Raonament i prova (ús/utilització, interpretació, anàlisi, distinció, comparació, comprensió, selecció, significat, efecte).

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Raonament i prova (ús/utilització, interpretació, anàlisi, distinció, comparació, comprensió, selecció, significat, efecte)."

Transcripción

1 IES LLUÍS DE PEGUERA MATEMÀTIQUES CURS T ESO NEP CONTEXT Alumnes amb moltes dificultats de 4t ESO. S intenta portar a terme una atenció el més individualitzada possible. Per això s intenten fer activitats molt diverses i de nivells diferents. A més es fan proves escrites de diferents nivells de dificultat. En cas de mancances greus, el professor buscarà material específic concret i es farà un pla individualitzat on es concretaran els objectius a assolir i les competències. En aquests casos comptem amb el suport del departament de Psicopedagogia. CONTINGUTS Processos : Resolució de problemes (recollida de dades, disseny, identificació, distinció, predicció, simulació, estimació, desenvolupament d estratègies, comprovació). Raonament i prova (ús/utilització, interpretació, anàlisi, distinció, comparació, comprensió, selecció, significat, efecte). Comunicació i representació (descripció, argumentació, expressió, representació, dibuix, elaboració, generació). Connexions (aplicació, contextualització, relació, generalització, investigació, exploració, detecció, reconeixement) Actituds Organització del pensament matemàtic propi. Confiança en les capacitats pròpies per afrontar situacions problemàtiques, copsant les relacions matemàtiques i utilitzant-les per a prendre decisions.

2 Perseverança i flexibilitat en la cerca de solucions als problemes i en la millora de les proposades. Comunicació del pensament matemàtic propi a companys i professors i contrast amb el dels altres. Connexions entre els diferents blocs de matemàtiques i amb altres matèries. Numeració i Càlcul : Comprendre els nombres i les diferents formes de representació. Reconeixement del significat de diferents tipus de nombres en contextos diferents. Utilització de nombres enters, fraccions, decimals i percentatges per a resoldre problemes en diferents contextos. Comparació i ordenació de fraccions, decimals i percentatges. Utilització de factoritzacions, múltiples i divisors en la resolució de problemes. Expressió dels nombres: llenguatge verbal, representació gràfica i notació numèrica. Utilització de models matemàtics per a la resolució de problemes i per a la determinació d estratègies de resolució. Significat i efecte produït per les operacions amb fraccions, decimals, percentatges i nombres enters. Utilització de les relacions inverses entre l addició i la substacció, la multiplicació i la divisió per a simplificar càlculs i resoldre problemes. Calcula amb fluïdesa, desenvolupar estratègies de càlcul mental i fer estimacions raonables. Ús d algorismes per calcular amb fraccions, decimals, percentatges i nombres enters. Ús de la jerarquia de les operacions i de les seves propietats. Selecció de l eina més adequada per a calcular ( mental, estimació, calculadora i ordinador, paper i llapis). Mesura : Comprendre els atributs mesurables dels objectes, i les unitats, sistemes i processos de mesura. Utilització de les diferents unitats de mesura en la resolució de problemes. Aplicació de les equivalències entre diferents unitats en situacions on tinguin sentit. Ús de mesures directes per aprofundir en els conceptes de perímetre, àrea i volum. Aplicar tècniques, instruments adequats i fórmules apropiats per a obtenir mesures i fer estimacions raonables.

3 Estimació a vista de mesures d objectes que ens envolten utilitzant unitats de mesura adequades. Desenvolupament d estratègies per determinar perímetres i àrees de figures planes a partir del perímetre i l àrea de figures elementals. Utilització de la mesura del temps i de les seves unitats en la resolució de problemes. Espai i Forma : Analitzar les característiques i propietats de figures geomètriques de dues i tres dimensions i desenvolupar raonaments sobre relacions geomètriques. Descripció de figures geomètriques de dues i tres dimensions a partir de l observació d objectes de la realitat. Descripció de la grandària, la posició i l orientació de les figures. Utilitzar la simetria per analitzar situacions matemàtiques. Detecció de simetries en l entorn proper i fer-ne la representació. Utilitzar la visualització, el raonament matemàtic i la modelització geomètrica per a resoldre problemes. Dibuix d objectes geomètrics a partir de dades, mitjançant instruments de dibuix. Representació plana d objectes en la resolució de problemes d àrees. Reconeixement de la forma dels objectes en contextos diversos.. Canvi i Relacions : Comprendre patrons, relacions i funcions. Representació, anàlisi i generalització de patrons diversos a partir de taules, gràfics, paraules i quan sigui possible, regles simbòliques. Utilització de les TIC com a eina de suport, en la generació de taules i gràfiques i en l anàlisi de les seves relacions. Representar i analitzar situacions i estructures i situacions matemàtiques utilitzant símbols algebraics. Introducció a la comprensió dels diferents significats de les variables. Utilitzar models matemàtics per a representar i comprendre relacions quantitatives. Modelització i resolució de problemes utilitzant expressions verbals, taules i gràfics. Analitzar el canvi en contextos diversos. Investigació del canvi que experimenta una variable respecte el temps, utilitzant diferents expressions per fer-ne l anàlisi i interpretar-lo amb la construcció de taules i gràfics. Estadística i atzar: Distinció entre dades qualitatives i quantitatives. Disseny d investigacions per abordar preguntes. Un cop formulada la pregunta, recollir les dades, organitzar-les i presentar-les per respondre-la.

4 Representació de dades utilitzant taules i gràfics adequats (diagrames de punts, barres i sectors). Ús de les TIC per organitzar les dades i fer-ne les representacions gràfiques. Comparació de representacions diferents d un mateix conjunt de dades. Utilització de les mesures de centralització (mitjana i mediana) i anàlisi del seu significat. Elaboració de conclusions i prediccions basades en dades. Interpretació de gràfics i taules que representen dades estadístiques. Comprendre i aplicar conceptes bàsics de probabilitat : succés segur, igualment probable i improbable. Identificació de la probabilitat d un succés amb un nombre comprès entre 0 i 1. Ús de les TIC com a suport per a la realització de càlculs i simulacions. METODOLOGIA S explica la matèria de manera rigorosa però evitant un formalisme excessiu per aconseguir que l aprenentatge sigui significatiu i funcional. Per fer l explicació s utilitza la pantalla digital o bé la pissarra. I llavors els alumnes poden seguir l explicació amb el seu ordinador i fer els exercicis i activitats convenients. Es treballaran activitats del Jclic, i d altres que es troben a la xarxa., i fitxes diverses. Els professors, moltes vegades, a través del Moodle els hi proposen activitats, reculls de problemes per repassar,...i es relacionen amb els alumnes. Tot i així, l alumne ha de tenir una llibreta on apuntar les explicacions i fer els exercicis. Es dóna molta importància a l explicació de cada exercici. Per potenciar valors com el respecte entre ells, la col laboració i la tolerància es fan, de tant en tant, activitats per parelles, en grup, o bé activitats col lectives i amb posada en comú d idees i de resultats. COMPETÈNCIES BÀSIQUES Competència matemàtica Operar amb nombres naturals, enters, fraccions i decimals. Treballar amb magnituds proporcionals. Reconèixer les principals unitats dels sistemes de mesura : longitud, superfície, volum, massa i temps. Identificar els principals tipus de polígons i calcular-ne els perímetres i àrees. Construir i interpretar taules i gràfics. Calcular freqüències i construir gràfics estadístics.

5 Competència en el coneixement i en la interacció amb el món físic. Representar simbòlicament les característiques rellevants d una situació real. Reconèixer i expressar regularitats en fenòmens naturals. Elaborar models matemàtics que expliquin observacions realitzades. Interpretar estructures geomètriques tridimensionals senzilles representades en el pla. Tractament de la informació i competència digital. Utilitzar els llenguatges gràfic, algebraic, i estadístic per facilitar la interpretació de la realitat. Aplicar els nombres i les seves propietats en l anàlisi de fenòmens quotidians. Buscar informació i accedir a recursos educatius a Internet. Fer servir el llenguatge geomètric per resoldre problemes de l entorn immediat. Utilització de programes informàtics diversos i del Moodle. Autonomia i iniciativa personal. Planificar estratègies per resoldre situacions problemàtiques. Comprometre s a presentar les activitats proposades en els terminis fixats. Distingir els continguts prioritaris d un tema. Competència per aprendre a aprendre. Perseverar en la recerca de la solució d un problema. Valorar el significat de les solucions obtingudes en la resolució d un problema. Classificar nombres i formes geomètriques per aplicar-ne les propietats. Reflexionar sobre l origen dels propis errors en la resolució de problemes.

6 Ésser crític amb els errors comesos. Competència en comunicació lingüística. Resoldre problemes expressant les diferents fases de la resolució. Comunicar els raonaments seguits en un exercici. Utilitzar un lèxic sintètic, simbòlic i abstracte. Transmetre idees de diferents àrees de coneixement amb els termes precisos. Comunicar eficaçment els resultats obtinguts en la resolució d un problema. Competència cultural i artística. Apreciar la bellesa de les formes geomètriques. Descriure el món a través de la geometria. Conrear la creativitat en la resolució de problemes. Valorar el pensament divergent en les estratègies de resolució de problemes. Afavorir el desenvolupament de la sensibilitat i l apassionament estètic a través de la geometria. Competència social i ciutadana. Descriure fenòmens socials presentats en forma de situacions problemàtiques. Aplicar l estadística per quantificar i analitzar fenòmens de tipus social. Valorar els punts de vista aliens en la resolució de problemes. CRITERIS D AVALUACIÓ En general, els criteris que es tindran en compte a l hora de fer l avaluació seran que l alumne/a sigui capaç de: 1. Resoldre problemes de la vida quotidiana en els que calgui la utilització de les quatre operacions amb nombres naturals, enters, decimals i fraccions.

7 2. Expressar verbalment i per escrit, raonaments, relacions quantitatives i informacions que incorporin elements matemàtics adequats al nivell, valorant la utilitat del llenguatge matemàtic i la seva evolució al llarg de la història. 3. Analitzar i avaluar les estratègies i el pensament matemàtic dels altres, a través del treball per parelles o en grup o bé la posada en comú amb tota la classe. 4. Reconèixer els tipus de nombres en contextos no matemàtics o en d altres àrees i utilitzar les seves característiques i propietats. 5. Usar els nombres enters i fraccions, les seves operacions i propietats per a recollir, transformar i intercanviar informació. 6. Reconèixer, descriure i representar figures espacials en l entorn que ens envolta i aplicar el coneixement geomètric per descriure el món físic. 7. Estimar i calcular perímetres i àrees i angles de figures planes utilitzant la unitat de mesura adequada. 8. Fer prediccions sobre la possibilitat que esdevingui un succés a partir d informació prèviament obtinguda de forma empírica. En concret, per a cada bloc : Numeració i càlcul. 1. Saber operar amb nombres naturals, enters i fraccions. 2. Aplicar bé la jerarquia de les operacions. 3. Distingir entre divisors i múltiples. 4. Saber calcular el mcd i el mcm de dos o més nombres. 5. Resoldre problemes de la vida quotidiana en els quals s utilitzin les quatre operacions. 6. Entendre la potenciació i saber calcular potències. 7. Saber calcular potències amb la calculadora. 8. Saber aplicar les propietats de les potències. 9. Comprendre què representa una fracció. 10. Reduir fraccions a comú denominador.

8 11. Saber operar amb nombres decimals. 12. Comparar nombres decimals. 13. Saber què és la notació científica i saber escriure un nombre en notació científica. 14. Entendre el concepte d aproximació i quins tipus d aproximació hi ha. Mesura. 1. Conèixer els dos sistemes de mesura actuals i veure la necessitat de la unificació de les mesures. 2. Saber les diferents unitats de mesura : longitud, superfície, volum, capacitat i massa ; i els seus múltiples i submúltiples. 3. Conèixer les relacions entre les unitats de volum, capacitat i massa. 4. Resoldre problemes de la vida diària. 5. Saber què són els factors de conversió. 6. Saber expressar una mesura en forma complexa i incomplexa. 7. Saber calcular perímetres i àrees de figures planes. 8. Calcular volums de cossos geomètrics. Espai i forma. 1. Saber donar una definició de diferents elements geomètrics. 2. Classificar els polígons. 3. Reconèixer polígons convexos i còncaus. 4. Reconèixer i saber aplicar les propietats que defineixen els polígons. 5. Saber les rectes i els punts notables d un triangle. 6. Reconèixer la circumferència i els arcs de circumferència. 7. Reconèixer cossos geomètrics. 8. Ser capaços de deduir relacions en els polígons (nombre de diagonals segons el nombre de costats, mesura d un angle en un polígon regular, suma dels angles en un polígon de n costats,...)

9 Canvi i relacions. 1. Reconèixer magnituds proporcionals. 2. Saber representar punts en uns eixos de coordenades cartesianes. 3. Saber representar magnituds proporcionals directes. 4. Saber utilitzar canvis d escala. 5. Representar en taules de freqüències unes dades estadístiques. 6. Representar en gràfics estadístics (diagrama de barres o de sectors) dades estadístiques. 7. Calcular la mitjana aritmètica i la mediana. QUALIFICACIÓ Avaluació trimestral : A cada trimestre es valorarà la situació de l alumne respecte als criteris d avaluació anteriors corresponents als diversos temes treballats. Aquesta valoració es concretarà en una nota numèrica de la matèria que es trobarà de la següent manera : Un 60% de la nota ve donada per 2 proves escrites com a mínim. Un 20% de la nota correspon a la valoració del treball individual a classe i a casa, i a la revisió dels apunts i exercicis individuals. El 20 % restant s obté de l actitud de l alumne respecte la matèria (participació, interès,...), respecte al professorat i a la resta de companys (comportament) i respecte a l educació (absències, puntualitat,...). Avaluació final i recuperacions trimestrals: Si un alumne no aprova un trimestre, el pot recuperar al llarg del trimestre següent. Al final de curs la nota de tot l any vindrà donada per la mitjana aritmètica de les notes dels tres trimestres. Si un alumne no aprova es pot presentar a un examen final per a recuperar la matèria. També si un alumne vol millorar la seva nota es pot presentar a un examen final. (La nota d actitud ve donada per la nota d actitud al llarg del curs). CONNEXIONS AMB ALTRES MATÈRIES Ciències de la naturalesa: percentatge d una dissolució, moviments dels astres, ombres, massa, volum i densitat, unitats i instruments de mesura, lectura i interpretació de mapes i gràfics.

10 Ciències Socials : Lectura, interpretació i construcció de climogrames, representacions gràfiques, escales, lectura i interpretació de gràfics i taules estadístics. Musica : elements de l harmonia i ritme. Tecnologia : escales i acotació. UNITATS DIDÀCTIQUES Tots aquests continguts, objectius i competències es treballaran i s assoliran al llarg del curs,i repartits en 9 unitats didàctiques. A continuació les detallem. UNITAT 1: ELS NOMBRES ENTERS 1. OBJECTIUS DIDÀCTICS Conèixer els nombres enters i la seva utilitat. Ordenar els nombres enters i representar-los gràficament. Saber operar correctament amb nombres enters, tenint en compte la jerarquia de les operacions i l ús de parèntesis. 2. COMPETÈNCIES Matemàtica Entendre la necessitat de l ús dels nombres enters. Operar amb nombres enters per tal de resoldre problemes. Comunicació lingúística Saber comprendre la informació d un text en el que s utilitzin nombres enters. Coneixement i interacció amb el món físic Saber modelitzar elements del nostre entorn utilitzant nombres enters. Entendre el significat de mesures negatives en elements físics. Tractament de la informació i competència digital Conèixer quin tipus d informació ens aporten els nombres enters. Aprendre a aprendre Ser capaç d intuir possibles errors en els resultats obtinguts. Social i ciutadana Familiaritzar-se amb conceptes quotidians com són ingressos, pagaments,deutes, estalvi, etc. Autonomia i iniciativa personal i competència emocional Fer servir els nombres enters per resoldre problemes de la vida quotidiana. 3. CONTINGUTS Els nombres negatius El conjunt dels nombres enters Suma i resta de nombres enters Multiplicació de nombres enters Divisió de nombres enters Potències de nombres enters

11 4. CRITERIS D AVALUACIÓ Saber identificar, ordenar i representar gràficament nombres enters. Utilitzar els nombres enters per quantificar i transmetre informacions. Realitzar operacions no excessivament complicades amb nombres enters i expressar amb correcció el resultat. 5. INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 6. TEMPORITZACIÓ: 15 hores. 7. ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 2: FRACCIONS 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Conèixer, entendre i fer servir adequadament el concepte de fracció com a part de la unitat i com a quocient de nombres enters. Conèixer i entendre els conceptes de fracció pròpia, impròpia i equivalent a la unitat. Entendre, identificar i aplicar l equivalència de fraccions a la simplificació i la reducció de fraccions a comú denominador. Saber operar correctament amb fraccions, tenint en compte la jerarquia d operacions i l ús de parèntesis i claudàtors. Resoldre problemes senzills en els que intervinguin fraccions. 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Familiaritzar-se amb el concepte de fracció. Operar fraccions amb suficiència. Resoldre problemes fent servir fraccions. Comunicació lingüística Fer servir les fraccions com a mitjà per entendre i expressar situacions quotidianes. Coneixement i interacció amb el món físic Operar amb fraccions com a mitjà per entendre fenòmens quotidians.

12 Tractament de la informació i competència digital Utilitzar la calculadora com a ajut en alguns casos, per tal d agilitzar el càlcul. Social i ciutadana Dominar les fraccions com a mitjà per realitzar compres, en les quals les quantitats i/o els preus no s expressin necessàriament amb nombres enters. Cultural i artística Conèixer i valorar les maneres d operar fraccions en cultures diferents a la nostra. Aprendre a aprendre Ser crític amb els resultats, identificant els casos en els que no és possible que aquest sigui fraccionari en funció del context del problema. Autonomia i iniciativa personal i competència emocional Resoldre problemes utilitzant diferents mètodes : numèric, gràfic. Identificar l estratègia més útil en la resolució de cada problema concret. Respectar les iniciatives de la resta de l alumnat. Aprofitar els problemes en els que intervenen fraccions per inculcar/reforçar l hàbit de repartir-compartir. 4 CONTINGUTS Concepte de fracció com a part de la unitat. Concepte de fracció com a quocient. Fracció d un nombre. Identificació i obtenció de fraccions equivalents. Transformació d enters en fraccions. Simplificació de fraccions. Reducció de fraccions a comú denominador. Suma i resta de fraccions. Producte i quocient de fraccions. Operacions amb enters i fraccions. Operacions combinades en les que cal tenir en compte la jerarquia d operacions. Fracció d una altra fracció. Resolució de problemes en els que cal utilitzar fraccions. 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Calcular fraccions d un nombre. Identificar fraccions equivalents. Trobar fraccions equivalents a una fracció donada. Simplificar fraccions. Obtenir fraccions irreduïbles. Reduir fraccions a comú denominador. Ordenar fraccions reduint-les a comú denominador.

13 Realitzar correctament operacions combinades amb fraccions (suma, resta, producte, quocient). Resoldre problemes en els que s hagin d utilitzar operacions amb enters i fraccions. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 18hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 3: LLENGUATGE ALGEBRAIC 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Conèixer i utilitzar el llenguatge algebraic Efectuar operacions amb polinomis 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Conèixer i utilitzar el llenguatge algebraic. Operar fraccions amb polinomis Resoldre problemes fent servir el llenguatge algebraic. Comunicació lingüística Fer servir el llenguatge algebraic com a mitjà per entendre i expressar situacions quotidianes. Coneixement i interacció amb el món físic Operar amb llenguatge algebraic com a mitjà per entendre fenòmens quotidians. Tractament de la informació i competència digital Utilitzar la calculadora com a ajut en alguns casos, per tal d agilitzar el càlcul. Social i ciutadana Dominar el llenguatge algebraic que es fan servir a situacions de la vida quotidiana Cultural i artística Conèixer i valorar el llenguatge algebraic en cultures diferents a la nostra. Aprendre a aprendre Ser crític amb els resultats, identificant els casos en els que no és possible. Autonomia i iniciativa personal i competència emocional Resoldre exercicis utilitzant diferents mètodes.

14 Identificar l estratègia més útil en la resolució de cada problema concret. Respectar les iniciatives de la resta de l alumnat. 4 CONTINGUTS Expressions algebraiques Reducció de termes en una suma algebraica Suspensió de parèntesis Desenvolupament d un producte Factor comú Identitats notables 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Saber calcular el valor numèric d una expressió algebraica. Realitzar operacions amb monimis. Calcular el valor numèric d un polinomi. Saber identificar el grau d un polinomi. Saber realitzar operacions amb polinomis. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 18 hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 4: EQUACIONS 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Identificar les solucions d'una equació. Reconèixer i obtenir equacions equivalents. Resoldre equacions de primer grau. Resoldre equacions de segon grau completes i incompletes. Equacions per resoldre problemes. 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Saber resoldre equacions com a mitjà per resoldre multitud de problemes matemàtics.

15 Expressar-se amb propietat en el llenguatge algebraic. Competència en el coneixement i en la interacció amb el món físic. Utilitzar la resolució d'equacions per poder descriure situacions del món real. Aprendre a aprendre Ser conscient del veritable abast de l'aprenentatge dels algorismes per resoldre equacions. Autonomia i Iniciativa personal Triar el procediment més adequat a l'hora d'enfrontar-se a la resolució d'equacions. Comunicació Lingüística Traduir enunciats de problemes a llenguatge algebraic i resoldre'ls mitjançant l'ús d'equacions. Adquirir i usar el vocabulari adequat. Tractament de la informació i competència digital Valorar l'ús de la calculadora com a ajuda en la resolució d'equacions. Social i ciutadana Aplicar els coneixements adquirits sobre equacions per resoldre problemes quotidians. 4 CONTINGUTS Equacions de primer grau Equacions de segon grau Resolució de problemes 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Conèixer i identificar els conceptes d equació, incògnita, solució, equivalència d equacions... Trobar la solució entera d una equació senzilla mitjançant tempteig. Resoldre equacions de primer grau. Resoldre equacions de segon grau. Resoldre problemes mitjançant equacions. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 20 hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT

16 Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 5: EQUACIONS AMB DUES INCÒGNITES 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Reconèixer i classificar els sistemes d'equacions segons el seu nombre de solucions. Obtenir la solució d'un sistema mitjançant una taula. Resoldre sistemes lineals de dues equacions amb dues incògnites, per els mètodes de substitució, igualació i reducció. Utilitzar el llenguatge algebraic i els sistemes per resoldre problemes. 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Saber resoldre gràficament sistemes d'equacions. Dominar els diferents mètodes de resoldre sistemes d'equacions lineals. Comprendre i interpretar, mitjançant el llenguatge algebraic, la informació presentada en format gràfic. Competència en el coneixement i en la interacció amb el món físic. Utilitzar els sistemes d'equacions i la seva resolució per poder descriure situacions del món real. Aprendre a aprendre Dominar els continguts fonamentals de la unitat. Ser capaç de autoavaluar els coneixements adquirits en aquesta unitat. Autonomia i Iniciativa personal. Triar, davant un sistema d'equacions donat, el millor mètode de resolució. Comunicació Lingüística Saber traduir l'enunciat d'un problema al llenguatge matemàtic per poder resoldre-ho mitjançant sistemes d'equacions. Descriure amb coherència els mètodes seguits en la resolució de problemes. Tractament de la informació i competència digital Mostrar interès per l'ús de programes informàtics de càlcul simbòlic. Social i ciutadana Aplicar els coneixements adquirits sobre equacions per resoldre problemes quotidians. 4 CONTINGUTS Resolució de sistemes (substitució, igualació i reducció)

17 Equacions amb dues incògnites: representació gràfica i solucions d una equació amb dues incògnites. Sistemes d equacions lineals: representació gràfica, sistemes equivalents, número de solucions. Mètodes de resolució de sistemes d equacions: substitució, igualació i reducció. Resolució de problemes mitjançant sistemes d equacions. 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Associar una equació amb dues incògnites a una recta. Resoldre gràficament sistemes de dues equacions amb dues incògnites i relacionar el nombre de solucions amb la posició de les rectes. Resoldre un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites mitjançant un mètode determinat (substitució, reducció o igualació). Resoldre problemes numèriques mitjançant sistemes d equacions. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 18 hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 6: FUNCIONS I GRÀFICS 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Reconèixer si una relació entre dues variables és una funció o no. Distingir la variable independent i la dependent. Expressar una funció utilitzant una taula de valors, una gràfica o una fórmula. Determinar el domini i el recorregut d'una funció. Interpretar algunes característiques de la gràfica d'una funció: el creixement i decreixement, els extrems relatius, la periodicitat... Representar i analitzar gràfiques de funcions tretes de diferents situacions quotidianes. 3 COMPETÈNCIES

18 Matemàtica Dominar tots els elements que intervenen en l'estudi de les funcions i la seva representació gràfica. Competència en el coneixement i en la interacció amb el món físic Modelitzar elements del món físic mitjançant una funció i la seva respectiva representació gràfica. Aprendre a aprendre Ser conscient de les llacunes en l'aprenentatge a la vista dels problemes que es tinguin per representar una funció donada. Autonomia i Iniciativa personal. Resoldre un problema donat creant una funció que ho descrigui. Comunicació Lingüística Entendre un text amb la finalitat de poder resumir la seva informació mitjançant una funció i la seva gràfica. Tractament de la informació i competència digital Interpretar representacions gràfiques. Mostrar interès per l'ús de programes informàtics relacionats amb la representació gràfica de funcions. Social i ciutadana Dominar l'ús de les informacions donades per representacions gràfiques i poder entendre-les. 4 CONTINGUTS Relacions funcionals: concepte i taula de valors, gràfica d una funció, imatge i antiimatge, expressió algebraica i relacions que no són funcions. Característiques d una funció: domini i recorregut, continuïtat, punts de tall amb els eixos,creixement i decreixement, màxims i mínims i periodicitat. 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Interpretar el comportament d una funció a partir de la seva gràfica. Associar enunciats a gràfiques. Identifica aspectes d una certa gràfica: domini, creixement... Dibuixar una gràfica a partir d un enunciat. Associar expressions analítiques senzilles a funcions donades gràficament. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 20 hores.

19 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 7: FUNCIONS LINEALS I AFINS 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Identificar problemes en què intervenen magnituds directament proporcionals. Calcular la funció que relaciona aquestes magnituds a partir de diferents dades i representar-la gràficament. Representar aquestes funcions de diferents maneres. Comparar funcions d'aquest tipus. Resoldre problemes reals en què intervenen aquestes funcions. 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Entendre què implica la linealitat d'una funció entenent aquesta com una modelització de la realitat. Competència en el coneixement i en la interacció amb el món físic. Valorar l'ús de les funcions lineals com a elements matemàtics que descriuen multitud de fenòmens del món físic. Aprendre a aprendre Saber autoavaluar els coneixements adquirits sobre funcions lineals i la seva representació. Autonomia i Iniciativa personal Saber modelitzar mitjançant funcions lineals una situació donada. Comunicació Lingüística Saber extreure d'un text la informació necessària per modelitzar la situació que es proposa mitjançant una funció lineal. Tractament de la informació i competència digital Interpretar la representació gràfica de funcions lineals. Mostrar interès per l'ús de programes informàtics relacionats amb la representació gràfica de funcions. Social i ciutadana Utilitzar les funcions lineals per modelitzar situacions que ajudin a millorar la vida humana. 4 CONTINGUTS Funció de proporcionalitat: definició i representació gràfica. Funció afí: definició i representació gràfica. Equació de la recta: coneixent punt i pendent, a partir de dos punts. Posició relativa de dues rectes.

20 Resolució de problemes en que intervinguin funcions lineals. 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Representar funcions de la forma y = mx + n Trobar el valor del pendent d una recta de diferents maneres: gràficament, mitjançant l expressió analítica... Trobar l expressió analítica d una funció lineal. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 16 hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 8: PERÍMETRES I ÀREES 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Aplicar el teorema de Pitàgores per a resoldre alguns problemes. Calcular l'àrea de recintes limitats per línies rectes i per línies corbes. Conèixer i aplicar els procediments i les fórmules al càlcul de perímetres i àrees de figures planes Resoldre problemes en els que s hagin de calcular perímetres i àrees de polígons o circumferències/cercles. 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Dominar els mètodes per calcular àrees i perímetres de figures planes, com a eina per resoldre problemes geomètrics. Aprendre a aprendre Valorar la utilitat d utilitzar les representacions gràfiques de problemes geomètrics, com a eines que en faciliten el plantejament i la resolució. Descobrir algunes relacions geomètriques experimentalment. Autonomia i Iniciativa personal. Valorar la capacitat de calcular l àrea dels polígons de més d una manera, i ser aprendre a escollir la millor opció en cada cas. Comunicació Lingüística Llegir i interpretar els enunciats dels problemes.

21 Escriure clarament els raonaments seguits en un exercici o problema. Social i Ciutadana Ser conscients de la utilitat del càlcul de perímetres i àrees en molts oficis. Cultural i artística Ser conscients de la geometria que s amaga al darrere de moltes representacions artístiques, en especial en el camp de l arquitectura. Tractament de la informació i competència digital Utilitzar la calculadora com a eina que facilita els càlculs mecànics. 4 CONTINGUTS Àrees i perímetres de quadrilàters Àrees i perímetres de triangles. Àrees i perímetres de polígons regulars.. Longitud de la circumferència i àrea del cercle. Àrees i perímetres de figures planes irregulars per descomposició en figures de les quals en sabem calcular aquestes dades. 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Calcular àrees i perímetres d una figura plana dibuixada (triangle, quadrilàter, polígon regular, circumferència/cercle), donats els elements necessaris. Calcular àrees de figures on calgui sumar o restar àrees de d altres figures. Resoldre situacions problemàtiques en les que intervinguin àrees i polígons. Saber expressar els resultats amb les unitats de mesura adequades. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 18 hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs. UNITAT 9: ESTADÍSTICA

22 2 OBJECTIUS DIDÀCTICS Formular preguntes abordables amb dades i recollir, organitzar i presentar dades rellevants per respondre-les. Seleccionar i utilitzar mètodes estadístics apropiats per analitzar dades. 3 COMPETÈNCIES Matemàtica Saber com desenvolupar i analitzar al nivell estadístic una enquesta utilitzant tots els elements i conceptes après en aquesta unitat. Competència en el coneixement i en la interacció amb el món físic Avaluar l estadística com un mitjà per descriure i analitzar multitud de processos del món físic. Aprendre a aprendre Ser capaç de descobrir les llacunes en l'aprenentatge dels continguts d'aquesta unitat. Autonomia i Iniciativa personal Desenvolupar una consciència crítica en relació amb les notícies, dades, gràfics, etc., que obtenim dels mitjans de comunicació. Comunicació Lingüística Expressar concisa i clarament una anàlisi estadística basada en un conjunt de dades donades Social i Ciutadana Dominar els conceptes de l estadística com un mitjà d'analitzar críticament la informació que ens proporcionen. Tractament de la informació i competència digital Mostrar interès en l'ús d'eines que li permeten treballar amb dades estadístics. 4 CONTINGUTS Utilització de mostres en els estudis estadístics, necessitat, conveniència i representativitat. Diferenciació entre variables discretes i contínues. Agrupació en classes o intervals. Histogrames i polígons de freqüències. Identificació de la gràfica més adequada per les dades que cal representar Ús del full de càlcul i de les TIC en general per l organització de les dades, realització dels càlculs i generació dels gràfics més adequats. 5 CRITERIS D AVALUACIÓ Construir una taula de freqüències de dades aïllades i representar-les mitjançant un diagrama de barres.

23 Construir una taula de freqüències amb dades agrupades i representar-les mitjançant un histograma. Calcular el valor de la mitjana aritmètica i de la desviació típica a partir d una taula de freqüències i interpretar el seu significat. Calcular el coeficient de variació i utilitzar-lo per comparar les dispersions de dues distribucions. 6 INSTRUMENTS D AVALUACIÓ Prova escrita per valorar l assoliment dels objectius didàctics. Realització d exercicis autoavaluables. Control del treball a classe i els deures. Control del treball en les diverses competències. 7 TEMPORITZACIÓ: 18 hores. 8 ATENCIÓ A LA DIVERSITAT Els alumnes amb dificultats fan el mateix tema però s intenta que els exercicis (tant les operacions com els problemes) siguin adequats als seus coneixements previs.

INS GABRIEL FERRATER. Departament de Matemàtiques. Tasques d estiu per a recuperar la matèria de matemàtiques de 1r curs d ESO.

INS GABRIEL FERRATER. Departament de Matemàtiques. Tasques d estiu per a recuperar la matèria de matemàtiques de 1r curs d ESO. INS GABRIEL FERRATER Departament de Matemàtiques Tasques d estiu per a recuperar la matèria de matemàtiques de 1r curs d ESO. Reus, maig 2013 Per poder superar la matèria, l alumnat s haurà de presentar

Más detalles

INS GABRIEL FERRATER. Departament de Matemàtiques. Tasques d estiu per a recuperar la matèria de matemàtiques de 2n curs d ESO.

INS GABRIEL FERRATER. Departament de Matemàtiques. Tasques d estiu per a recuperar la matèria de matemàtiques de 2n curs d ESO. INS GABRIEL FERRATER Departament de Matemàtiques Tasques d estiu per a recuperar la matèria de matemàtiques de 2n curs d ESO. Reus, maig 2012 Per poder superar la matèria, l alumnat s haurà de presentar

Más detalles

Matem. tiques de grans a petits

Matem. tiques de grans a petits Matem Matemàtiques tiques de grans a petits Presentació del projecte Matemàtiques de grans a petits és un projecte que neix amb la intenció de vincular els continguts matemàtics amb el desenvolupament

Más detalles

MATEMÀTIQUES TERCER I QUART DE PRIMÀRIA

MATEMÀTIQUES TERCER I QUART DE PRIMÀRIA MATEMÀTIQUES TERCER I QUART DE PRIMÀRIA Comprensió dels nombres, de les seves formes de representació i del sistema de numeració 1 Comprensió del valor posicional de les xifres en el sistema de numeració

Más detalles

BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 3r cicle

BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 3r cicle BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 3r cicle Processos Continguts Processos a desenvolupar en tots els cicles Comprensió dels nombres, de les seves formes de representació i del

Más detalles

BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 2n cicle. Processos a desenvolupar en tots els cicles. Específics per continguts

BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 2n cicle. Processos a desenvolupar en tots els cicles. Específics per continguts BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 2n cicle Processos Continguts Processos a desenvolupar en tots els cicles Comprensió dels nombres, de les seves formes de representació i del

Más detalles

PROVA PER A L OBTENCIÓ DEL TÍTOL DE GESO. CRITERIS I CONTINGUTS MÍNIMS

PROVA PER A L OBTENCIÓ DEL TÍTOL DE GESO. CRITERIS I CONTINGUTS MÍNIMS PROVA PER A L OBTENCIÓ DEL TÍTOL DE GESO. CRITERIS I CONTINGUTS MÍNIMS MATEMÀTIQUES 4T ESO (Pàgines 19-20-21-22-23-24 del projecte curricular de 4t de la programació d aula del Departament de Matemàtiques

Más detalles

MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS. 1r BATXILLERAT

MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS. 1r BATXILLERAT MATEMÀTIQUES APLICADES A LES CIÈNCIES SOCIALS 1r BATXILLERAT Llibre utilitzat: Matemàtiques aplicades a les ciències socials 1, Editorial Castellnou UNITAT 1. ELS NOMBRES REALS 1.1 Classificació dels nombres

Más detalles

BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 1r cicle

BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 1r cicle BLOC 1 PROCESSOS I CONTINGUTS: Numeració i càlcul PRIMÀRIA 1r cicle Processos Continguts Processos a desenvolupar en tots els cicles Comprensió dels nombres, de les seves formes de representació i del

Más detalles

Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig.

Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig. Benvolgut director, Benvolguda directora, Amb aquest escrit us informem dels passos que cal seguir en l avaluació de sisè d educació primària, feta al mes de maig. - Informe a les famílies: a partir del

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 4t d ESO A I B A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats durant el curs. El dossier s ha de presentar en

Más detalles

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació

TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del Tapís de la Creació ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 3 sessions Pag. web Individual/grup petit 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

NOVETATS Matemàtiques. Nombres

NOVETATS Matemàtiques. Nombres NOVETATS 2012-2013 Matemàtiques Nombres Claus del projecte El Connecta 2.0 és un projecte multisuport que permet utilitzar el llibre en paper- digital interactiu la pissarra - i el llibre digital- de forma

Más detalles

Prova de competència matemàtica

Prova de competència matemàtica PROVES DE QUALIFICACIO DE NIVELL 3 Prova de competència matemàtica Nombres naturals: jerarquia d operacions: La jerarquia es: 1. parèntesi 2. multiplicacions i divisions 3. sumes i restes a) 25 : 5 + 3.

Más detalles

Departament de matemàtiques Programació didàctica Matemàtiques aplicades a les ciències socials Primer curs de batxillerat

Departament de matemàtiques Programació didàctica Matemàtiques aplicades a les ciències socials Primer curs de batxillerat Generalitat de Catalunya. Departament d Educació i Universitats IES OLORDA Carles Buigas, 22-28 08980 Sant Feliu de Llobregat Tel. 93 666 10 92 Fax 93 666 29 94 e-mail: a8026397@xtec.cat http://www.iesolorda.org

Más detalles

ÀREA CURS TRIMESTRE CURS COMPETÈNCIES BÀSIQUES

ÀREA CURS TRIMESTRE CURS COMPETÈNCIES BÀSIQUES Programació anual ÀREA CURS TRIMESTRE CURS Matemàtiques 3r Primària 1r 2014-2015 OBJECTIUS D APRENENTATGE COMPETÈNCIES BÀSIQUES CRITERIS D AVALUACIÓ 1. Distingir entre xifres i nombres. 2. Distingir els

Más detalles

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS

CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS CARACTERÍSTIQUES DE FUNCIONS ELEMENTALS 1. FUNCIÓ CONSTANT (document d'ajuda: 1_funcio_constant.html ) Expressió algèbrica: f(x) = n. Gràfica: 2. FUNCIÓ LINEAL (document d'ajuda: 2_funcio_lineal.html )

Más detalles

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014

Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Avaluació de les Competències Bàsiques (sisè d educació primària) Barcelona, 13 de juny de 2014 Esquema de les competències avaluades Obtenció d informació - Localitzar informació explícita - Identificar

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller Cicle mitjà (3r i 4t) 120 min. Àrea: Coneixement del medi natural, social i cultural Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han

Más detalles

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual.

ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Competència comunicativa lingüística i audiovisual. TITOL DE L ACTIVITAT: Jclic del claustre ETAPA/CICLE/NIVELL TEMPORALITZACIÓ MATERIAL AGRUPAMENT Primària/ CM/CS 4 sessions Guies Individual/grup petit mestre/alumne 1. COMPETÈNCIES BÀSIQUES 1.Competències

Más detalles

Prova de competència matemàtica

Prova de competència matemàtica PROVES DE QUALIFICACIO DE NIVELL 3 Prova de competència matemàtica Nombres naturals: jerarquia d operacions: La jerarquia es: 1. parèntesi 2. multiplicacions i divisions 3. sumes i restes a) 25 : 5 + 3.

Más detalles

Fitxa per recollir informació sobre activitats d aula realitzades amb TAC d interès especial. Es treballa sobre els següents continguts:

Fitxa per recollir informació sobre activitats d aula realitzades amb TAC d interès especial. Es treballa sobre els següents continguts: Fitxa per recollir informació sobre activitats d aula realitzades amb TAC d interès especial Títol de l activitat REPRESENTACIÓ DE FUNCIONS Mestre/a - Professor/a Nom i Cognoms Adreça electrònica Cristina

Más detalles

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE

Terrassa. COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE Terrassa COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE Presentació d un projecte interdisciplinari ECOAUDITORIA DE CENTRE DESENVOLUPAMENT DE LA COMPETÈNCIA APRENDRE A APRENDRE A PARTIR DE LES TÈCNIQUES D ESTUDI Context

Más detalles

Una competència de resolució de problemes. en el document de competències bàsiques de l àmbit matemàtic a l educació secundària obligatòria

Una competència de resolució de problemes. en el document de competències bàsiques de l àmbit matemàtic a l educació secundària obligatòria Una competència de resolució de problemes en el document de competències bàsiques de l àmbit matemàtic a l educació secundària obligatòria Estructura Competència matemàtica Resolució de problemes 4 competències

Más detalles

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS

Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS Unitat 2. POLINOMIS, EQUACIONS I INEQUACIONS 2.1. Divisió de polinomis. Podem fer la divisió entre dos monomis, sempre que m > n. Si hem de fer una divisió de dos polinomis, anirem calculant les divisions

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari)

Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Currículum educació infantil Segon cicle (parvulari) Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Setembre de 2008 14/04/08 Finalitat de l educació infantil En els centres educatius es contribuirà

Más detalles

DOSSIER ESTIU 2018 MATEMÀTIQUES

DOSSIER ESTIU 2018 MATEMÀTIQUES DOSSIER ESTIU 2018 MATEMÀTIQUES ELS ALUMNES AMB L ASSIGNATURA SUSPESA HAN D ENTREGAR EL DOSSIER CORRECTAMENT PER PODER REALITZAR L EXAMEN DE SETEMBRE. Has de presentar el dossier en fulls apart. S han

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2011-2012 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de la matemàtica MATÈRIA: Tractament de la Informació, Atzar i Probabilitat CODI: 100813 CURS: Tercer CRÈDITS ECTS: 6 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes?

1. Què tenen en comú aquestes dues rectes? Com són entre elles? 2. En què es diferencien aquestes dues rectes? En la nostra vida diària trobem moltes situacions de relació entre dues variable que es poden interpretar mitjançant una funció de primer grau. La seva expressió algebraica és del tipus f(x)=mx+n. També

Más detalles

Programació didàctica del mòdul MATEMÀTIQUES III. FORMACIÓ D'ADULTS Àmbit Científic i Tecnològic

Programació didàctica del mòdul MATEMÀTIQUES III. FORMACIÓ D'ADULTS Àmbit Científic i Tecnològic Programació didàctica del mòdul MATEMÀTIQUES III FORMACIÓ D'ADULTS Àmbit Científic i Tecnològic AFA LA SELVA Curs: 2009/2010 Professor: Josep Broch i Muñoz INTRODUCCIÓ AL MÒDUL Amb aquest mòdul es pretén

Más detalles

Programació didàctica

Programació didàctica Programació didàctica Cicle: Educació Infantil Àrees I, II i III Criteris d avaluació Indicadors Cb Lingüística Cb matem. Cb món físic Comp digital Cb tract. Inf. ciutadana Cb social i artística Cb cultural

Más detalles

Proporcionalitat i percentatges

Proporcionalitat i percentatges Proporcionalitat i percentatges Proporcions... 2 Propietats de les proporcions... 2 Càlul del quart proporcional... 3 Proporcionalitat directa... 3 Proporcionalitat inversa... 5 El tant per cent... 6 Coneixement

Más detalles

Les capes de la Terra

Les capes de la Terra Les capes de la Terra Amb l ajuda d un projector fem un mapa de la Terra i després també fem un dibuix de les capes de la Terra. Les capes de la Terra Les capes de la Terra Ja teníem el model, però no

Más detalles

REFLEXIÓ I AUTOAVALUACIÓ, PER CICLES, SOBRE EL TREBALL D ESPAI I FORMA A EDUCACIÓ PRIMÀRIA.

REFLEXIÓ I AUTOAVALUACIÓ, PER CICLES, SOBRE EL TREBALL D ESPAI I FORMA A EDUCACIÓ PRIMÀRIA. El present qüestionari ens ha de permetre analitzar el treball que es realitza amb els alumnes sobre el treball d espai i forma a l aula, per tal de reflexionar sobre la metodologia més adient per a treballar-ho

Más detalles

TEMARIO 1º ESO (Recopilación de diferentes editoriales: Barcanova Edebé, etc)

TEMARIO 1º ESO (Recopilación de diferentes editoriales: Barcanova Edebé, etc) Ofimega acadèmies - Temarios matemáticas - 1- TEMARIO 1º ESO (Recopilación de diferentes editoriales: Barcanova Edebé, etc) 1. ELS NOMBRES NATURALS 1. Els nombres grans: milions, miliards, bilions 2. Operacions

Más detalles

CURRÍCULUM ÀMBIT MATEMÀTIC

CURRÍCULUM ÀMBIT MATEMÀTIC CURRÍCULUM ÀMBIT MATEMÀTIC DIMENSIÓ RESOLUCIÓ DE PROBLEMES Continguts:; Numeració i càlcul 1. Traduir un problema a una representació matemàtica i emprar conceptes, eines i estratègies matemàtiques per

Más detalles

CONTENIDOS 1º PRIMARIA MATEMÁTICAS CONTENIDOS 2º PRIMARIA

CONTENIDOS 1º PRIMARIA MATEMÁTICAS CONTENIDOS 2º PRIMARIA CONTENIDOS 1º PRIMARIA MATEMÁTICAS - NÚMEROS 0-79. - UNIDADES Y DECENAS. - MAYOR, MENOR E IGUAL. - ANTERIOR Y POSTERIIOR. - SUMAS Y RESTAS DOS CIFRAS EN HORIZONTAL Y EN VERTICAL SIN LLEVAR. - PROBLEMAS

Más detalles

CONTENIDOS 1º PRIMARIA MATEMÁTICAS

CONTENIDOS 1º PRIMARIA MATEMÁTICAS CONTENIDOS 1º PRIMARIA MATEMÁTICAS - NÚMEROS 0-79. - UNIDADES Y DECENAS. - MAYOR, MENOR E IGUAL. - ANTERIOR Y POSTERIIOR. - SUMAS Y RESTAS DOS CIFRAS EN HORIZONTAL Y EN VERTICAL SIN LLEVAR. - PROBLEMAS

Más detalles

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària.

Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. Benvolgut/da director/a, Em plau presentar-vos els resultats obtinguts per l'alumnat del vostre centre en la prova d'avaluació de sisè d'educació primària. L'informe conté uns gràfics que situen en els

Más detalles

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU

Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU. Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU Unitat 2 EQUACIONS DE PRIMER GRAU 37 38 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 5. TRANSFORMACIONS D EXPRESSIONS ALGEBRAIQUES UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç

Más detalles

DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO

DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO DOSSIER DE RECUPERACIÓ 3r ESO INS MARIANAO. Departament de matemàtiques La correcta realització d aquest dossier, i la posterior entrega el dia de l examen puntuarà un 20% de la nota total. Les activitats

Más detalles

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS

UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS UNITAT LES REFERÈNCIES EN L ÚS DELS CÀLCULS 1 Introducció de fórmules El programa Ms Excel és un full de càlcul que permet dur a terme tota mena d operacions matemàtiques i instruccions lògiques que mostren

Más detalles

El decret a l aula: un exemple de resolució de problemes

El decret a l aula: un exemple de resolució de problemes Decret d ordenació dels ensenyaments de l educació primària El decret a l aula: un exemple de resolució de problemes Direcció General d Educació Infantil i Primària Febrer - març de 2015 Volem que l alumne,

Más detalles

MATEMÀTIQUES. PRIMER de PRIMÀRIA NUMERACIÓ I CÀLCUL RELACIONS I CANVI ESPAI I FORMA MESURA ESTADÍSTICA I ATZAR

MATEMÀTIQUES. PRIMER de PRIMÀRIA NUMERACIÓ I CÀLCUL RELACIONS I CANVI ESPAI I FORMA MESURA ESTADÍSTICA I ATZAR MATEMÀTIQUES PRIMER de PRIMÀRIA NUMERACIÓ I CÀLCUL - Les unitats i les desenes. El valor de les xifres segons la seva posició. - Els nombres del 0 al 99. - Escriptura de la numeració amb lletres (es treballa

Más detalles

MQ1 - Mètodes Quantitatius 1

MQ1 - Mètodes Quantitatius 1 Unitat responsable: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Unitat que imparteix: 732 - OE - Departament d'organització d'empreses Curs: Titulació: 2017 GRAU EN ENGINYERIA EN ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL

Más detalles

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO

DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES 2n d ESO Institut Galileo Galilei Departament de Matemàtiques Curs 015-16 DOSSIER D ACTIVITATS D ESTIU MATEMÀTIQUES n d ESO A continuació tens una sèrie d'exercicis i activitats relacionats amb els continguts treballats

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

Dóna-li un respir. Primària - Cicle Inicial

Dóna-li un respir. Primària - Cicle Inicial Primària - Cicle Inicial Dóna-li un respir Els impactes de la nostra petjada ecològica esgoten els recursos del planeta i les possibilitats de desenvolupament de la humanitat. Amb tu, un nou compromis

Más detalles

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5

Assessorament a l'impuls Material de la Sessió 5 Títol: Indemnització de 16 milions. Nivell: Tipologia textual: el text periodístic. Primer cicle d ESO (2n) Introducció: A partir d una notícia on-line del diari portiguès Correio da manhã s estudien les

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

DOSSIER PREPARACIÓ RECUPERACIÓ MATEMÀTIQUES Setembre 3r ESO

DOSSIER PREPARACIÓ RECUPERACIÓ MATEMÀTIQUES Setembre 3r ESO Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Institut Pompeu Fabra DOSSIER PREPARACIÓ RECUPERACIÓ MATEMÀTIQUES Setembre 3r ESO Nom i Cognoms:... INSTRUCCIONS: - Aquest dossier serveix per a preparar

Más detalles

Matemàtiques II. Material docent de la UOC. Albert Gras i Martí Teresa Sancho Vinuesa PID_

Matemàtiques II. Material docent de la UOC. Albert Gras i Martí Teresa Sancho Vinuesa PID_ Matemàtiques II Albert Gras i Martí Teresa Sancho Vinuesa PID_00158385 Material docent de la UOC FUOC PID_00158385 Matemàtiques II Albert Gras i Martí Doctor en Física i professor de la Universitat d'alacant.

Más detalles

IES Maremar. Departament Matemàtiques. Curs Programació 4t ESO

IES Maremar. Departament Matemàtiques. Curs Programació 4t ESO 1. Competències pròpies de la matèria i aportació a les competències bàsiques i 2. Distribució dels continguts en unitats Unita t Títol/contingut principal Dates Activitats principals Competències bàsiques

Más detalles

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES.

Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES UNITAT 2 TEOREMA DE TALES. Unitat 2 TEOREMA DE TALES. TEOREMA DE PITÀGORES. RAONS TRIGONOMÈTRIQUES 41 42 Matemàtiques, Ciència i Tecnologia 8. TRIGONOMETRIA UNITAT 2 QUÈ TREBALLARÀS? què treballaràs? En acabar la unitat has de ser

Más detalles

El currículum i el seu desplegament a l educació primària

El currículum i el seu desplegament a l educació primària El currículum i el seu desplegament a l educació primària Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Novembre de 2008 11/12/2008 Marc normatiu de referència Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig

Más detalles

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008)

APRENDRE A INVESTIGAR. Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) APRENDRE A INVESTIGAR Document 1 GLÒRIA DURBAN I ÁNGELA CANO (2008) 1r - PLANTEJAR LA NECESSITAT D INFORMACIÓ Què cerco i per què? IDENTIFICAR LA INFORMACIÓ QUE ES NECESSITA EN FUNCIÓ DE LA TASCA A RESOLDRE

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

Equacions i sistemes de segon grau

Equacions i sistemes de segon grau Equacions i sistemes de segon grau 3 Equacions de segon grau. Resolució. a) L àrea del pati d una escola és quadrada i fa 0,5 m. Per calcular el perímetre del pati seguei els passos següents: Escriu l

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

TAULA DE CONTINGUTS, CRITERIS D AVALUACIÓ, ESTÀNDARS D APRENENTATGE AVALUABLES I RELACIÓ DE LES COMPETÈNCIES CLAUS AMB ELS ESTÀNDARDS D APRENENTATGE

TAULA DE CONTINGUTS, CRITERIS D AVALUACIÓ, ESTÀNDARS D APRENENTATGE AVALUABLES I RELACIÓ DE LES COMPETÈNCIES CLAUS AMB ELS ESTÀNDARDS D APRENENTATGE TAULA DE CONTINGUTS, CRITERIS D AVALUACIÓ, ESTÀNDARS D APRENENTATGE AVALUABLES I RELACIÓ DE LES COMPETÈNCIES CLAUS AMB ELS ESTÀNDARDS D APRENENTATGE QUART D ESO ENSENYAMENTS APLICATS BLOC DE CONTINGUT

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Matemàtiques Facultat de Ciències Matemàtiques 1 Primer quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període Grau de Matemàtiques Facultat de Ciències Matemàtiques 1 Primer quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 34148 Nom Matemàtica bàsica Cicle Grau Crèdits ECTS 6.0 Curs acadèmic 2017 2018 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període 1107 Grau de Matemàtiques

Más detalles

AVALUACIÓ DE SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA DESCRIPCIÓ GENERAL DE LA PROVA I CRITERIS DE CORRECCIÓ. Correcció externa. Competència matemàtica

AVALUACIÓ DE SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA DESCRIPCIÓ GENERAL DE LA PROVA I CRITERIS DE CORRECCIÓ. Correcció externa. Competència matemàtica AVALUACIÓ DE SISÈ D EDUCACIÓ PRIMÀRIA DESCRIPCIÓ GENERAL DE LA PROVA I CRITERIS DE CORRECCIÓ Correcció externa Competència matemàtica Curs 2017-2018 1 Índex 1. Descripció general de la prova... 3 2. Criteris

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

2 desembre 2015 Límits i número exercicis. 2.1 Límits i número

2 desembre 2015 Límits i número exercicis. 2.1 Límits i número I. E. S. JÚLIA MINGUELL Matemàtiques 2n BAT. 2 desembre 205 Límits i número exercicis 2. Límits i número 4. Repàs de logaritmes i exponencials: troba totes les solucions de cadascuna de les següents equacions:

Más detalles

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013

Proves d accés a la Universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2013 Pàgina 1 de 5 Sèrie 3 Opció A A1.- Digueu de quin tipus és la progressió numèrica següent i calculeu la suma dels seus termes La progressió és geomètrica de raó 2 ja que cada terme s obté multiplicant

Más detalles

TEMA 4 : Programació lineal

TEMA 4 : Programació lineal TEMA 4 : Programació lineal 4.1. SISTEMES D INEQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITA La solució d aquest sistema és l intersecció de les regions que correspon a la solució de cadascuna de les inequacions

Más detalles

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1

FUNCIONS REALS. MATEMÀTIQUES-1 FUNCIONS REALS. 1. El concepte de funció. 2. Domini i recorregut d una funció. 3. Característiques generals d una funció. 4. Funcions definides a intervals. 5. Operacions amb funcions. 6. Les successions

Más detalles

Programació d una acció formativa

Programació d una acció formativa Programació d una acció formativa Índex de continguts Elaboració de la programació. 2 Programació de les sessions 3 Activitats d avaluació previstes. 5 Elements de l avaluació contínua. 6 Materials docents.

Más detalles

ÀMBIT CIENTIFICOTECNOLÒGIC: MATEMÀTIQUES

ÀMBIT CIENTIFICOTECNOLÒGIC: MATEMÀTIQUES ÀMBIT CIENTIFICOTECNOLÒGIC: MATEMÀTIQUES MATÈRIA CURS TÍTOL UNITAT TEMPORITZACIÓ Matemàtiques 1r ESO 8. Figures planes 8-9 h OBJECTIUS D APRENENTATGE 1. Conèixer el concepte de polígon i els seus elements.

Más detalles

TEMA 6. POLINOMIS II. a n a 2 a 1 a Teorema del residu. 4. Polinomis irreductibles. 6. Fraccions algebraiques

TEMA 6. POLINOMIS II. a n a 2 a 1 a Teorema del residu. 4. Polinomis irreductibles. 6. Fraccions algebraiques . REGLA DE RUFFINI És s un mètode m de divisió entre polinomis, més m s senzill que l algoritme l de la divisió i que permet la divisió només quan el divisor és s de la forma Q(x) x b. TEMA 6. S II Professor

Más detalles

Orientacions per a la prova d accés a cicles formatius de grau mitjà: prova de matemàtiques, àmbit cientificotecnològic

Orientacions per a la prova d accés a cicles formatius de grau mitjà: prova de matemàtiques, àmbit cientificotecnològic Orientacions per a la prova d accés a cicles formatius de grau mitjà: prova de matemàtiques, àmbit cientificotecnològic 1. Continguts Bloc 1. Aritmètica i àlgebra Nombres i operacions 1.1. Nombres naturals.

Más detalles

2. EL MOVIMENT I LES FORCES

2. EL MOVIMENT I LES FORCES 2. EL MOVIMENT I LES FORCES Què has de saber quan finalitzi la unitat? 1. Reconèixer la necessitat d un sistema de referència per descriure el moviment. 2. Descriure els conceptes de moviment, posició,

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica FULL DE RESPOSTES VERSIÓ AMB RESPOSTES competència matemàtica ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI

Más detalles

4.6. Activitat 5. Sobre el valor professional del coneixement matemàtic i didàctic.

4.6. Activitat 5. Sobre el valor professional del coneixement matemàtic i didàctic. 222 Capítol 4 Es tracta d una transformació del trapezi de tal manera que el que se li treu al trapezi se li afegeix al triangle, el costat de dalt del trapezi s afegeix a la base del triangle (Núria 11-99/4)

Más detalles

Investigació comercial

Investigació comercial Comerç i màrqueting Investigació comercial CFGS.0651.C01/0.08 CFGS - Gestió comercial i màrqueting Aquesta col lecció està dissenyada i coordinada des de l Institut Obert de Catalunya. Coordinació del

Más detalles

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7

EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 EL PLA DE MÀRQUETINGM Control ESQUEMA PAS 7 C O N T R O L Fa referència a 2 tipus de MESURES DE CONTROL. a) En l elaboració del propi pmk. Qualitativament i quantitativa. b) En l execució del pmk en cada

Más detalles

Recursos humans i responsabilitat social corporativa

Recursos humans i responsabilitat social corporativa Administració i gestió Recursos humans i responsabilitat social corporativa CFGS.AFI.M04/0.12 CFGS - Administració i finances Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquest material ha estat

Más detalles

SOLUCIONARI Unitat 5

SOLUCIONARI Unitat 5 SOLUCIONARI Unitat 5 Comencem Escriu tres equacions que no tinguin solució en el conjunt. Resposta oberta. Per exemple: a) x b) 5x 0 c) x Estableix tres equacions que no tinguin solució en el conjunt.

Más detalles

Programació didàctica del mòdul MATEMÀTIQUES I. FORMACIÓ D'ADULTS Àmbit Científic i Tecnològic

Programació didàctica del mòdul MATEMÀTIQUES I. FORMACIÓ D'ADULTS Àmbit Científic i Tecnològic Programació didàctica del mòdul MATEMÀTIQUES I FORMACIÓ D'ADULTS Àmbit Científic i Tecnològic AFA LA SELVA Curs: 2009/2010 Professor: Josep Broch i Muñoz INTRODUCCIÓ AL MÒDUL Aquest mòdul comú permet la

Más detalles

IES ANGELETA FERRER I SENSAT CUR

IES ANGELETA FERRER I SENSAT CUR MATÈRIA: FÍSICA 2. Curs: Segon de Batxillerat. Professor: Joan Artigas. OBJECTIUS GENERALS 1. Aconseguir una bona comprensió general qualitativa dels conceptes i dels fenòmens físics i de les lleis que

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom:

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom: Nivell: 1r ESO Matèria: Matemàtiques Nom: Unitat 1: Divisibilitat Múltiples i divisors 1. Digues si són certes o falses les frases següents i el perquè: a) 4 és divisor de 32 b) 12 és un divisor de 4.

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

Ara Matemàtiques Saber-ne més per ensenyar-les millor

Ara Matemàtiques Saber-ne més per ensenyar-les millor Ara Matemàtiques Saber-ne més per ensenyar-les millor Sessió 4 Patrons i relacions Sessió 4 Tana Serra i Carme Burgués Barcelona Tardor 2017 Animació de Julien Dovier 1.Patró de repetició 1. Recerca de

Más detalles

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom:

Generalitat de Catalunya Departament d Educació Institut El Palau. Nivell: 1r ESO. Matèria: Matemàtiques. Nom: Nivell: 1r ESO Matèria: Matemàtiques Nom: Unitat 1: Divisibilitat Múltiples i divisors 1. Digues si són certes o falses les frases següents i el perquè: a) 4 és divisor de 32 b) 12 és un divisor de 4.

Más detalles

Fitxa per recollir informació sobre activitats d aula realitzades amb TAC d interès especial

Fitxa per recollir informació sobre activitats d aula realitzades amb TAC d interès especial Fitxa per recollir informació sobre activitats d aula realitzades amb TAC d interès especial Títol de l activitat MATRIU INVERSA Mestre/a - Professor/a Nom i Cognoms Adreça electrònica Cristina Steegmann

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO DESCRIPCIÓ GENERAL DE LA PROVA FULLS DE RESPOSTES I CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 2017-2018 FULL DE RESPOSTES

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT DE CONEIXEMENT DEL MEDI: Àrea de coneixement del medi natural Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Món actual Competència 1: plantejar-se preguntes sobre el medi,

Más detalles

INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE)

INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE) Alumne/a: Mestre/a: INFORME D AVALUACIÓ INDIVIDUAL. PRIMÀRIA 2016/2017(3R TRIMESTRE) Tercer Trimestre Atenció : Aquest informe respon a les competències associades i als criteris d avaluació de cada àrea

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ

ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ ART RUPESTRE: TÈCNICA I EVOLUCIÓ Visita guiada + taller 2n ESO 120 min. Àrea: Ciències socials, geografia i història Quin significat tenen les pintures rupestres? Per què s han conservat fins avui dia?

Más detalles

MATEMÀTIQUES A FONS. Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL

MATEMÀTIQUES A FONS. Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL Presentació FUNDACIÓ JAUME BOFILL MATEMÀTIQUES A FONS, professora emèrita de la Universitat de Barcelona en el departament de Didàctica de les CCEE i la Matemàtica. Mestra i matemàtica WEBINAR: Ens cal

Más detalles

Unitat 1. Nombres reals.

Unitat 1. Nombres reals. Unitat 1. Nombres reals. Conjunts numèrics: - N = Naturals - Z = Enters - Q = Racionals: Són els nombres que es poden expressar com a quocient de dos nombres enters. El conjunt dels nombres racionals,

Más detalles

El treball per projectes

El treball per projectes El treball per projectes Edumèdia dia Montserrat Vert Dolors Font Eulàlia lia Dòria Febrer 2008 Passos a seguir per fer un Projecte Els alumnes han d acordar d i decidir què estudien i per què. Explicitar

Más detalles

MATEMÀTIQUES RECURSOS PER AL CÀLCUL

MATEMÀTIQUES RECURSOS PER AL CÀLCUL MATEMÀTIQUES RECURSOS PER AL CÀLCUL Coordinació de l àrea: Montserrat Torra Autoria de la presentació: Francesc Xavier Alegria i Lucia Cabello El tractament del càlcul CÀLCUL APROXIMAT I ESTIMACIÓ Potencia

Más detalles

PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos

PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos PLA INDIVIDUALITZAT Document on consta el nivell de competències actuals de l alumne i les adaptacions i suports previstos Alumne/a:... Nivell:... Curs: 20.../... DADES PERSONALS Nom i cognoms de l alumne/a:

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

1r ESO. Objectius. Resum de la programació per al principi de curs. Numeració i càlcul. Canvi i relacions. Espai i forma. Mesura. Estadística i atzar

1r ESO. Objectius. Resum de la programació per al principi de curs. Numeració i càlcul. Canvi i relacions. Espai i forma. Mesura. Estadística i atzar Resum de la programació per al principi de curs 1r ESO Objectius Numeració i càlcul Comprendre els nombres i les diferents formes de representació Comprendre el significat de les operacions Calcular amb

Más detalles

Curs 2014/15 Resum de la programació

Curs 2014/15 Resum de la programació Resum de la programació per al principi de curs 1r ESO Objectius Numeració i càlcul Comprendre els nombres i les diferents formes de representació Comprendre el significat de les operacions Calcular amb

Más detalles

Matemàtiques. Educació Primària Cicle Superior. Guia didàctica

Matemàtiques. Educació Primària Cicle Superior. Guia didàctica Matemàtiques Educació Primària Cicle Superior Guia didàctica 6 9 7 8 8 4 9 8 0 4 6 6 2 5 Telèfon d atenció al professorat: 902 90 36 46 www.castellnoudigital.com Direcció editorial: Dolors Rius Coordinació

Más detalles