LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 2: La composició química de la matèria viva. Els bioelements.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 2: La composició química de la matèria viva. Els bioelements."

Transcripción

1 LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 2: La composició química de la matèria viva. Els bioelements.

2 LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 2 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició química de la matèria viva. Bioelements. Biomolècules. L'aigua i les sals minerals. Dissolucions i dispersions col loidals.

3 La composició química de la matèria viva. Els organismes estan compostos per matèria. La matèria està formada d'elements. Un element químic és una substància que no es pot descompondre en d'altres mitjançant reaccions químiques. Cada element es composa d'un cert tipus d'àtoms que són diferents als àtoms de qualsevol altre element. Un compost és una substància que es compon de dos o més elements diferents combinats en una relació fixa. La sal de cuina, l'aigua,... són compostos. Un àtom és la part més petita de matèria que encara conserva les propietats d'un element. Els àtoms es combinen entre si per formar molècules i compostos iònics. Dos o més àtoms que es mantenen units per enllaços covalents constitueixen una molècula. L'H2O, el CH4, l'o2, H2,... són molècules. Els compostos formats per enllaços iònics s'anomenen compostos iònics o sals. El clorur sòdic és un compost iònic.

4 Sodi Clor Clorur sòdic

5 Àtoms: Hidrogen Oxigen

6 Heli Els electrons són representats com un núvol de càrrega negativa al voltant del nucli Model simplificat

7 Carboni Nitrogen

8 Molècula: unió covalent d un o més àtoms. Homogènia Heterogènia

9 Hydrogen 1H 2 Atomic number He 4.00 Atomic mass First shell Helium 2He Element symbol Electron-shell diagram Lithium 3Li Beryllium 4Be Boron 5B Carbon 6C Nitrogen 7N Oxygen 8O Fluorine 9F Neon 10Ne Sodium 11Na Magnesium 12Mg Aluminum 12Al Silicon 14Si Phosphorus 15P Sulfur 16S Chlorine 17Cl Argon 18Ar Second shell Third shell Representació de les òrbites dels electrons dels primers 18 elements de la taula periòdica.

10 Els enllaços químics: unió entre diferents àtoms. Els electrons que formen els enllaços químics són els electrons de valència, els de l últim orbital.

11 Els àtoms tenen tendència a l estabilitat, és a dir, a tenir l últim orbital de valència complert: en el primer orbital 2 electrons, en el segon orbital 8 electrons i en el tercer orbital 8 electrons. Com els gasos nobles, que són estables i no reaccionen mai. Heli

12 Hydrogen atoms (2 H) Els àtoms dels elements, menys els gasos nobles, per aconseguir l estabilitat interactuen amb altres àtoms compartint o transferint els seus electrons de valència. Aquestes interaccions fan que els àtoms quedin units mitjançant enllaços químics. Hydrogen molecule (H2)

13 Tipus d'enllaços químics: químics - Enllaç iònic. - Enllaç covalent. - Enllaços intermoleculars:» Enllaç d hidrogen» Enllaç per forces de Van der Waals.

14 Enllaç iònic Es dóna quan un dels àtoms (anió) capta electrons de l altre (catió). Llavors, l anió i el catió queden units per atracció electrostàtica. Es dona entre elements molt electronegatius (no metàl lics) i elements molt electropositius (metàl lics).

15 Elements electropositius o metàl lics: tenen tendència a donar electrons i quedars-se carregats positivament. Exemple: Na (sodi)

16 Elements electronegatius o no metàl lics: tenen tendència a captar electrons i quedars-se carregats negativament. Exemple: F (fluor)

17 Els compostos formats per enllaços iònics s'anomenen compostos iònics o sals. El compost iònic clorur de sodi (NaCl) es coneix com a sal de taula. Transferència d'electrons i enllaç iònic

18 Cristall de clorur sòdic. Els ions sodi (Na+) i clor (Cl-) es mantenen junts mitjançant enllaços iònics. La fórmula NaCl ens indica que la relació entre el Na+ i el Cl- és 1:1

19 Enllaç covalent Es forma quan els àtoms comparteixen els electrons. Cada parell compartit és un enllaç covalent. Es dóna entre àtoms d'electronegativitat alta. Enllaç molt fort. Pot ser simple, doble o triple. Dos o més àtoms que es mantenen units per enllaços covalents constitueixen una molècula. Poden formar molècules APOLARS o POLARS.

20 Enllaç covalent apolar Els electrons es comparteixen d'una manera equitativa. No tenen pols. Compostos d àtoms iguals i hidrocarburs (compostos C i H). CH4

21 Enllaç covalent polar Els electrons de l'enllaç NO es comparteixen d'una manera equitativa. En una molècula d'aigua com que l'oxigen és més electronegatiu que l'hidrogen, els electrons compartits són atrets més cap a l'oxigen. Això dona lloc a una càrrega negativa parcial sobre l'oxigen i una càrrega positiva parcial sobre els hidrògens

22 Notació Lewis L enllaç covalent es pot representar mitjançant la notació de Lewis: exemple O2

23 Exemple CO2

24 Enllaços intermoleculars Tipus: -Enllaç d hidrogen. -Enllaç per forces de Van der Waals. Enllaços molt febles Es deuen a forces electrostàtiques.

25 Enllaç d hidrogen Entre molècules POLARS dels hidrurs: H2O, NH3, H2S, Forces febles d atracció entre l hidrogen(+) d'una molècula i l'àtom electronegatiu (-) d'un altra molècula. δ δ+ Aigua (H2O) δ+ Enllaç d'hidrogen δ Amoníac (NH3) δ+ δ+ δ+

26 Enllaç per forces de Van der Waals En molècules APOLARS i POLARS, degut a polaritats asimètriques provocades a l atzar. Són enllaços més febles que els anteriors i només es donen quan els àtoms i les molècules estan molt pròxims entre si.

27 Els bioelements. Elements que formen part de la matèria viva. Es classifiquen en: a)bioelements primaris. b)bioelements secundaris.

28 Bioelements primaris. Constitueixen el 96% de la matèria viva. Són:» Carboni» Hidrogen» Oxigen» Nitrogen» Sofre» Fòsfor Tenen una massa atòmica relativament petita la qual cosa afavoreix la formació d'enllaços covalents entre si estables.

29 Hidrogen Té un electró de valència, així, només pot formar un enllaç covalent simple.

30 Oxigen Té 6 electrons en l ultim orbital. Pot formar dos enllaços simples o un enllaç doble.

31 Nitrogen Té 5 electrons en l últim orbital. Pot formar: tres enllaços simples, un enllaç simple i un doble o un enllaç triple.

32 Sofre Com l oxigen, té 6 electrons en l últim orbital, llavors pot formar dos enllaços simples o un doble.

33 Fosfor Com el nitrogen, té 5 electrons en l últim orbital, per tant pot formar 3 enllaços simples, 1 enllaç simple i 1 enllaç doble o 1 enllaç triple.

34 Carboni Té un total de 6 electrons, amb 2 a la primera òrbita i 4 a la segona. Un àtom de carboni completa la seva òrbita valència compartint els seus 4 electrons amb altres àtoms mitjançant la formació de 4 enllaços covalents molt estables.

35 És particularment significativa la capacitat del carboni per a formar enllaços covalents apolars amb altres àtoms de carboni i, també, amb altres àtoms d'hidrogen. Això li permet arribar a formar llargues cadenes hidrocarbonades, que són apolars i per tant insolubles en aigua. Les cadenes hidrocarbonades formen l'esquelet de la majoria de molècules orgàniques. Els esquelets varien en longitud i poden ser rectilinis, ramificats o cíclics. Butà 2- metil-propà 1- butè Ciclohexà

36 Quan un àtom de carboni forma enllaços covalents simples, la disposició dels seus 4 orbitals determina que els 4 enllaços formin un angle que els situa als vèrtexs d'un tetraedre imaginari. Els angles d'enllaç en el metà (CH4) són de 109,5o A causa de la configuració tetraèdrica dels enllaços de carboni els diferents tipus de molècules orgàniques tenen estructures tridimensionals diferents.

37 L'età (C2H6) té la forma de dos tetraedres que es solapen en un dels seus vèrtexs. Quan dos àtoms de carboni estan units per un doble enllaç, tots els enllaços al voltant d'aquests carbonis es troben en el mateix pla. Per exemple l'etè (C2H4) és una molècula plana; els seus àtoms es situen en el mateix pla.

38 Grups funcionals Un o més hidrògens d'una cadena hidrocarbonada poden estar substituïts per funcionals. grups Els grups funcionals són grups d'àtoms químicament reactius que es repeteixen en moltes molècules orgàniques dotant-les d'unes propietats químiques determinades. L'àtom de carboni pot formar grups funcionals diferents amb els altres bioelements primaris. Atès que l'oxigen, el nitrogen i el sofre són elements electronegatius, quan estableixen enllaços amb l'hidrogen donen lloc a molècules dipolars i, si se n'afegeixen suficients a una cadena hidrocarbonada, aquesta pot arribar a ser soluble. Els sis grups funcionals més importants en la química de la vida són els grups hidroxil, carbonil, carboxil, amino, sulfhidril i fosfat.

39 Grup funcional: HIDROXIL Grup funcional: CARBONIL Nom dels compostos: Nom dels compostos: Alcohols Cetones: si el grup carbonil està a l'interior de la cadena. Aldehids: si el grup carbonil està en un extrem de la cadena. Exemple: etanol Exemples: Acetona: la cetona més simple Propanal: un aldehid propiònic

40 Grup funcional: CARBOXIL Grup funcional: AMINO Nom dels compostos: Nom dels compostos: Àcids carboxílics o àcids orgànics Amines Exemple: Àcid acètic Exemple: Glicina Com també té un grup carboxil, la glicina és tant una amina com un àcid carboxílic. Els compostos amb els dos grups s'anomenen aminoàcids.

41 Grup funcional: SULFHIDRIL Grup funcional: FOSFAT Nom dels compostos: Nom dels compostos: Tiols Fosfats orgànics Exemple: Etanotiol Exemple: Glicerol fosfat

42 Bioelements secundaris. Resta de bioelements. Es classifiquen en: b1)indispensables: Ca, Na, K, Mg, Cl, Fe, I, F, Cu, Si, Mn i B b2)variables: Zn, Br, Co, Al i Pb Oligoelements o elements vestigials: Es troben en proporcions insignificants però realitzen importans funcions, poden ser indispensables o variables. Exemples: Fe, Cu, Zn, F, I... Tant la seva mancança com el seu excés poden produir greus transtorns en l'organisme.

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC REVISIÓ: CONFIGURACIÓ ELECTRÒNICA Els electrons d un àtom es troben a l escorça, girant al voltant del nucli en determinades òrbites. El nombre d electrons i protons

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS 1.* Indiqueu quants electrons tenen a l última capa cada un d aquests elements. a) C f) O k) K b) F g) P l) S c) Ne h) H m) He d) Br i) I n) Cl

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS RESOLTS ENLLAÇ QUÍMIC 2n BATXILLERAT 35. Explica la geometria d aquestes molècules segons la teoria de l enllaç de valència: a) amoníac; b) trifluorur de nitrogen;

Más detalles

Esquema de continguts L enllaç químic

Esquema de continguts L enllaç químic L'enllaç químic Esquema de continguts L enllaç químic Per què s uneixen els àtoms? La xarxa cristal lina La naturalesa de l enllaç químic Teoria de l enllaç entre àtoms Molècules Propietats dels compostos

Más detalles

Variació periòdica de les propietats dels elements

Variació periòdica de les propietats dels elements Variació periòdica de les propietats dels elements PROPIETATS PERIÒDIQUES Les propietats periòdiques són aquelles propietats dels elements que varien d una manera regular al llarg d un grup i d un període

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR

U.1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR 1.- LLEIS PONDERALS : FORMACIÓ DE COMPOSTOS A les reaccions químiques, els àtoms s uneixen mitjançant certs tipus d enllaços formant molècules o cristalls. Aquestes reaccions (combinacions d àtoms) compleixen

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 46 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Digues quatre substàncies de la naturalesa que van ser proposades pels grecs com a constituents de la matèria. L aigua, l aire, la terra i el foc.

Más detalles

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques.

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. UNITAT 1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR LLEIS PONDERALS Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. i. Llei de Lavoissier o de Conservació de la massa

Más detalles

1. BIOELEMENTS PRIMARIS

1. BIOELEMENTS PRIMARIS BLOC I: BIOQUÍMICA Tema 1: Bioelements Els bioelements o elements biogènics són els elements químics que formen part de la matèria viva. Tots els éssers vius estan constituïts pels mateixos elements químics.

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 11 DELS ÀTOMS A LES MOLÈCULES. L ENLLAÇ QUÍMIC

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 11 DELS ÀTOMS A LES MOLÈCULES. L ENLLAÇ QUÍMIC QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 11 DELS ÀTOMS A LES MOLÈCULES. L ENLLAÇ QUÍMIC TIPUS Dels àtoms a l enllaç Els ENLLAÇOS QUÍMICS són les forces que mantenen units els àtoms, ions o molècules que formen les

Más detalles

TEMA 3 : LA MATÈRIA PER DINS 1. Com està constituïda la matèria? 2. Classificació de les substàncies 3. Elements i compostos químics 4. L'interior dels àtoms 5. La Taula Periòdica ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 8

S O L U C I O N A R I Unitat 8 S O L U C I O N A R I Unitat 8 Unitat 8. Propietats periòdiques dels elements Qüestions inicials Per què Dimitri Mendeleiev va ordenar els elements segons la massa atòmica i no segons el nombre atòmic?

Más detalles

LES PROTEÏNES 1er Batxillerat

LES PROTEÏNES 1er Batxillerat LES PROTEÏNES 1er Batxillerat Les proteïnes 2 Els aminoàcids. Propietats i classificació. Pèptids. L'enllaç peptídic. Les proteïnes. Estructures. Les proteïnes. Propietats, funcions i classificació. Les

Más detalles

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg )

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg ) Unitat 10 La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg. 267-284) Index D1 10.1. Taula Periòdica actual 10.2. Descripció de la Taula Periòdica actual 10.3. L estructura electrònica i la Taula Periòdica

Más detalles

Tema 1: Tarea para resolver en clase Química General

Tema 1: Tarea para resolver en clase Química General Tema 1: Tarea para resolver en clase Química General 1. Para los elementos 28 24 14 Si y 12 Mg de: a) número de protones contenidos en el núcleo b) número de neutrones contenidos en el núcleo c) número

Más detalles

Revisant la taula periòdica

Revisant la taula periòdica Revisant la taula periòdica Nivell a qui s adreça Temes Fonament Aquesta activitat està pensada per a alumnes entre els 14 i els 16 anys, que ja hagin estudiat la taula periòdica. També pot ser útil com

Más detalles

Departament de Ciències. Nom:... Cognoms:... Representació gràfica

Departament de Ciències. Nom:... Cognoms:... Representació gràfica IES Ramon Turró i Darder Departament de Ciències Dossier recuperació Física i química 1r trimestre 4t d'eso Nom:... Cognoms:... 1. Completa la taula següent: Càrrega Massa Ubicació en l àtom Descobridor

Más detalles

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components.

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Els components que formen una mescla s'anomenen substàncies pures. Segons el seu aspecte (també aspecte microscòpic)

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA

LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA LOS COMPONENTES QUÍMICOS DE LA CÉLULA ELS COMPONENTS QUÍMICS DE LA CÈL LULA JUNIO 2002 a) Estructura general de un aminoácido. Concepto de péptido Estructura general d'un aminoàci. Concepte de pèptid b)

Más detalles

Ejercicios tabla periódica. Enlace 4º ESO

Ejercicios tabla periódica. Enlace 4º ESO 1. a) Indica la configuración electrónica de los átomos de los elementos A, B y C cuyos números atómicos son respectivamente: 12, 17 y 19. b) Escribe la configuración electrónica del ion más estable de

Más detalles

Unidad 3. Átomos y moléculas

Unidad 3. Átomos y moléculas Unidad 3. Átomos y moléculas Índice de contenido 1. Elementos y compuestos...2 1.1. Teoría atómica de Dalton...2 2.-El átomo...3 3.-Número atómico y número másico...4 4.-Isótopos, unidad de masa atómica

Más detalles

La semireacció d oxidació d aquesta reacció seria la següent, en què el magnesi perd dos electrons :

La semireacció d oxidació d aquesta reacció seria la següent, en què el magnesi perd dos electrons : 3.-REACCIONS D OXIDACIÓ-REDUCCIÓ (REDOX) 3.1- DEFINICIÓ Les reaccions d oxidació-reducció, o simplement, reaccions redox són aquelles en les quals hi intervé una transferència d electrons entre els reactius.

Más detalles

Els elements es distribueixen en 7 períodes i 18 grups que mantenen per criteri d'ordre energètic:

Els elements es distribueixen en 7 períodes i 18 grups que mantenen per criteri d'ordre energètic: 1 LA TAULA PERIÒDICA La taula periòdica és una representació visual de tots els elements coneguts, ordenats d'acord amb les seves propietats fonamentals, que sorgeix amb l' increment en el descobriment

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ AVALUACIÓ 1. 4t ESO NOTA FINAL DE RECUPERACIÓ

DOSSIER DE RECUPERACIÓ AVALUACIÓ 1. 4t ESO NOTA FINAL DE RECUPERACIÓ DOSSIER DE RECUPERACIÓ AVALUACIÓ 1 FÍSICA I QUÍMICA 4t ESO NOTA FINAL DE RECUPERACIÓ Els alumnes han de presentar un resum de les unitats 1, 2 i 3 del llibre de text (extensió: un foli dues cares- per

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA CENTRO DE ESTUDIOS PREUNIVERSITARIOS SEGUNDO SEMINARIO DE QUIMICA

UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA CENTRO DE ESTUDIOS PREUNIVERSITARIOS SEGUNDO SEMINARIO DE QUIMICA UNIVERSIDAD NACIONAL AGRARIA LA MOLINA CENTRO DE ESTUDIOS PREUNIVERSITARIOS SEGUNDO SEMINARIO DE QUIMICA 1. La configuración electrónica del átomo del elemento E es: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 4s 2 3d 1

Más detalles

PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment.

PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment. 3 PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment. 3.1. Inicis de la teoria atòmica 3.2. Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust 3.3. Teoria

Más detalles

Unidad 1: Estructura atómica de la materia

Unidad 1: Estructura atómica de la materia ACTIVIDADES Unidad 1: Estructura atómica de la materia Para a realización de ditas actividades recoméndase seguir a seguinte páxina de internet do Ministerio de Educación e ciencia na cal se explica de

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de ísica i Química EXERCICIS RESOLTS ENLLAÇ QUÍMIC 2n BATXILLERAT Enllaç iònic 1. Dedueix l electrovalència dels elements següents a partir de les seves configuracions electròniques: a) Be;

Más detalles

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC ENLLAÇ QUÍMIC 1. Justifica el tipus d enllaç de: a) sodi i brom b) magnesi i clor c) liti i hidrogen d) carboni i hidrogen e) sofre i hidrogen f) potassi i sofre g) magnesi i ferro h) sodi i sofre i) fòsfor

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Química Criteris específics de correcció Model 1

Química Criteris específics de correcció Model 1 rova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2008) Química Criteris específics de correcció Model 1 er poder avaluar-se una pregunta, la resposta ha de ser raonada. No es valorarà cap resposta

Más detalles

ENLACE QUÍMICO Y UNIONES INTRAMOLECULARES

ENLACE QUÍMICO Y UNIONES INTRAMOLECULARES ENLACE QUÍMICO Y UNIONES INTRAMOLECULARES OBJETIVOS Diferenciar los distintos tipos de enlace químico para establecer las propiedades de cada compuesto. Comprender las características de los distintos

Más detalles

FÍSICA Y QUÍMICA 1º Bachillerato Ejercicios: El átomo y sus enlaces

FÍSICA Y QUÍMICA 1º Bachillerato Ejercicios: El átomo y sus enlaces 1(9) Ejercicio nº 1 Calcula el número atómico y el número másico, así como el número de protones, neutrones y electrones de los siguientes aniones: 35 1 80 1 1 31 3 17 Cl ; Br ; O ; P 35 8 15 Ejercicio

Más detalles

Química 4ESO 1. Els àtoms i els seus enllaços

Química 4ESO 1. Els àtoms i els seus enllaços Química 4ESO 1. Els àtoms i els seus enllaços Models atòmics Els àtoms estan formats per diferents partícules: protons, neutrons i electrons. De tota manera no els podem veure massa bé, però el que sí

Más detalles

Capítulo 2: Base Química de la Vida

Capítulo 2: Base Química de la Vida Capítulo 2: Base Química de la Vida Dr. Fernando J. Bird-Picó Departamento de Biología Recinto Universitario de Mayagüez Química inorgánica El conocimiento de la química es esencial para estudiar y entender

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 9

S O L U C I O N A R I Unitat 9 S O L U C I O N A R I Unitat 9 Unitat 9. L enllaç químic. Geometria molecular Qüestions inicials Sabríeu dir quina és l estructura de Lewis de la molècula d aigua? L estructura de Lewis de la molècula

Más detalles

Enlace Químico. Química General I 2012

Enlace Químico. Química General I 2012 Enlace Químico Química General I 2012 Los electrones de valencia son los electrones del último orbital en un átomo, son los causantes de los enlaces químicos. Grupo e - configuración # de valencia 1A ns

Más detalles

Unidad 1 (Parte III 1.1.2) Objetivo de la presentación: Repasar conceptos de Química General que son fundamentales para Química Orgánica

Unidad 1 (Parte III 1.1.2) Objetivo de la presentación: Repasar conceptos de Química General que son fundamentales para Química Orgánica Unidad 1 (Parte III 1.1.2) Objetivo de la presentación: Repasar conceptos de Química General que son fundamentales para Química Orgánica Lic. Walter de la Roca 1 Formas de los orbitales: Forma en el espacio

Más detalles

Conjunt d àtoms, enllaçats entre ells químicament, que és elèctricament neutre.

Conjunt d àtoms, enllaçats entre ells químicament, que és elèctricament neutre. Conceptes Fonamentals de Química - Estequiometria 1. DEFINICION Element Químic ubstància que no pot ésser descomposta en unes altres de més senzilles per mètodes químics. Molècula Conjunt d àtoms, enllaçats

Más detalles

La matèria: les propietats elèctriques i l àtom

La matèria: les propietats elèctriques i l àtom 4 La matèria: les propietats elèctriques i l àtom PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa La matèria: les propietats elèctriques i l àtom Àtoms Fenòmens elèctrics de la matèria

Más detalles

UNIONES ENTRE ÁTOMOS. EL ENLACE QUÍMICO. Física y Química 3º de E.S.O. IES Isidra de Guzmán

UNIONES ENTRE ÁTOMOS. EL ENLACE QUÍMICO. Física y Química 3º de E.S.O. IES Isidra de Guzmán UNIONES ENTRE ÁTOMOS. EL ENLACE QUÍMICO Física y Química 3º de E.S.O. IES Isidra de Guzmán Introducción En la naturaleza, son muy pocos los átomos que se encuentran libres y aislados, sólo los átomos de

Más detalles

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL

LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL LES FUNCIONS VITALS: LA NUTRICIÓ VEGETAL UNITAT 1. LES FUNCIONS DELS ÉSSERS VIUS. Tots els éssers vius realitzen 3 funcions vitals: NUTRICIÓ: Obtenció de l energia i la matèria necessària per viure. RELACIÓ:

Más detalles

Técnico Profesional QUÍMICA

Técnico Profesional QUÍMICA Programa Técnico Profesional QUÍMICA El enlace químico Nº Ejercicios PSU 1. Con respecto a la razón por la que se enlazan los átomos, cuál de las siguientes alternativas es correcta? A) Los átomos se enlazan

Más detalles

IES RAMÓN CID Física i Química 4 t ESO ENLLAÇ QUÍMIC

IES RAMÓN CID Física i Química 4 t ESO ENLLAÇ QUÍMIC TEMA 6 ENLLAÇ QUÍMIC 1. Introducció En la taula periòdica tant sols tenim catalogats uns 118 elements, no obstant, coneixem que en la naturalesa es troben moltes més substàncies que aquests. Aquest fet

Más detalles

FÍSICA Y QUÍMICA - 3º ESO ESTRUCTURA ATOMICA Y ENLACE 2

FÍSICA Y QUÍMICA - 3º ESO ESTRUCTURA ATOMICA Y ENLACE 2 FÍSICA Y QUÍMICA - 3º ESO ESTRUCTURA ATOMICA Y ENLACE 2 1. Define y explica los siguientes conceptos: número atómico, número másico e isótopos de un elemento químico. 2. Copia el siguiente párrafo y complétalo:

Más detalles

Composición de los seres vivos. n Alrededor de 30 elementos químicos están presentes en seres vivos. La mayoría de bajo masa atómica.

Composición de los seres vivos. n Alrededor de 30 elementos químicos están presentes en seres vivos. La mayoría de bajo masa atómica. El átomo de carbono Patricio Muñoz Torres patricio.munozt@gmail.com Composición de los seres vivos n Alrededor de 30 elementos químicos están presentes en seres vivos. La mayoría de bajo masa atómica.

Más detalles

RESPUESTA Guía de ejercicios #5 Enlace químico

RESPUESTA Guía de ejercicios #5 Enlace químico Liceo Bicentenario Teresa Prats Subsector: Química Nivel: 1 Medio J.C.B. / M.Q.de la F RESPUESTA Guía de ejercicios #5 Enlace químico Estimadas alumnas: Les envío las respuestas de algunas (aquellas con

Más detalles

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes?

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes? Unitat 8. de Dalton, Thomson i Rutherford 1. Activitat inicial Per comprovar quins són els teus coneixements previs sobre l estructura atòmica, fes un dibuix que representi com penses que és un àtom. Sobre

Más detalles

COLEGIO SAN JOSÉ - Hijas de María Auxiliadora C/ Emilio Ferrari, 87 - Madrid Departamento de Ciencias Naturales

COLEGIO SAN JOSÉ - Hijas de María Auxiliadora C/ Emilio Ferrari, 87 - Madrid Departamento de Ciencias Naturales TEMA 1. ELEMENTOS Y COMPUESTOS EJERCICIOS 5. El enlace químico 1. Explica el proceso de formación del enlace iónico en el cloruro de aluminio (AlCl 3 ). a) Escribe las configuraciones electrónicas del

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

elementos reaccionan compuestos

elementos reaccionan compuestos Fundamentos Actualmente, existen 118 elementos en la tabla periódica, pero las sustancias químicas que existen como por ejemplo la sal, el azúcar, los jabones, los perfumes, o los existentes en la propia

Más detalles

Enlace químico. 5. Dadas las siguientes sustancias: CS 2 (lineal), HCN (lineal), NH 3 (piramidal) y H 2 O (angular):

Enlace químico. 5. Dadas las siguientes sustancias: CS 2 (lineal), HCN (lineal), NH 3 (piramidal) y H 2 O (angular): Enlace químico Cuestiones y problemas 1. Explique: a) Si las estructuras de Lewis justifican la forma geométrica de las moléculas o si ésta se debe determinar experimentalmente para poder proponer la representación

Más detalles

ESTRUCTURA DE LA MATERIA QCA 07 ANDALUCÍA

ESTRUCTURA DE LA MATERIA QCA 07 ANDALUCÍA 1.- Dados los conjuntos de números cuánticos: (2,1,2, ½); (3,1, 1, ½); (2,2,1, -½); (3,2, 2, ½) a) Razone cuáles no son permitidos. b) Indique en qué tipo de orbital se situaría cada uno de los electrones

Más detalles

6 L enllaç químic. CaO = Ca 2+ + O 2 Na 2 S = 2Na + + S 2. CaCl = Ca Cl KBr = K + + Br

6 L enllaç químic. CaO = Ca 2+ + O 2 Na 2 S = 2Na + + S 2. CaCl = Ca Cl KBr = K + + Br 6 L enllaç químic 1. A l aigua: a) Quins enllaços hem de trencar perquè passi de l estat líquid a l estat gasós? b) Quins enllaços ens cal trencar perquè els seus àtoms se separin? c) Aquests dos processos

Más detalles

SOLUCIONES BLOQUE 2. EL ÁTOMO: MODELOS, TABLA PERIÓDICA Y ENLACE QUÍMICO.

SOLUCIONES BLOQUE 2. EL ÁTOMO: MODELOS, TABLA PERIÓDICA Y ENLACE QUÍMICO. SOLUCIONES BLOQUE 2. EL ÁTOMO: MODELOS, TABLA PERIÓDICA Y ENLACE QUÍMICO. Modelos Atómicos 1. Solución: Descubrimiento de los dos «tipos» de electricidad. Siglo XVIII. Descubrimiento del electrón. 1897.

Más detalles

Regla del octeto Gilbert Newton Lewis

Regla del octeto Gilbert Newton Lewis Regla del octeto En 1916 Gilbert Newton Lewis propuso que el enlace covalente entre átomos se produce al compartir pares de electrones, mecanismo por el que cada uno individualmente podría alcanzar ocho

Más detalles

Evaluación unidad 3 Enlace covalente

Evaluación unidad 3 Enlace covalente CRITERIOS DE EVALUACIÓN 1. Utilizar el modelo de enlace correspondiente para explicar la formación de moléculas, de cristales y estructuras macroscópicas, y deducir sus propiedades. 2. Describir las características

Más detalles

I.E.S. Grande Covián Física y Química 4º ESO ACTIVIDADES SOBRE ÁTOMO, SISTEMA PERIÓDICO Y ENLACES QUÍMICOS

I.E.S. Grande Covián Física y Química 4º ESO ACTIVIDADES SOBRE ÁTOMO, SISTEMA PERIÓDICO Y ENLACES QUÍMICOS I.E.S. Grande Covián Física y Química 4º ESO ACTIVIDADES SOBRE ÁTOMO, SISTEMA PERIÓDICO Y ENLACES QUÍMICOS Nombre:. Apellidos: Grupo: Fecha:. 1º) Escribe la diferencia fundamental entre el modelo atómico

Más detalles

ENLACE QUÍMICO. Elemento F O Cl N C S H Electronegatividad 4,0 3,5 3,0 3,0 2,5 2,5 2,1

ENLACE QUÍMICO. Elemento F O Cl N C S H Electronegatividad 4,0 3,5 3,0 3,0 2,5 2,5 2,1 ENLACE QUÍMICO 1 - a) Diseñe un ciclo de Born-Haber para el MgCl 2. b) Defina el menos cuatro de los siguientes conceptos: - Energía de ionización. - Energía de disociación. - Afinidad electrónica. - Energía

Más detalles

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria 1. Calcula quin volum de diòxid de carboni es formarà a 298 K i 1,01 10 5 Pa en la combustió de 55 grams de gas propà. 2. S escalfen fortament

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

EL FUTUR DEL PETROLI - FP - Química en context- 1r batxillerat

EL FUTUR DEL PETROLI - FP - Química en context- 1r batxillerat EL FUTUR DEL PETROLI - FP - Química en context- 1r batxillerat Títol dels apartats i de les activitats Contextos FP 0 The oil crash. La caiguda del petroli. Elaboració d un article d opinió. Presentació

Más detalles

ALIMENTS I NUTRIENTS

ALIMENTS I NUTRIENTS ALIMENTS I NUTRIENTS NUTRICIÓ Funció vital per la qual els organismes obtenen i després fan servir els materials necessaris per a viure. Materials plàstics: són aquells que proporcionen les substàncies

Más detalles

j Unitat 9. L enllaç químic

j Unitat 9. L enllaç químic 74 09 j Unitat 9. L enllaç químic Activitats 1. Quina part de l àtom és la responsable de l enllaç químic? Raona la teva resposta. Els electrons. Segons la seva situació (configuració electrònica) fan

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

APLICA LO APRENDIDO. 1. Relaciona la columna de la izquierda con la derecha:

APLICA LO APRENDIDO. 1. Relaciona la columna de la izquierda con la derecha: APLICA LO APRENDIDO 1. Relaciona la columna de la izquierda con la derecha: a) Agrupo los elementos en triadas ( ) Lavoisier b) Clasificó los elementos en metales ( ) Dumas y no metales. c) Enunció la

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2007 QUÍMICA TEMA 3: ENLACES QUÍMICOS

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2007 QUÍMICA TEMA 3: ENLACES QUÍMICOS PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 007 QUÍMICA TEMA : ENLACES QUÍMICOS Junio, Ejercicio, Opción B Reserva 1, Ejercicio, Opción B Reserva, Ejercicio, Opción A Reserva, Ejercicio, Opción B Septiembre,

Más detalles

Uniones químicas o enlaces químicos

Uniones químicas o enlaces químicos Uniones químicas o enlaces químicos En la naturaleza es muy difícil encontrar átomos libres de los diferentes elementos ya que la gran mayoría (excepto los átomos de los gases inertes) son muy inestables

Más detalles

Índex de massa corporal

Índex de massa corporal Llegeix amb atenció aquests dos textos i contesta a les preguntes que se t facin. Índex de massa corporal L Índex de massa corporal (IMC) és una xifra que permet avaluar la corpulència d'una persona. Va

Más detalles

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra 3.1 LA SOLUBILITAT La solubilitat d una substància és la concentració de la dissolució saturada a una temperatura determinada. Es tracta d una propietat característica que s acostuma a expressar com la

Más detalles

SOLUCIONARIO Guía Técnico Profesional

SOLUCIONARIO Guía Técnico Profesional SOLUCIONARIO Guía Técnico Profesional El enlace químico SGUICTC004TC33-A16V1 Ítem Alternativa Habilidad 1 B Comprensión 2 E Comprensión 3 A Comprensión 4 A Comprensión 5 C Comprensión 6 D Aplicación 7

Más detalles

FISIOLOGÍA GENERAL Jesús Merino Pérez y María José Noriega Borge

FISIOLOGÍA GENERAL Jesús Merino Pérez y María José Noriega Borge INTRODUCCIÓN AL ESTUDIO DE LA FISIOLOGÍA La Fisiología General es una parte de las Ciencias Fisiológicas encargada de estudiar las bases de funcionamiento de los seres vivos. Apoyándose en las leyes y

Más detalles

Determina el número de protones que hay en el núcleo de los átomos correspondientes a los siguientes elementos químicos:

Determina el número de protones que hay en el núcleo de los átomos correspondientes a los siguientes elementos químicos: II EL ÁTOMO EJERCICIOS II Determina el número de protones que hay en el núcleo de los átomos correspondientes a los siguientes elementos químicos: a) b) 5. Determina la estructura atómica de los átomos

Más detalles

CÁTEDRA DE QUÍMICA GENERAL E INORGÁNICA GUIA DE ESTUDIO Nº 3 ENLACE QUÍMICO

CÁTEDRA DE QUÍMICA GENERAL E INORGÁNICA GUIA DE ESTUDIO Nº 3 ENLACE QUÍMICO GUIA DE ESTUDIO Nº 3 1. Define enlace químico. ENLACE QUÍMICO 2. Qué son los electrones de valencia? Cuántos electrones de valencia posee un átomo de nitrógeno? 3. Analiza la siguiente configuración electrónica

Más detalles

Espectroscopia ressonància magnètica nuclear- 1 ESPECTROSCOPIA RESSONÀNCIA MAGNÈTICA NUCLEAR

Espectroscopia ressonància magnètica nuclear- 1 ESPECTROSCOPIA RESSONÀNCIA MAGNÈTICA NUCLEAR Espectroscopia ressonància magnètica nuclear- 1 ESPECTROSCOPIA RESSONÀNCIA MAGNÈTICA NUCLEAR Els nuclis d alguns àtoms com l hidrogen i el carboni-13 es comporten com si fossin petits imants. Això passa

Más detalles

Ejercicios PAU sobre átomos y cuántica

Ejercicios PAU sobre átomos y cuántica Ejercicios PAU sobre átomos y cuántica Junio 2016 1) Responde de forma razonada a las siguientes cuestiones: a) Indica la geometría molecular de los siguientes compuestos: silano (tetrahidruro de silicio);

Más detalles

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat METABOLISME 2n Batxillerat Concepte de metabolisme El metabolisme és el conjunt de totes les reaccions químiques i per tant transformacions d energia que succeeixen en l'interior de les cèl lules. L esquema

Más detalles

D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA:

D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA: D36 ÀMBIT D APLICACIÓ DE LES DIVERSES BRANQUES DE LA FÍSICA: Física relativista (teoria general sobre el comportament de la matèria i que és aplicable a velocitats molt grans, properes de la llum) Física

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Tipus de reaccions químiques

Tipus de reaccions químiques Tipus de reaccions químiques Nivell a qui s adreça Temes Fonament Instruccions Recursos Aquesta activitat està dissenyada fonamentalment per a alumnes de 14-16 anys, als quals ja s ha parlat del tipus

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Seminario de la Unidad 2. Estructura Atómica: Tabla Periódica y Enlace Químico. A) El átomo: Caracterización

Seminario de la Unidad 2. Estructura Atómica: Tabla Periódica y Enlace Químico. A) El átomo: Caracterización A) El átomo: Caracterización 9. Rellena cada una de las celdas de la siguiente tabla: 10. Realiza una tabla indicando el número atómico, el número másico, la carga, el tipo de ion, y el número de protones,

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

CONTENIDO T1 EL ÁTOMO Y EL SISTEMA PERIÓDICO...3 T2 EL ENLACE QUÍMICO...7 T3 FORMULACIÓN Y NOMENCLATURA INORGÁNICA...13

CONTENIDO T1 EL ÁTOMO Y EL SISTEMA PERIÓDICO...3 T2 EL ENLACE QUÍMICO...7 T3 FORMULACIÓN Y NOMENCLATURA INORGÁNICA...13 CONTENIDO T1 EL ÁTOMO Y EL SISTEMA PERIÓDICO...3 T2 EL ENLACE QUÍMICO...7 T3 FORMULACIÓN Y NOMENCLATURA INORGÁNICA...13 T4 REACCIONES QUÍMICAS: Cálculos, Energías y Velocidades...19 T5 ESTUDIO DEL MOVIMIENTO...25

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2003 QUÍMICA TEMA 3: ENLACES QUÍMICOS

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2003 QUÍMICA TEMA 3: ENLACES QUÍMICOS PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 00 QUÍMICA TEMA : ENLACES QUÍMICOS Junio, Ejercicio, Opción B Reserva 1, Ejercicio, Opción B Reserva, Ejercicio, Opción A Reserva, Ejercicio, Opción B Reserva

Más detalles

TEMA 5: construyen todas las sustancias: agua, madera, metales...varias son las preguntas que surgen:

TEMA 5: construyen todas las sustancias: agua, madera, metales...varias son las preguntas que surgen: TEMA 5: ENLACE QUÍMICO Los átomos tienden a unirse unos a otros para formar entidades más complejas. De esta manera se construyen todas las sustancias: agua, madera, metales...varias son las preguntas

Más detalles

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes?

2. Quins aspectes del model atòmic de Dalton es mantenen vigents i quins aspectes s ha demostrat que són incorrectes? Unitat 8. de Dalton, Thomson i Rutherford 1. Activitat inicial Per comprovar quins són els teus coneixements previs sobre l estructura atòmica, fes un dibuix que representi com penses que és un àtom. Sobre

Más detalles

BLOQUE I: LA BASE MOLECULAR Y FÍSICO-QUÍMICA DE LA VIDA. Tema 2.- Componentes químicos de la célula: biomoléculas inorgánicas

BLOQUE I: LA BASE MOLECULAR Y FÍSICO-QUÍMICA DE LA VIDA. Tema 2.- Componentes químicos de la célula: biomoléculas inorgánicas BLOQUE I: LA BASE MOLECULAR Y FÍSICO-QUÍMICA DE LA VIDA Tema 2.- Componentes químicos de la célula: biomoléculas inorgánicas Tema 2.- Componentes químicos de la célula: biomoléculas inorgánicas A.- Los

Más detalles