NOM DE LA BONA PRÀCTICA: EL CLUB DELS DEURES

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "NOM DE LA BONA PRÀCTICA: EL CLUB DELS DEURES"

Transcripción

1 NOM DE LA BONA PRÀCTICA: EL CLUB DELS DEURES Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca Frederica Montseny Municipi Zona Canovelles Alt Penedès i Garraf Anoia Bages i Berguedà Baix Llobregat Baix Llobregat i Barcelonès Sud Barcelona (ciutat) Barcelonès Nord Maresme Osona Vallès Occidental I Vallès Occidenal II Vallès Oriental Any d inici 2005 Nombre d habitants * La documentació continguda en aquesta fitxa és la que s inclourà en el BBP de la XBM.

2 DESCRIPCIÓ DE LA PRÀCTICA Resum Aquesta activitat es posa en marxa per millorar els serveis adreçats als usuaris de l àrea infantil, sobretot amb la idea d'educació permanent fora de l'escola. El club dels deures, és més que una activitat d'animació a la lectura, ja que la biblioteca s'adapta a les necessitats dels usuaris, prioritza accions que milloren l oferta dels seus serveis, potencia la convivència entre els membres de la comunitat de diferents cultures i, aposta per la seva funció educativa i social. En aquesta acció la biblioteca es defineix com un equipament on l'acollida, la integració i la proximitat són prioritàries. Context i motivacions Canovelles té una població d'uns habitants on l'índex de població immigrant és del 25%, a més és una ciutat industrial, on s'ha notat molt l'atur. Disposa de 4 escoles de primària, 2 escoles bressol, 1 institut i una secció d institut. A més hi ha 2 escoles que pertanyen a Granollers que estan molt properes a la biblioteca. Quins són els motius pels quals decidim posar en marxa el club dels deures: - Les famílies amb pocs recursos no opten per a fer activitats extraescolars. La biblioteca és gratis. - S'utilitza l'espai de la biblioteca com a "guarderia". - Dificultat per seguir el ritme escolar. (llengua, nivell escolar, poc hàbit de treball, dificultat de comprensió lectora...) - La seva actitud és força dolenta entre els companys. Els que no saben fer els seus deures, molestes als altres. - Dificultat de convivència de les diferents cultures. Objectius Generals - Millorar l'autoestima dels infants - Millorar l'actitud dels nens vers la biblioteca i vers els seus propis companys - Donar suport als nens i nenes pel que fa als deures escolars. - Millorar el seu rendiment - Integrar el públic infantil a la biblioteca. - Convertir la biblioteca en un referent per al públic infantil - Fer que els infants coneguin i utilitzin els serveis que els ofereix la biblioteca. - Fomentar l hàbit lector per minimitzar el fracàs escolar. - Fomentar la participació i la col.laboració en altres activitats que organitzi la biblioteca. Específics - Replantejar el funcionament de la sala infantil

3 - Reforçar l'ajut i la proximitat - Establir una normativa especial per a la sala - Crear un ambient de treball familiar i amè. Destinataris Els nens i nenes del municipi i també poblacions properes. Abast territorial Canovelles i Granollers Vinculació amb altres programes o actuacions El club dels deures s ha lligat a altres propostes que la biblioteca ofereix al públic infantil. Així les llibretes de la Frede, les maletes de la Frede i el club de lectura infantil, són actuacions que han sorgit a partir de necessitats plantejades en el club dels deures. IMPLEMENTACIÓ Metodologia La persona o persones que dinamitzen el club de lectura han de respondre a un perfil molt determinat: Saber ensenyar, saber establir una normativa, tenir paciència, treballar els valors del respecte i la convivència. La seva feina és preguntar entre els nens i nenes si necessiten ajuda, quins deures han de fer, si els saben fer, si tenen dubtes, si hi ha algun concepte d alguna matèria escolar que no han entès. Ajudar-los sense fer-los els deures. Fases i principals línies d actuació El fons documental: - Revisió i esporga del fons - Compra de DVD's infantils - Compra de revistes infantils Els recursos humans: - Es destina una part important del pressupost a dos professionals que es dediquen exclusivament a l'atenció i ajuda dels usuaris de la sala infantil - El perfil de la persona ha de ser educador social, mestre, psicòleg... Els recursos tecnològics: - Es disposa d'aula d'ofimàtica i internet a la sala infantil - S'adquireix un equip de so i un reproductor d'audiovisuals per a la sala infantil - Es fa una distribució de diferents espais de treball i lleure a la sala infantil Els recursos econòmics, es compta amb: - El pressupost de foment a la lectura de l'ajuntament de Canovelles - Alguns voluntaris esporàdics.

4 Agents implicats Biblioteca Nombre de persones implicades Descripció de l actuació a la pràctica 2 professionals de la biblioteca Es dediquen en exclusiva a l'atenció i ajuda dels usuaris de la sala infantil, en horari de 16 a 20h, en les hores de més feina. El perfil d'aquestes persones ha de ser: - Tracte respectuós i proper als infants. - Pacient - Fomentar el gust per la lectura - Donar a conèixer els serveis de la biblioteca. -Saber explicar els dubtes. Altres agents Nom dels agents (inclosos els usuaris) Descripció de la participació a la pràctica Escoles Altres equipaments de Canovelles. Difusió de l activitat entre els alumnes, professorat, entitats, equipaments, etc. RECURSOS ECONÒMICS Llista de recursos econòmics Nom de l ens financer Ajuntament de Canovelles Euros euros Període de Destinació de finançament l import Inici Final Foment de la lectura Gener desem bre Observacions Total euros per període:

5 RESULTATS Descripció dels resultats assolits - Millora del rendiment escolar. - Millora de l actitud i del respecte entre els companys. - Bon ambient de treball. - S ha a conseguit que la sala infantil no faci funcions de guarderia. - Més participació en altres activitats. - La biblioteca és un referent per a molts dels nens i nenes que en fan ús. - Augment del servei de préstec. Documentació produïda Difusió de la pràctica Difusió a la web de la biblioteca. Reconeixement i presentacions Presentació a 3a Jornada de Biblioteca Pública i Immigració, celebrada el 22 de febrer de 2010 a Barcelona Premi Carme Romaní 2011 AVALUACIÓ Valoració Resultats 2014: - Han utilitzat el servei un total de usuaris. - La mitjana diària de consultes ha estat de 3 demandes per persona. - La mitjana d usuaris mensuals és de La mitjana diària és de 34 persones que fan servir aquest servei. - Els recursos humans suposen un cost de 17 per hora. - S'han dut a terme un total de 20 activitats de foment de la lectura per a infants. Eines d avaluació utilitzades Enquestes. Sí Observació directa. Sí Grups de discussió. No Entrevista. No Altres Quines? A través de les enquestes que s han realitzat a la sala infantil s ha detectat: - Poc ús del servei de préstec.

6 - En general els horaris s adapten a les seves necessitats. - Bàsicament venen a la biblioteca a fer deures i a les activitats de foment a la lectura. - Pel que fa al fons documental, el consideren adient a les seves necessitats. Documentació adjunta CONCLUSIONS Observacions generals El club dels deures s ha convertit en un dels punts forts de la nostra biblioteca. La pròpia escola en fa difusió en aquells nens i nenes que tenen dificultats. El club dels deures no és només un reforç escolar, també és un servei social de gran valor afegit a la nostra població. Punts forts - Hem aconseguit un ambient molt diferent del que sol haver-hi en una sala infantil - S està portant a terme una tasca molt important pel que fa a la formació dels usuaris més joves que fan ús de la biblioteca. - Ha millorat l'autoestima dels nostres usuaris - El paper de la biblioteca ha passat a ser molt important per a les famílies i també per a les escoles del nostre entorn - La biblioteca té un paper molt important pel que fa a la formació i creixememnt personal dels usuaris més joves. Punts dèbils - Hi ha manca d'espai a la biblioteca - És necessari disposar d'un compromís econòmic i de recursos humans, alhora que hem d'anar adaptant el projecte a les necessitats canviants dels usuaris - Pel que fa als recursos tecnològics, també Propostes de millora - Implicar més participació de les escoles - Millorar l'aula d'ofimàtica, incrementant el nombre d'ordinadors - Realitzar formació infantil en ofimàtica - Sensibilitzar les famílies en la utilització de la biblioteca amb els més petits - Aconseguir un treball més unitari entre els diferents usuaris de la sala i procurar que hi hagi esperit d'ajut entre ells - Establir una periodicitat setmanal pel que fa a la

7 cal considerar la necessitat de formació pels usuaris i usuàries més joves - Es fa necessària la implicació dels pares i aquest fet, en alguns casos, és difícil d'aconseguir lectura i comentari de la premsa - Disposa de nous reproductors de DVD's - Implicar la participació de serveis socials en alguns casos de detecció d'anomàlies en nens i nenes que utilitzen la biblioteca Possibilitats de realitzar la pràctica a altres àmbits o entitats Aquest servei s ha fet extensiu a altres equipaments de Canovelles i al Local, que és un servei per als joves, també s ha donat aquesta actuació. També s ha dut a terme en altres biblioteques de la comarca que també han considerat aquesta necessitat. MÉS INFORMACIÓ A part de les maletes de la Frede que són maletes plenes de contes, còmics i revistes infantils que es deixen en préstec a les escolesi que s adapten als diferents nivells escolars i de les Llibretes de la Frede, que són exposicions molt divulgatives de temes curriculars, estem treballant per millorar el Club de lectura infantil. Aquesta proposta va néixer l estiu passat amb la intenció de compartir lectures i ben aviat hem considerat que cal mantenir aquesta activitat per millorar la comprensió lectora, la creativitat, el vocabulari i intentar millorar el seu rendiment escolar. Per aquest any 2015 volem apostar per noves fórmules en el desenvolupament d aquesta activitat.

NOM DE LA BONA PRÀCTICA: BIBILOTECA PER A TOTS ELS PÚBLICS: VISITES PER A COLLECTIUS ESPECIALS

NOM DE LA BONA PRÀCTICA: BIBILOTECA PER A TOTS ELS PÚBLICS: VISITES PER A COLLECTIUS ESPECIALS NOM DE LA BONA PRÀCTICA: BIBILOTECA PER A TOTS ELS PÚBLICS: VISITES PER A COLLECTIUS ESPECIALS Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca Biblioteca de Moià Municipi Zona Moià Alt Penedès i Garraf Anoia

Más detalles

DADES GENERALS. Fitxa completa* Zona Bages i Berguedà. Any d inici Nombre d habitants Vallès Occidenal II

DADES GENERALS. Fitxa completa* Zona Bages i Berguedà. Any d inici Nombre d habitants Vallès Occidenal II NOM DE LA BONA PRÀCTICA: ------------------------------------------------------------------------------------------------------- CARTA DE SERVEIS A LA BIBLIOTECA Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca

Más detalles

JUKEBOX SESSION NOM DE LA BONA PRÀCTICA: DADES GENERALS. Fitxa completa* L Hospitalet de Llobregat. Zona Bages i Berguedà.

JUKEBOX SESSION NOM DE LA BONA PRÀCTICA: DADES GENERALS. Fitxa completa* L Hospitalet de Llobregat. Zona Bages i Berguedà. NOM DE LA BONA PRÀCTICA: JUKEBOX SESSION Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca Biblioteca Tecla Sala Municipi L Hospitalet de Llobregat Zona x Alt Penedès i Garraf Anoia Bages i Berguedà Baix Llobregat

Más detalles

Biblioteca Ramon Fernández Jurado. Zona Bages i Berguedà. Baix Llobregat i Barcelonès Nord

Biblioteca Ramon Fernández Jurado. Zona Bages i Berguedà. Baix Llobregat i Barcelonès Nord NOM DE LA BONA PRÀCTICA: ------------------------------------------------------------------------------------------------------- BIBLIOTECA DE LA PLATJA CARME ROMANÍ (CASTELLDEFELS) Fitxa completa* DADES

Más detalles

NOM DE LA BONA PRÀCTICA:

NOM DE LA BONA PRÀCTICA: NOM DE LA BONA PRÀCTICA: SOPARS LITERARIS Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca Sant Adrià Municipi Zona Sant Adrià de Besòs Alt Penedès i Garraf Anoia Bages i Berguedà Baix Llobregat Baix Llobregat

Más detalles

Nombre d habitants Barri Ciutat Cooperativa (1 gener 2016)

Nombre d habitants Barri Ciutat Cooperativa (1 gener 2016) NOM DE LA BONA PRÀCTICA: TALLER: COM EXPLICAR I LLEGIR CONTES Fitxa completa* DADES GENERALS Maria Aurèlia Capmany Municipi Zona Sant Boi de Llobregat Alt Penedès i Garraf Barcelonès Nord Anoia Maresme

Más detalles

Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn. 9 d octubre de 2015

Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn. 9 d octubre de 2015 Treball i aprenentatge en xarxa Escola, Família i Entorn 9 d octubre de 2015 XARXA EDUCATIVA La Societat és xarxa... i això afecta a totes les organitzacions M. Castells Escola, Família i Entorn Beneficis

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

NOM DE LA BONA PRÀCTICA:

NOM DE LA BONA PRÀCTICA: NOM DE LA BONA PRÀCTICA: HORA DEL CONTE EN LLENGUA DE SIGNES Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca Armand Cardona Torrandell Municipi Zona Vilanova i la Geltrú X Alt Penedès i Garraf Anoia Bages i

Más detalles

Accessibilitat TIC, una altra porta d entrada a la biblioteca

Accessibilitat TIC, una altra porta d entrada a la biblioteca Accessibilitat TIC, una altra porta d entrada a la biblioteca Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social 20 de març de 2017 Projecte accessibilitat TIC per

Más detalles

Places amb finançament públic a la demarcació de Barcelona per a gent gran, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental.

Places amb finançament públic a la demarcació de Barcelona per a gent gran, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental. Places amb finançament públic a la demarcació de Barcelona per a gent gran, persones amb discapacitat i persones amb malaltia mental Setembre 2017 Places públiques 2016 2017 Total gent gran 24.695 25.883

Más detalles

Fomentar més informació de les activitats, recursos...i altres coses que existeixen.

Fomentar més informació de les activitats, recursos...i altres coses que existeixen. IGUALTAT HOME - DONA DIA DE LA SESSIÓ Dimecres 12 de novembre 2003 GRUP 2 DINAMITZADORA SECRETARI Montserrat Gibert Laura Castany 1. OBJECTIUS-PROPOSTES Treballar aspectes del pacte per millorar la incorporació

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL. (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya)

DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL. (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya) DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya) Any 2008 Aquest Dossier conté una selecció de diferents articles de premsa que han aparegut al llarg del 2008 i que

Más detalles

La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018

La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018 La Marató de l Energia Jornada de presentació de la #setmanaenergia 2018 Educar per una #transicióenergètica 20 de març de 2018, Sala d actes El vagó. Diputació de Barcelona Virgínia Domingo, Ajuntament

Más detalles

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL

PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL PLA EDUCATIU D ENTORN DEL RAVAL 14 CENTRES EDUCATIUS: 4504 alumnes (0-18 anys) matrícula viva 3 Escoles bressol municipals 5 CEIP 2 IES ( Secundària- Batxillerat Cicles formatius) 4 Centres concertats

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Nou Pla d Acció AL 21

Nou Pla d Acció AL 21 Nou Pla d Acció AL 21 2014 FASE I Actualització del diagnòstic Àmbits d acció, línies estratègiques Detecció punts i forts punts febles Pluja d idees i suggeriments Revisió i estructuració de propostes

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

Ajuntament de Girona Programa de Lectura Pública

Ajuntament de Girona Programa de Lectura Pública Ajuntament de Girona Programa de Lectura Pública Resultats del programa 2005 Girona Capital de les comarques de Girona 87.352 habitants Superficie de 38,7 Km² Patrimoni històric Ciutat de gran vida comercial

Más detalles

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Objectius Aprendre les variables que influeixen en un negoci Aprendre els components d un model de negoci Definir la proposta de valor del projecte

Más detalles

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix

N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix N O S A L T R E S S O M... Escola Collbaix ESCOLA COLLBAIX DE SANT JOAN DE VILATORRADA Projecte educatiu del CEIP Collbaix: Escola integrada a la comunitat educativa de Sant Joan de Vilatorrada. Escola

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

NOM DE LA BONA PRÀCTICA:

NOM DE LA BONA PRÀCTICA: NOM DE LA BONA PRÀCTICA: ----------------------------------------------------------------------- FUNCIÓ EDUCATIVA DE LA BIBLIOTECA PÚBLICA Fitxa completa* DADES GENERALS Biblioteca Districte 2 Municipi

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS CURS 2016-2017 El que passa al món ens afecta a nosaltres...... i el que fem nosaltres afecta el món la Terra Lleida Sostenibilitat planetària Sostenibilitat local El nostre centre, més sostenible! Pensar

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Actuació 117. Arxius i Biblioteques TOTS ELS DEPARTAMENTS

Actuació 117. Arxius i Biblioteques TOTS ELS DEPARTAMENTS TOTS ELS DEPARTAMENTS Actuació 117 Elaboració de balanços estadístics anuals que faciliten un major coneixement de la realitat social de dones i homes del municipi, en els diferents àmbits d intervenció.

Más detalles

Àrea de Desenvolupament Econòmic Local Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació Servei de Teixit Productiu AJUTS ECONÒMICS

Àrea de Desenvolupament Econòmic Local Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació Servei de Teixit Productiu AJUTS ECONÒMICS AJUTS ECONÒMICS AJUTS ECONÒMICS o Centres locals de serveis a les empreses (CLSE) o Polígons d activitat econòmica (PAE) o Projectes singulars de dinamització del teixit productiu Convocatòria 2017 Algunes

Más detalles

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG

COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG COMISSIÓ INCLUSIVA AFA LA FLOR DE MAIG Tots som especials a la nostra manera, perquè no hi ha cap ésser humà estàndard o comú. Tots som diferents. Stephen W.Hawking Aquesta guia neix de la preocupació

Más detalles

Resultats preliminars BioBlitzBcn2015

Resultats preliminars BioBlitzBcn2015 Resultats preliminars BioBlitzBcn2015 Espècies (Nº) Itineraris de recerca Activitat complementària Divendres matí 20 0 Divendres tarda 7 1 Dissabte matí 25 9 Dissabte tarda 11 3 63 13 Espècies identificades:

Más detalles

Eines necessàries per treballar per projectes

Eines necessàries per treballar per projectes Eines necessàries per treballar per projectes Docent/s: Edició: Raquel Reíllo i Meritxell Garrigós 2018 Característiques Treball cooperatiu 1. Cada membre assumeix la seva responsabilitat i fa responsables

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Pla d Infància i Adolescència

Pla d Infància i Adolescència Propostes del Consell dels Infants Pla d Infància i Adolescència 2018-2024 Granollers, 20 de març de 2018 amb el suport de: Treball en xarxa Plantem idees Anàlisi dels àmbits del Pla d Infància i Adolescència

Más detalles

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G

ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G PROJECTE DE DIFUSIÓ temyque@gmail.com ENS VOLS CONÈIXER? CIF: G66346305 1 ÍNDEX PRESENTACIÓ Pág. 3 A QUÉ ES DEDICA TEMYQUE Pág. 4 QÉ ES LA ESCLEROSI MÚLTIPLE OBJECTIUS DE LA DIFUSIÓ EINES PER LA DIFUSIÓ

Más detalles

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Programa municipal 2016 SOLIDARITAT I COOPERACIÓ Índex 1. Introducció i prioritats del Programa 2016 2. Línies estratègiques d actuació 2.1. Girona, ciutat educadora i solidària 2.2. La dimensió transversal

Más detalles

Jornada de Planificació i Coordinació de març de 2014

Jornada de Planificació i Coordinació de març de 2014 Jornada de Planificació i Coordinació 2014 P 31 de març de 2014 Què hem d assolir? DAFO Amenaces Oportunitats 1. Sector en crisi. Disminució de les prestacions socials 2. Situació financera i fonts de

Más detalles

OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015

OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015 OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015 Definició de la XAPSLL La Xarxa d'atenció a persones sense llar, es va constituir el novembre del 2005, amb la finalitat d enfortir la capacitat d organització de la ciutat

Más detalles

La implicació del Departament de Salut Comunitària en el desenvolupament del Programa Salut als Barris a Casablanca

La implicació del Departament de Salut Comunitària en el desenvolupament del Programa Salut als Barris a Casablanca La implicació del Departament de Salut Comunitària en el desenvolupament del Programa Salut als Barris a Casablanca Jornades Entorn Urbà Saludable, 20 d octubre de 2011 Una ciutat saludable dissenya la

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Els jocs de representació. Una eina per a la intervenció en el llenguatge. Formadora: Carme Palmés Curs 07/08

Els jocs de representació. Una eina per a la intervenció en el llenguatge. Formadora: Carme Palmés Curs 07/08 Els jocs de representació. Una eina per a la intervenció en el llenguatge. Formadora: Carme Palmés Curs 07/08 Què és? És una situació educativa que permet la facilitació del desenvolupament del llenguatge

Más detalles

Enquesta als usuaris dels centres cívics de Barcelona

Enquesta als usuaris dels centres cívics de Barcelona Enquesta als usuaris dels centres cívics de Barcelona Desembre 2014 - març de 2015 Direcció de Cultura de Proximitat i Secretaria Tècnica ICUB FITXA TÈCNICA Treball de camp: 10/11/2014-12/03/2015 Mostra:

Más detalles

Pla de Promoció (PPR-EEBE)

Pla de Promoció (PPR-EEBE) SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE LA QUALITAT ESCOLA D ENGINYERIA DE BARCELONA EST (EEBE) Pla de Promoció (PPR-EEBE) (2017-2020) Gestió Documental i control de canvis Versió Referència de la modificació Elaborat

Más detalles

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat

II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat II Jornada Pla de salut de Barcelona Ciutat 28-04-2014 Programa Baixem al Carrer Inici del programa: 2009 Territori: Poble Sec Agents que van intervenir: Per iniciativa del Pla Comunitari del barri A través

Más detalles

Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall d Conxi Caro Fundació per a la Recerca

Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall d Conxi Caro Fundació per a la Recerca Bloc del Grup de la Informació en Ciències de la Salut (GICS) http://www.cobdc.net/gics/ Collegi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

Activitats de Primavera

Activitats de Primavera Activitats de Primavera Presentació Des de la Fundació Catalana de l Esplai us presentem una proposta d activitats d hivern adaptada a les necessitats i característiques d aquest període de vacances: El

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA Activitat Formació de Formadors Qui som? Què fem? ICE UB Tasques encomanades pel Departament d Educació. La formació de formadors per poder cobrir les

Más detalles

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL 1. COM HEM PLANTEJAT L E+S? El projecte es va presentar inicialment al Claustre de professors i seguidament a la Comissió de l Escola Verda de professors i d alumnes. Després

Más detalles

PACK DE CULTURA POPULAR CATALANA A LES ESCOLES

PACK DE CULTURA POPULAR CATALANA A LES ESCOLES PACK DE CULTURA POPULAR CATALANA A LES ESCOLES LA CIUTAT DE VIC Vic, capital de la comarca d Osona, té una població de 41.191 habitants. El 25 % de la poblacióde Vic són persones nouvingudes. Hi ha persones

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC

1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC 2013 1er Curs de Tècnics de fitness amb atenció a la discapacitat i la mobilitat reduïda Fundació Isidre Esteve-INFEC usuario [Escribir el nombre de la compañía] 01/01/2013 Memòria del primer curs de:

Más detalles

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI Resultats i oportunitats de futur Abril de 2017 PALLARS JUSSÀ Superfície: 1.343,1

Más detalles

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup:

PORTFOLI REFLEXIU. Pràctica Clínica Assistencial I. COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula (1, 2 o 3): Nom del CAP: Nom del tutor/a del grup: PORTFOLI REFLEXIU CURS 2016-17 Pràctica Clínica Assistencial I http://www.uab.es/medicina Pràctica d introducció al sistema sanitari i a l atenció de la salut COGNOMS (en majúscula): NOM: Grup de matrícula

Más detalles

TREBALL EN XARXA TREBALL EN XARXA

TREBALL EN XARXA TREBALL EN XARXA TREBALL EN XARXA QUE ÉS EL TREBALL EN XARXA? Treballar en xarxa vol dir : pensar, comunicar-nos i actuar conjuntament, compartint objectius i recursos, unificant capacitats i esforços, relacionant les

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

PROJECTE DE CONVIVENCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR V00

PROJECTE DE CONVIVENCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR V00 Departament d Educació PROJECTE DE CONVIVENCIA I MEDIACIÓ ESCOLAR V00 ÍNDEX: ÍNDEX: 2 1. DADES DEL CENTRE 3 2. TÍTOL DEL PROJECTE 4 3. JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE 4 4. DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE 4 4.1. Objectius

Más detalles

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA CIUTAT DE LLEIDA 3r. Plenari 22 de març de 2010 Generalitat de Catalunya Departament d'acció Social i Ciutadania Procésde disseny del Pla DIAGNOSI procés Aprovació

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Un cas pràctic en l atenció a les fases inicials de la malaltia: el programa REMS

Un cas pràctic en l atenció a les fases inicials de la malaltia: el programa REMS Un cas pràctic en l atenció a les fases inicials de la malaltia: el programa REMS Fundació Catalunya - La Pedrera Una fundació compromesa amb el territori i la gent Neix l 1 de gener de 2013, com a entitat

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Què és? L Espai de deures és un projecte que vol contribuir a reduir l elevat índex de fracàs

Más detalles

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez

Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez Experiències d acció comunitària CAP Sagrada Família Treballadora Social: Geles Martínez 24 Gener 2013 Xarxa Aupa ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament i Compromís ON SOM?.

Más detalles

Idees força. Formació de formadors per a l acompanyament al projecte 1x1. 12 al 15 de gener de EQUIP DE FORMADORS DEL CETEI

Idees força. Formació de formadors per a l acompanyament al projecte 1x1. 12 al 15 de gener de EQUIP DE FORMADORS DEL CETEI Idees força Formació de formadors per a l acompanyament al projecte 1x1 12 al 15 de gener de 2010 EQUIP DE FORMADORS DEL CETEI info@cetei.info Av. M. D. Bellvitge 100, 08907 L Hospitalet - Tel. +34 93

Más detalles

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics CNL Vallès Occidental 3 Maria Badia, Montserrat Campoy i Palmira Freixa 1 L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge:

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

ACTIVITATS INTERGENERACIONALS

ACTIVITATS INTERGENERACIONALS ACTIVITATS INTERGENERACIONALS Les bones maneres Índex Antecedents Objectius tallers intergeneracionals Presentació activitats Taller en línia Gimcana virtual Gran joc de convivència Consideracions Antecedents

Más detalles

ÀREA DE SUPORT I ATENCIÓ A FAMÍLIES

ÀREA DE SUPORT I ATENCIÓ A FAMÍLIES ÀREA DE SUPORT I ATENCIÓ A FAMÍLIES - Programes i líneas d intervenció Jornada : L Atenció a les famílies en l àmbit de la salut mental. 8 Febrer 2013. FEDERACIÓ SALUT MENTAL CATALUNYA ORÍGEN: 1996 2013

Más detalles

Crea i gestiona la teva identitat digital professional

Crea i gestiona la teva identitat digital professional Crea i gestiona la teva identitat digital professional Capacitació Tecnològica per a Professionals i Empreses Data Ajuntament de Barcelona Barcelona Activa: Qui som? Barcelona Activa, integrada en l àrea

Más detalles

L APRENENTATGE COOPERATIU

L APRENENTATGE COOPERATIU L APRENENTATGE COOPERATIU Una opció... que s expandeix a tota la comunitat educativa reflexió Los equipos investigan Per què fem A. Cooperatiu? És una oportunitat per Millorar les relacions interpersonals

Más detalles

La CAD UNA NOVA FORMA D ANOMENAR UNA ALTRA REUNIÓ?

La CAD UNA NOVA FORMA D ANOMENAR UNA ALTRA REUNIÓ? La CAD UNA NOVA FORMA D ANOMENAR UNA ALTRA REUNIÓ? Com són les CAD de Cerdanyola? CENTRES PARTICIPANTS PERIODICITAT TEMES SANT MARTÍ Coordinadors cicle Cap d estudis, Serveis Socials ELIC, CLIC, MEE, EAP

Más detalles

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú

Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària. Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Bona pràctica: Assessorament en Seguretat Alimentària Regidoria de Salut Vilanova i la Geltrú Barcelona, 18 de juny de 2013 Vilanova i la Geltrú Capital comarca Garraf 66.591 habitants Cens 2012: 837 establiments

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

TALLERS PER A GRUPS UNIVERSITARIS

TALLERS PER A GRUPS UNIVERSITARIS 1. Presentació 2. Àrees de treball 3. Objectius específics 4. Destinataris i requisits de participació 5. Durada i horaris 6. Pautes bàsiques de desenvolupament 7. Participació en la Setmana del Parlament

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Participació ciutadana en salut i sanitat

Participació ciutadana en salut i sanitat Participació ciutadana en salut i sanitat J. Martí Valls Metge CAPS (www.caps.cat) Marea Blanca de Catalunya Assessor de sanitat Ajuntament de Barcelona Grup de Salut del CBSB Participació ciutadana en

Más detalles

Pla docent del curs: Tractament d'imatge i vídeo online. REC

Pla docent del curs: Tractament d'imatge i vídeo online. REC Pla docent del curs: Tractament d'imatge i vídeo online. REC8470473 Objectiu general Aquests curs té com a objectiu millorar la competència digital del professorat en les noves tecnologies. Treballant

Más detalles

ELS USOS DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ELS USOS DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ELS USOS DE LA XARXA DE BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA juny 2011 Àrea de Cultura Gerència de Serveis de Biblioteques Àrea de Presidència Servei d Avaluació i Qualitat Els usos de

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

És d orígen desconegut i encara no té cura.

És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA, l Esclerosi Lateral Amiotròfica, és una malaltia degenerativa que afecta selectivament les neurones motores del cervell i de la medul la espinal. És d orígen desconegut i encara no té cura. L ELA

Más detalles

Raval Territori Socialment Responsable (TSR)

Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Raval Territori Socialment Responsable (TSR) Dades històriques rellevants de El Raval 1960: 105.000 hab. 1996: 35.000 hab. Anys 80: prostitució, droga, marginalitat... 1981-1996: Fugida de 70.000 hab Finals

Más detalles

Reus, 14 d abril de 2011

Reus, 14 d abril de 2011 BARCELONA I L FP: Una organització, tres entitats al servei de centres i empreses Reus, 14 d abril de 2011 La Formació Professional a Barcelona Consell de la FP: Òrgan de consulta i participació impulsat

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic

Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic Marc del Pla Estratègic de l Hospital Clínic 2016-2020 1/ Introducció 2/ Pilars i Objectius del Pla 2.1 / Els Pacients 2.2 / Els Professionals 2.3 / Els Recursos 1 Introducció L Hospital Clínic de Barcelona

Más detalles

PREINSCRIPCIÓ

PREINSCRIPCIÓ Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Escola Mil lenari PREINSCRIPCIÓ 2017-2018 Som una escola d Educació Infantil i Primària, des dels 3 fins als 12 anys, de dues línies. L escola Mil lenari

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

Guia pràctica d avaluació de programes del tercer sector social

Guia pràctica d avaluació de programes del tercer sector social Guia pràctica d avaluació de programes del tercer sector social Autors: Miquel Àngel Alegre, Marçal Farré, Ramon Sabes i Federico Todeschini (Ivàlua) Objectius de la guia Oferir un marc conceptual i metodològic

Más detalles

Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal

Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal Jornada de Cloenda Cercles de Comparació Intermunicipal Residus i Neteja Viària i Eficiència Energètica en l Enllumenat Públic El que no es pot mesurar no es pot avaluar i el que no es pot avaluar no es

Más detalles

COM ORGANITZEM L AULA? Agrupament de l alumnat i estructura de l activitat cooperativa.

COM ORGANITZEM L AULA? Agrupament de l alumnat i estructura de l activitat cooperativa. EDU 21 XVII TRIBUNA: COM ORGANITZEM L AULA? Agrupament de l alumnat i estructura de l activitat cooperativa. Pere Pujolàs 17 de novembre de 2011 L aula, una petita comunitat d aprenentatge Interdependència

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Compromís social 2016

Compromís social 2016 Compromís social 2016 EAP Alt Camp Oest Activitats socials dirigides als nostres usuaris i a la comunitat Banc d Ajuts Tècnics Escola de Cuidadors Programa ATFAR. Suport al tractament farmacològic Col

Más detalles

A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària

A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària A ROQUETES FEM SALUT: Programa de Salut comunitària Glòria Muniente, T.Social i referent d atenció comunitària de l EAP Roquetes-Canteres. TAULA DE SALUT DEL PLA COMUNITARI DE ROQUETES. Seminari Empoderem

Más detalles

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web:

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web: 1 Crida oberta a la participació. Simpòsium Internacional. La innovació educativa contra les desigualtats és un projecte de docència AICLE (Aprenentatge Integrat de Llengües Estrangeres) en l'àrea de Visual

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles