CINÈTICA QUÍMICA I DINÀMICA MOLECULAR

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CINÈTICA QUÍMICA I DINÀMICA MOLECULAR"

Transcripción

1 CINÈICA QUÍMICA I DINÀMICA MOLECULAR PROBLEMES. Curs 00/01 Emili Besalú Sílvia Simon Miquel Solà Joan Miró

2 1.2 Cinètica Química i Dinàmica Molecular.Dept. Química. Àrea de Química Física. UdG. CINÈICA FORMAL 1. Determina el valor de les constants a, b i k de l equació de velocitat v = k [ A] a [ B] b coneixent les següents dades tabulades a partir d un experiment: v (mol l -1 s -1 ) [A] 0 (mol/l) [B] 0 (mol/l) Resposta: 2 a =3 (a 3.2), 3 b =2 (b 1.6), k= S'ha fet un estudi de la reacció de descomposició del N 2 O 5 en solució de tetraclorur de carboni a 45 o C. S'ha calculat la concentració de N 2 O 5 en la solució en funció del temps obtenint els següents valors: t / s c / M Determina gràficament l ordre de la reacció i la constant de velocitat a aquesta temperatura. Resposta: k= s La descomposició del paraldehid gasós en acetaldehid gasós, que pot representar-se per la reacció P 3A, ha estat seguida a 260 o C observant el canvi de la pressió total amb el temps: t / h P / mmhg a) Calcula la fracció de paraldehid descompost en cada temps. b) Determina l'ordre de la reacció i la constant de velocitat a aquesta temperatura. Resposta: a) x P o P = P t P P 0 0, b) n=1, k=0.44 h La descomposició tèrmica del perfluoropropè ha estat estudiada en un interval de temperatura de 825 a 949 K i en un interval de pressió inicial de 6.7 a 54.7 KNm -2. Els productes de la reacció s'han analitzat com a funció del temps de reacció. S'ha mesurat la vida mitjana del perfluoropropè per a diferents concentracions inicials de C 3 F 6 a 872 K. S'han obtingut els següents resultats: P 0 / KNm t 1/2 / s roba l'ordre de la reacció per la piròlisi i el valor de la constant de velocitat a aquesta temperatura. Resposta: n=1.14, k= s -1.

3 Cinètica Química i Dinàmica Molecular. Dept. Química. Àrea de Química Física. UdG Letort va estudiar la reacció de descomposició de l'acetaldehid en absència d'oxigen. Va efectuar les dues sèries d'experiències que es comenten a continuació: a) A partir d'una sola mostra, va determinar manomètricament la fracció d'aldehid descompost en el curs del temps així com la velocitat de reacció corresponent a cada valor de la descomposició: % descompost v / mmhg min b) A 564 o C va determinar la velocitat de reacció inicial per a diferents pressions inicials d'acetaldehid. Va obtenir els següents resultats: v 0 / mmhg min P 0 mmhg Deduir a partir d'aquestes dues sèries d'experiències l'ordre de la reacció respecte a la concentració i respecte al temps. Resposta: n t =2.2, n c = S'ha mesurat la velocitat inicial de la reacció entre dos compostos orgànics A i B a 40 o C i s'han obtingut els següents valors per a diferents concentracions inicials de A i B: [A] o / 10-5 M [B] o / 10-5 M v 0 / 10-9 Ms A partir d'aquestes dades calcular l'ordre respecte a cadascun dels dos reactius, l'ordre total i la constant de velocitat a 40 o C. Resposta: n A =1.09 1, n B =0.95 1, k=1.51 mol -1 l s L'estudi de la reacció d'inversió de la sucrosa ha proporcionat els resultats experimentals següents: emps / s Angle de rotació / graus Calculeu l'ordre de la reacció i el valor de la constant de velocitat. Resposta: primer ordre (en realitat, pseudo-primer ordre), k= s -1.

4 1.4 Cinètica Química i Dinàmica Molecular.Dept. Química. Àrea de Química Física. UdG. 8. Una reacció que s'inicia amb una concentració del reactiu A igual a mol dm -3 es realitza en un 25% durant els primers 25 minuts. Ja s'ha determinat prèviament que és de primer ordre. Calculeu la concentració del reactiu A un cop transcorreguts els 50 minuts següents. Resposta: [A] = mol dm La proporció natural, en % molar, de carboni-14 en els éssers vivents és i se suposa que ha romàs constant durant els darrers anys. En una excavació arqueològica hom ha trobat les cendres d'un foc encès fa uns 1000 anys. Les proves radioquímiques de les cendres han determinat que el percentatge molar de 14 C és Determineu l'edat de les cendres si el temps de vida mitjana de l'isòtop de carboni-14 és de 5700 anys. Resposta: uns 890 anys. 10. La reacció de deshidratació següent, efectuada a 810 K, és de primer ordre: CH 3 CH(OH)CH=CH 2 H 2 O + CH 2 =CHCH=CH 2 Determineu el valor de la constant de velocitat si les mesures de volum d'aigua formada han estat les següents: Resposta: k=0.013 s -1. t / min V / cm Calculeu l'ordre de reacció i la constant de velocitat de reacció per a la descomposició del C 6 H 5 N 2 Cl a K, realitzada en presència de HCl 5 M, si la concentració inicial en dissolució aquosa era 0.1 mol dm -3 i les lectures de la bureta de gasos han estat les següents: t / 10 2 s V / cm Resposta: reacció de primer ordre, k= s En l'estudi de la cinètica de descomposició d'un compost, efectuat a la temperatura de 57.4 o C, hom ha mesurat els temps necessaris per reduir a la meitat les concentracions inicials del reactiu en dissolucions de concentracions inicials diferents. Les dades experimentals obtingudes són: concentració inicial / M temps / s Determineu l'ordre de reacció i calculeu la constant de velocitat específica de la reacció. Solució: tercer ordre, k= mol -2 l 2 s -1.

5 Cinètica Química i Dinàmica Molecular. Dept. Química. Àrea de Química Física. UdG En seguir la hidròlisi de l'acetat de metil mitjançant la mesura d'absorbàncies, els resultats experimentals varen ser els de la taula següent: t / s Absorbància ot suposant que es compleix la lei de Lambert-Beer, comproveu que la reacció és de primer ordre i calculeu el temps de vida mitjana. Solució: k= s -1 i t 1/2 =136 s. 14. Disposem de les dades següents per a la descomposició d'un èter a 390 o C: % descompost t / s La reacció s'inicia a 51 mmhg de pressió. Determineu si efectivament pot ser de primer ordre i calculeu, si és així, el valor de la constant de velocitat. Resposta: És de primer ordre i k= s A 326 o C, la dimerització del butadiè es fa homogèniament en fase gasosa. L'estudi de la variació de la pressió amb el temps ha permès obtenir les dades següents: t / min P / mmhg Determineu l'ordre de reacció i la constant de velocitat. Resposta: n=2, k= mmhg -1 min La velocitat de iodació del nitroetà en presència de piridina segons la reacció C 2 H 5 NO 2 + C 5 H 5 N + I 2 C 2 H 4 INO 2 + C 5 H 5 NH + + I - ha estat seguida mesurant la variació de la conductivitat elèctrica a 25 o C i emprant com a dissolvent una mescla d alcohol i aigua. Les concentració inicial del nitroetà i la piridina era 0.1M i la concentració inicial del iode era de M. S han obtingut els resultats següents: t / min R / Ω a) Determina l ordre aparent de la reacció i la constant de velocitat a 25 o C. b) Suposant que la reacció és de primer ordre respecta al nitroetà i de primer ordre respecta a la piridina, obtenir la constant de velocitat correcta. Resposta: n=0, k= min -1 M; k= min -1 M -1.

6 1.6 Cinètica Química i Dinàmica Molecular.Dept. Química. Àrea de Química Física. UdG. 17. A 310 o C i pressió inicial de mmhg es descompon una mostra d arsina segons la reacció de primer ordre AsH 3(g) As (s) + 3 / 2 H 2(g). Sabent que al cap de tres hores la pressió ateny el valor de mmhg, calcula: a) la constant de velocitat de la reacció. Resposta: k= h -1 = s -1. b) el temps de semireacció. Resposta: t 1/2 = s = 454 min. 18. Per una reacció del tipus A + B C + D, es va realitzar un experiment amb concentracions inicials [A] 0 = 400 mmol dm -3 i [B] 0 = mmol dm -3 i es varen obtenir els resultats següents: t / s [C] / mmol dm En un altre experiment anàleg però emprant concentracions inicials [A] 0 = mmol dm -3 i [B] 0 = 1000 mmol dm -3 els resultats obtinguts foren t / 10 3 s [C] / mmol dm Determina l equació cinètica del procés (suposant que és elemental) i la constant de velocitat. Resposta: v = s -1 mmol -2 dm 6 [A] 2 [B]. 19. A 650 o C el temps necessari per transformar la meitat de la quantitat inicial de para-hidrogen en orto-hidrogen és de 648 s per una pressió inicial de 50mmHg i de 450 s si es parteix d una pressió de 100 mmhg. Quin és l ordre de la reacció? Resposta: L èter dimetílic gasós experimenta a 504 o C la descomposició CH 3 -O-CH 3 CH 4 + H 2 + CO, la qual és de primer ordre. En un recipient en el que s havia practicat el buit, es va introduir ràpidament èter dimetílic. Després es va mesurar la pressió total del sistema en diversos moments. Els resultats foren: t / s P / mmhg Calcular per aquesta temperatura, a) la constant de velocitat. Resposta: k= s -1. b) el temps de vida mitjana de la reacció. Resposta: t 1/2 =1385 s. 21. [De l examen de convocatòria extraordinària de juny de 2000]. Considera la relació empírica d ln k d E R =. Per altra banda, modernament es treballa molt amb la següent relació de a 2 tipus Arrhenius modificada: E' R k = a m e. a) roba la relació que hi ha entre l energia d activació E a i l energia E. Resposta: E a =E +mr. b) Demostra que el factor preexponencial d Arrhenius és A=a m e m.

7 Cinètica Química i Dinàmica Molecular. Dept. Química. Àrea de Química Física. UdG [De l examen de setembre de 2000]. A 24.8 ºC la següent reacció elemental C 6 H 5 N(CH 3 ) 2 + CH 3 I C 6 H 5 N(CH 3 ) I - té una contant de velocitat k= M -1 s -1 quan s empra com a dissolvent el nitrobenzè. La reacció és de primer ordre respecte a cadascun dels reactius. a) Si es barregen volums iguals de solucions 0.12 M en dimetilanilina i iodur de metil, quant de temps caldrà perquè desaparegui el 70% dels reactius? b) Si la concentració de reactiu es duplica, quant de temps caldrà perquè desaparegui el 70% dels reactius? Respostes: Si A=C 6 H 5 N(CH 3 ) 2 i B=CH 3 I, [A] t =[B] t i 1/[A] 1/[A] 0 =kt, a) h, b) 64.4 h. 23. [De l examen de setembre de 2000]. El mètode de flux continu és una tècnica experimental molt emprada en cinètica química. El procediment consisteix en fer passar els reactius a una petita cambra on es mesclen molt ràpidament (s atribueix temps nul al que es tarda en fer la mescla). A partir d allà, la dissolució resultant reactiva es fa córrer per un tub graduat amb una escala de posicions x. Al llarg d aquest tub, es disposa d un sistema de detecció indirecta de concentracions que pren dades del sistema per a diferents valors de x. En realitzar-se el procediment en continu, la metodologia permet fer mesures en reaccions ràpides. a) Si es defineix la velocitat d avenç constant pel tub com v = dx dt, demostra que, per una reacció senzilla d ordre n 1, se satisfà la relació 1 k 1 n 1 = ( n 1) x +, on n 1 c v c0 k és la constant de velocitat de la reacció, c la concentració d un reactant detectada a la posició x del tub i c 0 la concentració inicial al principi del tub (a x=0). Nota: recorda que es compleix la relació matemàtica dc dc dx =. dx dt dt b) Amb la tècnica del flux continu s ha estudiat la cinètica de la següent reacció ràpida bimolecular en dissolució [Cr(H 2 O) 6 ] 3+ + CNS - [Cr(H 2 O) 5 CNS] 2+ + H 2 O. La velocitat d avenç de la mescla reactiva en el tub era de 1.2 m s -1. La reacció es va seguir fent mesures d absorció òptica del compost lila [Cr(H 2 O) 6 ] 3+ i a 25 o C. En les diferents posicions x del tub, les absorbàncies mesurades i degudes al compost esmentat varen ser les de la taula que segueix: x / cm A Demostra que la reacció és d ordre 2 respecta al compost [Cr(H 2 O) 6 ] 3+, calcula la constant de velocitat a 25 o C i esbrina quina era la concentració inicial de [Cr(H 2 O) 6 ] 3+. Nota: Recorda que la concentració de substància és igual a c=αa. El coeficient d absorció efectiva del sistema és α= mol dm -3. Respostes: k=8500 s -1 M -1, M.

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Q = U + W. [expressió matemàtica del primer principi]

Q = U + W. [expressió matemàtica del primer principi] 2.1 EL PRIMER PRINCIPI DE LA TERMODINÀMICA L energia interna (U) és l energia total continguda en un gas, líquid o sòlid (sumatori d energies). Segons la teoria cinètico-molecular, les energies predominants

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 4

S O L U C I O N A R I Unitat 4 S O L U C I O N A R I Unitat 4 Unitat 4. Equilibri químic Qüestions inicials Sabíeu que la toxicitat d algunes substàncies com el cianur o el monòxid de carboni és una qüestió d equilibri? La toxicitat

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya. Avaluació contínua. Cognoms. Centre: Trimestre: Tardor 11 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Obert de Catalunya valuació contínua Qualificació prova TOTL Cognoms una lletra majúscula a cada casella: Nom: Centre: Trimestre: Tardor 11 M4

Más detalles

Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció

Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció BASILI MARTÍNEZ ESPINET INS Miquel Martí i Pol (Roda de Ter) RESUM Es presenta una experiència que estudia els factors que influeixen en la reacció d

Más detalles

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que estigui escrit en bolígraf. Cal

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

g/ml. Què volum d aquesta dissolució serà necessari per a preparar 250 ml de HNO 3, 2M?

g/ml. Què volum d aquesta dissolució serà necessari per a preparar 250 ml de HNO 3, 2M? Problema 1.- L hidrocarbur età és gas a temperatura ambient. Es disposa de 12 litres d età mesurats en condicions normals. Si es realitza la combustió completa, calculeu: a) El nombre de mols d oxigen

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2010 Pautes de correcció

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2010 Pautes de correcció Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 SÈRIE 2 Com a norma general, tingueu en compte que un error no s ha de penalitzar dues vegades. Si un apartat necessita un resultat

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat Comencem En un problema de física es demana el temps que triga una pilota a assolir una certa altura. Un estudiant, que ha resolt el problema correctament, arriba a la solució t s. La

Más detalles

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2014

OLIMPÍADA DE FÍSICA CATALUNYA 2014 La prova consta de quatre parts (A, B, C i D). Cadascuna es puntuarà sobre 20 punts. Les respostes a cada part s han d entregar per separat i cal entregar al menys un full de respostes per cadascuna (encara

Más detalles

L EQUILIBRI QUÍMIC. L oxigen es troba en equilibri amb l ozó segons la reacció representada per l equació:

L EQUILIBRI QUÍMIC. L oxigen es troba en equilibri amb l ozó segons la reacció representada per l equació: 1.JUNY 1994 - B.Q3 L EQUILIBRI QUÍMIC L oxigen es troba en equilibri amb l ozó segons la reacció representada per l equació: 3 O 2 (g) 2O 3 (g) Hº= 283 kj Justifiqueu cap on es desplaçarà l equilibri en...

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

TERMODINÀMICA. Recordeu que heu de buscar les dades necessàries a les taules

TERMODINÀMICA. Recordeu que heu de buscar les dades necessàries a les taules 8 Termodinàmica 1/6 TERMODINÀMICA Recordeu que heu de buscar les dades necessàries a les taules 1. Calor I Fins a quina temperatura s escalfaran 920 g d etanol a 15 ºC si els donem 4850 J? : 17,2 ºC. 2.

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ-

MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ- 1 DRYAS Medi Ambient i Riscs Naturals MÀXIMES CRESCUDES - Mètode racional - -ANNEX DE DOCUMENTACIÓ- Direcció: Valentí TURU i MICHELS Av. Príncep Benlloch 66-72 Edifici Interceus, despatx 406 Telèfon i

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

j Unitat 4. Equilibri químic

j Unitat 4. Equilibri químic QUÍMICA 04 35 j Unitat 4. Equilibri químic Activitats 1. A la revista Investigación y Ciencia del mes de juliol de 008 es va publicar un article sobre la perillositat de l addicció al tabac entre els adolescents.

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS:

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: Anomenarem monomi qualsevol expressió algèbrica formada per la multiplicació d un nombre real i d una variable elevada a un exponent natural. El nombre es diu coeficient

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012)

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) 999999 Aferrau una etiqueta identificativa amb codi de barres Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) Contestau les preguntes següents, incloeu en la resposta les explicacions

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Competència matemàtica Sèrie 2

Competència matemàtica Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Competència matemàtica Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

24. Com Determinar l entalpia estàndard d una reacció

24. Com Determinar l entalpia estàndard d una reacció 24. Com Determinar l entalpia estàndard d una reacció Objectius Determinar el valor d una variació d entalpia en una reacció. Fer servir valors de variacions d entalpia de reaccions per comprovar la llei

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Química Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qüestions Problema

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 4t. ESO NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de la nota final.

Más detalles

Prova de la part recuperable de Fonaments de Química. Grau de Biologia i Dobles Titulacions 22/6/2016 COGNOMS... NOM... DNI...

Prova de la part recuperable de Fonaments de Química. Grau de Biologia i Dobles Titulacions 22/6/2016 COGNOMS... NOM... DNI... Poseu a totes les fulles el NOM i COGNOMS EN MAJÚSCULES i el vostre DNI. Aquest examen consta de 5 preguntes. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

L alumne pot entregar el dossier resolt al professor el dia de l examen de setembre.

L alumne pot entregar el dossier resolt al professor el dia de l examen de setembre. DOSSIER QUÍMICA El programa de química s ha de preparar completament. Aquest dossier és un complement als exercicis del llibre i del curs. No és exhaustiu i en cap cas és orientatiu de les preguntes que

Más detalles

d'observació meteorològica de 235 L a 722 mmhg i 19.7 ºC? Sol: 196 g

d'observació meteorològica de 235 L a 722 mmhg i 19.7 ºC? Sol: 196 g ESTEQUIOMETRIA 1. a) Calculeu el nombre d àtoms i mols d àtoms que hi ha en 78.20 g de K; 635.4 mg de Cu i 70.90 g de Cl2. b) Calculeu els grams que hi ha en 0.5 mols de Ca i en 4 mil limols de Cu. c)

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

(g) 2 NO(g) + O 2. (g) Un cop arribem a l equilibri, analitzem la mescla gasosa i trobem que conté 3,45 g de NO 2

(g) 2 NO(g) + O 2. (g) Un cop arribem a l equilibri, analitzem la mescla gasosa i trobem que conté 3,45 g de NO 2 Proves d accés a la universitat Convocatòria 2015 Química Sèrie 2 Responeu a les qüestions 1, 2 i 3. Tot seguit, escolliu UNA qüestió entre la 4 i la 5 i UNA qüestió entre la 6 i la 7 i contesteu les dues

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS

1. RECTA TANGENT I NORMAL 2. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS APLICACIONS DE LA DERIVADA 1. RECTA TANGENT I NORMAL. DETERMINACIÓ DE PARÀMETRES 3. CREIXEMENT I DECREIXEMENT 4. VELOCITAT I ACELERACIÓ - PUNTS SINGULARS 1. RECTA TANGENT I NORMAL 1.1 Trobeu l equació

Más detalles

= T. Si el període s expressa en segons, s obtindrà la freqüència en hertz (Hz). 2) Fem servir la relació entre el període i la freqüència i resolem:

= T. Si el període s expressa en segons, s obtindrà la freqüència en hertz (Hz). 2) Fem servir la relació entre el període i la freqüència i resolem: Període i freqüència Per resoldre aquests problemes utilitzarem la relació entre el període T (temps necessari perquè l ona realitzi una oscil lació completa) i la freqüència (nombre d oscil lacions completes

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2011-2012 Química Sèrie 3 Responeu a les qüestions 1, 2 i 3. Tot seguit, escolliu UNA qüestió entre la 4 i la 5 i UNA qüestió entre la 6 i la 7 i contesteu les dues

Más detalles

1 Com es representa el territori?

1 Com es representa el territori? Canvi de sistema de referència d ED50 a ETRS89 El sistema de referència ETRS89 és el sistema legalment vigent i oficial per a Catalunya establert pel Decret 1071/2007. Les cartografies i plànols existents

Más detalles

FUNCIONS I FÓRMULES TRIGONOMÈTRIQUES

FUNCIONS I FÓRMULES TRIGONOMÈTRIQUES FUNCIONS I FÓRMULES TRIGONOMÈTRIQUES Pàgina 8. Encara que el mètode per a resoldre les preguntes següents se sistematitza a la pàgina següent, pots resoldre-les ara: a) Quants radiants corresponen als

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 8

S O L U C I O N A R I Unitat 8 S O L U C I O N A R I Unitat 8 Unitat 8. Propietats periòdiques dels elements Qüestions inicials Per què Dimitri Mendeleiev va ordenar els elements segons la massa atòmica i no segons el nombre atòmic?

Más detalles

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT EXERCICIS REPÀS 1r DE BATXILLERAT 1. Classifica les següents substàncies en elements, compostos, mescles homogènies i mescles heterogènies: - Aigua mineral - Sucre - Fusta - Tinta - Amoníac - Aigua amb

Más detalles

PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment.

PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment. 3 PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment. 3.1. Inicis de la teoria atòmica 3.2. Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust 3.3. Teoria

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

6Solucions a les activitats de cada epígraf

6Solucions a les activitats de cada epígraf PÀGINA 4 Pàg. Les equacions són igualtats algebraiques (amb nombres i lletres) que permeten establir relacions entre valors coneguts (dades) i valors desconeguts (incògnites). Aprenent a manejar-les, disposaràs

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 8 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA D ELECTRONS Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 8 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA D ELECTRONS Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 8 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA D ELECTRONS Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX Índex Concepte d oxidació/reducció Igualació de reaccions redox Volumetries redox Piles

Más detalles

j Unitat 4. Equilibri químic

j Unitat 4. Equilibri químic 40 04 SOLUCIONARI DEL LLIBRE DE L ALUMNE j Unitat 4. Equilibri químic Activitats 1. A la revista Investigación y Ciencia del mes de juliol de 2008 es va publicar un article sobre la perillositat de l addicció

Más detalles

Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012

Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012 Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012 1) Passa a la corresponent unitat del Sistema Internacional les quantitats següents, utilitzant factors de conversió: 2 ks; 40 mm; 4 10-4 GA; 200 dg; 4 hores. 2) Efectua

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

Institut d Educació Secundària. x b) A partir de la gràfica d aquesta funció, indica quin és el domini i el recorregut.

Institut d Educació Secundària. x b) A partir de la gràfica d aquesta funció, indica quin és el domini i el recorregut. Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut d Educació Secundària Jaume Balmes Departament de Matemàtiques MS Àlgebra i uncions I Nom: Grup: ) Resol les següents equacions: a) 7+ 3+ c) 3 +

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Tecnologia industrial sèrie 1 La prova consta de dues parts de dos exercicis

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT INTRODUCCIÓ ALS MÈTODES ESPECTROSCÒPICS PER A L ANÀLISI DE SUBSTÀNCIES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT INTRODUCCIÓ ALS MÈTODES ESPECTROSCÒPICS PER A L ANÀLISI DE SUBSTÀNCIES QUÍMICA 2 BATXILLERAT INTRODUCCIÓ ALS MÈTODES ESPECTROSCÒPICS PER A L ANÀLISI DE SUBSTÀNCIES Radiació electromagnètica http://enebro.pntic.mec.es/~fmag0006/op_applet_30.htm Radiació electromagnètica Radiació

Más detalles

Els polinomis. Un polinomi és una expressió algebraica amb una única lletra, anomenada variable. Exemple: 9x 6 3x 4 + x 6 polinomi de variable x

Els polinomis. Un polinomi és una expressió algebraica amb una única lletra, anomenada variable. Exemple: 9x 6 3x 4 + x 6 polinomi de variable x Els polinomis Els polinomis Un polinomi és una expressió algebraica amb una única lletra, anomenada variable. Exemple: 9x 6 3x 4 + x 6 polinomi de variable x Elements d un polinomi Els termes: cadascun

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL PRESSUPOST I LA PLANIFICACIÓ PROCÉS Realitzar el pressupost i la planificació amb la mateixa codificació d unitats d obra i activitats. 1. Donar d alta a Presto

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs fins Curs

CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs fins Curs CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs 1998-1999 fins Curs 2000-2001 1. (Q1 Sèrie 2 PAAU.LOGSE Curs 1998 1999). A quina altura sobre la superfície de la Terra l acceleració de la gravetat es

Más detalles

Deduce razonadamente en que casos los planos π 1 y π 2 son o no paralelos:

Deduce razonadamente en que casos los planos π 1 y π 2 son o no paralelos: GEOMETRÍA Junio 98 Deduce razonadamente en que casos los planos y son o no paralelos: a) : x + y + z = y : x + y z = 4 b) : x y + z = 4 y : x y + z = Obtén la distancia entre los planos y cuando sean paralelos.

Más detalles

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA Primera fase (Catalunya) 10 de desembre de 1999, de 16 a 0h. 1. Amb quadrats i triangles equilàters de costat unitat es poden construir polígons convexos. Per exemple, es poden

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

Exercicis d estadística. Joan Queralt Gil

Exercicis d estadística. Joan Queralt Gil Exercicis d estadística Joan Queralt Gil Joan Queralt Gil Estadística - 1-1. A un grup de persones els demanem l'edat i ens responen així: 18-5 - 6-18 - 18-9 - 18-5 - 4-18 - 5-6 - 17-5 - 4-9 - 18-9 Ordena

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 5 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 5 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 5 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA DE PROTONS Concepte d àcid i base Segons Arrhenius: Un àcid és tot electròlit que, en dissoldre s en aigua, es dissocia en ions hidrogen H + i

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Activitats. 30. Si la fórmula d una substància és H 2, és una substància simple o un compost?

Activitats. 30. Si la fórmula d una substància és H 2, és una substància simple o un compost? 30. Si la fórmula d una substància és H 2, és una substància simple o un compost? 31. A temperatura ambient el clor (Cl 2 ) és una substància gasosa de color groc verdós, el sodi (Na) és un sòlid tou de

Más detalles

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació:

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: Treball Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: W = F d cosα Aquesta equació expressa el treball en termes de la força aplicada, del desplaçament que aquesta força provoca i del cosinus de

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant.

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant. Pàgina 1 de 8 EXERCICIS PER LA RECUPARACIÓ 1A Avaluació 1.- Calcula de dues maneres (TP i RP): a) 25 + (-1+7) (18 9 + 15)= TP= RP= 9 (-12 + 5 8 = TP= RP= 2.- Treu factor comú i calcula: a) 5.(-3) + (-7).

Más detalles

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS

1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1. SISTEMA D EQUACIONS LINEALS 1.1 Equacions lineals Una equació lineal està composta de coeficients (nombres reals) acompanyats d incògnites (x, y, z,t..o ) s igualen a un terme independent, i les solucions

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre Problemes ( pàgina 44 del llibre de classe, Editorial Casals ) (21) Barregem 60 L de vi blanc amb 20 L de vi negre i obtenim un vi de 10 graus (10% d alcohol). Si, contràriament, barregem 20 L de blanc

Más detalles

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53

1.1. Volem. places hoteleres. 1 Pàg Nombre % ,85 1,64 2,19 2,04 1,73 2,53 INFORME D OCUPACIÓ HOTELERA A MATARÓ. 213 AGRAÏMENTS Volem donar les gràcies als quatre hotels cinc, durant la primera meitat del 213 que configuren l actual xarxa hotelera de la ciutat per la seva col

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

Les Arcades. Molló del terme. Ermita la Xara. Esglèsia Sant Pere

Les Arcades. Molló del terme. Ermita la Xara. Esglèsia Sant Pere Les Arcades Molló del terme Ermita la Xara Esglèsia Sant Pere Pàg. 2 Monomi Un monomi (mono=uno) és una expressió algebraica de la forma: *+,-=/, 1 on R N., rep el nom d indeterminada o variable del monomi,

Más detalles

1. La massa de la bola m 2 : a) És igual que la de la bola m 1. b) És més petita. c) És més gran.

1. La massa de la bola m 2 : a) És igual que la de la bola m 1. b) És més petita. c) És més gran. TREBALL I ENERGIA 1.-En un xoc unidimensional, una bola de 5 kg es dirigeix cap a la dreta a una velocitat de 7 m/s i col lideix contra una altra bola de 8 kg que inicialment està en repòs. Després del

Más detalles

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Annex I Material Material per l activitat de treball cooperatiu LES MÀQUINES MOTRIUS Les màquines motrius transformen una energia primària, com la del vent, la de l'aigua o la del foc, en energia mecànica

Más detalles

EXERCICIS POLINOMIS I FRACCIONS ALGEBRAIQUES

EXERCICIS POLINOMIS I FRACCIONS ALGEBRAIQUES EXERCICIS POLINOMIS I FRACCIONS ALGEBRAIQUES Suma de monomis. 1. Realitza les següents operacions: + 8 4 9 9 6 + 4 5 5 1 + 4 4 4 11 7 f) 6 7 1 8. Realitza les següents operacions: 1 + 5 5 + 1 y + y + y

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS 1.* Indiqueu quants electrons tenen a l última capa cada un d aquests elements. a) C f) O k) K b) F g) P l) S c) Ne h) H m) He d) Br i) I n) Cl

Más detalles

ANÀLISI. MATEMÀTIQUES-2

ANÀLISI. MATEMÀTIQUES-2 1. ANÀLISI. Caldrà repassar alguns temes de cursos anteriors, com el tema de Funcions polinòmiques i, els de Funcions reals i Límits de funcions, caldrà recordar també els gràfics i propietats més importants

Más detalles

L ENERGIA EÒLICA. Josep Fumadó Cresol, Solucions Energètiques Locals

L ENERGIA EÒLICA. Josep Fumadó Cresol, Solucions Energètiques Locals L ENERGIA EÒLICA Josep Fumadó Cresol, Solucions Energètiques Locals 1. Què és l energia eòlica? 2. Comportament del recurs eòlic 3. L energia eòlica en el desenvolupament humà 4. Potencial eòlic 5. Tecnologia

Más detalles

D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA:

D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA: D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA: Física relativista (teoria general sobre el comportament de la matèria i que és aplicable a velocitats molt grans, properes de la llum) Física

Más detalles