Dossier de premsa. Projecte TREVA: Tecnologies per a la recuperació i valorització de nutrients en el cicle de l aigua

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Dossier de premsa. Projecte TREVA: Tecnologies per a la recuperació i valorització de nutrients en el cicle de l aigua"

Transcripción

1 Dossier de premsa Projecte TREVA: Tecnologies per a la recuperació i valorització de nutrients en el cicle de l aigua Amb la col laboració de L'Empresa Mixta Aigües de la Costa Brava Catalan Water Partnership Febrer 2015

2 TREVA, reutilització dels nutrients de les aigües residuals o contaminades El projecte TREVA amb un pressupost total de ,89 euros i cofinançat per ACCIÓ i els Fons Europeus FEDER té com a socis les empreses Inagua i ABM, membres dels Catalan Water Partnership, Bioma i Iberpotash. TREVA ha desenvolupat tecnologies que aporten solucions eficients per a l eliminació dels nutrients de l aigua residual i de nitrats en l aigua subterrània contaminada. D altra banda, redueix el problema d escassetat de recursos naturals a partir de la reutilització d aquests nutrients eliminats de l aigua subterrània i residual com a fertilitzants en l agricultura i la jardineria.

3 La problemàtica dels nutrients La principal problemàtica dels nutrients a nivell dels ecosistemes aquàtics d aigua superficial i aigua costera és el fenomen d eutrofització. L eutrofització representa un desequilibri de la balança tròfica dels ecosistemes afavorint un creixement excessiu d algues i espècies vegetals superiors com a resultat de la presència de nitrat i fosfat. El resultat final de l eutrofització és l anòxia de l ecosistema afectant negativament a les poblacions animals. Aquest fenomen es produeix quan hi ha un excés de nitrat i fosfat a l ecosistema, degut bàsicament a raons antropogèniques. Pel què fa a la salut humana i considerant les fonts habituals d aigua potable, el nutrient que presenta una problemàtica més important és el nitrat present en l aigua subterrània, ja que a certes concentracions és nociu per a la salut humana. L alliberament de fòsfor i nitrogen al medi natural està limitat per normatives europees, espanyoles i catalanes per evitar el fenomen conegut com eutrofització que causa grans problemes ambientals a les masses d aigua continentals.

4 Els sistemes actuals d eliminació del nitrogen i fòsfor d aigües residuals Els sistemes que habitualment s utilitzen en estacions de depuració d aigües residuals (EDAR) per l eliminació del nitrogen i fòsfor bàsicament són sistemes biològics i/o físico-químics. El nitrogen és transformat a nitrat i/o nitrogen gas y el fòsfor és eliminat en forma de residu sòlid mitjançant processos biològics i/o físico-químics. Les formes més habituals del nitrogen en les aigües residuals són el nitrogen orgànic, l amoni i el nitrat. L aigua subterrània afectada per les aportacions de nutrients procedents de l agricultura i els residus ramaders sol presentar contaminació bàsicament de nitrats. Pel què fa al fòsfor, les formes més habituals a les aigües residuals són l ortofosfat (anomenat també fosfat), el polifosfat i el fòsfor orgànic. A diferència del nitrat, el fosfat utilitzat en la fertilització agrària no sol arribar a les aigües subterrànies i la seva presència sol tenir l origen en les aigües residuals.

5 Actualment els principals processos utilitzats per eliminar el fòsfor de les aigües residuals són els tractaments fisicoquímics i en menys extensió, els processos biològics. El tractament fisicoquímic consisteix en la precipitació química del fòsfor mitjançant l adició de sals metàl liques com el clorur de ferro, el sulfat d alumini, els policlorurs d alumini o l hidròxid de calci induint a la formació de fosfats insolubles. El producte a utilitzar depèn de factors com el nivell de fòsfor en l influent, la concentració de sòlids en suspensió, l alcalinitat de l aigua, el cost econòmic dels productes químics utilitzats i les instal lacions de tractament de fangs de les que es disposa, entre d altres. El procés biològic consisteix en acumular el fòsfor en forma de polifosfats en la biomassa bacteriana i eliminar-lo a través dels llots. El fang biològic produït en el procés és eliminat periòdicament del sistema mitjançant la purga de llots. Per a l eliminació dels nutrients en base a nitrogen de les aigües residuals, el procés més utilitzat és el procés biològic que inclou les etapes de nitrificació i desnitrificació. El nitrogen orgànic és inicialment hidrolitzat a amoni pels mateixos microorganismes. A partir de l amoni, l acció dels bacteris nitrificants produeix nitrat en

6 condicions de presència d oxigen. Aquest és convertit posteriorment a nitrogen gas pels bacteris desnitrificants en condicions anòxiques (absència d oxigen) que és alliberat a l atmosfera. Pel tractament del nitrat contingut en l aigua subterrània s utilitzen principalment dues tecnologies, el tractament biològic i l osmosi inversa. Tot i que també s han utilitzat les resines de bescanvi iònic i l oxidació química. El tractament biològic consisteix en el mateix procés que el descrit per l aigua residual. Els microorganismes desnitrificants converteixen el nitrat a nitrogen gas en condicions d absència d oxigen i presència de matèria orgànica. Degut a que el contingut en matèria orgànica de l aigua subterrània és molt baix, aquesta suposa un reactiu que s ha d afegir en el procés. El tractament per membranes mitjançant l osmosi inversa consisteix en separar la major part dels compostos continguts en l aigua. Aquesta separació té lloc gràcies a la presència d una membrana semipermeable i a la pressió hidràulica exercida en el sistema. Per tant, el nitrat és eliminat de l aigua subterrània juntament amb la resta d ions. Els principals inconvenients d aquesta tecnologia són els requeriments energètics, la necessitat de pre- i post- tractament de l aigua i la generació d un corrent concentrat d ions que ha de ser gestionat com a residu. En la major part d aquests processos no es recupera el nutrient eliminat de l aigua residual. En el projecte TREVA s han desenvolupat tractaments amb rendiment similar als convencionals que permeten la recuperació dels nutrients per al seu ús com a fertilitzant, reduint l impacte ambiental global associat al tractament de l aigua i obrint les portes a nous models de negoci basats en la reutilització d aquests nutrients.

7 Tecnologies desenvolupades en el projecte TREVA En el projecte TREVA s han desenvolupat tres tractaments per a la recuperació de nutrients amb el suport de Fundació CTM Centre Tecnològic. Recuperació de fòsfor per cristal lització d estruvita L estruvita és un mineral cristal lí de color blanc format per magnesi, amoni i fosfat. En sistema de tractament convencionals d aigües residuals s ha observat precipitació espontània d estruvita en els casos que les aigües presenten un elevat contingut de fòsfor i amoni soluble. En el projecte TREVA s ha desenvolupat un dispositiu capaç de recuperar el fòsfor procedent de les aigües residuals mitjançant la cristal lització d estruvita. Aquesta estruvita es pot aplicar al camp com a fertilitzant substitut del fòsfor d origen mineral. El sistema l han desenvolupat les empreses ABM i INAGUA i ha estat provat a l EDAR de Blanes gràcies a la col laboració de l'empresa Mixta Aigües de la Costa Brava. Aquest sistema requereix l addició de magnesi per a la cristal lització d estruvita. Dins del projecte TREVA s ha demostrat la viabilitat d utilitzar un subproducte procedent de l empresa IBERPOTASH com a font de magnesi per a l obtenció d estruvita. La capacitat de fertilització de l estruvita obtinguda s ha demostrat mitjançant assaigs controlats de creixement d enciams.

8 Contactes: Narcís Pi Albert Cañada Irene Jubany Descontaminació d aigües subterrànies contaminades amb nitrats El segon tractament desenvolupat és un sistema de potabilització d aigües subterrànies contaminades amb nitrats basat en resines d intercanvi iònic i processos de regeneració avançats. En aquest cas, es tracta d un procés desenvolupat per l empresa BIOMA. La innovació recau en l extracció del nitrat amb un regenerant amb característiques aptes per a la seva aplicació en camp, a diferència dels processos convencionals que utilitzen salmorres que no es poden fer servir com a fertilitzant i requereixen una gestió cara i complicada que limita l aplicació d aquest tipus de solucions. El sistema ha estat provat en camp per tractar les aigües subterrànies de Vilassar de Dalt.

9 Contactes: Jordi Arellano Xavier Martinez Adsorbents selectius de fòsfor En aquest cas, el sistema desenvolupat per l empresa ABM es basa en l aplicació d un material amb una elevada selectivitat i capacitat d adsorció de fòsfor. És similar a l anterior però en aquest cas reté el fòsfor enlloc del nitrat. El fòsfor retingut es pot recuperar mitjançant una solució regenerant. El producte obtingut és una solució de sosa càustica molt rica en fòsfor el qual es pot recuperar amb un procés posterior de separació. La gran avantatge es que es pot implementar en sistemes petits sense haver de fer grans inversions. Un cop esgotat el material, se substitueix per un de nou.

10 Contactes: Narcís Pi Xavier Martinez

Disseny d una planta de tractament de purins amb producció de biogàs

Disseny d una planta de tractament de purins amb producció de biogàs 2. Les dejeccions ramaderes són els excrements i residus excretats pel bestiar, sols o barrejats amb jaç o restes d alimentació, encara que s hagin transformat. Normalment es distingeixen diferents tipus

Más detalles

EXPERIÈNCIA D UNA EMPRESA EN PROJECTES EUROPEUS

EXPERIÈNCIA D UNA EMPRESA EN PROJECTES EUROPEUS www.catalanadeperforacions.com Jornada Oportunitats de Programa Horitzó 2020 per a les PIMES i els serveis de la Xarxa EEN per l R+D EXPERIÈNCIA D UNA EMPRESA EN PROJECTES EUROPEUS ACCIÓ, 16 de febrer

Más detalles

PREVENCIÓ I VALORITZACIÓ DE RESIDUS AMB LES MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES. Barcelona, 7 de novembre de 2014

PREVENCIÓ I VALORITZACIÓ DE RESIDUS AMB LES MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES. Barcelona, 7 de novembre de 2014 PREVENCIÓ I VALORITZACIÓ DE RESIDUS AMB LES MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES Barcelona, 7 de novembre de 2014 Concepte de MTD LA FASE MÉS EFICAÇ I AVANÇADA DE DESENVOLUPAMENT DE LES ACTIVITATS I DE LES SEVES

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 9 APLICACIONS DE LES REACCIONS REDOX Electròlisi(I) (I) Electròlisi L electròlisi és un procediment en què, en aplicar un corrent elèctric a una dissolució d un electròlit,

Más detalles

VIES DE GESTIÓ DELS FANGS D EDARs SITUACIÓ ACTUAL I PREVISIONS

VIES DE GESTIÓ DELS FANGS D EDARs SITUACIÓ ACTUAL I PREVISIONS VIES DE GESTIÓ DELS FANGS D EDARs SITUACIÓ ACTUAL I PREVISIONS 2007 2012 III Jornadas Técnicas de Gestión de Sistemas de Saneamiento de Aguas Residuales Ramon Oliva Tarré Octubre de 2007 ÍNDEX Interaccions

Más detalles

Sistemes costaners Moltes zones costaneres, a més de ser subjectes a factors intrínsecs que les fan ser sistemes molt fràgils (menor fondària, circulació d aigua limitada, aports de materials des de terra),

Más detalles

!!!! " # $# % # ## &

!!!!  # $# % # ## & ORGANICA I COMPOSTATGE. 1 " # $# # ## & ## ORGANICA I COMPOSTATGE. 2 "# $ " &'( $ ) ' ' ' ' ' * + " ' ', - '. ' * / ORGANICA I COMPOSTATGE. 3 " ' # ( ) ( " *' ( ' + ',- ' ' $# (. /0- -# #,, 0, #, 1, +

Más detalles

Guia didàctica sobre la depuració de les aigües

Guia didàctica sobre la depuració de les aigües Guia didàctica sobre la depuració de les aigües Nom de l alumne: Guia didàctica sobre la depuració de les aigües residuals Edició: Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar Departament de Medi Ambient i

Más detalles

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals

LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4: Les dissolucions i les dispersions col loïdals LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS 4 La vida. Característiques dels éssers vius. Nivells d'organització de la matèria. Composició

Más detalles

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010

Ciències del món contemporani. ELs recursos naturals: L ús que en fem. Febrer de 2010 ELs recursos naturals: L ús que en fem Febrer de 2010 Què és un recurs? Recurs Un recurs és un bé natural que pot tenir algun interés per a l ésser humà. Tipus de recursos. Establirem dues classificacions.

Más detalles

ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA. Octubre 2015

ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA. Octubre 2015 ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA Octubre 2015 INTRODUCCIÓ A través de les Declaracions anuals de residus industrials (DARI) s obté la informació sobre la

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES

TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES TEMA 2 LA NUTRICIÓ DE LES PLANTES QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ? QUINS TIPUS DE NUTRICIÓ HI HA QUINS SÓN ELS PROCESSOS IMPLICATS EN LA NUTRICIÓ 1. QUÈ ÉS LA NUTRICIÓ És el conjunt de processos mitjançant els quals

Más detalles

Biosfera I. L autoregulació de les poblacions. Capacitat de sosteniment (K) Període d assentament. Fase de creixement exponencial

Biosfera I. L autoregulació de les poblacions. Capacitat de sosteniment (K) Període d assentament. Fase de creixement exponencial Biosfera I L autoregulació de les poblacions Nombre d individus Capacitat de sosteniment (K) 3 4 2 1 2 3 Període d assentament Fase de creixement exponencial K limita el creixement i la població s estabilitza

Más detalles

Montserrat Masdeu i Font, Inypsa Mercè Rius i Serra, Paymacotas Humbert Salvadó i Cabré, UB

Montserrat Masdeu i Font, Inypsa Mercè Rius i Serra, Paymacotas Humbert Salvadó i Cabré, UB Montserrat Masdeu i Font, Inypsa Mercè Rius i Serra, Paymacotas Humbert Salvadó i Cabré, UB Problemàtica Bulking Foaming aeració Foaming a digestió anaerobia Elevada incidència en procesos d eliminació

Más detalles

LA GESTIÓ DE RESIDUS A CATALUNYA

LA GESTIÓ DE RESIDUS A CATALUNYA LA GESTIÓ DE RESIDUS A CATALUNYA RECOLLIDA - RECICLATGE - REVALORITZACIÓ ENERGÈTICA RECOLLIDA - RECICLATGE - REVALORITZACIÓ ENERGÈTICA RECOLLIDA - RECICLATGE - REVALORITZACIÓ ENERGÈTICA BASES AMBIENTALS

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra

3.1 LA SOLUBILITAT. K ps [ions] reacció desplaçada a l esquerra 3.1 LA SOLUBILITAT La solubilitat d una substància és la concentració de la dissolució saturada a una temperatura determinada. Es tracta d una propietat característica que s acostuma a expressar com la

Más detalles

ICRA INSTITUT CATALÀ DE RECERCA DE L AIGUA. Projecte ICRA

ICRA INSTITUT CATALÀ DE RECERCA DE L AIGUA. Projecte ICRA ICRA INSTITUT CATALÀ DE RECERCA DE L AIGUA Projecte ICRA 1 ICRA Institut Català de Recerca de l Aigua ÍNDEX 1. INFORMACIÓ GENERAL 2. MISSIÓ I VISIÓ DEL CENTRE 3. ACTIVITATS 4. SERVEIS CIENTÍFICO TÈCNICS

Más detalles

La nova directiva d emissions industrials El rol dels BREF en relació als límits d emissió de les autoritzacions ambientals

La nova directiva d emissions industrials El rol dels BREF en relació als límits d emissió de les autoritzacions ambientals La nova directiva d emissions industrials El rol dels en relació als límits d emissió Col legi Oficial d Enginyers Industrials Barcelona 25.01.2010 PER QUÈ REVISAR LA DIRECTIVA IPPC? La directiva IPPC

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL

ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL ESCOLA SAGRADA FAMÍLIA URGELL 1. COM HEM PLANTEJAT L E+S? El projecte es va presentar inicialment al Claustre de professors i seguidament a la Comissió de l Escola Verda de professors i d alumnes. Després

Más detalles

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució

D24. Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució D24 Exercici 3. (Pàg. 223, exercici 15). L àcid perclòric és un àcid. Si tenim una dissolució d aquest àcid de concentració 2,3 10 2 M, quina concentració d ions hidrogen tindrà la dissolució? 1r. Escriure

Más detalles

La matèria: com es presenta

La matèria: com es presenta 3 La matèria: com es presenta PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa La matèria: com es presenta Les substàncies pures Les mescles Les mescles La separació de mescles Homogènies

Más detalles

CaF 2 H 2 O. NaCl N 2. SiO 2. Substàncies iòniques. Substàncies covalents moleculars. Substàncies covalents atòmiques. substàncies metàl liques

CaF 2 H 2 O. NaCl N 2. SiO 2. Substàncies iòniques. Substàncies covalents moleculars. Substàncies covalents atòmiques. substàncies metàl liques L enllaç químic CaF 2 NaCl Substàncies iòniques 2 O Substàncies covalents moleculars N 2 SiO 2 Cu C Substàncies covalents atòmiques Ir substàncies metàl liques La matèria per dins (o a nivell microscòpic)

Más detalles

Sistemes de depuració natural amb aiguamolls artificials al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l Obac

Sistemes de depuració natural amb aiguamolls artificials al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l Obac IX Trobada d'estudiosos de Sant Llorenç del Munt i l Obac 21 i 22 de novembre Castellar del Vallès Sistemes de depuració natural amb aiguamolls artificials al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l

Más detalles

SULFAT DE COURE IODE

SULFAT DE COURE IODE SULFAT DE COURE IODE Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Saber fer mescles heterogènies, i també saber què són. Conèixer un altres noms per anomenar les mescles

Más detalles

INDICADORS BÀSICS I.C QUALITAT AIGUA DEPURADA (Fòsfor)

INDICADORS BÀSICS I.C QUALITAT AIGUA DEPURADA (Fòsfor) I.C.4.3.3. QUALITAT DE L AIGUA DEPURADA. Fòsfor El nitrogen i el fòsfor són nutrients que es troben a l aigua depurada en quantitats a vegades importants. El marc legal limita els abocaments d aquests

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

ESTACIÓN DEPURADORA DE AGUAS RESIDUALES DE TÉRMENS Y MENÀRGUENS (LLEIDA)

ESTACIÓN DEPURADORA DE AGUAS RESIDUALES DE TÉRMENS Y MENÀRGUENS (LLEIDA) PROGRAMA DE SANEAMIENTO DE AGUAS RESIDUALES (PSARU 2002) EN LA CUENCA DEL EBRO ESTACIÓN DEPURADORA DE AGUAS RESIDUALES DE TÉRMENS Y MENÀRGUENS (LLEIDA) PROGRAMA DE SANEJAMENT D AIGÜES RESIDUALS (PSARU

Más detalles

Conveni marc de col laboració per planificar les instal lacions de residus al Vallès Oriental-el Maresme. 25 de maig de 2006

Conveni marc de col laboració per planificar les instal lacions de residus al Vallès Oriental-el Maresme. 25 de maig de 2006 Conveni marc de col laboració per planificar les instal lacions de residus al Vallès Oriental-el Maresme 25 de maig de 2006 Pla d acció de residus municipals El Pla d acció per a la gestió dels residus

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

!Un recurs és qualsevol cosa que aconseguim de l entorn per a cobrir nostres necessitats, és un bé natural que té interès per l ésser humà.

!Un recurs és qualsevol cosa que aconseguim de l entorn per a cobrir nostres necessitats, és un bé natural que té interès per l ésser humà. Recursos Geològics.!Un recurs és qualsevol cosa que aconseguim de l entorn per a cobrir nostres necessitats, és un bé natural que té interès per l ésser humà. Recursos renovables si es formen mitjançant

Más detalles

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B

FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B FÍSICA i QUÍMICA 3r ESO B DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n TRIMESTRE 6 1. Completa aquest esquema, que correspon al model atòmic de Rutherford: Model atòmic de Rutherford distingeix dues parts en l àtom Nucli

Más detalles

Dins d aquest apartat s estudia la composició dels purins i es resumeixen les tecnologies de tractament de residus ramaders que existeixen actualment.

Dins d aquest apartat s estudia la composició dels purins i es resumeixen les tecnologies de tractament de residus ramaders que existeixen actualment. 7. Dins d aquest apartat s estudia la composició dels purins i es resumeixen les tecnologies de tractament de residus ramaders que existeixen actualment. 7.1. Composició dels purins. CONCEPTE Matèria seca

Más detalles

LA GESTIÓ DELS FANGS DE LES EDAR DE LA COSTA BRAVA: EVOLUCIÓ HISTÒRICA I SITUACIÓ ACTUAL

LA GESTIÓ DELS FANGS DE LES EDAR DE LA COSTA BRAVA: EVOLUCIÓ HISTÒRICA I SITUACIÓ ACTUAL LA GESTIÓ DELS FANGS DE LES EDAR DE LA COSTA BRAVA: EVOLUCIÓ HISTÒRICA I SITUACIÓ ACTUAL Josep Ferrer Empresa Mixta d Aigües de la Costa Brava, S.A. (EMACBSA) Lluís Sala i Carlos Nieto, Consorci de la

Más detalles

La depuradora del segle XXI 1. INTRODUCCIÓ

La depuradora del segle XXI 1. INTRODUCCIÓ 1. INTRODUCCIÓ La depuradora del segle XXI 1. INTRODUCCIÓ L home sempre ha emprat el sòl i l aigua com a sistemes de dispersió i eliminació dels seus residus. La presència d episodis de contaminació i

Más detalles

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA

ATENA LECTURES DE FILOSOFIA ATENA LECTURES DE FILOSOFIA PLATÓ R. DESCARTES D. HUME J. S MILL F. NIETZSCHE 1. Lectura 2. Buidatge idees principals de cada apartat. 3. Escollir fragment (5-10 línies) i fer anàlisi. Idees principals

Más detalles

ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA DADES Juny 2014

ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA DADES Juny 2014 ELS RESIDUS DECLARATS PER LES DEPURADORES D AIGÜES RESIDUALS URBANES DE CATALUNYA Juny 2014 INTRODUCCIÓ A través de les Declaracions anuals de residus industrials (DARI) s obté la informació sobre la producció

Más detalles

Contingut d etanol OBJECTIU REACTIUS I APARELLS

Contingut d etanol OBJECTIU REACTIUS I APARELLS Contingut d etanol L etanol és el segon component principal de totes les begudes alcohòliques. Després de l aigua és una substància fàcil d obtenir a partir de fonts nombroses i diverses, i és capaç de

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 7 EQUILIBRIS IÒNICS HETEROGENIS Equilibris heterogenis EQUILIBRIS HETEROGENIS estan formats per aquelles reaccions reversibles que es produeixen entre espècies que no es troben

Más detalles

REPRODUCCIÓ I CICLES BIOLÒGICS

REPRODUCCIÓ I CICLES BIOLÒGICS REPRODUCCIÓ I CICLES BIOLÒGICS Primer de batxillerat Institut Narcís Oller Xavier Salat Reproducció. Concepte La reproducció són el conjunt d'activitats que duen a terme els organismes amb la finalitat

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D

NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D NATURALS DOSSIER DE RECUPERACIÓ 2n ESO C i D S han de copiar els enunciats i resoldre les activitats en un full apart. El dia de la recuperació s entregarà el dossier al professor/a. TEMA 12 1.a) Què és

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

Treball final de grau

Treball final de grau Treball final de grau Estudi: Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica Títol: Automatització de maquetes FESTO amb PLC s S7-1200 Document: Alumne: Minerva Montenegro Gallardo Tutor utor:

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

Introducció a l energia

Introducció a l energia Temaris de CCNN i CCSS adaptats a Lectura Fàcil https://sites.google.com/a/xtec.cat/manuals-lf/ Energia 1: Introducció a l energia Autoria: Cristina Montoya Amb la col laboració del CEE Escola Vida Montserrat

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES

UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES UNITAT ENUMERAR LES OPCIONS I CREAR LLISTES 4 Estils de llista Els estils són conjunts d atributs de format que queden definits en un document. Resulten molt útils quan es volen determinar els formats

Más detalles

APLICACIÓ DE RESERVES D INTERNET. Víctor Gutiérrez Quinto

APLICACIÓ DE RESERVES D INTERNET. Víctor Gutiérrez Quinto APLICACIÓ DE RESERVES D INTERNET Juny 2013 Grau Multimèdia Treball de Final de Grau Aplicació per a reserves de serveis d Internet per a esdeveniments per a l hotel W Barcelona Autor : Consultor : Ignasi

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

Es va GENERALITZAR gràcies a la seva ADAPTABILITAT com a FONT ENERGÈTICA per : Moure VEHICLES Capacitat de proporcionar COMBUSTIBLES GASOSOS I LÍQUIDS

Es va GENERALITZAR gràcies a la seva ADAPTABILITAT com a FONT ENERGÈTICA per : Moure VEHICLES Capacitat de proporcionar COMBUSTIBLES GASOSOS I LÍQUIDS LA PRODUCCIÓ I EL CONSUM D LES FONTS ENERGÈTIQUES NO RENOVABLES Recursos energètics minerals > MATERIALS COMBUSTIBLES: PETROLI: Element més important en la PRODUCCIÓ ENERGÈTICA Es va GENERALITZAR gràcies

Más detalles

GESTIO DE RESIDUS. Ernest Valls. Ajuntament de Tortosa

GESTIO DE RESIDUS. Ernest Valls. Ajuntament de Tortosa GESTIO DE RESIDUS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa COMPETÈNCIES MUNICIPALS La Llei Reguladora de les Bases del Règim Local i la Llei Municipal de Règim Local de Catalunya enumera el llistat de competències

Más detalles

ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA

ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA ELS DIFERENTS MODELS DE GESTIÓ PÚBLICA DELS SERVEIS DEL CICLE DE L AIGUA I CONGRÉS DE L AIGUA A CATALUNYA Josep Alabern Valentí Gerent Aigües de Manresa Barcelona, 19 de març de 2015 EL SERVEI D AIGUA

Más detalles

2. METODOLOGIES DE CÀLCUL I AVALUACIÓ DEL CABAL MÍNIM D AIRE EXTERIOR DE VENTILACIÓ

2. METODOLOGIES DE CÀLCUL I AVALUACIÓ DEL CABAL MÍNIM D AIRE EXTERIOR DE VENTILACIÓ 1. MARC REGLAMENTARI El marc normatiu és el que s estableix en el RITE, Real Decret 1.027/2.007, i en concret a la instrucció tècnica : IT 1.1.4.2.2 Aquesta instrucció tècnica defineix les diferents categories

Más detalles

La normativa i la regulació dels abocaments. Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres

La normativa i la regulació dels abocaments. Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres La normativa i la regulació dels abocaments Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres Departament d Autoritzacions d Abocaments Dimecres, 14 d abril de 2010 1 Què és un abocament

Más detalles

Les Garanties en la venda dels béns de consum

Les Garanties en la venda dels béns de consum La gestió de les reclamacions dels consumidors en les empreses dedicades a la venda d electrodomèstics i electrònica Les Garanties en la venda dels béns de consum Barcelona, 29 de novembre de 2016 Normativa

Más detalles

Què són les cèl lules?

Què són les cèl lules? Què són les cèl lules? Per començar, cal que recordis: 1. Omple els buits amb la paraula que correspongui: hidrogen, carboni, inorgànica, orgànica, proteïnes i aigua. La matèria és la constituïda bàsicament

Más detalles

BIOQUÍMICA. Metabolisme

BIOQUÍMICA. Metabolisme Metabolisme Conjunt ordenat de totes les reaccions químiques que tenen lloc en la cèl lula i que permeten obtenir energia i poder reductor a partir del seu entorn i sintetitzar els seus components fonamentals.

Más detalles

//////////////////////// >DISTINTIUS DE CATEGORITZACIÓ HOTELERA I D APARTAMENTS TURÍSTICS //////////////////////// ////////////////////////

//////////////////////// >DISTINTIUS DE CATEGORITZACIÓ HOTELERA I D APARTAMENTS TURÍSTICS //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// >DISTINTIUS DE CATEGORITZACIÓ HOTELERA I D APARTAMENTS TURÍSTICS //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// //////////////////////// Índex 04 Introducció

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

ELS CULTIUS CAPTADORS A CATALUNYA I EL SEU ÚS EN PLANTES DE BIOGÀS

ELS CULTIUS CAPTADORS A CATALUNYA I EL SEU ÚS EN PLANTES DE BIOGÀS LIFE12 ENV/ES/000647 Extracció de nutrients dels sòls ELS CULTIUS CAPTADORS A CATALUNYA I EL SEU ÚS EN PLANTES DE BIOGÀS A. Bonmatí, V. Riau, L. Burgos (GIRO Unitat Mixta IRTA-UPC) F. Camps (Fundació Mas

Más detalles

Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal. Eines i models ORGEST

Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal. Eines i models ORGEST Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal Eines i models ORGEST Jornada tècnica Ribes de Freser, 30 d abril de 2013 Teresa Cervera Zaragoza ORGEST (Orientacions de gestió

Más detalles

HORTICULTURA ECOLÒGICA

HORTICULTURA ECOLÒGICA HORTICULTURA ECOLÒGICA 2. Fertilització. Projecte d'horts socials Valldemossa ASSOCIACIÓ DE LA PRODUCCIÓ AGRÀRIA ECOLÒGICA DE MALLORCA la FOTOSÍNTESI Procés que realitzen les plantes en la qual es produeixen

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Visor agroforestal i3 (Índexs Instantanis d Imatges) Manual d ús de la plataforma

Visor agroforestal i3 (Índexs Instantanis d Imatges) Manual d ús de la plataforma Visor agroforestal i3 (Índexs Instantanis d Imatges) de la plataforma versió 4 02/07/2018 Visor agroforestal I3 (Índexs Instantanis d Imatges) Índex 1 Introducció... 1 2 Eines generals... 1 3 Índexs...

Más detalles

Optimització i millores de les instal lacions de tractament d aigua residual i regenerada del Port de la Selva

Optimització i millores de les instal lacions de tractament d aigua residual i regenerada del Port de la Selva Optimització i millores de les instal lacions de tractament d aigua residual i regenerada del Port de la Selva David Gràcia dgracia@aiguescb.com Empresa Mixta d Aigües de la Costa Brava, SA Jornada tècnica

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Annex I Material Material per l activitat de treball cooperatiu LES MÀQUINES MOTRIUS Les màquines motrius transformen una energia primària, com la del vent, la de l'aigua o la del foc, en energia mecànica

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

Humitat relativa i condensació

Humitat relativa i condensació Humitat relativa i condensació! Quan tenim una massa d'aire, amb un determinat contingut d'aigua, si aquest aire es refreda la seva humitat relativa augmenta progressivament (ja que la capacitat de l'aire

Más detalles

Unitat VII: La direcció de la producció

Unitat VII: La direcció de la producció Unitat VII: La Direcció de la Producció La direcció de la producció Recordem... Produir és obtenir béns i serveis combinant uns factors productius amb una tecnologia determinada. La funció de producció,

Más detalles

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ

INDICADORS BÀSICS I.b.1.1. PRECIPITACIÓ I.b.1.1. PRECIPITACIÓ Tot i que Menorca compta amb un nombre d estacions meteorològiques prou elevat, la seva distribució no és gens homogènia i les sèries que existeixen divergeixen molt entre elles quant

Más detalles

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals

Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Aprendre el concepte de densitat. Saber calcular la densitat. Conèixer els instruments del laboratori que es fan servir per

Más detalles

C.F.G.S. M06. Sistemes programables avançats UF1.: Sistemes avançats de control industrial.

C.F.G.S. M06. Sistemes programables avançats UF1.: Sistemes avançats de control industrial. C.F.G.S. Automàtica i Robòtica Industrial M06. Sistemes programables avançats UF1.: Sistemes avançats de control industrial. M06. Sistemes programables avançats UF1.: Sistemes avançats de control industrial.

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES

Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES Tema 6. MOLS I REACCIONS QUÍMIQUES 6.1. El mol 6.1.1. Mols i nombre de partícules: el nombre d Avogadro 6.1.2. Mols i massa: massa molar 6.2. Càlculs amb mols 6.3. Canvis físics i canvis químics 6.4. Reaccions

Más detalles

PRESENTACIÓ SLIPSHEET DATA: 03/03/2017 INSTAL LACIÓ SLIPSHEET

PRESENTACIÓ SLIPSHEET DATA: 03/03/2017 INSTAL LACIÓ SLIPSHEET INSTAL LACIÓ SLIPSHEET INDEX 1. Qui som? 2. Que és Slipsheet? 3. Quines avantatges comporta treballar amb Slipsheet? 4. Que oferim? 5. Instal lació tipus by DISCAM 1. Quimsom? DISCAM Automation S, L. neix

Más detalles

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns%

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Grafitinet C/Orient,78084planta1 08172SantCugatdelVallés Tel:935830437 Fax:935879739 Email:info@grafitinet.net Páginaweb:www.grafitinet.net Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Què són les

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183

Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 Tema 9. Les reaccions químiques Tema 9 del vostre llibre pàg. 183 D1 ÍNDEX 9.1. Canvis físics o canvis químics 9.2. L equació química 9.3. Representació d una reacció a nivell microscòpic 9.4. Repàs massa

Más detalles

La innovació en el tractament de les dejeccions ramaderes:

La innovació en el tractament de les dejeccions ramaderes: La innovació en el tractament de les dejeccions ramaderes: Avaluació de l eficiència i monitorització de les emissions Francesc Prenafeta (francesc.prenafeta@irta.cat) Cap del Programa de Gestió Integral

Más detalles

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats Avaluació de s innovadors i/o de s consolidats optimitzats Grup d Experts en Tractament de Dejeccions Ramaderes dimecres, 25 juliol 2018 1. Índex 1. Índex... 2 2. Avaluació dels s innovadors i/o consolidats

Más detalles

PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA

PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA UNITAT 2 PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ D ENERGIA ELÈCTRICA TECNOLOGIA INDUSTRIAL 1 BATXILLERAT Centrals elèctriques productores d energia (I) Principals centrals elèctriques a Catalunya el 2010 rincipals centrals

Más detalles

Observatori socioeconòmic

Observatori socioeconòmic ce bservatori socioeconòmic CERDANYLA DEL VALLÈS MAIG 2016 BSERVATRI SCIECNÒMIC DE CERDANYLA DEL VALLÈS INDICADRS SCIECNÒMICS, CERDANYLA A través d aquest informe, podrem consultar mensualment els indicadors

Más detalles

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals

Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Balanç econòmic de la recollida de residus porta a porta i en àrea de vorera per als ens locals Sant Llorenç de Morunys, 7 de novembre de 2013 Jordi ROCA JUSMET Catedràtic d Economia, Universitat de Barcelona

Más detalles

ESTACIÓN DEPURADORA DE AGUAS RESIDUALES Y COLECTORES EN ALTA DE SANT JAUME D ENVEJA (TARRAGONA)

ESTACIÓN DEPURADORA DE AGUAS RESIDUALES Y COLECTORES EN ALTA DE SANT JAUME D ENVEJA (TARRAGONA) Obras del Programa de Saneamiento de Aguas Residuales (PSARU 2002) en la Cuenca del Ebro. ESTACIÓN DEPURADORA DE AGUAS RESIDUALES Y COLECTORES EN ALTA DE SANT JAUME D ENVEJA (TARRAGONA) Obres del Programa

Más detalles

Hola hola hola hola hola Hola hola hola. Barcelona Activa. L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona.

Hola hola hola hola hola Hola hola hola. Barcelona Activa. L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona. Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Els nostres valors Igualtat d oportunitats i progrés social Cooperació dins l organització i amb d

Más detalles

El mètode símplex (I)

El mètode símplex (I) Programació lineal Programació no ve de programa d ordinador El terme programació es va inventar abans que eistissin els ordinadors Hom parla de programar la producció d una empresa, les compres i les

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

Química i medi ambient. Dr. Èric Jover

Química i medi ambient. Dr. Èric Jover Química i medi ambient Dr. Èric Jover Índex Tot és química Química i canvi climàtic Química i biocombustibles L ozó o un compost químic esquizofrènic Tot és química Tot és química Tot és química Objectiu

Más detalles