AINA MOLL. PROPOSTES D ACTIVITATS CURS PROGRAMACIÓ EDUCACIÓ INFANTIL (3,4 i 5 ANYS)

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "AINA MOLL. PROPOSTES D ACTIVITATS CURS PROGRAMACIÓ EDUCACIÓ INFANTIL (3,4 i 5 ANYS)"

Transcripción

1 AINA MOLL PROPOSTES D ACTIVITATS CURS PROGRAMACIÓ EDUCACIÓ INFANTIL (3,4 i 5 ANYS)

2 LLENGUATGE MUSICAL Amb aquest taller totes les activitats musicals van orientades a conèixer i experimentar amb els signes sonors, tan auditius com escrits, per permetre la comunicació a través de la música. El llenguatge musical és per a la música allò que la gramàtica i el vocabulari són per a una llengua, per lo que es necessari conèixer-los i treballar-los de forma correcta per aconseguir una bona relació amb la música. La metàfora de la música com a llenguatge inclou elements de la comunicació (inherent al llenguatge) com són la font, l'emissor, el receptor, el missatge, etc., però esdevé més problemàtica en fer-n'hi encaixar altres com la funció, el referent o el significat. Entre els elements que intervenen en l'articulació d'un discurs musical que pugui ser entès pel receptor i que es consideren part del llenguatge musical s'hi inclouen el ritme, la mètrica, la melodia, la tonalitat, l'harmonia, el contrapunt i la forma musical, algunes d'elles de forma més central que altres.

3 Que els nens de Dic Drac, ajudats d un monitor amb coneixements de música i solfeig, aprenguin durant les activitats a comprendre i tractar els elements musicals és un dels objectius principals d aquets tallers. Les activitats que es duen a terme es realitzen amb fonament teòric, es a dir, el monitor tendra cura de aplicar diferents tècniques i instruments de forma adequada i d acord amb la conceptualització musical, d aquesta manera podem garantir un bon aprenentatge dels nostres nins. És important oferir a l alumnat la possibilitat d interioritzar els sons que troba al seu voltant, així com apreciar les seves qualitats, el que permetrà escoltar i comprendre la música. És ara quan experimenten el seu major desenvolupament de l escolta activa. OBJECTIUS: Adquirir eines i recursos per desenvolupar el sentit musical dels infants mitjançant elements vius, concrets i variats. Treballar i facilitar la memorització. Treballar l audició interior. Permetre la comunicació, facilita la dicció, l articulació, tècnica vocal, tècniques de respiració. Prendre consciència de la importància de l experiència musical en el creixement global de la persona, i del infant en concret. Prendre consciència de la importància d una bona emissió de la veu parlada i cantada, tenint cura de la seva tècnica i higiene. Desenvolupar la creativitat i la improvisació. Gaudir i fer gaudir de la música. ACTIVITATS: Mamballetes i percussió: D aquesta manera els nens més petits podran aprendre a crear música amb el propi

4 cos. Començarem a crear un ritme amb mamballetes, amb un ritme lent i constants fins que tots els nens facin mamballetes al mateix ritme. Poc a poc, i una vegada s hagi aconseguir el ritme desitjat s anirà pujant el nivell, amb un toc, un cop a la taula amb una mà, un cop a la taula amb les dues mans, etc. Aquesta activitat també es pot organitzar per fer-la amb instruments senzills de percussió, maraques, blocs de fusta, el triangle, un tambor, etc. El llenguatge de la música: Durant aquestes activitats els nens podran aprendre les característiques del llenguatge musical, es a dir aprendran a reconèixer les notes musicals, les claus de silenci, el pentagrama, etc. Això ho aconseguiran mitjançant fitxes personals per cada nen que podran emplenar amb ajuda del monitor especialitzat. Cançons amb angles: Els objectius de les unitats didàctiques de cançons amb angles és aprendre una cançó tot reforçant els conceptes en anglès. Llavors, s aprendran cançons per a reforçar els números i les lletres (que els nins van aprenent en les seves corresponents sessions d anglès a les classes ordinàries).

5 ACTIVITATS DE BALL El ball és una de les activitats que més ajuda als nens a conèixer i treballar el propi cos. Aprofitant els moviments del ball es poden treballar aspectes com la coordinació, les habilitats motrius, la creativitat o la imaginació, ja que la música ens aporta ritma i la possibilitat de crear amb diferents parts del nostre cos. L activitat de ball es realitzarà mitjançant la posta en marxa d una coreografia d una cançó. S ensenyaran els moviments de manera gradual i tenint en compte les habilitats dels participants, el seu desenvolupament motriu i la coordinació de tots ells de manera grupal. És una activitat molt creativa que permet que el nin desenvolupi una estimulació a l hora de posar en marxa diferents habilitats apreses. Treballem la sensibilització musical, l'expressió dels sentiments i els valors culturals, gaudint de la música i del moviment en una activitat bàsicament lúdica. L'objectiu es conèixer el propi cos i comprendre els aspectes bàsics de la seva estructura funcional tot assolint una bona col locació i utilitzant correctament el temps musical, la coordinació de braços, cames, cap, l'espai i les direccions. Entre els beneficis del ballet infantil a nivell psíquic convé destacar que, en tractar-se d'un exercici molt rígid, implica l'adquisició d'una disciplina física i mental en el nen que sol tenir repercussions positives en la formació de la seva personalitat. Igual que el teatre infantil i altres arts escèniques, el ballet és una activitat que ajuda a millorar l'autoestima, a superar la timidesa i impulsa la socialització dels més petits, alhora que allibera l'expressió dels sentiments i la sensibilitat. OBJECTIUS: Millorar el ritme Millorar la coordinació del cos Estimular l expressió corporal i el ball en el cant així com la creativitat e imaginació Adequar el moviment corporal a ritmes senzills

6 Explorar els recursos expressius del cos Aconseguir realitzar el moviment com a forma natural d expressió i comunicació Explorar els recursos expressius del cos Gaudir amb el ball Participar amb activitats de coordinació Executar ritmes i ball de forma espontània i natural ACTIVITATS: Funky, hip-hop, ball modern: El funky i el hip-hop són activitats que ens ajuda a treballar amb el cos, aprofitem els moments de ball per treballar aspectes com la coordinació i les habilitats motrius a la vegada treballem amb la música, que ens aporta ritme i la possibilitat de crear amb diferents parts del nostre cos. A més, el hip-hop ens permet desenvolupar certes habilitats mètriques i de ritme relacionades amb la poesia i ens acosta a ritmes propis d altres cultures ètniques. En aquest sentit, ambdós balls són un gran potencial per tal de treballar l'educació en valors, i sobretot, per assolir la competència social i ciutadana. És una activitat molt creativa que permet que el nin desenvolupi una estimulació a l hora de posar en marxa diferents habilitats apreses. Hem apostat per introduir aquestes maneres de ball com un element nou per a ells on nous moviments els mostraran noves formes d expressió amb el seu cos. Aquests tipus de balls es realitzarà mitjançant la posta en marxa d una coreografia els nins aprendran nous ball i posaran el cos en moviment. Es treballen aspectes de coordinació i sentit rítmic.

7 JOCS ESPORTIUS El joc és un mecanisme d aprenentatge innat i si això li afegim els beneficis de realitzar activitats físiques i esportives els jocs esportius es converteixen en una activitat perfecta per els més petits. L espai lúdic es una activitat que aprofita l impuls natural per orientar els infants cap a un desenvolupament integral i positiu de la persona. Desenvolupa la imaginació, la cooperació i l esperit lúdic posant a les seves mans una sèrie de materials adequats afavorim el seu desenvolupament. Es duen a terme una sèrie d activitats relacionades amb diferents tipologies de joc (jocs cooperatius, jocs populars, danses, activitats rítmiques...) que desenvolupen tres funcions fonamental: Funció Pedagògica Funció Social Funció Recreativa El monitor encarregat de cada activitat serà especialitzat en coneixements motrius i físics dels nens, adequant tots els jocs de la millor forma possible a les seves necessitats, habilitats i coneixements.

8 OBJECTIUS: Aconseguir major autonomia e independència Fomentar un clima de confiança amb la resta del participants i monitors Treballar aspectes de l esquema corporal, lateralitat, coordinació, i habilitats motrius Millorar la coordinació del cos Conèixer les parts del cos Millorar les habilitats motrius bàsiques, desplaçaments, girs, salts, llançaments i recepcions Millorar la coordinació espacial i oculomanual ACTIVITATS: Aquestes activitats i jocs es basen en la realització de diversos esports, adaptant-los al desenvolupament i les habilitats dels participants. Tenint en compte el coneixement sobre aquests i la necessitat de escalfar abans de realitzar l activitat i de fer estiraments una vegada s hagi finalitzat. Jocs de pilota: Amb adaptacions pre-esportives com el futbol o el mini-voley els nens poden començar a jugar amb pilotes, fet que ajuda a millorar la seva coordinació visualmotriu. Durant aquesta activitat els nens podran començar, per exemple, a conèixer les característiques del voley, jugant a un espai reduït, amb un nombre menor de jugadors i amb una pilota adaptada a les seves capacitats. La corda:

9 Durant aquestes activitats els nens jugaran a activitats amb la corda, com pugi ser botar, jocs d equilibri o de força. Carreres i circuits Amb forma de carrera, relleus o competicions diverses els nens realitzaran activitats on corre i el moviment coordinat serà fonamental.

10 CONTACONTES Des de petits els nens necessiten conèixer la importància de la lectura, i creiem que aquesta es la millor edat per començar a promoure tant els hàbits de lectura com el gust per aquesta. La lectura ha de ser vista per els més petits com una font de diversió igual o major que els videojocs o la televisió. Durant aquestes activitats es fonamental, tant per aconseguir el objectiu que ens proposem com per mantenir-lo, el paper de la família. Els pares y germans són, molt sovint, els referents i el punt des de on es comparen els nens per tant una activitat de treball conjunt sempre va aportar un major enriquiment i benefici a l'hora d'aconseguir els objectius desitjats. Atès que per al nen el joc és un pilar fonamental en el seu desenvolupament el nostre projecte s'encamina a treballar els objectius de lectura des d'una perspectiva lúdica en la qual crearem un món nou per a ells on seran els veritables protagonistes. A través d aquesta activitat volem oferir al nen eines per a conèixer més el món que li envolta, d'una banda li oferirà una millora en la seva expressió, li dotarà de vocabulari i paraules que ajudin a la seva expressió verbal i per una altra millorarà la seva comprensió ajudant-li a descodificar molts dels missatges que trobem en la vida diària.

11 OBJECTIUS: Descobrir als alumnes la sensibilitat literària, iniciant-los en el gust i el plaer de llegir Facilitar la consolidació d'hàbits de lectura Promoure l'hàbit del lector com una alternativa de coneixement i oci Promoure l'esperit crític sobre la informació llegida Aconseguir la complicitat de les famílies en l'adquisició i consolidació de l'hàbit del lector Potenciar la seva part creativa i imaginativa Fomentar la participació en petit i gran grup ACTIVITATS: Les activitats de conta contes són senzilles i totes funcionen amb la mateixa dinàmica. El monitor, de forma divertida i fent actuar també els nens, fent-los partícips del conta, explicarà diferents comptes. Després de que el conte s hagi explicat es duran a terme diferents activitats relacionades amb aquest, com puguin ser disfresses, jocs, fixes, dibuixos, cançons, etc.

12 MANUALITATS I Amb el propòsit de formar nins i nines mes sensibles, imaginatius i creadors de imatges, es proposen tot un seguit d activitats plàstiques. Els monitors donaran una guia del procés a seguir, de cóm es fan les diferents manualitats proposades i són els nens (de forma individual o grupal) que duen a terme l activitat. El nin parteix de l exploració per començar després a reconèixer les possibilitats que aquesta brinda a les seves realitzacions. Les manualitats que es realitzaran suposaran la construcció de diferents estructures tridimensionals amb diferents materials i eines, pintar i calorejar, tallar i aferrar, etc. En tot moment es respectaran les capacitats i habilitats dels nens i el monitor estarà pendent de les seves necessitats. OBJECTIUS: Aprendre a explorar, manipular i descobrir les eines i materials Explorar els canvis de colors i la tridimensionalitat Fomentar la seva imaginació i creativitat Explorar les qualitats de les superfícies Conèixer les formes planes, buides, obertes, plenes, tancades.

13 Descobrir els espais tridimensionals Descobrir i diferenciar formes dinàmiques, estàtiques, l equilibri i el cos Conèixer les diferents formes de representació, ja bé siguin figuratives o pròpies dels seus pars ACTIVITATS: Entre las activitats adequades per els nens que es poden realitzar, podem trobar, per exemple, dur a terme una corona per els reis i reines de la casa, fer peixos amb materials reciclat o animalons amb closques de nous. CALAIX DE SASTRE

14 Durant aquest espai de temps es realitzen diferents tallers que van des de la plàstica fins a la cuina, passant per la dansa, expressió corporal, teatre... Durant aquesta hora també es contempla la les possibilitats de fer deures i estudiar. OBJECTIUS: Potenciar la relació entre els alumnes de diferents cursos Fomentar la participació en les diferents activitats Aprendre a jugar en equip Fomentar la cooperació Aprendre diferents tècniques de treball amb material divers Potenciar l autoestima, l autonomia, la imaginació i la creativitat dels infants ACTIVITATS: EXPRESSIÓ MUSICAL EXPRESSIÓ ARTÍSTICA EXPRESSIÓ COPORAL En la música els més petits poden trobar una eina perfecta per poder expressar-se, tant la seva creativitat, com els seus sentiments i necessitats. Les activitats musicals exerceixen un impacte directe sobre la tonalitat del nen. Per ells música és sinònim de moviment, de L art és un dels mitjans més importants per que els nen es manifestin de manera lliure i espontània diferents característiques de la seva personalitat. L expressió plàstica, el dibuix, la pintura, el modelatge, etc. son els mitjans dels que disposa el nen per manifestar vivències relacionades amb el L expressió corporal es una disciplina que permet treballar els moviments del cos i el llenguatge. Partint un punt de vista educatiu, l expressió corporal és l alternativa que s ofereix a l alumne de manera que aquest aconsegueixi la plena manifestació d ell mateix. Es farà feina a partir de tres conceptes:

15 jocs, d activitats i d emocions. Amb la música, activitats d expressió corporal a partir de la música, activitats d expressió musical, etc els nens aconseguiran seu entorn, tant del tracte quotidià com d experiències o problemes extraordinaris a la seva vida. el cos l espai el temps

16 INICIACIÓ A L ESPORT I Als nens més petits encara es difícil que dominin la motricitat i les habilitats físiques a la perfecció, però això no ha de ser un inconvenient per que els nens no puguin començar a conèixer les característiques més importants del diferents esports. Durant aquest taller, mitjançant jocs adaptats, es començaran a treballar les diferencies entre els esports individuals i els esports col lectius. Es treballarà la importància del gestos tècnics, la necessitat d estar en bona forma física, els conceptes de temps, espais i punts, interiorització de regles de fair play, inculcar valor d autosuperació i motivació personal per aconseguir concentració i estabilitat durant el joc, conèixer la importància del treball en equipo i la cooperació enter els membres d aquest, etc. Aquest espai és una eina estupenda per que, al mateix temps que els nens es diverteixen, els nens vagin tenint un contacte inicial amb una llengua estrangera: l anglès. Totes les activitats relacionades amb l iniciació a l esport es faran integrament amb angles. Les regles, els jocs, els noms, etc. tot serà amb angles, amb monitors especialitzats i formats en la llengua anglesa.

17 OBJECTIUS: Potenciar diferents habilitats motores Millorar les relacions de companyia, treball en equip i col laboració Oferir una alternativa a l aprenentatge on puguin gaudir Conèixer diferents materials Millorar la seva autonomia Gaudir amb el treball realitzat Millorar la coordinació óculo-manual i visoespacial Fomentar la participació en petit i gran grup Tenir una actitud participativa i de respecte cap a la resta del grup Conèixer un nivell de participació i d esforç personal, per realitzar amb èxit les activitats que es proposen, incrementant el nivell d autoestima, seguritat i confiança ACTIVITATS: Durant aquest espai de temps els nens començaran a estar en contacte directe amb diferents modalitats esportives, com poden ser la gimnàstica, el hockey herba, el bàsquet, el rugby, el beisbol, el voleibol, el tennis, el futbol, etc. Les activitats que es duran a terme estaran sempre relacionades amb el coneixement de les regles, moviments bàsics, el espai disponible, el temps, etc.

18 FUTBOLET I Avui dia el futbol és una de les activitats més populars i que més agraden als nins de l escola. Es tracta d un esport cooperatiu i d equip, on la coordinació entre tots el nens es molt important, per això volem crear una imatge de futbol a on s estableixen relacions de companys i col laboració, deixant de banda la part més competitiva. Dins aquesta activitat els nins treballaran aspectes de millora física tant d exercici com de millora de les habilitats motrius necessàries per a la vida. Aprendran les regles bàsiques d aquest esport i aconseguiran posar-les a la pràctica. Podran gaudir d un ambient a on el respecte i la cooperació són les actituds fonamentals. Els monitors que s encarregaran d aquestes activitats contaran amb el títol d entrenador de futbol, poden així organitzar les activitats de la forma òptima per l aprenentatge. OBJECTIUS: Relacionar-se amb l espai, els companys i el mateix Treballar les habilitats motrius Relacionar l activitat física amb la salut Promoure la utilització de la llengua catalana dins les activitats extraescolars Valorar l esport com a part fonamental de la vida Millorar la coordinació oculo-pedal

19 Treballar els desplaçaments amb agilitat i rapidesa Millorar el control amb la pilota Conèixer les regles bàsiques del futbol Respectar les regles del futbol Treballar l equilibri Millorar els desplaçaments a diferents direccions Treballar amb gran grup Fomentar els hàbits de respecte als companys Valorar el treball dels companys ACTIVITATS: Durant aquest espai es treballaran : Jocs amb pilota per parelles, control de la pilota individual i amb companys Jocs de velocitat, agilitat i rapidesa Jocs de punteria Jocs d adquisició de regles Mini partits i lliga de futbol

20 AINA MOLL PROPOSTES D ACTIVITATS CURS PROGRAMACIÓ EDUCACIÓ PRIMARIA (1r, 2n i 3r CICLE)

21 MULTIESPORTS Aquestes activitats de caràcter multideportiu es basen en establir una base motriu i perspectiva per la consolidació d habilitats bàsiques, de manera que constitueixen un aprenentatge integrat, tant de l esquema motriu com de les seves habilitats socioafectives, que permetran als nens un posterior desenvolupament de qualsevol modalitat esportiva. Les activitats esportives a edat primerenca serveixen per establir les bases en les que s assentaran la resta de coneixement que podran adquirir dels esports. L estímul que suposen les activitats fisico-esportives durant la infància i la joventut són de caràcter indispensable, ja que suposen una plataforma ideal per el creixement la maduració i la salut optima dels nens. OBJECTIUS: El desenvolupament d habilitats psicomotrius bàsiques El desenvolupament la percepció espacial i temporal mitjançant el joc El desenvolupament de la coordinació oculo-segmentaria dels nens Fomentar les actituds positives envers l esport i els hàbits de vida saludable Adquirir hàbits adequats per aprofitar el temps lliure de forma sana Fomentar el treball en equip i la solidaritat en el joc ACTIVITATS: Durant el temps que es dugin a terme aquestes activitats de caràcter multiesportiu es

22 tractaran diferents esports, des de els més coneguts, com puguin ser el futbol o el basket, altres menys coneguts, com el balonmano o el rugby, fins altres més innovadors com poden ser l ultimate o el kinball. Per aquest propòsit els nens treballaran amb monitors especialitzats, els quals coneixeran perfectament les regles principals i oficials de tots els esports i la millor manera d introduir als nens a la pràctica d aquets.

23 TALLER ARTÍSTIC Als tallers artístics de Dic Drac el principal objectiu és fomentar i aconseguir motivar l esperit creatiu dels nens, per treballar des de la part més sensible, imaginativa i creadora dels infants. Els nen, a partir de l exploració amb diferents materials (fang, fusta, plastilina, guix, etc.) poden reconèixer les possibilitats creadores que disposen dintre d ells mateixos. Mitjançant els processos de representació amb diferents tècniques amb les que poden treballar els nens entraran a conèixer el mon de la representació plàstica. Per altre banda s intentarà apropar els nens a la cultura i la historia del art, apropant les grans obres dels artistes més coneguts i rellevants de la historia als nostres infants. OBJECTIUS: Exploració de formes bidimensionals i tridimensionals Reconeixement de les diferents formes bidimensionals i les seves característiques mes importants Representació de formes bidimensionals Percepció i sensibilització davant diferents imatges Promoure la utilització de la llengua catalana dins les activitats extraescolars

24 Apreciació de les produccions plàstiques pròpies dels seus companys Valoració i respecte per les diferents produccions Us, creació i representació de les formes utilitzant altres signes del llenguatge plàstic, com el color i la textura Exploració del color i de les característiques d aquests Us del espai bidimensional relacionat amb lo alt i lo ample ACTIVITATS: Durant aquestes hores que es tractaran les arts plàstiques es realitzaran diversos modelats amb materials i tècniques diferents. Les activitats es centraran en realitzar construccions artístiques amb tècniques més arriscades, com poden ser el graffiti, el collage o el foto muntatge combinades amb les tècniques més conservadores, com el mosaic, el temple, l escultura o els frescs. Juntament amb el monitor, que sempre serà coneixedor expert de les tècniques que s utilitzaran, els petits artistes podran desenvolupar les seves capacitats creatives amb multitud d opcions, triant la que a ells més els hi agradi.

25 TENNIS El tennis és una de les activitats més completes, on es necessària la coordinació de tot el cos, precisió oculo manual i bona forma física. D aquesta manera Dic Drac organitza activitats de tennis on, depenen del cicle de primària on es trobin el nins, es duran a terme activitats relacionades amb l esport, siguin d iniciació per aquells nens que desconeixen el deport o de perfeccionament per aquells que ja han jugat alguna vegada a tennis. L activitat de tennis es basa principalment en activitats i tasques mòbils que fan que els nins i nines puguin adaptar els seus moviments a distintes circumstàncies i condicions, assimilin nous esquemes corporals i desenvolupin de forma globla les seves capacitats físiques i habilitats motrius bàsiques. Sempre hem de tenir en compte el seu progrés en la relació amb el joc específic que es el tennis, aprenent les normes d'aquest joc i com es desenvolupa. OBJECTIUS: Treballar l esquema corporal, dominant la lateralitat, practicant l equilibri i millorant la coordinació oculo-manual i visió-espacial Relacionar-se amb l espai, els companys i el mateix treballar les habilitats motrius Conèixer lleis i regles de jocs

26 Conèixer els distints tipus de cops existents Prendre contacte amb els instruments específics per realitzar el joc: camp de joc, raquetes, pilotes, etc. Conèixer les parts del cos i les seves accions implicades en les habilitats de colpejar Aplicar les habilitats del colpejo en diversos jocs Prendre consciència i acceptar les condicions pròpies pel joc Millorar la independència i autonomia Valorar l esport com a part fonamental de la vida Fomentar el treball amb petit i gran grup ACTIVITATS: Les activitats que es realitzaran relacionades amb el tennis sempre estaran dirigides per monitor especialitzats, que coneixen i practiquen tennis de forma regular. Algunes de les activitats que es realitzaran van orientades a conèixer diferents aspectes importants de l esport: Jocs de regles Jocs de copejo amb diferents pilotes Jocs amb combinació de diferents pilotes i instruments per copejar Jocs de copejo amb diferents tipus de raquetes

27 MANUALITATS II Amb el propòsit de formar nins i nines mes sensibles, imaginatius i creadors de imatges, es proposen tot un seguit d activitats plàstiques. Els monitors donaran una guia del procés a seguir, de cóm es fan les diferents manualitats proposades i són els nens (de forma individual o grupal) que duen a terme l activitat. El nin parteix de l exploració per començar després a reconèixer les possibilitats que aquesta brinda a les seves realitzacions. Les manualitats que es realitzaran suposaran la construcció de diferents estructures tridimensionals amb diferents materials i eines, pintar i calorejar, tallar i aferrar, etc. Com són nens més grans les seves habilitats manuals i de motricitat fina estan més desenvolupades Dic Drac oferirà manualitats més complexes, on les seves habilitats creatives es veuran posades a proba de forma dinàmica i divertida. OBJECTIUS: Aprendre a explorar, manipular i descobrir les eines i materials Explorar els canvis de colors i la tridimensionalitat Fomentar la seva imaginació i creativitat Explorar les qualitats de les superfícies Conèixer les formes planes, buides, obertes, plenes, tancades. Descobrir els espais tridimensionals Descobrir i diferenciar formes dinàmiques, estàtiques, l equilibri i el cos

28 Conèixer les diferents formes de representació, ja bé siguin figuratives o pròpies dels seus pars ACTIVITATS: Entre las activitats adequades per els nens que es poden realitzar, podem trobar, per exemple, dur a terme una cartera amb elements reciclats, un mini-hivernacle o diversitat d elements decoratius.

29 PATINATGE ARTÍSTIC El patinatge artístic és una de les modalitats deportives més completes, on s ajunten força, precisió, habilitat, agilitat, elegància, ritme i interpretació musical. Una altre de les capacitats més importants i més necessària és l equilibri, capacitat imprescindible en multitud d activitats motrius i el patinatge es pot considerar una bona eina per cultivar-lo. Des de el punt de vista educatiu el patinatge és una activitat que ens permet millorar el nivell de les condicions físiques dels nens, sobretot la coordinació i l equilibri. D aquesta manera, el patinatge, es presenta com una activitat molt adequada per el desenvolupament d aquestes qualitats, ja que requereix d un control precís i domini de diferents paràmetres durant l aprenentatge i una màxima concentració en les diferents situacions de desplaçament. OBJECTIUS: Aconseguir el desenvolupament de les capacitats perceptives i motrius i la coordinació sensorial i motora.

30 Conèixer i dominar l esquema corporal Dominar l estructuració espai i temporal a partir del propi cos. Millorar l equilibri la coordinació dinàmica i la capacitat estàtica en general. Fomentar actituds i conductes de cooperació i esperit de superació. Promoure la pràctica d una activitat esportiva positiva des de el punt de vistra de la salut. ACTIVITATS: L objectiu principal de totes les activitats que es faran durant els taller de patinatge artístic van orientades a aconseguir habilitats bàsiques de desplaçament sobre els patins i a mesura que van adquirint equilibri i familiaritat amb els patins poden aprendre a canviar de direcció, a patinar amb obstacles (slalom), participar en carreres, aprendre postures bàsiques del patinatge artístic, crear coreografies, etc. Això ho aconseguirem, gracies al monitor especialitzat en patinatge, amb diferents activitats i jocs: Jocs diferents de coordinació intercalats amb exercicis físics Aprendre a mantenir l equilibri en diverses posicions del cos Patinar cap endavant i cap endarrere en línea recta sense caure Aprendre a frenar en qualsevol moment Practicar diferents caigudes controlades per aconseguir perdre la por i la vergonya a caure. Aprendre a patinar amb el cos recte i el cap vertical Aconseguir mantenir la cama aixecada sense interrompre el desplaçament

31 PATINATGE ESPORTIU (HOCKEY) El hockey és un deport que treballa tant el tren superior del cos com l inferior, combinació que fa d aquest esport una eina estupenda per desenvolupar la coordinació i la psicomotricitat més completa en els nens. Es tracta d un esport on és molt important l agilitat i les habilitats físiques, per això es practiquen activitats que fomentin aquets aspectes en els infants. Es tracta d una de les modalitats esportives més completes, on s ajunten força, precisió, habilitat i agilitat. Podem considerar el hockey una activitat molt adequada per el desenvolupament d aquestes qualitats, ja que requereix d un control precís i domini de diferents paràmetres durant l aprenentatge i una màxima concentració en les diferents situacions de desplaçament. Des de el punt de vista educatiu el hockey també es converteix amb una activitat molt positiva que ens permet millorar el nivell de les condicions físiques dels nens, sobretot la coordinació i l equilibri.

32 OBJECTIUS: Conèixer els moviments bàsics de l stick en el joc i les regles bàsiques establertes per la federació. Prendre consciencia de les pròpies possibilitats de moviment i acceptar les condicions de la resta de companys de grup. Desenvolupar autonomia i confiança en les pròpies capacitats i respectar les dels companys. Conèixer i dominar l esquema corporal. Dominar l estructuració espai i temporal a partir del propi cos. Millorar l equilibri la coordinació dinàmica i la capacitat estàtica en general. Fomentar actituds i conductes de cooperació i esperit de superació. Promoure la pràctica d una activitat esportiva positiva des de el punt de vista de la salut. ACTIVITATS: Conceptes bàsics de patinatge: equilibri, coordinació, girs, frenada, etc. Introducció a les regles oficials del esport, així com al material normatiu: l stick, la bolla, les porteries, el material de protecció,etc. Aprenentatge de les nocions bàsiques del esport: la conducció, passar i la recepció, circuits, iniciació al conceptes d atac i defensa Treball en equip mitjançant estratègies d atac i de defensa.

33 BALL MODERN Els beneficis del ball per els nens són molt valuosos per el seu desenvolupament físic, mental i emocional. Quan els nens ballen cultiven i enforteixen la seva autoestima, desenvolupen les seves capacitats intel lectuals i milloren les seves habilitats socials. Dintre d un ambient divertit, on els nens disfruten d activitats físiques i creatives, el ball enforteix els músculs i millora la flexibilitat, la resistència i la força, al mateix temps que millora l equilibri, l agilitat i la coordinació. Al mateix temps els nens milloren el seu sentit del ritme, l oïda musical, la memòria i les formes d expressió corporal. Els factors socials i emotius que es relacionen directament amb el ball son de vital importància, ja que a aquestes edats primerenques els nens comencen a desenvolupar el sentit del jo. Mitjançant el ball poden superar timidesa i desinhibir-se, fent-se conscients del propi cos al mateix temps que s alliberen tensions i pors, fomentant en tot moment la confiança en ells mateixos. OBJECTIUS: Fomentar el treball en grup i el companyerisme. Permetre superar la timidesa i afavorir el desenvolupament d una bona autoestima. Ajudar a adquirir disciplina i sentit de la responsabilitat. Millorar i desenvolupar la coordinació, l equilibri i la concentració.

34 Incrementar el desenvolupament de la creativitat, la memòria musical i l expressivitat. Desenvolupar la musicalitat, el ritme i l oïda musical. Aconseguir un cos i un estat mental més fort,equilibrat i flexible. ACTIVITATS: Durant les activitats de ball modern els nens participen en diferents activitats musicals i d expressió corporal. L objectiu principal es crear una coreografia, ideant ells mateixos el passos de ball, les posicions i la musica. Cada dia podran practicar i millorar els passos que hagin realitzat el taller anterior, afegint nous ritmes i posicions.

35 FUNKY/ HIP HOP El funky i el hip-hop són activitats que ens ajuda a treballar amb el cos, aprofitem els moments de ball per treballar aspectes com la coordinació i les habilitats motrius a la vegada treballem amb la música, que ens aporta ritme i la possibilitat de crear amb diferents parts del nostre cos. A més, el hip-hop ens permet desenvolupar certes habilitats mètriques i de ritme relacionades amb la poesia i ens acosta a ritmes propis d altres cultures ètniques. En aquest sentit, ambdós balls són un gran potencial per tal de treballar l'educació en valors, i sobretot, per assolir la competència social i ciutadana. És una activitat molt creativa que permet que el nin desenvolupi una estimulació a l hora de posar en marxa diferents habilitats apreses. Hem apostat per introduir aquestes maneres de ball com un element nou per a ells on nous moviments els mostraran noves formes d expressió amb el seu cos. Aquests tipus de balls es realitzarà mitjançant la posta en marxa d una coreografia els nins aprendran nous ball i posaran el cos en moviment. Es treballen aspectes de coordinació i sentit rítmic. OBJECTIUS: Afavorir la desinhibició, supera la timidesa i es una gran eina per fer nous amics. Millorar l autoestima, allibera tensions i afavoreix la confiança en ells mateixos.

36 Desenvolupar els valors de cooperació i solidaritat en el treball. Ajudar a desenvolupar capacitats de concentració, disciplina i la creativitat. Aportar coneixements sobre alteres cultures i altres maneres d entendre la vida. Permetre desenvolupar l oïda musical, el sentit del ritme, la memòria i l expressió corporal. Millorar l elasticitat i el sentit de l equilibri. ACTIVITATS: Durant les activitats de funcky i hip-hop els nens participen en diferents activitats musicals i d expressió corporal. L objectiu principal es crear una coreografia, ideant ells mateixos el passos de ball, les posicions i la musica. Cada dia podran practicar i millorar els passos que hagin realitzat el taller anterior, afegint nous ritmes i posicions.

37 ESCACS Els escacs son una activitat intel lectual molt recomanat per els nens, ja que durant el procés de formació els hi pot ser d ajuda en el procés evolutiu mental. La millor forma de motivar als nens per que aprenguin a jugar als escacs es fer-ho dins el seu entorn, sense pressions i de forma lúdica. Els nens son perfectament capaços d aprendre el moviment de les peces i, posteriorment, anar comprenent temes tàctics més superiors relacionats amb el joc de forma paulativa. Els més petits son curiosos per naturalesa i tenen grans desitjos d aprendre, per lo que el més important es oferir-li la oportunitat de fer-ho de la millor manera possible. OBJECTIUS: Afavorir a desenvolupar un esperit crític, d inventiva i d investigació. Desenvolupar el raonament lògic. Estimular la imaginació creadora i la creativitat. Augmentar la capacitat de càlcul i la resolució de problemes. Ajudar a crear hàbits positius en l àmbit del pensament: proporcionar disciplina mental, raonament, memòria, investigació, anàlisis i síntesis, enter altres. Fomentar i aguditzar l esperit crític. Aprendre a contar amb una disciplina atractiva i agradable. Ajudar a convertir la competitivitat del joc amb punts positius com una manera d afany de superació personal. Estimular el control d impulsos, sense prendre decisions precipitades.

38 ACTIVITATS: Les activitats que es realitzaran durant els taller d escacs s orientaran, principalment, a donar a conèixer el joc als nens. De forma lúdica i entretinguda els nens podrà conèixer els aspectes fonamentals, les peces i el seu funcionament, per passar desprès a estratègies més complexes. Primer es familiaritzarà els nens amb el taulell. Antes de que els nens puguin jugar han d aprendre com s han de col locar les peces. Després s ensenyaran els noms i el funcionament de cada peça, quins moviments pot fer cada una, com s ha de col locar, el joc i els seus objectius. En un principi també s instruirà els nens els moviments d obertura bàsics que organitzen el joc complet. Aprendre de forma primerenca aquets moviments ajudarà als nens a establit una bona base del joc. Progressivament s aniran ensenyant als nens estratègies d atac i defensa més complexes, per que ells mateixos puguin anar desenvolupant la seva pròpia manera de jugar.

39 APRENDRE A APRENDRE Aquest taller conta amb un objectiu principal: aconseguir que els nens aprenguin a valorar el coneixement, l estudi i l aprenentatge de forma positiva, com activitats de els que es pot gaudir. La nostra finalitat es que a partir de les explicacions de com hem d estudiar, que hem de fer quan llegim, com hem de resumir un text, etc., els participants valorin la importància d uns bons mètodes d estudi. Això es treballarà amb les pròpies feines que el participant duu de classe, ajudant-lo a reforçar aquelles matèries amb les que te dificultats. OBJECTIUS: Mantenir uns hàbits de lectura i escriptura, comprensió i càlcul. Estimular la curiositat per lo nou Fomentar hàbits d ordre i saber estar Afavorir el desenvolupament de l aprenentatge mitjançant exercicis i tècniques d estudi Facilitar el procés de aprenentatge mitjançant la realització de deures dins un espai dedicat a aquesta finalitat. Rebre un suport per part de la monitora, per realitzar els deures. Motivar la col laboració entre l alumnat per la realització d aquests deures Ajudar al desenvolupament de la memòria, sentit de l ordre i capacitat d atenció i anàlisis a través d exercicis de tècniques d estudi. Rebre un suport per part de la monitora, per realitzar els deures.

40 Motivar la col laboració entre l alumnat per la realització d aquests deures Ajudar al desenvolupament de la memòria, sentit de l ordre i capacitat d atenció i anàlisis a través d exercicis de tècniques d estudi. ACTIVITATS: El desenvolupament de l activitat comença amb la realització per part dels nins i nines de els deures amb el suport de la monitora. La distribució de l alumnat es duu a terme per la monitora intentant distribuir els nins en grups reduïts per cada taula, per així facilitar la concentració dels nens i, per tant, l estudi. Una vegada hagin finalitzat els deures es facilitaran unes fotocopies de tècniques d estudi, que hauran de ser llegides i resumides. En el cas de que els alumnes que no tinguin deures siguin molts, es realitzarà un petit dictat o exercicis matemàtics que es corregiran davant tota la classe.

41 BÀSQUET El bàsquet és, juntament el futbol, un del esports estrella entre els nens. El bàsquet és una disciplina que permet als nens desenvolupar les seves capacitats motrius, cognitives y de coordinació, al mateix temps que milloren els seus reflexos, la resistència i la velocitat. A part dels beneficis físics que reporta el bàsquet, es tracta d un esport que fomenta el treball en equip, el companyerisme, la generositat y la solidaritat entre els nens. Per que tots els nens i nenes que participen en el taller puguin demostrar al 100% les seves capacitats i seguir un ritme d aprenentatge equilibrat dins un ambient agradable i social es formaran dos equips: un masculí i un femení. D aquesta manera en un entorn més homogeni els nens podran evolucionar de forma adequada en el control del esport. OBJECTIUS: Crear valor de respecto per les regles del joc. Crear esperit d equip, cooperació cap a l assoliment d un objectiu comú. Desenvolupar habilitats de coordinació, equilibri i percepció espaial i temporal. Fomentar la progressió individual y grupal Desenvolupar les capacitats físiques. Aprendre a gaudir del exercici físic de forma no competitiva, reconeixent l activitat com una forma d oci en equip.

42 Aprendre a explorar i experimentar amb les possibilitats i recursos del propi cos. Fomentar hàbits de vida saludable. ACTIVITATS: Les activitats que es realitzaran relacionades amb el bàsquet sempre estaran dirigides per monitor especialitzats, que coneixen i practiquen l esport de forma regular. Les sessions es distribuiran en un escalfament, un període d activitats a la pista amb exercicis per parelles practicant les diferents caigudes, actuacions de defensa i atac, activitats de posicions de grups i individuals, partits de pràctica i activitats de relaxació. Algunes de les activitats que es realitzaran van orientades a conèixer diferents aspectes importants de l esport: Practicar el bot dinàmic en situacions de joc. Treballar els passes, el peu de pivot i cistelles de simulació de joc real. Experimentar el tir a cistella jugant. Practicar les habilitats bàsiques i genèriques del bàsquet. Experimentar els desplaçaments amb la pilota durant el joc. Treballar els llançaments (passes) i recepcions amb jocs populars (com el kaos o el 21). Experimentar les regles del bàsquet fent mini-partits.

43 JUDO El judo com activitats esportiva física desenvolupa un paper social i aporta valors ètics i morals al nins que són imprescindibles per a la seva formació i educació. D aquesta manera es treballen aspectes de companys, esperit lluitador i amb ganes de guanyar respectant la feina de la resta i sobretot interiorització i acceptació de normes. Té un enfocament educatiu que aporta aspectes com la lleialtat, cooperació, valor i el domini d un mateix. Mitjançant el contacte corporal podem treballar molts de components afectius i emotius. OBJECTIUS: Afavorir el coneixement i la percepció del funcionament corporal, ajudant al nen a organitzar l estructuració del propi cos. Fomentar la sociabilitat del nin promovent les relacions de confiança i cooperació que els ajudarà en les seves relacions socials.

44 Orientar els nens cap a conductes i hàbits positius envers la salut i el benestar. Adquirir habilitats especifiques relacionades amb el judo. Proporcionar les pautes de conducta i recursos tècnics necessaris per l autoprotecció i la seguretat persona. Promoure valors d autocontrol i equilibri psicosomàtic. ACTIVITATS: Les sessions es distribuiran en un escalfament, un període d activitats sota el tatami amb exercicis per parelles practicant les diferents caigudes, actuacions de protecció i immobilització, activitats de posicions de grups i individuals i activitats de relaxació. Totes les activitats que es realitzaran, amb el monitor especialitzat, aniran orientades a : Conèixer els diferents tipus de caigudes Conèixer les tècniques de volteig, immobilització i protecció

45 BATUCADA La batucada és una manifestació musical amb instruments de percussió. Es tracta de una manera diferent, lúdica i molt divertida per que els nens aprenguin a tocar instruments de percussió i a participar de forma col lectiva en noves activitats. Gracies a la batucada els nens poden recuperar formes d oci en espais públics, amb activitats creatives i grupals a l aire lliure, sense tenir que relacionar-se a espais tancats i associant sempre la diversió amb el consum, els videojocs o la televisió. OBJECTIUS: Promoure l expressió dels nens a través de la música i el ritme. Experimentar amb diferents maneres de comunicació grupal. Estimular l autoestima dels nens, les seves relacions socials.

46 Fomentar la creativitat i la imaginació a través de la música i el ritme. Coordinació espaial i temporal en coreografies individuals i grupal. Explorar i experimentar les possibilitats i recursos expressius del cos. Desenvolupar la coordinació del esquema corporal. Desenvolupar la coordinació dinàmica general i especial. Millorar la coordinació, la memòria i el sentit del ritme. Millorar les habilitats motrius bàsiques i específiques dels diferents instruments d una batucada. ACTIVITATS: Les activitats que es realitzaran durant els taller de batucada s orientaran, principalment, a donar a conèixer els instruments i els ritmes propis als nens. De forma lúdica i entretinguda els nens podrà conèixer els aspectes fonamentals, les peces i el seu funcionament, per passar desprès a ritmes més complexes.

47 De forma grupal els nens participaran en una coreografia, que dirigida per el monitor, podrà anar augmentant de nivell, tant en moviment, com en ritmes o velocitats. Aquesta coreografia, que els nens prepararan durant els tallers de batucada,la podran representar a la desfilada infantil de carnestoltes. INICIACIÓ A L ESPORT II Els esports haurien de formar part activa dels nens. A edats primerenques trobar un esport que els apassioni i en el que puguin participar de forma continuada i activa pot ser molt beneficiós a curt i llarg terme. Es treballarà la importància del gestos tècnics, la necessitat d estar en bona forma física, els conceptes de temps, espais i punts, interiorització de regles de fair play, inculcar valor d autosuperació i motivació personal per aconseguir concentració i estabilitat durant el joc, conèixer la importància del treball en equipo i la cooperació enter els membres d aquest, etc. Mitjançant la participació dels nens a tot un seguit d activitats i esports es potenciarà l amor per l esport i la vida sana.

48 Aquest espai és una eina estupenda per que, al mateix temps que els nens es diverteixen, els nens vagin tenint un contacte inicial amb una llengua estrangera: l anglès. Totes les activitats relacionades amb l iniciació a l esport es faran integrament amb angles. Les regles, els jocs, els noms, etc. tot serà amb angles, amb monitors especialitzats i formats en la llengua anglesa. OBJECTIUS: Potenciar diferents habilitats motores Millorar les relacions de companyia, treball en equip i col laboració Conèixer diferents esports, els seves regles i modalitats amb profunditat Conèixer diferents materials Millorar la seva autonomia Gaudir amb el treball realitzat Millorar la coordinació óculomanual i visoespacial Fomentar la participació en petit i gran grup Tenir una actitud participativa i de respecte cap a la resta del grup Que cada nen aprengui a conèixer el seu nivell de participació i d esforç personal, per realitzar amb èxit les activitats que es proposen, incrementant el nivell d autoestima, seguritat i confiança. Durant aquest espai de temps els nens començaran a estar en contacte directe amb diferents modalitats esportives, com poden ser la gimnàstica, el hockey herba, el bàsquet, el rugby, el beisbol, el voleibol, el tennis, el futbol, etc

49 També s aprofitarà per introduir als nens en esports menys coneguts, com poden ser l iltimate o el kinball, esports menys populars però molt divertits que poden agradar i fer gaudir als nens. Les activitats que es duran a terme estaran sempre relacionades amb el coneixement de les regles, moviments bàsics, el espai disponible, el temps, etc.

50 FUTBOLET II-III Durant d infància es fonamental incidir molt espacialment en la coordinació psicomotriu dels nens, utilitzant el joc com a motor central del aprenentatge. Les sessions de futbol sala, organitzades per monitor especialitzats i entrenador oficials de futbol, aplicaran activitats i exercicis on les habilitats dels nens tinguin un paper rellevant, la velocitat en els moviments una atenció espaial i les tècniques grupals i individuals es treballin de forma progressiva. El futbol i el futbol sala són les estrelles del deport entre els infants, per lo que aquets taller consitueixin una plataforma perfecta per gaudir i per gaudir de l esport de forma divertida i saludable. OBJECTIUS: Crear valor de respecto per les regles del joc. Crear esperit d equip, cooperació cap a l assoliment d un objectiu comú. Desenvolupar habilitats de coordinació, equilibri i percepció espaial i temporal. Fomentar la progressió individual y grupal

51 Desenvolupar les capacitats físiques. Aprendre a gaudir del exercici físic de forma no competitiva, reconeixent l activitat com una forma d oci en equip: Saber guanyar i aprendre a acceptar la derrota. Aprendre a explorar i experimentar amb les possibilitats i recursos del propi cos. Fomentar hàbits de vida saludable. ACTIVITATS: Aquets tallers es convertiran en un espai d entrenament i diversió, basats en: Execució de jocs, en petit i gran grup, on es necessiti la cooperació i la participació de tots el membres del grup. Participar en diferents jocs i exercisis per millorar la coordinació ocular peupilota i ocular ma-pilota. Practica d exercicis individuals i grupals que incloguin habilitats específiques del futbol sala: conduccions, passades, recepcions, parades, controls i llançaments a porteria.

52 Pràctiques de diferents jocs reduïts amb pilota i amb limitacions del espai. Participació en partits d introducció progressiva amb les normes bàsiques del futbol sala. Execució de situacions de joc reals: 1x1, 2x2 y 3x3. Practiques d exercicis i sistemes d entrenament adequats a la seva edat per poder treballar les seves capacitats condicionals: força, resistència, velocitat i flexibilitat. JOCS El joc és un mecanisme d aprenentatge innat. L espai lúdic es una activitat que aprofita l impuls natural per orientar els infants cap a un desenvolupament integral i positiu de la persona. Desenvolupa la imaginació, la cooperació i l esperit lúdic posant a les seves mans una sèrie de materials adequats afavorim el seu desenvolupament. Es duen a terme una sèrie d activitats relacionades amb diferents tipologies de joc (jocs cooperatius, jocs populars, danses, activitats rítmiques...) que desenvolupen tres funcions fonamental: La Funció Pedagògica, Funció Social i Funció Recreativa. OBJECTIUS: Potenciar un lleure participatiu i creatiu tot adquirint hàbits de relació en grup. Descobrir els avantatges de treballar en equip a fi d'assolir els nostres objectius com a grup. Fomentar la convivència i la comunicació i aconseguir l'autonomia personal. Potenciar diferents habilitats motores. Millorar les relacions de companyia, treball en equip i col laboració.

53 Oferir una alternativa a l aprenentatge on puguin gaudir. Conèixer diferents materials. Millorar la seva autonomia. Gaudir amb el treball realitzat. Millorar la coordinació óculomanual i visoespacial. Fomentar la participació en petit i gran grup. Tenir una actitud participativa i de respecte cap a la resta del grup. ACTIVITATS: Oferim un espai per aprendre a jugar on cada dia el nin pot gaudir de diferents tipologies de jocs i activitats a realitzar.

IV JORNADES D EDUCACIÓ INFANTIL. Principis bàsics de Lóczy: Mirar l infant.

IV JORNADES D EDUCACIÓ INFANTIL. Principis bàsics de Lóczy: Mirar l infant. IV JORNADES D EDUCACIÓ INFANTIL Principis bàsics de Lóczy: Mirar l infant. Conferència inicial 24 d octubre de 2009 L adult implicat en la llibertat de moviments dels infants: Desenvolupament autònom i

Más detalles

FITXES DELS CURSOS I TALLERS TRES ROQUES JOVE 2015

FITXES DELS CURSOS I TALLERS TRES ROQUES JOVE 2015 FITXES DELS CURSOS I TALLERS TRES ROQUES JOVE 2015 Salut i creixement personal Avui cuino jo! 22-03/07 Aprendre noves nocions de la cuina. Potenciar la utilització dels aliments de temporada. Conèixer

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA

DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA DOSSIER DE PRESENTACIÓ DE L ESPAI DE DEURES, UN PROJECTE DE REFORÇ ESCOLAR A SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA Què és? L Espai de deures és un projecte que vol contribuir a reduir l elevat índex de fracàs

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

CENTRO DE SECUNDARIA Y FORMACIÓN PROFESIONAL EL CAMPICO PROGRAMACIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA. CURSO ACADÉMICO 2016/2017 TEMARIO

CENTRO DE SECUNDARIA Y FORMACIÓN PROFESIONAL EL CAMPICO PROGRAMACIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA. CURSO ACADÉMICO 2016/2017 TEMARIO CENTRO DE SECUNDARIA Y FORMACIÓN PROFESIONAL EL CAMPICO CURSO: 3º E.S.O. ASIGNATURA: MÚSICA PROGRAMACIÓN GENERAL DE LA ASIGNATURA. CURSO ACADÉMICO 2016/2017 TEMARIO Unidad 1. Unidad 2. Unidad 3. Unidad

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Treballem els hàbits

Treballem els hàbits Treballem els hàbits Ceip Font de l Orpina C/ Margarides, 12 1 08233 Vacarisses Tel. 938281742 Els HÀBITS són conductes automatitzades, no innates, sinó adquirides per mitjà de l experiència i l aprenentatge,

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

e 2 esplais al quadrat

e 2 esplais al quadrat e 2 esplais al quadrat excel lents pel què fem i per com ho fem Un projecte per fer un pas endavant en la qualitat i responsabilitat, tant social com mediambiental en els centres d esplai. IV Jornada de

Más detalles

CEIP 25 DE SETEMBRE

CEIP 25 DE SETEMBRE CEIP 25 DE SETEMBRE 2009-2010 http://www.xtec.cat/ceip-25desetembre-rubi http://escola25setembre.blogspot.com/ EDUCACIÓ I CONVIVÈNCIA Necessitat d unes normes de convivència. Respectar als altres: companys,

Más detalles

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola

Cru-Evolució. Mira el món diferent! ESO - educació. Una aposta de ciutadania global des de l escola Cru-Evolució Mira el món diferent! Una aposta de ciutadania global des de l escola ESO - educació EDUCACIÓ Juntament amb les comunitats i les organitzacions del Sud amb què treballem hem aconseguit que

Más detalles

Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior

Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior Taller DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior 1. Presentació - Introducció 2. Objectius, avantatges i desavantatges 3. Relació amb les capacitats motrius i condicionals 4. Aspectes tècnics

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

Vida al Campus Guia d activitats culturals. Vida en el Campus Guía de actividades culturales

Vida al Campus Guia d activitats culturals. Vida en el Campus Guía de actividades culturales Vida al Campus Guia d activitats culturals Vida en el Campus Guía de actividades culturales Emprendeduría / Emprenedoria Club de Emprendedores El Club de Emprendedores UAO CEU empezó hace cinco años teniendo

Más detalles

Jornada de portes obertes del Batxillerat. Institut Celestí Bellera

Jornada de portes obertes del Batxillerat. Institut Celestí Bellera Jornada de portes obertes del Batxillerat Institut Celestí Bellera maig de 2016 Estructura del sistema educatiu PRIMÀRIA (de 3 a 12 anys) E S O 1r, 2n, 3r, 4t curs (de 12 a 16 anys) BATXILLERAT LOMCE 1r

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

VISITA TALLER. Educació primària i Educació Especial. Guia per al professor

VISITA TALLER. Educació primària i Educació Especial. Guia per al professor VISITA TALLER Educació primària i Educació Especial Guia per al professor PRESENTACIÓ Aquest taller està pensat fer més propera la prehistòria i donar a conèixer la pintura rupestre a nens i nenes d`educació

Más detalles

LAIESTIU. Campus i escoles esportives d estiu

LAIESTIU. Campus i escoles esportives d estiu LAIESTIU 2016 Campus i escoles esportives d estiu Ser Soci té avantatges Tennis Pàdel Fem esport en família QUOTA ÚNICA Quan fer esport en família ha esdevingut un estalvi? Si us doneu d alta de la Quota

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA

Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Arnau Compte i Joan Casellas ESCOLES VEDRUNA DE CATALUNYA Judit Vilà QUI SOM Som una xarxa de trenta-nou escoles d arreu del nostre país, molt diverses però cohesionades totes per una història i per un

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015

El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 El procés d envelliment de les persones Laura Coll i Planas 29 de maig del 2015 Envelliment en l entorn laboral? http://whqlibdoc.who.int/hq/2002/who_nmh_nph_02.8.pdf Envelliment Actiu (OMS, 2002) Procés

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

TELECENTRES DE TARRAGONA

TELECENTRES DE TARRAGONA TELECENTRES DE TARRAGONA APRÈN A CREAR EL TEU PROPI BLOG Manual elaborat pel personal de Telecentres de la ciutat de Tarragona (Ajuntament de Tarragona 2010-2011) INTRODUCCIÓ Un blog podem dir que és una

Más detalles

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ

IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses. Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ IV TROBADA DE JOCS DEL MÓN Estadi Municipal Les Grasses Sant Feliu de Llobregat, 8 de maig de 2013 DOSSIER CENTRES D EDUCACIÓ Índex Índex Pàg. 2 Informació General Pàg. 3 Què és? Pàg. 3 Quan? Pàg. 3 Dirigit

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Felicidades por la llegada al mundo de vuestro bebé!

Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Felicidades por la llegada al mundo de vuestro bebé! Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Felicidades por la llegada al mundo de vuestro bebé! Felicitats per l arribada al món del vostre infant! Com que potser us ha sorprès assabentar-vos

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

El cost de les activitats es fracciona en 10 pagaments de setembre a juny. Els rebuts es carregaran en el compte els darrers dies del mes.

El cost de les activitats es fracciona en 10 pagaments de setembre a juny. Els rebuts es carregaran en el compte els darrers dies del mes. NOVETATS S han incorporat les activitats de: PISCINA per a primària. TEATRE i PARKOUR per a secundària. CALENDARI Si VOLS FER ÚS de les Tardes de divendres del Costa i Llobera, pots inscriure el teu fill/la

Más detalles

Qüestionari d avaluació

Qüestionari d avaluació Qüestionari d avaluació 2010 Guia d instruccions per complimentar el model de qüestionari d avaluació. març 2010 GS012010QP10001 I RESOLUCIÓ 2010 La Resolució TRE/3767/2009, de 30 de novembre (DOGC. Núm.5545,

Más detalles

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS CURS 2014-2015

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS CURS 2014-2015 ACTIVITATS EXTRAESCOLARS CURS 2014-2015 Consultes: info@laporciuncula.com whatsapp 609 609 536 (Juanje Bouzas) www.facebook.com/apalaporciuncula GUARDERIA í ESCOLA MATINERA De les 7 45 h. fins a les 9

Más detalles

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 A) RADIOGRAFIA SOCIAL ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 Assistència: 18 persones repartiment de gènere: 7 dones - 11 homes (40-60%) franges edat: 0-35 anys: 5 persones 35-65 anys: 7 persones

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS PSICOLOGIA TEMARI BLOC 1. INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA 1.1.- Definició de psicologia. 1.2.- Evolució històrica de la psicologia. - Fonts de la psicologia: el pensament filosòfic clàssic,

Más detalles

Memòria d activitats 2014 Memoria de actividades 2014. Bici i Submarinisme Adaptat. associació 10 è. Bici y Submarinismo Adaptado aniversari

Memòria d activitats 2014 Memoria de actividades 2014. Bici i Submarinisme Adaptat. associació 10 è. Bici y Submarinismo Adaptado aniversari Memòria d activitats 2014 2014 Memoria de actividades 2014 Bici i Submarinisme Adaptat 10 è Bici y Submarinismo Adaptado aniversari 10 è aniversari Escola Anxaneta de Terrassa IES de Centelles Universitat

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

1 Passatge particular de Guillem de Torrella, 1 07002 Palma Tel. 971 17 75 05 Fax: 971 17 71 12 Web: http://dgadmedu.caib.es

1 Passatge particular de Guillem de Torrella, 1 07002 Palma Tel. 971 17 75 05 Fax: 971 17 71 12 Web: http://dgadmedu.caib.es Decret 67/2008, de 6 de juny de 2008, pel qual s estableix l ordenació general dels ensenyaments de l educació infantil, l educació primària i l educació secundària obligatòria a les Illes Balears La Llei

Más detalles

PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ INFANTIL CEIP TORRES DE BALÀFIA CURS

PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ INFANTIL CEIP TORRES DE BALÀFIA CURS PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ INFANTIL CEIP TORRES DE BALÀFIA CURS 2011-2012 1 PROPOSTA PEDAGÒGICA ESCOLES PETITES ÍNDEX 0. JUSTIFICACIÓ. 1.- OBJECTIUS GENERALS CAPACITATS I COMPETÈNCIES BÀSIQUES. 2.-

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE. Mesura de Govern

PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE. Mesura de Govern PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE. Mesura de Govern PROJECTE ZONA 11: ÀREA CREATIVA A LA DRETA DE L EIXAMPLE Mesura de Govern Consell Plenari del Districte de l Eixample Juliol de

Más detalles

GUIA PER ACOLLIR UN CAMP DE VOLUNTARIAT

GUIA PER ACOLLIR UN CAMP DE VOLUNTARIAT GUIA PER ACOLLIR UN CAMP DE VOLUNTARIAT L SCI de Catalunya, nascuda al 1982, representa una de les més de 40 branques que configuren la xarxa del Servei Civil Internacional, un moviment internacional que

Más detalles

Escola Bressol Municipal JM Céspedes

Escola Bressol Municipal JM Céspedes Escola Bressol Municipal JM Céspedes Sant Adrià de Besòs EBM JM Céspedes L escola Bressol Municipal JM Céspedes forma part del Centre per a la petita infància i famílies de Sant Adrià de Besòs, està situada

Más detalles

OBJECTIUS GENERALS PER AL NIVELL D UN A DOS ANYS

OBJECTIUS GENERALS PER AL NIVELL D UN A DOS ANYS PROJECTE CURRICULAR 2 ÍNDEX ESTRUCTURA CURRICULAR...3 OBJECTIUS GENERALS PER AL NIVELL D UN A DOS ANYS...3 PROGRAMACIÓ DELS CONTINGUTS PER AL NIVELL D UN A DOS ANYS...5 OBJECTIUS GENERALS PER AL NIVELL

Más detalles

TALLER 4: VINCLES PER EDUCAR EN L ESCOLA D AVUI.

TALLER 4: VINCLES PER EDUCAR EN L ESCOLA D AVUI. TALLER 4: VINCLES PER EDUCAR EN L ESCOLA D AVUI. Quins vincles fomentem i considerem indispensables en l escola d avui? Què ha variat en la nostra societat? Infants, famílies i mestres vivim de forma diferent?

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI Col legi Sagrada Família Any 1966-2016 50 ANIVERSARI 50 ANYS DE CAMÍ Amb la festa del naixement Maria Gay i Tibau, fundadora de les religioses de Sant Josep de Girona, comença la celebració del 50è aniversari

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

Abordatge estratègic de situacions professionals

Abordatge estratègic de situacions professionals Guia d aprenentatge (3 ECTS) Any acadèmic 2015-2016 Semestre: 2n Grau en Educació Social / Grau en Treball Social Mòdul: Espais professionals Professor: Dr. Paco López Pàgina 1 de 7 Rev. 4 (21.09.2015)

Más detalles

Tutorial amplificador classe A

Tutorial amplificador classe A CFGM d Instal lacions elèctriques i automàtiques M9 Electrònica UF2: Electrònica analògica Tutorial amplificador classe A Autor: Jesús Martin (Curs 2012-13 / S1) Introducció Un amplificador és un aparell

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015

MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015 MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015 EL CENTRE Gràcies a la vostra confiança, Ocidiomes celebra un any més el nostre Summer Camp a MATA DE JONC (Palma). Situat a tan sols 10 minuts del centre de Palma, molt pròxim

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA EL SERVEI COMUNITARI PER A L ALUMNAT DE SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Una acció educativa en el marc curricular Octubre 2015 ÍNDEX INTRODUCCIÓ... 1 1. OBJECTIUS... 4 2. MARC NORMATIU... 5 3. PRINCIPIS... 7 4.

Más detalles

Currículum educació secundària obligatòria Decret 143/2007 DOGC núm. 4915

Currículum educació secundària obligatòria Decret 143/2007 DOGC núm. 4915 Música La música és un element amb un valor inqüestionable en la vida de les persones. El desenvolupament tecnològic ha provocat enormes canvis quantitatius i qualitatius pel que fa a la creació, interpretació

Más detalles

RESUM DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA

RESUM DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA RESUM DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA 1.- La Llei de la Promoció de l autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. L objecte de la llei és reconèixer un nou dret de la ciutadania a

Más detalles

PROGRAMA DE FORMACIÓ COMÚ PER A RESIDENTS Comissió de Docència. Direcció General

PROGRAMA DE FORMACIÓ COMÚ PER A RESIDENTS Comissió de Docència. Direcció General PROGRAMA DE FORMACIÓ COMÚ PER A RESIDENTS 2016-2020 Comissió de Docència. Direcció General 5ª edició: Juny 2016 Programa de Formació Comú per a Residents Coordinador: Dra. Maria José Canto Rivera Cap del

Más detalles

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU Aquesta carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l atenció sanitària ha estat aprovada amb caràcter de document programàtic a la sessió de govern del Consell Executiu de la Generalitat

Más detalles

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance)

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) 4t i 2n Caiguda dels cossos, resistència de l aire Què és pot variar? Resistència de l aire Qualitativa x

Más detalles

DECRET 37/2008, de 28 març, del Consell, pel qual s establixen. Infantil a la Comunitat Valenciana. [2008/3829]

DECRET 37/2008, de 28 març, del Consell, pel qual s establixen. Infantil a la Comunitat Valenciana. [2008/3829] Conselleria d Educació DECRET 37/2008, de 28 març, del Consell, pel qual s establixen els continguts educatius del primer cicle de l Educació Infantil a la Comunitat Valenciana. [2008/3829] Conselleria

Más detalles

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS

NOM IMATGE /enllaç ampliació d informació EXPLICACIONS L ORDINADOR Tipus d ordinadors de sobretaula portàtil de butxaca Formats per la unitat central, el teclat, el ratolí i la pantalla. A la unitat central o torre és on es troben la gran part del maquinari

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

JOC JOC ESCOLA TIBIDABO PROJECTE EMMA SECCIÓ AUDIOVISUAL P5 ELS CANGURS. CURS 2010/11 Educació Infantil PILAR GARCIA BALLESTEROS

JOC JOC ESCOLA TIBIDABO PROJECTE EMMA SECCIÓ AUDIOVISUAL P5 ELS CANGURS. CURS 2010/11 Educació Infantil PILAR GARCIA BALLESTEROS ESCOLA TIBIDABO PROJECTE EMMA SECCIÓ AUDIOVISUAL JOC JOC CURS 2010/11 Educació Infantil P5 ELS CANGURS PILAR GARCIA BALLESTEROS ÍNDEX 1. detall de l experiència. 1.1 DescripciÓ de objectius. 1.2 Descripció

Más detalles

PARLA3 El teu futur parla idiomes

PARLA3 El teu futur parla idiomes PARLA3 El teu futur parla idiomes RODA DE PREMSA DE PRESENTACIÓ DEL NOU PROGRAMA DE TERCERES LLENGÜES Dimecres, 18 de febrer de 2015 MOTIVACIÓ En l enquesta que l AQU fa el 2014 als graduats universitaris

Más detalles

Recomanacions per a una vida sana i equilibrada. Recomendaciones para una vida sana y equilibrada

Recomanacions per a una vida sana i equilibrada. Recomendaciones para una vida sana y equilibrada Recomanacions per a una vida sana i equilibrada Recomendaciones para una vida sana y equilibrada ACTIVITAT FÍSICA ACTIVIDAD FÍSICA L activitat física és qualsevol moviment del nostre sistema musculoesquelètic

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Gestió d entitats no lucratives Aspectes jurídics i de gestió del voluntariat

Gestió d entitats no lucratives Aspectes jurídics i de gestió del voluntariat GUIA DE GESTIÓ D ENTITATS Suport Jurídic Gestió d entitats no lucratives Aspectes jurídics i de gestió del voluntariat 10 Índex Introducció 3 Normativa aplicable 3 Concepte de voluntariat 5 Diferències

Más detalles

Introducció a la Psicologia

Introducció a la Psicologia Introducció a la Psicologia 2013/2014 Codi: 102305 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OT 4 0 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Lluís Capdevila

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

Annex 1 Catàleg de llocs de treball de l Ajuntament de Barcelona. Sistema d Ordenació Municipal

Annex 1 Catàleg de llocs de treball de l Ajuntament de Barcelona. Sistema d Ordenació Municipal Annex 1 Catàleg de llocs de treball de l Ajuntament de Barcelona Sistema d Ordenació Municipal Desembre de 2012 Índex 1. Presentació... 2 2. Mapa de llocs de treball... 4 3. Fitxes Generals... 6 4. Introducció

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART

Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART Centre Jujol-Can Negre ESCOLA MUNICIPAL D ART PROGRAMA DE CURSOS I ACTIVITATS GENER - MARÇ 2016 CENTRE JUJOL CAN NEGRE COM A ESCOLA MUNICIPAL D ART ESPAI PER L ART, AMB L ART Amb aquests eixos i un espai

Más detalles

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social LLISTAT DE PONÈNCIES XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL Barcelona, 21 octubre 2011 Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social Ilaria De Leito. El Banco del Tiempo y la interculturalidad

Más detalles

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari [ T ] atre més enllà de l escenari Per Maria Colomer ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE A un organisme com l ONCE, l expressió artística no li és aliena, i des de fa ja molts anys, i en moltes

Más detalles

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS

EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica EL NIÑO CON EL PIJAMA DE RAYAS Guia didàctica elaborada per: Marta Aros Cinema i educació Joan Batllori, 21 08980 Sant Feliu de Llobregat Tel. 93 666 18 59 cinebaix@cinebaix.com www.cinebaix.com

Más detalles

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil Profª Mariluz Puente Balsells Directora del Master en Grafoanàlisi Europea,

Más detalles

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA -----

CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- CERCLE D INFRAESTRUCTURES A LA COSTA BRAVA ----- Infraestructures Turístiques Hotel Aigua Blava Begur, 2 d octubre 2009 Miquel Alsius. Enginyer de Camins. Pte. Grup CETT Infraestructures Turístiques Què

Más detalles

TÈCNIQUES D EXPRESSIÓ PLÀSTICA TÉCNICAS DE EXPRESIÓN PLÁSTICA

TÈCNIQUES D EXPRESSIÓ PLÀSTICA TÉCNICAS DE EXPRESIÓN PLÁSTICA TÈCNIQUES D EXPRESSIÓ PLÀSTICA TÉCNICAS DE EXPRESIÓN PLÁSTICA CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN: Primera part: prova teòrica. Consistirà en una anàlisi teòrica d una obra d art a elegir entre tres. Seran molt

Más detalles

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera.

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera. Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 09/10 QUÈ és? VOLEIBOL El voleibol és un esport d equip ( col

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles