Tres germans, X, Y i Z, decideixen començar un negoci familiar. Per això, cadascun d ells ha d aportar avui

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Tres germans, X, Y i Z, decideixen començar un negoci familiar. Per això, cadascun d ells ha d aportar avui"

Transcripción

1 Règims financers. Exercicis proposats 1 RÈGIMS FINANCERS. EXERCICIS PROPOSATS EXERCICI 1 Tres germans, X, Y i Z, decideixen començar un negoci familiar. Per això, cadascun d ells ha d aportar avui X fa líquides les partides següents: Cartera amb efectes comercials de nominal , el 60% venç d aquí a 3 mesos i la resta, d aquí a 45 dies. Compte bancari obert fa 9 mesos amb una imposició de i en el qual, al cap de 5 mesos de l obertura, ingressa més. Y compta amb les disponibilitats següents: Compte bancari obert fa 5 anys amb una imposició de i en el qual, al cap de 2 anys de l obertura, ingressa 600 més. Fa 3 mesos va fer un nou ingrés de Z sol licita un préstec de de nominal. Es compromet a retornar aquesta quantitat al cap de 3 anys, juntament amb els interessos calculats al 4,75% anual capitalitzable mensualment. 1. Pel que fa a X: (a) Calculeu el líquid obtingut pel descompte dels efectes comercials, si s aplica un 4,5% anual en règim descompte comercial. (b) Calculeu el saldo acumulat avui en el compte bancari, si ha rendit un 4% anual d interès simple vençut. 2. Pel que fa a Y: (a) Calculeu el saldo acumulat avui en el compte bancari, si durant el primer any ha rendit un 3% anual capitalitzable mensualment; els dos anys següents, un 0,5% efectiu bimestral; i la resta del termini, un 3% anual capitalitzable semestralment. (b) Plantegeu l equació que permeti determinar la TAE del compte bancari. 3. Pel que fa a Z, calculeu l import dels interessos que ha d abonar

2 Règims financers. Exercicis proposats 2 EXERCICI 2 Una empresa del sector tèxtil decideix ampliar les instal lacions i, com a conseqüència, ha d efectuar els pagaments següents: , avui , d aquí a 2 anys , d aquí a 4 anys. Per afrontar el desemborsament inicial fa líquides les partides següents: Una cartera amb 3 efectes comercials de de nominal cadascun que vencen d aquí a 2, 5 i 8 mesos, respectivament. Un compte bancari A obert fa 5 mesos amb un ingrés de en el moment de l obertura. Fa 15 dies s hi han ingressat més. Amb la finalitat de disposar de d aquí a 2 anys, obre un compte bancari B amb una quantitat determinada (C). Al cap d 1 any, hi ingressa de nou la mateixa quantitat (C). I, finalment, per poder disposar de l últim import de , inicia un compte bancari C, amb Té previst de retirar-ne quatre mesos abans de cancel lar-lo. 1. Amb relació al desemborsament inicial, calculeu: (a) El líquid obtingut pel descompte dels efectes comercials, si es descompten al 3,75% anual de descompte comercial i s abonen unes despeses que ascendeixen al 0,1% del nominal. (b) La quantia acumulada en el compte bancari A, tenint en compte un 4,5% anual d interès simple vençut. 2. Amb relació al compte bancari B: (a) Calculeu l import de la quantia que s hi ha d ingressar, si el compte proporciona un 2,80% anual capitalitzable trimestralment. (b) Trobeu els tants d interès efectius mensual i bimestral equivalents al tant d interès aplicat en el compte. 3. Calculeu el saldo del compte bancari C sabent que durant el primer any i mig rendeix un 3% anual capitalitzable quadrimestralment; el mig any següent, un 3,75% anual amb capitalització trimestral; i la resta del termini, un 3,60% efectiu anual.

3 Règims financers. Exercicis proposats 3 EXERCICI 3 Una persona disposa d un efecte comercial, amb venciment d aquí a 5 mesos, que, un cop descomptat, li proporciona un líquid de , avui. Vol col locar el 60% d aquest import a termini de 2 anys i el 40% a termini d 1 any. L entitat X li ofereix dues alternatives: Un dipòsit bancari a termini fix de 2 anys, al 2% anual periodificable semestralment. Un dipòsit bancari a termini fix d 1 any que retribueix el 3% anual capitalitzable trimestralment durant els 3 primers mesos, el 3,60% anual capitalitzable bimestralment els tres mesos següents i el 3,90% anual capitalitzable mensualment la resta del termini. L entitat Y també li ofereix dos dipòsits: Un dipòsit bancari a termini fix de 2 anys, al 2,25% anual periodificable quadrimestralment. Un dipòsit a termini fix d 1 any, al 3,6567% anual d interès simple vençut. 1. Calculeu el nominal de l efecte comercial, si ha estat descomptat al 5% anual de descompte comercial. 2. Pel que fa als dipòsits bancaris a 2 anys, calculeu: (a) El saldo de cada dipòsit. (b) Les TAE dels dos dipòsits. 3. Amb relació als dipòsits bancaris a 1 any: (a) Calculeu la quantia acumulada en el dipòsit de l entitat X i obtingueu la TAE corresponent. (b) Calculeu la quantia acumulada en el dipòsit de l entitat Y. 4. Quina entitat ofereix una rendibilitat més elevada per als dos dipòsits?

4 Règims financers. Exercicis proposats 4 EXERCICI 4 El propietari d un restaurant decideix modernitzar-ne les instal lacions. La renovació de l equip informàtic s eleva a 4.000, import que fa efectiu amb les condicions següents: El 20% de l import, al comptat. La resta s ajorna 3 mesos, a un interès del 4,25% anual d interès simple vençut, de manera que el venedor accepta un efecte comercial per l import resultant. El canvi de mobiliari i altres reformes li suposa el pagament de avui i, d aquí a 6 mesos, de més. Per efectuar el pagament inicial, liquida un compte bancari A obert fa 3 anys amb un ingrés inicial de i en el qual, al cap de 2 anys de l obertura, va ingressar 8.000, i fa 4 mesos, més. Per disposar de l import del segon pagament de , avui obre un compte bancari B que rendeix un 3,90% anual capitalitzable quadrimestralment. 1. Calculeu l efectiu resultant del descompte de l efecte comercial, si el venedor ho descompta avui al 4% anual de descompte comercial. 2. Pel que fa al pagament inicial de : (a) Calculeu el saldo del compte bancari A, si ha proporcionat els següents tants d interès compost: un 3% anual capitalitzable mensualment els 2 anys i mig inicials i un 3% anual capitalitzable trimestralment la resta del termini. (b) La quantia que excedeix els , la diposita en un compte financer al 3,75% efectiu anual. Quant temps ha de passar perquè s incrementi un 10%? 3. Pel que fa al compte bancari B, calculeu: (a) La quantia que ha d ingressar al compte per poder afrontar el segon pagament d aquí a 6 mesos. (b) El tant d interès efectiu mensual equivalent al tant aplicat al compte.

5 Règims financers. Exercicis proposats 5 EXERCICI 5 Una persona estudia la possibilitat de comprar un segon habitatge d aquí a 2 anys, el preu del qual estarà entorn dels Per això, fa líquides les seves disponibilitats: Una cartera amb 3 efectes comercials, de nominal cadascun, i amb venciments d aquí a 45 dies, i 2 i 3 mesos, respectivament. Un compte financer contractat fa 10 mesos, amb un ingrés inicial de , en el qual, posteriorment, ha ingressat més, fa 15 dies. Un compte bancari obert fa 3 anys amb una imposició inicial de , en el qual ha ingressat, a més, a l any i mig de l obertura, i fa 20 dies. Amb la finalitat de disposar del 50% del cost de l habitatge inicia avui un dipòsit bancari A, a termini fix de 2 anys, en el qual ingressa l efectiu obtingut en liquidar totes les disponibilitats anteriors, ja que un familiar li concedeix com a ajuda un cert capital que inverteix, per obtenir el 50% restant del cost de l habitatge, en un dipòsit bancari B, també a 2 anys, que rendeix un 2,75% anual capitalitzable trimestralment. 1. Amb relació a les disponibilitats, calculeu: (a) El líquid obtingut pel descompte dels efectes comercials, si s aplica un 3,60% anual de descompte comercial. (b) El saldo del compte financer, si ha retribuït un 3,90% anual d interès simple vençut. (c) El saldo del compte bancari, si ha rendit un 2,5% efectiu quadrimestral el primer any, un 3,60% anual capitalitzable semestralment el segon any i un 3,75% efectiu anual el tercer any. Plantegeu l equació que permet determinar la TAE del compte. 2. Quin tant d interès anual capitalitzable mensualment ha de proporcionar el dipòsit bancari A? 3. Quin és l import de l ajuda que rep i col loca en el dipòsit bancari B?

6 Règims financers. Exercicis proposats 6 EXERCICI 6 Una empresa de venda a l engròs, COMERSA, té dificultats de tresoreria a causa dels retards en els pagaments dels seus dos principals clients, TEXTILSA i RIBALTA, SA. L empresa TEXTILSA té pendents de pagament que van vèncer fa 2 mesos, que van vèncer fa 1 mes i amb venciment d aquí a 6 mesos. Pel que fa a RIBALTA, SA, hi ha un pagaré amb data d avui de que no ha estat abonat. Després d una conversa telefònica amb el director financer de TEXTILSA acorden que aquesta empresa cancel larà els pagaments pendents d aquí a 1 mes, inclòs el pagaré que encara no ha vençut. RIBALTA, SA, per part seva, es compromet a signar un nou pagaré, amb venciment d aquí a 1 any, per l import degut i els interessos corresponents a l ajornament en règim d interès compost al 9% anual. Davant d aquesta situació l empresa COMERSA pot optar per descomptar aquest pagaré o sol licitar un préstec bancari de al 8% anual d interès compost amb capitalització semestral que s amortitzarà mitjançant tres pagaments semestrals d igual quantia. Es demana: 1. Calculeu l import del pagament de l empresa TEXTILSA, si s aplica en règim financer d interès compost, amb un tant del 9% anual. 2. Respecte al pagaré a càrrec de RIBALTA, SA, calculeu el nominal i el líquid obtingut per COMERSA, si el pagaré es descompta en règim de descompte compost al 4% semestral. 3. Respecte al préstec bancari de , calculeu l import dels pagaments semestrals que l amortitzen. 4. Per a l empresa COMERSA, quina operació presenta un cost financer menor, el préstec bancari de o el descompte del pagaré?

7 Règims financers. Exercicis proposats 7 EXERCICI 7 Una persona que ha estat afavorida en un joc d atzar, disposa de 4 milions d euros i decideix construir-se un habitatge unifamiliar i invertir la resta en actius financers. Habitatge unifamiliar El preu de l habitatge, avui, és de 1,4 milions d euros. Compra l habitatge sobre plànol. El contracte de compravenda estableix tres pagaments parcials, per fer en cada fase de la construcció. Les dates s estableixen a partir de la signatura del contracte. Moviment de terres, d aquí a 1 mes, Construcció, d aquí a 3 mesos, Coberta i acabats, d aquí a 5 mesos. L últim pagament ha de cobrir l import restant sabent que el valor actual de tots els pagaments ha de coincidir amb el preu de l habitatge avui. Actius financers La seva entitat financera li proposa les operacions següents: Lletres del tresor públic, de de nominal, venciment d aquí a 1 any. Tipus d interès simple del 2,05% anual. Pagament d una prima única que li permeti disposar d un capital diferit de 5 milions d euros en el moment de la jubilació, als 65 anys. Compte financer remunerat en règim d interès compost a tant variable, referenciat a l Euribor. Calculeu: 1. L import de l últim pagament de l habitatge si s utilitza règim d interès simple al 4%. 2. L import invertit en lletres si en el venciment rep per aquesta partida. 3. L import de la prima única, sabent que el titular té en l actualitat 35 anys. Règim d interès compost al 3% anual amb capitalització semestral. 4. El saldo del compte financer un cop transcorreguts dos anys i mig des de l obertura. En aquest compte, inicialment, s hi ha ingressat l import restant després de cobrir totes les partides anteriors; posteriorment s hi reintegren les quantitats corresponents als pagaments parcials de l habitatge i també s hi ingressen els corresponents al venciment de les lletres del tresor. Els tipus d interès variable que s apliquen al compte són l 1,75% anual capitalització mensual per al primer any, l 1,85% anual capitalització trimestral per al segon any i un 2,00% anual capitalització semestral per al tercer any.

8 Règims financers. Exercicis proposats 8 EXERCICI 8 Uns grans magatzems ofereixen una targeta de crèdit personal amb les condicions següents: Pagament ajornat 1 mes Pagament fraccionat en 3 mesos (igual quantitat cada mes) Pagament ajornat 1 any mitjançant pagaré (pagament únic) 1,6% d interès simple mensual 1,6% d interès compost efectiu mensual 1,6% d interès compost efectiu mensual El Banc X concedeix préstecs personals, en règim d interès compost a tant variable, amb un tipus d interès inicial del 10% anual el primer semestre. El préstec s amortitza amb un únic pagament d aquí a 18 mesos. Per analitzar les opcions de finançament anteriors per a una compra de 3.000, calculeu: 1. L import que s ha de pagar, si s ajorna el pagament 1 mes. 2. L import mensual que s ha de pagar, si s ajorna el pagament amb tres pagaments mensuals iguals. 3. L import del pagaré a 1 any. Si els magatzems poden descomptar el pagaré en règim de descompte comercial al 9%, quin és el diferencial que aconsegueixen amb l operació? 4. L import del pagament que amortitza el préstec bancari si el tipus d interès que s ha d aplicar per al segon semestre és el 10,5% anual i per al tercer semestre, el 10,75% anual. 5. TAE resultant de la targeta de crèdit personal dels grans magatzems per a cada opció. Raoneu la relació entre l interès simple i el compost. 6. TAE resultant del préstec bancari a interès variable.

9 Règims financers. Exercicis proposats 9 EXERCICI 9 Un llicenciat en informàtica decideix muntar una empresa de suport, assessoria i subministraments informàtics. Per comprar els equips, el proveïdor li ofereix pagament al comptat o pagament ajornat a 3 mesos, per a totes les compres, amb un recàrrec d un tipus d interès 0,8% mensual, interès simple vençut. Les necessitats financeres de l empresa se centren en: Préstec de nominal , venciment 3 anys. Amortització amb un sol pagament. Descompte de rebuts procedents del pagament ajornat de les vendes. Compte corrent. Consulta dues entitats financeres, A i B, que li ofereixen: Entitat A Entitat B Préstec 7% anual capital. mensual 7,10% anual Línia de descompte 8,25% anual dte. bancari 8,50% dte. compost periodificació semestral Compte corrent Tipus variable 1% anual trimestralment Es demana: 1. La primera comanda al proveïdor puja a Calculeu l import ajornat per pagar d aquí a 3 mesos. Calculeu la TAE d aquesta operació. 2. Calculeu l import que amortitza el préstec de i la TAE aplicada per cada entitat. Quina entitat ofereix un TAE més elevada? 3. Compareu la TAE de les entitats bancàries amb la TAE del proveïdor. Quina opció de finançament extern és més interessant per a l empresa? 4. Si esperen un volum de rebuts per al primer mes de 5.000, calculeu el valor descomptat d aquest import, per al termini d 1 mes i per cada entitat. 5. Respecte al compte corrent, si els tipus variables expressats com a tants efectius anuals són 0,85%, 0,9%, 1% i 1,2% per a cada trimestre respectivament, trobeu la TAE d aquest compte per a un any i compareu-la amb la TAE de l entitat B. 6. Compareu les condicions de les entitats financeres.

10 Règims financers. Exercicis proposats 10 EXERCICI 10 Una empresa estudia renovar els seus sistemes de control de qualitat. Aquesta inversió requereix els pagaments següents: en el moment inicial i al cap de 2 mesos. Els pagaments es cobriran amb la liquidació de part dels actius financers de l empresa: Lletres del tresor. En el moment de l amortització, d aquí a 5 mesos, l import d aquesta partida pujarà a Descompte de pagarés de nominal i , venciment 3 i 6 mesos. Compte obert fa un any amb un import de Fa 6 mesos es va fer una imposició de Tipus d interès inicial 2% anual. Fa 3 mesos el tipus d interès aplicat va canviar al 1,75% anual amb capitalització mensual. Per a l últim pagament l empresa decideix sol licitar un préstec per un nominal de , al 9% anual, que s amortitzarà en dos pagaments anuals. Règim financer d interès compost. Calculeu: 1. L import de les lletres del Tresor si es descompten en règim d interès simple al 3% anual. 2. L import del descompte de pagarés, en règim de descompte bancari, al 8% anual. 3. El saldo actual del compte i l import total de les seves disponibilitats. 4. L import de cadascuna de les anualitats que amortitzen el préstec.

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 01 (bloc 3) 1. Explica la importància de l estalvi per a la inversió. L estalvi de les famílies proporciona recursos financers, que altres agents econòmics utilitzen per fer les inversions.

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3)

SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) SOLUCIONARI Unitat 02 (bloc 3) 1. Classifica les fonts següents de finançament segons els diferents criteris: a) Descompte d una lletra b) Reserva legal c) Amortitzacions d) Capital social e) Emprèstit

Más detalles

LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT.

LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT. EF-06-12 LÍNIES ICF - NOU SERVEI D ASSESSORAMENT I SOL LICITUD A TRAVÉS UPMBALL. SERVEI DE RECERCA DE FINANÇAMENT. L Institut Català de Finances (ICF) està creant una xarxa de Promotors Financers per difondre,

Más detalles

IES El Sui Matemàtica financera Batxillerat 1

IES El Sui Matemàtica financera Batxillerat 1 IES El Sui Matemàtica financera Batxillerat 1 IES El Sui Matemàtica financera Batxillerat 2 Estalvi i finançament Interès simple 1. L'Anna diposita 3000 euros en una caixa al 8% anual. Quins interessos

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran El perfil de la gent gran PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA ECONÒMICA ÀMBIT ECONÒMIC 1. Elaboració execució pressupost. Assistència en l'elaboració i presentació d'informació econòmica, financera i de gestió, que conforma

Más detalles

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES

VA ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES VA-17-11 ACUERDO CON EL BBVA: FINANCIACIÓN EN CONDICIONES ESPECIALES Les recordamos que, con el objetivo de seguir aportando a nuestros asociados ventajas que les permitan afrontar estos momentos de coyuntura

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Hàbits de Consum de la gent gran

Hàbits de Consum de la gent gran Hàbits de Consum de la gent gran I. PERFIL DE LA GENT GRAN PERFIL DE LA GENT GRAN Amb qui viu actualment? Sol/a 22,7% Amb la parella 60% Amb els fills 17,5% Altres familiars Altres NS/NR 0,6% 0,2% 5,3%

Más detalles

f) Demanem un préstec per comprar un cotxe que val amb pagaments mensuals durant tres anys. Quina és quota mensual que cal pagar?

f) Demanem un préstec per comprar un cotxe que val amb pagaments mensuals durant tres anys. Quina és quota mensual que cal pagar? ANEM A LA CAIXA 1- Observa la foto: a) Troba la TAE corresponent al 2,84% nominal amb conversions semestral. b) Troba la TAE corresponent al 2,84% nominal amb conversions trimestrals. c) Troba la TAE corresponent

Más detalles

TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions.

TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions. TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions. Les accions representen parts alíquotes del capital social, i és nul la la creació d'accions que no respongui a una efectiva aportació

Más detalles

Gestió financera i productes de finançament empresarial. 20 hores

Gestió financera i productes de finançament empresarial. 20 hores Gestió financera i productes de finançament empresarial 20 hores 2 Gestió financera i productes de finançament empresarial OBJECTIUS GENERALS La gestió financera i la negociació bancària, avui diversificada

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Competència matemàtica Sèrie 2

Competència matemàtica Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau mitjà de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Competència matemàtica Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL

FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL FLUX DE CAIXA I COST FINANCER A PARTIR DEL PRESSUPOST I LA PLANIFICACIÓ PROCÉS Realitzar el pressupost i la planificació amb la mateixa codificació d unitats d obra i activitats. 1. Donar d alta a Presto

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN

CRITERIS DE CORRECCIÓ / CRITERIOS DE CORRECCIÓN COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Tres hermanos, X, Y y Z deciden iniciar un negocio familiar, para lo cual deberán aportar hoy, cada uno de ellos, 24.000.

Tres hermanos, X, Y y Z deciden iniciar un negocio familiar, para lo cual deberán aportar hoy, cada uno de ellos, 24.000. Regímenes financieros. Ejercicios propuestos 1 REGÍMENES FINANCIEROS. EJERCICIOS PROPUESTOS EJERCICIO 1 Tres hermanos, X, Y y Z deciden iniciar un negocio familiar, para lo cual deberán aportar hoy, cada

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 Ens plau informar-lo que en data 11 de febrer s ha publicat la Ordre ESS / 106/2017, de 9 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat

Más detalles

Administració. Gestió financera CFGS.0252.C02/0.09. CFGS - Administració i finances

Administració. Gestió financera CFGS.0252.C02/0.09. CFGS - Administració i finances Administració CFGS.0252.C02/0.09 CFGS - Administració i finances Aquesta col lecció ha estat coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Primera edició: febrer 2009 Generalitat de Catalunya. Departament

Más detalles

Control de tresoreria

Control de tresoreria Control de tresoreria Joan Ortiz Salmeron Operacions auxiliars de gestió de tresoreria Operacions auxiliars de gestió de tresoreria Control de tresoreria Índex Introducció 5 Resultats d aprenentatge 7

Más detalles

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una. Cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions.

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una. Cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions. SÈRIE 4 CATALUNYA / SEPTIEMBRE 2001 - LOGSE / ECONOMÍA Y ORGANIZACIÓN DE L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una. Cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

COM ASSEGURAR COBRAMENTS I PAGAMENTS

COM ASSEGURAR COBRAMENTS I PAGAMENTS COM ASSEGURAR COBRAMENTS I PAGAMENTS Sumari 1. Introducció 2. Factoring 3. Confirming 4. Forfaiting 5. Assegurança de crèdit 6. Conclusions 7. Més informació Data d actualització: 04/02/10 Pàgina 1 de

Más detalles

HIPOTECA. Hipoteca. Tipus d'hipoteca. Pàgina 2 de 5

HIPOTECA. Hipoteca. Tipus d'hipoteca. Pàgina 2 de 5 Hipoteca Com a dret real recau sobre un immoble que roman en poder de qui el constitueix i dóna dret al creditor a perseguir-lo independentment de qui el tingui i de pagar-se preferentment amb el producte

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 2

Economia de l empresa Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Economia de l empresa Sèrie 2 SOLUCIONS,

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

Oficina Virtual - Liquidacions

Oficina Virtual - Liquidacions Oficina Virtual - Liquidacions Cerca i pagament de liquidacions via telemàtica Juny 2014 Contingut Introducció Descripció de l eina Suport a l usuari - 2 - Fins ara, el contribuent havia de desplaçar-se

Más detalles

Càlcul de tants efectius

Càlcul de tants efectius Càlcul de tants efectius Utilització de la funció TIR en el càlcul 1de 39 Exercici 1 15.000 15.000 15.000 15.000 15.000 X 0 1 2 3 4 5 i=0,05 i=0,035 En primer lloc, es calcula el capital X igualant els

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

7. FACTURATGE: 7.1. Definició del producte

7. FACTURATGE: 7.1. Definició del producte 7. FACTURATGE: 7.1. Definició del producte El facturatge o factoring en anglès és un contracte pel qual una empresa cedeix les factures que té pendents de cobrar dels seus clients a una entitat financera

Más detalles

TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals

TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Assessoria Jurídica TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Abril 2005 En molts casos, el vehicle és la principal eina de treball de l arquitecte/a tècnic/a

Más detalles

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas

Instruccions per generar el NIU i la paraula de pas Si ja tens un NIU, no has de tornar-te a registrar. Pots accedir a la inscripció directament. Només has de validar el teu NIU i la teva paraula de pas al requadre que hi ha a la dreta de la pantalla: Si

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA

CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA CATÀLEG COL LECTIU DE LA XARXA ELECTRÒNICA DE LECTURA PÚBLICA VALENCIANA http://xlpv.cult.gva.es QUÈ PERMET FER? Consulta del catàleg col lectiu de la Xarxa Electrònica de Lectura Pública Valenciana (exlpv).

Más detalles

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre

x = graduació del vi blanc y = graduació del vi negre Problemes ( pàgina 44 del llibre de classe, Editorial Casals ) (21) Barregem 60 L de vi blanc amb 20 L de vi negre i obtenim un vi de 10 graus (10% d alcohol). Si, contràriament, barregem 20 L de blanc

Más detalles

BASES DEL PROGRAMA ESTRELLA

BASES DEL PROGRAMA ESTRELLA BASES DEL PROGRAMA ESTRELLA El Programa Estrella 1 és el programa de CaixaBank en virtut del qual l entitat premia de manera recurrent la vinculació de clients persones físiques, majors d edat, amb ingressos

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat Comencem En un problema de física es demana el temps que triga una pilota a assolir una certa altura. Un estudiant, que ha resolt el problema correctament, arriba a la solució t s. La

Más detalles

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT

PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT PROVA D'ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENTS D'ESPORTS 2007 L L E N G U A C A T A L A N A S È R I E 2 S2_11_1 DADES DE LA PERSONA ASPIRANT QUALIFICACIÓ COGNOMS

Más detalles

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L AJUNTAMENT DE GIRONA

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L AJUNTAMENT DE GIRONA Sol licitant Sr. Sra. Nom/Raó social: Doc. identificatiu: Representant Nom: Doc. identificatiu: Dades per a notificacions Adreça electrònica: Telèfon mòbil: Titular de l adreça: Adreça (en cas de ser pers.

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Economia de l empresa Sèrie 4 Responeu a CINC dels sis exercicis següents. Cada exercici val 2 punts. En el cas que respongueu a tots els exercicis, només

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE VIATGERS CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE VIAJEROS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE VIATGERS CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE VIAJEROS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE VIATGERS CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE VIAJEROS 1. El passatger d un autocar que realitza el trajecte Barcelona-Saragossa descobreix, quan arriba a destí, que han desaparegut una sèrie

Más detalles

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples:

Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: 2 PROGRESSIONS 9.1 Progressions aritmètiques Hi ha successions en que a partir del primer terme tots els altres es troben sumant una quantitat fixa al terme anterior, aquí hi ha alguns exemples: La successió

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

Inversió i finançament

Inversió i finançament Inversió i finançament Blanca Lluveras Puig Ricard Miró i Martin Joan Ortiz Salmeron Júlia Pérez López Gestió econòmica i financera de l empresa Gestió econòmica i financera de l empresa Inversió i finançament

Más detalles

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur

Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Bonificació aturats Informació de bonificacions per a persones en situació d atur Taula de contingut Definició de la targeta bonificada per a persones en situació d atur... 3 Requisits... 3 Certificats

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 1

Economia de l empresa Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Economia de l empresa Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016

Biologia. Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys. Sèrie 3. Fase específica. Convocatòria 2016 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2016 Biologia Sèrie 3 Fase específica Qualificació a Exercici 1 b c a Exercici 2 b c Exercici 3 a b Suma de notes parcials Qualificació

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

5. RÈNTING: 5.1. Definició del producte Esquema operatiu

5. RÈNTING: 5.1. Definició del producte Esquema operatiu 5. RÈNTING: 5.1. Definició del producte Es tracta d una operació per la qual l empresa lloga a una entitat de rènting un determinat bé durant un període de temps prefixat, amb la particularitat que el

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 1

Economia de l empresa Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Economia de l empresa Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE:

CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE: CONVOCATORIA 2014 DOCUMENTACIÓ DEL PROJECTE: 1. Dades personals persona o entitat SOL LICITANT /Datos Personales persona o entidad SOLICITANTE Entitat sol licitant/ Entidad solicitante: NIF Domicili/Domicilio:

Más detalles

(CONTÉ TARIFES DE COMISSIONS PER SERVEIS DE PAGAMENT MOTIU PEL QUAL NO ESTAN SUBJECTES A VERIFICACIÓ PEL BANC D ESPANYA)

(CONTÉ TARIFES DE COMISSIONS PER SERVEIS DE PAGAMENT MOTIU PEL QUAL NO ESTAN SUBJECTES A VERIFICACIÓ PEL BANC D ESPANYA) Pàg.1 (CONTÉ TARIFES DE COMISSIONS PER SERVEIS DE PAGAMENT MOTIU PEL QUAL NO ESTAN SUBJECTES A VERIFICACIÓ PEL BANC D ESPANYA) Les tarifes recollides en el present epígraf tenen caràcter de màxim i s apliquen

Más detalles

AUTÒNOMS Contingències Comunes

AUTÒNOMS Contingències Comunes AUTÒNOMS Contingències Comunes REQUISITS D ACCÉS A LA PRESTACIÓ D INCAPACITAT TEMPORAL PER A CONTINGÈNCIES COMUNES 1-Alta al RETA i cobertura de la prestació d IT per contingències comunes. 2-Període de

Más detalles

Consell Tributari Expedient: 139/7

Consell Tributari Expedient: 139/7 Consell Tributari Expedient: 139/7 El Consell Tributari, reunit en sessió d 1 de desembre de 2008, i coneixent del recurs presentat per A.E., S.A., ha estudiat la proposta elaborada pel ponent designat

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016.

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. El passat 30 de gener, el Butlletí Oficial de l Estat, publicava l Ordre ESS/70/2016, de 29 de gener, per la que es desenvolupen les normes

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS

ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS ESCOLA ANNA RAVELL BATXIBAC (CURRÍCULUM MIXT BATXILLERAT - BACCALAURÉAT) CURS 2016-2017 1 El Batxibac és el programa que permet a l alumnat cursar un currículum mixt amb l objectiu d obtenir la doble titulació

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

BS Rènting Introducció al rènting en les Administracions Públiques Xavier García G. de Villaumbrosia Director Administracions Públiques Banc Sabadell

BS Rènting Introducció al rènting en les Administracions Públiques Xavier García G. de Villaumbrosia Director Administracions Públiques Banc Sabadell BS Rènting Introducció al rènting en les Administracions Públiques Xavier García G. de Villaumbrosia Director Administracions Públiques Banc Sabadell Índex 1. Rènting, què és? 2. BS Rènting, què és i que

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D 1/8 Es disposen en grups de tres o quatre i se ls fa lliurament del dossier. Potser és bona idea anar donant per parts, segons l

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos DE S L U S RE S I V I C LES Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos aquells exercicis que requereixen

Más detalles

REFORMA FISCAL LLEI DE MECENATGE

REFORMA FISCAL LLEI DE MECENATGE REFORMA FISCAL LLEI DE MECENATGE LEY 49/2002 DE 23 DE DICIEMBRE, DE RÉGIMEN FISCAL DE LAS ENTIDADES SIN FINES LUCRATIVOS Y DE LOS INCENTIVOS FISCALES AL MECENAZGO INTRODUCCIÓ NO HI HA NOVA LLEI DE MECENTAGE

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

Banca a distància. Seguretat. 19 Novembre 2009

Banca a distància. Seguretat. 19 Novembre 2009 Banca a distància Seguretat 19 Novembre 2009 Un compromís a resoldre? fàcil segur vs. ràpid accessible 2 Un compromís a resoldre? fàcil segur ràpid La seguretat és un element bàsic de la confiança continuada

Más detalles

AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013

AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013 AJUDA PER ALS ESTUDIANTS DE CENTRE ADSCRIT PER ACCEDIR AL NOU APLICATIU SOP CONVOCATÒRIA 2012/2013 Resum del procediment: 1. Selecciona la plaça que vols prioritzar des del Portal del SOP 2. Clica al link

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

20. Impost sobre el Valor Afegit (IVA)

20. Impost sobre el Valor Afegit (IVA) 20. Març de 2015 ÍNDEX 1. Relació de comptes 20.3 2. Norma de registre i valoració núm. 14 de l Impost sobre el Valor Afegit 20.3 3. Aspectes a considerar i importància relativa 20.4 4. Informació específica

Más detalles

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT

A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT A.E.A: annex 2 VALORS DE MERCAT PLA DE MILLORA URBANA PMU 13 : Carrer Barcelona Novembre 2010, Aprovació inicial Girona EQUIP REDACTOR: TALLER D ARQUITECTURA I TERRITORI José González Baschwitz, arquitecte

Más detalles

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial NORMATIVA REFERENT A LES PROVES D'ACCÉS ALS ESTUDIS UNIVERSITARIS DELS MÉS GRANS DE 25 ANYS. CURS 2015-2016 INFORMACIÓ GENERAL PROVES ACCÉS UNIVERSITAT CURS 2015-2016 Amb el nou Reial Decret 1892/2008,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Tecnologia industrial Sèrie 3 La prova consta de dues parts de dos exercicis cadascuna. La primera part és comuna i la segona té dues opcions (A o B), de

Más detalles

1. Objecte del contracte

1. Objecte del contracte PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES DEL CONTRACTE DE SERVEIS PER A LA IMPRESSIÓ DE MATERIAL DIVERS DE DIFUSIÓ DELS PROGRAMES DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA I COMPLEMENTARI DE L ACTIVITAT DEL CPNL. 1. Objecte

Más detalles

CONSTRUCCIÓ DE LA MAQUETA D UNA CASA

CONSTRUCCIÓ DE LA MAQUETA D UNA CASA CONSTRUCCIÓ DE LA MAQUETA D UNA CASA PROJECTE DE ER D E.S.O. CURS - DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA I.E.S. CAN MAS RIPOLLET. Et proposem que construeixis la maqueta d un habitatge. La maqueta de la casa estarà

Más detalles