Escola La Palmera Projecte Pedagògic de l àrea de Llengua Catalana APORTACIONS DE L AREA DE LLENGUA CATALANA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Escola La Palmera Projecte Pedagògic de l àrea de Llengua Catalana APORTACIONS DE L AREA DE LLENGUA CATALANA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA"

Transcripción

1 APORTACIONS DE L AREA DE LLENGUA CATALANA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE PRIMÀRIA

2 GRUP 1. COMUNICATIVA COMPETÈNCIA BÀSICA D ETAPA 1. Comunicativa i lingüística. COMPETÈNCIA BÀSICA D ÀREA LA COMPETÈNCIA ORAL facilita, a través dels intercanvis amb els altres, adults o no, elaborar i expressar idees, opinions i sentiments, és a dir, la construcció del propi pensament. La COMPETÈNCIA ESCRITA s'ha de potenciar en totes les seves dimensions, receptives (lectura) i productives (escriptura), de comunicació i creació, i cal relacionarla amb les interaccions orals que afavoriran un aprenentatge cada cop més conscient i eficaç. APORTACIONS DE L ÀREA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES Afavoreix la formació del propi pensament a través dels intercanvis amb els altres. L ús i valoració de la pròpia llengua ajuda a comprendre, valorar, incloure les altres llengües i desenvolupar la Competència Social i Ciutadana, entesa com les habilitats i destreses per a la convivència, el respecte i l enteniment entre les persones. Ser competent comunicativament i lingüísticament impulsa la millora de les COMPETÈNCIES METODOLÒGIQUES i PERSONALS: el Tractament i Informació de la Competència Digital, la Competència Matemàtica, la d Aprendre a Aprendre, i, en les PERSONALS és una eina necessària per a l Autonomia i Iniciativa Personals. OBJECTIUS GENERALS D ÀREA 3.-Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita, per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l'expressió, i per a la seva participació en les creacions culturals. 5.-Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col laboració. 7.-Comprendre discursos i explicacions orals que es donen en l'àmbit escolar i en el context social i cultural proper. 17.-Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d'aprenentatge i d'ús de les llengües. 9.-Comprendre textos escrits que es donen en l'àmbit escolar i en el context social i cultural proper 13.-Produir textos de diferent tipologia i amb diferents suports, relacionats amb el context social i cultural, amb adequació, coherència, cohesió i correcció lingüística, adequada a l'edat. 14.-Reflexionar sobre la llengua i les normes de l'ús lingüístic, a partir de situacions de comunicació reflexiva, per escriure i parlar de forma adequada, coherent i correcta, i per comprendre textos orals i escrits.

3 2.. Artística i cultural. La COMPETÈNCIA LITERÀRIA, pròpiament específica de l'àrea, fa que les nenes i els nens puguin comprendre millor el món que els envolta, les altres persones i a si mateixos a través de la lectura d'obres de qualitat i del contacte amb tot tipus de construccions de la cultura tradicional. * Reconèixer les llengües com a element cultural de primer ordre, la lectura, comprensió i valoració de les obres literàries contribueix d una manera clau al desenvolupament d aquesta competència. 15.-Utilitzar la lectura com a font de plaer i enriquiment personal i apropar-se a obres de la tradició literària.

4 GRUP 2. METODOLÒGIQUES COMPETÈNCIA BÀSICA D ETAPA 3. tractament de la informació i competència digital COMPETÈNCIA BÀSICA D ÀREA LA COMPETÈNCIA ORAL. La COMPETÈNCIA ESCRITA La COMPETÈNCIA AUDIOVISUAL, procés que s aprèn en la seva utilització a qualsevol àrea o activitat escolar. 4. Matemàtica LA COMPETÈNCIA ORAL. LA COMPETÈNCIA ESCRITA. APORTACIONS DE L ÀREA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES Transforma la informació en coneixement exigeix el domini de les destreses (digital, etc.) relacionades amb el raonament per organitzar-la, relacionar-la, analitzar-la, sintetitzar-la i fer inferències i deduccions de distint nivell de complexitat; en definitiva, comprendre la informació i integrar-la en els esquemes previs de coneixement. La competència matemàtica implica el coneixement i ús dels elements matemàtics bàsics (distints tipus de nombres, mesures, símbols, elements geomètrics, etc.) en situacions reals o simulades de la vida quotidiana; elaborar la informació a través d eines matemàtiques (mapes, gràfics ) per poder-la interpretar, i posar en pràctica processos de raonament que condueixin a la solució de problemes o a l obtenció de la informació. L assoliment d aquesta competència s aconsegueix en la mesura que els coneixements, les habilitats i actituds matemàtiques s apliquen de manera espontània a una àmplia varietat de situacions, provinents d altres camps del coneixement i de la vida quotidiana. OBJECTIUS GENERALS D ÀREA 10.-Comprendre textos audiovisuals (publicitat, pel lícules, informatius), dels mitjans de comunicació o de les tecnologies de la informació i la comunicació, i fer-ne una lectura crítica i creativa. 11.-Utilitzar adequadament la biblioteca, els mitjans de comunicació audiovisual i les tecnologies de la informació per obtenir, interpretar i valorar informacions i opinions diferents. 12.-Utilitzar la llengua eficaçment en l'activitat escolar, tant per buscar, recollir i processar informació, com per escriure textos vinculats a les diferents àrees del currículum. 5.-Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col laboració. 9.-Comprendre textos escrits que es donen en l'àmbit escolar i en el context social i cultural proper.

5 5. Aprendre a aprendre * LA COMPETÈNCIA ORAL * LA COMPETÈNCIA ESCRITA Implica la consciència, la gestió i el control de les pròpies capacitats i coneixements des d un sentiment de competència o d eficàcia personal, i inclou tant el pensament estratègic com la capacitat de cooperar, d autoavaluar-se, i l ús eficient d un conjunt de recursos i tècniques de treball intel lectual. 15.-Utilitzar la lectura com a font de plaer i enriquiment personal i apropar-se a obres de la tradició literària. 17.-Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d'aprenentatge i d'ús de la llengua. 3. PERSONALS 6. Autonomia i iniciativa personal. * LA COMPETÈNCIA ORAL * LA COMPETÈNCIA ESCRITA Impliquen ser capaç d imaginar, emprendre, desenvolupar i avaluar accions o projectes individuals o col lectius amb creativitat, confiança, responsabilitat i sentit crític. 1.-Valorar la realitat multilingüe i multicultural de la nostra societat com a font de riquesa personal i col lectiva, prendre consciència de la importància del domini de llengües en un món cada cop més global i utilitzar amb progressiva autonomia tots els mitjans al seu abast, incloenthi les TIC, per obtenir informació i per comunicar-se, evitant els estereotips lingüístics que suposen judicis de valor i prejudicis classistes, racistes o sexistes. 2.-Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües de l'escola per comunicar-se amb els altres, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials. 17.-Manifestar una actitud receptiva, interessada i de confiança en la pròpia capacitat d'aprenentatge i d'ús de les llengües.

6 GRUP 4. CONVIURE I HABITAR EL MÓN COMPETÈNCIA BÀSICA D ETAPA 7. Coneixement i interacció amb el món físic. 8. Social i ciutadana COMPETÈNCIA BÀSICA D ÀREA * LA COMPETÈNCIA ORAL * LA COMPETÈNCIA ESCRITA * LA COMPETÈNCIA ORAL * LA COMPETÈNCIA ESCRITA APORTACIONS DE L ÀREA A LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES Globalment suposa utilitzar el coneixement sobre l evolució i organització de les societats i sobre els trets i valors del sistema democràtic, així com utilitzar el judici moral per triar i prendre decisions i exercir activament i responsablement els drets i deures de la ciutadania. Suposa comprendre la realitat social en què es viu; afrontar la convivència i els conflictes emprant el judici ètic basat en els valors i pràctiques democràtiques, i exercir la ciutadania, actuant amb criteri propi, contribuint a la construcció de la pau i la democràcia i mantenint una actitud constructiva, solidària i responsable davant el compliment dels drets i obligacions cívics OBJECTIUS GENERALS D ÀREA 3.-Desenvolupar la competència en la llengua catalana com a vehicle de comunicació parlada o escrita, per a la construcció dels coneixements, per al desenvolupament personal i l'expressió, i per a la seva participació en les creacions culturals. 5.-Expressar-se oralment, adequant les formes i el contingut als diferents contextos i situacions comunicatives, i mostrant una actitud respectuosa i de col laboració. 1.-Valorar la realitat multilingüe i multicultural de la nostra societat com a font de riquesa personal i col lectiva, prendre consciència de la importància del domini de llengües en un món cada cop més global i utilitzar amb progressiva autonomia tots els mitjans al seu abast, incloenthi les TIC, per obtenir informació i per comunicar-se, evitant els estereotips lingüístics que suposen judicis de valor i prejudicis classistes, racistes o sexistes. 2.-Desenvolupar la competència comunicativa oral i escrita en totes les llengües de l'escola per comunicar-se amb els altres, per aprendre, per expressar les opinions i concepcions personals, apropiar-se i transmetre les riqueses culturals i satisfer les necessitats individuals i socials.

7 RELACIÓ ENTRE ELS ELEMENTS DEL CURRÍCULUM. CICLE INICIAL

8 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ DIMENSIÓ COMUNICATIVA 1.-PARLAR I CONVERSAR 1.8. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars Copsar el tema i les idees principals dels textos orals en situacions comunicatives conegudes i escolars amb un registre col loquial, formal i estàndard, on la intenció és explícita i on l interlocutor, si escau, utilitza elements no verbals Produir textos orals de tipologia diversa adequats a la situació comunicativa Produir textos orals de manera ordenada i comprensible, amb un lèxic bàsic, referit a fets i coneixements propers, utilitzant elements no verbals bàsics, els prosòdics adequats i amb algun tipus de amb un lèxic bàsic, i amb algun tipus de suport Interactuar en situacions on intervé més d un interlocutor, utilitzant estratègies que afavoreixin la comunicació oral Interactuar en les situacions quotidianes més habituals i en les més bàsiques lligades a les àrees curriculars Utilitzar estratègies que facilitin la participació: saber escoltar i mantenir el tema, demanar i respectar el torn de paraula..., i les convencions establertes d acord amb la situació comunicativa Comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d'aula, situacions d'aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana Producció de textos orals memoritzats (cançons, poemes, dramatitzacions) i de producció pròpia (exposicions, explicacions) adaptant l entonació, el to de veu o el gest a la situació comunicativa i amb la utilització de la comunicació audiovisual sempre que l activitat ho requereixi Participació activa en interaccions amb el grup o mestre en qualsevol situació comunicativa de l'aula, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia, explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d'ensenyament aprenentatge, amb respecte per les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme) Interès a expressar-se oralment amb bona entonació i pronunciació. 1.8.A- Capta el sentit global i les idees més rellevants d una exposició oral. 1.8.B- És capaç de captar la idea principal d avisos i missatges clars i senzills a partir de la informació que conté el missatge dels seus coneixements previs. 1.8.C-Capta el sentit global d una comunicació informativa emesa en un mitjà de comunicació del seu entorn proper quan emet notícies actuals o del seu interès. 1.8.D-Comprèn el vocabulari i expressions d ús habitual.// 1.8.E-Estableix vincles entre el text i els seus interessos o necessitats personals. 1.8.F-Comprèn discursos retransmesos de temes coneguts i amb una estructura clara. 1.9.A- Elabora el discurs d una manera ordenada d un tema proper. 1.9.B- Adequa el discurs al seu interlocutor. 1.9.C- Utilitza un vocabulari bàsic i estructures morfosintàctiques senzilles de forma correcta. 1.9.D-Utilitza el vocabulari bàsic i estructures morfosintàctiques senzilles de forma correcta. 1.9.E-Vocalitza de forma clara i entenedora. 1.9.F-Utilitza, si ho requereix, algun tipus de suport A-Escolta activament en situacions comunicatives quotidianes d aprenentatge B- Demana i respecta el torn de paraula C-Demana aclariments quan ho necessita D-Fa aclariments quan li ho demanen E- Manté el tema i no repeteix les idees que ja han exposat F- Respecta les idees dels altres G- Utilitza fórmules de respecte i cortesia H- Utilitza alguns elements de comunicació no verbal.

9 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ 2.-ESCOLTAR I COMPRENDRE 2.8. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars Copsar el tema i les idees principals dels textos orals en situacions comunicatives conegudes i escolars amb un registre col loquial, formal i estàndard, on la intenció és explícita i on l interlocutor, si escau, utilitza elements no verbals Comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles activitats d aula, situacions d aprenentatge en qualsevol àrea i en la vida quotidiana Comprensió de textos orals de diferents mitjans de comunicació audiovisual i informàtics Comprensió de relats audiovisuals com a representació de la realitat, per tal de començar a diferenciar el món real i la seva representació audiovisual. 2.8.A- Capta el sentit global i les idees més rellevants d una exposició oral B- És capaç de captar la idea principal d avisos i missatges clars i senzills a partir de la informació que conté el missatge dels seus coneixements previs. 2.8.C- Capta el sentit global d una comunicació informativa emesa en un mitjà de comunicació del seu entorn proper quan emet notícies actuals o del seu interès.// 2.8.D- Comprèn el vocabulari i expressions d ús habitual. 2.8.E- Estableix vincles entre el text i els seus interessos o necessitats personals. 2.8.F- Comprèn discursos retransmesos de temes coneguts i amb una estructura clara Interactuar en situacions on intervé més d un interlocutor, utilitzant estratègies que afavoreixin la comunicació oral Interactuar en les situacions quotidianes més habituals i en les més bàsiques lligades a les àrees curriculars. Utilitzar estratègies que facilitin la participació: saber escoltar i mantenir el tema, demanar i respectar el torn de paraula..., i les convencions establertes d acord amb la situació comunicativa Interès i respecte per les intervencions dels altres A - Escolta activament en situacions comunicatives quotidianes i d aprenentatge B -Demana i respecta el torn de paraula C - Demana aclariments quan ho necessita D-Fa aclariments quan li ho demanen 2.10.E-Manté el tema i no repeteix les idees que ja ha exposat F -Respecta les idees dels altres G-Utilitza fórmules de respecte i cortesia H-Utilitza alguns elements de comunicació no verbal.

10 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ 3-LLEGIR I COMPRENDRE 3.1.Llegir amb fluïdesa per comprendre textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars en diferents formats i suports Llegir amb suficient fluïdesa per entendre i comunicar textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars adequats a l edat en diferents formats i suports. 3.2.Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura Aplicar amb pautes concretes per a cada text, diferents estratègies per a comprendre el sentit global i la informació específica. Inferir significats no explícits en escrits de tipologia diversa i en diferents formats de textos senzills o propers. Identificar el contingut rellevant del text Utilitzar, per comprendre un text, l estructura i el format de cada gènere textual i el component semàntic de les paraules i de les estructures morfosintàctiques més habituals Identificar el tipus de text per poder planificar el tipus de lectura. Analitzar l estructura de paraules o expressions del vocabulari usual per deduir-ne el significat més freqüents i les estructures morfosintàctiques bàsiques Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi Aplicar estratègies per a la cerca, selecció i tractament de la informació, a partir de pautes donades, en diferents textos, a Internet i a les biblioteques Comprensió de les informacions més habituals de classe, de la vida quotidiana i dels textos vinculats a continguts curriculars en qualsevol dels formats possibles i de forma conjunta a partir dels textos, imatges o esquemes Utilització d estratègies afavoridores del procés de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, identificació de mots, inferències, relació entre fragments, capacitat d autocorrecció a partir del sentit global, identificació dels signes de tot tipus que formen part del text) Ús d estratègies lectores adequades en la lectura individual silenciosa o en veu alta amb el professorat Ús d estratègies lectores adequades en la lectura individual silenciosa o en veu alta amb el professorat Participació en activitats de lectura col lectiva Interès pels textos escrits i audiovisuals com a font d informació, etc Interès i curiositat per mirar o llegir contes o llibres de coneixements, però també per llegir un rètol, un títol d un llibre, una notícia d Internet o qualsevol altre text Ús d estratègies de comprensió i interpretació crítica dels missatges audiovisuals (publicitat de joguines i de productes d alimentació, entre altres). 3.1.A- Interpreta les grafies de manera correcta. 3.1.B- Fa una segmentació correcta a nivell de paraula o de frase simple. 3.1.C- Llegeix amb bona pronúncia, amb algun error aïllat. 3.1.D-Adopta una velocitat lectora adequada al tipus de text. 3.1.E- Llegeix amb ritme i volum de veu adequat. 3.1.F- Fa una entonació correcta en frases simples i signes de puntuació usuals. 3.1.G- Llegeix amb una fluïdesa que permet al receptor entendre el contingut global del text. 3.2.A-Anticipa el tema de què tractarà el text a partir d elements contextuals amb l ajuda de pautes. 3.2.B- Identifica el sentit global del text. 3.2.C- Localitza la informació explícita d un text quan es troba només en un fragment.// 3.2.D- Identifica algunes de les idees rellevants. // 3.2.E-Dedueix alguna informació no explícita en el text. // 3.2.F- Estableix relacions entre parts del text. // 3.2.G- Resumeix el text agrupant les idees rellevants. 3.2.H-Relaciona aspectes del text amb experiències o coneixements personals. // 3.2.I- Sap distingir un fet d una opinió. 3.3.A- Reconeix els gèneres textuals bàsics. 3.3.B- Disposa d un repertori lèxic suficient per entendre un text. // 3.3.C-Dedueix el significat de les paraules o expressions del vocabulari usual.// 3.3.D-Reconeix paraules que permeten mantenir el referent (sinònims,..) 3.3.E-Comprèn frases amb una estructura morfosintàctica bàsica.// 3.3.F- Utilitza els signes de puntuació més bàsics del text per interpretar-lo. // 3.3.G-Interpreta el significat dels connectors més freqüents: i, però, perquè, sinó, encara que, 3.4.A- Concreta el tema de la cerca a partir d una idea general. //3.4.B-Exposa el que ja sap abans de començar la cerca.//3.4.c- Identifica les paraules clau per utilitzar els cercadors a partir de paraules donades.-//3.4.d-coneix la font d una notícia (web, REVISTA,...) //3.4.E- Localitza i selecciona algunes informacions pertinents a la cerca amb l ajut d una pauta. //3.4.F- Relaciona algunes informacions amb els seus coneixements. //3.4.G-Comunica les conclusions bàsiques de la cerca.

11 4-ESCRIURE 4.5. Planificar l escrit d acord amb la situació comunicativa i el destinatari Planificar un text d un tema proper o viscut adreçat a persones de l entorn, decidint la seva estructura i generant idees amb l ajuda de pautes concretes Produir textos de tipologies diverses amb un lèxic i estructura que s adeqüin al tipus de text, a les intencions i al destinatari Produir textos propers o viscuts dirigits a iguals o a persones de l entorn proper, emprant l estructura interna adequada amb frases simples, ben estructurades i mantenint la concordança; usant connectors freqüents, puntuació que marqui el final de frase, lèxic usual i normes ortogràfiques constants Revisar el text per millorar-lo i tenir cura de la seva presentació formal en funció de la situació comunicativa Revisar amb suport de pautes i elements de consulta alguns aspectes lingüístics del text: ortografia, lèxic i gramàtica, i algun aspecte que faci referència al contingut. Presentar el text amb una forma clara i entenedora Aplicació d un procés reflexiu en l escriptura de textos: pensar, escriure i revisar Observació de les diferències entre llengua oral i escrita, a partir del seu ús en situacions comunicatives reals o simulades Observació del funcionament de la llengua: sinònims i antònims, derivació, composició, sentit figurat (quan forma part d una manera de parlar pròxima) Composició de textos escrits, que poden tenir el suport d imatges o esquemes fets en diferents situacions: a) situacions quotidianes de l aula i l escola; b) experiències personals i produccions en l àmbit creatiu (contes, poemes, vivències); c) textos de treball produïts en qualsevol de les àrees curriculars Iniciació en els mecanismes que fan possible el llenguatge audiovisual en la seva funció expressiva Ús de programari informàtic per escriure textos curts, especialment de tractament de textos, d edició gràfica i de presentacions Coneixement i ús de l ortografia de base, que comporta: separar bé les paraules, no alterar l ordre dels mots en una frase, fer correspondre una grafia a cada so (no se n deixa, no n hi posa de més, no altera l ordre), fer correspondre un so a una de les grafies possibles que fan aquell so ( gersei seria acceptable) Escriptura de paraules d ús habitual a la classe, en els aprenentatges i en els seus textos (ahir, avui, notícies, hi havia, carrer, dies de la setmana) Introducció a normes ortogràfiques més senzilles i de més ús, als signes de puntuació més bàsics (punt final, coma, interrogant, admiració) Introducció a la terminologia gramatical: nom, verb, oració, masculí, femení, article, singular, plural Discriminació fonètica de síl labes i accents en les paraules Interès per la bona presentació dels textos escrits i per aplicar-hi els coneixements ortogràfics treballats a classe Valoració del progrés del dia a dia en escriptura Consciència de la transferència dels coneixements d una llengua a les altres llengües que està aprenent ATé clar l objectiu del text B. Identifica clarament el receptor del text quan aquest és conegut C. Reconeix quin tipus de text ha d escriure D. Utilitza una guia per generar les idees E. Utilitza una guia per generar les idees F. Genera una llista de lèxic reduït, molt bàsic A- Escriu textos ben estructurats dels gèneres textuals més bàsics (narració, descripció...) B- Utilitza el registre adequat quan els escrits s adrecen a persones de l entorn proper C- Escriu amb oracions simples, ben estructurades i que mantenen la concordança D- Utilitza els connectors més freqüents E- Utilitza els signes de puntuació bàsics (punts per separar oracions i paràgrafs, interrogant, admiració, comes per separar elements d una enumeració...) F- Utilitza un lèxic bàsic G- Aplica les normes ortogràfiques que responen a normes constants A- Utilitza el recurs de consulta més bàsic el diccionari ortogràfic B- Revisa només els aspectes del text que li indica l ensenyant C-Mostra una presentació acurada amb grafia clara (si és un escrit a mà) D- Adequa la presentació del text a la seva tipologia.

12 DIMENSIÓ LITERÀRIA 5-CONEIXEMENT DEL FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA LITERÀRIA Llegir fragments i obres i conèixer alguns autors i autores significatius de la literatura catalana, castellana i universal Llegir fragments i obres literàries de la literatura infantil i juvenil reconeixent els seus elements fonamentals: dades bibliogràfiques, gènere, protagonistes principals, trama i escenaris. Interpretar de forma guiada el sentit general del text: establint relacions amb experiències personals i podent establir relacions entre obres a nivell superficial. Valorar els recursos retòrics i estètics més essencials Crear textos amb recursos literaris per expressar sentiments, realitats i ficcions Crear textos narratius senzills, amb una trama simple, amb poques escenes, i textos poètics, emprant recursos literaris simples com frases fetes i comparacions amb un lèxic bàsic Interès i participació activa en les activitats orientades al foment del gust per la lectura: lectura guiada; ús de l audició, lectura i memorització de textos, poemes, cançons, refranys, dites; ús de la biblioteca d aula i d escola i revistes escolars; ús de gravacions i de mitjans audiovisuals, dramatitzacions, entre altres Comprensió a partir d audicions i comentaris posteriors conjunts de literatura de tradició oral de tot tipus (rondalles, contes, cançons, dites) Comprensió dels elements fonamentals d un relat audiovisual (personatges, espais, accions) Comprensió i aprofundiment en el sentit del text, a partir de lectures conjuntes guiades, pràctica d algunes estratègies lectores i interpretació del llenguatge literari: derivació, composició, sentit figurat, interpretació de locucions, frases fetes o refranys i descobriment del ritme i la rima, si es tracta de poesia o cançó Ús d estratègies lectores apreses en altres situacions, en la lectura individual silenciosa o en veu alta: fer atenció al títol i a les imatges, anticipació, deducció del significat d un mot, relació amb els seus coneixements, entre altres Lectura en veu alta tot fent atenció a la pronunciació, al to de veu, a l entonació perquè tots ho entenguin, i adequant l entonació i el ritme a cada tipus de text Participació en activitats literàries Escriptura de textos narratius i de caràcter poètic (contes, poemes, endevinalles, refranys, rodolins), basant-se en models observats i analitzats, aprofitant les emocions que provoquen les imatges i altres missatges audiovisuals A- Llegeix algun llibre o article de revista a més dels que són de lectura obligatòria B- Coneix quines són les dades bibliogràfiques d un text i localitza alguna informació precisa C- Reconeix els gèneres literaris principals: conte, novel la, poesia, descripcions literàries, teatre D-Coneix alguna característica dels gèneres textuals E- Reconeix els recursos retòrics i estètics més essencials: comparacions, metàfores senzilles, adjectivació F- Coneix els autors que s han treballat, i els pot contextualitzar geogràficament, temporalment i per la seva rellevància literària G- Estableix relacions entre diverses obres o textos a nivell superficial: pertanyen al mateix gènere, són del mateix autor, hi surt un personatge semblant H- Estableix connexions entre els fets que passen a algun protagonista de l obra i alguna experiència personal A- Utilitza esporàdicament l escriptura com a mitjà d expressió personal (diari, correus electrònics...) o de creació B- Escriu a partir de models explícits, reproduintlos amb poques modificacions C- Utilitza alguns recursos (comparació, enumeració, adjectivació, frase feta, metàfora...) si en la tasca que ha de fer s ha especificat D- Produeix de manera autònoma textos literaris senzills d algun gènere textual (poemes, contes, diaris personals...).

13 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ DIMENSIÓ PLURILINGÜE I INTERCULTURAL 6.COMPETÈNCIA PLURILINGÜE I INTERCULTURAL Ser conscient de la pertinença a la comunitat lingüística i cultural catalana, i mostrar interès per l ús de la llengua catalana Identificar les principals característiques Sociolingüístiques i culturals de la comunitat lingüística catalana.usar adequadament la llengua catalana en tots els àmbits que implica la vida escolar. Identificar les variants del català i valorar la importància d un model estàndard de llengua Reconeixement de la pròpia identitat lingüística i cultural i la de la resta de la classe a través de la biografia lingüística Valoració de la pròpia llengua, de les que es parlen a l escola i a l entorn i de les de tot el món, perquè totes serveixen per comunicar-se i per aprendre i aproximar-se a d altres cultures Recerca, percepció i anàlisi de la realitat multilingüe i pluricultural de les famílies i l entorn de l alumnat (a partir de persones conegudes, anuncis, cançons, pel lícules, videojocs, objectes, documents, rètols d establiments), identificant semblances i diferències A- Identifica alguna de les característiques principals dels territoris de parla catalana (situació, característiques sociolingüístiques i culturals) B- Identifica els principals dialectes catalans C- Usa la llengua en els contextos formals de l escola Conèixer i valorar la diversitat lingüística i cultural de Catalunya, l Estat espanyol, d Europa i del món Conèixer la diversitat lingüística de la nostra societat i també del món especialment les grans famílies lingüístiques i en concret les llengües romàniques i l anglès. Ser capaç d entendre paraules del vocabulari bàsic en llengües romàniques diverses, especialment les més properes al català i al castellà. No fer ús dels prejudicis lingüístics Semblances i diferències entre les llengües ensenyades a l escola, o de la família romànica, a partir de contes, cançons o documents treballats en l ensenyament de les llengües Interès a conèixer altres llengües i compara-les per observar semblances i diferències Valoració de la necessitat de conèixer llengües estrangeres per poder comunicar-se amb més gent Coneixement de la diversitat de llengües que s ensenyen a l escola i consciència que al món hi ha llengües molt diverses que s escriuen amb grafies diferents Reconeixement i aprenentatge de formes bàsiques de relació social en llengua estrangera i altres llengües i cultures properes Participació en les diferents activitats culturals i lingüístiques del centre en què s utilitza la llengua estrangera A- Reconeix per comparació o per context paraules bàsiques de les diverses llengües romàniques B- Coneix les característiques d ús de la llengua o llengües internacionals que s aprenen a l escola C-Reconeix la diversitat lingüística existent en la nostra societat D- Percep algunes característiques de les semblances entre les llengües que hi ha a l aula o a l entorn més proper E- Usa un llenguatge lliure de prejudicis Actitud positiva d interès i de confiança davant de l aprenentatge de llengües estrangeres i motivació per conèixer altres llengües i cultures Ús d un llenguatge no discriminatori i respectuós amb les diferències.

14 RELACIÓ ENTRE ELS ELEMENTS DEL CURRÍCULUM. CICLE MITJA

15 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ DIMENSIÓ COMUNICATIVA. 1.- PARLAR I CONVERSAR 1.8. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars Comprendre el sentit global dels textos orals, vinculant les idees principals i les secundàries, en situacions comunicatives conegudes i escolars, amb un registre estàndard i formal, amb suports visuals o sense Identificació i comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d'aula, situacions d'aprenentatge en qualsevol àrea, i en la vida quotidiana. 1.8.A - Comprèn el sentit global i les idees més rellevants i secundàries de discursos i exposicions i pot seguir el seu fil argumental quan el tema li és familiar. 1.8.B- 1.8.C - Comprèn les idees rellevants i secundàries emeses en un mitjà de comunicació: ràdio, TV, Internet, que tracten temes actuals o d aspectes d interès personal. 1.8.D - Comprèn expressions i vocabulari específic. 1.8.E - És capaç d exposar l opinió en alguna de les idees en el text Produir textos orals de tipologia diversa adequats a la situació comunicativa Produir textos orals ben estructurats, amb un lèxic específic, referits a experiències viscudes i contextualment propers utilitzant els elements no verbals i els prosòdics adequats, acompanyats de suports diversos Interactuar en situacions on intervé més d un interlocutor, utilitzant estratègies que afavoreixin la comunicació oral Interactuar en situacions d aprenentatge lligades a les àrees curriculars, utilitzant estratègies d escolta,aportant idees i respectant les dels altres, no repetint idees i cooperant amb l interlocutor Producció de textos orals i audiovisuals memoritzats i de producció pròpia (explicacions i exposicions), presentacions de temes amb preparació prèvia utilitzant recursos adequats (to de veu, gesticulació, suports visuals) Exposició a partir d un guió, esquema o imatge, amb la possibilitat de fer-ho davant d una càmera de vídeo Adequació del llenguatge i dels elements no verbals a la situació comunicativa Participació activa en interacció amb el grup o mestre/a (diàlegs i debats) en qualsevol situació comunicativa de l aula i l escola, tant les referides a gestió, organització, discussió dels problemes que sorgeixen en el dia a dia i explicació de vivències personals, com les derivades de situacions d ensenyament i aprenentatge, respectant les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme).// Interès, respecte davant les intervencions dels altres Exposició de temes de manera ordenada i comprensible. Participació activa en els diàlegs o debats, aportant i defensant idees pròpies i defensant o contradient, si cal, les dels altres amb arguments raonats Expressió d'emocions i sentiments utilitzant recursos verbals i no verbals adequats. 1.9.A - Elabora un discurs ben estructurat de temes propers. 1.9.B- 1.9.C - Utilitza vocabulari específic del tema que desenvolupa i estructures morfosintàctiques de complexitat diversa. 1.9.D - Acompanya el discurs amb gestos i mirades als interlocutors. 1.9.E A -Escolta activament en qualsevol situació comunicativa B C D E-Manté el tema i no repeteix les idees que ja ha exposat F G H-Utilitza alguns elements de comunicació no verbal.

16 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ 2.-ESCOLTAR I COMPRENDRE 2.8. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars Comprendre el sentit global dels textos orals, vinculant les idees principals i les secundàries, en situacions comunicatives conegudes i escolars amb un registre estàndard i formal, amb suports visuals o sense Identificació i comprensió de tot tipus de missatges orals en diferents contextos i en qualsevol dels escenaris possibles: activitats d'aula, situacions d'aprenentatge en qualsevol àrea, i en la vida quotidiana Comprensió de textos orals de diferents mitjans de comunicació audiovisual i informàtics per obtenir-ne informació i per aprendre, i valoració guiada de la informació que aporten A -Comprèn el sentit global i les idees més rellevants i secundàries de discursos i exposicions i pot seguir el seu fil argumental quan el tema li és familiar. 2.8.B- 2.8.C-Comprèn les idees rellevants i secundàries emeses en mitjà de comunicació: ràdio, TV, Internet, que tracten temes actuals o d aspectes d interès personal. 2.8.D-Comprèn expressions i vocabulari específic Produir textos orals de tipologia diversa adequats a la situació comunicativa Produir textos orals ben estructurats, amb un lèxic específic, referits a experiències viscudes i contextualment propers acompanyats de suports diversos Interactuar en situacions on intervé més d un interlocutor, utilitzant estratègies que afavoreixin la comunicació oral Interactuar en situacions d aprenentatge lligades a les àrees curriculars, utilitzant estratègies d escolta, aportant idees i respectant les dels altres no repetint idees i cooperant amb l interlocutor Reelaboració i explicació de manera sintètica d'exposicions que fa alguna persona o bé que s'han escoltat o mirat a través d'algun mitjà audiovisual, informàtic o dels mitjans de comunicació Interès, respecte i audició reflexiva davant les intervencions dels altres 2.9.A-// 2.9.C-Utilitza vocabulari específic i estructures morfosintàctiques de complexitat diversa. 2.9.D A-Escolta activament en qualsevol situació comunicativa E H- Utilitza alguns elements de comunicació no verbal

17 OBJECTIU GENERAL D AREA BLOC DE CONTINGUTS CRITERI D AVALUACIÓ 3-LLEGIR I COMPRENDRE 3.1. Llegir amb fluïdesa per comprendre textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars en diferents formats i suports Llegir amb bona fluïdesa textos de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació i escolars, de fets i esdeveniments d interès general en diferents formats i suports Aplicar estratègies de comprensió per obtenir informació, interpretar i valorar el contingut d acord amb la tipologia i la complexitat del text i el propòsit de la lectura Aplicar amb pautes generals diferents estratègies per comprendre el sentit global i la informació específica. Inferir significats no explícits en escrits de tipologia diversa i en diferents formats de textos senzills o propers. Distingir les idees principals de les secundàries. Fer valoracions personals Utilitzar, per comprendre un text, l estructura i el format de cada gènere textual i el component semàntic de les paraules i de les estructures morfosintàctiques més habituals Utilitzar l estructura interna dels textos per interpretar-los analíticament i també de manera global. Deduir el significat de paraules o expressions i interpretar el significat de les estructures morfosintàctiques bàsiques Aplicar estratègies de cerca i gestió de la informació per adquirir coneixement propi Aplicar estratègies per a la cerca, selecció i tractament de la informació, de forma autònoma, en diferents textos a Internet i a les biblioteques Comprensió de les informacions escrites més habituals de classe, de la vida quotidiana i dels textos vinculats a continguts curriculars en qualsevol dels formats possibles i de forma conjunta a partir del text, imatges o esquemes que el componen Utilització d estratègies afavoridores del procés de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura (planificació, anticipació, idea principal, identificació de mots, inferències, relació entre fragments, capacitat d autocorrecció a partir del sentit global, identificació dels signes de tot tipus que formen part del text) Ús d estratègies lectores adequades en la lectura individual silenciosa o en veu alta amb el professorat Lectura, comprensió i anàlisi guiada d informacions i relats procedents de documents audiovisuals i de mitjans de comunicació Resposta a preguntes a partir del text, la resposta de les quals comporta reelaboració, relació amb els coneixements de cadascú o elaboració d inferències Interès pels textos escrits com a font d informació i d aprenentatge i com a mitjà de comunicació, d aprenentatges i experiències Iniciació a cerques d informació a Internet, utilització de l hipertext i dels enllaços Coneixement del funcionament més bàsic d una biblioteca Sentit crític davant produccions audiovisuals: publicitat, informatius, A-//3.1.B- Fa una segmentació generalment correcta a nivell de paraula o de frase complexa. 3.1C- Llegeix amb bona pronúncia, amb algun error aïllat en paraules poc habituals. 3.1.D-Adopta una velocitat adequada a la situació comunicativa. 3.1.E- Llegeix amb expressivitat adequada. 3.1.F- Fa una entonació correcta amb alguna vacil lació en l entonació de frases complexes. 3.1.G- Llegeix amb una fluïdesa que permet al receptor entendre el contingut del text. 3.2.A- Anticipa el tema de què tractarà el text a partir d elements contextuals de manera autònoma. // 3.2.B- 3.2.C-Localitza la informació explícita d un text quan es troba en més d un fragment. 3.2.D- Identifica les idees rellevants i les secundàries. 3.2.E- Dedueix força informació no explícita en el text. 3.2.F-Reorganitza la informació del text. 3.2.G-Resumeix el text reorganitzant les idees rellevants del text.// 3.2.H- 3.2.I-Opina i argumenta sobre algun aspecte del text. 3.3.A-Identifica les diferents parts del text tenint en compte el gènere al qual pertany. //3.3.B- 3.3.C-Dedueix el significat de les paraules analitzant-ne la seva estructura i establint relacions entre elles (famílies de paraules, sufixos, prefixos,...). 3.3.D- Relaciona el pronom amb el seu antecedent quan aquest és proper.3.3.e- // 3.3.F- 3.3.G-Estableix relacions entre frases a partir del valor semàntic dels connectors. 3.4.A- Explicita el propòsit de la cerca. // 3.4.B-Valora el que ja sap per afinar la cerca. 3.4.C-Amplia la cerca en els cercadors a partir de paraules clau. 3.4.D-Identifica qui és l autor de la informació en paper, etc 3.4.E-Capta la informació i l organitza: esquema, resum, etc. 3.4-F- Relaciona les informacions// 3.4.G-Comunica les conclusions de la cerca.

18 4-ESCRIURE 4.5. Planificar l escrit d acord amb la situació comunicativa i el destinatari Planificar textos de temes coneguts, decidint quin tipus de text cal escriure, la seva estructura, a qui va dirigit i generant idees amb l ajuda de pautes generals Produir textos de tipologies diverses amb un lèxic i estructura que s adeqüin al tipus de text, a les intencions i al destinatari Produir textos propers, viscuts usant connectors i mantenint la concordança; una puntuació que l organitzi en paràgrafs, amb un lèxic específic i les normes ortogràfiques que responguin a normes constants i excepcions de paraules més usuals Revisar el text per millorar-lo i tenir cura de la seva presentació formal en funció de la situació comunicativa Revisar amb suport de pautes i elements de consulta aspectes lingüístics del text: ortografia, lèxic, gramàtica i aspectes discursius (coherència i adequació). Presentar l escrit de forma adequada al tipus de text, a la funcionalitat i al format Organització del text per millorar la coherència i la cohesió amb l ajuda de pautes i utilitzant els coneixements lèxics i morfosintàctics de l edat Aplicació d un procés reflexiu en l escriptura de textos: pensar, escriure i revisar. // Observació de les diferències entre llengua oral i escrita, a partir del seu ús en situacions comunicatives reals o simulades. // Coneixement de la manera d organitzar un text segons si és una explicació, una notícia, una recepta, una instrucció o alguna altra tipologia Observació del funcionament de la llengua en els textos que es llegeixen i en els de producció pròpia: derivació, composició, sentit figurat, sinònims, polisèmia, família de paraules, entre altres Coneixement de les diferents categories de textos audiovisuals segons la seva funció (notícia, anunci, reportatge, ficció) i introducció dels elements bàsics del llenguatge audiovisual.// Coneixement del programari de tractament de textos, d edició gràfica i de presentació que permeti escriure un text, inserir imatges, fer un esquema en ordinador Escriptura de textos escrits o audiovisuals senzills produïts en diferents situacions: per narrar, descriure, explicar fets o fenòmens, per fer coses com receptes, entre altres.// Expressió d idees de forma sintètica a través d un esquema o imatge.// Utilització de correus electrònics per comunicar-se. // Coneixement i ús de l ortografia de base i de les regles treballades a cicle inicial. Coneixement i ús progressiu de les lleis ortogràfiques constants (que no tenen excepcions). Memorització de mots amb dificultat ortogràfica d ús habitual. // Aplicació dels signes de puntuació més bàsics (punt final, coma, interrogant, admiració, dos punts, guió). Transformació de frases per comprovar la relació entre puntuació, entonació i significat. // Introducció a l accentuació gràfica: reconeixement de les síl labes d un mot, accent greu i agut, reconeixement de les paraules agudes, planes i esdrúixoles.// Ús de terminologia gramatical: nom, verb, oració, masculí, femení, article, singular, plural, passat, present, futur Interès per la bona presentació dels textos escrits i per aplicar-hi els coneixements ortogràfics apresos. Sentit estètic en la seva presentació formal. // Valoració dels avenços de cadascú en escriptura i consciència de les mancances.// Comparació i transformació d enunciats per mitjà de canvis d ordre, segmentacions, canvis en els connectors, per comprovar de quina manera es modifica el significat i els canvis de puntuació que comporta A B-Identifica clarament el receptor del text C-Reconeix quin tipus de text ha d escriure i la seva estructura D-Genera força idees autònomament E-Utilitza suports de forma autònoma per ordenar les idees F-Genera una llista de lèxic amb poca variació de categories gramaticals A-//4.6.2.B-// C-Escriu amb oracions simples i n incorpora alguna de complexa D- Utilitza els connectors bàsics per als diferents tipus d oracions E-Utilitza els signes de puntuació en diàlegs simples, la coma explicativa, els punts suspensius F-Utilitza un bon repertori lèxic amb algunes paraules de lèxic específic G- Aplica les normes ortogràfiques que responen a normes constants i excepcions de paraules més usuals A- Utilitza (diccionari ortogràfic, de sinònims, bilingüe, etc...). //4.7.2.B-Revisa els aspectes del text que li indica l ensenyant si estan pautats C-Incorpora al text el producte de la revisió dels aspectes més concrets (ortografia, connectors, algun aspecte de lèxic...). //4.7.2.E- L estil és simple amb marges, títol i altres formats del text.

19 DIMENSIÓ LITERÀRIA 5-CONEIXEMENT DEL FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA LITERÀRIA Llegir fragments i obres i conèixer alguns autors i autores significatius de la literatura catalana, castellana i universal Llegir fragments i obres literàries de la literatura infantil i juvenil reconeixent els seus elements: gènere i subgènere, protagonistes principals i secundaris, subapartats de la trama... Interpretar el sentit general del text establint relacions amb experiències personals i podent establir relacions entre obres. Valorar diversos recursos estètics Crear textos amb recursos literaris per expressar sentiments, realitats i ficcions Crear textos narratius i poètics més complexos emprant alguns recursos literaris i utilitzant un lèxic precís Adquisició de l hàbit de lectura a partir de l ús de molts estímuls: audició, lectura i memorització de textos, poemes, cançons, refranys o dites; biblioteca d aula i d escola, revistes escolars, gravacions, ús de mitjans audiovisuals o dramatitzacions. Participació en activitats literàries de l escola i de l entorn proper Reconeixement de les dades bàsiques d un llibre (autoria, adaptació, traducció, il lustració, editorial, col lecció) i dels principals agents de producció d un relat de ficció audiovisual (direcció, guió, actors, música) Lectura conjunta guiada per aprofundir en el sentit del text, practicar algunes estratègies lectores, i aprendre a interpretar el llenguatge literari: derivació, composició, sentit figurat, interpretació de locucions, frases fetes o refranys; descobrir el ritme i la rima, si es tracta de poesia o cançó Lectura, anàlisi i reconeixement dels elements clau de la narració i de relats audiovisuals adequats a l edat Ús d estratègies lectores apreses en altres situacions per a la comprensió en la lectura individual silenciosa o en veu alta, en petit grup o en gran grup En la lectura en veu alta, fer atenció a la pronunciació, al to de veu i a l entonació perquè tots ho entenguin. També saber que cada tipus de text demana una entonació i un ritme diferent Escriptura de poemes per comunicar sentiments, emocions, estats d ànim o records, utilitzant llenguatge poètic: adjectius, comparacions, sentits figurats Escriptura de contes i textos narratius fent atenció a l estructura d aquest tipus de text, en què hi ha d haver una situació inicial, un nus i un desenllaç Escriptura de jocs lingüístics amb paraules, sons, rimes (embarbussaments, cal ligrames, rodolins entre altres) A-// B-Coneix i localitza les dades bibliogràfiques d un llibre C- Reconeix els principals subgèneres dels textos narratius (tipus de contes, rondalla, novel la, narració, diari personal...) i poètics (poemes, endevinalles, rodolins, auques, cal ligrames, dites i refranys...) D-Coneix les característiques més rellevants dels gèneres textuals E- Reconeix una diversitat de recursos retòrics: metàfores més complexes, al literacions, jocs lingüístics, locucions, frases fetes F- Coneix els autors que s han treballat i en pot donar informació sobre aspectes de la seva vida i de la seva obra G- Estableix relacions entre diverses obres o textos pel que fa a l estructura de l obra, al tema, a la intenció de l autor H- Estableix connexions entre elements de l obra llegida (personatges, trama, espai, temps...) i experiències viscudes A- Utilitza l escriptura com a mitjà d expressió personal (diari, correus electrònics...) o de creació, encara que no és constant B- Escriu a partir de models explícits, apartant-se n en algun moment per incorporar recursos personals C- Utilitza alguns recursos estilístics encara que en la tasca no s hagi especificat D- Produeix de manera autònoma textos literaris dels diversos gèneres textuals (poemes, contes, narracions, descripcions, diaris, guions teatrals...).

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT LINGÜÍSTIC: Àrea de llengua catalana i literatura Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Comunicació oral Competència 1: comprendre textos orals de la vida quotidiana,

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT LINGÜÍSTIC: Àrea de llengua castellana Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Comunicació oral Competència 1: comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels

Más detalles

LLENGUA CATALANA I LLENGUA CASTELLANA

LLENGUA CATALANA I LLENGUA CASTELLANA c/ Garriga i Roca 13 08041 Barcelona Telèfon: 93 436 86 37 Fax: 93 435 86 02 E-mail: a8010201@xtec.cat Escola Parc del Guinardó LLENGUA CATALANA I LLENGUA CASTELLANA DIMENSIÓ COMUNICACIÓ ORAL Competència

Más detalles

2-OBJECTIUS GENERALS DEL SEGON CICLE D EDUCACIÓ INFANTIL, D EDUCACIÓ PRIMÀRIA I CONCRETS DE CADA CICLE:

2-OBJECTIUS GENERALS DEL SEGON CICLE D EDUCACIÓ INFANTIL, D EDUCACIÓ PRIMÀRIA I CONCRETS DE CADA CICLE: 2-OBJECTIUS GENERALS DEL SEGON CICLE D EDUCACIÓ INFANTIL, D EDUCACIÓ PRIMÀRIA I CONCRETS DE CADA CICLE: L objectiu principal és l ús funcional d una llengua estrangera per tal d obrir-se al món, relacionar-se

Más detalles

LLENGUA I LITERATURA CATALANA

LLENGUA I LITERATURA CATALANA Aquest document conté un desplegament dels continguts de la dimensió literària de l àrea de llengua i literatura catalana (graella 1) i la de llengua i literatura castellana (graella 3) d acord amb les

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT

HISTÒRIA D ESPANYA TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN SEGON DE BATXILLERAT HISTÒRIA D ESPANYA SEGON DE BATXILLERAT TEMES OBJECTIUS CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN 1 Formació de l Estat liberal: 1. ANTIC RÈGIM I REFORMISME IL LUSTRAT 2. CRISI DE L ANTIC RÈGIM (1789 1833) 3. LA CONSTRUCCIÓ

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig.

Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig. Benvolgut director, Benvolguda directora, Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig. - Informe a les famílies: a partir del

Más detalles

Competències bàsiques de l àmbit digital

Competències bàsiques de l àmbit digital COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE L ÀMBIT DIGITAL Competències bàsiques de l àmbit digital DIMENSIÓ INSTRUMENTS I APLICACIONS Competència 1. Seleccionar, utilitzar i programar dispositius digitals i les seves funcionalitats

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

Matem. tiques de grans a petits

Matem. tiques de grans a petits Matem Matemàtiques tiques de grans a petits Presentació del projecte Matemàtiques de grans a petits és un projecte que neix amb la intenció de vincular els continguts matemàtics amb el desenvolupament

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

PLA INDIVIDUALITZAT I AVALUACIÓ

PLA INDIVIDUALITZAT I AVALUACIÓ PLA INDIVIDUALITZAT I AVALUACIÓ Atenció a la diversitat 5.2...cal elaborar un pla individualitzat que reculli el conjunt d'ajudes, suports i adaptacions que pugui necessitar en els diferents moments i

Más detalles

Fem poesia CODI: EPPAS05

Fem poesia CODI: EPPAS05 CEIP BALMES GUADASSUAR Fem poesia CODI: EPPAS05 PORTFOLIO 2005-2006 PROFESSORS: Josep Climent Consuelo Ferragud ALUMNES: EDUCACIÓ PRIMÀRIA 5é 09-02-2007 1 ACTIVITAT EPPas05 Títol: Fem poesia Llengua: valencià

Más detalles

El currículum i el seu desplegament a l educació primària

El currículum i el seu desplegament a l educació primària El currículum i el seu desplegament a l educació primària Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Novembre de 2008 11/12/2008 Marc normatiu de referència Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig

Más detalles

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital

Escola Marià Galí i Guix Terrassa. Competència en el tractament de la informació i competència digital Escola Marià Galí i Guix Terrassa Competència en el tractament de la informació i competència digital TRACTAMENT DE LA INFORMACIÓ CERCAR IDENTIFICAR TRANSFORMAR COMUNICAR COMPETÈNCIA DIGITAL ELS MITJANS,

Más detalles

INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE)

INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE) Alumne/a: Mestre/a: INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE) Tercer Trimestre Atenció : Aquest informe respon a les competències associades i als criteris d avaluació de cada àrea

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller Cicle mitjà (3r i 4t) 120 min. Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han

Más detalles

EL PROJECTE LINGÜÍSTIC I EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS COORDINACIÓ DE CAPS D ESTUDIS SANT CUGAT CURS 2007/2008

EL PROJECTE LINGÜÍSTIC I EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS COORDINACIÓ DE CAPS D ESTUDIS SANT CUGAT CURS 2007/2008 EL PROJECTE LINGÜÍSTIC I EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COMUNICATIVA ALS CENTRES EDUCATIUS COORDINACIÓ DE CAPS D ESTUDIS SANT CUGAT CURS 2007/2008 1. JUSTIFICACIÓ DEL TEMA Món globalitzat (contactes i intercanvis

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres

EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS. Organització i grup impulsor. Charo Tomàs Núria Gres EL TREBALL DE LA COMPETÈNCIA COPMUNICATIVA A L INSTITUT DE BADIA DEL VALLÈS Organització i grup impulsor Charo Tomàs Núria Gres Dos plans complementaris PLA ESTRATÈGIC 2005-10 PROJECTE DE QUALITAT I MILLORA

Más detalles

Continguts d'aprenentatge de l EpD en l`àmbit escolar DRETS HUMANS, CIUTADANIA I GOVERNANÇA

Continguts d'aprenentatge de l EpD en l`àmbit escolar DRETS HUMANS, CIUTADANIA I GOVERNANÇA Continguts d'aprenentatge de l EpD en l`àmbit escolar PRIMÀRIA Objectiu general Esdevenir persones participatives i actives, capaces de prendre decisions orientades a respectar i defensar els drets humans

Más detalles

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5 Títol: Indemnització de 16 milions. Nivell: Tipologia textual: el text periodístic. Primer cicle d ESO (2n) Introducció: A partir d una notícia on-line del diari portiguès Correio da manhã s estudien les

Más detalles

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I LES SEVES DIMENSIONS

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I LES SEVES DIMENSIONS LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES I LES SEVES DIMENSIONS COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LLENGUA CATALANA I LLENGUA CASTELLANA Competències bàsiques de llengua catalana i llengua castellana DIMENSIÓ COMUNICACIÓ ORAL

Más detalles

DESPLEGAMENT DEL CURRICULUM A L ESO

DESPLEGAMENT DEL CURRICULUM A L ESO DESPLEGAMENT DEL CURRICULUM A L ESO 18/10/08 Conxita Mayós Servei d Ordenació Curricular Barcelona, 17 d octubre de 2008 Competència Competència és la capacitat d utilitzar els coneixements i habilitats,

Más detalles

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 2n. DE PRIMÀRIA

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 2n. DE PRIMÀRIA (1r. Trimestre) ADAPTACIÓ S ha adaptat al ritme del curs. Es mostra segur i tranquil. ACTITUD Davant la feina Mostra interès en la realització de les feines. S esforça. Manté l atenció. Comprèn que ha

Más detalles

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 4t. DE PRIMÀRIA

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 4t. DE PRIMÀRIA (1r. Trimestre) ADAPTACIÓ El ritme del seu treball ha estat l adequat. Es mostra segur. Es mostra tranquil. ACTITUD Davant les activitats Treball individual Mostra interès en la realització de les activitats.

Más detalles

UNITAT DE PROGRAMACIÓ: Expressió escrita. Àrea de llengua catalana Cicle Mitjà

UNITAT DE PROGRAMACIÓ: Expressió escrita. Àrea de llengua catalana Cicle Mitjà UNITAT DE PROGRAMACIÓ: Expressió escrita Àrea de llengua catalana Cicle Mitjà PROGRAMACIÓ D UNA UNITAT TEMA: EXPRESSIÓ ESCRITA NIVELL: CICLE MITJÀ TEMPORITZACIÓ: al llarg del curs Àrea: Llengua catalana

Más detalles

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 5è. DE PRIMÀRIA

CRITERIS D AVALUACIÓ DE 5è. DE PRIMÀRIA (1r. Trimestre) ADAPTACIÓ El ritme del seu treball ha estat l adequat. Es mostra segur. Es mostra tranquil. ACTITUD Davant les activitats Treball individual Mostra interès en la realització de les activitats.

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

GUIA DIDÀCTICA DEL CURS CATALÀ ESCRIT II. Docent: Teresa Corominas i Umbert Curs UNED Sènior UNED Província Barcelona Canet de Mar

GUIA DIDÀCTICA DEL CURS CATALÀ ESCRIT II. Docent: Teresa Corominas i Umbert Curs UNED Sènior UNED Província Barcelona Canet de Mar GUIA DIDÀCTICA DEL CURS CATALÀ ESCRIT II Docent: Teresa Corominas i Umbert Curs 2016-2017. UNED Sènior UNED Província Barcelona Canet de Mar 1. PRESENTACIÓ DE LA GUIA Benvinguts al curs de Català Escrit

Más detalles

Departament de LLengua catalana i Literatura

Departament de LLengua catalana i Literatura Departament de LLengua catalana i Literatura Exercicis i temari per a la recuperació de primer curs d ESO La prova de recuperació es realitzarà el 4 o 5 de Setembre de 2012. Els alumnes entregaran amb

Más detalles

PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos

PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos Alumne/a:... Nivell:... Curs: 20.../... DADES PERSONALS Nom i cognoms de l alumne/a:

Más detalles

CURRÍCULUM ÀMBIT LINGÜÍSTIC: LLENGUA I LITERATURA CASTELLANA

CURRÍCULUM ÀMBIT LINGÜÍSTIC: LLENGUA I LITERATURA CASTELLANA CURRÍCULUM ÀMBIT LINGÜÍSTIC: LLENGUA I LITERATURA CASTELLANA DIMENSIÓ COMUNICACIÓ ORAL Bloc de continguts: Comunicació oral 1. Comprendre textos orals de la vida quotidiana, dels mitjans de comunicació

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

3. PROPOSTA CURRICULAR DEL CURS: ÀREA: Llengua catalana NIVELL: Cicle mitjà

3. PROPOSTA CURRICULAR DEL CURS: ÀREA: Llengua catalana NIVELL: Cicle mitjà 3. PROPOSTA CURRICULAR DEL CURS: ÀREA: Llengua catalana NIVELL: Cicle mitjà PROGRAMACIÓ GENERAL DE LA CLASSE COMPRENSIÓ ORAL 1. - Diferències entre uns mateixos elements no lingüístics en diferents contextos

Más detalles

ÀMBIT DE LLENGÜES. Currículum educació primària Decret 142/2007 DOGC núm. 4915

ÀMBIT DE LLENGÜES. Currículum educació primària Decret 142/2007 DOGC núm. 4915 ÀMBIT DE LLENGÜES Llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera L objectiu central de l educació és preparar l alumnat de Catalunya perquè sigui capaç de desenvolupar-se

Más detalles

Projecte transversal: la tv a l aula, l aula a la tv

Projecte transversal: la tv a l aula, l aula a la tv Projecte transversal: la tv a l aula, l aula a la tv Euclides televisió canal: www.livestream.com/euclides_televisio Bloc d Euclides televisió: http://www.euclides.tv Maresme 2: Teràpia de xock Nivells

Más detalles

PROGRAMACIÓ D UNITAT DIDÀCTICA

PROGRAMACIÓ D UNITAT DIDÀCTICA UNITAT : 4. SAFARI FOTOGRÀFIC TÍTOL: PROGRAMACIÓ DE LA UNITAT 4: SAFARI FOTOGRÀFIC 1r D ESO REFERÈNCIA: ESO/1DIB/UD4 DPT. EMISOR: EXPRESSIÓ PCC-ESO--1TEC-UD1.doc Pàgina 1 de 9 UNITAT : 4. SAFARI FOTOGRÀFIC

Más detalles

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura.

Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Títol: Lliçons Moodle, una bona eina per a l adaptació a l EEES. Exemple d una lliçó sobre teoria de la simetria en arquitectura. Autors: Piedad Guijarro i Pere Cruells Centre: ETSAB Secció de Matemàtiques

Más detalles

EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura

EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura EL PLA LECTOR DE CENTRE: una eina per fomentar la lectura Maó, dissabte 28 de novembre de 2015 Josep Antoni Fluixà Director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura Idees i qüestions prèvies

Más detalles

A1 A2 A2+ B1 B1+ B2 B2+ C1 C2

A1 A2 A2+ B1 B1+ B2 B2+ C1 C2 COMPRENSIÓ DE LECTURA EN GENERAL Comprén llegir llegir textos textos curts i llegir textos amb certa curts i senzills senzills senzills amb autonomia, textos de amb sobre temes moltes dades adaptant el

Más detalles

INFORME-RESUM A ELABORAR PEL TUTOR/A, EN RELACIÓ ALS APRENENTATGES DE L ALUMNE/A

INFORME-RESUM A ELABORAR PEL TUTOR/A, EN RELACIÓ ALS APRENENTATGES DE L ALUMNE/A INFORME-RESUM A ELABORAR PEL TUTOR/A, EN RELACIÓ ALS APRENENTATGES DE L ALUMNE/A L'objectiu d'aquest document és ajudar-nos a sistematitzar les observacions dels alumnes amb la finalitat de facilitar la

Más detalles

GRAVEM, COMPARTIM I REFLEXIONEM III CONCURS DE BONES PRÀCTIQUES TIC BARCELONA MAIG 13

GRAVEM, COMPARTIM I REFLEXIONEM III CONCURS DE BONES PRÀCTIQUES TIC BARCELONA MAIG 13 GRAVEM, COMPARTIM I REFLEXIONEM III CONCURS DE BONES PRÀCTIQUES TIC BARCELONA MAIG 13 ÍNDEX DE CONTINGUTS 1. Dades del projecte... 2 2. Descripció... 3 3. Programació del projecte... 4 4. Recursos i equipaments

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA

L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA L avaluació de les Cb a partir de les dimensions de cada àmbit/àrea del currículum EDUCACIÓ PRIMÀRIA El nen s esforça i se n surt prou bé tant en l escriptura com parlant ORDRE ENS/164/2016, de 14 de

Más detalles

CURRÍCULUM ÀMBIT LINGÜÍSTIC: LLENGUA ANGLESA

CURRÍCULUM ÀMBIT LINGÜÍSTIC: LLENGUA ANGLESA CURRÍCULUM ÀMBIT LINGÜÍSTIC: LLENGUA ANGLESA ÀREA DE LLENGUA ANGLESA DIMENSIÓ COMPRENSIÓ LECTORA Competències 1. Aplicar estratègies per obtenir informació bàsica i comprendre textos senzills o adaptats

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei

OPERACIÓ POESIA. Centre: INS Bernat el Ferrer. Població: Molins de Rei OPERACIÓ POESIA Centre: INS Bernat el Ferrer Població: Molins de Rei Responsable de l activitat: Montserrat Forcada i Cot Cicle / Nivell: 2n ESO Objectius Projecte del Departament de Llengua Catalana per

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller 2n ESO 120 min. Àrea: Ciències socials, geografia i història Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han conservat fins avui dia?

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrea III: LLENGUATGES : COMUNICACIÓ I REPRESENTACIÓ 1. Adequació i seqüencia dels objectius: Objectius 4rt. E.I - Utilitzar la llengua com un instrument per

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

Resultados y evolución de las notas Estructura actual de la prueba Objetivos Contenidos evaluables:

Resultados y evolución de las notas Estructura actual de la prueba Objetivos Contenidos evaluables: Lourdes Aguilar Resultados y evolución de las notas Estructura actual de la prueba Objetivos Contenidos evaluables: Dimensión estética y literaria Dimensión comunicativa Dimensión plurilingüe y multicultural

Más detalles

CONTINGUTS CURS

CONTINGUTS CURS L objectiu d aquesta àrea és que l alumne sigui capaç de comunicar-se, entendre i fer-se entendre compartint el mateix codi. Per tant, en aquesta programació es desenvolupen continguts variats, mitjançant

Más detalles

LLENGUA CATALANA I LITERATURA

LLENGUA CATALANA I LITERATURA CONTINGUTS TERCER EDUCACIÓ PRIMÀRIA CURS 2017-18 Aquest document pretén explicar la tasca que desenvoluparem amb els nens i nenes de tercer al llarg d aquest curs. Aquest continguts són orientatius i s

Más detalles

LLEN PRO. Activitats de progressió personalitzada. Comprensió lectora, Expressió escrita, Gramàtica i Ortografia

LLEN PRO. Activitats de progressió personalitzada. Comprensió lectora, Expressió escrita, Gramàtica i Ortografia LLEN PRO Comprensió lectora, Expressió escrita, Gramàtica i Ortografia Activitats de progressió personalitzada LLEN PRO COMPRENSIÓ LECTORA Els quaderns potencien la competència lectora a partir de propostes

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

PETITS REPORTERS TUTORES: CRISTINA RADUÀ I IMMA RIOS CASTELLVELL DEL CAMP CEIP SANTA ANNA CURS: P

PETITS REPORTERS TUTORES: CRISTINA RADUÀ I IMMA RIOS CASTELLVELL DEL CAMP CEIP SANTA ANNA CURS: P PETITS REPORTERS TUTORES: CRISTINA RADUÀ I IMMA RIOS CASTELLVELL DEL CAMP CEIP SANTA ANNA CURS: P4. 2008-09 1 PETITS REPORTERS INTRODUCCIÓ Actualment vivim en un món immers en les imatges. El nen creix

Más detalles

RELIGIÓ CATÒLICA. Educació Primària

RELIGIÓ CATÒLICA. Educació Primària RELIGIÓ CATÒLICA Educació Primària ALEGRA T, ARRIBA KAIRÉ! L emoció d educar, l emoció d aprendre Kairé respon al que tu, com a mestre, ens has anat explicant al llarg de la teva experiència docent. Volem

Más detalles

Els tallers de lectura

Els tallers de lectura Els tallers de lectura El taller de lectura és una proposta metodològica amb unes fases molt ben definides que tenen com a finalitat compartir amb els alumnes les habilitats que aplica un lector expert

Más detalles

Quaderns. d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA T E X T G R U P QUADERNS PER A TREBALLAR QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA

Quaderns. d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA T E X T G R U P QUADERNS PER A TREBALLAR QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA Quaderns d estratègies EDUCACIÓ PRIMÀRIA L E C T O G R U P QUADERNS D EFICÀCIA LECTORA QUADERNS PER A RESOLDRE PROBLEMES MATEMÀTICS T E X T G R U P QUADERNS D EXPRESSIÓ ESCRITA QUADERNS PER A TREBALLAR

Más detalles

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 Grup 21 curs Societat, Ciència i Cultura Societat, Ciència i Cultura 103699 i contextos I 103700 i contextos II 102011 / 6ECTS Teories i Pràctiques contemporànies

Más detalles

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Cursos de formació del professorat La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Idioma de les sessions Català. Sector educatiu dels participants Professors de català per a estrangers

Más detalles

FAMÍLIA DE SEQÜÈNCIES PER A SECUNDÀRIA

FAMÍLIA DE SEQÜÈNCIES PER A SECUNDÀRIA FAMÍLIA DE SEQÜÈNCIES PER A SECUNDÀRIA 1a seqüència didàctica: Destinada a alumnes de 2n ESO d anglès. Objectiu:elaborar una biografia. Fase 1 Objectiu: fer una llista d expressions útils per tal d escriure

Más detalles

COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL. Escola Rosella Viladecavalls

COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL. Escola Rosella Viladecavalls COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA I AUDIOVISUAL Escola Rosella Viladecavalls Què és? La competència lingüística audiovisual és l habilitat que han de tenir els alumnes de primària per saber comunicar-se utilitzant

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT DE CONEIXEMENT DEL MEDI: Àrea de coneixement del medi natural Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Món actual Competència 1: plantejar-se preguntes sobre el medi,

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Presentació del material (Usuari bàsic A) Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez

Más detalles

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT

PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT PROGRAMA D APRENENTATGE PERMANENT COMISSIÓ EUROPEA. 2007-2013 pap@xtec.cat sllengua@xtec.cat PRESSUPOST 13620 MILIONS PER ALS SET ANYS OBJECTIUS (2) Comenius: 1/20 alumnes 2007-2013 Erasmus: 3.000.000

Más detalles

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS

SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS SEMINARI DE COORDINACIÓ LIC DE CENTRE CURS 2018-19 Sessions del seminari i horari: DE 11:30 H A 13:30 SALA D ACTES DEL SERVEI EDUCATIU ACREDITACIÓ : 15 HORES ( 10 presencials + 5 treball en el centre presentació

Más detalles

Guia del candidat. Examen d acreditació lingüística Anglès B2. CertAcles

Guia del candidat. Examen d acreditació lingüística Anglès B2. CertAcles Guia del candidat Examen d acreditació lingüística Anglès B2 CertAcles Característiques generals Quin és l objectiu de l examen? L examen d acreditació lingüística CLUC d anglès B2 té com a objectiu avaluar

Más detalles

L APRENENTATGE COOPERATIU

L APRENENTATGE COOPERATIU L APRENENTATGE COOPERATIU Una opció... que s expandeix a tota la comunitat educativa reflexió Los equipos investigan Per què fem A. Cooperatiu? És una oportunitat per Millorar les relacions interpersonals

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Esquema de les competències avaluades Obtenció d informació - Localitzar informació explícita - Identificar

Más detalles

TALLER DE LLENGÜES: Italià: Introducció a la llengua i la cultura Durada: 10 hores. Nombre de sessions 5. Dimarts i dijous de 12 a 14 I. Introducció L italià, per la seua condició de llengua romànica,

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Nivell bàsic A2 (MECR)

Nivell bàsic A2 (MECR) Nivell bàsic A2 (MECR) L aprenent ha desenvolupat les habilitats de comprensió i producció orals per poder satisfer les necessitats de comunicació més immediates en català. És capaç d entendre expressions

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar. Direcció General de Política Lingüística

El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar. Direcció General de Política Lingüística El Marc europeu comú de referència per a les llengües: aprendre, ensenyar, avaluar Alícia Arisa Arisa Elena Blaya Boronat Barcelona, 21 de gener de 2015 Índex 1. Origen del MECR 2. El MECR: objectius i

Más detalles

Aquest projecte neix amb la voluntat de donar un recurs interdisciplinari als mestres de les etapes d educació infantil i primària.

Aquest projecte neix amb la voluntat de donar un recurs interdisciplinari als mestres de les etapes d educació infantil i primària. PROJECTE CANTAUTOR Cançons i danses d autor a l aula Pep Puigdemont 1.- JUSTIFICACIÓ Aquest projecte neix amb la voluntat de donar un recurs interdisciplinari als mestres de les etapes d educació infantil

Más detalles

Activitats de Primavera

Activitats de Primavera Activitats de Primavera Presentació Des de la Fundació Catalana de l Esplai us presentem una proposta d activitats d hivern adaptada a les necessitats i característiques d aquest període de vacances: El

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Història de la literatura cantada (Secundària): A GALOPAR

Història de la literatura cantada (Secundària): A GALOPAR Història de la literatura cantada (Secundària): A GALOPAR Descripció de la proposta Aquesta proposta planteja treballar el text literari a través de l oralitat i la música, seguint un ordre cronològic

Más detalles

Unitat 2: L escola i l institut

Unitat 2: L escola i l institut Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 2: L escola i l institut Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via

Más detalles

Criteris de correcció de les proves de la CIEACOVA Juny de 2016

Criteris de correcció de les proves de la CIEACOVA Juny de 2016 Criteris de correcció de les proves de la CIEACOVA Juny de 2016 A2 CO Escoltar dos textos i respondre preguntes. Es valora la comprensió global dels textos. 20% 50% CE Llegir dos textos i respondre preguntes.

Más detalles

MILLORAR LA LECTURA (Assessorament curs )

MILLORAR LA LECTURA (Assessorament curs ) MILLORAR LA LECTURA (Assessorament curs 2008-09) 1 ÍNDEX 1 LA LECTURA EN EL NOU CURRÍCULUM LOE...4 ALGUNES CONSIDERACIONS SOBRE AQUEST PUNT...5 EDUCACIÓ INFANTIL...6 * Observar, escoltar i experimentar...

Más detalles

LLENGUA CATALANA. PRIMER de PRIMÀRIA. Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR ESCOLTAR I COMPRENDRE LLEGIR I COMPRENDRE ESCRIURE

LLENGUA CATALANA. PRIMER de PRIMÀRIA. Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR ESCOLTAR I COMPRENDRE LLEGIR I COMPRENDRE ESCRIURE LLENGUA CATALANA PRIMER de PRIMÀRIA Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR - Textos i produccions orals amb diferents suports. - Temàtiques diferents al voltant del medi, projecte d aula, festes escolars...

Más detalles

MATEMÀTIQUES A FONS. Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL

MATEMÀTIQUES A FONS. Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL MATEMÀTIQUES A FONS, professora emèrita de la Universitat de Barcelona en el departament de Didàctica de les CCEE i la Matemàtica. Mestra i matemàtica WEBINAR: Ens cal

Más detalles

Màster d ensenyament de català com a primera i segona llengua Postgrau de professorat de català per a persones adultes UB / U Vic / UAB Curs

Màster d ensenyament de català com a primera i segona llengua Postgrau de professorat de català per a persones adultes UB / U Vic / UAB Curs La setmana del 14 al 17 de setembre de 2016 serà intensiva: hi haurà classe els matins del 15, el 16 i el 17 de les 9,30h a les14h, i les tardes del 14, el 15 i el 16 de les 15,30h a les 20h. El dimecres

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

TALLERS PER A GRUPS UNIVERSITARIS

TALLERS PER A GRUPS UNIVERSITARIS 1. Presentació 2. Àrees de treball 3. Objectius específics 4. Destinataris i requisits de participació 5. Durada i horaris 6. Pautes bàsiques de desenvolupament 7. Participació en la Setmana del Parlament

Más detalles

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social. Llibre del professor. Unitat 1: La classe

Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social. Llibre del professor. Unitat 1: La classe Direcció General d Ordenació i Innovació Educativa Subdirecció General de Llengua i Cohesió Social Llibre del professor Unitat 1: La classe Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez

Más detalles

Semipresencial o combinada

Semipresencial o combinada Nivell bàsic Desenvolupa les habilitats de comprensió i producció orals, perquè l'aprenent pugui resoldre en català les necessitats fonamentals de la vida quotidiana. L'assoliment d'aquest nivell equival

Más detalles

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web:

AnimaTic. Es poden veure els treballs dels nens a la web: 1 Crida oberta a la participació. Simpòsium Internacional. La innovació educativa contra les desigualtats és un projecte de docència AICLE (Aprenentatge Integrat de Llengües Estrangeres) en l'àrea de Visual

Más detalles