CURS D ENGINYERIA MUNICIPAL I DE L ADMINISTRACIÓ LOCAL

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CURS D ENGINYERIA MUNICIPAL I DE L ADMINISTRACIÓ LOCAL"

Transcripción

1 CURS D ENGINYERIA MUNICIPAL I DE L ADMINISTRACIÓ LOCAL (preparatori d oposicions i reciclatge) El enginyers tècnics industrials que treballen en les diferents administracions locals (ajuntaments, diputació, consells comarcals) desenvolupen una sèrie d activitats molt variades que van des de la gestió de llicències d activitats, el manteniment, o la redacció de projectes i direccions d obra, per citar uns exemples. És per això que en els temaris específics de les proves de selecció per accedir a l administració pública local són molt extensos i abracen totes les especialitats de l enginyeria industrial. OBJECTIU: Desenvolupar un temari complet basat en les bases de les proves d accés de les oposicions a l administració local (ajuntaments, diputació, consells comarcals) de l àmbit metropolità de Barcelona conjugant la part teòrica amb la pràctica. A QUI VA ADREÇAT: A enginyers tècnics industrial que vulguin accedir a l administració pública, en especial a l administració local. A enginyers tècnics municipals que vulguin fer un reciclatge i adaptació a les noves normatives. I també a aquells que volen tenir una visió panoràmica de la majoria dels àmbits d actuació d un enginyer tècnic industrial. CONTINGUT: En les classes es desenvoluparen els temes que són comuns a la majoria de temaris específics de les corporacions locals de l àmbit metropolità de Barcelona. Alhora es realitzaran supòsits pràctics dels diferents temes. DURADA: 66 Hores 22 Sessions de 3 hores PONENTS: Tècnics de l administració experts en els diversos temes. TEMARI: INTRODUCCIÓ ASPECTES BÀSIC S DE LA FUNCIÓ PÚBLICA BLOC I Urbanisme (5 temes) BLOC II Seguretat contra incendis (10 temes) BLOC III Prevenció i control ambiental (5 temes) BLOC IV Instal lacions elèctriques (9 temes) BLOC V Instal lacions tèrmiques i mecàniques (9 temes) BLOC VI El cicle de l aigua (5 temes) BLOC VII Aspectes ambientals (10 temes) BLOC VIII Acústica (5 temes) BLOC IX Gestió d obres, manteniment i altres (8 temes)

2 BLOC I Urbanisme (5 temes) I.1. Objecte i principis generals de l actuació urbanística. Òrgans urbanístics de la Generalitat. Decret 1/2004 de 26 de juliol I.2. El planejament general. Característiques. Pla general d ordenació urbanística. I.3. Classificació del sòl d acord amb el Pla General Metropolità. Sòl urbanitzable i no urbanitzable. Zones i sistemes I.4. Règim de regulació d usos en el PGM. Sòl urbanitzable i no urbanitzable. Zones, sistemes i règims transitoris. I.5. Classificació dels usos. Ús industrial. Definició de categories i situacions. BLOC II Seguretat contra incendis (9 temes + supòsit pràctic) II.1. El Codi Tècnic de l Edificació (CTE). Document Bàsic de Seguretat en cas d Incendi (DB-SI) SI-1 i SI-2 Propagació interior i exterior. II.2. CTE.DB-SI-3 Evacuació. II.3. CTE.DB-SI-4 Detecció, control i extinció del incendi. II.4. CTE.DB-SI-5 Intervenció dels bombers II.5. CTE.DB-SI-6 Resistència al foc de l estructura II.6. El Reglament d Instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) RD1942/1993 II.7. El Reglament de Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI) RD 314/2006 II.8. Norma MIE-APQ-001 sobre emmagatzemament d inflamables II.9 Llei 3/2010, de 18 de febrer, de prevenció i seguretat en matèria d incendis en establiments, activitats, infraestructures i edificis.

3 BLOC III Llicències Ambientals (3 temes) III.1. El Reglament d obres, activitats i serveis dels Ens Locals en allò que fa referència a les llicències d obres i activitats III.2. La Llei de Prevenció i Control Ambiental. Procediments, tràmits i annexes. III.3. Altres lleis i reglaments sectorials que afecten a la tramitació de llicències d activitats BLOC IV Instal lacions elèctriques i enllumenat (9 temes + supòsit pràctic) IV.1. El Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió (REBT) i les seves Instruccions Tècniques Complementàries (ITC) IV.2. El REBT i les seves ITC: Instal lacions interiors o receptores IV.3. El REBT i les seves ITC: Instal lacions elèctriques en locals de pública concurrència IV.4. El REBT i les seves ITC: Instal lacions elèctriques en locals de característiques especials, locals amb risc d incendi o explosió IV.5. El REBT i les seves ITC. Instal lacions elèctriques provisionals IV.6. Legalització d instal lacions elèctriques de Baixa Tensió. Tipus d instal lació, procés de legalització, tràmits. IV.7. Gestió de les instal lacions des del punt de vista de les inspeccions obligatòries efectuades per les EIC s. Tipus d instal lacions i inspeccions. Periodicitats. Recepció d actes. Esmena de defectes. Notificació d esmenes. IV.8. Enllumenat públic. Disseny i càlcul de xarxes d enllumenat públic. Estalvi energètic. IV.9. Llei 6/2001 de 31 de maig, d ordenació ambiental de l enllumenament per a la protecció del medi nocturn i Decret 82/2005, de 3 de maig, pel qual s aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 6/2001.Llei 6/2001.

4 BLOC V Instal lacions tèrmiques i de fluids (9 temes + supòsit pràctic) JORDI OLLÉ (per confirmar) V.1. El RD 1027/2007 pel que s aprova el Reglament d Instal lacions Tèrmiques en els Edificis (RITE) i les seves instruccions complementàries V.2. Exigències bàsiques d estalvi d energia. CTE Document Bàsic DB-HE 1 limitació de la demanda energètica V.3. Exigències bàsiques d estalvi d energia. CTE Document Bàsic DB-HE 4 contribució solar mínima d aigua calenta sanitària. V.4.Càlcul de la instal lació de climatització d un edifici municipal, de nova construcció o remodelació d un existent V.5. Condicions de seguretat per a plantes i instal lacions frigorífiques (cambres d alta i baixa temperatura, refrigerants, sistemes de condensació, instal lacions individuals i centralitzades, aire condicionat) V.6. RD 1905/1995: Reglament per a la distribució al detall de carburants i combustibles petrolífers en instal lacions de venda al públic. Instrucció tècnica complementaria MI-IP-04 sobre instal lacions fixes per a la distribució al detall de carburants i combustibles petrolífers en instal lacions de venda al públic. V.9. RD 919/2006 Reglamento técnico de distribución y utilización de combustibles gaseosos y sus instrucciones técnicas complementarias BLOC VI Aspectes ambientals (6 temes) Alba Agustí (confirmat) VI.1. El RD 9/2005 pel que s estableix la relació d activitats potencialment contaminants dels sòls i criteris i estàndards per a la declaració de sòls contaminats. VI.2. Contaminació atmosfèrica. Marc legal. Control de les emissions industrials. VI.3. El RD 2102/1996 sobre control d emissions de compostos orgànics volàtils (COV) resultants de l emmagatzematge i distribució de benzina des de les terminals a les estacions de servei. VI.4. Abocament d aigües residuals: autorització de connexió i abocament; prohibicions i limitacions, substàncies prohibides. VI.5. Disposicions legals en matèria de residus. Tipus de residus: sòlids urbans, industrials, de la construcció. Gestió dels residus. Abocadors. VI.6. Contaminació ambiental per ones electromagnètiques.

5 BLOC VII ACÚSTICA (6 temes) VII.1. Soroll i vibracions. Propagació, absorció i aïllament. VII.2. Contaminació acústica. Nivells d immissió i d emissió. Zones de sensibilitat acústica. Mapes de sensibilitat acústica. VII.3. La llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica. VII.4. Decret 176/2009, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, i se n'adapten els annexos VII.5. El RD 1367/2007 de desenvolupament de la ley 37/2003 del ruido. Prevenció i mesures correctores. VII.6. Document bàsic DB-HR de protecció en front el soroll del Codi Tècnic de la Construcció. BLOC VIII Cicle de l aigua (6 temes) VIII.1. Subministrament d aigua. Avaluació de necessitats. Captació. Xarxes de distribució i dipòsits. Disseny d instal lacions i càlculs. VIII.2. Evacuació d aigües residuals a través de les xarxes de clavegueram. Disseny d instal lacions i càlculs. VIII.3. Les Estacions Depuradores d Aigües Residuals (EDAR). Tipus i tractaments duts a terme. VIII.4.. Condicions d instal lacions per a piscines públiques d acord amb la normativa vigent. VIII.5. El cicle de l aigua. Criteris per a un ús racional de l aigua i mecanismes per al seu estalvi. VIII.6. Criteris sanitaris de la qualitat de l aigua de consum humà. Prevenció i control de la legionel losi.

6 BLOC IX Gestió d obres, manteniment i altres (8 temes + 1 supòsit pràctic) IX.1. L avantprojecte. El projecte d obres. Estructura del projecte. Plecs de clàusules administratives i prescripcions tècniques. IX.2. Organització, seguiment i control de la execució de projectes. El replanteig. La direcció d obra. Certificacions. Modificacions d obra, projectes reformats i revisió de preus. La recepció i la liquidació de les obres. IX.3. Estudis de seguretat i salut. Concepte i continguts. El pla de seguretat i salut. IX.4. El manteniment d edificis i instal lacions. Plans de manteniment preventiu. Continguts i desenvolupament. IX.5. Codi de accessibilitat de Catalunya. Llei 20/1991 de promoció de l accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques. Decret 135/1995 IX.6. Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives IX.7. L ús de garatges i aparcaments. Condicions constructives d acord amb les ordenances metropolitanes. Condicions de ventilació, de la instal lació elèctrica, de protecció contra incendis. IX.8. Energies renovables. Energia eòlica. Energia solar tèrmica i fotovoltaica. Energia geotèrmica. La biomasa. Aplicacions i realitzacions.

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris Taula de s i inspeccions obligatoris Electricitat alta tensió (> 1.000 V) Gasos Liquats del Petroli (GLP) Dipòsits Ampolles Legionel la Dipòsits de productes químics desinfecció vas A partir de 1000 l

Más detalles

LLICÈNCIES AMBIENTALS MUNICIPALS

LLICÈNCIES AMBIENTALS MUNICIPALS LLICÈNCIES AMBIENTALS MUNICIPALS ESQUEMA DE LA PRESENTACIÓ Necessitat de la llicència municipal Breu introducció històrica Marc normatiu Tipus d autorització municipal Llicència ambiental Règim de comunicació

Más detalles

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris

Taula de manteniments i inspeccions obligatoris Taula de s i inspeccions obligatoris (mantenidor autoritzat) Inspecció periòdica Electricitat baixa tensió Locals de pública concurrència Electricitat alta tensió (> 1.000 V) 3 anys Gasos Liquats del Petroli

Más detalles

GUIÓ DE CONTINGUTS PROJECTES D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES

GUIÓ DE CONTINGUTS PROJECTES D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES GUIÓ DE CONTINGUTS PROJECTES D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES Actualitzats segons la Norma UNE 157001/2002 INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES I. INTRODUCCIÓ El present document és una proposta dels continguts

Más detalles

NORMATIVA TÉCNICA DE URBANIZACIÓN

NORMATIVA TÉCNICA DE URBANIZACIÓN NORMATIVA TÉCNICA DE URBANIZACIÓN GENERAL Decret Legislatiu 1/2005 Text refós de la Llei d urbanisme (DOGC núm. 4436 de 26/07/2005) Reial Decret 314/2006 Codi Tècnic de la Edificació DB SI 5 Seguretat

Más detalles

La nova directiva d emissions industrials El rol dels BREF en relació als límits d emissió de les autoritzacions ambientals

La nova directiva d emissions industrials El rol dels BREF en relació als límits d emissió de les autoritzacions ambientals La nova directiva d emissions industrials El rol dels en relació als límits d emissió Col legi Oficial d Enginyers Industrials Barcelona 25.01.2010 PER QUÈ REVISAR LA DIRECTIVA IPPC? La directiva IPPC

Más detalles

LOGO LLEI PCAA. Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona

LOGO LLEI PCAA. Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona LOGO LLEI PCAA Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona Index 1 - MARC NORMATIU BÀSIC 2 - FONAMENTS DE LA LLEI 3/1998 3 ADEQUACIONS/INCORPORACIONS 4 PRINCIPALS INNOVACIONS 5 ELS NOUS ANNEXOS 1- MARC

Más detalles

Verificació i control d activitats comunicades

Verificació i control d activitats comunicades Verificació i control d activitats comunicades! Ajuntament Sant Celoni Anna Comella Munmany Advocada! Diputació de Barcelona - Maig 2014 Art. 84ter LBRL (redacció donada per la Ley 2/2011, de Economia

Más detalles

Llistat Normatiu. MATÈRIA ORÍGEN RANG NÚM / ANY DATA TÍTOL Régimen jurídico de las administraciones públicas y del procedimiento

Llistat Normatiu. MATÈRIA ORÍGEN RANG NÚM / ANY DATA TÍTOL Régimen jurídico de las administraciones públicas y del procedimiento Llistat Normatiu Nota: el present document conté un llistat no exhaustiu sinó merament orientatiu de la normativa que de forma directa o subsidiària te una major incidència en l'activitat de CIMALSA i

Más detalles

Normativa tècnica general d Edificació

Normativa tècnica general d Edificació Normativa tècnica general d Edificació juliol 2014 El Decret 462/1971 del Ministerio de la Vivienda (BOE: 24/3/71): "Normas sobre redacción de proyectos y dirección de obras de edificación", estableix

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

SOAP. Sistema Municipal d Ordenació de l Autoprotecció. 4 d octubre de 2016

SOAP. Sistema Municipal d Ordenació de l Autoprotecció. 4 d octubre de 2016 SOAP Sistema Municipal d Ordenació de l Autoprotecció 4 d octubre de 2016 01 OBJECTIUS DE LA REDACCIÓ DEL SOAP Donar resposta a les necessitats d autoprotecció dels actes a via pública Simplificar la tramitació

Más detalles

CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC

CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC Jordi Catà Contreras Tècnic del Servei de Gestió del Risc i Planificació Direcció General de Protecció Civil Barcelona, 3 de juny de 2016...hi ha conflictes

Más detalles

L experiència de Sant Cugat en la redacció del PLA LOCAL D ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC. Gemma López Cap de Secció de Qualitat i Planificació Ambiental

L experiència de Sant Cugat en la redacció del PLA LOCAL D ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC. Gemma López Cap de Secció de Qualitat i Planificació Ambiental L experiència de Sant Cugat en la redacció del PLA LOCAL D ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC Gemma López Cap de Secció de Qualitat i Planificació Ambiental Pàgina 1 El Pla Local de Canvi Climàtic de Sant Cugat

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014

CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014 CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014 A CONTINUACIÓ TROBARAN INFORMACIÓ SOBRE ELS CURSOS PROGRAMATS PER A AQUEST 2n QUATRIMESTRE DE 2014 (FINS EL MES DE JULIOL) 20 de maig de 2014: NOVA EDICIÓ! CURS

Más detalles

Escola Tècnica Professional del Clot

Escola Tècnica Professional del Clot Ensenyaments Professionals La Formació Normalitzada a través del Carnet Professional Família Professional de Manteniment i Serveis a la Producció Departament de Programes Formació-Treball Activitats del

Más detalles

Codi bàsic de funció pública de Catalunya

Codi bàsic de funció pública de Catalunya Codi bàsic de funció pública de Catalunya Barcelona, 1999 _ Generalitat de Catalunya Departament de la Presidència Secretaria General d'administració i Funció Pública Escola d'administració Pública de

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA JURÍDICA

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA JURÍDICA CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA JURÍDICA ÀMBIT JURÍDIC 1. Assistència de Secretaria Intervenció: Activitat pròpia de les funcions de secretaria intervenció com a titulars en places exemptes. Assistència

Más detalles

MODEL - SOL LICITUD DE TRANSMISSIÓ DE LLICÈNCIA

MODEL - SOL LICITUD DE TRANSMISSIÓ DE LLICÈNCIA MODEL - SOL LICITUD DE TRANSMISSIÓ DE LLICÈNCIA 1. DADES DEL TRANSMITENT I TITULAR ACTUAL DE L ACTIVITAT Dades del titular: Representant: Adreça de notificacions: Adreça Telèfon Fax E-mail 2. DADES DE

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Actualització del registre d expedients d activitats municipals.

CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Actualització del registre d expedients d activitats municipals. CATÀLEG DE SERVEIS DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA ÀMBIT DE MEDI AMBIENT I SALUT PÚBLICA 1. Actualització del registre d expedients d activitats municipals. Entrada en el registre informàtic de les dades de

Más detalles

PROPOSTA D UN MANUAL D AUTOPROTECCIÓ PER A SISTEMES DE SANEJAMENT

PROPOSTA D UN MANUAL D AUTOPROTECCIÓ PER A SISTEMES DE SANEJAMENT II JORNADES TÈCNIQUES DE GESTIÓ D EDAR s. ACA. PROPOSTA D UN MANUAL D AUTOPROTECCIÓ PER A SISTEMES DE SANEJAMENT MERCÈ RIUS - JAUME FORNES i JOSEP ENRIC DOMINGO DEPT. DE HIDRÀULICA PAYMACOTAS, S.A.U. ECA,

Más detalles

GUIONS DE CONTINGUTS DE PROJECTES D INSTAL LACIONS PETROLÍFERES

GUIONS DE CONTINGUTS DE PROJECTES D INSTAL LACIONS PETROLÍFERES Octubre 2004 1. INTRODUCCIÓ 4 2. INSTAL LACIONS D EMMAGATZEMATGE DE CARBURANTS I COMBUSTIBLES PER AL SEU CONSUM A LA MATEIXA INSTAL LACIÓ 5 2.1. Objecte... 5 2.2. Àmbit d aplicació de la instal lació /

Más detalles

Instrucció tècnica de prevenció i control de les emissions en instal lacions de combustió de biomassa

Instrucció tècnica de prevenció i control de les emissions en instal lacions de combustió de biomassa Jornada tècnica control d emissions en combustió de biomassa Instrucció tècnica de prevenció i control de les emissions en instal lacions de combustió de biomassa Sant Cugat del Vallès 14 de desembre de

Más detalles

Dr. Josep Ramon Barberà i Gomis Universitat Pompeu Fabra - Barcelona

Dr. Josep Ramon Barberà i Gomis Universitat Pompeu Fabra - Barcelona LLEI 16/2015, del 21 de juliol, de simplificació de l activitat administrativa de l Administració de la Generalitat i dels governs locals de Catalunya i d impuls de l activitat econòmica. Dr. Josep Ramon

Más detalles

Clúster d Eficiència Energètica del Baix Llobregat

Clúster d Eficiència Energètica del Baix Llobregat Maig 2014 ÍNDEX Descripció de marca Introducció Per què neix? Com actuem? Quins són els principals valors i missió? SENSIBILITAT PROFESSIONALITAT ESTRATÈGIA RESPONSABILITAT EFICIÈNCIA RESULTATS Carta de

Más detalles

CONVOCATORIA DE CURSOS 3r QUATRIMESTRE 2014

CONVOCATORIA DE CURSOS 3r QUATRIMESTRE 2014 CONVOCATORIA DE CURSOS 3r QUATRIMESTRE 2014 A CONTINUACIÓ TROBARAN INFORMACIÓ SOBRE ELS CURSOS PROGRAMATS PER A AQUEST 3r i DARRER QUATRIMESTRE DE 2014 11 de novembre de 2014 (Barcelona): CURS DE LEGISLACIÓ

Más detalles

NORMATIVA URBANISTICA DE REFERENCIA

NORMATIVA URBANISTICA DE REFERENCIA CONDICIONS TÈCNIQUES I D EMPLAÇAMENT PER LA IMPLANTACIÓ EN UN EDIFICI EXISTENT D UN ESTABLIMENT D ÚS RESIDENCIAL PUBLIC (PENSIÓ) AL TERME MUNICIPAL DE BARCELONA. Definició ús residencial públic: Edifici

Más detalles

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER A SOL LICITAR UN PERMÍS D ACTIVITATS

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER A SOL LICITAR UN PERMÍS D ACTIVITATS DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER A SOL LICITAR UN PERMÍS D ACTIVITATS Instància degudament emplenada. Sol licitud paral lela de llicència municipal d obres per adequació del local. Sol licitud de compatibilitat

Más detalles

PREVENCIÓ I VALORITZACIÓ DE RESIDUS AMB LES MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES. Barcelona, 7 de novembre de 2014

PREVENCIÓ I VALORITZACIÓ DE RESIDUS AMB LES MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES. Barcelona, 7 de novembre de 2014 PREVENCIÓ I VALORITZACIÓ DE RESIDUS AMB LES MILLORS TÈCNIQUES DISPONIBLES Barcelona, 7 de novembre de 2014 Concepte de MTD LA FASE MÉS EFICAÇ I AVANÇADA DE DESENVOLUPAMENT DE LES ACTIVITATS I DE LES SEVES

Más detalles

El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades

El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades El paper de les EC s en la realització d Inspeccions Ambientals Integrades Rodrigo Radovan - Global Business Development Manager Industrial Services TÜV Rheinland International Foment del Treball Nacional

Más detalles

La normativa i la regulació dels abocaments. Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres

La normativa i la regulació dels abocaments. Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres La normativa i la regulació dels abocaments Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres Departament d Autoritzacions d Abocaments Dimecres, 14 d abril de 2010 1 Què és un abocament

Más detalles

1.- INTRODUCCIÓ 2.- OBJECTIU 3.- ABAST 4.- COMPETÈNCIES. MANUAL DE GESTIÓ DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS UdL CAPÍTOL 09: Procediments PRLS

1.- INTRODUCCIÓ 2.- OBJECTIU 3.- ABAST 4.- COMPETÈNCIES. MANUAL DE GESTIÓ DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS UdL CAPÍTOL 09: Procediments PRLS Procediment PRL 0: LEGIONEL LA Ref:PPRL-0 Edició: a Data: maig 006 Pàg. de.- INTRODUCCIÓ Els bacteris del gènere Legionel la es troben de forma natural en aigües superficials i aqüífers subterranis. Des

Más detalles

octubre La sostenibilitat com a instrument de competitivitat empresarial Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya

octubre La sostenibilitat com a instrument de competitivitat empresarial Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya 27 28 octubre Anna Esteve i Traveset Direcció General de Qualitat Ambiental. Generalitat de Catalunya AMBIENTALITZACIÓ DE LES COMPRES CONTRACTACIÓ PÚBLICA La contractació pública és el mecanisme pel qual

Más detalles

El distintiu Cel nocturn de qualitat. Suport a la prevenció de la contaminació lumínica. Barcelona,

El distintiu Cel nocturn de qualitat. Suport a la prevenció de la contaminació lumínica. Barcelona, El distintiu Cel nocturn de qualitat. Suport a la prevenció de la contaminació lumínica. Barcelona, 01.06.17 Marc normatiu Llei 6/2001, de 31 de maig, d ordenació ambiental de l enllumenament per a la

Más detalles

La certificació Starlight com a eina de desenvolupament turístic. Boí,

La certificació Starlight com a eina de desenvolupament turístic. Boí, La certificació Starlight com a eina de desenvolupament turístic. Boí, 12.06.17 Requeriments tècnics per a les instal lacions d enllumenat per a esdevenir Punt de Referència a Catalunya Situació general

Más detalles

V. NORMES URBANÍSTIQUES DEL PLA GENERAL D ORDENACIÓ MUNICIPAL D ARENYS DE MUNT. TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS Pàgina

V. NORMES URBANÍSTIQUES DEL PLA GENERAL D ORDENACIÓ MUNICIPAL D ARENYS DE MUNT. TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS Pàgina V. NORMES URBANÍSTIQUES DEL PLA GENERAL D ORDENACIÓ MUNICIPAL D ARENYS DE MUNT TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS Pàgina CAPÍTOL 1. NATURALESA, CONTINGUT I VIGÈNCIA DEL PLA Art. 1. Àmbit temporal i objecte

Más detalles

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme

APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme APLICATIU DE GESTIÓ D INFORMACIÓ D ACTIVITATS (GIA) Oficina d Activitats i Urbanisme GIA: principals característiques El Gestor d'informació d'activitats (GIA) és un aplicatiu informàtic amb tecnologia

Más detalles

PROJECTES D OBRES Informe d Idoneïtat Tècnica de Barcelona

PROJECTES D OBRES Informe d Idoneïtat Tècnica de Barcelona 21 de Novembre de 2011 CONFERÈNCIA David Jiménez Serveis Tècnics CETIB Ordenança Reguladora dels Procediments d Intervenció Municipal en les Obres (ORPIMO) (va entrar en vigor l 1 d Octubre de 2011) Què

Más detalles

Marc legal de la legionel la

Marc legal de la legionel la Marc legal de la legionel la Departament de Sanitat i Seguretat Social I Congrés Egarenc Legionel la avui: gestio de la prevenció Annabel Pedrol i Carol. Marc legal de la legionel la Aigües consum públic

Más detalles

NORMATIVA SOBRE REDACCIÓ DE PROJECTES I DIRECCIÓ D OBRES

NORMATIVA SOBRE REDACCIÓ DE PROJECTES I DIRECCIÓ D OBRES NORMATIVA SOBRE REDACCIÓ DE PROJECTES I DIRECCIÓ D OBRES LEY DE ORDENACIÓN DE LA EDIFICACIÓN Pressupostos generals de l Estat per a l any 2003. Art. 105. Modificació de la Llei 38/1999, Llei d Ordenació

Más detalles

Nou Reglament d instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) Aspectes destacats

Nou Reglament d instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) Aspectes destacats Nou Reglament d instal lacions de protecció contra incendis (RIPCI) Eduard Carrera i Ferrando Secció d Aparells a pressió Subdirecció general de Seguretat Industrial Direcció general d Energia, Mines i

Más detalles

La tranquil litat de confiar en nosaltres

La tranquil litat de confiar en nosaltres La tranquil litat de confiar en nosaltres la diferència és sentir-se protegit IMSEL és una empresa especialitzada en aportar solucions professionals en matèria de seguretat a/per empreses, des de 1996.

Más detalles

ANUNCIS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

ANUNCIS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA 1/1 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya Núm. 6693-26.8.2014 CVE-DOGC-A-14213072-2014 ANUNCIS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA DEPARTAMENT D'INTERIOR EDICTE d 1 d agost de 2014, pel qual se sotmet

Más detalles

CERTIFICAT GRUP SOLER OHSAS 18001:2007. conforme amb la norma: aplicable a: Data certificat inicial: 17/11/2009

CERTIFICAT GRUP SOLER OHSAS 18001:2007. conforme amb la norma: aplicable a: Data certificat inicial: 17/11/2009 CERTIFICAT Certifica el sistema de seguretat i salut al treball de l organització GRUP SOLER conforme amb la norma: OHSAS 18001:2007 aplicable a: Conservació i manteniment integral d edificis i infraestructures

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Aixecament de l estat actual d edificacions de titularitat municipal.

CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA. 1. Aixecament de l estat actual d edificacions de titularitat municipal. CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA ÀMBIT D ARQUITECTURA 1. Aixecament de l estat actual d edificacions de titularitat municipal. Consta dels plànols necessaris per reflectir l

Más detalles

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012

INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/ /12/2011 de DGEMSI. Data: 24/05/2012 INSTRUCCIÓ 06/04/2011 i 5/2011 21/12/2011 de DGEMSI Data: 24/05/2012 Instrucció de 6 abril de 2011 de la Direcció General d Energia, Mines i Seguretat Industrial: Estableix els criteris per a la realització

Más detalles

1.- INSTAL LACIONS D EMMAGATZEMATGE DE GLP PER AL SUBMINISTAMENT D INSTAL LACIONS RECEPTORES...1

1.- INSTAL LACIONS D EMMAGATZEMATGE DE GLP PER AL SUBMINISTAMENT D INSTAL LACIONS RECEPTORES...1 ÍNDEX 1.- INSTAL LACIONS D EMMAGATZEMATGE DE GLP PER AL SUBMINISTAMENT D INSTAL LACIONS RECEPTORES...1 2.- INSTAL LACIONS RECEPTORES DE GASOS COMBUSTIBLES...5 1. INSTAL LACIONS D EMMAGATZEMATGE DE GLP

Más detalles

PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ PER A LA SOL LICITUD DE LES SUBVENCIONS. Alta de l expedient: OBTENCIÓ DE L INFORME D IDONEÏTAT

PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ PER A LA SOL LICITUD DE LES SUBVENCIONS. Alta de l expedient: OBTENCIÓ DE L INFORME D IDONEÏTAT PROCEDIMENT DE TRAMITACIÓ PER A LA SOL LICITUD DE LES SUBVENCIONS Alta de l expedient: OBTENCIÓ DE L Procediment que cal seguir per a la tramitació de tot l expedient ALTA DE L EXPEDIENT 1 OBTENCIÓ DOCUMENTACIÓ

Más detalles

Normativa per a la instal lació d un Bar-Restaurant

Normativa per a la instal lació d un Bar-Restaurant Bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d aquest punt de trobada Normativa per a la instal lació d un Bar-Restaurant Esther Morancho Responsable Tècnica Of. Activitats

Más detalles

Bibliografia Naphtech 13. BIBLIOGRAFIA

Bibliografia Naphtech 13. BIBLIOGRAFIA 13. BIBLIOGRAFIA 1 ÍNDEX 13.1 Llibres... 3 13.2 Normativa... 4 13.2.1 Legislació general... 4 13.2.2 Prevenció d incendis... 4 13.2.3 Instal lacions elèctriques... 5 13.2.4 Maquinària... 5 13.2.5 Equips

Más detalles

LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA).

LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA). LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA). Aprovada pel plenari del consell Municipal de l abril de 2001. Publicada a maig de 2001.

Más detalles

Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya

Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya 2015-2020 Àmbit d aplicació Superfície d espais amb figures de protecció a Catalunya 960.102 ha terrestres protegides, de les quals

Más detalles

Possibilitats d implementació de l autoconsum als edificis

Possibilitats d implementació de l autoconsum als edificis Associació de Professionals de les Energies Renovables de Catalunya Jornada tècnica Com estalviar en la factura energètica municipal Badalona, 25 d octubre de 2013 Possibilitats d implementació de l autoconsum

Más detalles

Desplegament del Pla Cartogràfic de Catalunya i la directiva INSPIRE IMPLICACIONS PEL MÓN LOCAL

Desplegament del Pla Cartogràfic de Catalunya i la directiva INSPIRE IMPLICACIONS PEL MÓN LOCAL V Jornada Xarxa Local SITMUN 2016 / 27 de maig Desplegament del Pla Cartogràfic de Catalunya i la directiva INSPIRE IMPLICACIONS PEL MÓN LOCAL Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local ÀREA DE TERRITORI

Más detalles

Anunci d aprovació de les bases i la convocatòria per a la creació d una borsa de treball

Anunci d aprovació de les bases i la convocatòria per a la creació d una borsa de treball Pàg. 24 Núm. 5224 AJUNTAMENT DE CALONGE Recursos Humans Anunci d aprovació de les bases i la convocatòria per a la creació d una borsa de treball Expedient: 2017/2538 Assumpte: BASES ESPECÍFIQUES QUE REGIRAN

Más detalles

Ciència i Tecnologia del Medi Ambient

Ciència i Tecnologia del Medi Ambient Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 758 - EPC - Departament d'enginyeria

Más detalles

LIG - Legislació Industrial i Gestió Integrada

LIG - Legislació Industrial i Gestió Integrada Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada 717 - EGE - Departament d'expressió Gràfica

Más detalles

BUTLLETÍ OFICIAL. VIII legislatura. Número 733. Vuitè període. Dilluns, 7 de juny de 2010

BUTLLETÍ OFICIAL. VIII legislatura. Número 733. Vuitè període. Dilluns, 7 de juny de 2010 BUTLLETÍ OFICIAL DEL PARLAMENT DE CATALUN YA VIII legislatura Vuitè període Número 733 Dilluns, 7 de juny de 2010 S U M A R I 3. 3.10. Procediments que es clouen amb l adopció de resolucions Procediments

Más detalles

Oficina per a la Prevenció de la Contaminació Acústica. Maite Majó i Torrent,

Oficina per a la Prevenció de la Contaminació Acústica. Maite Majó i Torrent, Decret 176/2009, de 10 de novembre, pel qual s aprova el Reglament de la Llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica, se n adapten els annexos Direcció General de Qualitat Ambiental Departament

Más detalles

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10

Electrotècnia. CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques. Electricitat i electrònica CFGM.IEA.M10/0.10 Electricitat i electrònica Electrotècnia CFGM.IEA.M10/0.10 CFGM - Instal lacions elèctriques i automàtiques Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i

Más detalles

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha resolt, en data 31 de juliol de 2015, l assumpte que s indica a continuació:

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha resolt, en data 31 de juliol de 2015, l assumpte que s indica a continuació: 1/6 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya DISPOSICIONS DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT EDICTE de 28 d'octubre de 2015, sobre una resolució referent al municipi de Ripoll. Exp.: 2015/056024/G

Más detalles

Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis. Atenció telefònica i comunicació. Mapes de coneixement

Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis. Atenció telefònica i comunicació. Mapes de coneixement Competències qualitatives a l atenció a la ciutadania Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis Ètica de servei públic Eficiència lectora Atenció telefònica i comunicació La imatge

Más detalles

Programa d impuls a la generació d energia solar a Barcelona. L increment de la generació energètica renovable i local

Programa d impuls a la generació d energia solar a Barcelona. L increment de la generació energètica renovable i local Programa d impuls a la generació d energia solar a Barcelona L increment de la generació energètica renovable i local 1 01 Generació d energia 2 Generació d energia Objectiu L Ajuntament de Barcelona té

Más detalles

MEMÒRIA D ACTIVITATS DE RÈGIM D US:

MEMÒRIA D ACTIVITATS DE RÈGIM D US: MEMÒRIA D ACTIVITATS DE RÈGIM D US: TITULAR: EMPLAÇAMENT: Pàgina 1 de 7 MEMÒRIA 1.- ANTECEDENTS Nova activitat Activitat existent, canvi de titular Activitat existent, canvi d ús Activitat existent, canvi

Más detalles

TALLER D ENGINYERIA AMBIENTAL, SL Introducció

TALLER D ENGINYERIA AMBIENTAL, SL Introducció PART 0 INTRODUCCIÓ TALLER D ENGINYERIA AMBIENTAL, SL Introducció ÍNDEX 1. OBJECTE DE L ESTUDI... 3 2. CRITERIS PER A L ELABORACIÓ DE L EIA... 3 2.1. Legislació vigent... 3 3. METODOLOGIA PER A L ELABORACIÓ

Más detalles

ORDENACIÓ DE L ESPAI I L ACCÉS A ESTACIONS D AUTOBUSOS

ORDENACIÓ DE L ESPAI I L ACCÉS A ESTACIONS D AUTOBUSOS ORDENACIÓ DE L ESPAI I L ACCÉS A ESTACIONS D AUTOBUSOS Juny de 2013 IX Jornada tècnica de mobilitat local: Espai viari i autobús 1 INDEX 1. Les estacions d autobusos de la Generalitat de Catalunya 2. Estacions

Más detalles

a) Xarxa urbana de distribució de FRED i CALOR (energia tèrmica) que aprofita l energia sobrant d'infraestructures ambientals existents en la

a) Xarxa urbana de distribució de FRED i CALOR (energia tèrmica) que aprofita l energia sobrant d'infraestructures ambientals existents en la 1.- MESSA: Qui és? Empresa privada de titularitat mixta constituïda per: Seu social Aigües de Mataró 48,9% 51,1% Constitució 13 d octubre de 2001 OBJECTE SOCIAL: a) Xarxa urbana de distribució de FRED

Más detalles

PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN:

PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN: PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN: 84-8458-226-4 181 CAPÍTOL 10 SEGURETAT I SALUT 10.1. INTRODUCCIÓ 10.2. ÀMBIT D APLICACIÓ 10.3. PRINCIPIS DE L ACCIÓ PREVENTIVA

Más detalles

S'haurà de complir, si és necessari, la següent normativa d'obligat compliment:

S'haurà de complir, si és necessari, la següent normativa d'obligat compliment: 4.1 RELACIÓ DE LA NORMATIVA S'haurà de complir, si és necessari, la següent normativa d'obligat compliment: Àmbit general: Ley de Ordenación de la Edificación. Ley 38/1999 (BOE: 06/11/99), modificación:

Más detalles

Compri reciclat. Compres Públiques Ambientalment Correctes

Compri reciclat. Compres Públiques Ambientalment Correctes Compri reciclat Compres Públiques Ambientalment Correctes El Govern de la Generalitat de Catalunya, amb l objectiu d impulsar el reciclatge de residus a Catalunya, crea el Centre Català del Reciclatge

Más detalles

GUIA PER A L ELABORACIÓ DE PLANS DE VERIFICACIÓ D ACTIVITATS COMUNICADES

GUIA PER A L ELABORACIÓ DE PLANS DE VERIFICACIÓ D ACTIVITATS COMUNICADES GUIA PER A L ELABORACIÓ DE PLANS DE VERIFICACIÓ D ACTIVITATS COMUNICADES Oficina d Activitats i Urbanisme Any 2014 Índex Per què és necessari un pla de verificacions d activitats comunicades? Contingut

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme Direcció General d Energia i Mines

Generalitat de Catalunya Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme Direcció General d Energia i Mines INSTRUCCIÓ 7/2003 DE 9 DE SETEMBRE DE LA DIRECCIÓ GENERAL D ENERGIA I MINES SOBRE PROCEDIMENT ADMINISTRATIU PER A L APLICACIÓ DEL REGLAMENT ELECTROTÈCNIC PER A BAIXA TENSIÓ. La disposició final tercera

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

CONSORCI SANITARI DE L ANOIA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

CONSORCI SANITARI DE L ANOIA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA CONSORCI SANITARI DE L ANOIA EFICIÈNCIA ENERGÈTICA 2007-2015 Qui s encarrega de l eficiència energètica? En primer lloc, què és l eficiència energètica (ee)?: La ee es una práctica que tiene como objeto

Más detalles

MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET

MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET IMPRÈS-Q-423-T-11-ET 6-Març-17 4.2.3 CONTROL DE DOCUMENTS GESTIÓ DEL DOCUMENT Realitzat per: isat per: Aprovat per: Nom i cognom Jordi Flavià Jordi Flavià Olga

Más detalles

La normativa, documentació i inspeccions periòdiques que han de tenir les indústries, a les instal lacions afectades per la reglamentació vigent.

La normativa, documentació i inspeccions periòdiques que han de tenir les indústries, a les instal lacions afectades per la reglamentació vigent. [DOSSIER INFORMATIU] La normativa, documentació i inspeccions periòdiques que han de tenir les indústries, a les instal lacions afectades per la reglamentació vigent. INTRODUCCIÓ Hem redactat aquest dossier

Más detalles

Eines per al reconeixement del turisme sostenible: EMAS, Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental. Barcelona, 7 d abril de 2011

Eines per al reconeixement del turisme sostenible: EMAS, Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental. Barcelona, 7 d abril de 2011 Eines per al reconeixement del turisme sostenible: EMAS, Ecolabel i Distintiu de garantia de qualitat ambiental Barcelona, 7 d abril de 2011 Sistemes voluntaris de turisme sostenible Més de 50 certificacions

Más detalles

GUIONS DE CONTINGUTS DE PROJECTES D INSTAL LACIONS ELÈCTRIQUES EN AT i EN BT

GUIONS DE CONTINGUTS DE PROJECTES D INSTAL LACIONS ELÈCTRIQUES EN AT i EN BT GUIONS DE CONTINGUTS DE PROJECTES D INSTAL LACIONS ELÈCTRIQUES EN AT i EN BT 1. INTRODUCCIÓ...4 2. INSTAL LACIONS ELÈCTRIQUES PER A CENTRALS ELÈCTRIQUES, SUBESTACIONS I CENTRES DE TRANSFORMACIÓ EN ALTA

Más detalles

TAULA CONSULTIVA D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES (TC-IF) INSTAL LACIONS DE FRED. Consideracions i Recomanacions

TAULA CONSULTIVA D INSTAL LACIONS FRIGORÍFIQUES (TC-IF) INSTAL LACIONS DE FRED. Consideracions i Recomanacions INSTAL LACIONS DE FRED Consideracions i Recomanacions Índex 1. Introducció... 3 2. Àmbit d aplicació... 4 3. Normativa aplicable... 4 4. Instal lacions i aparells afectats pels reglaments... 5 5. Documentació

Más detalles

LICITACIÓ AGRUPADA D EDIFICIS PÚBLICS. CASOS PRÀCTICS. Girona, 23 de febrer 2017

LICITACIÓ AGRUPADA D EDIFICIS PÚBLICS. CASOS PRÀCTICS. Girona, 23 de febrer 2017 LICITACIÓ AGRUPADA D EDIFICIS PÚBLICS. CASOS PRÀCTICS Girona, 23 de febrer 2017 CONTRACTES ASSESSORATS EN EDIFICIS Contractes Subministrament (supply) amb biomassa. ASSISTÈNCIA INDIVIDUALITZADA 2015-2016

Más detalles

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI FITXA TÈCNICA DEL SOLAR. Paràmetres edificatoris

UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI FITXA TÈCNICA DEL SOLAR. Paràmetres edificatoris PLEC TECNIC PER A LA CONTRACTACIÓ PER PROCEDIMENT OBERT, DE LA CONCESSIÓ D'OBRA PÚBLICA PER A LA CONSTRUCCIÓ I POSTERIOR EXPLOTACIÓ D UNS ALLOTJAMENTS UNIVERSITARIS AL CAMPUS DE BELLISSENS A REUS DE LA.

Más detalles

Exemples. Exemples d aplicació del nou Reglament d eficiència energètica en un cas d adequació

Exemples. Exemples d aplicació del nou Reglament d eficiència energètica en un cas d adequació Exemples. Exemples d aplicació del nou Reglament d eficiència energètica en un cas d adequació Exemples d aplicacid aplicació del nou Reglament d eficiència energètica en un cas d adequacid adequació.

Más detalles

Projecte SMART SPP L experiència de l Ajuntament de Barcelona: adquisició de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i màquines de vending

Projecte SMART SPP L experiència de l Ajuntament de Barcelona: adquisició de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i màquines de vending Projecte SMART SPP L experiència de l Ajuntament de Barcelona: adquisició de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i màquines de vending 17 de juny de 2011 Xavier Felip Mar Campanero Programa Ajuntament

Más detalles

AJUNTAMENT DE L ESPLUGA DE FRANCOLÍ

AJUNTAMENT DE L ESPLUGA DE FRANCOLÍ MODIFICACIÓ PUNTUAL DE LES NORMES SUBSIDIÀRIES DE PLANEJAMENT DE L ESPLUGA DE FRANCOLÍ PER PRECISAR L ÚS DEL SÒL D ESPECIAL PROTECCIÓ DE VALOR FORESTAL I. MODIFICACIÓ PUNTUAL DE LES NORMES SUBSIDIÀRIES

Más detalles

CURS: PREVENCIÓ I CONTROL AMBIENTAL DE LES ACTIVITATS. NOU ESCENARI NORMATIU

CURS: PREVENCIÓ I CONTROL AMBIENTAL DE LES ACTIVITATS. NOU ESCENARI NORMATIU CURS: PREVENCIÓ I CONTROL AMBIENTAL DE LES ACTIVITATS. NOU ESCENARI NORMATIU 4ª JORNADA : REFLEXIONS PRÀCTIQUES SOBRE LES ACTUACIONS POSTERIORS DE VERIFICACIÓ, CONTROL, INSPECCIÓ I RÈGIM SANCIONADOR Diferència

Más detalles

1.3.- El Plec de Bases i el Contracte tipus es poden consultar a través d INTERNET en la pàgina

1.3.- El Plec de Bases i el Contracte tipus es poden consultar a través d INTERNET en la pàgina SEPARATA AL PLEC DE BASES DE LA LICITACIÓ PER A L ADJUDICACIÓ DEL CONTRACTE DE SERVEIS PER A L ASSISTÈNCIA TÈCNICA PER A LA REDACCIÓ DEL PROJECTE: NOVA CONSTRUCCIÓ DE L'ESCOLA EMILI TEIXIDOR. RODA DE TER

Más detalles

PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu. Direcció Executiva Sistema Municipal d Arxius

PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu. Direcció Executiva Sistema Municipal d Arxius PLA DIRECTOR D ARXIUS Resum executiu MISSIÓ Desenvolupar les polítiques arxivístiques i implantar un mètode de gestió documental per al conjunt dels documents municipals; així com recollir, conservar,

Más detalles

Biomassa. Estratègia per a la promoció de Biomassa Forestal Local, Certificada i de Qualitat a les comarques gironines

Biomassa. Estratègia per a la promoció de Biomassa Forestal Local, Certificada i de Qualitat a les comarques gironines Biomassa Estratègia per a la promoció de Biomassa Forestal Local, Certificada i de Qualitat a les comarques gironines Biomassa Biomassa forestal: Molt més que un biocombustible ENERGIA: Neta i sostenible

Más detalles

ATRIBUCIONS PROFESSIONALS DELS AMBIENTÒLEGS Document informatiu

ATRIBUCIONS PROFESSIONALS DELS AMBIENTÒLEGS Document informatiu PROFESSIONALS DELS AMBIENTÒLEGS Document informatiu Els llicenciats i llicenciades en Ciències Ambientals són professionals especialistes, amb caràcter generalista, que treballen en l àmbit del medi ambient.

Más detalles

MODIFICACIÓ DE LA MODALITAT DE REPARCEL LACIÓ ALS POLÍGONS D ACTUACIÓ URBANÍSTICA NÚM. 8 i 10 DE LA MODIFICACIÓ DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ DEL NUCLI

MODIFICACIÓ DE LA MODALITAT DE REPARCEL LACIÓ ALS POLÍGONS D ACTUACIÓ URBANÍSTICA NÚM. 8 i 10 DE LA MODIFICACIÓ DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ DEL NUCLI MODIFICACIÓ DE LA MODALITAT DE REPARCEL LACIÓ ALS POLÍGONS D ACTUACIÓ URBANÍSTICA NÚM. 8 i 10 DE LA MODIFICACIÓ DEL PLA GENERAL METROPOLITÀ DEL NUCLI ANTIC SANT BOI DE LLOBREGAT OCTUBRE 2010 MODIFICACIÓ

Más detalles

04.JUL.17. El bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d'aquest punt de trobada

04.JUL.17. El bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d'aquest punt de trobada 04.JUL.17 El bar de les instal lacions esportives municipals: singularitats i tractament d'aquest punt de trobada Normativa titulars establiments alimentaris Normativa General (àmbit europeu) - Reglament

Más detalles

Ajuntament de Vilafranca del Penedès DADES GENERALS

Ajuntament de Vilafranca del Penedès DADES GENERALS CERTIFICAT TÈCNIC D ADEQUACIÓ A LA LLEI 3/98, PER A ACTIVITATS DE L ANNEX III, SEGONS L ORDENANÇA REGULADORA DE LA INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL EN LES ACTIVITATS I INSTAL LACIONS DADES

Más detalles

Procediment d auditoria interna de Qualitat

Procediment d auditoria interna de Qualitat A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1. Elaboració del pla d auditories internes. E.2. Execució de les auditories. E.3. Informes d auditoria. E.4. Règim

Más detalles

La reutilització a Catalunya

La reutilització a Catalunya La reutilització a Catalunya Concepte d aigua regenerada i legislació aplicable 19 de maig de 2016 2 Índex 1. Antecedents legislatius. 2. Reial Decret 1620/2007, de 7 desembre, pel qual s estableix el

Más detalles

Normativa. Estat espanyol i altres Ordenances a Catalunya (excepte Lliçà de Vall, Riudellots de la Selva i Banyoles)

Normativa. Estat espanyol i altres Ordenances a Catalunya (excepte Lliçà de Vall, Riudellots de la Selva i Banyoles) Normativa Estat espanyol i altres Ordenances a Catalunya (excepte Lliçà de Vall, Riudellots de la Selva i Banyoles) Estat espanyol Constitució espanyola: Art. 18. Dret a la intimitat personal i familiar

Más detalles

CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA

CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA CATÀLEG DE SERVEIS D ASSISTÈNCIA DEL SAM ASSISTÈNCIA TÈCNICA ÀMBIT INFORMÀTICA 1. Suport informàtic. Assessorament per a la informatització bàsica per posar en marxa els sistemes informàtics. Donar suport

Más detalles

Geotèrmia a Catalunya

Geotèrmia a Catalunya Geotèrmia a Catalunya Perspectiva de l Agència Catalana de l Aigua Jornada EIC (19/04/2012) Noves tendències d'integració de la geotèrmia de baixa entalpia Alfredo Pérez-Paricio Cap Unitat Tècnica Concessions

Más detalles