Sessió 1: configuració i modes de la calculadora científica

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Sessió 1: configuració i modes de la calculadora científica"

Transcripción

1 Bloc calculadora Sessió 1: configuració i modes de la calculadora científica Engegar: ON Apagar: SHIFT AC (OFF) Moure s a través d un càlcul: tecles de cursor Esborrar pantalla: AC Esborrar últim valor introduït (just darrere del marcador del cursor): DEL Introduir un nombre o operació al mig d una expressió: SHIFT DEL (INS)

2 Configuració de la calculadora: Pot funcionar en diferents modes de càlcul. Pressionant la tecla MODE s accedeix als diferents mode: MODE 1: COMP à s utilitza per fer els càlculs aritmètics habituals MODE 2: SD à s utilitza per càlculs estadístics MODE 3: REG à s utilitza per regressions estadístiques Polsant de nou la tecla MODE s accedeix als següents modes: MODE 1: DEG à indica que els angles estan en unitats sexagesimals (les utilitzades normalment) MODE 2: RAD à els angles estan en unitats de radiants MODE 3: GRA à els angles estan en unitats centesimals Fixeu-vos que quan modifiquem la unitat angular, la indicació en pantalla canvia (D, R o G) per tenir-ho present. Polsant de nou la tecla MODE s accedeix als següents modes: MODE 1: FIX à permet fixar el nombre de decimals que apareix en el resultat d un càlcul. La calculadora pregunta quants decimals volem (valor del 0 al 9). Polsant el nombre desitjat de decimals, els resultats es presentaran amb els decimals seleccionats. MODE 2: SCI à la calculador presenta els resultats utilitzant notació científica. MODE 3: NORM à permet seleccionar el rang a partir del qual els resultats es presenten utilitzant la notació científica Polsant de nou la tecla MODE s accedeix als següents modes: MODE 1: DISP à entrant en aquest mode apareixen 4 submodes: 1 à a b/c 2 à d/c Permeten canviar el format de presentació per defecte dels càlculs amb fraccions Si movem el cursor cap a la dreta accedim als altres dos submodes: 1 à Dot 2 à Comma

3 Permeten canviar la visualització dels decimals en un resultat mitjançant un punt (format anglosaxó) o una coma (format europeu) MODE 2: CONT à permet ajustar el contrast de la pantalla Activitats: seguint les explicacions anteriors, practica: 1. Engega i apaga la calculadora 2. Introdueix el següent càlcul Mou el cursor cap a l esquerra i cap a la dreta 4. Situa el cursor davant del 2 i esborra l utilitzant la tecla DEL On hi havia el 2 introdueix un 3. Per fer-ho, SHIFT DEL (INS) i polsa el 3; a la pantalla hauràs de veure això: Polsa =. Quin és el resultat? 7. Corregeix el càlcul que has fet polsant el cursor de l esquerra i belluga l a través del càlcul introduït. Corregeix el 4568 per 3568 (segueix el procediment que hem fet a l exercici 4 i 5. Quin és el nou resultat? 8. Polsant el cursor de dalt, podem veure càlculs anteriors que hem realitzat. Si polses un cop el cursor de dalt hauràs de veure en pantalla el càlcul anterior que has fet. 9. Practiquem els diferents modes de la calculadora. El nostre mode de càlcul habitual serà el COMP. Seguint les explicacions, prova de canviar al mode SD i al mode REG. 10. Fes el següent càlcul: 45:98= a. Quants decimals té el resultat? b. Utilitzant el mode FIX, ajusta el resultat a 3 decimals. Quin valor obtens? c. Ajusta ara a 7 decimals. Anota el resultat

4 11. Ves al mode DISP i ajusta que el decimal dels resultats aparegui amb coma. Un cop fet, fes el següent: a. Calcula 4500:4,3 b. Quina és la part entera? Què indica el punt davant de l 1? c. Quina és la part decimal? Què indica la com davant del 6? Sessió 2: operacions bàsiques 1a part La calculadora científica permet fer una gran quantitat de càlculs i operacions, molts d ells encara no els has estudiat. En aquesta sessió i següents farem una breu explicació de les operacions més importants i les practicarem. Operacions combinades i jerarquia d operacions: parlem d operacions combinades quan en un mateix càlcul utilitzem diferents operacions. Ex x7-12:2 Cal tenir present que en les operacions combinades existeix un ordre o jerarquia de les operacions que hem de fer. Si no apliquem bé aquesta jerarquia és molt probable que fem malament el càlcul. Recordem ràpidament la jerarquia de les operacions: Primer: fem les operacions que hi ha dins dels parèntesis Segon: potències i arrels Tercer: producte i divisió Quart: suma i resta En cas que tinguem un càlcul amb operacions que tenen la mateixa jerarquia, farem l operació començant per l esquerra. Ex. 34x4:6 Primer faríem 34x4 i el resultat el dividiríem per 6 És molt important conèixer aquesta jerarquia, tant en el càlcul manual com amb la calculadora. La calculadora científica sempre fa els càlculs tenint en compte la jerarquia de les operacions.

5 Fes les següents activitats: a. 98x = b. 0,9678:0, x9,6= c. 5,3+8,6x3,6:0,03= d. Explica quin és l ordre de càlcul que ha fet servir la calculadora en els tres apartats anteriors: e. Com ho podríem fer per calcular primer la suma en el apartat a)? f x11= g. (23+56)x11= h. Explica per què el resultat dels dos apartats anteriors són diferents. i. Escriu tres exemples més on l ús de parèntesis ens modifica el resultat final.

6 Sessió 3: operacions bàsiques 2a part POTÈNCIES I ARRELS: Per introduir potències escrivim primer la base i després polsem el botó: x 2 : per elevar al quadrat. Ex: Polsem 34, la tecla x 2 i = x 3 : per elevar al cub. Ex Premem12, x 3 i = ^ seguit de l exponent: quan volem fer una potència d exponent més gran que 3 (amb aquesta tecla podem introduir també exponents 2 i 3) Ex Polsem 4, ^, 5 i = Per calcular arrels: arrels quadrades:, nombre i = arrels cúbiques: 3, nombre i = arrels amb altres índexs:!, nombre i = Fes les següents activitats: , ! ! + 967: (67,3-23)x(43,7+43) x :0, Inventa t una operació amb les 4 operacions i potència i arrel i calculala. Escriu l operació i el resultat: FRACCIONS: Per introduir fraccions utilitzem la tecla a b/c i d/c Per tal que els resultats ens apareguin amb el format de fraccions que utilitzem habitualment cal que: MODE DISP à seleccioneu d/c Per introduir una fracció seguirem aquests passos: Ex.!! +!! Premem: 4 ab/c ab/c 7 =

7 El resultat que obtenim és la fracció resultant simplificada. Un cop fet això comencem a practicar: 1.!! +!! 2.!! +!! 3.!!!! 4.!!!! 5. Repeteix els càlculs anteriors. Un cop calculada obtens el resultat prem el botó ab/c. Què passa? Torna a polsar el botó. Explica per a què serveix aquest botó quan obtenim el resultat d una operació. Sessió 4: ús de notació científica i funcions trigonomètriques NOTACIÓ CIENTÍFICA: Per introduir nombres en notació científica: Ex. 4, Escrivim normalment els valors, però per introduir la part 10 8 utilitzem la tecla EXP seguida del 8. Així doncs: 4,5 EXP 8. Si l exponent és negatiu, procedim igual però afegint el signe negatiu. Fes les següents activitats:

8 1. 7, Prem la tecla igual i escriu el nombre que apareix 2. 5, Prem la tecla igual i escriu el nombre que apareix 3. Prem la tecla ENG i SHIFT ENG. Prova tu mateix i explica què passa amb el resultat. 4. Fes les següents operacions: a. 1, , = b. 0,745:8, = c. 45:0, , = 3 d. 996 : 7, = Si voleu obtenir els resultats dels vostres càlculs en notació científica cal que entreu al mode SCI (reviseu les pàgines anteriors). Quan entreu en aquest mode, la calculadora us preguntarà que introduïu un nombre del 0 al 9. Aquest nombre indica el total de valors que voleu que apareguin en pantalla 0 à apareixen 10 valors (mantissa + 9 decimals) 1 à apareix un valor (mantissa + 0 decimals) 2 à apareixen 2 valors (mantissa + 1 decimal) 3 à apareixen 3 valors (mantissa + 2 decimals) etc... En el mode SCI la calculadora donarà sempre els resultats en notació científica segons les indicacions que li heu ordenat anteriorment. 5. Repetiu l exercici 4 però fent els càlculs des del mode SCI. Introduïu com a xifra significativa el 3 (SCI 3). Anoteu el resultat obtingut i compareu amb el resultat obtingut a l exercici Són el mateix resultat? Justifica la resposta.

9 TRIGONOMETRIA: Quan treballem amb funcions trigonomètriques el primer que cal definir és amb quines unitats angulars estem treballant. És molt important definir inicialment les unitats angulars per als nostres càlculs per tal d obtenir uns resultats correctes. Existeixen tres unitats per mesurar els angles: Graus sexagesimals (º): són els que utilitzem normalment. La circumferència es divideix en 360 parts iguals; cada part s anomena grau sexagesimal. 1 grau es divideix en 60 min, i cada minut en 60 segons. El sistema sexagesimal s utilitza tant per mesurar angles (angles sexagesimals) com per mesurar temps (hores, minuts, segons). La calculadora els anomena DEG i a la pantalla apareix una petita D. Radians (rad): és la unitat per mesurar angles en el Sistema Internacional. Molt utilitzat a Física i Matemàtiques. Una circumferència sencera té 2π radians. La calculador els anomena RAD i a la pantalla apareix una petita R. Graus centesimals ( g ): molt semblants als graus sexagesimals però en aquests la circumferència es divideix en 400 parts iguals. La calculadora els anomena GRAD i a la pantalla apareix una petita G. A la pàgina 3 podeu recordar com canviar d una unitat a l altra. En les següents activitats aprendrem a fer càlculs amb graus sexagesimals: 1. Converteix el valor decimal 2,258 a un valor sexagesimal: per fer-ho, introduïm el valor i polsem igual. Ara fem SHIFT º,,, i obtindrem a la pantalla 2º15º28,8. Si premem la tecla º,,, obtindrem de nou el valor decimal 2, Un cotxe ha trigat 2,5 hores en fer un recorregut. Quantes hores i minuts ha trigat? 3. Un corredor triga 2h 34min en recórrer un trajecte. Passa-ho a un valor decimal: per fer-ho polsarem 2 º,,, 34 º,,, i polsarem igual. Utilitzant la tecla º,,, i SHIFT º,,, podrem passar de format decimal a sexagesimal. 4. Un angle mesura 46,7º. Pots donar el valor en format sexagesimal?

10 Parlem ara de les funcions trigonomètriques bàsiques: el sinus (sin), cosinus (cos) i tangent (tan). Treballarem amb graus sexagesimals (D). 5. Calcula: a. sin 60 b. cos 30 c. tan 45 d. 3sin cos Torna a calcular sin 60. Ara fes SHIFT sin (sin -1 ) ANS i prem igual. Quin resultat obtens? La tecla ANS ens permet introduir la resposta que tenim a la pantalla per fer un nou càlcul. La tecla que has utilitzat (sin -1 ) és l arcsinus. Arcsinus, arccosinus i arctangent s utilitzen per trobar l angle que correspon al valor numèric introduït. 7. sin 1 (0.25) + cos 1 (0.25) 8. arctan 1 Finalment, estudiarem com fer conversions entre les diferents unitats angulars. Llegeix les següents instruccions: 9. Converteix 2π rad a graus sexagesimals º a rad g a graus sexagesimals º a graus centesimals

11 Sessió 5: exercicis de repàs 1. Fes les següents operacions amb la teva calculadora: (3 + 6! ) ! ! ,78 = : = ( ) (6 4) = 0,16 + 7,6 + (6 + 5 x 3) 4 : 12= (2 3) 3 = ( : 6 4 ) (4 : ) : (7 8 : 2 2) 2 = [(17 15) 3 + (7 12) 2 ] : [(6 7) (12 23)] =

12 7 3 + [ (2 3 : ) 7 4 ] + 9 : 3 =

Sessió 1: configuració i modes de la calculadora científica. Esborrar últim valor introduït (just darrere del marcador del cursor): DEL

Sessió 1: configuració i modes de la calculadora científica. Esborrar últim valor introduït (just darrere del marcador del cursor): DEL Bloc calculadora Sessió 1: configuració i modes de la calculadora científica Engegar: ON Apagar: SHIFT AC (OFF) Moure s a través d un càlcul: tecles de cursor Esborrar pantalla: AC Esborrar últim valor

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria

TEMA 3 : Nombres Racionals. Teoria .1 Nombres racionals.1.1 Definició TEMA : Nombres Racionals Teoria L'expressió b a on a i b son nombres enters s'anomena fracció. El nombre a rep el nom de numerador, i b de denominador. El conjunt dels

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

FUNCIONS I FÓRMULES TRIGONOMÈTRIQUES

FUNCIONS I FÓRMULES TRIGONOMÈTRIQUES FUNCIONS I FÓRMULES TRIGONOMÈTRIQUES Pàgina 8. Encara que el mètode per a resoldre les preguntes següents se sistematitza a la pàgina següent, pots resoldre-les ara: a) Quants radiants corresponen als

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS:

TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: TEMA 3: Polinomis 3.1 DEFINICIONS: Anomenarem monomi qualsevol expressió algèbrica formada per la multiplicació d un nombre real i d una variable elevada a un exponent natural. El nombre es diu coeficient

Más detalles

TEMA 1: Trigonometria

TEMA 1: Trigonometria TEMA 1: Trigonometria La trigonometria, és la part de la geometria dedicada a la resolució de triangles, es a dir, a determinar els valors dels angles i dels costats d un triangle. 1.1 MESURA D ANGLES

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

Foto: El teorema de Tales a la ciutat de París, Autora: Tamara Victoria Fernández

Foto: El teorema de Tales a la ciutat de París, Autora: Tamara Victoria Fernández Foto: El teorema de Tales a la ciutat de París, Autora: Tamara Victoria Fernández Matemàtiques 1r ESO T. tales 1 Matemàtiques 1r ESO T. tales 2 Teorema de Tales A.1 Utilitzant tota la plana apaïsada d

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

2. FUNCIONS MATEMÀTIQUES, TRIGO- NOMÈTRIQUES I ESTADÍSTIQUES

2. FUNCIONS MATEMÀTIQUES, TRIGO- NOMÈTRIQUES I ESTADÍSTIQUES 1 2. FUNCIONS MATEMÀTIQUES, TRIGO- NOMÈTRIQUES I ESTADÍSTIQUES Les funcions matemàtiques permeten realitzar càlculs d aquest tipus sobre cel les i sobre intervals de valors, retornant sempre valors numèrics.

Más detalles

Quadern de matemàtiques Decimals1

Quadern de matemàtiques Decimals1 Quadern de matemàtiques Decimals CENTENES DESENES UNITATS DECIMES CENTÈSIMES 3,5 Busca les vuit diferències que hi ha en aquests dos dibuixos Curs i grup: Data inici quadern Data acabament Seguiment Data

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del

5.- Quan fem un clic sobre Nou treball accedim a la següent finestra que ens permet definir els diferents aspectes del nou treball: Nom : Nom del El Pou El Pou permet que els alumnes puguin realitzar un treball i lliurar-lo a través del Clickedu. 1. Entra al mòdul Matèries fent clic sobre la pestanya matèries. 2. A la pàgina inicial del mòdul veuràs

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

Qüestionari (Adreçament IP)

Qüestionari (Adreçament IP) Qüestionari (Adreçament IP) 1. Quina longitud, en bits, té una adreça IPv4? Com es representa una IPv4? 2. Per cadascuna de les classes IP (A, B i C), digues: valors dels primers bits rang del 1r byte

Más detalles

GUIA AUTOMATRÍCULA

GUIA AUTOMATRÍCULA GUIA AUTOMATRÍCULA 2014-2015 Coses a tenir en compte abans de començar el procés de matrícula: En aquest aplicatiu el temps d inactivitat és molt curt (uns 15 minuts) per tant si el teniu obert sense fer

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

Com participar en un fòrum

Com participar en un fòrum Com participar en un fòrum Els fòrum són espais virtuals en el qual es pot realitzar un debat entre diferents persones d una comunitat virtual. És tracta d un debat asincronic, és a dir en el qual les

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Bloc I. ARIMÈTICA. Tema 6: POTÈNCIES I ARREL QUADRADA TEORIA

Bloc I. ARIMÈTICA. Tema 6: POTÈNCIES I ARREL QUADRADA TEORIA 1. INTRODUCCIÓ. IES L ASSUMPCIÒ d El http://ww w.ieslaasuncion.org Observa l arbre genealògic de Lluïsa: Rebesavis Besavis Iaios Pares Lluïsa Hi ha ocasions en les que per a resoldre un problema es necessari

Más detalles

TEMA 1: Divisibilitat. Teoria

TEMA 1: Divisibilitat. Teoria TEMA 1: Divisibilitat Teoria 1.0 Repàs de nombres naturals. Jerarquia de les operacions Quan en una expressió apareixen operacions combinades, l ordre en què les hem de fer és el següent: 1. Les operacions

Más detalles

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla

El perfil es pot editar: 1. des de la llista de participants 2. fent clic sobre el nostre nom, situat a la part superior dreta de la pantalla MOODLE 1.9 PERFIL PERFIL Moodle ofereix la possibilitat que els estudiants i professors puguin conèixer quines són les persones que estan donades d alta a l assignatura. Permet accedir a la informació

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

EXERCICI 6 PICASA PICASA.

EXERCICI 6 PICASA PICASA. EXERCICI 6 PICASA Es tracta de crear i compartir 3 àlbums online utilitzant Picasa Web Álbums i les 3 carpetes de fotos que trobaràs comprimides al costat de l exercici i que, abans de començar, descarregaràs

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne:

ACTIVITATS. a) b) c) d) INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat. dv, 18 de març Alumne: INS JÚLIA MINGUELL 2n Batxillerat Matemàtiques Tasca Continuada 4 «Matrius i Sistemes d equacions lineals» Alumne: dv, 18 de març 2016 LLIURAMENT: dm, 5 d abril 2016 NOTA: cal justificar matemàticament

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria.

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria. 1 Al ser una subhasta per intranet, es a dir, privada, ens conectem via Terminal Server, es a dir la opció de Conexión a Escritorio Remoto d aquesta forma: Al accedir-hi, ens demanará el nom del servidor

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

Bloc I. Nombres i mesures. Tema 5: El sistema sexagesimal. Mesures d angles i de temps TEORIA

Bloc I. Nombres i mesures. Tema 5: El sistema sexagesimal. Mesures d angles i de temps TEORIA TEORIA 1. INTRODUCCIÓ * De la mateixa forma que nosaltres comptem de 10 en 10 (sistema decimal), altres cultures al llarg de la història han comptat de 60 en 60 (sistema sexagesimal). * L adopció de 10

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Administrar comptes d'usuari en Windows 7

Administrar comptes d'usuari en Windows 7 Administrar comptes d'usuari en Windows 7 És convenient crear un compte d'usuari per a cada persona que utilitza un mateix ordinador. Bàsicament existeixen dos tipus de comptes d'usuaris: usuaris normals

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

La tecnociència de l'ictíneo

La tecnociència de l'ictíneo Què pesa més? Un quilogram de palla o un quilogram de plom? En alguna ocasió t'hauran plantejat aquesta pregunta, que no deixa de ser un parany, en què es comparen dos materials de densitat diferent, però

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Crear formularis amb Google Form. Campus Ciutadella 04/03/2016

Crear formularis amb Google Form. Campus Ciutadella 04/03/2016 Crear formularis amb Google Form Campus Ciutadella 04/03/2016 Crear formularis amb Google Form Índex: 1. Informació bàsica 2. Afegir col laboradors 3. Disseny 4. Tipus de preguntes 5. Preguntes condicionals

Más detalles

Connexió mitjançant la VPN a la xarxa de la Universitat de València en Windows 10

Connexió mitjançant la VPN a la xarxa de la Universitat de València en Windows 10 Connexió mitjançant la VPN a la xarxa de la Universitat de València en Windows 10 La configuració en Windows 10 hi és molt semblant a la de Windows 8, no obstant això explicaré amb detall com es fa en

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

POLINOMIS. p(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x a n x n,

POLINOMIS. p(x) = a 0 + a 1 x + a 2 x a n x n, POLINOMIS Un monomi és una expressió de la forma ax m, on el coeficient a és un nombre real o complex, x és una indeterminada i m és un nombre natural o zero. Un polinomi és una suma finita de monomis,

Más detalles

7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits

7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits 7-ZIP, programa per a la generació d arxius comprimits Mini - guia per a la instal lació i configuració del programa 7-Zip i l ús de les seves funcions més bàsiques (comprimir i descomprimir o extreure).

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

Calculadores de pantalla descriptiva...vi. Càlcul de paràmetres (ambós tipus de calculadora)

Calculadores de pantalla descriptiva...vi. Càlcul de paràmetres (ambós tipus de calculadora) Calculadora Introducció... II Ús bàsic... III Calculadores de pantalla senzilla...iii Calculadores de pantalla descriptiva...iv Fraccions... V Calculadores de pantalla senzilla... V Calculadores de pantalla

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

INICIACIÓ A L SCRATCH

INICIACIÓ A L SCRATCH SESSIÓ 1 Conèixer què és l SCRATCH La intenció és observar diferents jocs realitzats amb SCRATCH per l alumnat de cicle superior per saber fins on podem arribar. Crear un usuari a la web d SCRATCH La durada

Más detalles

Trigonometria Resolució de triangles.

Trigonometria Resolució de triangles. Trigonometria Resolució de triangles. Raons trigonomètriques d un angle agut. Considerarem el triangle rectangle ABC on A = 90º Recordem que en qualsevol triangle rectangle Es complia el teorema de Pitàgores:

Más detalles

TRIGONOMETRIA. FUNCIONS TRIGONOMÈTRIQUES. MATEMÀTIQUES-1

TRIGONOMETRIA. FUNCIONS TRIGONOMÈTRIQUES. MATEMÀTIQUES-1 TRIGONOMETRIA. FUNCIONS TRIGONOMÈTRIQUES. 1. Angles i mesura d angles.. Raons trigonomètriques d un angle agut. 3. Resolució de triangles rectangles. 4. Raons trigonomètriques d un angle qualsevol. 5.

Más detalles

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu

Servei de Gestió de Serveis Informàtics Secció de Sistemes en Explotació Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Webmailaj Correu Municipal Configuració nou compte de correu Pàgina 1 de 11 ÍNDEX CONFIGURACIÓ D UN NOU COMPTE DE CORREU...3 1 CONFIGURACIÓ GENERAL...3 2 CONFIGURACIÓ NOM COMPTE I ADREÇA DE RESPOSTA...8

Más detalles

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Educació secundària obligatòria CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Curs 0-04 Educació secundària obligatòria Quadern de matemàtiques Ítem Resposta Punts Observacions. Dibuixa el gràfic

Más detalles

Guia de formació SIGA per a col legiats. Registrar consultes del Servei d Orientació Jurídica (SOJ)

Guia de formació SIGA per a col legiats. Registrar consultes del Servei d Orientació Jurídica (SOJ) Guia de formació SIGA per a col legiats Registrar consultes del Servei d Orientació Jurídica (SOJ) Pàg. 2 Índex SIGA PER A COL LEGIATS... 3 ENTRAR A SIGA... 3 ENTRAR LES DADES D UNA NOVA CONSULTA SOJ...

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta

1.- Elements d una recta Vector director d una recta Vector normal d una recta Pendent d una recta .- Elements d una recta..- Vector director d una recta..- Vector normal d una recta.3.- Pendent d una recta.- Equacions d una recta..- Equació ectorial, paramètrica i contínua..- Equació explícita.3.-

Más detalles

POLINOMIS. Divisió. Regla de Ruffini.

POLINOMIS. Divisió. Regla de Ruffini. POLINOMIS. Divisió. Regla de Ruffini. Recordeu: n Un monomi en x és una expressió algebraica de la forma a x on a és un nombre real i n és un nombre natural. A s anomena coeficient i n s anomena grau del

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

Les Arcades. Molló del terme. Ermita la Xara. Esglèsia Sant Pere

Les Arcades. Molló del terme. Ermita la Xara. Esglèsia Sant Pere Les Arcades Molló del terme Ermita la Xara Esglèsia Sant Pere Pàg. 2 Monomi Un monomi (mono=uno) és una expressió algebraica de la forma: *+,-=/, 1 on R N., rep el nom d indeterminada o variable del monomi,

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 85 Activitat 1 Calcula l àrea de la figura prenent com a unitat d àrea la quadrícula que hi ha indicada: Activitat Ens referirem a la unitat d àrea amb el símbol

Más detalles

Bloc 3. Full de Càlcul

Bloc 3. Full de Càlcul Bloc 3 Full de Càlcul Exercici 1 Crea un document de full de càlcul com el de la figura següent. Quan hagis escrit totes les dades cal que facis que el programa calculi mitjançant fórmules el resultat

Más detalles

Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 4 POTÈNCIES I ARRELS

Àmbit de les Matemàtiques, de la Ciència i de la Tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 4 POTÈNCIES I ARRELS M Operacios umèriques Uitat Potècies i arrels UNITAT POTÈNCIES I ARRELS M Operacios umèriques Uitat Potècies i arrels Què treballaràs? E acabar la uitat has de ser capaç de... Resoldre operacios amb potècies.

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

Unitat 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 19. ESTADÍSTICA UNITAT 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

Unitat 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 19. ESTADÍSTICA UNITAT 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES Unitat LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 39 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 19. ESTADÍSTICA UNITAT QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En aquesta unitat aprendràs a construir i interpretar diagrames

Más detalles

MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES

MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES MANUAL D ÚS EDITOR DE PROJECTES D ESCOLES + SOSTENIBLES ÍNDEX 0. Conceptes bàsics... 1 1. Accés... 2 2. Inici... 3 3. El PROJECTE del curs... 5 a. El pdf de l esborrany del projecte... 9 b. El pdf del

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1

SOLUCIONARI Unitat 1 SOLUCIONARI Unitat Comencem En un problema de física es demana el temps que triga una pilota a assolir una certa altura. Un estudiant, que ha resolt el problema correctament, arriba a la solució t s. La

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO Institut Galileo Galilei Departament de Matemàtiques Curs 015-16 DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES n d ESO A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats

Más detalles

La creació de qualsevol llista es fa amb l operador list. En el cas de crear una llista buida la sintaxi és

La creació de qualsevol llista es fa amb l operador list. En el cas de crear una llista buida la sintaxi és ETSEIB PROGRAMACIÓ Grau en Estadística UB-UPC, març 2016 Prof: Robert Joan-Arinyo Llistes 1 Definició En el llenguatge de programació R, una llista és un conjunt d informacions ordenades i no necessàriament

Más detalles

z 2 4z + 5 = 0, z = x + iy, i 1,

z 2 4z + 5 = 0, z = x + iy, i 1, Àlgebra i Geometria I Tema I NOMBRES COMPLEXOS 1- Necessitat dels nombres complexos i definició (a) Les solucions de les equacions polinòmiques El nombre imaginari i 1 Els enters Z, els racionals Q i els

Más detalles

INSTAL LACIÓ D'UBUNTU PAS A PAS. Introducció. Instal lació i selecció de llengua

INSTAL LACIÓ D'UBUNTU PAS A PAS. Introducció. Instal lació i selecció de llengua INSTAL LACIÓ D'UBUNTU 10.10 PAS A PAS Introducció Ubuntu és una distribució GNU/Linux en la qual es basen altres altres distribucions, com ara Lliurex. Actualment és la distribució més recomanada per a

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres 2 Full de treball A Màgia i matemàtiques? Li has demanat alguna vegada a un amic que li pots endevinar un nombre fen diverses operacions? A.1 Comencem amb un exemple, agafa la calculadora i: a) Pensa un

Más detalles

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D

MATEMÀTIQUES CURS En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D En vermell comentaris per al professorat Construcció d una escultura 3D 1/8 Es disposen en grups de tres o quatre i se ls fa lliurament del dossier. Potser és bona idea anar donant per parts, segons l

Más detalles

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DE TRIGONOMETRIA

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DE TRIGONOMETRIA Unitat 1: Angles i triangles. Activitat 1.1 Classifiqueu els angles que observeu en la figura adjunta i mesureu la seva amplitud amb l ajut d un transportador d angles. Activitat 1.2 a) Desprès d una operació

Más detalles

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició

8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI. 8.1 Càlcul del grau d alcohol del vi per ebullició 8. DESTIL LACIÓ I CÀLCUL DEL GRAU D'ALCOHOL DEL VI La destil lació consisteix en separar els components d'una mescla líquida segons la diferència en el seu punt d'ebullició. El vi està compost bàsicament

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

Objectius. Crear expressions algebraiques. MATEMÀTIQUES 2n ESO 83

Objectius. Crear expressions algebraiques. MATEMÀTIQUES 2n ESO 83 5 Expressions algebraiques Objectius Crear expressions algebraiques a partir d un enunciat. Trobar el valor numèric d una expressió algebraica. Classificar una expressió algebraica en monomi, binomi,...

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

UNITAT 8. FIGURES PLANES

UNITAT 8. FIGURES PLANES 1. Fes servir aquests punts per traçar dues línies poligonals més de cada tipus, apart de les dels exemples: Línia poligonal oberta Línia poligonal oberta creuada Línia poligonal tancada Línia poligonal

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

En cas de Mozilla Firefox, ja no ens passarà allò d haver de clicar una pestanya nova per poder escriure!

En cas de Mozilla Firefox, ja no ens passarà allò d haver de clicar una pestanya nova per poder escriure! De Fatwire a Oracle... Manual ràpid Índex NOVETATS INTERESSANTS... 1 LOGIN... 2 INTERFÍCIE D EDICIÓ... 2 IDIOMA DE LA INTERFÍCIE... 5 NOMENCLATURA... 6 PREVISUALITZAR ELS CANVIS... 6 NOVETATS INTERESSANTS

Más detalles

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS EXPONENCIALS I LOGARÍTMIQUES. 1. Funcions exponencials. 2. Equacions exponencials. 3. Definició de logaritme. Propietats. 4. Funcions logarítmiques. 5. Equacions logarítmiques. 1. Funcions exponencials.

Más detalles

Centre d Ensenyament Online (CEO)

Centre d Ensenyament Online (CEO) Centre d Ensenyament Online (CEO) Desenvolupament de tècniques noves per l educació www.mhe.es 1 Centre d Ensenyament Online (CEO): 1. Què és un Centre d Ensenyament Online (CEO)? 2. Com està estructurat

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 8. a) De tercer grau i amb dos termes. Comencem. b) De quart grau i amb cinc termes. c) De segon grau i amb un terme.

SOLUCIONARI Unitat 8. a) De tercer grau i amb dos termes. Comencem. b) De quart grau i amb cinc termes. c) De segon grau i amb un terme. SOLUCIONARI Unitat 8 Comencem Utilitza les potències de base 0 per descompondre aqests nombres: 56;,05;,; 005 i tres milions i mig. 56 0 5 0 6 0,05 0 5 0 0, 0 005 0 5 milions i mig 0 6 5 0 5 Troba el valor

Más detalles

MATEMÀTIQUES Versió impresa ESTADÍSTICA

MATEMÀTIQUES Versió impresa ESTADÍSTICA MATEMÀTIQUES Versió impresa ESTADÍSTICA 1. RepÀs d estadística unidimensional 1.1. Freqüències absoluta i relativa Si ho recordeu, una de les primeres magnituds que es calcula en un estudi estadístic és

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 0-03 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un bolígaf,

Más detalles

Els nombres naturals

Els nombres naturals Els nombres naturals Els nombres naturals Els nombres naturals són aquells que serveixen per a comptar. Se solen representar fent servir les xifres del 0 al 9. signe suma o resultat Suma: 9 + 12 = 21 sumands

Más detalles