L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 1

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 1"

Transcripción

1 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 1 BLOC I: L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA BLOC II: TERMODINÀMICA QUÍMICA BLOC III: EQUILIBRI QUÍMIC I CINÈTICA QUÍMICA BLOC IV: TIPUS DE REACCIONS QUÍMIQUES: REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ BLOC V: TIPUS DE REACCIONS QUÍMIQUES: REACCIONS REDOX BLOC I: L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 1. a) Calculeu quin volum d una dissolució 1,2 M d hidròxid de sodi s ha de diluir fins a 500 cm 3 per obtenir una dissolució de concentració 4, mol dm -3. b) Expliqueu el procediment i els estris de laboratori que utilitzaríeu per preparar aquesta dissolució diluïda. c) Indiqueu si caldria posar cap advertència de perillositat en el flascó de l hidròxid de sodi i en cas afirmatiu quin seria. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 2, districte universitari de Catalunya 2. Dos àtoms d hidrogen es troben en els estats excitats corresponents als nivells n = 2 i n = 4, respectivament. Si aquests àtoms es tornen directament al seu estat fonamental: a) Justifiqueu si els àtoms emetran o absorbiran energia en forma de radiació. b) Raoneu per a quin dels dos àtoms la radiació electromagnètica implicada tindrà més energia i per a quin la longitud d ona serà més gran. c) Definiu energia d ionització d un àtom i discutiu com varia amb la seva grandària. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 2, districte universitari de Catalunya 3. La concentració d un àcid nítric comercial és del 60 % en massa, i la seva densitat és 1,31 g cm-3. a) Calculeu la molaritat de l àcid nítric comercial. b) Indiqueu quin volum d àcid nítric comercial és necessari per preparar 500 cm-3 d àcid nítric 0.2 molar. c) Expliqueu de quina manera faríeu aquesta preparació al laboratori i quin material caldria utilitzar. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 5, districte universitari de Catalunya 4. La configuració electrònica de la capa de valència d un element químic en l estat fonamental és 4s 2 4p 5. a) Indiqueu quin és el nombre atòmic d aquest element, així com el grup i el període als quals pertany, justificant adequadament les respostes. b) En combinació amb el fòsfor, aquest element forma un compost de fórmula PX 3. Justifiqueu quina geometria presentarà una molècula d aquest compost. Dada: nombre atòmic del fòsfor: 15 Referència: PAAU LOGSE curs Setembre sèrie 5, districte universitari de Catalunya 5. El iodur de plom (II) és una sal de color groc, força insoluble en aigua freda, que es pot obtenir barrejant dissolucions de nitrat de plom (II) i iodur de potassi. a) Escriviu la reacció que té lloc. b) Si barregem 1 L de dissolució 0,1 M de nitrat de plom (II) amb 1 L de dissolució 0,1 M de iodur de potassi, calculeu la quantitat en grams de iodur de plom (II) que s obtindrà (suposant que és totalment soluble). c) Expliqueu quin procediment seguiríeu per preparar les dissolucions anteriors a partir dels productes sòlids i per separar el precipitat format.

2 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 2 Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 3, districte universitari de Catalunya 6. Es valora una mostra de 3,0 g de sosa càustica (formada per hidròxid de sodi i impureses inerts) emprant com a agent valorant una dissolució d àcid sulfúric 0,2 M. El punt final de la valoració s assoleix quan s han consumit 13,2 cm-3 d àcid. a) Escriviu la reacció de neutralització que té lloc en la valoració. b) Calculeu el percentatge d hidròxid de sodi present en la sosa càustica. c) Descriviu el procediment de laboratori corresponent a aquesta valoració i indiqueu i anomeneu els estris necessaris. Dades: masses atòmiques: H=1; O=16; Na=23; S=32 Referència: PAAU LOGSE curs Juny?? sèrie 3, districte universitari de Catalunya 7. El clor s obté al laboratori per l oxidació de l àcid clorhídric amb MnO2, procés del qual s obté també clorur de manganès (II) i aigua. a) Escriviu la reacció que té lloc (ajustada convenientment). b) Calculeu el volum de dissolució d àcid clorhídric de densitat 1,15 g cm-3 i 30% en massa que es necessita per obtenir 10 L de clor, mesurats a 30 ºC i 1, Pa. c) D entre els pictogrames següents, trieu el que considereu més adient per als recipients que contenen àcid clorhídric. Justifiqueu la resposta. Dades: masses atòmiques: H=1; Cl=35,5 R=0,082 atm L K -1 mol-1 =8,31 J K-1 mol-1 Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 3, districte universitari de Catalunya 8. Un àcid sulfúric concentrat conté un 92% en massa d àcid i la seva densitat és 1813 kg m-3. a) Calculeu el volum d aquest àcid concentrat necessari per preparar 100 cm3 d una dissolució 0,10 M. b) Expliqueu com faríeu aquesta preparació al laboratori i anomeneu el material que utilitzaríeu. c) Indiqueu i justifiqueu quines precaucions cal prendre al laboratori en utilitzar l àcid sulfúric. Dades: masses atòmiques: H=1; O=16; S=32 Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 2, districte universitari de Catalunya 9. Anomenem A i B dos tipus d àtoms amb els nombres atòmics 16 i 19, respectivament. a) Escriviu les configuracions electròniques fonamentals d A i B. b) Justifiqueu quin dels dos àtoms tindrà el valor més petit de l energia d ionització. c) Raoneu quin tipus de compost poden formar aquests dos àtoms. d) Suposant que la ionització d un àtom té lloc per absorció d un fotó de radiació ultraviolada, de longitud d ona λ=2856 A, trobeu l energia d ionització d aquest àtom (en kj mol-1) saben que l energia del fotó és E = hc λ Dades: h=6, J s; c= m s -1 ; A=10-10 m; Na=6, mol -1 Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 2, districte universitari de Catalunya 10. L etiqueta d un flascó d àcid acètic concentrat indica que és del 84,2% en massa i que la seva densitat és 1,069 g cm -3. a) Calculeu la concentració molar de l àcid acètic del flascó. b) Determineu el volum de l àcid concentrat necessari per preparar 100 cm-3 de dissolució d àcid acètic 3 M.

3 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 3 c) Expliqueu com faríeu aquesta preparació al laboratori i anomeneu el material que utilitzaríeu. Dades: masses atòmiques: H=1; C=12; O=16 Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 1, districte universitari de Catalunya 11. Una possible manera de neutralitzar un vessament d àcid sulfúric és mitjançant una reacció amb hidrogencarbonat de sodi, a partir de la qual es forma sulfat de sodi, diòxid de carboni i aigua. a) Escriviu la reacció que té lloc. b) Si es vessa 1 L d àcid sulfúric 18 M, determineu quina massa d hidrogencarbonat de sodi caldrà afegir-hi com a mínim. c) Calculeu el volum de diòxid de carboni que s obtindrà, mesurat a 1 atm de pressió i a 20ºC de temperatura. d) Indiqueu el significat del pictograma següent, que apareix a les ampolles d àcid sulfúric: dibuix Dades: masses atòmiques: H=1; C=12; O=16; Na=23; S=32 R=0,082 atm L K -1 mol-1 =8,31 J K-1 mol-1 Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 1, districte universitari de Catalunya 12. Els símbols 126C i 146C corresponen a dos tipus d àtoms de carboni. a) Indiqueu quin nom reben aquests tipus d àtoms i en què es diferencien. b) Doneu la configuració electrònica dels àtoms anteriors en el seu estat fonamental. c) Indiqueu quin és el compost estable més senzill que formen el carboni i el clor (nombre atòmic = 17) i justifiqueu la geometria que tindrà la molècula. Esmenteu també algun altre compost que tingui la mateixa geometria. Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 6, districte universitari de Catalunya 13. El sulfat de coure (II) és soluble en aigua; l àcid benzoic és pràcticament insoluble en aigua freda; però la seva solubilitat augmenta amb la temperatura, i sublima quan s escalfa suaument; el sulfat de bari és insoluble en aigua. a) Feu un esquema de com es podrien separar aquests tres compostos a partir d una mescla sòlida que els contingui. b) Indiqueu el material de laboratori que caldria emprar. c) Tant als envasos de l àcid benzoic com als de sulfat de bari podem observar el pictograma següent; expliqueu-ne el significat. pictograma Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 2, districte universitari de Catalunya 14. Els elements A, B i C estan situats en el tercer període de la taula periòdica i tenen, respectivament, 2, 4 i 7 electrons de valència. a) Indiqueu la configuració electrònica de cadascun i justifiqueu a quin grup pertanyen. b) Justifiqueu quin compost seria previsible esperar que formessin els elements A i C, i quin tipus d enllaç presentaria. c) Feu el mateix que en b) per als elements B i C. Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 2, districte universitari de Catalunya 15. Les picades d alguns insectes injecten a la pell un verí que conté, entre altres coses, una certa quantitat d àcid fòrmic (o metanoic), l acció irritant del qual pot alleugerir-se aplicant-hi productes farmacèutics que continguin dissolucions d amoníac. a) Escriviu la reacció que té lloc entre l àcid fòrmic i una solució d amoníac.

4 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 4 b) Valorem una mostra d 1 ml del verí amb una dissolució d amoníac 0,2 M, de la qual es consumeixen 18,3 ml. Calculeu la concentració de l àcid fòrmic en el verí. c) Expliqueu en detall com faríeu la valoració al laboratori, indicant el material que caldria utilitzar. Dades: masses atòmiques: H=1; C=12; O=16; N=14 Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 1, districte universitari de Catalunya 16. Per als compostos següents, justifiqueu quina serà la seva geometria utilitzant el model de repulsió dels parells d electrons de valència. Indiqueu també, en cada cas, si les molècules són o no polars: a) CF4 b) NF3 c) BF3 d) BeI2 e) CHCl3 Dades: nombres atòmics: H=1; Be=4; B=5; C=6; N=7; F=9; Cl=17; I=53 Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 5, districte universitari de Catalunya 17. A un recipient que conté octà (un dels components principals de la benzina i, per tant, immiscible amb l aigua) hem abocat per error una certa quantitat d aigua de mar (que podem considerar com una dissolució de clorur de sodi). a) Expliqueu quin procediment faríeu servir al laboratori per obtenir separadament els tres components de la mescla (octà, aigua i clorur de sodi), indicant el material que seria necessari utilitzar. b) Una dissolució saturada de clorur de sodi a 30 ºC s introdueix en un refrigerador a 5ºC. Expliqueu què s observarà en el recipient quan la temperatura s hagi estabilitzat. c) Expliqueu el significat del pictograma següent, que apareix a l etiqueta de l octà. pictograma Referència: PAAU LOGSE curs Juny??? sèrie 4, districte universitari de Catalunya 18. Considerem dos elements A i B, de números atòmics respectius 17 i 38. a) Escriviu les seves configuracions electròniques en l estat fonamental. b) Indiqueu a quin grup i a quin període pertany cadascun. c) Justifiqueu quin serà l ió més probable de l element B. d) Expliqueu raonadament quin dels dos elements té l energia d ionització més gran. Referència: PAAU LOGSE curs juny??? sèrie 4, districte universitari de Catalunya 19. La sorra és insoluble en aigua i en tetraclorur de carboni. La sal comuna és soluble en aigua però no ho és en tetraclorur de carboni. L àcid esteàric, Ch3(CH2)16COOH, és insoluble en aigua i soluble en tetraclorur de carboni. a) Expliqueu, mitjançant un esquema, els passos que hauríeu de fer al laboratori per separar una mescla de sorra, sal comuna i àcid esteàric, i anomeneu els estris de laboratori que faríeu servir. b) Com podríeu provar que l àcid esteàric obtingut és pur? c) Als envasos de tetraclorur de carboni i d àcid esteàric s observen, respectivament, els pictogrames següents: pictogrames Indiqueu-ne i expliqueu-ne el significat. Referència: PAAU LOGSE curs sèrie 1, districte universitari de Catalunya 20. En els següents parells de molècules una molècula és polar i l altre és apolar. HI; I 2

5 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 5 NH 3 ; BF 3 H 2 O; BeCl 2 a) Quina serà la geometria de cadascuna? Justifiqueu la resposta. b) Indiqueu raonadament en cada cas quina és la polar i quina la que no ho és. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 1, districte universitari de Catalunya 21. Es disposa d àcid sulfúric de concentració 20% en massa i densitat 1,12 g cm-3. a) Calculeu el volum d àcid necessari per neutralitzar 50 cm-3 d una dissolució aquosa que conté 2,4 g d hidròxid de liti. b) Expliqueu el procediment que seguiríeu al laboratori i indiqueu els estris que empraríeu per fer la valoració. c) Als envasos d àcid sulfúric s observen les etiquetes de seguretat següents: pictogrames Indiqueu-ne i expliqueu-ne el significat. Dades: masses atòmiques: S=32; Li=7; O=16; H=1 Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 2, districte universitari de Catalunya 22. La configuració electrònica dels àtoms d un determinat element químic acaba amb quatre electrons en els orbitals p del tercer nivell. a) Indiqueu raonadament el nombre d electrons d aquest àtom i el nombre atòmic de l element. b) Indiqueu el grup i el període de la taula periòdica al qual pertany. c) Justifiqueu quina és la càrrega previsible del seu ió més estable. d) Compareu la seva energia d ionització amb la de l element situat al lloc 20 de la taula periòdica. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 2, districte universitari de Catalunya 23. Una sosa càustica comercial conté hidròxid de sodi i impureses que no tenen caràcter àcid-base. Es dissolen 25,06 g de la sosa càustica comercial en aigua fins a obtenir un volum total d 1 litre de dissolució. Es valoren 10 cm-3 d aquesta dissolució i es gasten 11,45 cm-3 d àcid clorhídric 0,5 M. a) Calculeu el % en massa d hidròxid de sodi que conté la sosa comercial. b) Expliqueu com faríeu la valoració al laboratori, i anomeneu el material que utilitzaríeu. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 6, districte universitari de Catalunya 24. a) Justifiqueu la geometria de les molècules: CHCl3, NH3, SF4 i BCl3. b) Indiqueu quines molècules són polars. És possible que una molècula amb enllaços polars sigui apolar? Justifiqueu la resposta. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 6, districte universitari de Catalunya 25. L àcid salicílic és un sòlid blanc insoluble en aigua freda, però soluble en aigua calenta. El carbó és insoluble en aigua. La sal comuna és soluble en aigua. a) Expliqueu, mitjançant un esquema, els passos que hauríeu de seguir al laboratori per separar una mescla d àcid salicílic, carbó i sal comuna, i digueu tots els estris de laboratori que utilitzaríeu. b) Com podríeu comprovar que uns cristalls d àcid salicílic obtinguts són purs? c) A l envàs de l àcid salicílic s observen els pictogrames següents: pictogrames. Indiqueu-ne el significat. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 1, districte universitari de Catalunya 26. Considereu les molècules de metà i amoníac.

6 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 6 a) Indiqueu raonadament la geometria que presenten. b) Justifiqueu la polaritat de cadascuna. Dades: nombre atòmic: Cl=17; C=6; N=7; H=1 Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 1, districte universitari de Catalunya 27. a) Calculeu el volum d àcid sulfúric 0,2 M que es necessitarà per neutralitzar 25 cm-3 d hidròxid de sodi 0,5 M. b) Expliqueu el procediment que seguiríeu per fer la neutralització i dibuixeu i digueu el nom dels estris de laboratori que utilitzaríeu. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 6, districte universitari de Catalunya 28. El clorur de sodi (sal comuna) cristal litza en forma de cubs incolors. a) Expliqueu el tipus de cristall que presenta el NaCl. b) Predigueu les propietats relacionades amb la seva estructura. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 6, districte universitari de Catalunya 29. Els elements A i X tenen respectivament els nombres atòmics 17 i 20. a) Escriviu la configuració electrònica i indiqueu el grup i el període al qual pertanyen. b) Indiqueu raonadament si el compost obtingut per combinació dels dos elements i) conduirà el corrent elèctric ii) serà soluble en aigua Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 2, districte universitari de Catalunya 30. Es volen neutralitzar 500 cm3 de KOH de ph=12 amb una dissolució d àcid clorhídric 0,05 M. a) Indiqueu el volum d àcid que serà necessari. b) Dibuixeu i anomeneu els estris que faríeu servir, i expliqueu el procediment que seguiríeu per fer la neutralització al laboratori. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 2, districte universitari de Catalunya 31. A partir de les dades de la taula següent: Substància química Punt de fusió (ºC) Punt d ebullició (ºC) 1,4 diclorobenzè ,2 diclorobenzè ,3 diclorobenzè àcid dicloroacètic a) Indiqueu raonadament en quin estat es trobarà cadascuna d aquestes substàncies a - 10ºC, 0ºC, 100ºC i 190ºC. b) Si preneu com a coordenades la temperatura i el temps d escalfament de la mostra, dibuixeu una possible gràfica corresponent a l escalfament del 1,4-diclorobenzè entre 0 i 200ºC. Hi haurà alguna similitud amb la gràfica que s obtindria per a la 1,3-dicloroacetona? Justifiqueu la resposta. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 5, districte universitari de Catalunya 32. a) Calculeu el ph de la dissolució obtinguda en mesclar 250 ml d una dissolució d hidròxid de sodi 0,5 M amb 300 ml d una dissolució d àcid sulfúric 0,2 M. b) Indiqueu raonadament què faríeu per tal de neutralitzar la solució (suposeu els volum additius). c) Als envasos d hidròxid de sodi s observen les etiquetes de seguretat següents: pictogrames Indiqueu-ne el significat.

7 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 7 Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 5, districte universitari de Catalunya 33. Les configuracions electròniques, en estat fonamental, de cinc elements representats per A, B, C, D i E són: A: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 5 4s 1 B: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 C: 1s 2 D: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 5 E: 1s 2 2s 2 2p 4 Indiqueu raonadament: a) Si algun element és un gas noble. b) Quins elements són metalls i quins no són metalls. c) Si n hi ha algun que sigui un element de transició. d) En quin grup i en quin període es troba cadascun dels elements. Referència: PAAU LOGSE curs Juny sèrie 5, districte universitari de Catalunya 34. Justifiqueu on serà més soluble el fluorur de magnesi: en aigua pura o en una solució de fluorur de sodi. Referència: PAAU LOGSE sèrie 3 districte universitari de Catalunya 35. L element A té nombre atòmic 37 i l element B té nombre atòmic 16. a) Escriviu l estructura electrònica de cada element. b) Deduïu el nombre d oxidació de cada element quan es combinen entre sí i indiqueu el tipus d enllaç del compost format. Referència: PAAU LOGSE sèrie 6, districte universitari de Catalunya 36. Es volen neutralitzar 25 ml de solució de NaOH de ph igual a 12 amb una solució d àcid sulfúric 0,01 M. a) Indiqueu el volum d aquest àcid que serà necessari. b) Dibuixeu i anomeneu els estris de laboratori que faríeu servir i expliqueu el procediment que seguiríeu per fer la neutralització. Referència: PAAU LOGSE sèrie 6, districte universitari de Catalunya 37. Justifiqueu el fet que el sodi i el fluor no es trobin mai com a elements lliure en la naturalesa, sinó sempre en forma de compostos. Dades: nombres atòmics: Na=11; F=9 Referència: PAAU LOGSE sèrie 6, districte universitari de Catalunya 38. Quines de les molècules següents tenen moment dipolar: aigua, metà, clor i diòxid de carboni? Indiqueu-ne la geometria. Quines seran solubles en aigua? Justifiqueu les respostes. Referència: PAAU LOGSE sèrie 6, districte universitari de Catalunya cm3 d una solució 0,05 M d àcid clorhídric es neutralitzen amb una solució d hidròxid de bari 0,02 M. a) Calculeu el volum de solució d hidròxid de bari utilitzat. b) Expliqueu el procediment que empraríeu al laboratori per fer la neutralització i indiqueu el nom dels estris que utilitzaríeu. Referència: PAAU LOGSE sèrie 5, districte universitari de Catalunya 40. Indiqueu si són certes o falses les afirmacions següents, referides a l àtom de neó i a l ió òxid: a) Tots dos tenen el mateix nombre d electrons.

8 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 8 b) Tots dos tenen el mateix nombre de protons. c) Tots dos formen compostos iònics amb la mateixa facilitat. d) El volum de l ió òxid és major que el de l àtom de neó. Dades: nombres atòmics: O=8; Ne=10 Referència: PAAU LOGSE sèrie 2, districte universitari de Catalunya 41. Expliqueu què tenen en comú: a) Els isòtops d un mateix element. b) Els elements d un grup de la taula periòdica. c) Els elements d un període de la taula periòdica. d) Els elements de transició. Referència: PAAU LOGSE sèrie 2, districte universitari de Catalunya 42. Els ions Cl - i K + : a) Tenen el mateix nombre d electrons. b) Tenen el mateix nombre de protons. c) Són isòtops. d) L ió K + és major que l ió Cl -. e) Tenen propietats químiques semblants. Referència: XIV olimpíada nacional de química, Barcelona, Per a les molècules BeCl 2 i H 2 S: a) Tenen el mateix angle d enllaç b) Al tenir l àtom central el mateix nombre d electrons de valència, la geometria és la mateixa en ambdós casos c) La molècula de BeCl 2 és lineal i la molècula de H 2 S és angular d) Els àtoms de Be i S utilitzen dos orbitals híbrids de tipus sp e) L àtom de S té dos parells d electrons no enllaçants, per la qual cosa no té hibridació sp 3. Referència: XIV olimpíada nacional de química, Barcelona, La molècula de NO: a) Té un enllaç iònic. b) Compleix la regla de l octet. c) És paramagnètic ja que té un nombre senar d electrons. d) És un gas molt reactiu. e) És un component de contaminació atmosfèrica. Referència: XIV olimpíada nacional de química, Barcelona, Un cert cristall no condueix l electricitat en estat sòlid però sí en estat fos i també en dissolució aquosa. És dur, brillant i fon a temperatura elevada. El tipus de cristall és: a) Cristall molecular. b) Cristall de xarxa covalent. c) Cristall metàl lic. d) Cristall iònic. e) No es dóna suficient informació. Referència: XIV olimpíada nacional de química, Barcelona, El nombre total d electrons que poden ocupar tots els orbitals atòmics corresponents al nombre quàntic n=4 és: a) 8 b) 18

9 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA 9 c) 32 d) 50 e) 6 Referència: XVI olimpíada nacional de química, Saragossa, Quina és la configuració electrònica més probable de l estat fonamental per a l ió Mn 2+ (Z=25)? a) [Ar] 4s 2 3d 3 b) [Ar] 4s 1 3d 4 c) [Ar] 4s 0 3d 3 4p 3 d) [Ar] 4s 0 4p 5 e) [Ar] 4s 0 3d 5 Referència: XVI olimpíada nacional de química, Saragossa, Donades les configuracions electròniques dels següents àtoms: A: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 B: 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 C: 1s 2 2s 2 2p 6 D: 1s 2 2s 2 2p 5 E: 1s 2 2s 2 2p 3 a) el menor potencial d ionització correspon a l element E. b) La major afinitat electrònica correspon a l element B. c) L element més electronegatiu és D. d) L element de major caràcter metàl lic és A. e) L element amb major radi iònic és A. Referència: XIV olimpíada nacional de química, Saragossa, Per als següents elements: Na, P, S, Cl, es pot afirmar que: a) El de menor energia d ionització és el Cl. b) El de major afinitat electrònica és Na. c) El més oxidant és el Cl. d) El més reductor és el S. e) El que te major radi atòmic és el Cl. Referència: XIV olimpíada nacional de química, Saragossa, Quina de les següents molècules té únicament un parell d electrons no compartit sobre l àtom central? a) H 2 O b) PH 3 c) PCl 5 d) CH 2 Cl 2 e) BeCl 2 Referència: XIV olimpíada nacional de química, Saragossa, Quina de les següents sèries d espècies químiques es troba en ordre creixent del seu punt d ebullició? a) H 2, N 2, NH 3 b) N 2, NH 3, H 2 c) NH 3, N 2, H 2 d) NH 3, H 2, N 2 e) H 2, NH 3, N 2 Referència: XIV olimpíada nacional de química, Saragossa, 2003

10 L ESTRUCTURA DE LA MATÈRIA La solubilitat de les substàncies químiques depèn de llurs propietats físico-químiques i de la naturalesa del dissolvent. Indiqueu quines de les següents proposicions són correctes: 1) La sal de cuina (clorur de sodi) és soluble en aigua i en acetona. 2) El grafit (carboni pur) és insoluble en aigua. 3) L oli d oliva (esters d àcids grassos) és soluble en dissolucions aquoses d hidròxid de potassi. 4) El iode no és soluble en tetraclorur de carboni. 5) Les estalagmites (carbonat de calci) és dissolen en aigua. a) 4 i 5 b) 1, 2 i 3 c) 2 i 3 d) 2, 3 i 4 e) 1, 5 Referència: XVI olimpíada de química, L abocament de productes inflamables en contacte amb l aigua a la pica d un laboratori pot provocar un incendi. Cal prendre sempre les mesures de seguretat necessàries per tal d evitar aquest tipus d incidents, com per exemple l adequada manipulació dels reactius així com llur correcte etiquetatge. Digueu quins dels següents pictogrames són els més adients per l etanol i l aigua oxigenada (peròxid d hidrogen, 30% m/v) a) Aigua oxigenada 4 / Etanol 2 b) Aigua oxigenada 4 / Etanol 3 c) Aigua oxigenada 2 / Etanol 2 d) Aigua oxigenada 3 / Etanol 2 e) Aigua oxigenada 1 / Etanol 4 Referència: XVI olimpíada química, Per determinar el contingut d àcid acètic en un vinagre es duu a terme una valoració àcid-base. Es prepara una dissolució diluïda en [A] del vinagre que es vol analitzar, s agafa un volum conegut de la dissolució anterior mitjançant [B] que s introdueix en [C]m s afegeix fenolftaleïna com a indicador, i es valora afegint amb [D] una dissolució d hidròxid de sodi de concentració coneguda fins al punt final de la valoració. Quin seria el material volumètric que es faria servir en el procediment indicat? a) [A]= matràs erlenmeyer; [B]= proveta; [C]= matràs aforat; [D]= bureta b) [A]= matràs aforat; [B]= bureta; [C]= matràs erlenmeyer; [D]= pipeta c) [A]= matràs aforat; [B]= pipeta; [C]= matràs erlenmeyer; [D]= bureta d) [A]= matràs erlenmeyer; [B]= pipeta; [C]= matràs aforat; [D]= bureta e) [A]= matràs aforat; [B]= proveta; [C]= matràs erlenmeyer; [D]= bureta Referència: XVI olimpíada química,

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n TRIMESTRE 6 1. Completa aquest esquema, que correspon al model atòmic de Rutherford: Model atòmic de Rutherford distingeix dues parts en l àtom Nucli

Más detalles

REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ 1

REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ 1 REACCIONS ÀCID-BASE I DE PRECIPITACIÓ 1 1. Una dissolució 0,1 M d àcid fluorhídric té el mateix ph que una dissolució 8 10-3 d àcid nítric. a) Calculeu el valor del ph. b) Calculeu la constant d acidesa

Más detalles

= 0.05 M (2) [KF] = 0.05 M (4)

= 0.05 M (2) [KF] = 0.05 M (4) 1. Si es mesclen 25 ml d àcid fluorhídric 0.1 mol dm 3 amb 25 ml d hidròxid de potassi de la mateixa concentració, (a) Calculeu la concentració de fluorur de potassi a la dissolució final; La reacció de

Más detalles

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria

Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria Unitat 5. Càlculs en les reaccions químiques. Estequiometria 1. Calcula quin volum de diòxid de carboni es formarà a 298 K i 1,01 10 5 Pa en la combustió de 55 grams de gas propà. 2. S escalfen fortament

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

S O L U C I O N A R I Unitat 8

S O L U C I O N A R I Unitat 8 S O L U C I O N A R I Unitat 8 Unitat 8. Propietats periòdiques dels elements Qüestions inicials Per què Dimitri Mendeleiev va ordenar els elements segons la massa atòmica i no segons el nombre atòmic?

Más detalles

ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ. Examen de juliol de 1999

ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ. Examen de juliol de 1999 ESTRUCTURA ATÒMICA I ENLLAÇ Examen de juliol de 1999 NOM: GRUP: Notes: 1) Aquest examen consta de 6 preguntes. Totes les preguntes tenen la mateixa puntuació (10 punts) 2) S han afegit a l examen fulles

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 1 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

Unitat 9. La taula periòdica

Unitat 9. La taula periòdica Unitat 9. La taula periòdica Evolució històrica. La taula periòdica actual. 1. Quines de les propostes de classificació de la taula de Mendeleiev es mantenen vigents actualment i quines altres han estat

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS:

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2016-2017 DATA: Física i Química 4 ESO B I C DOSSIER RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE NOTA: 1.Marca la resposta correcta: En el nucli dels àtoms es troben els: a) neutrons,

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya SÈRIE 3 PAU. Curs 2003-2004 QUÍMICA Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Coordinació i Organització de les PAU de Catalunya Contesteu a les

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu.

A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. III. REACCIONS QUÍMIQUES A III-1 Expliqueu amb paraules el significat dels següents símbols i feu un dibuix representatiu. Símbol Explicació Dibuix F Cl Dos àtoms de fluor separats Dos àtoms de clor formant

Más detalles

EXAMEN D ENLLAÇ QUÍMIC I ESTRUCTURA. 25 DE GENER DE 2010

EXAMEN D ENLLAÇ QUÍMIC I ESTRUCTURA. 25 DE GENER DE 2010 EXAMEN D ENLLAÇ QUÍMIC I ESTRUCTURA. 1ª CONVOCATÒRIA Nom:... 25 DE GENER DE 2010 1. (15 punts) a) Una làmina d un determinat metall només emet electrons quan és irradiada amb radiació de longituds d ona

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Barem: / Baremo: Blocs 1-5: punts cada problema/qüestió / Bloques 1-5: puntos cada Problema/Cuestión L ALUMNE HA D ELEGIR I RESOLDRE ÚNICAMENT UN PROBLEMA O QÜESTIÓ DE CADA BLOC / EL ALUMNO DEBE ELEGIR

Más detalles

SÈRIE 4 PAU. Curs QUÍMICA. Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues opcions, A o B. Cu 2+ (aq) + Sn (s)

SÈRIE 4 PAU. Curs QUÍMICA. Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues opcions, A o B. Cu 2+ (aq) + Sn (s) SÈRIE 4 PAU. Curs 2004-2005 QUÍMICA Districte universitari de Catalunya Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues opcions, A o B. 1. Per a la reacció següent: Cu (s) + Sn 2+

Más detalles

Unitat 15. Reaccions àcid-base

Unitat 15. Reaccions àcid-base Unitat 15. Teories àcid-base. Força d àcids i bases. Equilibri iònic de l aigua. 1. La taula adjunta mostra una relació d alguns dels àcids forts i de les bases fortes més comunes. Per a cadascun dels

Más detalles

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular

Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular Lleis químiques Àtoms, elements químics i molècules Mesura atòmica i molecular Fórmula empírica i fórmula molecular U1 Lleis químiques Lleis ponderals: - Llei de Lavoisier - Llei de Proust Teoria atòmica

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 2 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis ELECTRONS I ENLLAÇOS 1.* Indiqueu quants electrons tenen a l última capa cada un d aquests elements. a) C f) O k) K b) F g) P l) S c) Ne h) H m) He d) Br i) I n) Cl

Más detalles

L ENLLAÇ QUÍMIC. 6. JUNY A- Q4 A)Descriu breument un model d enllaç metàl lic que explique la elevada conductivitat elèctrica dels metalls.

L ENLLAÇ QUÍMIC. 6. JUNY A- Q4 A)Descriu breument un model d enllaç metàl lic que explique la elevada conductivitat elèctrica dels metalls. 1. JUNY 1994 - A. Q1 L ENLLAÇ QUÍMIC c) Quina energia d enllaç ha de ser major: la del H-H en el H 2 o la del N 2? Explica per què. 2. JUNY 1994 - B. Q2 a) Escriu les estructures electròniques del S (Z=16)

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Química Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qualificació Etiqueta

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX Electròlisi(I) (I) Electròlisi L electròlisi és un procediment en què, en aplicar un corrent elèctric a una dissolució d un electròlit,

Más detalles

Química Sèrie 2. Instruccions

Química Sèrie 2. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Química Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra 3.1 LA SOLUBILITAT La solubilitat d una substància és la concentració de la dissolució saturada a una temperatura determinada. Es tracta d una propietat característica que s acostuma a expressar com la

Más detalles

Determinació d entalpies estàndard de reacció

Determinació d entalpies estàndard de reacció Determinació d entalpies estàndard de reacció Lluís Nadal Balandras. lnadal@xtec.cat Objectiu. Veure com es poden determinar variacions d entalpia de reaccions, comprovar la llei de Hess i utilitzar-la

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Blocs 1-5: 2 punts cada problema/qüestió / Bloques 1-5: 2 puntos cada Problema/Cuestión BLOC 1 QÜESTIÓ 1A Contesteu raonadament les qüestions següents: a) Considereu els elements químics següents: Ne,

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

COMISSIÓ ORGANITZADORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN ORGANIZADORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ ORGANITZADORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN ORGANIZADORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD BLOQUE 1 CUESTIÓN 1A Sean dos elementos A y B cuyos números atómicos son: Z(A) = 28; Z(B) = 35. Conteste a las siguientes cuestiones: a) Escriba la configuración electrónica del estado fundamental de ambos

Más detalles

IES SIVERA FONT. Departament de Física i Química ELEMENTS I COMPOSTOS METALLS I NO METALLS EL SISTEMA PERIÒDIC

IES SIVERA FONT. Departament de Física i Química ELEMENTS I COMPOSTOS METALLS I NO METALLS EL SISTEMA PERIÒDIC ELEMENTS I COMPOSTOS ESQUEMES - Tema 5 [1] ELEMENTS Substància pura formada per àtoms iguals. No es poden separar en altres més senzilles per mètodes químics ordinaris. COMPOSTOS Substància pura formada

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Bloc A: 2 punts cada problema L ALUMNE HA D ELEGIR I RESOLDRE DOS PROBLEMES D ENTRE ELS PROPOSATS EN EL BLOC A. SI L ALUMNE TRIA EL PROBLEMA 1A (PLA 1994) NO POT ELEGIR EL PROBLEMA 1B (PLA 2002) A LA VEGADA.

Más detalles

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC

TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC TEMA 1: TAULA PERIÒDICA I ENLLAÇ QUÍMIC REVISIÓ: CONFIGURACIÓ ELECTRÒNICA Els electrons d un àtom es troben a l escorça, girant al voltant del nucli en determinades òrbites. El nombre d electrons i protons

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

CaF 2 H 2 O. NaCl N 2. SiO 2. Substàncies iòniques. Substàncies covalents moleculars. Substàncies covalents atòmiques. substàncies metàl liques

CaF 2 H 2 O. NaCl N 2. SiO 2. Substàncies iòniques. Substàncies covalents moleculars. Substàncies covalents atòmiques. substàncies metàl liques L enllaç químic CaF 2 NaCl Substàncies iòniques 2 O Substàncies covalents moleculars N 2 SiO 2 Cu C Substàncies covalents atòmiques Ir substàncies metàl liques La matèria per dins (o a nivell microscòpic)

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD Obligatòria en la via de Ciències de la Salut i optativa en la Cientificotecnològica Blocs 1-5: 2 punts per cada problema/qüestió / Bloques 1-5: 2 puntos cada problema/cuestión L ALUMNE HA D ELEGIR I RESOLDRE

Más detalles

Model d exercicis de continguts/contextos avaluables en la prova de Química PAU 2016

Model d exercicis de continguts/contextos avaluables en la prova de Química PAU 2016 Proves d accés a la Universitat Model d exercicis de continguts/contextos avaluables en la prova de Química PAU 2016 1. La fórmula molecular d un compost orgànic és C 5 H 10 O. Es tracta d un compost lineal

Más detalles

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds

Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO. Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds Dossier de vacances. Recuperació Física i Química. 3r ESO Unitat 1. El mètode científic. Mesura de magnituds 1. Expressa en quilograms la massa d una poma de 195g. 2. Indica el procediment que utilitzaries

Más detalles

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012)

Química. Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) 999999 Aferrau una etiqueta identificativa amb codi de barres Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2012) Contestau les preguntes següents, incloeu en la resposta les explicacions

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS RESOLTS ENLLAÇ QUÍMIC 2n BATXILLERAT 35. Explica la geometria d aquestes molècules segons la teoria de l enllaç de valència: a) amoníac; b) trifluorur de nitrogen;

Más detalles

Química Sèrie 1. Instruccions

Química Sèrie 1. Instruccions Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2015 Química Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS RESOLTS UNITAT 3: ÀTOMS POLIELECTRÒNICS I SISTEMA PERIÒDIC DELS ELEMENTS 2n BATXILLERAT Nombres atòmic i màssic, isòtops i ions 1. Assenyala l afirmació incorrecta:

Más detalles

8.3. Reaccions àcid-base

8.3. Reaccions àcid-base 8.3. Reaccions àcidbase D15 lleixiu marbre Des de l antiguitat es coneixen diverses substàncies amb unes característiques especials i d un gran interès, que reben el nom d àcids i bases. Quines són les

Más detalles

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ

2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ 2.1 ELS POTENCIALS ESTÀNDARDS DE REDUCCIÓ Es construeix una pila amb els elèctrodes següents: un elèctrode de zinc en una solució de sulfat de zinc i un elèctrode de coure en una solució de sulfat de coure.

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica.

3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. 3. La matèria i els elements. La matèria: Àtoms i molècules. L'àtom. Els elements. La taula periòdica. Questionari: 1. Defineix què és un sistema material 2. Què és una propietat extensiva? 3. Què és una

Más detalles

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques.

Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. UNITAT 1: TEORIA ATÓMICO-MOLECULAR LLEIS PONDERALS Són les lleis generals basades en l experimentació que ens diuen com es fan les reaccions químiques. i. Llei de Lavoissier o de Conservació de la massa

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2007-2008 Química Sèrie 2 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

Introducció a l enllaç químic. Enllaç iònic, covalent i metàl lic

Introducció a l enllaç químic. Enllaç iònic, covalent i metàl lic Ductilitat Punt de fusió alt Mal leabilitat Conductivitat elèctrica Unitat 10. Enllaç químic Introducció a l enllaç químic. Enllaç iònic, covalent i metàl lic 1. Quina part de l àtom és la responsable

Más detalles

IES PICASSO. Concepte de mol

IES PICASSO. Concepte de mol IES PICASSO Concepte de mol 1 Unitat de quantitat de matèria 12 g del isótop de C-12 conte 6,022x10 23 àtoms. Aquest nombre es coneix amb el nom de nombre d Avogadro (N A ) 1 mol 12 C = 12 g de C-12 =

Más detalles

Departament de Física i Química

Departament de Física i Química Departament de Física i Química EXERCICIS GAS, DISLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR n BATXILLERAT Gasos 1. En un matràs de 10 litres a 5ºC de temperatura, s introdueixen g d hidrogen,

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat Curs 2008-2009 Química Sèrie 3 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B) En cap cas no podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

El treball al laboratori

El treball al laboratori 1. Normes bàsiques de treball 1. Observa el dibuix i indica almenys 5 comportaments incorrectes que impliquen riscos. Nº Comportaments que impliquen riscos Manera correcta d actuar 1 2 3 4 5 2 2. Indica

Más detalles

Variació periòdica de les propietats dels elements

Variació periòdica de les propietats dels elements Variació periòdica de les propietats dels elements PROPIETATS PERIÒDIQUES Les propietats periòdiques són aquelles propietats dels elements que varien d una manera regular al llarg d un grup i d un període

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2015 Química Sèrie 3 Fase específica Qualificació Qüestions Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 Tema 9. Les reaccions químiques Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 D1 ÍNDEX 9.1. Canvis físics o canvis químics 9.2. L equació química 9.3. Representació d una reacció a nivell microscòpic 9.4. Repàs massa

Más detalles

Districte universitari de Catalunya

Districte universitari de Catalunya Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU Curs 2005-2006 Contesteu a les preguntes 1, 2 i 3, i a la 4 i la 5 d una de les dues

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA DE JUNY 008 CONVOCATORIA DE JUNIO 008 n Exercici Barem: / Baremo: Blocs 1-5: punts cada problema/qüestió / Bloques 1-5: puntos cada problema/cuestión L ALUMNAT HA D ELEGIR I RESOLDRE ÚNICAMENT

Más detalles

Química Criteris específics de correcció Model 2

Química Criteris específics de correcció Model 2 Prova d accés a la Universitat per als més grans de 25 anys (2009) Química Criteris específics de correcció Model 2 Per poder avaluar una pregunta, la resposta ha de ser raonada. No es valorarà cap resposta

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves dʼaccés a la Universitat. Curs 2008-2009 Química Sèrie 1 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas no podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química

ELS ELEMENTS QUÍMICS. IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química ELS ELEMENTS QUÍMICS IES Jaume Salvador i Pedrol Departament de Física i Química Què és un àtom? Un àtom és la part més petita de matèria que pot existir. Àtom Parts d un àtom Protons Nucli Neutrons electrons

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 3 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Química Sèrie 1 Fase específica Convocatòria 2017

Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Química Sèrie 1 Fase específica Convocatòria 2017 Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Química Sèrie 1 Fase específica Qüestions Qualificació Convocatòria 2017 Problema Suma de notes parcials Qualificació final Qualificació Etiqueta

Más detalles

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC

Física i Química 4t ESO ENLLAÇ QUÍMIC ENLLAÇ QUÍMIC 1. Justifica el tipus d enllaç de: a) sodi i brom b) magnesi i clor c) liti i hidrogen d) carboni i hidrogen e) sofre i hidrogen f) potassi i sofre g) magnesi i ferro h) sodi i sofre i) fòsfor

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

Un breu resum de teoria

Un breu resum de teoria SISTEMES MULTICOMPONENTS. Regla de les fases Un breu resum de teoria Els sistemes químics són en general mescles de més d un component. Les funcions termodinàmiques depenen de la temperatura i de la pressió

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA

Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA Estats d agregació de la matèria MP02_TRANSPORT DE SÒLIDS I FLUIDS UF1_CONTROL I TRANSPORT DE LÍQUIDS A1.1_ESTATS D AGREGACIÓ DE LA MATÈRIA Estats de la matèria Estats de la matèria SÒLIDS LÍQUIDS GASOS

Más detalles

Unitat 7. Estudi de les reaccions químiques. Energia de les reaccions

Unitat 7. Estudi de les reaccions químiques. Energia de les reaccions Unitat 7. Energia de les reaccions 1. Iguala les equacions de les reaccions següents i classifica-les en exotèrmiques o endotèrmiques. Què significa que una reacció és exotèrmica? I endotèrmica? 2. Un

Más detalles

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT 1. Completa la taula següent: Símbol Z A protons neutrons electrons 27Co 60 90 Sr 38 8O 10 O 2-8 2. El Bor és format per una mescla de dos isòtops; l'un de massa

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Química Sèrie 3 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Opció: Enginyeria i arquitectura Qüestions Problema

Más detalles

ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO

ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO NOM: ACTIVITATS PER RECUPERAR LA FÍSICA I QUÍMICA DE 3r D ESO 1. Què és matèria? 2. Defineix magnitud, massa, volum i densitat. 3. Amb quin aparell mesures la massa. 4. Quina és la unitat de massa en el

Más detalles

Considereu els elements X, Y, Z, els nombres atòmics dels quals són 20, 35 i 37, respectivament. Respongueu raonadament les següents qüestions.

Considereu els elements X, Y, Z, els nombres atòmics dels quals són 20, 35 i 37, respectivament. Respongueu raonadament les següents qüestions. BLOC 1 QÜESTIÓ 1A Considereu els elements X, Y, Z, els nombres atòmics dels quals són 20, 35 i 37, respectivament. Respongueu raonadament les següents qüestions. a) Ordeneu els elements X, Y, Z, en ordre

Más detalles

OLIMPÍADA DE QUÍMICA FASE LOCAL 10 de Febrer de 2006

OLIMPÍADA DE QUÍMICA FASE LOCAL 10 de Febrer de 2006 OLIMPÍADA DE QUÍMICA 2005-2006 de 2006 Es disposa d'un temps màxim de cent minuts per resoldre aquesta part de la prova. Darrere del problema 3 trobareu les masses atòmiques relatives. PROBLEMES 1. Les

Más detalles

EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT

EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT EXERCICIS GASOS, DISSOLUCIONS, ESTEQUIOMETRIA, FÓRMULA EMPÍRICA I MOLECULAR 2n BATXILLERAT Gasos 1. En un matràs de 10 litres a 25ºC de temperatura, s introdueixen 2 g d hidrogen, 8,4 g de nitrogen i 4,8

Más detalles

j Unitat 10. Propietats periòdiques dels elements

j Unitat 10. Propietats periòdiques dels elements 112 10 j Unitat 10. Propietats periòdiques dels elements Activitats 1. Un element pertany al grup 2 i al tercer període. Quina és la seva configuració electrònica? 1 s 2 2 s 2 2 p 6 3 s 2 2. L urani torna

Más detalles

Energia i velocitat de les reaccions

Energia i velocitat de les reaccions QUÍMICA BATXILLERAT PRÀCTIQUES DE LABORATORI Alumne/a: Energia i velocitat de les reaccions Grup: Data: Objectius Observar processos exotèrmics i endotèrmics. Observar reaccions redox. Observar la influència

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL.

Grup: 2n ESO E. 2. Calcula la densitat d un material si té una massa de 54 g i un volum de 20mL. Nom: Data: Grup: 2n ESO E NOTA LA MATÈRIA 1. Classifica els següents elements en la columna correcta: Longitud, 4 mm 3, ferro, temps, pintura, 7.9 g/cm 3, temperatura, 35 Kg, aigua, 4 m 3, superfície,

Más detalles

ACTIVITATS D ESTIU 1 r BATXILLERAT... QUÍMICA NOM...

ACTIVITATS D ESTIU 1 r BATXILLERAT... QUÍMICA NOM... ACTIVITATS D ESTIU 1 r BATXILLERAT... QUÍMICA NOM... Els alumnes que hagin superat la matèria podeu lliurar el DOSSIER d estiu complert el dia que comencin les classes a setembre. Els alumnes que NO hagin

Más detalles

P1) P2) 2.2 P3) L estany, el carboni diamant i el iode són sòlids a les temperatures i pressions habituals.

P1) P2) 2.2 P3) L estany, el carboni diamant i el iode són sòlids a les temperatures i pressions habituals. P1) Els nombres atòmics de l oxigen, del fluor i del sodi són, respectivament, 8, 9 i 11. 5.1. 1.1 Raoneu quin dels tres elements tindrà un radi atòmic més gran. [0,5 punt] 5.2. 1.2 Raoneu si el radi de

Más detalles

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT

EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT EXERCICIS REPÀS QUÍMICA 1r DE BATXILLERAT 1. Completa la taula següent: Símbol Z A protons neutrons electrons 27Co 60 90 Sr 38 8O 10 O 8 2. El Bor és format per una mescla de dos isòtops; l'un de massa

Más detalles

Equacions amb paraules

Equacions amb paraules Equacions amb paraules Nivell a qui s adreça Temes Aquests materials han estat dissenyats per utilitzar-los amb alumnes de 11-14 anys als quals se ls hagi ensenyat a utilitzar les equacions amb paraules.

Más detalles

EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS

EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS 1 EXPRESSIONS QUANTITATIVES DE LA COMPOSICIÓ DE LES DISSOLUCIONS La composició de les dissolucions es pot expressar en termes qualitatius o quantitatius. Les expressions quantitatives de la composició

Más detalles

La matèria: com es presenta

La matèria: com es presenta 3 La matèria: com es presenta PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa La matèria: com es presenta Les substàncies pures Les mescles Les mescles La separació de mescles Homogènies

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat. Curs 2006-2007 Química Sèrie 2 Contesteu les preguntes 1, 2, 3, i la 4 i la 5 d UNA de les dues opcions (A o B). En cap cas podeu fer un exercici de l opció A i un altre

Más detalles

Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ!

Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ! Física i química 3r ESO Deures d estiu Nom i Cognoms Grup Realitzar i lliurar la feina d'estiu al setembre! CONDICIÓ INDISPENSABLE PER PODER PRESENTAR-SE A L EXAMEN DE RECUPERACIÓ! T1. La matèria i la

Más detalles

REACTORS QUÍMICS. CURS ª CONVOCATÒRIA Titulació: Enginyeria Química/Assignatura: Reactors Químics (CODI: 20060)

REACTORS QUÍMICS. CURS ª CONVOCATÒRIA Titulació: Enginyeria Química/Assignatura: Reactors Químics (CODI: 20060) REACTORS QUÍMICS. CURS 2007-2008. 2ª CONVOCATÒRIA. 9-7-2008. Titulació: Enginyeria Química/Assignatura: Reactors Químics (CODI: 20060) Teoria: 2 h, 40% de la nota final. 1. Definiu el concepte de diagrama

Más detalles

r Mg + =0.82 Å; r Cl - =1.81 Å; M=1.748; n=8.

r Mg + =0.82 Å; r Cl - =1.81 Å; M=1.748; n=8. NM i CGNMS... GG... GM... DNI... Poseu a totes les fulles el nom, el grup gran i mitjà i el vostre DNI. Utilitzeu només el full assignat a cada pregunta per tal de respondre-la. Només es corregirà el que

Más detalles