PROJECTE: L OLFACTE I ELS PERFUMS

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PROJECTE: L OLFACTE I ELS PERFUMS"

Transcripción

1 PROJECTE: L OLFACTE I ELS PERFUMS CP TRAMUNTANA ALUMNES DE CINQUÈ I SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA PER MARGALIDA PARÍS ESTRANY

2 ELS INICIS AQUEST PROJECTE NEIX DURANT EL PRIMER TRIMESTRE A PARTIR DE LA DECISIÓ DE CLAUSTRE DE DUR A TERME UN PROJECTE EN COMÚ ENTRE TOTS ELS ALUMNES DE L ESCOLA, CADA GRUP DINS LES SEVES POSSIBILITATS. AIXÍ, AL TERCER CICLE ELS ALUMNES PLANTEGEN LA PREGUNTA: QUÈ PASSARIA SI NO TINGUÉSSIM NAS?

3 DURANT EL PRIMER TRIMESTRE ESTUDIÀREM TOT EL QUE FA REFERÈNCIA AL SENTIT DE L OLFACTE. AQUEST SEGON TRIMESTRE, COM A CONTINUACIÓ DEL PROJECTE ANTERIOR, HEM VOLGUT ESTUDIAR ELS PERFUMS. PER AQUESTA RAÓ HEM FET UNA CONVERSA PER SABER QUINES INQUIETUDS TENEN ELS INFANTS I ELS SEUS CONEIXEMENTS PREVIS.

4 QUÈ ENS AGRADARIA SABER SOBRE ELS PERFUMS? Qui va inventar els perfums? On? Quan? (Sofia) Els perfums caduquen? (Maria) Qui es posa més perfums, els homes o les dones? (Bàrbara) Què li posen als perfums per fer el color? (Sofia) Com es fabrica un perfum? (Ada) Quins tipus de perfums hi ha? (Clemmie) Necessiten els perfums algun ingredient secret? (Maria) Si poses foc a un perfum, s encén? (Sammy) Hi ha perfums que estiguin formats per animals? (Judit) Quina diferència hi ha entre perfum i colònia? (Martina) Perquè les dones es posen perfum al coll? (Elena M.)

5 DESPRÉS DE VALORAR TOTES LES PROPOSTES, DECIDIM BASAR-NOS EN LA SEGÜENT PREGUNTA: QUI VA INVENTAR ELS PERFUMS? ON? QUAN?

6 QUÈ PRETENEM AMB AQUEST PROJECTE? Conèixer les plantes aromàtiques típiques de Menorca. Utilitzar correctament els instruments necessaris per a fer els experiments. Comprendre les diferències entre sòlid, líquid i gas i les seves característiques bàsiques. Aprendre a diferenciar les mescles homogènies de les heterogènies. Conèixer el concepte de dissolució. Conèixer i diferenciar les diverses tècniques de separació: tamisat, decantació, filtració i destil lació. Diferenciar els canvis físics dels canvis químics en els materials. Identificar els components bàsics d una combustió. Conèixer els orígens i l evolució dels perfums. Elaborar un eix cronològic. Aprendre a fer enquestes i a representar-ne els resultats obtinguts. Comprendre el procés d extracció d oli essencial per a la creació de perfums a partir de la tècnica de la destil lació.

7 CAL TENIR EN COMPTE, RESPECTE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES, QUE A TERCER CICLE ENCARA NO SÓN VIGENTS AQUEST CURS ESCOLAR. PER AQUEST MOTIU NO ESTAN INCLOSES DINS AQUESTA PRESENTACIÓ, PERÒ SI PRESENTS DURANT TOT EL PROCÉS D ENSENYANÇA I APRENENTATGE.

8 ELS CONTINGUTS QUE TREBALLAREM CONEIXEMENT DEL MEDI Sensibilització sobre la importància d assolir conductes que afavoreixin la salut i l adopció d hàbits de neteja, alimentació i prevenció de malalties. Morfologia i funcions de les plantes. La vegetació de Menorca: les plantes aromàtiques. Respecte per la correcta utilització i manteniment de l instrumental emprat en les experiències. Sòlids, líquids i gasos. Característiques bàsiques: forma, volum i massa. Mescles heterogènies i homogènies (dissolucions). Tècniques de separació: tamisat, decantació, filtració i destil lació. Els canvis en els materials: - canvis físics: fusió, solidificació, evaporació i condensació. - canvis químics: la combustió. Principals combustibles. Realització d experiències sobre els canvis d estat dels materials. Invenció i evolució del perfum al llarg del temps. Utilització d eixos cronològics i quadres senzills, per situar-hi els esdeveniments relacionats amb la història dels perfums. Localització sobre el mapa del món dels llocs referits als esdeveniments relacionats amb la història del perfum.

9 LLENGUA CASTELLANA I CATALANA L exposició oral, Tècniques d expressió escrita: el mapa conceptual, el resum i l esquema. Comprensió de textos instructius i expositius. El text escrit com a font d informació. L enquesta. Valoració de la llengua oral i escrita com a instrument de comunicació i investigació. Respecte pel torn de paraula i les intervencions dels companys. Resum de textos orals. Anàlisi, comentari i valoració personal sobre els textos orals i escrits aportant arguments coherents. Ús de la premsa i dels mitjans audiovisuals com a fonts de documentació. MATEMÀTIQUES La mesura del temps. Expressió oral i escrita del procés seguit i l estratègia emprada per dur a terme la mesura del temps. La representació del temps: la línia cronològica. La representació de dades: les taules de freqüència, el diagrama de barres, les coordenades, el concepte de mitjana aritmètica i moda, el gràfic de línia i el gràfic de sectors. Lectura i interpretació de gràfics. Elaboració de gràfics a partir de dades extretes d una enquesta feta a nivell familiar sobre la utilització dels perfums.

10 LES ACTIVITATS DE QUÈ ESTAN FETS ELS PERFUMS? Anàlisi de la informació aportada pels alumnes. ÉS EL MATEIX UN PERFUM QUE UNA COLÒNIA? Tipus de perfums. Diferència entre perfum i colònia. COM ES FAN ELS PERFUMS? Els canvis d estat de la matèria a partir d experiments. El procés de destil lació per obtenir oli essencial. FABRICACIÓ DE PERFUM. A partir de l essència extreta amb la destil lació. ENQUESTA SOBRE LA UTILITZACIÓ DELS PERFUMS EN HOMES I DONES I SOBRE LA PART DEL COS ON ES PERFUMEN. INVESTIGACIÓ: ÉS CERT QUE ELS PERFUMS SÓN INFLAMABLES? Comprovació de les hipòtesis dels alumnes. QUI VA INVENTAR ELS PERFUMS? Història del perfum a través d una línia cronològica. USOS TERAPÈUTICS DELS PERFUMS: L AROMATERÀPIA. Visita d una mare experta en aromateràpia.

11 DE QUÈ ESTAN FETS ELS PERFUMS? N Ada ens du informació que ha trobat sobre els perfums a la Viquipèdia. Entre tots l analitzam i ens adonam que un perfum està principalment format per: Olis essencial, Alcohol, Fixador. Així, fem tres grup a l aula i cada un cerca informació sobre un dels tres components dels perfums i després ho explicarà a la resta dels companys.

12

13

14

15 INVESTIGAM: ÉS CERT QUE ELS PERFUMS SÓN INFLAMABLES? PER COMENÇAR, CADA GRUP DISSENYA EL SEU EXPERIMENT PER COMPROVAR SI ELS PERFUMS SÓN INFLAMABLES O NO. AIXÍ, FEM 4 GRUPS DE FEINA.

16 GRUP 1

17 GRUP 2

18 GRUP 3

19 GRUP 4

20 DUIM A TERME ELS EXPERIMENTS DISSENYATS I EN TREIM CONCLUSIONS GRUP 1

21

22 GRUP 2

23

24 GRUP 3

25

26 GRUP 4

27

28 COM HEM DOCUMENTAT LES SITUACIONS D APRENENTATGE? A través de l observació directa i la presa de notes a la llibreta de projectes. A través de la transcripció i l anàlisi de converses fetes a l aula. A través del recull de fotos i vídeos. A través del recull de les feines fetes pels alumnes (fotocòpies o originals). A través de la posada en comú dels projectes a les reunions d etapa.

29 CRITERIS I INSTRUMENTS D AVALUACIÓ ELS CRITERIS D AVALUACIÓ SÓN CONSENSUATS AL PRINCIPI DEL PROJECTE A TRAVÉS D UNA CONVERSA A L AULA. INSTRUMENTS DELS ALUMNES: AUTOAVALUACIÓ I AVALUACIÓ DEL MESTRE. INSTRUMENTS DEL MESTRE, DE LES PROPOSTES DIDÀCTIQUES I DEL PROCÉS D APRENENTATGE: A PARTIR DE LES NOTES PRESES A LA LLIBRETA DE PROJECTES.

30 COM VOLEM DONAR A CONÈIXER LA FEINA QUE HEM FET? A PARTIR D UNA CONVERSA EN GRUP SURT LA IDEA DE PREPARAR UN MOVIE MAKER PER A ENSENYAR ALS PARES LA FEINA QUE HEM FET. TAMBÉ SURT LA IDEA DE PREPARAR UNA GINKANA PER A TOTS ELS FILLETS I FILLETES DE L ESCOLA PERQUÈ TENGUIN UNS BONS CONEIXEMENTS SOBRE L OLFACTE I LES OLORS. TOT AIXÒ HO FAREM AL FINAL DEL TRIMESTRE, LA DARRERA SETMANA DE CLASSE. PREPARAREM UN DOSSIER AMB TOTES LES FEINES ESCRITES QUE TENIM.

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Higiene del medi hospitalari i neteja del material

Higiene del medi hospitalari i neteja del material Sanitat Higiene del medi hospitalari i neteja del material CFGM.1601.C06/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu

EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que. envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu EXPERIMENTE M! Durant l etapa de l educació primària, la descoberta de l entorn que envolta els infants és un dels àmbits més importants en el seu desenvolupament personal i social. Els experiments i activitats

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA.

UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. UNITAT 2 : LA MATÈRIA : COM ES PRESENTA. Conceptes 1. *Substàncies pures i mescles. 2. *Classificació de les substàncies pures: elements i compostos. 3. *Classificació de les mescles: mescles homogènies

Más detalles

Què és la Motxilla Bioclimàtica?

Què és la Motxilla Bioclimàtica? Què és la Motxilla Bioclimàtica? LA MOTXILLA BIOCLIMÀTICA, és un programa educatiu promogut pel Camp d Aprenentatge de Juneda, les Obagues eines educatives, l associació Lo Secanet i la Universitat de

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA

ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA ACTA DE LA REUNIÓ DE LA PROFESSORA ESPECIALISTA DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA AMB ELS PROFESSORS DE SECUNDÀRIA Data: 7 de novembre de 2013 Lloc: aula A01 de l edifici G. M. de Jovellanos Hora d inici:

Más detalles

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Esquema de les competències avaluades Obtenció d informació - Localitzar informació explícita - Identificar

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Tècniques de cerca efectiva

Tècniques de cerca efectiva Bloc 2. Massa informació i poc temps Tècniques de cerca efectiva Gemma Mascaró Cristina Clotet Biblioteca de la UVic OBJECTIUS Després de completar aquesta activitat has de ser capaç de: Desenvolupar una

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

RESUM DEL TREBALL. Projecte: La televisió - Classe de 3r de l escola Cossetània

RESUM DEL TREBALL. Projecte: La televisió - Classe de 3r de l escola Cossetània RESUM DEL TREBALL Projecte: La televisió - Classe de 3r de l escola Cossetània Objectius de l activitat Aquest projecte ha estat vinculat a l aprenentatge i la introducció del llenguatge audiovisual a

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgació Grup d Innovació Docent : Trans@net Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgacio. Grup d Innovació docent

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

Grup de treball de competències bàsiques EXPRESSIÓESCRITA SE Montcada Vallès Occidental VI INS La Ribera

Grup de treball de competències bàsiques EXPRESSIÓESCRITA SE Montcada Vallès Occidental VI INS La Ribera Grup de treball de competències bàsiques EXPRESSIÓESCRITA SE Montcada Vallès Occidental VI INS La Ribera Alex Martín Chazeaud i Neus Vilademunt Vilamitjana Curs 2011-2012 Inspecció LIC-CRP-EAP Formadora:

Más detalles

TINGUEM CURA DEL PLANETA

TINGUEM CURA DEL PLANETA Conferència internacional de joves TINGUEM CURA DEL PLANETA Aprenent a participar Per què? Orígens Brasil, any 2003 Objectiu Incentivar les escoles a realitzar conferències de medi ambient sobre els problemes

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

Projecte: La Prehistòria

Projecte: La Prehistòria Projecte: La Prehistòria Els nens i nenes de la classe de 5è hem fet un projecte sobre la Prehistòria. L activitat ha tingut una duració d unes 25 sessions i s ha dut a terme durant el segon trimestre.

Más detalles

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina.

ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. ELS DINOSAURES PER: Laura Muñoz Molina. Curs DEI2 Recursos TAC i estratègies per a l'educació Infantil. Centre d interès: Els dinosaures. Aquests centre d interès ha estat treballat amb nens i nenes d

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

Família i Escola Junts X l educació

Família i Escola Junts X l educació Presentació del web Família i Escola Junts X l educació Amb la col laboració del Departament de Benestar Social i Família i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya 15 de setembre de 2011

Más detalles

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA

EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA EFICIENCIA I GESTIÓ ESPORTIVA A2 Autoavaluació en la gestió d una instal.lació esportiva Organitza: GERÈNCIA DE SERVEIS D ESPORTS Dates: - 28 d abril (matí i tarda) 19 i 26 de maig, 2 de juny de 2015 (matí)

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses.

Les dissolucions, de la mateixa manera que qualsevol mescla, poden ser sòlides, líquides o gasoses. LES DISSOLUCIONS Definició: una dissolució és una mescla homogènia formada per un component majoritari, que s'anomena dissolvent, i una o diverses substàncies que es troben dissoltes, que s'anomenen soluts.

Más detalles

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D 1/8 Es disposen en grups de tres o quatre i se ls fa lliurament del dossier. Potser és bona idea anar donant per parts, segons l

Más detalles

QUINES SÓN LES MILLORS CONDICIONS PERQUÈ APAREGUIN FONGS?

QUINES SÓN LES MILLORS CONDICIONS PERQUÈ APAREGUIN FONGS? QUINES SÓN LES MILLORS CONDICIONS PERQUÈ APAREGUIN FONGS? ENCONTRE D EXPERIÈNCIES COSMOCAIXA 3 DE MAIG DE 2016 6è ESCOLA CERVANTES. BARCELONA. PER QUÈ SURTEN FONGS? VAM PENSAR ENTRE TOTS DIFERENTS VARIABLES

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

COL LEGI INTERNACIONAL SEK-CATALUNYA ÁMBITO CIENTIFICO TÉCNICO MATEMÁTICAS 3ESO 2010/2011 SEK-CATALUNYA SISTEMA EDUCATIU SEK. Aula

COL LEGI INTERNACIONAL SEK-CATALUNYA ÁMBITO CIENTIFICO TÉCNICO MATEMÁTICAS 3ESO 2010/2011 SEK-CATALUNYA SISTEMA EDUCATIU SEK. Aula SEK-CATALUNYA COL LEGI INTERNACIONAL SISTEMA EDUCATIU SEK Aula INTEL LIGENT AUTOAVALUACIÓ PRIMERA. Ámbito Científico Técnico Curso: 3ESO Materia: Matemáticas PAI Alumno 1 1.-CRITERIS D AVALUACIÓ: CRITERI

Más detalles

Quaderns. d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA T E X T G R U P QUADERNS PER A TREBALLAR QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA

Quaderns. d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA T E X T G R U P QUADERNS PER A TREBALLAR QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA Quaderns d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA L E C T O G R U P QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA QUADERNS PER A RESOLDRE PROBLEMES MATEMÀTICS T E X T G R U P QUADERNS D EXPRESSIÓ ESCRITA QUADERNS PER A TREBALLAR

Más detalles

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics

L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge: experiència en els nivells bàsics CNL Vallès Occidental 3 Maria Badia, Montserrat Campoy i Palmira Freixa 1 L ús del diari d aula com a eina d aprenentatge:

Más detalles

Administrar comptes d'usuari en Windows 7

Administrar comptes d'usuari en Windows 7 Administrar comptes d'usuari en Windows 7 És convenient crear un compte d'usuari per a cada persona que utilitza un mateix ordinador. Bàsicament existeixen dos tipus de comptes d'usuaris: usuaris normals

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen.

El llenguatge és més necessari com més relacions grupals hi hagi entre els éssers vius que l utilitzen. EL LLENGUATGE El llenguatge és qualsevol sistema natural de comunicació i d expressió. Es pot parlar de llenguatge animal i de llenguatge humà. El llenguatge és més necessari com més relacions grupals

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

La Competència digital i les TAC. Jordi Vivancos Gener 2009

La Competència digital i les TAC. Jordi Vivancos Gener 2009 La Competència digital i les TAC Jordi Vivancos Gener 2009 Guió Aproximació a les Competències bàsiques La Competència digital Perspectives i mirades de les TAC Currículum i legislació educativa LGE 1970

Más detalles

COM DESENVOLUPAR UN PLA LECTOR?

COM DESENVOLUPAR UN PLA LECTOR? COM DESENVOLUPAR UN PLA LECTOR? Índex Pla lector Educació Primària: Què No és un Pla lector? Què és un Pla lector? Quins objectius ha de treballar un Pla Lector? Què fem pel Pla lector? En quin grau hi

Más detalles

COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL. Escola Rosella Viladecavalls

COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL. Escola Rosella Viladecavalls COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL Escola Rosella Viladecavalls Què és? La competència lingüística audiovisual és l habilitat que han de tenir els alumnes de primària per saber comunicar-se utilitzant

Más detalles

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Cursos de formació del professorat La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Idioma de les sessions Català. Sector educatiu dels participants Professors de català per a estrangers

Más detalles

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS Organització i grup impulsor Charo Tomàs Núria Gres Dos plans complementaris PLA ESTRATÈGIC 2005-10 PROJECTE DE QUALITAT I MILLORA

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 S E G M E N T A C I Ó

FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 S E G M E N T A C I Ó FASE 2a. ESTRATÈGICA ESQUEMA PMK PAS 4 S E G M E N T A C I Ó 4.1 Públic Objectiu Són els segments de mercat seleccionats per la destinació, amb els quals operarà. Importància de la selecció. Bon coneixement

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball

T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball T.10.- Anàlisi i descripció de llocs de treball Anàlisi i descripció de llocs de treball 1. Objectius 2. Utilitats 3. Definicions 4.Procés i característiques 5.Interrogants que s han de respondre 6. Bibliografia

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

Instal lacions solars fotovoltaiques

Instal lacions solars fotovoltaiques Electricitat i electrònica Instal lacions solars fotovoltaiques CFGM.EE10.M06/0.09 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Instal lacions solars

Más detalles

https://sites.google.com/a/xtec.cat/elpesdelsmotxilles/

https://sites.google.com/a/xtec.cat/elpesdelsmotxilles/ Títol El pes de les motxilles Guia didàctica per a professorat: https://sites.google.com/a/xtec.cat/elpesdelsmotxilles/ Accés al recurs web per l alumnat: http://motxilles.weebly.com/ Autor Dídac Chias

Más detalles

DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT

DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT DESCOBRIM LLIÇÀ D AMUNT Descobrir l'entorn del municipi. Donar a conèixer part del patrimoni històric, cultural i natural de Lliçà d'amunt. Prendre consciència de pertànyer a una localitat. Integrar-se

Más detalles

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

ATENCIÓ HOSPITALÀRIA PLA D ENQUESTES DE SATISFACCIÓ D ASSEGURATS DEL CATSALUT PER LÍNIA DE SERVEI ATENCIÓ HOSPITALÀRIA RESULTATS ENQUESTES EN LÍNIA HOSPITAL DOS DE MAIG Subdirecció Gerència d Atenció Ciutadana - Unitat de

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia P08/93143/01581

El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia P08/93143/01581 El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia P08/93143/01581 FUOC P08/93143/01581 2 El viatge multimèdia: de la foto al clip multimèdia FUOC P08/93143/01581 El viatge multimèdia: de la foto al clip

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats

Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats Avaluació anual de centres (AVAC) Novetats 2015-2016 Inspecció d Educació a Lleida PLENARI DIRECTORS/ES PRIMÀRIA Lleida, 6 d octubre de 2015 Informació per als centres Octubre 2015 Justificació de l actuació

Más detalles

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA El nen s esforça i se n surt prou bé tant en l escriptura com parlant ORDRE ENS/164/2016, de 14 de

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA

Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA Educació PRIMÀRIA MATERIALS PER DESENVOLUPAR LES COMPETÈNCIES LECTORA I MATEMÀTICA Índex 2 Fitxes de Comprensió lectora 3 Lectures 3 La nau dels llibres 4 Pla lector 6 Ortografia 7 Cal ligrafia 8 Referència

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval

Taller. Els vitralls: una artesania d època medieval Taller Els vitralls: una artesania d època medieval GUIÓ DEL TALLER ELS VITRALLS: UNA ARTESANIA D ÈPOCA MEDIEVAL INTRODUCCIÓ A l època medieval, període de poder i de comerç, la vida quotidiana s organitzava

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària.

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. Benvolgut/da director/a, Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. L'informe conté uns gràfics que situen en els

Más detalles

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE

ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE ESTUDI D UNA FACTURA PREU PER UNITAT D UN PRODUCTE i 1-Observa la factura 2-Tria un producte 3-Mira quin és l IVA que s aplica en aquest producte i calcula l 4-Mira el descompte que s aplica en aquest

Más detalles

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA Parts promotores implicades Subdirecció general de Seguretat i Salut laboral del Departament de treball. Centre de Seguretat i Salut laboral (Tècnics psicosocial).

Más detalles