Immobilitzat no financer actiu i passiu corrent i patrimoni net

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Immobilitzat no financer actiu i passiu corrent i patrimoni net"

Transcripción

1 Immobilitzat no financer actiu i passiu corrent i patrimoni net Francisco José Barraguer Sole

2 Índex Introducció 3 Objectius 4 1. Immobilitzat no financer Immobilitzat material Compra de l'immobilitzat Donacions Producció Permutes 7 2. Actiu i passiu corrent Existències Comptes a cobrar i pagar Efectiu 9 3. Patrimoni net Fons propis Ajustos per canvis de valor Subvencions, donacions i llegats rebuts 10

3 Introducció 3 Introducció Les empreses faciliten periòdicament la informació economicofinancera a la resta d agents econòmics. Aquesta informació ha experimentat una evolució al llarg dels anys, transformant-se en més transparent i entenedora per a terceres persones interessades. El nou pla vol aconseguir que aquesta informació sigui més fiable, transparent i comparable i el patrimoni estigui valorat al valor actual: això fa que la informació que reben aquestes terceres persones sigui més fàcil d interpretar. La normativa comptable intenta buscar la imatge fidel del patrimoni de la empresa. L'objectiu de l'auditoria és expressar una opinió del grau en què els comptes anuals expressen la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats i els recursos obtinguts i aplicats en el període examinat d'acord amb un marc comptable. En l'apartat "Immobilitzat no financer", presentarem les normes de l immobilitzat material, intangible, de les donacions, de les permutes, i dels arrendaments financers i operatius..., sense oblidar les amortitzacions, els deterioraments i els ajustaments per canvis de valor. En l'apartat "Actiu i passiu corrent", ens centrarem en les existències, tant comprades com produïdes. També analitzarem els comptes a cobrar i a pagar, i el tractament de la tresoreria. En l'apartat "Patrimoni net" veurem que està format pels fons propis, les subvencions, les donacions i els llegats i que constitueixen la participació dels propietaris de l'organització en el seu finançament. Per poder progressar en els coneixements presentats en aquesta unitat, és indispensable fer tots els exercicis proposats. Per treballar els continguts d'aquesta unitat, és convenient anar fent les activitats i els exercicis d'autoavaluació, i llegir els annexos. En el cas la unitat "L'anàlisi estadística aplicada a la investigació social", disposeu d'un recurs de contingut que us ajudarà a practicar el nucli d'activitat.

4 Objectius 4 Objectius En acabar aquesta unitat heu de ser capaços del següent: 1. Diferenciar els comptes que formen l'immobilitzat no financer. 2. Conèixer les normes de comptabilització segons el PGC. 3. Diferenciar conceptes relacionats amb actius corrents, passius corrents i net patrimonial. 4. Saber aplicar els principis comptables del PGC. 5. Conèixer quins són els ajustaments corresponents en cada cas.

5 1. Immobilitzat no financer 1.1. Immobilitzat material 5 1. Immobilitzat no financer Els immobilitzats són actius (béns o drets) que s'espera que contribueixin al desenvolupament de l'activitat de l'empresa i al sosteniment del cicle d'explotació de manera duradora (són inversions permanents). Habitualment, es transformen en liquiditat utilitzant-los en l'activitat productiva; en el cas dels immobilitzats depreciables, incorporant-ne el consum (depreciació) al cost dels béns venuts o serveis prestats. La destinació habitual no és la venda; aquest tipus d'operació només es dóna de manera esporàdica, ja que l'empresa es dedica a altre tipus d'activitat Immobilitzat material Són elements patrimonials tangibles, mobles o immobles que es convertiran en disponible a llarg termini, recollits en el subgrup 21 del PGC. Norma de registre i valoració 2a del Pla general de comptabilitat: immobilitzat material. Valoració inicial: Preu d adquisició Cost de producció Permutes Aportacions de capital no dineràries Valoració posterior: Amortitzacions Deteriorament de valor Baixa

6 1.2. Compra de l'immobilitzat 1.3. Donacions 6 Norma de registre i valoració 3a del Pla general de comptabilitat: normes particulars sobre immobilitzat material. Norma de registre i valoració 8a del Pla general de comptabilitat: arrendaments i altres operacions de naturalesa similar. Arrendament financer Arrendament operatiu Venda amb arrendament financer posterior Arrendament de terrenys i edificis Norma de registre i valoració 22a del Pla general de comptabilitat: canvis en criteris comptables, errors i estimacions comptables Compra de l'immobilitzat Preu d'adquisició Preu de compra despeses fins la posada en funcionament descomptes a la factura, excepte les despeses financeres (préstecs inferiors a 1 any). Si el muntatge és superior a 1 any s'inclouen com a despeses Donacions Quan es rep un element d'immobilitzat sense contraprestació monetària. Aquest tipus de transacció és bastant inusual entre empreses amb ànim de lucre. L'empresa que dóna el bé registra comptablement: La baixa de l'immobilitzat referit pel seu valor net comptable. Simultàniament, reflecteix una despesa extraordinària per una quantia idèntica. L'empresa beneficiària de la donació reflecteix:

7 1.4. Producció 1.5. Permutes 7 L'alta del bé pel seu valor venal, que és el preu que estaria disposat a pagar un adquirent eventual tenint en compte l'estat i el lloc en què es trobi aquest bé. Al mateix temps, s'abona un compte del subgrup 13 del PGC, Ingressos a distribuir en diversos exercicis Producció El cost de producció d'un element de l'immobilitzat està format pels següents conceptes: Preu d'adquisició de les matèries primeres i altres matèries consumibles. + Costos directes imputables a la producció de l'element. + Costos indirectes corresponents al període de producció que siguin imputables. + Despeses financeres (quan el període de producció és superior a 1 any). + Valor actual de les obligacions futures (costos de restauració o desmantellament) Permutes Un bé de l'immobilitzat s'adquireix per permuta quan es rep a canvi del lliurament d'altres béns o d'una combinació d'altres béns i actius monetaris. Les permutes poden tenir caràcter comercial o no comercial. Es considera comercial si compleix les dues condicions següents: 1. La configuració dels fluxos d'efectiu dels actius permutats difereix. 2. El valor actual dels fluxos d'efectiu de les activitats de l'empresa es modifica. En cas contrari, la permuta es considera no comercial i l'element rebut ha de valorar-se pel valor comptable de l'element lliurat més les contrapartides monetàries lliurades.

8 2. Actiu i passiu corrent 2.1. Existències 2.2. Comptes a cobrar i pagar 8 2. Actiu i passiu corrent L'actiu corrent està format per tots els elements patrimonials que representen diners o que l'empresa podria convertir fàcilment en efectiu a curt termini i que li permetran portar a terme la seva activitat quotidiana. El passiu corrent contempla els deutes que genera l'empresa per cobrir les necessitats immediates, deutes a curt termini Existències Les existències estan formades per l'aprovisionament i les vendes de l'empresa i totes les operacions relacionades amb aquesta activitat. Les existències són productes: a) Adquirits per l'empresa per: Tornar a ser venuts sense transformació. Per ser incorporats als procés productiu. b) Obtinguts per l'empresa en el seu procés productiu. Norma de registre i valoració 10a del Pla general de comptabilitat: existències. Norma de registre i valoració 14a del Pla general de comptabilitat: ingressos per vendes i prestació de serveis. Norma de registre i valoració 15a del Pla general de comptabilitat: provisions i contingències Comptes a cobrar i pagar Els comptes a cobrar i a pagar estan formats pels creditors i deutors per operacions comercials. Recollides en el PGC, en el grup 4.

9 2.3. Efectiu 9 Norma de registre i valoració 11a del Pla general de comptabilitat: moneda estrangera Efectiu Sota aquest concepte el PGC recull les disponibilitats de mitjans líquids a caixa i els saldos dels comptes corrents a la vista que l'empresa té en les institucions financeres. El PGC, les recull en el grup 5.

10 3. Patrimoni net 3.1. Fons propis 3.2. Ajustos per canvis de valor 3.3. Subvencions, donacions i llegats rebuts Patrimoni net El patrimoni net està format per: Fons propis Ajustos per canvis de valor Subvencions, donacions i llegats rebuts 3.1. Fons propis També anomenats fons de finançament propis. estan formats pels recursos aportats pel titular de l'empresa si es tracta d'una empresa individual, o pels socis o accionistes si es tracta d'una societat, i els recursos generats per la pròpia empresa que rep el nom d'autofinançament. Regulat per la norma de registre i valoració 17a del Pla general de comptabilitat: transaccions amb pagament basats en instruments de patrimoni. Articles del 163 al 170 del TRLSA (disminució de capital d una societat). Articles del 212 al 217 del TRLSA (aprovació dels comptes anuals) Ajustos per canvis de valor En aquest epígraf figuren els canvis de valor dels instruments de cobertura d'inversió neta en un negoci a l'estranger que, d'acord amb les normes de registre i valoració, s'han d'imputar al patrimoni net Subvencions, donacions i llegats rebuts Una subvenció és un ajut financer atorgat per una persona jurídica pública amb una intenció liberal.

11 11 Norma de registre i valoració 18a del Pla general de comptabilitat: subvencions, donacions i llegats rebuts. Subvencions, donacions i llegats atorgats per tercers diferents dels socis o propietaris. Subvencions, donacions i llegats atorgats per socis o propietaris.

Índex. Presentació REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9

Índex. Presentació REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9 Índex Presentació... 7 19884 REIAL DECRET 1514/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla general de comptabilitat... 9 Introducció... 21 Primera part. Marc conceptual de la comptabilitat... 41

Más detalles

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2017

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2017 BALANÇ A 31 DE DESEMBRE ACTIU 2017 2016 A) ACTIU NO CORRENT 3.796.709,61 3.665.508,28 I. Immobilitzat intangible 5 170.721,21 181.084,26 3. Patents, llicències, marques i similars 50.092,00 50.367,87 5.

Más detalles

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2016

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2016 BALANÇ A 31 DE DESEMBRE ACTIU 2016 2015 A) ACTIU NO CORRENT 3.665.508,28 3.751.333,40 I. Immobilitzat intangible 5 181.084,26 195.687,05 3. Patents, llicències, marques i similars 50.367,87 50.663,03 5.

Más detalles

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l'exercici 2010.

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l'exercici 2010. DE LA FUOC 2010 Introducció Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l'exercici 2010. Com en anys anteriors, la firma Faura-Casas,

Más detalles

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2015

BALANÇ A 31 DE DESEMBRE EXERCICI 2015 BALANÇ A 31 DE DESEMBRE ACTIU 2015 2014 A) ACTIU NO CORRENT 3.751.333,40 3.345.803,74 I. Immobilitzat intangible 5 195.687,05 183.270,65 3. Patents, llicències, marques i similars 50.663,03 51.175,54 5.

Más detalles

Com interpretar els comptes que prepara el meu gestor? Alejandro Sevy Elías Estay Grupo Consultor, S.L.

Com interpretar els comptes que prepara el meu gestor? Alejandro Sevy Elías Estay Grupo Consultor, S.L. Com interpretar els comptes que prepara el meu gestor? Alejandro Sevy Elías Estay Grupo Consultor, S.L. Darrera revisió: 22/04/2014 1. Principis comptables i imatge fidel OBJETIUS COMPTABILITAT Presa de

Más detalles

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011.

Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011. MEMÒRIA ECONÒMICA DE LA FUOC 2011 Introducció Tot seguit es presenten les dades econòmiques de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, corresponents a l exercici 2011. La firma Deloitte,

Más detalles

Model abreujat per a la presentació dels comptes anuals

Model abreujat per a la presentació dels comptes anuals Model abreujat per a la presentació dels comptes anuals G145CTC-046-00 Model de comptes anuals abreujats/pimes 1. Balanç de situació Societat Exercici G145CTC-046-00 úm. de compte Actiu A) ACTIU O CORRET

Más detalles

21. Moneda estrangera

21. Moneda estrangera 21. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 21.3 2. Norma de registre i valoració núm. 13 de a. Conceptes 21.4 b. Normes de valoració 21.4 c. Novetats 21.5 3. Aspectes a considerar i importància

Más detalles

Comptabilitat General i Anàlisi de balanços Consorci-2016 Programes formatius 1 Comptabilitat general i Anàlisi de Balanços Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per

Más detalles

El Balanç representa el patrimoni de l empresa en un moment de determinat, generalment a 31 de desembre.

El Balanç representa el patrimoni de l empresa en un moment de determinat, generalment a 31 de desembre. El balanç 1. Els Comptes anuals Els comptes anuals representen la informació síntesi que s elabora al tancament de l exercici comptable. Els Comptes anuals del PGC 07 són: Balanç Pèrdues i guanys. Estat

Más detalles

Índex. Introducció... 21

Índex. Introducció... 21 001-020 PGC Català Pymes 15/2/08 09:20 Página 3 Índex REIAL DECRET 1515/2007, de 16 de novembre, pel qual s aprova el Pla General de Comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses i els criteris comptables

Más detalles

de continguts Extres Objectius Casos pràctics Exercicis proposats

de continguts Extres Objectius Casos pràctics Exercicis proposats 3 Balanç de situació Índex de continguts 3.1 balanç de situació 3.2 forma del balanç de situació 3.2.1 estructura de l actiu en el balanç 3.2.2 estructura del patrimoni net en el balanç 3.2.3 estructura

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT

ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT ECONOMIA DE L EMPRESA 2 BATXILLERAT Unitat 1 EL PATRIMONI I LA COMPTABILITAT El patrimoni empresarial El patrimoni empresarial és el conjunt de béns, drets i obligacions que té una empresa degudament valorats

Más detalles

Comptes anuals exercici 2012

Comptes anuals exercici 2012 Comptes anuals exercici 2012 Aprovat pel Consell Social en sessió 22.07.2013 Índex Comptes anuals 2012 pàg. Balanç 1 Compte del resultat economicopatrimonial 3 Estat de liquidació del pressupost A. Liquidació

Más detalles

7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT PERIODIFICACIONS

7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT PERIODIFICACIONS 7. OPERACIONS DE TANCAMENT DE L EXERCICI 7.1 ESQUEMA DE LES OPERACIONS PREVIES AL TANCAMENT 7.1.4. PERIODIFICACIONS MARIA PETRA SAIZ ANTÓN 1.DESPESES I INGRESSOS ANTICIPATS. Despeses no financeres anticipades

Más detalles

Pla d Empresa. Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci:

Pla d Empresa. Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci: Pla d Empresa Nom de l'emprenedor: Lloc i data de naixement: Adreça: Codi Postal i Municipi: Telèfon de contacte: Tipus de Negoci: Índex Resum 3 Persona emprenedora 4 Característiques personals 4 Motivació

Más detalles

COMPF1 - Comptabilitat Financera I

COMPF1 - Comptabilitat Financera I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2013 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA PER AL 2017 (PROJECTE) ESTATS FINANCERS DE SOCIETATS I ALTRES ENTITATS DEL SECTOR PÚBLIC

PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA PER AL 2017 (PROJECTE) ESTATS FINANCERS DE SOCIETATS I ALTRES ENTITATS DEL SECTOR PÚBLIC ESTATS FINANCERS DE SOCIETATS I ALTRES ENTITATS DEL SECTOR PÚBLIC Subsector fundacions Departament d'empresa i Coneixement Entitat: Fundació Centre de Regulació Genòmica (CRG) (7580) BALANÇ Imports en

Más detalles

COMPTE D'EXPLOTACIÓ 2018 D 30 EXISTÈNCIES, SALDOS INICIALS 60 COMPRES (MENYS DEVOLUCIONS I "RAPPELS" 1.615.000,00 DE COMPRES) 62 SERVEIS EXTERIORS 1.581.000,00 63 TRIBUTS 25.000,00 64 DESPESES DE PERSONAL

Más detalles

Comptabilitat Financera I. Codi: Crèdits: 6. Titulació Tipus Curs Semestre Comptabilitat i Finances OB 1 2

Comptabilitat Financera I. Codi: Crèdits: 6. Titulació Tipus Curs Semestre Comptabilitat i Finances OB 1 2 2017/2018 Comptabilitat Financera I Codi: 102128 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501231 Comptabilitat i Finances OB 1 2 Professor de contacte Nom: Francesc Gómez Valls Correu electrònic: Francesc.Gomez@uab.cat

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA Temaris i estructura de l examen

ECONOMIA DE L EMPRESA Temaris i estructura de l examen UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI Centre d Atenció als Estudiants ECOIA DE L EMPRESA Temaris i estructura de l examen 1. La informació econòmica i financera a l empresa 1. La comptabilitat: concepte i objectius.

Más detalles

Universitat Pompeu Fabra. Comptabilitat Financera I. Pla Docent Curs Professors Llorenç Bagur

Universitat Pompeu Fabra. Comptabilitat Financera I. Pla Docent Curs Professors Llorenç Bagur Universitat Pompeu Fabra Comptabilitat Financera I Pla Docent Curs 2011-12 Professors Llorenç Bagur (llorenç.bagur@upf.edu) INTRODUCCIÓ Aquesta assignatura és la continuació de l assignatura Introducció

Más detalles

COMPTE DE PÈRDUES I GUANYS

COMPTE DE PÈRDUES I GUANYS COMPTE DE PÈRDUES I GUANYS Esborrar Dades A) OPERACIONS CONTINUADES 1.Import net de la xifra de negocis -5.000,00 a) Vendes 0,00 7000-Vendes de mercaderies 7010-Vendes de productes acabats 7020-Vendes

Más detalles

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL CRITERIS D'AVALUACIÓ Departament Cicle Formatiu Administratiu CFGS Administració i Finances M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DEL MÒDUL PROFESSIONAL NOTA FINAL DE CURS

Más detalles

Societat Municipal de Comunicació de Terrassa SA Canal Terrassa TV 95.2 Ràdio Terrassa Digital Cinema Catalunya Club Catalunya

Societat Municipal de Comunicació de Terrassa SA Canal Terrassa TV 95.2 Ràdio Terrassa Digital Cinema Catalunya Club Catalunya COMPTE D'EXPLOTACIÓ 2014 SOCIETAT MUNICIPAL DE COMUNICACIO DE TERRASSA, SA D 30 EXISTÈNCIES, SALDOS INICIALS 60 COMPRES (MENYS DEVOLUCIONS I "RAPPELS" DE COMPRES) 30.115,00 62 SERVEIS EXTERIORS 455.490,00

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) 1. Classifica les fonts següents de finançament segons els diferents criteris: a) Descompte d una lletra b) Reserva legal c) Amortitzacions d) Capital social e) Emprèstit

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

[Guia Pla econòmic financer]

[Guia Pla econòmic financer] [Guia Pla econòmic financer] 1. Índex pla econòmic financer 2. Inversions a. Inversions generals b. Inversions en I+D 3. Amortitzacions a. Amortitzacions generals b. Amortitzacions d I+D 4. Finançament

Más detalles

Comptabilitat Financera

Comptabilitat Financera Plà d activitat docent Comptabilitat Financera Estudi: ADE/ Economia Codi: 20691 Curs: tercer o quart Trimestre: tercer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Más detalles

Administració. Auditoria CFGS.0252.C09/0.11. Administració i finances

Administració. Auditoria CFGS.0252.C09/0.11. Administració i finances Administració CFGS.0252.C09/0.11 Administració i finances Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l'institut Obert de Catalunya. Coordinació de continguts Blanca Lluveras Puig Redacció

Más detalles

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1

Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 Prova d accés a la Universitat (2010) Economia de l Empresa Criteris específics de correcció Model 1 1. Puntuació Ambdues opcions de l examen consten de cinc qüestions: dues de pràctica (resolució de dos

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ COMPTES ANUALS

UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ COMPTES ANUALS UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ COMPTES ANUALS EXERCICI 2013 UNIVERSITAT JAUME I DE CASTELLÓ Comptes Anuals - Exercici 2013 - I N D E X I.) BALANÇ 3 II.) COMPTE DEL RESULTAT ECONÒMIC-PATRIMONIAL 5 III.)

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

COMPTE D'EXPLOTACIÓ 2018 SOCIETAT MPAL. HABITATGE D 30 EXISTÈNCIES, SALDOS INICIALS 60 COMPRES (MENYS DEVOLUCIONS I "RAPPELS" DE COMPRES) 62 SERVEIS EXTERIORS 891.074,00 63 TRIBUTS 430.000,00 64 DESPESES

Más detalles

ESTAT DE PREVISIÓ D'INGRESSOS I DESPESES DE L'EXERCICI 2.017

ESTAT DE PREVISIÓ D'INGRESSOS I DESPESES DE L'EXERCICI 2.017 ESTAT DE PREVISIÓ D'INGRESSOS I DESPESES DE L'EXERCICI 2.017 De conformitat amb l'establert en l'article 164 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'hisendes Locals,

Más detalles

MEMÒRIA Per tant la fundació treballa i avança en diverses actuacions les quals es troben en diferents fases de planificació i execució:

MEMÒRIA Per tant la fundació treballa i avança en diverses actuacions les quals es troben en diferents fases de planificació i execució: MEMÒRIA 2015 1. ACTIVITAT DE LA FUNDACIÓ PAISATGE URBA DE LLEIDA Les línies d actuació de la Fundació són les següents: Impulsar les actuacions privades de conservació i millora del paisatge urbà. Orientar

Más detalles

Ajuntament de Santa Oliva

Ajuntament de Santa Oliva ANNEX L Objecte és l'assessorament a la intervenció municipal de l'ajuntament de Santa Oliva i suport sobre normativa comptable que comprendran els serveis que es detallen: I.- ASSESSORAMENT A LA INTERVENCIÓ

Más detalles

Gemma Sala Auditora de Comptes

Gemma Sala Auditora de Comptes Gemma Sala Auditora de Comptes gs@legalbarcelona.com ESTATS FINANCERS Conjunt de documents que recopilen la informació econòmica i financera d'una empresa i que tenen com a objectiu donar una visió general

Más detalles

7.4. EL ROMANENT DE TRESORERIA

7.4. EL ROMANENT DE TRESORERIA 7.4. EL ROMANENT DE TRESORERIA Esquema bàsic del càlcul del Romanent de tresoreria RT = Fons líquids + Drets pendents de cobrament - Obligacions pendents de pagament RT per despeses generals = RT - Drets

Más detalles

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA

Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA Ajuntament de Sant Climent de Llobregat Baix Llobregat - Barcelona JORNADA DE TRANSPARÈNCIA ECONÒMICA JORNADA DE TRANSPARÈNCIA TANCAMENT EXERCICI 2015 BALANÇ ENDEUTAMENT ESTATS DE LIQUIDACIÓ RATIOS PLA

Más detalles

CIRCULAR INFORMATIVA

CIRCULAR INFORMATIVA Febrer 2008 CIRCULAR INFORMATIVA EL NOU PLA GENERAL COMPTABLE PLA PER A LES PIMES NOU P.G.C. L u de gener de 2008 ha entrat en vigor el nou Pla General comptable 1 que és d aplicació obligatòria per a

Más detalles

Cost efectiu vs Cost real

Cost efectiu vs Cost real Cost efectiu vs Cost real Què és el cost efectiu? Àrea d Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies Intervenció General Servei d Assistència a la Gestió Econòmica Local Cost efectiu vs Cost real El

Más detalles

UNIVERSITAT D ANDORRA. Balanç de Situació a 31 de desembre de 2006 i (Expressat en euros)

UNIVERSITAT D ANDORRA. Balanç de Situació a 31 de desembre de 2006 i (Expressat en euros) UNIVERSITAT D ANDORRA Balanç de Situació a 31 de desembre de 2006 i 2005 (Expressat en euros) Joan Obiols Legrain Gerent La memòria adjunta forma part integrant dels estats financers de l exercici 2006.

Más detalles

Pla d empresa en l àmbit de l Administració sociosanitària

Pla d empresa en l àmbit de l Administració sociosanitària Pla d empresa en l àmbit de l Administració sociosanitària Índex 1. Presentació del projecte 1.1. Descripció general 1.2. Objectius personals 1.3. Fitxa de l empresa 2. Els promotors 2.1. El currículum

Más detalles

ADGN0108_3 Finançament d empreses Part de Finances i tresoreria

ADGN0108_3 Finançament d empreses Part de Finances i tresoreria ADGN0108_3 Finançament d empreses Part de Finances i tresoreria Certificat de itat (Parcial 2015) 93 5795430 / ADGD0108 _3 Finançament d empreses: Codi: ADGN0108 Nivell de qualificació professional: 3

Más detalles

Concreció del currículum d Economia de l empresa per a les PAU 2010 Pàgina 1 de 5 ECONOMIA DE L EMPRESA

Concreció del currículum d Economia de l empresa per a les PAU 2010 Pàgina 1 de 5 ECONOMIA DE L EMPRESA Concreció del currículum d Economia de l empresa per a les PAU 2010 Pàgina 1 de 5 ECOIA DE L EMPRESA CONCRECIÓ DELS OBJECTIUS I CONTINGUTS DEL CURRÍCULUM PER A LES PAU CURS 2009-2010 INTRODUCCIÓ L objectiu

Más detalles

COMPTABILITAT 2804 PRIMER

COMPTABILITAT 2804 PRIMER COMPTABILITAT 2804 PRIMER TOT L ANY Curs 2006-07 TRONCAL 9 Professor(s) Edifici/Despatx Telèfon e-mail Oscar Chacón González Jovellanos DB20 971 432174 oscar@economistas.org Miquel Salvà Jovellanos DB20

Más detalles

COMPTE D'EXPLOTACIÓ 2018 EGARVIA, S.A. D 60 COMPRES (MENYS DEVOLUCIONS I "RAPPELS" 47.500,00 DE COMPRES) 62 SERVEIS EXTERIORS 528.400,00 63 TRIBUTS 60.500,00 64 DESPESES DE PERSONAL 2.789.500,00 65 ALTRES

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 03 (bloc 2)

SOLUCIONARI Unitat 03 (bloc 2) SOLUCIONARI Unitat 03 (bloc 2) 1. Amb la informació que apareix a continuació sobre l activitat d una empresa: a) Confecciona l esquema de treball del compte de resultats de l empresa. b) Calcula els percentatges

Más detalles

ANÀLISI D ESTATS FINANCERS

ANÀLISI D ESTATS FINANCERS ANÀLISI D ESTATS FINANCERS DEFINICIONS BÀSIQUES DE COMPTABILITAT FINANCERA BALANÇ DE SITUACIÓ DES DEL PUNT DE VISTA JURÍDIC Representa els béns i drets que té l empresa (comptes d actiu que tenen com a

Más detalles

ECONOMIA DE LA EMPRESA

ECONOMIA DE LA EMPRESA UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI Centre d Atenció als Estudiants Temarios y estructura del examen ECOIA DE LA EMPRESA 1) La información económica y financiera en la empresa. 1. La contabilidad: concepto y

Más detalles

Economia i organització d empreses Sèrie 4

Economia i organització d empreses Sèrie 4 Prova d accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d esports i Ensenyaments d arts plàstiques i disseny 2009 Economia i organització d empreses Sèrie 4 Dades de la

Más detalles

Memòria abreujada del Grup Mixt Candidatura d Unitat popular-alternativa d esquerres corresponents a l exercici finalitzat el 31 de desembre de 2016

Memòria abreujada del Grup Mixt Candidatura d Unitat popular-alternativa d esquerres corresponents a l exercici finalitzat el 31 de desembre de 2016 Memòria abreujada del Grup Mixt Candidatura d Unitat popular-alternativa d esquerres corresponents a l exercici finalitzat el 31 de desembre de 2016 1.- Identificació de la entitat que informa... 2 2.-

Más detalles

5. Passius financers

5. Passius financers 5. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 5.3 2. Norma de registre i valoració núm. 9 de a. Conceptes 5.7 b. Criteris i mètodes de valoració 5.7 c. Casos especials 5.9 d. Novetats 5.9 e. Aplicació

Más detalles

Informació relativa a l article 18.b) del Reial Decret 500/1990, de 20 d abril: Liquidació de l exercici anterior i avenç de la del vigent

Informació relativa a l article 18.b) del Reial Decret 500/1990, de 20 d abril: Liquidació de l exercici anterior i avenç de la del vigent Informació relativa a l article 18.b) del Reial Decret 500/1990, de 20 d abril: Liquidació de l exercici anterior i avenç de la del vigent Antecedents Normatius Text Refós de la Llei Reguladora de les

Más detalles

I. Immobilitzat intangible ,66 1. Desenvolupament 0, Desenvolupament

I. Immobilitzat intangible ,66 1. Desenvolupament 0, Desenvolupament BALANÇ ACTIU A) Actiu no corrent 1.497.129,66 I. Immobilitzat intangible 1.497.129,66 1. Desenvolupament 0,00 2010-Desenvolupament Esborrar Dades 2801-Amortització acumulada de desenvolupament 2901-Deteriorament

Más detalles

02/12/2013 Departament de Ciències Socials Segon Batxillerat EMPRESA SEGON Curs Nom

02/12/2013 Departament de Ciències Socials Segon Batxillerat EMPRESA SEGON Curs Nom Nom 02/12/2013 L'examen està format per tres apartats: A) 13 PREGUNTES TIPUS TEST Un encert 1 punt. Error -1/3. Blanc 0. valor 2/10 de la nota B) PREGUNTES cinc preguntes valor 3/10 C) CICLE COMPTABLE

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Annex I Setembre de 2017

Annex I Setembre de 2017 Setembre de 2017 Càlcul de la importància relativa o materialitat Definicions A) Principi d'importància relativa Els comptes anuals han de subministrar informació útil per a la presa de decisions econòmiques

Más detalles

Pla General Comptable

Pla General Comptable Pla General Comptable La comptabilització dels arrendaments en el nou Pla General de Comptabilitat des del punt de vista de l arrendatari ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE LEASING Índex 1. Defi nicions 3 2. Exemple

Más detalles

ECONOMIA I ORGANITZACIÓ D EMPRESA CONCRECIÓ DELS OBJECTIUS I CONTINGUTS DEL CURRÍCULUM PER A LES PAU CURS

ECONOMIA I ORGANITZACIÓ D EMPRESA CONCRECIÓ DELS OBJECTIUS I CONTINGUTS DEL CURRÍCULUM PER A LES PAU CURS ECONOMIA I ORGANITZACIÓ D EMPRESA CONCRECIÓ DELS OBJECTIUS I CONTINGUTS DEL CURRÍCULUM PER A LES PAU CURS 2007-08 INTRODUCCIÓ L objectiu d aquest document és el de concretar el contingut que, d acord amb

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

BALANÇ DE SITUACIÓ A

BALANÇ DE SITUACIÓ A Estat General de Comptes de l exercici 2013 BALANÇ DE SITUACIÓ A 31.12.2013 Núm. de Comptes ACTIU EXERCICI 2013 EXERCICI 2012 A) IMMOBILITZAT 95.928.424,87 100.152.848,41 I. Inversions destinades a l'ús

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

8. Actius en estat de venda

8. Actius en estat de venda 8. N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Relació de comptes 8.3 2. Norma de registre i valoració núm. 7 d a. Conceptes 8.4 b. Criteris i mètodes de valoració 8.4 c. Novetats 8.6 d. Moviments comptables 8.6

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DELS PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DELS PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DELS PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: SETEMBRE

Más detalles

Pressupost Societat Patrimoni Municipal de Terrassa, S.L. per l any 2018

Pressupost Societat Patrimoni Municipal de Terrassa, S.L. per l any 2018 NIF B 63.909.584 Pressupost Societat Patrimoni Municipal de Terrassa, S.L. per l any 2018 Activitat de l empresa La Societat Patrimoni Municipal de Terrassa, S. L. és de capital 100% municipal de forma

Más detalles

UNIVERSITAT D ANDORRA

UNIVERSITAT D ANDORRA ESTATS FINANCERS exercici 2009 1. Comptes anuals a. Balanç... 3 b. Compte del resultat econòmicopatrimonial... 4 c. Memòria... 5 i. Naturalesa i activitats principals de l entitat... 6 ii. Organització...

Más detalles

22. Operacions d obertura de la comptabilitat de l exercici 2015

22. Operacions d obertura de la comptabilitat de l exercici 2015 22. Operacions d obertura de la comptabilitat de l exercici 2015 N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Tancament 2014. Treballs previs per a l adaptació a la nova ICAL 22.3 2. Instruccions per a l obertura

Más detalles

19. Canvis en criteris i estimacions comptables i errors

19. Canvis en criteris i estimacions comptables i errors 19. Canvis en criteris i estimacions comptables i errors N o v e m b r e 2 0 1 4 ÍNDEX 1. Norma de registre i valoració núm. 21 de Canvis en criteris i estimacions comptables i errors a. Canvis en Criteris

Más detalles

La informació econòmica financera de l empresa (1) La comptabilitat

La informació econòmica financera de l empresa (1) La comptabilitat La comptabilitat 1. Concepte comptabilitat. Activitat destinada a suministrar informació quantificada de naturaleza econòmica y financera sobre personas físiques i jurídicas per a la pressa de decisions

Más detalles

BALANCE DE SITUACIÓN

BALANCE DE SITUACIÓN Cuentas anuales A 31 de diciembre de 2016 BALANCE DE SITUACIÓN NÚM.COMPTES ACTIU 2016 2015 A) ACTIU NO CORRENT 12.062,34 140.839,35 II. Immobilitzat material 215, 216, 225, 226,(2815), (2816) 3. Mobiliari

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

C. Mallorca Barcelona Tel

C. Mallorca Barcelona Tel C. Mallorca 260 08008 Barcelona Tel. 932 155 989 www.auren.com Aquest document en la seva totalitat, com també les idees que s'hi expressen, són propietat d Auren i no es permet fer-ne divulgació, ni transmissió

Más detalles

PLA ECONÒMIC FINANCER

PLA ECONÒMIC FINANCER PLA ECONÒMIC FINANCER Departament de Creació d Empreses Centre d Empreses del Baix Llobregat ÍNDEX 1. Viabilitat del Projecte 2. Pla d inversió i Pla de Finançament 3. El Compte de Resultats 4. El Pla

Más detalles

Exercici Compte de pèrdues i guanys:

Exercici Compte de pèrdues i guanys: Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 9 SÈRIE 1. Responeu a CINC dels sis exercicis següents. Cada exercici val 2 punts. En el cas que respongueu a tots els exercicis, només es valoraran els cinc

Más detalles

18. Despeses Març de 2015

18. Despeses Març de 2015 18. Març de 2015 ÍNDEX 1. Relació de comptes 18.3 2. Normes de registre i valoració a. Conceptes 18.8 b. Normes de registre 18.8 c. Normes de valoració 18.10 d. Novetats 18.10 e. Aplicació pràctica 18.11

Más detalles

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO Suplement en llengua catalana al núm. 193 Dissabte 9 d'agost de 2014 Secc. I. Pàg. 1 I. DISPOSICIONS GENERALS MINISTERI D HISENDA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES 8606 Resolució de 30 de juliol de 2014, de

Más detalles

En aquest punt de la memòria del Compte General ens referirem al Balanç de Situació i al Compte de Resultats.

En aquest punt de la memòria del Compte General ens referirem al Balanç de Situació i al Compte de Resultats. COMPTABILITAT FINANCERA NORMATIVA La instrucció de Comptabilitat per a l Administració Local, aprovada per Ordre del Ministre d Economia i Hisenda EHA/4041/2004 de 23 de novembre de 2004, que aprova la

Más detalles

ESTAT DE PREVISIÓ D'INGRESSOS I DESPESES DE L'EXERCICI 2.016

ESTAT DE PREVISIÓ D'INGRESSOS I DESPESES DE L'EXERCICI 2.016 ESTAT DE PREVISIÓ D'INGRESSOS I DESPESES DE L'EXERCICI 2.016 De conformitat amb l'establert en l'article 164 del RDL 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'hisendes Locals,

Más detalles

DATOS GENERALES DE IDENTIFICACIÓN

DATOS GENERALES DE IDENTIFICACIÓN DATOS GENERALES DE IDENTIFICACIÓN IDA IDENTIFICACIÓN DE LA EMPRESA SA: 01011 SL: 01012 Forma jurídica: NIF: 01010 Otras: 01013 Agrupacion economica LEI: 01009 Solo para las empresas que dispongan de código

Más detalles

22. Operacions d obertura de la comptabilitat de l exercici 2015

22. Operacions d obertura de la comptabilitat de l exercici 2015 22. Operacions d obertura de la comptabilitat de l exercici 2015 Març de 2015 ÍNDEX 1. Tancament 2014. Treballs previs per a l adaptació a la nova ICAL 22.3 2. Instruccions per a l obertura 2015 Dades

Más detalles

ECONOMIA DE L EMPRESA b) Actiu Actiu no corrent intangible material Actiu corrent Existències Realitz

ECONOMIA DE L EMPRESA b) Actiu Actiu no corrent intangible material Actiu corrent Existències Realitz 4 0 1 SOLUCIONARI DEL LLIBRE DE L ALUMNE j Unitat 1. El patrimoni i la comptabilitat Activitats Actiu Patrimoni net i passiu 1. La llibreria del senyor Joan et facilita el conjunt d elements patrimonials

Más detalles

Anàlisi de l ECPN i de l EFE en el sector públic

Anàlisi de l ECPN i de l EFE en el sector públic Revista de Comptabilitat i Direcció Vol. 13, any 2012, pp. 241-254 241 Anàlisi de l ECPN i de l EFE en el sector públic N Ú R I A A R I M A N Y C A R M E V I L A D E C A N S Universitat de Vic Data recepció:

Más detalles

Com fer el pla financer 1

Com fer el pla financer 1 Com fer el pla financer 1 Docent: Barcelona Activa Objectiu del seminari Aprendre a desenvolupar la part numèrica del pla d empresa, el pla financer. Consisteix en l elaboració d una sèrie d estats financers

Más detalles

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

BALANCE DE SITUACIÓN

BALANCE DE SITUACIÓN Cuentas anuales A 31 de diciembre de 2015 BALANCE DE SITUACIÓN NÚM.COMPTES ACTIU 2015 2014 A) ACTIU NO CORRENT 140.839,35 249.578,35 II. Immobilitzat material 215, 216, (2815),(2816) 3. Mobiliari i Equips

Más detalles

FABRICACIÓ I COMERCIALITZACIÓ D UNA BICICLETA DE FUSTA

FABRICACIÓ I COMERCIALITZACIÓ D UNA BICICLETA DE FUSTA FABRICACIÓ I COMERCIALITZACIÓ D UNA BICICLETA DE FUSTA ÍNDEX - INTRODUCCIÓ - EL PERQUÈ DEL PROJECTE - PROCEDIMENT - RESULTATS - COMERCIALITZACIÓ INTRODUCCIÓ: TREBALL EN EQUIP - ALUMNES I PROFESSORS - DEPARTAMENTS

Más detalles

dones 4 territoris 1 objectiu. Sessió Econòmica i Financera. Conceptes bàsics per a la sostenibilitat econòmica i financera d un negoci

dones 4 territoris 1 objectiu. Sessió Econòmica i Financera. Conceptes bàsics per a la sostenibilitat econòmica i financera d un negoci 18 i 19 de mayo (presencial) - Formación y tutoría Principios de junio (on-line) - Tutoria 2016... Pendiente agenda - Sessión intercooperación y assessoramiento 50 dones 4 territoris 1 objectiu Sessió

Más detalles

SANT JUST SOLIDARI MEMÒRIA ECONÒMICA 2015

SANT JUST SOLIDARI MEMÒRIA ECONÒMICA 2015 1. ACTIVITAT DE L ENTITAT SANT JUST SOLIDARI es una associació sense finalitats lucratives, que es constituí el 06 de febrer de 1995. El seu domicili social radica a Sant Just Desvern, Barcelona. La seva

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Economia i organització d empresa sèrie 1 L examen consta de dues opcions

Más detalles

Patrimoni i metodologia comptable

Patrimoni i metodologia comptable Patrimoni i metodologia comptable Blanca Lluveras Puig, Júlia Pérez López Tècnica comptable Tècnica comptable Patrimoni i metodologia comptable Índex Introducció 5 Resultats d aprenentatge 7 1 El patrimoni

Más detalles