TREBALL ENGINYERIA DEL SOFTWARE: METODOLOGIES ÀGILS. Carles Soler Deu i Lluís Vilà Serarols

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TREBALL ENGINYERIA DEL SOFTWARE: METODOLOGIES ÀGILS. Carles Soler Deu i Lluís Vilà Serarols"

Transcripción

1 TREBALL ENGINYERIA DEL SOFTWARE: METODOLOGIES ÀGILS Carles Soler Deu i Lluís Vilà Serarols

2 Índex Introducció Extreme Programming (XP) Scrum Altres metodologies Conclusions Bibliografia

3 Procés de desenvolupament Defineix Qui ha de fer Què, Quan i Com ha de fer-ho. No existeix un procés de desenvolupament universal. Les característiques de cada projecte exigeixen que el procés sigui configurable.

4 Procés de desenvolupament software Un procés de desenvolupament software especifica: Flux d activitats Productes que s han de crear què i quan Assignació de tasques Criteris per controlar el procés

5 Metodologia Estableix com abordar de forma sistemàtica construcció de software. Es descriu el problema i solució mitjançant un conjunt de models. Cal conèixer les limitacions de les metodologies.

6 Metodologia (II)

7 Metodologies pesades Forta dependència de les planificacions. S estableixen activitats. S estableixen eines i notacions. Estem molt controlats.

8 Metodologies àgils Es centren en l adaptabilitat de qualsevol canvi. Minimització del risc del projecte: iteracions curtes. Desenvolupament incremental. Comunicació Entre l equip Amb el client

9 Fases d un projecte

10 Història metodologies àgils Metodologies pesades: massa burocràtiques i lentes. Neixen als 90 s. Manifest àgil any 2001 a Utah.

11 Manifest pel desenvolupament àgil Principals idees del manifest: Els individus i la comunicació El software que funciona La col laboració amb el client La resposta al canvi per sobre per sobre per sobre per sobre dels processos i les eines de la documentació exhaustiva la negociació contractual el seguiment d un pla estricte

12 Manifest pel desenvolupament àgil (II) Els individus i la comunicació per sobre dels processos i les eines Més important l equip que l entorn. Cal adaptar-se a les necessitats. Augmentar la productivitat.

13 Manifest pel desenvolupament àgil (III) El software que funciona per sobre de la documentació exhaustiva. Si el software no funciona, els documents no serveixen per res. Internament podem tenir documentació, només la necessària, externament la que vulgui el client.

14 Manifest pel desenvolupament àgil (IV) La col laboració amb el client per sobre la negociació contractual. L èxit dels projectes es basa en una realimentació permanent. Els requisits no són un document, sinó una conversa amb el client.

15 Manifest pel desenvolupament àgil (V) La resposta al canvi per sobre el seguiment d un pla estricte. Si el projecte no s adapta als canvis, fracassa. Estratègia de planificació: Plans detallats per les pròximes setmanes. Plans aproximats pels propers mesos. Plans molt generals a llarg termini.

16 Metodologies àgils a l empresa

17 Extreme Programming (XP) Kent Beck "Extreme Programming Explained: Embrace Change. Propietats fonamentals: És una metodologia lleugera. Pensada exclusivament per software. Adaptable a qualsevol equip. Principi fonamental: adaptació al canvi.

18 Valors de XP Comunicació Entre programadors Amb el client Simplicitat Feedback Coratge Respecte

19 Variables d un projecte XP Una l ha d escollir l equip de desenvolupadors Cost Temps Qualitat Abast

20 Procés Cicles de desenvolupament curts: iteracions. Cicle dinàmic Un projecte pot ocupar de 10 a 15 iteracions.

21 Procés (II) El client defineix el producte que vol implementar. L equip fa una estimació de l esforç necessari per la seva implementació. El client selecciona què construir, d acord amb les seves prioritats i restriccions de temps. El programador construeix part del producte. Tornem al pas 1.

22 Fases

23 Fases (II) Exploració Quin producte s ha de fer? Primera estimació de temps Planificació Ordre d implementació Pla d entregues

24 Fases (III) Iteració Refinament de requisits amb el client. Anàlisi. Implementació. Posada en marxa Ajustament i proves. Presentació producte.

25 Regles i pràctiques Guia pel desenvolupament. Es poden agrupar en: Planificació Disseny Desenvolupament Proves

26 Regles i pràctiques de la planificació Històries d usuari (user stories). Pla d entregues (release plan). Pla d iteracions (iteration plan). Reunions diàries de seguiment (stand-up meeting).

27 Regles i pràctiques del disseny Simplicitat. Solucions spike. Recodificació (refactoring).

28 Regles i pràctiques del desenvolupament Disponibilitat del client. Ús d estàndards. Programació dirigida per proves (test-driven programming). Programació per parelles. Integracions permanents. Ritme de treball.

29 Regles i pràctiques de les proves Proves unitàries. Detecció i correcció d errors. Proves d adequació.

30 L equip Programador Client Responsable de proves Responsable de seguiment Entrenador Gestor

31 Scrum Ideada per Ken Scwaber i Jeff Sutherland l any Propietats fonamentals: Desenvolupament incremental de requisits Elements clau: el client i el cost Avaluació Comunicació

32 Procés Estructura d iteració: increment del producte. Avaluació del client desprès de cada iteració.

33 Planificació de la iteració (sprint planning) Primera part: Presentació dels requisits d usuari. Estudi de requisits prioritaris i riscos. Segona part: Planificació de la iteració. Llista de tasques (sprint backlog). Estimació de recursos i temps. Assignació de tasques.

34 Execució de la iteració (sprint) Iteracions curtes i fixes. Increment del producte. Reunions diàries (Scrum daily meetings). Preguntes clau: Què vas fer des de la ultima reunió de sincronització? Quins problemes has trobat?. Què tens plantejat fer avui? Has trobat o trobaràs algun problema per complir el teu objectiu?

35 Demostració requisits (sprint review) Presentació de les noves funcionalitats al client. Adaptacions Client Desenvolupadors Tornar a planificar el projecte?

36 Retrospectiva (Sprint Retrospective) Anàlisi dels passos fets. Avaluació del que s ha fet bé i malament. Preguntes clau: Quines coses funcionen be? Quines coses podem millorar? Quines coses es podrien fer en la següent iteració? Que hem après? Quins problemes ens podrien portar problemes en el futur?

37 L equip Porcs Propietari del producte ScrumMaster o facilitador Equip de treball Gallines Usuaris del producte Clients o venedors Gestors i directius

38 Altres metodologies àgils Crystal Methodologies Dynamic Systems Development Method (DSDM) Adaptive Software Development (ASD) Feature Driven Development (FDD)

39 Conclusions No existeix una metodologia universal. Solució a mida per la majoria de projectes. Simplicitat en aprenentatge i aplicació. Útil per petits grups de desenvolupament.

40 Conclusions (II) XP metodologia molt popular. Scrum: caos controlat i realimentació entre fases. Utilitzades per grans empreses.

41 Bibliografia K. Beck. Extreme Programming Explained: Embrace Change. Addison-Wesley, Pearson Education, ISBN E. Gamma, R. Helm, R. Johnson, and J. Vlissides. Design Patterns - Elements of Reusable Object Oriented Software. Addison-Wesley, SCRUM: metodología ágil para tus proyectos, Manifesto for Agile Software Development Kent Beck, Mike Beedle, Arie van Bennekum, Alistair Cockburn, Ward Cunningham, Martin Fowler, James Grenning, Jim Highsmith, Andrew Hunt, Ron Jeffries, Jon Kern, Brian Marick, Robert C. Martin, Steve Mellor, Ken Schwaber, Jeff Sutherland, Dave Thomas La Nueva Metodología Introduction to Scrum - An Agile Process The Rules and Practices of Extreme Programming Don Wells Apunts Projectes Informàtics IG0021 Extreme Programming (XP): un nuevo método de desarrollo de software César F. Acebal, Juan M. Cueva Lovelle Metodologías ágiles y la programación extrema (XP). Metodologia Scrum.

42 TREBALL ENGINYERIA DEL SOFTWARE: METODOLOGIES ÀGILS Carles Soler Deu i Lluís Vilà Serarols

Ingeniería de Software I

Ingeniería de Software I Ingeniería de Software I Primer Cuatrimestre de 2017 Clase 3: Métodos ágiles, Scrum y User Stories Buenos Aires, 30 de marzo de 2017 Introducción Agile Manifesto Manifiesto por el Desarrollo Ágil de Software

Más detalles

Grupo N o de octubre de 2007

Grupo N o de octubre de 2007 El Manifiesto Ágil Grupo N o 8 Departamento de Computación, FCEyN,Universidad de Buenos Aires. 31 de octubre de 2007 quiénes somos y qué presentaremos? el manifesto ágil quiénes somos? Fernando Benavides,

Más detalles

Manifiesto Ágil: Historia

Manifiesto Ágil: Historia Agile Manifesto and agile principles andmanifestoagile Nombre del Paper: agileprinciples. Fecha de publicación: Febrero 2001 Publicación: www.agilemanifesto.org Autores: ( XP ) 1.Kent Beck ( XP 2.Mike

Más detalles

The Agile Manifesto. Que es el Manifiesto Ágil?

The Agile Manifesto. Que es el Manifiesto Ágil? Que es el Manifiesto Ágil? Lista de principios y valores Declaración de conceptos que guían el desarrollo de software Creado en Febrero del 2001 por la alianza ágil. 17 personas representantes de: Extreme

Más detalles

Programación Extrema. Ing. Sebastian Priolo

Programación Extrema. Ing. Sebastian Priolo Programación Extrema Ing. Sebastian Priolo Metodologías Ágiles Menos orientadas a los documentos. Orientadas al código. El cambio es bienvenido. Procesos que cambian NO son predictivos Son adaptables Ejemplos

Más detalles

Scrum. Helder Marques

Scrum. Helder Marques Scrum Helder Marques Gerencia de proyectos Es como el helado; viene en varios sabores ( Y muchas veces engorda ) Gerencia de proyectos Gerencia de proyectos Gerencia de proyectos Un poco de historia...

Más detalles

Profesionalidad y Artesanía del

Profesionalidad y Artesanía del Profesionalidad y Artesanía del Software David.Villa@uclm.es @david_vi11a 1 Juguemos a «verdad o atrevimiento» 2 «Cualquiera puede escribir código» VERDAD ATREVIMIENTO 3 «Cualquiera puede escribir código»

Más detalles

Sistema de Gestió de la Qualitat

Sistema de Gestió de la Qualitat Sistema de Gestió de la Qualitat Qualificació i avaluació de proveïdors Alumne: Rubén Martín Gallardo Tutor: Jaume Beneded Navarro Treball final de Grau Grau Enginyeria Informàtica. Curs 2012-2013-03-10

Más detalles

Jordi Coma i Marc Compta

Jordi Coma i Marc Compta Jordi Coma i Marc Compta Introducció. Breu història. Concepte àgil. Aprofundiment. Metodologies. extreme Programming (XP). Scrum. Crystal. Dynamic System Development. Conclusions. Definició moderna com

Más detalles

PROJECTE PROFESSIONAL

PROJECTE PROFESSIONAL CONSTRUEIX EL TEU PROJECTE PROFESSIONAL. DOSSIER DE PROJECTE PROFESSIONAL EL PROJECTE PROFESSIONAL RECORDA ELS ELEMENTS DEL PROJECTE RPOFESSIONAL Què vull? Interessos i motivacions Alternatives d objectiu/s

Más detalles

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ

LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ UNITAT 8 LA DIRECCIÓ DE LA PRODUCCIÓ ECONOMIA DE L EMPRESA 1 BATXILLERAT La direcció de la producció La funció de producció és la funció transformadora o fabricadora de béns, serveis o productes dins de

Más detalles

Scrum Manager Gestión de proyectos

Scrum Manager Gestión de proyectos Scrum Manager Gestión de proyectos INTRODUCCIÓN Caos Procesos Agilidad cc-by **Maurice** LICENCIA DE USO Este es un recurso educativo abierto (OER) del proyecto Scrum Manager Los contenidos OER de ScrumManager

Más detalles

TECNOLOGIes Quadern d exercicis TEORIA DE LA TECNOLOGIA: PROCÉS TECNOLÒGIC

TECNOLOGIes Quadern d exercicis TEORIA DE LA TECNOLOGIA: PROCÉS TECNOLÒGIC TECNOLOGIes Quadern d exercicis TEORIA DE LA TECNOLOGIA: PROCÉS TECNOLÒGIC 1.** Cert o fals? Tecnologia, art i ciència. 1.1. La tecnologia és totalment independent de l art i de la ciència. 1.2. Al començament,

Más detalles

Comparativa metodologia àgil i predictiva

Comparativa metodologia àgil i predictiva Comparativa metodologia àgil i predictiva Classificació dels projectes informàtics i establiment de la seva estructura de descomposició del treball (EDT) Raonament inicial Motivacions per a realitzar aquest

Más detalles

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat

Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat Tema 1 El procés tecnològic Ampliació de la unitat La tecnologia i el procés tecnològic La tecnologia és la ciència que estudia i aplica el conjunt de coneixements teòrics i pràctics que la humanitat ha

Más detalles

Proceso de desarrollo de software

Proceso de desarrollo de software Desarrollo Digital Unidad #1 : Comprensión de los fundamentos de la tecnología digital Unidad temática #2 : Métodos ágiles para el desarrollo del software Objetivo de aprendizaje : Proceso de desarrollo

Más detalles

IMPLANTACIÓ D OPENERP EN UNA EMPRESA

IMPLANTACIÓ D OPENERP EN UNA EMPRESA IMPLANTACIÓ D OPENERP EN UNA EMPRESA TFC: Implantació d OpenERP en una empresa Tutora: Humi Guill Fuster Alumne: Rainier Vendrell Rufete Curs: 2º quadrimestre curs 2012 2013 Rainier Vendrell Rufete 1 Descripció

Más detalles

Personas. Tecnología. Producto. Proceso

Personas. Tecnología. Producto. Proceso IS, Procesos de Software y UML en el Contexto de ADOO Análisis y Diseño OO, 2009-1 Luis Carlos Díaz, Angela Carrillo, Deicy Alvarado y M. Consuelo Franky Introducción a los procesos de desarrollo de software

Más detalles

Índex de diapositives

Índex de diapositives Índex de diapositives Què en saps de? La construcció El mètode de projectes Pla de treball Diagrama del mètode de projectes L avaluació del projecte Activitat 2 La documentació Descripció i anàlisi del

Más detalles

Logística d aprovisionament

Logística d aprovisionament Comerç i màrqueting Logística d aprovisionament CFGS.VEC.M05/0.16 Gestió de vendes i espais comercials Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

IMPLEMENTACIÓ D UN ERP A PA NATURAL, UNA EMPRESA DEL SECTOR DE L ALIMENTACIÓ

IMPLEMENTACIÓ D UN ERP A PA NATURAL, UNA EMPRESA DEL SECTOR DE L ALIMENTACIÓ IMPLEMENTACIÓ D UN ERP A PA NATURAL, UNA EMPRESA DEL SECTOR DE L ALIMENTACIÓ Gemma Clofent Suñer Consultora Humi Guill Fuster Enginyeria tècnica en informàtica de sistemes Juny de 2015 Índex Introducció

Más detalles

Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de descàrrega d aplicacions per a mòbils intel ligents

Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de descàrrega d aplicacions per a mòbils intel ligents Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de descàrrega d aplicacions per a mòbils intel ligents Manuel Espejo Surós Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes Manel Rella Ruiz 14 de

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

REINDUSTRIALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT. HORITZONS PER A UN NOU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC Conclusions del cicle

REINDUSTRIALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT. HORITZONS PER A UN NOU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC Conclusions del cicle REINDUSTRIALITZACIÓ I SOSTENIBILITAT. HORITZONS PER A UN NOU DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC Conclusions del cicle El cicle Taller d experts Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

Projecte d enginyeria informàtica Realitzat per Marcos Delgado i dirigit per Xavier Roca

Projecte d enginyeria informàtica Realitzat per Marcos Delgado i dirigit per Xavier Roca Projecte d enginyeria informàtica Realitzat per Marcos Delgado i dirigit per Xavier Roca Índex Empresa Client Objectius LifeRay i competències Anàlisi de requeriments: Estudi dels processos del client

Más detalles

La identificació de competències a MC MUTUAL

La identificació de competències a MC MUTUAL La identificació de competències a MC MUTUAL Algunes dades sobre MC MUTUAL MC MUTUAL és una mútua d accidents de treball i enfermetats professionals Entitat gestora de la Seguretat Social Sense ànim de

Más detalles

TFC BBDD relacionals. Presentació final. LRU Enginyeria Tècnica d Informàtica de Gestió

TFC BBDD relacionals. Presentació final. LRU Enginyeria Tècnica d Informàtica de Gestió TFC BBDD relacionals Presentació final Estudis Nom del estudiant Nom del consultor Data de lliurament LRU Enginyeria Tècnica d Informàtica de Gestió Manel Rella Ruíz 12/01/2015 TFC BBDD relacionals Índex

Más detalles

Observatori de Govern Local

Observatori de Govern Local El món local, un univers complex Durant els 40 anys des de la restabliment dels ajuntaments democràtics, les institucions locals s han anat configurant com un element clau del nostre sistema polític. En

Más detalles

BIM Building Information Modelling

BIM Building Information Modelling Building Information Modelling Maig 2016 Antecedents Actualment Sistema CAD Autocad, Microstation, Sistema GIS Geomedia, ArcGIS, Nou sistema Sistema BIM Revit, AECOSim, Archicad,... És una nova metodologia

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET

B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET FULL PROFESSORAT B.11 ELS PRINCIPALS CERCADORS D INTERNET OBJECTIUS - Conèixer i utilitzar alguns dels principals cercadors d Internet. - Planificar i delimitar l objectiu de la cerca. EXPLICACIÓ I DESENVOLUPAMENT

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

TFC- ERP Implementació SAP Business One a una assessoria. Joan Rebollo Masoliver

TFC- ERP Implementació SAP Business One a una assessoria. Joan Rebollo Masoliver TFC- ERP Implementació SAP Business One a una assessoria Joan Rebollo Masoliver ÍNDEX Informació del projecte i documentació. Introducció. Descripció de l empresa. Objectius Planificació. En quins terminis

Más detalles

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1

Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Mòdul 2. Investigar JEP. JOVES EMPRENEDORS PROFESSIONALS 1 Objectius Aprendre les variables que influeixen en un negoci Aprendre els components d un model de negoci Definir la proposta de valor del projecte

Más detalles

Direcció d Empreses. Curs de. Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors. Línies generals

Direcció d Empreses. Curs de. Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors. Línies generals Curs de Direcció d Empreses Escenaris d entorn de coneixements: Procés per a la formulació d indicadors Línies generals Prof. Dr. M. Subirachs Torné - núm. 1 Índex Definició i condicions que han de reunir

Más detalles

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents

El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents El treball en equip a la Xarxa: estratègies docents Montse Guitert i Marc Romero Àrea de Capacitació Digital Jornada Institucional de Docents, 9 juliol 2011 Índex Conceptualització d'activitats en equip

Más detalles

Hola hola hola hola hola Hola hola hola. Barcelona Activa. L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona.

Hola hola hola hola hola Hola hola hola. Barcelona Activa. L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona. Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Els nostres valors Igualtat d oportunitats i progrés social Cooperació dins l organització i amb d

Más detalles

Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra. Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018

Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra. Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018 Política de Gestió del Document Electrònic del Govern d Andorra Govern d Andorra Andorra la Vella, 15 de juny del 2018 Antecedents El Govern està posant en marxa un conjunt de projectes per tal de millorar

Más detalles

Metodologies àgils Enginyeria del software II

Metodologies àgils Enginyeria del software II 2010 Metodologies àgils Enginyeria del software II Marc Compta Perpiña, u1063912 i Jordi Coma Garcia, u1055876 EINF 17/03/2010 1. HISTÒRIA. 3 2. METODOLOGIES ÀGILS. 4 3. EL MANIFEST ÀGIL (THE AGILE MANIFIESTO).

Más detalles

Plataforma d aprenentatge basada en Portlets i Scorm. Aplicació J2EE: Liferay CMS, EJB, SpringMVC, Hibernate, MySQL

Plataforma d aprenentatge basada en Portlets i Scorm. Aplicació J2EE: Liferay CMS, EJB, SpringMVC, Hibernate, MySQL Plataforma d aprenentatge basada en Portlets i Scorm Aplicació J2EE: Liferay CMS, EJB, SpringMVC, Hibernate, MySQL Resum del Projecte El projecte neix amb l objectiu de dissenyar un conjunt d eines que

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

SIN - Sistemes d'informació

SIN - Sistemes d'informació Unitat responsable: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Unitat que imparteix: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Curs: Titulació: 2017 GRAU EN ENGINYERIA EN ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL (Pla

Más detalles

UNITAT TÈCNICA DE QUALITAT. carta de serveis - edició 2 - juny pàgina següent

UNITAT TÈCNICA DE QUALITAT. carta de serveis - edició 2 - juny pàgina següent UNITAT TÈCNICA DE QUALITAT carta de serveis - edició 2 - juny 2014 pàgina següent SERVEIS QUE ES PRESTEN PROGRAMES DE QUALITAT Sistema de Gestió Interna de la Qualitat (SGIC) C1 Elaboració de la documentació

Más detalles

TINGUEM CURA DEL PLANETA

TINGUEM CURA DEL PLANETA Conferència internacional de joves TINGUEM CURA DEL PLANETA Aprenent a participar Per què? Orígens Brasil, any 2003 Objectiu Incentivar les escoles a realitzar conferències de medi ambient sobre els problemes

Más detalles

Entorn Obert de Integració de Serveis per a Processos Assistencials amb Imatges

Entorn Obert de Integració de Serveis per a Processos Assistencials amb Imatges Entorn Obert de Integració de Serveis per a Processos Assistencials amb Imatges Mèdiques Technolo ogical Platfo orm Projecte finançat per la Generalitat de Catalunya com a projecte tractor en el àmbit

Más detalles

Una meta un Equipo. www.cv-team.com es.group-sii.com @CVTeamSII #TalentoCVTeam #ExcelenciaTIC

Una meta un Equipo. www.cv-team.com es.group-sii.com @CVTeamSII #TalentoCVTeam #ExcelenciaTIC Una meta un Equipo Quiénes Somos Concatel Vanture Team - SII es una empresa especializada en servicios de Tecnologías de la Información y Comunicación (TIC) e Ingeniería para la gestión empresarial. Nuestra

Más detalles

Desenvolupament i promoció d'un lloc web per a una empresa d'estètica

Desenvolupament i promoció d'un lloc web per a una empresa d'estètica Desenvolupament i promoció d'un lloc web per a una empresa d'estètica http://salonlounge-estilistes.com/ Presentació Pública Projecte Final de Màster Màster d Aplicacions Multimèdia Itinerari Professional

Más detalles

Eina d identificació per al desenvolupament de la competència social

Eina d identificació per al desenvolupament de la competència social Eina d identificació per al desenvolupament de la competència social 28 de març de 2017 Adolescents, protagonistes de l acompanyament socioeducatiu Barcelona De què parlarem? 0. Origen de l Eina d identificació

Más detalles

PROCÉS 19 ENSENYAMENT APRENENTATGE DE CICLES FORMATIUS PROCÉS-Q-410-T-19-FP

PROCÉS 19 ENSENYAMENT APRENENTATGE DE CICLES FORMATIUS PROCÉS-Q-410-T-19-FP PROCÉS 19 ENSENYAMENT APRENENTATGE DE CICLES FORMATIUS PROCÉS-Q-410-T-19-FP ÍNDEX GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS

Más detalles

Aplicació web per a correcció automàtica de proves

Aplicació web per a correcció automàtica de proves TREBALL FI DE CARRERA APLICACIONS WEB PER A TREBALL COLABORATIU Aplicació web per a correcció automàtica de proves Alumne: Albert Gutiérrez Anarte Consultor: Ferran Prados Carrasco Curs: 2015-2016 1 Índex

Más detalles

Ingeniería del Software

Ingeniería del Software Ingeniería del Software Unidad IV. Metodologías Agiles Gabriela Arévalo gabriela.arevalo@lifia.info.unlp.edu.ar Contenido Procesos pesados y ligeros Introducción a las metodologías ágiles. Ubicación en

Más detalles

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut

Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les organitzacions de salut Itinerari formatiu i Diploma Itinerari formatiu semipresencial, amb una estructura modul lar, que permetria

Más detalles

DEL MANIFIESTO ÁGIL SUS VALORES Y PRINCIPIOS

DEL MANIFIESTO ÁGIL SUS VALORES Y PRINCIPIOS Scientia et Technica Año XIII, No 34, Mayo de 2007. Universidad Tecnológica de Pereira. ISSN 0122-1701 381 DEL MANIFIESTO ÁGIL SUS VALORES Y PRINCIPIOS RESUMEN El manifiesto ágil es un documento que resume

Más detalles

Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de control energètic

Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de control energètic Disseny i implementació de la base de dades d un sistema de control energètic Margarita López-Manzanares Casanova ETIS Manel Rella Ruiz Juny 2012 Índex Objectius del TFC Descripció del projecte Requeriments

Más detalles

DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL. (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya)

DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL. (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya) DOSSIER DE PREMSA FUNDACIÓ JAUME BOFILL (Panel de les Desigualtats Socials a Catalunya) Any 2008 Aquest Dossier conté una selecció de diferents articles de premsa que han aparegut al llarg del 2008 i que

Más detalles

PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES QUE REGIRAN LA CONTRACTACIÓ, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT DE GESTIÓ EFICIENT, DEL SERVEI DE D ENVIAMENT AUTOMATITZAT

PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES QUE REGIRAN LA CONTRACTACIÓ, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT DE GESTIÓ EFICIENT, DEL SERVEI DE D ENVIAMENT AUTOMATITZAT PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES QUE REGIRAN LA CONTRACTACIÓ, MITJANÇANT PROCEDIMENT OBERT DE GESTIÓ EFICIENT, DEL SERVEI DE D ENVIAMENT AUTOMATITZAT DE MISSATGES SMS DEL CONSORCI HOSPITALARI DE VIC. EXPEDIENT

Más detalles

Introducción al desarrollo ágil SCRUM

Introducción al desarrollo ágil SCRUM Introducción al desarrollo ágil SCRUM Alguna experiencia ágil? Has podido implantar algún aspecto ágil en vuestro trabajo? Organización "improvisación" Las personas por encima de los procedimientos y las

Más detalles

Procediment d auditoria interna de Qualitat

Procediment d auditoria interna de Qualitat A. OBJECTE B. ABAST C. REFERÈNCIES D. RESPONSABILITATS E. DESCRIPCIÓ DEL PROCEDIMENT E.1. Elaboració del pla d auditories internes. E.2. Execució de les auditories. E.3. Informes d auditoria. E.4. Règim

Más detalles

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Presentació del projecte de Llei Octubre 2014 Contingut normatiu Títol I Disposicions generals Objecte, principis rectors, destinataris, drets,

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

Aula virtual. Treball

Aula virtual. Treball Treball Aula virtual Formació en línia adreçada principalment a empreses i professionals que vulguin adquirir els coneixements essencials per a dissenyar i implantar mesures d'igualtat d'oportunitats i

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 3 Activitat Completa els productes següents. a) 0 = 5... e) 0 = 5... b)... = 5 3 f) 25 =... 5 c) 5 =... g) 55 = 5... d) 30 = 5... h) 40 =...... a) 0 = 5 0 e)

Más detalles

Preferits Online. Projecte J2EE per guardar els teus preferits a Internet

Preferits Online. Projecte J2EE per guardar els teus preferits a Internet Projecte J2EE per guardar els teus preferits a Internet Josep Monclús Suñé E. T. Informàtica de Gestió Universitat Oberta de Catalunya 18 de Juny de 2012 Consultor: Albert Grau Perisé Introducció L objectiu

Más detalles

Fitxa Tècnica de l Activitat

Fitxa Tècnica de l Activitat Barcelona Activa Capacitació Professional i Ocupació Fitxa Tècnica de l Activitat Descripció/ Objectius de l activitat: És probable que vulguis donar un gir professional a la teva vida i treballar en allò

Más detalles

TFC Bases de Dades Relacionals. Enginyeria Tècnica Informàtica de Gestió (ETIG)

TFC Bases de Dades Relacionals. Enginyeria Tècnica Informàtica de Gestió (ETIG) TFC Bases de Dades Relacionals. Enginyeria Tècnica Informàtica de Gestió (ETIG) Autor: Consultor: Manel Rella Ruiz UOC. Curs 2013-2014(Primer semestre) SGBD Presentació Control SGBD despesa Control pública

Más detalles

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP

PROCÉS 29 PROCÉS DE SERVEIS D FP A EMPRESES ENTITATS I ALTRES USUARIS PROCÉS-Q-410-T-29-FP PROCÉS 29 PROCÉS-Q-410-T-29-FP ÍNDEX ÍNDEX 2 GESTIÓ DEL PROCÉS 3 DESCRIPCIÓ DEL PROCÉS 4 CARACTERÍSTIQUES DE QUALITAT 5 PROCEDIMENTS ASSOCIATS 5 PRINCIPALS INDICADORS I/O RESULTATS 5 ORGANIGRAMA DE SERVEIS

Más detalles

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació.

La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. La participació en municipis dispersos: La participació com a mètode per a la vinculació. Experiència a Fogars de la Selva - Redacció del Pla Local de Joventut - Aproximació a les percepcions i opinions

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

MANTENIMENT I POSADA A PUNT. Sempre tenim solucions!

MANTENIMENT I POSADA A PUNT. Sempre tenim solucions! MANTENIMENT I POSADA A PUNT Sempre tenim solucions! ANÀLISI PRÈVIA Els espais urbans són entorns vius on hi passen moltes coses i els seus equipaments se n ressenten. Instal lar-los avui no significa oblidar-nos-en

Más detalles

Projectes Final de Carrera a l EPS

Projectes Final de Carrera a l EPS Jornada Treball Final de Grau. Presentació de models Girona 4 de juliol 2014 Projectes Final de Carrera a l EPS Josep Soler Introducció Tradició a les Escoles Politècniques. Obligatorietat del PFC. Molta

Más detalles

#DialegsEticaFFHMacaya

#DialegsEticaFFHMacaya 3er Cicle: 2017. Compartint bones pràctiques Barcelona, 21 de març de 2017 El Context Anna Bolaños i Josean Lavado Secretaria Tècnica dels Cicles Ètica aplicada a empreses i organitzacions Tres anys de

Más detalles

INFORME FINAL D AVALUACIÓ DEL DISSENY DEL SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE QUALITAT

INFORME FINAL D AVALUACIÓ DEL DISSENY DEL SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE QUALITAT La qualitat, garantia de millora. INFORME FINAL D AVALUACIÓ DEL DISSENY DEL SISTEMA DE GARANTIA INTERNA DE QUALITAT Escola Universitària d Infermeria - Facultat de Turisme - Facultat de Ciències Universitat

Más detalles

Rosetta Stone Advantage: Guia d usuari

Rosetta Stone Advantage: Guia d usuari Rosetta Stone Advantage: Guia d usuari Per accedir a Rosetta Stone Advantage Pots accedir a Rosetta Stone Advantage mitjançant aquesta pàgina web amb qualsevol d aquests servidors http://www.tellmemorepro.com

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

FONMQT - Fonaments de Màrqueting

FONMQT - Fonaments de Màrqueting Unitat responsable: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Unitat que imparteix: 801 - EUNCET - Centre Universitari Euncet Curs: Titulació: 2014 GRAU EN ADMINISTRACIÓ I DIRECCIÓ D'EMPRESES (Pla 2009).

Más detalles

Implantación de Metodologías Agiles

Implantación de Metodologías Agiles Implantación de Metodologías Agiles Por que? Que es? Funciona? Que Medir? Transformación en Ericsson Manuel López (PMP, PSM) manolo.lopez.g@gmail.com 17-Febrero -2016 Asociación Española para la Calidad

Más detalles

Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v de setembre de 2013

Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v de setembre de 2013 Manual del visor de llistes de reproducció del BIG v.3.0 16 de setembre de 2013 Índex de contingut Introducció... 3 Presentació del visor... 3 Com es pot inserir el visor en un web... 5 2 Introducció El

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA

Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament ESCOLA DOCTOR TRUETA OBJECTIUS... DOTAR A L ALUMNE/A DE CAPACITATS I COMPETÈNCIES QUE LI PERMETI: SER UNA PERSONA COMPROMESA AMB EL SEU ENTORN. APRENDRE

Más detalles

GTT. GTT - Ges'ó del Temps de Treball. Jornada experiències a la Unió. Gener de 2015

GTT. GTT - Ges'ó del Temps de Treball. Jornada experiències a la Unió. Gener de 2015 - Ges'ó del Temps de Treball Jornada experiències a la Unió Gener de 2015 Antecedents A grans organitzacions, sobretot aquelles que la seva força produc7va està basat en les persones, hi ha una gran distància

Más detalles

Ciència i Tecnologia del Medi Ambient

Ciència i Tecnologia del Medi Ambient Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2018 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 758 - EPC - Departament d'enginyeria

Más detalles

1. La pressupostació orientada a resultats: marc conceptual

1. La pressupostació orientada a resultats: marc conceptual 1. La pressupostació orientada a resultats: marc conceptual EAPC 22/05/2009 3 Preguntes a les que hauria de poder respondre el pressupost El pressupost: principal eina de definició i explicació de l acció

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Quadern per a alumnes. EDUCACIÓ PRIMÀRIA 1r, 2n i 3r

Quadern per a alumnes. EDUCACIÓ PRIMÀRIA 1r, 2n i 3r Quadern per a alumnes EDUCACIÓ PRIMÀRIA 1r, 2n i 3r Índex Treball inicial i planificació a l aula Activitat de reflexió: 1. Per què anem a comprar? Activitat d informació: 2. On es pot anar a comprar?

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Gestió de projectes de software amb eines opensource. Parc Bit 16/04/2010

Gestió de projectes de software amb eines opensource. Parc Bit 16/04/2010 Gestió de projectes de software amb eines opensource Parc Bit 16/04/2010 Objectius de la gestió de projectes Donar al client allò que necessita Controlant els recursos dedicats Controlant temps Controlant

Más detalles

Carrera: TÉCNICO EN DESARROLLO DE SOFTWARE

Carrera: TÉCNICO EN DESARROLLO DE SOFTWARE Modelo Educativo Centrado en el Aprendizaje con Enfoque por Competencias Plan 2008 FUNDAMENTACIÓN La unidad de aprendizaje Métodos Ágiles de Programación pertenece al área de formación Profesional del

Más detalles

FP Dual a altres comunitats, FP Dual a altres comunitats, Catalunya. Catalunya. Cicle de plàstics a la Garrotxa

FP Dual a altres comunitats, FP Dual a altres comunitats, Catalunya. Catalunya. Cicle de plàstics a la Garrotxa Cicle de plàstics a la Garrotxa FP Dual a altres comunitats, NOVES TITULACIONS FP Dual a altres comunitats, Mòduls professionals Interpretació i representació gràfica FP Dual a altres

Más detalles

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Maite Carol Juny 2014 LA GESTIÓ ECONÒMICA DEL SERVEIS EDUCATIUS LOCALS: UNA NECESSITAT PER A GARANTIR UN SERVEI DE QUALITAT

Más detalles

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL

PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL PLA DE QUALITAT ENSENYAMENT I APRENENTATGE DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL OCUPACIONAL ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4 4. RESPONSABILITAT 4 5. VOCABULARI

Más detalles

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats

Avaluació de tractaments innovadors i/o de tractaments consolidats optimitzats Avaluació de s innovadors i/o de s consolidats optimitzats Grup d Experts en Tractament de Dejeccions Ramaderes dimecres, 25 juliol 2018 1. Índex 1. Índex... 2 2. Avaluació dels s innovadors i/o consolidats

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Joc competitiu per l aprenentatge de l estadística

Joc competitiu per l aprenentatge de l estadística PRESTON: PRáctiques d ESTadística ONline Joc competitiu per l aprenentatge de l estadística P. Grima, Ll. Marco, X. Puig, L. Rodero, J. A. Sánchez, X. Tort-Martorell CONTINGUTS INTRODUCCIÓ ANTECEDENTS,

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

Participació i acció.

Participació i acció. Participació i acció. Jocs de simulació, taules- debat, propostes d'acció. JESÚS CANELO, PROFESSOR FACULTAT BLANQUERNA URL FORMADOR SCEA Objectius Adquirir eines, mètodes i criteris per a millorar la participació

Más detalles