romans van destacar en la realització de mosaics i pintures Els mosaics decoraven els sòls dels interiors dels edificis públics i privats, representant escenes mitològiques, històriques o de la vida quotidiana Les pintures mes significatives que han sobreviscut, son els frescos trobats a Pompeia.

53

54 Els Romans i l religió La religió que practicaven els romans era, bàsicament, una adaptació dels déus i els mites dels grecs i, per tant, eren politeistes. La religió romana partia de la premisa que era possible saber quina era la voluntat dels déus. A partir d'aquí, s'establia una divisió entre la consulta privada i la pública.

55 Els romans i la religió El culte públic s'atorgava gran importància, anava lligat a l'actuació política de Roma i estaba fortament institucionalitzat. La religió pública de Roma es podria considerar política, ja que, el principal òrgan religiós era el Senat. Des d'època monàrquica, la religió romana es caracteritza per ser politeista, amb un panteó influenciat per etruscs i grecs ( ex: Cíbele Isis...) A partir d'august, s'institueix la veneració a la persona i l'emperador serà divinitzat.

56 El judaisme Els jueus eren un poble instal lat a Palestina. La religió dels jueus, fundada pel profeta Abraham, és coneguda amb el nom de Judaisme. És monoteista, només admet un sol Déu, Jahvé. Considera la resta de religions com a falses. Afirma l'existència d'un poble elegit per jahvè, el d'israel destinat a acomplir un pla diví

57 El Cristianisme El cristianisma va sorgir a Palestina amb la predicació de Jesús de Natzaret. Tot i que el missatge de Jesús es dirigia al poble jueu, tenia un caràcter universal, ja que es proposava la salvació de la humanitat. Inicialment era una religió minoritàra. El seu caràcter cívic i major proximitat al poble farà que vagin guanyant adeptes. La història del cristianisme durant l'imperi és una història canviant.

58 La persecució Malgrat la tradició tolerant respecte a les diverses creences religioses, els romans es van mostrar irreconciliables envers el cristianisme. Els cristians negaven la divinitat de l'emperador, pilar en què es fonamentava la cohesió de l'imperi, i van patir persecució i martiri durant tres segles, fins a la conversió de l'emperador Constantí al cristianisme i l'edicte de Milà (313 d.c), que concedia llibertat de religió a l'imperi romà L'any 380, sota el govern de Teodosi, el cristianisme va ser proclamat religió oficial de l'imperi Romà.

59 La decadència de l'imperi La conquesta de nous territoris i els consegüents ingresos en forma de botins de guerra i esclaus es van acabar al final del segle II d.c. L'Imperi romà va entrar en un període de decadeència politica i econòmica a partir del segle III d.c.

60 La decadència de l'imperi Causes de la caiguda de l'imperi política Progressiva pedua del poder imperial. Poder en mans dels militars buscan tant sols l'interes de les tropes. Anarquia política.

61 La decadència del imperi econòmica Inflació ( pujada de preus) de productes indispensables. Pujada d'impostos per pagar les tropes. Reducció del comerç Militar Constants incursions i atacs dels pobles germànicsa les terres del imperi. Social i espiritual Influència creixent del cristianisme

62 La decadència de l'imperi L'any 395 Teodosi al gran, a la seva mort dividí l'imperi entre els seus dos fills: Onori a Occident i Arcadi a Orient. Aquesta divisió va ser definitiva i cap més emperador no tornarà a ser capaç de reunificar l'imperi.

63 Les invasions germàniques Durant els últims temps de l'imperi romà d'occident, les grans invasions van ser ua constant. El caos es va imposar per tot el territori. L'any 476, el príncep bàrbar Odoacre va destronar Ròmul Augústul, últim eperador romà d'occident. Els germànics van imposar-se militarment a la població romana autòctona, però mica en mica es van romanitzar i van anar adaptan alguns aspectes de la cultura romana, com ara la llengua llatina o la religió cristiana. Aquest fet va facilitat la convivència entre les dues comunitats fins a possibilitar-ne, finalment la integració.

64 Les invasions germàniques Un d'aquests pobles germànics eren els visigots, que provenien de l'est d'europa, a prop de la mar Negra. Es van anar desplaçant cap al oest. Al segle VI van establir un poder fort i centralizat, amb capital a Toledo, i van anar estenent el seu domini per la major part de la península Ibèrica.

65

66 Resum Senat : Màxima institució de Roma Assemblea de ciutadans Era consultiu Poder a Roma Monarquia: Rei República: Cònsols Imperi: Emperador

67 Resum Divisió Social Patricis: Eren els membres de la noblesa romana i descendents de les famílies més antigues i riques de Roma. Plebeus:Eren els ciutadans lliures més pobres i generalment es dedicaven a l'artesania i al comerç. Els plebeus pagaven impostos i servien l'exercit. Lliberts: Esclaus alliberats Esclaus: Persones propietat d'una altra persona.

68 Resum Romanització: és el procés de difusió i implantació de la llengua i la cultura romanes a tots els territoris que van ocupar. A través de: La llengua: Llatí El dret: Dret romà Urbanisme: Pla hipodàmic

69 Resum Edificis públics: Aqüeducte : conducte artificial que permetia transportar l'aigua en grans quantitats a les ciutats. Teatre: Als teatres es representaven obres d'autors grecs,i en menor mesura, les d'autors romans Circ: celebraven les curses de bigues i quadrigues, carros de dos i quatre cavalls Amfiteatre: s'organitzaven lluites de gladiadors i caceres d'animals salvatges Termes o banys: Banys públics. Eren un dels punts de trobada i de relació preferits pels romans. Arc de triomf: Construccions commemoratives dels éxits de Romà

70 Resum. Religió Paganisme: adaptació dels déus i els mites dels grecs, llatins i etruscos Culte privat: Déus de la llar- Déus menors Culte públic: Funció propagandística Déus principals: Júpiter, Minerva, Juno A l'imperi: Culte a l'emperador.

71 Resum Judaisme Era la religió dels antics habitants de Palestina És monoteista, tant sols admet un sol Déu Jahvè Cristianisme Sorgeix a Palestina com a escissió del judaisme Segueix la predicació de Jesus de Natzaret Caràcter universal proposava la salvació de tota la humanitat Inicialment era una religió minoritària i urbana

72 Resúm Cristianisme Els cristians van sofrir diverses persecucions durant l'imperi romà, ja que negaven la divinitat de l'emperador. Constanti promulga l'edicte de Milà que donava llibertat religiosa. Teodosi l'any 380 el cristianisme es proclamat religió oficial.

73 Resum Economia Agricultura: era la base econòmica Triada mediterrània: Blat,Vinya,Olivera Els romans introdueixen millores tècniques -> arada romana Comerç: Les ciutats no eren autosuficients per tant era necessari Comerciaven amb els pobles de fora de l'imperi Ex: Esclaus, ivori,seda, espècies.

74 Resum Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient). Algunes Dates importants. Guerres púniques: 1a (262 ac- 241 ac) 2a (218 ac 202 ac.) 3a ( 149 ac 146 ac) Edicte de Milà 313 dc Cristianisme religió oficial 380 dc Divisió de l'imperi 395 dc.

Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient).

Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient). UNITAT 14 ROMA UNITAT 14 ANTIGA ROMA La història de Roma és la història de l'imperi més gran de l'antiguitat, no solament per la seva extensió sino per la seva continuïtat i pels efectes que va tenir en

Más detalles

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira

Bloc 5. Roma i la Hispània romana. Begonya Mira Bloc 5 Roma i la Hispània romana Begonya Mira Índex 5.1. Localització i cronologia. 5.1.1 Etapes: Monarquia, República i Imperi. 5.2 Organització política, econòmica i social. 5.3 Expansió de l Imperi:

Más detalles

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc ELS ROMANS ÍNDEX QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc Fundació de ROMA OCTAVI AUGUST 1r emperador romà Caiguda

Más detalles

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix

Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix Tema 9 Les civilitzacions fluvials: Mesopotàmia i Egipte 1r d ESO, Geografia i història Editorial Santillana, Sèrie descobreix On i quan van aparèixer les primeres formes d escriptura? Què suposen les

Más detalles

EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL. Roma

EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL. Roma EUROPA I EL MÓN OCCIDENTAL Roma EL FINAL DE L EDAT ANTIGA: LA CIVILITZACIÓ ROMANA L intent fallit de Constitució Europea feia menció al passat clàssic d Europa que començà amb la civilització grega i

Más detalles

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte

La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte La Creixent Fèrtil: el bressol de Mesopotàmia i Egipte Les primeres civilitzacions L escriptura Una societat complexa Desenvolupament d una cosmogonia pròpia (religió) Divisió de la societat en classes

Más detalles

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c)

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) 1. Presentació 2. Temps d estudi 3. Medi natural: Territori 4. Evolució històrica: Fets i etapes 5. Economia 6. Societat 7. Religió 8. Lletres I ciències 9. Art 10. Invasions

Más detalles

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras

Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons. 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras Tema 8 Les civilitzacions urbanes: l Egipte dels faraons 1r ESO, Geografia i història Editorial Teide, Weeras On van aparèixer les primeres cultures urbanes? Quines són les característiques de la revolució

Más detalles

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó?

CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? CATALUNYA DINS LA CORONA D ARAGÓ ( segles XIII XV) Pàg. 78 1.- Quins territoris va conquerir la Corona d Aragó? 2.- Què va passar a finals del segle XIV? Pàgs. 80-81 1.- Què era el catarisme? 2.- Què va

Más detalles

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent:

Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1 Completa aquesta taula arrossegant cada etiqueta fins al lloc corresponent: 1453 476 inici divisió alta edat mitjana / baixa edat mitjana fi nal cap a l any 1000 revolució feudal Edat mitjana Esdeveniment

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

Tema 5 : L edat antiga

Tema 5 : L edat antiga En aquest tema aprendràs que : L edat antiga és la segona etapa de la història de la humanitat. Comença amb l aparició de l escriptura i acaba amb la caiguda de l imperi romà d occident. La península ibèrica

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Ciències Socials 2n d ESO L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 2n d ESO De l IES Cavall Bernat de Terrassa 1. ESCRIU EL SIGNIFICAT DE

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda)

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) MESOPOTÀMIA I EGIPTE Pàgs. 152 1.- Fixa t en el mapa i escriu els noms de MESOPOTÀMIA i EGIPTE. Pinta Egipte de color vermell i Mesopotàmia de color groc. Pàgs. 154-155 2.-A on va sorgir la primera civilització

Más detalles

Van construir les primeres ciutats planificades i van formar els primers estats (països).

Van construir les primeres ciutats planificades i van formar els primers estats (països). L'edat antiga El fet històric important que marca el pas de la prehistòria a l'edat Antiga és el descobriment de l'escriptura. Aquesta etapa de la història acaba amb la caiguda de l'imperi romà (any 476).

Más detalles

2 ESO Geografia i Història

2 ESO Geografia i Història 2 ESO Geografia i Història El regne germànic: els visigots a Hispània Setembre 2016 El regne germànic: els visigots a Hispània 2 ESO Geografia i Història Setembre 2016 1 / 17 Alta edat mitjana Grans invacions

Más detalles

L EDAT ANTIGA 1.1. LES CIVILITZACIONS URBANES

L EDAT ANTIGA 1.1. LES CIVILITZACIONS URBANES L EDAT ANTIGA L'Edat Antiga és una etapa de la història que comença quan els llogarets es comencen a transformar en ciutats i acaba amb la caiguda de l'imperi Romà. A aquesta transformació dels llogarets

Más detalles

Fitxa 17: MAISON CARRÉE Júlia López Valera INSTITUT BANÚS

Fitxa 17: MAISON CARRÉE Júlia López Valera INSTITUT BANÚS Fitxa 17: MAISON CARRÉE Júlia López Valera INSTITUT BANÚS Edifici Autor Cronologia Tipologia Material Estil Júlia López Valera Localització Maison Carrée Desconegut 16 a.c. Temple Pedra calcària Romà imperial

Más detalles

La polis grega. 1r ESO

La polis grega. 1r ESO La polis grega 1r ESO LA POLIS El naixement de la polis és fruit d'un llarg procés. Durant l'edat Fosca, s. XII a VIII a. de C., els habitants de l Hèlade vivien dispersos en llogarets, organitzats entorn

Más detalles

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de

Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de TASQUES D ESTIU 2017 Ciències Socials 2n Curs d ESO Cal presentar obligatòriament aquest dossier fet el dia de l examen per poder aprovar la matèria. TEMA 1: DEL MÓN ANTIC AL MÓN MEDIEVAL 1. Indica si

Más detalles

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat.

S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. S inicia un estudi sistemàtic i objectiu del comportament humà i de la societat. (1798 1857) Es va proposar com a objectiu comprendre científicament la societat per després reorganitzar-la sobre bases

Más detalles

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI 1.2 LA MONARQUIA LA MONARQUIA: Va de l any 753 ac al 509 ac Roma va ser governada inicialment per monarques. Van ser un total de 7, quatre lla9ns i tres etruscos. Aquests

Más detalles

UNITAT 1. LA CIVILITZACIÓ ROMANA

UNITAT 1. LA CIVILITZACIÓ ROMANA UNITAT 1. LA CIVILITZACIÓ ROMANA HISTÒRIA 2n ESO ELS ORÍGENS DE ROMA Al s. VIII a.c. Vivien a la Península Itàlica diversos pobles: llatins (laci) i etruscos (centre i nord). Història i llegenda es barregen

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

HCR: Història i cultura de les religions. IES Illa de Rodes (Roses)

HCR: Història i cultura de les religions. IES Illa de Rodes (Roses) HCR: Història i cultura de les religions IES Illa de Rodes (Roses) religió (82-83) 83) Xavier Serra Història i Cultura de les Religions (HCR) 2007/08 2 religió Diana i Apol lo l (82-83) 83) Xavier Serra

Más detalles

L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana

L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana NOM: CURS: 2013-2014 6è E.P. L ús de l escriptura marca un punt determinant en el pas de la prehistòria a l edat antiga. L escriptura

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

La diversitat religiosa a Catalunya. 6 de març de 2017

La diversitat religiosa a Catalunya. 6 de març de 2017 La diversitat religiosa a Catalunya 6 de març de 2017 Identitat religiosa Es considera una persona amb creences religioses? 0,2% Sí No No ho sap 44,7% 55,1% Base: 1.600 2 Nivell de coneixement sobre la

Más detalles

Bloc 4. La Grècia Clàssica. Begonya Mira

Bloc 4. La Grècia Clàssica. Begonya Mira Bloc 4 La Grècia Clàssica Begonya Mira Índex 4.1. Localització i cronologia. 4.1.1 Origens del món grec i etapes : època obscura, arcaica, clàssica i hel lenística. 4.2. Les polis gregues: la seua forma

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14

6è Medi - UD 12. L edat mitjana i l edad moderna. Llagostí. L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 6è Medi - UD 12 L edat mitjana i l edad moderna Llagostí L edat mitjana i l edad moderna 6è Medi - UD 12 Llagostí 1 / 14 1. L edat mitjana a Europa /1 Any 476: caiguda de l Imperi romà Els pobles germànics

Más detalles

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT

BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI. Atur registrat. Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT BUTLLETÍ ESTADÍSTIC DE SANT BOI Atur registrat Març 2017 OBSERVATORI DE LA CIUTAT CONTINGUTS Taxa d atur registrat. Resum de dades... 3 La taxa d'atur es redueix al març i se situa en el 13,4% de la població

Más detalles

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA

ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Tema 9 L ORGANITZACIÓ DE LA SOCIETAT ORGANITZACIÓ POLÍTICA DE CATALUNYA Organització Territorial Institucions Catalanes Els Símbols: oficials i tradicionals. El català ORGANITZACIÓ POLÍTICA D ESPANYA Organització

Más detalles

Context historic LOCALITZACIÓ CRONOLOGIA

Context historic LOCALITZACIÓ CRONOLOGIA Context historic LOCALITZACIÓ la Roma clàssica parteix de l actual Roma, però ocupa primer la península Itàlica, nord d Àfrica i península Ibèrica i fa un immens imperi al voltant de la Mediterrània CRONOLOGIA

Más detalles

Per entendre una mica més com era l'urbanisme en aquesta època, pots fer aquests exercicis:

Per entendre una mica més com era l'urbanisme en aquesta època, pots fer aquests exercicis: LA CIUTAT ANTIGA (FITXES ALUMNES) 1 LA CIUTAT ANTIGA - 1 Per fer després de la parada núm. 1 de l'itinerari Per entendre una mica més com era l'urbanisme en aquesta època, pots fer aquests exercicis: *

Más detalles

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS

PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS PROPOSTA DE TREBALL 3.1 INTERPRETACIÓ DE GRÀFICS Aquí tens dues gràfiques prou significatives sobre les dades de la subnutrició al mon. Es tracta d interpretar i valorar el seu significat. PROPOSTA DE

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Unitat 1: L antiga Roma

Unitat 1: L antiga Roma Unitat 1: L antiga Roma (segles VIII ac V dc) Continuació LA RELIGIÓ A ROMA Els romans adoptaren la mitologia grega i els seus déus. Al segle I ac s imposà el culte imperial (religió oficial) com a fidelitat

Más detalles

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món.

El temple estava dedicat a l emperador August i a 3 deus: JÚPITER:És el deu principal, que governa el món. Us proposem una ruta històrica per Barcelona. Començarem per la Barcelona romana, continuarem per la Barcelona medieval i acabarem visitant el Parc Güell, construït durant l època industrial. Com Anar:

Más detalles

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans?

3.- Per què a partir del segle XI, a Europa, es va començar a utilitzar el nom de catalans? ELS ORIGENS DE CATALUNYA Pàg. 62 1.- Pinta de color verd clar la Catalunya Vella i de color groc la Catalunya Nova. Situa aquests noms en el mapa i situa-hi també la ciutat de Roses. 2.- Quin paper van

Más detalles

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a

1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a 1 Escriu en aquest mapa el nom dels territoris que formaven la corona catalanoaragonesa a mitjan segle XIII: Ara, contesta les preguntes següents: Quines comunitats autònomes actuals corresponen aproximadament

Más detalles

Segle XVII A Europa es van produir al segle XVII importants transformacions. Les principals van ser les següents: l'hegemonia francesa va substituir a l'espanyola la monarquia absoluta, representada

Más detalles

a) Com és el país de Jesús. "I anava per tot Galilea, ensenyant a les sinagogues i proclamant la bona nova del Regne i guarint entre la gent tota

a) Com és el país de Jesús. I anava per tot Galilea, ensenyant a les sinagogues i proclamant la bona nova del Regne i guarint entre la gent tota a) Com és el país de Jesús. "I anava per tot Galilea, ensenyant a les sinagogues i proclamant la bona nova del Regne i guarint entre la gent tota malaltia poble. La seva fama es va estendre per tota Síria

Más detalles

L organització política de les socitats

L organització política de les socitats L organització política de les socitats Unitat 3-3r ESO GH Llagostí Unitat 3-3r ESO GH L organització política de les socitats Llagostí 1 / 14 1. L estat com a organització política de la societat /1 Estat

Más detalles

La crisi de l'antic Règim

La crisi de l'antic Règim El segle XVIII La crisi de l'antic Règim L'Antic Règim Tres eixos: Sistema polític: Monarquia absoluta Sistema econòmic: Agricultura senyorial Sistema social: Societat estamental Monarquia absoluta Característiques

Más detalles

Tema1. ISLAM I AL-ÀNDALUS.

Tema1. ISLAM I AL-ÀNDALUS. www.demonologia.com 1. ISLAM I MAHOMA. o Origen ISLAM s. VII a Aràbia. o Protagonistes: Al là déu en àrab. Mahoma profeta d Al là per aparició de l Arcàngel Sant Gabriel. Nascut a La Meca. o Mahoma no

Más detalles

Observatori econòmic. Cambra de Comerç de Girona. Garrotxa

Observatori econòmic. Cambra de Comerç de Girona. Garrotxa Observatori econòmic Cambra de Comerç de Girona Garrotxa juny, 2011 2 Observatori econòmic Cambra de Comerç de Girona Evolució econòmica a la Garrotxa El període 2000-2008 ha estat, en termes generals,

Más detalles

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ

NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ NOVES MILLORES EN LA CARPETA DEL CIUTADÀ ÍNDEX 1. LA MEVA CARPETA... 3 2. DADES DEL PADRÓ... 4 2.1. Contextualització... 4 2.2. Noves Millores... 4 3. INFORMACIÓ FISCAL... 6 3.1. Contextualització... 6

Más detalles

DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS. 3r d'eso

DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS. 3r d'eso DOSSIER D ESTIU CIÈNCIES SOCIALS 3r d'eso Nom i Cognoms: Curs: 1 Indica el nom de les formes del relleu numerades al dibuix: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 2 Fixa't en el mapa i contesta

Más detalles

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric.

Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Tipus d Activitat: Comentari de Mapa Històric. Curs: 1º ESO. Continguts Currículum: La Hispania Romana, LA CONQUESTA DE HISPANIA. INTRODUCCIÓ. Un dels trets més significatius de la civilització romana

Más detalles

MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET. Maleta didàctica dels temples i els déus de l antic Egipte

MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET. Maleta didàctica dels temples i els déus de l antic Egipte MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET Maleta didàctica dels temples i els déus de l antic Egipte PRESENTACIÓ Les Maletes Didàctiques Arqueonet.net A través de les Maletes Didàctiques d Arqueonet, els alumnes

Más detalles

Maison Carrée. (Doble llarg que ample) 17 m. 14 m 28 m

Maison Carrée. (Doble llarg que ample) 17 m. 14 m 28 m Maison Carrée Autor: desconegut Cronologia: 16 ac Localització: Nimes (França) Estil: romà imperial Materials: pedra calcària blanca (amb el temps vermellosa) Sistema constructiu: arquitravat Dimensions:

Más detalles

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS

TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS TEMA 8 ELS REIS CATÒLICS TEMA 9 ELS DESCOBRIMENTS GEOGRÀFICS LA MONARQUIA AUTORITÀRIA : ELS REIS CATÒLICS 1.- Pinta els diferents regnes peninsulars amb els mateixos colors del mapa de la pàg. 130. Pàgs.

Más detalles

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI

Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI Alumne/a... 1r de Secundària A B C CIÈNCIES SOCIALS 1r ESO Unitat 10: ROMA: DE CIUTAT A IMPERI 1- ELS ORÍGENS DE ROMA En el segle VIII ac, a la península Itàlica, a la regió del Laci i a prop del riu Tíber,

Más detalles

Tema 4 (I) :Les fonts de la història

Tema 4 (I) :Les fonts de la història En aquest tema aprendràs que : Per conéixer el passat cal investigar a partir de les restes i els documents que es conserven. Els arqueòlegs i els historiadors són els encarregats d investigar les fonts

Más detalles

ESCULTURA ROMANA CRONOLOGIA I CARACTERÍSTIQUES INFLUÈNCIA I CARACTERÍSTIQUES

ESCULTURA ROMANA CRONOLOGIA I CARACTERÍSTIQUES INFLUÈNCIA I CARACTERÍSTIQUES ESCULTURA ROMANA ESCULTURA ROMANA INFLUÈNCIA I CARACTERÍSTIQUES CRONOLOGIA I CARACTERÍSTIQUES ART GREC ART ETRUSC REPÚBLICA ALT IMPERI BAIX IMPERI Escultura Retrat i relleu religiosa històric Segles segles

Más detalles

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS

4. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS Petjada ecològica de la ciutat de Terrassa davant dels escenaris d evolució demogràfica /. DETERMINACIÓ DE LA PETJADA ECOLÒGICA DEL MUNICIPI DE TERRASSA EN ELS DIFERENTS ESCENARIS DEMOGRÀFICS.. Introducció

Más detalles

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya En aquest tema aprendràs que : A el sector terciari és el que dóna feina a més gent. En el sector terciari hi trobem les activitats que ofereixen un servei a la societat, per aixó s anomena sector de serveis.

Más detalles

La revolució americana. La independència dels Estats Units

La revolució americana. La independència dels Estats Units La revolució americana La independència dels Estats Units Causes de la revolució La revolta es va produir després de la guerra que Anglaterra havia mantingut amb França (Guerra dels 7 anys) Aquesta guerra

Más detalles

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs

POLIS 2 Ciències socials, geografia i història Segon curs Ciències socials, geografia i història Segon curs www.vicensvives.com Índex 01 L Islam i Al-Andalus 09 Els grans descobriments geogràfics 02 L Europa feudal 10 L Imperi dels Habsburg 03 La ciutat medieval

Más detalles

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7.

» 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. ESPANYA I CATALUNYA » 1. GLOSSARI» 2. INTODUCCIÓ» 3. DEMOGRAFIA ESPANYOLA» 4. DEMOGRAFIA CATALANA» 5. CREIXEMENT URBÀ A ESPANYA» 6. CREIXEMENT URBÀ A CATALUNYA» 7. MIGRACIONS TRANSOCEÀNIQUES » La densitat

Más detalles

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011

CAS: FLIX DADES BÀSIQUES. Superfície: 116,9 km 2 Població: habitants (2010) Nombre d empreses: 296 (2010) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 2011 FITXES LOCALS 1 CAS: FLIX DADES BÀSIQUES Superfície: 116,9 km 2 Població: 4.61 habitants (21) Nombre d empreses: 296 (21) ACTUALITZADA: DESEMBRE DEL 211 2 EVOLUCIÓ DE LA POBLACIÓ Evolució 425 42 428 Comparativa

Más detalles

LA CIÈNCIA I LA SALUD

LA CIÈNCIA I LA SALUD LA CIÈNCIA I LA SALUD ÍNDEX Que és la salut? Com dur una vida saludable Primers auxilis Que és una malaltia? Religió i malaltia Malalties infeccioses Tipus de malalties infeccioses Malalties no infeccioses

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

JOEL CAMPOS ÀNGELA CERQUEDA POL COLLADO PAOLA GISBERT PAU OLMOS

JOEL CAMPOS ÀNGELA CERQUEDA POL COLLADO PAOLA GISBERT PAU OLMOS JOEL CAMPOS ÀNGELA CERQUEDA POL COLLADO PAOLA GISBERT PAU OLMOS - Índex. 2 - Introducció 3 - Itinerari...4-5-6-7-8 - Taula de preus...9 - Crèdits...10 INTRODUCCIÓ Em fet l època romana de Barcelona {Barcino}

Más detalles

Proposta d'eslògan per a la candidatura de "Menorca Talaiòtica" a Patrimoni Mundial o de com descobrir als menorquins l'excepcionalitat de la

Proposta d'eslògan per a la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial o de com descobrir als menorquins l'excepcionalitat de la Proposta d'eslògan per a la candidatura de "Menorca Talaiòtica" a Patrimoni Mundial o de com descobrir als menorquins l'excepcionalitat de la "Menorca Talaiòtica". 1 Són Patrimoni Mundial els llocs de

Más detalles

DIVISIÓ DE L IMPERI ROMÀ I INICI DE L EDAT MITJANA

DIVISIÓ DE L IMPERI ROMÀ I INICI DE L EDAT MITJANA DIVISIÓ DE L IMPERI ROMÀ I INICI DE L EDAT MITJANA Els romans havien conquistat un gran imperi entorn del Mediterrani. En el 395, l'emperador Teodosi ho va dividir en dues parts per a defensar-ho millor

Más detalles

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys.

ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. ACTIVITAT 4: COM PODEM CONÈIXER EL MÓN? De dades estadístiques la humanitat en té des de fa aproximadament una mica més de 200anys. I no tots els països van començar en el mateix moment a recollir-les.

Más detalles

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis

Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis EL SECTOR TERCIARI Definició Anomenem sector terciari al conjunt d activitats que no es dediquen a la producció de béns materials, sinó a la prestació de serveis El sector terciari és el que inclou una

Más detalles

La justícia de tots i per tots Qui participa en l Administració de Justícia? El jurat popular El Consell General del Poder Judicial

La justícia de tots i per tots Qui participa en l Administració de Justícia? El jurat popular El Consell General del Poder Judicial La justícia de tots i per tots Qui participa en l Administració de Justícia? El jurat popular El Consell General del Poder Judicial Concepte general: donar a cadascú segons les seves necessitats i exigir

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( )

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE ( ) DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CIÈNCIES SOCIALS 3r ESO ( A-B-C-D) 1r TRIMESTRE (2016-201) S ha de fer un dossier a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Portada amb el nom de l assignatura, curs, avaluació

Más detalles

PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS

PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS PREHISTÒRIA A LES ILLES BALEARS LES ETAPES INICIALS Les primeres restes de presència humana a les Balears s han datat cap el 7200 ac a Esporles (cova de Canet). Altres restes entorn del 5000 a Valldemossa

Más detalles

TEMA 1. LA CRISI DE L ANTIC RÈGIM.

TEMA 1. LA CRISI DE L ANTIC RÈGIM. TEMA 1. LA CRISI DE L ANTIC RÈGIM. 1. ANTIC RÈGIM. Inici s. XVIII major part d Europa Antic Règim AR societats europees de l Edat moderna que mantenien un model de vida basat en: a) Economia agrària senyorial

Más detalles

Associació Consell de Cent

Associació Consell de Cent 1 Avui dia, anar amunt i avall del passeig de Gràcia, passejar pel parc de la Ciutadella, o moure s pels distints barris [...] forma part de la nostra activitat quotidiana. Costa d assumir que tot això

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA...

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA... DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE CULTURA CLÀSSICA 3r ESO ALUMNE/-A... CURS... DATA... TRIMESTRE I 1 Relaciona cadascun d aquests mots amb la seva definició. Recorda que, en grec, κράτος (krátos) significa poder

Más detalles

En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó

En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó En Tomeu i na Guida, l inici d una tradició Miquel Villalonga, Geganters de Maó Existeixen moltes tradicions que, tot i estar molt arrelades a un poble, el seu origen, pel que recorda la memòria col lectiva,

Más detalles

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL

Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL TEMA 4: LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL Tasca 1.- LA POBLACIÓ A L ESTAT ESPANYOL 1.- QUANTS HABITANTS HI HA A L ESTAT ESPANYOL L Estat Espanyol té, el 2014, una població de dret de 46,507.760 habitants

Más detalles

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Catalunya té ciutadans que resideixen a l estranger habitualment. França, Argentina i Andorra són els països amb més residents 23 de juliol del 2009 Padró d habitants residents a l estranger 2009 Catalunya té 144.002 ciutadans que resideixen a l estranger habitualment França, Argentina i Andorra són els països amb més residents

Más detalles

COORDINACIÓ 2on CASAL DE LLEURE PER A INFANTS A LA ZONA DEL TOUDGHA, TINGHIR. ALKARIA 2016

COORDINACIÓ 2on CASAL DE LLEURE PER A INFANTS A LA ZONA DEL TOUDGHA, TINGHIR. ALKARIA 2016 Assoc. Cat. de Solidaritat i Cooperació Internacional pel Desenvolupament. G-63811939 COORDINACIÓ 2on CASAL DE LLEURE PER A INFANTS A LA ZONA DEL TOUDGHA, TINGHIR. ALKARIA 2016 Localització del projecte:

Más detalles

EDAT ANTIGA. 6è de Primària CEIP Miguel Bordonau

EDAT ANTIGA. 6è de Primària CEIP Miguel Bordonau EDAT ANTIGA 6è de Primària CEIP Miguel Bordonau E T A P E S D E L A H I S T Ò R I A PREHISTÒRIA Des de l aparició dels primers humans fins a la invenció de l escriptura (any 3500 a. C.). EDAT ANTIGA Des

Más detalles

VISITA AL MERCAT D IGUALADA

VISITA AL MERCAT D IGUALADA VISITA AL MERCAT D IGUALADA Som la Maria i la Rosa, i varem anar al mercat d Igualada a l aire lliure. Era un dimecres del mes d octubre del 2011. Feia sol i no molt fred, hi havia moltes parades, però

Más detalles

Busquem la clau!

Busquem la clau! 1 2 3 4 5 6 7 8 Busquem la clau! Relació de temes i continguts Unitat 1: Busquem la clau. Experiència: Nosaltres en sabem el secret / Valors: Parlem d això, parlem d allò / Transcendent: El que es veu

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

El desplegament de l activitat turística al Pirineu. Daniel Paül

El desplegament de l activitat turística al Pirineu. Daniel Paül El desplegament de l activitat turística al Pirineu Daniel Paül Duane Hanson's "Tourists II" de 1988 D on ve el turisme: Fins als anys 30 el turisme era molt limitat. - Turisme religiós - Turisme de salut

Más detalles

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS 1.- TIPUS DE PLANISFERIS Els planisferis o mapamundis són un tipus de mapes que representen el globus terraqui sobre una

Más detalles

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA. Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA Proves d accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà 2004 Ciències socials SOLUCIONS PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ. Ciències socials Solucions Convocatòria ordinària.

Más detalles

Unitat 14 L IMPERI ROMÀ

Unitat 14 L IMPERI ROMÀ Unitat 14 L IMPERI ROMÀ introducció Roma va ser, durant molt de temps, una petita ciutat de la península Itàlica governada per una monarquia. Però al segle VI a.c. els seus habitants van expulsar els reis

Más detalles

ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME

ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME ACTIVITAT 8: ESCOLA DE CHICAGO I MODERNISME 1. Caracteritza els dos moviments arquitectònics: on sorgeixen, perquè, quines característiques generals presenten aquestes construccions i quins materials s

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

LES VARIETATS LINGÜÍSTIQUES

LES VARIETATS LINGÜÍSTIQUES LES VARIETATS LINGÜÍSTIQUES La llengua, com a codi i sistema de comunicació verbal, es produeix i s utilitza de maneres diferents. Per això en qualsevol llengua hi ha diverses varietats lingüístiques.

Más detalles

Padró (xifres oficials de població) Dades 01/01/2012 Data d actualització 22 de febrer de 2013

Padró (xifres oficials de població) Dades 01/01/2012 Data d actualització 22 de febrer de 2013 Demografia Padró (xifres oficials de població) Dades 01/01/2012 Data d actualització 22 de febrer de 2013 Principals resultats» La població resident a les Illes Balears, segons la revisió del padró de

Más detalles

Tema 2: La població a Europa

Tema 2: La població a Europa Ceip Dr. Sobrequés En aquest tema aprendràs que : La població europea és caracteritza per: Natalitat baixa: no hi neixen gaire nens i nenes. Envelliment de la població: hi ha molta gent gran Població bàsicament

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO.

DOSSIER DE RECUPERACIÓ. CIÈNCIES SOCIALS. 2n ESO. Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut La Serreta RECUPERACIÓ CURSOS ANTERIOR Matèria: Ciències Socials Departament: Socials Codi reg_ils_prc03.3_0 5_v1.0 Data 19/05/15 Arxiu rprc03.3_05_v1.0_

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar.

Tema 7 La prehistòria. 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras. 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. Tema 7 La prehistòria 1r d ESO, Geografia i història Editorial Weeras 1. Què és el que coneixem com hominització? Explica quan es va iniciar. 2. Quin nom rep el primer avantpassat de l ésser humà? 3. Quin

Más detalles

Descobrint Ernest Lluch

Descobrint Ernest Lluch Descobrint Ernest Lluch REPORTER: Bon dia, ets el nét de l'ernest Lluch, Josep Lluch, m equivoco? JOSEP LLUCH: Efectivament, sóc jo! REPORTER: Mira, jo sóc Pep Rovira encarregat del diari de l institut

Más detalles

Activitats del dossier:

Activitats del dossier: Dossier de recuperació de Ciències Socials. 2n ESO C,D i E S ha de fer un dossier escrit a mà. El dossier ha d estar ben presentat: Setembre 2016 Portada amb el nom de l assignatura, curs i nom i cognoms

Más detalles