U nitat. La funció comercial de l empresa. En aquesta unitat aprendràs a. Identificar l activitat empresarial.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "U nitat. La funció comercial de l empresa. En aquesta unitat aprendràs a. Identificar l activitat empresarial."

Transcripción

1 U nitat 1 La funció comercial de l empresa Preguntes inicials 1 Què és per a tu una empresa? 2 Coneixes algunes de les funcions que realitza una empresa? 3 Quan sents la paraula mercat, quina idea et ve al cap? En aquesta unitat aprendràs a Identificar l activitat empresarial. Distingir l organització de l empresa comercial. Diferenciar les funcions del departament comercial d una empresa. Identificar tipus de mercats.

2 U nitat 1 La funció comercial de l empresa Preguntes inicials 1 Què és per a tu una empresa? 2 Coneixes algunes de les funcions que realitza una empresa? 3 Quan sents la paraula mercat, quina idea et ve al cap? En aquesta unitat aprendràs a Identificar l activitat empresarial. Distingir l organització de l empresa comercial. Diferenciar les funcions del departament comercial d una empresa. Identificar tipus de mercats.

3 Unitat X 1 - La Título funció de la comercial Unitat de l empresa 7 Concepte L empresa Funcions Tipus Definició FUNCIÓ COMERCIAL DE L EMPRESA L empresa comercial Organització Classificació Mercat Composició Per al projecte final Classificaràs l empresa en què treballaràs. Identificaràs el mercat al qual t adreçaràs. Seleccionaràs informació rellevant per identificar l activitat empresarial.

4 8 1 >> L empresa L empresa és l organització encarregada de produir i comercialitzar els béns i serveis necessaris per satisfer necessitats i assolir un objectius propis definits. EMPRESA Unitat de producció La idea L emprenedor Els recursos Unitat econòmica de consum Hem dit que la unitat de producció és l empresa, però qui constitueix la unitat de consum? La resposta és la família, entesa com un grup de persones que comparteixen els seus recursos per satisfer les seves necessitats. Característiques de l empresa És una organització i, com tota organització, funciona d acord amb unes normes establertes. Es basa en el respecte a les lleis i les persones. La seva finalitat és generar productes i serveis, i atendre necessitats. El seu objectiu principal és l obtenció de rendibilitat econòmica, és a dir, la consecució de beneficis. Com a conclusió general, es pot dir que l empresa és la unitat de producció del sistema econòmic d un país i el seu objectiu fonamental és obtenir beneficis per als seus propietaris. Altres objectius de l empresa Crear ocupació. Dinamitzar la societat. Contribuir al desenvolupament d una determinada zona geogràfica. Créixer en dimensions i presència en el mercat. Assolir prestigi.

5 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa > Tipus d empresa La classificació més habitual s indica al quadre següent: Criteris Tipus Característiques Dimensions Àmbit d actuació Forma jurídica Titularitat del capital Activitat Petita Mitjana Gran Local Regional Nacional Internacional Multinacional Global Individual Societat Pública Privada Mixta Productora Comercial De serveis Menys de 50 treballadors. Més de 50 i menys de 250 treballadors. Més de 250 treballadors. El seu mercat se circumscriu a una ciutat i les poblacions del voltant. Té mercat en diverses províncies limítrofes. Desenvolupa la seva activitat en nombroses províncies de l Estat. Té relacions comercials amb clients o proveïdors estrangers. S ha establert en diferents països. El seu mercat abraça els cinc continents. L empresari és una persona física. L empresari és una persona jurídica. Empreses amb un capital que pertany a l Estat. Empreses amb un capital que pertany a particulars. Una part del capital pertany a l Estat i l altra, a particulars. Es dediquen a extraure els productes de la naturalesa (extractives) o a transformar-los (industrials). Dediquen la seva activitat a posar a l abast dels consumidors els productes extrets o elaborats per les empreses productores. Presten als consumidors productes intangibles denominats serveis, com la banca, les empreses sanitàries, de formació, etc. Casos pràctics 1 Es tracta d una empresa? El Joan, l Antoni i la Maria decideixen obrir una botiga de roba en la qual el Joan s encarregarà de les vendes, l Antoni de les compres i la Maria de l administració. A més, necessiten una persona que realitzi funcions de dependent. Per això, formen una societat, hi aporten els seus estalvis i reben una subvenció. a) Es pot considerar que aquesta botiga és una empresa? b) En cas afirmatiu, de quin tipus seria? Solució a) Sí, és una empresa, ja que es donen tots els requisits: és una organització, combina diferents factors de producció, busca satisfer necessitats de la gent i pretén obtenir un benefici econòmic. b) És una empresa amb la següent tipologia, segons els diferents criteris: Dimensions. És una petita empresa, ja que, comptant els promotors, tindria 4 treballadors. Àmbit d actuació. És una empresa local, ja que la seva activitat se circumscriu a la localitat. Forma jurídica. És una societat, ja que els promotors són diverses persones. Capital. És una empresa privada, ja que el capital invertit és privat. Les subvencions no són participacions de les Administracions públiques a les empreses, sinó que són aportacions a fons perdut per promoure la creació de riquesa.

6 10 2 >> L empresa comercial La finalitat de l empresa no s acaba amb la producció de béns i serveis: també compleix la funció de fer arribar els productes als consumidors. 2.1 > Definició d empresa comercial Situació de l empresa comercial en el sistema de distribució de productes L empresa comercial se situa com a intermediària entre els fabricants i els consumidors: Fabricant Compra Empresa comercial Ven Consumidor L empresa comercial és la unitat econòmica que, a partir de la combinació de diferents factors humans, materials i funcionals, compra béns i serveis als productors amb la finalitat de posar-los al mercat per satisfer les necessitats dels consumidors i obtenir beneficis econòmics. Característiques bàsiques de l empresa comercial Factors de l empresa comercial Funció de l empresa comercial Objectius de l empresa comercial Unitat econòmica. Intercanvi de productes, serveis i fluxos monetaris. Recursos humans. Directius i treballadors. Recursos materials. Recursos funcionals. El temps, l espai i l organització. Posar a disposició del mercat béns i serveis produïts per altres empreses per satisfer les necessitats dels clients i usuaris. Facilitar als clients la satisfacció de les seves necessitats. Obtenir benefici. Casos pràctics 2 Benefici i rendibilitat Una empresa comercial dedicada a la comercialització de cosmètica natural tanca l exercici natural amb unes despeses totals de i uns ingressos per vendes de El conjunt d inversions realitzades en maquinària, magatzem i altres instal lacions necessàries per al desenvolupament de la seva activitat ascendeix a Calcula el benefici econòmic i la rendibilitat de les seves inversions. Solució Benefici = ingressos despeses = = Rendibilitat = (benefici/inversions) 100 = ( / ) 100 = 7,80% Aquesta empresa ha obtingut 7,80 per cada 100 invertits en la seva activitat. Activitats 1 Elegeix una empresa del teu barri i respon les preguntes següents: Compleix els requisits per ser una empresa? De quin tipus d empresa es tracta?

7 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa > Organització d una empresa comercial La majoria de les empreses comercials opten per un sistema d organització funcional en què cada un dels departaments en què es divideix l empresa té encomanades una sèrie de funcions i tasques específiques interrelacionades entre si. El següent organigrama representa els departaments d una empresa. DIRECCIÓ GENERAL Departament d administració Departament financer Departament comercial Departament de personal Nivell jeràrquic Departament Funcions Primer Segon Tercer Direcció general Departament d administració Departament financer Departament comercial Departament de personal Compres Vendes Logística Determina els objectius estratègics de l empresa. Aprova i avalua els plans de cada departament. Comptabilitat de les operacions. Control de la comunicació interna i externa. Arxiu general. Plans d inversió i finançament. Gestió de cobraments i pagaments. Gestió de la compravenda i les existències. Selecció i gestió de personal. Desenvolupament de la funció d aprovisionament. Desenvolupament del pla de vendes. Gestió de magatzems i transports. Casos pràctics 3 Relacions entre departaments en les operacions comercials En una empresa comercial amb un sistema organitzatiu funcional format per 4 departaments (d administració, financer, comercial i de personal) es realitzen compres i vendes que impliquen relacions entre ells. Indica com es desenvolupen aquestes relacions. Solució En una compra, la relació entre departaments és la següent: el departament comercial decideix i executa una compra; el departament d administració rep la informació i genera la documentació corresponent; el departament financer, després de rebre la documentació, paga al proveïdor. En una venda, la relació és la següent: el departament comercial executa una venda; el departament d administració rep la informació i genera la documentació corresponent; el departament financer, després de rebre la documentació, realitza el procés de cobrament; el departament de personal rep la informació de les vendes i calcula, si és procedent, la retribució variable dels venedors.

8 > El departament comercial A l apartat anterior s ha descrit la funció bàsica del departament comercial: gestió de la compravenda i les existències. El desenvolupament d aquesta tasca l organitza cada empresa aplicant els criteris que li semblen més adequats en funció de les seves característiques. Àrees en què s ha d estructurar qualsevol departament comercial: Compres. S encarrega de l aprovisionament dels productes i serveis necessaris per al funcionament de l empresa. Vendes. Intercanvi dels productes i serveis que ofereix l empresa en els mercats en què opera. Logística. Transport i emmagatzematge necessaris per a la distribució dels productes de l empresa en els mercats. Màrqueting. Accions per promoure la venda de productes i serveis. Funcions del departament comercial. Etapa Compra/aprovisionament Etapa Venda/comercialització Precompra Elaboració d especificacions de compra a partir de les necessitats de l empresa. Recerca de proveïdors i sol licitud d ofertes. Prevenda Elaboració de catàleg, llista de preus i ofertes. Selecció de proveïdors i ofertes. Recerca i localització de clients. Negociació comercial Formulació de comandes. Recepció i estudi de comandes. Compra Recepció i comprovació de la mercaderia. Emmagatzematge de la mercaderia. Venda Preparació i expedició de la mercaderia. Transport i lliurament de la mercaderia. Pagament de l operació/factura. Postvenda Cobrament de l operació/factura. Atenció al client. El desenvolupament de les operacions que integren la funció comercial centrada en la compravenda mercantil i, per tant, entre empreses, permetrà seguir el procés de gestió administrativa de la compravenda. Activitats 2 Localitza els termes majorista i minorista en un diccionari o a Internet. Indica n la relació amb el concepte d empresa comercial i descriu les principals diferències que existeixen entre aquests dos tipus d empresa. 3 A partir de la solució de l activitat anterior, indica quines de les següents empreses són majoristes i quines minoristes: supermercat, magatzem de fruita, botiga de roba i distribuïdor de begudes per a hostaleria. Justifica les respostes. 4 Basant-te en l anàlisi del cas pràctic de la pàgina anterior, descriu les relacions que es donen entre les àrees de compra, venda i logística del departament comercial.

9 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa 13 3 >> El mercat Les empreses comercials requereixen trobar la resposta a una sèrie d interrogants: Què necessiten els possibles clients i quina és la seva capacitat de despesa? Quin és el mercat potencial de l empresa? Quin tipus de producte o servei prefereix el mercat potencial? Quines són les característiques bàsiques, tant en comportament com en capacitat econòmica? L empresa comercial, per planificar la seva activitat, ha de delimitar i conèixer el seu mercat, en què actuen dues forces fonamentals: la demanda i la competència. 3.1 > Concepte de mercat El mercat és la confluència de compradors que tenen necessitats i recursos, així com de venedors que ofereixen productes i serveis a canvi del pagament d un preu. A partir de l anàlisi d aquest concepte, en podem determinar els factors del mercat: Factors del mercat Demanda Competència Oferta comercial Per al mercat, és el número de compradors possibles, mentre que, per a les vendes, representa el número d unitats de producte que es poden vendre, que també es pot expressar en unitats monetàries. Persones físiques o jurídiques que, legalment establertes com a empresàries, presenten ofertes comercials per satisfer les mateixes necessitats de la demanda. Conjunt de productes i serveis capaços de satisfer les necessitats de la demanda. Mercat potencial Els tres nivells del mercat Mercat actual. Número de persones que compra un determinat producte a una empresa concreta en un moment determinat. Mercat objectiu. Número de compradors als quals desitja arribar una empresa (objectiu de vendes) amb la seva oferta comercial en un moment determinat. Mercat potencial. Número total de compradors sensibles a l oferta d un determinat producte durant un període de temps concret. Mercat objectiu Mercat actual Activitats 5 Descriu la funció que realitza l empresa comercial en el sistema de distribució de béns i serveis fins a la seva arribada als consumidors.

10 > Tipus de mercats Existeixen diferents tipus de mercats, segons el criteri de classificació que s apliqui. La tipologia més estesa és: Classificació del mercat Criteris Tipus Mercat de consum. Les persones que compren productes per satisfer les seves necessitats personals o de les persones amb qui conviuen. La demanda que es produeix en aquest mercat s anomena demanda final. Tipus de comprador Mercat industrial. Empreses que adquireixen béns o serveis per incorporar-los en els seus processos de producció. La demanda que es produeix en aquest tipus de mercat es denomina demanda derivada. Mercat institucional. Organismes públics i institucions sense ànim de lucre que adquireixen productes per a la realització de les seves activitats. Aquesta demanda completa l anomenada demanda derivada. Mercat local. Es localitza en un àmbit molt restringit: la localitat on es troba l empresa i les localitats properes. Àmbit geogràfic on es desenvolupa l activitat comercial Tipus de producte Mercat regional. Abraça un sector ampli de localitats que integren una regió, ja sigui natural, política o econòmica. Mercat nacional. Comprèn tots els intercanvis que es produeixen dins d un Estat. També s anomena mercat interior. Mercat internacional. Es localitza en diversos països diferents. Un cas especial és el mercat comunitari, que comprèn tots els països de la Unió Europea. Quan el mercat internacional s estén per tots els continents i la majoria dels països, es denomina mercat global. Mercat de béns. S hi intercanvien productes tangibles. Mercat de serveis. S hi presten serveis (productes intangibles). Monopoli d oferta. Un sol venedor i molts compradors. Monopoli de demanda. Un sol comprador i diversos venedors. Oligopoli d oferta. Pocs venedors i molts compradors. Estructura de la competència Oligopoli de demanda. Molts venedors per a pocs compradors. Competència perfecta. Molts compradors i molts venedors en un mercat en què només existeix un producte homogeni, sense cap tipus de diferenciació. Competència monopolística. Molts venedors, cada un amb el seu producte diferenciat, i molts compradors que adquireixen el producte que pensen que els proporcionarà majors beneficis.

11 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa 15 Casos pràctics 4 Diferents tipus de mercat MC SPORTONLINE, SL, és un negoci que ven en línia roba esportiva de marca i realitza assessorament postvenda de les compres que realitzin els seus clients amb l objectiu de fer-se amb una cartera de clients estables. Els seus principals proveïdors són fabricants tèxtils de reconegut prestigi. MC SPORTONLINE ven a través de la pàgina web, el correu electrònic i les xarxes socials. Per això, no té una botiga física, però sí un magatzem on emmagatzema les peces que compra. MC SPORTONLINE ven principalment a clients particulars compresos entre 14 i 55 anys amb accés a Internet i interès en l esport, així com a botigues d esport, escoles i clubs esportius en un àmbit geogràfic molt ampli. En quins tipus de mercat treballa MC SPORTONLINE? Solució Segons el tipus de comprador: Mercat de consum: MC SPORTONLINE ven a clients de 14 a 55 anys amb interès en l esport i domini d Internet. També ven a botigues d esports. Mercat industrial: MC SPORTONLINE compra a fabricants tèxtils de reconegut prestigi. Mercat institucional: MC SPORTONLINE ven a escoles i clubs esportius. Segons l àmbit geogràfic: MC SPORTONLINE ven a qualsevol punt nacional o internacional, ja que ho fa a través de la pàgina web, el correu electrònic i les xarxes socials. Segons el tipus de producte: Mercat de béns: la roba esportiva és un producte tangible. Mercat de serveis: l atenció postvenda d assessorament és un bé intangible. Segons l estructura de la competència: MC SPORTONLINE treballa en competència monopolística, en què hi ha molts venedors, cada un amb roba esportiva de marca diferenciada, així com molts compradors amb accés a Internet. Activitats 6 Descriu un exemple per a cada un dels tipus de mercat que es defineixen en aquest apartat. 7 Al mercat es troben l oferta i la demanda, venedors i compradors. Indica qui té més avantatges en cada una de les diferents situacions que es produeixen segons l estructura de la competència. 8 Posa un exemple que il lustri la diferència que existeix entre la demanda final i la demanda derivada. 9 En el cas pràctic d aquesta mateixa pàgina: a) Identifica l empresa comercial majorista i l empresa minorista. Justifica la teva resposta. b) Indica els diferents tipus de clients que s esmenten al cas. c) Descriu en quines situacions la venda respon a la demanda final i en quines situacions respon a la demanda derivada. Justifica la teva resposta. d) Explica quina relació existeix entre els tipus d empresa comercial (majoristes i minoristes) i els diferents tipus de demanda (final i derivada). e) Indica els possibles competidors de l empresa de productes esportius que hi pot haver al seu mercat local per al seu producte (roba esportiva de marca). f) En cas que s abaixi el preu de la roba esportiva d altres marques, com afectaria al negoci de MC SPORTONLINE? Justifica la teva resposta.

12 > La demanda Tipus de demanda Quan una empresa comercial compra a un fabricant, es parla de demanda derivada i quan ven a un consumidor, de demanda final. La demanda és la quantitat de producte que els compradors estan disposats a adquirir en unes determinades condicions de preu. La demanda depèn de: La renda disponible i la seva distribució. Com major sigui el nivell de renda, major serà també la demanda general de productes. El comportament del consumidor. La forma de comportar-se dels consumidors és variable, ja que depèn de múltiples factors, com la família, el grup de referència, la cultura, els hàbits socials, l experiència, la personalitat, etc. El preu del producte. Com a regla general, la relació entre el preu i la demanda és inversa: com major sigui el preu del producte, menor serà la quantitat de producte demandada i viceversa. El preu dels altres béns. La disminució del preu d un bé disminuirà la demanda dels productes substitutius (els que tenen la mateixa funció) i augmentarà la dels productes complementaris (els que es consumeixen junts). Casos pràctics 5 Relació preu-demanda d un bé normal. Comportament del consumidor S ha realitzat una investigació comercial per al llançament d un nou producte lacti. La investigació comercial s ha centrat en el seguiment d un producte de la competència en un període de 3 mesos. Interessa conèixer el consum del producte competidor davant de les variacions de preu. Les dades es resumeixen a la taula següent: Temps Preu per litre Consum de litres Dia Dia 15 16, Dia Dia 45 19, Realitza una gràfica que relacioni preus i quantitats consumides. Quina relació es pot observar entre els Dia dos conceptes? Quin comportament del consumidor es mostra a la gràfica? Què opines sobre el comportament que podrien tenir els consumidors davant de canvis en el preu de la llet objecte d estudi enfront d altres marques de llet? Solució , ,50 21 Es pot observar que la relació entre preu i quantitat consumida és inversa. El consumidor en disminueix el consum a mesura que se n incrementa el preu. Com que la llet és un bé necessari, el més probable és que el consumidor consumeixi llet del competidor davant de pujades de preu de la llet objecte d estudi. Per tant, es pot concloure que, mentre que disminueix el consum de la llet objecte d estudi en apujar-ne els preus, podria augmentar el consum de litres d altres marques de llet de la competència com a conseqüència de les variacions del preu de la llet objecte d estudi.

13 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa > La competència La competència és el conjunt d empreses que ofereixen productes similars en el mateix mercat. La competència s analitza mitjançant la recerca de respostes per a les qüestions següents: Qui són els competidors? Cal saber qui és la competència i quines són les seves característiques fonamentals. Com és la competència? Les claus per analitzar la competència són l existència de lideratge, el número de competidors, la força de cada un, la naturalesa dels avantatges competitius, les possibles barreres d entrada per a competidors potencials, etc. Productes substitutius Són els que, tot i ser diferents, compleixen la mateixa funció. Productes complementaris Són els que s usen vinculats a altres. Per exemple: un programa de facturació és un producte complementari d un ordinador. La informació que permet l anàlisi de la competència es concreta en: La quota de mercat de cada empresa. El percentatge que ven cada empresa sobre la demanda total. La posició de les empreses en el mercat. No totes les empreses tenen la mateixa influència ni la mateixa capacitat. Líders. Empreses amb influència i capacitat. Reptadores. Empreses que volen ocupar el lloc del líder. Seguidores. Empreses que segueixen l estela del líder. Casos pràctics 6 Quota de mercat Una empresa comercial de reconegut prestigi desitja calcular la quota de mercat que posseeix a la seva zona de vendes en relació amb els seus competidors més directes. Per això, contracta una investigació comercial per tal que consulti les vendes que van realitzar totes les empreses que competeixen en aquesta zona. A continuació, es detalla la relació d empreses de la zona amb les vendes realitzades. Calcula les quotes de mercat de les empreses anteriors. Empresa Vendes en milers d Competidor B Competidor C Empresa comercial? TOTAL DE VENDES Solució Empresa Vendes en milers d Quota de mercat Competidor A ,80% Competidor B ,60% Competidor C ,50% Empresa comercial ,10% TOTAL DE VENDES %

14 18 Casos pràctics 7 Posició competitiva Una empresa dedicada al servei de càtering ha contractat una investigació comercial per determinar els 4 atributs que més valoren els clients respecte del servei. S ha conclòs que el més valorat és la higiene, la varietat de productes, la qualitat i el preu assequible. A continuació, la mateixa empresa ha passat un altre qüestionari sobre la valoració que els clients donen a 3 competidors respecte dels atributs anteriors, valorant de 0 a 5, essent 0 el menys valorat i 5 el més valorat. Les dades obtingudes són les següents: Empresa Higiene Varietat Qualitat Preu Competidor A Competidor B Competidor C Dibuixa en un eix d ordenades la posició competitiva de les 3 empreses i busca la utilitat que pot tenir aquesta tècnica en les decisions empresarials. Solució Higiene MAPA POSICIONAMENT COMPETITIU A B Varietat de productes C Preu Qualitat Es pot observar que, a mesura que la línia s allunya de l origen, el competidor està més ben posicionat. En concret, el competidor millor valorat és l A, mentre que el C és el pitjor valorat entre els consumidors. Aquesta tècnica permet saber la posició i, d aquesta manera, prendre decisions sobre els atributs. Per exemple, el competidor A, per millorar la seva posició respecte del competidor B pel que fa a la varietat de productes, podria augmentar la varietat de postres si observa que el competidor B no mostra avantatge en les postres. Seria una acció per buscar diferenciar-se del que ofereix el competidor B.

15 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa 19 Activitats finals 1 Indica 4 objectius de l empresa que es puguin vincular i fer compatibles amb l objectiu fonamental d obtenir beneficis. Justifica la teva resposta. 2 Descriu les diferències fonamentals entre una empresa comercial i una empresa productiva. Posa n un exemple de cada una. 3 Quines són les dades que ha de conèixer una empresa respecte dels seus competidors? 4 Unes postres làcties són un bé perible que pot ser objecte dels 3 tipus de mercat, segons el tipus de comprador. Descriu 3 situacions diferents en què aquest producte es comercialitzi en cada un dels tipus de mercat. 5 L empresa comercial MACARRÓ, SA, dedicada a l elaboració artesanal de pasta italiana, ha obtingut un benefici en l exercici econòmic de Els ingressos han estat de El conjunt de les inversions realitzades en màquines de fabricació, magatzem i altres instal lacions necessàries ascendeix a Calcula les despeses realitzades i la rendibilitat de les inversions, i interpreta n el resultat obtingut. A quant haurien d ascendir els beneficis si es pretengués doblar la rendibilitat amb les mateixes inversions? 6 CUINES, SA, és una empresa dedicada a la fabricació de mobles de cuina. CUINES ha investigat les variacions de la demanda del seu producte estrella, que és la cadira de disseny. Aquesta investigació conclou que les quantitats de demanda en relació amb el preu segueixen la funció següent: demanda de cadira de disseny = 6/preu. Es demana: a) La gràfica de la recta de demanda per a uns preus d 1, 2 i 3 per cadira. b) Observant la gràfica, quina relació trobes entre el preu de les cadires i la quantitat demandada? 7 MISSATGER, SA, és una empresa de missatgeria que treballa en una zona juntament amb 2 empreses més. Les 3 empreses facturen un total de serveis prestats que arriba als MISSATGER té una quota de mercat del 43%, mentre que les altres 2 es reparteixen la resta. Quina és la distribució de vendes entre MISSATGER i la resta d empreses de la zona? 8 COFFEE, SA, i ROYAL CAKE, SA, són 2 cafeteries que competeixen a la mateixa zona. COFFEE ha contractat una investigació comercial per determinar els 4 atributs que els clients valoren més respecte del servei de cafeteria. S ha conclòs que el més valorat és la rapidesa de servei, la neteja, el tracte amable i un preu raonable. Les dades obtingudes sobre la valoració d aquests atributs en cada una de les dues cafeteries (en què 1 és el pitjor valorat de l atribut i 5 el millor) són les següents: Cafeteria Rapidesa Neteja Tracte Preu COFFEE ROYAL CAKE Dibuixa en un eix d ordenades la posició competitiva de les 2 cafeteries i raona alguna decisió que podria prendre COFFEE, SA, per millorar la seva posició competitiva respecte de ROYAL CAKE, SA. 9 Atenent a tots els criteris que s exposen a la unitat, classifica les empreses següents: a) HULLERA VASCO LEONESA, SA (es dedica a l extracció de carbó). b) MERCADONA, SA c) MERMELADAS HELIOS, SA d) PESCANOVA, SA e) SEAT

16 20 Casos finals La funció comercial de l empresa Una empresa que es dedica a la compravenda de productes de ferreteria adquireix els seus productes directament als fabricants. Aquesta empresa té 4 tipus de clients diferents: Empreses de construcció. Petites botigues de ferreteria. Administracions públiques. Particulars als quals ven al detall en un establiment obert a la ciutat. L estructura organitzativa que s ha desenvolupat per assolir els objectius empresarials proposats constitueix una organització funcional amb els departaments següents: d administració, financer, comercial i de personal. El departament comercial divideix les seves funcions en 4 àrees diferenciades: compra, venda, logística i màrqueting. Entre la seva àmplia oferta comercial, els productes que més èxit de vendes tenen en el mercat són els següents: Petites eines (com per exemple, martells, tenalles, etc.). Bombetes de baix consum d última generació. Analitza el cas i resol, justificant les respostes, les qüestions següents: a) Es pot considerar que és una empresa comercial? b) Dibuixa una gràfica en què es mostri l organització de l empresa. c) Quines són les funcions del departament comercial? d) Quines són les operacions bàsiques que han de realitzar les àrees de compres i vendes del departament comercial? e) En quins tipus de mercat es podria trobar la demanda d aquesta empresa? f) Quins són els seus principals competidors?

17 Unitat 1 - La funció comercial de l empresa 21 Autoavaluació 1. En una operació de compravenda, els departaments comercial i financer de l empresa compradora: a) No tenen cap relació directa. b) El departament comercial fa la compra i el departament financer arxiva la documentació. c) El departament financer decideix la compra i el departament comercial la duu a terme. d) El departament comercial decideix i executa la compra i el departament financer paga la factura. 2. No és una funció de l empresa: a) Assumir riscos d innovació i desenvolupament. b) Prestar serveis socials gratuïts. c) Generar riquesa. d) Organitzar els factors de producció. 3. El departament comercial se sol situar al: a) Primer nivell jeràrquic. b) Segon nivell jeràrquic. c) Tercer nivell jeràrquic. d) És indiferent. 4. Per regla general, quan augmenta el preu d un producte, la demanda: a) Augmenta. b) Disminueix. c) No experimenta variacions. d) Totes les respostes anteriors són incorrectes. 5. L aprovisionament és una funció del departament de: a) Compres. b) Vendes. c) Logística. d) Màrqueting. 6. L objectiu principal de l empresa és: a) Crear una organització. b) Generar productes i serveis. c) Obtenir rendibilitat econòmica. d) Ser una unitat de producció. 7. Els factors de mercat són: a) Demanda, competència i preu. b) Demanda, competència i oferta comercial. c) Demanda, competència i empreses. d) Demanda, competència i clients. 8. Una empresa de 220 treballadors és una empresa: a) Petita. b) Mitjana. c) Gran. d) Totes les respostes anteriors són incorrectes. 9. Telèfonica, SA, és una empresa: a) Nacional. b) Mixta. c) Productora. d) De serveis. 10. La quota de mercat d una empresa és: a) La seva posició en el mercat. b) El percentatge que ven l empresa sobre la demanda total. c) La quantitat de producte que ven l empresa. d) La quantitat de producte que pot vendre una empresa.

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR TEMARI D ECONOMIA BLOC 1: ACTIVITAT ECONÒMICA I SISTEMES ECONÒMICS La raó de ser de l'economia - Economia. Microeconomia i macroeconomia. - El contingut

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 1

Economia de l empresa Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Economia de l empresa Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 2

Economia de l empresa Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Economia de l empresa Sèrie 2 SOLUCIONS,

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA -----

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- Infraestructures Turístiques Hotel Aigua Blava Begur, 2 d octubre 2009 Miquel Alsius. Enginyer de Camins. Pte. Grup CETT Infraestructures Turístiques Què

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Dossier Exercicis GANTT CPM PERT

Dossier Exercicis GANTT CPM PERT Dossier Exercicis GANTT CPM PERT YATCH LUX, S.L. es dedica a la construcció de iots de luxe. Un client encarrega a la empresa la fabricació del seu veler. Es demana: Activitat Durada (setmanes) Activitats

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

ORIENTACIONS PER A L EXAMEN D ECONOMIA DE L EMPRESA PER A LES PAU 2015

ORIENTACIONS PER A L EXAMEN D ECONOMIA DE L EMPRESA PER A LES PAU 2015 Orientacions per a l examen. Economia de l Empresa PAU 2015 Pàgina 1 de 7 ORIENTACIONS PER A L EXAMEN D ECOIA DE L EMPRESA PER A LES PAU 2015 INTRODUCCIÓ L objectiu d aquest document és el de concretar

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ

BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ BASES PER A LA CONCESSIÓ DELS PREMIS AL COMERÇ A LA CIUTAT DE BENICARLÓ Primera: Convocatòria La Regidoria de Comerç i Turisme de l'ajuntament convoca els Premis al Comerç 2015, amb l'objectiu de promoure

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

RECERCA EN OLI D OLIVA

RECERCA EN OLI D OLIVA Parc Mediterrani de la Tecnologia Edifici ESAB C/ Esteve Terrades, 8 08860 Castelldefels RECERCA EN OLI D OLIVA Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari () CONSTANTÍ, dimarts 29 d

Más detalles

BASES: 01 OBJECTIUS : Amb la concessió d aquest premi es volen assolir els següents objectius:

BASES: 01 OBJECTIUS : Amb la concessió d aquest premi es volen assolir els següents objectius: V EDICIÓ DEL CONCURS 5a BECA ROTARY IMPULS A L EMPRENEDORIA 2016 Rotary Club de Cerdanyola del Vallès i l Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, convoquen la cinquena Edició del Concurs 5a Beca Rotary Impuls

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions.

TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions. TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions. Les accions representen parts alíquotes del capital social, i és nul la la creació d'accions que no respongui a una efectiva aportació

Más detalles

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES VA-17-11 ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES Les recordamos que, con el objetivo de seguir aportando a nuestros asociados ventajas que les permitan afrontar estos momentos de coyuntura

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III La entidad financiera CaixaBank, S.A., en adelante "la Caixa", realizará una promoción dirigida a clientes, personas físicas y jurídicas, con residencia

Más detalles

L Obra Social "la Caixa" treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant ajuts a més de infants

L Obra Social la Caixa treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant ajuts a més de infants Nota de premsa El programa CaixaProinfància s adreça a llars amb menors de 16 anys, en risc d exclusió social L Obra Social "la Caixa" treballa per trencar el cercle de la pobresa hereditària mitjançant

Más detalles

Sol licitud d autorització sanitària d establiments de MENJARS PREPARATS Solicitud de autorización sanitaria de establecimientos de COMIDAS PREPARADAS

Sol licitud d autorització sanitària d establiments de MENJARS PREPARATS Solicitud de autorización sanitaria de establecimientos de COMIDAS PREPARADAS Sol licitud d autorització sanitària d establiments de MENJARS Solicitud de autorización sanitaria de establecimientos de COMIDAS Dades del titular / Datos del titular Nom i cognoms o Raó social / Nombre

Más detalles

- 2014 Informe Novembre, 2014 Presentat a: 1 Raval de Jesús, 36. 1ª planta 43201 Reus T. 977 773 615 F. 977 342 405 www.gabinetceres.com INTRODUCCIÓ I ASPECTES METODOLÒGICS 3 CARACTERÍSTIQUES DEL PARTICIPANT

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU Aquesta carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l atenció sanitària ha estat aprovada amb caràcter de document programàtic a la sessió de govern del Consell Executiu de la Generalitat

Más detalles

SOL LICITUD DE BECA PREDOCTORAL UIC CONVOCATÒRIA 2015

SOL LICITUD DE BECA PREDOCTORAL UIC CONVOCATÒRIA 2015 Dades d identificació de la persona sol licitant / Datos de identificación de la persona solicitante Nom / Nombre Primer cognom / Primer apellido Segon cognom / Segundo apellido Tipus identificador / Tipo

Más detalles

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una.cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions.

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una.cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions. L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una.cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions. Exercici 1 (comú a les dues opcions) De la comptabilitat de

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

Orientacions per a l examen d Economia de l empresa per a les PAU 2011 Pàgina 1 de 8 ECONOMIA DE L EMPRESA

Orientacions per a l examen d Economia de l empresa per a les PAU 2011 Pàgina 1 de 8 ECONOMIA DE L EMPRESA Orientacions per a l examen d Economia de l empresa per a les PAU 2011 Pàgina 1 de 8 ECONOMIA DE L EMPRESA ORIENTACIONS PER A L EAMEN DE LES PAU CURS 2010-2011 INTRODUCCIÓ L objectiu d aquest document

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

Registre del consum d alcohol a l e-cap

Registre del consum d alcohol a l e-cap Registre del consum d alcohol a l e-cap Rosa Freixedas, Estela Díaz i Lídia Segura Subdirecció General de Drogodependències ASSOCIACIÓ D INFERMERI A FAMILIAR I COMUNITÀRI A DE CATALUN YA Índex Introducció

Más detalles

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils

Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils annex 2 al punt 6 Informe sobre els estudiants de nou accés amb discapacitat (any 2015) Comissió d accés i afers estudiantils Barcelona,18 de març de 2016 INFORME SOBRE ELS ESTUDIANTS DE NOU ACCÉS AMB

Más detalles

Tecnología móvil y bibliotecas Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales UPC, 23 de novembre de Roser Benavides Ollé

Tecnología móvil y bibliotecas Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales UPC, 23 de novembre de Roser Benavides Ollé Tecnología móvil y bibliotecas Workshop REBIUN sobre Proyectos Digitales UPC, 23 de novembre de 2012 Roser Benavides Ollé VIè Workshop biblioudg Girona, 1 de març de 2013 PER QUÈ SOBRE TECNOLOGIES MÒBILS?

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

PARLA3 El teu futur parla idiomes

PARLA3 El teu futur parla idiomes PARLA3 El teu futur parla idiomes RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL NOU PROGRAMA DE TERCERES LLENGÜES Dimecres, 18 de febrer de 2015 MOTIVACIÓ En l enquesta que l AQU fa el 2014 als graduats universitaris

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 =

r 1 El benefici (en euros) està determinat per la funció objectiu següent: 1. Calculem el valor d aquest benefici en cadascun 150 50 = SOLUIONRI 6 La gràfica de la regió factible és: r2 r3= ( 150, 0) r3 r5= ( 150, 50) r4 r5= ( 110, 90) r1 r4= D( 0, 90) r r = E( 0, 0) 1 2 160 120 80 40 E D 40 80 120 160 El benefici (en euros) està determinat

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

Poden obrir sense limitació d horari i tots els dies. Poden obrir sense limitació d horari (mínim: 18 h el dia) i tots els dies excepte els dies de tancament obligatori (1 de gener i 25 de desembre) i

Más detalles

Consentimiento Publicación Imágenes

Consentimiento Publicación Imágenes Página 1 de 6 Política de Cookies Información del Documento FECHA VERSIÓN DESCRIPCIÓN DE CAMBIOS 24/03/2015 00 Versión inicial documento 17/04/2015 01 Versión adaptada a la web de Sol Maratón Magaluf Internacional

Más detalles

e 2 esplais al quadrat

e 2 esplais al quadrat e 2 esplais al quadrat excel lents pel què fem i per com ho fem Un projecte per fer un pas endavant en la qualitat i responsabilitat, tant social com mediambiental en els centres d esplai. IV Jornada de

Más detalles

CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX

CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX CANVIS EN L ESTRUCTURA DE PROVISIÓ DE SERVEIS D HABITATGE. MERCATS I POLÍTIQUES A LA BARCELONA DEL SEGLE XX TESI DOCTORAL Director: Eduard Berenguer i Comas Doctoranda: Mercè Carreras i Solanas Programa

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

Tutorial amplificador classe A

Tutorial amplificador classe A CFGM d Instal lacions elèctriques i automàtiques M9 Electrònica UF2: Electrònica analògica Tutorial amplificador classe A Autor: Jesús Martin (Curs 2012-13 / S1) Introducció Un amplificador és un aparell

Más detalles

5.2. TRAMITACIÓ. ANÀLISI DE LA DOCUMENTACIÓ 5.3. AUDITORIA PER A LA CERTIFICACIÓ

5.2. TRAMITACIÓ. ANÀLISI DE LA DOCUMENTACIÓ 5.3. AUDITORIA PER A LA CERTIFICACIÓ 222 CAPÍTOL 13 QUALITAT 1. ANTECEDENTS 2. INTRODUCCIÓ 3. REFERÈNCIES 4. DEFINICIONS 5. NOTES DE CARÀCTER GENERAL 5.1. ÀMBIT DE LA CERTIFICACIÓ 5.1.1. Definicions 5.1.2. Descripció 5.2. TRAMITACIÓ. ANÀLISI

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de EDICIONES DON BOSCO en la

Más detalles

Avaluació del cost de les obres d urbanització d espais lliures (Mètode M.S.E.L.) Avaluació del cost de les obres d urbanització d espais lliures

Avaluació del cost de les obres d urbanització d espais lliures (Mètode M.S.E.L.) Avaluació del cost de les obres d urbanització d espais lliures Avaluació del cost de les obres d urbanització d espais lliures (Mètode M.S.E.L.) Cristian Benito Manrique MÀSTER EN GESTIÓ URBANÍSTICA Sumari 1. Introducció 2. Objectius 3. Dades d estudi 4. Fórmula fonamental

Más detalles

FITXA DE DESCRIPCIÓ DE LES PRESTACIONS QUE OFEREIX EL PROCÉS DE TRAMITACIÓ DE BEQUES DE COL LABORACIÓ

FITXA DE DESCRIPCIÓ DE LES PRESTACIONS QUE OFEREIX EL PROCÉS DE TRAMITACIÓ DE BEQUES DE COL LABORACIÓ Pàg.: 1 de 6 PRESTACIONS QUE OFEREIX EL PROCÉS DE TRAMITACIÓ DE BEQUES DE Pàg.: 2 de 6 FITXA DE DESCRIPCIÓ DE LA PRESTACIÓ DEFINICIÓ DE LA PRESTACIÓ Nom de la prestació Descripció Tramitació de beques

Más detalles

UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC

UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC UN NOU DESENVOLUPAMENT EN EL PRÉSTEC INTERBIBLIOTECARI DEL CBUC Jordi Serrano Muñoz, Biblioteca de la Universitat Oberta de Catalunya. jserrano@uoc.es Marta Tort Pascual, Consorci Biblioteques Universitàries

Más detalles

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat Unitat responsable: 820 - EUETIB - Escola Universitària d'enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona Unitat que imparteix: 712 - EM - Departament d'enginyeria Mecànica Curs: Titulació: 2015 GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

RECOLLIDA DE VIDRE. Qui arreplega el vidre a Mutxamel? Quin tipus de vidre és el que hem de reciclar i en quin contenidor hem de depositar-lo?

RECOLLIDA DE VIDRE. Qui arreplega el vidre a Mutxamel? Quin tipus de vidre és el que hem de reciclar i en quin contenidor hem de depositar-lo? RECOLLIDA DE VIDRE Qui arreplega el vidre a Mutxamel? Per a que els envasos de vidre tinguen una gestió adequada, l Ajuntament Ple va aprovar en la sessión del 8 d agost de 2005 l acord de renovació de

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE VIATGERS CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE VIAJEROS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE VIATGERS CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE VIAJEROS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE VIATGERS CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE VIAJEROS 1. El passatger d un autocar que realitza el trajecte Barcelona-Saragossa descobreix, quan arriba a destí, que han desaparegut una sèrie

Más detalles

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Informe especial: La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Font principal: Butlletí d informació sobre l audiovisual a Catalunya (BIAC) Penetració (en % sobre el total de la població) 87,1 61,9 72,8 64,2

Más detalles

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)».

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Polígon De Viquipèdia Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Un polígon (del grec, "molts angles") és una figura geomètrica plana formada per un nombre finit de segments lineals seqüencials.

Más detalles

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica

ICSA. Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Estudi DonaTIC: Una primera reflexió sobre la dona tecnològica Contingut 1.- Introducció 2.- Radiografia de la dona TIC A càrrec d Elisabet Golobardes, Directora d ETSEEI La Salle (Universitat Ramon Llull)

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U.

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U. Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U. 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de INSERT STAR, S.L.U. en la

Más detalles

01 Introducció 02. Objectius 03 Procés de treball 04 05

01 Introducció 02. Objectius 03 Procés de treball 04 05 Índex 01 Introducció 02 Objectius 03 Procés de treball 04 05 Resum de la diagnosi Proposta estratègica Introducció 01 Introducció Els mercats són una part molt important del comerç de la ciutat des de

Más detalles

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007

www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 1980-2007 www.idescat.cat Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 Catalunya.cat un retrat de la Catalunya contemporània 198-27 L estadística, a partir de l evolució dels principals indicadors

Más detalles

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social LLISTAT DE PONÈNCIES XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL Barcelona, 21 octubre 2011 Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social Ilaria De Leito. El Banco del Tiempo y la interculturalidad

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

Sisemes de gestió empresarial per a la PIME

Sisemes de gestió empresarial per a la PIME Excelius + Sage CRM Sisemes de gestió empresarial per a la PIME A Excelius distribuïm i implantem sistemes informàtics de gestió empresarial assessorant, formant i acompanyant els nostres clients per que

Más detalles

Beques Daniel Bravo. per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica. Bases convocatòria 2015

Beques Daniel Bravo. per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica. Bases convocatòria 2015 Beques Daniel Bravo per a estades curtes a l'estranger d'investigació biomèdica Bases convocatòria 2015 Objectiu Beneficiaris La Fundació Privada Daniel Bravo Andreu presenta la convocatòria 2015 de les

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet

La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet València, 02.09.13 La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet Investigadors de l ETSE-UV participen en el projecte europeu Smartpif finançat amb 800.000

Más detalles

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Judit Vilà QUI SOM Som una xarxa de trenta-nou escoles d arreu del nostre país, molt diverses però cohesionades totes per una història i per un

Más detalles