Les e-cigs: revisem la situació

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Les e-cigs: revisem la situació"

Transcripción

1 Les e-cigs: revisem la situació Joan R Villalbí Consell Assessor de Tabaquisme 22 d abril de 2014

2 Criteris i recomanacions: antecedents La FDA no els considera productes vàlids per a deixar de fumar: no són autoritzats com a tractament, no els ha regulat. El CNPT va fer un informe el 25 d octubre de L OMS va fer un toc d alerta fort el 9 de juliol de Les nostres xarxes (XCHSF, XAPSF) van fer un posicionament conjunt el 31 de juliol de El CAT va debatre i va fer unes recomanacions el 18 d octubre de A la nova directiva europea sobre productes de tabac hi ha referències. Les Corts han inclòs una disposició sobre el tema a la llei de Defensa dels Consumidors (que esmena la llei del tabac). El CAT ha tornat a revisar el tema el 25 de març de 2014.

3 Recordem les qüestions clau i què en vàrem opinar L ús de cigarretes electròniques és una bona opció pels fumadors que no poden o no volen deixar de fumar? Potser podria ser-ho per algunes persones amb una perspectiva de reducció de danys, però encara hi ha incertesa i podria haver-hi riscos que ara no coneixem. La recomanació general segueix sent que els fumadors deixin de fumar, i que els no fumadors no es posin a fumar.

4 Qüestions clau II És raonable recomanar les cigarretes electròniques com a opció per deixar de fumar a un cert perfil de fumadors? Atesa la incertesa existent, no sembla raonable recomanar-les de forma general. Ara bé, professionals experts reconeixen que hi ha algun perfil de pacient fumador que sembla poder-se beneficiar (per exemple, alguns malalts psiquiàtrics grans fumadors que amb e-cigs es mantenen sense fumar).

5 Qüestions clau III La venda de cigarretes electròniques ha d estar sotmesa a regulacions? Algun aspecte ens sembla particularment imperiós avui? No es raonable que es faci publicitat dient que es un producte totalment segur per a l usuari i pels que estan prop d ell. Tampoc que es faci publicitat com si fos un producte terapèutic, atès que no ha passat els controls dels productes farmacèutics. A més, no s ha de vendre a menors (de fet es pot considerar que està prohibida la venda a menors com a producte que imita els productes de tabac. Fa molta por que es publiciti a la TV i la radio.

6 Qüestions clau IV L ús de cigarretes electròniques en espais públics tancats i llocs de treball ha d estar sotmès a alguna restricció? Algun aspecte ens sembla especialment imperiós avui? Planteja confusions (moltes e-cigs imiten cigarretes), i pot generar contaminants tòxics i cancerígens, pel que es recomana de prohibir-ne l ús als llocs on està prohibit fumar, especialment en espais públics tancats com s ha fet a New York (el CatSalut ho ha prohibit als centres sanitaris de la xarxa pública, el Ministeri impulsa una normativa més ample).

7 Qüestions clau V Hi ha alguna qüestió en la que ens calen dades i que s hauria de prioritzar més com a recerca / busca d informació? La nova onada de l enquesta de salut de Catalunya inclou preguntes sobre les e-cigs, per poder valorar la seva penetració real a la població, i especialment l ús dual (de tabac i e-cigs).

8 A l octubre el CAT va plantejar dues qüestions: Per la ciutadania: Calia generar informació veraç i comprensible en català. Això es va fer tot seguit (ASPB, Canal Salut...) VgnVCM b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=a8243c VgnVCM b0c1e0aRCRD&vgne xtfmt=default Al Consell Assessor de Salut Pública i el Departament: Per actuar, i per demanar a altres que actuïn. S han activat accions, i altres s han plantejat al Consejo Interterritorial del SNS, emplaçant el Ministeri. Probablement com a fruit d això s ha introduït una disposició al respecte a la Ley de Defensa de los Consumidores.

9 Instrucció 08/2013 del CatSalut al SISCAT La primera norma aquí (ara n hi ha més).

10 Directiva Europea Aprovada finalment per les tres parts i publicada al DOCE.

11 Què ens aporta? Per les e-cigs, alguns progressos (d aquí dos anys). Per altres aspectes també.

12 Novetats a les Corts: Ley 3/2014

13 Què diu l esmena a la llei del tabac? Prohibició de venda a menors Prohibició d ús en alguns llocs (pocs) Regulació de la publicitat Mateix règim sancionador que llei 28/2005 Les esmenes per ampliar la prohibició d ús i de publicitat no van prosperar

14 On queda prohibit el consum? Repertori reduït, però millor que fins ara: administracions públiques, centres sanitaris, centres educatius, mitjans de transport i espais de joc infantil. Ull: diu que cal avisar!!!

15 Tema publicitat: progressos (però mínims) No es podrà invocar cap acció terapèutica. Prohibit a la tv en programes infantils i de 16 a 20h. Prohibit en revistes infantils, llocs d esplai infantil, etc. Requereix un codi d autorregulació. Una oportunitat perduda: directiva més exigent (però hi ha dos anys per transposar-la)

16 Impresions al CAT Avenços positius (Instrucció del CatSalut, Funció Pública...) L aprovació a les Corts de la Llei 3/2014, amb algunes modificacions de la Llei 28/2005 és positiva: és poc ambiciosa però resol alguns problemes. Seguim valorant que seria desitjable que la normativa d aplicació a Catalunya i/o al conjunt de l Estat incorpori el més aviat possible els preceptes de la nova directiva europea, i que la publicitat i l ús de cigarretes electròniques siguin sotmesos a les mateixes limitacions vigents en el cas de les cigarretes convencionals.

17 Darreres notícies!!!!!

18 La màquina funciona... La tendència es bona: mantenir. Seguir explicant a la opinió i els mitjans. Fer visible el vector, els seus interessos i tàctiques. Gestionar programes, seguir polítiques (UE, central, autonòmica, local). Seguir ajudant les víctimes a deixar de fumar. Admin. pública Ciència Ciutadania Gràcies Maria José López, per la imatge!!!!

Joan R Villalbí. Cigarreta electrònica? Altres formes de fumar

Joan R Villalbí. Cigarreta electrònica? Altres formes de fumar Joan R Villalbí Cigarreta electrònica? Altres formes de fumar Progressos en polítiques públiques... i dificultats Impostos i preus Promoció i publicitat Espais sense fum Informació Ajuda per deixar de

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Resultats de l enquesta XVIII Setmana. Sense Fum. Miniatura.

Resultats de l enquesta XVIII Setmana. Sense Fum.  Miniatura. Resultats de l enquesta XVIII Setmana Miniatura. Sense Fum www.setmanasensefum.cat Noves guies d intervenció per ajudar a deixar de fumar per als pacients per als professionals Biblioteca del www.papsf.cat

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Àngela Martínez Picó Unitat Tabaquisme SAP Vallès Oriental ICS

Àngela Martínez Picó Unitat Tabaquisme SAP Vallès Oriental ICS Àngela Martínez Picó Unitat Tabaquisme SAP ICS utabacgm.mn.ics@gencat.cat PROGRAMA PER LA PREVENCIÓ I CONTROL DEL TABAQUISME AL VALLÈS ORIENTAL EXPERIÈNCIA A MOLLET DEL VALLÈS 2 Servei d'atenció Primària

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament de Salut Direcció General de Salut Pública

Generalitat de Catalunya Departament de Salut Direcció General de Salut Pública Recomanacions de profilaxi antitetànica per als adults, a Catalunya Introducció El mes d abril de 2008, la del va establir unes recomanacions provisionals sobre la utilització de la vacuna Td, a causa

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

Enquesta consum tabac: Hospital de Palamós Enquesta consum de tabac. Hospital de Palamós. Institut Català d Oncologia- Maig

Enquesta consum tabac: Hospital de Palamós Enquesta consum de tabac. Hospital de Palamós. Institut Català d Oncologia- Maig Enquesta consum de tabac Hospital de Palamós Institut Català d Oncologia- Maig 2012 1 Resum de dades descriptives més rellevants GENER 2012 Fumadors 21,9% del personal Fumadors diaris 78,8% dels fumadors

Más detalles

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA CESSIÓ DE RECURSOS ICAEN Àmbit geogràfic: Catalunya Transport: inclòs Muntatge i desmuntatge:

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA

L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA L'AFECTACIÓ DE SALUT MENTAL EN LA POBLACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT EN SITUACIÓ DE RISC A CATALUNYA O. Presentació A dia d avui les ràpides transformacions socials i la crisi entre d altres factors, han tingut

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA

ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA I CONGRÉS DE L AIGUA A CATALUNYA Josep Alabern Valentí Gerent Aigües de Manresa Barcelona, 19 de març de 2015 EL SERVEI D AIGUA

Más detalles

TIPOLOGIA. Cooperatives. Mutualitats. Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES. Llocs de treball pels socis. Serveis pels socis

TIPOLOGIA. Cooperatives. Mutualitats. Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES. Llocs de treball pels socis. Serveis pels socis TIPOLOGIA Cooperatives Mutualitats INSTRUMENTS DE L ECONOMIA SOCIAL Fundacions SIMILITUTS I DIFERENCIES Llocs de treball pels socis Serveis pels socis Finalitats d interès general EL dret de fundació està

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

MANTENIMENT I POSADA A PUNT. Sempre tenim solucions!

MANTENIMENT I POSADA A PUNT. Sempre tenim solucions! MANTENIMENT I POSADA A PUNT Sempre tenim solucions! ANÀLISI PRÈVIA Els espais urbans són entorns vius on hi passen moltes coses i els seus equipaments se n ressenten. Instal lar-los avui no significa oblidar-nos-en

Más detalles

Guió. Algunes dades globals Les cigarretes electròniques: actuacions fetes

Guió. Algunes dades globals Les cigarretes electròniques: actuacions fetes Guió Algunes dades globals Les cigarretes electròniques: actuacions fetes Evolució del tabaquisme a Catalunya Prevalença de fumadors diaris i ocasionals Prevalença de fumadors 190.000 fumadors menys entre

Más detalles

Participació ciutadana en salut i sanitat

Participació ciutadana en salut i sanitat Participació ciutadana en salut i sanitat J. Martí Valls Metge CAPS (www.caps.cat) Marea Blanca de Catalunya Assessor de sanitat Ajuntament de Barcelona Grup de Salut del CBSB Participació ciutadana en

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016

Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016 Campanya de foment de la recollida selectiva d aparells elèctrics i electrònics a Catalunya 2016 Context El mercat dels aparells elèctrics i electrònics (AEE) està en creixement constant. A Catalunya,

Más detalles

L'avaluació del resident: una responsabilitat social Roser Marquet Grup d'ètica de la CAMFiC

L'avaluació del resident: una responsabilitat social Roser Marquet Grup d'ètica de la CAMFiC L'avaluació del resident: una responsabilitat social Roser Marquet Grup d'ètica de la CAMFiC Conflictes d interès Roser Marquet Lligams amb entitats que han donat suport econòmic a les activitats relacionades

Más detalles

Introducció els hàbits dels celíacs i celíaques de Catalunya, els seus costums, inquietuds i necessitats...

Introducció els hàbits dels celíacs i celíaques de Catalunya, els seus costums, inquietuds i necessitats... Introducció El passat mes de juliol engegàvem la primera de les nostres enquestes a través de les quals volem conèixer els hàbits dels celíacs i celíaques de Catalunya, els seus costums, inquietuds i necessitats...

Más detalles

Una quarta mirada a l estadística

Una quarta mirada a l estadística Una quarta mirada a l estadística Frederic Udina Barcelona Graduate School of Economics, Universitat Pompeu Fabra i Institut d Estadística de Catalunya Jornada de celebració de l Any Internacional Palau

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

Tema 7. La contractació a l Administració Pública

Tema 7. La contractació a l Administració Pública Classe 7 Tema 7. La contractació a l Administració Pública En base a la llei nova del Març 2018 1. La llei de contractes al sector públic Ley de Contratos del Sector Público () Novembre 2017, aplicada

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ Barcelona, 6 de Maig del 2015 Què és el TDAH? Característiques Trastorns

Más detalles

FEBRER 2008 FUMADORS 35,9% del personal. FUMADORS DIARIS 81,1% dels fumadors. FUMADORS DE 10 CIGARRETES 76,4% dels fumadors

FEBRER 2008 FUMADORS 35,9% del personal. FUMADORS DIARIS 81,1% dels fumadors. FUMADORS DE 10 CIGARRETES 76,4% dels fumadors A l Hosspi ittaal l deel l Maarr ((IIMAS)) Enqueessttaa dee prreevvaal leenççaa deel l cconssum dee ttaabaacc ffeebrreerr 2008 Dades més rellevants FEBRER 2008 FUMADORS 35,9% del personal FUMADORS DIARIS

Más detalles

Pel meu futur fill, des d avui mateix Respiro Salut

Pel meu futur fill, des d avui mateix Respiro Salut Pel meu futur fill, des d avui mateix Respiro Salut Pel meu futur fill, des d avui mateix... L embaràs és una etapa molt important: el teu futur fill o filla va creixent i has de tenir una cura especial

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya

Tema 3 (II): El sector terciari a Catalunya En aquest tema aprendràs que : A el sector terciari és el que dóna feina a més gent. En el sector terciari hi trobem les activitats que ofereixen un servei a la societat, per aixó s anomena sector de serveis.

Más detalles

Tema 2: L organització política de Catalunya

Tema 2: L organització política de Catalunya En aquest tema aprendràs que : és una de les 17 comunitats autònomes de l estat espanyol. Les comunitats autònomes s autogovernen d acord amb el que estableix el seu estatut i la Constitució espanyola.

Más detalles

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009

Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona. Informe setembre 2009 Evolució del preu dels productes lactis a diferents supermercats de Barcelona Informe setembre 2009 Des de l Observatori de la llet es fa un seguiment dels preus al consum dels productes lactis, a 5 àrees

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

Per uns centres sense fum. 31 de maig Dia Mundial contra el Tabac

Per uns centres sense fum. 31 de maig Dia Mundial contra el Tabac Per uns centres sense fum 31 de maig Dia Mundial contra el Tabac 2 L'IMAS crea l'any 2000 la Comissió Hospitals Sense Fum amb la finalitat d aconseguir que els seus centres estiguin lliures del fum del

Más detalles

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries

Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries Annex 3. Acord individualitzat de seguiment compartit de pacients amb malalties minoritàries compartit annex és definir el procediment per establir un acord individualitzat de seguiment de referència -

Más detalles

ACTIVITATS D APRENENTATGE

ACTIVITATS D APRENENTATGE ACTIVITATS D APRENENTATGE 21 Activitat 1 Segur que alguna vegada has fet servir una cullera metàl lica per remenar la sopa que tens al foc. Si no ho has fet mai, fes-ho ara i respon les preguntes següents:

Más detalles

Ponència de sòl no urbanitzable

Ponència de sòl no urbanitzable Ponència de sòl no urbanitzable Anàlisi estadística dels càmpings de Catalunya Octubre 212 A partir d una base de dades facilitada per la Direcció General de Turisme que conté 355 càmpings de Catalunya,

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

IV JORNADA DE TREBALL SOCIAL I SANITARI. Dilemes ètics en la gestió de la informació. Josep M. Bosch. ÈTICA I MORAL

IV JORNADA DE TREBALL SOCIAL I SANITARI. Dilemes ètics en la gestió de la informació. Josep M. Bosch.  ÈTICA I MORAL IV JORNADA DE TREBALL SOCIAL I SANITARI Dilemes ètics en la gestió de la informació Josep M. Bosch www.uch.cat ÈTICA I MORAL MORAL vivència quotidiana d'adhesió a valors, principis i normes a partir dels

Más detalles

Projectes Final de Carrera a l EPS

Projectes Final de Carrera a l EPS Jornada Treball Final de Grau. Presentació de models Girona 4 de juliol 2014 Projectes Final de Carrera a l EPS Josep Soler Introducció Tradició a les Escoles Politècniques. Obligatorietat del PFC. Molta

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

NOVETATS VERSIÓ

NOVETATS VERSIÓ Versió: 1.0 Data: 02/07/2018 Pag. 1 / 11 PLATAFORMA DE SERVEIS DE CONTRACTACIÓ PÚBLICA NOVETATS VERSIÓ 6.16.0 JULIOL 2018 Versió: 1.0 Data: 02/07/2018 Pag. 2 / 11 Funcionalitats incorporades a la versió

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci de naturalesa jurídica pública i caràcter institucional

La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci de naturalesa jurídica pública i caràcter institucional Qui som? La Corporació Sanitària Parc Taulí és un consorci de naturalesa jurídica pública i caràcter institucional La composició del consell de Govern 2 1 Generalitat de Catalunya 6 Ajuntament de Sabadell

Más detalles

INFORME. Enquesta de prevalença de consum de tabac entre els treballadors. Hospital de Palamós

INFORME. Enquesta de prevalença de consum de tabac entre els treballadors. Hospital de Palamós INFORME Enquesta de prevalença de consum de tabac entre els treballadors Març 2017 Dades descriptives més rellevants (Enquesta novembre 2016) Fumadors (diaris + ocasionals) 22,5 % del personal Fumadors

Más detalles

PIMES I MULTINACIONALS

PIMES I MULTINACIONALS PIMES I MULTINACIONALS Creixement empresarial: extern -> Les empreses es poden internacionalitzar Context: Globalització Procesos de localització i deslocalització LA GLOBALITZACIÓ Definicions: És la tendència

Más detalles

SETMANA EUROPEA DE LA VACUNACIÓ

SETMANA EUROPEA DE LA VACUNACIÓ SETMANA EUROPEA DE LA VACUNACIÓ Ministeri de Salut i Benestar Andorra la Vella, 29 d abril del 213 vacunació 213 LES VACUNES Les vacunes constitueixen una de les actuacions sanitàries més eficaces que

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

2011: ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA

2011: ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA 2011: ANY INTERNACIONAL DE LA QUÍMICA PRESENTACIÓ Anualment es declaren anys internacionals per donar a conèixer o rememorar fets històrics rellevants amb l objectiu de crear i incentivar espais de debat,

Más detalles

CATALUNYA I LA INDEPENDÈNCIA. Setembre 2012

CATALUNYA I LA INDEPENDÈNCIA. Setembre 2012 CATALUNYA I LA INDEPENDÈNCIA Setembre 212 GESOP, Gabinet d Estudis Socials i Opinió Pública, S. L. C/ Llull 12, 5a planta 85 Barcelona Tel. 93 3 7 42 Fax 93 3 55 22 www.gesop.net twitter.com/_gesop Í n

Más detalles

Enginyers per la Independència

Enginyers per la Independència Enginyers per la Independència El sector de les Telecomunicacions en una Catalunya Independent Barcelona, 30-set-2013 Santi CoCa El sector a Espanya i Catalunya el 2012 Dit pel MINETUR amb la nova LGTel

Más detalles

9, 10, 11, 12 i 13 de juliol

9, 10, 11, 12 i 13 de juliol Programa d Activitats de qualitat i amb un alt valor educatiu. Dissenyat, gestionat i portat a terme pels professors i mestres de la pròpia Escola. Alt nivell de coneixement dels alumnes. Continuïtat del

Más detalles

IBERSELEX News. (Ultima hora) Setembre. GASVI de Santa Perpètua de Mogoda. dimecres 15 de setembre de 2010

IBERSELEX News. (Ultima hora) Setembre. GASVI de Santa Perpètua de Mogoda. dimecres 15 de setembre de 2010 (Ultima hora) Setembre dimecres 15 de setembre de 2010 GASVI de Santa Perpètua de Mogoda Notícia de la revista l Informatiu Santa Perpètua de Mogoda nº 427, 2-16 Juliol del 2010 1 JJ (Ultima hora) Juny

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2008-9 Departament de Salut La grip és un important problema de salut pública Malaltia infecciosa vírica, molt contagiosa La incidència de grip durant les epidèmies oscil

Más detalles

Nova tarifa metropolitana d una zona a la metròpolis de Barcelona

Nova tarifa metropolitana d una zona a la metròpolis de Barcelona Nova tarifa metropolitana d una zona a la metròpolis de Barcelona L any 2019 s iniciarà amb la nova tarifa metropolitana entre els 36 municipis integrats a l Àrea Metropolitana de Barcelona Es mantenen

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

Telèfon de coneixements Durada prevista de l activitat: Biblioteca Central d Igualada

Telèfon de coneixements Durada prevista de l activitat: Biblioteca Central d Igualada DESCOBRIM LA BIBLIOTECA Fomentar el gust pels contes i descobrir els llibres de coneixements biblioteca, educació infantil INFANTIL (P3, P4 i P5) 1 QUÈ ÉS LA BIBLIOTECA? Conèixer el funcionament de la

Más detalles

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 5 --- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 1 El català, llengua plenament oficial del club. Vetllar perquè la llengua catalana sigui en tots els àmbits la llengua realment

Más detalles

Tema 8: Les forces i les màquines

Tema 8: Les forces i les màquines En aquest tema aprendràs que des de l antiguitat els éssers humans han inventat instruments per facilitar les feines i estalviar-se esforços. Aquests estris que ens ajuden a alleujar i simplicar una feina

Más detalles

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE

Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Ampli boicot de les famílies de Molins a les proves de 3er de primària en rebuig a la LOMCE Aquest dimecres 27 d abril ha estat la jornada central de l objecció de consciència a les proves de tercer de

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 PAU 2008 QÜESTIONS Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 6 SÈRIE 4 Aquestes pautes no preveuen tots els casos que en la pràctica es poden presentar. Tampoc no pretenen donar totes les possibles

Más detalles

DIA MUNDIAL DEL CÀNCER La situació del càncer a la demarcació de Tarragona

DIA MUNDIAL DEL CÀNCER La situació del càncer a la demarcació de Tarragona NOTA DE PREMSA Reus, 4 febrer de 2016 DIA MUNDIAL DEL CÀNCER 2016 La situació del càncer a la demarcació de Tarragona Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Càncer l Hospital Universitari Sant

Más detalles

Presentació 4t informe Central de Resultats: Àmbit hospitalari

Presentació 4t informe Central de Resultats: Àmbit hospitalari 1 Presentació 4t informe Central de Resultats: Àmbit hospitalari Barcelona, 13 de juliol de 2012 2 Quin és el context de l informe? Pla de Salut 2011 2015 (Projecte 9.3) Consolidar l Observatori del Sistema

Más detalles

Venda de proximitat, un bon producte no. és suficient. Com arribar al consumidor

Venda de proximitat, un bon producte no. és suficient. Com arribar al consumidor Venda de proximitat, un bon producte no http://www.youtube.com/watch?v=mzqsvcyt-ge&feature=related és suficient. Com arribar al consumidor Gerard Costa Guix Manlleu, 19 de gener de 2011 Gerard Costa, professor

Más detalles

Accés a la xarxa sense fils de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona. Manual d ús

Accés a la xarxa sense fils de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona. Manual d ús Accés a la xarxa sense fils de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona Manual d ús WINDOWS VISTA Aquest manual pretén ser una guia per tal que els usuaris puguin connectar-se a

Más detalles

JORNADA DE VACUNES CAS : VACUNES EN LA DONA EMBARASSADA I EN L EDAT FÈRTIL. NATALIA ARESTÉ I LLUCH 24 d octubre de 2011

JORNADA DE VACUNES CAS : VACUNES EN LA DONA EMBARASSADA I EN L EDAT FÈRTIL. NATALIA ARESTÉ I LLUCH 24 d octubre de 2011 JORNADA DE VACUNES CAS : VACUNES EN LA DONA EMBARASSADA I EN L EDAT FÈRTIL NATALIA ARESTÉ I LLUCH 24 d octubre de 2011 La setmana passada va venir a la consulta d infermeria referent la Maria amb una petita

Más detalles

Senior. Llibreta de:

Senior. Llibreta de: Senior Llibreta de: 1 Benvingut/a a la teva llibreta diària! Aquesta llibreta es per tu quan entrenis amb MeMotiva. Aquí trobaràs informació sobre la memòria de treball, coneixeràs cóm funciona l entrenament

Más detalles

INDICADORS BÀSICS. VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor

INDICADORS BÀSICS. VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor VI.f.1.4. Llicències de pesca recreativa en vigor Aquest indicador recull el nombre de llicències de pesca recreativa en vigor a Menorca. Segons la llei que regula la pesca marítima, marisqueig i aqüicultura

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Empreses agregadores: Energia renovable, territori i eficiència

Empreses agregadores: Energia renovable, territori i eficiència Empreses agregadores: Energia renovable, territori i eficiència En el marc del Pacte Nacional per a la Transició Energètica: Divulgar en política energètica Pensar en el futur Empreses agregadores: Energia

Más detalles

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible.

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Àlex Serrahima, advocat i propietari. Juan Porras, advocat i cap de serveis del CPF. Les

Más detalles

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables

1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Càlcul 2 1. Continuïtat i ĺımit de funcions de vàries variables Dept. de Matemàtica Aplicada I www.ma1.upc.edu Universitat Politècnica de Catalunya 12 Febrer 2012 Copyleft c 2012 Reproducció permesa sota

Más detalles

Benvolgut Secretari, Aquestes són les esmenes pel Ple de demà DOCUMENT DE RECOLLIDA D OBSERVACIONS

Benvolgut Secretari, Aquestes són les esmenes pel Ple de demà DOCUMENT DE RECOLLIDA D OBSERVACIONS Benvolgut Secretari, Aquestes són les esmenes pel Ple de demà DOCUMENT DE RECOLLIDA D OBSERVACIONS Rec. Nou redactat de les recomanacions / Observacions / Esmenes núm. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona

Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona Eduard Trepat, Tècnic FMR Marc Costa, Tècnic FMR 5 de desembre de 2017, Barcelona 1. Aspectes metodològics de l Observatori 2. Repàs als principals indicadors 3. Dinamisme socioeconòmic del Món Rural Índex

Más detalles

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats Presentació El document que teniu a les mans és la Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats

Más detalles

1. De la recerca científica a la creació d un recurs patrimonial

1. De la recerca científica a la creació d un recurs patrimonial ÍNDEX 1. De la recerca científica a la creació d un recurs patrimonial 2. De la marca Monestir de Sant Pere de Rodes a la marca Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes 3. Un projecte de futur 1. De la

Más detalles

Al Treball en Transport Públic

Al Treball en Transport Públic Al Treball en Transport Públic El Cas de l Aeroport de Barcelona 19 d octubre, 2004 Transport Públic per a tothom 1 . Plantejament L Aeroport del Prat, ha estat, és i serà una de les àrees amb major nombre

Más detalles

HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016

HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016 HORARIS DELS ENTRENAMENTS 2015/2016 HORES DILLUNS DIMARTS DIMECRES DIJOUS DIVENDRES 17-18 H 18-19 H 19-20 H 20-21 H 21-22 H 22-23 H 23-24 H Aleví A Aleví B Aleví C A B Benjamí A Benjamí B Benjamí C Pre-benjamí

Más detalles

2es Jornades de la SCATT III Trobada Programa APSF 3 de juny de Projectes d investigació Carlos Martin Cantera

2es Jornades de la SCATT III Trobada Programa APSF 3 de juny de Projectes d investigació Carlos Martin Cantera 2es Jornades de la SCATT III Trobada Programa APSF 3 de juny de 2011 Projectes d investigació Carlos Martin Cantera Títol: Intervenció sistemàtica sobre tabaquisme en Atenció Primària de Salut: Estudi

Más detalles

Les Garanties en la venda dels béns de consum

Les Garanties en la venda dels béns de consum La gestió de les reclamacions dels consumidors en les empreses dedicades a la venda d electrodomèstics i electrònica Les Garanties en la venda dels béns de consum Barcelona, 29 de novembre de 2016 Normativa

Más detalles

Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall d Conxi Caro Fundació per a la Recerca

Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall d Conxi Caro Fundació per a la Recerca Bloc del Grup de la Informació en Ciències de la Salut (GICS) http://www.cobdc.net/gics/ Collegi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya Elvira V. Santamaria Hospital Universitari Vall

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Manual d accés a les aplicacions

Manual d accés a les aplicacions Manual d accés a les aplicacions Registre de planejament urbanístic de Catalunya Mapa urbanístic de Catalunya Juliol de 2011 1 ÍNDEX 1 REGISTRE DE PLANEJAMENT URBANÍSTIC DE CATALUNYA...4 1.1 DESCRIPCIÓ...4

Más detalles

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits.

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Introducció Teniu oliveres i soleu elaborar oli amb què us abastiu. Però, els dubtes sorgeixen quan teniu excedents... Com

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1)

LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Nom: ACTIVITAT 39 LES LENTS. TEORIA I EXERCICIS (1) Data: LES LENTS 1. RAIGS CONVERGENTS, DIVERGENTS I PARAL LELS Els raigs convergents es dirigeixen tots cap a un punt (convergeixen): Els raigs divergents

Más detalles

EnginyersMail ACCÉS DES DE LA WEB DELS EIC

EnginyersMail ACCÉS DES DE LA WEB DELS EIC EICMIGRA3.0_v7 Act. 23/06/2015 EnginyersMail 3.0 Benvingut/da al nou servei de correu d EnginyersMail 3.0 Per tal d accedir, configurar, etc. la teva bústia, et recomanem llegir detingudament aquest document,

Más detalles

Definició de Transgènic:

Definició de Transgènic: Definició de Transgènic: s'entén com planta transgènica aquella que se li ha modificat la seva informació genètica mitjançant tecnologia del DNA recombinant amb l'objectiu que tingui una característica

Más detalles

GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ

GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ GUIA PRÀCTICA DE TELEFORMACIÓ Manual d ús de la plataforma on-line http://www.adp-informatica.cat 1 INDEX 1. BENVINGUDA... Pàgina 2 2. MATERIAL DIDÀCTIC... Pàgina 3 3. OBJECTIUS I CONTINGUT... Pàgina 3

Más detalles

Salut i Paisatge Urbà Cati Chamorro Servei de Salut Pública Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum.

Salut i Paisatge Urbà Cati Chamorro Servei de Salut Pública Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum. Salut i Paisatge Urbà Cati Chamorro Servei de Salut Pública Gerència de Serveis de Salut Pública i Consum chamorromc@diba.cat PAISATGE I SALUT ELS DETERMINANTS DE LA SALUT ELS DETERMINANTS DE LA SALUT

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles