LA IL LUSIÓ DE LES CONSTEL LACIONS

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LA IL LUSIÓ DE LES CONSTEL LACIONS"

Transcripción

1 ASTRONOMIA

2 1 L ESFERA CELESTE LES CONSTEL LACIONS 1 LA IL LUSIÓ DE LES CONSTEL LACIONS El firmament se ns apareix com una gran semiesfera que descansa sobre la circumferència de l horitzó. L altra meitat de l esfera celeste hi queda a sota, amagada per la Terra. Però cal tenir sempre present que les estrelles d una constel lació poden estar, tot i la proximitat aparent, a distàncies molt diferents de les que nosaltres percebem. L observador del cel té la impressió que les estrelles brillen com dèbils punts de llum que hi han quedat fixats, fet que ens convida a associar estrelles d una determinada zona del cel per tal de crear diverses figures fàcils de recordar: les constel lacions.

3 ASTRONOMIA ACTIVITAT Diversos nens es col loquen al llarg de l aula en posicions prefixades, tal com les indiquen els quadres adjunts, que corresponen a quatre constel lacions diferents. Les mesures estan expressades en centímetres. La xifra entre parèntesis indica l alçada del cap respecte del terra, així que uns quants nens s han de quedar dempeus, d altres s han d asseure en una cadira, uns quants més hi han de pujar al damunt i la resta s han d asseure al terra, segons convingui. D altres nens marquen a la pissarra (l esfera celeste) les posicions que ocupen els caps dels alumnes (les estrelles) des del punt de vista d un nen situat a la part posterior de l aula (la Terra). Una vegada s han unit aquestes projeccions, els alumnes han d intentar identificar cada constel lació entre els models de les pàgines 3 i 4. Una altra activitat és la construcció del model tridimensional d aquestes constel lacions a mida reduïda, amb cartolina i petites bombetes per simular les estrelles.

4 1 L ESFERA CELESTE LES CONSTEL LACIONS 2 L ORIENTACIÓ AL CEL És fàcil orientar-se al cel si, prèviament, ens familiaritzem amb les formes de les principals constel lacions i recordem algunes alineacions d estrelles que ens permeten anar d unes constel lacions a unes altres menys notòries. L Óssa Major és un bon punt de partida per recórrer totes les constel lacions del cel. Per exemple, si prolonguem cinc vegades la distància que separa les dues estrelles oposades al mànec de la casserola, arribem a l Estrella Polar, l estrella que està permanentment situada damunt del punt cardinal nord. TARDOR ESTIU HIVERN PRIMAVERA

5 ASTRONOMIA ACTIVITAT Cada alumne representa una constel lació sobre trossos de cartolina negra d aproximadament 10 x 7 cm. Per fer-ho, han de dibuixar o enganxar estrelles a les posicions adequades per crear les 19 constel lacions que apareixen als models de les dues pàgines següents. Tot començant per l Óssa Major i continuant per les múltiples alineacions que hi ha indicades al planisferi inferior, han d anar col locant i enganxant cadascuna de les constel lacions en la posició i orientació correctes sobre una gran cartolina negra (45 x 60 cm). Així, s obté una mostra de les principals constel lacions que es distingeixen en cada estació de l any, que són les que hi ha sobre el cartell al lusiu a cada estació, més les constel lacions situades al centre del planisferi, que són visibles durant tot l any. TARDOR HIVERN ACTIVITAT Descobrir les constel lacions al cel real és un exercici fàcil i gratificant. Tan sols cal triar una nit de cel ras, un lloc obert i un espai apartat de les zones il luminades de manera directa. El primer pas pot ser mirar cap al nord i buscar l Óssa Major. Les alineacions d estrelles del planisferi de la pàgina anterior ens conduiran, pas a pas, fins a les constel lacions principals. Com una ajuda, ho il lustrem amb les posicions de l Óssa Major sobre l horitzó nord en cada època de l any. A la tardor pot ser difícil diferenciar l Óssa Major perquè és a tocar de l horitzó, però llavors Cassiopea ens pot fer de guia. PRIMAVERA ESTIU

6 1 L ESFERA CELESTE LES CONSTEL LACIONS ORIÓ VERGE ÀGUILA LLEÓ COTXER CA MAJOR BESSONS ESCORPÍ ÓSSA MAJOR

7 ASTRONOMIA ANDRÒMEDA PEGÀS CIGNE CASSIOPEA LIRA TAURE SAGITARI ÓSSA MENOR PERSEU BOVER

8 2 EL MOVIMENT DEL CEL 1 EL MOVIMENT DIARI DE LES ESTRELLES El cel es mou lentament però ho fa de manera continuada. És un efecte aparent, que s explica per la rotació de la Terra d oest a est, que fa que, als observadors de la superfície terrestre, ens sembli que les estrelles surten per l est i s amaguen per l oest. Això no obstant, si mirem cap a la direcció on apunta l eix de rotació de la Terra, sempre veiem el mateix grup de constel lacions. Aques- tes constel lacions giren pràcticament al voltant d una estrella gairebé fixa (l Estrella Polar, que ens marca el nord) sense amagar-se mai: són les anomenades estrelles circumpolars. Cassiopea i les dues Ósses en són uns bons exemples. EL MOVIMENT DIARI 2DEL SOL Com les estrelles, el Sol també hi participa, en aquest gir diari del cel; així, surt per l est i es pon per l oest. El canvi de l ombra dels objectes és un reflex fidel d aquest moviment.

9 ASTRONOMIA ACTIVITAT ESTRELLA POLAR Els alumnes enganxen a les parets i al sostre de l aula estrelles de paper. Després, comencen a girar lentament sobre ells mateixos, com si fossin la Terra. D aquesta manera, poden comprovar el moviment aparent de les estrelles: apareixen per un costat (que representa l est) i desapareixen pel costat oposat (l oest). Si ho fan tot mirant el sostre, poden comprovar que hi ha un grup d estrelles que no deixen mai de veure, d entre les quals en sobresurt una: l Estrella Polar, una estrella diferent per a cada alumne, que amb prou feines canvia de posició. GIR APARENT DEL CEL GIR REAL DE LA TERRA EQUADOR ACTIVITAT Els alumnes construeixen un gnòmon situant un pal recte de manera vertical sobre un suport. El col loquen fix en un lloc durant un llarg període de temps assolellat i marquen la posició de l extrem de l ombra cada hora. D aquesta manera poden relacionar la longitud i l orientació de l ombra amb l hora del dia.

10 3 EL CANVI ANUAL DEL CEL 1 EL DESPLAÇAMENT ANUAL DEL SOL La Terra gira en una òrbita gairebé circular al voltant del Sol. El pla que defineix aquesta òrbita talla l esfera celeste en un cercle màxim que es coneix amb el nom d Eclíptica. El Sol, si ens el mirem des de la Terra, sembla que es mogui per l Eclíptica a mesura que la Terra va avançant per l òrbita, de tal manera que en un any el Sol ha recorregut aparentment l Eclíptica completa, tot movent-se sobre el fons d estrelles fixes. Al llarg de l Eclíptica hi ha les dotze constel lacions que es coneixen com les del Zodíac (a més de la constel lació del Serpentari, que no es considera zodiacal). El Sol acaba passant un mes a cada una d aquestes constel lacions. Com que en realitat no és possible veure la zona del cel per on passa el Sol a cada moment, ja que la seva extraordinària brillantor n esborra totes les estrelles, el trajecte que fa per l Eclíptica es dedueix a partir del canvi estacional de l aspecte nocturn del cel. En efecte, en cada època de l any només podem veure unes constel lacions determinades. TRAJECTÒRIA DEL SOL SOBRE L ECLÍPTICA SOL ECLÍPTICA EQUADOR DESPLAÇAMENT DE LA TERRA EN LA SEVA ÒRBITA EN 1 MES LA VARIACIÓ ANUAL 2DE L ALÇADA DEL SOL La inclinació de l eix de la Terra respecte del pla de l Eclíptica determina que al llarg de l any el Sol descrigui en el cel trajectòries aparents d amplitud diversa; així, assoleix una alçada més gran o més petita al migdia i es manté més o menys hores sobre l horitzó, fenomen que explica l existència de les estacions. JUNY MARÇ SETEMBRE DESEMBRE

11 ASTRONOMIA ACTIVITAT Amb l ajuda d una corda i un guix, es dibuixen cercles concèntrics al pati. Tretze nens, que representen les constel lacions zodiacals més Serpentari, -cadascun d ells amb un cartell identificador- se situen en el cercle més ample i de manera espaiosa, tal com indica el dibuix. El nen que representa la Terra camina pel cercle que li correspon i va dient les constel lacions que el Sol (el nen quiet al centre) va ocupant successivament i aparentment cadascun dels mesos de l any. ACTIVITAT Amb el mateix muntatge anterior, ens situem a l inici de la primavera, quan el Sol es veu sobre la constel lació de Peixos. El nen que representa la Terra ha d anar dient les constel lacions que va veient cada mes en direcció oposada al Sol, és a dir, les que es veuen durant la mitjanit. CAPRICORN AQUARI PEIXOS AGO ÀRIES TAURE JUL SET OCT SAGITARI SERPENTARI ESCORPÍ JUN NOV MAI TERRA SOL DES BESSONS ABR ENE MAR FEB BALANÇA VERGE LLEÓ CRANC MAIG ACTIVITAT MARÇ GENER El gnòmon que s ha construït per determinar el moviment diari del Sol també es pot fer servir per mesurar la variació de l alçada que assoleix el Sol al llarg de l any. Per a això, n hi ha prou amb fer una única mesura cada 15 dies, sempre a la mateixa hora, propera al migdia, durant un període de diversos mesos.

12 4 ELS PLANETES 1 LES DIMENSIONS DEL SISTEMA SOLAR Les distàncies que separen els planetes són enormes, tal com ho són les mides d aquests planetes. A més, cal distingirne dues classes molt diferents: els de tipus terrestre, d una mida moderada i rocosos, i els planetes gegants, molt més grans que els altres i, principalment, gasosos.

13 ASTRONOMIA ACTIVITAT S ha de dur a terme en un lloc ample, com el pati o el gimnàs, ja que es tracta de construir un model de distàncies del Sistema Solar: la paret representa el Sol i els alumnes (un per planeta) s han d anar situant a les distàncies convenients: Mercuri, a 30 cm de la paret; Venus, a 60 cm; la Terra, a 1 m (un pas) de la paret; Mart, a 1,5 m; Júpiter, a 5 passes; Saturn, a deu passes; Urà, a 19 passes, i Neptú, a 30 passes. Cal tenir en compte que amb aquesta escala de distàncies s haurien de representar els planetes mitjançant petits grans de sorra. D altra banda, per fer-se una idea de la mida comparativa dels planetes, els terrestres (Mercuri, Venus, la Terra i Mart) s han de representar només amb un nen i els gegants, amb diversos nens en cercle (Júpiter, amb catorze nens; Saturn, amb uns deu nens, i Urà i Neptú, amb quatre). Si es volen representar, a més, les posicions dels planetes nans que es coneixen fins ara (2010) (Ceres, Plutó, Haumea, Makemake i Eris) els alumnes corresponents s han de situar, respectivament, a 3 passes, per a Ceres (entre Mart i Júpiter); 40 passes, per a Plutó; 43 passes, per a Haumea; 46 passes per a Makemake, i 68 passes de la paret, per a Eris. CAPRICORN SAGITARI SERPENTARI ESCORPÍ AQUARI TERRA BALANÇA PEIXOS MART SOL VERGE ÀRIES LLEÓ TAURE BESSONS CRANC

14 4 ELS PLANETES 2 MOVIMENTS APARENTS DELS PLANETES Quan els planetes es mouen segueixen òrbites el líptiques, gairebé circulars. Com més a prop del Sol és un planeta, amb més velocitat es mou. Com que les òrbites d aquests planetes amb prou feines se separen del pla de l Eclíptica, els planetes, vistos des de la Terra, recorren les constel lacions del Zodíac. Quan s observen, però, des d un planeta (la Terra) que també gira al voltant del Sol, aquests desplaçaments pel Zodíac són un mica peculiars, ja que més o menys una vegada a l any fan un llaç o un bucle al cel. TRAJECTÒRIA D UN PLANETA SOBRE EL ZODÍAC ECLÍPTICA EQUADOR FRANJA DEL ZODÍAC

15 ASTRONOMIA ACTIVITAT L objectiu d aquesta activitat és observar els canvis de posició al cel real dels planetes que es poden veure a simple vista (tret de Mercuri, que és una mica esquiu). Això exigeix, en primer lloc, que identifiquem cada planeta, per a la qual cosa ens ajudarà la taula que hi ha a l apartat Efemèrides. En aquesta taula s indica, mes a mes i per a anys diversos, la constel lació zodiacal per on passa cada planeta. Respecte d això, és convenient dir que els planetes, en ocasions, travessen la part més meridional de la constel lació de Serpentari, situada just damunt d Escorpí i que no és una constel lació zodiacal pròpiament. Una vegada s ha identificat el planeta cal fer una observació cada cert nombre de dies (una a la setmana per a Venus o Mart, una al mes en el cas de Júpiter o Saturn), al llarg de diversos mesos. Després, els alumnes han d anar marcant sobre un planisferi les posicions que van ocupant cadascun dels planetes. AQUARI CAPRICORN SAGITARI TERRA SERPENTARI ESCORPÍ BALANÇA PEIXOS MART VERGE SOL ACTIVITAT ÀRIES TAURE CRANC LLEÓ BESSONS Amb el mateix muntatge del Sol per l Eclíptica, dos nens van caminant lentament (representen, per exemple, la Terra i Mart, i, per tant, el nen que representa Mart s ha de moure més a poc a poc). El nen que representa la Terra ha d anar dient en quina constel lació veu Mart i el Sol cada mes. Hi ha d haver un moment en què Mart retrocedeixi alguna constel lació durant un espai de temps curt.

16 4 ELS PLANETES 3 EFEMÈRIDES EFEMÈRIDES DELS PLANETES PER A LA DÈCADA A continuació, s indiquen les efemèrides per tal de localitzar els planetes Venus, Mart, Júpiter i Saturn durant els pròxims anys. El càlcul s ha fet per al dia 1 de cada mes, a les 0 h TU (Temps Universal). Cada casella indica la constel lació en què es troba cada planeta, o bé el terme inobservable si el planeta està situat massa a prop del Sol per poder-lo observar. Per efectuar aquests càlculs, s ha considerat que el planeta és inobservable si se situa a menys de 15º del Sol, tot i que aquest criteri és tan sols aproximat, ja que un planeta pot ser més fàcilment observable que un altre durant els crepuscles en funció de la lluminositat que tingui. Si el planeta es pot observar només a l alba, la casella corresponent a aquest mes apareix acolorida en groc fosc, si el planeta només es pot observar al capvespre, la casella apareix acolorida en marró, i si el planeta es pot observar a negra nit, la casella és groc clar. Hem de recordar que la millor època per observar els planetes exteriors (l òrbita dels quals transcorre més allunyada del Sol que no la de la Terra, és a dir, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú) és la dels volts de la data en què el planeta està oposat al Sol, això és, quan el planeta se situa al cel a 180º del Sol i es pot observar durant tota la nit. En el cas dels planetes interiors (l òrbita dels quals transcorre interiorment a la de la Terra, és a dir, Mercuri i Venus), les millors èpoques per observar-los són quan hi ha les màximes elongacions respecte del Sol, això és, quan la distància angular entre el planeta i el Sol és màxima. A les taules hi ha les màximes elongacions est (vesprals) i oest (matinals) de Venus, com també les dates de les oposicions de Mart, Júpiter i Saturn per als anys vinents.

17 ASTRONOMIA Les hores que s indiquen a les efemèrides que hi ha allistades a continuació s expressen en TU (Temps Universal). Per convertir-les a HO (Hora Oficial, la que indiquen els nostres rellotges), per a la Península, s hi ha de sumar una hora mentre hi hagi horari d hivern, i dues hores durant l horari d estiu. Per a les Illes Canàries, durant l horari d hivern no cal cap hora més (TU=HO), i durant l horari d estiu, només una hora. EFEMÈRIDES PER ALS ECLIPSIS DE SOL I LLUNA I ELS TRÀNSITS DE VENUS I MERCURI VISIBLES DES DE L ESTAT ESPANYOL DURANT LA DÈCADA ECLIPSIS En aquest apartat s esmenten els eclipsis de Sol i de Lluna més destacats que es podran observar des de la Península i les Illes Canàries durant els anys vinents. En el cas dels eclipsis de Sol, les dades per a la Península s han estimat per a la ciutat de Barcelona, mentre que per a les Illes Canàries s han estimat per a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife. Per a altres localitats, les diferències horàries seran de només uns quants minuts. En el cas dels eclipsis de Lluna, els horaris són els mateixos per a tot l hemisferi terrestre des d on sigui visible l eclipsi. TRÀNSITS A vegades, es pot veure com els planetes interiors Mercuri i Venus travessen el disc del Sol. En aquest cas, es parla d un trànsit i no pas d un eclipsi. Els trànsits de Mercuri són relativament freqüents, però els de Venus són realment rars. Precisament, el 5 de juny de 2012 n hi haurà un, tot i que, lamentablement, no es podrà observar des de l Estat espanyol. De totes maneres, l allistem ja que és un esdeveniment singular.

18 ANY MES VENUS MART JÚPITER SATURN Balança Inobservable Peixos Verge 2 Sagitari Inobservable Peixos Verge 3 Sagitari Inobservable Ballena Verge 4 Aquari Inobservable Inobservable Verge 5 Peixos Peixos Peixos Verge 6 Àries Àries Peixos Verge 7 Inobservable Taure Àries Verge 8 Inobservable Taure Àries Verge 9 Inobservable Bessons Àries Verge 10 Verge Cranc Àries Inobservable 11 Balança Lleó Àries Verge 12 Sagitari Lleó Àries Verge Capricorn Lleó Peixos Verge 2 Aquari Lleó Àries Verge 3 Peixos Lleó Àries Verge 4 Taure Lleó Àries Verge 5 Taure Lleó Inobservable Verge 6 Inobservable Lleó Taure Verge 7 Taure Verge Taure Verge 8 Taure Verge Taure Verge 9 Bessons Verge Taure Verge 10 Lleó Balança Taure Verge 11 Verge Serpentari Taure Inobservable 12 Balança Sagitari Taure Verge Dades del 1r de cada mes, a les 0 h (TU) Inobservable Aprox. 15º del Sol Capvespre 50º del Sol Albada 50º del Sol Negra nit v v v

19 ASTRONOMIA ANY MES VENUS MART JÚPITER SATURN Serpentari Capricorn Taure Balança 2 Sagitari Aquari Taure Balança 3 Inobservable Inobservable Taure Balança 4 Inobservable Inobservable Taure Balança 5 Inobservable Inobservable Taure Balança 6 Taure Inobservable Inobservable Verge 7 Cranc Taure Inobservable Verge 8 Lleó Bessons Bessons Verge 9 Verge Cranc Bessons Balança 10 Balança Lleó Bessons Balança 11 Serpentari Lleó Bessons Inobservable 12 Sagitari Verge Bessons Balança 1 Inobservable Verge Bessons Balança 2 Sagitari Verge Bessons Balança 3 Sagitari Verge Bessons Balança 4 Capricorn Verge Bessons Balança 5 Peixos Verge Bessons Balança 6 Àries Verge Bessons Balança 7 Taure Verge Inobservable Balança 8 Bessons Verge Inobservable Balança 9 Inobservable Balança Cranc Balança 10 Inobservable Serpentari Cranc Balança 11 Inobservable Sagitari Lleó Inobservable 12 Inobservable Sagitari Lleó Inobservable

20 ANY MES VENUS MART JÚPITER SATURN Sagitari Capricorn Lleó Balança 2 Aquari Aquari Lleó Escorpió 3 Peixos Peixos Cranc Escorpió 4 Àries Àries Cranc Escorpió 5 Taure Inobservable Cranc Escorpió 6 Bessons Inobservable Cranc Balança 7 Lleó Inobservable Lleó Balança 8 Inobservable Inobservable Lleó Balança 9 Cranc Cranc Inobservable Balança 10 Lleó Lleó Lleó Balança 11 Lleó Lleó Lleó Escorpió 12 Verge Verge Lleó Inobservable Escorpió Verge Lleó Serpentari 2 Sagitari Balança Lleó Serpentari 3 Capricorn Balança Lleó Serpentari 4 Peixos Escorpió Lleó Serpentari 5 Inobservable Escorpió Lleó Serpentari 6 Inobservable Balança Lleó Serpentari 7 Inobservable Balança Lleó Serpentari 8 Inobservable Balança Lleó Serpentari 9 Verge Escorpió Verge Serpentari 10 Balança Sagitari Inobservable Serpentari 11 Serpentari Sagitari Verge Serpentari 12 Sagitari Capricorn Verge Inobservable Dades del 1r de cada mes, a les 0 h (TU) Inobservable Aprox. 15º del Sol Capvespre 50º del Sol Albada 50º del Sol Negra nit v v v

21 ASTRONOMIA ANY MES VENUS MART JÚPITER SATURN Aquari Aquari Verge Serpentari 2 Peixos Peixos Verge Serpentari 3 Peixos Peixos Verge Sagitari 4 Inobservable Àries Verge Sagitari 5 Peixos Taure Verge Sagitari 6 Peixos Inobservable Verge Serpentari 7 Taure Inobservable Verge Serpentari 8 Bessons Inobservable Verge Serpentari 9 Cranc Inobservable Verge Serpentari 10 Lleó Lleó Verge Serpentari 11 Inobservable Verge Inobservable Serpentari 12 Inobservable Verge Balança Inobservable 1 Inobservable Balança Balança Inobservable 2 Inobservable Escorpió Balança Sagitari 3 Inobservable Serpentari Balança Sagitari 4 Àries Sagitari Balança Sagitari 5 Taure Sagitari Balança Sagitari 6 Bessons Capricorn Balança Sagitari 7 Lleó Capricorn Balança Sagitari 8 Lleó Capricorn Balança Sagitari 9 Verge Capricorn Balança Sagitari 10 Verge Capricorn Balança Sagitari 11 Inobservable Capricorn Balança Sagitari 12 Verge Aquari Inobservable Sagitari

22 ANY MES VENUS MART JÚPITER SATURN Balança Peixos Serpentari Inobservable 2 Sagitari Peixos Serpentari Sagitari 3 Sagitari Àries Serpentari Sagitari 4 Aquari Taure Serpentari Sagitari 5 Peixos Taure Serpentari Sagitari 6 Àries Bessons Serpentari Sagitari 7 Inobservable Cranc Serpentari Sagitari 8 Inobservable Inobservable Serpentari Sagitari 9 Inobservable Inobservable Serpentari Sagitari 10 Inobservable Inobservable Serpentari Sagitari 11 Balança Verge Serpentari Sagitari 12 Sagitari Verge Sagitari Sagitari Capricorn Balança Inobservable Inobservable 2 Aquari Serpentari Sagitari Inobservable 3 Peixos Sagitari Sagitari Sagitari 4 Taure Capricorn Sagitari Capricorn 5 Taure Capricorn Sagitari Capricorn 6 Inobservable Aquari Sagitari Capricorn 7 Taure Peixos Sagitari Capricorn 8 Taure Peixos Sagitari Sagitari 9 Bessons Peixos Sagitari Sagitari 10 Lleó Peixos Sagitari Sagitari 11 Verge Peixos Sagitari Sagitari 12 Balança Peixos Sagitari Sagitari Dades del 1r de cada mes, a les 0 h (TU) Inobservable Aprox. 15º del Sol Capvespre 50º del Sol Albada 50º del Sol Negra nit v v v

23 ASTRONOMIA ELONGACIONS MÀXIMES DE VENUS ORIENTALS (TARDA) OCCIDENTALS (MATINADA) 27 de març de de gener de de novembre de d agost de de juny de de març de de gener de d octubre de d agost de de juny de març de de gener de d agost de 2020 OPOSICIONS DE MART OPOSICIONS DE JÚPITER OPOSICIONS DE SATURN 3 de març de d octubre de d abril de d abril de de desembre de d abril de de maig de de gener de d abril de de juliol de 2018 (*) 6 de febrer de de maig de d octubre de de març de de maig de d abril de de juny de de maig de de juny de de juny de de juny de de juliol de de juliol de 2019 (*) Oposició perihèlia (més favorable) 20 de juliol de 2020

24 TRÀNSITS DE VENUS I MERCURI DAVANT DEL DISC SOLAR Planeta Data Hora TU (inici / final) Venus 5/6 de juny de 2012 INOBSERVABLE! 19 h 12 m / 0 h 10 m Mercuri 9 de maig de h 12 m / 18 h 42 m Mercuri 11 de novembre de h 35 m / 18 h 04 m ECLIPSIS DE SOL VISIBLES DES DE LA PENÍNSULA (dades per a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife) Data Tipus / Fase Inici TU Màxim TU Final TU 20 de març de 2015 Parcial / 63% 9 h 11 m 10 h 17 m 11 h 27 m

25 ASTRONOMIA ECLIPSIS DE SOL VISIBLES DES DE LES CANÀRIES (dades per a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife) Data Tipus / Fase Inici TU Màxim TU Final TU 3 de novembre de de març de 2015 Parcial / 31% 10 h 54 m 12 h 09 m 13 h 29 m Parcial / 46% 7 h 45 m 8 h 39 m 9 h 38 m ECLIPSIS DE LLUNA VISIBLES DES DE LA PENÍNSULA I LES CANÀRIES Data Tipus Inici TU Inici Tot. TU Final TU 15 de juny de de setembre de d agost de de gener de de gener de 2019 Total 18 h 23 m 19 h 22 m 22 h 02 m Total 01 h 07 m 02 h 11 m 04 h 27 m Parcial 17 h 23 m 19 h 18 m Total 03 h 34 m 04 h 41 m 06 h 50 m Parcial 20 h 02 m 23 h 00 m ASTRONOMIA Edició: Obra Social la Caixa, 2011 Textos: Pedro Velasco Il lustracions: Procivel Actualització i efemèrides: Jordi Aloy Coordinació: Antonio García Disseny gràfic: Cincuenta y Cinco Traducció: Solució de Continuïtat Dipòsit legal: B

26

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR

ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR ELS PLANETES DEL SISTEMA SOLAR Les característiques més importants. MERCURI És el planeta més petit del Sistema Solar i el més proper al Sol. Des de la Terra a l alba i al crepuscle es veu molt brillant.

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

Activitat Cost Energètic

Activitat Cost Energètic Part 1. Article cost energètic. Contesta les preguntes següents: 1. Què hem de tenir en compte per saber què paguem per un PC? Para poder saber cuánto pagamos por un PC necesitamos saber dos cosas: cuánto

Más detalles

PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1

PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1 PROJECTE INDIVIDUAL Nº 1 NOM... 1 Ara vas a fer el treball individual. Aprofitant tot el que has treballat amb el teu equip vas a poder fer el teu treball personal. Has de anar fent totes les activitats

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL XAVIER GARCIA RAVENTÓS ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL XAVIER GARCIA RAVENTÓS ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ Titulació: ENGINYERIA INDUSTRIAL. EPECIALITAT ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL Alumne (nom i cognoms) XAVIER GARCIA RAVENTÓS Títol PFC ESTUDI DEL TRÀNSIT EN LA ZONA CENTRAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ Director del

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

Dossier d Energia, Treball i Potència

Dossier d Energia, Treball i Potència Dossier d Energia, Treball i Potència Tipus de document: Elaborat per: Adreçat a: Dossier de problemes Departament de Tecnologia (LLHM) Alumnes 4 Curs d ESO Curs acadèmic: 2007-2008 Elaborat per: LLHM

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

Semblança. Teorema de Tales

Semblança. Teorema de Tales Semblança. Teorema de Tales Dos polígons són semblants si el angles corresponents són iguals i els costats corresponents són proporcionals. ABCDE A'B'C'D'E' si: Â = Â',Bˆ = Bˆ', Ĉ = Ĉ', Dˆ = Dˆ', Ê = Ê'

Más detalles

Versió castellana de les normes de publicitat PO FEDER 2007-2013 (R. CE 1828/2006)

Versió castellana de les normes de publicitat PO FEDER 2007-2013 (R. CE 1828/2006) Versió castellana de les normes de publicitat PO FEDER 2007-2013 (R. CE 1828/2006) Artículo 8.Responsabilidades de los beneficiarios relativas a las medidas de información y publicidad destinadas al público.

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009)

Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (2009) Els centres d atenció a la gent gran a Catalunya (29) Dossiers Idescat 1 Generalitat de Catalunya Institut d Estadística de Catalunya Informació d estadística oficial Núm. 15 / setembre del 213 www.idescat.cat

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida

Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida Comença l aventura del Pool Party a la Vall d Albaida El programa de turisme que combina esport, musica i gastronomia La Vall d Albaida 09.06.2014 Un total de 12 municipis de la comarca participaran en

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles.

L EDAT DELS ARBRES LA EDAD DE LOS ÁRBOLES. Les plantes tenen tres parts que són les arrels, la tija i les fulles. LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ÀRBRES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LA EDAD DE LOS ÁRBOLES L EDAT DELS ARBRES Las plantas tienen tres partes que son las raíces,

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

Manual didàctic per a educació primària i secundària

Manual didàctic per a educació primària i secundària L astronomia a les aules Manual didàctic per a educació primària i secundària Autors: Carme Jordi i Robert Estalella Data: Desembre 2008 Pròleg L any 1609 Galileu Galilei apuntà per primer cop un telescopi

Más detalles

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS

Matemàtiques 1r d'eso Professora: Lucía Clar Tur DOSSIER DE REPÀS DOSSIER DE REPÀS 1. Ordena els nombres de més petit a més gran: 01 0 01 101 0 001 0 001 0 1. Converteix els nombres fraccionaris en nombres decimals i representa ls en la recta: /4 1/ 8/ 11/10. Efectua

Más detalles

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL

GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL GUIA BÀSICA PER UTILITZAR L OFICINA VIRTUAL L Oficina Virtual de l Ajuntament d Ontinyent és el lloc on els ciutadans poden fer gestions i tràmits administratius de forma electrònica o també rebre informació

Más detalles

Economia de l empresa Sèrie 1

Economia de l empresa Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Economia de l empresa Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

Servei d Atenció al Client. Requisits tècnics per fer correctament la transmissió de fitxers

Servei d Atenció al Client. Requisits tècnics per fer correctament la transmissió de fitxers Requisits tècnics per fer correctament la transmissió de fitxers Pàgina 1 14/04/2004 ÍNDEX 1. Introducció...3 2. Requeriments tècnics...3 3. Navegació amb Internet Explorer...3 3.1. Situació inicial...

Más detalles

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE

CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE CREACIÓ I RESTAURACIÓ D'IMATGES DE CLONEZILLA EN UN PENDRIVE AUTORRANCABLE En aquest tutorial aprendrem: a) Primer, com fer que un pendrive sigui autoarrancable b) Després, com guardar la imatge d'un portàtil

Más detalles

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014

ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 A) RADIOGRAFIA SOCIAL ACTA TALLER ESPAIS 2 - DILLUNS 16 JUNY DE 2014 Assistència: 18 persones repartiment de gènere: 7 dones - 11 homes (40-60%) franges edat: 0-35 anys: 5 persones 35-65 anys: 7 persones

Más detalles

Model d'examen EXAMEN ESCRIT. Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL. Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions

Model d'examen EXAMEN ESCRIT. Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL. Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions EXAMEN ESCRIT Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions que sentiràs. Cadascuna la sentiràs dues vegades. Només hi ha una resposta correcta. 1.

Más detalles

ELS PLANETES LOCALITZACIÓ DELS PRINCIPALES PLANETES I ELS SEUS MOVIMIENTS

ELS PLANETES LOCALITZACIÓ DELS PRINCIPALES PLANETES I ELS SEUS MOVIMIENTS ELS PLANETES Qualsevol afeccionat, per pocs mitjans que tinga, pot intentar l observació dels planetes i seguir el seu moviment aparent entre les estrelles del fons. En un època saturada per la tecnologia,

Más detalles

J o c s E s p o r t i u s E s c o l a r s d e C a t a l u n y a. c u r s 2 0 1 03-2 0 1 14 NORMATIVA TÈCNICA. GIMNÀSTICA RÍTMICA INDIVIDUAL i CONJUNTS

J o c s E s p o r t i u s E s c o l a r s d e C a t a l u n y a. c u r s 2 0 1 03-2 0 1 14 NORMATIVA TÈCNICA. GIMNÀSTICA RÍTMICA INDIVIDUAL i CONJUNTS J o c s E s p o r t i u s E s c o l a r s d e C a t a l u n y a c u r s 2 0 1 03-2 0 1 14 NORMATIVA TÈCNICA GIMNÀSTICA RÍTMICA INDIVIDUAL i CONJUNTS ÍNDEX CIRCULAR INFORMATIVA...PÀG. 2 APARELLS GIMNÀSTICA

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Dibuix tècnic Sèrie 3 Fase específica Opció: Enginyeria i arquitectura Bloc 1 A/B Bloc 2 A/B Bloc 3 A/B Qualificació Qualificació

Más detalles

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI

IES J. MIR CFGM GESTIÓ ADMINISTRATIVA EL PATRIMONI EL PATRIMONI CONCEPTE: El Patrimoni és el conjunt de BÉNS, DRETS I OBLIGACIONS de l empresa. Tota empresa, per poder funcionar necessita una sèrie d elements que formen part del seu patrimoni, per exemple:

Más detalles

Cales de Mallorca, situada en la costa de Manacor, está formada por Cala Antena, Cala Domingos Grans y Cala Domingos Petits.

Cales de Mallorca, situada en la costa de Manacor, está formada por Cala Antena, Cala Domingos Grans y Cala Domingos Petits. Cales de Mallorca, situada en la costa de Manacor, está formada por Cala Antena, Cala Domingos Grans y Cala Domingos Petits. Cales de Mallorca es un destino ideal para vacaciones familiares; dispone de

Más detalles

SUMARI 1 G. CÀLCUL DEL TEMPS DE MECANITZAT-II

SUMARI 1 G. CÀLCUL DEL TEMPS DE MECANITZAT-II Disseny del procés de fabricació d un reductor aplicable a cadires de rodes manuals Pàg. 1 Sumari SUMARI 1 G. CÀLCUL DEL TEMPS DE MECANITZAT-II 2 G.1 Càlcul de les condicions i temps de tall... 2 G.1.1.

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Influència dels corrents marins en el transport i acumulació de sòlids flotants

Influència dels corrents marins en el transport i acumulació de sòlids flotants Influència dels corrents marins en el transport i acumulació de sòlids flotants M. Espino, A. Maidana, A. Rubio i A. Sánchez-Arcilla Laboratori d Enginyeria Marítima, Universitat Politècnica de Catalunya,

Más detalles

TFGs d oferta pública i concertats:

TFGs d oferta pública i concertats: Guia ràpida per a donar d'alta un TFG/TFM A continuació es detalla una guia ràpida per a donar d alta un TFG, el procediment a seguir dependrà del tipus de TFG TFGs d oferta pública i concertats: Els passos

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

Poden obrir sense limitació d horari i tots els dies. Poden obrir sense limitació d horari (mínim: 18 h el dia) i tots els dies excepte els dies de tancament obligatori (1 de gener i 25 de desembre) i

Más detalles

Categoria: DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA

Categoria: DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA DILIGÈNCIA DEL TRIBUNAL QUALIFICADOR DE LA CONVOCATÒRIA PER COBRIR PLACES VACANTS DE LA CATEGORIA PROFESSIONAL DE DIPLOMAT/DA SANITARI/ÀRIA D INFERMERIA (SUBGRUP A2) D ATENCIÓ PRIMÀRIA. (Núm. de registre

Más detalles

MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC

MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC MANUAL DE CONFIGURACIÓ BÀSICA DEL VISAT TELEMÀTIC A) CONFIGURACIÓ EXPLORADOR I SISTEMA OPERATIU B) LLOCS DE CONFIANÇA DEL NAVEGADOR C) RECOMACIONS INTERNET EXPLORER 10 i 11 D) INSTAL LACIÓ DE JAVA E) SIGNATURA

Más detalles

8 Geometria analítica

8 Geometria analítica Geometria analítica INTRODUCCIÓ Els vectors s utilitzen en diverses branques de la física que fan servir magnituds vectorials, per això és important que els alumnes en coneguin els elements i les operacions.

Más detalles

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014]

BARÒMETRE DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] 2014 2012 DE LES FINANCES ÈTIQUES I SOLIDÀRIES [ 2014] La Banca Ètica a l Estat continua creixent, l evolució de les seves xifres contrasta amb les del conjunt del sistema financer Les dinàmiques de les

Más detalles

Horaris Horarios. bus. For men tera. Compromís. Compromiso decalidad Turística

Horaris Horarios. bus. For men tera. Compromís. Compromiso decalidad Turística Horaris Horarios bus For men tera Compromís Turística Compromiso decalidad Turística dequalitat de la Savina Cala Saona 30 Big Sur / Cavall de n Borras Moll de Pescadors Can Xicu Sort Polígon Industrial

Más detalles

Biblioteca i serveis universitaris

Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca i serveis universitaris 275 Biblioteca i serveis universitaris Biblioteca A més del personal fix, format pel director, la cap de bibliotecàries i vuit professionals més, fem constar la presència

Más detalles

Avaluació a 3r d EP model 3. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup:

Avaluació a 3r d EP model 3. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup: Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 3 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup: COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà

Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Posicionament web i visibilitat a internet dels Cellers amb D.O Empordà Una assignatura pendent.. Girona Novembre 2011 Carles Ferrer Juanola Director www.altas-buscadores.com Les empreses necessiten visibilitat

Más detalles

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1

Gabinet de Didàctica Jardí Botànic. Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES Gabinet de Didàctica Jardí Botànic Gabinet de Didàctica Jardí Botànic 1 LAS PLANTAS CARNÍVORAS LES PLANTES CARNÍVORES El objetivo de este taller es que los

Más detalles

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA El treball és l energia que es transfereix d un cos a un altre per mitjà d una força que provoca un desplaçament Treball El treball fet per una força sobre un objecte

Más detalles

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte

Barça Parc. Un nou espai, un nou concepte. Juliol 2009. Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte Barça Parc Un nou espai, un nou concepte Juliol 2009 Espai Barça. Un nou espai, un nou concepte El Barça: motor social i conjunt de valors El FC Barcelona, una de les entitats esportives més importants

Más detalles

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari

[ T ] atre. ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE. més enllà de l escenari [ T ] atre més enllà de l escenari Per Maria Colomer ALTRES CAPACITATS: El Taller de Teatre de l ONCE A un organisme com l ONCE, l expressió artística no li és aliena, i des de fa ja molts anys, i en moltes

Más detalles

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011

La nupcialitat a Catalunya l any 2011. Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 28 de novembre del 2012 La nupcialitat a Catalunya l any 2011 Els matrimonis a Catalunya disminueixen per tercer any consecutiu, amb una reducció del 5% l any 2011 L edat mitjana al primer matrimoni se

Más detalles

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi

Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Universitat Autònoma de Barcelona Manual d Identitat Corporativa Síntesi Símbol El símbol de la UAB va ser creat com un exercici d expressivitat gràfica de la relació entre el quadrat i la lletra A, i

Más detalles

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2

Exposició. Apunta t al canvi. La qüestió del CO2 Exposició Apunta t al canvi La qüestió del CO2 Apunta t al canvi és un recurs educatiu que proporciona eines pràctiques i modulars per relacionar la qüestió del CO2 i el canvi climàtic amb diversos àmbits

Más detalles

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III La entidad financiera CaixaBank, S.A., en adelante "la Caixa", realizará una promoción dirigida a clientes, personas físicas y jurídicas, con residencia

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS. Pressupost per al 2014

RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS. Pressupost per al 2014 RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS Pressupost per al 2014 1. Retribucions Els diputats tenen dret a una assignació fixa i poden percebre també assignacions variables amb el caràcter d indemnització per a l exercici

Más detalles

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA 1 RECOMENDACIONES AL ALTA Autor: Sociedad Valenciana de Traumatología Estas recomendaciones pretenden ser una ayuda para usted, que ha sufrido una fractura

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

La Tierra en el Universo

La Tierra en el Universo Ficha didáctica del profesorado 1 er ciclo de Secundaria www.eurekamuseoa.es 1.- La Tierra: una ventana al Cuando desde la Tierra miramos al cielo podemos ver el Sol, estrellas, planetas, la Luna y otros

Más detalles

PROGRAMACIÓ CURSOS FORMACIÓN PARA EL EMPLEO FORMACIÓ PER A L'OCUPACIÓ

PROGRAMACIÓ CURSOS FORMACIÓN PARA EL EMPLEO FORMACIÓ PER A L'OCUPACIÓ PROGRAMACIÓN CURSOS FORMACIÓN PARA EL EMPLEO PROGRAMACIÓ CURSOS FORMACIÓ PER A L'OCUPACIÓ OFERTA FORMATIVA DICIEMBRE 2015 JUNIO 2016 OFERTA FORMATIVA DESEMBRE 2015 JUNY 2016 El plazo de inscripción de

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS

CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS CASOS PRÀCTICS EXAMEN DE MERCADERIES CASOS PRÁCTICOS EXAMEN DE MERCANCIAS 1.- L'empresa COMUNLLAMP, SL i CONFITADOS, SL contracten a Logroño (La Rioja) la realització d'un transport de 30 TM de fruita

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

vacaciones vacances a % reserva anticipada días gratis dies gratis nueva web nova web Tarifas Preus

vacaciones vacances a % reserva anticipada días gratis dies gratis nueva web nova web Tarifas Preus vacaciones vacances a 0.- -8% reserva anticipada días gratis dies gratis Tarifas Preus nueva web nova web 2011 ENERO GENER 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 31 25 26 27 28

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

LOS PLANETAS EL PAPEL DEL AFICIONADO LOCALIZACIÓN DE LOS PRINCIPALES PLANETAS Y SUS MOVIMIENTOS

LOS PLANETAS EL PAPEL DEL AFICIONADO LOCALIZACIÓN DE LOS PRINCIPALES PLANETAS Y SUS MOVIMIENTOS LOS PLANETAS Cualquier aficionado, por pocos medios que tenga, puede intentar la observación de los planetas y seguir su movimiento aparente entre las estrellas de fondo. En una época saturada por la tecnología

Más detalles

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una.cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions.

L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una.cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions. L examen consta de dues opcions (A i B). Escolliu-ne una.cada opció consta de sis exercicis, el primer dels quals és comú a les dues opcions. Exercici 1 (comú a les dues opcions) De la comptabilitat de

Más detalles

Carreteres d alta capacitat. Situació a Catalunya i comparativa. Departament d Economia i Empresa, novembre 2012

Carreteres d alta capacitat. Situació a Catalunya i comparativa. Departament d Economia i Empresa, novembre 2012 Carreteres d alta capacitat. Situació a Catalunya i comparativa Departament d Economia i Empresa, novembre 2012 1. Justificació i objecte De fa anys PIMEC ve expressant opinió sobre temes que afecten no

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

Vicerectorat d Ordenació Acadèmica Oficina de Convergència i Harmonització Europea ENQUESTA SOBRE EL TREBALL PRESENCIAL I AUTÒNOM DE L ALUMNE/A

Vicerectorat d Ordenació Acadèmica Oficina de Convergència i Harmonització Europea ENQUESTA SOBRE EL TREBALL PRESENCIAL I AUTÒNOM DE L ALUMNE/A OCTUBRE TREBALL DE L ALUMNE/A EN EL MES D OCTUBRE Temps de : Incloeu-hi les hores de classes del 2 d octubre al 8 d octubre del 9 d octubre al 15 d octubre del 16 d octubre al 22 d octubre del 23 d octubre

Más detalles

Press Clipping Noviembre 2013

Press Clipping Noviembre 2013 Press Clipping Noviembre 2013 Soporte: Papel Sección: Estrategia empresarial Fecha: 28/11/2013 ESTRATEGIA EMPRESARIAL La mejora continuada de la productividad Grupo SPEC es una empresa especializada en

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

10 Calcula la distancia que separa entre dos puntos inaccesibles A y B.

10 Calcula la distancia que separa entre dos puntos inaccesibles A y B. 1 De un triángulo sabemos que: a = 6 m, B = 45 y C = 105. Calcula los restantes elementos. 2 De un triángulo sabemos que: a = 10 m, b = 7 m y C = 30. Calcula los restantes elementos. 3 Resuelve el triángulo

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles