El aquesta unitat definirem els conceptes de treball i energia, que simplifiquen considerablement la resolució de problemes de dinàmica.

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "El aquesta unitat definirem els conceptes de treball i energia, que simplifiquen considerablement la resolució de problemes de dinàmica."

Transcripción

1 1 El aquesta unitat definirem els conceptes de treball i energia, que simplifiquen considerablement la resolució de problemes de dinàmica. Encara que al llenguatge quotidià denominem treball a totes aquelles tasques que comporten esforç físic o intel lectual, a física associarem aquest concepte a aquelles situacions en que hi hagi forces aplicades sobre un cos en moviment. Definirem el treball (W) fet per una força que actua sobre un cos que es desplaça, com el producte de la força multiplicat pel desplaçament: W = F. x. cos (Angle que formen els vectors força i desplaçament) En el cas que sobre un cos actuï més d'una força, el treball total serà la suma dels treballs realitzats per cadascuna de les forces: W T = W. x. cos o bé W T = F. x. cos El treball és una magnitud escalar que es troba dins del Sistema Internacional i que té com a unitat el Joule (J) (1 J = 1N. 1m ) i el seu valor pot ser positiu, negatiu o nul: 1. Treball motor o motriu: és un treball positiu que es dóna quan 0 90º 2. Treball resistent o resistiu: treball negatiu que es dóna quan 90º 180º 3. Treball nul: situació en que no hi ha treball i es dóna quan = 90º o = 270º Les condicions que s'han de complit per tal que hi hagi treball són les següents: - Que sobre un cos actuï una força. - Que aquesta força provoqui moviment en el cos. - Que la direcció del moviment del cos no sigui perpendicular a la força. Les representacions gràfiques de les forces en funció del desplaçament de les partícules ens donen informació del treball realitzat per aquestes forces. Es representen en l'eix d'abscisses la posició del cos i en l'eix d'ordenades, la força aplicada. El model de representació gràfica varia segons si: 1. La força és constant 2. La força varia linealment amb la distància k. x Àrea = W = b. h = F. x. cos Àrea = W = = = =. k. x 2

2 2 Potència Aquesta nova magnitud ens resultarà útil per valorar la rapidesa en que es pot realitzar un treball. Es tracta d'una magnitud escalar que té el watt (W) com a unitat en l' SI i s'obté dividint el treball realitzat per la unitat de temps en que s'ha efectuat. 1W equivaldrà, doncs, a 1J dividit per 1s. P m = W = P. t És freqüent que, expressant el treball d'aquesta manera, es doni un resultat en kwh [1kWh = 1kW. 1h]. Podem canviar aquestes unitats a les que estan al SI (J) efectuant el següent factor de conversió: W 3.600s 1J 1kwh = 3' J 1kW 1h 1 W. s Rendiment En el funcionament de tots els aparells hi ha un fregament entre les parts mòbils i les parts fixes del seu motor, cosa que fa que el treball motor realitzat per unitat de temps digui menor que la potència consumida. Definirem rendiment (ŋ) com: ŋ =.100 =. 100 Energia El concepte d'energia és un dels conceptes físics més importants. Es podria definir com la capacitat que tenen les partícules de realitzar una transformació que té com a resultat, si es pot expressar en termes de força i desplaçament, el treball. Amb paraules planeres, definiríem energia com tot allò que directa o indirectament es pot convertir en treball. Com que l'energia s'identifica amb el treball,comparteix unitats al SI (el Joule). Ara bé, aquesta capacitat de realitzar treball pot ser deguda a diverses causes, cosa que ens permet classificar els tipus d'energia. Les dues formes bàsiques de quantificar l'energia són: l'energia cinètica i l'energia potencial. 1. ENERGIA CINÈTICA Anomenem energia cinètica (E c) l'energia que té un cos pel fet d'estar en moviment. Un cos en repòs, doncs, no tindrà energia cinètica. Un cos de massa m al qual se li aplica una força F en la direcció X i sentit positiu adquireix una acceleració segons la segona llei de Newton (F = m. a). Com que es tracta d'un MRUA on el cos parteix del repòs, la velocitat (v = a. t) i el desplaçament ( x = a. t 2 ) van augmentant amb el pas del temps. Trobarem l'expressió de l'energia cinètica d'un cos a una velocitat determinada identificant-la amb el treball necessari perquè adquireixi aquesta velocitat. E c = W = F. x. cos = m. a. a. ( t) 2. 1 = m. a.. (a. t) 2 =. m. v 2 a = = a.

3 3 Sobre aquest cos actua una força que fa que la velocitat variï (canviï de 0 a valors més elevats o a l'inversa). Sabem que l'equació que relaciona la velocitat i la posició en el MRUA és: v 2 - v 0 2 = 2. a. x Si relacionem aquesta equació amb el concepte de treball, obtindrem que: W = F. x. cos = F. x. cos0º = F. x = m. a. x = m ( ) =. m (v 2 - v 2 0 ) = =. m. v 2 -. m. v 2 0 = E c final - E c inicial = E c v 2 - v 0 2 = 2. a. x a. x = Aquest resultat és sempre vàlid (tant si la força és constant com si no) i constitueix l'enunciat del teorema del treball i l'energia cinètica, que diu que el treball realitzat per la força resultant que actua damunt d'un cos s'inverteix en modificat la seva energia cinètica. 2. ENERGIA POETENCIAL L'energia potencial és l'energia que té un cos per la seva posició en aquella zona de l'espai on actuen forces conservatives. Definim la variació de l'energia potencial d'una partícula com el treball, canviat de signe, realitzat per una força conservativa sobre la partícula: W = - E p De manera que, a mesura que augmenta el treball, l'energia potencial disminueix i, com a fet contrari, a mesura que l'energia potencia augmenta, el treball va experimentant una disminució. Si una partícula, sobre la qual actua una força conservativa, es mou d'una posició A a una posició B, s'associa una energia potencial a la posició A (E p A) i una energia potencial a la posició B (E p B) de manera que la seva diferència es relaciona amb el treball que fa en traslladar-se d'a a B : W A fins a B = - E p = - (E p B - E p A) D'energia potencial diferenciem tres tipus: A. L'energia potencial gravitatòria Tot cos ubicat a una certa altura del sòl, que serà d'ara en endavant el nostre sistema de referència on l' E p = 0, posseeix una energia potencial, anomenada gravitatòria, que depèn de l'alçada a la qual es troba i de l'atracció que la Terra (o l'astre sobre el qual estigui situat) fa sobre ell. Donat un cos situat a certa altura del sòl (h A) cau fins un punt més baix (h B). Podem deduïm l'expressió que defineix aquest tipus d'energia a través de la fórmula anterior i l'anàlisi d'aquest cas: W p = - E p = F. y = p. y = m. g. y = m. g (h A - h B) = m. g. h A - m. g. h B = = - (m. g. h A - m. g. h B) = - ( E p A - E p B) = - E p Tota aquesta història per dir que, en general, l'energia potencial gravitatòria d'un cos de massa m situat a una altura h, val: E p = m. g. h IMPORTANT! En el cas que un cos estigui situat a un nivell més baix que el de la superfície terrestre, l'energia potencial serà negativa a causa del sistema de referència que hem utilitzat (hem considerat E p = 0 la part més superficial de l'escorça terrestre).

4 4 B. Energia potencial elàstica L'energia potencial elàstica és l'energia que adquireix un cos elàstic quan es deforma. El valor d'aquesta magnitud augmenta amb el grau de deformació (com més deformació major és l'energia potencial elàstica d'un cos elàstic). Es defineix amb l'equació E E =. k. x 2 i, com tota forma d'energia, té el Joule (J) com a unitat. DEMOSTRACIÓ DE LA FÓRMULA Si fem una gràfica representant el desplaçament d'una molla respecte la força aplicada sobre ella obtenim una cosa així: La part acolorida de la gràfica és el treball realitzat per la persona o força que fa que la molla s'allargui: W W = = = = Com ja sabem, o pot ser intuïm, el tremall efectuat per la molla serà el mateix que per la persona però amb signe contrari: W Persona = - W Molla = - ja que la força efectuada per la persona anirà en direcció contrària a la realitzada per la molla: F Persona = F Molla D'altra banda tenim que: W = - E p = - (E p Final - E p Inicial) = - (E p Final - 0) = - E p Final = -. k. x 2 C. Energia potencial elèctrica (la treballarem el pròxim curs). És important definir altres tipus d'energia: ENERGIA MECÀCICA L'energia mecànica (E) d'un cos és la suma de les seves energies cinètica i potencial. E = E C + E p En el moviment dels cossos sotmesos a l'acció d'un camp gravitacional, l'energia mecànica, sempre i quan no tinguem en compte la força de fregament de l'aire, es manté constant. Aquesta propietat és coneguda com teorema de conservació de l'energia mecànica: (E c + E p) Inicial = (E c + E p) Final ENERGIA QUÍMICA És l'energia associada als enllaços entre àtoms, ions i molècules.

5 5 ENERGIA TÈRMICA És l'energia que es transfereixen els cossos a causa de la diferència de temperatures que hi ha entre ells. ENERGIA ELÈCTRICA És l'energia que es transporta per mitjà del corrent elèctric. ENERGIA NUCLEAR És l'energia que s'allibera en les reaccions que tenen lloc als nuclis atòmics. ENERGIA RADIANT És l'energia que es manifesta en forma d'ones que poden ser lluminoses, de radio o televisió... Forces conservatives i no conservatives Les forces conservatives, com el pes o la força elàstica, són les forces el treball de les quals només depèn de la posició inicial i final independentment del camí seguit. El treball net al llarg d'un camí tancat és 0, ja que el punt inicial i el final coincideixen. Ho demostraré a partir d'una parella d'exemplificacions visuals: CAS 1 W = F. y. cos W = p. y. cos0º W = m. g. h. 1 W = m. g. h CAS 2 W = F. x. cos W = p x. x. cos0º W = p. sin.. 1 W = m. g. h sin = = x = Exemples de forces conservatives seien, a banda del pes, la força elàstica o la elèctrica.

6 6 Les forces no conservatives són aquelles forces el treball de les quals no només depèn de la posició inicial i final sinó del camí descrit pel cos. El treball net al llarg d'un camí tancat, malgrat que hi hagi coincidència entre els punts inicial i final, serà diferent a 0. Veurem un exemple més visual: Si el cub és desplaçat en línia recta al llarg de la trajectòria de A a B, es realitza certa quantitat de treball contra la força de fregament per mantenir el cub en moviment a velocitat constant. Ara imaginem que volem empènyer el cub per fer l'altra trajectòria; es realitzarà més treball contra la fricció al llarg d'aquest trajecte més llarg que no pas al llarg de l'altre. Donat que el treball realitzat depèn de la trajectòria, la força de fregament no és pas una força conservativa. Altres exemples de forces no conservatives serien la força de fregament de l'aire, la fricció cinètica i altres forces propulsores.

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º

2 m. L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA. 0,1 kg. 3,4 m. x 1 m. 0,2 m. k = 75 N/m. 1,2 m 60º 2 m L = 3 m 42º 30º TREBALL I ENERGIA 0,1 kg k = 75 N/m x 1 m 3,4 m 0,2 m 1,2 m 60º ÍNDEX 3.1. Concepte de treball 3.2. Tipus d energies 3.3. Energia mecànica. Principi de conservació de l energia mecànica

Más detalles

Conservació de l'energia

Conservació de l'energia 1 El aquesta unitat aplicarem les consideracions energètiques a l'estudi de la mecànica dels cossos. El 184, el físic i metge alemany Julius-Robert van Mayer va establir el concepte modern d'energia i

Más detalles

RECURSOS ENERGÈTICS. Conscienciació de la necessitat de fer un desenvolupament sostenible.

RECURSOS ENERGÈTICS. Conscienciació de la necessitat de fer un desenvolupament sostenible. RECURSOS ENERGÈTICS Energia: unitats i tipus. Formes de producció dels diferents tipus d energies. Avantatges i desavantatges de cada forma de producció segons el cost, l impacte ambiental i la sostenibilitat.

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2.

PART II: FÍSICA. Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. PART II: FÍSICA Per poder realitzar aquest dossier cal que tinguis a mà el llibre de Física i Química 2. UNITAT 1: INTRODUCCIÓ AL MOVIMENT Posició i desplaçament 1- Marca la resposta correcta en cada cas:

Más detalles

16 febrer 2016 Integrals exercicis. 3 Integrals

16 febrer 2016 Integrals exercicis. 3 Integrals I. E. S. JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 16 febrer 2016 Integrals exercicis 3 Integrals 28. Troba una funció primitiva de les següents funcions: () = 1/ () = 3 h() = 2 () = 4 () = cos () = sin () =

Más detalles

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA

INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA INTERACCIÓ GRAVITATÒRIA REPÀS FÓRMULES DE MOVIMENT MRU MRUA CAIGUDA LLIURE MRUA on MCU LLEIS DE KEPLER 1ª. Tots els planetes es mouen al voltant del sol seguint òrbites el líptiques. El Sol està a un dels

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna

Proves d accés a la Universitat per a més grans de Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Qüestió 1 Assenyala les respostes correctes encerclant la lletra de cadascuna Una dona fa una força horitzontal constant sobre una caixa que llisca sobre el terra d una habitació

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

U2. Termodinàmica química

U2. Termodinàmica química U2. Termodinàmica química 1. Completa les caselles buides de la següent taula suposant que les dades corresponen a un gas que compleix les condicions establertes en les caselles de cada fila. Variació

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiques totes aquelles propietats dels cossos de l Univers que es poden mesurar, és a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o valor;

Más detalles

j Introducció al càlcul vectorial

j Introducció al càlcul vectorial FÍSICA 00 9 j Introducció al càlcul vectorial j Activitats finals h Qüestions 1. La suma dels vectors unitaris i, j és un altre vector unitari? Justifiqueu la resposta fent un gràfic. Els vectors unitaris

Más detalles

RESOLUCIÓ DE PROBLEMES

RESOLUCIÓ DE PROBLEMES RESOLUCIÓ DE PROBLEMES MOVIMENT UNIFORMEMENT ACCELERAT 1.- Llegir el problema. 2.- Fer-se una idea de la situació, dibuixar-la i col locar el sistema de referència. 3.- Buscar les constants del moviment:

Más detalles

MMF 10 / 2. Electromagnetisme 8. Energia del camp electromagnètic S. Xambó

MMF 10 / 2. Electromagnetisme 8. Energia del camp electromagnètic S. Xambó MMF 10 / 2. Electromagnetisme 8. Energia del camp electromagnètic S. Xambó Energia electromagnètica Conservació de l'energia del camp electromagnètic Exemple: energia d un camp magnètic estàtic Exemple:

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació:

Treball. Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: Treball Per resoldre aquests problemes utilitzarem l equació: W = F d cosα Aquesta equació expressa el treball en termes de la força aplicada, del desplaçament que aquesta força provoca i del cosinus de

Más detalles

CINEMÀTICA: INTRODUCCIÓ

CINEMÀTICA: INTRODUCCIÓ CINEMÀTICA: INTRODUCCIÓ La cinemàtica és la ciència que estudia el moviment dels cossos. Però un moviment (un canvi de localització) no té pas cap sentit sense un sistema de referència. Sistemes de referència

Más detalles

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1,

FÍSICA NUCLEAR. En tots els àtoms trobem: Càrrega. Massa. Protons +1, C 1,0071 1, Nucli. Neutrons - 1,0085 1, Física n Batxillerat Tota forma de matèria que existeix a l'univers prové de la combinació de 0 àtoms diferents. El 99% de la matèria de tot l'univers està formada per àtoms d'hidrogen. L'% restant el

Más detalles

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D

VECTORS I RECTES AL PLA. Exercici 1 Tenint en compte quin és l'origen i quin és l'extrem, anomena els següents vectors: D VECTORS I RECTES AL PLA Un vector és un segment orientat que és determinat per dos punts, A i B, i l'ordre d'aquests. El primer dels punts s'anomena origen i el segons es denomina extrem, i s'escriu AB.

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats

Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Tema 0.- Magnituds Físiques i Unitats Anomenem magnituds físiquesf totes aquelles propietats dels cossos de l Univers l que es poden mesurar, és s a dir, aquelles a les quals podem atorgar un nombre o

Más detalles

EL CAMP B i la regla de la mà dreta

EL CAMP B i la regla de la mà dreta Escola Pia de Sabadell Física de 2n de Batxillerat (curs 2013-14) E EL CAMP B i la regla de la mà dreta Pepe Ródenas Borja 1 Vectors en 3D 2 Com pot girar una baldufa 3 Producte vectorial i mà dreta 4

Más detalles

Polinomis i fraccions algèbriques

Polinomis i fraccions algèbriques Tema 2: Divisivilitat. Descomposició factorial. 2.1. Múltiples i divisors. Cal recordar que: Si al dividir dos nombres enters a i b trobem un altre nombre enter k tal que a = k b, aleshores diem que a

Más detalles

Física i Química 4t ESO B i C. Curs

Física i Química 4t ESO B i C. Curs Física i Química 4t ESO B i C. Curs 2017-18 David Pedret Dossier recuperació 1r trimestre Nom i cognoms : DEPARTAMENT DE CIÈNCIES NOM I COGNOM: CURS: 2017-2018 DATA: Física i Química 4 ESO DOSSIER RECUPERACIÓ

Más detalles

3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC

3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC 3. CORRENT ALTERN TRIFÀSIC El nou sistema obtingut és un sistema trifàsic equilibrat en tensions, UL1, UL2 i UL3, que tenen el mateix mòdul (valor eficaç) i desfasades entre elles 120º. 1. Introducció

Más detalles

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D

DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS. 2n ESO A, B i D DOSSIER D ESTIU DE RECUPERACIÓ CIÈNCIES NATURALS 2n ESO A, B i D NOM: COGNOM: GRUP: Nota: La realització d aquest dossier és obligatòria si es vol recuperar la matèria. El seu pes és d un pes del 20% de

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 3 CINÈTICA QUÍMICA La velocitat de les reaccions La VELOCITAT d una reacció es mesura per la quantitat d un dels reactants que es transforma per unitat de temps. Equació de

Más detalles

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques

TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques TEMA 4: Equacions exponencials i logarítmiques 4.1. EXPONENCIALS Definim exponencial de base a i exponent n:. Propietats de les exponencials: (1). (2) (3) (4) 1 (5) 4.2. EQUACIONS EXPONENCIALS Anomenarem

Más detalles

Tema 1. MOVIMENT ÍNDEX

Tema 1. MOVIMENT ÍNDEX Tema 1. MOVIMENT Tema 1. MOVIMENT ÍNDEX 1.1. Les magnituds i les unitats 1.2. Moviment i repòs 1.3. Posició i trajectòria 1.4. Desplaçament i espai recorregut 1.5. Velocitat i acceleració 1.6. Moviment

Más detalles

4. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB UNA INCÒGNITA

4. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB UNA INCÒGNITA Definició d'equació. Equacions de primer grau amb una incògnita 1. EQUACIONS: DEFINICIONS Equació: igualtat entre dues expressions algebraiques. L'expressió de l'esquerra de la igualtat rep el nom de PRIMER

Más detalles

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i.

Sèrie 5. Resolució: 1. Siguin i les rectes de d equacions. a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. Oficina d Accés a la Universitat Pàgina 1 de 11 Sèrie 5 1. Siguin i les rectes de d equacions : 55 3 2 : 3 2 1 2 3 1 a) Estudieu el paral lelisme i la perpendicularitat entre les rectes i. b) Trobeu l

Más detalles

Física Sèrie 1 INSTRUCCIONS

Física Sèrie 1 INSTRUCCIONS Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2014 Física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS DE CORRECCIÓ

Más detalles

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT.

MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT. 1. El títol d aquest capítol fa referència a elements que s encarreguen de transmetre moviments entre dos o més punts. En els següents dibuixos es representen diversos

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA

Tema 2: GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Tema : GEOMETRIA ANALÍTICA AL PLA Vector El vector AB és el segment orientat amb origen al punt A i extrem al punt B b a A B Les projeccions del vector sobre els eixos són les components del vector: a

Más detalles

DEURES ESTIU Optativa Física-Química 4rt d ESO

DEURES ESTIU Optativa Física-Química 4rt d ESO DEURES ESTIU Optativa Física-Química 4rt d ESO Aquests exercicis es presentaran degudament resolts el dia de l'examen La seva presentació és condició indispensable per poder fer l'examen La correcta resolució

Más detalles

Exercicis de magnetisme PAU

Exercicis de magnetisme PAU 1) Una espira circular de 4,0 cm de radi es troba en repòs en un camp magnètic constant de 0,50 T que forma un angle de 60 respecte de la normal a l espira. Calculeu el flux magnètic que travessa l espira.

Más detalles

EX. 25, pàg Tres persones tiren d una anella mitjançant una corda cap la dreta,

EX. 25, pàg Tres persones tiren d una anella mitjançant una corda cap la dreta, NIVELL: n d ESO. FÍSICA I QUÍMICA MATÈRIA: CIÈNCIES DE LA NATURALESA CURS 013-014. EXERCICIS DE FÍSICA EX. 5, pàg. 35.- Tres persones tiren d una anella mitjançant una corda cap la dreta, amb forces F

Más detalles

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns%

Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Grafitinet C/Orient,78084planta1 08172SantCugatdelVallés Tel:935830437 Fax:935879739 Email:info@grafitinet.net Páginaweb:www.grafitinet.net Breu%guia%sobre%baixa%tensió%i%comunitats%de%veïns% Què són les

Más detalles

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2.

Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Generalitat de Catalunya Consell Interuniversitari de Catalunya Organització de Proves d Accés a la Universitat PAU. Curs 2005-2006 Feu el problema P1 i responeu a les qüestions Q1 i Q2. Física sèrie 4

Más detalles

FEINA D ESTIU Física i Química 2 n ESO

FEINA D ESTIU Física i Química 2 n ESO Departament de Física i Química FEINA D ESTIU 2018- Física i Química 2 n ESO El dia de l examen de setembre s han de presentar les següents activitats, les quals t ajudaran a preparar l esmentat examen

Más detalles

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu.

Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. Aproximar un nombre decimal consisteix a reduir-lo a un altre nombre decimal exacte el valor del qual sigui molt pròxim al seu. El nombre π és un nombre que té infinites xifres decimals. Sabem que aquest

Más detalles

Tema 1: TRIGONOMETRIA

Tema 1: TRIGONOMETRIA Tema : TRIGONOMETRIA Raons trigonomètriques d un angle - sinus ( projecció sobre l eix y ) sin α sin α [, ] - cosinus ( projecció sobre l eix x ) cos α cos α [ -, ] - tangent tan α sin α / cos α tan α

Más detalles

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic

ÍNDEX Flux magnètic 8.9. Força electromotriu induïda Moviment d un conductor dins d un camp magnètic ÍNDEX 8.1. Introducció 8.2. Força de Lorentz (Recordem el concepte de producte vectorial). 8.3. Força electromagnètica sobre una càrrega puntual 8.4. 8.5. Camp magnètic creat per distribucions de corrents

Más detalles

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament.

10 Àlgebra vectorial. on 3, -2 i 4 són les projeccions en els eixos x, y, y z respectivament. 10 Àlgebra vectorial ÀLGEBR VECTORIL Índe P.1. P.. P.3. P.4. P.5. P.6. Vectors Suma i resta vectorial Producte d un escalar per un vector Vector unitari Producte escalar Producte vectorial P.1. Vectors

Más detalles

Segon principi de la termodinàmica

Segon principi de la termodinàmica Segon principi de la termodinàmica El segon principi de la termodinàmica s introdueix a fi de poder preveure la direccionalitat i espontaneïtat d una reacció química. El segon principi de la termodinàmica

Más detalles

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD

COMISSIÓ GESTORA DE LES PROVES D ACCÉS A LA UNIVERSITAT COMISIÓN GESTORA DE LAS PRUEBAS DE ACCESO A LA UNIVERSIDAD El alumno realizará una opción de cada uno de los bloques. La puntuación máxima de cada problema es de 2 puntos, y la de cada cuestión de 1,5 puntos. BLOQUE I PROBLEMAS Un objeto de masa M 1 = 100 kg está

Más detalles

Tema 3. Lleis del moviment de Newton

Tema 3. Lleis del moviment de Newton Tema 3. Lleis del moviment de Newton 3.1. Força. 3.2. Lleis del moviment de Newton. 3.3. Equilibri d'una partícula. 3.4. Aplicacions de la segona llei de Newton. 3.5. Forces de contacte i fricció. 3.6.

Más detalles

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m

MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m MÍNIM COMÚ MULTIPLE m.c.m Al calcular el mínim comú múltiple de dos o més nombres el que estem fent és quedar-nos amb el valor més petit de tots els múltiples que són comuns a aquests nombres. És a dir,

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

Física. Solucions O P C I Ó A. Dm = 2 m neutró + 2 m protó - m He = u Ø Dm = u. Cercam el punt en què s'igualen els mòduls dels dos camps

Física. Solucions O P C I Ó A. Dm = 2 m neutró + 2 m protó - m He = u Ø Dm = u. Cercam el punt en què s'igualen els mòduls dels dos camps Física Solucions Model 3 O P C I Ó A 1 Dm = m neutró + m protó - m He = 0.09 u Ø Dm = 0.09 u HaL HbL 3 Cercam el punt en què s'igualen els mòduls dels dos camps m 0 I 1 pd 1 = m 0 I pd Ø m 0.5 p x = m

Más detalles

Problemes de Sistemes de Numeració. Fermín Sánchez Carracedo

Problemes de Sistemes de Numeració. Fermín Sánchez Carracedo Problemes de Sistemes de Numeració Fermín Sánchez Carracedo 1. Realitzeu els canvis de base que s indiquen a continuació: EF02 16 a binari natural b) 235 10 a hexadecimal c) 0100111 2 a decimal d) FA12

Más detalles

Curs de Física Tema 4. Treball i energia

Curs de Física Tema 4. Treball i energia Curs de Física Tema 4. Treball i energia 4.1. l treball. 4.2. Treball i energia cinètica. 4.3. Potència. 4.4. nergia potencial i la conservació de l'energia. 4.5. Força i energia potencial. 4.6. Diagrames

Más detalles

Forces i lleis de Newton

Forces i lleis de Newton 1 En les dues últimes unitats hem estudiat els moviments sense preocupar-nos de les causes que els originen. La part de la física que s'encarrega d'estudiar aquestes causes és la dinàmica. L'experiència

Más detalles

h.itkur MD- Grafs 0-1/6

h.itkur MD- Grafs 0-1/6 h.itkur MD- Grafs 0-1/6 Grafs Concepte de graf. Vèrtexs i arestes. Entendrem per graf a un parell ordenat G=(V,A), on V és un conjunt no buit d'elements que en diem vèrtexs i A és un subconjunt de parells

Más detalles

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES

QUÍMICA 2 BATXILLERAT. Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES QUÍMICA 2 BATXILLERAT Unitat 1 CLASSIFICACIÓ DE LA MATÈRIA LES SUBSTÀNCIES PURES Les substàncies pures dins la classificació de la matèria Les SUBSTÀNCIES PURES (també anomenades espècies químiques) només

Más detalles

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d Accés a la Universitat. Curs 2010-2011 Física Sèrie 2 L examen consta d una part comuna (problemes P1 i P2), que heu de fer obligatòriament, i d una part optativa, de la qual heu d escollir UNA

Más detalles

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari:

operacions inverses índex base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: Potències i arrels Potències i arrels Potència operacions inverses Arrel exponent índex 7 = 7 7 7 = 4 4 = 7 base Per a unificar ambdues operacions, es defineix la potència d'exponent fraccionari: base

Más detalles

2. EL MOVIMENT I LES FORCES

2. EL MOVIMENT I LES FORCES 2. EL MOVIMENT I LES FORCES Què has de saber quan finalitzi la unitat? 1. Reconèixer la necessitat d un sistema de referència per descriure el moviment. 2. Descriure els conceptes de moviment, posició,

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 2 Referències Una referència reconeix una cel la o un conjunt de cel les dins d un full de càlcul. Cada cel la està identificada per una lletra, que indica la

Más detalles

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó

Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Geometria / GE 2. Perpendicularitat S. Xambó Vectors perpendiculars Ortogonal d un subespai Varietats lineals ortogonals Projecció ortogonal Càlcul efectiu de la projecció ortogonal Aplicació: ortonormalització

Más detalles

Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra.

Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra. UNITAT 7: FUNCIONS. Definició Una funció és una relació entre dues variables, de tal manera que al variar el valor d'una d'elles va variant el valor de l'altra. Eemple: Completa: f() g() - h() - - (-)

Más detalles

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a.

Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. ENUNCIAT: Sigui un carreró 1, d amplada A, que gira a l esquerra i connecta amb un altre carreró, que en direm 2, que és perpendicular al primer i té amplada a. Dos transportistes porten un vidre de longitud

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 17 de Març de 2016 ognoms i Nom: Examen parcial de Física - OENT ONTINU odi Model A Qüestions: 50% de l examen A cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt,

Más detalles

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g)

U4. Equilibri químic. a) Escriu i iguala la reacció. b) Calcula la concentració de nitrogen en l'equilibri. a) 3 H 2(g) + N 2(g) 2 NH 3(g) U. Equilibri químic. L'hidrogen i el nitrogen poden reaccionar produint amoníac. La constant d'equilibri per a aquesta reacció a 7 ºC té un valor de 00. En un recipient tenim en equilibri hidrogen a concentració

Más detalles

Perquè Teoria de Sistemes

Perquè Teoria de Sistemes Perquè Teoria de Sistemes La Terra ha estat sotmesa a un procés de canvi ininterromput. Un procés de canvi que va començar molt abans de l aparició de la vida a la Terra. Canvis naturals -continus o catastròfics-

Más detalles

CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs fins Curs

CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs fins Curs CAMP GRAVITATORI. EXERCICIS DE SELECTIVITAT. Curs 1998-1999 fins Curs 2000-2001 1. (Q1 Sèrie 2 PAAU.LOGSE Curs 1998 1999). A quina altura sobre la superfície de la Terra l acceleració de la gravetat es

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

CORRENT CONTINU Corrent elèctric Corrent continu Intensitat de corrent (I) La resistència (R)

CORRENT CONTINU Corrent elèctric Corrent continu Intensitat de corrent (I) La resistència (R) OENT ONTNU orrent elèctric: flux de càrregues elèctriques entre dos punts connectats físicament per una substància conductora. Per a que hi hagi un flux és necessari que existeixi una diferència de potencial

Más detalles

Problemes proposats A 30º

Problemes proposats A 30º Problemes proposats.1.- Un cos es manté en posició mitjançant un cable al llarg d'un pla inclinat. a) Si l'angle del pla son 60º i la massa del cos es de 50 Kg, determineu la tensió del cable i la força

Más detalles

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT

TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT TEMA 3. MECANISMES DE TRANSMISSIÓ DE MOVIMENT ene 27 18:54 1 1. Màquines i mecanismes màquina : conjunt de dispositius creat per realitzar una tasca determinada exemples: rentadora, motor, serra, etc.

Más detalles

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d.

1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: a. b. c. d. Dossier d equacions de primer grau 1. Indica si les següents expressions són equacions o identitats: Solucions: Equació / Identitat / Identitat / Identitat 2. Indica els elements d aquestes equacions (membres,

Más detalles

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA

TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA TEMA3 :TREBALL, POTÈNCIA, ENERGIA El treball és l energia que es transfereix d un cos a un altre per mitjà d una força que provoca un desplaçament Treball El treball fet per una força sobre un objecte

Más detalles

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ

DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ UNITAT 7 DERIVADES. TÈCNIQUES DE DERIVACIÓ Pàgina 56 Tangents a una corba y f (x) 5 5 9 4 Troba, mirant la gràfica i les rectes traçades, f'(), f'(9) i f'(4). f'() 0; f'(9) ; f'(4) 4 Digues uns altres

Más detalles

Reaccions redox i metabolisme cel lular

Reaccions redox i metabolisme cel lular Reaccions redox i metabolisme cel lular Què és una reacció redox? En moltes reaccions químiques hi ha una transferència d'un o més electrons (e-) d'un reactiu a un altre. Aquestes transferències d'electrons

Más detalles

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10

T.10- DINÀMICA 1. Desam R.G. IES SIVERA FONT FÍSICA I QUÍMICA 1r. Batxillerat: Dinàmica(I) TEMA 10 T.10- DINÀMICA 1 ACTIVITAT 1 Dibuixeu totes les forces que actuen sobre els cossos que apareixen a les següents figures: Fig.1: Una poma que està en repòs damunt d uns llibres. Fig.2: Un cos que mou amb

Más detalles

Els escaladors s han d esforçar molt per pujar per les parets rocoses. Com podem quantificar el treball que fan des del punt de vista de la física?

Els escaladors s han d esforçar molt per pujar per les parets rocoses. Com podem quantificar el treball que fan des del punt de vista de la física? Bloc 05 Treball i energia Els escaladors s han d esforçar molt per pujar per les parets rocoses. Com podem quantificar el treball que fan des del punt de vista de la física? Què passa amb el treball que

Más detalles

TEMA 4 : Programació lineal

TEMA 4 : Programació lineal TEMA 4 : Programació lineal 4.1. SISTEMES D INEQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITA La solució d aquest sistema és l intersecció de les regions que correspon a la solució de cadascuna de les inequacions

Más detalles

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1

PROBLEMES DINÀMICA 1. PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 PROBLEMES DINÀMICA 1 PROBLEMES DE DINÀMICA 1- Determina el mòdul i direcció de la resultant dels següents sistemes de forces: a) F1 3i 2j ; F 2 i 4j ; F3 i 5j ; b) F1 3i 2j ; F2 i 4j ; F3 2ic) F 1 : 4

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

Humitat relativa i condensació

Humitat relativa i condensació Humitat relativa i condensació! Quan tenim una massa d'aire, amb un determinat contingut d'aigua, si aquest aire es refreda la seva humitat relativa augmenta progressivament (ja que la capacitat de l'aire

Más detalles

P=U I (6) 1W = 1V 1A En mecànica s'utilitza com unitat de potència el cavall de vapor (CV o bé HP) 1 CV = 736 W. Exemples: 11 i 12.

P=U I (6) 1W = 1V 1A En mecànica s'utilitza com unitat de potència el cavall de vapor (CV o bé HP) 1 CV = 736 W. Exemples: 11 i 12. 26. Potència elèctrica És el treball desenvolupat per unitat de temps. La potència elèctrica és el producte de la tensió per la intensitat de corrent. P=U I (6) P: Potència elèctrica, mesurada en W. U:

Más detalles

Equacions i sistemes de segon grau

Equacions i sistemes de segon grau Equacions i sistemes de segon grau 3 Equacions de segon grau. Resolució. a) L àrea del pati d una escola és quadrada i fa 0,5 m. Per calcular el perímetre del pati seguei els passos següents: Escriu l

Más detalles

ÍNDEX Les magnituds i les unitats Moviment i repòs Posició i trajectòria Desplaçament i espai recorregut

ÍNDEX Les magnituds i les unitats Moviment i repòs Posició i trajectòria Desplaçament i espai recorregut Tema 1. EL MOVIMENT ÍNDEX 1.1. Les magnituds i les unitats 1.2. Moviment i repòs 1.3. Posició i trajectòria 1.4. Desplaçament i espai recorregut 1.5. Velocitat i acceleració 1.6. Moviment rectilini uniforme

Más detalles

EL MOVIMENT. La CINEMÀTICA és la part de la física que. Anomenem mòbil el cos del qual estem

EL MOVIMENT. La CINEMÀTICA és la part de la física que. Anomenem mòbil el cos del qual estem EL MOVIMENT EL MOVIMENT La CINEMÀTICA és la part de la física que estudia el moviment. Anomenem mòbil el cos del qual estem estudiant el moviment. El moviment consisteix en el canvi de posició d un mòbil

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 1. Exercicis. Comencem. 1. La gràfica velocitat-temps corresponent a dos mòbils és la que pots veure a la dreta (fig. 1.3).

SOLUCIONARI Unitat 1. Exercicis. Comencem. 1. La gràfica velocitat-temps corresponent a dos mòbils és la que pots veure a la dreta (fig. 1.3). SOLUCIONARI Unitat Comencem La funció f() és decreient en l interval (, ). Fes un raonament com el que em fet anteriorment per determinar on decrei amb més rapidesa, si ens movem prop de o si o fem prop

Más detalles

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat

IES ARGENTONA Física 1r Batxillerat Imatges Reflexió: fenomen ondulatori que consisteix en que una ona, en arribar a la superfície de separació entre dos medis, canvia la direcció de propagació i continua propagantse en el mateix medi. Lleis

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 3 d Octubre del 2013 Examen parcial de Física - COENT CONTINU Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 19 de Març del 2015

Cognoms i Nom: Examen parcial de Física - CORRENT CONTINU 19 de Març del 2015 ognoms i Nom: odi Model Qüestions: 50% de l examen cada qüestió només hi ha una resposta correcta. Encercleu-la de manera clara. Puntuació: correcta = 1 punt, incorrecta = -0.25 punts, en blanc = 0 punts.

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona

Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu. Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona Tema 12. L oferta de la indústria i l equilibri competitiu Montse Vilalta Microeconomia II Universitat de Barcelona 1 L oferta de la indústria L oferta de la indústria indica quina quantitat de producte

Más detalles