CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016"

Transcripción

1 CURS NIVELL I TÈCNIC D ESPORTS EN ATLETISME SALT AMB PERXA JULIOL 2016

2 BONS RESULTATS INTENTAR FER BON GRUP

3 PARTS DEL CURS PRESENTACIÓ AVALUACIÓ OBJECTIUS GENERALS DEL CURS ASPECTES GENERALS SALT AMB PERXA

4 PRESENTACIÓ Norbert de Haro Llicenciat en Educació Física Entrenador Nacional d atletisme 30 anys entrenant Especialitzat en Salts fonamentalment en Salt en perxa

5 AVALUACIÓ ASSISTÈNCIA CONTROL PRÀCTIC SUBJECTIU CONTROL TEÒRIC OBJECTIU ALTRES ASPECTES A TENIR EN COMPTE.

6 OBJECTIUS GENERALS Coneixement bàsic del salt amb perxa. Coneixement bàsic dels exercicis per ensenyar la tècnica del salt amb perxa. Aprendre les tècniques bàsiques per entrenar atletes fins a nivell de Cadet.

7 ASPECTES GENERALS No hi ha model únic. Tots poden ser vàlids sempre i quan hi hagi lògica, si hi ha uns patrons bàsics. L entrenador ha d aprendre contínuament (entrenadors propers amb experiència, atletes, congressos, apunts, cursos de formació, altres...), i escoltar a tothom per més animalades que creiem que diuen. Sempre podem treure alguna cosa positiva. Totes les curses fins a cadet seran entre 8 i 14 gambades segons nivell d aprenentatge de la tècnica i maduresa dels atletes.

8 DIFERENTS ANGLES DE BATUDA

9 SALT AMB PERXA COM S AGAFA LA PERXA CURSA PRESENTACIÓ BATUDA PENETRACIÓ INVERSIÓ PAS DE LLISTÓ CAIGUDA

10 COM S AGAFA LA PERXA Pels que fan la batuda amb la cama esquerra 1/ AMB EL TAP DE LA PERXA RECOLZAT AL TERRA Mà dreta serà la superior i el palmell mirant cap a l exterior. Mà esquerra serà la inferior i el palmell de la mà mirant cap a la panxa. La separació de les mans serà com a norma general entre 40 i 60 cm ( més o menys dos pams ). De totes maneres serà de manera individual. ( s explicarà en la pràctica ). 2/ PER COMENÇAR A CORRE : TAP DE LA PERXA CAP AL CEL Mà dreta oberta ( serà la inferior), palmell de la mà mirant cap a l exterior. Colze lleugerament flexionat. Mà esquerra separada de la dreta cm ( dos pams) de la dreta, colze flexionat i proper al cos, palmell de la mà mirant cap al terra, la mà al costat del maluc. La perxa lleugerament inclinada cap a l esquerra casi en posició vertical.

11 COM S AGAFA LA PERXA

12 LA CURSA S ha de assemblar a la cursa d un velocista amb més elevació de genolls. Ha de ser : Harmònica, controlada i progressiva, intentant que el centre de gravetat estigui el més alt possible respecte al terra. Fases : Posada en marxa, Acceleració, presentació de la perxa.

13 LA CURSA

14 LA PRESENTACIÓ La perxa es baixa progressivament i sense que es noti durant tota la cursa, però bàsicament en els últims sis recolzaments. La mà dreta es manté en tot moment al costat del maluc i es desplaça cap a munt al costat del cos i cap a l espatlla. La mà esquerra està a l alçada del pit i també es manté a aquesta alçada avançant cap endavant. La mà que dirigeix el moviment de presentació serà sempre la dreta, acompanyant l esquerra com a suport. La perxa es presenta en 2-3 recolzaments. Millor en 3 per facilitar aquests moviments que són complexos. Aquesta fase és bàsica per que el salt sigui correcte tècnicament.

15 LA PRESENTACIÓ

16 BATUDA És semblant a la de triple, cap endavant. Ha d intentar ser sota la vertical de la perxa. La intenció ha de ser que sigui més lluny de la vertical. ( si és més endavant hi pot haver perill de sobrecàrrega lumbar ). Quant més capacitat de salt tingui el saltador més possibilitats d agafar alt la perxa i per tant fer la batuda més lluny. És molt important intentar accelerar la perxa cap endavant en aquesta fase com si la volguéssim portar cap al llistó.

17 BATUDA I PENETRACIÓ

18 PENETRACIÓ Seguir movent els braços cap amunt i endavant per deixar passar el cap endavant. Mantenir l esquena en vertical (no trencar-se i doblegar-la). Mantenir la cama lliure alta (hi ha saltadors que la baixen...) Es pot flexionar lleugerament el colze esquerre per deixar passar més les espatlles.

19 INVERSIÓ És el moviment de pull-over. A la vegada que apretem el braç esquerra cap amunt, girem les espatlles cap enrera. És el moment en què la perxa es doblega més. Quan el cos arriba a la horitzontal amb el terra serà quant la perxa es doblega al màxim. A partir d aquest moment es flexiona el colze esquerre i es segueixen girant les espatlles cap enrera, per aconseguir col locar el cos paral lel amb la perxa mentre es va desdoblegant la perxa.

20 PENETRACIÓ - INVERSIÓ

21 PAS DE LLISTÓ S ha de continuar d esquena al llistó el màxim temps possible mentre es puja cap al llistó. La mà dreta ha d arribar a la barbeta i a partir d aquí es pot iniciar el gir. A partir d aquí s inicia el gir, seguint fent força amb les dues mans, primer es deixarà anar la mà esquerra i després la dreta acabant amb força. El cos es flexionarà pel maluc, baixant el cap direcció al terra i elevant el maluc. El tronc passarà sense fer cap moviment pel llistó igual que els braços per evitar tirar el llistó. Els americans solen girar una mica les espatlles per ajudar a fer el franqueig i evitar tirar el llistó.

22 PAS DE LLISTÓ

23 CAIGUDA Es fa sobre les espatlles i d esquena amb els braços estirats en creu. Avui en dia no hi ha problema normalment en les caigudes pels matalassos, però s ha d aprendre a caure per quan no estan en bones condicions i evitar lesions.

24 CAIGUDA

25 FACTORS A TENIR EN COMPTE EN LA INICIACIÓ El salt és molt més curt que en els experts, però no molt diferent. La capacitat d'agafar la perxa més alt, vindrà determinada per la condició física, si es vol anticipar aquesta fase es farà la batuda davant de la vertical amb el perill de sobrecàrrega lumbar. El salt doblegant i sense doblegar en les primeres fases són iguals. Es començarà a doblegar la perxa quan la capacitat física i les perxes siguin adequades per fer-ho. És interessant fer molts salts amb poca cursa sense doblegar la perxa per millorar la tècnica de presentació, batuda i penetració (salts amb 2,4 i 6 recolzaments) encara que sembli que no serveix de res inicialment. Quan més fort estigui el tren superior i zona abdominal i lumbar millor pel futur perxista. Li costarà molt menys aprendre els moviments. El tren inferior es tindria de treballar com un velocista. Seria interessant treballar la gimnàstica esportiva des del començament dels entrenaments per domini de l espai. El treball de la zona baixa de l esquena (abdominal i lumbar), és bàsic per evitar lesions del perxista, així com també la zona del bíceps femoral. Quan no tenim possibilitat de canviar de perxa a una més dura, el millor és reduir la cursa dues gambades.

26 PROGRAMA D ENTRENAMENT PER LES PROVES DE SALTS Norbert de Haro, Jordi Inglabaga, Guillem Ros, Gabriel Martínez 1 DIA TÈCNICA PERXA + TÈCNICA DE TANQUES 2 DIA - FORÇA RÀPIDA ( MULTISALTS ) + FORÇA (GENERAL)TREN SUPERIOR NATURAL + TREN INFERIOR. 3 DIA - DESCANS 4 DIA - TÈCNICA PERXA + VELOCITAT RESISTÈNCIA 5 DIA DESCANS 6 DIA - PERÍODE INICIAL COM 2 DIA PERÍODE AVANÇAT ENTRENAMENT TÈCNIC O COMPETICIÓ. Aprofitar el dia d entrenament tècnic per acrobàcies. Intentar a l inici primers infantils o inicials cadets no allargar la tècnica més de 30 Força ràpida Començar amb multisalts horitzontals i acabar amb salts de llargada. Resistència Aprofitar al principi de la temporada als inicis dels entrenaments o finals. També es pot fer durant la temporada. Programació de la temporada No fer planificació com els grans. Evolucionar durant tota la temporada.

27 TREBALL Analitzar un salt al campionat d Espanya Cadet o Meeting de Mataró. Entregar abans del 20 de juliol Es pot fer treball vídeo o vídeo + escrit Analitzar totes les parts del salt i principals defectes.

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre

TEMA 6 L ATLETISME. Curs: 2n ESO 2n Trimestre Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 08/09 Professorat: Gemma Masnou i Enric Olmos Curs: 2n ESO 2n

Más detalles

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON?

1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? ESPORTS DE RAQUETA: EL BÀDMINTON Apunts Nivell 4t ESO 1. QUÈ ÉS EL BADMINTON? El bàdminton és un esport d adversari que es juga en una pista separada per una xarxa. Es pot jugar individualment o per parelles,

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12

L ESCALFAMENT. Educació física. Anna Solà Hernánedez. 4t ESO A. Curs 2011/12 L ESCALFAMENT Anna Solà Hernánedez Educació física 4t ESO A Curs 2011/12 L escalfament és un exercici físic previ a una activitat en la que es fa un esforç superior al normal. Posa en marxa el cos i és

Más detalles

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT

TEMPS TIPUS D ACTIVITAT CICLE: CS 6è UP: Mini bàsquet SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Familiaritzar-se amb les pilotes i cistelles de bàsquet / Iniciar els gestos tècnics bàsics. ESPAI pista TEMPS Explicació del que farem al llarg d aquesta

Más detalles

I Jornada de formació per al professorat d educació física. " El repte de l'ef avui" TALLER DE MALABARS

I Jornada de formació per al professorat d educació física.  El repte de l'ef avui TALLER DE MALABARS Departament d Educació Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès I Jornada de formació per al professorat d educació física " El repte de l'ef avui" 11.02.09 TALLER DE MALABARS DATA: 11/02/2009 Contingut:

Más detalles

La Lluna, el nostre satèl lit

La Lluna, el nostre satèl lit F I T X A 3 La Lluna, el nostre satèl lit El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se

Más detalles

24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada

24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada 24ª LLIGA CATALANA PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL Temporada 2014-2015 1. OBJECTIUS DE LA LLIGA CATALANA La Lliga Catalana de Patinatge Artístic sobre Gel, té com objectiu oferir a totes/s les patinadores/rs

Más detalles

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU)

Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) x = x 0 + v (t-t 0 ) si t 0 = 0 s x = x 0 + vt D4 Gràfiques del moviment rectilini uniforme (MRU) Gràfica posició-temps Indica la posició del cos respecte el sistema de referència a mesura que passa el

Más detalles

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4

Com és la Lluna? 1 Com és la Lluna? F I T X A D I D À C T I C A 4 F I T X A 4 Com és la Lluna? El divendres 20 de març tens l oportunitat d observar un fenomen molt poc freqüent: un eclipsi de Sol. Cap a les nou del matí, veuràs com la Lluna va situant-se davant del

Más detalles

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16

PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 PROGRAMA DE MENTORS ON-LINE Temporada 15-16 Comitè d Àrbitres Federació Catalana de Basquetbol Índex 1. Introducció 2. Motivació 3. Mètode 4. Objectius 5. Els mentors 6. Els mentoritzats 7. Els responsables

Más detalles

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0?

8. Reflexiona: Si a<-3, pot se a<0? ACTIVITATS 1. Expressa amb nombres enters: a) L avió vola a una altura de tres mil metres b) El termòmetre marca tres graus sota zero c) Dec cinc euros al meu germà 2. Troba el valor absolut de: -4, +5,

Más detalles

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA

DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA DIAGRAMA DE FASES D UNA SUBSTANCIA PURA Que es una fase? De forma simple, una fase es pot considerar una manera d anomenar els estats: sòlid, líquid i gas. Per exemple, gel flotant a l aigua, fase sòlida

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol,

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes de handbol, CICLE: CS 5è UP: Mini handbol SESSIÓ: 1 Conèixer el nou joc esportiu adaptat: handbol / Familiarització amb la pilota de handbol. ESPAI Pista Explicació del que farem en aquesta UP: Mini handbol Escalfament:

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT

TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT TEMA 2 LA MECÀNICA DEL MOVIMENT ÍNDEX: Introducció 2.1.- Les palanques de moviment. 2.2.- Eixos i Plans de moviment. 2.3.- Tipus de moviment INTRODUCCIÓ En aquest tema farem un estudi del cos des del punt

Más detalles

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis

AVALUACIÓ: Inicial. MATERIAL: pilotes raquetes. CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis CICLE: CS UP: Raqueta SESSIÓ: 1 Familiarització amb la raqueta i la pilota de tenis Explicació del que farem en aquesta UP. Explicació de com s agafa la raqueta. Atrapar amb raqueta. Individual - Copejar

Más detalles

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia

Utilització de l energia solar fotovoltàica en l abastiment de l energia Ja fa molts dies que estàs treballant en el Treball de Recerca i és hora de valorar la qualitat de tota aquesta feina. L objectiu d aquesta valoració és que sàpigues fins a quin punt estàs seguint els

Más detalles

VOLEIBOL AAFE CURS 15-16

VOLEIBOL AAFE CURS 15-16 VOLEIBOL AAFE CURS 15-16 TERRENY DE JOC Rectangle 18x9m. Dividit per una xarxa. Línia de 3m. Divideix zona d atac i defensa. PILOTA Pilota competicions catalanes Pilota competició estatal Pilota competició

Más detalles

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ

Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ Taller Crowdfunding FEM EDUCACIÓ 25 d abril 2017 Què farem? 18:00 18:10 Presentació taller 18:10 18:40 Dinàmica 1 La meva idea encaixa en una campanya de crowdfunding? 18:40 19:10 Dinàmica 2 Analitzem

Más detalles

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada

Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Dos experiments quantitatius ràpids amb aigua oxigenada Lluís Nadal Balandras. IES Lluís de Requesens. Molins de Rei (Barcelona). CDECT. Barcelona. lnadal@xtec.cat Resum: Mitjançant la formació d escuma

Más detalles

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment)

4.7. Lleis de Newton (relacionen la força i el moviment) D21 4.7. Lleis de ewton (relacionen la força i el moviment) - Primera Llei de ewton o Llei d inèrcia QUÈ ÉS LA IÈRCIA? La inèrcia és la tendència que tenen el cossos a mantenirse en repòs o en MRU. Dit

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011

BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 BREU DE DADES (12) L escola des de P3 a 4art. d ESO SETEMBRE 2011 GESOP,, S.L. C/. Llull 102, 4rt. 3a. 08005 Barcelona Tel. 93 300 07 42 Fax 93 300 55 22 www.gesop.net PRESENTACIÓ: En motiu de l inici

Más detalles

CMAPTOOLS. INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem:

CMAPTOOLS. INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem: CMAPTOOLS INICI 1. Comencem fent clic a la icona: O anem al menú inici, programes i busquem: 2. Un cop a dins trobem dues pantalles: 3. Des d aquesta pantalla podem organitzar la feina. A l esquerra hi

Más detalles

Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior

Taller. DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior Taller DOMINI DE PILOTA - Josep Claret - Entrenador superior 1. Presentació - Introducció 2. Objectius, avantatges i desavantatges 3. Relació amb les capacitats motrius i condicionals 4. Aspectes tècnics

Más detalles

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES ACTIVITATS CARDIOVASCULARS INDICADES PER A REDUIR EL GREIX CORPORAL, I QUE TENEN COM A OBJECTIU LA MILLORA DELS SISTEMES CARDIOVASCULAR I RESPIRATORI. AEROMOVING: ACTIVITAT

Más detalles

Gimnàstica Artística. Gimnàstica Artística EPB

Gimnàstica Artística. Gimnàstica Artística EPB Gimnàstica Artística 1.- CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS: És un esport individual on el practicant està sol. No hi ha companys ni adversaris, ni cap interacció amb ningú. No hi ha comunicació. Companys: No

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237

Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar. -- Villarroel 237 Taller d expressió dramàtica per infantil (p4 i p5) Amb els contes faig teatre per Moi Aznar Villarroel 237 loren@el-cau.cat 665667268 Introducció: L expressió dramàtica tot i que a priori es pot confondre

Más detalles

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu

Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu Guia per a la construcció de webs de la Generalitat amb estil gencat responsiu 4. Distribuïdores Versió beta Barcelona, agost de 2015 DISTRIBUÏDORES 1. QUÈ SÓN... 3 2. COM ES MOSTREN... 4 3. ELEMENTS...

Más detalles

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre

2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre D11 2.5. La mesura de les forces. El dinamòmetre Per mesurar forces utilitzarem el dinamòmetre (NO la balança!) Els dinamòmetres contenen al seu interior una molla que és elàstica, a l aplicar una força

Más detalles

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró

JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS. Successió Miró JOAN MIRÓ. ELS SÍMBOLS I ELS COLORS Miró, els símbols i els colors. Picasso, els sentiments i les emocions. EN JOAN MIRÓ VA NÈIXER A BARCELONA, EL 20 D ABRIL DE L ANY 1893. EL SEU PARE ES DEIA MIQUEL,

Más detalles

avaluació educació primària

avaluació educació primària avaluació educació primària ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI curs 2015-2016 competència matemàtica instruccions Per fer la prova utilitza un bolígraf. Aquesta prova té diferents tipus

Más detalles

Gimp 4... Retocar les imatges

Gimp 4... Retocar les imatges Gimp 4... Retocar les imatges FES UN TASTET, SENSE POR! Fins ara hem fet un munt de coses amb les imatges: muntatges, cares divertides, etc. Avui, retocarem les imatges per millorar-les. Observa aquestes

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Millorar la comunicació amb Coaching i PNL

Millorar la comunicació amb Coaching i PNL Millorar la comunicació amb Coaching i PNL PROGRAMACIÓ NEURO - LINGÜÍSTICA - Programació: el nostre cervell funciona com si fos el software que cadascú de nosaltres creem en funció de les nostres circumstàncies,

Más detalles

EL TENNIS ÍNDEX 1. L ORIGEN DEL TENNIS

EL TENNIS ÍNDEX 1. L ORIGEN DEL TENNIS EL TENNIS ÍNDEX 1. L origen del tennis 2. Material i terreny de joc 3. El joc 4. Sistema de puntuació 5. Tècnica i cops fonamentals Posició bàsica Presa de la raqueta Cop de dreta Cop de revés Volea Servei

Más detalles

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat

IES MANUEL DE PEDROLO. Equilibri Elasticitat Exercici 1 (PAAU 04) La barra prismàtica de la figura, de massa m = 8 kg, s aguanta verticalment sense caure per l acció dels topalls. El topall A és fix i el topall B es prem contra la barra per mitjà

Más detalles

Manual de muntatge de la placa IMAGINA

Manual de muntatge de la placa IMAGINA Manual de muntatge de la placa IMAGINA 1.-El primer que cal fer és netejar bé amb un cotó impregnat d alcohol, les pistes de la cara per on s haurà de soldar. Després cal tallar tres potes de resistències

Más detalles

Apunts d Educació Física. Segon d ESO.Curs 2011/12. TEMA 4. EL VOLEIBOL,

Apunts d Educació Física. Segon d ESO.Curs 2011/12. TEMA 4. EL VOLEIBOL, TEMA 4. EL VOLEIBOL, L alt nivell de concentració que han de mantenir els jugadors, la precisió de les tècniques i la rapidesa d algunes jugades, fan que en els partits de voleibol puguem veure accions

Más detalles

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació

28 Sèries del Quinzet. Proves d avaluació Sèries del Quinzet. Proves d avaluació INSTRUCCIONS Les proves d avaluació de l aprenentatge del Quinzet estan dissenyades per fer l avaluació interna del centre. Aquestes proves, seguint les directrius

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

Activitats de repàs DIVISIBILITAT

Activitats de repàs DIVISIBILITAT Autor: Enric Seguró i Capa 1 CRITERIS DE DIVISIBILITAT Un nombre és divisible per 2 si acaba en 0 o parell (2,4,6,8). Ex: 10, 24, 62, 5.256, 90.070,... Un nombre és divisible per 3 si la suma de les seves

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol

1.- Introducció. El Terreny de Joc. IES SANTA MARIA DEPARTAMENT EDUCACIÓ FÍSICA. Curs r ESO/UD3 Voleibol 1.- Introducció Abans de començar a explicar els principals elements tècnics i reglamentaris del Voleibol, m agradaria fer un petit aclariment en relació a aquest esport. Tothom estarà d acord en dir que

Más detalles

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1)

Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) Unitat Didàctica 5.- Habilitats específiques. Esports col lectius. Unitat Didàctica 5.4.1 : EL VOLEIBOL (nivell 1) 1.- La història del voleibol. El voleibol va néixer l any 1895 als Estats Units, a la

Más detalles

UP 12: TENIS. NIVELL Cicle superior CURS 5è

UP 12: TENIS. NIVELL Cicle superior CURS 5è UP 12: TENIS NIVELL Cicle superior CURS 5è OBJECTIUS DIDÀCTICS 1- Control en el maneig de la raqueta, tant amb una mà com amb l altra. 2- Realitzar tocs amb la raqueta des de diferents posicions. 3- Llençar

Más detalles

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA

EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA EDUCACIÓ VIÀRIA A 4t CURS D EDUCACIÓ PRIMÀRIA INFORMACIÓ PER AL MESTRE El concepte d educació viària va molt més enllà de saber conduir un vehicle a partir dels catorze o dels divuit anys.

Más detalles

REGLAMENT DE JOC D HOQUEI PATINS

REGLAMENT DE JOC D HOQUEI PATINS REGLAMENT DE JOC D HOQUEI PATINS CURS 2014/15 Aspectes Generals El joc d hoquei sobre patins es practica sobre una pista rectangular, de superfície plana i llisa, i es disputa entre dos equips de 5 jugadors

Más detalles

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT

Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Dexeus MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ ESTUDI INTEGRAL DE FERTILITAT Quina és la resposta al teu problema per ser mare? Salut de la dona Dexeus ATENCIÓ INTEGRAL EN OBSTETRÍCIA, GINECOLOGIA I MEDICINA DE LA REPRODUCCIÓ

Más detalles

Creació d un bloc amb Blogger (I)

Creació d un bloc amb Blogger (I) Creació d un bloc amb Blogger (I) Una vegada tenim operatiu un compte de correu electrònic a GMail és molt senzill crear un compte amb Blogger! Accediu a l adreça http://www.blogger.com. Una vegada la

Más detalles

Desenvolupament idea definitiva:

Desenvolupament idea definitiva: 57 58 Desenvolupament idea definitiva: 59 5.3 MATERIALS: Jn cop ja tenia eis esbossos fets, eis següent pas era pensar en eis materiais. Aquest pas em va dificultar força les coses. Moits deis esbossos

Más detalles

MATERIAL: pilotes tenis, bats de foam, cons per àrea de seguretat, CICLE: CS 5è UP: Pitxi SESSIÓ: 1

MATERIAL: pilotes tenis, bats de foam, cons per àrea de seguretat, CICLE: CS 5è UP: Pitxi SESSIÓ: 1 CICLE: CS 5è UP: Pitxi SESSIÓ: 1 OBJECTIUS Iniciar el coneixement del pitxi Practicar el cop amb el bat de beisbol/ Realitzar recepcions de pilota de pitxi. Avui començarem a conèixer el pitxi i les seves

Más detalles

Graduï s. Ara en secundària

Graduï s. Ara en secundària Graduï s. Ara en secundària CFA Palau de Mar Per a persones adultes que vulguin reemprendre estudis el títol de Graduat en Educació Secundària (GES). Hi ha tres àmbits: Àmbit de la comunicació: llengüa

Más detalles

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament constitueix la part inicial, el preludi de la competició i de l

Más detalles

MUNTATGE AUDIOVISUAL...(Movie Maker)

MUNTATGE AUDIOVISUAL...(Movie Maker) MUNTATGE AUDIOVISUAL...(Movie Maker) SABIES QUÈ...?! Segurament alguna vegada has pensat en fer una pel lícula amb les teves fotografies i clips de vídeo. Amb aquest programa, el Movie Maker, és possible

Más detalles

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R)

Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) = k (k R) 1 1 3 FUNCIONS LINEALS I QUADRÀTIQUES 3.1- Funcions constants Les funcions que apliquen a tots els elements del domini la mateixa imatge es diu funció constant, evidentment han d ésser del tipus f(x) k

Más detalles

PER A TOTES LES EDATS (activitats sense cost) 1. PESSEBRE VIVENT 2. CENT-7 MÚSICA (RÀDIO VILA-SACRA)

PER A TOTES LES EDATS (activitats sense cost) 1. PESSEBRE VIVENT 2. CENT-7 MÚSICA (RÀDIO VILA-SACRA) Vila-sacra, 16 de setembre de 2014 Benvolguts veïns, us fem arribar com cada inici de curs un resum de les activitats que es poden fer a Vila-sacra. Us en presentem primer un resum distribuït per edats

Más detalles

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS

LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS LA MATÈRIA : ELS ESTATS FÍSICS ELS ESTATS DE LA MATÈRIA I LA TEORIA CINETICOMOLECULAR Per poder explicar les propietats i el comportament dels diferents estats d agregació de la matèria, els científics

Más detalles

Dossier de recuperació

Dossier de recuperació Dossier de recuperació Tecnologia 3r ESO A 2n trimestre Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 Tema 3: Màquines simples 1. Què és una màquina? 2. Què és una màquina eina? 3. Quines parts es distingeixen

Más detalles

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance)

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) 4t i 2n Caiguda dels cossos, resistència de l aire Què és pot variar? Resistència de l aire Qualitativa x

Más detalles

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes

Pronoms febles. Quan va introduït per un article: el, la, els, les, un, una, uns, unes Pronoms febles El pronom feble és un element gramatical amb què substituïm un complement del verb: complement directe, indirecte, preposicional, predicatiu, atribut o complement circumstancial. Hi ha alguns

Más detalles

"L'agència d'investigació començarà a la tardor" EN TREVISTA

L'agència d'investigació començarà a la tardor EN TREVISTA TENDÈNCI ES "L'agència d'investigació començarà a la tardor" EN TREVISTA DETALLES JOSEP CORBELLA MADRID Carmen Vela, Secretària d'estat d'investigació L'Agència Estatal d'investigació, que la comunitat

Más detalles

PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA QUADERN LLEVANT 8 FEM LA. Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: NOM: Roser Cussó

PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA QUADERN LLEVANT 8 FEM LA. Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: NOM: Roser Cussó PROJECTE D INNOVACIÓ PEDAGÒGICA 07-08 QUADERN LLEVANT 8 FEM LA NOM: Material confeccionat per: Montse Rodés Antoni Caralt Il lustracions: 1 Roser Cussó PRÒLEG Els Quaderns que us presentem són una proposta

Más detalles

GCompris (conjunt de jocs educatius)

GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris (conjunt de jocs educatius) GCompris forma part del programari educatiu que inclou la Linkat. És una col lecció d'aplicacions educatives per a nens i nenes d'educació infantil i cicle inicial

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA

PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA PROPOSTA D ADAPTACIÓ CURRICULAR Coneixement del medi social 5è 1ària L EDAT MITJANA Aquesta adaptació s ha elaborat per a alumnat nouvingut de 5è de primària del CEIP Sant Llorenç de Terrassa Estructura

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU

1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU 1. DEFINICIÓ 2. NARRADOR 3. ESTRUCTURA 4. ESPAI 5. TEMPS 6. RITME NARRATIU La narració és el relat d uns fets, reals o ficticis, que es refereixen a un protagonista (personatge principal) i a uns personatges

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l!

PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l! PROGRAMARI LLIURE... Instal la-te l! SABIES QUÈ...? El programari lliure és un conjunt de programes d ordinador que pot ser estudiat, usat i modificat sense restriccions. O sigui que tothom se l pot copiar

Más detalles

Educació Física INS La Talaia El rugby EL RUGBY

Educació Física INS La Talaia El rugby EL RUGBY EL RUGBY és un esport força desconegut a la nostra societat dins d un marc esportiu, i encara que no tingui una rellevància ni mediàtica ni social com altres esports, a Catalunya existeixen varis clubs

Más detalles

Federació Catalana de Bitlles i Bowling

Federació Catalana de Bitlles i Bowling Federació Catalana de Bitlles i Bowling www.fcbb.cat 1. ÀMBIT D'APLICACIÓ 1. Àmbit material REGLAMENT GENERAL DE COMPETICIONS OFICIALS DE BITLLES CATALANES 1.1. Totes les competicions oficials organitzades

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de P3 Núm. 1 FITXA: - Llapis de colors, ceres, Plastidecor i palets de fusta. de la BLEDA: SÍ X NO NOM DE L ACTIVITAT: Coneixeu la Bleda? Núm. de FITXA: P3 Núm. 1 OBJECTIUS: - Aconseguir la motivació del grup classe a través de la incorporació a l aula del titella Bleda. - Que els nens/es coneguin el

Más detalles

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera.

VOLEIBOL. OJECTE MÒBIL: S utilitza una pilota de cuir o material sintètic de mida similar a la de futbol però és més lleugera. Generalitat de Catalunya Departament d'educació IES Vidreres C/ Institut s/n 17411 Vidreres (Girona) Departament d Educació Física ** CURS 09/10 QUÈ és? VOLEIBOL El voleibol és un esport d equip ( col

Más detalles

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA

XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA XXXV OLIMPÍADA MATEMÀTICA Primera fase (Catalunya) 10 de desembre de 1999, de 16 a 0h. 1. Amb quadrats i triangles equilàters de costat unitat es poden construir polígons convexos. Per exemple, es poden

Más detalles

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS?

La volta al món en 80 dies-07 18/10/07 08:23 Página 107 I TU, COM HO VEUS? I TU, COM HO VEUS? ~ I tu, com ho veus? ~ La volta al món en 80 dies ~ 1 El treball a) Phileas Fogg té prou diners per viure bé sense haver de treballar. Coneixes personalment algú que pugui viure bé

Más detalles

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant:

1. Normes generals. A més, prenen diferents formes segons si van davant, darrere del verb o si aquest comença o acaba en vocal o en consonant: ELS PRONOMS FEBLES 1. Normes generals Tots els pronoms febles s escriuen sempre separats del verb de diverses maneres: separats: La recordo apostrofats: L obria amb guió: Doneu-me A més, prenen diferents

Más detalles

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma.

ENDEVINA ON SOC. Materials necessaris: mocadors i un rellotge amb alarma. ENDEVINA ON SOC mocadors i un rellotge amb alarma. Els jugadors es posen en parelles. Un dels dos tria ser el jugador A i l altre el B. Cada parella pensa un so amb la boca o amb el cos. Tothom es posa

Más detalles

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA

FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA FISICA I QUIMICA 4t ESO ACTIVITATS CINEMÀTICA 1. Fes els següents canvis d'unitats amb factors de conversió (a) 40 km a m (b) 2500 cm a hm (c) 7,85 dam a cm (d) 8,5 h a segons (e) 7900 s a h (f) 35 min

Más detalles

COM ÉS DE GRAN EL SOL?

COM ÉS DE GRAN EL SOL? COM ÉS DE GRAN EL SOL? ALGUNES CANVIS NECESSARIS. Planetes Radi Distància equatorial al Sol () Llunes Període de Rotació Òrbita Inclinació de l'eix Inclinació orbital Mercuri 2.440 57.910.000 0 58,6 dies

Más detalles

Mini Aerogenerador kit C-0207

Mini Aerogenerador kit C-0207 Mini Aerogenerador kit Aquest mini aerogenerador que has de muntar, produeix prou energia elèctrica per il luminar els leds lluminosos que porta inserits a la carcassa i que avisa de la presència del vent.

Más detalles

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491)

LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) LES ORACIONS SUBORDINADES ADVERBIALS (Llibre pàg. 400 i 491) TIPUS 1. Les oracions subordinades adverbials pròpies Adverbials de temps Adverbials de lloc Adverbials de manera 2. Les oracions subordinades

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut.

Fotografia del suport aïllant que subjecte el fil conductor: Suports aïllants que em van deixar el Seminari de Física i Química de l Institut. Una cosa curiosa és el que poden fer les altes temperatures, com per exemple, dilatar un material, el coure. En aquest experiment observem aquest fet i tot seguit l expliquem. Material necessari: Un fil

Más detalles

Prof: Antonio Tinajas. El bàsquet. Català Castellà Àrbitre Bàsquet Bloqueig Cistella Llançar Llançament Pas Passada Passos Pivotar

Prof: Antonio Tinajas. El bàsquet. Català Castellà Àrbitre Bàsquet Bloqueig Cistella Llançar Llançament Pas Passada Passos Pivotar El bàsquet Compte amb les expressions! Quan parlem de bàsquet, hi ha verbs, substantius i adjectius l ús dels quals és inevitable. Aquí tens una petita guia perquè no t equivoquis. Català Castellà Àrbitre

Más detalles

Problemes de dinàmica:

Problemes de dinàmica: Problemes de dinàmica: 1- Sobre una massa M = 5 kg, que es troba en repòs a la base del pla inclinat de la figura, s'aplica una força horitzontal F de mòdul 50 N. En arribar a l'extrem superior E, situat

Más detalles

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria.

En uns moments, ens demanará un nom d usuari i una contrasenya. Aquestes dades les proporciona l administrador de la xarxa de la confraria. 1 Al ser una subhasta per intranet, es a dir, privada, ens conectem via Terminal Server, es a dir la opció de Conexión a Escritorio Remoto d aquesta forma: Al accedir-hi, ens demanará el nom del servidor

Más detalles

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA ESPECIAL LABORATORI TURISME ESTIMACIÓ DEL PIB TURÍSTIC EN LES MARQUES I COMARQUES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA 2005-2008 * A partir de l informe Estimació del PIB turístic per Catalunya 2005-2008 realitzat

Más detalles

Incendi! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos!

Incendi! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos! CODI: IE 005 DATA: FEB 2016 REVISIÓ: 00 Pàg. 1! Aviseu ràpidament! El fum i el foc són molt perillosos! CODI: IE 005 DATA: FEB 2016 REVISIÓ: 00 Pàg. 2 Foc, fum, calor i foscor! Els incendis progressen

Más detalles

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa

Annex-1. Jocs. Joc: Atrapar amb pilota. Joc: La muralla o la xarxa Joc: Atrapar amb pilota Joc: La muralla o la xarxa Un joc d agafar, però els nens que atrapen, ho fan amb una pilota a les mans. Si atrapen a algú li donen la pilota i ells ja no agafen. També es pot jugar

Más detalles

BONA POSTURA, BONA SALUT. quadern d higiene postural

BONA POSTURA, BONA SALUT. quadern d higiene postural BN PTU, BN UT quadern d higiene postural Primera edició: juliol del 2016 de l edició: Diputació de Barcelona Coordinació: ervei de alut Pública. Àrea d tenció a les Persones de la Diputació de Barcelona

Más detalles

I al desplegable podrem escollir entre la configuració del fons i l estil de la presentació

I al desplegable podrem escollir entre la configuració del fons i l estil de la presentació Obrir l impress Haurem d anar a Inicia/Programes i dins el paquet OpenOffice Si volem una presentació buida i sense cap fons ni res especial, des d aquí podem clicar a crea Si volem predeterminat donarem

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles