TEMA 4 LA DINÀMICA DE LA TERRA. 2.- La tectònica de plaques Els punts calents Introducció

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TEMA 4 LA DINÀMICA DE LA TERRA. 2.- La tectònica de plaques Els punts calents Introducció"

Transcripción

1 TEMA 4 LA DINÀMICA DE LA TERRA 1.- La litosfera terrestre 2.- La tectònica de plaques Introducció Proves i evidències 3.- La deriva continental Introducció Proves i evidències 4.- La isostàsia Introducció Proves i evidències 5.- Els moviments de les plaques tectòniques Introducció Allunyament de plaques Acostament de plaques Lliscament de plaques Els punts calents

2 1.- La litosfera terrestre La litosfera terrestre és la capa més externa de laterra, la qual està formada per l escorça i la part més exterior del mantell. L Astenosfera és una franja que es comporta com un líquid on s hi produeixen els corrents de convecció. Són corrents de roques foses (semblants però més espessos que la lava) molt lents però molt potents. Aquests corrents de convecció són la força que causen el moviment de l escorça (la part sòlida de la litosfera). L escorça no és una capa uniforme i està molt fragmentada. Està formada per dos tipus de components: l escorça oceànica i l'escorça continental. Escorça oceànica: - És la més prima i la més densa tendeix a enfonsar-se dins de l'astenosfera. - A sobre hi sol tenir els oceans però no sempre. Escorça continental: - És la més gruixuda i la més lleugera tendeix a aixecar-se. - Sol coincidir amb els continents. El nucli està format per dues parts molt ben diferenciades. Nucli extern: es comporta com si es trobés en estat líquid. La seva rotació és similar a la resta de capes de la Terra.

3 Nucli intern: es troba en estat sòlid. Té una mida similar el de la Lluna. La rotació del nucli intern té un moviment de rotació molt peculiar. - El moviment de rotació no es troba sincronitzada amb la resta del planeta i en direcció a l'est!!! - La velocitat de rotació no és constant: durant un temps el nucli rota més ràpid i en altres temps més lentament. Aquesta rotació diferencial entre el nucli intern i la resta de les capes de la Terra és el responsable que hi hagi un camp magnètic. La rotació diferent del nucli intern provoca un sobreescalfament de la zona de transició entre els dos nuclis i, per tant, que al nucli extern es formin corrents de convecció. Aquest moviment de partícules de ferro és qui genera el camp magnètic. I justament aquest camp magnètic és el que fa que el nucli intern giri en direcció est mentre que la resta de la Terra ho fa en direcció oest. Característiques de camp magnètic: - té una funció protectora d'alguns dels rajos, anomenat vent solar, més destructius que arriben a la Terra del Sol. Aquest vent solar deforma enormement el camp magnètic (veure imatge). Quant aquest vent solar es "cola" entre les línies del camp magnètic arriben al pols i en entrar a l'atmosfera la crema formant les aurores boreals i australs. Aquesta capacitat de protecció és tant important que, en el cas que desaparegués, no passarien gaires anys en desaparèixer la major part del organismes vius, l'atmosfera i, fins i tot, l'aigua tan dels rius com del mar. Hi ha qui creu que això és justament una de les causes principals que a Mart no hi hagi gairebé atmosfera ni aigua líquida. - el camp magnètic s'inverteix cada cert temps; és a dir, actualment el pol nord és al nord i el sud és al sud, però se sap que no sempre ha estat així (mireu la imatge de sota). Aquesta inversió no és, aparentment perillosa, i ha passat moltíssimes vegades al llarg de la història de la Terra i no sembla que les espècies s'extingeixin més en aquests períodes. El procés d'inversió és relativament ràpid. El nord es va inclinant i debilitant, cau a zero quan es marca l'equador i, després, remunta en intensitat dirigint-se cap el sud. El camp magnètic

4 2.- La tectònica de plaques Introducció És la teoria que estableix que l escorça de la Terra està formada per 8 plaques litosfèriques més importants, però n hi d altres de més petites: Les grans són la placa Pacífica, Nord-americana, Sud-americana, Nazca, Africana, Eurosasiàtica Indoaustraliana, Antàrtica. Gràcies a aquesta teoria sabem... - que les plaques tenen dos tipus de moviments: verticals i horitzontals; ambdós molt lents i pocs visibles al llarg d una vida humana. - perquè es formen fenòmens com la formació de serralades, el vulcanisme (volcans i fenòmens associats) i els moviments sísmics o terratrèmols. - que el motor que genera i mou aquestes plaques són els corrents de convecció. Els corrents de convecció:

5 - Tenen lloc al mantell. - Són roques en estat semi sòlid que es comporten con un líquid extremadament dens. - Es desplacen molt lentament però tenen una força immensa; suficient per arrossegar continents sencers Proves i evidències Algunes de les proves que posen en evidència la tectònica de plaques són: El paleomagnetisme de les roques dels fons oceànic i la seva edat: - les roques del fons marí són magmàtiques provenen de les erupcions volcàniques que hi ha en els fons marins. - el pol nord i sud magnètic canvia cada cert temps i això queda reflectit en la polaritat de les les partícules de ferro que hi ha en les roques volcàniques que se solidifiquen durant aquell període de temps. - la millor explicació d aquest fenomen és que les roques s han anat formant en el mig d aquestes bandes, que justament és una serralada amb molt volcans. Amb els mètodes de datació absoluta és possible saber l edat en què es varen formar les roques. Si s analitzen les roques del fons oceànic es veu molt clar que les roques més allunyades de la dorsal (serralada del mig de l oceà atlàntic, per exemple) són les més antigues (tenen uns 200 MA) i les més pròximes a la dorsal són les més modernes. D aquí es dedueix que fa uns 200 MA es va començar a formar escorça oceànica entre els que actualment són les plaques euroasiàtica i la placa d Amèrica del Nord (la separació de la del sud va ser posterior).

6 La distribució dels volcans i terratrèmols: La majoria de terratrèmols i volcans coincideixen en un determinat tipus de zones de contacte entre les plaques. Les estructures submarines: L estudi per mitja de sondes i submarins ha permès cartografiar amb bastant exactitud la base dels oceans. Aquest fet a permès fotografiar la dorsal oceànica i els volcans que hi ha; els quals són responsables de la formació de la mateixa. Les enormes falles que es poden veure a les dorsals són producte de l expansió dels fons oceànic de manera discontínua i a diferents ritmes. La tensió acumulada d aquest creixement desigual produeix fractures; és a dir, falles.

7 3.- La deriva continental Introducció Aquesta teoria... - va ser promulgada per Alfred Wegener al 1912, però no va ser tinguda en compte fins molts anys després. La raó és que no es conegui cap fenomen que la pogués explicar ja que no es coneixia l estructura interna de la Terra i els processos que s hi produïen. - assegura que els continents no es troben estàtics sinó que es mouen molt lentament des d una situació en la qual estaven tots junts, la PANGEA (fa uns 300 MA) fins a la situació actual. Cal tenir clar que els conceptes de la teoria de les plaques tectòniques i el de la deriva continental són diferents però tenen una explicació molt relacionada. Les proves que la deriva continental és un fenomen que realment està succeint són molt nombroses però difícils d explicar. Les més importants són: Proves i evidències Proves geogràfiques: La coincidència de les vores dels continents és bastant palesa a simple vista. Per exemple: les costes d Amèrica amb Europa i Àfrica, Molts petits mars, com el mar Roig, a la Península Aràbiga, etc. Proves paleontològiques (fòssils): La presència dels mateixos fòssils a un costat i altra del continents africà i d Amèrica del Sud fan evidents aquest origen únic. A més, aquests rèptils no eren marins no podien anar d un continent a un altre.

8 Proves biològiques: Alguns organismes han evolucionat de forma diferents o similar segons els continents havien estat units o separats abans o després. Per exemple, els mamífers marsupials (cangurs i altres) que varen aparèixer fa uns 100 MA es troben tant a continents tant allunyats com Austràlia i Amèrica del Sud, ja que en aquella època aquests dos continents estaven encara units. Proves geològiques: Existeixen roques o estructures geològiques que són idèntiques en uns continents i en d altres que actualment estan molt allunyats. És el cas de certs tipus de roques o serralades. Per exemple, és el cas de les serralades d Europa (Gran Bretanya, Península Escandinava, Amèrica del Nord (Apalatxes). Proves paleoclimàtiques: Hi ha indicis que en continents tan allunyats actualment com l Índia, Austràlia, l Antàrtica i Amèrica del Sud varen sofrir una gran glaciació que els va cobrir gairebé completament de gel. Això implica que devien trobar-se més o menys junts i molt pròxims a un dels pols. Els grans dipòsits de carbó que hi ha a territoris tan distants com Amèrica del Nord i Europa, signifiquen que aquestes terres tenien un clima tropical amb grans zones pantanoses que varen ser la base per a la formació d aquest carbó. Si totes aquestes zones tenien un clima tropical devien estar situades en una zona similar, prop de l equador, oi?

9 4.- La isostàsia Introducció És la teoria que afirma que les plaques (continentals i oceàniques) es troben en equilibri surant sobre l astenosfera. El fet que es trobin surant fa que quan s acumula pes a sobre d una placa aquesta s enfonsa i quan perd pes, s eleva. Aquest fenomen es pot veure en els continents on s ha acumulat molt de gel durant l última glaciació i, actualment, com que estem en una interglaciació n han perdut molt. Aquest fet fa que zones com la Península Escandinava i Grenlàndia s estiguin elevant diversos centímetres a l any. A l Antàrtica també està passant però com que la pèrdua de gel és molt menor, el fenomen no es nota tant.

10 4.2.- Proves i evidències Hi moltes proves que ho evidencien. Vídeo sobre el descobriment de Celsius sobre l elevació de la península escandinava. La presència de platges a molta distància i molts metres d altitud respecte el mar a regions com la península escandinava. La troballa de restes fòssils d animals estrictament marins, com ara balenes, en caves que actualment ja no estan a nivell del mar.

11 5.- Moviments de les plaques tectòniques Introducció La tectònica de plaques prediu que hi ha una sèrie de plaques que es mouen entre elles i que existeixen tres maneres d interactuar les plaques entre elles.així, s assegura que hi ha... - plaques que se separen i que, per tant, generen vores o límits divergents i on es crea litosfera. - plaques que s acosten i que, per tant, generen vores o límits convergents i on destruiex litosfera. - plaques que es mouen paral lelament i que, per tant, generen vores o límits conservatius i on no es destreix ni es genera litosfera Allunyament de plaques - En el límit d aquestes plaques es produeix creació de litosfera. - Actualment, hi ha dos indrets clàssics on se separen plaques però que es troben en dos estadis diferents del mateix procés. - El procés complet s anomena cicle de Wilson: 1) Un continent, a causa del tipus de corrent de convecció que pateix a sota comença a fracturar-se. En separar-se, l escorça comença... - a fracturar-se; és a dir, a formar grans falles. - a enfonsar-se de manera que aquest sòl s acosta a la zona del matell líquid. - formar grans valls que poden tenir milers de quilòmetres de llargada. S anomenen rifts continentals, com per exemple el que hi ha a l est d Àfrica. - formar volcans molt actius i de grans proporcions. Exemple: la Vall del Rift. 2) Quan el nivell d aquestes valls es troba per sota el del mar, aquest últim entra i cobreix els rifts, donant lloc a un mar. Exemple: el mar Roig. 3) Si segueix aquesta dinàmica, es forma una dorsal oceànica com la que hi ha actualment entre les amèriques i les plaques d Euroàsia i Àfrica. Aquesta dorsal separa els dos blocs de terra de manera més o menys constant i progressivament. Si dura molts milions d anys, un bloc pot arribar a trobar-se molt lluny de l altre. Aquesta dorsal es forma per les contínues erupcions volcàniques dels volcans que es formen en la seva zona d entremig. L acumulació d aquest magma espitja la resta de l escorça oceànica i alllunyant els continents units a ella. Actualment existeixen tres grnas dorsals: una a l Atlàntic, una al Pacífic i una l Índic, però totes estan unides entre sí com formant la serrelada més gran de la Terra. El resultat de tot això és que els volcans més actius de la Terra no són els que hi ha als continents, sinó els que es produeixen en les dorsals oceàniques i que, òbviament, passen desapercebudes completament. També per això, una de les zones de la Terra més actives i visibles d activitat volcànica és Islàndia, ja que és la una petita part de la dorsal oceànica de l Atlàntic que ha emergit.

12 5.3.- Acostament de plaques - En el límit d aquestes plaques es produeix destrucció de litosfera. Això és necessari perquè si només es creés litosfera a les dorsals, la Terra aniria creixent de radi constantment. - En les zones on hi ha xoc de plaques, una de les dues es destrueix. - La zona on es produeix la destrucció de plaques és a les zones de subducció. Aquestes zones es formen pel doblegament de les zones on les plaques topen a causa que una s enfonsa, l oceànica sota la continental. - A mesura que la placa que s enfonsa es va fonent a causa de l augment de temperatura que sofreix. - El resultat és que entre l enfonsament de la placa i el fregament intens entre les dues plaques hi ha... - grans quantitats de terratrèmols, com és el cas dels que es produeixen a les regions dels Andes o a la zona de les illes del Japó. - erupcions volcàniques a causa de la fusió de la placa que s enfonsa i la pujada del magma que s escola per les falles i esquerdes produïdes. És el cas de la gran quantitat de volcans que existeixen als Andes i a les illes del Japó. - i formació de serralades a la placa continental a causa de l erupció dels volcans i dels plecs dels estrats. - Hi ha tres tipus de plaques que s acosten: A) oceànica - continental: Com que les plaques oceàniques són més denses que les continentals, en xocar... - la placa oceànica s enfonsa i acaba fonent-se a mesura que entra a l Astenosfera. Aquest fet provoca la formació de fosses abissals, que en aquests casos no són especialment profundes. - la placa continental pateix fractures múltiples, plegament, elevacions del terreny. Les conseqüències més habituals són la formació de volcans, terratrèmols i serralades. Exemple: És el cas de la zona del Andes (d Amèrica del sud) i de les muntanyes Rocalloses (d Amèrica del Nord) i la placa del Pacífic. En aquest cas es produeix l enfonsament de la placa del Pacífic sota les plaques sud i nordamericana, i la conseqüent formació de les serrelades del Andes i les Rocalloses. Cal recordar que el Andes és la segona serralada més alta del món i una de les zones més actives en terratrèmols i volcans.

13 B) oceànica - oceànica: - És el cas de les illes del Japó i similars. En aquest cas, la placa del Pacífic s enfonsa sota la placa també oceànica que hi ha sota les illes del Japó. El resultat és l enfosament d una de les dues plaques, la del pacífic i la formació de volcans i muntanyes a l altra, és a dir, la formació d eles illes del Japó. - Aquesta zona de xoc sol tenir forma d arc. Mireu altres zones d ela Terra on també hi ha arcs com el de les illes del japó. C) continental - continental: - És el cas del la serralada de l Himàlaia. Es produeix perquè una vegada la placa oceànica s ha enfonsat completament, només queden els dos continents que, inexorablement toparan. El resultat és cap dels dos s enfonsa sinó que s eleven. Un d aquests casos es va formar quan l Índia va arribar a xocar contra la placa Auroasiàtica.

14 5.4.- Lliscament de plaques - En el límit d aquestes plaques no es destrueix ni es crea litosfera. Símplement, una placa llisca lateralment respecte una altra. - Hi ha dos exemples clars d aquest tipus de moviments entre plaques. Una són les falles de tansformació de les dorsals oceàniques i un altra és la falla de San Andreas, als EEUU. a) Les falles de transformació: - es produeix una moviment lateral entre dues paques o dues regions d una mateixa placa acuasa que una de les dues es mou més ràpidament que la dels seus laterals. b) La falla de San Andreas: - es troba l oest del EEUU i constitueix el límit entre la placa del pacífic i un part de la plca nordamericana. És una falla de gairebé 1000 km de laarg. Cada any, el bloc del Pacífic avança, de mijana, uns 5 centímetres cada any. - es una falla transformant que té la particularitat que es troba emergida i, a més, en una zona molt poblada. - es va formar milions d anys i des dels últims 150 MA s ha mogut més de 500 km. - cada any s hi produeixen uns 300 terratrèmols de poca intensitat. - cada cert temps hi ha hi ha algun terratrèmol fort com el que es va produir l any 1906 amb una magnitud de 8,6 graus en l escala de Richter. És un dels terratrèmols més intensos detectats en tot el món. Falla de San Andreas Els punts calents Els punts calents, són zones de la superfície terrestre que es troben justament a sobre de grans columnes de material rocós calent que ascendeixen des de la base del mantell cap a la superfície. La conseqüència és la presència d un vulcanisme intens, anomenat punt calent, a causa que els arriba un flux de magma calent procedent de l interior de la Terra. Dos exemples, les illes Hawaii i les illes Açores. El funcionament és el següent: Els punts calents es mantenen constants en posició i en activitat durant milions d anys, però si la placa litosfèrica que hi ha a l escorça es mou, el que s observa és que es van formant volcans en la vertical de la ploma calenta i es van apagant a mesura que aquell punt s allunya d ella. Anem a veure el cas de les illes Hawaii.

15 Recorregut de les illes Hawaii

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA

TEMA 3 LA LITOSFERA TEMA 3. LA LITOSFERA TEMA 3 LA LITOSFERA Introducció. Segons la seva composició química la Terra presenta tres capes anomenades escorça,mantell i nucli. Nosaltres vivim sobre l'escorça i, per tant, és aquesta capa la que ens

Más detalles

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible

1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible LA TERRA Tema 2 1. El planeta Terra Els moviments de la Terra Les estacions 2. La Lluna Els eclipsis Les marees 3. La Geosfera 4. Característiques que fan possible la vida 1.El planeta Terra -El planeta

Más detalles

El relleu de la Terra

El relleu de la Terra El relleu de la Terra Les grans unitats de la Terra. Una descripció geogràfica. En el planeta podemos identificar grandes conjuntos geográfico. Todo el relieve que podemos ver se encuentra en las tierras

Más detalles

LA LITOSFERA ES MOU DERIVA DELS CONTINENTS

LA LITOSFERA ES MOU DERIVA DELS CONTINENTS LA LITOSFERA ES MOU DERIVA DELS CONTINENTS Al començament del segle XX, El científic alemany..., va presentar la teoria de la... En aquesta teoria Wegener afirma que els... actuals van estar... fa uns

Más detalles

T. 13. La Terra: la. dinàmica terrestre

T. 13. La Terra: la. dinàmica terrestre T. 13. La Terra: la dinàmica terrestre TEORIES MOBILISTES TEORIA DE LA TECTÒNICA DE PLAQUES: (Wilson, 1931 i Mackenzie i Le Pichon, 70) Compendi d idees que explica els processos geològics terrestres...teoria

Más detalles

Tema 2 Tectònica de plaques

Tema 2 Tectònica de plaques Tema 2 Tectònica de plaques 1. Teories orogèniques Hi ha 2 grups: - Teories fixistes - Teories mobilistes 1.1. Teories fixistes Defensen que la formació de les cadenes muntanyoses és deguda a esforços

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

Volcans i terratrèmols

Volcans i terratrèmols Volcans i terratrèmols 1 Recollint dades sobre els terratrèmols 1. Aneu a l'adreça següent per obtenir una llista dels terratrèmols majors de 4 graus de magnitud (escala de Richter) que s han produït els

Más detalles

Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya. Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona

Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya. Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona La Terra es mou? Mar Tapia Institut Geològic de Catalunya Salvador J. Ribas Dept.. d Astronomia Univ. Barcelona De què parlarem? La Terra es belluga. Rotació: : El dia i la nit. Els estels es mouen! Translació:

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES?

QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? QUÈ EN PODEM DIR DE LES ROQUES? Hi ha qui diu que los roques són com arxius, és a dir que si som capaços de desxifrar-les podem saber moltes coses del medi on s han format, de quins canvis han soferts,

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA

UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA UNITAT 1: L ESTUDI DE LA TERRA 1. La Geologia 2. L estructura interna de la Terra 3. L estructura dinàmica de la Terra 4. La química de la Terra 5. Mètodes d estudi 1. LA GEOLOGIA 2. L ESTRUCTURA INTERNA

Más detalles

TEMA 7 LA GEOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES

TEMA 7 LA GEOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES TEMA 7 LA GEOSFERA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 1.- L INTERIOR DE LA TERRA O LA GEOSFERA 2.- LES PLAQUES LITOSFÈRIQUES 3.- LES ROQUES La classificació de les roques 4.- EL CICLE

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

TEMA 1. ELS PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS TECTÒNICA DE PLAQUES

TEMA 1. ELS PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS TECTÒNICA DE PLAQUES TEMA 1. ELS PROCESSOS GEOLÒGICS INTERNS TECTÒNICA DE PLAQUES 1. La vida interior de la Terra A més del modelat pels processos geològics externs, el nostre planeta presenta una important activitat pròpia

Más detalles

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA?

LA TERRA QUINS MOVIMENTS REALITZA LA TERRA? QUÈ ÉS LA TERRA? És el nostre planeta. És un dels planetes més petits del Sistema Solar i el tercer més proper al Sol, a una distància de 150.000.000 de quilòmetres. La temperatura mitjana del planeta

Más detalles

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA

Tasca 1.- EL PLANETA TERRA TEMA 1.- EL PLANETA TERRA 1.- EL PLANETA BLAU Tasca 1.- EL PLANETA TERRA La Terra és un dels planetes del Sistema Solar. Dista uns 150,000.000 de quilòmetres del Sol, la qual cosa significa, tenint en

Más detalles

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers

LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR. 1. La Terra, un punt a l Univers 1.- Què és una galàxia? LA TERRA, PLANETA DEL SISTEMA SOLAR 1. La Terra, un punt a l Univers 2.- De quina galàxia forma part el planeta Terra?... 3.- Defineix: ESTEL ( estrella ) : PLANETA: 4.- Què és

Más detalles

TEMA 7 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: L'INTERIOR DE LA TERRA

TEMA 7 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: L'INTERIOR DE LA TERRA TEMA 7 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: L'INTERIOR DE LA TERRA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- L'INTERIOR DE LA TERRA 2.- LES PLAQUES TECTÒNIQUES 3.- ELS VOLCANS 4.- ELS TERRATRÈMOLS

Más detalles

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES

ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES ACTIVITATS DE REPÀS DE LES UNITATS 3 i 4 : ELS CLIMES I ELS PAISATGES 1. Defineix aquests conceptes: Atmosfera: Capa de gasos que envolta la Terra. Temps: És l estat de l atmosfera en un moment determinat

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR

Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR Tema 1 L UNIVERS I EL SISTEMA SOLAR 1. Idees antigues 2. Origen de l Univers i components 3. El Sistema Solar - Planetes interiors - Planetes exteriors 4. Personatges històrics 1. Idees antigues Des de

Más detalles

Terratrèmol Lorca [3 punts]

Terratrèmol Lorca [3 punts] SETEMBRE 2013 SÈRIE 1 Exercici 1 (obligatori) Terratrèmol Lorca [3 punts] L 11 de maig de 2011 el municipi de Llorca (Múrcia) va patir un terratrèmol de magnitud 4,5 en l escala de Richter, que va anar

Más detalles

Tema 5: El sistema solar i l univers

Tema 5: El sistema solar i l univers Tema 5: El sistema solar i l univers Introducció Qué és una estrella? Una estrella és una esfera de gas molt calenta i brillant. Les estrelles produeixen la seva propia llum. Hi ha estrelles de moltes

Más detalles

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS

Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS TEMA 1.- EL PLANETA TERRA Tasca 2.- LA REPRESENTACIÓ DE LA TERRA. ELS PLANISFERIS 1.- TIPUS DE PLANISFERIS Els planisferis o mapamundis són un tipus de mapes que representen el globus terraqui sobre una

Más detalles

Formació de núvols i precipitacions:

Formació de núvols i precipitacions: Formació de núvols i precipitacions: Tenim una massa d aire a 20 C i una humitat relativa del 60%, si l aire es refreda, la seva humitat relativa augmenta progressivament, perquè la temperatura ha disminuït

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

o L origen i composició de l atmosfera o Estructura vertical de l atmosfera o La radiació tèrmica que emet la Terra. Funció protectora i reguladora o

o L origen i composició de l atmosfera o Estructura vertical de l atmosfera o La radiació tèrmica que emet la Terra. Funció protectora i reguladora o L Atmosfera TEMA 4 o L origen i composició de l atmosfera o Estructura vertical de l atmosfera o La radiació tèrmica que emet la Terra. Funció protectora i reguladora o Dinàmica atmosfèrica o Climes o

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

Estructura interna de la Terra TECTÒNICA DE PLAQUES

Estructura interna de la Terra TECTÒNICA DE PLAQUES Estructura interna de la Terra TECTÒNICA DE PLAQUES La Terra com a planeta La Terra és el tercer planeta en distància respecte el Sol, el més dens i el cinquè en mida dels vuit planetes del sistema solar.

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat Imatges Reflexió: fenomen ondulatori que consisteix en que una ona, en arribar a la superfície de separació entre dos medis, canvia la direcció de propagació i continua propagantse en el mateix medi. Lleis

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE

COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE COMENTARI DE MAPA DE TEMPS EN SUPERFICIE PROCÉS PER FER UN COMENTARI: 1.- IDENTIFICA I SITUA ELS ELEMENTS VISIBLES DEL MAPA 2.- ANALITZA LES DADES QUE ENS APORTA LA DISPOSICIÓ DELS ELEMENTS EN EL MAPA

Más detalles

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg )

Tema 8. Energia tèrmica. (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg ) Tema 8. Energia tèrmica (Correspondria al Tema 8 del vostre llibre de text pàg. 178-200) ÍNDEX 8.1. Formes de transferir energia 8.2. Temperatura, calor i energia tèrmica 8.3. Calor 8.3.1. Formes de transferència

Más detalles

Tema: El temps i el clima

Tema: El temps i el clima Tema: El temps i el clima 1. L atmosfera 2. La temperatura 3. La humitat de l aire i les precipitacions 4. La pressió atmosfèrica i el vent Introducció Els fenòmens atmosfèrics que influeixen en el temps

Más detalles

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents:

1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: 1. Indica a quins astres o elements astronòmics corresponen les afirmacions següents: a) Està formada per milers de milions d estrelles. b) Orbita entre Mart i Júpiter. c) La Terra només en té un. d) És

Más detalles

La Terra, el planeta on vivim

La Terra, el planeta on vivim F I T X A 2 La Terra, el planeta on vivim El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA

Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Tema 1. La teoria cineticomolecular de la matèria PRIMERES LLEIS CIENTÍFIQUES DE LA QUÍMICA Les primeres lleis relatives a les reaccions químiques han estat desenvolupades al segle XVIII. Hi ha lleis referents

Más detalles

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL

CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) PLÀNOLS I MAPES Nom i cognoms. 4t curs ORIENTAR-SE A L ESPAI La posició d una persona d un objecte pot variar i s estableix a partir d un punt

Más detalles

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins.

La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. Vitrina de paleontologia del Museu Comarcal de Manresa La major part dels fòssils que trobem al Bages, sobre tot a la zona sud, són fòssils marins. L existència d un antic mar on els rius abocaven els

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

Física o química 2 La cera i el gel

Física o química 2 La cera i el gel Física o química 2 La cera i el gel Heu vist tot sovint que la cera de les espelmes quan es fon es converteix en cera líquida i que el gel quan es fon es converteix en aigua. Però heu observat alguna diferència

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

La matèria: els estats físics

La matèria: els estats físics 2 La matèria: els estats PER COMENÇAR Esquema de continguts Per començar, experimenta i pensa Els estats de la matèria Els gasos Els estats de la matèria i la teoria cinètica Els canvis d estat Lleis La

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria

Estructura dels àtoms. Les peces bàsiques de la matèria Estructura dels àtoms Les peces bàsiques de la matèria Teoria de la matèria La matèria esta formada per partícules en constant moviment Tota la matèria està formada per un o mes tipus de elements Els àtoms

Más detalles

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear

L ENERGIA mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear L ENERGIA L energia es presenta sota diferents formes: mecànica, calorífica, elèctrica, lluminosa, química, nuclear, etc. Unes formes d energia es poden transformar en altres, i l home aprofita aquesta

Más detalles

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes?

1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 5.Què en sabem dels colors dels objectes? 1.Què és la llum?on es produeix?com es propaga?quins cossos propaguen la llum? 2.Quines són les propietats de la llum? 3.Què són els miralls i les lents? 4.Què és la llum blanca? 5.Què en sabem dels colors

Más detalles

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II)

Tema 1: El medi natural a Espanya i Europa (II) En aquest tema aprendràs que : Europa és un continent amb: Una costa molt retallada i nombroses illes. Una extensa plana. Muntanyes joves i velles. Europa és un territori caracteritzat per la diversitat:

Más detalles

Atur a Terrassa (abril de 2010)

Atur a Terrassa (abril de 2010) Atur a Terrassa (abril de 2010) Índex Atur registrat Atur per sexe Atur per sector econòmic Atur per edats Atur per nivell formatiu Col lectiu immigrant Durada de l atur Durada de l atur per sexes Durada

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis. Ones

FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis. Ones FÍSICA I QUÍMICA Quadern d exercicis Ones 1.* Quin és el període d una ona si la freqüència és de 65,4 Hz? 2.** Relacioneu els conceptes amb les definicions corresponents. a) Amplitud b) Longitud d ona

Más detalles

Variació periòdica de les propietats dels elements

Variació periòdica de les propietats dels elements Variació periòdica de les propietats dels elements PROPIETATS PERIÒDIQUES Les propietats periòdiques són aquelles propietats dels elements que varien d una manera regular al llarg d un grup i d un període

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:...

DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO. IES CAMÍ DE MAR CURS Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... DOSSIER RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 1r ESO IES CAMÍ DE MAR CURS 2016-2017 Nom de l alumne:... Grup:... Professor/a:... Instruccions de la tasca a realitzar durant l estiu. Naturals 1r ESO Aquest dossier

Más detalles

S hereta el càncer de mama?

S hereta el càncer de mama? S hereta el càncer de mama? Càncer de mama i herència El càncer de mama consisteix en el creixement descontrolat de cèl lules malignes en el teixit mamari. Existeixen dos tipus principals de tumor, el

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES

LA TRASLACIÓ DELS PLANETES EL SISTEMA SOLAR El Sistema Solar està compost pel Sol com a estrella i per huit planetes (darrerament Plutó ha deixat de ser un planeta), la Terra ocupa el tercer lloc en distància al Sol. A la imatge

Más detalles

Enllaços intermoleculars

Enllaços intermoleculars D17 8.3.2. Enllaços intermoleculars FORCES INTERMOLECULARS O H Dins de la molècula trobem Enllaç Covalent O H H Molècula Però entre molècules i molècules quina interacció o enllaç es produeix? Forces de

Más detalles

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso

DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso DEPARTAMENT DE CIÈNCIES INS RAMON TURRÓ I DARDER Ciències de la Naturalesa 2n d'eso MALGRAT DE MAR DOSSIER DE RECUPERACIÓ 1r TRIMESTRE. Nom i cognoms: NOTA: 1.- Marca la resposta correcta: 1- Els processos

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

Els mapes meteorològics i la previsió del temps

Els mapes meteorològics i la previsió del temps Els mapes meteorològics i la previsió del temps Saber el temps que ens farà (vents, boires, pluges, etc.) és una qüestió que des de sempre ha interessat a Ia humanitat. Les persones que treballen en contacte

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

LA ENERGÍA INTERNA DEL PLANETA

LA ENERGÍA INTERNA DEL PLANETA LA ENERGÍA INTERNA DEL PLANETA Los pueblos de la Antigüedad imaginaron que el interior del planeta estaba surcado por cuevas con miles de galerías, e incluso pensaron que allí se encontraba el infierno.

Más detalles

VII.b.4.1. Energia primària i final per càpita a Menorca

VII.b.4.1. Energia primària i final per càpita a Menorca VII.b.4.1. primària i final per càpita a Menorca 1990-2016. Aquest indicador recull informació sobre l energia primària i final consumida a Menorca per habitant de dret i de fet. Cal diferenciar l energia

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

TEMA 5 L'ATMOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom:

TEMA 5 L'ATMOSFERA. Quadern. Cognoms: Nom: TEMA 5 L'ATMOSFERA Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 1r d E S O Grup: 1.- L ATMOSFERA, UNA ESFERA D AIRE L atmosfera: composició Les capes de l atmosfera 2.- LA DINÀMICA DE L ATMOSFERA La circulació

Más detalles

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli

Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli Classe 8 Tema 4. Competència imperfecta. Monopoli i oligopoli L oligopoli Característiques: - Pocs venedors oferint productes similars o idèntics (menys de 10 empreses) - Empreses independents. Les estratègies

Más detalles

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes:

TEMPS I CLIMA. Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: TEMPS I CLIMA Llegeix les vinyetes i després respon les preguntes: Buf! Que calorosos i secs són els estius a prop de la Mediterrània Què és el clima? És el conjunt de... Quin mal temps que fa avui! Què

Más detalles

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya

Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Balanç d un diumenge molt ventós al nord de Catalunya Al llarg de diumenge el vent del nord va bufar amb ratxes superiors als 90 km/h al Pirineu, Prepirineu, cims del prelitoral i extrem nord-est En alguns

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa

Tema 3 La geosfera. Minerals i roques. 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Què és la geosfera? Tema 3 La geosfera. Minerals i roques 1r d ESO, Biologia i Geologia Santillana, Sèrie Observa Quina estructura presenta? Què és l escorça? Quines característiques té? Quins tipus d

Más detalles

El relleu peninsular. La Meseta Central

El relleu peninsular. La Meseta Central El relleu peninsular. La Meseta Central Recorda Al centre de la Península hi ha l altiplà de la Meseta Central. Les muntanyes de l interior de la Meseta són el Sistema Central i els Montes de Toledo. El

Más detalles

LA VESPA ASIÀTICA. Vespa velutina. Identificació i actuació

LA VESPA ASIÀTICA. Vespa velutina. Identificació i actuació LA VESPA ASIÀTICA Vespa velutina Identificació i actuació Figura 1. Exemplar adult de Vespa velutina Font: M.A. Miranda (Laboratori de Zoologia de la UIB) (2015) Introducció La vespa asiàtica (Vespa velutina)

Más detalles

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

Annex I Material. Material per l activitat de treball cooperatiu MÀSTER UNIVERSITARI EN FORMACIÓ DE PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Annex I Material Material per l activitat de treball cooperatiu LES MÀQUINES MOTRIUS Les màquines motrius transformen una energia primària, com la del vent, la de l'aigua o la del foc, en energia mecànica

Más detalles

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011

DIBUIX TÈCNICT UNITAT 2: 1r ESO. Josep Lluis Serrano Set 2011 UNITAT 2: 1r ESO 1, Dibuix Tècnic: Característiques 2. Estris de dibuix 3. Paper 4. Croquis i plànols 5. Traçat de paralleles i perpendiculars 6. Caixetins 7. Pautes per fer dibuixos tècnics 1. El Dibuix

Más detalles

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES

CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES CONSULTA DE L ESTAT DE FACTURES Versió 1 Març 2016 1. Consulta de les factures... 3 2.1. Identificació al sistema... 3 2.2. Tipus de consulta que es poden realitzar... 4 2.2.1. Consulta d una única factura....

Más detalles

Variació població. Població

Variació població. Població . Demografia . Demografia Perfil de la Ciutat. Edició 3 Una visió global Indicadors Ciutat Variació població Mitjana Densitat deu anys edat Barberà del Vallès 3.436,6% 5.47 38,3,5% Girona 97.98 5,5% 7.39

Más detalles

Activitats. 1. Completa les taules següents: Estructura de la Terra segons la composició

Activitats. 1. Completa les taules següents: Estructura de la Terra segons la composició 8. L'ESTRUCTURA DE LA TERRA Activitats 1. Completa les taules següents: Estructura de la Terra segons la composició Composició Estructura de la Terra segons les característiques físiques Estat 2. Indica

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6

ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LA MATÈRIA ÍNDEX LA MATÈRIA... 2 MASSA I VOLUM DE SÒLIDS I LÍQUIDS... 4 LES SUBSTÀNCIES I LA MATÈRIA... 5 ELS ESTATS DE LES SUBSTÀNCIES... 6 LES PROPIETATS DELS MATERIALS... 10 MESCLES I DISSOLUCIONS...

Más detalles

Tema 6: L estructura de La Terra

Tema 6: L estructura de La Terra El nostre planeta està format per : l atmosfera que és la massa externa formada per aire, la hidrosfera cosntituïda per tota l aigua del món, i la geosfera que és l esfera de roca que forma la Terra. Per

Más detalles