Diagnosi dels espais lliures de la Riera de Merlès

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Diagnosi dels espais lliures de la Riera de Merlès"

Transcripción

1 Diagnosi dels espais lliures de la Riera de Merlès Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial Àrea de Territori i Sostenibilitat, Diputació de Barcelona Santa Maria de Merlès 10 de desembre de 2014

2

3

4 Què hi trobem? MÒDULS DEL MEDI Geologia Hidrologia Flora, vegetació i hàbitats Geologia Fauna Ecologia del paisatge Patrimoni cultural Paisatge MÒDULS D USOS Hàbitats, vegetació i flora Socioeconomia Normatives i directives sectorials Fauna Planejament Infrastructures de transport Serveis tècnics Connectivitat ecològica Ecologia del paisatge Usos agraris

5 Col laboradors externs Unitat de Geodinàmica Externa i d'hidrogeologia Universitats i centres de recerca Entitats naturalistes Empreses i organitzacions Administracions públiques

6

7 Valoració dels ocells nidificants

8 Valoració dels hàbitats

9 Valoració de l interès agrari

10 Municipal (POUM i PE)

11 Àrea protegida (PE)

12

13 Regional (PTP)

14 RIERA DE MERLÈS

15 Antecedents - Existència de diverses figures de protecció aprovades. - Manca d una planificació i gestió de l espai d acord amb aquestes figures. -Problemàtiques diverses associades especialment a l existència d un intens ús públic: - Bany incontrolat (afecció al medi, seguretat). - Aparcament de vehicles arreu (problemes amb trànsit, veïns, afectació de l espai). - Risc d incendi. - Preocupació dels ajuntaments, i altres institucions i particulars. - Mesures puntuals d informació, vigilància, control, etc.

16 Espai Natural Protegit Riera de Merlès La riera de Merlès és un espai natural protegit que forma part del Pla d Espais d Interès Natural i també de la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d Interès Comunitari (LIC) -posteriorment ZEC, Zona d Especial Conservació- i Zona d especial Protecció per a les aus (ZEPA). Així mateix, per tal de preservar les darreres poblacions de llúdriga a Catalunya es va declarar la Reserva Natural Parcial de Merlès- Lluçanès. Es tracta doncs d un espai ben conegut quant al seu medi natural.

17 Context legal El PEIN estableix unes directrius que marquen la planificació i gestió de l espai: - La prohibició d actuacions que impliquin modificacions o canvis essencials en determinades formacions vegetals o sistemes naturals (sistemes limnològics, vegetació de ribera...). -La protecció de les aigües superficials i subterrànies. La Reserva Natural Parcial protegeix els elements pels quals ha estat declarada, la llúdriga, i prohibeix qualsevol ús i activitat que pugui afectar el seu estat de conservació.

18 Models de gestió La Generalitat de Catalunya estableix que la millor manera de conservar els valors naturals i protegir-los és gestionant-los de manera sostenible. Per això proposen l anomenat model de gestió multifuncional el qual facilita la integració dels espais protegits en el propi territori, cercant l equilibri entre la protecció de la seva biodiversitat i l activitat de la població que hi viu i els beneficis per als visitants.

19 Mesures de conservació ecopaisatgística La Xarxa Natura 2000 estableix mesures transversals d aplicació al conjunt de la regió mediterrània. El que pot semblar una simple làmina d aigua és un ecosistema integral format per un bosc de ribera i una hàbitat aquàtic Mesures de conservació de la geomorfologia de les basses i tolls temporals mediterranis, de control d espècies exòtiques i de conservació de la vegetació aquàtica i riberal heliòfila. Gestió o restauració d hàbitats o l eliminació de riscos per a les espècies amenaçades.

20 Directrius de gestió a Xarxa Natura Estimular la conservació i restauració de la vegetació herbàcia associada a les riberes - Regular les activitats turístiques, esportives i de lleure, prioritzant la conservació. - Restringir l accés en les àrees amb presència d hàbitats i/o espècies d interès comunitari. - Aportar informació sobre les activitats d educació ambiental per afavorir canvis d actituds i afavorir la participació social en la conservació de d hàbitats i espècies d interès comunitari. - Elaborar un manual de bones conductes per a visitants d espais Natura 2000, perquè no afectin espècies protegides - Identificar els trams de vies de comunicació especialment perillosos per a les espècies d interès comunitari i reduir el risc d atropellament.

21 La realitat de l ús públic en l espai protegit de la Riera de Merlès

22 La realitat de l ús públic en l espai protegit de la Riera de Merlès

23 La realitat de l ús públic en l espai protegit de la Riera de Merlès

24 La realitat de l ús públic en l espai protegit de la Riera de Merlès

25 La realitat de l ús públic en l espai protegit de la Riera de Merlès

26 La percepció al llarg del temps Tot aquest període de temps durant el qual no ha existit una regulació ha portat a la percepció del públic que el tram de l espai natural protegit de la riera de Merlès es tracta d una espectacular multipiscina natural sense restriccions. Aquesta visió real i amb la qual s hi apropa la major part del públic usuari comporta una pèrdua absoluta de consciència sobre els valors naturals de l indret i sobretot de la realitat legal que empara aquest espai protegit.

27 Els valors naturals Flora protegida o d interès biològic Fauna protegida

28 Els valors naturals El valor paisatgístic

29 Les propostes d actuació Qualsevol Pla d Actuació hauria de ser un document de planificació sostenible de l ús públic a l espai natural de la riera de Merlès orientat a la conservació dels valors naturals. Per això es proposa: -Divulgar els valors de l espai -Gestionar l accessibilitat i ordenament del flux de visitants -Àrees restringides a l ús públic intensiu

30 Divulgar els valors naturals La capriciosa forma geomorfològica modelada per la riera, no facilita que es pugui apreciar el valor botànic que hi ha associat. Trobem comunitats de vegetació de ribera i aquàtica: d hidròfits salzedes, vernedes i altres que són ben representades i es troben en bon estat de conservació. En alguns gorgs també s hi ha desenvolupat alguns bocins de comunitats helofítiques amb canyís i boga, però, les taques de vegetació aquàtica són escasses i molt localitzades. El curs de l aigua esdevé l hàbitat potencial per algunes espècies tant de vertebrats com invertebrats d aigua dolça remarcables. Hi trobem una gran varietat d ocells a la zona (147 espècies) d entre les quals destaquem el falco mostatxut (Falco subbuteo).

31 Gestionar l accessibilitat Aparcaments, no arreu

32 Gestionar l accessibilitat Bany sí, controlat; pícnic no sense una ordenació

33 Zones amb restricció d ús públic Establir una zonificació d àrees de màxim interès per a la conservació

34 Actuacions de millora de la qualitat ecològica Les principals àrees de bany són els gorgs més espectaculars a tocar de la carretera i, en general, no presenten traces d hàbitats de ribera, tot i que són l hàbitat de comunitats de peixos i altres invertebrats aquàtics com també de la llúdriga. La conservació de la flora i fauna de la Riera de Merlès és el principal argument per alliberar alguns dels gorgs de la pressió humana intensiva que reben tots ells a l actualitat durant la temporada d estiu (període que varia segons la climatologia anual).

35 Actuacions per a la participació de la població local Cal escoltar i valorar les opinions dels agents socials del territori. Cal comptar amb la participació dels propietaris i fins i tot plantejar la possibilitat de crear una Associació de Propietaris de la Riera de Merlès que permetés a l administració disposar d una plataforma per establir acords de gestió territorial (subvencions, actuacions, etc.). La participació dels propietaris pot permetre establir des de crear àrees d aparcament legals, vigilades i de pagament o fins i tot determinar el model de gestió de l ús públic de consens.

36 Conclusions Sensibilitzar als banyistes sobre l ecologia de la riera La restricció de les zones de bany en alguns dels gorgs també permetria pensar amb la possibilitat que aquests fossin reservoris per a la biodiversitat, començant per la nàiade, el tritó i altres de les espècies remarcables d aquest entorn aquàtic. Potenciar les opcions d ecoturisme Propiciar un canvi real de la situació en la percepció del públic sobre els valors naturals d aquest espai. Gestió del territori Cal fer efectiva la normativa d ús públic per evitar la contaminació sonora, fer foc (risc d incendi forestal), l abocament de deixalles (contaminació paisatgística), el bany d animals domèstics (raons higièniques) i les normes de circulació en vies locals.

37 Conclusions Cal un cop de timó

38 Conclusions Conservem?

39 Moltes gràcies

Harmonitzar la conservació de la biodiversitat amb altres tipus d usos del sòl. Projecte GreenInfraNet

Harmonitzar la conservació de la biodiversitat amb altres tipus d usos del sòl. Projecte GreenInfraNet Montesquiu, 16 d octubre de 2014 Jornada sobre infraestructures verdes Harmonitzar la conservació de la biodiversitat amb altres tipus d usos del sòl. Projecte GreenInfraNet Carles Castell Oficina Tècnica

Más detalles

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012

RESERVA BIOSFERA MONTSENY PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA BIOSFERA DEL MONTSENY PROCÉS PARTICIPATIU 2012 PROPOSTA D AMPLIACIÓ DE LA RESERVA DE LA DEL PROCÉS PARTICIPATIU 2012 QUÈ SÓN LES RESERVES DE LA? Son àrees representatives dels territoris i els ecosistemes de la Terra, d'ambients terrestres, costers

Más detalles

principals i aplicació

principals i aplicació L Ll i d i t l í t í ti La Llei d espais naturals: orígens, característiques principals i aplicació Índex 1. El context general. Algunes referències sobre la situació del Patrimoni natural en el moment

Más detalles

PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF

PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF SITGES I VILANOVA I LA GELTRÚ JUNY 2007 Consultor: Promotor: PLA D ACTUACIONS DE GESTIÓ INTEGRADA DE LES ZONES COSTANERES DEL GARRAF

Más detalles

Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya

Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya Pla estratègic de gestió dels espais naturals protegits de Catalunya 2015-2020 Àmbit d aplicació Superfície d espais amb figures de protecció a Catalunya 960.102 ha terrestres protegides, de les quals

Más detalles

DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS

DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS Pàg. DESCOBRIM LA FAUNA DELS NOSTRES RIUS DOSSIER DIDÀCTIC DE LA VISITA EXPOSICIÓ LIFE POTAMO FAUNA PLAFÓ GENERAL LIFE POTAMO FAUNA.. Posa els noms dels animals representats i relaciona cada un d'ells

Más detalles

Triptic natura /1/05 09:10 Página 2

Triptic natura /1/05 09:10 Página 2 Triptic natura 2000-2 21/1/05 09:10 Página 2 El nostre patrimoni natural i humà El nostre país gaudeix d un patrimoni natural que es troba entre els més rics d Europa gràcies a la diversitat de climes

Más detalles

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016

Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Andorra la Vella, 28 de novembre del 2016 1992: El Conveni sobre diversitat biològica s obra a signatura a la Cimera de laterraariodejaneiro 1993:

Más detalles

Conflicte Fauna Home

Conflicte Fauna Home Jornada tècnica Rajadell 3/11/2015 Afectacions per fauna salvatge als conreus agraris La gestió cinegètica a Catalunya i la compatibilització amb l activitat agrària Josep M López Secció de Biodiversitat

Más detalles

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FUSIÓ DE LA XCT I LA XVAC: NOM I MISSIÓ Per a la futura fusió de la XCT i la XVAC s està duent a terme un procés participatiu que recull les opinions dels membres i socis d

Más detalles

Model català d atenció integrada social i sanitària

Model català d atenció integrada social i sanitària Model català d atenció integrada social i sanitària Albert Ledesma Castelltort Director del Pla interdepartamental d atenció i interacció social i sanitària Barcelona, juliol 2014 Pla interdepartamental

Más detalles

Parc natural del Montseny Reserva de la Biosfera Diputació de Barcelona Diputació de Girona. Consell Coordinador Aiguafreda, 2 de juliol de 2012

Parc natural del Montseny Reserva de la Biosfera Diputació de Barcelona Diputació de Girona. Consell Coordinador Aiguafreda, 2 de juliol de 2012 Parc natural del Montseny Consell Coordinador Aiguafreda, 2 de juliol de 2012 Parc natural del Montseny Ordre del dia 1. Lectura i aprovació, si s escau de l Acta de la reunió anterior. 2. Donar compte

Más detalles

Pla de Treball de Legislatura DGPA-xct

Pla de Treball de Legislatura DGPA-xct Pla de Treball de Legislatura 2011-2014 DGPA-xct Comissió per al Desenvolupament de la Custòdia del Territori (CDCT) Desenvolupament de mesures fiscals i econòmiques Programa de custòdia fluvial a les

Más detalles

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible.

Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Les curses de muntanya en entorns naturals i rurals. Reptes i oportunitats per a un ús responsable i sostenible. Àlex Serrahima, advocat i propietari. Juan Porras, advocat i cap de serveis del CPF. Les

Más detalles

CATÀLEG DE CONSTRUCCIONS EN SÒL NO URBANITZABLE DEL MUNICIPI DE LLEIDA. 22 de setembre de 2017

CATÀLEG DE CONSTRUCCIONS EN SÒL NO URBANITZABLE DEL MUNICIPI DE LLEIDA. 22 de setembre de 2017 CATÀLEG DE CONSTRUCCIONS EN SÒL NO URBANITZABLE DEL MUNICIPI DE LLEIDA 22 de setembre de 2017 Objectius del Catàleg Afavorir la conservació del patrimoni edificat rural Incentivar la reactivació econòmica

Más detalles

MUNICIPIS. St. Jaume de Frontanyà Les Llosses. Borredà La Quar. Lluçà Sagàs. Sta. Maria de Merlès Puig-reig. Gaià

MUNICIPIS. St. Jaume de Frontanyà Les Llosses. Borredà La Quar. Lluçà Sagàs. Sta. Maria de Merlès Puig-reig. Gaià RIERA DE MERLÈS MUNICIPIS St. Jaume de Frontanyà Les Llosses Borredà La Quar Lluçà Sagàs Sta. Maria de Merlès Puig-reig Gaià ÀMBIT TERRITORIAL Municipis Total Km St. Jaume de Frontanyà 6,04 Les Llosses

Más detalles

AMPLIACIÓ DE L ILLA DE VIANANTS DE RUBÍ. Juliol 2017

AMPLIACIÓ DE L ILLA DE VIANANTS DE RUBÍ. Juliol 2017 AMPLIACIÓ DE L ILLA DE VIANANTS DE RUBÍ Juliol 2017 1. INTRODUCCIÓ L espai públic és, per definició, un entorn de convivència social, on els serveis i activitats es distribueixen de manera eficaç i eficient

Más detalles

Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis

Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis Plans tècnics de gestió i millora forestal conjunts (PTGMFc): definició, funcions i beneficis Associació Propietaris Miralles Orpinell 27 i 29 d abril de 2017 Ricard Farriol Almirall. Área de planificación

Más detalles

El TRAM allarga el servei de la T3 fins a Sant Feliu de Llobregat

El TRAM allarga el servei de la T3 fins a Sant Feliu de Llobregat El TRAM allarga el servei de la T3 fins a Sant Feliu de Llobregat El nou tram de 600 metres porta el tramvia a Sant Feliu amb freqüències de fins a 15 minuts i ha comportat millores urbanístiques en el

Más detalles

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne

Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Ús de la plataforma de formació online Manual Alumne Què és una plataforma virtual de formació? És un espai de trobada entre alumnes i professors a través d Internet. Pot incloure activitats per als estudiants,

Más detalles

Custòdia del Territori:

Custòdia del Territori: Custòdia del Territori: Educació Ambiental i Implicació social. VII Reunió de la xct Juny 2012 La Custòdia del Territori. Perquè conservar la natura, el paisatge i el patrimoni cultural no és una responsabilitat

Más detalles

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21

El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 El verd i el blau de la Barcelona de l Agenda 21. Pla d acció de l Agenda 21 Què som? L Institut Municipal de Parcs i Jardins és un organisme autònom de caràcter comercial i de serveis. Depèn de la 3a

Más detalles

TALLER D ENGINYERIA AMBIENTAL, SL Introducció

TALLER D ENGINYERIA AMBIENTAL, SL Introducció PART 0 INTRODUCCIÓ TALLER D ENGINYERIA AMBIENTAL, SL Introducció ÍNDEX 1. OBJECTE DE L ESTUDI... 3 2. CRITERIS PER A L ELABORACIÓ DE L EIA... 3 2.1. Legislació vigent... 3 3. METODOLOGIA PER A L ELABORACIÓ

Más detalles

ORDENANÇA REGULADORA DELS USOS DE LES PLANTES BAIXES EN LES URBANITZACIONS RESIDENCIALS A TORDERA

ORDENANÇA REGULADORA DELS USOS DE LES PLANTES BAIXES EN LES URBANITZACIONS RESIDENCIALS A TORDERA ORDENANÇA REGULADORA DELS USOS DE LES PLANTES BAIXES EN LES URBANITZACIONS RESIDENCIALS A TORDERA SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS FEBRER 2012 ÍNDEX Pàg. 1.- ORDENANÇA 2 Article 1.- Objecte... 2 Article 2.-

Más detalles

Els efectes de la crisi a la gestió dels riscos ambientals des de l administració local. Mataró, 9 de maig de 2014

Els efectes de la crisi a la gestió dels riscos ambientals des de l administració local. Mataró, 9 de maig de 2014 Els efectes de la crisi a la gestió dels riscos ambientals des de l administració local Mataró, 9 de maig de 2014 Els riscos ambientals al Maresme i els seus efectes sobre el territori Oriol Bassa i Vila

Más detalles

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari

PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA. 3r. Plenari PLA LOCAL D INCLUSIÓ I COHESIÓ SOCIAL DE LA CIUTAT DE LLEIDA 3r. Plenari 22 de març de 2010 Generalitat de Catalunya Departament d'acció Social i Ciutadania Procésde disseny del Pla DIAGNOSI procés Aprovació

Más detalles

MOLÍ DEL FOIX. CENTRE D INTERPRETACIÓ HISTÒRICA I NATURAL (SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS) EQUIPAMENT CODI: APE.1

MOLÍ DEL FOIX. CENTRE D INTERPRETACIÓ HISTÒRICA I NATURAL (SANTA MARGARIDA I ELS MONJOS) EQUIPAMENT CODI: APE.1 PRESENTACIÓ: El Molí del Foix és un equipament municipal que es dedica a l educació ambiental i a promoure la preservació i coneixement de l entorn natural. Com que està ubicat en un antic molí fariner

Más detalles

PLA DE VOLUNTARIAT DE L ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA

PLA DE VOLUNTARIAT DE L ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA PLA DE VOLUNTARIAT DE L ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA 2017-2018 Barcelona Gener 2017 ÍNDEX 1- Introducció. 2- Voluntaris/es propis de l Associació Salut i Família. 3- Voluntaris/es vinculats a la Xarxa de

Más detalles

INDICADORS DE SOSTENIBILITAT AL SECTOR HOTELER

INDICADORS DE SOSTENIBILITAT AL SECTOR HOTELER INDICADORS DE SOSTENIBILITAT AL SECTOR HOTELER Aplicació online www.indicadorsambientals.com als establiments de la Xarxa d Hotels Sostenibles de Balears 1 INTRODUCCIÓ: TURISME SOSTENIBLE Definició de

Más detalles

PLA D ASSISTÈNCIA I SUPORT ALS MUNICIPIS DEL BAIX CAMP (PAS) En matèria de Protecció Civil

PLA D ASSISTÈNCIA I SUPORT ALS MUNICIPIS DEL BAIX CAMP (PAS) En matèria de Protecció Civil PLA D ASSISTÈNCIA I SUPORT ALS MUNICIPIS DEL BAIX CAMP (PAS) En matèria de Protecció Civil PAS-PC (Pla d Assistència i Suport del Baix Camp per la Protecció Civil) QUÈ ÉS? És un document que recull la

Más detalles

Àrea d aparcament regulat de Figueres àrea verda

Àrea d aparcament regulat de Figueres àrea verda Àrea d aparcament regulat de Figueres àrea verda Desembre 2014 QUÈ ÉS? És un sistema d ordenació integral de l estacionament a la calçada: Places de residents (Zones Verdes) Places de rotació (Zones Blaves)

Más detalles

Acords del Consell d Administració

Acords del Consell d Administració Nota de premsa PÀG 1/2 29 de març de 2017 Acords del Consell d Administració El Port de Barcelona proposa la modificació del Pla Especial de la Nova Bocana per guanyar 14.000 m2 addicionals d espai públic

Más detalles

ESTUDI D AVALUACIÓ DE LA MOBILITAT GENERADA (EAMG) DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA. Barcelona, Febrer 15 de 2008

ESTUDI D AVALUACIÓ DE LA MOBILITAT GENERADA (EAMG) DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA. Barcelona, Febrer 15 de 2008 ESTUDI D AVALUACIÓ DE LA MOBILITAT GENERADA (EAMG) DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA Barcelona, Febrer 15 de 2008 Caracterització de la demanda VISITANTS I TREBALLADORS 12.500 persones accedeixen cada dia als

Más detalles

ESTUDI D AVALUACIÓ DE LA MOBILITAT GENERADA (EAMG) DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA. Barcelona, Febrer 15 de 2008

ESTUDI D AVALUACIÓ DE LA MOBILITAT GENERADA (EAMG) DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA. Barcelona, Febrer 15 de 2008 ESTUDI D AVALUACIÓ DE LA MOBILITAT GENERADA (EAMG) DE LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA Barcelona, Febrer 15 de 2008 Caracterització de la demanda VISITANTS I TREBALLADORS 12.500 persones accedeixen cada dia als

Más detalles

El distintiu Cel nocturn de qualitat. Suport a la prevenció de la contaminació lumínica. Barcelona,

El distintiu Cel nocturn de qualitat. Suport a la prevenció de la contaminació lumínica. Barcelona, El distintiu Cel nocturn de qualitat. Suport a la prevenció de la contaminació lumínica. Barcelona, 01.06.17 Marc normatiu Llei 6/2001, de 31 de maig, d ordenació ambiental de l enllumenament per a la

Más detalles

Estudi sobre la problemàtica residencial a les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca del Garraf

Estudi sobre la problemàtica residencial a les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca del Garraf Estudi sobre la problemàtica residencial a les urbanitzacions de baixa densitat de la comarca del Garraf Redacció Col lectiu Punt 6, SCCL Gestió Isabel Ezpeleta García, Advocada Oficina d Habitatge - GSHUA

Más detalles

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat La prova pilot, organitzada per la Diputació de Barcelona, durant tres caps de setmana

Más detalles

La regulació de l escalada al Parc natural dels Ports

La regulació de l escalada al Parc natural dels Ports La regulació de l escalada al Parc natural dels Ports La compatibilització de l ús públic amb la preservació del patrimoni natural: l escalada al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Jornada tècnica.

Más detalles

NOTA DE PREMSA 18 JULIOL 2008 REGIDORIA DE MEDI AMBIENT AJUNTAMENT DE COCENTAINA

NOTA DE PREMSA 18 JULIOL 2008 REGIDORIA DE MEDI AMBIENT AJUNTAMENT DE COCENTAINA NOTA DE PREMSA 18 JULIOL 2008 REGIDORIA DE MEDI AMBIENT AJUNTAMENT DE COCENTAINA SIGNATURA DEL CONVENI DE CUSTÒDIA ENTRE L AJUNTAMENT DE COCENTAINA I L ASSOCIACIÓ GRUP D AMICS DE LA NATURA (GAN) El proper

Más detalles

Ordenances Fiscals 2016

Ordenances Fiscals 2016 Dossier per a la ciutadania L ordenança fiscal és el conjunt de normes que aprova l Ajuntament per a la regulació dels ingressos que fan els veins i veïnes de Badalona en forma d impostos i taxes. Aquests

Más detalles

CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC

CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC CONFLICTES DE VEÏNATGE DE LES INDÚSTRIES DE RISC Jordi Catà Contreras Tècnic del Servei de Gestió del Risc i Planificació Direcció General de Protecció Civil Barcelona, 3 de juny de 2016...hi ha conflictes

Más detalles

PlatgesCat, aplicació per a dispositius mòbils d informació de les platges de Catalunya Temporada de bany, estiu 2017

PlatgesCat, aplicació per a dispositius mòbils d informació de les platges de Catalunya Temporada de bany, estiu 2017 PlatgesCat, aplicació per a dispositius mòbils d informació de les platges de Catalunya Temporada de bany, estiu 2017 1a reunió de la Comissió de Seguiment de la Qualitat de les Platges, 23 de maig de

Más detalles

CONSORCI BESÒS TORDERA (GRANOLLERS) PROJECTE CODI: VOR. 3

CONSORCI BESÒS TORDERA (GRANOLLERS) PROJECTE CODI: VOR. 3 PRESENTACIÓ: consorci de municipis que inclou tots els que formen part de la conca del riu Besòs. Porta a terme activitats de restauració i conservació de l ecosistema fluvial, sanejament i tractament

Más detalles

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3-

Empresa Iniciativa Empresarial. (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- Empresa Iniciativa Empresarial (Responsabilitat Social de l empresa) -UNITAT 3- 1. La imatge corporativa La cultura corporativa-formada per la missió, la visió i els valors- representen l essència de l

Más detalles

Cicle Seminaris Tècnics de Biodiversitat Urbana

Cicle Seminaris Tècnics de Biodiversitat Urbana Cicle Seminaris Tècnics de Urbana Barcelona, 23 de febrer de 2018 Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat Unitat de Gestió Ambiental Local Alguns conceptes SERVEIS ECOSISTÈMICS:Els serveis ecosistèmics

Más detalles

PLA D ACCIÓ B+S. Gremi de Garatges

PLA D ACCIÓ B+S. Gremi de Garatges PLA D ACCIÓ B+S Gremi de Garatges 0 1. Dades de l organització Nom: GREMI DE GARATGES DE BARCELONA I PROVINCIA Breu descripció: Dades de contacte: Defensa i assessorament dels interessos propis del gremi

Más detalles

Desplegament del Pla Cartogràfic de Catalunya i la directiva INSPIRE IMPLICACIONS PEL MÓN LOCAL

Desplegament del Pla Cartogràfic de Catalunya i la directiva INSPIRE IMPLICACIONS PEL MÓN LOCAL V Jornada Xarxa Local SITMUN 2016 / 27 de maig Desplegament del Pla Cartogràfic de Catalunya i la directiva INSPIRE IMPLICACIONS PEL MÓN LOCAL Oficina Tècnica de Cartografia i SIG Local ÀREA DE TERRITORI

Más detalles

elprojecte Viles Florides promou la flor i planta com a patrimoni Catalunya i posa en valor polítiques sostenibles

elprojecte Viles Florides promou la flor i planta com a patrimoni Catalunya i posa en valor polítiques sostenibles elprojecte Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d Horticultura Ornamental de Catalunya(CHOC) que promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya a través de la flor i la

Más detalles

El programa HOGARES VERDES

El programa HOGARES VERDES El programa HOGARES VERDES Sagunt, 2 de març de 2011 Anna Pons Frígols Cap de la secció d Activitats del CEACV Presentació del CEACV, qui som? Titularidad pública (G.V. - C.M.A.A.U.H.) Inaugurat el 5 de

Más detalles

Reserva de la Biosfera Terres de l Ebre. Perspectives de la Reserva de la Biosfera

Reserva de la Biosfera Terres de l Ebre. Perspectives de la Reserva de la Biosfera Reserva de la Biosfera Terres de l Ebre Perspectives de la Reserva de la Biosfera Deltebre, 29 d octubre de 2015 Inicis de la Reserva de Biosfera Terres de l Ebre 2006-2009: El CODE, juntament amb la URV

Más detalles

Pla per a la Inclusió Social

Pla per a la Inclusió Social Seguiment i avaluació del Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 I Informe de seguiment 2013 SÍNTESI EXECUTIVA Abril 2014 Pla per a la Inclusió Social 2012-2015 Síntesi executiva I Informe de seguiment

Más detalles

Compri reciclat. Compres Públiques Ambientalment Correctes

Compri reciclat. Compres Públiques Ambientalment Correctes Compri reciclat Compres Públiques Ambientalment Correctes El Govern de la Generalitat de Catalunya, amb l objectiu d impulsar el reciclatge de residus a Catalunya, crea el Centre Català del Reciclatge

Más detalles

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA

SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA SERVEIS EDUCATIUS I CONTROL DE GESTIÓ EN EL CONTEXT D ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA Maite Carol Juny 2014 LA GESTIÓ ECONÒMICA DEL SERVEIS EDUCATIUS LOCALS: UNA NECESSITAT PER A GARANTIR UN SERVEI DE QUALITAT

Más detalles

CONNEXIÓ D ECOSISTEMES PASSOS FRANCS PER A LA FAUNA LOCAL I ELS PASSEJANTS

CONNEXIÓ D ECOSISTEMES PASSOS FRANCS PER A LA FAUNA LOCAL I ELS PASSEJANTS MEDI AMBIENT PERMEABILITAT BIOLÒGICA ELIMINACIÓ D ACTIVITATS INCOMPATIBLES DECONSTRUCCIÓ DE RECINTES FABRILS QUALITAT AMBIENTAL DE LES OBRES REFORESTACIÓ DE TORRENTS CONNEXIÓ D ECOSISTEMES PASSOS FRANCS

Más detalles

20 ANYS CUSTÒDIA DEL TERRITORI A LA MARJAL D ALMENARA

20 ANYS CUSTÒDIA DEL TERRITORI A LA MARJAL D ALMENARA 20 ANYS CUSTÒDIA DEL TERRITORI A LA MARJAL D ALMENARA www.accioecologista-agro.org Enric Amer Blanch Teixint Xarxes. Taller Custòdia Territori. Casa Penya. Sagunt. 28 Febrer 2015 DE QUI ES EL TERRITORI

Más detalles

La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI.

La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI. La col laboraciópúblico privada en els serveis socials. El cas de FASI. Estanis Vayreda i Puigvert Director general Barcelona, 9 de febrer de 2012 Guió de la presentació 1. Fotografia dels serveis socials

Más detalles

VAL D ARAN BIOSPHERE DESTINATION

VAL D ARAN BIOSPHERE DESTINATION Extensió: 620km 2 El 30% per sobre dels 2000m d altitud La Val d Aran es troba al centre dels Pirineus (Vall atlàntica). La seva localització, topografia i clima afavoreix la existència d una gran biodiversitat

Más detalles

La planificació i la gestió del medi natural: una qüestió de valors

La planificació i la gestió del medi natural: una qüestió de valors Nous models de gestió i finançament dels espais naturals La planificació i la gestió del medi natural: una qüestió de valors Carles Castell Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial Àrea de

Más detalles

Els serveis públics i l acció comunitària

Els serveis públics i l acció comunitària Els serveis públics i l acció comunitària IGOP: Escola de Polítiques Socials i Urbanes 25 octubre 2016 Raquel Gallego (IP), Nicolás Barbieri, Ernesto Morales Índex Marc analític: ü Conceptes ü Indicadors

Más detalles

La infraestructura verde en la planificación del territorio

La infraestructura verde en la planificación del territorio Euskal Hiria kongresua 2016 Donosti, 21 de noviembre La infraestructura verde en la planificación del territorio Carles Castell Puig Oficina Técnica de Planificación y Análisis Territorial Área de Territorio

Más detalles

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori

El POUM EL POUM. -instrument d ordenació integral del municipi. -planificació del desenvolupament del territori EL POUM -instrument d ordenació integral del municipi -planificació del desenvolupament del territori -definició i ordenació de diferents aspectes de la ciutat (carrers, edificis, parcs i equipaments)

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015

Planificació estratègica. Pla anual i memòria. Terrassa abril 2015 Planificació estratègica Pla anual i memòria Terrassa abril 2015 Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Inspecció Educativa Vallès Occidental Millora continua és... PLANIFICAR FER PROPOSTES

Más detalles

Tema 2: L economia europea

Tema 2: L economia europea En aquest tema aprendràs que : El continent europeu té unes característiques ben diferents segons els desenvolupament econòmic de cada país. Una gran part de la població treballa al sector terciari. Els

Más detalles

Informe elaborat per l Observatori de l educació local Oficina de Planificació Educativa Gerència de Serveis d Educació Barcelona, desembre 2017

Informe elaborat per l Observatori de l educació local Oficina de Planificació Educativa Gerència de Serveis d Educació Barcelona, desembre 2017 Informe elaborat per l Observatori de l educació local Oficina de Planificació Educativa Gerència de Serveis d Educació Barcelona, desembre 2017 La formació de persones adultes a la demarcació de Barcelona

Más detalles

JUGATEQUESAMBIENTALS DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (PARC DEL LITORAL I PARC DEL BESÒS) EQUIPAMENT * CODI: BAR.1

JUGATEQUESAMBIENTALS DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (PARC DEL LITORAL I PARC DEL BESÒS) EQUIPAMENT * CODI: BAR.1 JUGATEQUESAMBIENTALS DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (PARC DEL LITORAL I PARC DEL BESÒS) EQUIPAMENT * CODI: BAR.1 PRESENTACIÓ: La Jugatecambiental es tracta d'un espai lúdic i educatiu obert tots els diumenges

Más detalles

Servei d observació i vigilància aèria de les aigües litorals i les platges

Servei d observació i vigilància aèria de les aigües litorals i les platges Servei d observació i vigilància aèria de les aigües litorals i les platges Temporada d estiu de 2011 ÍNDEX Pàgina 1. Presentació...1 2. Programació i objectius del Servei de vigilància aèria...1 3. Publicació

Más detalles

Estudis previs PLA DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL

Estudis previs PLA DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL PLA DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL ANTECEDENTS Estudis previs 1991 Proposta de Pla de Bicicletes per a la Ciutat de Sabadell 1993 Pla General Municipal d Ordenació de Sabadell 1999 Pla Director de

Más detalles

Ajuntament de Pollença C/ Calvari, Pollença

Ajuntament de Pollença C/ Calvari, Pollença Ajuntament de Pollença C/ Calvari, 2 07460 Pollença Assumpte: Informe parades transport públic regular Port de Pollença L Ajuntament de Pollença està realitzant una reordenació de la seva xarxa viària

Más detalles

INFORME DE GESTIÓ Principals activitats realitzades Desembre 2010

INFORME DE GESTIÓ Principals activitats realitzades Desembre 2010 INFORME DE GESTIÓ Principals activitats realitzades Desembre 2010 1.- Qüestions estratègiques i de relació Reunions amb la FEEC (escalada) Conveni pendent. Col laboració amb el Zoo de Barcelona vers aclimatació

Más detalles

Mantenir la personalitat del municipi: Garantir la sostenibilitat del municipi:

Mantenir la personalitat del municipi: Garantir la sostenibilitat del municipi: MODEL DE MUNICIPI Mantenir la personalitat del municipi: Preservació del medi natural i del patrimoni històric i cultural. Un horitzó de creixement moderat i sostenible, mantenint el nucli urbà compacte.

Más detalles

Tema 5: Els ecosistemes

Tema 5: Els ecosistemes En aquest tema aprendràs que a la Terra hi ha ecosistemes terrestres i ecosistemes aquàtics. Els éssers vius que hi habiten es relacionen entre ells. Si les característiques del medi varien, alguns d aquests

Más detalles

RESTAURACIÓN HIDROLÓGICA DE LA CONTINUIDAD DEL RÍO EBRO Centro de interpretación de Aldover

RESTAURACIÓN HIDROLÓGICA DE LA CONTINUIDAD DEL RÍO EBRO Centro de interpretación de Aldover RESTAURACIÓN HIDROLÓGICA DE LA CONTINUIDAD DEL RÍO EBRO Centro de interpretación de Aldover RESTAURACIÓ HIDROLÒGICA DE LA CONTINUÏTAT DEL RIU EBRE Centre d interpretació d Aldover Una inversión de 16,9

Más detalles

Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME

Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME Seguiment de la Contractació Pública: Avaluació de l accés de les PIME Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública 2 Estratègies a l entorn de la Contractació Pública Foment de la contractació

Más detalles

Notificacions de sancions de trànsit. Carles Ferrer Barcelona, 15 de febrer de 2013

Notificacions de sancions de trànsit. Carles Ferrer Barcelona, 15 de febrer de 2013 Notificacions de sancions de trànsit Carles Ferrer Barcelona, 15 de febrer de 2013 Marc jurídic Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació

Más detalles

PLA TÈCNIC DE GESTIÓ I MILLORA FORESTAL CONJUNT

PLA TÈCNIC DE GESTIÓ I MILLORA FORESTAL CONJUNT PLA TÈCNIC DE GESTIÓ I MILLORA FORESTAL CONJUNT Promou: Subvenciona: Argençola Bellprat Carme La Llacuna La Pobla de Claramunt La Torre de Claramunt Orpí Sta Mª Miralles Sta Margarida de Montbui St. Martí

Más detalles

Jornada Gestión de Data Center y Cloud. Barcelona. Escola d'administració Pública de Catalunya. Barcelona, 27 de setembre de 2011

Jornada Gestión de Data Center y Cloud. Barcelona. Escola d'administració Pública de Catalunya. Barcelona, 27 de setembre de 2011 Jornada Gestión de Data Center y Cloud Computing (IV) L experiència a la Diputació de Barcelona Escola d'administració Pública de Catalunya Barcelona, 27 de setembre de 2011 Gerència de Serveis d Assistència

Más detalles

EL BAR DE LES INSTAL LACIONS ESPORTIVES Singularitat i tractament d aquest punt de trobada

EL BAR DE LES INSTAL LACIONS ESPORTIVES Singularitat i tractament d aquest punt de trobada Singularitat i tractament d aquest punt de trobada AGENDA DE LA JORNADA Presentació de la sessió Catàleg de tipologies i funcions. Exemples. Sergi Lois, Oficina d Equipaments Esportius Requisits sanitaris

Más detalles

Resum de les presentacions exposades a la Comissió Consultiva i al Consell Coordinador

Resum de les presentacions exposades a la Comissió Consultiva i al Consell Coordinador Resum de les presentacions exposades a la Comissió Consultiva i al Consell Coordinador Parc del Montnegre i el Corredor Fogars de la Selva, 4 i 18 de maig de 2017 Parc del Montnegre i el Corredor Consell

Más detalles

Observatori de Govern Local

Observatori de Govern Local El món local, un univers complex Durant els 40 anys des de la restabliment dels ajuntaments democràtics, les institucions locals s han anat configurant com un element clau del nostre sistema polític. En

Más detalles

Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar. Lloret de Mar, 6 de març de 2015

Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar. Lloret de Mar, 6 de març de 2015 Perllongament de la C-32 Tordera - Blanes - Lloret de Mar Lloret de Mar, 6 de març de 2015 Índex 1. Situació actual 2. Descripció de l actuació 3. Principals dades Perllongament de la C-32: Blanes - Lloret

Más detalles

La gestió dialogada dels conflictes a les comunitats de veïns: una actuació saludable

La gestió dialogada dels conflictes a les comunitats de veïns: una actuació saludable La gestió dialogada dels conflictes a les comunitats de veïns: una actuació saludable 1. El programa de mediació ciutadana de la Diputació de Barcelona 2. Els serveis de mediació ciutadana 3. Anàlisi de

Más detalles

Pla d Infància i Adolescència

Pla d Infància i Adolescència Propostes del Consell dels Infants Pla d Infància i Adolescència 2018-2024 Granollers, 20 de març de 2018 amb el suport de: Treball en xarxa Plantem idees Anàlisi dels àmbits del Pla d Infància i Adolescència

Más detalles

LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA).

LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA). LA ORDENANÇA MUNICIPAL D ACTIVITATS I D INTERVENCIÓ INTEGRAL DE L ADMINISTRACIÓ AMBIENTAL DE BARCELONA (OMAIIAA). Aprovada pel plenari del consell Municipal de l abril de 2001. Publicada a maig de 2001.

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

LOGO LLEI PCAA. Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona

LOGO LLEI PCAA. Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona LOGO LLEI PCAA Xavier Nicolau, Cap de l OGAU de Barcelona Index 1 - MARC NORMATIU BÀSIC 2 - FONAMENTS DE LA LLEI 3/1998 3 ADEQUACIONS/INCORPORACIONS 4 PRINCIPALS INNOVACIONS 5 ELS NOUS ANNEXOS 1- MARC

Más detalles

Gestió de les tortugues invasores a l embassament del Foix

Gestió de les tortugues invasores a l embassament del Foix Gestió de les tortugues invasores a l embassament del Foix Xarxa d espais naturals de Barcelona Parc del Foix Superfície protegida: 3.157 ha Institucions del Consorci: Diputació de Barcelona Ajuntaments

Más detalles

BUTLLETÍ OFICIAL. VIII legislatura. Número 733. Vuitè període. Dilluns, 7 de juny de 2010

BUTLLETÍ OFICIAL. VIII legislatura. Número 733. Vuitè període. Dilluns, 7 de juny de 2010 BUTLLETÍ OFICIAL DEL PARLAMENT DE CATALUN YA VIII legislatura Vuitè període Número 733 Dilluns, 7 de juny de 2010 S U M A R I 3. 3.10. Procediments que es clouen amb l adopció de resolucions Procediments

Más detalles

Actuacions previstes. Actuacions previstes PLA DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL. BARCELONA 8 de febrer de 2018

Actuacions previstes. Actuacions previstes PLA DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL. BARCELONA 8 de febrer de 2018 L ÚS LA BICICLETA A L ADMINISTRACIÓ PÚBLICA PLA DE DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL PLA DIRECTOR DE LA BICICLETA DE SABADELL BARCELONA 8 de febrer de 2018 Estudis previs 1991 Proposta de Pla de Bicicletes

Más detalles

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI

DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI DINAMITZACIÓ DEL SECTOR DELS SERVEIS DE PROXIMITAT DEL PALLARS JUSSÀ COM A OPORTUNITAT PER A LES PERSONES I EL TERRITORI Resultats i oportunitats de futur Abril de 2017 PALLARS JUSSÀ Superfície: 1.343,1

Más detalles

Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal. Eines i models ORGEST

Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal. Eines i models ORGEST Aplicacions on-line i eines de suport per a l explotació de biomassa forestal Eines i models ORGEST Jornada tècnica Ribes de Freser, 30 d abril de 2013 Teresa Cervera Zaragoza ORGEST (Orientacions de gestió

Más detalles

L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA

L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA Mª Angels Betriu 16 d octubre de 2009 COMPETÈNCIA DE L ACCIÓ TUTELAR A CATALUNYA Actualment hi ha 60 entitats tutelars a Catalunya destinades a la protecció de les persones

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA DEL DIA 20 DE DESEMBRE DE 2018 ORDRE DEL DIA

SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA DEL DIA 20 DE DESEMBRE DE 2018 ORDRE DEL DIA SESSIÓ PLENÀRIA ORDINÀRIA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA DEL DIA 20 DE DESEMBRE DE 2018 ORDRE DEL DIA 1 PART RESOLUTIVA DE LA SESSIÓ 1.1. Aprovació de l Acta de la sessió ordinària celebrada en data 29 de

Más detalles

SIGAC Valoració i finalització d assistències. Canvi d estat al PMT i enviament d enquestes

SIGAC Valoració i finalització d assistències. Canvi d estat al PMT i enviament d enquestes SIGAC Valoració i finalització d assistències. Canvi d estat al PMT i enviament d enquestes Pàgina 1 de 9 Valoració de les assistències i canvi d estat al PMT. El SIGAC és l eina interna corporativa per

Más detalles

Metodologia del procés participatiu

Metodologia del procés participatiu Metodologia del procés participatiu El procés de participació vinculat a la Revisió del Pla de Gestió de les conques internes de Catalunya s estructurarà de la següent forma: TERRITORIALITZACIO Establiment

Más detalles

Dossier d aprenentatge. Visita al Centre de Regulació de Trànsit (CRT)

Dossier d aprenentatge. Visita al Centre de Regulació de Trànsit (CRT) Dossier d aprenentatge Visita al Centre de Regulació de Trànsit (CRT) Aprenentatge 1 Dades de la flota La xarxa d autobusos presta servei a Barcelona i altres municipis de l àrea metropolitana. La xarxa

Más detalles

Francesc Primé - Montserrat Fuguet Tècnics de Diputació de Tarragona Jornada tècnica. La biomassa forestal en el sector turístic

Francesc Primé - Montserrat Fuguet Tècnics de Diputació de Tarragona Jornada tècnica. La biomassa forestal en el sector turístic en equipaments municipals i Projecte Xarxa de calor de proximitat PO FEDER Eix 4 Francesc Primé - Montserrat Fuguet Tècnics de Diputació de Tarragona Jornada tècnica. La biomassa forestal en el sector

Más detalles

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016

Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Informe sobre la comunitat d Airbnb a Barcelona i Catalunya a l any 2016 Resum executiu / 1 La comunitat d Airbnb a Barcelona / 2 Perfil dels amfitrions i dels hostes / 5 Airbnb i el turisme / 8 Catalunya

Más detalles