Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient).

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient)."

Transcripción

1 UNITAT 14 ROMA UNITAT 14 ANTIGA ROMA La història de Roma és la història de l'imperi més gran de l'antiguitat, no solament per la seva extensió sino per la seva continuïtat i pels efectes que va tenir en la major part del territori conquerit. Des de la seva fundació mítica el 753 ac,roma es mantingué com a principal potència dominadora del món conegut en aquell moment fin el 476 dc en la zona occidental, mentre que, a orient, a través de l'imperi Bizanti, ho féu fins al 1453 dc. Períodes de la civilització romana. Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient). Període monàrquic Segons la llegenda, Roma va ser fundada el 753 ac per Ròmul i Rem. Rómul va ser el primer rei i va dotar la ciutat d'institucions polítiques, la més rellevant de les quals va ser el senat. Període Republicà. La gran expensió del domini romà es va produir durant el període republicà. Roma aconsegueix dominar la regió del Laci i, posteriorment tota la península Itàlica. Luci Tarquini el Superb, va ser el derrer dels reis romans, va perseguir els senadors i va oprimir el poble, la qual cosa va desencadenar una revolta que va comportar, l'any 509 ac, l'abolició de la monarquia i la instauració de la República.

2 Període Republicà Guerres púniques A mitjans del s III ac, hi havia tres grans potències a la Mediterrània Roma Cartago: Dominaba el nord d'àfrica, el sud de la península Ibèrica i part de les illes del centre del Mediterrani. Macedonia: Exercia l'hegemonia al món grec. Primera guerra púnica: 262 ac- 241 ac -Roma s'apodera de Còrsega, Serdenya i Sicilia. Segona Guerra púnica: 218 ac 202 ac. - Cartago ha de renunciar a les possesions d'ultramar Tercera Guerra Púnica - Roma destrueix Cartago. Període Republicà. Període imperial El segle I ac Gai Juli Cèsar va conquerir la Gàl lia i va envair la Gran Bretanya. Juli Cesar va acomular grans poder, cosa que va preucupar a alguns senadors. El 15 de març del 44 ac. És assassinat a mans de Casca. El període republicà acabarà amb l'ascens al poder d'octavi, després de derrotar Marc Antoni i Cleopatra i annexionar Egiptea Roma. Després d'una etapa de greus conflictes socials i guerres civils, un militar de gran prestigi, Octavi August, l'any 27 ac es va proclamar emperador, amb nom de Cesar August. Durant el regnat de l'emperador Trajà, Roma va aconseguri la màxima extensió territorial. La crisi de l'imperi A partir del segle III dc, l'imperi Romà va començar a debilitar-se a conseqüència de les incursions dels pobles del nord i del centre d'europa. L'any 395, Teodosi el Gran, divideix l'imperi en dues parts. L'imperi Roma d'occident, amb capital a Roma L'imperi Roma d'orient, amb capital a Constantinoble.

3 El govern a l'antiga Roma A Occident, el comerç va disminuir i les ciutats es van anar despoblant. Aprofitant aquesta situació, els pobles estrangers, van provocar la caiguda del Imperi Romà d'occident l'any 476 dc. L'imperi Romà d'orient va perdurar, com a Imperi Bizatí fins el 1453, en què va ser conquerit pels turcs. Període Monàrquic Període Republicà Roma estava dividida en tribus. Titienses Ramnes Luceres Les tribus es dividien en 30 cúries, que tenien un caràcter administratiu i militar. Cada tribu aportava 100 homes a la cavalleria i 1000 a la infanteria, Segons la llegenda, l'últim rei de Roma fou enderrocat el 509 ac per un grup d'aristòcrates. Luci Juni Brut i Luci Tarquini foren els pricipals instigadors. Van deposar el monarca i van instituir un govern republicà en que la figura del rei era substituïda per la de dos magistrats escollits anualment, els consols. Període Republicà Període republicà Les assamblees de ciutadans de la ciutat de Roma, anomenades comicis, s'encarregaven d'aprovar les lleis i d'elegir cada any els magistrats. El Senat, la principal institució durant la república,era format per 600 membres, els senadors; el seu càrrec era vitalici. Senat era un organ consultiu que estava format per tots aquells que havien exercit una magistratura curul. Tingué inicialment una funció consultiva però a poc a poc va anar obtenint funcions legislatives i va acabar dirigint la política romana per mitjà de les actuacions dels cònsols.

4 Magistratures Característiques Col legialitat Electivitat Temporalitat Progressivitat Responsabilitat Magistratures Magistratures Consulat: Escollits pels comicis i tenien imperium ( poder convocar l'exèrcit,entaular batalla, organitzar territoris conquerits i encunyar moneda). El consulat era exercit per dues persones amb una durada de un any. Els cónsuls tenian dret a veto. Pretura: Sorgeix quan els cónsols van perdre poder i tenien funcions jurídiques Edilitat: D'origen plebeu s'encarregava de l'ordre públic i de l'organització de les festes i mercats urbans Censura: Revisar el nombre de ciutadans, els membres del senat o les obres públiques Qüestura: Funcions judicials i de les finances públiques. Tribunat de la plebs: Càrrec característic d'origen plebeu. Escollit per una assamblea plebea. Període Imperial El govern de les ciutats La Roma imperial no es va dotar de cap sistema democràtic participatiu. L'emperador tenia tot el poder polític i nomenava els funcionaris de l'administració. Les decisions personals de l'emperador eren considerades lleis. El senat era format per 900 senadors, però estava sotmès a l'autoritat de l'emperador. L'element bàsic d'organtzació del territori de l'imperi Romà és la província. És per això que, per entendre el funcionament de l'imperi, resulta fonamental veure com estaven organitzades aquestes províncies. Els emperadors romans van aconseguir exerci el control i el domini de totes les provincies romanes mitjançant una xarxa extensa de municipis. Les autoritats locals gaudien d'una amplia autonomia. Cada ciutat controlava un territori concret, del qual era el centre de la vida econòmica, social i cultural.

5 El govern de les ciutats Les ciutats romanes es van bastir seguint un mateix model urbanístic: el pla hipodàmic. El centre el constituïa el fòrum Plaça porticada envoltada dels principals edificis de la ciutat i on tenien lloc els principals esdeveniments ciutadans. El govern de les ciutats La societat romana L'organització política dels municipis era similar a la de la ciutat de Roma La base del govern d'una ciutat era la cúria, fomada per un centenar de ciutadans nobles i els decurions. Els càrrecs municipals eren els edils, responsables de les obres públiques, i els qüestors, encarregats de les finances municipals. La societat romana, com la grega, diferenciava els ciutadans dels que no ho eren: els estrangers, dones i esclaus. En els origens de la ciutat de Roma, els ciutadans lliures formaven dues comunitats rivals: els patricis i els plebeus. Els patricis. Els plebeus Eren els membres de la noblesa romana i descendents de les famílies més antigues i riques de Roma. Eren els ciutadans lliures més pobres i generalment es dedicaven a l'artesania i al comerç. Els plebeus pagaven impostos i servien l'exercit. En un primer moment eren els únics que podien participar en el govern de la ciutat.

6 Les dones a la societat romana Constituïen una classe a part. Les dones, mai van tenir la totalitat dels drets ciutadans atorgats als homes. No podien votar o ser elegides en càrrecs de magistratura. Llei de les dotze taules Període Imperial Les lluites polítiques entre patricis i plebeus van ser constants durant el segle V a.c. La Llei de les dotze taules reben aquest nom perquè, un cop acordades, es fixaren en dotze planxes, primer de fusta i després de bronze exposades al Forum. Les coneixem per referències literàries i signifiquen, a mitjans del segle V a. C., la maduresa de l Estat romà, que es dotà d un referent legal escrit i, per tant, invariable. Cosa que Grècia havia fet ja durant els segles VII-VI a. C. L'expansió romana en el període imperial va provocar una clara diferenciació entre ciutadans rics i ciutadans pobres. Els rics eren grans propietaris agrícoles, les terres dels quals eren treballades per esclaus Els milers de pobres residents a Roma subsitien gràcies al repartiment gratuït de les autoritats. Les tensions socials derivades del gran nombre de pobres que hi havia a Roma sovint van ocasionar disturbis urbans i guerres civils, i estan considerades una de les causes de la caiguda de l'imperi. Les activitats econòmiques a Roma Agricultura L'anomenada triada mediterrània, es a dir el conreu de la vinya,l'olivera i el blat, i l'explotació dels territoris conquerits, eren la base de l'economia de la societat romana Els romans van introduir millores tècniques i van impulsar l'agricultura de regadiu. Introducció de l'arada romana, que va facilitar les feines agrícoles. Així com millores técniques en molins de gra o la premsa d'oli.

7 La ramaderia La ramaderia tenia una importancia limitada a la regió mediterrània. Es practicava la transhumància, però les pastures eren escasses. Al nord dels Alps, la ramaderia tenia molta més importància, i els bovins i els porcs eren els animals més nombrosos. El comerç El treball dels esclaus Les ciutats romanes no eren autosuficients necessitaven proveir-se d'aliments, sobretot de cereals, que obtenien de les provincies romanes. Mantenien relacions comercials amb els pobles establerts enllà de les seves fronteres. Importaven: Esclaus, ivori de l'àfrica, seda, perles precioses i espècies de l'índia i de la Xina, i ambre i pells dels pobles del nord D'Europa. L'activitat econòmica a Roma depenia del treball dels esclaus. Els esclaus eren propietat d'un amo que els podia vendre o comprar com si fossin mercaderies. La majoria dels esclaus eren presoners de guerra o bé ciutadans lliures que havien perdut la llibertat per no haver pogut pagar els deutes contrets. Els esclaus podien optenir la manumissió ( se lliberats de la condició d'esclaus) La romanització Els romans van difondre la seva civilització a tots els territoris que van ocupar. Aquesta difusió es coneix amb el nom de romanització El dret: Tots els territoris s'administraven amb les mateixes lleis, el dret romà L'urbanisme: Les ciutats de nova fundació s'edificaven seguint el mateix model urbanístic, el pla hipodàmic La llengua: El llatí era la llengua de comunicació i de relació predominant.

8 L'arquitetura i l'enginyeria Els romans es van distingir en la construcció de grans edificis públics i en la realització de grans obres d'enginyeria. Les obres públiques ( les vies, ponts, aqüeductes), permetien als romans mantenir, administrar i controlar els territoris que dominaven. Els grans edificis públics els destinaven principalment a l'entreteniment i al lleure del poble romà. Els monumets, com els arcs de triomf i les columnes, tenien una funció propagandística. L'aqüeducte romà era un conducte artificial que permetia transportar l'aigua en grans quantitats des de la seva font fins a les ciutats Als teatres es representaven obres d'autors grecs, i en menor mesura, les d'autors romans Als circs se celebraven les curses de bigues i quadrigues, carros de dos i quatre cavalls Les termes o banys eren un dels punts de trobada i de relació preferits pels romans. Als amfiteatres s'organitzaven llutes de gladiadors i caceres d'animals salvatges

9 L'art a Roma L'escoltura El retrat va ser la temàtica més reeixida de l'escultura romana. Es tracta d'obres força realistes orientades a copsar els trets físics i els estats d'anim dels personatges reproduïts. Els romans van crear relleus que representaven temes històrics, generalment militars, que exalçaven les victories romanes. Els relleus s'esculpien en monuments commemoratius, com els arcs de Triomf i les columnes El mosaic i la pintura El mosaic i la pintura Els romans van destacar en la realització de mosaics i pintures Els mosaics decoraven els sòls dels interiors dels edificis públics i privats, representant escenes mitològiques, històriques o de la vida quotidiana Les pintures mes significatives que han sobreviscut, son els frescos trobats a Pompeia. Els romans van destacar en la realització de mosaics i pintures Els mosaics decoraven els sòls dels interiors dels edificis públics i privats, representant escenes mitològiques, històriques o de la vida quotidiana Les pintures mes significatives que han sobreviscut, son els frescos trobats a Pompeia. Els Romans i l religió La religió que practicaven els romans era, bàsicament, una adaptació dels déus i els mites dels grecs i, per tant, eren politeistes. La religió romana partia de la premisa que era possible saber quina era la voluntat dels déus. A partir d'aquí, s'establia una divisió entre la consulta privada i la pública.

10 Els romans i la religió El judaisme El culte públic s'atorgava gran importància, anava lligat a l'actuació política de Roma i estaba fortament institucionalitzat. La religió pública de Roma es podria considerar política, ja que, el principal òrgan religiós era el Senat. Des d'època monàrquica, la religió romana es caracteritza per ser politeista, amb un panteó influenciat per etruscs i grecs ( ex: Cíbele Isis...) A partir d'august, s'institueix la veneració a la persona i l'emperador serà divinitzat. Els jueus eren un poble instal lat a Palestina. La religió dels jueus, fundada pel profeta Abraham, és coneguda amb el nom de Judaisme. És monoteista, només admet un sol Déu, Jahvé. Considera la resta de religions com a falses. Afirma l'existència d'un poble elegit per jahvè, el d'israel destinat a acomplir un pla diví El Cristianisme La persecució El cristianisma va sorgir a Palestina amb la predicació de Jesús de Natzaret. Tot i que el missatge de Jesús es dirigia al poble jueu, tenia un caràcter universal, ja que es proposava la salvació de la humanitat. Inicialment era una religió minoritàra. El seu caràcter cívic i major proximitat al poble farà que vagin guanyant adeptes. La història del cristianisme durant l'imperi és una història canviant. Malgrat la tradició tolerant respecte a les diverses creences religioses, els romans es van mostrar irreconciliables envers el cristianisme. Els cristians negaven la divinitat de l'emperador, pilar en què es fonamentava la cohesió de l'imperi, i van patir persecució i martiri durant tres segles, fins a la conversió de l'emperador Constantí al cristianisme i l'edicte de Milà (313 d.c), que concedia llibertat de religió a l'imperi romà L'any 380, sota el govern de Teodosi, el cristianisme va ser proclamat religió oficial de l'imperi Romà. La decadència de l'imperi La decadència de l'imperi La conquesta de nous territoris i els consegüents ingresos en forma de botins de guerra i esclaus es van acabar al final del segle II d.c. L'Imperi romà va entrar en un període de decadeència politica i econòmica a partir del segle III d.c. Causes de la caiguda de l'imperi política Progressiva pedua del poder imperial. Poder en mans dels militars buscan tant sols l'interes de les tropes. Anarquia política.

11 La decadència del imperi La decadència de l'imperi econòmica Inflació ( pujada de preus) de productes indispensables. Pujada d'impostos per pagar les tropes. Reducció del comerç Militar Constants incursions i atacs dels pobles germànicsa les terres del imperi. Social i espiritual Influència creixent del cristianisme L'any 395 Teodosi al gran, a la seva mort dividí l'imperi entre els seus dos fills: Onori a Occident i Arcadi a Orient. Aquesta divisió va ser definitiva i cap més emperador no tornarà a ser capaç de reunificar l'imperi. Les invasions germàniques Les invasions germàniques Durant els últims temps de l'imperi romà d'occident, les grans invasions van ser ua constant. El caos es va imposar per tot el territori. L'any 476, el príncep bàrbar Odoacre va destronar Ròmul Augústul, últim eperador romà d'occident. Els germànics van imposar-se militarment a la població romana autòctona, però mica en mica es van romanitzar i van anar adaptan alguns aspectes de la cultura romana, com ara la llengua llatina o la religió cristiana. Aquest fet va facilitat la convivència entre les dues comunitats fins a possibilitar-ne, finalment la integració. Un d'aquests pobles germànics eren els visigots, que provenien de l'est d'europa, a prop de la mar Negra. Es van anar desplaçant cap al oest. Al segle VI van establir un poder fort i centralizat, amb capital a Toledo, i van anar estenent el seu domini per la major part de la península Ibèrica. Resum Senat : Màxima institució de Roma Assemblea de ciutadans Era consultiu Poder a Roma Monarquia: Rei República: Cònsols Imperi: Emperador

12 Resum Resum Divisió Social Patricis: Eren els membres de la noblesa romana i descendents de les famílies més antigues i riques de Roma. Plebeus:Eren els ciutadans lliures més pobres i generalment es dedicaven a l'artesania i al comerç. Els plebeus pagaven impostos i servien l'exercit. Lliberts: Esclaus alliberats Esclaus: Persones propietat d'una altra persona. Romanització: és el procés de difusió i implantació de la llengua i la cultura romanes a tots els territoris que van ocupar. A través de: La llengua: Llatí El dret: Dret romà Urbanisme: Pla hipodàmic Resum Resum. Edificis públics: Aqüeducte : conducte artificial que permetia transportar l'aigua en grans quantitats a les ciutats. Teatre: Als teatres es representaven obres d'autors grecs,i en menor mesura, les d'autors romans Circ: celebraven les curses de bigues i quadrigues, carros de dos i quatre cavalls Religió Paganisme: adaptació dels déus i els mites dels grecs, llatins i etruscos Culte privat: Déus de la llar- Déus menors Culte públic: Funció propagandística Déus principals: Júpiter, Minerva, Juno A l'imperi: Culte a l'emperador. Amfiteatre: s'organitzaven lluites de gladiadors i caceres d'animals salvatges Termes o banys: Banys públics. Eren un dels punts de trobada i de relació preferits pels romans. Arc de triomf: Construccions commemoratives dels éxits de Romà Resum Resúm Judaisme Era la religió dels antics habitants de Palestina És monoteista, tant sols admet un sol Déu Jahvè Cristianisme Sorgeix a Palestina com a escissió del judaisme Segueix la predicació de Jesus de Natzaret Caràcter universal proposava la salvació de tota la humanitat Inicialment era una religió minoritària i urbana Cristianisme Els cristians van sofrir diverses persecucions durant l'imperi romà, ja que negaven la divinitat de l'emperador. Constanti promulga l'edicte de Milà que donava llibertat religiosa. Teodosi l'any 380 el cristianisme es proclamat religió oficial.

13 Resum Resum Economia Agricultura: era la base econòmica Triada mediterrània: Blat,Vinya,Olivera Els romans introdueixen millores tècniques -> arada romana Comerç: Les ciutats no eren autosuficients per tant era necessari Comerciaven amb els pobles de fora de l'imperi Ex: Esclaus, ivori,seda, espècies. Període monàrquic 753 ac 509 ac. Període republicà 509 ac 27 ac. Període Imperial 27 ac 476 dc (occident) 1453 (orient). Algunes Dates importants. Guerres púniques: 1a (262 ac- 241 ac) 2a (218 ac 202 ac.) 3a ( 149 ac 146 ac) Edicte de Milà 313 dc Cristianisme religió oficial 380 dc Divisió de l'imperi 395 dc.

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc

QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc ELS ROMANS ÍNDEX QUAN? MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc MONARQUIA REPÚBLICA IMPERI 753-509 ac 509 27 ac 27 ac-476 dc Fundació de ROMA OCTAVI AUGUST 1r emperador romà Caiguda

Más detalles

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c)

L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) L IMPERI ROMÀ (753 a.c-476 d.c) 1. Presentació 2. Temps d estudi 3. Medi natural: Territori 4. Evolució històrica: Fets i etapes 5. Economia 6. Societat 7. Religió 8. Lletres I ciències 9. Art 10. Invasions

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana

L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana L EDAT ANTIGA: els ibers, la civilització grega i la conquesta romana NOM: CURS: 2013-2014 6è E.P. L ús de l escriptura marca un punt determinant en el pas de la prehistòria a l edat antiga. L escriptura

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS :

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES SOCIALS NOM I COGNOMS : 1 INDEX : PAG. 1.- Exercici 1.- Mapa dels regnes germànics S. VI 3 2.- Exercici 2.- Mapa evolució I. Bizantí. 3 3.- Exercici 3.- Estructura de l església

Más detalles

Tema 2: L organització política de Catalunya

Tema 2: L organització política de Catalunya En aquest tema aprendràs que : és una de les 17 comunitats autònomes de l estat espanyol. Les comunitats autònomes s autogovernen d acord amb el que estableix el seu estatut i la Constitució espanyola.

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Geografia Sèrie 4 Escolliu UNA de les dues opcions (A o B). OPCIÓ A Exercici 1 [5 punts] Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

Más detalles

LA VIDA DE! TUTANKAMON

LA VIDA DE! TUTANKAMON LA VIDA DE! TUTANKAMON Jo, TUTANKAMON Vaig néixer l any 1345 ac, a Egipte, en l època de l Imperi Nou. IMPERI ANTIC IMPERI MITJÀ IMPERI NOU ÈPOCA TARDANA Tutankamon (1345 1325 ac) La meva infància va estar

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Barem: / Baremo: El alumno deberá elegir el ejercicio A o el ejercicio B. Ejercicio A. La pregunta 1 y 2 tendrán una valoración máxima de 3 puntos cada una. La pregunta 3 tendrá una valoración máxima de

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Periodos de formación y desarrollo político-social del Derecho Romano

Periodos de formación y desarrollo político-social del Derecho Romano 1 Sesión No. 3 Periodos de formación y desarrollo político-social del Derecho Romano Al finalizar la sesión, el participante será capaz de: Identificar los principales periodos que han conformado el Derecho

Más detalles

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils annex 2 al punt 6 Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils Barcelona,18 de març de 2016 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB

Más detalles

La marca de la Diputació de Barcelona

La marca de la Diputació de Barcelona La marca de la Diputació de Barcelona La nostra marca evoluciona amb nosaltres La Diputació de Barcelona ha revisat la seva marca, d una banda per aconseguir una imatge unificada que ens identifiqui com

Más detalles

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori EL POUM -instrument d ordenació integral del municipi -planificació del desenvolupament del territori -definició i ordenació de diferents aspectes de la ciutat (carrers, edificis, parcs i equipaments)

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

L ANTIGA GRÈCIA. Per Montse Alsius. Formació hoplita. viquipedia

L ANTIGA GRÈCIA. Per Montse Alsius. Formació hoplita. viquipedia L ANTIGA GRÈCIA Formació hoplita viquipedia Per Montse Alsius L ANTIGA GRÈCIA: El lloc L ANTIGA GRÈCIA: El lloc LES CARACTERÍSTIQUES GEOGRÀFIQUES Les caracterísiques especials del relleu, del clima i de

Más detalles

Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL

Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL Informe: L ECONOMIA SOCIAL AL VALLÈS OCCIDENTAL El present informe té com a finalitat la identificació i l anàlisi dels diferents agents de l Economia Social que realitzen la seva activitat al Vallès Occidental.

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL

LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL S E G O N A E D I C I Ó D E S A B A D E L L U N I V E R S I T A T D E L 7 A L 1 1 D E J U L I O L D E 2 0 0 3 LA TAULA DE MOBILITAT DE SABADELL LES ESTRATÈGIES LOCALS EN LA MOBILITAT URBANA Joan Carles

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Tema 4 (II) : Les edats de la història

Tema 4 (II) : Les edats de la història En aquest tema aprendràs que : Les edats de la es divideixen en : Pre: apareixen els primers homínids. Edat antiga: quan apareix l escriptura Edat mitjana: s organitza una nova societat feudal. Edat moderna:

Más detalles

TAULA DE RECONEIXEMENT

TAULA DE RECONEIXEMENT TAULA DE RECONEIXEMENT CODI 10204 - LLICENCIAT EN DRET G1055 - DRET 401085 124029 FILOSOFIA DEL DRET 4.5 Obl 362464 FILOSOFIA DEL DRET 6 OB 401205 124015 TEORIA DEL DRET 7.5 Obl 362444 FONAMENTS DEL DRET

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA -----

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- Infraestructures Turístiques Hotel Aigua Blava Begur, 2 d octubre 2009 Miquel Alsius. Enginyer de Camins. Pte. Grup CETT Infraestructures Turístiques Què

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

Aquest és un fragment de l'entrada Porta Pintada, plaça de la del llibre Els carrers de Palma de Gabriel Bibiloni (en procés de publicació)

Aquest és un fragment de l'entrada Porta Pintada, plaça de la del llibre Els carrers de Palma de Gabriel Bibiloni (en procés de publicació) Aquest és un fragment de l'entrada Porta Pintada, plaça de la del llibre Els carrers de Palma de Gabriel Bibiloni (en procés de publicació) Porta Pintada, plaça de la En aquesta entrada entenem per plaça

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Conèixer el País Càtar

Conèixer el País Càtar Conèixer el País Càtar Programa Dia 3 d octubre. Barcelona Montségur Mirepoix Carcassone Presentació en el punt i l'hora acordats per agafar l'autocar privat amb destinació a Montségur. Arribada i visita

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

PREGUNTES TIPUS TEST ( 25% de penalització per cada quatre respostes errònies ) [ ]

PREGUNTES TIPUS TEST ( 25% de penalització per cada quatre respostes errònies ) [ ] 29 de febrer de 2008 PREGUNTES TIPUS TEST ( 25% de penalització per cada quatre respostes errònies ) [ ] 1) Quins dels següents elements creus que augmentaran la productivitat del factor treball? a. L

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ

BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ Primera: Convocatòria La Regidoria de Comerç i Turisme de l'ajuntament convoca els Premis al Comerç 2015, amb l'objectiu de promoure

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de EDICIONES DON BOSCO en la

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA

Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA Montse Alsius LA BAIXA EDAT MITJANA LA BAIXA EDAT MITJANA L EUROPA FEUDAL. Poders i conflictes Des de l Alta Edat Mitjana els conflictes van ser freqüents: Revoltes de pagesos contra senyors. Guerres dels

Más detalles

Fernández Uribe, C.A.: Concepto de arte e idea de progreso en la Historia del Arte, Universitat de Antioquia, 2008, p. 81.

Fernández Uribe, C.A.: Concepto de arte e idea de progreso en la Historia del Arte, Universitat de Antioquia, 2008, p. 81. COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: SETEMBRE

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de SOLUCIONES ASORCAD, S.L.

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de SOLUCIONES ASORCAD, S.L. Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de SOLUCIONES ASORCAD, S.L. 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de SOLUCIONES ASORCAD,

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007 www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 L estadística, a partir de l evolució dels principals indicadors

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Implantació de sistemes d aigües grises

Implantació de sistemes d aigües grises Sant Cugat del Vallès Implantació de sistemes d aigües grises Marta Oliver Qualitat i Planificació Ambiental Servei de Medi Ambient 24 de març de 2015, Sant Cugat del Vallès 1. Perquè una ordenança d estalvi

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) DIVERSITAT

Ins. Cap Norfeu (Joan Graboleda) DIVERSITAT El regnat dels Reis Catòlics L any 1469 es van casar Isabel, princesa castellana, i Ferran, príncep catalanoaragonès. Són els futurs Reis Catòlics, que van regnar a Castella i a la Corona d Aragó i van

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

ROMA. Roma fue gobernada por 7 reyes que tenían el máximo poder político y religioso y contaba con la ayuda de un senado con función consultiva.

ROMA. Roma fue gobernada por 7 reyes que tenían el máximo poder político y religioso y contaba con la ayuda de un senado con función consultiva. ROMA La península Itálica en el I milenio ac, era un conglomerado de culturas entre las que podemos destacar la etrusca al norte, la latina en el centro y la griega en el sur. A mediados del siglo VIII,

Más detalles

http://profesoresdeclasicas.es La civilización romana se desarrolló en torno al mar Mediterráneo (Mare Nostrum). La ciudad de Roma fue la cuna de esta civilización Situada al lado del río Tíber en el centro

Más detalles

S03 HISTÒRIA 1. L EUROPA FEUDAL Apunts Unitat 3 CONSOL DE LA ROSA

S03 HISTÒRIA 1. L EUROPA FEUDAL Apunts Unitat 3 CONSOL DE LA ROSA S03 HISTÒRIA 1 L EUROPA FEUDAL Apunts Unitat 3 CONSOL DE LA ROSA L Europa Feudal: l Alta i la Baixa Edat Mitjana Perdurabilitat de la cultura i del món romà dins dels nou ordre de l Europa occidental.

Más detalles

L exhibició 2007: Continua baixant l assistència a les sales

L exhibició 2007: Continua baixant l assistència a les sales L exhibició 2007: Continua baixant l assistència a les sales Fermín Ciaurriz Frederic Guerrero-Solé Mercè Oliva Reinald Besalú Observatori de la Producció Audiovisual INTRODUCCIÓ El 2007 va ser un any

Más detalles

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Informe especial: La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Font principal: Butlletí d informació sobre l audiovisual a Catalunya (BIAC) Penetració (en % sobre el total de la població) 87,1 61,9 72,8 64,2

Más detalles

RECULL DE PREMSA ROTARY CLUB MANRESA-BAGES

RECULL DE PREMSA ROTARY CLUB MANRESA-BAGES C/ Àngel Guimerà 49, 2n 1a 08241 Manresa Telf. 93 872 14 22 / Fax. 93 872 13 61 comunicacio@catpress.cat www.catpress.cat RECULL DE PREMSA ROTARY CLUB MANRESA-BAGES Nova junta Juliol 2013 Manresainfo.cat

Más detalles

BUSCA EN INTERNET CADA UNA DE LAS PREGUNTAS Y RESPONDE EN UNA HOJA DE PAPEL ESTA EVALUACIÓN COMO INICIO DE LA UNIDAD SOBRE ROMA.

BUSCA EN INTERNET CADA UNA DE LAS PREGUNTAS Y RESPONDE EN UNA HOJA DE PAPEL ESTA EVALUACIÓN COMO INICIO DE LA UNIDAD SOBRE ROMA. F.D. HISTORIA Y CIENCIAS SOCIALES 4 MEDIO Más info: www.revivelahistoria.bligoo.cl 2012 Profesor: Jorge Pavez Rozas BUSCA EN INTERNET CADA UNA DE LAS PREGUNTAS Y RESPONDE EN UNA HOJA DE PAPEL ESTA EVALUACIÓN

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U.

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U. Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U. 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de INSERT STAR, S.L.U. en la

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Història contemporània Sèrie 3 Fase específica Opció: Arts i humanitats Opció: Ciències socials i jurídiques Primera part Segona

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET. Maleta didàctica de la domus romana

MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET. Maleta didàctica de la domus romana MALETES DIDÀCTIQUES ARQUEONET.NET Maleta didàctica de la domus romana PRESENTACIÓ Les Maletes Didàctiques Arqueonet.net A través de les Maletes Didàctiques d Arqueonet, els alumnes podran realitzar una

Más detalles

El Franquisme i el meu pare

El Franquisme i el meu pare El Franquisme i el meu pare Tomàs García Serra 4t ESO B Ciències Socials AGRAIMENTS El meu difunt pare, José Antonio García Brusola durant tots aquets anys de vida m ha anat explicant totes les seves anècdotes

Más detalles

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls

www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls www.valls.cat Troba'ns a VisitaValls RUTES GUIADES PER VALLS La Ciutat de Valls us convida a gaudir d'una ruta turística guiada pel centre històric de la capital de l'alt Camp. Totes les rutes tenen una

Más detalles

INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO

INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO INSTITUT ROSETA MAURI RECUPERACIÓ CIÈNCIES SOCIALS 2n C i D ESO Estiu 2014 Nom i cognoms Curs i grup 1 1.- Observa l esquema, omple el buits i contesta les preguntes. Defineix: a) Què és l Hègira? b) Què

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

Expansión del Imperio Romano

Expansión del Imperio Romano Roma y su imperio Expansión del Imperio Romano Eje Cronológico de Roma clásica Organización política de Roma S I S T E M A P O L Í I C O MAXIMA AUTORIDAD PODER SUCESIÓN ASAMBLEAS PERIODOS POLÍTICOS DE

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES COMISIÓN GESTORA DE LAS EXERCICI A: Imatge 1. Impressió, sol naixent. Claude Monet, 1872 Imatge 2. En el ballet. Edgar Degas, 1872 Imatge 3. L engrunsadora. (El columpio). Auguste

Más detalles

EL PERIODICO DE CATALUNYA (ED. CATALA) 10/06/09 BARCELONA Prensa: Diaria Tirada: Sin datos OJD Difusión: Ejemplares

EL PERIODICO DE CATALUNYA (ED. CATALA) 10/06/09 BARCELONA Prensa: Diaria Tirada: Sin datos OJD Difusión: Ejemplares EL PERIODICO DE CATALUNYA (ED. CATALA) 10/06/09 BARCELONA Prensa: Diaria Tirada: Sin datos OJD Difusión: 75.204 Ejemplares Sección: CULTURA Valor: 9.179,00 Área (cm2): 749,9 Ocupación: 70,48 % Documento:

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ Convocatòria maig de 2010 Part lingüística: Llengua castellana

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ Convocatòria maig de 2010 Part lingüística: Llengua castellana PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU MITJÀ Convocatòria maig de 2010 Part lingüística: Llengua castellana LA DESPENSA BIO CADA VEZ MÁS LLENA Comprar alimentos en cuya producción no hubiera ni pizca

Más detalles

L Obra Social "la Caixa" treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant ajuts a més de infants

L Obra Social la Caixa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant ajuts a més de infants Nota de premsa El programa CaixaProinfància s adreça a llars amb menors de 16 anys, en risc d exclusió social L Obra Social "la Caixa" treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

MESA REDONDA «EL MAPA»

MESA REDONDA «EL MAPA» Jornadas Internacionales FICPM Assis 2-5 Mayo 2013 MESA REDONDA «EL MAPA» (Español) EL ACOMPAÑAMIENTO DE LOS FORMADORES EN SU CAMINO CON LOS NOVIOS Y CON LAS PAREJAS EN DIFICULTADES LOS PROBLEMAS EN LA

Más detalles

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT

EXERCICIS MATEMÀTIQUES 1r BATXILLERAT Treball d estiu/r Batillerat CT EXERCICIS MATEMÀTIQUES r BATXILLERAT. Aquells alumnes que tinguin la matèria de matemàtiques pendent, hauran de presentar els eercicis el dia de la prova de recuperació.

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS La raó de ser de l'economia - Economia. Microeconomia i macroeconomia. - El contingut

Más detalles

Claus per participar-hi activament

Claus per participar-hi activament La vida política Claus per participar-hi activament Edita: Dincat (Discapacitat Intel lectual Catalunya) Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona, Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Ministeri

Más detalles

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS L ORDINADOR Tipus d ordinadors de sobretaula portàtil de butxaca Formats per la unitat central, el teclat, el ratolí i la pantalla. A la unitat central o torre és on es troben la gran part del maquinari

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional)

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional) El certificat És el document per mitjà del qual l Administració dóna fe d un fet o garanteix l exactitud de les dades que conté un arxiu, un llibre d actes, un registre, etcètera. Mida del full: ISO A4

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

Història del rellotge de sol

Història del rellotge de sol Història del rellotge de sol L'home des dels temps més remots ha necessitat mesurar el pas del temps. Els orígens Ja en el neolític, quan els homes s'assenten en un territori i cultiven els seus aliments,

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

Àrea de Territori Serveis Municipals. Memòria 2014 Informe Final

Àrea de Territori Serveis Municipals. Memòria 2014 Informe Final + Àrea de Territori Serveis Municipals Memòria 2014 Informe Final + Introducció! L objec(u principal del departament de obres i serveis de l Ajuntament de Montornès del Vallès és el manteniment de la via

Más detalles

TAULA DE RECONEIXEMENT

TAULA DE RECONEIXEMENT TAULA DE RECONEIXEMENT CODI ENSENYAMENT DE 1r i/o 2n CICLE LLICENCIAT EN FILOLOGIA A TÍTOL DE GRAU FILOLOGIA A 402779 209100 LITERATURA FRANCESA I 6.0 Obl 361962 INTRODUCCIÓ A LA LITERATURA FRANCESA 402782

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN

ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN Casa Amèrica Catalunya. 3-7 de novembre del 2014 Dediquem a Juan Gelman l Altar de Morts 2014 El dilluns 3 de novembre, a les 20 hores, s inaugura a Casa Amèrica

Más detalles