TASCA D ESTIU. 1er ESO

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TASCA D ESTIU. 1er ESO"

Transcripción

1 ED. PLÀSTICA I VISUAL TASCA D ESTIU. 1er ESO IMPORTANT: LA PRESENTACIÓ DE TOTS ELS TREBALLS DE LA RECUPERACIÓ SON OBLIGATORIS. TAMBÉ, LA BONA PRESENTACIÓ I LA ELABORACIÓ CORRECTE DE L ACTIVITAT. S han de fer servir els material que es demanen. TOT AIXÓ ES IMPORTANAT PER APROVAR EN EL SETEMBRE Tots els treballs s entregaran dins una carpeta. La carpeta la pots fer tu mateix. Per fer el treball segueix les explicacions que acompanyen cada activitat. A Internet també podeu trobar més informació. Material necessari: Làmines DIN A4 Llapis Roting Regle, escaire I cartabó. Temperes. Colors primaris. Rotuladors i llapis de colors. 1- Cercle cromàtic: -Pinta el cercle cromàtic amb temperes. -Colors primaris: Groc, magenta i Blau cian. -Colors secundaris: taronja,verd i violeta. -A una làmina DIN A4 dibuixa una circumferència de radi 7cm. -Divideix la circumferència en sis parts iguals( fotocòpia divisió d una circumferència). -Recorda: els colors secundaris en mig dels colors primaris: Blau + magenta = violeta. PPER FE EL TREBALL POTS CALACAR EL CERCLE DE LA FOTOCÒPIA. ENMIG PINTA LA MESCLA SOSTRACTIVA: ES COLOR NEGRE ( per fer el color negre mescla els tres primaris ). 2- Colors càlids i freds: -Dividir una làmina DIN A4 en dues parts iguals i dibuixar el mateix dibuix a les dues parts. -A una part pintarem amb colors càlids i l altre amb colors freds. -Tot es fa amb temperes.

2 RECORDA: colors càlids són: Magenta, tots els taronges i vermells, i els verds més grocs que blaus. Els colors freds són: Magenta, tots els violetes, el blau cian i els verds més blaus que grocs. 3- Polígons regulars inscrits a una circumferència: -Divideix una làmina DIN A4 en quatre parts iguals. -Dibuixa a cada part els següents polígons: un triangle, un quadrat, un hexàgon i un octàgon. Radi 4cm. -A rotin RECORDA: Per fe la meitat d un segment o per treure qualsevol perpendicular d una recta has d emprar la mediatriu. 4- Creació de polígons estrellats: Circumferència 10cm de radi. -A una lamina DIN A4 dibuixa un polígon estrellat de vuit puntes. -A rotin -Es pot pintar amb rotuladors o llapis de colors. RECORDA: Per fe la meitat d un segment o per treure qualsevol perpendicular d una recta has d emprar la mediatriu. 5-Elements d expressió: punt, línia i pla. -Dibuixa tres vegades un mateix dibuix(lliure) a una làmina DIN A4. -Pinta el primer amb punts de colors, el segon amb línies i el tercer amb plans. -Es pot pintar amb rotuladors o llapis de colors. RECORDA: per fe les ombres amb els punts utilitza dues tonalitats de cada color (ex: 2 verds, 2 vermells,etc ) i junta i separa els punts ( quant més junts els punts més fort, quan més separats més fluix ). El punt l has de pintar amb rotuladors. La línia i el pla amb rotuladors o llapis de colors. Fitxat amb els exemples. 6- Ombres - Fes un dibuix qualsevol i fes, en d ombres de colors i un altre d ombres en blanc i negre amb el llapis -Tria tres colors de la mateixa gama per pintar: tres vermells, tres blaus etc -Es pot pintar amb plastidecor o llapis de colors. RECORDA: per fe les ombres amb els punts utilitza tres tonalitats de cada color (ex: 3 verds, 3 vermells,etc ). Has de situar el sol abans de pintar. 7. Simetria i figura - Tria una imatge de una silueta. - Divideix la cartolina en dues parts iguals. - amb dues cartolines de diferent color fes una en el fondo d un color i la figura de l altre. A l altre part de la cartolina fes el mateix però invertint els colors: el que has posat pel fondo, ara serà el de la figura i el de la figura serà el del fondo.

3 ! - Necessites; tres cartolines. Llapis, tisores i ferramenta. 8- Dibuixa els següents objectes amb sistema dièdric: Planta, alçat i perfil. - Per fer el sistema dièdric, divideix la làmina en 4 pertiguers. La planta va sempre sota l alçat i el perfil al costat de l alçat. -A rootring: els eixos, els objectes i les lletres. La resta es deixa a llapis. FES LES FIGURES DE LA FOTOCÒPIA UNA A CADA LAMINA. ACTIVITAT 1 1- Cercle cromàtic: -Pinta el cercle cromàtic amb temperes. -Colors primaris: Groc, magenta i Blau cian. -Colors secundaris: taronja,verd i violeta. -A una làmina DIN A4 dibuixa una circumferència de radi 7cm. -Divideix la circumferència en sis parts iguals( fotocòpia divisió d una circumferència). -Recorda: els colors secundaris en mig dels colors primaris: Blau + magenta = violeta. ENMIG PINTA LA MESCLA SOSTRACTIVA: ES COLOR NEGRE ( per fer el color negre mescla els tres primaris ). EXPLICACIÓ PER FER EL CERCLE CROMÀTIC PER DIVIDIR LA CIRCUNFERENCIA EN 12 PARTS IGUALS, RECORDA; DIVIDEIX LA CIRCUNFERÈNCIA AMB DUES PARTS IGUALS. EL DIAMETRE HA DE PASAR PEL CENTRE. DIVIDEIX AMB 4 PARTS IGUALS AMB LA MEDIATRIU. CADA UN DELS QUATRE PUNTS TROBAT DE LA DIVISSIÓ D UNA CIRCUNFERÈNCIA SERÁN PUNTS DE CENTRE DE UN ARC QUE TEERÀ LA CIRCUNFERÈNCIA EN 12 PARTS IGUALS.

4 ! PINTA EL CERCLE AMB LES TEMPERES.!

5 ACTIVITAT 2 2- Colors càlids i freds: -Dividir una làmina DIN A4 en dues parts iguals i dibuixar el mateix dibuix a les dues parts. -A una part pintarem amb colors càlids i l altre amb colors freds. -Tot es fa amb temperes. RECORDA: colors càlids són: Magenta, tots els taronges i vermells, i els verds més grocs que blaus. Els colors freds són: Magenta, tots els violetes, el blau cian i els verds més blaus que grocs.!

6 ! ACTIVITAT 3 3- Polígons regulars inscrits a una circumferència: -Divideix una làmina DIN A4 en quatre parts iguals. -Dibuixa a cada part els següents polígons: un triangle, un quadrat, un hexàgon i un octàgon. Radi 4cm. -A rotring RECORDA: Per fe la meitat d un segment o per treure qualsevol perpendicular d una recta has d emprar la mediatriu. EXPLICACIÓ PER TOTS ELS TREBALLS DE GEOMETRIA Dibuixem dos punts P i Q que equidisten de los extrems A i B del segmento. Per fer això dibujam dos arcs amb igual radi i centres en A i B. La seva intersecció son els punts P i Q. La mediatriu m es la recta PQ. MEDIATRIU D UN SEGMENT. RECORDA: Per fe la meitat d un segment o per treure qualsevol perpendicular d una recta has d emprar la mediatriu.

7 EXPLICACIÓ DELS POLIGONS RECORDA: Per fe la meitat d un segment o per treure qualsevol perpendicular d una recta has d emprar la mediatriu. Les fotocòpies d aquesta activitat es poden utilitzar, també, per l activitat 4 i 5.

8

9 ACTIVITAT 4 4- Creació de polígons estrellats: Circumferència 10cm de radi. -A una lamina DIN A4 dibuixa un polígon estrellat de SIS puntes.( es divideix la circumferència en sis parts iguals) -A rotin -Es pot pintar amb rotuladors o llapis de colors.!

10 ACTIVITAT 5 5-Elements d expressió: punt, línia i pla. -Dibuixa tres vegades un mateix dibuix(lliure) a una làmina DIN A4. -Pinta el primer amb punts de colors, el segon amb línies i el tercer amb plans. -Es pot pintar amb rotuladors o llapis de colors. RECORDA: per fe les ombres amb els punts utilitza dues tonalitats de cada color (ex: 2 verds, 2 vermells,etc ) i junta i separa els punts ( quant més junts els punts més fort, quan més separats més fluix ). El punt l has de pintar amb rotuladors. La línia i el pla amb rotoladors o llapis de colors. Fitxat amb els exemples de les fotocòpies.!

11 ACTIVITAT 6. 6-OMBRES - Fes un dibuix qualsevol i fes, en d ombres de colors i un altre d ombres en blanc i negre amb el llapis -Tria tres colors de la mateixa gama per pintar: tres vermells, tres blaus etc -Es pot pintar amb plastidecor o llapis de colors. RECORDA: per fe les ombres amb els punts utilitza tres tonalitats de cada color (ex: 3 verds, 3 vermells,etc ). Has de situar el sol abans de pintar. LLAPIS DE COLORS

12 LLAPIS DE GRAFIT

13 ! ACTIVITAT 7 7. Simetria i figura - Tria una imatge de una silueta. - Divideix la cartolina en dues parts iguals. - amb dues cartolines de diferent color fes una en el fondo d un color i la figura de l altre. A l altre part de la cartolina fes el mateix però invertint els colors: el que has posat pel fondo, ara serà el de la figura i el de la figura serà el del fondo. - Necessites; tres cartolines. Llapis, tisores i ferramenta.!

14 ACTIVITAT 8 8- Dibuixa els següents objectes amb sistema dièdric: Planta, alçat i perfil. - Per fer el sistema dièdric, divideix la làmina en 4 parts iguals. La planta va sempre sota l alçat i el perfil al costat de l alçat. -A rootring: els eixos, els objectes i les lletres. La resta es deixa a llapis. FES LES FIGURES DE LA FOTOCÒPIA UNA A CADA LAMINA. TEORIA. COM HACER EL EJERCICIO Las 3 vistes bàsiques son: planta, alçat i perfil o vista lateral (esquerra o dreta). EXPLICACIÓ En resumen: No podem dibuixar més vistes que las indispensables. Qué vista considero como "alzado"? Las vistas correspondientes a la planta superior o inferior dependen de la posición del objeto pero el considerar una vista como alzado o vista lateral es arbitrario (depende de nosotros). Se considera que la vista frontal o alzado se corresponde con la vista más significativa o importante. Dicho de otro modo, el alzado deberá ser la vista que ofrezca una mejor idea del objeto. Una vez establecido el alzado, se colocan el resto de vistas. De esta forma una vez elegida la vista principal, las otras direcciones usuales de observación (vistas) forman con esta vista (alzado) y entre ellas ángulos de 90º o sus multiplos. * En los ejercicios que vamos a realizar en clase se indica la vista correspondiente al alzado, así que no te tienes que preocupar por esto :).!

15 ! Qué es lo que no debo olvidar? Para dibujar las vistas a partir de un dibujo en perspectiva de una pieza tenemos que seguir los siguientes pasos: 1. Una vez elegido el alzado y el sistema de representación (normalmente el europeo), comenzaremos a situar la pieza dentro de un prisma. 2. Para dibujar el alzado: comenzaremos midiendo el ancho y el alto del mismo. Haremos un marco que delimita la vista. Después dibujaremos las aristas que vemos de la pieza. Finalizaremos dibujando en línea discontinua las aristas que no son visibles. 3. Para dibujar la planta: medimos al ancho y el largo o profundidad de la pieza. La planta se sitúa debajo del alzado en el sistema europeo. Recuerda que tiene que existir correspondencia entre el alzado y la planta. Es decir la anchura de la planta tiene que coincidir obligatoriamente con la anchura del alzado. 4. Para dibujar el perfil: En el sistema europeo: el perfil izquierdo esta situado a la derecha del alzado y el perfil derecho a la izquierda del alzado. Tiene que existir correspondencia entre las vistas y por tanto tienen que coincidir las alturas del alzado y del perfil, y las profundidades de la planta y el perfil.!

16 ! Aquestes figures són les que faràs per fer els exercicis. Has de fer cada una d elles a una làmina. A cada una has de fer la planta, l alçat i perfil OBJECTES A Dibuixar: les mides les poses tu.!!!!

17

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

2. Indicadors de profunditat en el pla

2. Indicadors de profunditat en el pla IES Eugeni d Ors Vilafranca del Penedès Seminari de Dibuix Educació visual i plàstica Dossier de recuperació de pendents de 1r d ESO (alumnes que fan 2n) Per recuperar l assignatura haureu de realitzar

Más detalles

UNITAT 8. FIGURES PLANES

UNITAT 8. FIGURES PLANES 1. Fes servir aquests punts per traçar dues línies poligonals més de cada tipus, apart de les dels exemples: Línia poligonal oberta Línia poligonal oberta creuada Línia poligonal tancada Línia poligonal

Más detalles

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ

GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ 1.2. CLASSIFICACIÓ GEOMETRIA PLANA 1. ELS ANGLES 1.1. DEFINICIÓ Representem un punt A en un pla i tracem dues semirectes amb origen en aquest punt. El punt A serà el vèrtex de l angle i cada semirecta serà el costat. 1..

Más detalles

FITXA 1: Polígons. Conceptes

FITXA 1: Polígons. Conceptes FITXA 1: Polígons. Conceptes A.1. REPASSA ELS TEUS CONEIXEMENTS. 1. Escriu la lletra de les figures equilàteres. A, D 2. Escriu el nom de les figures equiangulars. A, D 3. Anomena les figures que tenen

Más detalles

Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 3 ÀREES I VOLUMS. Unitat 3 ÀREES I VOLUMS

Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 3 ÀREES I VOLUMS. Unitat 3 ÀREES I VOLUMS 70 Unitat 3 ÀREES I VOLUMS què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de: Reconèixer unitats de mesura d una àrea. Interpretar fórmules d àrees de figures planes. Aplicar fórmules d àrees de

Más detalles

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un

La porció limitada per una línia poligonal tancada és un PLA Si n és el nombre de costats del polígon: El nombre de diagonals és La suma dels seus angles és 180º ( n 2 ). La porció limitada per una línia poligonal tancada és un Entre les seves propietats destaquem

Más detalles

Geogebra és un programa de llicència lliure i multiplataforma per l aprenentatge i ensenyament de les matemàtiques a tots els nivells.

Geogebra és un programa de llicència lliure i multiplataforma per l aprenentatge i ensenyament de les matemàtiques a tots els nivells. Espiral de Fibonacci Geogebra 1. Introducció al programa Geogebra és un programa de llicència lliure i multiplataforma per l aprenentatge i ensenyament de les matemàtiques a tots els nivells. Teniu una

Más detalles

DEPARTAMENT DE DIBUIX. IMATGE I EXPRESSIÓ 3r ESO. FEINES D'ESTIU. ACTIVITAT Nº1

DEPARTAMENT DE DIBUIX. IMATGE I EXPRESSIÓ 3r ESO. FEINES D'ESTIU. ACTIVITAT Nº1 DEPARTAMENT DE DIBUIX IMATGE I EXPRESSIÓ 3r ESO. FEINES D'ESTIU. ACTIVITAT Nº1 REALITZAR UN CARTELL PER ANUNCIAR UN BALL DE MÀSCARES DE CARNAVAL. O D'UN CONCERT DE MÚSICA ( Tant POTSER DE MÚSICA Clàssica

Más detalles

Dibuix Tècnic. Sistemes de representació

Dibuix Tècnic. Sistemes de representació Dibuix Tècnic Sistemes de representació El dibuix és una ferramenta que ens ajuda a representar la realitat. plànol esbós realitat Representar la realitat mitjançant dibuixos Dibuixos en 2D Dibuixos en

Más detalles

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC

I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES DIBUIX TÈCNIC DIBUIX TÈCNIC I. SISTEMA DIÈDRIC 3. DISTÀNCIES I ANGLES 1. Dist. d un punt a una recta - Abatiment del pla format per la recta i el punt 2. Dist. d un punt a un pla - Canvi de pla posant el pla de perfil

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE VISUAL I PLÀSTICA 2n d'eso (Convocatòria d'abril del 2018)

DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE VISUAL I PLÀSTICA 2n d'eso (Convocatòria d'abril del 2018) Ies Puig Castellar Curs 2017-2018 DOSSIER DE RECUPERACIÓ DE VISUAL I PLÀSTICA 2n d'eso (Convocatòria d'abril del 2018) Alumne/a: Curs: Bon dia, Aquest dossier l'has de fer tot respectant les pautes que

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

TEMA 10: Cossos geomètrics

TEMA 10: Cossos geomètrics TEMA 10: Cossos geomètrics 4tESO CB Cossos geomètrics: podem diferenciar poliedres i cossos de revolució I. Poliedre És una figura tridimensional limitat per cares que tenen forma de polígon: triangles,

Más detalles

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries

6. REPRESENTAR L ESPAI Les axonometries Les axonometries 1 Copia en la pauta de sota el dibuix en perspectiva militar i acaba de dibuixar la muralla. Després, acoloreix les cares amb llapis de colors. Utilitza tres colors diferents, un per cadascuna

Más detalles

E D U C A C I Ó V I S U A L I P L À S T I C A 1 r E S O LA LLUM I EL COLOR UNITAT 5

E D U C A C I Ó V I S U A L I P L À S T I C A 1 r E S O LA LLUM I EL COLOR UNITAT 5 UNITAT 5 LA LLUM I EL COLOR 1 1. LA LLUM Il luminació Clarobscur 2. EL COLOR Colors llum Colors pigment Fisiologia Cultura Colors complementaris Temperatura Gamma cromàtica 2 1. LA LLUM 3 1. LA LLUM Gràcies

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant.

4.- Expressa en forma de potència única indicant el signe resultant. Pàgina 1 de 8 EXERCICIS PER LA RECUPARACIÓ 1A Avaluació 1.- Calcula de dues maneres (TP i RP): a) 25 + (-1+7) (18 9 + 15)= TP= RP= 9 (-12 + 5 8 = TP= RP= 2.- Treu factor comú i calcula: a) 5.(-3) + (-7).

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat Convocatòria 2014 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades: Exercici 1: Opció A Opció B Exercici 2: Opció A Opció B Exercici 3: Opció A Opció B Qualificació 1

Más detalles

Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades:

Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades: Proves d accés a la universitat Convocatòria 2016 Dibuix tècnic Sèrie 3 Indiqueu les opcions triades: Exercici 1: Opció A Exercici 2: Opció A Exercici 3: Opció A Opció B Opció B Opció B Qualificació 1

Más detalles

Càlcul d'àrees i volums.

Càlcul d'àrees i volums. Càlcul d'àrees i volums. Exemple 1. Donada la figura següent: Calcula'n: superfície volum Resolució: Fixem-nos que la superfície està formada per tres objectes.: 1. la base del cilindre 2. la paret del

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 85 Activitat 1 Calcula l àrea de la figura prenent com a unitat d àrea la quadrícula que hi ha indicada: Activitat Ens referirem a la unitat d àrea amb el símbol

Más detalles

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA Nom i cognoms DNI / NIE PROVA D APTITUD PERSONAL ACCÉS ALS GRAUS EDUCACIÓ INFANTIL I EDUCACIÓ PRIMÀRIA COMPETÈNCIA LOGICOMATEMÀTICA 1. Està prohibit l ús de la calculadora o de qualsevol altre aparell

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Departament de Matemàtiques. Curs SES Pla Marcell. L àlgebra: nombres i lletres 2 Full de treball A Màgia i matemàtiques? Li has demanat alguna vegada a un amic que li pots endevinar un nombre fen diverses operacions? A.1 Comencem amb un exemple, agafa la calculadora i: a) Pensa un

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO Institut Galileo Galilei Departament de Matemàtiques Curs 015-16 DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES n d ESO A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats

Más detalles

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm

EXERCICIS PROPOSATS. 3 cm EXERCICIS PROPOSATS 1.1 Calcula el perímetre de les figures següents. a), b) cm cm cm a) p,5 8 5 1 b) p 9 cm 1. Calcula el perímetre d aquestes figures. a) Un quadrat de 6 centímetres de costat. b) Un

Más detalles

Què és l origami? El pas a pas. La tècnica del plegatge. Els estampats. El vaixell de paper

Què és l origami? El pas a pas. La tècnica del plegatge. Els estampats. El vaixell de paper Animals de paper Què és l origami? El pas a pas L origami és l art de plegar paper. Normalment partim d un full quadrat que es va plegant fins a convertirse en una figura. Les possibilitats creatives que

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

XXI Cangur SCM 7 d abril de 2016 Nivell: 2n ESO

XXI Cangur SCM 7 d abril de 2016 Nivell: 2n ESO XXI Cangur SCM 7 d abril de 2016 Nivell: 2n ESO Qüestions de 3 punts 1. A la recepció d un hotel hi ha un tauler que anuncia el número de totes les habitacions. Primer pis: 101 a 110 i 123 a 133. Segon

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: SETEMBRE

Más detalles

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)».

Polígon. Taula de continguts. Noms i tipus. De Viquipèdia. Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Polígon De Viquipèdia Per a altres significats, vegeu «Polígon (desambiguació)». Un polígon (del grec, "molts angles") és una figura geomètrica plana formada per un nombre finit de segments lineals seqüencials.

Más detalles

Ordinador 3... un cop d ull per dins!

Ordinador 3... un cop d ull per dins! Ordinador 3... un cop d ull per dins! FES UN TASTET, SENSE POR! Ara que el ratolí, el teclat, etc. no tenen cap secret per tu, descobrirem l ordinador per dins i com funciona. 1. Ja tens l ordinador obert,

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Dibuix tècnic Sèrie 4 Indiqueu les opcions triades: Exercici 1: Exercici 2: Exercici 3: Opció A Opció B Opció A Opció B Opció A Opció B Etiqueta identificadora

Más detalles

PAAU. LOGSE. Curs

PAAU. LOGSE. Curs SÈRIE 2 PAAU. LOGSE Curs 1998-99 DIBUIX TÈCNIC L examen consta de la realització de tres dibuixos: el dibuix 1, el dibuix 2 i una de les dues opcions del dibuix 3 (escolliu entre l opció A i l opció B

Más detalles

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ

UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ UNITAT TIPUS DE DIAPOSITIVES PER A DISPOSAR INFORMACIÓ 5 Diapositiva amb taula Les diapositives d objectes permeten inserir una taula dins la presentació. S entén per taula una quadrícula que es compon

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2012-2013 Matemàtiques Sèrie 4 Responeu a CINC de les sis qüestions següents. En les respostes, expliqueu sempre què voleu fer i per què. Cada qüestió val 2 punts.

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2010 Dibuix tècnic Sèrie 2 Fase específica Opció: Enginyeria i arquitectura Qualificació Etiqueta identificadora de lʼalumne/a 1 2 3 4 5

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JULIOL 2017 CONVOCATORIA: JULIO 2017 Assignatura: DIBUIX TÈCNIC II Asignatura:

Más detalles

Manual d Identitat Visual

Manual d Identitat Visual Índex 1. Identitat visual 5 1.1 Logotip color, tipografia 7 1.2 Logotip monocromàtic. Versió en positiu a una tinta 9 1.3 Logotip monocromàtic. Versió en negatiu a una tinta 11 1.4 Logotip monocromàtic

Más detalles

PROJECTE CONSTRUCTIU 4RT ESO CONSTRUCCIÓ D UNA MAQUETA D UNA CRUÏLLA DE SEMÀFORS CONTROLADA AMB L EQUIP SADEX

PROJECTE CONSTRUCTIU 4RT ESO CONSTRUCCIÓ D UNA MAQUETA D UNA CRUÏLLA DE SEMÀFORS CONTROLADA AMB L EQUIP SADEX PROJECTE CONSTRUCTIU 4RT ESO CONSTRUCCIÓ D UNA MAQUETA D UNA CRUÏLLA DE SEMÀFORS CONTROLADA AMB L EQUIP SADEX Jordi Polo i Mercader DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA I.E.S. CAN MAS DE RIPOLLET 1 PROJECTE DE TECNOLOGIA

Más detalles

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos

FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos FITXA 1: Angles rectes, aguts i obtusos A.1. OBSERVA AQUESTA FIGURA I FES EL QUE S INDICA: Pinta n de blau els costats. Assenyala n de vermell el vèrtex. Pinta n de groc l obertura. A.2. DIBUIXA EL QUE

Más detalles

QUADERN Núm. 9 NOM: DATA: / /

QUADERN Núm. 9 NOM: DATA: / / Cossos geomètrics Continguts 1. Poliedres Definició Elements d un poliedre 2. Tipus de poliedres Prismes Prismes regulars Desenvolupament d un prisma recte Paral lelepípedes Piràmides Piràmides regulars

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

Unitat 9. Els cossos en l espai

Unitat 9. Els cossos en l espai Unitat 9. Els cossos en l espai Pàgina 176. Reflexiona Si et fixes en la forma dels objectes del nostre entorn, descobriràs els cossos geomètrics. Els cossos geomètrics sols existeixen en la nostra ment.

Más detalles

LA LLUM. TEORIA I EXERCICIS (3)

LA LLUM. TEORIA I EXERCICIS (3) Nom: ACTIVITAT 37 LA LLUM. TEORIA I EXERCICIS (3) Data: 1. QUINS COSSOS EMETEN LLUM? La llum és emesa per cossos molt calents, com el Sol, el filament d'una bombeta o els gasos calents d'una flama. També

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

SÈRIE 4 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC

SÈRIE 4 PAU. Curs DIBUIX TÈCNIC SÈRIE 4 PAU. Curs 2004-2005 DIBUIX TÈCNIC L examen consta de la realització de tres dibuixos: el dibuix 1, una de les dues opcions del dibuix 2 i una de les dues opcions del dibuix 3. Escolliu entre l

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Dibuix tècnic Sèrie 3 Fase específica Opció: Enginyeria i arquitectura Bloc 1 A/B Bloc 2 A/B Bloc 3 A/B Qualificació Qualificació

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ PER 1r ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ PER 1r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ PER 1r ESO EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA CURS 2009-2010 TEMA 1: LA IMATGE I EL LLENGUATGE VISUAL I PLÀSTIC LA IMATGE: és la representació de la realitat, en forma de dibuix, pintura

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A FACULTATS, ESCOLES TÈCNIQUES SUPERIORS I COL LEGIS UNIVERSITARIS PRUEBAS

Más detalles

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques

Educació secundària obligatòria. CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Educació secundària obligatòria CRITERIS DE CORRECCIÓ I PROVA CORREGIDA Matemàtiques Curs 0-04 Educació secundària obligatòria Quadern de matemàtiques Ítem Resposta Punts Observacions. Dibuixa el gràfic

Más detalles

CEIP GASPAR SABATER. Primer d Educació Primària. Quantitat Material 1 Capsa de 24 pinturetes de marca Plastidecor 1 Quadern pentagrama n.

CEIP GASPAR SABATER. Primer d Educació Primària. Quantitat Material 1 Capsa de 24 pinturetes de marca Plastidecor 1 Quadern pentagrama n. Primer d Educació Primària 1 Capsa de 24 pinturetes de marca Plastidecor 1 Quadern pentagrama n. 4 Segon d Educació Primària 1 Capsa de retoladors de 24 colors 1 Quadern pentagrama n. 4 Tercer d Educació

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA DEPARTAMENT D EDUCACIÓ VISUAL I PLÀSTICA DOSSIER D ACTIVITATS DE RECUPERACIÓ DE 2N d ESO Grup: S2... 1 APRENDRE A MIRAR Copia a mà alçada aquesta figura impossible de M. Krampen: 6 Fixa t en la figura

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Maig 2011 Dibuix tècnic Sèrie 1 Fase específica Opció: Enginyeria i arquitectura Bloc 1 A/B Bloc 2 A/B Bloc 3 A/B Qualificació Qualificació final

Más detalles

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia

Institut d Estudis Catalans. Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari de la psicologia del condicionament i de l aprenentatge, amb

Más detalles

Curs Polígons, perímetres i àrees Fitxa 9. Pot un conjunt de segments concatenats arribar a formar un polígon? Justifica la resposta.

Curs Polígons, perímetres i àrees Fitxa 9. Pot un conjunt de segments concatenats arribar a formar un polígon? Justifica la resposta. Un polígon és la porció de pla limitada per una línia poligonal tancada. Anem a treballar una mica més aquesta definició. 1 Dibuixa cinc segments concatenats. Pot un conjunt de segments concatenats arribar

Más detalles

&2192&$7Ñ5,$25',1 5,$ 3URYHVGDFFpVD&LFOHV)RUPDWLXVGH*UDX 0LWMj 0DWHPjWLTXHV

&2192&$7Ñ5,$25',1 5,$ 3URYHVGDFFpVD&LFOHV)RUPDWLXVGH*UDX 0LWMj 0DWHPjWLTXHV &2192&$7Ñ5,$25',1 5,$ 3URYHVGDFFpVD&LFOHV)RUPDWLXVGH*UDX 0LWMj 0DWHPjWLTXHV Convocatòria ordinària. 2005. 1 / 5 3529$' $&&e6$&,&/(6)250$7,86'(*5$80,7-0dwhpjwltxhv &RQYRFDWzULDRUGLQjULD 1.- La Cristina

Más detalles

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats

GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats GUIÓ DE L ACTIVITAT ELS AMICS D UN NÚMERO. Material: Multicubs, llapis de colors, fulls quadriculats Amb un número determinat de multicubs, per exemple 12 es demana a alumnat que els enganxin formant un

Más detalles

2.Igualtat. 3.Gir. 4.Simetria. 6.Semblança. 7.Escales

2.Igualtat. 3.Gir. 4.Simetria. 6.Semblança. 7.Escales DIBUIX TÈCNIC 3. TRANSFORMACIONS GEOMÈTRIQUES. ESCALES 1.Transformacions isomètriques 2.Igualtat 3.Gir 4.Simetria 5.Transformacions isomòrfiques 6.Semblança 7.Escales COL LEGI ST. JOSEP SANT SADURNÍ D

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

LLISTAT DE MATERIAL CURS PRIMER CICLE. (1r d Educació Primària)

LLISTAT DE MATERIAL CURS PRIMER CICLE. (1r d Educació Primària) LLISTAT DE MATERIAL CURS 2015-16 PRIMER CICLE (1r d Educació Primària) 2 Carpetes amb elàstic 2 Llibretes mida A4 d'una línia sense espiral 1 Capsa de 24 pinturetes de marca Plastidecor 1 Llibreta mida

Más detalles

Criteris d avaluació i pautes d organització del treball d aula a Primària: Curs 2015/2016

Criteris d avaluació i pautes d organització del treball d aula a Primària: Curs 2015/2016 Generalitat de Catalunya Departament d Educació Escola Trentapasses Criteris d avaluació i pautes d organització del treball d aula a Primària: Curs 2015/2016 1. CRITERIS D AVALUACIÓ En ser una avaluació

Más detalles

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal

Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal Programa del «Diccionari de Ciència i Tecnologia» Secció de Ciències i Tecnologia Guia d utilització de les opcions de cerca del Vocabulari forestal BARCELONA 2010 ÍNDEX 1 EXPLICACIÓ DE LES OPCIONS DE

Más detalles

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25

TEMA 2: Múltiples i Divisors. Activitats. 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per 3 ens doni 25 TEMA 2: Múltiples i Divisors Activitats Concepte de múltiple 6 és múltiple de 2 perquè 2 3 = 6 24 és múltiple de 8 perquè 8 3 = 24 25 NO és múltiple de 3 perquè no hi ha cap nombre que multiplicat per

Más detalles

FRACCIONS DE LA UNITAT

FRACCIONS DE LA UNITAT G - IES... Departament de Matemàtiques Guió d activitat experimental FRACCIONS DE LA UNITAT Nom: Curs: Grup: Data: Materials: Tires de cartolina de vuit colors diferents i d igual longitud, regle, retolador

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria curs 2011-2012 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica * Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS Llegeix atentament cada pregunta abans de contestar-la. Si t equivoques, ratlla

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica.

Posa un exemple d una condició inicial de seguretat i un d una d estètica. CONTINGUT EXP. ESCRITA FINAL DEPARTAMENT: TECNOLOGIA MATÈRIA: TECNOLOGIA TEMA: DEURES D ESTIU DE TECNOLOGIA 3r D ESO DATA: JUNY 2017 NOM I COGNOM: GRUP: 3r ESO UNITAT 1 EL METODE DE PROJECTES 1. Completa

Más detalles

CoSignatura. Guia bàsica d ús

CoSignatura. Guia bàsica d ús CoSignatura Guia bàsica d ús ÍNDEX 1. Utilitat del producte... 3 2. Requeriments tècnics... 3 3. Accés al producte... 3 4. Botonadura a la dreta... 4 5. Opcions de menú a l esquerra... 4 5.1. Safata d

Más detalles

Unitat 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 19. ESTADÍSTICA UNITAT 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES

Unitat 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 19. ESTADÍSTICA UNITAT 2 LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES Unitat LA REPRESENTACIÓ GRÀFICA DE LES DADES 39 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 19. ESTADÍSTICA UNITAT QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En aquesta unitat aprendràs a construir i interpretar diagrames

Más detalles

Fraccions. Guió de treball de l alumne/a...del grup...

Fraccions. Guió de treball de l alumne/a...del grup... Fraccions Guió de treball de l alumne/a...del grup... Fracció: parts de la unitat 1. Amb el GeoGebra obriu l arxiu MAfraccio.html, us trobareu dos punts lliscants que permeten seleccionar dos nombres naturals

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD CONVOCATÒRIA: JUNY

Más detalles

Poliedres. Elements d'un poliedre. Poliedres regulars. Prismes i piràmides.àrees i volums. Cossos de revolució.àrees i volums.

Poliedres. Elements d'un poliedre. Poliedres regulars. Prismes i piràmides.àrees i volums. Cossos de revolució.àrees i volums. Títol: Autora: POLIEDRES I COSSOS DE REVOLUCIÓ Mª Rosa Domènech Jofre Nivell: 2n i 3r ESO Continguts: Poliedres. Elements d'un poliedre. Poliedres regulars. Prismes i piràmides.àrees i volums. Cossos de

Más detalles

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES EL SISTEMA SOLAR El Sistema Solar està compost pel Sol com a estrella i per huit planetes (darrerament Plutó ha deixat de ser un planeta), la Terra ocupa el tercer lloc en distància al Sol. A la imatge

Más detalles

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs

22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 22a Mostra de Cinema d Animació Infantil Girona. Curs 2011-2012 Fitxes per als alumnes PROGRAMA 2 SOMIADORS I VISIONARIS Cicle inicial d educació primària 1. UN DIA FANTÀSTIC La noia protagonista compra

Más detalles

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat Imatges Reflexió: fenomen ondulatori que consisteix en que una ona, en arribar a la superfície de separació entre dos medis, canvia la direcció de propagació i continua propagantse en el mateix medi. Lleis

Más detalles

Clic de sons i nombres

Clic de sons i nombres Clic de sons i nombres Margarita Fortuny (mfortun4@pie.xtec.es) PAQUET D'ACTIVITATS D'ALGUNS DELS PRIMERS APRENENTATGES QUE ES FAN A L'ESCOLA: 1- ACTIVITATS DE NÚMEROS I NOMBRES DESTINAT A EDUCACIÓ INFANTIL.

Más detalles

Els nombres naturals

Els nombres naturals Els nombres naturals Els nombres naturals Els nombres naturals són aquells que serveixen per a comptar. Se solen representar fent servir les xifres del 0 al 9. signe suma o resultat Suma: 9 + 12 = 21 sumands

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

MATEMÀTIQUES TREBALL D ESTIU I/O RECUPERACIÓ. DE 1r D ESO - REFORÇ

MATEMÀTIQUES TREBALL D ESTIU I/O RECUPERACIÓ. DE 1r D ESO - REFORÇ MATEMÀTIQUES TREBALL D ESTIU I/O RECUPERACIÓ DE 1r D ESO - REFORÇ Has de copiar els enunciats dels exercicis en fulls a part i fer tots els passos necessaris per resoldre ls. Amb aquests fulls faràs un

Más detalles

El clip banyes incorporarà una interpolació de forma d'un raig del Sol. El clip cercle tindrà un gradient que girarà com a part central del Sol.

El clip banyes incorporarà una interpolació de forma d'un raig del Sol. El clip cercle tindrà un gradient que girarà com a part central del Sol. Imbricació En aquesta pràctica experimentareu la potència dels símbols de Flash. Descobrireu les possibilitats creatives que ofereix la seva utilització a través de la tècnica de la imbricació, és a dir,

Más detalles

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització:

U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE. Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: U.D. 4: LES ESCALES QUADERN DE CLASSE Nom i Cognoms: Curs i Grup: Data d'inici: Data de finalització: QUADERN DE CLASSE. 4: LES ESCALES - 2 1. Cita 10 objectes que tu consideris que ens cal dibuixar-los

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics.

Tema 2. Els aparells de comandament elèctrics. 2 ELS APARELLS DE COMANDAMENT Els aparells de comandament són elements presents en qualsevol circuit o instal lació i que serveixen per governar-los. En aparença, alguns aparells de comandament poden semblar

Más detalles

Gimp 3... Crear imatges

Gimp 3... Crear imatges Gimp 3... Crear imatges Per començar... practica una mica la pintura, pintant amb pinzell i escollint diferents colors: FES UN TASTET, SENSE POR! 1. Obre el programa Gimp i l arxiu: pinta.xcf 2. Experimenta

Más detalles

1. ESQUADRA I CARTABÓ:

1. ESQUADRA I CARTABÓ: 1. ESQUADRA I CARTABÓ: S anomenen esquadres les plantilles que formen un triangle isòsceles, i cartabons quan el triangle rectangle és escalè. Se sol anomenar joc de cartabó i esquadra quan es compleix

Más detalles

1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica:

1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica: Objectius: Treballar amb blocs d informació Fer servir les opcions de format de paràgraf Exercici: 1.- Copia el següent paràgraf al que aniràs realitzant canvis al llarg de la pràctica: 2.- Copia l tres

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles