CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 2n. Curs

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 2n. Curs"

Transcripción

1 CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 2n. Curs

2 COMUNICACIÓ ALTERNATIVA TRANSVERSAL. OBJECTIUS 10.1 Analitzar la importància de la comunicació dintre del desenvolupament psicosocial de la persona Desenvolupar estratègies comunicatives adequades per a afavorir el desenvolupament diari i la relació social d'usuaris amb dificultats especials de comunicació, manejant els recursos disponibles Utilitzar els sistemes alternatius de comunicació (SAC), més usuals per a la resolució de les situacions quotidianes d'atenció i la millora de la relació social de les persones amb dificultats específiques. CONTINGUTS El procés de comunicació: Conceptes fonamentals: Adquisició i desenvolupament. Funcions. Elements i factors. Comunicació i autodeterminació. Contextos i estils interactius. Recursos i estratègies. Alteracions en la comunicació. Necessitats especials de comunicació: Principals dificultats comunicatives: temporals i permanents. Classificació i característiques psicofísiques. Conductes tipus. Necessitats i demandes especials que s'originen a l'hora d'atendre a les persones amb dificultats de comunicació. Recursos i Codis no formalitzats. Elaboració d'estratègies d'intervenció específiques. Ajudes tècniques en la comunicació alternativa: Classificació. Ús i maneig. Adaptació a les diferents necessitats individuals. Sistemes alternatius de comunicació: Definició dels SAC. Característiques. Classificació. Coneixement dels SAC més utilitzats a l estat espanyol: Bliss, SPC, LSE, Braille i sistema de comunicació bimodal. Condicions d'ús dels SAC: Problemes a l'implantar un sistema alternatiu de comunicació. Vocabulari i sintaxis bàsics de Bliss, SPC i LSE.

3 HIGIENE Associat a la Unitat de Competència 2: Desenvolupar intervencions d'atenció física a persones amb necessitats específiques OBJECTIUS 3.1 Aplicar procediments de neteja, desinfecció i esterilització a materials i instruments d'ús comú en l'atenció sanitària. 3.2 Efectuar les diferents tècniques de preparació i obertura del llit, mantenint les condicions higiènic-sanitàries que deu complir l'entorn dels usuaris. 3.3 Adaptar i aplicar les tècniques d'higiene personal en funció de les característiques de les persones dependents. 3.4 Explicar els processos de recollida de mostres clíniques, i analitzar els procediments de control/prevenció d'infeccions. CONTINGUTS Neteja, desinfecció i esterilització de material i utensilis: Principis bàsics aplicables a la neteja de material sanitari. Procediments de neteja. Carros de cures. Principis bàsics de desinfecció, desinfectant, asèpsia, antisèpsia i antisèptic. Mètodes físics i químics. Principis bàsics de la esterilització de materials. Mètodes de esterilització. Mètodes de control de la esterilització. Higiene i neteja del malalt: Principis anatomofisiològics de l'òrgan cutani i fonaments d'higiene corporal. Patologia més freqüent. Tècniques de condícia i higiene corporal. Úlceres per pressió. Prevenció i tractament. Tècniques de recollida d'eliminacions. Cures del pacient incontinent. Cures del pacient colostomitzat. Cures post mòrtem. Finalitat i preparació del cadàver. El llit: Accessoris i tipus de llits. Roba de llit. Tècniques per a efectuar els diferents tipus de llits. Prevenció i control de les infeccions. Concepte d'infecció. Procediment d'aïllament i prevenció de malalties transmissibles. Residus clínics i presa de mostres. Mitjans i tècniques per a la recollida i transport de mostres biològiques.

4 OCI I TEMPS LLIURE DE COL LECTIUS ESPECÍFICS Associat a la Unitat de Competència 3: Desenvolupar intervencions d'atenció psicosocial a persones amb necessitats específiques OBJECTIUS 5.1 Analitzar la dinàmica interna dels grups d'intervenció descrivint els rols, relacions i problemes característics. 5.2 Utilitzar eficaçment diferents tècniques de comunicació grupal per a emetre instruccions, informacions, intercanviar idees i opinions, i assignar tasques, adaptant els missatges als col lectius d'intervenció. 5.3 Adaptar jocs i activitats grupals en funció dels interessos i possibilitats de persones amb necessitats especials. 5.4 Utilitzar els diferents recursos i serveis d'oci i temps lliure, normalitzats i específics, adequats als col lectius d'intervenció. CONTINGUTS Dinamització de grups: Conceptes bàsics. Rols. Lideratge. Organització i repartiment de tasques. Cooperació i confiança n el grup. Procediments d'estimulació de la creativitat i i resolució de conflictes i de presa de decisions. Animació, oci i temps lliure: Característiques de la intervenció en l'oci i temps lliure de les persones dependents. Necessitats especials en el camp de l'oci amb col lectius específics. Aptituds, actituds i valors del tècnic. Marc legislatiu. Responsabilitat civil. Tècniques específiques d'animació adaptades als col lectius de referència: Estratègies d'intervenció. Tècniques comunicatives aplicades a l'animació d activitats. Recursos d'oci i temps lliure: Recursos normalitzats i específics. Modalitats. Festes i jocs. Naturalesa. Esports. Cultura i Folklore. Condicions i requisits que deuen complir per a la seua utilització pels col lectius d'intervenció. Gestió i acompanyament en la participació dels usuaris. Materials lúdics. Tipus. Característiques i utilitats. La intervenció del tècnic en el desenvolupament de programes i Animació, Oci i Temps lliure: Gestió i préstec de recursos: biblioteca, videoteca,... Tallers. Festes i esdeveniments especials. Organització desenvolupament.

5 PLANIFICACIÓ I CONTROL DE LES INTERVENCIONS Associat a la Unitat de Competència 1: Organitzar, preparar i controlar les intervencions d'atenció a les persones i al seu entorn OBJECTIUS 1.1 Analitzar diferents models organitzatius i de funcionament d'institucions residencials dirigides als col lectius d'intervenció. 1.2 Seleccionar la informació necessària per a la valoració funcional d'un usuari tipus i l'elaboració del pla de cures individualitzat. 1.3 Organitzar espais d'intervenció, ajudes tècniques i instruments de treball atenent a les necessitats de desenvolupament diari dels usuaris. 1.4 Planificar activitats d'intervenció dirigides a cobrir les necessitats bàsiques de la vida diària de les persones amb necessitats especials, potenciant la millora i/o el manteniment de la seva autonomia. 1.5 Analitzar la documentació bàsica necessària per al seguiment de l'usuari, el control del treball i la coordinació amb l'equip interdisciplinar. CONTINGUTS Models Institucionals Residencials: Tipus. Característiques. Marc Legislatiu. Organització i funcionament. L'equip interdisciplinar. Composició, rols i funcions. El pla de cures individualitzat: Característiques. Elements constitutius. Professionals que intervenen. Disseny arquitectònic d'edificis destinats a persones majors i discapacitats: Legislació vigent sobre requeriments espacials de les institucions. Condicions i criteris d'organització. Distribució d'espais en funció d'ús i necessitats especials. Influència de l'entorn en l'autonomia de les persones: Factors i grau d'incidència en les activitats de la vida quotidiana. Necessitats de mobiliari adaptat: Característiques. Tipus. Materials i instruments de treball per al seu manteniment. Ajudes tècniques per al desenvolupament de la vida diària: Classificació. Criteris de selecció. Tècniques de control i organització del treball: Distribució de tasques. Horaris. Torns. Grups de treball. Classificació, registre i transmissió d'informació. Arxiu i bibliografia. Aplicacions informàtiques de gestió i control. Tècniques de supervisió de treball. Requeriments específics. Indicadors de qualitat de les intervencions.

6 Documentació bàsica de treball: L'expedient individual de l'usuari. Composició. Protocols d'actuació. Fulls d'incidències. Documentació sanitària utilitzada en Institucions de persones dependents. Recopilació i transmissió d'informació a l'equip de treball i a l'equip interdisciplinar.

7 F.O.L. OBJECTIUS Detectar les situacions de risc més habituals en l'àmbit laboral que puguen afectar a la seva salut i aplicar mesures de protecció i prevenció corresponents. Aplicar mesures sanitàries bàsiques en el lloc de l'accident en situacions simulades. Diferenciar les formes i procediments d'inserció en la realitat laboral com treballador per compte aliè o per compte propi. Orientar-se en el mercat de treball, identificant les seves pròpies capacitats i interessos i l'itinerari professional més idoni. Interpretar el marc legal i distingir els drets i obligacions que es deriven de les relacions laborals. CONTINGUTS Salut laboral: Condicions de treball i seguretat. Factors de risc: Mesures de prevenció i protecció. Primers auxilis. Legislació i relacions laborals: Dret laboral: Nacional i Comunitari. Seguretat Social i altres prestacions. Negociació col lectiva. Orientació i inserció soci-laboral: El procés de recerca d'ocupació. Iniciativa per al treball per compte propi. Anàlisi i avaluació del propi potencial professional i dels interessos personals. Itineraris formatius/professionalitzadors.

8 ADMINISTRACIÓ, GESTIÓ I COMERCIALITZACIÓ EN LA PETITA EMPRESA Associat a la Unitat de Competència 5: Realitzar l'administració, gestió i comercialització en una petita empresa o taller OBJECTIUS 8.1 Analitzar les diferents formes jurídiques vigents d'empresa, assenyalant la més adequada en funció de l'activitat econòmica i els recursos disponibles. 8.2 Avaluar les característiques que defineixen els diferents contractes laborals vigents més habituals en el sector. 8.3 Analitzar els documents necessaris per al desenvolupament de l'activitat econòmica d'una petita empresa, la seva organització, la seva tramitació i la seva constitució. 8.4 Definir les obligacions mercantils, fiscals i laborals que una empresa té per a desenvolupar la seva activitat econòmica legalment. 8.5 Aplicar les tècniques de relació amb els clients i proveïdors, que permeten resoldre situacions comercials tipus. 8.6 Analitzar les formes més usuals en el sector de promoció de vendes de productes o serveis. 8.7 Elaborar un projecte de creació d'una petita empresa o taller, analitzant la seva viabilitat i explicant els passos necessaris. CONTINGUTS L'empresa i el seu entorn: Concepte jurídic-econòmic d'empresa. Definició de l'activitat. Localització, ubicació i dimensió legal de l'empresa. Formes jurídiques de les empreses: L'empresari individual. Societats. Anàlisi comparativa dels distints tipus de societats mercantils. Gestió de constitució d'una empresa: Relació amb organismes oficials. Tràmits de constitució. Ajudes i subvencions. Fuentes de finançament. Gestió de personal: Conveni del sector. Diferents tipus de contractes laborals. Cumplimentación de nòmines i Assegurances Socials. Gestió administrativa: Documentació administrativa. Comptabilitat i llibres comptables. Inventari i mètodes de valoració d'existències. Càlcul del cost, benefici i preu de venda.

9 Gestió comercial: Elements bàsics de la comercialització. Tècniques de venda i negociació. Tècniques d'atenció al client. Obligacions fiscals: Calendari fiscal. Impostos que afecten a l'activitat de l'empresa. Càlcul i cumplimentación de documents per a la liquidació d'impostos indirectes: I.V. A. i I.G.I.C. i d'impostos directes: I.O.S. i I.R.P.F. Projecte empresarial.

10 AVALUACIÓ ASPECTES GENERALS DE L AVALUACIÓ Els criteris i els procediments d'avaluació aplicats pel professorat tindran en compte la competència professional característica del títol (les realitzacions i criteris de realització de les unitats de competència corresponent), que establida en el Reial Decret 496/2003, de 2 de maig, constitueix la referència per a definir els objectius generals del formatiu, els objectius del mòdul, les habilitats i els criteris d'avaluació de les capacitats terminals que el conformen, així com la capacitat de l'alumnat per a: o Comprendre l'organització i les característiques del sector corresponent, els mecanismes d'inserció professional, les tècniques d'autoocupació i fomentar el caràcter emprenedor. o Conéixer la legislació laboral bàsica i els drets i les obligacions que es deriven de les relacions laborals, i adquirir els coneixements i les habilitats necessaris per a treballar en condicions de seguretat i prevenir els possibles riscos derivats de les situacions de treball. o Adquirir una identitat i maduresa professional motivadora de futurs aprenentatges així com de possibles adaptacions al canvi de les qualificacions. L'avaluació serà contínua (requereix la seua assistència regular a les classes i activitats programades) i tindrà en compte el progrés de l'alumne respecte a la formació adquirida en el mòdul, celebrant-se, almenys, una sessió d'avaluació cada trimestre lectiu. Accés a la FCT La FCT es realitzarà durant el segon curs escolar, i per a accedir a la realització del mòdul de FCT els alumnes hauran d'haver superat tots els mòduls dels Cicles, impartits en el centre educatiu. En Atenció Sociosanitària La FCT es realitzarà durant el segon curs escolar a partir del mesos d abril, una vegada realitzada l'avaluació ordinària dels mòduls impartits en el centre educatiu. La dita avaluació no podrà fer-se abans de l'última setmana lectiva del mes anterior a la incorporació, una vegada finalitzades les accions formatives i impartides les hores curriculars corresponents als dits mòduls. Després de l'avaluació ordinària d abril, l'equip educatiu decidix si els alumnes que tenen pendents mòduls (inclosos els possibles de 1r.) accedixen o no a la FCT, aplicant els mateixos criteris anteriors. Alumnes amb necessitats educatives especials L'avaluació dels aprenentatges d'aquest alumnat amb adaptacions curriculars elaborades a partir del contingut de l apartat de mínims d aquest mateix document, referits a aquest mòdul, es realitzarà prenent com a referència els criteris d'avaluació per a ell contemplats, que, en tot cas, asseguraran un nivell suficient i necessari de consecució de les capacitats terminals corresponents, imprescindibles per a aconseguir la titulació. ASPECTES PROCEDIMENTALS DE L AVALUACIÓ L'avaluació (de caràcter parcial i final): Tindrà en compte: el progrés de l'alumne respecte a la formació adquirida i la competència professional característica del títol. Requerix l assistència regular a les classes i activitats programades en un percentatge que iguale o supere el 85%. En règim semipresencial o a distància serà necessària l assistència almenys del 85% respecte del percentatge de presencialitat que estiga establit en els mòduls per als quals s exigisca esta. La falta no justificada documentalment a més del 15% de les hores de classe per avaluació, suposarà la pèrdua de l'avaluació contínua i el dret a l examen ordinari. Serà contínua (del procés) i valorarà l aprenentatge de l alumnat en conceptes, procediments i actituds: el progrés de l'alumnat en referència als objectius proposats i també el propi procés instructiu mentre es realitza (formativa) els resultats en funció dels objectius prescrits o programats (sumativa) les capacitats establertes per a aquests ensenyaments (integradora) Cada trimestre l alumnat realitzarà: una prova escrita o oral (examen dels continguts treballats en el període) o Una vegada establerta la data de realització, aquesta serà inamovible.

11 i/o presentarà treballs que complementen les activitats de l aula i les observacions del professorat. o Les faltes d'assistència (justificades o no) no exclouen de l'obligació de realitzar les activitats proposades o realitzades en classe durant la seva absència. o El lliurament de treballs deurà realitzar-se dintre del termini estipulat, i la seua qualificació (si són acceptats), tindrà una reducció progressiva en funció del retard en el seu lliurament. En el cas de la no presentació de treballs no es podrà aprovar el mòdul/assignatura en eixa avaluació Totes estes activitats seran objecte de valoració per a l assignació de la qualificació numérica de cada trimestre i de la final del curs. o Les activitats de l aula i els treballs que les complementen que podran ser realitzades de forma individual o en grup, essent el professorat qui ho determinarà abans de la seua realització. (En la seua planificació es contemplaran ambdues possibilitats) Tipus: Orals individuals i/o en grup: Proves orals convencionals. Debats. Exposició autònoma de l'alumnat. Comentari de textos etc. L'alumnat ha d'organitzar els coneixements i expressar-los. Escrites individuals i/o en grup: Proves àmplies o d'assaig. Qüestionaris breus. Comentari de text Supòsits Informes sobre determinats temes. En les proves escrites es poden mesurar aspectes referits als continguts treballats, al domini del lèxic, capacitat per organitzar la informació, originalitat i creativitat. Pràctiques individuals i/o en grup: Simulació d'una acció o d'un procés. Visites Realitzacions, elaboracions, construccions... En els exercicis pràctics es poden detectar informacions sobre el maneig dels instruments, l'organització del procés d'elaboració, sobre l'estil personal, etc. o I les actituds manifestades per l'alumne/a de forma individual i/o en grup, de cara al seu futur com Tècnic/a en la matèria: Respecte Responsabilitat Cordialitat Tolerància Participació Actitud crítica i constructiva Esforç Ús correcte de les dues llengües oficials Cooperació Producció Progrés Autonomia Originalitat Iniciativa Solidaritat Creativitat Organització Presentació

12 RECUPERACIÓ A partir d una assistència regular a les classes i a la resta d activitats programades, en un percentatge que supere el 85%, a l alumnat que no aprove alguna/es avaluació/ns, se li donarà l oportunitat de recuperar-la (aprovar-la) a final del curs o del període d escolarització a l Institut- amb: o o la realització d una prova escrita o oral (Examen de continguts) i/o la presentació de treballs complementaris al/s treball/s ja realitzat/s o no presentat/s en el seu moment. (Recerca personal de la informació corresponent als continguts treballats durant el període suspés, a determinar pel professorat del mòdul) Però, sempre abans de la sessió d avaluació final (o última abans de la incorporació a l FCT), per a poder optar així a la qualificació final d aprovat/da. o El professorat podrà realitzar esta recuperació també durant el trimestre següent al que va suspendre l alumne/a, si la matèria pendent de recuperació ho fa aconsellable. En la qualificació de la recuperació, el professorat prendrà en consideració, a més de les proves i els treballs realitzats a l efecte per l alumnat, les seues valoracions referents als procediments i les actituds d aquest durant el curs; així com l adequació de la formació general de l alumnat al perfil professional del títol (la competència professional ) mostrat per aquests al llarg del curs. AVALUACIÓ FINAL (Convocatòries ordinària i extraordinària) o o la realització d una prova escrita o oral (Examen de continguts) i/o la presentació de treballs complementaris al/s treball/s ja realitzat/s o no presentat/s en el seu moment. (Recerca personal de la informació corresponent als continguts treballats durant el període suspés, a determinar pel professorat del mòdul)

13 F.C.T. OBJECTIUS Col laborar i participar en el centre de treball, integrant-se en l'equip assignat de forma activa i responsable. Actuar conforme a les normes professionals i de seguretat personal, així com dels materials, dels equips i de les instal lacions utilitzats en les activitats inherents al lloc de treball. Realitzar les activitats d'atenció en les seves necessitats físiques dels usuaris. Acompanyar i donar suport als usuaris en la realització d'activitats específiques, programades en el pla de cures individualitzat. Donar suport i acompanyar a l'usuari o als usuaris en les seves activitats d'oci i temps lliure. Supervisar o realitzar el manteniment de l'entorn material de l'usuari, garantint les seves adequades condicions per al desenvolupament diari i la seva qualitat de vida. CONTINGUTS El centre de treball. Característiques i fins. Règim jurídic i competències. Sistema organitzatiu. Comunicacions: nivells, vies i documentació. El treball en equip. Model de treball. Dinàmica interna. Intervenció del tècnic. Desenvolupament d'activitats d'atenció física. Anàlisi del pla de cures individualitzat. Importància de la transmissió d'informació a l'usuari i a la família de les intervencions i activitats que s'han de realitzar. Selecció i preparació dels materials de l'activitat. Aplicació de tècniques de neteja, desinfecció i esterilització. Preparació dels espais de l'activitat. Cura dels materials i espais. Normes laborals segons tipus d'empresa. Aplicació d'ajudes tècniques. Aplicació de les tècniques i estratègies d'atenció física, neteja i higiene de l'usuari, segons tipus d'intervenció. Adaptació a les necessitats especials del cas assignat. Desenvolupament d'activitats de mobilitat, desplaçament i trasllat. Desenvolupament d'activitats d'atenció sanitària. Aplicació de tècniques d'obtenció de mostres d excretat; d'aplicació de tractaments locals de fred-calor; de mesurament i registre de constants vitals. Desenvolupament d'activitats d'ajuda a la ingesta. Aplicació ajudes tècniques i estratègies adequades a l'activitat i a la situació individual del cas assignat. Resolució de contingències. Aplicacions pràctiques. Problemes de la pràctica quotidiana: relacions amb l'entorn, afectivitat i competència professional. Utilització dels canals i mitjans de comunicació adequats. Ús dels sistemes alternatius de comunicació. Mitjans i procediments de registre i transmissió d'informació. Desenvolupament d'activitats d'acompanyament i recolzament en la realització d'activitats.

14 Anàlisis del programa de la institució i de la documentació dels casos assignats. Identificació de les necessitats específiques d'ajuda i de relació social dels casos assignats. Aplicació i ajustament d'ajudes tècniques prescrites en cada cas. Preparació d'espais i materials. Ús de protocols d'actuació. Aplicació de tècniques d'ajuda en el desenvolupament d'activitats rehabilitadores, ocupacionals i de manteniment físic i cognitiu. Actituds professionals. Estratègies d'intervenció. Establiment de relacions afectives, normatives, d'identitat. Aplicació de tècniques de creació i manteniment d'hàbits d'autonomia. Utilització dels canals i mitjans de comunicació adequats. Ús dels sistemes alternatius de comunicació. Resolució de conflictes o contingències. Aplicació de tècniques i estratègies. Recursos d'oci i temps lliure existents en l'entorn. Característiques, requisits i formes d'accés. Peculiaritats dels col lectius d'intervenció assignats. Diferències significatives. Interessos i demandes individuals. Gestió de mitjans i recursos. Acompanyament i ajuda en els períodes de temps lliure. Aplicació de tècniques d'informació i motivació de l'usuari i de l'entorn familiar. Aplicació de tècniques plàstiques de decoració i ambientació d'espais. Desenvolupament d'activitats d'oci i temps lliure. Aplicació de tècniques d'animació i dinamització. Estratègies d'intervenció adaptades als usuaris. Aplicació d'instruments d'observació. Indicadors de qualitat de les activitats desenvolupades. Manifestacions i conductes observables. Procediments de registre. Supervisió o desenvolupament d'activitats de manteniment de l'entorn. Diferenciació del paper del tècnic en la Institució i en l'àmbit domiciliari. Anàlisi del pla d'intervenció domiciliari. Verificació de necessitats de suport de la unitat convivencial. Anàlisi de necessitats específiques plantejades en la unitat convivencial assignada. Nivells d'autonomia dels seus membres per a la gestió i el manteniment domiciliari. El pla de treball. Selecció, seqüenciació i temporalització de tasques i activitats. Anàlisis o confecció si escau, del pressupost mensual de la unitat convivencial. Verificació de la seva validesa. Adaptació a la situació real del cas assignat. Aplicació de tècniques de compra, emmagatzematge, col locació i conservació d'aliments, productes de neteja i estris. Desenvolupament d'activitats de manteniment domiciliari. Aplicació de tècniques de neteja, ordre i manteniment d'espais i mobiliari; rentat planxat, repassat, col locació i conservació d'aixovar. Ús i manteniment d'electrodomèstics. Materials i utensilis adequats. Desenvolupament d'activitats dirigides a l'alimentació de la unitat familiar. Confecció o verificació de dietes; elaboració i presentació d'aliments. Aplicació de tècniques de cuina, Normes d'higiene i seguretat alimentària. Supervisió d'estat de conservació d'espais i mobiliari. Funcionament d'ajudes tècniques. Resolució de petits arranjaments o gestió de resolució en els casos necessaris. Problemes de la pràctica quotidiana: competència professional. Recopilació i arxiu de documentació. Seguiment del pla d'intervenció domiciliari. Aplicació de procediments i tècniques de registre de modificacions i de transmissió d'informació. Anàlisi del pla de cures individualitzat. Identificació de necessitats espacials i materials específiques de l'entorn dels casos assignats. Procediments de transmissió de necessitats materials. Aplicació i verificació de funcionament d'ajudes tècniques. Supervisió de l'estat d'ordre, neteja i manteniment d'espais, mobiliari, estris d'ús personal i roba dels casos assignats. Desenvolupament d'activitats d'ordre i col locació d'armaris. Verificació de disposició dels estris d'ús personal. Criteris d'ordenació i col locació. Respecte als gustos i demandes dels usuaris. Necessitats d'autonomia personal. Seguiment de l'evolució dels casos assignats. Detecció de noves necessitats de modificació espacial i reposició de materials. Tècniques i procediments de transmissió de demandes als professionals responsables. Atenció a l'usuari i seguretat. Aplicació de les normes d'atenció a l'usuari i dels principis ètics d'intervenció.

15 Pautes d'intervenció professional. Estratègies de millora. Normativa de seguretat i higiene en el treball. Diferències en funció de l'àmbit de treball: residència, institució oberta, domicili. Especificitats de la intervenció amb persones malaltes o discapacitades. Aplicació de les normes de seguretat. Previsió d'actuacions davant riscos.

16 AVALUACIÓ ASPECTES PROCEDIMENTALS DE L AVALUACIÓ Pretén la comprovació de la competència professional de l alumne/a. En l'avaluació del mòdul de FCT col laborarà el responsable de formació de l'alumne designat pel centre de treball (instructor), qui valorarà les activitats de l alumnat: Durant el seu període d'estada: o o en l'informe Valoratiu de l'instructor. i en les trobades que es tinga amb el professor-tutor en les seues visites periòdiques al centre de treball. Al final del procés: o omplint l'apartat avaluació global de l'informe Valoratiu de l'instructor. Si la FCT tinguera lloc en diverses empreses, es redactarà l Informe Valoratiu de l'instructor, en cada una d'elles. Per a efectuar l'avaluació es comptarà, amb els documents següents: L'Informe Valoratiu de l'instructor Els fulls setmanals de realització de la FCT. I aquells que requerisca el professor-tutor per a realitzar una avaluació sistemàtica i objectiva. Se celebrarà, almenys, una sessió d'avaluació cada trimestre lectiu, en què es qualificarà el mòdul de FCT de l'alumnat que l'haja finalitzat. L'aplicació del procés d'avaluació contínua de l'alumnat requerix la seua assistència regular a activitats programades tant al centre de pràctiques com a l Institut F. Ribalta en les hores que estableixca la normativa vigent per al Cicle Formatiu. La qualificació del mòdul professional de formació en centres de treball s'expressarà en termes d'apte o No apte. RECUPERACIÓ A partir d una assistència regular a activitats programades tant al centre de pràctiques com a l Institut F. Ribalta, l alumnat podrà recuperar les absències i millora dels documents que haguera requerit amb anterioritat el seu professor-tutor per a realitzar una avaluació sistemàtica i objectiva, amb: El lliurament de l esmentada documentació una setmana abans (com a mínim) de la sessió d avaluació corresponent al trimestre en que a l alumne li caldria haver finalitzat la FCT per a estar qualificat/da. L assistència al centre de pràctiques en períodes de vacances escolars de l Institut durant el curs ( Nadal, Magdalena, Pasqua...) i en el període comprés entre l acabament generalitzat de les pràctiques per a la resta de l alumnat i la sessió d avaluació corresponent al trimestre en què a l alumne/a li caldria haver finalitzat la FCT per a estar qualificat/da.

CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR INTEGRACIÓ SOCIAL 1r. Curs

CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR INTEGRACIÓ SOCIAL 1r. Curs CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR INTEGRACIÓ SOCIAL 1r. Curs CONTEXT I METODOLOGIA DE LA INTERVENCIÓ SOCIAL Associat a la Unitat de Competència 1: Programar, organitzar i evaluar les intervencions d'integració

Más detalles

CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR EDUCACIÓ INFANTIL 1r. Curs REIAL DECRET 1394/2007, de 29 d octubre

CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR EDUCACIÓ INFANTIL 1r. Curs REIAL DECRET 1394/2007, de 29 d octubre INSTITUT F. RIBALTA 12001228 AV. REI EN JAUME, 35 12001 CASTELLÓ DE LA PLANA Tel. 964 21 04 88 CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR EDUCACIÓ INFANTIL 1r. Curs REIAL DECRET 1394/2007, de 29 d octubre METODOLOGIA

Más detalles

CATÀLEG DE CURSOS BONIFICATS SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT.

CATÀLEG DE CURSOS BONIFICATS SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT. CATÀLEG DE CURSOS BONIFICATS SERVEIS www.audiolis.com/cat infoaudiolis.com 900 15 10 82 CATÀLEG DE CURSOS BONIFICATS SERVEIS i Amplieu informació sobre els cursos a www.audiolis.com/cat. Manteniu-vos informat/da

Más detalles

Higiene del medi hospitalari i neteja del material

Higiene del medi hospitalari i neteja del material Sanitat Higiene del medi hospitalari i neteja del material CFGM.1601.C06/0.10 CFGM - Cures Auxiliars d Infermeria Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL

CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL CFGS D'EDUCACIÓ INFANTIL Temari: MÒDULO 1: INTERVENCIÓ AMB FAMILIES I ATENCIÓ A MENORS EN RISC SOCIAL UF 1: Intervenció socioeducativa amb infants en risc social. UF 2: Intervenció socioeducativa amb famílies.

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

Recolzament domiciliari

Recolzament domiciliari Serveis socioculturals i a la comunitat Recolzament domiciliari CFGM.1701.C07/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per mitjà del

Más detalles

-Conèixer els elements fonamentals de la comunicació oral i escrita de cara a la millora de la qualitat del servei d'atenció al client

-Conèixer els elements fonamentals de la comunicació oral i escrita de cara a la millora de la qualitat del servei d'atenció al client OBJECTIUS GENERALS DE L'ACCIÓ FORMATIVA: -Adquirir els coneixements i habilitats de comunicació necessaris per a una correcta gestió i millora de l'atenció al client i del servei d'assessorament sobre

Más detalles

MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI

MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI MÒDUL PROFESSIONAL 1: ATENCIO AL CLIENT, CONSUMIDOR I USUARI CURS: PRIMER DURADA: 99 hores UNITATS FORMATIVES: UF 1: Organització de l atenció al client, consumidor i usuari Durada: 33 hores Continguts:

Más detalles

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY HORARI DE MATÍ PROGRAMA CURS: TREBALL EN EQUIP DURADA: 20 hores OBJECTIUS: 1. Reconèixer les particularitats i diferències en la composició d un equip de treball, respecte

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

M13 PROJECTE EMPRESARIAL

M13 PROJECTE EMPRESARIAL M13 PROJECTE EMPRESARIAL ADFI 2M En el mòdul 13 Projecte Empresarial es pretén millorar i profunditzar en els processos administratius i financers del projecte ( empresa simulada) dissenyat en el mòdul

Más detalles

Gestió de recursos humans

Gestió de recursos humans Administració i gestió Gestió de recursos humans CFGS.AFI.M07/0.14 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat elaborat per l editorial

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

CURRÍCULUM CFM [SANITAT I SERVEIS A LA COMUNITAT]

CURRÍCULUM CFM [SANITAT I SERVEIS A LA COMUNITAT] CURRÍCULUM CFM [SANITAT I SERVEIS A LA COMUNITAT] Currículum CFM CAI+APD [Promoció a partir del curs 2012-2013] LLEI 1r curs 2n curs APD MP01 Organització de l atenció a les persones PS508 132 4 33 132

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

CURS MONITOR/A D ACTIVITATS DE TEMPS LLIURE EDUCATIU INFANTIL I JUVENIL. Escola d animació de Federació Valenciana de Cases de Joventut

CURS MONITOR/A D ACTIVITATS DE TEMPS LLIURE EDUCATIU INFANTIL I JUVENIL. Escola d animació de Federació Valenciana de Cases de Joventut CURS MONITOR/A D ACTIVITATS DE TEMPS LLIURE EDUCATIU INFANTIL I JUVENIL Escola d animació de Federació Valenciana de Cases de Joventut Camí de les Simetes 14. 46940 Manises, Tel: 961144415 escola@casesdejoves.org

Más detalles

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació Aquest document conté els apartats següents: Part primera: cicles formatius FP LOGSE C. Trasllat d un alumne entre centres sense haver finalitzat

Más detalles

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS

CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CICLES FORMATIUS FEDAC SANT NARCÍS CFGM d'atenció a Persones en Situació de Dependència CFGS d'integració Social CFGS Educació Infantil C / P A R E C O L L, 3, 1 7 0 0 5, G I R O N A T E L È F O N : 9

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGX.TRAN.EIE/0.12 CFGS - Cicle formatiu grau superior CFGM - Cicle formatiu grau mitjà Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des de l Institut

Más detalles

PROGRAMACIONS CICLES FORMATIUS

PROGRAMACIONS CICLES FORMATIUS PROGRAMACIONS CICLES FORMATIUS Departament: Formació i Orientació Laboral Codi Curs: GRAU MITJÀ Crèdit: FOL ÍNDEX: 0. GESTIÓ DE LA PROGRAMACIÓ 3 1. PROFESSOR/A QUE L IMPARTIRÀ 4 2. LLIBRE I/O MATERIAL

Más detalles

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat

Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat Línies generals d actuació 2011-2012 Presentació a directors/es de centres de secundària Organigrama Direcció General d ESO i Batxillerat

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

Empresa i iniciativa emprenedora

Empresa i iniciativa emprenedora Transversal Empresa i iniciativa emprenedora CFGM.TRAN.EIE/0.09 CFGM - Cicle formatiu de grau mitjà Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació de

Más detalles

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 NOTA INFORMATIVA REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 Auxiliar de gerontologia Els professionals que estan treballant actualment o s incorporin abans del 31 de

Más detalles

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF).

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). M7 Venda tècnica AVALUACIÓ ORDINÀRIA Nota final de curs (ordinària) La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). Els percentatges

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA. FULL DE MATRÍCULA curs 2015/ n. Nom i cognoms alumne/a: Nom crèdit.

ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA. FULL DE MATRÍCULA curs 2015/ n. Nom i cognoms alumne/a: Nom crèdit. ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA FULL DE MATRÍCULA curs 2015/2017 2 n Nom i cognoms alumne/a: Núm. Nom crèdit Curs Hores Import Núm. Nom crèdit Curs Hores Import Organització de l'atenció

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

Sistema de Gestió de la Qualitat

Sistema de Gestió de la Qualitat Sistema de Gestió de la Qualitat Qualificació i avaluació de proveïdors Alumne: Rubén Martín Gallardo Tutor: Jaume Beneded Navarro Treball final de Grau Grau Enginyeria Informàtica. Curs 2012-2013-03-10

Más detalles

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Els protocols d avaluacid avaluació d AQU Catalunya Albert Basart. Gestor de projectes. AQU Catalunya Guies d avaluacid

Más detalles

Per què un cicle formatiu? C/César Torras, 1-3 / Sabadell Tel / Fax

Per què un cicle formatiu? C/César Torras, 1-3 / Sabadell Tel / Fax Per què un cicle formatiu? C/César Torras, 1-3 / 08205 Sabadell CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR Són ensenyaments reglats que tenen com a objectiu capacitar l'estudiant, dels coneixements i destreses

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

PROCÉS 19 ENSENYAMENT APRENENTATGE DE CICLES FORMATIUS PROCÉS-Q-410-T-19-FP

PROCÉS 19 ENSENYAMENT APRENENTATGE DE CICLES FORMATIUS PROCÉS-Q-410-T-19-FP PROCÉS 19 ENSENYAMENT APRENENTATGE DE CICLES FORMATIUS PROCÉS-Q-410-T-19-FP ÍNDEX GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS

Más detalles

FORMACIÓ I PROFESSIONALITZACIÓ EN EL SECTOR DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL

FORMACIÓ I PROFESSIONALITZACIÓ EN EL SECTOR DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL FORMACIÓ I PROFESSIONALITZACIÓ EN EL SECTOR DE L'EDUCACIÓ AMBIENTAL Reconeixement de competències a través de la QP i el currículum de l'educació Ambiental Ricard Català Gorgues 30 de gener de 2014 FORMACIÓ

Más detalles

Aplicacions informàtiques avançades de gestió empresarial (90h) Orientació professional i seguretat i higiene en el treball (50h)

Aplicacions informàtiques avançades de gestió empresarial (90h) Orientació professional i seguretat i higiene en el treball (50h) Servei d Orientació, Formació i Inserció Sociolaboral Accions 2010 CURSOS ADREÇATS A PERSONES A L ATUR Per a més informació de cursos adreçats a aturats/des: Tl.: 93 243 72 72 / 93 284 64 69 de dilluns

Más detalles

Diploma de Postgrau en Recursos Humans

Diploma de Postgrau en Recursos Humans Diploma de Postgrau en Recursos Humans Fitxa Tècnica Codi: EPRHE-I10-2018-16 Títol al que dóna dret: Diploma de Postgrau Adreçat a: Diplomats universitaris, graduats i llicenciats de totes les carreres,

Más detalles

Catàleg de certificats de professionalitat

Catàleg de certificats de professionalitat Catàleg de certificats de professionalitat ADGD0108 GESTIÓ COMPTABLE Y GESTIÓ ADMINISTRATIVA PER A AUDITORIA UF0314 Gestió comptable MF0231_3 Comptabilitat i fiscalitat UF0315 Gestió fiscal UF0316 Implantació

Más detalles

FITXA DE PRESENTACIÓ DE MÒDUL

FITXA DE PRESENTACIÓ DE MÒDUL FITXA DE CICLE FORMATIU: CUINA I SERVEIS 2A / PASTISSERIA MÒDUL PROFESSIONAL: FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL HORES TOTALS: 99 PROFESSORS/ES: MANUEL ORTEGA UNITATS FORMATIVES DATA D INICI DATA FINAL UF1

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

COMPF1 - Comptabilitat Financera I

COMPF1 - Comptabilitat Financera I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2013 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

30 hores (15 h presencials i 15 h online) Personal tècnic dels ens locals i personal de la policia local.

30 hores (15 h presencials i 15 h online) Personal tècnic dels ens locals i personal de la policia local. Pla Docent Anàlisi de problemes i presa de decisions Dades de l acció formativa Modalitat formativa: Durada: Destinataris: Curs semipresencial 30 hores (15 h presencials i 15 h online) Personal tècnic

Más detalles

PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT

PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT PROVES LLIURES PER OBTENIR EL TÍTOL DE TÈCNIC SUPERIOR EN ADMINISTRACIÓ I FINANCES CONVOCATÒRIA 2018 TIPUS D EXÀMENS COMUNICACIÓ I ATENCIÓ AL CLIENT Prova teòrica: 1a Part: Preguntes del temari tipus test

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

240PE002 - Smart Moto Challenge

240PE002 - Smart Moto Challenge Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 240 - ETSEIB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria Industrial de Barcelona 710 - EEL - Departament d'enginyeria Electrònica

Más detalles

Nòmines i Seguretat Social I i II Consorci-2016 Programes formatius 1 TR-02 Nòmines i Seguretat Social Accions formatives que composen l itinerari: Aquest itinerari està composat per les següents accions

Más detalles

Anàlisi Econòmica i Financera de l'empresa

Anàlisi Econòmica i Financera de l'empresa Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 310 - EPSEB - Escola Politècnica Superior d'edificació de Barcelona 1039 - UPF - Universitat Pompeu Fabra MÀSTER UNIVERSITARI

Más detalles

CONTINGUTS DESTACATS DE LA LLEI DE LA SEGURETAT I LA SALUT EN EL TREBALL

CONTINGUTS DESTACATS DE LA LLEI DE LA SEGURETAT I LA SALUT EN EL TREBALL Pàgina 1 de 7 Llei 34/2008, del 18 de desembre, de la seguretat i la salut en el treball. (BOPA núm. 04, any 21, del 21 de gener del 2009) Objecte D acord amb l article 1 de la Llei 34/2008, del 18 de

Más detalles

FORMACIÓ PROFESSIONAL ESPECÍFICA

FORMACIÓ PROFESSIONAL ESPECÍFICA FORMACIÓ PROFESSIONAL ESPECÍFICA QUÉ ÉS LA FORMACIÓ PROFESSIONAL? La Formació Professional Específica constituïx un aspecte essencial del Sistema Educatiu, s'organitza en un conjunt de cicles formatius

Más detalles

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 1r. Curs

CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 1r. Curs CICLE FORMATIU DE GRAU MITJÀ ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA 1r. Curs ATENCIÓ SANITÀRIA Associat a la Unitat de Competència 2: Desenvolupar intervencions d'atenció física a persones amb necessitats específiques

Más detalles

Primer pla d acreditació i qualificació professionals de Catalunya de gener de 2017

Primer pla d acreditació i qualificació professionals de Catalunya de gener de 2017 Primer pla d acreditació i qualificació professionals de Catalunya 2016-2018 12 de gener de 2017 Llei 10/2015, de formació i qualificació professionals Sistema de formació i qualificació professionals

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET

MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET MANUAL DE PROCEDIMENTS IMPRÈS-Q-423-T-11-ET IMPRÈS-Q-423-T-11-ET 6-Març-17 4.2.3 CONTROL DE DOCUMENTS GESTIÓ DEL DOCUMENT Realitzat per: isat per: Aprovat per: Nom i cognom Jordi Flavià Jordi Flavià Olga

Más detalles

RELACIO LLOCS DE TREBALL BADALONA EFICIENT. PLA D'OCUPACIÓ MUNICIPAL 1

RELACIO LLOCS DE TREBALL BADALONA EFICIENT. PLA D'OCUPACIÓ MUNICIPAL 1 1 05 Administratiu 2 08 Oficial electricista - Recepció de les demandes - Registres informàtics - Contactes telefònics amb el ciutadà - Portar les agendes dels operaris - Redacció d informes de millora

Más detalles

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA

FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA FORMACIÓ SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA FUNCIÓ DIRECTIVA Reial decret 894/2014, de 17 d'octubre, pel qual es desenvolupen les característiques del curs de formació sobre el desenvolupament de la funció

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

Juan José Renau Piqueras. Tema 8. IMPLANTACIÓ DE L ESTRATÈGIA DE RRHH Curs 05-06

Juan José Renau Piqueras. Tema 8. IMPLANTACIÓ DE L ESTRATÈGIA DE RRHH Curs 05-06 Llicenciatura CIÈNCIES DEL TREBALL Professor Juan José Renau Piqueras i Llàcer Mòdul ESTRATÈGIA i DIRECCIÓ DE RECURSOS HUMANS Tema 8. IMPLANTACIÓ DE L ESTRATÈGIA DE RRHH Curs 05-06 8.1. INTRODUCCIÓ I OBJECTIUS

Más detalles

Operacions administratives de recursos humans

Operacions administratives de recursos humans Administració i gestió Operacions administratives de recursos humans CFGM.GAD.M03/0.11 CFGM - Gestió administrativa Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

FONMQT - Fonaments de Màrqueting

FONMQT - Fonaments de Màrqueting Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC

Exemples de documents i registres del Pla d APPCC Exemples de documents i registres del Tot seguit es desenvolupen alguns models de documents del i de registres derivats de la seva execució a títol d exemple per facilitar la comprensió del principi 7

Más detalles

SIN - Sistemes d'informació

SIN - Sistemes d'informació Unitat responsable: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Unitat que imparteix: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Curs: Titulació: 2017 GRAU EN ENGINYERIA EN ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL (Pla

Más detalles

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació 1. Determina itineraris professionalitzadors, identificant oportunitats d'ocupació i aprenentatge.

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació 1. Determina itineraris professionalitzadors, identificant oportunitats d'ocupació i aprenentatge. Cicle formatiu: GS Educació infantil Mòdul professional: Formació i Orientació Laboral Codi: Durada: 99 hores. Hores de lliure disposició en el mòdul: No assignades Unitat Formativa 1 - Incorporació al

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014

CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014 CONVOCATÒRIA DE CURSOS 2n QUATRIMESTRE 2014 A CONTINUACIÓ TROBARAN INFORMACIÓ SOBRE ELS CURSOS PROGRAMATS PER A AQUEST 2n QUATRIMESTRE DE 2014 (FINS EL MES DE JULIOL) 20 de maig de 2014: NOVA EDICIÓ! CURS

Más detalles

Orientacions per a la realització del TFG. Grau en Educació Social

Orientacions per a la realització del TFG. Grau en Educació Social Orientacions per a la realització del TFG Grau en Educació Social Segons el RD pel que s estableix la ordenació dels ensenyaments universitaris oficials [RD 1393/2007] Las enseñanzas universitarias oficiales

Más detalles

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari formatiu i Diploma Itinerari formatiu semipresencial, amb una estructura modul lar, que permetria

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO p TECNO_v : doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA Pàgina 1 de 5 Aquest document pot quedar obsolet

Más detalles

MANUAL DE PROCEDIMENTS

MANUAL DE PROCEDIMENTS MANUAL DE PROCEDIMENTS GESTIÓ DEL DOCUMENT Realitzat per: isat per: Aprovat per: Nom i cognom Mª Belén Tortosa Mª Belén Tortosa Antonio Morales Càrrec a de Qualitat a de Qualitat Direcció Data 08-febrer

Más detalles

COMPC1 - Comptabilitat de Costos I

COMPC1 - Comptabilitat de Costos I Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI

Más detalles

Alimentació i nutrició familiar

Alimentació i nutrició familiar Serveis socioculturals i a la comunitat Alimentació i nutrició familiar CFGM.1701.C08/0.09 CFGM - Atenció sociosanitària Material adquirit pel Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya per

Más detalles

ESCI-M6O37 - Estructures i Construccions Industrials

ESCI-M6O37 - Estructures i Construccions Industrials Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 340 - EPSEVG - Escola Politècnica Superior d'enginyeria de Vilanova i la Geltrú 737 - RMEE - Departament de Resistència de

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

MATFIN - Matemàtiques Financeres

MATFIN - Matemàtiques Financeres Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Matem. tiques de grans a petits

Matem. tiques de grans a petits Matem Matemàtiques tiques de grans a petits Presentació del projecte Matemàtiques de grans a petits és un projecte que neix amb la intenció de vincular els continguts matemàtics amb el desenvolupament

Más detalles

Logística sanitària en situació d emergències

Logística sanitària en situació d emergències Sanitat Logística sanitària en situació d emergències CFGM.EMS.M02/0.16 Emergències sanitàries Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada des

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau en Òptica i Optometria Facultat de Física 4 Segon quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau en Òptica i Optometria Facultat de Física 4 Segon quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34313 Nom Treball fi de grau en Òptica i Optometria Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2018-2019 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període

Más detalles

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL CRITERIS D'AVALUACIÓ Departament Cicle Formatiu Administratiu CFGS Administració i Finances M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DEL MÒDUL PROFESSIONAL NOTA FINAL DE CURS

Más detalles

Característiques específiques de les proves del cicle formatiu de grau mitjà de Cures Auxiliars d Infermeria

Característiques específiques de les proves del cicle formatiu de grau mitjà de Cures Auxiliars d Infermeria Característiques específiques de les proves del cicle formatiu de grau mitjà de Cures Auxiliars d Infermeria Crèdit 1: Operacions Administratives i Documentació Sanitària Atenent que per a l avaluació

Más detalles

Guia docent de l assignatura Geografia regional

Guia docent de l assignatura Geografia regional Guia docent de l assignatura Geografia regional I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Geografia regional Codi: 101196 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: Bàsica Crèdits

Más detalles

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7.

ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES 4. DEFINICIONS 5. DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS 6. SEGUIMENT I MESURA 7. EVIDÈNCIES 8. RESPONSABILITATS 9. FITXA RESUM 10. FLUXOGRAMA 21

Más detalles

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE Terrassa COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE A PARTIR DE LES TÈCNIQUES D ESTUDI Context

Más detalles

Dret mercantil (Grau de Relacions Laborals)

Dret mercantil (Grau de Relacions Laborals) Dret mercantil (Grau de Relacions Laborals) 1. Dades de l assignatura Nom de l assignatura Dret mercantil Codi 100488 Crèdits ECTS 6 Curs i període en el que s imparteix Horari Lloc on s imparteix Primer

Más detalles

El currículum i el seu desplegament a l educació primària

El currículum i el seu desplegament a l educació primària El currículum i el seu desplegament a l educació primària Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Novembre de 2008 11/12/2008 Marc normatiu de referència Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig

Más detalles

Guia docent de l assignatura Dret

Guia docent de l assignatura Dret Guia docent de l assignatura Dret I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Introducció al Dret Codi: 103725 Titulació: Grau de Direcció Hotelera Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: FB Crèdits ECTS:

Más detalles

Dret d'empresa

Dret d'empresa Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 732 - OE - Departament d'organització

Más detalles

PROCEDIMENT 57 PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN ELS CICLES FORMATIUS PR-Q-750-T-01-FP

PROCEDIMENT 57 PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN ELS CICLES FORMATIUS PR-Q-750-T-01-FP PROCEDIMENT 57 PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL EN ELS CICLES FORMATIUS PR-Q-750-T-01-FP ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ

Más detalles

Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles

Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles Sanitat Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles CFGM.EMS.M08/0.15 Emergències sanitàries Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles