EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)"

Transcripción

1 Universitat de les Illes Balears Departament de Ciències de l Educació EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral) Curs 2004/05 Professor: Francesc Serra OBJECTIUS GENERALS Conèixer la conceptualització de la deficiència mental i les perspectives actuals, tant a nivell escolar com social per millorar la qualitat de vida d aquestes persones. Desenvolupar les estratègies i els models més significatius d intervenció en la formació de les persones amb deficiència mental a tots els àmbits de relació social. CONTINGUTS 1º. Part. Desenvolupament general del subjecte deficient mental. & Unitat Didàctica I.: Conceptualització de la Deficiència Mental. 1.- La deficiència mental: definició i problemàtica actual La deficiència mental a l àmbit de la Educació Especial La definició de deficiència mental: El concepte de intel ligència La conducta adaptativa Classificació i nivells de Deficiència Mental Paradigma dels suports. 2.- Las etiologies de la Deficiència Mental Causes orgàniques Causes ambientals o funcionals Causes desconegudes La prevenció de la deficiència mental La problemàtica del diagnòstic i l'avaluació del deficient mental. 3.- Desenvolupament i funcionament cognitiu del D.M Característiques físiques i neurològiques El desenvolupament motriu i les repercussions formatives El desenvolupament psíquic El llenguatge i els problemes de comunicació La personalitat del deficient mental. 4.- Les relacions socials del deficient mental Les actituds socials La conquesta de la autonomia i l autodeterminació

2 4.3. Els drets del deficient mental Avaluació de programes i serveis per el deficient mental. & Unitat Didàctica II: La persona amb deficiència mental a la transició i a l edat adulta. 5.- La formació professional i la transició a la vida adulta L'escolaritat i el procés formatiu de l adolescent amb deficiència mental L Educació secundaria obligatòria: final d un trajecte Els Programes de garantia social La formació professional Programes de transició i la formació permanent. 6.- Vida independent i integració social El mon laboral: El centre ocupacional El centre especial d'ocupació Alternatives dins l'empresa ordinària La metodologia del supported employment 6.2. El problema de l habitatge L'educació del temps lliure al deficient mental La sexualitat al deficient mental. 2º. Part: L Educació de la persona amb deficiència mental. 7.- La planificació centrada en la persona Característiques de la PCP 7.2. Els cercles de suport 7.3. Construcció dels plans (paths) 7.4. Les xarxes de suport comunitàries. 8.- El centre d educació especial Característiques generals Bases teòriques i alumnat Àrees d intervenció: Comportament adaptatiu: autonomia i socialització La psicomotricitat L aprenentatge acadèmic. 9.- Les persones en greu discapacitat psíquica Definició Models d intervenció Programes aplicats i tendències de futur.

3 ACTIVITATS FORMATIVES, CRÈDITS TEÒRICS I CRÈDITS PRÀCTICS 1.- Lectura obligatòria de dos llibres a seleccionar d entre els proposats per el professor a l inici del curs. Presentació de un curt resum (2-3 pàgines) en data acordada pel professor amb els alumnes. 2.- Realització d un treball d'investigació en grup (entre 3 i 4 persones) segons el tema i metodologia a determinar entre cada grup i el professor. La participació a un grup de treball serà obligatòria per a tots els alumnes. Existeix la possibilitat de realitzar un treball conjunt dirigit per el professor en el que participarien tots els alumnes matriculats. En aquest cas, l assignatura se desenvoluparia en forma de seminari de seguiment del treball d investigació. Els alumnes rebrien un dossier per preparar els temes del programa. 3.- Exercicis, lectures, comentaris i estudis d articles, documents de treball, etc., que s aniran presentant al llarg del curs i es treballaran en grups de discussió o individualment, amb la coordinació del professor, amb l assistència obligatòria de tots els alumnes a aquestes sessions pràctiques. Els resultats d aquestes activitats s entregaran per escrit, signats per cada alumne del grup abans de una setmana de realitzada cada activitat. CRITERIS D AVALUACIÓ Per aprovar l assignatura cal ser avaluat de forma positiva tant dels crèdits pràctics com teòrics que la composen, segons els criteris següents: * Crèdits Teòrics: 1.- Lectura, resum i tutoria de cada un dels dos llibres seleccionats. 2.- Un examen final realitzat durant el període que la Universitat estableix a tal efecte. En aquesta prova l alumne haurà d examinar-se de la totalitat de la matèria pendent d aprovar. * Crèdits Pràctics: 3.- Realització i presentació del treball d investigació segons les normes pròpies dels documents acadèmics abans del 20 de maig de Entregar en el temps establert i de forma adequada les activitats propostes al llarg del curs. 5.- Es valorarà la participació a classe i l actitud envers l assignatura. BIBLIOGRAFIA BÀSICA A.A.M.R. (1997). Retraso mental: definición, clasificación y sistemas de apoyo. Madrid: Alianza Ed. A.A.M.R. (2002). Retraso mental: definición, clasificación y sistemas de apoyo. Madrid: Alianza Ed. Adroher Biosca [Coord.] (2004). Discapacidad e integración: familia, trabajo y sociedad. Madrid. Publica Universidad Pontificia Comillas-Instituto Universitario de la Familia.

4 Bellver, F. y Serra, F. (2002): El empleo con apoyo, la planificación centrada en la persona y las redes de apoyo. Siglo Cero, Vol. 33(1), pp Bruininks, R.H y McGrew, K.S. (1993). Panorámica de la conducta adaptativa dentro del retraso mental. Discapacidad y conducta adaptativa (pp ). Bilbao: ICE- Universidad de Deusto. Butterworth, J., Hagner, D., Kiernan, W., y Schalock, R. (1996): "Natural supports in the workplace: defining an agenda for research and practice". Journal of the Association for Persons with Severe Handicaps, 21(3), pp Calero, M.D. (1995). Modificación de la inteligencia. Madrid: Pirámide. Consejo Económico y Social (1996). Informe sobre la situación del empleo de las personas con discapacidad y propuestas para su reactivación. Siglo Cero, 27 (3), Fierro, A. (1987). La persona con retraso mental. Madrid: MEC. Font, J. (1997). El nou model de definició, classificació i sistemes de suport del retard mental. Suports, 1 (1), Garrido Landivas, J. (1984). Deficiencia mental. Madrid: CEPE. González, J. y Sainz, J. (1988). Intervención y educación en la deficiencia mental y la desventaja socio-cultural. En J. Mayor (Dir.), Manual de Educación Especial (pp ). Madrid: Anaya. Greenspon, S. (1994). Revisión de Mental Retardation: definition, classification and systems supports. American Journal on Mental Retardation, 98 (4), Grossman, H. (1983). Manual on terminology and classification in mental retardation. Washington D.C: AAMR. I.C.D.M. (1983). Orientaciones sobre la deficiencia mental. San Sebastián: SIIS. Ingalls, R.P. (1982). Retraso mental: la nueva perspectiva. México: El Manual Moderno. Jacobson, J.W. (1994). Revision de Mental Retardation: definition, classification and systems supports. American Journal on Mental Retardation, 98 (4), Juan-Espinosa, M.; Colom, R. y Flores, V. (1992). Contexto y retraso mental. Madrid: CIDE-MEC. López Melero, M. (1992). Modelos cognitivos y desarrollo educativo. En J. Flórez y M.V. Troncoso, (Dirs.), Síndrome de Down y educación (pp ). Barcelona: Salvat. Lowe, P. (1995). Apoyo educativo y tutoría. Madrid: Narcea.

5 Luckasson, R. y otros (1992). Mental Retardation: definition, classification and systems of supports. Washington D.C.: AAMR. Maistre, M. (1977). Deficiencia mental y lenguaje. Barcelona: Laia. Molina, S. (1994). Deficiencia mental. Aspectos psicoevolutivos y educativos. Málaga: Aljibe. Montero, D. (1996). Evaluación de la conducta adaptativa en personas con discapacidad. Bilbao: Mensajero. Montobbio, E. (1995). El viaje del Señor Down al mundo de los adultos. Barceloa: Marson. Mount, B. y Zwernik, K. (1988): It s never too early. It s never too late. A booklet about personsal futures planning. Minnesota. Metropolitan Council. Publication Num Muntaner, J.J. (1995). La Sociedad ante el deficiente mental. Madrid: Narcea. Muntaner, J.J. (2001). La persona con retraso mental. Bases para su inclusión social y educativa. Málaga, Ed. Aljibe. Muntaner, J.J. (1996). Transición a la vida adulta: la conquista de la autonomía. Revista de Educación Especial, 22, O.C.D.E. (1988). La disminución y la condición de adultos. Siglo Cero, 120, O.C.D.E. (1991). Les jeunes handicapés et le travail. Experiences vecues en sortir de l école. París: OCDE-CERI. O.C.D.E. (1994). L'interation scolaire des enfants et adolecents handicapés. Ambitions, theories et practices. París: Ceri-OCDE. O.M.S. (2001) CIF: Clasificación Internacional del Funcionamiento, de la Discapacidad y de la Salud. Madrid. IMSERSO. Pallisera, M. (1996). Transición a la edad adulta y vida activa de las personas con discapacida psíquica. Barcelona: EUB. Perron, S (1973). Actitudes e ideas respecto de las deficiencias mentales. En R. Zazzo, Los débiles mentales (pp ). Barcelona: Fontanella. Prieto, M.D. (1986). La modificabilidad estructural cognitiva y el programa de enriquecimiento instrumental de R. Feuerstein. Murcia: ICE. Sainz, J. y Mayor, J. (1988). Procesos cognitivos en los deficientes mentales. En J. Mayor (Dir.), Manual de Educación Especial (pp ). Madrid: Anaya.

6 Schalock y col. (1994). The changing conception of mental retardation: implications for the field. Mental Retardation, 32 (3), Schalock, R.L. (1995). Implicaciones para la investigación de la definición, clasificación y sistemas de apoyo de la AAMR de Siglo Cero, 26 (1), Söder, M. (1987). Integración escolar de alumnos con retraso mental. OCDE, La integración social de los jóvenes minusválidos (pp ). Madrid:CPMT. Verdugo, M.A. (1994). El cambio de paradigma en la concepción del retraso mental: la nueva definición de la AAMR. Siglo Cero, 25 (3), Verdugo, M.A. (1995). Evaluación y tratamiento en el retraso mental. En M.A. Verdugo (Dir.), Personas con discapacidad (pp ). Madrid: Siglo XXI. Verdugo, M.A. (1995). Las personas con retraso mental. En M.A. Verdugo (Dir.), Personas con discapacidad (pp ). Madrid: Siglo XXI. Verdugo, M.A. (Dir.) (1995). Personas con discapacidad. Madrid: Siglo XXI. Verloop, N. (1992). El sistema de apoyo educativo en vías de desarrollo: su potencial y sus dificultades. Aula de Innovación Educativa, 4-5, Villa, L.E. y Sagardoy, J.A. (1988). Derecho al trabajo de las personas con minusvalía. Madrid: Real Patronato de Prevención y Atención a las personas con minusvalía. Serie Documentos 10. Warnock Report (1978). Special Educational Needs. Report of commitee of iguiry into the education of handicapped children any young people. Londres: HMSO. Wehmeyer, M. L. (2001): Autodeterminación: una visión de conjunto. A M. A. Verdugo i B. Jordán de Urríes (Coords.). Apoyos, autodeterminación y calidad de vida. IV Jornadas Científicas de Investigación sobre personas con discapacidad. Salamanca. Amarú Ediciones, (pp ). Notes i orientacions. 1.- Els alumnes han de complimentar una fitxa, que han d entregar al professor abans del 1 de Novembre de Aquells alumnes que no poden assistir regularment a classe tenen l obligació de comunicar-ho al professor en horari de tutoria abans de l 1 de novembre de Es recomana a l alumnat que per qualsevol aspecte que vulgui consultar o comentar al professor utilitzi les hores de tutoria establertes a tal efecte.

7 4.- Aquest programa fa referència a les convocatòries de Juny i Setembre del curs En cap cas es aplicable a la convocatòria extraordinària de Febrer, que es regirà per el programa del curs de matricula. Juny, 2003

8 LLISTAT DE LLIBRES DE LECTURA OBLIGATÒRIA. (Elegir dos llibres) GARCIA-VILLAMISAR, D. (2000): El empleo con apoyo para personas con autismo. Valencia. Promolibro, Colección Universitaria. LÓPEZ MELERO, M. (1999): Aprendiendo a conocer a las personas con síndrome de Down. Málaga, Aljibe. MONTOBBIO, E. (1995). El viaje del Señor Down al mundo de los adultos. Barcelona: Marson. MUNTANER, J.J. (2001). La persona con retraso mental. Bases para su inclusión social y educativa. Málaga, Ed. Aljibe. VEGA FUENTE, A. (2000): La educación ante la discapacidad. Hacia una respuesta social de la escuela. Valencia. Nau Llibres, Colección Universidad. VERDUGO, M.A. y BERMEJO, B. (1998): Retraso mental. Madrid. Pirámide IMSERSO (2002): Indicadores de exclusión social de mujer con discapacidad. Barcelona. Edit. Assoc. Dones No Estàndards. Col. Manuales y Guias nº 5. (Telf )

EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral) Universitat de les Illes Balears Departament de Ciències de l Educació EDUCACIÓ DE DEFICIENTS MENTALS (2511) Llicenciatura en Psicopedagogia Obligatòria 6 crèdits 4,5 teòrics + 1,5 pràctics- (Quatrimestral)

Más detalles

Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA

Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Curs 2010-2011 Troncal -(7,5 crèdits: 6 teòrics + 1,5 pràctics) Anual Professor: Nuria López

Más detalles

EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA

EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Universitat de les Illes Balears Facultat d Educacio EDUCACIÓ ESPECIAL (2502) Llicenciatura en PSICOPEDAGOGIA Curs 2010-2011 Troncal -(7,5 crèdits: 6 teòrics + 1,5 pràctics) Anual Professor: Dr. Joan J.

Más detalles

Trastornos comunicativos y lingüísticos en las personas con discapacidad intelectual Grado en LOGOPEDIA 3º curso

Trastornos comunicativos y lingüísticos en las personas con discapacidad intelectual Grado en LOGOPEDIA 3º curso GUÍA DOCENTE 2017/2018 Trastornos comunicativos y lingüísticos en las personas con discapacidad intelectual Grado en LOGOPEDIA 3º curso Modalidad presencial Sumario Datos básicos 3 Breve descripción de

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA PLAN DE ESTUDIOS: Créditos teóricos. 6 CUATRIMESTRE: Anual

DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA PLAN DE ESTUDIOS: Créditos teóricos. 6 CUATRIMESTRE: Anual GUÍA DOCENTE DE LA ASIGNATURA: ASPECTOS EVOLUTIVOS Y EDUCATIVOS DE LA DEFICIENCIA MENTAL CÓDIGO: 14611 14 9 CURSO: 1º Créditos totales 225 DATOS BÁSICOS DE LA ASIGNATURA PLAN DE ESTUDIOS: 2001 Créditos

Más detalles

PROGRAMA D assignatures

PROGRAMA D assignatures PROGRAMA D assignatures 27328 EDUCACIÓ PER A LA SALUT Curs Acadèmic 2009-2010 Núm.Crèdits Totals 4,5 Núm.Crèdits Teòrics 2 Núm.Crèdits Pràctics 2,5 Curs 2º Semestre Tipus (T, O, OP, LLE) 1r OB FERNANDO

Más detalles

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO

DOCUMENT: doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia. CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO p TECNO_v : doc_ils_ca_eso_c.cient_4t eso_dep tecnologia CRITERIS D AVALUACIÓ DE LA MATÈRIA DE CULTURA CIENTÍFICA DE 4t D ESO DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA Pàgina 1 de 5 Aquest document pot quedar obsolet

Más detalles

Màster en Psicopedagogia

Màster en Psicopedagogia Màster en Psicopedagogia Curs 2012-2013 MATÈRIA: CODI: 14459 Dinàmica i gestió fr grups i d'equips CURS: Primer CRÈDITS ECTS: 5 crèdits SEMESTRE: 2n TIPUS DE MATÈRIA: Optativa IDIOMA: Català / Castellà

Más detalles

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF).

M7 Venda tècnica. La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). M7 Venda tècnica AVALUACIÓ ORDINÀRIA Nota final de curs (ordinària) La nota final del mòdul professional (MP) s obtindrà a partir de les notes obtingudes en les diferents unitats formatives (UF). Els percentatges

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS VALORADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar als professionals amb els coneixements i procediments

Más detalles

CURS D ESTIU EL LLENGUATGE DEL COS: postura, consciència, intel ligència corporal

CURS D ESTIU EL LLENGUATGE DEL COS: postura, consciència, intel ligència corporal CURS D ESTIU EL LLENGUATGE DEL COS: postura, consciència, intel ligència corporal Del 6 al 9 de juliol de 2015 16 hores lectives PRESENTACIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL CURS L objectiu del curs és adquirir les

Más detalles

CÓDIGO NOMBRE ASPECTOS EDUCATIVOS DE LA DEFICIENCIA MENTAL MAESTRO EN EDUCACIÓN ESPECIAL

CÓDIGO NOMBRE ASPECTOS EDUCATIVOS DE LA DEFICIENCIA MENTAL MAESTRO EN EDUCACIÓN ESPECIAL Asignatura 1116013 Subject Titulación 1116 CÓDIGO NOMBRE Departamento C133 DIDACTICA Curso 3 ASPECTOS EDUCATIVOS DE LA DEFICIENCIA MENTAL MAESTRO EN EDUCACIÓN ESPECIAL Créditos UCA teóricos 3 prácticos

Más detalles

ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS 14-15 CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Per saber quins són els objectius (o resultats d'aprenentatge), continguts (temari) i criteris

Más detalles

FITXA TÈCNICA ASSIGNATURA:

FITXA TÈCNICA ASSIGNATURA: FITXA TÈCNICA ASSIGNATURA: Nom de l assignatura: diagnòstic de la fertilitat del sòls Número de crèdits Pla 2001: 4,5 Número de crèdits ECTS: Caràcter (troncal T, obligatoria Ob, optativa Op): Op Titulació:

Más detalles

GUIA DOCENT. Introducció a la Geografia Física. I.- DADES INICIALS D'IDENTIFICACIÓ. Nom de l'assignatura: Introducció a la Geografia Física

GUIA DOCENT. Introducció a la Geografia Física. I.- DADES INICIALS D'IDENTIFICACIÓ. Nom de l'assignatura: Introducció a la Geografia Física GUIA DOCENT Introducció a la Geografia Física. I.- DADES INICIALS D'IDENTIFICACIÓ Nom de l'assignatura: Introducció a la Geografia Física Caràcter: Troncal Titulació: Geografia Cicle: 1er Departament:

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

M13 PROJECTE EMPRESARIAL

M13 PROJECTE EMPRESARIAL M13 PROJECTE EMPRESARIAL ADFI 2M En el mòdul 13 Projecte Empresarial es pretén millorar i profunditzar en els processos administratius i financers del projecte ( empresa simulada) dissenyat en el mòdul

Más detalles

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA

TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA TEORIA I TÈCNICA DE LA FOTOGRAFIA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Teoria i Tècnica de la Fotografia 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus Troncal

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

Conèixer el marc teòric i les característiques definitòries de l'animació Sociocultural

Conèixer el marc teòric i les característiques definitòries de l'animació Sociocultural Assignatura: Programes d'animació sociocultural (1227-EDS) Segon curs d'educació social (6 crèdits) Curs 2003/04 Professora: Antònia Abraham Despatx: A 107 Telèfon 971 17 26 09 Objectius generals Conèixer

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

ALUMNES QUE HAN FET 1r ESO B MATEMÀTIQUES

ALUMNES QUE HAN FET 1r ESO B MATEMÀTIQUES 1r ESO B MATEMÀTIQUES de la prova de recuperació de setembre a l hora especificada per a la matèria Fer tots els exercicis de l'apartat "HAS DE SABER FER" de cadascun dels temes del llibre. 30% quadern

Más detalles

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL)

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL) Màster universitari en formació del professorat d educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyament d idiomes. ESPECIALITATS D ORIENTACIÓ EDUCATIVA (OE) FORMACIÓ I ORIENTACIÓ

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

Orientacions per a la realització del TFG. Grau en Educació Social

Orientacions per a la realització del TFG. Grau en Educació Social Orientacions per a la realització del TFG Grau en Educació Social Segons el RD pel que s estableix la ordenació dels ensenyaments universitaris oficials [RD 1393/2007] Las enseñanzas universitarias oficiales

Más detalles

PROGRAMA DE FORMACIÓ PER A FORMADORS/ES DE CIRC SOCIAL

PROGRAMA DE FORMACIÓ PER A FORMADORS/ES DE CIRC SOCIAL PROGRAMA DE FORMACIÓ PER A FORMADORS/ES DE CIRC SOCIAL 1 Ateneu Popular 9Barris DESCRIPCIÓ L aprenentatge d habilitats pedagògiques per a la intervenció professional amb persones en situació de risc social

Más detalles

ALUMNES QUE HAN FET 2N ESO A MATEMÀTIQUES

ALUMNES QUE HAN FET 2N ESO A MATEMÀTIQUES MATEMÀTIQUES de la prova de recuperació de setembre a l hora especificada per a la matèria Presentació obligatòria dels exercicis del dossier que s entregarà al finalitzar el curs. D aquest treball se

Más detalles

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY

CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY CURSOS DEL DARRER TRIMESTRE DE L ANY HORARI DE MATÍ PROGRAMA CURS: TREBALL EN EQUIP DURADA: 20 hores OBJECTIUS: 1. Reconèixer les particularitats i diferències en la composició d un equip de treball, respecte

Más detalles

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors

LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA. Activitat Formació de Formadors LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES DE LA PERSONA FORMADORA Activitat Formació de Formadors Qui som? Què fem? ICE UB Tasques encomanades pel Departament d Educació. La formació de formadors per poder cobrir les

Más detalles

Guia docent de l assignatura Dret

Guia docent de l assignatura Dret Guia docent de l assignatura Dret I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Introducció al Dret Codi: 103725 Titulació: Grau de Direcció Hotelera Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: FB Crèdits ECTS:

Más detalles

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL

M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL CRITERIS D'AVALUACIÓ Departament Cicle Formatiu Administratiu CFGS Administració i Finances M3 PROCES INTEGRAL DE L ACTIVITAT COMERCIAL AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DEL MÒDUL PROFESSIONAL NOTA FINAL DE CURS

Más detalles

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS

Agenda 21 Escolar de Lleida CURS CURS 2016-2017 El que passa al món ens afecta a nosaltres...... i el que fem nosaltres afecta el món la Terra Lleida Sostenibilitat planetària Sostenibilitat local El nostre centre, més sostenible! Pensar

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Programa d Educació per a la Salut. Curs acadèmic 2012-2013 Codi 102708 Matèria Educació per a la Salut Curs 2012-2013. C2,S4 Idioma Crèdits 6 Crèdits ECTS 6 Hores de estudio Facultat Infermeria Departament

Más detalles

El repte de la formació professional i l ocupació a Catalunya: evidències i propostes de reforma

El repte de la formació professional i l ocupació a Catalunya: evidències i propostes de reforma Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL El repte de la formació professional i l ocupació a Catalunya: evidències i propostes de reforma Òscar Valiente (coordinador), Adrián Zancajo i Àngel Tarriño JUNY 2014

Más detalles

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català

Estudi: ADE. Codi: Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català Plà d activitat docent Auditoria Estudi: ADE Codi: 21919 Curs: tercer o quart Trimestre: Primer Nombre de crèdits ECTS: 5 Hores de dedicació de l estudiant: 125 Llengua: Català 1 1. PRESENTACIÓ i OBJECTIUS

Más detalles

AVALUACIÓ, DIAGNÒSTIC I INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA

AVALUACIÓ, DIAGNÒSTIC I INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA GUIA DOCENT AVALUACIÓ, DIAGNÒSTIC I INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA EN LA VELLESA Coordinació: RIBES CASTELLS, RAMONA ANA Any acadèmic 2016-17 Informació general de l'assignatura Denominació AVALUACIÓ, DIAGNÒSTIC

Más detalles

Aportacions de les ciències psicosocials en l estudi de la sexualitat. Tipus: Optativa Codi: Crèdits: 3 Teòrics: 1 Seminaris/Laboratori: 2

Aportacions de les ciències psicosocials en l estudi de la sexualitat. Tipus: Optativa Codi: Crèdits: 3 Teòrics: 1 Seminaris/Laboratori: 2 Assignatura: Aportacions de les ciències psicosocials en l estudi de la sexualitat Tipus: Optativa Codi: 242108 Crèdits: 3 Teòrics: 1 Seminaris/Laboratori: 2 Departament: Infermeria de Salut Pública, Salut

Más detalles

MID PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT. V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP)

MID PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT.   V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP) V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP) Dijous 25 de juny de 2015 PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT Avançant en la construcció del perfil profesional del

Más detalles

Criteris d'avaluació i Recuperació Batxillerat

Criteris d'avaluació i Recuperació Batxillerat Criteris d' i Recuperació Batxillerat Departament: BIOLOGIA I GEOLOGIA: BIOLOGIA CIÈNCIES DE LA 10% Treballs, deures i Examen per avaluacions. TERRA CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI CLÀSSIQUES: LLATÍ GREC

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS AVALUADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS AVALUADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ... FORMACIÓ BÀSICA PER LA QUALIFICACIÓ DELS PROFESSIONALS AVALUADORS DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA FORMACIÓ CONTINUADA 2018 Pàgina 1 1. JUSTIFICACIÓ Aquest curs pretén formar els professionals amb els

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al

Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al Màster en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària: aplicacions al context valencià Guia docent de l assignatura: Llenguatges d Especialitat, Neologia i Organismes Terminològics Professora: Empar Minguet

Más detalles

PROGRAMES D'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL. 2n. Quadrimestre. Curs Pedagogia Sistemàtica i Social A.- OBJECTIUS.

PROGRAMES D'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL. 2n. Quadrimestre. Curs Pedagogia Sistemàtica i Social A.- OBJECTIUS. PROGRAMES D'ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL 2n. Quadrimestre. Curs 2.002-03 Professor : Departament: Xavier Ucar i Martínez. Pedagogia Sistemàtica i Social A.- OBJECTIUS. a. Conèixer la història, la conceptualització

Más detalles

Estructura general i organització del pla d estudis: Càrrega lectiva global: 60 crèdits ECTS. Assignatures Obligatòries 43. Assignatures Optatives

Estructura general i organització del pla d estudis: Càrrega lectiva global: 60 crèdits ECTS. Assignatures Obligatòries 43. Assignatures Optatives Pla d estudis 1. PLA D ESTUDIS Estructura general i organització del pla d estudis: Càrrega lectiva global: 60 crèdits ECTS Tipus de matèria Crèdits ECTS Assignatures Obligatòries 43 Assignatures Optatives

Más detalles

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014

Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgació Grup d Innovació Docent : Trans@net Fils Conductors : Transversalitat docent i pensament analític a treball Social 29 d Octubre de 2014 Jornada de divulgacio. Grup d Innovació docent

Más detalles

PROGRAMA Curs

PROGRAMA Curs 1 Enginyeria Tècnica en Informàtica de Gestió Departament d'economia de l'empresa Assignatures TÈCNIQUES D ORGANITZACIÓ I GESTIÓ EMPRESARIAL 26988 COMPTABILITAT I 21311 COMPTABILITAT II 21312 Montserrat

Más detalles

CURS D INTRODUCCIÓ AL VOLUNTARIAT

CURS D INTRODUCCIÓ AL VOLUNTARIAT CURS D INTRODUCCIÓ AL VOLUNTARIAT Universitat de Girona Presentació Aquest curs vol donar a conèixer el paper i el significat del voluntariat des d una triple perspectiva: la perspectiva individual de

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 NOTA INFORMATIVA REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 Auxiliar de gerontologia Els professionals que estan treballant actualment o s incorporin abans del 31 de

Más detalles

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs

Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Acord núm. 59/ del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster per al curs -2018 Document

Más detalles

MÀSTER EN PSICOPEDAGOGIA

MÀSTER EN PSICOPEDAGOGIA MÀSTER EN PSICOPEDAGOGIA CURS 2017-2018 FACULTAT D EDUCACIÓ UNIVERSITAT DE BARCELONA TRETS FONAMENTALS DEL MÀSTER FORMACIÓ INTEGRAL I MULTIDISCIPLINAR El màster s'adreça a titulats universitaris que vulguin

Más detalles

Curso Profesores: José Peirats Chacón

Curso Profesores: José Peirats Chacón Curso 2012-2013 Profesores: José Peirats Chacón 1 I. INTRODUCCIÓN La mentalidad de la sociedad ha cambiado estos últimos años con respecto a aquellos alumnos que sufren algún tipo de carencia. Se ha pasado

Más detalles

Dossier Programa Persones Cuidadores

Dossier Programa Persones Cuidadores Dossier Programa Persones Cuidadores Índex 1. Antecedents 2. Els Serveis de la Plataforma 3. Valoracions curs 2009-2010 4. Oferta de serveis 2011 1. Antecedents L any 2009 l Obra Social de CatalunyaCaixa

Más detalles

ALUMNES QUE HAN FET 3R ESO A MATEMÀTIQUES

ALUMNES QUE HAN FET 3R ESO A MATEMÀTIQUES MATEMÀTIQUES de la prova de recuperació de setembre a l hora especificada per a la matèria De cada un dels temes següents del teu llibre de text fes un petit resum i fes els exercicis múltiples de cinc

Más detalles

Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB. Servei d'ocupació Illes Balears SOIB

Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB. Servei d'ocupació Illes Balears SOIB Maria del Mar Prohens Ferrer Tècnica d ocupació.serveis Centrals Departament d Orientació i Intermediació SOIB SOIB Què és? És un organisme autònom administratiu, gratuït, d accés universal a tota persona

Más detalles

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació JORNADA DE FORMACIÓ EN XARXA DEL PROFESSORAT D EDUCACIÓ ESPECIAL DE LA ZONA Barcelona, 12 de maig de 2010 LES FUNCIONS DE SUPORT A L ESCOLA. Principis en l atenció a l alumnat i continguts per a la formació

Más detalles

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils

La tortuga Poruga. Un nou material didàctic de l Estany de Sils. 2ª Jornada de l Estany de Sils La tortuga Poruga Un nou material didàctic de l Estany de Sils 2ª Jornada de l Estany de Sils Temporània, Associació d Educació Ambiental de la Selva Joan Mas Josep Noguerol Llicenciats en Ciències Ambientals

Más detalles

MTCD - Màrqueting, Tecnologia i Competències Directives a l'empresa

MTCD - Màrqueting, Tecnologia i Competències Directives a l'empresa Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2016 230 - ETSETB - Escola Tècnica Superior d'enginyeria de Telecomunicació de Barcelona 732 - OE - Departament d'organització d'empreses

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS

REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS Aguado, A. (2005) Necesidades y demandas de las personas con discapacidad intelectual que envejecen y de sus familias. Jornadas de Envejecimiento FEAPS Navarra. Pamplona 21-22

Más detalles

Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva CALENDARI. Curs acadèmic

Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva CALENDARI. Curs acadèmic Màster Oficial Interuniversitari en Educació Inclusiva CALENDARI Curs acadèmic 2018-2019 Universitat de Vic Universitat de les Illes Balears Universitat de Lleida MÀSTER INTERUNIVERSITARI EN EDUCACIÓ INCLUSIVA

Más detalles

Màster en Docència universitària per a professorat novell

Màster en Docència universitària per a professorat novell Màster en Docència universitària per a professorat novell 6è Bienni, 2017-2019 www.ub.edu/ice/universitat/novells Presentació L Estatut de la Universitat de Barcelona (UB) estableix que la UB té com una

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2011-2012 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de la matemàtica MATÈRIA: Tractament de la Informació, Atzar i Probabilitat CODI: 100813 CURS: Tercer CRÈDITS ECTS: 6 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

! Què és el PEI (Programa d Estudis Integrats per als Ensenyaments Professionals de Música i Dansa)?! A qui està destinat?

! Què és el PEI (Programa d Estudis Integrats per als Ensenyaments Professionals de Música i Dansa)?! A qui està destinat? Què és el PEI (Programa d Estudis Integrats per als Ensenyaments Professionals de Música i Dansa)? A qui està destinat? És un programa de la Conselleria d Educació, Cultura i Universitats, destinat als

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Diploma de Postgrau en Recursos Humans

Diploma de Postgrau en Recursos Humans Diploma de Postgrau en Recursos Humans Fitxa Tècnica Codi: EPRHE-I10-2018-16 Títol al que dóna dret: Diploma de Postgrau Adreçat a: Diplomats universitaris, graduats i llicenciats de totes les carreres,

Más detalles

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació

DSREAHABIL - Deficiència Visual Severa: Rehabilitació Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 370 - FOOT - Facultat d'òptica i Optometria de Terrassa 731 - OO - Departament d'òptica i Optometria MÀSTER UNIVERSITARI EN

Más detalles

ASSIGNATURA OPTATIVA SALUT LABORAL I INFERMERIA DEL TREBALL Curs INTRODUCCIÓ PROFESSORS ORGANITZACIÓ DOCENT OBJECTIUS DOCENTS

ASSIGNATURA OPTATIVA SALUT LABORAL I INFERMERIA DEL TREBALL Curs INTRODUCCIÓ PROFESSORS ORGANITZACIÓ DOCENT OBJECTIUS DOCENTS ASSIGNATURA OPTATIVA SALUT LABORAL I INFERMERIA DEL TREBALL Curs 2013-2014 INTRODUCCIÓ El treball es una dimensió bàsica de les personses, que influeix positiva o negantivament sobre la seva salut. El

Más detalles

PROCEDIMENT 55 ORIENTACIÓ, SEGUIMENT, AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DELS ALUMNES DE CICLES FORMATIUS PR-Q-750-D-04

PROCEDIMENT 55 ORIENTACIÓ, SEGUIMENT, AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DELS ALUMNES DE CICLES FORMATIUS PR-Q-750-D-04 PROCEDIMENT 55 ORIENTACIÓ, SEGUIMENT, AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DELS ALUMNES DE CICLES FORMATIUS PR-Q-750-D-04 ÍNDEX: 0. GESTIÓ DEL PROCEDIMENT. 3 1. OBJECTE 4 2. ABAST 4 3. DOCUMENTACIÓ DE REFERÈNCIA 4

Más detalles

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ

UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101734 MATÈRIA: Treball social en l'àmbit de la salut mental MÒDUL: XVII. Optatvitat PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent

Descobrim l aprenentatge autònom com a eina docent www.upc.edu/rima Descobrim l aprenentatge autònom Jornades d Innovació docent de RIMA Barcelona, 11 de juliol del 2011 Jordi.marce@upc.edu Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA

Más detalles

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Presentació del projecte de Llei Octubre 2014 Contingut normatiu Títol I Disposicions generals Objecte, principis rectors, destinataris, drets,

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Programació general anual

Programació general anual D) OBSERVACIONS NORMATIVES En aquest apartat es facilita el contingut de les referències normatives relacionades amb cada un dels sis punts en què s articula la PGA d acord amb l de l apartat B, així com

Más detalles

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo Grado Filología Catalana FACULTAT DE FILOLOGIA, TRADUCCIÓ I COMUNICACIÓ

Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo Grado Filología Catalana FACULTAT DE FILOLOGIA, TRADUCCIÓ I COMUNICACIÓ FICHA IDENTIFICATIVA Datos de la Asignatura Código 35382 Nombre Historia de la Corona de Aragón Ciclo Grado Créditos ECTS 6.0 Curso académico 2016-2017 Titulación(es) Titulación Centro Curso Periodo 1001

Más detalles

calendari acadèmic dels estudis de grau i màster. Curs

calendari acadèmic dels estudis de grau i màster. Curs Calendari acadèmic dels estudis de grau i màster Curs 2018-2019 Acord núm. CG/2018/04/03 del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster. Curs 2018-2019 Document

Más detalles

CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic

CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic CURS D ESTIU Esports de vent i lliscament en el medi aquàtic De l 1 al 3 de juliol de 2015 15 hores lectives PRESENTACIÓ I JUSTIFICACIÓ DEL CURS El present curs d estiu pretén oferir una visió àmplia de

Más detalles

Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC

Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC Modificació del calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC -18 Acord núm. CG//06/07 del Consell de Govern pel qual s aprova el calendari acadèmic dels estudis de grau i màster de la UPC

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

Setembre qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa

Setembre qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa Setembre 2016 qbid Mòdul d empresa Pràctica suport Tutor Empresa INDEX 1. Entrada al sistema 2. Proposar pla d activitats 3. Seguiment de l activitat 4. Contacte de valoració 5. Emplenar l enquesta 2 Entrada

Más detalles

CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català

CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101719 MATÈRIA: Ètica i Deontologia MÒDUL: XIII. Eines Professionals i Organitzatives PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

Capacitat per conèixer a nivell teòric i pràctic la tasca de programar per a televisió

Capacitat per conèixer a nivell teòric i pràctic la tasca de programar per a televisió Curs 2014-15 Polítiques de Programació (20483) Titulació/estudi: Grau en Comunicació Audiovisual Curs: 3r i 4t Trimestre: 1r Nombre de crèdits ECTS: 4 Hores dedicació estudiant: 100 hores Llengua o llengües

Más detalles

Ensenyament i Aprenentatge de les ciències experimentals I. MÒDUL: Ensenyament i Aprenentatge de les ciències experimentals I

Ensenyament i Aprenentatge de les ciències experimentals I. MÒDUL: Ensenyament i Aprenentatge de les ciències experimentals I UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Educació Primària CODI: 0806 MATÈRIA: Ensenyament i Aprenentatge de les ciències experimentals I MÒDUL: Ensenyament i Aprenentatge

Más detalles

Habilitats i Tècniques en Treball Social ( )

Habilitats i Tècniques en Treball Social ( ) UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI FACULTAT DE CIÈNCIES JURÍDIQUES Ensenyament de Treball Social (Pla 2001) CURS 2003-2004 Habilitats i Tècniques en Treball Social (15051015) Primer curs Segon quadrimestre Asignatura

Más detalles

SESSIÓ INFORMATIVA PRÀCTIQUES EXTERNES Curs

SESSIÓ INFORMATIVA PRÀCTIQUES EXTERNES Curs SESSIÓ INFORMATIVA PRÀCTIQUES EXTERNES Curs 2015-2016 http://fee.uib.cat/portals/alumnes/ ESTUDIANTS DE GADE I GECO MODALITATS PER SUPERAR L ASSIGNATURA PRÀCTIQUES EXTERNES (PE). 1. PRÀCTIQUES CURRICULARS.

Más detalles

FACULTAT DE CIÈNCIES SOCIALS DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS ECONOMIA LABORAL PROGRAMA CURS (TOTS ELS GRUPS: A, F)

FACULTAT DE CIÈNCIES SOCIALS DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS ECONOMIA LABORAL PROGRAMA CURS (TOTS ELS GRUPS: A, F) Departament d Economia Aplicada FACULTAT DE CIÈNCIES SOCIALS DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS ECONOMIA LABORAL PROGRAMA CURS 2008-2009 (TOTS ELS GRUPS: A, F) Professors: Josep Banyuls Ernest Cano OBJECTIUS

Más detalles

Guia docent de l assignatura Geografia regional

Guia docent de l assignatura Geografia regional Guia docent de l assignatura Geografia regional I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Geografia regional Codi: 101196 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: Bàsica Crèdits

Más detalles

PRÀCTIQUES en EMPRESA

PRÀCTIQUES en EMPRESA PRÀCTIQUES en EMPRESA Grau de Física Grau d Enginyeria Electrònica de Telecomunicació Grau d Enginyeria Biomèdica Màsters PRÀCTIQUES EN EMPRESA NORMATIVA Les pràctiques externes són una activitat de naturalesa

Más detalles

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats

UNIÓ EUROPEA Fons Social Europeu PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA. Sensibilització en la igualtat d oportunitats PROGRAMA FORMATIU DE FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Sensibilització en la igualtat d oportunitats DADES GENERALS DEL CURS 1. Família professional: FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Àrea professional: ORIENTACIÓ LABORAL

Más detalles

Tutoria universitària i convergència europea

Tutoria universitària i convergència europea Tutoria universitària i convergència europea [el cas dels estudiants] Facultat de Farmàcia Àngel Forner Departament de Mètodes d Investigació i Diagnòstic en Educació Universitat de Barcelona juliol 2005

Más detalles