AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ EN... Comprensió lectora

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ EN... Comprensió lectora"

Transcripción

1 AVALUACIÓ I INTERVENCIÓ EN... Comprensió lectora

2 ECOMPLEC. Evaluación de la Comprensión Lectora J. A. León, I. Escudero i R. Olmos Aplicació: Individual i col lectiva. Temps: 60 minuts aproximadament. Edat: De 9 a 11 anys (ECOMPLEC-Pri; 4t i 6è de E. Primària) i de 13 a 15 anys (ECOMPLEC-Sec; 2n i 4t d ESO). Versió en llengua castellana Avaluació de la competència lectora en castellà dels alumnes davant diferents tipus de textos, nivells de representació i tipus de comprensió seguint un model similar al que s utilitza en els estudis PISA. El marc multidimensional on s ubica l ECOMPLEC està inspirat en el model sobre comprensió lectora desenvolupat pels autors (León, 2004; León et al., 2009) i també s ha basat en les proves internacionals sobre competència lectora PISA i PIRLS. Tots ells coincideixen en assenyalar l estreta relació existent entre les característiques del lector, del text i de les activitats de la lectura. Una aportació característica i innovadora del model proposat en aquest test de comprensió lectora és que cada nivell de comprensió i, per tant, la competència lectora resultant, pot ser més eficaç en uns casos que en uns altres, per la qual cosa estaríem parlant d una competència lectora asimètrica (León, 2004b). Amb unes altres paraules, aquesta prova permet una anàlisi de la competència lectora en castellà a partir de les diferències en el grau de comprensió que el lector obté quan llegeix diferents tipus de textos. L ECOMPLEC està estructurat en dos nivells independents: ECOMPLEC-Pri i ECOMPLEC-Sec. i cada un d ells té 3 textos. A més d un índex de comprensió lectora global, permet analitzar el rendiment dels alumnes en diferents tipus de textos (narratius, expositius i discontinus), en els diferents nivells de representació (més profunda o més superficial) i en diversos tipus de comprensió (científica, orientada a metes, metacognitiva ). Aquesta informació permet identificar les dificultats concretes dels alumnes i delimitar si són degudes a un problema en l aplicació d estratègies adequades de lectura, a la manca de coneixements o a la dificultat per realitzar inferències.

3 ECOMPLEC. Evaluación de la Comprensión Lectora Perfil que s obté mitjançant la correcció amb TEAcorrige

4 PROLEC-R. Batería de Evaluación de los Procesos Lectores - Revisada Ara també el PROLEC-R en català F. Cuetos, B. Rodríguez, E. Ruano i D. Arribas (Dpto. I+D+i de TEA Ediciones) Aplicació: Individual. Temps: Variable, de 20 a 40 minuts aproximadament. Edat: De 6 a 12 anys (1r a 6è d Educació Primària). Avaluació dels processos que intervenen en la comprensió de material escrit i detecció de dificultats en la capacitat lectora: Identificació de lletres, Reconeixement de paraules, Processos sintàctics i Processos semàntics. La bateria PROLEC ha esdevingut el referent més important per a l avaluació de la lectura en castellà. Basada en el model cognitiu, se centra en els processos que intervenen en la comprensió del material escrit: Identificació de lletres, Reconeixement de paraules, Processos sintàctics i Processos semàntics. La bateria la formen nou tasques: Nom o so de les lletres, Igual-Diferent, Lectura de paraules, Lectura de pseudoparaules, Estructures gramaticals, Signes de puntuació, Comprensió d oracions, Comprensió de textos i Comprensió oral. El PROLEC-R segueix la mateixa filosofia que la seva predecessora: tracta d esbrinar quins components del sistema lector estan fallant en els nens que no aconsegueixen aprendre a llegir. No obstant això, aquesta versió revisada introdueix una sèrie de millores substancials. En primer lloc, es tenen en compte els temps d execució juntament amb els encerts per poder determinar la precisió i l eficiència lectores. D altra banda, s han eliminat les tasques que discriminen poc i s ha modificat l estructura d altres tasques per tal de millorar les seves propietats psicomètriques. També s ha ampliat l àmbit d aplicació als últims nivells de l Educació Primària (5è i 6è) i s ha comptat amb més de 900 cassos per a l elaboració dels barems. Per últim, s incorpora a l avaluació un nou mecanisme rellevant: la comprensió oral. La versió catalana compta amb barems específics.

5 PROLEC-SE. Evaluación de los Procesos Lectores en alumnos de tercer ciclo de Primaria y Secundaria J.L. Ramos i F. Cuetos Aplicació: Individual (i Col lectiva en 3 de les 6 tasques). Temps: Variable, 60 minuts aproximadament. Edat De 10 a 16 anys (5è EP a 4t ESO). Versió en llengua castellana Avaluació de la capacitat lectora i dels processos cognitius que intervenen en la lectura. Consta de sis tasques agrupades en tres blocs que corresponen als principals processos que formen el sistema de lectura: lèxic, sintàctic i semàntic. L èxit de la prova PROLEC i de la seva versió revisada PROLEC-R publicada al 1996 i la necessitat d avaluar les dificultats de lectura en edats cada vegada superiors, va donar lloc a la publicació del PROLEC-SE. L objectiu del PROLEC-SE és avaluar no només la capacitat lectora global sinó, sobretot, els processos cognitius implicats i les estratègies utilitzades. La bateria consta de sis tasques agrupades en tres blocs que corresponen a cadascun dels principals processos que componen el sistema de la lectura: lèxic, sintàctic i semàntic. Les sis proves de la bateria tenen diversa dificultat i van dirigides a apreciar processos diferents: Aparellament dibuix-oració, Comprensió de textos, Estructura d un text, Lectura de paraules, Lectures de pseudoparaules i Signes de puntuació. Les tres primeres proves es poden aplicar col lectivament i les altres tres requereixen l aplicació individual.

6 ECL 1 y 2. Evaluación de la Comprensión Lectora M.ª V. de la Cruz Aplicació: Individual i col lectiva. Temps: Aproximadament 30 minuts. Edat: De 6 a 8 anys (ECL-1) i de 9 a 10 anys (ECL-2). Versió en llengua castellana Valoració del nivell de comprensió lectora en llengua castellana, estructurat en dos nivells. El ECL presenta dos nivells que comprenen tot l àmbit de l Educació Primària (de 6 a 11 anys aproximadament). La finalitat d aquesta eina és apreciar la capacitat per copsar el sentit de textos escrits d ús habitual i per analitzar alguns aspectes senzills propis de diferents tipus de textos. Així mateix, avalua el coneixement del significat de les paraules, de sinònims i antònims i també la comprensió del significat de frases i la capacitat per integrar la informació continguda en un text. La limitació del temps d execució permet també avaluar en certa manera la rapidesa. Els textos que conformen la prova s han extret de llibres escolars que corresponen a les etapes en les quals s apliquen les proves i de textos literaris d autors espanyols inclosos també en els llibres de lectura per a escolars. El ECL-1 consta de 17 ítems i inclou 5 textos senzills, presentats de forma destacada dins d uns requadres, que l alumne ha de llegir, i una sèrie de preguntes amb quatre opcions de resposta entre les quals ha d escollir la correcta. El ECL-2 té 27 ítems, incloent textos de més dificultat que els de l ECL-1 per valorar el coneixement d antònims, sinònims, significat de paraules i significat de frases en sentit literal i en sentit figurat. Existeix una adaptació a l euskera amb barems específics.

7 FITXES DE RECUPERACIÓ Jiménez, J. (2013). Método y técnicas para desarrollar la velocidad y la comprensión lectora. Madrid: Antonio Machado Libros. (Manual para profesores de Primaria, Cuaderno para alumnos de 1º, Cuaderno para alumnos de 2º). López, A., Martín, R.M., Rubio, M.de la O y Martín, M. del C. (2008). 15 historias para comprender y expresarse. (12 a 25 años con dificultades). Madrid: CEPE. Martín, R.M., Rubio, Mª de la O. y Martín, M. del C. (2011). Leo, comprendo y me expreso. Barcelona: LEBÓN. (Números del 1 al 4 para 7-8 años, 8-9 años, 9-10 años y años respectivamente). Marrodán, M.J. (2013). Programa de comprensión lectora y atención. Leo, pienso, comprendo. España: ICCE. (Números del 1 al 2 para 1º de primaria y 2º de primaria respectivamente). Monge, R. (2008). Lenguaje comprensivo y expresivo. Ejercicios para niños de 5 a 8 años. Barcelona: LEBÓN. Monge, R. (2012, 3a edició). Llenguatge comprensiu i expressiu. Exercicis per a nens i nenes de 5 a 8 anys. Barcelona: LEBÓN. Yuste, C. y Quirós, J. (2010). Programas para la estimulación de las habilidades de la inteligencia. Progresint 9. Comprensión del lenguaje. Madrid: CEPE. (De 1º a 3º de Primaria). Yuste, C. y Quirós, J. (2009). Programas para la estimulación de las habilidades de la inteligencia. Progresint 16. Comprensión del lenguaje. Madrid: CEPE. (De 4º a 6º de Primaria). Yuste, C. (2009). Programas para la estimulación de las habilidades de la inteligencia. Progresint 24. Comprensión del lenguaje. Madrid: CEPE. (E.S.O.).

8 FITXES DE RECUPERACIÓ Aguado, M. y Yuste, C. (2008). Programas para la estimulación de las habilidades de la inteligencia. Progresint 29. Velocidad y comprensión lectora. Madrid: CEPE. (E.S.O.). Vidal, J.G. y Manjón, D.G. (2005). Programa de refuerzo de la Comprensión de Textos. Nº1. Madrid: EOS. (E.S.O. y Bachillerato). Ripalda, J. y Martín de la Hoz, J. (2004). Programa de refuerzo de la Comprensión Lectora II. Nº 2. Madrid: EOS. (Primaria). Ripalda, J. y Martín de la Hoz, J (2004). Programa de refuerzo de la Comprensión Lectora III. Nº 34. Madrid: EOS. (Final de Primaria y principio de E.S.O.). González, D, García, J. y Herrera, J.A. (2011). Programa de refuerzo de la Comprensión Lectora IV. Nº 88. Madrid: EOS. (Final de Primaria y 1º Ciclo E.S.O.). Vallés, A. (2012). Promelec. Programa para la mejora de la lectura y la escritura. Metacomprensión lectora. Valencia: Promolibro. (Primaria). Vallés, A. (2002). Actividades básicas de comprensión lectora. Comprensión Lectora 0. Valencia: Promolibro. (1º Ciclo Primaria). Vallés, A. y Vallés, C. (2009). Programas de estrategias cognitivas y metacognitivas para comprender la lectura. Comprensión lectora 1. Valencia: Promolibro. (2º Ciclo Primaria). Vallés, A. y Vallés, C. (2010). Programas de estrategias cognitivas y metacognitivas para comprender la lectura. Comprensión lectora 2. Valencia: Promolibro. (2º y 3º Ciclo de Primaria). Maestre, J. (2004). Comprensión lectora. Melecu. Valencia: Promolibro. (Niveles 1, 2 y 3 para 1º de Primaria, 2º de Primaria y 2º ciclo de Primaria respectivamente).

9 FITXES DE RECUPERACIÓ Bach, F. i M. J. Berdejo (2010). Més que lectures. Barcelona: LEBÓN. (Per a a nens de 6 a 8 anys) Berdejo, M.J. y Bach F. (2008). Ya lo entiendo!. Barcelona: LEBÓN. (Nivel Básico, 1, 2 y 3 para 5-7 años, 7-10 años, años y años respectivamente). Berdejo, M.J. y Bach F. (2008 i 2010). Ja ho entenc!. Històries per llegir, pronunciar i comprendre. Barcelona: LEBÓN. (Nivell 1 i 2 per a nens de 7-10 anys i anys respectivament). Bustos, I. (2008). Fichas de lenguaje y lectura comprensiva. Madrid: CEPE. (Números 1 al 2). Bustos, I. (2010). Fichas de comprensión de la lectura. Madrid: CEPE. (Números del 1 al 3). Equipo Textos (2011). Programa de comprensión verbal. Aprender a comprender. Madrid: ICCE. (Números del 1 al 6 para los cursos de 3º de Primaria a 2º de la ESO). Equipo Textos (2012). Programa de comprensió verbal. Aprendre a comprendre. Madrid: ICCE. (Números de l 1 al 6 per als cursos de 3r de Primària a 2n d ESO). Galve, J.L. y Trallero, M. (2007). Leco. Leo, escribo y comprendo. Programas de desarrollo del lenguaje. Madrid: CEPE. (Manual y números del 1 al 10). Huerta, E. y Matamala, A. (1996). Programa de estimulación de la comprensión lectora. Madrid: Antonio Machado Libros. (Manual para el reeducador, maestro o padres, Cuaderno 1 y Cuaderno 2). Jarque, J. (2008). Colección Estimular y aprender. Mejorar la lectura: comprender palabras y oraciones. Madrid: Gesfomedia. (Números del 1 al 3 para niños de 6 a 8 años).

10 BIBLIOGRAFIA COMPLEMENTÀRIA Navarro, J.M. (2005). Estrategias de comprensión lectora y expresión escrita en los textos narrativos. Buenos Aires: LUMEN. Gallo, M. del P. (2007). Desarrollo de la comprensión lectora durante la adolescencia: bases psicológicas para un programa de prevención del analfabetismo funcional. Madrid: CEPE. Català G., Català M., Molina E. y Monclús R. (2001) Avaluació de la comprensió lectora Vol. 1. Barcelona: GRAÓ (Per a nens de cicle inicial de Primària) Català G., Català M., Molina E. y Monclús R. (2004 2ª edició revisada i ampliada) Avaluació de la comprensió lectora Vol. 2. Barcelona: GRAÓ (Per a nens de Cicle mitjà i superior de Primària)

Districte Universitari de Catalunya

Districte Universitari de Catalunya Proves d accés a la universitat per a més grans de 25 anys Convocatòria 2014 Biologia Sèrie 1 Fase específica Opció: Ciències Opció: Ciències de la salut Exercici 1 Exercici 2 Exercici 3 Qualificació a

Más detalles

EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN...

EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN... EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN... DST J, Test para la Detección de la Dislexia en Niños A.J.Fawcett y R.I.Nicholson Aplicación: Individual. Tiempo: Entre 25 y 45 minutos. Edad: De 6 años y medio a 11 años

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ

PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ PROTOCOL PER AL MANEIG DEL TRASTORN PER DÈFICIT D ATENCIÓ AMB HIPERACTIVITAT (TDAH) INFANTO JUVENIL EN EL SISTEMA SANITARI CATALÀ Barcelona, 6 de Maig del 2015 Què és el TDAH? Característiques Trastorns

Más detalles

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS

UNITAT 3 OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions UNITAT OPERACIONS AMB FRACCIONS M Operacions numèriques Unitat Operacions amb fraccions Què treballaràs? En acabar la unitat has de ser capaç de

Más detalles

EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN...

EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN... EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN... Enero de 2012 Dpto. Comercial TEA Ediciones EMMA, cuestionario de Evaluación Multimedia y Multilingüe de la Autoestima R. Ramos y P. Santamaría Aplicación: Individual. Tiempo:

Más detalles

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar.

Cuál es la respuesta a tu problema para ser madre? Prop del 90% dels problemes d esterilitat es poden diagnosticar, i la immensa majoria tractar. Actualment, els trastorns de fertilitat afecten un 15% de la població. Moltes són les causes que poden influir en la disminució de la fertilitat, però ara, als clàssics problemes físics se ls ha sumat

Más detalles

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius.

Veure que tot nombre cub s obté com a suma de senars consecutius. Mòdul Cubs i nombres senars Edat mínima recomanada A partir de 1er d ESO, tot i que alguns conceptes relacionats amb el mòdul es poden introduir al cicle superior de primària. Descripció del material 15

Más detalles

Cuetos, F. (1990) : Procesos psicológicos que intervienen en la lectura. En F. Cuetos,

Cuetos, F. (1990) : Procesos psicológicos que intervienen en la lectura. En F. Cuetos, PSICOLOGIA DE LA LECTURA Asignatura optativa Contenidos.- La lectura como actividad compleja. Evolución histórica de su estudio y perspectivas actuales. Estudio multidisciplinar. El estudio de los procesos

Más detalles

Seguretat informàtica

Seguretat informàtica Informàtica i comunicacions Seguretat informàtica CFGM.SMX.M06/0.09 CFGM - Sistemes microinformàtics i xarxes Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies:

POLÍTICA DE COOKIES. La información que le proporcionamos a continuación, le ayudará a comprender los diferentes tipos de cookies: POLÍTICA DE COOKIES Una "Cookie" es un pequeño archivo que se almacena en el ordenador del usuario y nos permite reconocerle. El conjunto de "cookies" nos ayuda a mejorar la calidad de nuestra web, permitiéndonos

Más detalles

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas

Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi. Assumpció Huertas Noves tecnologies i comunicació 2.0 Usos i potencialitats del branding de les empreses en temps de crisi Assumpció Huertas Valls, 24 d abril de 2013 CRISI Moltes empreses deixen de fer comunicació. Això

Más detalles

Consentimiento Publicación Imágenes

Consentimiento Publicación Imágenes Página 1 de 6 Política de Cookies Información del Documento FECHA VERSIÓN DESCRIPCIÓN DE CAMBIOS 24/03/2015 00 Versión inicial documento 17/04/2015 01 Versión adaptada a la web de Sol Maratón Magaluf Internacional

Más detalles

EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN...

EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN... EVALUACIÓN E INTERVENCIÓN EN... TEDI MATH C. Van Nieuwenhoven, M. P. Noël y J. Grégoire Aplicación: Individual. Tiempo: Entre 45 y 60 minutos. Edad: De 2º de Ed. Infantil a 3º de Ed. Primaria. Aunque sea

Más detalles

TEORIA I QÜESTIONARIS

TEORIA I QÜESTIONARIS ENGRANATGES Introducció Funcionament Velocitat TEORIA I QÜESTIONARIS Júlia Ahmad Tarrés 4t d ESO Tecnologia Professor Miquel Estruch Curs 2012-13 3r Trimestre 13 de maig de 2013 Escola Paidos 1. INTRODUCCIÓ

Más detalles

CASTELLÀ CASTELLANO CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN I CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ

CASTELLÀ CASTELLANO CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN I CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ CASTELLÀ CASTELLANO CARACTERÍSTIQUES DE L EXAMEN I CRITERIS GENERALS D AVALUACIÓ Els coneixements de l alumnat s avaluaran per mitjà d un examen que constarà de 10 blocs de preguntes; cada bloc es puntuarà

Más detalles

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB).

Resumen. En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). Resumen En el anexo 2 se presentan los siguientes documentos: - Resumen encuesta de satisfacción (CBB). - Encuesta de satisfacción de los usuarios de las bibliotecas (CBB). ELS USUARIS DE LES BIBLIOTEQUES

Más detalles

competència matemàtica

competència matemàtica avaluació educació secundària obligatòria 4t d ESO curs 203-204 ENGANXEU L ETIQUETA IDENTIFICATIVA EN AQUEST ESPAI competència matemàtica versió amb respostes INSTRUCCIONS Per fer la prova, utilitza un

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat

Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Barcelona- París- Barcelona Visita dinamitzada per a alumnes de Secundària i Batxillerat Guió previ per al professorat Presentació Amb les propostes del Servei Educatiu del Museu Picasso convidem a alumnes

Más detalles

MATÈRIA: Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I

MATÈRIA: Processos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Educació Infantil CODI: 100700 MATÈRIA: rocessos educatius, aprenentatge i desenvolupament de la personalitat (0-6 anys) I MÒDUL:

Más detalles

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA

Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA Fractura de tobillo RECOMENDACIONES AL ALTA 1 RECOMENDACIONES AL ALTA Autor: Sociedad Valenciana de Traumatología Estas recomendaciones pretenden ser una ayuda para usted, que ha sufrido una fractura

Más detalles

PRUEBA DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO 2010

PRUEBA DE ACCESO A CICLOS FORMATIVOS DE GRADO MEDIO 2010 APARTADO a1 LENGUA Y LITERATURA (CASTELLANO) El contenido del examen se ceñirá a los criterios de evaluación de la materia, establecidos en la RESOLUCIÓN de 17 de agosto de 2009, por la que se establece

Más detalles

TIPO ASIGNATURA IDIOMA TÍTULO EDITORIAL ISBN AUTORES OBSERVACIONES. OPT EDUCACIÓ PLÀSTICA I VISUAL VALENCIÀ A determinar a setembre

TIPO ASIGNATURA IDIOMA TÍTULO EDITORIAL ISBN AUTORES OBSERVACIONES. OPT EDUCACIÓ PLÀSTICA I VISUAL VALENCIÀ A determinar a setembre NIVEL: 1ESO MODALIDAD: PEV TIPO ASIGNATURA IDIOMA TÍTULO EDITORIAL ISBN AUTORES SERVACIONES BIOLOGIA I GEOLOGIA VALENCIÀ inicia DUAL Oxford 978-84-673-8581-6 x nova edició. També val l'anterior versió

Más detalles

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT PROGRAMA FORMATIU INFERMERIA HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT M. Àngels Pi Sans Directora Infermeria HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT Característiques: Monogràfic de Traumatologia Accidents laborals o malalties

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A

Titulació Tipus Curs Semestre. 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A Treball de Fi de Màster 2013/2014 Codi: 42537 Crèdits: 12 Titulació Tipus Curs Semestre 4313410 Reptes de la Filosofia Contemporània OB 0 A Professor de contacte Nom: Marta Tafalla González Correu electrònic:

Más detalles

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari

Objectius Explicitació A v a l u a c i ó Concreció (què volem avaluar) Comentaris i material necessari 3. PROCÉS DE TREBALL 3.1. D on partim? De l anàlisi de l experiència feta durant el curs 97/98 i del com es van passar les proves als alumnes, així com de la recollida d opinió dels mestres, vàrem arribar

Más detalles

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton

UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Generalitat de Catalunya Departament d educació i universitats IES FLIX DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BLOC 2_ Objectius 1ER BAT. 1. OBJECTIUS UNITAT 3. Forces i les lleis de Newton Comprendre el concepte de

Más detalles

LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA LLENGUA CATALANA

LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA LLENGUA CATALANA LA PROJECCIÓ EXTERIOR DE LA LLENGUA CATALANA Maria Àngels Prats Mora El català, llengua romànica que compta amb més de mil anys d història, és un element d identitat que comparteixen Andorra, Catalunya,

Más detalles

TRATAMIENTO EDUCATIVO DE LOS TRASTORNOS DE LA AUDICIÓN Y EL LENGUAJE

TRATAMIENTO EDUCATIVO DE LOS TRASTORNOS DE LA AUDICIÓN Y EL LENGUAJE Asignatura: TRATAMIENTO EDUCATIVO DE LOS TRASTORNOS DE LA AUDICIÓN Y EL LENGUAJE Tipo: Troncal Específica Especialidad: Magisterio. Audición y Lenguaje Créditos: 9 (6 teoría y 3 práctica) Carácter: Anual

Más detalles

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016

La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Informe especial: La ràdio a Catalunya 9 de febrer de 2016 Font principal: Butlletí d informació sobre l audiovisual a Catalunya (BIAC) Penetració (en % sobre el total de la població) 87,1 61,9 72,8 64,2

Más detalles

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR

DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Objetivos: Cómo motivar a los estudiantes mediante actividades científicas atractivas DEMOSTRACIÓN DE LA PERMEABILIDAD CELULAR Mª Victoria Herreras Belled Mª Angeles Asensio I.E.S. L ELIANA Aplicar el

Más detalles

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS

CAMPS DE FORÇA CONSERVATIUS El treball fet per les forces del camp per a traslladar una partícula entre dos punts, no depèn del camí seguit, només depèn de la posició inicial i final. PROPIETATS: 1. El treball fet pel camp quan la

Más detalles

ESO y Bachillerato. Curso 2011-2012

ESO y Bachillerato. Curso 2011-2012 ESO y Bachillerato Curso 2011-2012 ESO en M. ALBERTA ESO: La etapa es obligatoria. Cuatro cursos (de 1º a 3º y 4º). Se puede pasar de curso con una o dos asignaturas suspendidas. Con tres extraordinariamente.

Más detalles

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys

Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Proves d Accés per a Majors de 25 i 45 anys Convocatòria: 2013 Assignatura: FILOSOFIA I) CARACTERÍSTIQUES DE LA PROVA La prova de l examen es realitzarà a partir de les lectures dels cinc textos bàsics

Más detalles

ELS CURSOS COMENCEN EL 21 DE SETEMBRE ELS TALLERS COMENCEN L'1 D'OCTUBRE

ELS CURSOS COMENCEN EL 21 DE SETEMBRE ELS TALLERS COMENCEN L'1 D'OCTUBRE OFERTA EDUCATIVA: CENTRE MUNICIPAL DE FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES A. PÉREZ RAMOS CURS ESCOLAR 2015-2016 PRIMER CICLE D ESO: ( CERTIFICAT ESCOLAR ) ALFABETITZACIÓ NEOLECTORS EDUCACIÓ DE BASE. PRIMER NIVELL

Más detalles

Secció III. Altres disposicions i actes administratius ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, CULTURA I UNIVERSITATS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, CULTURA I UNIVERSITATS Fascicle 47 - Sec. III. - Pàg. 9387 Secció III. Altres disposicions i actes administratius ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, CULTURA I UNIVERSITATS 3546 Resolució del director

Más detalles

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS

Àmbit de les matemàtiques, de la ciència i de la tecnologia M14 Operacions numèriques UNITAT 2 LES FRACCIONS M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions UNITAT LES FRACCIONS 1 M1 Operacions numèriques Unitat Les fraccions 1. Concepte de fracció La fracció es representa per dos nombres enters que s anomenen

Más detalles

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35

DIVISIBILITAT. Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 5 35 ESO Divisibilitat 1 ESO Divisibilitat 2 A. El significat de les paraules. DIVISIBILITAT Amb els nombres 5, 7 i 35 podem escriure diverses expressions matemàtiques: 5x7= 35 35 = 7 5 35 = 5 7 35 7 0 5 35

Más detalles

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents.

Es important dir que, dos vectors, des del punt de vista matemàtic, són iguals quan els seus mòduls, sentits i direccions són equivalents. 1 CÀLCUL VECTORIAL Abans de començar a parlar de vectors i ficar-nos plenament en el seu estudi, hem de saber distingir els dos tipus de magnituds que defineixen la física: 1. Magnituds escalars: magnituds

Más detalles

COMPRENSIÓN LECTORA. Alliende, F. (1995).Fichas de comprensión de la lectura. Madrid: CEPE.

COMPRENSIÓN LECTORA. Alliende, F. (1995).Fichas de comprensión de la lectura. Madrid: CEPE. COMPRENSIÓN LECTORA Alcantud Marí ÇF; Ferrer Manchñon, A. M.; Romero Zúnica,R. (1999) Sistema multimedia de instrucción de comprensión lectora: simicole. Valencia: Servicio de Publicaciones dela Universidad

Más detalles

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es

Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc. www.ghd.es Manual de usuario web GHD Fresc Manual d usuari web GHD Fresc Septiembre de 2014 Setembre del 2014 Bienvenido a GHD Fresc Benvingut a GHD Fresc Estimado cliente, Le informamos que GHD Fresc lanza su nueva

Más detalles

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil

La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil La grafia emprada en el procés d'aprenentatge lector-escriptor en els centres escolars de Catalunya (Espanya) en l'educació infantil Profª Mariluz Puente Balsells Directora del Master en Grafoanàlisi Europea,

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

240EO314 - Mercados e Instrumentos Financieros

240EO314 - Mercados e Instrumentos Financieros Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2015 240 - ETSEIB - Escuela Técnica Superior de Ingeniería Industrial de Barcelona 732 - OE - Departamento de Organización de Empresas

Más detalles

10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam

10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam 10 ventajas de la tecnología PDi ebeam 10 avantatges de la tecnologia PDi ebeam 1. Formatos Formats Esquema del ebeam Projection Esquema del nuevo ebeam EDGE Receptor ebeam Projection Pizarra blanca Pissarra

Más detalles

Aprovat pel Consell de Govern de 3 de novembre de 2009. ACGUV 189/2009. Modifica l ACGUV 14/2004 del Consell de Govern de 27 de gener de 2004.

Aprovat pel Consell de Govern de 3 de novembre de 2009. ACGUV 189/2009. Modifica l ACGUV 14/2004 del Consell de Govern de 27 de gener de 2004. MODIFICACIÓ DE L ACORD SOBRE EQUIVALÈNCIES ENTRE CERTIFICATS DE CONEIXEMENTS DE VALENCIÀ QUE ACTUALMENT EXPEDEIX LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA I ALTRES CERTIFICATS, TÍTOLS I DIPLOMES El Servei de Política

Más detalles

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI

CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI BLOC 2. SALUT, MALALTIA I ESTILS DE VIDA 1.- Indica si les següents afirmacions són veritat o fals: (2 punts) Curs 09-10 1. El consum de begudes alcohòliques i de drogues

Más detalles

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS

RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS RESUM ORIENTATIU DE CONVALIDACIONS TIPUS DE CONVALIDACIONS Aquest document recull les possibles convalidacions de mòduls i unitats formatives del cicle formatiu de grau superior ICA0 Administració de sistemes,

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2012-2013 MATÈRIA: Ensenyament i Aprenentatge de les Llengües I CODI: 100814 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de les llengües CURS: Primer CRÈDITS ECTS: 7 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

Missió de Biblioteques de Barcelona

Missió de Biblioteques de Barcelona Missió de Biblioteques de Barcelona Facilitar a tota la ciutadania -mitjançant els recursos materials, la col lecció i la programació de les biblioteques- l accés lliure a la informació, al coneixement

Más detalles

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social

XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL. Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social LLISTAT DE PONÈNCIES XI JORNADA BANCS DEL TEMPS I COHESIÓ SOCIAL Barcelona, 21 octubre 2011 Elvira Méndez. Los Bancos del Tiempo y la cohesión social Ilaria De Leito. El Banco del Tiempo y la interculturalidad

Más detalles

LLISTAT DE LLIBRES DE L ALUMNAT D EDUCACIÓ INFANTIL ( P5) CURS

LLISTAT DE LLIBRES DE L ALUMNAT D EDUCACIÓ INFANTIL ( P5) CURS LLISTAT DE LLIBRES DE L ALUMNAT D EDUCACIÓ INFANTIL ( P5) CURS 2015-2016 LLIBRES 1r Cicle Inicial CURS 2015-2016 LLENGUA CATALANA Lectoescriptura 1r Llengua 1 Projecte TALENTIA Quaderns d Activitats 1,2,3

Más detalles

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS.

COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. COM FER UN BON CURRÍCULUM VITAE?. MODELS. Portalexcellence Servei Municipal d Ocupació de Cerdanyola del Vallès www.portalexcellence.cat www.ocupacioiempresa.cerdanyola.cat CURRÍCULUM VITAE 1. DEFINICIÓ

Más detalles

EL TRANSPORT DE MERCADERIES

EL TRANSPORT DE MERCADERIES EL TRANSPORT DE MERCADERIES En primer terme s ha d indicar que en tot el que segueix, ens referirem al transport per carretera o via pública, realitzat mitjançant vehicles de motor. El transport de mercaderies,

Más detalles

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO

XV CONGRÉS. de la Societat Catalana. Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 WWW.CONGRESSCCC.ORG HOTEL DIAGONAL ZERO WWW.CONGRESSCCC.ORG XV CONGRÉS de la Barcelona, 25, 26, 27 i 28 de Maig de 2011 Benvolgut col lega, El Congrés de la arriba a la seva quinzena edició. Desprès d aquests anys i tal com es habitual, ho fa

Más detalles

PREÁMBULO PREÀMBUL ORDENE ORDENO. Article únic. Modificació de l Orde 27/2010, de 15 d abril, de la Conselleria

PREÁMBULO PREÀMBUL ORDENE ORDENO. Article únic. Modificació de l Orde 27/2010, de 15 d abril, de la Conselleria Conselleria d Educació ORDE 38/2011, de 31 de maig, de la Conselleria d Educació, per la qual es modifiquen els apartats 3 i 4 de l article 5 i l annex II de l Orde 27/2010, de 15 d abril, de la Conselleria

Más detalles

- 2014 Informe Novembre, 2014 Presentat a: 1 Raval de Jesús, 36. 1ª planta 43201 Reus T. 977 773 615 F. 977 342 405 www.gabinetceres.com INTRODUCCIÓ I ASPECTES METODOLÒGICS 3 CARACTERÍSTIQUES DEL PARTICIPANT

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

1. CONFIGURAR LA PÀGINA

1. CONFIGURAR LA PÀGINA 1 1. CONFIGURAR LA PÀGINA El format de pàgina determina l aspecte global d un document i en modifica els elements de conjunt com són: els marges, la mida del paper, l orientació del document i l alineació

Más detalles

FACTORS PSICOSOCIALS EN EL TREBALL

FACTORS PSICOSOCIALS EN EL TREBALL FACTORS PSICOSOCIALS La situació actual de les empreses, en evolució constant per la necessitat d adaptació als nous canvis, a les noves tecnologies, als mercats cada cop més competitius i globalitzats,

Más detalles

Psicologia i sociologia Sèrie 1

Psicologia i sociologia Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Psicologia i sociologia Sèrie 1 SOLUCIONS,

Más detalles

Telefónica Movistar acorda amb l IEC promoure l oferta dels serveis i menús dels mòbils en català

Telefónica Movistar acorda amb l IEC promoure l oferta dels serveis i menús dels mòbils en català comunicació RECULL DE PREMSA Telefónica Movistar acorda amb l IEC promoure l oferta dels serveis i menús dels mòbils en català 13 de novembre del 2006 Consulta El Butlletí de l IEC Institut d Estudis Catalans

Más detalles

Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna.

Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna. Pàg: 1 de 25 Nom i cognoms / Nombre y apellidos: Exercici per als candidats sense grau mitjà. Jazz i Música Moderna. Ejercicio para los candidatos sin grado medio. Jazz y música moderna. (Pista 05) 1.

Más detalles

e 2 esplais al quadrat

e 2 esplais al quadrat e 2 esplais al quadrat excel lents pel què fem i per com ho fem Un projecte per fer un pas endavant en la qualitat i responsabilitat, tant social com mediambiental en els centres d esplai. IV Jornada de

Más detalles

EDUCACIÓN SECUNDARIA

EDUCACIÓN SECUNDARIA EDUCACIÓN SECUNDARIA Estimulación del Pensamiento Abstracto. Domínguez Torrejón, I. Madrid. ICCE. 2003. Agilización de Procesos Intelectuales para el desarrollo de funciones superiores del Lenguaje, la

Más detalles

Llengua catalana Sèrie 1

Llengua catalana Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2011 Llengua catalana Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

PLAN DE FOMENTO DE LA LECTURA

PLAN DE FOMENTO DE LA LECTURA COLEGIO SAGRADO CORAZÓN - ESCLAVAS PLAN DE FOMENTO DE LA LECTURA MARE NOSTRUM 2013-2014 ÍNDICE 1. Datos de identificación del centro. 2. Justificación del Plan. 3. Análisis de las necesidades en el ámbito

Más detalles

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE.

Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. Peticions de l AEEE en relació als ensenyaments d'àmbit economic recollits a la LOMCE. 1. Quart curs d ESO. A 4t d'eso, sol licitem dues matèries diferenciades: Economia de 4t d'eso, com a matèria orientadora

Más detalles

Ejemplar suelto (cada fascículo): Subscripción anual en papel: Subscripción anual microfichas: Subscripción anual en CD-ROM

Ejemplar suelto (cada fascículo): Subscripción anual en papel: Subscripción anual microfichas: Subscripción anual en CD-ROM 6080 08 03 2002 DOGV - Núm. 4.206 Exemplar solt (per fascicle): Subscripció anual en paper: Subscripció anual microfitxa: Subscripció anual en CD-ROM 0,38 136,80 231,99 30,23 Ejemplar suelto (cada fascículo):

Más detalles

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20

INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places 1 20 ESCOLA MUNICIPAL D ADULTS / E.P.A. AJUNTAMENT DE BÉTERA Avinguda València, 26 961 601 874 INFORMACIONS INSCRIPCIÓ CURS Grups Places Curs Participació i Preparació per altres programes formatius / Curso

Más detalles

La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet

La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet València, 02.09.13 La Universitat crearà plantilles intel ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet Investigadors de l ETSE-UV participen en el projecte europeu Smartpif finançat amb 800.000

Más detalles

OBJECTIUS: HIGIENE ALIMENTÀRIA HIGIENE CORPORAL HIGIENE BUCODENTAL

OBJECTIUS: HIGIENE ALIMENTÀRIA HIGIENE CORPORAL HIGIENE BUCODENTAL FUNDACIÓ DE CIÈNCIES FARMACÈUTIQUES DE LES ILLES BALEARS Campanya educativa per als centres de 3ª edat que depenen de la Fundació la Caixa CAMPANYA D HIGIENE CORPORAL I ALIMENTÀRIA EN LA 3ª EDAT PROJJECTE

Más detalles

CATALUÑA TENDRA A PARTIR DEL PROXIMO CURSO SU PRIMER GRADO UNIVERSITARIO DEDICADO A LA GASTRO

CATALUÑA TENDRA A PARTIR DEL PROXIMO CURSO SU PRIMER GRADO UNIVERSITARIO DEDICADO A LA GASTRO Índex UNIVERSITAT DE BARCELONA Ni bombolla ni aire LA VANGUARDIA 17/02/2014, Pág: 19 Roca apadrina estudios de cocina en las universidades de Cataluña DIARIO DE TERUEL 16/02/2014, Pág: 42 Els futurs cuiners

Más detalles

TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions.

TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions. TEMA 11.- Finançament extern de l empresa. 11.1. Accions/ Participacions. Les accions representen parts alíquotes del capital social, i és nul la la creació d'accions que no respongui a una efectiva aportació

Más detalles

AVÍS LEGAL I POLÍTICA DE INFORMACIÓ LEGAL LSSIICE

AVÍS LEGAL I POLÍTICA DE INFORMACIÓ LEGAL LSSIICE AVÍS LEGAL I POLÍTICA DE INFORMACIÓ LEGAL LSSIICE D acord amb les obligacions previstes en la Llei 34/2002, de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic (en endavant LSSICE), PETROINSTAL

Más detalles

Valencià Mitjà / Valenciano Intermedio Valencià Superior/ Valenciano Superior Anglés 1 / Ingles Anglés 2 / Inglés

Valencià Mitjà / Valenciano Intermedio Valencià Superior/ Valenciano Superior Anglés 1 / Ingles Anglés 2 / Inglés ESCOLA MUNICIPAL D ADULTS / E.P.A. AJUNTAMENT DE BÉTERA 2014 / 2015 CURS Places Plazas Vacants Alfabetització i neolectors / Alfabetización y 12 8 neolectores Primer Cicle. Nivell 1 Graduado Educación

Más detalles

INFORME DE LA AUDITORÍA DE CERTIFICACIÓN

INFORME DE LA AUDITORÍA DE CERTIFICACIÓN INFORME DE LA AUDITORÍA DE CERTIFICACIÓN 8189667 Bureau Veritas Iberia S.L. ISO 9001 Auditoría Certificación / ISO 9001 ÍNDICE 1. INFORMACIÓN GENERAL 1.1 INFORMACIÓN DE LA ORGANIZACIÓN 1.2 INFORMACIÓN

Más detalles

MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015

MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015 MATA DE JONC SUMMER CAMP 2015 EL CENTRE Gràcies a la vostra confiança, Ocidiomes celebra un any més el nostre Summer Camp a MATA DE JONC (Palma). Situat a tan sols 10 minuts del centre de Palma, molt pròxim

Más detalles

Secció III. Altres disposicions i actes administratius ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT

Secció III. Altres disposicions i actes administratius ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT Fascicle 35 - Sec. III. - Pàg. 6922 Secció III. Altres disposicions i actes administratius ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT 2618 Resolució de la directora general

Más detalles

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015

4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Organitza: 4t Concurs de fotografia digital L Andorra dels paisatges 2015 Gerard Mussot: Neu i brases 1r Concurs de Fotografia Digital L Andorra dels Paisatges Març Léopold Hurbin: Submarí 4t Concurs de

Más detalles

1.7. Número de créditos / Credit allotment

1.7. Número de créditos / Credit allotment 1. ASIGNATURA / COURSE TITLE TRASTORNOS DE LA LECTURA Y ESCRITURA Learning disabilities (Assesment and Treatment in learning disabilities) 1.1. Código / Course number 1.2. Materia/ Content area 1.3. Tipo

Más detalles

MÈTODES - Métodos de Investigación

MÈTODES - Métodos de Investigación Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2016 370 - FOOT - Facultad de Óptica y Optometría de Terrassa 731 - OO - Departamento de Óptica y Optometría 749 - MAT - Departamento

Más detalles

CASTELLÀ PER ESTRANGERS NIVELL ELEMENTAL

CASTELLÀ PER ESTRANGERS NIVELL ELEMENTAL PROGRAMACIÓN GENERAL - OBJECTIVOS GENERALES CASTELLÀ PER ESTRANGERS NIVELL ELEMENTAL - Aprender un castellano básico y correcto para desenvolverse con normalidad en situaciones usuales de la vida cotidiana

Más detalles

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto)

A.1 Dar una expresión general de la proporción de componentes de calidad A que fabrican entre las dos fábricas. (1 punto) e-mail FIB Problema 1.. @est.fib.upc.edu A. En una ciudad existen dos fábricas de componentes electrónicos, y ambas fabrican componentes de calidad A, B y C. En la fábrica F1, el porcentaje de componentes

Más detalles

autistic La tecnologia obre una finestra d esperança a l autisme.

autistic La tecnologia obre una finestra d esperança a l autisme. autistic La tecnologia obre una finestra d esperança a l autisme. Nom i Cognoms: Caroline Dahl Requa Tutora del TFG: Pepa Badell Serra Tutor de Grau: Manel Palència-Lefler Ors Grau en Comunicació, UOC

Más detalles

J o c s E s p o r t i u s E s c o l a r s d e C a t a l u n y a. c u r s 2 0 1 03-2 0 1 14 NORMATIVA TÈCNICA. GIMNÀSTICA RÍTMICA INDIVIDUAL i CONJUNTS

J o c s E s p o r t i u s E s c o l a r s d e C a t a l u n y a. c u r s 2 0 1 03-2 0 1 14 NORMATIVA TÈCNICA. GIMNÀSTICA RÍTMICA INDIVIDUAL i CONJUNTS J o c s E s p o r t i u s E s c o l a r s d e C a t a l u n y a c u r s 2 0 1 03-2 0 1 14 NORMATIVA TÈCNICA GIMNÀSTICA RÍTMICA INDIVIDUAL i CONJUNTS ÍNDEX CIRCULAR INFORMATIVA...PÀG. 2 APARELLS GIMNÀSTICA

Más detalles

PROVES D ACCÉS A CFGS

PROVES D ACCÉS A CFGS PROVES D ACCÉS A CFGS PSICOLOGIA TEMARI BLOC 1. INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA 1.1.- Definició de psicologia. 1.2.- Evolució històrica de la psicologia. - Fonts de la psicologia: el pensament filosòfic clàssic,

Más detalles

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat

MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS. EL BANY un espai de tranquil litat MOSTRA DE TREBALLS REALITZATS EL BANY un espai de tranquil litat Lluny de la freda funcionalitat del passat, avui dia el bany s ha transformat en un espai més habitable. Un lloc on la distribució està

Más detalles

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI

Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Ponent: GRUP OSTEOPOROSI Indicacions del antiresotius en fractures osteoprotiques. Que ens justifica el tractament i quan li haurem de donar??? Jo:..pero l Higini te pendent una extracció dental????? Majoria

Más detalles

Metodologia de la llengua i la literatura espanyoles

Metodologia de la llengua i la literatura espanyoles Metodologia de la llengua i la literatura espanyoles 2015/2016 Codi: 100599 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2500248 Llengua i literatura espanyoles FB 1 A 2501801 Estudis de Català i Espanyol

Más detalles

DIFICULTATS D'APRENENTATGE I DE DESENVOLUPAMENT: CARACTERÍSTIQUES 17211 9 UC EVOLUTIVES

DIFICULTATS D'APRENENTATGE I DE DESENVOLUPAMENT: CARACTERÍSTIQUES 17211 9 UC EVOLUTIVES GRADO NOMBRE DE ASIGNATURA COD CRD UNIVERSIDAD DE ORIGEN PLAN DE ORIGEN ASIGNATURA DE ORIGEN 17107 6 UC CARDENAL HERRERA-CEU GRADO FUNDAMENTOS DIDACTICOS DE LA ENSEÑANZA I L'EDUCACIÓ 17212 6 UC CARDENAL

Más detalles

II Jornada de la XaROH del programa Beveu Menys 15 juny 2011

II Jornada de la XaROH del programa Beveu Menys 15 juny 2011 II Jornada de la XaROH del programa Beveu Menys 15 juny 2011 Difusió del BM als congressos de primària Carmen Fernández Olivas Carmen Saludes Eri Cristina Ligero Bermúdez Mª Rosa Pla Martinez Sensibilització

Más detalles