Cinètica i equilibri químic

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Cinètica i equilibri químic"

Transcripción

1 0 Cinètica i equilibri químic

2 1 Cinètica química Cinètica química S encarrega de l estudi de la rapidesa amb la que es produeixen les reaccions químiques. Una explosió és un exemple d una reacció ràpida (fraccions de segon) L oxidació d un clau de ferro és una reacció espontània que necessita anys per a produir-se.

3 1 Velocitat de reacció Velocitat de reacció Variació de la concentració d un reactiu o producte amb el temps. La seva unitat en el SI és mol L-1 s-1

4 1 Velocitat de reacció Exemple. Transformació d una substància A (color negre) en B (color verd) amb el temps.

5 1 Velocitat de reacció Velocitat mitjana desaparició substància A: Velocitat mitjana aparició substància B:

6 1 Velocitat de reacció Gràficament s observa com la velocitat mitjana NO és constant durant tota la reacció química. La velocitat mitjana disminueix fins a ser nul la quan la reacció és completa.

7 1 Velocitat de reacció Velocitat mitjana general Inclou la relació estequiomètrica entre les diferents substàncies que participen en la reacció. D aquesta forma la velocitat mitjana no depèn del reactiu que considerem i sempre serà de signe positiu

8 1 Velocitat de reacció Aplicant la fórmula a l exemple anterior obtenim: Velocitat mitjana desaparició substància A: Velocitat mitjana aparició substància B:

9 1 Velocitat de reacció Velocitat instantània És la velocitat que posseeix la reacció en un moment donat. Això succeeix quan el temps tendeix a zero.

10 1 Velocitat de reacció 1 2

11 1 Velocitat de reacció 3 Per a la reacció N2O5 > N2O4 + 1/2 O2 hem obtingut els valors de concentració següents de N2O5 en funció del temps: [N2O5](mol/L) 0,233 0,200 0,180 0,165 0,155 Temps (s) Calcula la velocitat mitjana de reacció en els intervals de temps 0 a 3 minuts i de 3 a 5 minuts.

12 2 Teoria de col lisions Teoria de col lisions Les reaccions químiques es produeixen per xocs eficaços entre les molècules dels reactius. Un xoc és eficaç quan: - L energia cinètica és adequada per a la ruptura dels enllaços dels reactius - Quan l orientació de les molècules és l adequada Energia d activació és l'energia mínima necessària perquè les partícules en xocar es combinin les unes amb les altres i es pugui iniciar la reacció química

13 2 Teoria del complex activitat Teoria del complex d activitat Segons aquesta teoria les molècules dels reactius s acosten experimentant una deformació que dóna lloca a un estat transitori anomenat complex activat o estat de transició amb una alta energia on s inicia la formació d uns enllaços i la ruptura d altres.

14 2 Teoria del complex activitat L energia d activació segons aquesta teòria és l energia necessària perquè es formi el complex activat.

15 2 Teoria del complex activitat Representació de l energia enfront de l avanç de la reacció en una reacció endotèrmica i una exotèrmica.

16 2 Teoria del complex activitat 4

17 3 Equació de velocitat La velocitat de la reacció s incrementa en augmentar la concentració dels reactius, ja que augmenta el nombre de xocs entre elles.

18 3 Equació de velocitat Equació de velocitat Es defineix com l equació, determinada experimentalment, que serveix per predir la dependència de la velocitat d una reacció química amb les concentracions dels reactius. Per a la reacció: L equació de la velocitat serà: ordres parcials constant de velocitat concentracions molars dels reactius Els ordres parcials s han de determinar experimentalment. L ordre global de la reacció serà la suma dels ordres parcials dels reactius: α + β La constant de velocitat depèn factors com la temperatura o la presència de catalitzadors i és diferent per a cada reacció química.

19 3 Equació de velocitat Determinació de l ordre de reacció: El mètode per determinar els ordres parcials de la reacció consisteix en utilitzar una concentració molt elevada d un dels reactius, de forma que es mantengui gairebé constant durant tot el procés, i analitzar l efecte que té sobre la velocitat la modificació de la concentració de l altre reactiu. Exemple de com afecta a la velocitat inicial la duplicació de la concentració d un reactiu (A): Ordre parcial Equació Velocitat inicial Zero Un Dos Tres No canvia La velocitat inicial es duplica La velocitat inicial es quadriplica La velocitat inicial es multiplica per vuit

20 3 Equació de velocitat Exemple determinació de l ordre de reacció:

21 3 Equació de velocitat

22 3 Equació de velocitat 5 D una reacció entre dues substàncies, A i B, es coneixen les dades següents: [A] inicial (mol L -1 ) [B] inicial (mol L -1 ) Velocitat inicial (mol L -1 s-1 ) 1 0,005 0,1 1, ,01 0,05 2, ,02 0,02 4, ,05 0,1 1, ,005 0,005 6, Calcula: a) L ordre de reacció de cada un dels reactius b) L expressió de la llei de velocitats c) La constant específica de la reacció d) La velocitat inicial de la reacció quan les concentracions d ambós reactius són M

23 3 Equació de velocitat 6 La reacció A + 2B > 2C + D és de primer ordre respecte a cadascun dels reactius. a) Escriu l equació de la velocitat b) Indica l ordre total de la reacció c) Indica les unitat de la constant de velocitat 7

24 3 Equació de velocitat 8

25 3 Equació de velocitat Mecanisme de reacció Cadascuna de les etapes per les quals transcorr un reacció es denomina procés elemental. Mecanisme de reacció és el conjunt de processos elementals pel quals transcorr la reacció global. El procés elemental que transcorr més lentament es denomina etapa limitant i determina l equació de velocitat de la reacció global. Energia Avanç de la reacció

26 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 1) Concentració dels reactius Com ja hem vist, la concentració de reactius afecta a la velocitat de la reacció. A més concentració, més xocs entre les molècules i, per tant, major velocitat. En augmentar la concentració de reactius s incrementa la velocitat de reacció.

27 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 2) Naturalesa de reacció Algunes substàncies reaccionen més ràpid que altres com a conseqüència de les seves propietats químiques. Per exemple, les substàncies iòniques reaccionen més ràpid que les substàncies covalents. 3) Estat físic La llibertat de moviment afavoreix la col lisió entre partícules. Per aquest motiu reaccionen més ràpid les substàncies en estat gasós que les que es troben en dissolució i aquestes, a la vegada, ho fan més ràpid que les que es troben en estat sòlid.

28 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 4) Pressió Un augment de la pressió afavoreix el xoc entre molècules incrementant-se la velocitat de reacció. En augmentar la pressió s incrementa la velocitat de reacció.

29 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 5) Temperatura La velocitat de les reaccions químiques augmenta amb la temperatura (major energia cinètica, més xocs eficaços) La relació entre la velocitat de reacció i la temperatura va ser establida per Arrhenius: constant universal dels gasos constant de velocitat temperatura factor de freqüència energia d activació

30 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 6) Catalitzadors Substància que augmenta la velocitat de la reacció, sense ser consumida durant el procés. Un catalitzador crea un nou camí per a la reacció amb una energia d activació menor. - Els catalitzadors disminueixen la Ea. - Els catalitzadors no canvien la ΔH de la reacció. - Els catalitzadors no alteren el rendiment de la reacció, només permeten obtenir els productes més ràpidament.

31 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 6) Catalitzadors Com actuen? catalitzador Els reactius s adsorbeixen al catalitzador afavorint el transcurs de la reacció química

32 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 6) Catalitzadors Com actuen? Els enzims són biocatalitzadors que formen un compost intermedi (complex enzim-substrat) que facilita el transcurs de la reacció. Els enzims es caracteritzen per una alta eficiència i una gran especificitat.

33 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 9 10

34 4 Factors que afecten a la velocitat de reacció 11

35 5 Equilibri químic Reaccions reversibles La majoria de les reaccions químiques ocorren en ambdós sentits. Per aquest fet els productes poden formar novament reactius, que fan que la reacció no es completi. Aquestes reaccions s anomenen reaccions reversibles i s indiquen amb una doble fletxa. Equilibri químic L equilibri químic s assoleix quan els reactius i els productes es consumeixen i es formen alhora.

36 5 Equilibri químic Explicació cinètica de l equilibri A l inici de la reacció: - Vd màxima per una alta concentració de reactius. - Vi nul la per l absència de productes. Durant el transcurs de la reacció: - Vd disminueix a mesura que es van consumint els reactius - Vi augmenta a mesura que es van formant els productes. A l equilibri: - Vd i Vi s igualen. En aquest moment les quantitats de reactius consumits per formar productes es compensen amb els produïts per la reacció inversa.

37 6 Constant d equilibri Constant d equilibri, Kc A partir de les equacions de velocitat directa e inversa, s obté l expressió per obtenir la constant d'equilibri. Kc = K1/K2 Kc és diferent per cada reacció química i únicament depèn de la temperatura. Les unitats de Kc freqüèntment no s indiquen.

38 6 Constant d equilibri

39 6 Constant d equilibri PAU JUNY

40 6 Constant d equilibri 13 La constant d equilibri, Kc, per a la reacció: N2 + O2 < > 2 NO és 8, a 2200º K. Si 1 mol de N2 i 2 mols de O2 s introdueixen en un recipient de 3 L i s escalfa a 2200º K, calculeu els mols de cadascuna de les espècies en l equilibri. 14 En un recipient de 5 L s introdueixen 1 mol de SO2 i un mol de O2 i s escalfa a 727º C i s estableix l equilibri següent: 2 SO2 + O2 < > 2 SO3 En aquest equilibri es troben 0,15 mols de SO2. Calculeu: a) Quantitat de grams de SO3 format. b) Valor de Kc.

41 6 Constant d equilibri Magnitud de la constant d equilibri El valor numèric de la constant d equilibri informa del sentit de la reacció. Kc > 1 Kc < 1 Major concentració de productes que de reactius (reacció desplaçada cap a la formació de productes). Major concentració de reactius que de productes (reacció desplaçada cap a la formació de reactius).

42 6 Constant d equilibri Grau de dissociació (α) Ens indica la quantitat en tant per un de reactiu que haurà reaccionat. El grau de dissociació també es pot expressar en tant per cent α% = 100α Si α pròxim a 1 > equilibri tendrà un alt rendiment cap a la dreta (formació de productes. Si α pròxim a 0 > reacciona poca quantitat de reactiu, per tant, el rendiment de la reacció serà baix.

43 6 Constant d equilibri

44 6 Constant d equilibri 15 En un matràs de 5 L s introdueix una mescla de 0,92 mols de N2 i 0,51 mols de O2. S escalfa la mescla fins a 2200 K i s estableix l equilibri: N2 + O2 < > 2 NO Tenint en compte que en aquestes condicions reacciona l 1,09 % del nitrogen inicial. Calcula. a) Concentració de tots els composts en l equilibri a 2200 K. b) El valor de la constant d equilibri Kc.

45 6 Constant d equilibri Quocient de reacció En un moment qualsevol de la reacció es defineix quocient de reacció com: El quocient de reacció ens permet determinar cap a on es desplaçarà la reacció quan els reactius i els productes es troben a concentracions diferents a les que tenen a l equilibri.

46 6 Constant d equilibri Q < Kc Q > Kc La reacció evolucionara d esquerra a dreta per augmentar la concentració de productes. La reacció evolucionarà de dreta a esquerra per augmentar la concentració de reactius.

47 6 Constant d equilibri

48 6 Constant d equilibri 16 Per a la reacció, PCl5 < > PCl3 + Cl2 Kc = 0,042 a 250 ºC Si s omple un recipient amb aquest gasos, de manera que les concentracions inicials siguin [PCl3] = 0,1 M, [Cl2] = 0,2 M i [PCl5] = 5,5 M, mantenint la temperatura a 250 ºC. En quin sentit tendrà lloc la reacció? 17 Sabent que, en un recipient de 2 L a 500 ºK, tenim 2 mol de N2, 3 mol de H2 i 2 mol de NH3, i que la constant d equilibri per aquesta reacció és de 0,9 M -2. Indica si el sistema està en equilibri i, si no ho està, quin és el sentit de la reacció en aquest moment? N2 + 3 H2 < > 2 NH3 Kc = 0,9 a 500 ºK

49 6 Constant d equilibri Recordatori: Llei de Dalton: la pressió total d una mescla de gasos és igual a la suma de les pressions parcials que exerceix cada un d ells

50 6 Constant d equilibri Constant d equilibri, Kp Constant d equilibri expressada en funció de les pressions parcials (només vàlida per a gasos). La expressió de Kp és anàloga a Kc però utilitzant les pressions parcials en lloc de les concentracions. Kp és diferent per cada reacció química i únicament depèn de la temperatura.

51 6 Constant d equilibri Relació entre Kc i Kp A partir de les expressions de Kc i Kp i la llei dels gasos ideals es pot deduir la relació entre ambdues. L expressió de la relació entre les constants d equilibri Kp i Kc és: Quan Δn = 0 es compleix que Kp = Kc

52 6 Constant d equilibri

53 6 Constant d equilibri PAU SET 16 18

54 6 Constant d equilibri PAU JUNY 16 19

55 6 Constant d equilibri PAU JUNY 15 20

56 6 Constant d equilibri PAU SET 14 21

57 6 Constant d equilibri 22

58 6 Constant d equilibri PAU JUNY 13 23

59 7 Factors que modifiquen l equilibri Principi de Le Châtelier Quan es sotmet un sistema en equilibri a una modificació de la concentració, de la pressió o de la temperatura, el sistema respon i assoleix un nou equilibri que contraresta l efecte de la modificació.

60 7 Principi de Le Châtelier Modificació de la concentració reactius productes Si disminueix la concentració de reactius o augmenta la concentració de productes El sistema evoluciona cap a la formació de reactius (esquerra) Q > Kc

61 7 Principi de Le Châtelier Modificació de la concentració reactius productes Si augmenta la concentració de reactius o disminueix la concentració de productes El sistema evoluciona cap a la formació de productes (dreta) Q < Kc

62 7 Principi de Le Châtelier Modificació de la temperatura Augment de la temperatura Disminució de la temperatura Reacció evoluciona cap a l absorció de calor (endotèrmic) Reacció evoluciona cap a l alliberació de calor (exotèrmica) Exemple: disminució T augment T

63 7 Principi de Le Châtelier Modificació de la pressió o el volum Augment de la pressió (disminució del volum) Disminució de la pressió (augment del volum) Direcció que faci disminuir el nombre de mols de gas Direcció que faci augmentar el nombre de mols de gas IMPORTANT: si Δn = 0, la modificació de la pressió NO afecta a l equilibri

64 7 Principi de Le Châtelier Resum principi de Le Châtelier Si augmenta la concentració d una substància Si augmenta la pressió del sistema el sistema evoluciona en el sentit en el qual es consumeix aquesta substància en el qual disminueix la quantitat de gasos Si augmenta la temperatura en el qual s absorbeix calor (endotèrmic)

65 7 Principi de Le Châtelier

66 7 Principi de Le Châtelier

67 7 Principi de Le Châtelier Influència de la pressió i la temperatura en el procés Haber-Bosch per a l obtenció industrial d amoníac

68 7 Principi de Le Châtelier PAU JUNY PAU SET 12 25

69 8 Equilibris heterogenis Equilibris heterogenis Són aquells en els quals reactius i productes no es troben en la mateixa fase. En els equilibris heterogenis, no s inclouen les concentracions dels sòlids, ja que la seva concentració és pràcticament constant i s engloba dins el valor de Kc.

70 8 Equilibris heterogenis 26 Considera el sistema en equilibri següent: CO2(g) + C(s) < > 2 CO(g) a) Escriu les expressions de les constants Kc i Kp. b) Estableix la relació entre ambdues constants d equilibri

71 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni) Dissolució insaturada Es pot dissoldre més sòlid Dissolució saturada El sistema està en equilibri. Presenta la màxima quantitat de solut en dissolució Dissolució sobresaturada L excés de sal precipitarà fins assolir l equilibri Precipitat

72 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni) Solubilitat Concentració de solut en una dissolució saturada. Normalment s expressa en mols de solut per litre de dissolució. Equilibri de solubilitat La constant d equilibri d una sal en dissolució es denomina producte de solubilitat (Kps) i el seu valor depèn de la temperatura. Al tractar-se d un equilibri heterogeni el seu valor depèn únicament de les concentracions dels ions en la dissolució. Exemple:

73 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni) Alguns exemples de la relació entre la solubilitat molar i Kps

74 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni)

75 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni) 27 28

76 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni) La constant del producte de solubilitat ens permet determinar si es formarà precipitat quan es mesclin dues dissolucions. Per determinar si la sal precipitarà es necessari calcula el quocient de reacció (Q). Q < Kps Q = Kps Q > Kps Dissolució insaturada Dissolució saturada Dissolució sobresaturada Precipitat

77 9 Equilibri de solubilitat (equilibri heterogeni)

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

Unitat 3. Cinètica química

Unitat 3. Cinètica química 1.- VELOCITAT DE REACCIÓ Unitat 3. Cinètica química Una reacció espontània pot ser molt lenta i per tant inviable en la pràctica. El temps és important en les reaccions. Cinètica: estudia la velocitat

Más detalles

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g)

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g) U. Equilibri químic. L'hidrogen i el nitrogen poden reaccionar produint amoníac. La constant d'equilibri per a aquesta reacció a 7 ºC té un valor de 00. En un recipient tenim en equilibri hidrogen a concentració

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques.

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. UNITAT 1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR LLEIS PONDERALS Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. i. Llei de Lavoissier o de Conservació de la massa

Más detalles

Departament de Física i Química EXERCICIS D EQUILIBRI QUÍMIC 2n BATXILLERAT

Departament de Física i Química EXERCICIS D EQUILIBRI QUÍMIC 2n BATXILLERAT Departament de Física i Química EXERCICIS D EQUILIBRI QUÍMIC 2n BATXILLERAT Constant d equilibri 1. A 250ºC un recipient de 12 litres de capacitat conté 0,428 mols de pentaclorur de fòsfor, 0,125 mols

Más detalles

EQUILIBRI QUÍMIC.

EQUILIBRI QUÍMIC. EQUILIBRI QUÍMIC http://www.iestiemposmodernos.com/700appletsfq/2btq/708.htm REACCIONS REVERSIBLES Moltes reaccions finalitzen quan s esgota qualsevol dels reactius. Són reaccions irreversibles i completes.

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 Tema 9. Les reaccions químiques Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 D1 ÍNDEX 9.1. Canvis físics o canvis químics 9.2. L equació química 9.3. Representació d una reacció a nivell microscòpic 9.4. Repàs massa

Más detalles

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria

Química 2n de Batxillerat. Gasos, Solucions i estequiometria Gasos, Solucions i estequiometria Equació d Estat dels gasos ideals o perfectes Equació d Estat dels Gasos Ideals. p V = n R T p és la pressió del gas; es mesura habitualment en atmosferes o Pascals en

Más detalles

Prenent com a exemple la mateixa reacció que abans (a A + b B c C + d D), es poden mantenir relacions entre ambdues magnituds de la maneta següent:

Prenent com a exemple la mateixa reacció que abans (a A + b B c C + d D), es poden mantenir relacions entre ambdues magnituds de la maneta següent: 1 CINÈTICA QUÍMICA Fins ara hem estudiat l'espontaneïtat dels processos químics sense tenir en compte la velocitat a la que tenen lloc. És molt important tenir coneixement d'aquesta velocitat donat que

Más detalles

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra 3.1 LA SOLUBILITAT La solubilitat d una substància és la concentració de la dissolució saturada a una temperatura determinada. Es tracta d una propietat característica que s acostuma a expressar com la

Más detalles

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA

3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA 3.1 EL SEGON PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA Els processos termodinàmics Un procés és espontani quan un sistema evoluciona des d un estat inicial fins a un estat final sense cap tipus d intervenció externa.

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS Equilibris heterogenis EQUILIBRIS HETEROGENIS estan formats per aquelles reaccions reversibles que es produeixen entre espècies que no es troben

Más detalles

Unitat 8. Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg )

Unitat 8. Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg ) Unitat 8 Estudi del tipus de reaccions químiques (Llibre de text Unitat 6, pàg. 188-240) Index D1 8.1. Reacció química i energia 8.2. Velocitat de les reaccions químiques 8.3. Reaccions àcid-base 8.3.1.

Más detalles

CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA

CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA Elements Substàncies pures Compostos Homogènia Mescles homogènies (dissolucions) MATÈRIA Mescles Heterogènia Mescles heterogènies DISSOLUCIONS Preparació de dissolucions a partir

Más detalles

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples.

1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. Unitat 12. 1. Conceptes bàsics 1. Què són les variables d estat termodinàmiques? Posa n alguns exemples. 2. Algunes variables d estat termodinàmiques s anomenen funcions d estat. Quina és la principal

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Les reaccions químiques es poden classificar en irreversibles i reversibles.

Les reaccions químiques es poden classificar en irreversibles i reversibles. 1 Unitat 3. EQUILIBRI QUÍMIC Introducció a l equilibri químic Les reaccions químiques es poden classificar en irreversibles i reversibles. Les reaccions irreversibles o completes són les que es desenvolupen

Más detalles

Determinació d entalpies estàndard de reacció

Determinació d entalpies estàndard de reacció Determinació d entalpies estàndard de reacció Lluís Nadal Balandras. lnadal@xtec.cat Objectiu. Veure com es poden determinar variacions d entalpia de reaccions, comprovar la llei de Hess i utilitzar-la

Más detalles

EQUILIBRI QUÍMIC. 9 Equilibri Químic 1/5

EQUILIBRI QUÍMIC. 9 Equilibri Químic 1/5 9 Equilibri Químic 1/5 EQUILIBRI QUÍMIC 1. Principi de Le Chatelier II Considereu la reacció de dissociació: N 2 O 4 (g) 2 NO 2 (g) Hº = 58,2 kj/mol. Raoneu com variaria el grau de dissociació si: a) S

Más detalles

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ 2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ Es construeix una pila amb els elèctrodes següents: un elèctrode de zinc en una solució de sulfat de zinc i un elèctrode de coure en una solució de sulfat de coure.

Más detalles

U2. Termodinàmica química

U2. Termodinàmica química U2. Termodinàmica química 1. Completa les caselles buides de la següent taula suposant que les dades corresponen a un gas que compleix les condicions establertes en les caselles de cada fila. Variació

Más detalles

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat

ENZIMS. Variació de la velocitat de reacció segons la concentració de substrat ENZIMS A Definició: Els enzims són proteïnes amb funció catalítica que intervenen en la major part de les reaccions metabòliques. B Composició: 1 Cadena polipeptídica 2 Heteroproteïna: part proteica (apoenzim)

Más detalles

Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA

Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA Estats de la matèria Estats de la matèria SÒLIDS LÍQUIDS GASOS

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 2 TERMODINÀMICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 2 TERMODINÀMICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 2 TERMODINÀMICA QUÍMICA Introducció. Variables termodinàmiques TERMODINÀMICA QUÍMICA és la ciència que estudia els canvis d energia en les reaccions químiques. SISTEMA TERMODINÀMIC

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 4

S O L U C I O N A R I Unitat 4 S O L U C I O N A R I Unitat 4 Unitat 4. Equilibri químic Qüestions inicials Sabíeu que la toxicitat d algunes substàncies com el cianur o el monòxid de carboni és una qüestió d equilibri? La toxicitat

Más detalles

ELS ENZIMS. TEMA 1 - part 2

ELS ENZIMS. TEMA 1 - part 2 ELS ENZIMS TEMA 1 - part 2 2. El control del metabolisme Control bioquímic del metabolisme quines reaccions s han de donar i quines no BIOCATALITZADORS o ENZIMS Un catalitzador és una substància, generalment

Más detalles

REACTORS QUÍMICS. CURS ª CONVOCATÒRIA Titulació: Enginyeria Química/Assignatura: Reactors Químics (CODI: 20060)

REACTORS QUÍMICS. CURS ª CONVOCATÒRIA Titulació: Enginyeria Química/Assignatura: Reactors Químics (CODI: 20060) REACTORS QUÍMICS. CURS 2007-2008. 2ª CONVOCATÒRIA. 9-7-2008. Titulació: Enginyeria Química/Assignatura: Reactors Químics (CODI: 20060) Teoria: 2 h, 40% de la nota final. 1. Definiu el concepte de diagrama

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

QUÍMICA DE MATERIALS. Enginyeria Civil, 2011 Química dels ciments: Equilibri químic. Àcid-base.

QUÍMICA DE MATERIALS. Enginyeria Civil, 2011 Química dels ciments: Equilibri químic. Àcid-base. QUÍMICA DE MATERIALS Enginyeria Civil, 2011 Química dels ciments: Equilibri químic. Àcid-base. Equilibri iònic Àcid - Base Àcids i bases forts i febles. Escala de ph. Constants d acidesa i basicitat. Dissolucions

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

Característiques. Els enzims. Classificació

Característiques. Els enzims. Classificació Característiques Tema 1. Enzims 2. Es defineixen com a biocatalitzadors i són els responsables de les reaccions metabòliques. Els enzims 2. Fan que les reaccions químiques es realitzin a grans velocitats

Más detalles

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR 1.- LLEIS PONDERALS : FORMACIÓ DE COMPOSTOS A les reaccions químiques, els àtoms s uneixen mitjançant certs tipus d enllaços formant molècules o cristalls. Aquestes reaccions (combinacions d àtoms) compleixen

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria 1. Calcula quin volum de diòxid de carboni es formarà a 298 K i 1,01 10 5 Pa en la combustió de 55 grams de gas propà. 2. S escalfen fortament

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Examen Química Ensenyament Grau de Física Gener 2010

Examen Química Ensenyament Grau de Física Gener 2010 No està permès la utilització de llibres ni apunts. No està permès la utilització de la taula periòdica. No està permès la utilització de cap formulari. En els coneixements de la matèria es troba implícit

Más detalles

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana.

Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Ell mètode científic, quines etapes te. I posa un exemple a la vida quotidiana. Efectua els següents canvis d unitats: 5 kg a mg 15 dg a hg 5.000 cm a m 125 cm2 a m2 10 m3 a cm3 6 ml a cm3 2 anys a s 2.000.000

Más detalles

Proporcionalitat i percentatges

Proporcionalitat i percentatges Proporcionalitat i percentatges Proporcions... 2 Propietats de les proporcions... 2 Càlul del quart proporcional... 3 Proporcionalitat directa... 3 Proporcionalitat inversa... 5 El tant per cent... 6 Coneixement

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2016 Criteris de correcció

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2016 Criteris de correcció Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 1 1. ÀCID-BASE a) AcOH(aq) + OH (aq) AcO (aq) + H 2 O(l) NaOH(aq) Na + (aq + OH (aq) (1,0 mol NaOH) (1 mol OH / 1 mol NaOH) (1 mol AcOH / 1 mol OH )

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

j Unitat 4. Equilibri químic

j Unitat 4. Equilibri químic QUÍMICA 04 35 j Unitat 4. Equilibri químic Activitats 1. A la revista Investigación y Ciencia del mes de juliol de 008 es va publicar un article sobre la perillositat de l addicció al tabac entre els adolescents.

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que estigui escrit en bolígraf. Cal

Más detalles

j Unitat 4. Equilibri químic

j Unitat 4. Equilibri químic 40 04 j Unitat 4. Equilibri químic Activitats 1. A la revista Investigación y Ciencia del mes de juliol de 008 es va publicar un article sobre la perillositat de l addicció al tabac entre els adolescents.

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiques totes aquelles propietats dels cossos de l Univers que es poden mesurar, és a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o valor;

Más detalles

Energia i velocitat de les reaccions

Energia i velocitat de les reaccions QUÍMICA BATXILLERAT PRÀCTIQUES DE LABORATORI Alumne/a: Energia i velocitat de les reaccions Grup: Data: Objectius Observar processos exotèrmics i endotèrmics. Observar reaccions redox. Observar la influència

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Unitat 15. Reaccions àcid-base

Unitat 15. Reaccions àcid-base Unitat 15. Teories àcid-base. Força d àcids i bases. Equilibri iònic de l aigua. 1. La taula adjunta mostra una relació d alguns dels àcids forts i de les bases fortes més comunes. Per a cadascun dels

Más detalles

1) (10 punts) S'ha realitzat un experiment d'expansió isoterma a 700 K d'un mol de gas de tipus Van der Waals que segueix aquesta equació d'estat:

1) (10 punts) S'ha realitzat un experiment d'expansió isoterma a 700 K d'un mol de gas de tipus Van der Waals que segueix aquesta equació d'estat: Prova de Recuperació de Termodinàmica Bàsica. 8/1/014 NOM... GRAU... DNI... La totalitat d'aquesta prova equival al 60% de la nota final de l assignatura. Per a cada pregunta s indica entre parèntesis

Más detalles

Variació periòdica de les propietats dels elements

Variació periòdica de les propietats dels elements Variació periòdica de les propietats dels elements PROPIETATS PERIÒDIQUES Les propietats periòdiques són aquelles propietats dels elements que varien d una manera regular al llarg d un grup i d un període

Más detalles

1.1 Segon Principi i Entropia

1.1 Segon Principi i Entropia 1 Segon principi de Termodinàmica. 1 Segon principi de Termodinàmica. 1.1 Segon Principi i Entropia El Primer Principi de la Termodinàmica estableix que un sistema pot intercanviar energia amb el seu entorn,

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2016 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 PAU 2016 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 8 SÈRIE 3 1. PRECIPITACIÓ a) Pb(NO 3 ) 2 Pb 2+ (aq) + 2 NO 3 (aq) KI (aq) K + (aq) + I (aq) Reacció de precipitació: Pb 2+ (aq) + 2 I (aq) PbI 2 (s) Q ps =

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Tot el que ens envolta és matèria, però...

Tot el que ens envolta és matèria, però... Tot el que ens envolta és matèria, però... De què està feta la matèria? Amb les explicacions i les imatges d aquesta presentació aniràs trobant de mica en mica la resposta a la pregunta que es formula

Más detalles

Q = U + W. [expressió matemàtica del primer principi]

Q = U + W. [expressió matemàtica del primer principi] 2.1 EL PRIMER PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA L energia interna (U) és l energia total continguda en un gas, líquid o sòlid (sumatori d energies). Segons la teoria cinètico-molecular, les energies predominants

Más detalles

Química Sèrie 2. Instruccions

Química Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Química Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

TEMA 4:TEMPERATURA, CALORCANVI D ESTAT

TEMA 4:TEMPERATURA, CALORCANVI D ESTAT TEMA 4:TEMPERATURA, CALORCANVI D ESTAT TEMPERATURA [K] [ºC] La temperatura és una propietat intensiva del sistema, relacionada amb l'energia cinètica mitja de las molècules que el formen. 5ºC 5ºC 6ºC 4ºC

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions

TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions TEMA 5 : Resolució de sistemes d equacions 5.1. EQUACIÓ LINEAL AMB n INCÒGNITES Una equació lineal de n incògnites es qualsevol expressió de la forma: a 1 x 1 + a 2 x 2 +... + a n x n = b, on a i b son

Más detalles

Matèria és. Les propietats de la matèria es poden classificar en : - Generals: Exemples: la massa i el volum. Característiques: Exemples:

Matèria és. Les propietats de la matèria es poden classificar en : - Generals: Exemples: la massa i el volum. Característiques: Exemples: TEMA 2: LA DIVERSITAT DE LA MATÈRIA. 1. QUÈ ÉS LA MATÈRIA? Matèria és Les propietats de la matèria es poden classificar en : - Generals: Exemples: la massa i el volum. Característiques: Exemples:.. Un

Más detalles

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu.

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. III. REACCIONS QUÍMIQUES A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. Símbol Explicació Dibuix F Cl Dos àtoms de fluor separats Dos àtoms de clor formant

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Una dona fa una força horitzontal constant sobre una caixa que llisca sobre el terra d una habitació

Más detalles

Enzims A les cèl lules constantment tenen lloc moltes reaccions químiques. Substrat Producte Tant de síntesi: A + B -- P. Com de degradació: A- B + C

Enzims A les cèl lules constantment tenen lloc moltes reaccions químiques. Substrat Producte Tant de síntesi: A + B -- P. Com de degradació: A- B + C Enzims A les cèl lules constantment tenen lloc moltes reaccions químiques. Substrat Producte Tant de síntesi: A + B -- P. Com de degradació: A- B + C http://www.telefonica.net/web2/temasbiologia/proteinas/condensacion.htm

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

4.1. Estats de la matèria

4.1. Estats de la matèria 4 4.1. Estats de la matèria Propietats Gas Líquid No té forma ni volum propis Molt compressible Flueix amb facilitat S adapta a la forma del recipient Molt poc compressible Sòlid Plasma Forma definida,

Más detalles

2 desembre 2015 Límits i número exercicis. 2.1 Límits i número

2 desembre 2015 Límits i número exercicis. 2.1 Límits i número I. E. S. JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 2 desembre 205 Límits i número exercicis 2. Límits i número 4. Repàs de logaritmes i exponencials: troba totes les solucions de cadascuna de les següents equacions:

Más detalles

c) A l equilibri, a l augmentar la P, a T constant, disminueix la quantitat de SOCl 2

c) A l equilibri, a l augmentar la P, a T constant, disminueix la quantitat de SOCl 2 Poseu a totes les fulles el NOM i COGNOMS EN MAJÚSCULES i el vostre DNI. Aquest examen consta de 4 preguntes. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Si escau, en cada

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 5

SOLUCIONARI Unitat 5 SOLUCIONARI Unitat 5 Comencem Escriu tres equacions que no tinguin solució en el conjunt. Resposta oberta. Per exemple: a) x b) 5x 0 c) x Estableix tres equacions que no tinguin solució en el conjunt.

Más detalles

Tema 3. Termoquímica

Tema 3. Termoquímica Tema 3 Termoquímica Què ens interessa d una reacció química? CONTINGUT.- Conceptes bàsics. Sistemes, variables i processos..- Energia, calor i treball. r Principi de la Termodinàmica. 3.- Entalpia. 4.-

Más detalles

Química, Grau d Enginyeria Geològica. Equilibri Químic. Xavier Giménez, Departament de Química Física, UB

Química, Grau d Enginyeria Geològica. Equilibri Químic. Xavier Giménez, Departament de Química Física, UB 6 Equilibri Químic 1 Equilibri químic = concentracions constants en el temps Reacció química: Fe aq ( ) 3+ + SCN aq ( ) 2+! FeSCN ( aq) 1. Barregem els reactius 2. Es forma el producte 3. No canvia més

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 16 PAU 2017 Criteris de correcció

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 16 PAU 2017 Criteris de correcció Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 16 SÈRIE 2 L alumne ha de respondre 5 preguntes. Obligatòriament ha de respondre la 1, 2 i 3 i escull una entre la 4 i la 5 i escull una entre la 6 i la 7.

Más detalles

Ciències bàsiques II: Química (20333) PEM

Ciències bàsiques II: Química (20333) PEM GRAU EN BIOLOGIA HUMANA Curs 2016-2017 2n trimestre Ciències bàsiques II: Química (20333) PEM Indica quina expressió de l'entalpia és falsa: a) H= U-P V b) H=C p T c) H=q v d) H=q p e) H= G+T S Assenyala

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

Introducció als nombres enters

Introducció als nombres enters Introducció als nombres enters Mesures de temps La unitat bàsica de temps és el segon. La majoria de les cultures del nostre planeta utilitzen unitats de mesura del temps que tenen en compte aquests tres

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

Les Arcades. Molló del terme. Ermita la Xara. Esglèsia Sant Pere

Les Arcades. Molló del terme. Ermita la Xara. Esglèsia Sant Pere Les Arcades Molló del terme Ermita la Xara Esglèsia Sant Pere Pàg. 2 Monomi Un monomi (mono=uno) és una expressió algebraica de la forma: *+,-=/, 1 on R N., rep el nom d indeterminada o variable del monomi,

Más detalles

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 17 PAU 2018 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades les

Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 17 PAU 2018 Criteris específics de correcció i qualificació per ser fets públics un cop finalitzades les Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 17 SÈRIE 3 L alumne ha de respondre 5 preguntes. Obligatòriament ha de respondre la 1, la 2 i la 3; escollir una pregunta entre la 4 i la 5, i escollir una

Más detalles