L ergonomia a les bugaderies. ı CAT ı CAST ı

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "L ergonomia a les bugaderies. ı CAT ı CAST ı"

Transcripción

1 L ergonomia a les bugaderies ı CAT ı CAST ı

2 2 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral Sepúlveda, Barcelona Tel Barcelona Girona Lleida Tarragona Tortosa Centres de Seguretat i Salut Laboral Pl. d Eusebi Güell, Barcelona Tel C. de l Església de Sant Miquel, Girona Tel Pol. Ind. El Segre J. Segura i Farré, 728-B Lleida Tel Riu Siurana, 28-B (Camp Clar) Tarragona Tel Serveis Territorials Albareda, Barcelona Tel Pl. Pompeu Fabra, Girona Tel General Britos, Lleida Tel J. Baptista Plana, Tarragona Tel De la Rosa, Tortosa Tel Inspecció de Treball de Catalunya Trav. de Gràcia, Barcelona Tel Álvarez de Castro, 4, 2n Girona Tel Riu Besòs, Lleida Tel Vidal i Barraquer, Tarragona Tel EDICIÓN Departamento de d Empresa y i Empleo Ocupació AUTORA DISSENY I MAQUETACIÓ DISEÑO Y MAQUETACIÓNIL LUSTRACIÓ ILUSTRACIÓN DIPÒSIT LEGAL Elisa Ramon Escuer Olives Camañes MasipQuasar Serveis Quasar d Imatge, Serveis d Imatge, SL. Reversible SL. SCP Reversible B SCP AVÍS L EGAL. Aquesta obra està s ubjecta a una llicència Reconeixement-No Comercial-Sense Obres Derivades 3.0 de Creative Commons. Se n permet la reproducció, distribució i comunicació pública sempre que se n citi l autor i no se n faci un ús comercial de l obra original ni la generació d obres derivades. La llicència completa es pot consultar a PQP BUG

3 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES 3 Introducció L activitat d una bugaderia consisteix principalment en la neteja de roba. Depenent de l envergadura, es pot diferenciar entre: Bugaderies d autoservei, on les màquines són utilitzades pels mateixos clients. Bugaderies d establiments reduïts, habitualment utilitzades per a la neteja de la roba de particulars o treballadors. Bugaderies industrials, on es tracten grans quantitats de roba, principalment d hotels, hospitals o restaurants. Independentment de la dimensió de l establiment, en funció de les ajudes mecàniques de què disposi la bugaderia, les tasques de procés poden ser pràcticament manuals o arribar a tenir una automatització elevada. A banda de processos especials, en general, es pot dir que un cop arriba la roba a la bugaderia es classifica en funció del color. Posteriorment, es trasllada a la zona de rentatge i, un cop neta, es procedeix a l assecatge, planxatge, plegatge i embossatge. Finalment, es lliura als clients. Atès que a les bugaderies hi pot haver riscos ergonòmics pels sobreesforços que es poden produir quan es manipulen manualment càrregues, quan es mantenen postures forçades i quan es fan moviments repetitius, és important conèixer les mesures preventives adients per reduir la càrrega física en les principals tasques que es duen a terme en aquest sector. Cal tenir present que els trastorns musculoesquelètics són la primera causa tant d accidents laborals com de malalties professionals. Bugaderia industrial

4 4 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES Tasques generals RECEPCIÓ I TRASLLAT DE LA ROBA La recepció de roba a les instal lacions de la bugaderia es pot dur a terme en gàbies, carros, sacs o cubells. Els carros o cubells de profunditat excessiva obliguen a flexionar el tronc i estendre els braços per agafar la roba del fons. Igualment, hi pot haver risc per manipulació manual de càrregues al moment d agafar la roba, moure els cubells o buidar els sacs. Per aquests motius, quan s executen aquestes tasques es pot adoptar, entre d altres, alguna de les mesures següents: Disposar de mitjans mecànics per facilitar el buidat dels sacs, com ara equips tipus polispast. Limitar la profunditat dels carros o utilitzar carros abatibles depenent de la quantitat de roba que han de contenir. Utilitzar carros amb fons mòbil per poder agafar la càrrega sempre des de la mateixa alçada. La molla dels carros amb fons mòbil permet aixecar el fons del carro a mesura que aquest es va buidant per evitar haver de flexionar el tronc i estendre els braços per agafar la roba que queda al fons. Transportar la roba en suports mòbils, cubells amb rodes o altres ajudes mecàniques que serveixin per evitar el transport manual. Disposar de taules de treball amb rodes per evitar, sempre que es pugui, agafar la roba des del terra. Dur a terme un bon manteniment de les rodes dels equips mòbils, per assegurar que continuen oferint les mateixes prestacions que quan són noves.

5 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES 5 Tasques generals Cal evitar postures forçades a l hora de treballar. Disposar al lloc d origen (hospital, hotel, restaurant...), sempre que sigui possible, de diversos cubells diferenciats perquè la roba arribi a la bugaderia ja classificada per colors i estalviar la manipulació que comporta la classificació inicial. PREPARACIÓ DE LES RENTADORES A les bugaderies no automatitzades on la càrrega dels detergents i els suavitzants és manual, pot aparèixer sobreesforç en els casos en què s hagin d aixecar les mans per sobre de les espatlles per fer aquesta operació. Per evitar-ho, durant aquesta part del procés es recomana: Utilitzar dosificadors automàtics per posar els detergents i els suavitzants i no haver-los d abocar manualment. Utilitzar l ajuda de mitjans mecànics, tipus transpalet o similar, per col locar, sempre que l espai ho permeti, els recipients de detergents o suavitzants que alimenten els dosificadors automàtics. Això permet evitar la manipulació manual de càrregues. Dosificació automàtica de detergents i suavitzants en una bugaderia industrial.

6 6 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES Tasques generals CÀRREGA I DESCÀRREGA DE RENTADORES I ASSECADORES Al moment d agafar la roba dels carros o cubells i de carregar i descarregar els tambors de les màquines pot ser que la manipulació manual de càrregues s efectuï amb flexió del tronc si l obertura de les rentadores o assecadores es troba a poca distància del terra. També hi pot haver risc per manipulació manual de càrregues, per l esforç que s ha de fer a l hora d empènyer o tirar dels carros de roba. Es recomana adoptar, entre d altres, alguna de les mesures següents per reduir el risc de patir lesions musculoesquelètiques: Utilitzar carros amb fons mòbil que permetin agafar la roba sempre des de la mateixa alçada. Si l entorn de treball ho permet, elevar l alçada de les rentadores o assecadores quan el tambor es trobi a un nivell massa baix. Evitar que els tambors de les rentadores estiguin massa baixos permet prevenir lesions musculoesquelètiques. Assegurar que l esforç a l hora d empènyer o tirar dels carros no superi els 250 newtons 25,5 quilograms força (kgf) 1 per iniciar el moviment o parar un carro, i els 100 newtons (10,2 kgf) per mantenir-lo en moviment. Per minimitzar l esforç es pot reduir el pes dels carros limitant la quantitat de roba que s ha de transportar, i també disposar de rodes adequades, tenir en compte la inclinació del terra o millorar el paviment. 1 Un quilogram força equival, aproximadament, a la força que cal exercir per aixecar de terra un pes d 1kg.

7 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES 7 Tasques generals En el cas de les bugaderies industrials, sempre que sigui possible, cal dotar les rentadores de sistemes de càrrega automàtica de roba. Cal tenir en compte també que, en els casos en què abans d entrar en un túnel d assecatge i planxatge s hagi de desembolicar la roba humida i col locar-la correctament als penjadors, es poden dur a terme esforços i moviments repetitius. Les accions que cal prendre en aquesta part del procés depenen del tipus de sistema utilitzat per planxar però, en qualsevol cas, es recomana adoptar alguna de les mesures següents: Disposar de màquines de planxar i plegar automàtiques sempre que sigui possible, en substitució de les planxes manuals. Sistema de càrrega automàtica de les rentadores en una bugaderia industrial. PLANXAR I DOBLEGAR LA ROBA Per planxar se sol utilitzar túnels de planxatge, calandres o planxes manuals. Hi pot haver risc de sobreesforç quan s hagin d aixecar els braços per alimentar els equips o quan es duguin a terme moviments repetitius a l hora de planxar manualment, habitualment en posició dempeus. Calandra de planxatge.

8 8 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES Tasques generals Disposar de taules de planxar d alçada regulable per adequar el pla de treball a l alçada del treballador. Quan sigui possible, disposar de cadires de tipus semiassegut d alçada regulable i amb la base estable. Addicionalment, es pot disposar de reposapeus per alternar un peu amb l altre quan no s hagi de fer força sobre la taula de planxar, i també de catifes antifatiga. Aquestes catifes afavoreixen el flux sanguini i redueixen la fatiga del cos en cas que s hagi d estar dempeus. En els casos en què s hagi de transportar roba d un equip a un altre, cal utilitzar equips auxiliars com ara taules regulables amb rodes o bé cintes transportadores o de rodets, per facilitarne el trasllat.

9 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES 9 Tasques generals EXPEDICIÓ Un cop la roba ha estat tractada, s ha d emmagatzemar i distribuir segons el tipus de bugaderia de què es tracta. La roba es col loca en cubells, gàbies, carros o caixes. Durant l expedició pot aparèixer el risc de sobreesforç quan s hagi de treballar amb postures forçades sostingudes de braços, per exemple a l hora de fer esforços tant per empènyer els carros com per carregar-los i descarregar-los. En aquesta última etapa del procés es recomana adoptar alguna de les mesures següents: Quan sigui possible, utilitzar carros amb prestatges extraïbles. Assegurar que l esforç a l hora d empènyer o tirar dels carros no superi els 250 newtons 25,5 quilograms força (kgf) per iniciar el moviment o parar un carro, i els 100 newtons (10,2 kgf) per mantenir-lo en moviment. Per reduir l esforç es pot alleugerir el pes dels carros limitant la quantitat de roba que s hi ha de transportar, així com disposar de rodes adequades, tenir en compte la inclinació del terra o millorar el paviment, si aquest no es troba en bon estat. En cas que s utilitzin carros per traslladar la roba, l alçada de la roba neta ha de ser inferior a 1,40 m, perquè la roba no interfereixi en la visió del treballador. Cal fer un bon manteniment dels equips per assegurar que aquests continuen oferint les mateixes prestacions que quan es van adquirir.

10 10 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES Aspectes transversals A més de disposar d equips i mitjans mecànics adients per reduir els riscos derivats de la càrrega física, cal adoptar mesures relacionades amb l ordre als espais de treball i amb l organització del treball, per tal d evitar, entre d altres, la dispersió dels equips, les interferències en les zones de pas o la sobrecàrrega dels mateixos grups musculars. Per aquest motiu, es recomana: Distribuir els equips i elements del lloc de treball de manera que s evitin els desplaçaments innecessaris. La zona de rentatge i assecatge haurà de ser tan a prop com sigui possible de la zona de planxatge i plegatge. Delimitar les zones d emmagatzematge i les zones de pas per evitar interferències i per garantir que romanguin lliures de carros, gàbies o altres obstacles. Potenciar la rotació de les tasques entre els treballadors per evitar la sobrecàrrega de grups musculars concrets. Introduir 10 minuts de temps de recuperació dels músculs després de 50 minuts de treball en el cas de les tasques repetitives, com planxar o plegar. Considerar les circumstàncies particulars dels treballadors prèviament i durant la realització de la tasca. Proporcionar formació teòrica i pràctica als treballadors en funció dels riscos propis dels seus llocs de treball per tal d aconseguir la implantació de procediments correctes de treball i la utilització correcta dels equips.

11 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES 11 Condicions ambientals Cal garantir, amb els sistemes de climatització necessaris, que la temperatura de la bugaderia es trobi entre 14ºC i 25ºC i que la humitat relativa se situi entre el 30 i el 70%. En tot cas, l exposició a les condicions ambientals del lloc de treball no ha de suposar un risc per a la seguretat i salut dels treballadors i, tant com sigui possible, no ha de constituir una font d incomoditat. Normativa aplicable Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (BOE núm. 269, de 10 de novembre de 1995). Reial decret 486/1997, de 14 d abril, pel qual s estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball (BOE núm. 97, de 23 d abril de 1997). Reial decret 487/1997, de 14 d abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives a la manipulació manual de càrregues que comporti riscos, en particular dorsolumbars, per als treballadors (BOE núm. 97, de 23 d abril de 1997).

12 12 L ERGONOMIA A LES BUGADERIES Bibliografia i webgrafia UNE EN :2007. Seguretat de les màquines. Comportament físic de l ésser humà. Part 5: Avaluació del risc per manipulació repetitiva d alta freqüència. Madrid: AENOR, Norma UNE-EN :1998. Seguretat dels carretons de manutenció. Requisits elèctrics. Part 1: Requisits generals per a carretons alimentats per acumuladors elèctrics. Madrid: AENOR, INSTITUT DE BIOMECÀNICA DE VALÈNCIA. Manual para la prevención de riesgos ergonómicos y psicosociales en los centros de atención a personas en situación de dependencia publicacion/show_product/94/36 [Consulta: 10 de gener de 2013] INSTITUTO NACIONAL DE SEGURIDAD E HIGIE- NE EN EL TRABAJO (INSHT). Guia tècnica per a l avaluació i prevenció dels riscos relatius a la manipulació manual de càrregues. GuiasTecnicas/Ficheros/cargas.pdf [Consulta: 10 de gener de 2013] INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE ET DE SÉCURITÉ (INRS). Démarche de prévention des troubles musculosquelettiques dans une blanchisserie hospitalière NS 195, París: INSTITUT NATIONAL DE RECHERCE ET DE SÉCU- RITÉ (INRS), [Consulta: 10 de gener de 2013]

La ergonomía en las lavanderías. ı CAT ı CAST ı

La ergonomía en las lavanderías. ı CAT ı CAST ı La ergonomía en las lavanderías ı CAT ı CAST ı 2 LA ERGONOMÍA EN LAS LAVANDERÍAS Dirección General de Relaciones Laborales y Calidad en el Trabajo Subdirección General de Seguridad y Salud Laboral Sepúlveda,

Más detalles

ı CAT ı CAST ı Lipoatròfia semicircular

ı CAT ı CAST ı Lipoatròfia semicircular ı CAT ı CAST ı Lipoatròfia semicircular EDICIÓ Departament de Treball COORDINACIÓ DEL PROJECTE Jordi Martínez AUTORS Montserrat Macià Rafael Panadès COORDINACIÓ EDITORIAL Eva Masana DISSENY I MAQUETACIÓ

Más detalles

Treballs en espais confinats. ı CAT ı CAST ı

Treballs en espais confinats. ı CAT ı CAST ı Treballs en espais confinats ı CAT ı CAST ı 2 TREBALLS EN ESPAIS CONFINATS Direcció General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral Sepúlveda, 148-150

Más detalles

Identificació del perill ergonòmic per aixecament i transport manual de càrregues

Identificació del perill ergonòmic per aixecament i transport manual de càrregues Identificació del perill ergonòmic per aixecament i transport manual de càrregues Marqui amb una X la resposta a cadascuna de les següents condicions: Al lloc de treball hi ha alguna tasca en què: 1 S'han

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

Treball amb pantalles

Treball amb pantalles Treball amb pantalles A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat Treball amb pantalles És habitual l ús de pantalles de visualització de dades (PVD), especialment en tasques

Más detalles

Guia de contingut digital accessible

Guia de contingut digital accessible Guia de contingut digital accessible Guia per c onvertir documen ts OpenOffice W riter a PDF Editors Javier Gómez Arbonés Jordi L. Coiduras Autors Mireia Ribera, Afra Pascual, Marina Salse, Llúcia Masip,

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Reglamento de registro, evaluación y autorización de productos químicos (REACH) para usuarios intermedios. ı CAT ı CAST ı

Reglamento de registro, evaluación y autorización de productos químicos (REACH) para usuarios intermedios. ı CAT ı CAST ı Reglamento de registro, evaluación y autorización de productos químicos (REACH) para usuarios intermedios ı CAT ı CAST ı Dirección General de Relaciones Laborales y Calidad en el Trabajo Subdirección General

Más detalles

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés.

1- Tràmits de companyia: s anomena tràmits de companyia a aquelles actuacions que cal fer per donar d alta o modificar els contractes d accés. NOTA ACLARIDORA SOBRE LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER EFECTUAR ELS TRÀMITS ASSOCIATS A LES INSTAL LACIONS DE BAIXA TENSIÓ DAVANT DE LES EMPRESES DISTRIBUÏDORES ELÈCTRIQUES Aquesta nota sintetitza els criteris

Más detalles

Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura

Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura Comprovació i Instal lació de la màquina virtual de Java per a el correcte funcionament de l applet de signatura Índex 1. Introducció... 3 2. Comprovació... 3 Cas 1: Instal lació correcta... 3 Cas 2: Instal

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

111MAST Rehabilitació d instal lacions de maquinària. Barcelona, març de Ponent

111MAST Rehabilitació d instal lacions de maquinària. Barcelona, març de Ponent Rehabilitació d instal lacions de maquinària Barcelona, març de 2015 Ponent Alfons de Victoria Pou Enginyer Industrial Machinery & ATEX Safety and Training, S. L. Ex-Cap Seguretat Productes Generalitat

Más detalles

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012 Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris 1 d agost de 2012 Article 2: Definicions 1/2 Al efectes d aquest decret s enten per: Venda proximitat: venda de productes agroalimentaris

Más detalles

EQUIPS DE PROTECCIÓ INDIVIDUAL (EPI)

EQUIPS DE PROTECCIÓ INDIVIDUAL (EPI) Nom de l EPI: Màscara facial completa BRK 820 La màscara juntament amb els filtres per a gasos, vapors i de partícules ofereix protecció davant la inhalació de substancies tòxiques pel organisme. Han estat

Más detalles

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA

PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA PSQ CAT 21 COPSOQ (Versió 1.5) VERSIÓ CURTA Parts promotores implicades Subdirecció general de Seguretat i Salut laboral del Departament de treball. Centre de Seguretat i Salut laboral (Tècnics psicosocial).

Más detalles

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits.

Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Fem oli d oliva i en tenim excedent. És possible comercialitzar-lo? Requisits. Introducció Teniu oliveres i soleu elaborar oli amb què us abastiu. Però, els dubtes sorgeixen quan teniu excedents... Com

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya

Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Anàlisi dels costos de la sinistralitat laboral relacionada amb el trànsit a Catalunya Enric Rodà Sau Institut de Seguretat i Salut Laboral Departament d Empresa i Ocupació Mètode d anàlisi de costos Anàlisi

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014

ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ENQUESTES SATISFACCIÓ 2014 ÍNDEX 1.-Enquestes Satisfacció... pàg. 1 2.-Resultats de les enquestes... pàg. 1 2.1-Enquestes als usuaris... pàg. 1 2.2-Enquestes als familiars...

Más detalles

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10 Electricitat i electrònica Electrotècnia CFGM.IEA.M10/0.10 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i

Más detalles

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro

Dossier de reforç. Visitem la cotxera de metro Dossier de reforç Visitem la cotxera de metro Reforç 1 El continu anar i venir dels trens Cada dia, uns 120 trens, compostos per cinc cotxes cadascun, transporten més d un milió de persones pels més de

Más detalles

ı CAT ı CAST ı Los jóvenes y el derecho a la seguridad y la salud en el trabajo

ı CAT ı CAST ı Los jóvenes y el derecho a la seguridad y la salud en el trabajo ı CAT ı CAST ı Los jóvenes y el derecho a la seguridad y la salud en el trabajo Dirección General de Relaciones Laborales Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral Sepúlveda, 148-150 - 08011 Barcelona

Más detalles

Per tal d impartir els ensenyaments del sistema educatiu, la normativa corresponent determina els requisits mínims d espais.

Per tal d impartir els ensenyaments del sistema educatiu, la normativa corresponent determina els requisits mínims d espais. Resolució del Director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, per la qual es determina la superfície dels espais per impartir els cicles de formació professional bàsica

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016.

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. El passat 30 de gener, el Butlletí Oficial de l Estat, publicava l Ordre ESS/70/2016, de 29 de gener, per la que es desenvolupen les normes

Más detalles

Campanya de vacunació antigripal

Campanya de vacunació antigripal Campanya de vacunació antigripal 2016-2017 Barcelona, 21 d octubre de 2016 Departament de Salut La grip és un problema important de salut pública Malaltia infecciosa vírica molt contagiosa. La incidència

Más detalles

NORMATIVA URBANISTICA DE REFERENCIA

NORMATIVA URBANISTICA DE REFERENCIA CONDICIONS TÈCNIQUES I D EMPLAÇAMENT PER LA IMPLANTACIÓ EN UN EDIFICI EXISTENT D UN ESTABLIMENT D ÚS RESIDENCIAL PUBLIC (PENSIÓ) AL TERME MUNICIPAL DE BARCELONA. Definició ús residencial públic: Edifici

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles

PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN:

PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN: PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN: 84-8458-226-4 181 CAPÍTOL 10 SEGURETAT I SALUT 10.1. INTRODUCCIÓ 10.2. ÀMBIT D APLICACIÓ 10.3. PRINCIPIS DE L ACCIÓ PREVENTIVA

Más detalles

04.JUL.17. El bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d'aquest punt de trobada

04.JUL.17. El bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d'aquest punt de trobada 04.JUL.17 El bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d'aquest punt de trobada Normativa titulars establiments alimentaris Normativa General (àmbit europeu) - Reglament

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS:

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS: ENTRENADOR PERSONAL ENTRENADOR PERSONAL L ENTRENADOR PERSONAL ÉS UN PROFESSIONAL AMB FORMACIÓ PER A PREPARAR PLANS D ENTRENAMENT ESPECÍFICS ADAPTATS ALS OBJECTIUS, CONDICIONS, CARACTERÍSTIQUES I NECESSITATS

Más detalles

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA

--- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 5 --- PROPOSTES PER MILLORAR LA SITUACIÓ DEL CATALÀ AL FUTBOL CLUB BARCELONA 1 El català, llengua plenament oficial del club. Vetllar perquè la llengua catalana sigui en tots els àmbits la llengua realment

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

Instal lacions solars fotovoltaiques

Instal lacions solars fotovoltaiques Electricitat i electrònica Instal lacions solars fotovoltaiques CFGM.EE10.M06/0.09 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Instal lacions solars

Más detalles

APLICACIÓ DE LA METODOLOGIA LEAN A L AMBIT RESIDENCIAL

APLICACIÓ DE LA METODOLOGIA LEAN A L AMBIT RESIDENCIAL APLICACIÓ DE LA METODOLOGIA LEAN A L AMBIT RESIDENCIAL Cristina Guillermo Garcia i Maribel Uribe Aragón L Hospitalet de Llobregat, novembre del 2013 ELS NOSTRES VALORS: Qualitat professional, Equip, Desenvolupament

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012 INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/2011 21/12/2011 de DGEMSI Data: 24/05/2012 Instrucció de 6 abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial: Estableix els criteris per a la realització

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

RELACIONS DE L ERGONOMIA OBJECTIUS. Curs Coordinadors Prevenció de Riscos Laborals. Actuació en ergonomia

RELACIONS DE L ERGONOMIA OBJECTIUS. Curs Coordinadors Prevenció de Riscos Laborals. Actuació en ergonomia Curs Coordinadors Prevenció de Riscos Laborals Laura Zugasti Ramon Tècnica Superior en PRL. Generalitat de Catalunya. Dpt. d Educació. SSTT Maresme-Vallès Oriental laura.zugasti@gencat.cat Etimològicament:

Más detalles

ASPECTES A CONSIDERAR DE LA QUALITAT AMBIENTAL INTERIOR EN HOSPITALS AREAS DE RISC

ASPECTES A CONSIDERAR DE LA QUALITAT AMBIENTAL INTERIOR EN HOSPITALS AREAS DE RISC ASPECTES A CONSIDERAR DE LA QUALITAT AMBIENTAL INTERIOR AREAS DE RISC 8 d octubre de 2008 Cal conèixer a on es treballa Cal conéixer amb qui es treballa Cal conèixer amb que es treballa QUI PARTICIPA?

Más detalles

Informació sobre la targeta T-Família

Informació sobre la targeta T-Família TARGETA T-Família Informació sobre la targeta T-Família Taula de contingut Nova targeta T-Família... 3 Disseny... 4 Àmbit tarifari d aplicació... 4 Sistema d emissió... 5 Reglament d utilització de la

Más detalles

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6

Í N D E X. Cèdules Alta de sol licitud. N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 N. versió: 1.0. Pàg. 1 / 6 Í N D E X 1. FUNCIONALITAT...2 1.1 Alta de sol licitud...2 1.1.1 Introducció dades...2 1.1.2 Resultat del procés...4 N. versió: 1.0. Pàg. 2 / 6 1. FUNCIONALITAT 1.1 Alta de sol

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

i millorem el teu MOVIMENT.

i millorem el teu MOVIMENT. Cuidem la teva POSTURA i millorem el teu MOVIMENT. Que és la biomecànica? Una disciplina científica que unifica coneixements de física, ortopèdia, enginyeria, fisioteràpia, anatomia i fisiologia, per analitzar-ne

Más detalles

Procediment de neteja i manteniment d equipaments de gestió directa

Procediment de neteja i manteniment d equipaments de gestió directa A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1 Neteja i manteniment del coll d Estenalles. E.2 Neteja i manteniment de l oficina del parc a la Mata. E.4. Del seguiment

Más detalles

Potència. Rendiment La força que cal fer per aixecar un pes ve donada per l expressió: La potència d una màquina és la capacitatquetéperferun

Potència. Rendiment La força que cal fer per aixecar un pes ve donada per l expressió: La potència d una màquina és la capacitatquetéperferun Resol Fórmules Força Treball Potència Potència útil Rendiment La força que cal fer per aixecar un pes ve donada per l expressió: Eltreballqueesfaen portar una càrrega d unllocaunaltreve donada per l expressió:

Más detalles

Rètols d obres públiques. Programa d identificació visual de l Agència Catalana de l Aigua

Rètols d obres públiques. Programa d identificació visual de l Agència Catalana de l Aigua Rètols d obres públiques Programa d identificació visual de l Agència Catalana de l Aigua Índex 1.1 1.2 1.3 Introducció Logotips Colors i tipografia Exemples genèrics 2.1 2.2 Exemple genèric de rètols

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

BATERIA EUROFIT: Tapping test. Flexió del tronc asseguts

BATERIA EUROFIT: Tapping test. Flexió del tronc asseguts BATERIA EUROFIT: Aquests tests o proves serveixen per mesurar la condició física dels nois i noies, en funció d'unes taules establertes per a cada edat. Tapping test Per aquesta prova es necessari una

Más detalles

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si.

Definició L organigrama és la representació gràfica dels llocs de treball de l empresa i reflexa com es relacionen entre si. L ORGANIGRAMA Introducció A tota empresa és important concretar les tasques que realitzaran les persones que hi treballen, agrupar-les creant llocs de treball i relacionar aquests llocs adjudicant capacitats

Más detalles

La donació de llet materna, bàsica per ajudar els prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva mare

La donació de llet materna, bàsica per ajudar els prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva mare La donació de llet materna, bàsica per ajudar els prematurs extrems que no poden ser alletats per la seva mare El Banc de Llet Materna de Catalunya, del Banc de Sang i Teixits, recull la llet donada per

Más detalles

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre

ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre ORDRE FOM 2861/2012 de 13 de desembre (BOE núm. 5 de cinc de gener de 2013) per la qual es regula el control administratiu exigible per la realització de transport públic de mercaderies per carretera.

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 Ens plau informar-lo que en data 11 de febrer s ha publicat la Ordre ESS / 106/2017, de 9 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Treballar a Europa XARXA EURES

Treballar a Europa XARXA EURES Treballar a Europa XARXA EURES EURES - European Employment Services, xarxa de col laboració dels serveis públics d ocupació en l Espai Econòmic Europeu. Objectiu: facilitar la lliure circulació de treballadors.

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges.

El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. Introducció El correu brossa és l enviament massiu i intencionat de correus electrònics a persones que no volen rebre aquests missatges. A la Direcció General de Tecnologia i Comunicacions, s ha installat

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR

GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR GUIA CAPITALITZACIÓ DE L ATUR 0 Índex 1. Què és la capitalització de l atur? Pàg. 2 2. Requisits Pàg. 3 3. Com i qui pot beneficiar se? Pàg. 4 4. Tràmits i documentació per a la sol licitud Pàg. 6 5. Informació

Más detalles

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Condició Física La condició física està íntimament relacionada

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo

FORMACIÓ BONIFICADA. Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo FORMACIÓ BONIFICADA Gestió de las ajudes per a la formació en les empreses a traves de la Fundación Tripartita para la Formación en el Empleo Les empreses que cotitzen a la Seguretat Social per la contingència

Más detalles

Projecte Bicing Elèctric

Projecte Bicing Elèctric Projecte Bicing Elèctric 2015-2017 Unitat Bicing- Juny 2014 Índex. 1. Introducció 2. Les Magnituds operatives 3. Els principals eixos del projecte 4. Termini d'execució 5. El Model tarifari 6. El pressupost

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

Operacions administratives de recursos humans

Operacions administratives de recursos humans Administració i gestió Operacions administratives de recursos humans CFGM.GAD.M03/0.11 CFGM - Gestió administrativa Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent

La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent La formació professional en alternança i dual: aprendre treballant, treballar aprenent Centre educatiu Empresa aprenent Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament FP dual Què és l FP en alternança

Más detalles

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA

LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA LA UNIVERSITAT DE BARCELONA AUTÒNOMA I LA FACULTAT DE MEDICINA Presentació: L any 1933 la Universitat de Barcelona va aconseguir un règim especial d estructura i funcionament que li va permetre una autonomia

Más detalles

BQ LLICÈNCIA notícies generals campionats de promoció 3X3 cursos de formació Bàsquet Català

BQ LLICÈNCIA notícies generals campionats de promoció 3X3 cursos de formació Bàsquet Català BQ LLICÈNCIA BQ LLICÈNCIA és la nova aplicació oficial, totalment gratuïta, de la Federació Catalana de Basquetbol, amb la que podràs descarregar la teva llicència en el teu mòbil per disputar els partits,

Más detalles

JORNADA:LA PREVENCIÓN DE RIESGOS LABORALES TRAS LA LEY DE EMPRENDEDORES. AUTOGESTIÓN POR EL EMPRESARIO

JORNADA:LA PREVENCIÓN DE RIESGOS LABORALES TRAS LA LEY DE EMPRENDEDORES. AUTOGESTIÓN POR EL EMPRESARIO JORNADA:LA PREVENCIÓN DE RIESGOS LABORALES TRAS LA LEY DE EMPRENDEDORES. AUTOGESTIÓN POR EL EMPRESARIO Lunes, 16 de Diciembre de 2013 Mutua MAZ Barcelona Calle Tarragona, 110 08015 BARCELONA Plan General

Más detalles

Una mica d història. Al 1921 el pare Millán introdueix el bàsquet a Espanya, primer a l Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona)

Una mica d història. Al 1921 el pare Millán introdueix el bàsquet a Espanya, primer a l Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona) EL BÀSQUET Una mica d història Al 1891 el professor d educació física James Naismith inventa un joc al gimnàs perquè els seus alumnes de la universitat YMCA de Springfield poguessin fer esport els dies

Más detalles

Mantenimiento preventivo. ı CAT ı CAST ı

Mantenimiento preventivo. ı CAT ı CAST ı Mantenimiento preventivo ı CAT ı CAST ı 2 MANTENIMIENTO PREVENTIVO Dirección General de Relaciones Laborales y Calidad en el Trabajo Subdirección General de Seguridad y Salud Laboral Sepúlveda, 148-150

Más detalles

Aplicació de la taxa de l euro per recepta. Barcelona, 18 de juny de 2012

Aplicació de la taxa de l euro per recepta. Barcelona, 18 de juny de 2012 Aplicació de la taxa de l euro per recepta Barcelona, 18 de juny de 2012 Quina és la despesa de farmàcia del CatSalut? Durant el 2011 la despesa en receptes mèdiques finançades pel CatSalut ha estat de

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Protocol sindical davant la grip A. Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1

Protocol sindical davant la grip A.  Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 Protocol sindical davant la grip A www.ugt.cat Protocol sindical davant la Grip A UGT de Catalunya 1 La Grip A La grip A (H1N1) és una malaltia causada per un subtipus del virus de la grip. Actualment,

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

SERVEI DE CÀTERING PER A COL LECTIUS. Cuina solidària

SERVEI DE CÀTERING PER A COL LECTIUS. Cuina solidària SERVEI DE CÀTERING PER A COL LECTIUS Cuina solidària Tasta Restauració. Qui som? Tasta és un projecte de la Fundació Santa Teresa que promou la inserció laboral, la cohesió social i la cultura gastronòmica

Más detalles

circular de taula per a la construcció

circular de taula per a la construcció 1 Generalitat de Catalunya Departament de Treball i Indústria Direcció General de Relacions Laborals F U L L S D I N F O R M A C I Ó M O N O G R A F I E S circular de taula per a la construcció 21Serra

Más detalles

XARXA FERROVIÀRIA I PROJECTES PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PARTICULARS PEL SUBMINISTRAMENT I MUNTATGE D UN SISTEMA DE PESATGE FERROVIARI A MANRESA

XARXA FERROVIÀRIA I PROJECTES PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PARTICULARS PEL SUBMINISTRAMENT I MUNTATGE D UN SISTEMA DE PESATGE FERROVIARI A MANRESA XARXA FERROVIÀRIA I PROJECTES PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PARTICULARS PEL SUBMINISTRAMENT I MUNTATGE D UN SISTEMA DE PESATGE FERROVIARI A MANRESA Juliol 2015 XARXA FERROVIÀRIA I PROJECTES INDEX 1 -

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

Centre de Mediació. Dificultats en la convivència... Generalitat de Catalunya Departament de Justícia Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya

Centre de Mediació. Dificultats en la convivència... Generalitat de Catalunya Departament de Justícia Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya Centre de Mediació Dificultats en la convivència... Generalitat de Catalunya Departament de Justícia Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya tots hi guanyem De què parlem? De diàleg per facilitar

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLENCIA DE GÈNERE. Ara tenen un mòbil i Centres d atenció per defensar-les.

PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLENCIA DE GÈNERE. Ara tenen un mòbil i Centres d atenció per defensar-les. PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLENCIA DE GÈNERE Ara tenen un mòbil i Centres d atenció per defensar-les. PROGRAMA DE TELEASSISTÈNCIA MÒBIL PER A LES VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA

Más detalles