PRIMER PREMI POESIA: SALLEM RAZZOUKI

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "PRIMER PREMI POESIA: SALLEM RAZZOUKI"

Transcripción

1 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA: TEU VERD G GÈNERE LITERARI: POESIA PRIMER PREMI POESIA: SALLEM RAZZOUKI Com dir-te que et sento sense paraules i sense petons. Com dir-te que t estimo sense tenir-te al meu costat. Com dir-te que t enyoro si el temor no em deixa. Com dir-te que els teus ulls són com la lluna plena. Com dir-te que el meu cor està ple de tu. Com dir-te que la meva vida és tan sols per a tu.

2 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA : GÈNERE COM ESCRIURE UN BON POEMA Lawrence Lovejoy G Poesia SEGON PREMI POESIA: JOSÉ MANUEL RODRÍGUEZ Per escriure un bon poema, necessito llapis i llibreta i amb això sempre em sorgeix paraules de poeta. Tan sols abans de començar a escriure em paro una estona a pensar i quan tinc les idees clares, escric sense parar. Al fer els meus poemes, els faig primer de cap i a la hora de redactar-los, els hi poso cor i ànima.

3 Sempre les poesies que m invento, son amb rima i amb, o sense sentit però m agrada compartir-los, amb els meus éssers preferits.

4 TITOL PSEUDONIM CATEGORIA GENERE LITERARI L AMISTAT Lula G POESIA TERCER PREMI POESIA: NESRIN TAMLAKOUTANE L amistat ve i se n va és com el temps, quan confies en algú sents el mateix, a mi m'agrada molt l amistat, quan estic amb el grup sento amistat. L amistat no ve sola com al temps, m agrada el meu grup i m agraden els meus companys són molt simpàtics. En primer lloc has de parlar, amb el grup has de participar, quan confies en algú li pots explicar quasi be tot. M agraden tots els temes, sobretot l amistat.

5 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA: EL MEU AVI I JO L ESCRIPTOR MISTERIÓS G GÈNERE LITERARI: PROSA PRIMER PREMI PROSA: XAVIER ARANDA Tinc molts grans records del meu avi. Quan jo era molt petit, ell i la meva àvia em cuidaven com sempre ho han fet. Sempre anaven junts a casa meva que en aquella època no era casa meva si no el terreny dels meus avis. Un dia, estàvem fent llenya i el meu pare estava amb la mini excavadora fent viatges de llenya cap amunt i cap avall mentre el meu avi estava amb la moto serra tallant la llenya. El meu avi ajudava en tot: sempre que tocava fer la poda, quant fèiem l hort, i quan agafàvem les olives. Però el gran moment de tota la meva vida era el Nadal. Sempre menjàvem en família, després veiem el discurs de Nadal del rei, i desprès el que feien per la televisió: era una gran època feliç. Fins que un dia tota la felicitat es va acabar. Tot va començar un dia que estàvem agafant olives. La meva tieta i el meu avi anaven de camí cap a casa meva i,de sobte, el meu avi va començar a vomitar.

6 La meva tieta va portar el meu avi a l hospital de Vilafranca del Penedès. La meva tieta va trucar a la meva mare per dir-li que el meu avi no es trobava bé. Després de la trucada la meva mare va sortir com un llamp cap a l hospital. Aquell dia havíem d anar a buscar l oli de la collita, necessitàvem el cotxe perquè amb la furgoneta no podíem anar. El meu pare i jo vam anar amb la furgoneta a buscar a la meva cosina a casa dels meus tiets perquè ella que sap conduir, agafés el cotxe nostre i el portés a casa. Vam arribar a casa i vam deixar la furgoneta, el meu pare es va posar al volant del cotxe i vam portar a la meva cosina cap a casa de la meva tieta. Vam anar amb el cotxe al molí a buscar l oli de la collita i vam tornar. A les 12 de la matinada el telèfon sonava, era la meva mare que li va dir al meu pare que el meu avi empitjorava i que tenien que portar-lo cap a Bellvitge també li va donar unes instruccions: 1. Despertar-me i que agafes tot el necessari i no importava si anava amb el pijama 2. Agafar el cotxe i anar cap a Vilafranca 3. Deixar-me en casa de la meva tieta 4. Agafar a la àvia i anar cap a Bellvitge A la 1:00 de la matinada ja estava a casa de la meva tieta on el meus tiets me estaven tranquil litzant. Els dies passaven i jo seguia molt trist, un dia tenia cita amb el psicòleg, ell em va dir que li fes una carta al meu avi que deia :

7 Estimat avi, estic molt trist perquè no et trobes bé i espero que et recuperis. Si et poses bé tu i jo veurem moltes pel lícules noves que han sortit en DVD, si et mors em posaré molt trist però intentaré seguir la meva vida normal encara que no estigui bé. T estimo molt Xavier Els dies seguien passant i jo més nerviós em posava, fins que va arribar el dia més dolent de tota la meva vida. El 9 de desembre d aquell any per la tarda, la meva mare va trucar a la meva tieta per comunicar-li la mala noticia, desprès li va dir a la meva tieta que em passés el telèfon a mi i em va dir: - Xavier, el teu avi està mort Les llàgrimes van començar a sortir dels meus ulls i tots els que estàvem a casa de la meva tieta vam plorar, tos menys el meu titet que va dir: - voleu deixar de plorar, això no solucionarà el problema. Ens em de tranquil litzar tots! Llavors vam arribar la meva mare, el meu pare i jo a casa meva. El meu pare i la meva mare es van quedar a la cuina plorant. Jo vaig anar al menjador amb el meu peluix y em vaig posar a plorar. El dia següent la meva altra tieta va vindre a casa meva a consolar a la meva mare i també a mi, desprès vam anar el meu pare, la meva mare i jo al tanatori on estava la meva família i alguns amics dels meus pares i dels meus avis. Va arribar el dia més fort per tots nosaltres, el dia del enterament del meu avi. Tots vam plorar a la missa, però va ser més en el cementiri on estarà per sempre.

8 Han passat els anys i ara ja tinc 17 anys i estudio a Barcelona, però mai oblidaré al meu avi. Acabo aquesta historia dient: Has marxat per tota la meva vida, però que sàpigues que mai t oblidaré i sempre t estimaré.

9 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA: EL MÓN BEBÉ G GÈNERE LITERARI: PROSA SEGON PREMI PROSA: GEMMA CERVANTES Com pot ser el món tant petit quant l univers és enorme...moltes vegades penso que seria després de la mort? però mai ho aconsegueixo esbrinar. Però ara mateix estic en el món, un lloc on hi passen desgràcies o alegries, riuen o ploren, però el que si que se és que tenim una sola vida. Una vida per disfrutar-la i passar-ho bé. Bé no, super bé perquè després de la mort... què serà de nosaltres? Hi haurà un altre món... En fi, tot es comprovar-ho i algun dia ho comprovarem. Però, ara mateix, i tinc molta vida per endavant i no m agradaria descobrir-lo ara. Sóc massa jove per morir-me i tinc moltes il lusions com tothom, suposo... Hi ha de vegades que em pregunto perquè naixem si després morim. Jo suposo que aquesta vida esta feta per lluitar, enamorar-se i disfrutar. En fi, tot això és el que puc dir... El món és vida, i la vida és disfrutar cada dia més.

10 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA: ELLA ESCRIPTOR INSPIRAT G GÈNERE LITERARI: PROSA TERCER PREMI PROSA: TONI BELLVER El primer dia la vaig veure, mai hauria pensat que acabaria amb ella. Recordo el primer cop que vaig parlar amb ella, que va ser el dia de la primera reunió de pares. Em vaig apropar i la vaig saludar. Al principi es cert que em costava entendre l a quan em parlava, però aquella tarda que vam estar molta estona parlant, vam riure molt i ella al final va acabar una mica farta de que no l entengués tot el que em deia. Aquella tarda m ho vaig passar bé amb ella i em va caure molt bé, i des d aquell moment érem amics i sense saber-ho començava la nostra historia. Al dilluns següent, el conductor del meu transport em va dir que teníem que anar a recollir a una noia que també anava al Pont del Dragó, quan vam arribar a on la recollíem i vaig veure que aquesta noia era ella em vaig alegrar molt. A l escola i al transport sempre estàvem junts, rient i fent bromes, i passat un temps vaig adonarme n que el que sentia per ella va passar d amistat a amor. Però totes les bones històries tenen la seva part trista. Un dia, parlant amb ella, em va confessar que li agradava un noi, mentre em deia això vaig pensar amb la possibilitat que aquest noi del que parlava fossi jo. Però el noi que li agradava era un altre i no jo. Després de dir-me això, vaig estar uns dies trist i bastant fotut, però ella va estar sempre amb mi animant-me i fent-me bromes que m alegraven el dia.

11 Passats uns quants dies, li vaig preguntar si li havia dit al noi que li agradava que estava enamorada d ell, i em va dir que aquell noi li havia dit que només l estimava com amiga. En aquell moment vaig dir: Aquesta es la meva! i a l endemà següent li vaig dir que estava enamorat d ella i que si voldria sortir amb mi. Ella em va dir que ja notava que m agradava i també va dir que s havia adonat que al que estimava de veritat era a mi i no a l altre noi. Aquell dia vam començar una relació de parella i va ser uns dels dies més feliços de la meva vida. Després de portar un temps junts, vam tenir la nostra primera baralla i ens vam enfadar i vam dir que lo nostre s havia acabat. Però com estem molt enamorats l un de l altre, aquesta separació va durar només un dia i ara espero durar molt de temps amb ella i que els dos siguem molt feliços.

12 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA: UN ROBOT SOMNIADOR NINFO G GÈNERE LITERARI: PROSA TERCER PREMI PROSA: CLARA SÁNCHEZ Fa no molt de temps, però tampoc molt poc, un científic va crear un robot. El va crear a la seva pròpia imatge i semblança, però no va a arribar a veure la seva creació completa perquè li va tenir que donar el seu propi cor. Però una cosa si que li va donar abans de morir, un número: el 02. El duia tatuat al pit, en color verd. Ara que el robot està complert ha d aprendre a viure sol amb els seus propis dubtes i preocupacions. Va fer un petit soroll de dolor quan va sentir el fred del terra, una altra vegada s havia caigut del llit. Per que sempre somiava el mateix? Sempre somiava amb un noi jove que li donava el seu cor. Es va posar de peu i va anar fins la cuina on va agafar un tetrabrick de llet i després de posar-se n una mica en un got, se la va beure d un glop. No es que tingues la necessitat de menjar ni beure, però li ajudava a superar l ansietat. Creador, per que? Jo vull saber com i qui vas ser tu,per què quan em vaig despertar no eres allà? es va preguntar a ell mateix.

13 Va sentir com unes petites llàgrimes sortien dels seus ulls blaus com el cel. I es que si alguna cosa havia après en els 3 anys que portava de vida era que res neixia sense l ajuda d un esser viu. Fins i tot la roba que portava l havien fet en una fàbrica amb màquines però qui havia creat les màquines havia estat un esser viu, es clar. Era una de les múltiples coses que havia après veient la tele. Va sentir com la seva pena d abans es transformava en fúria i l obligava a trencar el got que, tot i sent de vidre, es va convertir ràpidament en trossets de vidre a la seva mà dreta. Va sentir dolor al trencar-lo però el fet de no tenir sang a les venes sentia el dolor tant o mes real que els que si que en tenien. La raó per la qual s havia enfadat tant era perquè a ell li hauria agradat poder crear vida i al ser un robot sabia que mai podria crear res. També ho havia vist per la tele. Tot i que també havia vist que si desitjaves alguna cosa de tot cor amb una mica de sacrifici es podia arribar a fer realitat. Va sentir com els seus ulls tornaven a ser molls, ràpidament es va eixugar amb la màniga de la samarreta, les llàgrimes que estaven a punt de sortir. Va mirar per la finestra que hi havia a la mateixa cuina i va veure un cel completament negre. El carrer només era il luminat per uns quants fanals. Va deduir que serien les 2 o les 3 del matí. Després de pensar que fer, va decidir tornar al llit.

14 Estranyament aquell dia va dormir fins las dotze del matí del dia següent. Era la primera vegada que aconseguia dormir mes de tres hores seguides sense tenir malsons. I la veritat es que era estrany. Va anar fins la cuina necessitava prendre alguna cosa. Va obrir la nevera i només va trobar un tetrabrick de llet buit. Després de buscar per tots els calaixos i no trobar res per menjar va saber que havia arribat el moment d anar al supermercat. Aquell dia era el primer dia que sortia al carrer, ja que el que el va crear havia deixat menjar per alimentar a tot un arsenal. Havia vist per la tele a tanta gent dolenta!!! Anava caminant pel supermercat pensant en un presumpte terrorista quan de repent, va sentir un gran soroll que va ser continuat per unes flames i per una gran expansió. Ell no podia morir però si que podia sentir el dolor. Tot el supermercat va esclatar deixant rere seu només un munt de runa. Just llavors el va veure l únic supervivent, qui tampoc estava ferit tenia els cabells negres i els ulls vermells i el seu tatuatge amb el número 02 va començar a brillar amb un color verd. Alguna cosa al pit de l altre noi també va començar a brillar amb un color vermell i va ser en aquell moment quan va recordar tots aquells records: -Germà tu m estimes? li va preguntar un nen de 5 o 6 anys que tenia els cabells negres i els ulls vermells.

15 -Oh, hi tant que si li contestà un noi de la mateixa edat amb els ulls blaus com el cel, no li pregunteu com, però sabia que aquell noi era el seu creador. També sabia que l altre noi era el seu germà bessó. El temps va passar i cada cop era mes obvi que el seu germà sentia alguna cosa més per ell que un amor fraternal. Un dia va intentar fer-li un petó a la boca i ell no va voler, es més, el va humiliar dient-li marieta de merda. Quan es va despertar al dia següent el seu germà no hi era, només li va deixar una carta que deia: - perdona m si us plau però no puc continuar vivint sabent que tu m odies. Es per això que li posaré el meu cor a un robot.- -Serà estúpid! S ha equivocat de placa base i li ha posat la de terrorista es va dir el seu creador. Bé tindre que ficar el meu cor dintre d un robot també i confiar en que quan es vegin el meu robot sapigui que fer.

16 - I que se suposava que havia de fer? Ah, es clar! Li havia de fer un petó; se li va apropar i va fer-li un petó a la boca. I just llavors els dos robots van tornar a ser humans un altre cop -Robert, que ha passat? va preguntar el noi d ulls vermells. -millor no ho vulguis saber Jake va dir-li l antic robot 02 FI

17 TÍTOL: PSEUDÒNIM: CATEGORIA: LA SOLIDARITAT SANGCULÉ G GÈNERE LITERARI: POESIA PREMI ESPECIAL SOLIDARITAT: MARC CELDÀ Hi ha gent en el Tercer Món La gent és molt pobra Venen amb molta por I surten del poble Arriben a una ciutat nova La gent els ajuda Ells tenen una vida bona Obliden la seva antiga vida Als col legis ens diuen que els portem menjar Donen la vida pels fills Ara tenen un lloc per treballar Allà vivien com fils

18 Hi ha alguns que viuen al carrer I d altres en una casa Fan tot el que poden fer Ara ja tenen esperança

19 TÍTOL: SANT JORDI PSEUDÒNIM: CRI CATEGORIA: SPC GÈNERE LITERARI: CREACIÓ PREMI ESPECIAL LLENGUATGE GRÀFIC: CRISTELA TERESA MARTÍNEZ

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però

Poc a poc, amb els seus quadres va començar a guanyar molts diners i com que França li agradava molt, va decidir quedar-se una bona temporada, però PABLO PICASSO El passat dia 12 de Febrer, en comptes de fer classe de matemàtiques i de castellà, com cada dimecres, ens vam convertir en artistes per conèixer la vida i les obres de Pablo Picasso. Quan

Más detalles

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA

PABLO RUIZ PICASSO , ANDALUSIA PABLO RUIZ PICASSO 1881, ANDALUSIA Va néixer l any 1881 a Málaga i va morir als 92 anys a la ciutat francesa de Mogins (va morir l any 1973). Des de petit va ser un artista amb molt talent. Als 8 anys

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

El Franquisme i el meu pare

El Franquisme i el meu pare El Franquisme i el meu pare Tomàs García Serra 4t ESO B Ciències Socials AGRAIMENTS El meu difunt pare, José Antonio García Brusola durant tots aquets anys de vida m ha anat explicant totes les seves anècdotes

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

LA VIDA DE! TUTANKAMON

LA VIDA DE! TUTANKAMON LA VIDA DE! TUTANKAMON Jo, TUTANKAMON Vaig néixer l any 1345 ac, a Egipte, en l època de l Imperi Nou. IMPERI ANTIC IMPERI MITJÀ IMPERI NOU ÈPOCA TARDANA Tutankamon (1345 1325 ac) La meva infància va estar

Más detalles

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions.

PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO. Els sentiments i les emocions. PABLO PICASSO va néixer a Màlaga el 25 d octubre de l any 1881. El seu pare es deia José i la seva mare Maria. Va tenir dues germanes més petites que ell,

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

TEMA 4: Equacions de primer grau

TEMA 4: Equacions de primer grau TEMA 4: Equacions de primer grau Full de preparació Aquest full s ha de lliurar el dia de la prova Nom:... Curs:... 1. Expressa algèbricament les operacions següents: a) Nombre de rodes necessàries per

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

LA LA LE LE LI LI LO LO LU LU

LA LA LE LE LI LI LO LO LU LU LA LA LE LE LI LI LO LO LU LU L A F A M Í L I A 1 1 2 3 4 5 6 UNA FAMÍLIA DE MALI 1 UNA FAMÍLIA DEL MARROC 2 L L L L L L L L L L L L LA LA LA LA LA LA LA EL LAVABO EL VABO 1 EL LAMPISTA EL MPISTA 2 EL

Más detalles

Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica

Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica S1 Educació i immigració a Catalunya: una mirada crítica Sabadell, 2 i 3 de juliol de 2007 La vivència de l acollida des dels alumnes nouvinguts Sheila González, investigadora a l IGOP de la UAB Experiències

Más detalles

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!!

Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! Mejora tu idioma, amplía tu mundo!!! LA EMPRESA Creada en 1993 Objetivo: proporcionar al mayor numero de jóvenes j de la unión europea la oportunidad de tener una experiencia laboral internacional para

Más detalles

Gimp 4... Retocar les imatges

Gimp 4... Retocar les imatges Gimp 4... Retocar les imatges FES UN TASTET, SENSE POR! Fins ara hem fet un munt de coses amb les imatges: muntatges, cares divertides, etc. Avui, retocarem les imatges per millorar-les. Observa aquestes

Más detalles

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI

Col legi Sagrada Família Any ANIVERSARI Col legi Sagrada Família Any 1966-2016 50 ANIVERSARI 50 ANYS DE CAMÍ Amb la festa del naixement Maria Gay i Tibau, fundadora de les religioses de Sant Josep de Girona, comença la celebració del 50è aniversari

Más detalles

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT

DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT DOLÇ ÀNGEL DE LA MORT Dolç àngel de la Mort, si has de venir, més val que vinguis ara. Ara no temo gens el teu bes glacial, i hi ha una veu que em crida en la tenebra clara de més enllà del gual. Dels

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS

REVISONS DE GAS ALS DOMICILIS CONCEPTES BÀSICS Què és una revisió periòdica del gas? i cada quant temps ha de realitzar-se una revisió periòdica de gas butà? Una revisió periòdica del gas és el procés per mitjà del qual una empresa

Más detalles

TENIA LOS OJOS CERRADOS

TENIA LOS OJOS CERRADOS CONTE FINALISTA TENIA LOS OJOS CERRADOS Tenía los ojos cerrados cuando sonó el despertador. Por lo general me despierto antes, pero hoy no, me fue imposible hacerlo. Pasada una hora volví a abrir los ojos.

Más detalles

ELS CONTES DE LA FESTA MAJOR DE VALLS

ELS CONTES DE LA FESTA MAJOR DE VALLS ELS CONTES DE LA FESTA MAJOR DE VALLS 1 aquesta mulassa es massa! MULASSA definitiu.indd 1 10/09/14 18:59 A VALLS HI HAVIA UNA MULA A QUI LI AGRADAVA MOLT BALLAR. AValls hi vivia un pagès que tenia una

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom

Nom. ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza. 1. Ves a la secció de plats precuinats. Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom Nom ACTIVITAT 2. Massa + ingredients = pizza 1. Ves a la secció de plats precuinats Agafa una pizza i anota les següents dades: a) Nom b) Ingredients c) Pes i preu d) % massa = % ingredients = e) % de

Más detalles

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE.

VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. VALORACIÓ D EXISTÈNCIES / EXPLICACIONS COMPLEMENTÀRIES DE LES DONADES A CLASSE. Existeix una massa patrimonial a l actiu que s anomena Existències. Compren el valor de les mercaderies (i altres bens) que

Más detalles

El nen feliç. Hi havia una vegada un nen feliç. Era feliç perquè tenia. molts amics que jugaven amb ell i tot el dia se'l

El nen feliç. Hi havia una vegada un nen feliç. Era feliç perquè tenia. molts amics que jugaven amb ell i tot el dia se'l CATALÀ 1r primària El nen feliç Hi havia una vegada un nen feliç. Era feliç perquè tenia molts amics que jugaven amb ell i tot el dia se'l passaven jugant. Un dia uns amics van anar a casa del nen a jugar

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

Consum a través Internet... Compra sense por!

Consum a través Internet... Compra sense por! Consum a través Internet... Compra sense por! SABIES QUÈ...? T has plantejat mai quina diferència hi ha entre la botiga del costat de casa i una botiga d Internet? Què tenen en comú?? Semblances Diferències

Más detalles

Programa Educatiu Missatgers Solidaris Programa Educativo Mensajeros Solidarios

Programa Educatiu Missatgers Solidaris Programa Educativo Mensajeros Solidarios Programa Educatiu Missatgers Solidaris Programa Educativo Mensajeros Solidarios Carla es una niña pequeña mucho más débil que la mayoría de sus amig@s. Sin embargo, es una gran soñadora y tiene charlas

Más detalles

Model d'examen EXAMEN ESCRIT. Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL. Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions

Model d'examen EXAMEN ESCRIT. Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL. Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions EXAMEN ESCRIT Àrea 1. COMPRENSIÓ ORAL Exercici 1. Has de triar la resposta adequada a les 10 frases o situacions que sentiràs. Cadascuna la sentiràs dues vegades. Només hi ha una resposta correcta. 1.

Más detalles

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA

PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA PENJAR FOTOS A INTERNET PICASA Penjar fotos a internet. (picasa) 1. INSTAL.LAR EL PROGRAMA PICASA Per descarregar el programa picasa heu d anar a: http://picasa.google.com/intl/ca/ Clicar on diu Baixa

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

TELECENTRES DE TARRAGONA

TELECENTRES DE TARRAGONA TELECENTRES DE TARRAGONA APRÈN A CREAR EL TEU PROPI BLOG Manual elaborat pel personal de Telecentres de la ciutat de Tarragona (Ajuntament de Tarragona 2010-2011) INTRODUCCIÓ Un blog podem dir que és una

Más detalles

Bé, dons quan la classe marxava mes o menys, em vaig plantejar la idea de començar un projecte de treball a l aula.

Bé, dons quan la classe marxava mes o menys, em vaig plantejar la idea de començar un projecte de treball a l aula. ELS BEBÉS Enguany, només arribar a l escola vaig pensar afrontar un nou repte: agafar la tutoría dels xiquets i xiquetes de tres anys, ja que mai havia tingut nens d aquesta edat a classe. Poquet a poquet

Más detalles

Gloria és veritat. Dir-la em fa sentir lliure. Escoltar-la, ens fa forts. Sílvia Comes

Gloria és veritat. Dir-la em fa sentir lliure. Escoltar-la, ens fa forts. Sílvia Comes Gloria és veritat. Dir-la em fa sentir lliure. Escoltar-la, ens fa forts Sílvia Comes FUERTES El nou espectacle de SÍLVIA COMES, amb el pianista i compositor Maurici Villavecchia i la col.laboració del

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

COM EDITAR L ÀUDIO DEL RELAT PERSONAL (LOCUCIÓ) AMB AUDACITY? *

COM EDITAR L ÀUDIO DEL RELAT PERSONAL (LOCUCIÓ) AMB AUDACITY? * COM EDITAR L ÀUDIO DEL RELAT PERSONAL (LOCUCIÓ) AMB AUDACITY? * És important fer l'enregistrament en una habitació petita, molt poc sorollosa, i sempre amb les finestres tancades. Això ajudarà a que no

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

Goethe, Fausto. PRELUDIO EN EL TEATRO Director, Poeta Dramático, Bufón. Metallenguatges. (Editorial Planeta, Clásicos Universales, 1981).

Goethe, Fausto. PRELUDIO EN EL TEATRO Director, Poeta Dramático, Bufón. Metallenguatges. (Editorial Planeta, Clásicos Universales, 1981). Goethe, Fausto. (Editorial Planeta, Clásicos Universales, 1981). PRELUDIO EN EL TEATRO Director, Poeta Dramático, Bufón. DIRECTOR... Sólo con masa ganas a la masa, pues así cada cual saca lo suyo. Quien

Más detalles

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro?

8. Com es pot calcular la constant d Avogadro? 8. Objectius Fer una estimació del valor de la constant d Avogadro. Analitzar les fonts d error més importants del mètode proposat. Introducció La idea bàsica del mètode és la següent: si sabem el volum

Más detalles

SUPLEMENT GRATUÏT 5 de juny de 2015

SUPLEMENT GRATUÏT 5 de juny de 2015 SUPLEMENT GRATUÏT 5 de juny de 2015 CONTES PREMIATS Primer Cicle ESO: Fatima El Aadmi...1 Segon Cicle ESO: Nil Marcé Arroyo...3 Batxillerat: Jairo Ruiz... 5 Pares d Alumnes: Joan Jané Figueres... 6 Professors:

Más detalles

CONSULTA DE QUALIFICACIONS FINALS: --- CONSULTA DE CALIFICACIONES FINALES:

CONSULTA DE QUALIFICACIONS FINALS: --- CONSULTA DE CALIFICACIONES FINALES: EOI DE PALMA DE MALLORCA CURS: 2015-2016 CONSULTA DE QUALIFICACIONS FINALS: - ALUMNAT OFICIAL - ALUMNAT DE LES PROVES DE CERTIFICACIÓ ( LLIURE ) - ALUMNAT EOIES --- CONSULTA DE CALIFICACIONES FINALES:

Más detalles

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar A continuació es detalla el procediment que cal seguir per tal de justificar aquelles bestretes o avançaments a proveïdors que la Unitat de

Más detalles

XIX Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques Barcelona, abril de 2015

XIX Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques Barcelona, abril de 2015 XIX Premi de Reflexió i d Expressió Humanístiques 2014 Barcelona, abril de 2015 ÍNDEX Presentació Bases Categoria 5 J5, 1r i 2n de Primària, treballs col lectius Somos de J5 El gat Bernat busca la felicitat

Más detalles

OBRA DEL MES: GALATEA DE LES ESFERES (1952)

OBRA DEL MES: GALATEA DE LES ESFERES (1952) OBRA DEL MES: GALATEA DE LES ESFERES (1952) A partir dels anys quaranta i cinquanta, Dalí manifesta una curiositat cada cop més gran per alguns descobriments recents de la ciència, especialment pels relacionats

Más detalles

ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN

ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN ALTAR DE MORTS HOMENATGE A JUAN GELMAN Casa Amèrica Catalunya. 3-7 de novembre del 2014 Dediquem a Juan Gelman l Altar de Morts 2014 El dilluns 3 de novembre, a les 20 hores, s inaugura a Casa Amèrica

Más detalles

El secret de Meritxell Vicent Enric Belda Dibuixos de Jordi Vila Delclòs

El secret de Meritxell Vicent Enric Belda Dibuixos de Jordi Vila Delclòs PROPOSTA DIDÀCTICA El secret de Meritxell Vicent Enric Belda Dibuixos de Jordi Vila Delclòs Propostes didàctiques referides al llibre El secret de Meritxell (ISBN: 978-84-9824-890-6) Edicions Bromera,

Más detalles

Treballem els hàbits

Treballem els hàbits Treballem els hàbits Ceip Font de l Orpina C/ Margarides, 12 1 08233 Vacarisses Tel. 938281742 Els HÀBITS són conductes automatitzades, no innates, sinó adquirides per mitjà de l experiència i l aprenentatge,

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Unitat 5: La família (Usuari bàsic A) Pilar Arnáiz Gemma Carreras Fefa Gómez Rosa M. Via David Martínez (il lustrador) Generalitat de Catalunya Departament d Educació 1. Observa: 2. Llegeix i escriu els

Más detalles

EL BO SOCIAL, APROFITA L!

EL BO SOCIAL, APROFITA L! EL BO SOCIAL, APROFITA L! El Bo Social, aprofita l! Què és? Un descompte del 25% en la factura de l electricitat del preu del terme de potència (terme fix) i del consum. En cap cas dels lloguers o serveis

Más detalles

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem

XVII JORNADES D ESCOLA RURAL. I a les aules, què? Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem 17/18 d octubre de 2014 a Verdú I a les aules, què? Setembre de 2014 Benvolgudes i benvolguts, Des del secretariat de l escola rural, ja fa força temps que ens preguntem sobre allò que ens defineix, immersos

Más detalles

antes de estar al sol. No hay que tomar el sol poco las orejas y los labios. mucho tiempo al sol. Volver a aplicarla

antes de estar al sol. No hay que tomar el sol poco las orejas y los labios. mucho tiempo al sol. Volver a aplicarla Cuida tu Piel Cuando hace buen tiempo y, sobre todo en verano, los momentos de ocio se aprovechan generalmente para estar al aire libre, disfrutando del sol en la playa, los parques, el campo y en la montaña.

Más detalles

CRISTÒFOR COLOM I EL BARRI BARCELONÍ DE LA RIBERA. Si donéssim per cert que el descobridor Cristòfor-Joan Colom no és altre

CRISTÒFOR COLOM I EL BARRI BARCELONÍ DE LA RIBERA. Si donéssim per cert que el descobridor Cristòfor-Joan Colom no és altre CRISTÒFOR COLOM I EL BARRI BARCELONÍ DE LA RIBERA Si donéssim per cert que el descobridor Cristòfor-Joan Colom no és altre que el navegant, militar i polític barceloní Joan Colom, que té cases prop de

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

1,94% de sucre 0,97% de glucosa

1,94% de sucre 0,97% de glucosa EXERCICIS DE QUÍMICA 1. Es prepara una solució amb 2 kg de sucre, 1 kg de glucosa i 100 kg d aigua destil lada. Calcula el tant per cent en massa de cada solut en la solució obtinguda. 1,94% de sucre 0,97%

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLE D UN NOMBRE MÚLTIPLES I DIVISORS El múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per 0, per 1, per 2, per 3, per 15, per 52 per qualsevol nombre natural. Per exemple: Escriu

Más detalles

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6

6. Calcula l obertura de l angle que falta. Digues de quin tipus d angles es tracta. 6 Geometria dossier estiu 2012 2C 1. Dibuixa dues rectes, m i n, que siguin: a) Paral leles horitzontalment. c) Paral leles verticalment. b) Secants. d) Perpendiculars. 6 2. Dibuixa una recta qualsevol m

Más detalles

es pont GRÀCIES PER TANT! N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP 1 PÁGINA

es pont GRÀCIES PER TANT! N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP 1 PÁGINA es pont N º 255 - OCTUBRE 2014 REVISTA PARROQUIAL CORPUS CHRISTI - SAN JOSEP GRÀCIES PER TANT! 1 PÁGINA Editorial Una vez más, tras un calido verano, la vida de nuestras parroquias resurge no sin cambios.

Más detalles

dels textos: els respectius autors Dipòsit legal: B Impressió: El Tinter, SAL (empresa certificada EMAS)

dels textos: els respectius autors Dipòsit legal: B Impressió: El Tinter, SAL (empresa certificada EMAS) dels textos: els respectius autors Dipòsit legal: B.8088-2014 Impressió: El Tinter, SAL (empresa certificada EMAS) Benvolgudes i benvolguts, Coincidint amb el primer centenari de la creació de la xarxa

Más detalles

Índex interactiu. Per conèixer més els teus drets visita la pàgina: Clicar per tornar a índex interactiu

Índex interactiu. Per conèixer més els teus drets visita la pàgina:  Clicar per tornar a índex interactiu 1 Índex interactiu Presentació... 7 Introducció... 11 Qui té un amic té un tresor... 15 Dídac, seguirem essent el pare i la mare... 27 Eduquem... 35 El llibre de la Ruth... 43 El món de la formiga Serafina...

Más detalles

L alè del sol. Quant fa d aquella nit en què l amor ens atrapà. les miques de sorra encara segueixen submergint-se al meu mar

L alè del sol. Quant fa d aquella nit en què l amor ens atrapà. les miques de sorra encara segueixen submergint-se al meu mar Seguir sintiendo Malos consejeros, la duda y el miedo, unidos al alma los llevo. Miedo a no sentir que siento, aún más miedo si te miento, que lo que pienso y siento es por ti. Miedo a querer sentir? A

Más detalles

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES

TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES TEMA 8 LA TERRA I LA SEUA DINÀMICA: EL RELLEU DE LA TERRA I LES ROQUES Quadern Cognoms: Nom: Data: Nivell: 2n d E S O Grup: 1.- EL RELLEU DE LA TERRA 2.- ELS TIPUS DE ROQUES 3.- EL CICLE DE LES ROQUES

Más detalles

GRUP D ESCRIPTORS DEL MONTSENY. Per el Llibre Relats del Montseny. Apreciada amiga, benvolgut amic. Si arribes a llegir aquesta historia has de

GRUP D ESCRIPTORS DEL MONTSENY. Per el Llibre Relats del Montseny. Apreciada amiga, benvolgut amic. Si arribes a llegir aquesta historia has de GRUP D ESCRIPTORS DEL MONTSENY Per el Llibre Relats del Montseny LA BICICLETA Apreciada amiga, benvolgut amic. Si arribes a llegir aquesta historia has de saber que va passar ja fa molt de temps i de fet

Más detalles

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots.

La solució natural per tornar a somriure. Implants dentals. Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implants dentals La solució natural per tornar a somriure Per estètica, per seguretat, la solució òptima per a tots. Implant System Tornar a somriure. Sentir-se bé amb un mateix. Gaudir de la pròpia imatge.

Más detalles

Unitat. Evitar la clavada. Recursos. Observacions

Unitat. Evitar la clavada. Recursos. Observacions Unitat Evitar la clavada Recursos Observacions Pensa Pinta i dibuixa les caselles del tauler amb els colors i les trames indicats a les caselles exteriors. Color del fons Trama del fons Color del peó Trama

Más detalles

Aquest és un fragment de l'entrada Porta Pintada, plaça de la del llibre Els carrers de Palma de Gabriel Bibiloni (en procés de publicació)

Aquest és un fragment de l'entrada Porta Pintada, plaça de la del llibre Els carrers de Palma de Gabriel Bibiloni (en procés de publicació) Aquest és un fragment de l'entrada Porta Pintada, plaça de la del llibre Els carrers de Palma de Gabriel Bibiloni (en procés de publicació) Porta Pintada, plaça de la En aquesta entrada entenem per plaça

Más detalles

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003

MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 MICROSOFT OFFICE OUTLOOK 2003 Configuració d un compte amb Microsoft Exchange Servidor de Microsoft Exchange: servei de correu electrònic basat en Microsoft Exchange on les característiques més importants

Más detalles

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup.

Avaluació a 3r d EP 2014-2015. model 2. Competència en comunicació lingüística. Llengua catalana. Nom i llinatges: Grup. Avaluació a 3r d EP 2014-2015 model 2 Competència en comunicació lingüística Llengua catalana Nom i llinatges: Grup. COMPRENSIÓ ORAL 1. Quin tipus de text has escoltat? A. Una poesia. B. Una descripció.

Más detalles

www.orvepard.org - Cartes desamor 2015

www.orvepard.org - Cartes desamor 2015 MODALITAT JUVENIL, LLENGUA CATALANA Ester Sisó Casabón, Lleida Sempre havia pensat que tu i jo érem únics, invencibles. Pensava que estàvem fets l un per l altre. Però a partir d aquell dia tot va ser

Más detalles

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien?

5.- Quins tres pobles amenaçaven l Europa occidental? D on venien? L EUROPA FEUDAL Pàgs. 22 25 1.- A quins territoris es va implantar el feudalisme?... A partir de quina època?... 2.- Qui era Carlemany i què va fer? 3.- Com s organitzava el seu imperi? 4.- Què va passar

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP)

Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) (FLASH QUOTES) [ESPAÑOL] 19:00h - 21/04/2015 - Sala de conferencias de prensa Rueda de prensa: Nico Almagro (ESP) Ha sido un partido raro porqué antes de salir a pista le he visto con un vendaje en la

Más detalles

JOSEP TERMES. La història com a nostàlgia. Text i fotografia: Josep M. Muñoz

JOSEP TERMES. La història com a nostàlgia. Text i fotografia: Josep M. Muñoz 16 L ENTREVISTA L AVENÇ 369 JUNY 2011 JOSEP TERMES La història com a nostàlgia Text i fotografia: Josep M. Muñoz Josep Termes i Ardèvol (Barcelona, 1936) continua vivint al mateix barri on va néixer, el

Más detalles

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA

EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA EL IMPACTO DE LAS BECAS, EN PRIMERA PERSONA Testimoniales de alumnos becados dgadg Foto: Grupo de alumnos de 4º de BBA que colaboran con el Programa de Becas de ESADE Laia Estorach, Alumna de 4º de BBA

Más detalles

1 E l lleó i el r atolí

1 E l lleó i el r atolí C ON T E S A M B VA LOR S 1 E l lleó i el r atolí Faula de Jean de la Fontaine A daptació de M. E ulàlia Valer i A utor ia del tr eball: I l lustr acions: I m m aculada B ur gués N úr ia Font N úr ia A

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL

El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL CONEIXEMENT DEL MEDI NATURAL,SOCIAL I CULTURAL TEMA 10 (deu) El MEDI FISIC I EL PAISATGE NATURAL Nom i cognoms. 3r curs EL PAISATGE DE MUNTANYA I LA PLANA Les formes de relleu són : LA MUNTANYA : És una

Más detalles

PROGRAMACIÓ. PROGRAMACIÓ Aula d Acollida GRUP DE TREBALL Badalona Curs 2005/2006. TEMA Identificació personal (Tema 1)

PROGRAMACIÓ. PROGRAMACIÓ Aula d Acollida GRUP DE TREBALL Badalona Curs 2005/2006. TEMA Identificació personal (Tema 1) TEMA Identificació personal (Tema 1) PROGRAMACIÓ Objectius - Saber donar informació personal sobre la seva identitat i demanar la dels altres. - Entendre la informació que els altres li demanen sobre ell

Más detalles

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA

INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA INFORME SOBRE PARCIALITAT I HORES EFECTIVES DE TREBALL A CATALUNYA Novembre 2014 CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE LA FEBLE MILLORA DEL NOSTRE MERCAT DE TREBALL ES BASA EN UNA ALTA PARCIALITAT I MENORS JORNADES

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

Els minerals, de la terra a la vida quotidiana. Classe de quart de primària curs

Els minerals, de la terra a la vida quotidiana. Classe de quart de primària curs Els minerals, de la terra a la vida quotidiana Classe de quart de primària curs 2012-2013 Tot va començar amb un conte: En una escola hi havia una nena, la Júlia. Un dia va portar minerals perquè era

Más detalles

RECULL DE LITERATURA I FOTO JOVE. Palma 2014

RECULL DE LITERATURA I FOTO JOVE. Palma 2014 RECULL DE LITERATURA I FOTO JOVE Palma 2014 RECULL DE LITERATURA I FOTO JOVE. Palma 2014 és una proposta adreçada a l alumnat d Educació Secundària i Batxillerat, de la Regidoria d Educació, Família, Majors

Más detalles

Publicació gratuïta de l Escola Joan Pelegrí de la Fundació Hostafrancs Any XX Gener 2014

Publicació gratuïta de l Escola Joan Pelegrí de la Fundació Hostafrancs  Any XX Gener 2014 Publicació gratuïta de l Escola Joan Pelegrí de la Fundació Hostafrancs www.joanpelegri.cat Any XX Gener 2014 47 PRESENTACIÓ ALUMNES P3 # LA CASTANYADA # CAIXAFORUM # TALLER DE MOBILITAT # PARC DE LA SELVA

Más detalles

CRISI INTERNA EN EL PP Isern rebaixa a Cort les exigències de Rodríguez per revisar l'etapa de Calvo El ple aprova per unanimitat donar suport a la denúncia d'emaya i revisar la gestió feta al 2009, però

Más detalles

Problemes. L Anna té una col lecció de 178 cromos de motos i en Xavier té una col lecció de 245 cromos d animals. Quants cromos tenen en total?

Problemes. L Anna té una col lecció de 178 cromos de motos i en Xavier té una col lecció de 245 cromos d animals. Quants cromos tenen en total? 1 L Anna té una col lecció de 178 cromos de motos i en Xavier té una col lecció de 245 cromos d animals. Quants cromos tenen en total? una suma i A la prestatgeria del menjador hi ha col locats 127 llibres

Más detalles

BLOCS BLOGGER. Document de treball del camp d aprenentatge de l alt Berguedà. MARÇ 2009

BLOCS BLOGGER. Document de treball del camp d aprenentatge de l alt Berguedà. MARÇ 2009 BLOCS BLOGGER Document de treball del camp d aprenentatge de l alt Berguedà. MARÇ 2009 CREAR I DISSENYAR UN BLOC. (BLOGGER) 1. CREAR UN BLOC: 1.1 Entrar a la pàgina web del blogger (https://www.blogger.com/start).

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries

Programa Grumet Èxit Fitxes complementàries MESURA DE DENSITATS DE SÒLIDS I LÍQUIDS Activitat 1. a) Digueu el volum aproximat dels següents recipients: telèfon mòbil, un cotxe i una iogurt. Teniu en compte que un brik de llet té un volum de 1000cm3.

Más detalles