Unitat 1. La comunicació

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Unitat 1. La comunicació"

Transcripción

1 Unitat 1. La comunicació Transmetre una visió general de la comunicació. Conèixer els elements de la comunicació. Analitzar el procés comunicatiu. Reflexionar sobre les barreres i els errors de la comunicació. 1. Què és la comunicació? 1.1. Elements de la comunicació 1.2. Procés de comunicació 1.3. Comunicació i informació 1.4. Formes de comunicació 2. Les dificultats en el procés de comunicació. Barreres i errors 2.1. Barreres de la comunicació 2.2. Errors en la comunicació Selecciona tècniques de comunicació relacionant-les amb l estructura i la imatge de l empresa i els fluxos d informació existents. a) S ha reconegut la necessitat de comunicació entre les persones. b) S ha distingit entre comunicació i informació. c) S han distingit els elements i processos que intervenen en la comunicació. d) S ha diferenciat la comunicació verbal de la no verbal. e) S han identificat cada una de les fases del procés de comunicació. f) S han reconegut els obstacles que poden existir en un procés de comunicació. g) S han diferenciat els conceptes obstacle i barrera en la comunicació.

2 Unitat 2. La comunicació a l empresa Comprendre la necessitat d organització en l àmbit empresarial. Entendre que la comunicació forma part de l organització a l empresa. Diferenciar l organització formal i la informal. Saber interpretar organigrames. Conèixer les característiques de la comunicació interna (vertical, horitzontal i diagonal). Conèixer la importància i les característiques de la comunicació externa (personal i no personal). 1. La comunicació com a factor de l organització de l empresa 1.1. Els equips de treball 1.2. L organització de l empresa Modalitats d organització de l empresa: formal i informal 2. Els organigrames 2.1. Tipus d organigrames Organigrames circulars Organigrames verticals Organigrames horitzontals Organigrames mixtos 3. La comunicació interna El pla d acollida 3.1. Comunicació interna vertical Comunicació interna vertical descendent Comunicació interna vertical ascendent 3.2. La comunicació interna diagonal o transversal 3.3. Comunicació interna horitzontal 4. La comunicació externa a l empresa La regla AIDA 4.1. Comunicació personal L atenció al client L equip de vendes El màrqueting directe El màrqueting directe en xarxes 4.2. Comunicació no personal La publicitat Les relacions públiques La promoció de vendes

3 Selecciona tècniques de comunicació relacionant-les amb l estructura i la imatge de l empresa i els fluxos d informació existents. a) S han identificat els conceptes d imatge i cultura de l empresa. b) S han diferenciat els tipus d organitzacions i el seu organigrama funcional. c) S han distingit les comunicacions internes i externes i els fluxos d informació dins de l empresa.

4 Unitat 3. La comunicació oral Analitzar els processos de comunicació oral. Valorar els components de la comunicació oral. Assumir les normes essencials de comunicació oral a l empresa. Reflexionar sobre les barreres de la comunicació oral i les seves possibles solucions. Conèixer els mitjans utilitzats a les empreses per a la comunicació oral. Practicar tècniques per parlar en públic. 1. La comunicació oral 1.1. Components de la comunicació oral 1.2. Procés de comunicació oral 1.3. Problemes en el procés de comunicació oral 2. Parlar en públic 2.1. Com preparar una intervenció oral Estructura de la intervenció 2.2. Recursos per assegurar una bona intervenció oral 3. Comunicació telefònica 3.1. Normes bàsiques de la comunicació telefònica 3.2. Tractament de les trucades rebudes 3.3. Tractament de les trucades realitzades 4. La tecnologia de la informació en les comunicacions orals 4.1. Videoconferència Transmet informació de forma oral vinculant-la als usos i costums socioprofessionals habituals a l empresa. a) S han identificat els principis bàsics que cal tenir en compte en la comunicació verbal. b) S han tingut en compte els costums socioculturals i els usos empresarials. c) S ha identificat l interlocutor observant les degudes normes de protocol, adaptant la seva actitud i conversació a la situació de la qual es parteix.

5 d) S ha elaborat el missatge verbal, de manera concreta i precisa, valorant les possibles dificultats en la seva transmissió. e) S han utilitzat el lèxic i les expressions adequats al tipus de comunicació i als interlocutors.

6 Unitat 4. La comunicació escrita a l empresa Aplicar en els textos escrits les normes establertes per a una correcta comunicació escrita. Reflexionar sobre les característiques pròpies de la redacció de textos comercials. Conèixer les pautes generals de gestió de la correspondència d entrada i de sortida. Aplicar les normes de netiqueta en els diferents apartats d un correu electrònic. Analitzar la importància de la seguretat i confidencialitat de les comunicacions. 1. Característiques dels documents que generen les empreses 1.1. Normes per a una comunicació escrita correcta 1.2. Què cal evitar en la comunicació escrita? 1.3. Canals de transmissió 2. Gestió de la correspondència 2.1. Gestió de la correspondència d entrada 2.2. Gestió de la correspondència de sortida: servei de Correos i serveis privats de missatgeria Servei de Correos Serveis privats de missatgeria 3. Correu electrònic 3.1. Característiques 3.2. Contingut d un missatge de correu electrònic Encapçalament Contingut o cos Contestació i reenviament de missatges 4. Seguretat i confidencialitat de la informació Transmet informació escrita aplicant les tècniques d estil a diferents tipus de documents propis de l empresa i de l Administració pública.

7 a) S han identificat els suports per elaborar i transmetre els documents: tipus de paper, sobres i altres. b) S han identificat els canals de transmissió: correu convencional, correu electrònic, fax, missatges curts o similars. c) S han diferenciat els suports més apropiats en funció dels criteris de rapidesa, seguretat i confidencialitat. d) S ha identificat el destinatari observant les degudes normes de protocol. e) S han classificat les tipologies més habituals de documents dins de l empresa segons la seva finalitat.

8 Unitat 5. La documentació generada a l empresa Comprendre la importància i la necessitat de les cartes comercials. Assumir en els escrits les característiques pròpies de la correspondència comercial. Respectar l estructura formal de la carta comercial, valorant les possibilitats que ofereixen els programes de software. Conèixer el contingut de la correspondència comercial. Desenvolupar tècniques de redacció pròpies de l àmbit comercial. Conèixer els principals textos utilitzats per les empreses per comunicar-se formalment. Analitzar i elaborar textos d organització interna. Valorar la importància dels textos protocol laris. Redactar textos protocol laris. 5. La carta comercial 5.1. Concepte i característiques de les cartes comercials 5.2. Redacció de la carta comercial Passos previs Redacció Revisió 5.3. Estructura de la carta comercial 5.4. Contingut de la carta comercial Encapçalament Cos Tancament, peu o conclusió 6. Cartes relacionades amb el cicle comercial 6.1. La comanda 6.2. Cartes de reclamació 6.3. Cartes de presentació 7. Textos per a comunicacions internes 7.1. Avisos i anuncis 7.2. Comunicat intern o memoràndum 7.3. Informe 7.4. Convocatòria 7.5. Acta 7.6. Certificat

9 7.7. Notes de recepció de trucades telefòniques i visites 7.8. Textos protocol laris Transmet informació escrita aplicant les tècniques d estil a diferents tipus de cartes comercials pròpies de l empresa i de l Administració pública. a) S ha identificat el destinatari observant les degudes normes de protocol. b) S han classificat les tipologies més habituals de documents formals dins de l empresa segons la seva finalitat. c) S ha redactat el document apropiat complint les normes ortogràfiques i sintàctiques en funció de la seva finalitat i de la situació de partida. d) S han identificat les eines de recerca d informació per elaborar la documentació. e) S han utilitzat les aplicacions informàtiques de processament de textos o autoedició. f) S han aplicat, en l elaboració de la documentació, les tècniques 3R (reduir, reutilitzar, reciclar). g) S han formalitzat els llibres de registre d entrada i sortida de documentació i paqueteria en suport informàtic i/o convencional. h) S ha redactat la carta apropiada complint les normes ortogràfiques i sintàctiques en funció de la seva finalitat i de la situació de partida. i) S ha utilitzat la normativa sobre protecció de dades i conservació de documents establerts per a les empreses i institucions públiques i privades.

10 Unitat 6. Comunicació no verbal Desenvolupar les habilitats de la comunicació no verbal. Conèixer els principals recursos de la comunicació cinèsica. Reflexionar sobre el comportament propi en comunicació proxèmica. Practicar la comunicació paralingüística. Conèixer la comunicació simbòlica i icònica. Analitzar els recursos no verbals que es poden utilitzar per matisar i interpretar el llenguatge verbal. Valorar la importància de la imatge personal en el món empresarial. 1. Concepte de comunicació no verbal 1.1. Tipus de comunicació no verbal 2. Comunicació cinèsica 2.1. Els gestos 2.2. L encaixada de mans 2.3. L expressió facial 2.4. La mirada 2.5. El somriure 2.6. El cos 3. Comunicació proxèmica 4. Comunicació paralingüística: la veu 4.1. El to 4.2. El volum 4.3. El ritme 5. Comunicació simbòlica i icònica 5.1. Tipus i característiques 6. La imatge personal 6.1. L aspecte físic 6.2. La indumentària Transmet informació de forma oral vinculant-la als usos i costums socioprofessionals habituals a l empresa.

11 f) S han identificat els principis bàsics que cal tenir en compte en comunicació no verbal. g) S han tingut en compte els costums socioculturals i els usos empresarials.

12 Unitat 7. Arxivament de la informació Valorar la necessitat de classificar i ordenar els documents. Diferenciar els sistemes de classificació de documents més utilitzats. Assumir les obligacions legals i tècniques que comporta l arxivament. Comprendre els criteris per organitzar un arxiu d oficina. Identificar totes les fases del procés d arxivament. Comprendre la utilitat de les bases de dades per a l arxivament de la informació. Aplicar criteris de protecció de dades en l arxivament de la informació. Gestionar la informació mitjançant l ús d arxius i carpetes. Utilitzar tècniques d arxivament en els intercanvis d informació telemàtica. 1. Classificació dels documents i sistemes d ordenació 1.1. Classificació alfabètica Criteris d ordenació 1.2. Classificació numèrica 1.3. Classificació alfanumèrica 1.4. Classificació geogràfica 1.5. Classificació temàtica 1.6. Classificació cronològica 2. Arxiu en suport paper 2.1. Objectius de l arxiu 2.2. Organització de l arxiu 2.3. El procés d arxivament Incorporació dels documents a l arxiu Utilització i conservació dels documents arxivats Conservació dels documents a l arxiu Purga o destrucció de documents 3. Normes de seguretat i accés als arxius 3.1. Drets dels ciutadans 3.2. Obligacions de les empreses 3.3. Nivells de protecció de les dades 4. Arxiu informàtic 4.1. Característiques

13 Emmagatzematge al núvol 4.2. Procediment de protecció de dades Requisits de seguretat Requisits físics Requisits legals Arxiva informació en suport paper i informàtic, reconeixent els criteris d eficiència i estalvi en els tràmits administratius. a) S ha descrit la finalitat d organitzar la informació i els objectius que es persegueixen. b) S han diferenciat les tècniques d organització d informació que es poden aplicar en una empresa o institució, així com els procediments habituals de registre, classificació i distribució de la informació en les organitzacions. c) S han identificat els suports d arxivament i registre, així com les prestacions de les aplicacions informàtiques específiques més utilitzades, en funció de les característiques de la informació que s ha d emmagatzemar. d) S ha determinat el sistema de classificació, registre i arxivament apropiat al tipus de document. e) S han reconegut els procediments de consulta i conservació de la informació i la documentació, i s han detectat els errors que s hi poguessin produir. f) S han respectat els nivells de protecció, seguretat i accés a la informació, així com la normativa vigent tant en documents físics com en bases de dades informàtiques. g) S han aplicat, en l elaboració i l arxivament de la documentació, les tècniques 3R (reduir, reutilitzar, reciclar). h) S han identificat les principals bases de dades de les organitzacions, l estructura i les funcions. i) S han realitzat arbres d arxius informàtics per ordenar la documentació digital. j) S han aplicat les tècniques d arxivament en els intercanvis d informació telemàtica (intranet, extranet, correu electrònic).

14 Unitat 8. El màrqueting com a sistema de comunicació amb els clients Descriure les funcions del departament d atenció al client. Identificar i valorar les condicions d un servei postvenda de qualitat. Identificar el concepte de client, reconeixent-ne els principals tipus. Reconèixer les motivacions dels clients per demandar un producte. Analitzar els diferents factors que determinen el comportament del client. Analitzar el procés d atenció al client, identificant-ne les fases, determinant els canals de comunicació adequats a partir de la informació disponible, aplicant les tècniques de comunicació idònies i avaluant-ne el desenvolupament per identificar els possibles errors comesos. Diferenciar els conceptes i les accions de màrqueting estratègia, operatiu i relacional. Assimilar els canvis comunicatius i d atenció al client que han suposat les xarxes socials a les empreses. 1. El client 1.1. Tipus de clients 1.2. Estratègia de l empresa segons el tipus de client 2. El comportament del client 2.1. Factors interns 2.2. Factors externs 3. Les relacions amb el client 3.1. El servei al client 3.2. L atenció al client 3.3. Fidelització del client 4. Concepte de màrqueting 4.1. El màrqueting estratègic El pla de màrqueting 4.2. Màrqueting operatiu El producte El preu del producte La distribució del producte La comunicació del producte

15 4.3. Màrqueting relacional 5. Xarxes socials 5.1. Xarxes socials en la comunicació institucional 5.2. Les xarxes socials en màrqueting Facebook YouTube Twitter 5.3. El community manager Reconeix necessitats de possibles clients, aplicant tècniques de comunicació. Potencia la imatge d empresa reconeixent i aplicant els elements i les eines del màrqueting. a) S han desenvolupat tècniques de comunicació i habilitats socials que faciliten l empatia amb el client en situacions d atenció/assessorament. b) S han identificat les fases que formen el procés d atenció al client/consumidor/usuari a través de diferents canals de comunicació. c) S han reconegut els errors més habituals que es cometen en la comunicació amb el client. d) S ha identificat el comportament del client. e) S han analitzat les motivacions de compra o demanda d un servei del client. f) S ha obtingut, si és procedent, la informació històrica del client. g) S han adaptat adequadament l actitud i el discurs a la situació de la qual es parteix. h) S han observat la forma i l actitud adequades en l atenció i l assessorament a un client en funció del canal de comunicació utilitzat. i) S han distingit les diferents etapes d un procés comunicatiu. j) S ha identificat la fidelització del client com un objectiu prioritari del màrqueting.

16 Unitat 9. La protecció del consumidor. Comunicació assertiva Descriure les funcions del departament d atenció al client. Desenvolupar un procediment complet de resolució de queixes i reclamacions, identificant-ne els elements bàsics i utilitzant els documents apropiats. Identificar i valorar les condicions d un servei postvenda de qualitat. Descriure l aplicació d estàndards de qualitat al servei d atenció al client. Reconèixer la importància d un sistema de protecció al consumidor. Descriure el sistema de protecció del consumidor. Identificar la normativa en matèria de consum. Diferenciar entre demanda i reclamació. Identificar totes i cada una de les fases del desenvolupament d un procés arbitral de consum. 1. El departament d atenció al client 1.1. Principis del servei d atenció al client 1.2. Funcions del servei d atenció al client 1.3. Reaccions del client insatisfet 2. Gestió de queixes i reclamacions 2.1. Procediment d actuació davant d una queixa 3. Qualitat en l atenció al client 3.1. Nivells de qualitat 3.2. Qualitat total 4. La protecció del consumidor 4.1. El consumidor: concepte i drets Drets del consumidor 4.2. Organismes de defensa del consumidor 4.3. El sistema arbitral de consum 4.4. Els òrgans arbitrals 4.5. Procediment de l arbitratge de consum

17 Atén consultes, queixes i reclamacions de possibles clients, aplicant la normativa vigent en matèria de consum. Aplica procediments de qualitat en l atenció al client, identificant els estàndards establerts. a) S han descrit les funcions del departament d atenció al client en empreses. b) S ha interpretat la comunicació rebuda per part del client. c) S han identificat els elements de la queixa/reclamació. d) S han reconegut les fases que formen el pla intern de resolució de queixes/reclamacions. e) S ha identificat i localitzat la informació que cal subministrar al client. f) S han utilitzat els documents propis de la gestió de consultes, queixes i reclamacions. g) S ha emplenat, si és procedent, un escrit de resposta utilitzant mitjans electrònics o altres canals de comunicació. h) S ha reconegut la importància de la protecció del consumidor. i) S ha identificat la normativa en matèria de consum. j) S han diferenciat els tipus de demanda o reclamació. k) S han identificat els factors que influeixen en al prestació del servei al client. l) S han descrit les fases del procediment de relació amb els clients. m) S han descrit els estàndards de qualitat definits en la prestació del servei. n) S ha valorat la importància d una actitud proactiva per anticipar-se a incidències en els processos. o) S han detectat els errors produïts en la prestació del servei. p) S ha aplicat el tractament adequat en la gestió de les anomalies produïdes. q) S han explicat el significat i la importància del servei postvenda en els processos comercials. r) S han definit les variables constitutives del servei postvenda i la seva relació amb la fidelització del client. s) S han identificat les situacions comercials que requereixen seguiment i servei postvenda. t) S han descrit els mètodes més utilitzats habitualment en el control de qualitat del servei postvenda, així com les seves fases i eines.

Comunicació Empresarial i Atenció al Client

Comunicació Empresarial i Atenció al Client Comunicació Empresarial i Atenció al Client 1. Introducció 2. Objectius generals del mòdul 3. Resultats d aprenentatge i criteris d avaluació 4. Continguts bàsics 5. Programació bàsica 6. Recursos metodològics

Más detalles

MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI

MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI CURS: PRIMER DURADA: 99 hores UNITATS FORMATIVES: UF 1: Organització de l atenció al client, consumidor i usuari Durada: 33 hores Continguts:

Más detalles

Programació del mòdul de:

Programació del mòdul de: Programació del mòdul de: COMUNICACIÓ EMPRESARIAL I ATENCIÓ AL CLIENT DEPARTAMENT ADMINISTRATIU CURS 2011-12 TÈCNIC EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA CICLE CLAU AG 21 PROFESSOR Francesca Ferrer Marquès ÍNDEX 1.-

Más detalles

-Conèixer els elements fonamentals de la comunicació oral i escrita de cara a la millora de la qualitat del servei d'atenció al client

-Conèixer els elements fonamentals de la comunicació oral i escrita de cara a la millora de la qualitat del servei d'atenció al client OBJECTIUS GENERALS DE L'ACCIÓ FORMATIVA: -Adquirir els coneixements i habilitats de comunicació necessaris per a una correcta gestió i millora de l'atenció al client i del servei d'assessorament sobre

Más detalles

Comunicació i atenció al client

Comunicació i atenció al client Administració i gestió Comunicació i atenció al client CFGS.ADM.M01/0.14 CFGS - Administració i finances CFGS - Assistència a la direcció Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

Catàleg de certificats de professionalitat

Catàleg de certificats de professionalitat Catàleg de certificats de professionalitat ADGD0108 GESTIÓ COMPTABLE Y GESTIÓ ADMINISTRATIVA PER A AUDITORIA UF0314 Gestió comptable MF0231_3 Comptabilitat i fiscalitat UF0315 Gestió fiscal UF0316 Implantació

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis. Atenció telefònica i comunicació. Mapes de coneixement

Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis. Atenció telefònica i comunicació. Mapes de coneixement Competències qualitatives a l atenció a la ciutadania Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis Ètica de servei públic Eficiència lectora Atenció telefònica i comunicació La imatge

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior. Subvencionat pel Consorci Convocatòria

Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior. Subvencionat pel Consorci Convocatòria Promoció i negoci a través de les xarxes socials, Comerç exterior Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2018 Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest

Más detalles

Tècniques de venda i negociació

Tècniques de venda i negociació Comerç i marquèting Tècniques de venda i negociació CFGS.VEC.M09/0.17 CFGS - Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

Nòmines i Seguretat Social I i II Consorci-2016 Programes formatius 1 TR-02 Nòmines i Seguretat Social Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per les següents accions

Más detalles

FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL

FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL A IDENTIFICACIÓ ÀREA/DEPARTAMENT: PROMOCIÓ I DINAMITZACIÓ MUNICIPAL I SERVEIS A LES PERSONES/CULTURA I EDUCACIÓ. ESCOLA DE MÚSICA DENOMINACIÓ DEL LLOC: AUXILIAR ADMINISTRATIU/IVA

Más detalles

Sistema de Gestió de la Qualitat

Sistema de Gestió de la Qualitat Sistema de Gestió de la Qualitat Qualificació i avaluació de proveïdors Alumne: Rubén Martín Gallardo Tutor: Jaume Beneded Navarro Treball final de Grau Grau Enginyeria Informàtica. Curs 2012-2013-03-10

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL

FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL FITXA AL - 01 FITXA DESCRIPTIVA DEL LLOC DE TREBALL A IDENTIFICACIÓ SERVEI: ALCALDIA DENOMINACIÓ DEL LLOC: TIPOLOGIA: CLASSIFICACIÓ: ESCALA: SUBESCALA: Lloc base Funcionari de carrera Administració General

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual

Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual Comerç exterior, Comerç electrònic i botiga virtual Subvencionat pel Consorci Convocatòria 2017 93 5795430 / Comentaris generals de l oferta formativa Accions formatives incloses a l itinerari: Aquest

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

Criteris avaluació. Part teòrica:

Criteris avaluació. Part teòrica: ANNEX 1. CONTINGUTS PAU 2012 I VINCULACIÓ AMB EL CURRÍCULUM OFICIAL Blocs Amb els objectius generals de l àrea Criteris avaluació 1. L empresa 1, 2, 5 1, 2, 3, 15 Continguts - Evolució històrica i definició

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

L administració-e projecte de projectes: l experiència a la UAB. Antoni Borfo Bach. Novembre 2012

L administració-e projecte de projectes: l experiència a la UAB. Antoni Borfo Bach. Novembre 2012 L administració-e projecte de projectes: l experiència a la UAB. Antoni Borfo Bach. Novembre 2012 1. L administració-e: canvi de paradigma 1. De la universitat-e a l administració-e 2. Canvis normatius

Más detalles

Productes i serveis financers i d assegurances

Productes i serveis financers i d assegurances Administració Productes i serveis financers i d assegurances CFGS.0252.C08/0.09 CFGS - Administració i finances 22009 CFGS.0252.C08/0.09 Administració Productes i serveis financers i d assegurances CFGS.0252.C08/0.09

Más detalles

Tema 1. Sistemes d informació en la gestió empresarial

Tema 1. Sistemes d informació en la gestió empresarial Tema 1. Sistemes d informació en la gestió empresarial Reyes Grangel Seguer IG32. Aplicacions per a la Gestió - Octubre 2004 Mapa conceptual Tema 1. Sistemes d informació en la gestió empresarial 2 Objectius

Más detalles

Gestió logística i comercial

Gestió logística i comercial Administració i gestió Gestió logística i comercial CFGS.AFI.M10/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Gestió de la documentació jurídica i empresarial

Gestió de la documentació jurídica i empresarial Administració i gestió Gestió de la documentació jurídica i empresarial CFGS.AFI.M02/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat

Más detalles

PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu. Direcció Executiva Sistema Municipal d Arxius

PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu. Direcció Executiva Sistema Municipal d Arxius PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu MISSIÓ Desenvolupar les polítiques arxivístiques i implantar un mètode de gestió documental per al conjunt dels documents municipals; així com recollir, conservar,

Más detalles

Manual d ús de la marca UAB

Manual d ús de la marca UAB Manual d ús de la marca UAB 1 Àrea de Comunicació i de Promoció Continguts 1) Objectius del Manual 3 2) Usos permesos i prohibits 3 a. Utilització de les marques de la UAB 3 b. Usuaris de les marques 3

Más detalles

Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra. Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018

Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra. Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018 Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018 Antecedents El Govern està posant en marxa un conjunt de projectes per tal de millorar

Más detalles

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA

LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA UNITAT 7 LA FUNCIÓ PRODUCTIVA I ELS COSTOS DE L EMPRESA ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT El departament de producció Funcions del departament Aprovisionament. Fabricació. Emmagatzemament. Control de

Más detalles

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7.

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. EVIDÈNCIES 8. RESPONSABILITATS 9. FITXA RESUM 10. FLUXOGRAMA 21

Más detalles

Identificant e-documents vitals a les universitats públiques catalanes: el cas de la UPF i la UdG

Identificant e-documents vitals a les universitats públiques catalanes: el cas de la UPF i la UdG Identificant e-documents vitals a les universitats públiques catalanes: el cas de la UPF i la UdG Eva Roca Marquès Universitat Pompeu Fabra Miquel Serra Fernández Universitat de Girona Objectius: Donar

Más detalles

BUTLLETÍ OFICIAL. VIII legislatura. Número 733. Vuitè període. Dilluns, 7 de juny de 2010

BUTLLETÍ OFICIAL. VIII legislatura. Número 733. Vuitè període. Dilluns, 7 de juny de 2010 BUTLLETÍ OFICIAL DEL PARLAMENT DE CATALUN YA VIII legislatura Vuitè període Número 733 Dilluns, 7 de juny de 2010 S U M A R I 3. 3.10. Procediments que es clouen amb l adopció de resolucions Procediments

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

Operacions administratives de recursos humans

Operacions administratives de recursos humans Administració i gestió Operacions administratives de recursos humans CFGM.GAD.M03/0.11 CFGM - Gestió administrativa Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY HORARI DE MATÍ PROGRAMA CURS: TREBALL EN EQUIP DURADA: 20 hores OBJECTIUS: 1. Reconèixer les particularitats i diferències en la composició d un equip de treball, respecte

Más detalles

MANUAL DE PROCEDIMENTS

MANUAL DE PROCEDIMENTS MANUAL DE PROCEDIMENTS GESTIÓ DEL DOCUMENT Realitzat per: isat per: Aprovat per: Nom i cognom Mª Belén Tortosa Mª Belén Tortosa Antonio Morales Càrrec a de Qualitat a de Qualitat Direcció Data 08-febrer

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

INICIA: per la Creació d Empreses té per objectiu promoure la creació de més i millors empreses a través del suport a les persones emprenedores.

INICIA: per la Creació d Empreses té per objectiu promoure la creació de més i millors empreses a través del suport a les persones emprenedores. CARTA DE SERVEIS Introducció INICIA: per la Creació d Empreses, en col laboració amb els ens locals ajuda a aquelles persones emprenedores que vulguin crear la seva empresa, oferint informació i orientació,

Más detalles

Recolzament domiciliari

Recolzament domiciliari Serveis socioculturals i a la comunitat Recolzament domiciliari CFGM.1701.C07/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per mitjà del

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 1992: El Conveni sobre diversitat biològica s obra a signatura a la Cimera de laterraariodejaneiro 1993:

Más detalles

CERTIFICAT ACTIC - Temari Nivell Mitjà

CERTIFICAT ACTIC - Temari Nivell Mitjà CERTIFICAT ACTIC - Temari Nivell Mitjà Nivell C-1: Cultura, participació i civisme digital Mòdul 1: Possibilitats d'internet. Gestions i tràmits en línia Possibilitats d'internet Les TIC i Internet Elements

Más detalles

Alimentació i nutrició familiar

Alimentació i nutrició familiar Serveis socioculturals i a la comunitat Alimentació i nutrició familiar CFGM.1701.C08/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per

Más detalles

COMPF1 - Comptabilitat Financera I

COMPF1 - Comptabilitat Financera I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2013 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Mitjans de pagament Internacionals.

Mitjans de pagament Internacionals. Mitjans de pagament Internacionals. Família: Comerç i Màrqueting Subapartat: Certificats de Professionalitat Hores: 90 Aquest curs es un mòdul del curs de Gestió Administrativa i Financera del Comerç Internacional

Más detalles

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà

La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades. Ismael Cerdà La Confidencialitat de la Història Clínica Compartida, les diferents mirades Confidencialitat Principi ètic en virtut del qual un metge no pot revelar cap informació obtinguda en el curs de l'assistència

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

COMUNICACIÓ EMPRESARIAL I ATENCIÓ AL CLIENT

COMUNICACIÓ EMPRESARIAL I ATENCIÓ AL CLIENT COMUNICACIÓ EMPRESARIAL I ATENCIÓ AL CLIENT DEPARTAMENT ADMINISTRACIÓ CURS 2015-2016 GESTIÓ ADMINISTRATIVA CICLE CLAU PROFESSORA ADG21-1 FRANCESCA CARBONELL BERGAS INDEX 1. INTRODUCCIÓ 1.1. Competència

Más detalles

MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET

MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET IMPRÈS-Q-423-T-11-ET 6-Març-17 4.2.3 CONTROL DE DOCUMENTS GESTIÓ DEL DOCUMENT Realitzat per: isat per: Aprovat per: Nom i cognom Jordi Flavià Jordi Flavià Olga

Más detalles

L oficina d atenció a la víctima (OAV)

L oficina d atenció a la víctima (OAV) L oficina d atenció a la víctima (OAV) INTRODUCCIÓ La creixent problemàtica generada pels maltractaments, tant en l àmbit familiar com pel que fa a la violència de gènere, l Ajuntament de Reus va considerar

Más detalles

L empresa com a sistema

L empresa com a sistema Curs de Direcció d Empreses L empresa com a sistema Prof. Dr. M. Subirachs Torné - núm. 1 Índex - Les teories i els enfocaments sobre l empresa i la seva direcció - El concepte de sistema - Els principis

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

Projecte d anàlisi i millora de processos

Projecte d anàlisi i millora de processos Projecte d anàlisi i millora de processos Direcció General de Modernització de l Administració Secretaria de Funció Pública i Modernització de l Administració Col legi d Enginyers Industrials de Catalunya

Más detalles

El pla de Mar a ket ke i t ng n

El pla de Mar a ket ke i t ng n El pla de Marketing AGENDA Marketing Pla de Marketing Etapes del Pla de Marketing Anàlisi de la situació Diagnòstic Objectius Estratègies Pressupost Avaluació 2 EL CONCEPTE DE MARKETING D una economia

Más detalles

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT HISTÒRIA D ESPANYA SEGON DE BATXILLERAT TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN 1 Formació de l Estat liberal: 1. ANTIC RÈGIM I REFORMISME IL LUSTRAT 2. CRISI DE L ANTIC RÈGIM (1789 1833) 3. LA CONSTRUCCIÓ

Más detalles

L ATENCIÓ A LES PERSONES

L ATENCIÓ A LES PERSONES PROGRAMA ENFILA T FOMENT DEL COOPERATIVISME EN L ATENCIÓ A LES PERSONES SESSIÓ 1.MÀRQUETING I VENDES (el mercat, màrqueting a les empreses cooperatives, enfocament i orientació al client i/o usuari del

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Investigació comercial

Investigació comercial Comerç i màrqueting Investigació comercial CFGS.0651.C01/0.08 CFGS - Gestió comercial i màrqueting Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació del

Más detalles

Higiene del medi hospitalari i neteja del material

Higiene del medi hospitalari i neteja del material Sanitat Higiene del medi hospitalari i neteja del material CFGM.1601.C06/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per

Más detalles

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme GIA: principals característiques El Gestor d'informació d'activitats (GIA) és un aplicatiu informàtic amb tecnologia

Más detalles

6.5 Circuits i canals de comunicació

6.5 Circuits i canals de comunicació 6.5 Circuits i canals de comunicació Per tal de garantir un flux correcte i eficaç d informació, comunicació i documentació en matèria de prevenció de riscos laborals entre els responsables de les unitats,

Más detalles

GESTIÓ DE SOL LICITUDS, QUEIXES I SUGGERIMENTS

GESTIÓ DE SOL LICITUDS, QUEIXES I SUGGERIMENTS 1. OBJECTE Determinar els criteris per gestionar les sol licituds, queixes o suggeriments que poden formular els clients en relació amb el serveis que ofereix EMAYA amb l objectiu de millorar-ne la qualitat.

Más detalles

Plataforma d acompanyament a projectes d emprenedoria social i economia social

Plataforma d acompanyament a projectes d emprenedoria social i economia social Plataforma d acompanyament a projectes d emprenedoria social i economia social Definició conceptual d economies CONCEPTES CLAU Economia convencional Activitat empresarial Sense voluntat transformadora

Más detalles

Com elaborar un quadre de classificació funcional

Com elaborar un quadre de classificació funcional Com elaborar un quadre de classificació funcional Jordi Serra Serra Facultat de Biblioteconomia i Documentació Universitat de Barcelona Setembre de 2006 Fases de l elaboració 1. Anàlisi de les funcions

Más detalles

La norma ISO Sistemes de Gestió de la Documentació Administrativa Facultat de Biblioteconomia i Documentació Universitat de Barcelona

La norma ISO Sistemes de Gestió de la Documentació Administrativa Facultat de Biblioteconomia i Documentació Universitat de Barcelona La norma ISO 15489 Sistemes de Gestió de la Documentació Administrativa Facultat de Biblioteconomia i Documentació Universitat de Barcelona Jordi Serra Serra Octubre 2005 Beneficis (1/4) Gestionar l organització

Más detalles

FONMQT - Fonaments de Màrqueting

FONMQT - Fonaments de Màrqueting Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Cicles formatius Vicens Vives 1

Cicles formatius Vicens Vives 1 Cicles formatius 2018-2019 1 2018-2019 Cicles formatius Administració i gestió presenta la nova oferta educativa per a cicles formatius, basada en les línies metodològiques següents: Continguts accessibles

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT LINGÜÍSTIC: Àrea de llengua catalana i literatura Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Comunicació oral Competència 1: comprendre textos orals de la vida quotidiana,

Más detalles

Catàleg de certificats de professionalitat

Catàleg de certificats de professionalitat Catàleg de certificats de professionalitat FAMILIA ADMINISTRATIVA: ADGD0100_3 ASSISTÈNCIA E N LA GESTIÓ DELS PRO CEDIMENTS TRIBUTARIS MF1783_3: Obtenció d informació de transcendència tributària del contribuent

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

Direcció d Empreses. Curs de. Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors. Línies generals

Direcció d Empreses. Curs de. Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors. Línies generals Curs de Direcció d Empreses Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors Línies generals Prof. Dr. M. Subirachs Torné - núm. 1 Índex Definició i condicions que han de reunir

Más detalles

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA:

Marta Zaragoza per. Espai LÀBORA Barcelona. Taller. Entrevista de selecció per competències. 8 de Juny Entitats promotores del Programa LÀBORA: Espai LÀBORA Barcelona Taller Entrevista de selecció per competències 8 de Juny 2015 Entitats promotores del Programa LÀBORA: Aspectes previs Professionals competents La selecció per competències Objectius

Más detalles

Pla estratègic

Pla estratègic Pla estratègic 2018-2020 REVISIÓ DE LA MISSIÓ REVISIÓ DE LA VISIÓ Acompanyar i donar suport a les persones amb discapacitat intel lectual o en situació de vulnerabi- litat en el desenvolupament del seu

Más detalles

FORMACIÓ PLA AGRUPAT

FORMACIÓ PLA AGRUPAT FORMACIÓ 2015. PLA AGRUPAT Gestió Patrimonial GPA Instrucció de Comptabilitat Pública Local 2013 Comptabilitat informatitzada bàsica Sicalwin Costos i rendiments dels serveis Gestió Patrimonial GPA Endeutament

Más detalles

Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE

Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE Programa d Ajuda per a la Coordinació d Activitats Empresarials PACAE https://www.upc.edu/prevencio/pacae Coordinació d activitats empresarials Per què cal fer CAE? És una obligació legal que implica que

Más detalles

OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015

OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015 OBJECTIUS DE LA XAPSLL 2015 Definició de la XAPSLL La Xarxa d'atenció a persones sense llar, es va constituir el novembre del 2005, amb la finalitat d enfortir la capacitat d organització de la ciutat

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Tractament informàtic de la informació

Tractament informàtic de la informació Títol mòdul Tractament informàtic de la informació Real Decret 1631/2009, de 30 d octubre, pel que s estableix el títol de Tècnic en Gestió Administrativa. CONTINGUTS a) Processament de textos alfanumèrics

Más detalles

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social

Protecció de dades personals en el sector sanitari i social NOU CURS Actualitza t! OFERTA FORMATIVA Protecció de dades personals en el sector sanitari i social Nou context normatiu europeu Curs de modalitat online de 5 hores L8 Acreditació de centres sanitaris:

Más detalles

MÓDUL PROFESSIONAL : ASSESSORIA COSMÈTICA ( IMP )

MÓDUL PROFESSIONAL : ASSESSORIA COSMÈTICA ( IMP ) MÓDUL PROFESSIONAL : ASSESSORIA COSMÈTICA ( IMP331181 ) CONTINGUTS: Unitat 1: PROTOCOL DE TREBALL DE L ASSESSOR DE COSMÈTICS I PERFUMS L assessor de cosmètics i perfums Protocol d actuació: fases de l

Más detalles

EL CAMÍ CAP A L ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA

EL CAMÍ CAP A L ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA EL CAMÍ CAP A L ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA 28 de setembre de 2016 GESTIÓ DEL CANVI 7 Elements del Canvi (McKinsey) 1. Estratègia 2. Estructura 3. Gestió de personal 4. Formació 5. Valors de l organització

Más detalles

Per què un cicle formatiu? C/César Torras, 1-3 / Sabadell Tel / Fax

Per què un cicle formatiu? C/César Torras, 1-3 / Sabadell Tel / Fax Per què un cicle formatiu? C/César Torras, 1-3 / 08205 Sabadell CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Són ensenyaments reglats que tenen com a objectiu capacitar l'estudiant, dels coneixements i destreses

Más detalles

Espais de Reflexió Ètica

Espais de Reflexió Ètica Espais de Reflexió Ètica Prof. Ester Busquets i Alibés ebusquets@ibb.hsjdbcn.org 29 abril 2015 [Lleida] Els comitès d ètica Grup multidisciplinari que des del diàleg interdisciplinari intenta reflexionar

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller Cicle mitjà (3r i 4t) 120 min. Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

Barcelona, 20 de maig de 2010

Barcelona, 20 de maig de 2010 La factura electrònicaa a la UPC Barcelona, 20 de maig de 2010 Índex Introducció: Marc legal i necessitat d adaptació CIRCUIT DELS CONVENIS DEL CTT, FASE 3 Definició Avantatges Obligacions Dimensionament

Más detalles

Juny de La signatura electrònica d agrupacions documentals en el Sistema de Gestió d Expedients i Arxiu Digital del DURSI (BAULA)

Juny de La signatura electrònica d agrupacions documentals en el Sistema de Gestió d Expedients i Arxiu Digital del DURSI (BAULA) Juny de 2005 La signatura electrònica d agrupacions documentals en el Sistema de Gestió d Expedients i Arxiu Digital del DURSI (BAULA) Jordi Serra Serra Servei d Organització i Qualitat dels Serveis Departament

Más detalles

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI

Más detalles

El Projecte 3 en 1: digitalitzar, autenticar, conservar

El Projecte 3 en 1: digitalitzar, autenticar, conservar El Projecte 3 en 1: digitalitzar, autenticar, conservar Roser Latorre Tafanell Departament d Arxiu i Documentació Ajuntament de Sant Boi de Llobregat VI Jornades de Signatura electrònica Barcelona, 10

Más detalles

Compulsa i registre d entrada/sortida de documents escanejats amb validesa legal

Compulsa i registre d entrada/sortida de documents escanejats amb validesa legal 19 de juny de 2008 Compulsa i registre d entrada/sortida de documents escanejats amb validesa legal Barcelona Moll de Barcelona s/n 08039 Barcelona Madrid Ronda de poniente, 6 28760 Madrid Alex Brusi Terrades

Más detalles