Fonaments de Química

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Fonaments de Química"

Transcripción

1 Fonaments de Química Tema 3: Les reaccions químiques: la modificació de la matèria Continguts de Conceptes Atkins capítol 3 Equacions químiques: Quina diferència hi ha entre les paraules "reactant", "reactiu" i "producte"? Posa'n un exemple. 3.1 Com es simbolitzen les reaccions químiques Reacció química, equació química i coeficients estequiomètrics; quina diferència hi ha entre elles? Què indiquen els dos darrers? Què representen els coeficients estequiomètrics? Pensa un exemple real de la llei de la conservació de la massa. Una equació química té en compte la idea d'en Dalton sobre la reordenació dels àtoms? Què volen dir els símbols (s), (l), (g) i (aq)? Reacció de síntesi i reacció de descomposició; en què són diferents i en que són iguals? 3.2 Com igualar equacions químiques Caixa d Eines 3.1: Com igualar equacions químiques En la combustió del metà en presència d aire es forma diòxid de carboni i aigua. Quin és el primer element que s iguala en l'equació? Quin és el darrer element que s iguala en l'equació? Reaccions de precipitació: 3.3. Solucions aquoses Una substància es pot considerar insoluble en aigua quan es dissol menys de 0,1 mol.l -1 Què és una solució electrolítica? Un exemple. Condueix l electricitat? Per què? L aigua és bona conductora de l electricitat? Hi han molècules de NaCl en una solució de clorur de sodi? Condueix l electricitat? Quina diferència hi ha entre una solució electrolítica forta i una de feble? Les solucions d acetona, metanol o glucosa en aigua són electrolítiques? Es formen ions? Quan es diu que un ió està hidratat? Representa a nivell molecular un catió i un anió hidratat. Exemple 3.1: Predicció de la conductivitat. Quins dels següents compostos formen solucions aquoses que condueixen l electricitat? a) Na 2 SO 4 ; b) O 2 ; c) C 12 H 22 O 11 (sacarosa)? 3.4 Reaccions entre solucions d electròlits forts Una reacció de precipitació sempre és dóna entre solucions d electròlits forts? Com caracteritzaries una reacció de precipitació? Escriu l equació química de la reacció entre el clorur de sodi i el nitrat de plata. Quins compostos es formen? Alguna substància és insoluble i precipita?

2 Escriu l equació química de la reacció entre el nitrat de plom(ii) i el cromat de potassi. Algun producte de la reacció és insoluble i precipita? Són reaccions de doble desplaçament (d'intercanvi)? 3.5 Equacions iòniques i equacions iòniques netes Escriu l equació iònica complerta de la reacció del clorur de sodi amb el nitrat de plata. Quins són els ions espectadors? Escriu l equació iònica neta Exemple 3.2: Com escriure una equació iònica neta Escriu l equació iònica complerta i l equació iònica neta de quan reaccionen nitrat de bari i iodat d amoni. A la precipitació del sòlid insoluble se la cita de vegades com a "força impulsora"? 3.6 La precipitació i els seus usos Es poden obtenir compostos insolubles escollint les solucions de partida adequades per tal que quan es mesclin donin com a resultat un precipitat del compost insoluble desitjat? Les pautes de solubilitat dels compostos iònics comuns en aigua es poden generalitzar? Dóna exemples de compostos que corresponguin a les pautes de la taula 3.1 Regles de solubilitat dels compostos inorgànics Com pots ajudar-te de la taula periòdica per recordar les regles de solubilitat? Si volguessis fabricar cromat de plom (II), el qual forma un precipitat groc (compost utilitzat en la pintura de marcar els carrils del tràfic), de quins compostos partiries? Pensa tres possibles solucions Exemple 3.3: Predicció del resultat d una reacció de precipitació Prediu el compost que es formarà en mesclar una solució de fosfat de sodi, Na 3 PO 4, amb una de nitrat de plom (II), Pb(NO 3 ) 2. Escriu l equació iònica neta per a la reacció. Quina reacció té lloc en els musclos per construir la seva closca? Les reaccions entre els àcids i les bases Quins exemples coneixes de la importància dels àcids en la vida? Quins colors presenta l indicador blau de tornasol amb els àcids i les bases? 3.7 Els àcids i les bases en solucions aquoses Quina reacció té lloc quan es dissol clorur d hidrogen en aigua? Un àcid és una molècula o ió poliatòmic que conté hidrogen i que reacciona amb l aigua per produir ions hidroni? Quin és l ió hidroni? Una base és una molècula o ió que produeix ions hidròxid en aigua? Quin és l ió hidròxid? Quina reacció té lloc quan es dissol hidròxid de sodi en aigua? Quina reacció té lloc quan es dissol amoníac en aigua? És una base l amoníac? 3.8 Els àcids i les bases fortes i febles En què es diferencia un àcid fort d un àcid feble? Dóna n exemples. Escriu les equacions d ionització dels àcids clorhídric i acètic. Els àcids carboxílics són febles en solució aquosa? Les bases es classifiquen fortes i febles? (Taula 3.2) Els òxids dels metalls contenen ions òxid O 2-. En solució, aquests ions òxids com reaccionen amb l aigua, en que es converteixen? Com reacciona l òxid de calci amb l aigua?

3 Quina porció de les molècules de l amoníac no reacciona amb l aigua quan està en solució? L amoníac és una base feble?

4 3.9 El caràcter àcid i bàsic a la taula periòdica La majoria dels òxids metàl lics solubles en aigua formen solucions bàsiques? La majoria dels òxids de no metalls en aigua formen solucions àcides? Quins òxids són els anfòters? Què forma el òxid d alumini, Al 2 O 3? Què forma quan reacciona amb l àcid clorhídric? I quan reacciona amb l hidròxid de sodi? Quins elements són els anfòters? Figura Neutralització Com es diu el compost iònic produït en una reacció de neutralització Quina és la fórmula general de la reacció de neutralització? La reacció de neutralització implica la transferència d un ió hidrogen? Escriu l equació química de la reacció de l àcid nítric amb l hidròxid de magnesi. Com és l'equació iònica neta d aquesta reacció de neutralització? Quins són els ions espectadors en la reacció? Quina és la força impulsora? Exemple 3.4: Predicció del resultat d una reacció de neutralització Quina sal es produeix quan reaccionen les solucions aquoses d hidròxid de bari i àcid sulfúric? 3.11 La formació de gasos Algunes reaccions dels àcids amb sals poden donar com a resultat la formació de gasos. Escriu les reaccions següents: Àcid sulfúric diluït amb carbonat de calci. Es semblant a la reacció a la que té lloc quan cau la pluja àcida sobre algunes pedres? Àcid clorhídric diluït amb sulfur de ferro(ii). El gas que es forma és el dels ous podrits? Àcid sulfúric diluït amb clorur de sodi. La característica comú d aquestes reaccions és la transferència d ions hidrogen des de l àcid fort a l anió de la sal. Pot l aigua actuar com un àcid el suficientment fort com per a produir un gas? Què passa si l aigua reacciona amb el carbur de calci (CaC 2 ) per produir acetilè (conté l ió C 2-2 )? Quina és l equació química de la reacció? Quin us havia tingut l acetilè antigament? Exemple 3.5: Idear un mètode per preparar un gas. Suggerir un mètode per produir la fosfina, PH 3, gas. La fosfina és un gas extremadament tòxic que s ha d obtenir a l interior de campanes de fums. Les reaccions redox: Què tenen en comú les següents reaccions? Escriu-les. La fotosíntesi on reacciona el diòxid de carboni de l atmosfera amb l aigua per formar glucosa (C 6 H 12 O 6 ) i oxigen La combustió del metà amb l oxigen La reacció del magnesi metall amb l oxigen La reacció del magnesi amb el clor La reacció de l àcid clorhídric diluït amb el zenc metall

5 3.12 L oxidació i la reducció Oxidació és la reacció d'una substància amb l'oxigen? Com s'explica que el Mg s'oxidi (passi a Mg 2+ ) tan si reacciona amb l'oxigen com si reacciona amb el clor? Quins dels àtoms perden electrons i quins en guanyen en les reaccions del magnesi amb l oxigen i amb el clor? L oxidació és defineix com la pèrdua d electrons, encara que no hi intervingui l oxigen. El pas de Fe 2+ a Fe 3+ és una oxidació? El pas de Cl - a Cl 0 és una oxidació? Antigament reducció es referia a l extracció d un metall a partir del seu òxid, sovint per reacció amb hidrogen, carboni o monòxid de carboni. Per exemple: La reacció de l òxid de ferro (III) amb hidrogen per formar ferro metall en estat líquid i aigua vapor. Escriu l equació química de la reacció. La reacció de l òxid de ferro (III) amb monòxid de carboni per formar ferro metall líquid i diòxid de carboni gas. Quina característica comú tenen aquestes dues reaccions anteriors? La reducció és defineix com el guany d electrons. Per què s'empra la paraula "redox"? 3.13 Els nombres d'oxidació Per facilitar la identificació de quines espècies s oxiden i quines es redueixen en una reacció, quan són molècules o ions poliatòmics, la química ha assignat un nombre d oxidació a cadascun dels elements. L oxidació correspon a un augment del nombre d oxidació? La reducció correspon a una disminució del nombre d oxidació? Caixa d Eines 3.2: Com determinar els nombres d oxidació En la combustió del metà en presència d aire es forma diòxid de carboni i aigua. Veure les regles per assignar els nombres d oxidació. Com s assigna el nombre d oxidació al sofre en el SO 2 i en el SO 4 =? Com s assigna el nombre d oxidació del sofre en el H 2 S, del fòsfor en el PO 4 3- i del nitrogen en el NO 3 -? 3.14 Els agents oxidants i els agents reductors Una reacció redox es aquella en la que els nombres d oxidació canvien. Com s'explica que s'hagi produït una transferència d'electrons en la reacció de combustió del metà amb l oxigen? (inici de l apartat reaccions redox) Explica perquè la fotosíntesi també es una reacció redox. Què és una agent oxidant? Quins canvis pot experimentar en una reacció redox? Què és una agent reductor? Quins canvis pot experimentar en una reacció redox? Quins és l agent oxidant i l agent reductor en els següents exemples?: La reacció del zenc metall amb una solució de coure(ii (podria ser sulfat de coure, nitrat de cloure o clorur de coure, per exemple) La reacció del zenc metall amb una solució d àcid clorhídric La reacció del coure metall amb l àcid nítric concentrat per formar òxid de nitrogen (IV) La reacció del coure metall amb l àcid nítric diluït per formar òxid de nitrogen (II) La reacció del coure metall amb l àcid sulfúric concentrat i en calent per formar òxid de sofre (IV)

6 Exemple 3.6: Identificació d agents oxidants i reductors. Quan una solució àcida de dicromat de potassi, K 2 Cr 2 O 7, es mescla amb una solució de clorur de ferro(ii), es formen ions ferro(iii) i els ions crom(iii). Quina espècie s oxida i quina es redueix? Identificar l agent oxidant i l agent reductor. En el procés Claus utilitzat en la recuperació de sofre a partir de gas natural i del petroli, el sulfur d hidrogen, H 2 S, reacciona amb el diòxid de sofre, SO 2, per formar sofre elemental i aigua. Identifica l agent oxidant i el reductor. Per què pot ser tant important aquest procés per al medi ambient? Requadre 3.1: Manteniment d una atmosfera artificial. Quines reaccions es poden utilitzar per mantenir una atmosfera habitable en un nau a l espai? 3.15 Igualació d equacions redox simples Els electrons es conserven en una reacció química? La reacció entre el ió hidroni H 3 O + i el ió hidròxid OH - en la neutralització és una reacció redox? Canvien els nombre d'oxidació? 3.16 Classificació de les reaccions Com caracteritzaries els tres tipus de reaccions?: Precipitació Neutralització Redox Posa n exemples importants per a la vida d aquestes reaccions. Estudi de cas: De l aigua del riu a l aigua potable. Contesta les preguntes que es plantegen en aquest estudi de cas 17.2 Igualació d equacions redox complicades (Veure Capítol 17 de l Atkins) Caixa d Eines 17.1: Com igualar equacions redox complicades. Exemple 17.1: Igualació d una reacció redox en solució àcida. Els ions permanganat, MnO 4 -, reaccionen amb àcid oxàlic, H 2 C 2 O 4, en solució àcida, donant lloc a ions manganès(ii) i diòxid de carboni. L equació esquemàtica és MnO 4 - (aq) + H 2 C 2 O 4 (aq) Mn 2+ (aq) + CO 2 (g) Iguala aquesta equació. Exemple 17.2: Igualació d una reacció redox en solució bàsica. Els productes de l oxidació dels ions bromur pels ions permanganat en solució bàsica són l òxid de manganès (IV) sòlid, MnO 2, i els ions bromat, BrO 3 -. Igualar l equació química de la reacció Significat dels potencials estàndard(veure Capítol 17 de l Atkins) Potencials estàndard a 25ºC. Taula 17.1, pàgina 657 i annex 2B, pàgina A14. El signe negatiu del potencial estàndard del Zn, -0,76V, indica que en condicions normals, el Zn té una tendència a reduir els ions hidrogen a hidrogen gas i que la reacció Zn (s) + 2H + (aq) Zn 2+ (aq) + H 2(g) és espontània. Recíprocament, el potencial estàndard positiu de l elèctrode de Cu, +0,34, indica que l hidrogen tendeix a reduir els ions de coure i que la reacció Cu 2+ (aq) + H 2(g) Cu(s) + 2H + (aq)

7 és espontània. Quins metalls son oxidats pels ions hidrogen (H + )? Per què el Cu es oxidat per l'àcid nítric i no per l àcid clorhídric? 17.8 La sèrie electroquímica (Veure Capítol 17 de l Atkins) Amb quin criteri s'ordenen les substàncies en aquesta sèrie? Com podem fer-ho per recordar-la? Exercicis del capítol 3 de l Atkins: Equacions: 3.1; 3.3; 3.5; 3.7; Reaccions de precipitació: 3.13; 3.15; 3.23; 3.29 Àcids i bases: 3.37 a i b; 3.39; 3.41: 3.42; 3.43 Redox: 3.49 Nº d oxidació: 3.55; 3.57 Agents oxidants i reductors: 3.63; 3.65; 3.67 Exercicis complementaris 3.72; 3.73 Exercicis creatius: 3.77; 3.79; 3.85

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 8 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA D ELECTRONS Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 8 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA D ELECTRONS Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 8 REACCIONS DE TRANSFERÈNCIA D ELECTRONS Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX Índex Concepte d oxidació/reducció Igualació de reaccions redox Volumetries redox Piles

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS 1.* Indiqueu quants electrons tenen a l última capa cada un d aquests elements. a) C f) O k) K b) F g) P l) S c) Ne h) H m) He d) Br i) I n) Cl

Más detalles

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012)

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) 999999 Aferrau una etiqueta identificativa amb codi de barres Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) Contestau les preguntes següents, incloeu en la resposta les explicacions

Más detalles

Química 2n de Batxillerat

Química 2n de Batxillerat Química 2n de Batxillerat Reaccions d oxidació-reducció Abril de 2011 () Química 2n de Batxillerat Abril de 2011 1 / 14 Introducció a les reaccions redox Recordem que les reaccions àcid-base eren reaccions

Más detalles

QUÍMICA 2n ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES P.A.U. OXIDACIÓ-REDUCCIÓ

QUÍMICA 2n ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES P.A.U. OXIDACIÓ-REDUCCIÓ 1. Ajusta aquestes reaccions pel mètode del nombre d'oxidació. Identifica en cada cas qui és l'oxidant i qui el reductor: a) HNO 3 + Cu Cu(NO 3 ) 2 + NO + H 2 O b) HCl + K 2 Cr 2 O 7 KCl + CrCl 3 + Cl

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 8

S O L U C I O N A R I Unitat 8 S O L U C I O N A R I Unitat 8 Unitat 8. Propietats periòdiques dels elements Qüestions inicials Per què Dimitri Mendeleiev va ordenar els elements segons la massa atòmica i no segons el nombre atòmic?

Más detalles

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC REVISIÓ: CONFIGURACIÓ ELECTRÒNICA Els electrons d un àtom es troben a l escorça, girant al voltant del nucli en determinades òrbites. El nombre d electrons i protons

Más detalles

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES, AJUSTE Y ESTEQUIOMETRÍA. 1-Nombra tres sustancias que sean oxidantes enérgicos Por qué?

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES, AJUSTE Y ESTEQUIOMETRÍA. 1-Nombra tres sustancias que sean oxidantes enérgicos Por qué? REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES, AJUSTE Y ESTEQUIOMETRÍA 1-Nombra tres sustancias que sean oxidantes enérgicos Por qué? 2- Nombra tres cuerpos que sean fuertes reductores por qué? 3- Qué se entiende

Más detalles

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat

METABOLISME. Concepte de metabolisme. 2n Batxillerat METABOLISME 2n Batxillerat Concepte de metabolisme El metabolisme és el conjunt de totes les reaccions químiques i per tant transformacions d energia que succeeixen en l'interior de les cèl lules. L esquema

Más detalles

Septiembre Pregunta B1.- Ajuste las siguientes reacciones iónicas redox. Indique para cada caso el agente oxidante y el reductor.

Septiembre Pregunta B1.- Ajuste las siguientes reacciones iónicas redox. Indique para cada caso el agente oxidante y el reductor. Modelo 2014. Pregunta 4A.- A 30 ml de una disolución de CuSO 4 0,1 M se le añade aluminio metálico en exceso. a) Escriba y ajuste las semirreacciones de reducción y oxidación e indique el comportamiento

Más detalles

EJERCICIOS RESUELTOS DE REDOX

EJERCICIOS RESUELTOS DE REDOX EJERCICIOS RESUELTOS DE REDOX 1. Al hacer reaccionar cobre metálico con ácido nítrico diluido se obtiene monóxido de nitrógeno y nitrato de cobre (II). Plantee, iguale y complete la ecuación redox correspondiente,

Más detalles

TRANSFERENCIA DE ELECTRONES AJUSTE DE REACCIONES REDOX

TRANSFERENCIA DE ELECTRONES AJUSTE DE REACCIONES REDOX TRANSFERENCIA DE ELECTRONES AJUSTE DE REACCIONES REDOX E1A.S2012 El dióxido de manganeso reacciona en medio hidróxido potásico con clorato de potasio para dar permanganato de potasio, cloruro de potasio

Más detalles

Materia: FÍSICA Y QUÍMICA Curso

Materia: FÍSICA Y QUÍMICA Curso ACTIVIDADES DE REFUERZO FÍSICA Y QUÍMICA 3º ESO. JUNIO 2015. 1.- Realizar las configuraciones electrónicas de todos los elementos de los tres primeros periodos de la tabla periódica. 2.- Razonar cuales

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Química Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qüestions Problema

Más detalles

Exercicis amb els applets (1 al 8) de la pàgina :

Exercicis amb els applets (1 al 8) de la pàgina : IES BELLVITGE SEMINARI DE FÍSICA I QUÍMICA Deures d estiu 2011 Deures d estiu Química de 1r de Batxillerat Exercicis amb els applets (1 al 8) de la pàgina : http://www.xtec.net/~erodri24/pagina_quimica/pagina2quimicap.htm

Más detalles

Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012

Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012 Unitats 1 i 2-9 d'octubre de 2012 1) Passa a la corresponent unitat del Sistema Internacional les quantitats següents, utilitzant factors de conversió: 2 ks; 40 mm; 4 10-4 GA; 200 dg; 4 hores. 2) Efectua

Más detalles

Activitats. 30. Si la fórmula d una substància és H 2, és una substància simple o un compost?

Activitats. 30. Si la fórmula d una substància és H 2, és una substància simple o un compost? 30. Si la fórmula d una substància és H 2, és una substància simple o un compost? 31. A temperatura ambient el clor (Cl 2 ) és una substància gasosa de color groc verdós, el sodi (Na) és un sòlid tou de

Más detalles

Seminarios de Química 1

Seminarios de Química 1 Seminarios de Química 1 Transformaciones Químicas Primera parte: Estequiometría Conceptos importantes Ley de servación de la masa en reacciones químicas. Representación de las reacciones químicas mediante

Más detalles

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT EXERCICIS REPÀS 1r DE BATXILLERAT 1. Classifica les següents substàncies en elements, compostos, mescles homogènies i mescles heterogènies: - Aigua mineral - Sucre - Fusta - Tinta - Amoníac - Aigua amb

Más detalles

PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment.

PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment. 3 PRIMERA PART DEL TEMA: Inicis de la teoria atòmica. Lleis químiques deduïdes experimentalment. 3.1. Inicis de la teoria atòmica 3.2. Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust 3.3. Teoria

Más detalles

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components.

Les mescles. Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Definició: és un sistema material format per diversos components. Les mescles Els components que formen una mescla s'anomenen substàncies pures. Segons el seu aspecte (també aspecte microscòpic)

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2006 QUÍMICA

PROVES D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Convocatòria maig de 2006 QUÍMICA Convocatòria maig de 2006 1- Explica, enuncia o defineix: a) Radi atòmic. Quina és la seva variació a la taula periòdica? b) Enllaç iònic. Principals propietats dels composts químics amb aquest enllaç.

Más detalles

1.NOMENCLATURA I FORMULACIÓ

1.NOMENCLATURA I FORMULACIÓ 1.NOMENCLATURA I FORMULACIÓ En aquest tema estudiarem les principals regles que s han de seguir per anomenar correctament els compostos químics i per escriure n correctament les fórmules. A. NOMBRE D OXIDACIÓ

Más detalles

Reacciones de transferencia de electrones

Reacciones de transferencia de electrones DEPARTAMENTO DE FÍSICA Y QUÍMICA PROFESOR: LUIS RUIZ MARTÍN QUÍMICA 2º DE BACHILLERATO Actividades tema 8 Reacciones de transferencia de electrones Reacciones de oxidación-reducción 1.-Asigna el número

Más detalles

Ejercicios de acceso a la Universidad Problemas de Electroquímica

Ejercicios de acceso a la Universidad Problemas de Electroquímica Ejercicios de acceso a la Universidad Problemas de Electroquímica 57 Dada la reacción en la que el ión permanganato [tetraoxomanganato(vii)] oxida, en medio ácido, al dióxido de azufre, obteniéndose ión

Más detalles

SEMINARIOS (ÁCIDO-BASE Kps REDOX) QUÍMICA GENERAL II OTOÑO 2012

SEMINARIOS (ÁCIDO-BASE Kps REDOX) QUÍMICA GENERAL II OTOÑO 2012 SEMINARIOS (ÁCIDO-BASE Kps REDOX) QUÍMICA GENERAL II OTOÑO 2012 I. EQUILIBRIO ÁCIDO-BASE 1. Para las siguientes compuestos: NaCl, NaOH, HCl, CH 3 COOH, NH 3, FeCl 3, Na 2 CO 3, H 3 PO 4 : a) Clasifíquelos

Más detalles

FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO

FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO FEINA ESTIU 2013 FÍSICA I QUÍMICA 3r ESO Nom: Curs: 3r A Per a poder fer l examen de recuperació de setembre és obligatori fer els exercicis que figuren en aquest dossier. De la mateixa manera, és molt

Más detalles

HOJA DE TRABAJO No. 10 DISOLUCIONES PESO EQUIVALENTE

HOJA DE TRABAJO No. 10 DISOLUCIONES PESO EQUIVALENTE HOJA DE TRABAJO No. 10 DISOLUCIONES PESO EQUIVALENTE 1. Realice los cálculos necesarios para llenar el siguiente cuadro (asuma neutralización completa para ácidos y bases): HNO 2 H 4 P 2 O 7 Al(OH) 3 Ba(OH)

Más detalles

Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció

Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció Xupa-xup, sucre, respiració i velocitat de reacció BASILI MARTÍNEZ ESPINET INS Miquel Martí i Pol (Roda de Ter) RESUM Es presenta una experiència que estudia els factors que influeixen en la reacció d

Más detalles

Compuesto N. Stock N. tradicional N. sistemática. óxido de hierro (III) óxido férrico trióxido de dihierro

Compuesto N. Stock N. tradicional N. sistemática. óxido de hierro (III) óxido férrico trióxido de dihierro Ejemplos de óxidos básicos FeO Fe 2 O 3 Cu 2 O CuO CaO PbO 2 óxido de hierro (II) óxido ferroso monóxido de hierro óxido de hierro (III) óxido férrico trióxido de dihierro óxido de cobre (I) óxido cuproso

Más detalles

Capítulo 7: Reacciones de oxidación-reducción

Capítulo 7: Reacciones de oxidación-reducción Capítulo 7: Reacciones de oxidación-reducción ACTIVIDADES DE RECAPITULACIÓN 1*. Indica, razonadamente, si cada una de las siguientes transformaciones es una reacción redox, identificando, en su caso, el

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2001 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2001 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 001 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX Junio, Ejercicio 5, Opción A Reserva 1, Ejercicio 6, Opción B Reserva, Ejercicio 5, Opción A Reserva, Ejercicio, Opción A

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO

FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO FÍSICA I QUÍMICA: EXERCICIS REPÀS 3r ESO Exercicis Temes 0 i 1: 1- A) Escriu els següents nombres utilitzant la notació científica: 0,0000345m 768900000g 0,001mm 1200kg 0,23478s 981023456N B) Canvia les

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 6

S O L U C I O N A R I Unitat 6 S O L U C I O N A R I Unitat 6 Unitat 6. Equilibris iònics heterogenis Qüestions inicials Quan diem que una substància és soluble o insoluble? Entenem per substàncies insolubles les que el sòlid en dissolució

Más detalles

Reacciones de Oxidación y reducción

Reacciones de Oxidación y reducción Reacciones de Oxidación y reducción Introducción Las reacciones de oxidoreducción son aquellas en las que existe una transferencia de electrones o un cambio en los estados de oxidación de las sustancias

Más detalles

QUÍMICA 2º BACHILLERATO

QUÍMICA 2º BACHILLERATO REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES: Y ESTEQUIOMETRÍA 1.-/ Iguale por el método del ion-electrón la ecuación: Cu + HNO 3 Cu(NO 3 ) 2 + NO + H 2 O, correspondiente a la reacción del cobre con el ácido

Más detalles

HCl. NaCl + CO. AgCl + NaNO. Al SO + H H SO. CaO + CO. Na2CO. ZnSO. Hg + CuCl. MgO ZnCl. REACCIONES QUíMICAS

HCl. NaCl + CO. AgCl + NaNO. Al SO + H H SO. CaO + CO. Na2CO. ZnSO. Hg + CuCl. MgO ZnCl. REACCIONES QUíMICAS Dadas las siguientes reacciones químicas, contesta: Qué sustancias son reactivos? Cuáles son productos?. Ajústalas a) H + Cl HCl b) CH5OH + O c) HCl + NaHCO NaCl + CO d) NaCl + AgNO AgCl + NaNO e) CO +

Más detalles

CLASIFICACIÓN DE LAS REACCIONES QUÍMICAS. 1. Combinación de dos elementos para formar un compuesto

CLASIFICACIÓN DE LAS REACCIONES QUÍMICAS. 1. Combinación de dos elementos para formar un compuesto CLASIFICACIÓN DE LAS REACCIONES QUÍMICAS REACCIONES DE COMBINACIÓN Las reacciones en que dos o más sustancias se combinan para formar un compuesto se llaman reacciones de combinación. Incluyen 1) la combinación

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2008 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2008 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 008 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX Junio, Ejercicio 3, Opción A Junio, Ejercicio 6, Opción B Reserva 1, Ejercicio 3, Opción A Reserva 1, Ejercicio 6, Opción

Más detalles

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg )

Unitat 10. La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg ) Unitat 10 La Taula Periòdica (Llibre de text Unitat 8, pàg. 267-284) Index D1 10.1. Taula Periòdica actual 10.2. Descripció de la Taula Periòdica actual 10.3. L estructura electrònica i la Taula Periòdica

Más detalles

Átomos, moléculas y iones

Átomos, moléculas y iones Átomos, moléculas y iones Capítulo 2 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display. La teoría atómica de Dalton (1808) 1. Los elementos están formados por partículas

Más detalles

g/ml. Què volum d aquesta dissolució serà necessari per a preparar 250 ml de HNO 3, 2M?

g/ml. Què volum d aquesta dissolució serà necessari per a preparar 250 ml de HNO 3, 2M? Problema 1.- L hidrocarbur età és gas a temperatura ambient. Es disposa de 12 litres d età mesurats en condicions normals. Si es realitza la combustió completa, calculeu: a) El nombre de mols d oxigen

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

FÍSICA Y QUÍMICA cuaderno de ejercicios

FÍSICA Y QUÍMICA cuaderno de ejercicios FÍSICA Y QUÍMICA cuaderno de ejercicios FORMULACIÓN y nomenclatura 1.** Determinen si las siguientes afirmaciones se refieren a metales o a no metales. 1.1. Presentan un brillo característico. 1.2. Los

Más detalles

3. Calcula la cantidad estequiométrica de hidrógeno molecular, en moles, necesaria para reaccionar con 5 moles de oxígeno en la síntesis del agua.

3. Calcula la cantidad estequiométrica de hidrógeno molecular, en moles, necesaria para reaccionar con 5 moles de oxígeno en la síntesis del agua. CÁLCULOS ESTEQUIOMÉTRICOS BÁSICOS 1. Ajusta las siguientes reacciones químicas: C 3 H 6 (g) + O 2 (g) CO 2 (g) + H 2 O (g) N 2 (g) + H 2 (g) NH 3 (g) KClO 3 (aq) KCl (aq) + O 2 (g) H 2 O 2 (l) O 2 (g)

Más detalles

Física y Química 4º ESO: guía interactiva para la resolución de ejercicios

Física y Química 4º ESO: guía interactiva para la resolución de ejercicios REACCIONES QUÍMICAS Oxidación reducción. Pilas Física y Química º ESO: guía interactiva para la resolución de ejercicios I.E.S. Élaios Departamento de Física y Química EJERCICIO 1 Indica cuáles de las

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Formulación Inorgánica Ejercicios (II)

Formulación Inorgánica Ejercicios (II) Ejercicios (II) EJERCICIOS DE FORMULACIÓN INORGÁNICA (II) COMPUESTOS BINARIOS DEL OXÍGENO 1.- Nombrar: Cl2O7 FeO N2O SO3 Cr2O3 Br2O P2O5 CO2 I2O5 2.- Formular: MnO2 Trióxido de dicromo Óxido de nitrógeno

Más detalles

PROBLEMAS DE ESTEQUIOMETRÍA DE 1º DE BACHILLERATO

PROBLEMAS DE ESTEQUIOMETRÍA DE 1º DE BACHILLERATO PROBLEMAS DE ESTEQUIOMETRÍA DE 1º DE BACHILLERATO COLECCIÓN PRIMERA. 1. La descomposición térmica del carbonato de calcio produce óxido de calcio y dióxido de carbono gas. Qué volumen de dióxido de carbono,

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Compuestos Químicos. Capítulo 3 Sec. 3.1-3.6 Rosamil Rey, PhD CHEM 2115

Compuestos Químicos. Capítulo 3 Sec. 3.1-3.6 Rosamil Rey, PhD CHEM 2115 Compuestos Químicos Capítulo 3 Sec. 3.1-3.6 Rosamil Rey, PhD CHEM 2115 Tipos de enlaces Enlaces covalentes comparten electrones entre átomos y forman compuestos moleculares. Estos compuestos son representados

Más detalles

IES Real Instituto Jovellanos 1º BACHILLERATO. SERIE 17

IES Real Instituto Jovellanos 1º BACHILLERATO. SERIE 17 1.- Ajustar las siguientes reacciones: a) Propano + oxígeno === dióxido de carbono + agua b) Carbonato de sodio + ácido clorhídrico === cloruro de sodio + agua c) Tribromuro de fósforo + agua === ácido

Más detalles

Materiales recopilados por la Ponencia Provincial de Química para Selectividad TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97

Materiales recopilados por la Ponencia Provincial de Química para Selectividad TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97 TEMA 1: QUÍMICA DESCRIPTIVA EJERCICIOS DE SELECTIVIDAD 96/97 1. De un recipiente que contiene 32 g de metano, se extraen 9 10 23 moléculas. a) Los moles de metano que quedan. b) Las moléculas de metano

Más detalles

TEMA I: REACCIONES Y ESTEQUIOMETRIA

TEMA I: REACCIONES Y ESTEQUIOMETRIA TEMA I: REACCIONES Y ESTEQUIOMETRIA 1. De un recipiente que contiene 32 g de metano, se extraen 9 10 23 moléculas. a) Los moles de metano que quedan. b) Las moléculas de metano que quedan. c) Los gramos

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2002 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2002 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 00 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX Junio, Ejercicio, Opción B Reserva 1, Ejercicio 6, Opción B Reserva, Ejercicio 5, Opción A Reserva, Ejercicio 5, Opción A

Más detalles

COLEGIO AGUSTINIANO CIUDAD SALITRE AREA DE CIENCIAS NATURALES Y EDUCACIÓN AMBIENTAL TALLER DE QUIMICA #1 CUARTO PERIODO 2015 GRADO NOVENO

COLEGIO AGUSTINIANO CIUDAD SALITRE AREA DE CIENCIAS NATURALES Y EDUCACIÓN AMBIENTAL TALLER DE QUIMICA #1 CUARTO PERIODO 2015 GRADO NOVENO TALLER DE QUIMICA #1 TEMA: TALLER DE REPASO Y CLASIFICACIÓN DE REACCIONES QUÍMICAS 1. Escriba, clasifique y balancee las siguientes ecuaciones químicas que se describen en los siguientes procesos: A) Se

Más detalles

L alumne pot entregar el dossier resolt al professor el dia de l examen de setembre.

L alumne pot entregar el dossier resolt al professor el dia de l examen de setembre. DOSSIER QUÍMICA El programa de química s ha de preparar completament. Aquest dossier és un complement als exercicis del llibre i del curs. No és exhaustiu i en cap cas és orientatiu de les preguntes que

Más detalles

UD 2 ENLACE QUÍMICO Y FUERZAS INTERMOLECULARES FORMULACIÓN Y NOMENCLATURA DE COMPUESTOS TERNARIOS

UD 2 ENLACE QUÍMICO Y FUERZAS INTERMOLECULARES FORMULACIÓN Y NOMENCLATURA DE COMPUESTOS TERNARIOS FORMULACIÓN Y NOMENCLATURA DE COMPUESTOS TERNARIOS Ácidos oxoácidos o ternarios Se formulan añadiendo una molécula de agua a los óxidos no metálicos. Óxidos no metálicos Cl 2 O SO Cl 2 O 3 SO 2 N 2 O 3

Más detalles

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI...

NOM i COGNOMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que estigui escrit en bolígraf. Cal

Más detalles

4. Dada la siguiente reacción redox en disolución acuosa: Andalucía, junio 2000

4. Dada la siguiente reacción redox en disolución acuosa: Andalucía, junio 2000 REACCIONES ÓXIDO REDUCCIÓN : ACTIVIDADES DE SELECTIVIDAD. 1. Tres cubas electrolíticas conectadas en serie contienen disoluciones acuosas de AgNO 3 la primera, de Cd(NO 3 ) 2 la segunda y de Zn (NO 3 )

Más detalles

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES 2ºBACH

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES 2ºBACH 1. Ajusta las siguientes reacciones redox, utilizando el método del ion electrón: a) HNO 3 + Cu Cu(NO 3 ) 2 + NO 2 + H 2 O b) K 2 Cr 2 O 7 +HI + HClO 4 Cr(ClO 4 ) 3 +I 2 +KClO 4 + H 2 O c) H 2 SO 4 + HI

Más detalles

Seminario de Química 2º Bachillerato LOGSE Unidad 0: Repaso Química 1º Bachillerato

Seminario de Química 2º Bachillerato LOGSE Unidad 0: Repaso Química 1º Bachillerato A) Composición Centesimal y Fórmulas químicas 1.- Determina la composición centesimal del Ca3(PO4)2. Datos: Masas atómicas (g/mol): Ca=40; P=31; O=16 S: Ca= 38,7%; P=20%; O=41,3% 2.- Determina la composición

Más detalles

Química general Segunda Unidad: Nomenclatura Inorgánica

Química general Segunda Unidad: Nomenclatura Inorgánica Química general Segunda Unidad: Nomenclatura Inorgánica Aplicar nomenclatura inorgánica para nombrar e indicar formula molecular de los compuestos inorgánicos Ternarios. Mg. Emilio Ponce Caro Formulación

Más detalles

COLECCIÓN DE PROBLEMAS TEMA 0 QUÍMICA 2º BACHILLERATO. SANTILLANA. Dónde habrá mayor número de átomos, en 1 mol de metanol o en 1 mol

COLECCIÓN DE PROBLEMAS TEMA 0 QUÍMICA 2º BACHILLERATO. SANTILLANA. Dónde habrá mayor número de átomos, en 1 mol de metanol o en 1 mol COLECCIÓN DE PROBLEMAS TEMA 0 QUÍMICA 2º BACHILLERATO. SANTILLANA. Dónde habrá mayor número de átomos, en 1 mol de metanol o en 1 mol de ácido metanoico (ácido fórmico)? Si tenemos en cuenta las fórmulas

Más detalles

9. Cuál es la masa en gramos de una molécula de nitrógeno?. Qué n de moléculas hay en 0,005 g de nitrógeno? Sol: 4, g y 1, moléculas.

9. Cuál es la masa en gramos de una molécula de nitrógeno?. Qué n de moléculas hay en 0,005 g de nitrógeno? Sol: 4, g y 1, moléculas. QUÍMICA ACTIVIDADES DE REPASO 1ª EVALUACIÓN ( Temas 1 y 2 ) 1. Cuántas moléculas de ácido sulfúrico hay en 6 moles de dicho compuesto? Sol:3,6 10 23 2. Cuántos moles de amoniaco hay en 100 g de dicho gas?

Más detalles

LEYES PONDERALES Y LEYES DE LOS GASES

LEYES PONDERALES Y LEYES DE LOS GASES LEYES PONDERALES Y LEYES DE LOS GASES En una cápsula de porcelana se colocan 2,15 gr de limaduras de hierro y se le agrega una cucharada de azufre suficiente como para que una vez que reaccionen quede

Más detalles

Ejercicios Estequiometria

Ejercicios Estequiometria Ejercicios Estequiometria 1. Se hacen reaccionar 22,75 g de Zn que contiene un 7,25 % de impurezas con exceso de HCl. Calcula la masa de H 2 desprendida. HCl + Zn ZnCl 2 + H 2 2. Se calcinan en un horno

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2003 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2003 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 00 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX Junio, Ejercicio, Opción A Junio, Ejercicio 6, Opción B Reserva 1, Ejercicio 6, Opción B Reserva, Ejercicio, Opción A Reserva,

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES SEPTIEMBRE 2015

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES SEPTIEMBRE 2015 REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES SEPTIEMBRE 2015 1- El permanganato de potasio actúa como oxidante en medio ácido, dando como producto Mn 2+. Por el contrario, como oxidante en medio básico el

Más detalles

Introducció als elements químics. Sessió 1

Introducció als elements químics. Sessió 1 Introducció als elements químics Sessió 1 Que tenen en comú aquests objetes? Bateria liti Microxips Vidre Etiqueta Paper Mòbils TOTS ESTAN FORMATS PER ÀTOMS Carcassa de plàstic Pantalla LCD Polímers Poliamides

Más detalles

REACCIONES QUIMICAS TIPOS DE REACCIONES QUÍMICAS

REACCIONES QUIMICAS TIPOS DE REACCIONES QUÍMICAS Universidad Católica Andrés Bello Facultad de Ingeniería Departamento de Química Prof. Ana M. Itriago REACCIONES QUIMICAS El estudio de las reacciones químicas es de vital importancia no solo como ciencia

Más detalles

CuO (s) + H 2 SO 4(aq) CuSO 4(aq) +H 2 O (aq)

CuO (s) + H 2 SO 4(aq) CuSO 4(aq) +H 2 O (aq) Relación de problemas Química 4º ESO CDP. NTRA. SRA. DE LORETO 1. El trióxido de azufre se sintetiza a partir de dióxido de azufre y oxígeno molecular. Calcula la masa y el volumen de los reactivos que

Más detalles

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2015 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX

PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 2015 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX PROBLEMAS RESUELTOS SELECTIVIDAD ANDALUCÍA 15 QUÍMICA TEMA 7: REACCIONES REDOX Junio, Ejercicio 5, Opción A Reserva 1, Ejercicio, Opción A Reserva 1, Ejercicio 6, Opción B Reserva, Ejercicio 5, Opción

Más detalles

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES

REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES QUÍMICA 2º BACHILLERATO EJERCICIOS PAU REACCIONES DE TRANSFERENCIA DE ELECTRONES 1. PAU-16M A. Se lleva a cabo la electrolisis de una disolución acuosa de bromuro de sodio 1 M, haciendo pasar una corriente

Más detalles

AJUSTE DE REACCIONES RÉDOX

AJUSTE DE REACCIONES RÉDOX AJUSTE DE REACCIONES RÉDOX 1. Razona si son verdaderas o falsas las siguientes afirmaciones. En la reacción: a) Los cationes Ag + actúan como reductores. b) Los aniones NO 3 actúan como oxidantes. c) El

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA. 4t. ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ FÍSICA I QUÍMICA 4t. ESO NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de la nota final.

Más detalles

3ºESO-A PROFESORA LUCÍA ROMERO

3ºESO-A PROFESORA LUCÍA ROMERO PLAN DE REFUERZO ÁREA PENDIENTE DE CIENCIAS NATURALES 3ºESO-A PROFESORA LUCÍA ROMERO BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA: Resumen de cada tema del libro y las siguientes actividades: PRIMER TRIMESTRE: - Tema 1: La salud

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

Ejercicios de reacciones químicas 1. En la reacción de combustión del propano (C 3 H 8 ), éste reacciona con oxígeno para dar dióxido de carbono y

Ejercicios de reacciones químicas 1. En la reacción de combustión del propano (C 3 H 8 ), éste reacciona con oxígeno para dar dióxido de carbono y Ejercicios de reacciones químicas 1. En la reacción de combustión del propano (C 3 H 8 ), éste reacciona con oxígeno para dar dióxido de carbono y agua: b) Si 140 g de propano reaccionan con un exceso

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2013 Pautes de correcció

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 PAU 2013 Pautes de correcció Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 SÈRIE 1 L alumne ha de respondre 5 preguntes. Obligatòriament ha de respondre la 1, 2 i 3 i escull una entre la 4 i la 5 i escull

Más detalles

OXIDACIÓN-REDUCCIÓN. PAU-tipos de problemas

OXIDACIÓN-REDUCCIÓN. PAU-tipos de problemas OXIDACIÓN-REDUCCIÓN PAU-tipos de problemas Ajustar reacciones químicas de oxidación reducción por el método del ión-electrón y realizar cálculos estequiométricos (disoluciones, gases, sólidos, reactivos

Más detalles

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2010 Pautes de correcció

Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 PAU 2010 Pautes de correcció Oficina d Organització de Proves d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 7 SÈRIE 2 Com a norma general, tingueu en compte que un error no s ha de penalitzar dues vegades. Si un apartat necessita un resultat

Más detalles

Calcio(2+) Hierro(3+)

Calcio(2+) Hierro(3+) CATIONES MONOATÓMICOS MONOATÓMICOS La carga se indica con un superíndice a la derecha del símbolo del elemento seguido del signo + Ca + Fe 3+ La carga se indica con un superíndice a la derecha seguido

Más detalles

QUÍMICA Reactividad y equilibrio químico. Oxido - reducción. Tutora: Romina Saavedra

QUÍMICA Reactividad y equilibrio químico. Oxido - reducción. Tutora: Romina Saavedra QUÍMICA Reactividad y equilibrio químico Oxido - reducción Tutora: Romina Saavedra Balance de reacciones de óxido reducción Una reacción redox o de óxido reducción se caracteriza por la existencia de dos

Más detalles

PROBLEMAS QUÍMICA. (Proyecto integrado)

PROBLEMAS QUÍMICA. (Proyecto integrado) PROBLEMAS QUÍMICA. (Proyecto integrado) CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Razone qué cantidad de las siguientes sustancias tiene mayor nº de átomos: a) 0 5 moles de SO 2 b) 14 gramos de nitrógeno molecular. c)

Más detalles

2º de Bachillerato EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD

2º de Bachillerato EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD º de Bachillerato EQUILIBRIOS DE SOLUBILIDAD Indice 1. Equilibrios heterogéneos.. Solubilidad. Reglas de solubilidad. 3. Reacciones de precipitación. 4. Producto de solubilidad. 5. Factores que modifican

Más detalles

4. Un agente oxidante (2 correctas) A) Toma electrones de otra sustancia B) Da electrones a otra sustancia C) Se oxida D) Se reduce

4. Un agente oxidante (2 correctas) A) Toma electrones de otra sustancia B) Da electrones a otra sustancia C) Se oxida D) Se reduce CUESTIONES. EQUILIBRIO OXIDO-REDUCCIÓN ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. Las reacciones químicas que implican transferencias

Más detalles

QUÍMICA 2º Bachillerato Ejercicios: Reacciones Oxidación Reducción (I)

QUÍMICA 2º Bachillerato Ejercicios: Reacciones Oxidación Reducción (I) 1(8) Ejercicio nº 1 a) Identifica el agente oxidante y el agente reductor en la siguiente reacción: 2 H 2 SO 4 + 2KBr Br 2 + K 2 SO 4 + SO 2 + 2H 2 O Indica qué número de oxidación tiene cada elemento.

Más detalles

Formula y nombra los siguientes compuestos. Fórmula Nomenclatura sistemática Nomenclatura StocK Nomenclatura tradicional Ba O

Formula y nombra los siguientes compuestos. Fórmula Nomenclatura sistemática Nomenclatura StocK Nomenclatura tradicional Ba O Co I3 Formula y nombra los siguientes compuestos Fórmula Nomenclatura sistemática Nomenclatura StocK Nomenclatura tradicional Ba O Cu2O Al2 O3 Na H Ca H2 Al H3 Au H Co H3 Fe H2 H F H Cl H2 S H2 Se Al2

Más detalles