EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO"

Transcripción

1 IES L ASSUMPCIÓ. ELX EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO VOLEIBOL Alumne/a: Curs: 3ª AVALUACIÓ

2 VOVOLEIBOL 1. UN POC D HISTÒRIA William G. Morgan, professor d Educació Física en el YMCA de Holyoke (EEUU) es plantejà crear un joc alternatiu al Bàsquet que també pogués jugar-se al gimnàs i en el que no hagués contacte físic. Així va nàixer el voleibol en La gran difusió del voleibol es va donar durant la 2ª Guerra Mundial gràcies a les tropes americanes que jugaven habitualment en el seu temps lliure durant les campanyes del Pacífic, Àfrica i Europa. Les dones començaren a practicar-lo en 1952 i es va declarar esport olímpic en Tokio 64 En els Jocs Olímpics de Atlanta 96 va ser inclòs com a esport olímpic el volei platja. A Espanya el voleibol comença a jugar-se a les platges catalanes al voltant de Més endavant la seva pr{ctica s estengué a tot el territori nacional. A Elx cal destacar al Club Elx, que es va fundar l any 1969 i és un dels equips més veterans d Espanya. Ha militat en la màxima categoria del voleibol espanyol en repetides ocasions i en aquest moment juga en la 1ª divisió nacional masculina. En categoria femenina, els primers equips sorgiren del C.P. El Palmerar d Elx, all{ per l any 1985 de la mà de Vicente Girona (actual President d Honor del Club) des de les categories inferiors (infantil, cadet, juvenil) fins crear el primer equip sènior femení en la temporada En l actualitat milita en la 1ª divisió nacional. Sabies què... El primer equip campió de la lliga de voleibol, que es jugà la temporada 1950/51 fou el dels Bombers de Barcelona.

3 2. COM ES JUGA? El es practica en un camp de 18 x 9 m. que té en el centre una xarxa de 2,43 m d alçada per als xics i 2,23 per a les xiques. L objectiu del joc és aconseguir que el baló done un bot en el camp contrari o que l adversari no puga tornar-lo al nostre camp. Cada equip està format per 12 jugadors dels quals poden estar en pista solament 6 i la resta en la banqueta de canvis. Al començar el joc, necess{riament s han de situar 3 jugadors davant (davanters) i 3 darrere (defensors). Rotació: Al aconseguir un punt, l equip recupera el dret de traure, però abans de traure, és obligatori realitzar la rotació de jugadors, en la que tots canvien de posició en la pista en el sentit de les agulles del rellotge. Els partits de voleibol els guanya l equip que aconsegueix guanyar 3 sets. No hi ha límit de temps. En cas d empat a dos sets, es juga un cinquè i definitiu set.

4 Un set es guanya quan l equip aconsegueix 25 punts. Si s arriba a la puntuació de es continua jugant fins que un dels equips aconsegueix 2 punts de diferència (26-24, 27-25, etc.). Si s arriba al cinquè set, aquest es juga a 15 punts, amb una diferència de dos punts si s arriba al resultat de QUE DIU EL REGLAMENT? ACCIONS QUE POTS FER Tocar el baló amb qualsevol part del cos Cada equip disposa de fins a 3 tocs de baló per passar-lo a l altre camp. Jugar el baló des de fora dels límits del camp de joc Traure des de qualsevol lloc per darrere de la línia de fons (línia de servei). És vàlida la sacada o la jugada en la que el baló passa al camp contrari després d haver tocat la xarxa. la jugada és vàlida Si el baló bota damunt una de les línies, ACCIONS QUE NO POTS FER No pots donar dos tocs de baló seguits, excepte després d haver executat un blocatge, ja que aquest no conta com a toc. Agafar o retenir el baló amb les mans. El baló s ha de colpejar sempre. Tocar la xarxa amb qualsevol part del cos. Sobrepassar totalment amb un o els dos peus la línia central del terreny de joc.

5 4. COM ÉS LA TÈCNICA? LA POSICIÓ BÀSICA És una posició d alerta i d atenció que ens permetr{ reaccionar ràpidament per anar a buscar el baló. Flexiona els genolls i inclina lleugerament el cos endavant. Separa un poc els peus avançant lleugerament un d ells. Flexiona els braços i situa ls davant del cos. LA PASSADA DE DITS O DE COL LOCACIÓ Funció: Col locar el baló en òptimes condicions a un company per a que faça un remat. També ens pot servir per a rebre un baló molt alt o per a passar-lo a l altre camp. A partir de la posició b{sica, fica t r{pidament darrere i baix del baló. Posa els peus en direcció al lloc on vols passar el baló. Flexiona els colzes i separa ls aproximadament uns 90º. Fica les dues mans davant del teu front amb les palmes mirant camp amunt; els dits ben oberts i els polzes cap a la cara. Els dits polzes i els índex de les dues mans han de formar un triangle. Toca el baló amb el palpís dels dits, no amb la palma de les mans. En el moment de la passada, estira les cames i els braços cap el baló i cap amunt, com si fores un moll.

6 LA PASSADA D AVANTBRAÇOS Funció: Impedir que el baló bote en terra i passar-lo al mateix temps a un company de l equip. També se l anomena recepció, doncs s utilitza fonamentalment per rebre els saques i defensar els remats de l altre equip. Situa t r{pidament darrere del baló i posa els peus en direcció al lloc on vulgues passar-lo. Flexiona les cames i inclina el tronc lleugerament endavant. Fica els braços completament estirats e inclinats a uns 45º del terra. Fes com si volgueres ajuntar els muscles. Observa en el dibuix com has de agafar-te les dues mans. Recorda que els polzes han de mirar cap a terra. Per a fer la passada, estira les cames en direcció al baló com si fores un moll. Colpeja el baló amb els avantbraços, mantenint-los sempre rectes. Has de tenir compte al colpejar el baló de no fer-ho amb els canells. Tampoc has d alçar els braços cap amunt ni doblegar-los pels colzes. Sabies què... Fins els 12 anys es juga en un camp més petit i soles amb 4 persones. Aquesta modalitat s anomena minivolei.

7 EL REMAT En una jugada el remat és el tercer i últim toc. És l element tècnic més eficaç per aconseguir punts, ja que el baló ix amb molta velocitat i resulta molt difícil de defensar per a l equip contrari. Fixa t com es realitza: Carrera: Sol ser de dos o tres passos. Impuls: comença en l últim pas de la carrera. Aquest pas es molt allargat i s ha de recolzar el taló en terra. El cos està molt retardat. Al recolzar l altre peu en terra, donem un fort impuls amb les dues cames cap amunt, alçant també els dos braços. El salt: ha de ser vertical. Per a fer-lo bé, hem de caure en el mateix lloc on hem saltat. Al mateix temps hi ha que armar el braç de remat portant la mà per darrere del cap, de manera que el colze quede més retardat que el muscle. Colpeig: finalment hi ha que colpejar el baló amb força utilitzant la palma de la mà. Sabies què... La parella espanyola formada per Xavier Bosma i Pau Herrera guanyaren la medalla de plata de volei platja en les olimpíades d Atenes.

8 EL SERVEI El baló es posa en joc amb el servei. És també un element tècnic d atac i per tant serveix per intentar aconseguir fer punt. El servei més senzill és el de mà baixa. Per realitzar-lo actua així: Situa t darrere la línia de fons sense pisar-la amb els peus i els muscles mirant endavant. Sense pisar la línia, avança el peu contrari al braç que vas a utilitzar per traure. Flexiona un poc les cames. Subjecta el baló amb l altra m{ a l altura de la cintura, mentre estires cap arrere el braç amb que vas a realitzar el servei. Treu! Avança ràpidament el braç com si fos un pèndul i colpeja el baló per baix, al mateix temps que fas una extensió de cames cap amunt. El baló l has de colpejar per baix amb la palma de la mà. No llances el baló per a colpejar-lo, aguanta l amb l altra m{ quasi fins el final. Recorda què... El voleibol és un esport d equip. És normal que haja diferències en el nivell de joc entre els propis companys. Hi ha que acceptar que uns facen millor unes coses i altres facen millor altres, i col laborar entre tots per millorar el joc col lectiu de l equip. Anima i recolza sempre als teus companys! Especialment quan cometen qualsevol error.

9 5. QUIN ÉS L ORDRE LÒGIC D UNA JUGADA? En una jugada podem observar la següent seqüència: 1. Recepció: La realitzen els defensors. Normalment s utilitza la passada d avantbraços, encara que de vegades també s utilitza el toc de dits. El baló s ha de passar al col locador. 2. Col locació: La realitza el col locador mitjançant el toc de dits, per passar el baló al rematador. 3. Remat: L efectua el rematador i intenta passar el baló molt fort a l altre camp per aconseguir punt. 6. PARTITS 6X6 El voleibol es juga amb 6 jugadors o jugadores per equip. Observaràs en un partit que el camp de voleibol es divideix en zones que han de ser ocupades pels jugadors, per tal de cobrir tots els espais i evitar així que el baló bote en terra. Hi ha 6 zones numerades del 1 fins al 6. Es col loquen 3 jugadors davanters en la zona d atac (zones 2, 3 i 4) i 3 defensors (zones 1, 6 i 5). La forma d organització més utilitzada pels equips principiants es denomina col locador a torn. En ella el davanter que ocupa la posició 3 és el que fa de col locador i s encarrega de una vegada rebut el baló d un company, col locar els balons als rematadors que es troben en les zones 2 i 4. Cada vegada que s efectue una rotació de jugadors, haur{ un nou col locador i dos nous rematadors.

10 7. EL VOLEI PLATJA: ESPECTACLE AL SOL Els orígens del Volei Platja estan molt units als del voleibol. Pareix ser que els primers en jugar en la platja van ser els californians i hawaians en els anys 20 del segle passat. No obstant, els primers tornejos es jugaren a les platges de França a partir de En Espanya aquest esport s introduí en les platges catalanes en la dècada dels 70 gràcies sobre tot als turistes francesos. En Atlanta 1996 es realitza la primera competició olímpica de Volei platja... i als jocs d Atenes Bosma i Herrera guanyaren la plata olímpica per a Espanya. Durant els jocs d Atenes, el Volei Platja es convertí en un dels esports més vistos. Partits al sol, animats amb música i amb el públic omplint les graderies prenent el sol i animant. El Volei Platja s ha convertit en un autèntic espectacle i una alternativa per a practicar esport durant l estiu. LES REGLES Puntuació: Es juga al millor de 3 sets, els dos primers a 21 punts, si hi ha empat, el tercer i definitiu es juga a 15 punts, sempre amb dos punts d avantatge. El punt s aconsegueix quan el baló toca l arena en el camp rival, o aquest comet una falta o és sancionat. Equip: Format per dues persones que es mouen pel camp amb llibertat, encara que han de mantindre l ordre de saque. El joc: El baló pot rebre tres tocs per part dels jugadors d un equip durant la jugada, si el baló toca la xarxa, compta com un toc. Canvis de camp: Es realitzen cada 7 punts. Hi ha un temps mort de 30 segons per cada equip per set. Entre set i set hi ha un descans de 5.

TEMA 5: EL VOLEIBOL I

TEMA 5: EL VOLEIBOL I EDUCACIÓ ÍSICA TEMA 5: EL OLEIBOL I Dónde se juega? Es practica en un camp de 18 x 9 m, en el centre hi ha una xarxa que té una alçada de 2,43 m per als nois i 2,3 m per a les noies. Com es juga? Consisteix

Más detalles

INS ANDREU NIN CURS VOLEIBOL. Figura 1: Forma i dimensions del terreny de joc de voleibol.

INS ANDREU NIN CURS VOLEIBOL. Figura 1: Forma i dimensions del terreny de joc de voleibol. VOLEIBOL 1. El terreny de joc Les característiques del terreny de joc apareixen especificades a la figura 1. Cada camp és un quadrat de 9 metres de costat. La línia que separa la defensa de l atac està

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? Nivell 1r ESO El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

TOT VA COMENÇAR. Arribada a Espanya: 1920 > es juga a les platges catalanes 1956 > Federació Catalana 1960 > Federació Española

TOT VA COMENÇAR. Arribada a Espanya: 1920 > es juga a les platges catalanes 1956 > Federació Catalana 1960 > Federació Española EL VOLEIBOL TOT VA COMENÇAR Expansió cap a Europa: Els soldats nord-americans durant la primera guerra mundial (1914 1918) afavoreixen l expansió d aquest esport. 1947 > Federació¹ Internacional Arribada

Más detalles

Les faltes tècniques són :

Les faltes tècniques són : VOLEIBOL 2 ESO L objectiu del joc consisteix en fer passar el baló per damunt de la xarxa per a que caiga en el terreny del contrari, o que aquest no pugui controlarlo, mitjançant una fallida tècnica o

Más detalles

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol 1.- Introducció Abans de començar a explicar els principals elements tècnics i reglamentaris del Voleibol, m agradaria fer un petit aclariment en relació a aquest esport. Tothom estarà d acord en dir que

Más detalles

VOLEIBOL AAFE CURS 15-16

VOLEIBOL AAFE CURS 15-16 VOLEIBOL AAFE CURS 15-16 TERRENY DE JOC Rectangle 18x9m. Dividit per una xarxa. Línia de 3m. Divideix zona d atac i defensa. PILOTA Pilota competicions catalanes Pilota competició estatal Pilota competició

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

Una mica d història. Al 1921 el pare Millán introdueix el bàsquet a Espanya, primer a l Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona)

Una mica d història. Al 1921 el pare Millán introdueix el bàsquet a Espanya, primer a l Escola Pia de Sant Antoni (Barcelona) EL BÀSQUET Una mica d història Al 1891 el professor d educació física James Naismith inventa un joc al gimnàs perquè els seus alumnes de la universitat YMCA de Springfield poguessin fer esport els dies

Más detalles

3. Tennis-ploma. Àrea: EF Curs:1r i 2n de CM i CS Nº Sessions: 10. Continguts:

3. Tennis-ploma. Àrea: EF Curs:1r i 2n de CM i CS Nº Sessions: 10. Continguts: 3. Tennis-ploma Àrea: EF Curs:1r i 2n de CM i CS Nº Sessions: 10 Objectius: - Controlar en el maneig de la - Executar dels elements motrius bàsics que trobem en el tennis-ploma. - Estar predisposat a la

Más detalles

EL FUTBOL SALA. Tema 3-2 on ESO - 3ª Avaluació

EL FUTBOL SALA. Tema 3-2 on ESO - 3ª Avaluació EL FUTBOL SALA Tema 3-2 on ESO - 3ª Avaluació EL FUTBOL SALA El camp Com es juga Reglament bàsic L equip de futbol sala La tècnica Que pots fer Sistema 2-2 Superfícies de contacte Que no pots fer Sistema

Más detalles

TEMA 5: EL FUTBOL-SALA

TEMA 5: EL FUTBOL-SALA TEMA 5: EL FUTBOL-SALA ON ES JUGA? El futbol-sala es juga en una pista de 40x20 metres i la porteria té unes mesures de 3x2 metres. COM ES JUGA? Jugadors: cada equip el formen un màxim de 12 jugadors dels

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta. Individual - Copejar

Más detalles

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera.

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera. Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 09/10 QUÈ és? VOLEIBOL El voleibol és un esport d equip ( col

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS TEM PS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS TEM PS CICLE: CS UP: Volei SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb la pilota de volei/ Descobrir els diferents cops de pilota utilitzats al volei. -Explicació del que treballarem en aquesta UP. -Escalfament:

Más detalles

Data: Divendres, 31 de març de 2017 Platja Arrabassada. Tarragona

Data: Divendres, 31 de març de 2017 Platja Arrabassada. Tarragona Volei platja Platja Arrabassada Tarragona 31/març /2017 Data: Divendres, 31 de març de 2017 Lloc: Platja Arrabassada. Tarragona http://www.tarragonaturisme.cat/es/playa/playa-de-la-arrabassada Horari:

Más detalles

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa Joc: Atrapar amb pilota Joc: La muralla o la xarxa Un joc d agafar, però els nens que atrapen, ho fan amb una pilota a les mans. Si atrapen a algú li donen la pilota i ells ja no agafen. També es pot jugar

Más detalles

Apunts d Educació Física. Segon d ESO.Curs 2011/12. TEMA 4. EL VOLEIBOL,

Apunts d Educació Física. Segon d ESO.Curs 2011/12. TEMA 4. EL VOLEIBOL, TEMA 4. EL VOLEIBOL, L alt nivell de concentració que han de mantenir els jugadors, la precisió de les tècniques i la rapidesa d algunes jugades, fan que en els partits de voleibol puguem veure accions

Más detalles

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS)

RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) RONDO 3 X 1 AMB RECOLZAMENT (4 JUGADORS) Es forma un quadre on es juga un 3 x 1. Els posseïdors de la pilota tenen un espai cadascú i poden jugar a 2 tocs. El jugador que té pilota sempre ha de tenir el

Más detalles

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS

TIPUS D ACTIVITAT GRÀFIC OBSERVACIONS CICLE: CS 5è UP: Iniciació al bàdminton SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i el volant de badminton Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta.

Más detalles

LAURA PUÉRTOLAS MARIN CURS EL FUTBOL SALA

LAURA PUÉRTOLAS MARIN CURS EL FUTBOL SALA EL FUTBOL SALA El futbol sala es juga sobre una superfície de material sòlid d'uns 40 metres de llarg per 20 metres d amplada. L àrea de penal té 6 metres de radi. El punt de penal esta situat a 6 metres

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.2: EL VOLEIBOL (nivell 2)

Unitat Didàctica 5.4.2: EL VOLEIBOL (nivell 2) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.2: EL VOLEIBOL (nivell 2) 1.- LA HISTÒRIA DEL VOLEIBOL. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la Universitat

Más detalles

Aspectes bàsics del bàdminton

Aspectes bàsics del bàdminton Institut Cubelles CUBELLES Aspectes bàsics del bàdminton 1r d ESO Apunts elaborats per Antonio Tinajas Ruiz 1 Apunts de bàdminton 1. El terreny de joc El terreny de joc és diferent segons es tracti d una

Más detalles

Laura Puértolas Marin

Laura Puértolas Marin Apunts de 1r ESO Laura Puértolas Marin 1 L ús del material No podeu xutar les pilotes de voleibol. Tampoc podeu colpejar-les fort, encara que sigui amb la mà, si no és en el decurs del joc i sempre que

Más detalles

BATERIA EUROFIT: Tapping test. Flexió del tronc asseguts

BATERIA EUROFIT: Tapping test. Flexió del tronc asseguts BATERIA EUROFIT: Aquests tests o proves serveixen per mesurar la condició física dels nois i noies, en funció d'unes taules establertes per a cada edat. Tapping test Per aquesta prova es necessari una

Más detalles

ESPORTS DE RAQUETA:EL BÀDMINTON 1-La història del bàdminton.

ESPORTS DE RAQUETA:EL BÀDMINTON 1-La història del bàdminton. ESPORTS DE RAQUETA:EL BÀDMINTON 1-La història del bàdminton. És impossible determinar l origen del bàdminton. Un joc semblant es practicava a la Xina fa més de 2000 anys i se suposa que el joc de la pilota

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol,

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol, CICLE: CS 5è UP: Mini handbol SESSIÓ: 1 Conèixer el nou joc esportiu adaptat: handbol / Familiarització amb la pilota de handbol. ESPAI Pista Explicació del que farem en aquesta UP: Mini handbol Escalfament:

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

UD 4. El futbol és més que guanyar

UD 4. El futbol és més que guanyar Àrea: Ed física Bloc: II i V Objectius: Assimilació de les regles bàsiques del futbol. Conducció i el control de la pilota. Millora de la precisió en el passada de la pilota. Control de la recepció de

Más detalles

Convocatòria FN Bàdminton Equips dels JEEC Data de publicació: 10 d abril de 2017 Curs Pàgina 1 de 5

Convocatòria FN Bàdminton Equips dels JEEC Data de publicació: 10 d abril de 2017 Curs Pàgina 1 de 5 Curs 2016-2017 Pàgina 1 de 5 JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA 2016-2017 CONVOCATÒRIA DE FINAL NACIONAL BÀDMINTON EQUIPS 1.- Seu, data i termini d inscripció DATA LÍMIT INSCRIPCIÓ 21 de maig de 2017

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004.

HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. HORTA BELLUGA T. 16 i 17 de MARÇ del 2004. VOCABULARI BÀSIC. Les bales, botxes. És un joc en el qual una bala (botxa) és impulsada amb el dit gros cap a altres bales, normalment intentant fer-les sortir

Más detalles

MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC

MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC MOVIMENTS BÀSICS DE L AERÒBIC Moviments de baix impacte Marxa march : efecte de caminar a lloc o amb desplaçament. Direccions: davant, darrera, diagonal, lateral i cercle. Durada del moviment: 1 temps.

Más detalles

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL

1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL 1r nivell TÈCNIC D ESPORTS DE BASQUETBOL SISTEMES DE JOC RAFA GUTIERREZ Febrer Març 2009 CONSIDERACIONS PRÈVIES Què és la tècnica individual? Els fonaments tècnics Què és la tàctica individual? Decisions

Más detalles

IES Professor Manuel Broseta UD VOLEIBOL:1r Batxillerat, 1ª Avaluació Educació física Curs VOLEIBOL

IES Professor Manuel Broseta UD VOLEIBOL:1r Batxillerat, 1ª Avaluació Educació física Curs VOLEIBOL VOLEIBOL 1. HISTÒRIA. El voleibol va surgir als EEUU, de la iniciativa de William Morgan, qui en 1895 es va plantejar buscar un joc alternatiu al bàsquet que es puguera jugar en un espai reduït i que no

Más detalles

TEMA 4: EL BÀSQUET II

TEMA 4: EL BÀSQUET II TEMA 4: EL BÀSQUET II EL REGLAMENT BÀSIC... Jugadors: cada equip el componen 12 jugadors, 5 d'ells estan en pista. Puntuació: cada cistella pot valer 1 punt (tir lliure), 2 punts (dins de la línia de 6,75)

Más detalles

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT CICLE: CS 6è UP: Mini bàsquet SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb les pilotes i cistelles de bàsquet / Iniciar els gestos tècnics bàsics. ESPAI pista TEMPS Explicació del que farem al llarg d aquesta

Más detalles

BÀDMINTON BREU HISTÒRIA DEL BÀDMINTON

BÀDMINTON BREU HISTÒRIA DEL BÀDMINTON BÀDMINTON 1. INTRODUCCIÓ Els esports de camp o pista dividida, són aquells esports d adversari en els què cada jugador té assignada una part del camp la qual no pot ser invadida pel/s adversari/s. Aquests

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

SÍNTESI DEL REGLAMENT DEL VOLEIBOL

SÍNTESI DEL REGLAMENT DEL VOLEIBOL IES MARIA CARBONELL I SÁNCHEZ SÍNTESI DEL REGLAMENT DEL VOLEIBOL El VOLEIBOL es practica entre dos equips de sis jugadors, amb un d ells com a capità, és permeten a mes, sis suplents per equip. Per tant,

Más detalles

EL TENNIS ÍNDEX 1. L ORIGEN DEL TENNIS

EL TENNIS ÍNDEX 1. L ORIGEN DEL TENNIS EL TENNIS ÍNDEX 1. L origen del tennis 2. Material i terreny de joc 3. El joc 4. Sistema de puntuació 5. Tècnica i cops fonamentals Posició bàsica Presa de la raqueta Cop de dreta Cop de revés Volea Servei

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA. Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample.

EDUCACIÓ FÍSICA. Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample. EDUCACIÓ FÍSICA TEMA 5: EL FUTBOL On es juga? Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample. Com es juga? Consisteix a introduir la pilota en la porteria de l'equip contrari. Guanya l'equip

Más detalles

UP 18: PER SOBRE LA XARXA

UP 18: PER SOBRE LA XARXA UP 18: PER SOBRE LA XARXA NIVELL Cicle superior CURS 6è OBJECTIUS DIDÀCTICS 1 - Saber desplaçar-se pel camp (rotacions). 2 - Fer llançaments i recepcions. 3 - Efectuar passes de tota mena ( curts i llargs

Más detalles

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants.

Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. EXPERIÈNCIES AMB IMANTS Hi ha cossos que tenen la propietat d atraure n altres. Els anomenem imants. Els imants naturals, anomenats pedres imant o calamites, es coneixen des de fa uns 2500 anys i es troben

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

Convocatòria FN Tennis Taula Equips dels JEEC Curs Pàgina 1 de 6 JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA

Convocatòria FN Tennis Taula Equips dels JEEC Curs Pàgina 1 de 6 JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA Curs 2016-2017 Pàgina 1 de 6 JOCS ESPORTIUS ESCOLARS DE CATALUNYA 2016-2017 1.- Seus, dates i termini d inscripció CONVOCATÒRIA DE FINAL NACIONAL TENNIS TAULA EQUIPS DATA LÍMIT INSCRIPCIÓ 28 de maig 22

Más detalles

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE *

COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * COM CREAR UN STORYBOARD AMB COMIC LIFE * Una de les parts més importants de crear un relat digital és tenir clara l estructura i definir els recursos narratius (fotos, gràfics, etc.). Per això, després

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada

24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada 24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada 2014-2015 1. OBJECTIUS DE LA LLIGA CATALANA La Lliga Catalana de Patinatge Artístic sobre Gel, té com objectiu oferir a totes/s les patinadores/rs

Más detalles

ORIGE I HISTÒRIA DE LA PILOTA VALENCIANA.

ORIGE I HISTÒRIA DE LA PILOTA VALENCIANA. SESSIÓ TEÒRICA UD PILOTA VALENCIANA, EL RASPALL 2n ESO La pilota valenciana és un esport popular i tradicional de la nostra terra, que ha nascut i crescut a València des dels seus inicis fins avui, convertit

Más detalles

La Terra, el planeta on vivim

La Terra, el planeta on vivim F I T X A 2 La Terra, el planeta on vivim El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

I Jornada de formació per al professorat d educació física. " El repte de l'ef avui" TALLER DE MALABARS

I Jornada de formació per al professorat d educació física.  El repte de l'ef avui TALLER DE MALABARS Departament d Educació Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès I Jornada de formació per al professorat d educació física " El repte de l'ef avui" 11.02.09 TALLER DE MALABARS DATA: 11/02/2009 Contingut:

Más detalles

Progressió petita (si fos necessària) fons amb salt llarg

Progressió petita (si fos necessària) fons amb salt llarg P a u t e s g e n e r a l s p e r a t o t e l n i v e l l : Estireu-vos en els cops: màxima longitud del cos. Presa de dreta en V o presa lateral. Prepareu-vos bé, tant en la posició com tenint la raqueta

Más detalles

MATERIAL: 1 pilota per alumne, bancs. CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1

MATERIAL: 1 pilota per alumne, bancs. CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1 CICLE: CS UP: Futbol per a tots i totes SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Desenvolupar la coordinació oculo-pedal / Passar i rebre la pilota. pista Explicació UP Escalfament: Pilla-pilla per parelles: un condueix una

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres:

Els tres porquets. Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Contes per explicar al Petit Teatre d Ombres: Els tres porquets Adaptació del conte en format de text teatral, hi pots afegir totes les variacions o ampliacions que t agradin. El Petit Teatre d Ombres

Más detalles

REGLAMENT DE JOC DE VOLEI

REGLAMENT DE JOC DE VOLEI CONSELL DE L ESPORT ESCOLAR DE BARCELONA Av. Litoral 86-96 08005 Barcelona Telèfon: 93-219.32.16 Fax: 93-219.35.54 E-mail:ceeb@elconsell.cat Web: www.elconsell.cat REGLAMENT DE JOC DE VOLEI TEMPORADA 2013-14

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO

EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO IES L ASSUMPCIÓ. ELX EDUCACIÓ FÍSICA 1r CICLE D ESO FUTBOL Alumne/a: Curs: 3ª AVALUACIÓ FUTBOL 1. UN POC D HISTÒRIA El futbol, tal i com el coneixem avui, va néixer a la Gran Bretanya a mitjans del segle

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Educació Física INS La Talaia El rugby EL RUGBY

Educació Física INS La Talaia El rugby EL RUGBY EL RUGBY és un esport força desconegut a la nostra societat dins d un marc esportiu, i encara que no tingui una rellevància ni mediàtica ni social com altres esports, a Catalunya existeixen varis clubs

Más detalles

EXERCICIS GRUP LUMBAR

EXERCICIS GRUP LUMBAR ELS EXERCICIS DEL NIVELL MIG-ALT ES PODEN REALITZAR QUAN HAGIN MILLORAT ELS SÍMPTOMES I SEMPRE QUE NO PROVOQUIN DOLOR AL REALITZAR-LOS EXERCICIS GRUP LUMBAR 1. RESPIRACIÓ DIAFRAGMÀTICA Col loca t ajagut

Más detalles

Jocs Esportius Escolars de Catalunya NORMATIVA TÈCNICA GENERAL

Jocs Esportius Escolars de Catalunya NORMATIVA TÈCNICA GENERAL Jocs Esportius Escolars de Catalunya NORMATIVA TÈCNICA GENERAL Curs 2016 2017 1 1. NORMATIVES TÈCNIQUES PER ESPORTS. 2 1.1. Normativa tècnica de FUTBOL SALA Quadre resum del reglament PER CATEGORIES Aspecte

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 30 SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE Activitat 1 Completa la taula següent: Graus Minuts Segons 30º 30 x 60 = 1.800 1.800 x 60 = 108.000 45º 2.700 162.000 120º 7.200 432.000 270º 16.200 972.000

Más detalles

REGLAMENT DE JOC D HOQUEI PATINS

REGLAMENT DE JOC D HOQUEI PATINS REGLAMENT DE JOC D HOQUEI PATINS CURS 2014/15 Aspectes Generals El joc d hoquei sobre patins es practica sobre una pista rectangular, de superfície plana i llisa, i es disputa entre dos equips de 5 jugadors

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica

avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica curs 0-04 avaluació diagnòstica educació secundària obligatòria competència matemàtica Nom i cognoms Grup INSTRUCCIONS El material que necessites per fer la prova és un bolígraf i un regle. Si t equivoques,

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

Voleibol EPB

Voleibol EPB 1.- REFERÈNCIA HISTÒRICA L any 1895 William G. Morgan va crear un esport pensant en els executius que no podien practicar un esport gaire mogut degut a la seva edat. Es jugava amb la cambra d'una pilota

Más detalles

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar?

La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa va de càmping, quina llet ha de triar? La Noa té 16 anys, està estudiant Batxillerat científic. Ella i el seu germà de 12 anys van al supermercat a buscar uns tetrabricks de llet per endur-se n,

Más detalles

Aspectes importants de l'esport: CAI C:companys. A:adversaris. I: medi o lloc de pràctica. Categories esportives en funció de l'edat:

Aspectes importants de l'esport: CAI C:companys. A:adversaris. I: medi o lloc de pràctica. Categories esportives en funció de l'edat: OPTATIVA 1r ESO: «JUGUEM A FER ESPORT» TEMA 1- Jocs d'iniciació als esports col.lectius. Tots els esports s'han iniciat en una pràctica més lúdica, jugada i menys competitiva. En diferents llocs i de diferent

Más detalles

La raqueta: En diferenciem 3 parts. El cap (amb el. l empunyadura.

La raqueta: En diferenciem 3 parts. El cap (amb el. l empunyadura. EL TENNIS La història L any 1873, el major anglès Walter Clopton Wingfield, considerat oficialment inventor del tenis modern, el va a batiar com a Sphairistiké (jugant amb pilota) en record als antics

Más detalles

TEMA 5: EL VOLEIBOL I

TEMA 5: EL VOLEIBOL I EDUCACIÓN ÍSICA TEMA 5: EL OLEIBOL I Dónde se juega? Se practica en un campo de 18x9 m, en cuyo centro hay una red que tiene una altura de 2,43 m para los chicos y 2,3 m para las chicas. Cómo se juega?

Más detalles

EDUCACIÓN FÍSICA 2ª Evaluación El Voleibol 1

EDUCACIÓN FÍSICA 2ª Evaluación El Voleibol 1 EDUCACIÓN ÍSICA El oleibol 1 EDUCACIÓN ÍSICA Dónde se juega? Se practica en un campo de 18x9 m, en cuyo centro hay una red que tiene una altura de 2,43 m para los chicos y 2,3 m para las chicas. Cómo se

Más detalles

UD. 4 Bàdminton. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

UD. 4 Bàdminton. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. UD. 4 Bàdminton Àrea: Ed física Bloc: II i V Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 10 Objectius: - Manejar amb precisió la raqueta i el volant. - Saber les normes bàsiques d aquest esport individual. - Aplicar

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT

UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT UNITAT DONAR FORMAT A UN DOCUMENT 3 Seccions Una secció és una marca definida per l usuari dins del document que permet emmagatzemar opcions de format de pàgina, encapçalaments i peus de pàgina,... diferents

Más detalles

A: Tots els membres del Comitè i Escola TEMA: REGLA DE 24 SEGONS (FIBA 2014)

A: Tots els membres del Comitè i Escola TEMA: REGLA DE 24 SEGONS (FIBA 2014) COMUNICAT 2 2014-15 A: Tots els membres del Comitè i Escola TEMA: REGLA DE 24 SEGONS (FIBA 2014) 1. APLICACIÓ DE LA REGLA AL BÀSQUET CATALÀ Des de juliol del present any, a les competicions organitzades

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions.

Aquesta eina es treballa des de la banda de pestanyes Inserció, dins la barra d eines Il lustracions. UNITAT ART AMB WORD 4 SmartArt Els gràfics SmartArt són elements gràfics que permeten comunicar informació visualment de forma molt clara. Inclouen diferents tipus de diagrames de processos, organigrames,

Más detalles

CAMBRILS UNIÓ, CLUB DE FUTBOL

CAMBRILS UNIÓ, CLUB DE FUTBOL CAMBRILS UNIÓ, CLUB DE FUTBOL XIII TORNEIG PREBENJAMÍ GERMANS ORIOL VILA DE CAMBRILS DATA: Dissabte, 6 de desembre de 2014 HORA: Des de les 09:30 hores fins a les 19:00 hores Lloc: Instal.lacions Municipals

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

REGLAMENT DE HOQUEI SALA

REGLAMENT DE HOQUEI SALA REGLAMENT DE HOQUEI SALA Aquest Reglament serà d aplicació en la competició de hoquei patins organitzada pel CONSELL DE L ESPORT ESCOLAR DE BARCELONA, i, per tant, hi queden subjectes totes les persones

Más detalles

Departament d'educació Física El volei. Índex

Departament d'educació Física El volei. Índex Índex 0. : introducció...2 1. Història...2 1.1 Orígens...2 1.2 Evolució històrica...3 2. El reglament bàsic...4 2.1 El terreny de joc...4 2.2 Com es juga?...4 2.3 Reglament bàsic:...5 Accions que pots

Más detalles

Unitat Didàctica 6.2.2: EL BADMINTON II

Unitat Didàctica 6.2.2: EL BADMINTON II Unitat Didàctica 6.- Habilitats específiques. Esports de raqueta. Unitat Didàctica 6.2.2: EL BADMINTON II 1.- Orígens i història. És difícil assenyalar la data exacta del naixement del Bàdminton ja que

Más detalles

TREBALL DE RECUPERACIÓ 1r. D ESO

TREBALL DE RECUPERACIÓ 1r. D ESO TREBALL DE RECUPERACIÓ 1r. D ESO NOM I COGNOMS.GRUP 1.- El tabac. Indica alguns components del tabac Malalties produïdes pel tabac 2.- Músculs del cos humà Col loca els músculs següents: Glutis; Bessons;

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

BQ LLICÈNCIA notícies generals campionats de promoció 3X3 cursos de formació Bàsquet Català

BQ LLICÈNCIA notícies generals campionats de promoció 3X3 cursos de formació Bàsquet Català BQ LLICÈNCIA BQ LLICÈNCIA és la nova aplicació oficial, totalment gratuïta, de la Federació Catalana de Basquetbol, amb la que podràs descarregar la teva llicència en el teu mòbil per disputar els partits,

Más detalles

Espais lúdics i de salut 0-100

Espais lúdics i de salut 0-100 Espais lúdics i de salut 0-100 Quadre guia Tirador 7 9 Plataforma ovalada recta 10 Seient amb barra Plataforma inclinada 8 Pont de llistons mòbils 6 Textures i pinces 5 Rocker 4 11 Cargols grans 12 Barra

Más detalles

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE

SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE SOLUCIONS DE LES ACTIVITATS D APRENENTATGE 55 Activitat 1 Dels nombres següents, indica quins són enters. a) 4 b) 0,25 c) 2 d) 3/5 e) 0 f) 1/2 g) 9 Els nombres enters són: 4, 2, 0 i 9. Activitat 2 Si la

Más detalles

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA

3. FUNCIONS DE RECERCA I REFERÈN- CIA 1 RECERCA I REFERÈN- CIA Les funcions d aquest tipus permeten fer cerques en una taula de dades. Les funcions més representatives són les funcions CONSULTAV i CONSULTAH. Aquestes realitzen una cerca d

Más detalles

FASE PRÈVIA I FASE CLASSIFICATÒRIA PRIMERA CATALANA CADET MASCULINA

FASE PRÈVIA I FASE CLASSIFICATÒRIA PRIMERA CATALANA CADET MASCULINA FEDERACIÓ CATALANA D HANDBOL Registre Sortida número: 531 Data: 18 de setembre de 2017 FASE PRÈVIA I FASE CLASSIFICATÒRIA PRIMERA CATALANA CADET MASCULINA FASE PRÈVIA, TEMPORADA 2017/2018 Sorteig: el sorteig

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles