Enginyers BORSA. Guia de funcionament

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Enginyers BORSA. Guia de funcionament"

Transcripción

1 Enginyers BORSA Guia de funcionament

2

3 Grup Caixa d Enginyers 3 Aquest document té com a objectiu servir com a guia de funcionament per a tots els nostres socis que volen operar en els mercats de Renda Variable a través de la nostra plataforma Enginyers BORSA. Com en qualsevol procés d inversió en actius i carteres financers, per invertir en renda variable cal determinar el seu perfil inversor, la construcció d una cartera diversificada i equilibrada, un procés d ajust dinàmic de les inversions i una anàlisi dels riscos que vol assumir. Pot trobar una explicació detallada de la nostra metodologia i filosofia d inversió en actius financers en general, i en borsa en particular, a la Guia d Inversions, publicada a la sèrie de publicacions Quaderns de Finances i Assegurances, disponible a la nostra pàgina El document inclou informació rellevant sobre la metodologia i filosofia de la inversió com ara: La determinació del perfil de l inversor Definició de perfil de risc Ajust dinàmic de la cartera Construcció de carteres equilibrades Proposta de distribució òptima de cartera per a diversos perfils de risc

4 4 Enginyers BORSA - Guia de funcionament Índex MÒDUL 1: Accés a la informació... MÒDUL 2: Security selection... MÒDUL 3: Serveis... MÒDUL 4: Operacions... ANNEX. Preguntes freqüents

5 Grup Caixa d Enginyers 5 MÒDUL 1: Accés a la informació

6 6 Enginyers BORSA - Guia de funcionament El procés d Inversió: documentació suport L anàlisi de la creació d una cartera diversificada de renda variable s ha de basar en informació sobre la situació econòmica i financera mundial, local i sectorial. En la fase de construcció (l estratègia) de la cartera, ens basarem en informes estratègics que resumeixen el quadre macroeconòmic internacional, les perspectives financeres, la política monetària dels bancs centrals i la distribució òptima de la cartera (Asset Allocation). En el procés de seguiment i ajust de la cartera (la tàctica) a partir d una modificació de les nostres necessitats financeres, les nostres expectatives de mercat o l evolució de les inversions realitzades, farem servir una combinació dels informes estratègics esmentats i dels informes tàctics (informes diaris i setmanals, anàlisi tècnica). A continuació, detallarem els informes que posem a la seva disposició a Enginyers BORSA. Visió estratègica Informe estratègic Perspectives econòmiques Asset Allocation Visió tàctica Informes diaris Cotitzacions i gràfics

7 Grup Caixa d Enginyers 7 Informe Estratègic Anàlisi economicofinancera, evolució dels mercats financers i perspectives a mitjà i llarg termini En la fase de construcció de la cartera, consultarem els informes estratègics que resumeixen el quadre macroeconòmic internacional, les perspectives financeres, la política monetària dels bancs centrals i la distribució òptima de la cartera (Asset Allocation). Oferim accés a l Informe estratègic que s actualitza de manera semestral i que elabora l equip d anàlisi de Norbolsa. Periodicitat: Semestral Anàlisi / Estratègica - L Informe Estratègic comprèn un estudi de l actualitat de mercats així com de l evolució esperada de les principals variables. - L Informe té com a objectiu oferir una visió àmplia i detallada de l evolució a un termini de sis mesos. - Trobarem informació relacionada amb diverses àrees geogràfiques, la seva situació financera, les decisions dels bancs centrals, l evolució de les principals divises... Perspectives Econòmiques i Financeres Semestralment, posem a la seva disposició l Informe sobre les Perspectives Econòmiques del Grup Caixa d Enginyers, amb anàlisis de l evolució macroeconòmica, monetària i financera de les principals zones geogràfiques, així com l expectativa dels principals mercats financers mundials. Anàlisi de la situació economicofinancera mundial, mercats financers i perspectives a mitjà i llarg termini Periodicitat: Semestral BANCAPERSONAL / Mercats i Inversions / Informes Estratègics - Evolució de l economia a nivell mundial i regional. - Expectatives sobre la política monetària del BCE i la Reserva Federal. - Valoració sectorial per múltiples comparables. - Evolució dels mercats de renda fixa, renda variable, emergents, matèries primeres i divises. - Principals estimacions econòmiques i financeres. - Calendari dels esdeveniments polítics i econòmics.

8 8 Enginyers BORSA - Guia de funcionament Asset Allocation Posicionament òptim de les carteres segons perfil de risc La visió dels informes estratègics ens servirà de suport per determinar quina és la distribució òptima dels actius financers (Asset Allocation), segons el perfil de risc i en comparació d un índex de referència (benchmark). Els asset allocation indiquen quina és l opinió pel que fa a posició de sobreponderació, neutral o infraponderació d una tipologia d actiu. L asset allocation de Caixa d Enginyers es publica de manera trimestral amb la intenció d ajudar-lo a dur a terme aquest procés. Periodicitat: Trimestral BANCAPERSONAL / Mercats i Inversions / Informes Estratègics - La nostra posició (infraponderació, neutral o sobreponderació) de les diverses tipologies d actius financers. - Anàlisi dels mercats de renda variable, deute públic, renda fixa corporativa i altres. - Seguiment històric de la ponderació de les asset classes. - Anàlisi i explicació dels diversos posicionaments. Informes diaris i setmanals Informe que conté l actualitat dels mercats financers Addicionalment, a Enginyers BORSA trobarà un informe diari en el qual es detalla l actualitat econòmica i un informe setmanal (que es publica cada divendres) amb els aspectes més rellevants de la setmana. Periodicitat: Diària i setmanal Anàlisi / Diària o Setmanal - L informe diari incorpora els aspectes que determinaran l agenda econòmica de la jornada, com per exemple l agenda política, la publicació de dades macroeconòmiques i les reunions dels bancs centrals. - L informe setmanal detalla què ha passat durant la setmana, es publica cada divendres i ens explica l evolució dels diversos mercats. Addicionalment, ens anticipa l agenda dels aspectes més rellevants que es produiran durant la setmana següent.

9 Grup Caixa d Enginyers 9 MÒDUL 2: Security selection

10 10 Enginyers BORSA - Guia de funcionament Objectiu Subministrar eines per accedir a informació amb la qual fer el procés de selecció d actius o security selection Evolució dels índexs 2. Actualitat dels mercats 3. Calendari economicofinancer 4. Cercador 5. Detall de cotitzacions d accions, divises, etc.

11 Grup Caixa d Enginyers 11 Anàlisi d empreses Informe específic de societats cotitzades Periodicitat: Segons publicació de resultats o notícies Anàlisi / Empreses - En aquest apartat, podrem accedir a informes d anàlisi fonamental de les empreses cotitzades a borsa, preparats per l equip d analistes de Norbolsa. - Actualització de manera recurrent en funció de la publicació de notícies, resultats o altres variables rellevants que puguin afectar la valoració de les empreses en estudi. - Podem obtenir una versió en PDF. Opinió Preu objectiu, opinió de Norbolsa, consens de brokers, tendència tècnica... Periodicitat: Segons publicació de resultats o notícies Anàlisi / Opinió - Publicació del preu objectiu de les accions (opinió Norbolsa) que reflexa la valoració raonable de la companyia a mitjà termini, independentment de fluctuacions de mercats alienes a l empresa analitzada. - Indicador de risc del valor en funció de la volatilitat respecte al seu índex de referència. - El consens de brokers indica l opinió mitjana dels agents professionals que operen en el mercat. - Indicador de tendència a curt, mitjà i llarg termini del valor.

12 12 Enginyers BORSA - Guia de funcionament Anàlisi fonamental Preu objectiu, ràtios comparables... Periodicitat: Segons publicació de resultats o notícies Anàlisi / Opinió - Pàgina d anàlisi fonamental del valor seleccionat amb informació sobre la capitalització borsària, la variació del seu preu, el consens dels brokers, la recomanació de compravenda o de mantenir-lo. - Addicionalment, es reflexa una relació de dades històriques i estimacions de les principals ràtios borsàries i de rendibilitat del valor: Benefici net - PER - EBITDA - EV/EBITDA - Dividend yield Notícies Publicacions relacionades amb l empresa Periodicitat: Segons publicació de resultats o notícies Anàlisi / Opinió - En aquesta secció, trobarem informació relacionada amb l actualitat de la societat consultada publicada per editorials de primera línia. - Els continguts publicats per Europa Press, Reuters o per la mateixa Norbolsa inclouran totes les notes de premsa comunicades per les societats, els seus supervisors o altres agents de mercat que tinguin relació amb aquestes empreses.

13 Grup Caixa d Enginyers 13 Rendibilitat i riscos Principals mètriques de valoració de risc com ara volatilitat, beta... Periodicitat: Segons publicació de resultats o notícies Anàlisi / Opinió - Trobarem variables de control de risc:» Volatilitat» Beta» Fluctuacions històriques - Aquestes variables ens ajuden a conèixer la rapidesa en relació amb les variacions del preu dels valors que observem. - Gràfic comparatiu de l evolució del valor i l índex de referència. Selecció de valors Confeccionem una selecció de valors amb objectius en dividend o en l stock picking Periodicitat: Trimestral BANCAPERSONAL / Selecció Valors RV - Creació i actualització d una selecció de valors recomanats. - Selecció preparada pels especialistes d inversió de Caixa d Enginyersa a partir d una anàlisi de les empreses basada en dades quantitatives i qualitatives. - Selecció de Valors-Stock Picking. - Selecció de Valors-Rendibilitat per Dividend.

14 14 Enginyers BORSA - Guia de funcionament MÒDUL 3: Serveis

15 Grup Caixa d Enginyers 15 Serveis Avisos, subscripcions, notificacions de compravenda, cartera virtual... A continuació, analitzem l apartat Serveis d Enginyers BORSA amb possibilitat de donar d alta notificacions, carteres virtuals o la manera de rebre subscripcions amb els principals informes comentats en el mòdul 1. Serveis - Avisos: de preus i cotitzacions. - Subscripcions: recepció periòdica d informe de premsa, anàlisi setmanal, informes d empreses... - Carteres virtuals. - Podcast. - Widget financer. - Notificacions de compravenda. Avisos Ruta d activació del servei Canal: Correu electrònic Serveis / Alta alertes - Quan donem d alta la notificació, hem de seleccionar, en primer lloc, l actiu: valor o índex sobre el qual volem rebre informació. - Posteriorment, hem d indicar si volem conèixer si assoleix un determinat valor, si volem rebre informes sobre aquest actiu o si, per contra, tenim interès a rebre n les notícies publicades. - Hem d indicar, per acabar, la data fins a la qual serà vigent el servei, amb un màxim de tres mesos. - L alerta s enviarà 15 minuts després de produir-se alguna novetat. - Tarifa del servei:» Correu electrònic: sense cost.» SMS: 0,30 euros per avís.

16 16 Enginyers BORSA - Guia de funcionament Subscripcions Ruta d activació del servei Canal: Correu electrònic Serveis / Alta alertes - Podem fer subscripcions dels documents següents:» Anàlisi diària» Resum de premsa» Anàlisi setmanal» Anàlisi tècnica» Norbolsa opina» Norbolsa opina - àudio - Servei sense cost. Notificacions de Compravenda Ruta d activació del servei Canal: Correu electrònic Serveis / Alta notificació - El servei de notificacions de Compravenda ens manté informats quan s executa una ordre cursada. - Un exemple clar seria el d una ordre de venda si un títol arriba a un preu mínim o, el que és el mateix, una ordre condicionada. - El sistema emetrà un correu electrònic de confirmació al compte de correu aportat. RSS Ruta d activació del servei Canal: Correu electrònic Serveis / Alta notificació - RSS = Really Simple Sindication. - És un format XML que permet accedir a contingut divers del web que s actualitza recurrentment des de la font d origen. - Els usuaris s han de sindicar a la font i utilitzar diversos lectors que s han d instal lar prèviament.

17 Grup Caixa d Enginyers 17 Podcast Ruta d activació del servei Canal: Correu electrònic Serveis / Podcast - El podcasting o podcast consisteix en la distribució d arxius multimèdia (normalment àudio o vídeo que acostuma a ser de curta durada) mitjançant un sistema de redifusió (RSS). - Evolució del mercat borsari, notícies empresarials, evolució macroeconòmica, etc. - Mitjançant aquesta ruta podem accedir als darrers continguts publicats sense necessitat de sindicar-nos. Carteres virtuals Ruta d activació del servei Canal: Correu electrònic Serveis / Carteres Virtuals - A l apartat Carteres Virtuals, podem fer simulacions de compra i venda d accions i gestió de la nostra cartera:» Alta de carteres» Compres i vendes» Situació de la cartera» Resultats» Dividends

18 18 Enginyers BORSA - Guia de funcionament MÒDUL 4: Operacions

19 Grup Caixa d Enginyers 19 Operativa Conèixer la tipologia d ordres que Enginyers BORSA posa a la seva disposició a l hora de realitzar una operació en els mercats de renda variable. Ruta d accés a operacions de mercat Canal: Banca ONLINE Estalvi i inversions / Valors Tipologia d ordres A mercat No especifiquen ni límit de preu ni negociació al millor preu, de manera que es fa a diversos preus fins a la totalitat. Disponible Per millor No especifiquen ni límit de preu ni negociació al millor preu. En cas de no contrapartida inicial, es rebutgen. No activen subhasta de volatilitat. Disponible Limitades Hi ha límit de preu i s executen al preu límit o millor, i serveixen per negociar a un preu determinat. Execució progressiva fins al preu límit. Disponible Condicionades - Stop És necessari que la cotització d un valor assoleixi un determinat nivell fixat prèviament perquè s activi. Disponible Executar i anul lar S executa immediatament per la quantitat possible i el sistema rebutja la resta de volum de l ordre. Disponible Volum mínim En el moment d entrada al mercat s executa la quantitat mínima especificada. Si no, el sistema la rebutja. Si s executa el mínim, la resta queda posicionada al canvi límit. Disponible Tot o res Aquesta ordre es pot executar per la totalitat en ser introduïda o rebutjada abans de negociar. Disponible

20 20 Enginyers BORSA - Guia de funcionament Operativa Ruta d accés a operacions de mercat Canal: Banca ONLINE Estalvi inversió / Compra Venda d accions Operativa Ordres bàsiques Ruta d accés a operacions de mercat Canal: Banca ONLINE Estalvi inversió / Compravenda d accions - Les ordres bàsiques de compra o de venda es donen d alta en l àrea seleccionada. - Possibilitat de definir una data límit per a l ordre. - Recordem que aquest tipus d ordre poden ser:» A mercat» Per millor» Limitades

21 Grup Caixa d Enginyers 21 Operativa Ordres stop Ruta d accés a operacions de mercat Canal: Banca ONLINE Estalvi inversió / Compravenda d accions - Les ordres amb preu stop permeten indicar un nivell a partir del qual s executaran les proteccions tant de venda com de compra:» Stop loss» Stop profit - Quan la cotització hagi arribat al preu stop definit, la compra o venda es pot ordenar segons preu limitat, preu de mercat o preu pel millor. - Possibilitat de definir una data límit per a l ordre. Operativa Ordres amb restriccions Ruta d accés a operacions de mercat Canal: Banca ONLINE Estalvi inversió / Compravenda d accions - Les ordres amb restriccions es combinen amb les ordres bàsiques. - Aquest tipus d ordre permet que l execució es produeixi sota uns criteris com un volum mínim o que es faci la compra de tots els títols a un preu determinat. - Possibilitat de definir una data límit per a l ordre.

22 22 Enginyers BORSA - Guia de funcionament ANNEX Preguntes freqüents

23 Grup Caixa d Enginyers 23 Puc trobar informació actualitzada d un valor que està a la meva cartera? A Anàlisi / Empreses podem accedir a contingut divers, entre el qual es troba la informació específica d empreses cotitzades. Com puc donar d alta una ordre compra o de venda? A Banca ONLINE podem donar d alta qualsevol ordre de compra o de venda a Estalvi inversió / Valors / Compravenda d accions. Es poden cursar ordres bàsiques i ordres condicionades. Puc conèixer l opinió dels principals agents de mercat sobre si comprar o vendre un títol? A Anàlisi / Opinió trobarà un resum del consens del mercat. Com puc donar d alta un Stop loss? A Banca ONLINE, a Estalvi inversió / Valors / Compravenda d accions. Com puc conèixer les darreres notícies publicades d un valor que tinc en seguiment? A Notícies, aplicant el cercador del valor. Puc cursar una ordre a un preu determinat? A Banca ONLINE, a Estalvi inversió / Valors / Compravenda d accions. Puc rebre un avís si un actiu arriba a un preu que m interessi? A Serveis / Avisos. Puc saber el preu objectiu d un valor? A Anàlisi / Opinió podem accedir a diversos continguts, entre els quals hi ha informació específica d empreses cotitzades. On puc consultar la valoració actual de la meva cartera d accions? A Banca ONLINE, a Estalvi inversió / Valors / Detall de Cartera; amb detall de les plusvàlues i minusvàlues a Estalvi inversió / Valors / Plusvàlues / Minusvàlues. On puc trobar informació econòmica i financera actualitzada? A Anàlisi hi ha informes diaris, setmanals i estratègics. A Serveis / Subscripcions podem subscriure ns a la recepció periòdica via correu electrònic dels diversos informes

24 Banca TELEFÓNICA De dilluns a divendres de 8 a 22 h i dissabtes de 8 a 15 h ( ) Banca ONLINE Les 24 hores del dia a Banca MOBILE Les 24 hores del dia a la nostra app /grupo-caja-de-ingenieros /caixaenginyers /blog.caixa-enginyers.com

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÈ PERMET FER? Consulta del catàleg col lectiu de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) 1. Explica la importància de l estalvi per a la inversió. L estalvi de les famílies proporciona recursos financers, que altres agents econòmics utilitzen per fer les inversions.

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

Banca a distància. Seguretat. 19 Novembre 2009

Banca a distància. Seguretat. 19 Novembre 2009 Banca a distància Seguretat 19 Novembre 2009 Un compromís a resoldre? fàcil segur vs. ràpid accessible 2 Un compromís a resoldre? fàcil segur ràpid La seguretat és un element bàsic de la confiança continuada

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) 1. Classifica les fonts següents de finançament segons els diferents criteris: a) Descompte d una lletra b) Reserva legal c) Amortitzacions d) Capital social e) Emprèstit

Más detalles

Mercat Alternatiu Borsari Assessor registrat (Circular MAB 4/2008) Definició Condicions d'admissió i designació Funcions i incompliments.

Mercat Alternatiu Borsari Assessor registrat (Circular MAB 4/2008) Definició Condicions d'admissió i designació Funcions i incompliments. Mercat Alternatiu Borsari Assessor registrat Definició Condicions d'admissió i designació Funcions i incompliments Juny 2008 Definició L'Assessor Registrat assessora en el compliment d'obligacions que

Más detalles

LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT.

LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT. EF-06-12 LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT. L Institut Català de Finances (ICF) està creant una xarxa de Promotors Financers per difondre,

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Revisió 3 Data d aprovació 23.12.2009 Edició Desembre

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Pàgina 1 de 11 ÍNDEX CONFIGURACIÓ D UN NOU COMPTE DE CORREU...3 1 CONFIGURACIÓ GENERAL...3 2 CONFIGURACIÓ NOM COMPTE I ADREÇA DE RESPOSTA...8

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Gestió financera i productes de finançament empresarial. 20 hores

Gestió financera i productes de finançament empresarial. 20 hores Gestió financera i productes de finançament empresarial 20 hores 2 Gestió financera i productes de finançament empresarial OBJECTIUS GENERALS La gestió financera i la negociació bancària, avui diversificada

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Presentació del servei e-tram

Presentació del servei e-tram Presentació del servei e-tram Servei de tramitació municipal a. Descripció b. Beneficis c. Situació actual i indicadors d. Un passeig per e-tram e. Procès de sol licitud a. Descripció És la plataforma

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 2 Format de paràgraf Per defecte, quan es crea un document a Ms Word el text apareix alineat a l esquerra, amb un interlineat senzill i sense cap tipus de sagnat o entrada

Más detalles

Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers. Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida

Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers. Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Caixa d Enginyers Targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional Guia ràpida 1 Professional La targeta MasterCard Soci Cooperatiu Professional de Caixa

Más detalles

Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 bits a l'iis 6.0

Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 bits a l'iis 6.0 Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 Ref.: D1150 Versió: 1.0 Pàgina 1 de 5 Control documental Estat formal Elaborat per: Data de creació 09/11/2011 Àrea Tècnica - CATCert Control

Más detalles

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS 2016-2017 1 El Batxibac és el programa que permet a l alumnat cursar un currículum mixt amb l objectiu d obtenir la doble titulació

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Guia d aules virtuals

Guia d aules virtuals Guia d aules virtuals Sumari 1. Introducció... 3 2. Els centres virtuals... 4 3. Com crear una aula virtual... 5 AULA... 6 ADMINISTRADORS D AULA... 7 CONTINGUTS... 8 4. Com associar un alumne a una aula

Más detalles

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL PRESSUPOST I LA PLANIFICACIÓ PROCÉS Realitzar el pressupost i la planificació amb la mateixa codificació d unitats d obra i activitats. 1. Donar d alta a Presto

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències

Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències Microsoft Lync 2010: Introducció al nou programari de missatgeria instantània i conferències ESADE està treballant en un projecte de millora de la comunicació intercampus i del correu electrònic de tota

Más detalles

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat

PROGRAMA LÀBORA. Barcelona Mercat Laboral Reservat PROGRAMA LÀBORA Barcelona Mercat Laboral Reservat L Ajuntament de Barcelona presenta el Programa LÀBORA. Una iniciativa que ofereix a les empreses l oportunitat de participar en un projecte de responsabilitat

Más detalles

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT PLA DE MILLORA URBANA PMU 13 : Carrer Barcelona Novembre 2010, Aprovació inicial Girona EQUIP REDACTOR: TALLER D ARQUITECTURA I TERRITORI José González Baschwitz, arquitecte

Más detalles

BUTLLETÍ RUBÍ ECONOMIA RUBÍ. Núm. 2 3er TRIMESTRE 2015 ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

BUTLLETÍ RUBÍ ECONOMIA RUBÍ. Núm. 2 3er TRIMESTRE 2015 ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL L'Estructura Empresarial preten donar una imatge global de com les emrpeses, els Polígons d'activitat Economia (PAE) i els sectors s'estructuren al nostre

Más detalles

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Bonificació aturats Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Taula de contingut Definició de la targeta bonificada per a persones en situació d atur... 3 Requisits... 3 Certificats

Más detalles

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar A continuació es detalla el procediment que cal seguir per tal de justificar aquelles bestretes o avançaments a proveïdors que la Unitat de

Más detalles

Producte Interior Brut per Càpita en Paritat de Poder Adquisitiu ( ) (Versió Corregida) 1 Data de publicació: dijous 6 d agost del 2015

Producte Interior Brut per Càpita en Paritat de Poder Adquisitiu ( ) (Versió Corregida) 1 Data de publicació: dijous 6 d agost del 2015 Producte Interior Brut per Càpita en Paritat de Poder Adquisitiu (22-214) (Versió Corregida) 1 Data de publicació: dijous 6 d agost del 215 www.estadistica.ad Resum El Producte Interior Brut (PIB) per

Más detalles

BS Rènting Introducció al rènting en les Administracions Públiques Xavier García G. de Villaumbrosia Director Administracions Públiques Banc Sabadell

BS Rènting Introducció al rènting en les Administracions Públiques Xavier García G. de Villaumbrosia Director Administracions Públiques Banc Sabadell BS Rènting Introducció al rènting en les Administracions Públiques Xavier García G. de Villaumbrosia Director Administracions Públiques Banc Sabadell Índex 1. Rènting, què és? 2. BS Rènting, què és i que

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

Evolució de la pime industrial catalana 2015 i perspectives Gener 2016

Evolució de la pime industrial catalana 2015 i perspectives Gener 2016 Evolució de la pime industrial catalana 2015 i perspectives 2016 Gener 2016 1 0. Introducció PIMEC fa anualment una radiografia de la situació empresarial a través del seu Anuari de la pime catalana, una

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

Què no és? Què és? Factura Electrònica (en el sector públic)

Què no és? Què és? Factura Electrònica (en el sector públic) FACTURACI Ó ELECTRÒNI CA Factura Electrònica (en el sector públic) Què és? És un document electrònic que: Viatja per mitjans electrònics Garanteix l autenticitat de l origen Garanteix la integritat it

Más detalles

NOU PROGRAMARI WEB PER A LA PETICIÓ DE NÚMEROS DE DIPÒSIT LEGAL.

NOU PROGRAMARI WEB PER A LA PETICIÓ DE NÚMEROS DE DIPÒSIT LEGAL. NOU PROGRAMARI WEB PER A LA PETICIÓ DE NÚMEROS DE DIPÒSIT LEGAL. GUIA PER ALS SOL LICITANTS. Última actualització 16/05/2011 Contingut Adreça d accés a l aplicació... 2 Pantalla d accés... 2 Assignació

Más detalles

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona FORMES JURÍDIQUES Societat Limitada Servei de Creació d'empreses Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona Ver. 8/2007 1. NOCIÓ És una societat capitalista de caràcter mercantil amb personalitat

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

Guia de contingut digital accessible

Guia de contingut digital accessible Guia de contingut digital accessible Guia per c on v ertir Microsoft Po w erp oin t a PdF Editors Javier Gómez Arbonés Jordi L. Coiduras Autors Mireia Ribera, Afra Pascual, Marina Salse, Llúcia Masip,

Más detalles

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Responsabilitats pròpies del proveïdor en el procés de securització Manel Garcia, CESICAT Responsable de l Oficina

Más detalles

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 Outlook és el programa de comunicació i administració de informació personal del sistema Microsoft Office. Ofereix un lloc unificat per a administrar el correu electrònic,

Más detalles

Instal lació de l aplicació 2xRDP:

Instal lació de l aplicació 2xRDP: Instal lació de l aplicació 2xRDP: Per poder accedir als programes de Suport al núvol tenim dos mitjans: Accés a través del programa 2xRDP: En primer lloc podem accedir-hi instal lant el programa 2x RDP,

Más detalles

Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+

Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+ Usos del certificat digital en Windows Mobile 6.+ Ref.: D1365 N- Versió: 1.1 Pàgina 1 de 11 Control documental Estat formal Elaborat per: Aprovat per: Formació CATCert CATCert Data de creació 09/03/2011

Más detalles

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar

Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Somni causat pel vol d una abella al voltant d una magrana un segon abans de despertar Guia d ús per a famílies amb infants de 6 a 11 anys Jocs al web de la Fundació Gala-Salvador Dalí: www.salvador-dali.org

Más detalles

Guia d Accessibilitat Web

Guia d Accessibilitat Web Guia d Accessibilitat Web Índex què és l accessibilitat? Accessibilitat 4 Accessibilitat Web 4 Aplicació de l Accessibilitat 5 W3C/ World Wide Consortium 6 WAI/ Web Accessibility Initiative 6 Pautes d

Más detalles

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES VA-17-11 ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES Les recordamos que, con el objetivo de seguir aportando a nuestros asociados ventajas que les permitan afrontar estos momentos de coyuntura

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS La raó de ser de l'economia - Economia. Microeconomia i macroeconomia. - El contingut

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

Manual d inici del Portal ATRI

Manual d inici del Portal ATRI Manual d inici del Portal ATRI DATA: 15/03/2010 VERSIÓ: v1.0 Pàgina 1 de 16 Índex Índex... 2 1 Objectius i estructura del manual... 3 2 Conceptes bàsics del Portal ATRI... 4 2.1 Estructura bàsica del Portal

Más detalles

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE i 1-Observa la factura 2-Tria un producte 3-Mira quin és l IVA que s aplica en aquest producte i calcula l 4-Mira el descompte que s aplica en aquest

Más detalles

Tràmit telemàtic per a ciutadans de lliurament d informació fiscal IRPF 2014

Tràmit telemàtic per a ciutadans de lliurament d informació fiscal IRPF 2014 1. OBJECTIU I ESTRUCTURA DEL MANUAL La finalitat d aquest document és explicar el tràmit de lliurament d informació fiscal de l Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per a ciutadans a través

Más detalles

Dilluns s implanta la integració tarifària a la Rodalia del Camp de Tarragona, amb estalvis de fins al 80% del preu del bitllet senzill

Dilluns s implanta la integració tarifària a la Rodalia del Camp de Tarragona, amb estalvis de fins al 80% del preu del bitllet senzill Dilluns s implanta la integració tarifària a la Rodalia del Camp de Tarragona, amb estalvis de fins al 80% del preu del bitllet senzill Les 13 estacions on paren els trens dels serveis de la Rodalia del

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

Una nova forma de llegir... Una nova forma d aprendre. T imagines un llibre de text adaptat a les necessitats individuals de cada estudiant?

Una nova forma de llegir... Una nova forma d aprendre. T imagines un llibre de text adaptat a les necessitats individuals de cada estudiant? PREMI SIMO EDUCACIÓN 2015 Una nova forma de llegir... Una nova forma d aprendre T imagines un llibre de text adaptat a les necessitats individuals de cada estudiant? SmartBook, guanyador del premi SIMO

Más detalles

CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX

CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX TESI DOCTORAL Director: Eduard Berenguer i Comas Doctoranda: Mercè Carreras i Solanas Programa

Más detalles

Treballar amb ERPs en els nous CFS

Treballar amb ERPs en els nous CFS Treballar amb ERPs en els nous CFS Isidre Guixà INS Milà i Fontanals - Igualada Situem-nos! ERP = Planificació de recursos empresarials CRM = Gestió de relacions amb clients Data Warehouse = Magatzems

Más detalles

Borsa de Treball del Collegi Oficial d Infermeres i Infermers de Barcelona. Manual d usuari de la collegiada

Borsa de Treball del Collegi Oficial d Infermeres i Infermers de Barcelona. Manual d usuari de la collegiada Borsa de Treball del Collegi Oficial d Infermeres i Infermers de Barcelona Manual d usuari de la collegiada 1 BORSA DE TREBALL PER A LES COLLEGIADES La primera vegada que accediu a la Borsa de Treball

Más detalles

10. EL MERCAT DE BÉNS I SERVEIS. LA PRODUCCIÓ I LA DEMANDA AGREGADA: UN MODEL SIMPLE DE RENDA - DESPESA.

10. EL MERCAT DE BÉNS I SERVEIS. LA PRODUCCIÓ I LA DEMANDA AGREGADA: UN MODEL SIMPLE DE RENDA - DESPESA. 10 EL MERCAT DE BÉNS I SERVEIS LA PRODUCCIÓ I LA DEMANDA AGREGADA: UN MODEL SIMPLE DE RENDA - DESPESA Programa detallat: 101 Alguns conceptes previs 102 Components de la demanda agregada o despesa 103

Más detalles

Qüestionari d avaluació

Qüestionari d avaluació Qüestionari d avaluació 2010 Guia d instruccions per complimentar el model de qüestionari d avaluació. març 2010 GS012010QP10001 I RESOLUCIÓ 2010 La Resolució TRE/3767/2009, de 30 de novembre (DOGC. Núm.5545,

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits

7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits 7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits Mini - guia per a la instal lació i configuració del programa 7-Zip i l ús de les seves funcions més bàsiques (comprimir i descomprimir o extreure).

Más detalles

Movistar Fibra Òptica

Movistar Fibra Òptica Movistar Fibra Òptica Projecte Ajuntaments 14.11.2013 Índex 01 Què es la Fibra Òptica i per què serveix? 02 Instal lació i equipament a la llar 03 Avantatges per a la seva ciutat 04 Paquets comercials

Más detalles

Càlcul de tants efectius

Càlcul de tants efectius Càlcul de tants efectius Utilització de la funció TIR en el càlcul 1de 39 Exercici 1 15.000 15.000 15.000 15.000 15.000 X 0 1 2 3 4 5 i=0,05 i=0,035 En primer lloc, es calcula el capital X igualant els

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

MICROSOFT OUTLOOK 2007

MICROSOFT OUTLOOK 2007 MICROSOFT OUTLOOK 2007 Outlook és el programa de comunicació i administració d'informació personal del sistema Microsoft Office. Ofereix un lloc unificat per a administrar el correu electrònic, calendaris,

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET

Com puc rendibilitzar la meva inversió? SET Com puc rendibilitzar la meva inversió? L'objectiu d'aquesta presentació és respondre de forma efectiva a aquesta pregunta. Mitjançant el desenvolupament de la franquícia Petro7 li ajudarem a aconseguir

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

BASES DE DADES. No existeix una metodologia de recerca ideal. El seu ús continu és el millor aprenentatge.

BASES DE DADES. No existeix una metodologia de recerca ideal. El seu ús continu és el millor aprenentatge. BASES DE DADES INTRODUCCIÓ Bases de dades bibliogràfiques. Són fonts d informació secundàries que resulten del buidatge o resum de fonts primàries (llibres, articles de revista, tesis, etc.) És a dir que,

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l!

PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l! PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l! SABIES QUÈ...? El programari lliure és un conjunt de programes d ordinador que pot ser estudiat, usat i modificat sense restriccions. O sigui que tothom se l pot copiar

Más detalles

Sol licitud individual de participació de l'alumnat

Sol licitud individual de participació de l'alumnat Sol licitud individual de participació de l'alumnat ÍNDICE 1.INTRODUCCIÓ...3 2. ACCÉS AL TRÀMIT...3 3. RESOLUCIÓ DE PROBLEMES...11 P: 2 1. INTRODUCCIÓ L objectiu d aquest manual és explicar el funcionament

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

Nivell C4: Tractament de la informació escrita Mòdul 2: Opcions de format i impressió de documents

Nivell C4: Tractament de la informació escrita Mòdul 2: Opcions de format i impressió de documents 1 Nivell C4: Tractament de la informació escrita Mòdul 2: Opcions de format i impressió de documents 1. OBJECTIUS 2. FORMAT BÀSIC DE PARÀGRAF 3.FORMAT BÀSIC DE PAGINA DE TEXT 4. IMPRESSIÓ DE DOCUMENTS

Más detalles

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007

L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 L experiència dels flequers de Terrassa 12 de desembre de 2007 1 Breu presentació de Terrassa Terrassa és una ciutat de 70,10 km2, situada a 277 m sobre el nivell del mar, a la comarca del Vallès Occidental,

Más detalles

Índex de figures i taules

Índex de figures i taules Índex de figures i taules Capítol 1. Introducció... 13 Capítol 2. Vint-i-cinc anys de polítiques d integració de les TIC als centres docents de Catalunya... 27 Taules Taula 1. Formació del professorat

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

DE LA QUALITAT AL PLA ESTRATÈGIC Com Integrar la ISO 9001 en el Pla Estratègic per a la continuïtat del negoci Enric Nebot Certification Sales

DE LA QUALITAT AL PLA ESTRATÈGIC Com Integrar la ISO 9001 en el Pla Estratègic per a la continuïtat del negoci Enric Nebot Certification Sales DE LA QUALITAT AL PLA ESTRATÈGIC Com Integrar la ISO 9001 en el Pla Estratègic per a la continuïtat del negoci Enric Nebot Certification Sales Manager 1 26.09.2012 TÜV Rheinland Ibérica ICT, SA Auditoria

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

Càlcul de les prestacions

Càlcul de les prestacions Càlcul de les prestacions Salari global És la remuneració que l empresa lliura a la persona assalariada com a contraprestació dels seus serveis, incloent-hi els complements, les primes, les gratificacions

Más detalles

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS Organització i grup impulsor Charo Tomàs Núria Gres Dos plans complementaris PLA ESTRATÈGIC 2005-10 PROJECTE DE QUALITAT I MILLORA

Más detalles