LLENGUA CATALANA. PRIMER de PRIMÀRIA. Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR ESCOLTAR I COMPRENDRE LLEGIR I COMPRENDRE ESCRIURE

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "LLENGUA CATALANA. PRIMER de PRIMÀRIA. Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR ESCOLTAR I COMPRENDRE LLEGIR I COMPRENDRE ESCRIURE"

Transcripción

1 LLENGUA CATALANA PRIMER de PRIMÀRIA Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR - Textos i produccions orals amb diferents suports. - Temàtiques diferents al voltant del medi, projecte d aula, festes escolars... - Vivències personals. - Memoritzar poemes, cançons... - Expressió oral amb un vocabulari cada cop més ampli. ESCOLTAR I COMPRENDRE - Textos i produccions orals amb diferents suports. - Temàtiques diferents al voltant del medi, projecte d aula, festes escolars... - Vivències personals. - Pautes de comunicació: torn de paraula, entonació, silenci... LLEGIR I COMPRENDRE - Llegir i comprendre diferents tipologies de textos i amb diferents grafies (pal, lligada, inici impremta). - Lectura individual i activitats de comprensió. - Gust per la lectura com a font d informació i ús quotidià. ESCRIURE - Pas de la lletra de pal a la lligada (treball del traç). - Producció escrita més guiada: llistat de paraules, petites frases i textos. FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA - Lèxic/camps semàntics relacionats amb diferents temes. - Iniciació a l ortografia arbitrària: - sons vocàlics, consonàntics, - dígrafs - majúscules, - plurals - sons: ca, que, qui, co, cu; gue, gui; ny; ja, ge, gi, jo, ju. - Ortografia natural: unió de paraules, fragmentació de paraules, substitucions, rotacions, inversions, omissions i addicció. - Iniciació a la gramàtica: - frases interrogatives i exclamatives - verbs en passat, present i futur - ús dels signes de puntuació (el punt a final de frases, iniciació als signes d,? i!) - iniciació a l ús de l article - concordança gramatical - introducció al nom propi de les persones; - gènere nombre; - estructura simple de la frase (article + nom + verb + complements).

2 Dimensió literària - Gust per la lectura. - Embarbussaments, rodolins, poemes, cançons, contes, dites, textos informatius.

3 SEGON de PRIMÀRIA Dimensió comunicativa ESCOLTAR I COMPRENDRE - Textos i produccions orals amb diferents suports. - Temàtiques diferents al voltant del medi, projecte d aula, festes escolars - Vivències personals. PARLAR I CONVERSAR - Textos i produccions orals amb diferents suports. - Temàtiques diferents al voltant del medi, projecte d aula, festes escolars - Vivències personals. LLEGIR I COMPRENDRE - Llegir i comprendre diferents tipologies de textos i amb diferents grafies (imprenta). - Lectura col lectiva i activitats de comprensió d un llibre. ESCRIURE - Producció escrita: textos lliures, tipologia de textos (contes, poemas, endevinalles, dites, cartes, notes, apunts, ). FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA - Lèxic/camps semàntics relacionats amb els temes de medi, projecte, - Ortografia natural. Es treballa la introducció a: punt final, coma, exclamació, interrogació. - Ortografia arbitrària. Es treballen de forma inicial aquests sons: rr/r; ss/s; ll; ny; ç; ce-ci; ix-x; gue-gui; ge-gi; que-qui; z. - Síl labes fortes i fluixes (només al racó). - Gènere i nombre. - Concordança gramatical. - Tipus de noms (comú i propi). - Introducció als sinònims i antònims i a les paraules derivades. - Iniciació a l estructura de l oració: article, nom, adjectiu, verb. - Iniciació a la tipologia de frases: interrogativa, exclamativa. - Verb: passat, present i futur. Dimensió literària - Gust per la lectura. - Dades d un llibre: títol i autor. - Rodolins, poemes, cançons, contes, còmics, notícia.

4 TERCER de PRIMÀRIA Dimensió Comunicativa PARLAR I CONVERSAR - Participació activa i col laborativa en qualsevol situació comunicativa de l escola respectant les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme...) - Exposició de temes de manera ordenada i comprensible. Participació en els diàlegs o debats aportant i defensant idees pròpies i defensant i contradient, si cal, les dels altres amb arguments. - Producció de textos orals (descripcions, justificacions,...) amb preparació prèvia. - Exposició oral a partit d un guió, esquema, imatge o mapa de conceptes. - Ús d un llenguatge no discriminatori i que respecti les diferències de gènere. ESCOLTAR I COMPRENDRE - Identificació i comprensió de missatges orals en diferents contextos i escenaris. - Comprensió de textos orals: contes, poemes, dites, cançons, pel lícules, endevinalles, refranys... - Interès, respecte i audició reflexiva davant les intervencions dels altres. LLEGIR I COMPRENDRE - Utilització d estratègies afavoridores del procés de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura. - Resposta a preguntes a partir del text, la resposta de les quals comporta reelaboració, relació amb els coneixements de cadascú o elaboració d inferències. - Iniciació a cerques d informació a Internet. - Interès pels textos escrits com a font d informació i d aprenentatge i com a mitjà de comunicació, d aprenentatges i experiències. ESCRIURE - Producció de diferents tipus de text: recepta, endevinalla, contes, anuncis, reportatges entrevistes i descripcions de paisatges. - Iniciació al coneixement del programari de tractament de textos. - Expressió d idees de forma sintètica a través d un esquema o imatge. - Organització del text: estructura, coherència i cohesió. - Valoració dels avenços de cadascú en escriptura i consciència de les mancances. - Interès per la bona presentació dels textos escrits.

5 FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA - Coneixement i ús progressiu de les normes ortogràfiques: - Majúscules. - Separació sil làbica. - Vocal neutra. - Formació de plurals. - Sons de la e i de la o. - Apòstrof. - Ús de g/j, tg/tj. - Ús de b/v. - Ús de x/ix. - Ús de r /rr. - Lletres mudes a final de mot. - s sorda i s sonora. - Ús de hi ha / i a. - Ús de és / es. - Escriptura de nombres. - Aplicació dels signes de puntuació bàsics: punt i a part, punt i seguit, coma, punts suspensius, guió... - Identificació de diferents categories gramaticals: nom comú, nom propi, article definit i indefinit, adjectiu, verb i pronom personal. - Introducció d alguns temps verbals simples: present, passat i futur i de les tres conjugacions verbals. - Reconeixement dels tipus de frase: enunciativa, interrogativa i exclamativa. - Sinònims i antònims. - Derivació: famílies de paraules. - Introducció a l ús del diccionari. - Progressiva autonomia en l aprenentatge: reflexió sobre el procés, l organització i planificació del treball, acceptació de l error, autocorrecció i autoavaluació del procés. Dimensió Literària - Adquisició de l hàbit de lectura a partir de l ús de molts estímuls: audició, lectura, memorització de textos, poemes cançons, refranys o dites. - Coneixement del funcionament d una biblioteca: úss de la biblioteca d aula i del barri. - Participació en activitats literàries de l escola i de l entorn més proper. - Lectura conjunta guiada per aprofundir en el sentit del text. - Practica d algunes estratègies lectores. - Interpretació del llenguatge literari: derivació, composició, frases fetes, descobrir ritme i rima, si es tracta de poesia o cançó.

6 - Recitació de poesies adequades a l edat. - Reconeixement de les dades bàsiques d un llibre ( autoria, il lustració, editorial, col lecció) i dels principals agents de producció d un relat de ficció audiovisual (direcció, guió, actors, música...)

7 QUART de PRIMÀRIA Dimensió Comunicativa PARLAR I CONVERSAR - Participació activa i col laborativa en qualsevol situació comunicativa de l escola respectant les normes que regeixen la interacció oral (torns de paraula, to de veu, ritme...) - Exposició de temes de manera ordenada i comprensible. - Participació en els diàlegs o debats aportant i defensant idees pròpies i defensant i contradient, si cal, les dels altres amb arguments raonats. - Producció de textos orals i audiovisuals (descripcions, explicacions, justificacions,presentacions de temes...) amb preparació prèvia utilitzant recursos adequats (to de veu, gesticulació, suports viduals). - Exposició oral a partit d un guió, esquema, imatge o mapa de conceptes. - Ús d un llenguatge no discriminatori i que respecti les diferències de gènere. ESCOLTAR I COMPRENDRE - Identificació i comprensió de missatges orals en diferents contextos i escenaris possibles. - Comprensió de textos orals: contes, poemes, dites, cançons, pel lícules, endevinalles, refranys, embarbussaments, frases fetes... - Reelaboració i explicació de manera sintètica d exposicions que fa alguna persona o bé que s han escoltat o mirat a través d algun mitjà audiovisual, informàtic o de mitjans de comunicació. - Interès, respecte i audició reflexiva davant les intervencions dela altres. LLEGIR I COMPRENDRE - Utilització d estratègies afavoridores del procés de comprensió lectora abans, durant i després de la lectura. Planificació, anticipació, idea principal, identificació de mots, inferències, relació entre fragments, identificació dels signes de tot tipus que formen part del text. - Resposta a preguntes a partir del text, la resposta de les quals comporta reelaboració, relació amb els coneixements de cadascú o elaboració d inferències. - Iniciació a cerques d informació a Internet. - Interès pels textos escrits com a font d informació i d aprenentatge i com a mitjà de comunicació, d aprenentatges i experiències.

8 ESCRIURE - Producció de diferents tipus de text: recepta, endevinalla, contes, eslògans, reportatges, entrevistes, definicions, poemes, còmics, llegendes, faules i descripcions de persones. - Iniciació al coneixement del programari de tractament de textos: escriptura de textos, inserció d imatges, elaboració de taules. - Expressió d idees de forma sintètica a través d un esquema o imatge. - Aplicació d un procés reflexiu en l escriptura de textos: pensar, escriure i revisar. - Valoració dels avenços de cadascú en escriptura (ortografia, gramàtica, lèxic, coherència, cohesió i adequació del text) i consciència de les mancances. - Interès per la bona presentació dels textos escrits i per aplicar-hi els coneixements ortogràfics apresos. Sentit estètic en la seva presentació formal. FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA - Coneixement i ús progressiu de les normes ortogràfiques: - Separació sil làbica. - Síl labes tòniques si àtones. - Els dígrafs i la seva separació. - Vocal neutra. - Formació de plurals. - o i u àtones. - Sons de la e i de la o. - Apòstrof. - Contraccions. - Ús de g/j, tg/tj. - Ús de b/v. - Ús de x/ix. - Ús de la h. - s sorda i s sonora. - Ús de ig i tx - Ús de hi ha / i a. - Ús tant i tan. - Ús de quan i quant. - Ús de amb / em / i hem. - Ús de què i que. - Ús de per què i perquè. - Ús de per i per a. - Escriptura de nombres. - Aplicació dels signes de puntuació bàsics: punt i a part, punt i seguit, punt i coma, coma, punts suspensius, guió i cometes...

9 - Introducció a l accentuació gràfica: reconeixement de les sil labes d un mot, accent greu i agut, reconeixement de les paraules agudes, planes i esdrúixoles. - Identificació de diferents categories gramaticals: nom comú, nom propi, article definit i indefinit, adjectiu, verb, pronom personal, determinant possessiu i determinant demostratiu. - Identificació de gènere i nombre de les diferents paraules. - Introducció d alguns temps verbals compostos: pretèrit perfecte, pretèrit plusquamperfet i passat perifràstic de les tres conjugacions verbals. Verb en infinitiu. - Reconeixement dels tipus de frase: enunciativa, interrogativa i exclamativa. Afirmativa i negativa. - Tipus de nom: comú, propi, individual, col lectiu, concret i abstracte. - Sinònims i antònims. - Derivació: famílies de paraules. - Polisèmia. - Paraules homòfones. - Paraules compostes. - Introducció a l ús del diccionari. - Progressiva autonomia en l aprenentatge: reflexió sobre el procés, l organització i planificació del treball, acceptació de l error, autocorrecció i autoavaluació del procés. Dimensió Literària - Adquisició de l hàbit de lectura a partir de l ús de molts estímuls: audició, lectura, memorització de textos, poemes cançons, refranys o dites. - Coneixement del funcionament d una biblioteca: ús de la biblioteca d aula i del barri. - Participació en activitats literàries de l escola i de l entorn més proper. - Lectura conjunta guiada per aprofundir en el sentit del text. - Practica d algunes estratègies lectores. - Interpretació del llenguatge literari: derivació, composició, frases fetes, descobrir ritme i rima, si es tracta de poesia o cançó. - Recitació de poesies adequades a l edat. - Reconeixement de les dades bàsiques d un llibre ( autoria, traducció, adaptació, il lustració, editorial, col lecció i ISBN) i dels principals agents de producció d un relat de ficció audiovisual (direcció, guió, actors, música...) - Expressió de les impressions personals d una lectura, i, si cal, adoptar-hi una posició crítica. - Coneixement d alguns escriptors de literatura infantil.

10 CINQUÈ de PRIMÀRIA Dimensió comunicativa PARLAR I CONVERSAR - Exposició oral preparada amb un guió: ordre, claredat, vocabulari concret relacionat. - Participació activa en les converses mirant de fer-se entendre i organitzant el discurs oral. - Memorització i recitació de poemes. LLEGIR I COMPRENDRE - Comprensió escrita de textos diversos (fitxes C.L., llibres de lectura, textos informatius...) - Tractament i gestió de la informació d un text: aplicació d un protocol per a l extracció d idees principals. - Elaboració de resums, esquemes i mapes conceptuals per ordenar les idees d un text. - Eficàcia lectora. Millora de la lectura amb ritme i dicció correctes. ESCRIURE - Escriptura de diferents textos aplicant l estructura corresponent: text conversacional (el teatre), text descriptiu (la descripció de personatges), text narratiu (l autobiografia, narració per als Jocs Florals), text instructiu (instruccions d un joc), text retòric (la cançó), text expositiu (treball d investigació d una comunitat autònoma)... - Presentació acurada del textos: marges, títols, cal ligrafia... - Coherència i cohesió dels textos: ús de connectors, no repetició de paraules, ús de pronoms. - Hàbit de revisió del textos a partir de pautes concretes. FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA: ORTOGRAFIA - Els signes de puntuació. - La síl laba. - Els diftongs, els hiats i els dígrafs. - Separació de dígrafs. - Síl labes tòniques i àtones. - Accent obert i tancat, normes d accentuació, accent diacrític. - Paraules agudes, planes i esdrúixoles. - La dièresi. - Formació del plural. - L apòstrof. - Les contraccions. - La a i la e àtones. La o i la u àtones. - La o tònica. - La e tònica. - La grafia de la B i la V. - La lletra H.

11 - La LL i la L L. - Essa sorda i essa sonora. Grafies: s, z, ss, c i ç. - Les grafies J/G i TJ/TG. - Les grafies de X/IX i TX/IG. - La r sonora (r/rr) i la r muda (final). - P/B, T/D, C/G a final de paraula. LÈXIC - L ús del diccionari. - Les abreviacions: abreviatures, sigles i símbols. - Definició de paraules. - Paraules polisèmiques. - Paraules primitives. - Paraules derivades. - Els prefixos. - Els sufixos. - Jocs de llengua: jeroglífics, acròstics. - Jocs de llengua: embarbussaments i enigmes. - Els sinònims i els antònims. - Paraules homòfones. - El sentit real i el sentit figurat. - Paraules compostes. - Els refranys. - Les frases fetes. - La comparació i la metàfora. GRAMÀTICA - Text, paràgraf i frase. - Tipus de frases. - Elements de la frase: el subjecte i el predicat. - Sintagma nominal i sintagma verbal. - El nom: gènere i nombre. - Classes de noms: comuns, propis, individuals, col lectis, concrets i abstractes. - Els pronoms. Pronoms personals i pronoms febles. - Els determinants:els articles, els demostratius, els possessius, els numerals i els indefinits. - Preposicions i conjuncions. - Els connectors. - L adjectiu: funció i concordança amb el nom. - Els complements del nom. - El verb: conjugacions. Persona i nombre del verb. Les formes no personals dels verbs: l infinitiu, el participi i el gerundi. Els temps i els modes verbals. Verbs regulars i irregulars. El verb auxiliar haver. - L adverbi: adverbis de temps, lloc, manera i quantitat.

12 Dimensió literària - Gust per la lectura. - Dades d un llibre: Títol, autor, editorial i col lecció. - Lectura dels llibres col lectius de la classe. - Lectura dels llibres de la biblioteca. - Recitar poemes mensuals.

13 SISÈ de PRIMÀRIA Dimensió comunicativa ESCOLTAR I COMPRENDRE - Explicació i escolta de narracions curtes, notícies, regles de jocs, exposicions, etc per a extreure n informació a partir d una bateria de preguntes conegudes prèviament o no. - Formulació d idees principals i preguntes bàsiques sobre un tema treballat. PARLAR I CONVERSAR - Exposició oral preparada amb un guió: ordre, claredat, vocabulari concret relacionat. - Participació activa en les converses mirant de fer-se entendre i organitzant el discurs oral. - Memorització i recitació de monòlegs. LLEGIR I COMPRENDRE - Comprensió escrita de textos diversos (fitxes C.L., llibres de lectura, textos informatius...) - Tractament i gestió de la informació d un text: aplicació d un protocol per a l extracció d idees principals. - Elaboració de resums, esquemes i mapes conceptuals per ordenar les idees d un text. - Eficàcia lectora. Millora de la lectura amb ritme i dicció correctes. ESCRIURE - Escriptura de diferents textos aplicant l estructura corresponent: text conversacional (l entrevista), text descriptiu (la descripció d ambients), text narratiu (el reportatge), text instructiu (creació d un invent o màquina), text retòric (l auca), text expositiu (un invent), llenguatge poètic (poema Jocs Florals, pregó de carnaval)... - Presentació acurada del textos: marges, títols, cal ligrafia... - Coherència i cohesió dels textos: ús de connectors, no repetició de paraules, ús de pronoms. - Hàbit de revisió del textos a partir de pautes concretes. FUNCIONAMENT DE LA LLENGUA ORTOGRAFIA - Accentuació: accent obert i tancat, normes d accentuació, l accent diacrític. - Diftongs i hiats. - La dièresi. - La vocal neutra. Les vocals o/u àtones. - Signes de puntuació. - Consonants mudes. - Ela geminada (l ll). - Alternances ortogràfiques p/b, t/d i c/g a final de mot.

14 - Repàs general de l ortografia treballada durant tota la primària. LÈXIC - El diccionari: tipus de diccionaris, ús i anàlisi d entrades. - Els sinònims i els antònims. - Maneres d expressar-nos: recursos expressius. Metàfores i comparacions, locucions, frases fetes, refranys. - Els camps semàntics. - Paraules derivades i compostes. Sufixos i prefixos. - Les onomatopeies. - Paraules polisèmiques i homòfones. GRAMÀTICA - Tipus de paraules (categories gramaticals): nom, determinants, adjectiu, verb, adverbi, pronoms, preposicions i conjuncions. Reconeixement dins d una frase. - Anàlisi morfològic de frases diferenciant la categoria gramatical de les paraules. - L oració: subjecte i predicat. - Estructuració de les frases: sintagma nominal, sintagma verbal i complements (complement del nom, complement directe, complement indirecte, complement circumstancial i atribut). - Anàlisi sintàctic de frases. - El verb. Formes personals i no personals. Temps, mode, nombre i persona. - Conjugació dels verbs. Verbs copulatius i verbs auxiliars. - Identificació de verbs transitius i intransitius. - Introducció elemental dels pronoms febles. Dimensió literària - Gust per la lectura. - Dades d un llibre: Títol, autor, editorial i col lecció. - Lectura dels llibres col lectius de la classe. - Recitar monòlegs mensuals i el pregó de Carnaval.

Programación de catalán valenciano INTRODUCCIÓN GENERAL

Programación de catalán valenciano INTRODUCCIÓN GENERAL INTRODUCCIÓN GENERAL El objetivo de la programación aquí planteada es conseguir el conocimiento oral y escrito de la lengua catalana hasta un dominio correspondiente al nivel C1. Con el dominio del nivel

Más detalles

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A...

TÍTOL DE L EXPERIÈNCIA AQUEST MES ENTREVISTEM A... Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Secretaria de Polítiques Educatives Subdirecció General de Llengua i Plurilingüisme Servei d Immersió i Acolliment Lingüístics Programa biblioteca escolar

Más detalles

Grau mitjà (C1) Criteris de correcció del grau mitjà

Grau mitjà (C1) Criteris de correcció del grau mitjà Grau mitjà (C1) Criteris de correcció del grau mitjà La prova consta de quatre àrees, cada una de les quals representa, en el total de la prova, la puntuació següent: Primera fase Segona fase 1. Àrea de

Más detalles

FRANCÈS A1. Unitat Mòdul Objectius comunicatius Continguts lingüístics i culturals

FRANCÈS A1. Unitat Mòdul Objectius comunicatius Continguts lingüístics i culturals Unitat Mòdul Objectius comunicatius Continguts lingüístics i culturals Unitat 1 Mòdul 1A - Bonjour! Mòdul 1B - Profil perso - Comprendre noms propis - Saludar - Lletrejar una paraula - Comptar fins a 20

Más detalles

Llengua catalana 2 215

Llengua catalana 2 215 Llengua catalana 2 215 R ECULL ORTOGRÀFIC Llengua catalana 2 217 L A SÍL LABA Una síl laba és un so o un grup de sons d una paraula que diem en un sol cop de veu. La paraula gallina, per exemple, té tres

Más detalles

ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA

ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA ACTIVITATS SOBRE LA LECTURA Valencià-3r ESO. NOM: CURS: Data d inici: Data final: ABANS DE LLEGIR Mira el llibre: la portada, la contraportada, l índex, els crèdits..., i contesta aquestes preguntes: 1.

Más detalles

Horari de classe Professor/a Horari d atenció a l alumnat Dimarts i dijous de 9.00 a Dilluns i dimecres de 18:30-21:00

Horari de classe Professor/a Horari d atenció a l alumnat Dimarts i dijous de 9.00 a Dilluns i dimecres de 18:30-21:00 DEPARTAMENT D ÀRAB 2015-2016 www.eoibd.cat PRIMER CURS Horari de classe Professor/a Horari d atenció a l alumnat Dimarts i dijous de 9.00 a 11.30. Dilluns i dimecres de 18:30-21:00 Mar Anaya (manaya@eoibd.cat)

Más detalles

IV JORNADES D EDUCACIÓ INFANTIL. Principis bàsics de Lóczy: Mirar l infant.

IV JORNADES D EDUCACIÓ INFANTIL. Principis bàsics de Lóczy: Mirar l infant. IV JORNADES D EDUCACIÓ INFANTIL Principis bàsics de Lóczy: Mirar l infant. Conferència inicial 24 d octubre de 2009 L adult implicat en la llibertat de moviments dels infants: Desenvolupament autònom i

Más detalles

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012

D UN PAU. CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 IMPLANTACIÓ D UN PAU CURS DE PLANS D AUTOPROTECCIÓ Juny-juliol 2012 David Tisaire Berga Definicions i obligacions Implantació: tot el conjunt de mesures a prendre per assegurar l eficàcia operativa del

Más detalles

AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ EN... Comprensió lectora

AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ EN... Comprensió lectora AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ EN... Comprensió lectora ECOMPLEC. Evaluación de la Comprensión Lectora J. A. León, I. Escudero i R. Olmos Aplicació: Individual i col lectiva. Temps: 60 minuts aproximadament.

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2012-2013 MATÈRIA: Ensenyament i Aprenentatge de les Llengües I CODI: 100814 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de les llengües CURS: Primer CRÈDITS ECTS: 7 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

TAULA D'EQUIVALÈNCIES DELS CERTIFICATS DE VALENCIÀ UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

TAULA D'EQUIVALÈNCIES DELS CERTIFICATS DE VALENCIÀ UNIVERSITAT DE VALÈNCIA TAULA D'EQUIVALÈNCIES DELS CERTIFICATS DE VALENCIÀ UNIVERSITAT DE VALÈNCIA Es convaliden a tots els efectes amb els certificats oficials expedits per l'òrgan competent de la Universitat de València (el

Más detalles

CEIP 25 DE SETEMBRE

CEIP 25 DE SETEMBRE CEIP 25 DE SETEMBRE 2009-2010 http://www.xtec.cat/ceip-25desetembre-rubi http://escola25setembre.blogspot.com/ EDUCACIÓ I CONVIVÈNCIA Necessitat d unes normes de convivència. Respectar als altres: companys,

Más detalles

Currículum educació secundària obligatòria Decret 143/2007 DOGC núm. 4915

Currículum educació secundària obligatòria Decret 143/2007 DOGC núm. 4915 Música La música és un element amb un valor inqüestionable en la vida de les persones. El desenvolupament tecnològic ha provocat enormes canvis quantitatius i qualitatius pel que fa a la creació, interpretació

Más detalles

ISTITUTO ITALIANO STATALE COMPRENSIVO DI BARCELLONA

ISTITUTO ITALIANO STATALE COMPRENSIVO DI BARCELLONA ISTITUTO ITALIANO STATALE COMPRENSIVO DI BARCELLONA CURSO ACADÉMICO 2011-2012 EDUCACIÓN PRIMARIA CICLO INICIAL 1º-2º 1ª- 2ª ELEMENTARE A-B CICLO MEDIO 3º-4º 3ª- 4ª ELEMENTARE A-B CICLO SUPERIOR 5º-6º 5ª

Más detalles

CASTELLÀ CASTELLANO CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN I CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ

CASTELLÀ CASTELLANO CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN I CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ CASTELLÀ CASTELLANO CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN I CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ Els coneixements de l alumnat s avaluaran per mitjà d un examen que constarà de 10 blocs de preguntes; cada bloc es puntuarà

Más detalles

Índex de figures i taules

Índex de figures i taules Índex de figures i taules Capítol 1. Introducció... 13 Capítol 2. Vint-i-cinc anys de polítiques d integració de les TIC als centres docents de Catalunya... 27 Taules Taula 1. Formació del professorat

Más detalles

CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 1º PRIMARIA. UNIDAD: 1. Conozco mi cuerpo.

CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 1º PRIMARIA. UNIDAD: 1. Conozco mi cuerpo. PRIMER TRIMESTRE Y LENGUA 1º PRIMARIA UNIDAD: 1. Conozco mi cuerpo. - Expresión oral y escrita: el carné. La presentación. - Vocabulario: el abecedario. - Ortografía: la mayúscula. - Gramática: la letra

Más detalles

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra

XERRADA SOBRE LES DROGUES. Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa. mossos d esquadra XERRADA SOBRE LES DROGUES Oficina de Relacions amb la Comunitat Comissaria de Mossos d Esquadra de Manresa mossos d esquadra Generalitat de Catalunya Departament d Interior, Relacions Institucionals i

Más detalles

13.1. Aprendizajes imprescindibles 1º ESO de Lengua Castellana y Literatura Bloque I y II: Escuchar, hablar y conversar, y hablar, leer y escribir:

13.1. Aprendizajes imprescindibles 1º ESO de Lengua Castellana y Literatura Bloque I y II: Escuchar, hablar y conversar, y hablar, leer y escribir: 13.1. Aprendizajes imprescindibles 1º ESO de Lengua Castellana y Literatura Bloque I y II: Escuchar, hablar y conversar, y hablar, leer y escribir: Elementos de la comunicación. Tipologías textuales: -

Más detalles

PROGRAMACIÓ. PROGRAMACIÓ Aula d Acollida GRUP DE TREBALL Badalona Curs 2005/2006. TEMA Identificació personal (Tema 1)

PROGRAMACIÓ. PROGRAMACIÓ Aula d Acollida GRUP DE TREBALL Badalona Curs 2005/2006. TEMA Identificació personal (Tema 1) TEMA Identificació personal (Tema 1) PROGRAMACIÓ Objectius - Saber donar informació personal sobre la seva identitat i demanar la dels altres. - Entendre la informació que els altres li demanen sobre ell

Más detalles

PRUEBA DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO 2010

PRUEBA DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO 2010 APARTADO a1 LENGUA Y LITERATURA (CASTELLANO) El contenido del examen se ceñirá a los criterios de evaluación de la materia, establecidos en la RESOLUCIÓN de 17 de agosto de 2009, por la que se establece

Más detalles

código: POC-PC edición: 01 Página 1 de 5

código: POC-PC edición: 01 Página 1 de 5 1º ESO GRAMÁTICA: ñ El sustantivo: clases, género y número. ñ Determinantes: clases ñ Verbo: clases, conjugación, persona, número, tiempo y modo. ñ Adverbio. Clases. ñ Pronombre: clases. ñ Preposiciones.

Más detalles

LISTA DE CURSOS. GALEO, CENTRO DE ESTUDIOS Contiene el resumen y la explicación de los cursos ofertados por Galeo durante los meses de Verano.

LISTA DE CURSOS. GALEO, CENTRO DE ESTUDIOS Contiene el resumen y la explicación de los cursos ofertados por Galeo durante los meses de Verano. LISTA DE CURSOS GALEO, CENTRO DE ESTUDIOS Contiene el resumen y la explicación de los cursos ofertados por Galeo durante los meses de Verano. Galeo 1: Pl. Agatángelo Soler nº 7 Oficina I 03015 Alicante.

Más detalles

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul

CALC 1... Introducció als fulls de càlcul CALC 1... Introducció als fulls de càlcul UNA MICA DE TEORIA QUÈ ÉS I PER QUÈ SERVEIX UN FULL DE CÀLCUL? Un full de càlcul, com el Calc, és un programa que permet: - Desar dades numèriques i textos. -

Más detalles

INGLES NM3 3º EM. Unidad temáticas CONOCIMIENTOS BÁSICOS DEL PROFESOR

INGLES NM3 3º EM. Unidad temáticas CONOCIMIENTOS BÁSICOS DEL PROFESOR INGLES NM3 3º EM Unidad temáticas CONOCIMIENTOS BÁSICOS DEL PROFESOR Comprensión auditiva El profesor domina conceptos referidos a: Uso frecuente de patrones de lenguaje, léxico básico, temático y pronunciación

Más detalles

Fem un correu electrónic!! ( )

Fem un correu electrónic!! ( ) Fem un correu electrónic!! (E-mail) El correu electrònic es un dels serveis de Internet més antic i al mateix temps es un dels més populars i estesos perquè s utilitza en els àmbits d'oci i treball. Es

Más detalles

Guia docent de l assignatura SEGURETAT DE TRANSPORTS I INFRAESTRUCTURES

Guia docent de l assignatura SEGURETAT DE TRANSPORTS I INFRAESTRUCTURES Guia docent de l assignatura SEGURETAT DE TRANSPORTS I INFRAESTRUCTURES I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Seguretat de Transports i Infraestructures Codi: 101868 Titulació: Grau de Prevenció i Seguretat

Más detalles

CONTENIDOS MÍNIMOS PARA LA PRUEBA EXTRAORDINARIA DE SEPTIEMBRE. 1º BACHILLERATO.

CONTENIDOS MÍNIMOS PARA LA PRUEBA EXTRAORDINARIA DE SEPTIEMBRE. 1º BACHILLERATO. CONTENIDOS MÍNIMOS PARA LA PRUEBA EXTRAORDINARIA DE SEPTIEMBRE. 1º BACHILLERATO. Bloque de Lengua - La comunicación. Funciones del lenguaje. - La palabra. Análisis morfológico. Formación de palabras: derivación

Más detalles

CASTELLÀ PER ESTRANGERS NIVELL ELEMENTAL

CASTELLÀ PER ESTRANGERS NIVELL ELEMENTAL PROGRAMACIÓN GENERAL - OBJECTIVOS GENERALES CASTELLÀ PER ESTRANGERS NIVELL ELEMENTAL - Aprender un castellano básico y correcto para desenvolverse con normalidad en situaciones usuales de la vida cotidiana

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

Calculadora d expressions aritmètiques

Calculadora d expressions aritmètiques Calculadora d expressions aritmètiques Enunciat de la Pràctica de PRO2 Tardor 2016 2 de novembre de 2016 1 Introducció Volem desenvolupar una calculadora d expressions aritmètiques formades amb una sintaxi

Más detalles

código: POC-PC edición: 01 Página 1 de 11

código: POC-PC edición: 01 Página 1 de 11 1º ESO GRAMÁTICA: El sustantivo: clases, género y número. Artículo Verbo: clases, conjugación, persona, número, tiempo y modo. Adverbio. Clases. Pronombre: clases. Preposiciones. El sujeto y el predicado.

Más detalles

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil Profª Mariluz Puente Balsells Directora del Master en Grafoanàlisi Europea,

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

La marca de la Diputació de Barcelona

La marca de la Diputació de Barcelona La marca de la Diputació de Barcelona La nostra marca evoluciona amb nosaltres La Diputació de Barcelona ha revisat la seva marca, d una banda per aconseguir una imatge unificada que ens identifiqui com

Más detalles

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo)

Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Remodelació de la zona verda compresa entre la Gran Via, i els carrers de Perú i Selva de Mar (Palau del Totxo) Districte de Sant Martí Juliol de 2013 BIM/SA Barcelona d Infraestructures Municipals La

Más detalles

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ

UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ UNITAT DONAR FORMAT A UNA PRESENTACIÓ 4 Plantilles de disseny Una plantilla de disseny és un model de presentació que conté un conjunt d estils. Aquests estils defineixen tota l aparença de la presentació,

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

Estimats pares i mares:

Estimats pares i mares: Estimats pares i mares: Els remetem el següent informe en el qual figuren els continguts bàsics de cadascuna de les àrees, així com les actituds que desenrotllarem amb el seu fill/a durant el proper trimestre.

Más detalles

CONTENIDOS LENGUA 3º CURSO EDUCACIÓN PRIMARIA

CONTENIDOS LENGUA 3º CURSO EDUCACIÓN PRIMARIA 1ª EVALUACIÓN GSD Cooperativa CONTENIDOS LENGUA 3º CURSO EDUCACIÓN PRIMARIA El punto y la mayúscula en casos sencillos. Sílaba átona y tónica. Agudas, llanas y esdrújulas. El guion. Los signos de interrogación

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

TEMARIO PRUEBA ESPECIAL LENGUAJE Y COMUNICACIÓN BÁSICO

TEMARIO PRUEBA ESPECIAL LENGUAJE Y COMUNICACIÓN BÁSICO 1 BÁSICO DOCENTE DE LA ASIGNATURA: MARÍA JOSÉ ÁLVAREZ PAREDES 8:10 A 10:00 UNIDAD 2: VIVIR SANO UNIDAD 3: JUNTOS LO HACEMOS MEJOR UNIDAD 4: NUESTRO HOGAR, NUESTRA FAMILIA LETRAS DE ESTUDIO ARTÍCULOS DEFINIDOS:

Más detalles

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda.

MATERIAL A UTILITZAR: Núm. de DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 FITXA: - Desplegable amb vinyetes d algunes de les seqüències de la història de la Bleda. NOM DE L ACTIVITAT: La Bleda ha après moltes coses... i tu? Núm. de FITXA: DESPLEGABLE: P5 Núm. 1 OBJECTIUS: - Que els nens/es identifiquin els hàbits higiènics com a hàbits diaris. - Que els nens/es integrin

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

NIVEL: 6º ÁREA: LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1ºTRIMESTRE CONCRECIÓN DE LOS OBJETIVOS AL CURSO

NIVEL: 6º ÁREA: LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1ºTRIMESTRE CONCRECIÓN DE LOS OBJETIVOS AL CURSO NIVEL: 6º ÁREA: LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1ºTRIMESTRE CONCRECIÓN DE LOS OBJETIVOS AL CURSO 0 Comprender distintos textos de diferentes tipologías. 0 Elaborar textos de forma adecuada según la intención

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

PROGRAMACION 3º PRIMARIA LENGUA

PROGRAMACION 3º PRIMARIA LENGUA PROGRAMACION 3º PRIMARIA LENGUA PROGRAMACIÓN DE LA UNIDAD 1 1.1. Responde adecuadamente a preguntas acerca del contenido del texto. 1.2. Reconoce en el texto una serie de datos y situaciones determinadas.

Más detalles

Desarrollando las competencias: consideraciones previas sobre la programación. Laia Benito Pericas y Sandra España Torres

Desarrollando las competencias: consideraciones previas sobre la programación. Laia Benito Pericas y Sandra España Torres Desarrollando las competencias: consideraciones previas sobre la programación Laia Benito Pericas y Sandra España Torres Punto de partida: la realidad del docente Los profesores suelen salir más o menos

Más detalles

Tàrrega, 20 de febrer de Ús del medicament veterinari en l avicultura

Tàrrega, 20 de febrer de Ús del medicament veterinari en l avicultura Tàrrega, 20 de febrer de 2013 Ús del medicament veterinari en l avicultura Montse Rosàs i Rodoreda Veterinària Servei d Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera Jornada Tècnica Responsabilitats

Más detalles

3- Tratamiento de la Informacio n y Competencia Digital Utilizacio n de la plataforma Helvia

3- Tratamiento de la Informacio n y Competencia Digital Utilizacio n de la plataforma Helvia UNIDAD DIDA CTICA INTEGRADA TI TULO: ANIMALS NIVEL: 2º curso de Educación Primaria TEMPORALIZACIO N: 4 semanas ASIGNATURAS: Conocimiento del Medio Educación Arti stica Ingle s (L2) Lengua Espan ola (L1)

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

Nivell: Segon cicle d ESO. Títol: Tipologia textual: l argumentació. Anunci audiovisual FIAT BRAVO.

Nivell: Segon cicle d ESO. Títol: Tipologia textual: l argumentació. Anunci audiovisual FIAT BRAVO. Títol: Tipologia textual: l argumentació. Anunci audiovisual FIAT BRAVO. Nivell: Segon cicle d ESO Introducció: A partir de l anunci televisiu de la marca FIAT BRAVO es pretén fer un treball de transferència

Más detalles

CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 6º ED. PRIMARIA

CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 6º ED. PRIMARIA CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 6º ED. PRIMARIA PRIMER TRIMESTRE: o Lectura: - Lectura mecánica. - Lectura comprensiva. o Ortografía: - Conoce la regla general de acentuación (la tilde, diptongos,

Más detalles

Escola Oficial d'idiomes Lleida DEPARTAMENT DE FRANCÈS RESUM PROGRAMACIONS CURS NIVELL BÀSIC A1 NIVELL BÀSIC A2 NIVELL INTERMEDI B1

Escola Oficial d'idiomes Lleida DEPARTAMENT DE FRANCÈS RESUM PROGRAMACIONS CURS NIVELL BÀSIC A1 NIVELL BÀSIC A2 NIVELL INTERMEDI B1 RESUM PROGRAMACIONS CURS 2013-2014 DEPARTAMENT DE FRANCÈS NIVELL BÀSIC A1 NIVELL BÀSIC A2 NIVELL INTERMEDI B1 NIVELL AVANÇAT B2 (4rt) NIVELL AVANÇAT B2 (5è) NIVELL BÀSIC A1 OBJECTIUS Per aquest primer

Más detalles

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional)

El certificat. Tractament personal. Estructura i fraseologia. 1. Títol del certificat (opcional) El certificat És el document per mitjà del qual l Administració dóna fe d un fet o garanteix l exactitud de les dades que conté un arxiu, un llibre d actes, un registre, etcètera. Mida del full: ISO A4

Más detalles

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT

PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT IMPLANTACIÓ DE PANTALLES TÀCTILS PEL REGISTRE DE LES ACTIVITATS DE LA VIDA DIÀRIA EN CENTRES DE GENT GRAN Entitat gestora: M Dolors Fitó Selva Directora Residència Assistida, Centre de dia i CGG Font dels

Más detalles

Tipus de Currículum Vitae

Tipus de Currículum Vitae El Currículum Vitae El currículum és un document que conté informació personal i professional necessària i rellevant per trobar feina en el món laboral. L objectiu del currículum és obtenir una entrevista

Más detalles

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,...

Els arxius que crea Ms Excel reben el nom de LibroN, per aquest motiu cada vegada que creem un arxiu inicialment es diu Libro1, Libro2, Libro3,... Què és Excel? Ms Excel és una aplicació informàtica que ens proporciona una forma molt còmoda i eficaç de treballar amb dades. Entre altres possibilitats, permet realitzar anàlisis, càlculs matemàtics,

Más detalles

María Moliner. Gramática básica del español GREDOS A/ SUB Hamburg

María Moliner. Gramática básica del español GREDOS A/ SUB Hamburg María Moliner 45 Gramática básica del español SUB Hamburg A/639397 GREDOS ÍNDICE PRESENTACIÓN 15 INTRODUCCIÓN: LA GRAMÁTICA 17 Niveles de análisis gramatical y sus unidades 18 CAPÍTULO I: MORFOLOGÍA TEMA

Más detalles

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents.

CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. CONEIXES LES DENTS? Objectiu: Conèixer i diferenciar els tipus de dentadura i de dents. Descripció: A partir de la fitxa de treball núm.1, comentar i diferenciar la dentició temporal de la permanent, així

Más detalles

Jornada de portes obertes del Batxillerat. Institut Celestí Bellera

Jornada de portes obertes del Batxillerat. Institut Celestí Bellera Jornada de portes obertes del Batxillerat Institut Celestí Bellera maig de 2016 Estructura del sistema educatiu PRIMÀRIA (de 3 a 12 anys) E S O 1r, 2n, 3r, 4t curs (de 12 a 16 anys) BATXILLERAT LOMCE 1r

Más detalles

PROGRAMACIÓN Lengua Castellana 2º Curso de Primaria.

PROGRAMACIÓN Lengua Castellana 2º Curso de Primaria. PROGRAMACIÓN Lengua Castellana 2º Curso de Primaria. Insegnante: Sandra Ramos CONTENIDOS Las mayúsculas. La palabra y la sílaba. Familias de palabras. Palabras derivadas. Sílabas tónicas y sílabas átonas.

Más detalles

TAULA D EQUIVALÈNCIES DELS CERTIFICATS DE CONEIXEMENTS DE VALENCIÀ DE LA UNIVERSITAT D ALACANT (Acord del Consell de Govern de 25 de febrer de 2010)

TAULA D EQUIVALÈNCIES DELS CERTIFICATS DE CONEIXEMENTS DE VALENCIÀ DE LA UNIVERSITAT D ALACANT (Acord del Consell de Govern de 25 de febrer de 2010) TAULA D EQUIVALÈNCIES DELS CERTIFICATS DE CONEIXEMENTS DE VALENCIÀ DE LA UNIVERSITAT D ALACANT (Acord del Consell de Govern de 25 de febrer de 2010) ÍNDEX DE CONTINGUTS Índex 1. Certificats de llengua

Más detalles

MERCADOTÈCNIA ESTRATÈGICA I CORPORATIVA

MERCADOTÈCNIA ESTRATÈGICA I CORPORATIVA MERCADOTÈCNIA ESTRATÈGICA I CORPORATIVA Fitxa de l assignatura Identificació 1. Nom de l assignatura Mercadotècnia Estratègica i Corporativa 2. Àrea CAP Titulació Publicitat i Relacions Públiques 3. Tipus

Más detalles

MODIFICACIÓN DE CONTENIDOS GRADO PRIMERO

MODIFICACIÓN DE CONTENIDOS GRADO PRIMERO MODIFICACIÓN DE CONTENIDOS GRADO PRIMERO -LAS VOCALES -CONSONANTES M, P, S, L -MI NOMBRE -CONSONANTES N, Ñ, T, D -LECTURA DE CUENTOS Y FABULAS -COMBINACIONES SILÁBICAS AM, EM, IM, OM, UM. AS, ES, IS, OS,

Más detalles

Guia docent de l assignatura Sociologia i psicologia del turisme

Guia docent de l assignatura Sociologia i psicologia del turisme Guia docent de l assignatura Sociologia i psicologia del turisme I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Sociologia i psicologia del turisme Codi: 101226 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017

Más detalles

PLAN DE FOMENTO DE LA LECTURA

PLAN DE FOMENTO DE LA LECTURA COLEGIO SAGRADO CORAZÓN - ESCLAVAS PLAN DE FOMENTO DE LA LECTURA MARE NOSTRUM 2013-2014 ÍNDICE 1. Datos de identificación del centro. 2. Justificación del Plan. 3. Análisis de las necesidades en el ámbito

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ INFANTIL CEIP TORRES DE BALÀFIA CURS

PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ INFANTIL CEIP TORRES DE BALÀFIA CURS PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA EDUCACIÓ INFANTIL CEIP TORRES DE BALÀFIA CURS 2011-2012 1 PROPOSTA PEDAGÒGICA ESCOLES PETITES ÍNDEX 0. JUSTIFICACIÓ. 1.- OBJECTIUS GENERALS CAPACITATS I COMPETÈNCIES BÀSIQUES. 2.-

Más detalles

PLANIFICACIÓN TRIMESTRAL 2ª Evaluación 3º EP CURSO 2012-2013 2º INFORME DEL 2º CICLO

PLANIFICACIÓN TRIMESTRAL 2ª Evaluación 3º EP CURSO 2012-2013 2º INFORME DEL 2º CICLO PLANIFICACIÓN TRIMESTRAL 2ª Evaluación 3º EP CURSO 2012-2013 2º INFORME DEL 2º CICLO CONOCIMIENTO DEL MEDIO NATURAL, SOCIAL Y CULTURAL: Temas 6, 7, 8, 9 y 10 CONTENIDOS: EL agua. El paisaje que nos rodea.

Más detalles

TAULA DE RECONEIXEMENT

TAULA DE RECONEIXEMENT TAULA DE RECONEIXEMENT CODI ENSENYAMENT DE 1r i/o 2n CICLE LLICENCIAT EN FILOLOGIA A TÍTOL DE GRAU FILOLOGIA A 402779 209100 LITERATURA FRANCESA I 6.0 Obl 361962 INTRODUCCIÓ A LA LITERATURA FRANCESA 402782

Más detalles

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS

TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS TEMA 5: ELS JOCS I ESPORTS ALTERNATIUS Què són els jocs i esports alternatius? Tenen les següents característiques: Tenen un caràcter lúdic o recreatiu. Tenen regles simples. S'usen materials no convencionals.

Más detalles

Conselleria d Educació, Investigació, Cultura i Esport. Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte

Conselleria d Educació, Investigació, Cultura i Esport. Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte Conselleria d Educació, Investigació, Cultura i Esport RESOLUCIÓ de 2 de novembre de 2015, de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial per la qual es modifica el currículum

Más detalles

PLANES DE RECUPERACIÓN DE 1º ESO PARA SEPTIEMBRE - curso 2013/14 LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA

PLANES DE RECUPERACIÓN DE 1º ESO PARA SEPTIEMBRE - curso 2013/14 LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA PLANES DE RECUPERACIÓN DE 1º ESO PARA SEPTIEMBRE - curso 2013/14 LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA CONTENIDOS MÍNIMOS: Comunicación: La comunicación y sus elementos. Enunciado, frase, oración. Niveles de

Más detalles

PRUEBA EXTRAORDINARIA DE SEPTIEMBRE LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1º ESO

PRUEBA EXTRAORDINARIA DE SEPTIEMBRE LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1º ESO Curso 20142015 LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA 1º ESO el alumnado de 1º ESO deberá ser capaz de: Identificar la modalidad (narración, descripción, diálogo, exposición y argumentación) y la tipología según

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

Treballem els hàbits

Treballem els hàbits Treballem els hàbits Ceip Font de l Orpina C/ Margarides, 12 1 08233 Vacarisses Tel. 938281742 Els HÀBITS són conductes automatitzades, no innates, sinó adquirides per mitjà de l experiència i l aprenentatge,

Más detalles

CRITERIS DE CORRECCIÓ. COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

CRITERIS DE CORRECCIÓ. COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA CRITERIS DE CORRECCIÓ COMPETÈNCIA COMUNICATIVA Llengua castellana AVALUACIÓ DIAGNÒSTICA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA Curs 2010-2011 1 Actividad 1 Els apartats es puntuen amb 1 punt si la resposta és

Más detalles

1º ESO LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA CONTENIDOS

1º ESO LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA CONTENIDOS 1º ESO LENGUA CASTELLANA Y LITERATURA CONTENIDOS Bloque 1. Comunicación oral: escuchar y hablar Escuchar 1. Comprensión, interpretación y valoración de textos orales en relación con el ámbito de uso: personal,

Más detalles

CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 4º ED. PRIMARIA

CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 4º ED. PRIMARIA CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 4º ED. PRIMARIA 1ª EVALUACIÓN BLOQUE DE ORTOGRAFÍA Uso de la mayúscula. Abreviaturas simples. Sílabas tónicas y átonas y acentuación de palabras agudas, llanas

Más detalles

Nivel de competencia y Adaptación curricular. ÁREA DE LENGUA. Primer ciclo OBJETIVOS CONSEGUIDO (C) NO CONSEGUIDO (NC) CON AYUDA (CA)

Nivel de competencia y Adaptación curricular. ÁREA DE LENGUA. Primer ciclo OBJETIVOS CONSEGUIDO (C) NO CONSEGUIDO (NC) CON AYUDA (CA) Nivel de competencia y Adaptación curricular. ÁREA DE LENGUA. Primer ciclo ETIVOS ( ) : Los objetivos que se programen trimestralmente se marcaran con una X CONSEGUIDO (C) NO CONSEGUIDO (NC) CON AYUDA

Más detalles

Ejemplar suelto (cada fascículo): Subscripción anual en papel: Subscripción anual microfichas: Subscripción anual en CD-ROM

Ejemplar suelto (cada fascículo): Subscripción anual en papel: Subscripción anual microfichas: Subscripción anual en CD-ROM 9016 05 04 2002 DOGV - Núm. 4.222 Exemplar solt (per fascicle): Subscripció anual en paper: Subscripció anual microfitxa: Subscripció anual en CD-ROM 0,38 136,80 231,99 30,23 Ejemplar suelto (cada fascículo):

Más detalles

Gimp 4... Retocar les imatges

Gimp 4... Retocar les imatges Gimp 4... Retocar les imatges FES UN TASTET, SENSE POR! Fins ara hem fet un munt de coses amb les imatges: muntatges, cares divertides, etc. Avui, retocarem les imatges per millorar-les. Observa aquestes

Más detalles

Interferències lingüístiques

Interferències lingüístiques Interferències lingüístiques L ús habitual de dues o més llengües pot provocar fàcilment interferències lingüístiques, és a dir, la substitució de la paraula adequada (per exemple, malaltia) per l equivalent

Más detalles

PRIMER TRIMESTRE CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 4º ED. PRIMARIA BLOQUE DE ORTOGRAFÍA. Contenidos

PRIMER TRIMESTRE CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 4º ED. PRIMARIA BLOQUE DE ORTOGRAFÍA. Contenidos CONTENIDOS Y CRITERIOS DE EVALUACIÓN LENGUA 4º ED. PRIMARIA PRIMER TRIMESTRE BLOQUE DE ORTOGRAFÍA. o Uso de la mayúscula. o Sílabas tónicas y átona y acentuación de palabras agudas. o Palabras llanas y

Más detalles

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance)

Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) Nom Efectoorientation (anglès) nº anàlisi 1 Procedència Physics Experiments IP (air resistance) 4t i 2n Caiguda dels cossos, resistència de l aire Què és pot variar? Resistència de l aire Qualitativa x

Más detalles

Contenidos en detalle

Contenidos en detalle Contenidos en detalle Parte 1 Cuestiones ortográficas y tipográficas 35 1.1 ACENTUACIÓN GRÁFICA 36 1.1.1 Reglas generales 36 1.1.2 Grupos de vocales 37 1.1.3 Palabras con cambio de significado según la

Más detalles

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL CURRICULUM resumit Francesc López EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL - Incorporació a la plantilla en règim de contractat laboral indefinit com a mestre a l escola Costa i Llobera des de l any 1977 fins el 1986.

Más detalles

Gramàtica històrica de l'espanyol avançada

Gramàtica històrica de l'espanyol avançada Gramàtica històrica de l'espanyol avançada 2014/2015 Codi: 100609 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2500248 Llengua i literatura espanyoles OT 3 0 2500248 Llengua i literatura espanyoles OT 4 0

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

4º ESO CRITERIOS DE EVALUACIÓN. Unidad 1. Unidad 2. Unidad 3. Unidad 4. Unidad 5

4º ESO CRITERIOS DE EVALUACIÓN. Unidad 1. Unidad 2. Unidad 3. Unidad 4. Unidad 5 4º ESO CRITERIOS DE EVALUACIÓN Unidad 1 Identificar y señalar las características de los textos expositivos. Redactarlos. Acentuar correctamente las palabras atendiendo a posibles diferencias de significado

Más detalles