Primacia del Dret de la Unió Europea i la seva projecció en l ordenament jurídic de l Estat compost. 14 de juliol 2017

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "Primacia del Dret de la Unió Europea i la seva projecció en l ordenament jurídic de l Estat compost. 14 de juliol 2017"

Transcripción

1 Primacia del Dret de la Unió Europea i la seva projecció en l ordenament jurídic de l Estat compost 14 de juliol 2017

2 Primacia a la UE: La primacia del Dret de la UE és un principi de construcció jurisprudencial del TJ amb origen a la Sentencia Costa c. ENEL de 15 de juliol de 1964 que juntament amb la Sentencia Van Gend en Loos de 5 de febrer 1963 (efecte directe) fonamenten el Dret de la Unió com ordenament jurídic autònom.

3 La declaració relativa a la primacia Declaració (nº 17) annexa al Tractat de Lisboa 2007 La Conferencia recorda que d'acord amb una jurisprudència reiterada del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, els Tractats i el Dret adoptat per la Unió sobre la base dels mateixos prevalen sobre el Dret dels Estats membres, en les condicions establertes per la citada jurisprudència». La Conferencia decideix incorporar el Dictamen del Servei Jurídic del Consell sobre la primacia de 22 de juny de 2007.

4 Dictamen del Servei Jurídic del Consell, sobre la primacia precisa que: «Resulta de la jurisprudència del Tribunal de Justícia que la primacia del Dret comunitari és un principi fonamental del Dret comunitari. Segons el TJ aquest principi és inherent a la naturalesa específica de la Comunitat Europea. En el moment de la primera sentencia d aquesta jurisprudència constant (Costa ENEL de 15 de juliol de 1964) el Tractat no contenia cap menció a la primacia. [...] El fet que el principi de primacia no estigui inclòs en el futur Tractat no modifica en absolut l existència d aquest principi ni la jurisprudència vigent del Tribunal de Justícia.

5 Primacia del Dret de la Unió respecte al dret dels Estats: principi configurat per la jurisprudència del TJ Sentencia Flamino Costa / ENEL de 15 de juny 1964 (Doctrina: condició existencial Comunitat Europea) Sentencia Simmenthal (II) de 9 de març de 1978 (obligació dels jutges nacionals) Sentencia Internationale Handelsgesellschaft de 17 de desembre de 1970 (afectació al text constitucional dels Estats membres: drets fonamentals)

6 Sentència Flamino Costa / ENEL de 15 de juny 1964 Qüestió prejudicial, un tribunal italià va preguntar al TJ si la Llei italiana de nacionalització del sector de la producció i distribució d'energia elèctrica era compatible amb determinades normes del Tractat CEE. El Tribunal de Justícia va formular la doctrina de la primacia del Dret comunitari, que es basa en la naturalesa específica de l ordenament jurídic comunitari que obliga a la seva aplicació de manera uniforme a tots els Estats membres.

7 Doctrina del principi de primacia Atesa la naturalesa específica de les Comunitats Europees (ara, UE) Degut al caràcter obligatori de les normes de dret derivat (art. 288 TFUE) D acord amb el compromís de cooperació lleial en el compliment dels Tractats i dret derivat, ja que els Estats s han d abstenir de mesures susceptibles de posar en perill la realització dels objectius dels Tractats ( art. 4 TUE) Els Estats han acceptat l aplicació del Dret UE sense discriminació basada en la nacionalitat dels particulars ( art. 18 TFUE).

8 Sentència Simmenthal (II) de 9 de març de 1978 Qüestió prejudicial sobre les conseqüències de l aplicació de la sentencia anterior que suposava el retorn de drets indegudament percebuts que suposaven una contradicció que requeria del plantejament d una qüestió d inconstitucionalitat davant el TC. Efectes de la primacia: la inaplicació de la norma estatal incompatible amb la norma de la Unió; -tant si és anterior com posterior a la norma de la Unió; -l òrgan judicial no ha d esperar a que la norma interna incompatible sigui derogada, ni ha de plantejar la qüestió de constitucionalitat; -el jutge de l assumpte ha d excloure la norma interna incompatible i aplicar la norma de la Unió ( desplaçament)

9 Control difús de la compatibilitat de la llei estatal amb el Dret de la Unió El Dret de la Unió confereix als jutges el poder d inaplicació de la llei estatal i substitució per la norma de la Unió, malgrat que no es disposi d aquesta facultat d acord amb el Dret intern (FJ 21 Simmenthal II i Sentencia Ford Espanya de 22 de juny de 1989). (...) el juez nacional encargado de aplicar, en el marco de su competencia, las disposiciones del Derecho comunitario, está obligado a garantizar la plena eficacia de dichas normas dejando, si procede, inaplicadas, por su propia iniciativa, cualesquiera disposiciones contrarias de la legislación nacional, aunque sean posteriores, sin que esté obligado a solicitar o a esperar la derogación previa de éstas por vía legislativa o por cualquier otro procedimiento constitucional. (FJ 21). No cal demanar o esperar la prèvia eliminació per via legislativa o per qualsevol altre procediment constitucional ( FJ 24 a 26 Simmenthal). Si es reconeguessin efectes jurídics incompatibles amb el Dret de la Unió equivaldria a negar el caràcter efectiu dels compromisos assumits pels Estats i posaria en qüestió les bases de la Comunitat.

10 Sentència Internationale Handelsgesellschaft, 17 de desembre 1970 Qüestió prejudicial en relació a un Reglament comunitari sobre certificats d exportació i garanties en el mercat dels cereals per considerar que era contrari als principis de llibertat d acció i de disposició, de llibertat econòmica i de proporcionalitat. Es parteix de que el Dret del Tractat sorgeix d una font autònoma que per la seva naturalesa no se li pot oposar cap norma de Dret estatal. L al legació de vulneració de drets fonamentals o principis d una estructura constitucional no poden afectar la validesa d una acte de la Comunitat. S hauria d examinar que no s hagi infringit una garantia anàloga inherent del Dret Comunitari. L observança del drets fonamentals es part integrant dels principis generals del Dret, el respecte dels quals garanteix el Tribunal de Justícia. Aquests drets s inspiren en les tradicions constitucionals comuns als Estats membres STJUE: Tanja Kreil 11 gener 2000; Seda Kücükdeveci 19 gener 2010; Aziz Melki 22 juny 2010; Stefano Melloni 26 febrer 2013; A i B 11 setembre 2014, etc.

11 S aplica tant al dret originari (Tractats ) com al derivat ( Reglament, directives, decisions) sobre qualsevol disposició estatal. Efectes primacia: Inaplicació: Quan la disposició europea té efecte directe clar, la conseqüència és inaplicació de la norma interna. Interpretació conforme: -Pot suposar la transformació europea del sentit de la norma estatal, es confirma l aplicació de la norma interna però amb un sentit diferent. -Creació judicial de normes que conformen els ordenaments estatals al comunitari. -Límits: no es pot realitzar si no hi ha norma de dret intern en aquesta matèria (Francovich 1991) i els principis generals del dret (legalitat penal, seguretat jurídica, irretroactivitat).

12 Dimensió Constitucional del principi de primacia comunitària Article 93 CE: Mitjançant una llei orgànica es podrà autoritzar la celebració de tractats pels quals s atribueixi a una organització o a una institució internacional l exercici de competències derivades de la Constitució. Article 95 CE 1. La celebració d un tractat internacional que contingui estipulacions contràries a la Constitució exigirà la revisió constitucional prèvia. 2. El Govern o qualsevol de les cambres pot requerir el Tribunal Constitucional perquè declari si aquesta contradicció existeix o no. Art CE Les seves disposicions només podran ser derogades, modificades o suspeses en la forma prevista en els mateixos tractats o amb les normes generals del Dret Internacional.

13 Aplicació del principi de primacia Dret Europeu: incompetència del TC Inicialment el TC va negar caràcter constitucional al conflicte entre normes europees i normes internes: era un problema de legalitat ordinària, que correspon al jutge ordinari (doctrina Simmenthal II) STC 28/1991 (FJ 4). Resolució d antinòmies a nivell d aplicació ordinària. TC va considerar que ni l article 93 CE, ni el 96.1 CE, no convertien el Dret europeu en cànon de constitucionalitat de les normes o actes interns. El control era dels jutges ordinaris ( STC 28/91, FJ 5 i 6). El TC negava la seva competència sobre recurs d empara per vulneració preceptes de Dret comunitari (només s admeten lesions dels articles 14 a 30 CE) (STC 372/93; 265/94; 147/96; 45/96). Fins els anys 90, el Tribunal Suprem s havia declarat incompetent per aplicar primacia de les normes amb rang de llei (STS 30 nov i 8 d octubre 1992).

14 Canvi de criteri: Rellevància constitucional de l aplicació del Dret europeu El TC considera que cal controlar les garanties constitucionals del procediment de selecció en l aplicació del Dret, la garantia al dret fonamental de la tutela judicial efectiva (art. 24 CE). A partir de 2004, el TC canvia de criteri ( Dictamen 1/2004 ) i la qüestió prejudicial es converteix en la garantia comú del TJ i del TC en l aplicació uniforme del Dret europeu (STC 58/2004, FJ 10). Crítica al paral lelisme entre qüestió prejudicial i qüestió d'inconstitucionalitat (STC 194/2006) esdevindria un control constitucional del principi de primacia contrari al TJ i es desvirtuen els postulats Simmenthal.

15 De nou la Doctrina Simmenthal Diferencia entre qüestió inconstitucionalitat i qüestió prejudicial STC 78/2010 el jutge nacional no està vinculat de la mateixa manera: qüestió inconstitucionalitat: imprescindible per deixar sense aplicació una norma legal (obligada). qüestió prejudicial: no hi ha obligació de plantejar-la: Doctrina de l acte clar (Cilfit) : -qüestió idèntica a una altra ja plantejada i objecte de decisió -l aplicació del Dret europeu es d una evidencia que no hi hagi dubtes raonables sobre la solució de la qüestió STC 27/2013 TC segueix la doctrina del TJUE sobre qüestió prejudicial i doctrina de l acte clar. STC 145/2012 es reforcen les decisions del TJ, resum de la doctrina europea sobre el principi de primacia (FJ5)

16 Modificació Llei Orgànica del Poder Judicial S introdueix l art. 4 bis Els jutges i Tribunals aplicaran el Dret de la Unió Europea de conformitat amb la jurisprudència del TJUE.

17 La primacia del Dret de la Unió a l Administració Sentencia Fratelli Constanzo de 22 juny de Les obligacions del Dret comunitari s imposen a tots els poders públics, també a les administracions; -Tota administració pública té l obligació d aplicar el Dret de la Unió i de no aplicar les disposicions nacionals incompatibles, quan es donin els supòsits d efecte directe, com succeeix amb el jutge nacional. -Els particulars poden invocar allò establert al Dret de la Unió davant els òrgans jurisdiccionals, és perquè les obligacions s imposen a totes les autoritats dels Estats membres (apartat 30) STJUE Transportes Urbanos 2010 (Conclusions Advocat general Poiares Maduro)

18 Primacia administrativa a l ordenament jurídic intern Tribunal Suprem ha estat resistent a la seva admissió (STS 23 març 2012), malgrat que l esmenta. Dubtes: - el principi de legalitat aplicable l Administració: article CE; - manca de coincidència de conceptes jurídics risc correcta aplicació del dret europeu; -l Administració no disposa de la possibilitat de reenviament al TJ. Informe del Consell d Estat de 14 febrer 2008 (proposta de fer de filtre per casos d inaplicació) STC 145/ 2012: aplicabilitat de la doctrina Costanzo

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració

Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Manual de l usuari. Servei de Pèrits judicials i tercers per l Administració Revisió 3 Data d aprovació 23.12.2009 Edició Desembre

Más detalles

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de

DEFINICIÓ La Unió Europea és una unió política i econòmica del 28 Estats membres que es troben principalment a Europa. Té una superficie de INDEX 1- Definició 2- Objectius 3- Avantatges 4- Història De La UE_1 5- Història De La UE_2 6- Institucions De La UE 7- El Consell Europeu Es L'órgan 8- La Comissió Europea 9- El Tribunal De Justícia Europeu

Más detalles

EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS

EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS EL RECURS ESPECIAL EN MATÈRIA DE CONTRACTACIÓ: EVOLUCIÓ DE LA CONFLICTIVITAT JURÍDICA EN LES LICITACIONS I ADJUDICACIONS DELS CONTRACTES PÚBLICS Carme Lucena Cayuela vocal del Tribunal Català de Contractes

Más detalles

Tema B.7. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i el Tribunal Constitucional

Tema B.7. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i el Tribunal Constitucional Tema B.7. Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i el Tribunal Constitucional 1. Poder judicial i potestat jurisdiccional 1.1. Principis configuradors del poder judicial 1.2. Estatut dels jutges i

Más detalles

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012

Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris. 1 d agost de 2012 Decret relatiu a la venda de proximitat de productes agroalimentaris 1 d agost de 2012 Article 2: Definicions 1/2 Al efectes d aquest decret s enten per: Venda proximitat: venda de productes agroalimentaris

Más detalles

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL MARIO HERNÁNDEZ RAMOS (USAL)

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL MARIO HERNÁNDEZ RAMOS (USAL) MARIO HERNÁNDEZ RAMOS (USAL) 1.- LA JURISDICCIÓ CONSTITUCIONAL A ESPANYA - L'absència de tradició: el cas de la II República: el Tribunal de Garanties Constitucionals: el seu fracàs. - Els models possibles

Más detalles

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord.

5.2. Si un centre pren aquesta decisió, serà d aplicació a tots els estudiants matriculats a l ensenyament pel qual es pren l acord. MODELS DE MATRÍCULA EN ELS ENSENYAMENTS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER UNIVERSITARI (aprovada per la CACG en data 21 de desembre de 2009 i per Consell de Govern de 25 de maig de 2010, i modificada per la CACG

Más detalles

Tema B.4. L ordenament jurídic de l Estat

Tema B.4. L ordenament jurídic de l Estat Tema B.4. L ordenament jurídic de l Estat 1. L ordenament jurídic 1.1. Noció i característiques de l ordenament jurídic espanyol 1.2. Les regles de relació entre normes i entre ordenaments 2. La Constitució

Más detalles

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès.

En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. ÍNDEX: En aquest document es resumeix informació general relativa a les tarifes vigents, així com diferent informació d interès. (Es pot accedir-hi directament clicant damunt el punt en qüestió) 1. Tarifes

Más detalles

EL PORTAL DE CONCILIACIONS

EL PORTAL DE CONCILIACIONS EL PORTAL DE CONCILIACIONS http://conciliacions.gencat.cat El Departament de Treball ha posat en funcionament el portal de conciliacions per fer efectiu el dret dels ciutadans a relacionar-se amb l Administració

Más detalles

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS

LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS LLEI 3/1998 : UN NOU MARC PER A LES ACTIVITATS Ernest Valls Ajuntament de Tortosa LLEI 3/1998 És la nova Llei d Intervenció Integral de l Administració Ambiental, transposició de la Directiva Europea IPPC,

Más detalles

SEMINARI PROTOCOL D EMERGÈNCIES. Consultoria de Protecció de Dades

SEMINARI PROTOCOL D EMERGÈNCIES. Consultoria de Protecció de Dades Consultoria de Protecció de Dades Licitud del tractament Condicions del consentiment Responsabilitat del tractament Emergències Protocol d actuació LICITUD DEL TRACTAMENT Licitud: lleialtat i transparència

Más detalles

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER

Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: e TAULER Condicions específiques de prestació del tauler electrònic d anuncis i edictes: pàg 2/6 Índex CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE PRESTACIÓ DEL SERVEI... 3 1. OBJECTE... 3 2. ÀMBIT SUBJECTIU DE PRESTACIÓ DEL SERVEI...

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de EDICIONES DON BOSCO 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de EDICIONES DON BOSCO en la

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de SOLUCIONES ASORCAD, S.L.

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de SOLUCIONES ASORCAD, S.L. Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de SOLUCIONES ASORCAD, S.L. 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de SOLUCIONES ASORCAD,

Más detalles

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA

MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Comissió de Crisi per la Prescripció Infermera MANIFEST SOBRE LA PRESCRIPCIÓ INFERMERA A CATALUNYA Els representants de les infermeres catalanes reclamen al Govern l aprovació del marc normatiu autonòmic

Más detalles

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics)

MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) MINIGUIA RALC: REGISTRE D UN NOU ALUMNE (Només per a ensenyaments no sostinguts amb fons públics) Índex Registre d un nou alumne Introducció de les dades prèvies Introducció de les dades del Registre:

Más detalles

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona

FORMES JURÍDIQUES. Societat Limitada. Servei de Creació d'empreses. Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona FORMES JURÍDIQUES Societat Limitada Servei de Creació d'empreses Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona Ver. 8/2007 1. NOCIÓ És una societat capitalista de caràcter mercantil amb personalitat

Más detalles

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U.

Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U. Política de privacidad en las Redes Sociales oficiales de INSERT STAR, S.L.U. 1. Información sobre el responsable del tratamiento de los datos alojados en la página oficial de INSERT STAR, S.L.U. en la

Más detalles

CASAL D ESTIU AMER 2016

CASAL D ESTIU AMER 2016 CASAL D ESTIU AMER 2016 FITXA D INSCRIPCIÓ Nom: Cognoms: Data de naixement: Curs Escolar (acabat): Domicili: Població: CP: Nom del pare/mare/tutors Telèfon contacte: Correu electrònic: Telèfons d emergència

Más detalles

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos

Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos DE S L U S RE S I V I C LES Resultat final, sense desenvolupar, dels exercicis i problemes proposats de cada unitat i de l apartat Resolució de problemes. En queden exclosos aquells exercicis que requereixen

Más detalles

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L AJUNTAMENT DE GIRONA

ALCALDIA PRESIDÈNCIA DE L AJUNTAMENT DE GIRONA Sol licitant Sr. Sra. Nom/Raó social: Doc. identificatiu: Representant Nom: Doc. identificatiu: Dades per a notificacions Adreça electrònica: Telèfon mòbil: Titular de l adreça: Adreça (en cas de ser pers.

Más detalles

e) CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS ADMINISTRATIVES Conselleria de Cultura, Educació i Ciència

e) CONCESSIÓ DE SUBVENCIONS ADMINISTRATIVES Conselleria de Cultura, Educació i Ciència DOGV - Núm. 3.724 2000 04 05 5789 DISPOSICIÓ ADDICIONAL La present autorització donarà lloc a la corresponent inscripció en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana. Conformement amb allò

Más detalles

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS

TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS TAULA D ADAPTACIÓ DE LA DIPLOMATURA EN RELACIONS LABORALS AL GRAU EN RELACIONS LABORALS Acord de la Comissió d Ordenació Acadèmica de 20 de juliol del 2009, modificat per acord de la Comissió d Ordenació

Más detalles

INCOMPLIMENT DELS TERMINIS M À X IM S I REPERCUSIONS PER A LES P E R S O N E S BENEFICIÀRIES

INCOMPLIMENT DELS TERMINIS M À X IM S I REPERCUSIONS PER A LES P E R S O N E S BENEFICIÀRIES PROCEDIMENT DE RECONEXEMENT DE LA SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA I DEL DRET A LES PRESTACIONS QUE RECONEIX LA LLEI 39/2006 DE PROMOCIÓ DE L A U TO N O M IA PERSONAL I D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA INCOMPLIMENT DELS

Más detalles

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial

Preparació per a l'accés a la universitat per a majors de 25 anys-presencial NORMATIVA REFERENT A LES PROVES D'ACCÉS ALS ESTUDIS UNIVERSITARIS DELS MÉS GRANS DE 25 ANYS. CURS 2015-2016 INFORMACIÓ GENERAL PROVES ACCÉS UNIVERSITAT CURS 2015-2016 Amb el nou Reial Decret 1892/2008,

Más detalles

Retribució Administradors. De quins perills estem parlant?

Retribució Administradors. De quins perills estem parlant? De quins perills estem parlant? 1 Que Hisenda consideri la retribució dels socis no deduïble 2 Que la retribució dels socis tingui una retenció del 42 % 3 Que la retribució dels socis estigui subjecta

Más detalles

GUIA TÈCNICA (Criteri d'interpretació de la Normativa de Protecció Contra Incendis)

GUIA TÈCNICA (Criteri d'interpretació de la Normativa de Protecció Contra Incendis) 1. OBJECTE Establir els criteris a tenir en compte en la justificació del compliment de la normativa relativa a resistència al foc de l estructura i evacuació dels ocupants. 2. ÀMBIT D'APLICACIÓ Intervencions

Más detalles

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL

ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX 3 COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT DE CÀLCUL Francesc Sala, primera edició, abril de 1996 última revisió, desembre de 2007 ÍNDEX 1 DEFINICIÓ 2 PER A QUÈ SERVEIX COM ES REPRESENTA 4 PRIMER CONCEPTE 5 ESCALA DE REDUCCIÓ I ESCALA D AMPLIACIÓ 6 PROCEDIMENT

Más detalles

DRET DE VAGA, DRET D INFORMACIÓ, DRET DE REUNIÓ

DRET DE VAGA, DRET D INFORMACIÓ, DRET DE REUNIÓ DRET DE VAGA, DRET D INFORMACIÓ, DRET DE REUNIÓ NORMATIVA LEGAL Inclou el text de les normes més importants i extractes literals de les sentències que es citen CONSTITUCIÓ ESPANYOLA Article 28, Llibertat

Más detalles

El control d aplicació del principi de subsidiarietat pel Tribunal del Justícia de les Comunitats Europees

El control d aplicació del principi de subsidiarietat pel Tribunal del Justícia de les Comunitats Europees El control d aplicació del principi de subsidiarietat pel Tribunal del Justícia de les Comunitats Europees Dra. Laura Huici Sancho Professora de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona

Más detalles

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades

Breu tutorial actualització de dades ATRI. El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades Breu tutorial actualització de dades ATRI El Departament al portal ATRI i no directament a les persones afectades El Departament informa al portal ATRI (i no directament a les persones afectades): El no

Más detalles

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials.

Finalment, s aprofita l ordre per millorar i clarificar determinats aspectes d algunes prestacions de serveis socials. ORDRE BSF/127/2012, de 9 de maig, per la qual s'actualitzen el cost de referència, el mòdul social i el copagament, així com els criteris funcionals de les prestacions de la Cartera de Serveis Socials

Más detalles

PRÀCTICA LABORAL. CAS PRÀCTIC: Reclamació com Autònom econòmicament dependent.

PRÀCTICA LABORAL. CAS PRÀCTIC: Reclamació com Autònom econòmicament dependent. Coordinador: Enrique García Echegoyen TEMA 1 La relació laboral. PRÀCTICA LABORAL CAS PRÀCTIC: Distinció entre relació laboral i no laboral Contingut: estudi de la relació laboral, les relacions excloses

Más detalles

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO MINISTERI DE FOMENT

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO MINISTERI DE FOMENT Suplement en llengua catalana al núm. 30 Dissabte 4 de febrer de 2012 Secc. I. Pàg. 1 I. DISPOSICIONS GENERALS MINISTERI DE FOMENT 1678 Reial decret 201/2012, de 23 de gener, pel qual es modifica el Reial

Más detalles

Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends

Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends Estudis d Economia i Desaparició de la deducció per doble imposició de dividends Estudis d Economia i Introducció Doble imposició - Concepte: Es produeix quan la renda queda gravada doblement, en el moment

Más detalles

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA

3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA 1 3. DIAPOSITIVA D ORGANIGRAMA I DIAGRAMA Ms PowerPoint permet inserir, dins la presentació, objectes organigrama i diagrames. Els primers, poden resultar molt útils si es necessita presentar gràficament

Más detalles

Tractats de la Unió Europea

Tractats de la Unió Europea Tractats de la Unió Europea Sumari VERSIONS CONSOLIDADES DEL TRACTAT DE LA UNIÓ EUROPEA I DEL TRACTAT DE FUNCIONAMENT DE LA UNIÓ EUROPEA... 3 VERSIÓ CONSOLIDADA DEL TRACTAT DE LA UNIÓ EUROPEA... 15 VERSIÓ

Más detalles

La normativa i la regulació dels abocaments. Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres

La normativa i la regulació dels abocaments. Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres La normativa i la regulació dels abocaments Jornada tècnica sobre els aspectes mediambientals de les almàsseres Departament d Autoritzacions d Abocaments Dimecres, 14 d abril de 2010 1 Què és un abocament

Más detalles

principals i aplicació

principals i aplicació L Ll i d i t l í t í ti La Llei d espais naturals: orígens, característiques principals i aplicació Índex 1. El context general. Algunes referències sobre la situació del Patrimoni natural en el moment

Más detalles

Conselleria d Educació, Investigació, Cultura i Esport. Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte

Conselleria d Educació, Investigació, Cultura i Esport. Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte Conselleria d Educació, Investigació, Cultura i Esport RESOLUCIÓ de 4 de desembre de 2015, del director general de Política Educativa, per la qual resol la convocatòria del concurs d assignacions i ajudes

Más detalles

S ha detectat una errada en els annexos de la Resolució esmentada que cal esmenar en els termes següents:

S ha detectat una errada en els annexos de la Resolució esmentada que cal esmenar en els termes següents: 557C17 Resolució relativa a la rectificació de la Resolució de 21 de desembre de 2016 del president de la Comissió Executiva d Ajuts Universitaris, per la qual es fan públics els resultats de l acreditació

Más detalles

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü

ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcçdefghijklmnopqrstuvwxyz (.,:;?! '-*) àéèïíóòúü Tipografia La tipografia, en totes les seves variants, és la tipografia corporativa de la Generalitat. Això vol dir que les identificacions de la Generalitat, el conjunt del senyal i del logotip, només

Más detalles

El Clip. El Projecte de reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional

El Clip. El Projecte de reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional El Clip El Projecte de reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional 36 Presentació El Govern ha tramès a les Corts Generals un Projecte de llei orgànica per la qual es modifica la LOTC. Es tracta

Más detalles

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial

Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Seguretat en els mecanismes de transmissió i en el fet de compartir informació assistencial Responsabilitats pròpies del proveïdor en el procés de securització Manel Garcia, CESICAT Responsable de l Oficina

Más detalles

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU

INSTITUT GUTTMANN - DOSSIER INFORMATIU Aquesta carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l atenció sanitària ha estat aprovada amb caràcter de document programàtic a la sessió de govern del Consell Executiu de la Generalitat

Más detalles

PROPOSTA DE REVISIÓ DELS ESTATUTS DE L AMPA

PROPOSTA DE REVISIÓ DELS ESTATUTS DE L AMPA PROPOSTA DE REVISIÓ DELS ESTATUTS DE L AMPA Article 5 d (drets dels socis) Ser elegit com a Delegats de Classe o Delegats de Cicle per participar amb veu i vot a les reunions de l AMPA. Ser elegit com

Más detalles

Jornada sobre l impacte de les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals

Jornada sobre l impacte de les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals Jornada sobre l impacte les normatives a la Gestió Econòmica i Pressupostària a les Entitats Locals Llei 25/2013 27 sembre. Impuls la factura electrònica i creació l Comptable Factures 1 1 1 Objecte Objecte

Más detalles

Llei reguladora de l'ensenyament de l'esquí i de l'exercici de la professió de monitor/a al Principat, de

Llei reguladora de l'ensenyament de l'esquí i de l'exercici de la professió de monitor/a al Principat, de Llei reguladora de l'ensenyament de l'esquí i de l'exercici de la professió de monitor/a al Principat, de 20 6 96. Consell General Lleis Llei reguladora de l'ensenyament de l'esquí i de l'exercici de la

Más detalles

Manual de marca de l Ajuntament de L Hospitalet

Manual de marca de l Ajuntament de L Hospitalet Convivència amb altres institucions i/o empreses privades b 75% de a 3b = a 5 b b a 2 b 2 b Aplicació en positiu Aplicació en anunci de comunicat oficial (b/n) El Servei de Participació Ciutadana i Civisme

Más detalles

Tàrrega, 20 de febrer de 2013 EL MEDICAMENT VETERINARI LA LLEI DEL MEDICAMENT

Tàrrega, 20 de febrer de 2013 EL MEDICAMENT VETERINARI LA LLEI DEL MEDICAMENT Tàrrega, 20 de febrer de 2013 EL MEDICAMENT VETERINARI LA LLEI DEL MEDICAMENT Montse Rosàs i Rodoreda Veterinària Servei d Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera Jornada Tècnica Comercialització

Más detalles

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera:

Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: Un sistema lineal de dues equacions amb dues incògnites és un conjunt de dues equacions que podem representar de la manera: ax + by = k a x + b y = k Coeficients de les incògnites: a, a, b, b. Termes independents:

Más detalles

VERSIONS CONSOLIDADES DEL TRACTAT DE LA UNIÓ EUROPEA I DEL TRACTAT DE FUNCIONAMENT DE LA UNIÓ EUROPEA

VERSIONS CONSOLIDADES DEL TRACTAT DE LA UNIÓ EUROPEA I DEL TRACTAT DE FUNCIONAMENT DE LA UNIÓ EUROPEA VERSIONS CONSOLIDADES DEL TRACTAT DE LA UNIÓ EUROPEA I DEL TRACTAT DE FUNCIONAMENT DE LA UNIÓ EUROPEA NOTA Versions consolidades del Tractat de la Unió Europea i del Tractat de funcionament de la Unió

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017

NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 NORMES DE COTITZACIÓ PER ANY 2017 Ens plau informar-lo que en data 11 de febrer s ha publicat la Ordre ESS / 106/2017, de 9 de febrer, per la qual es desenvolupen les normes legals de cotització a la Seguretat

Más detalles

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2.4 TAXA D ACTIVITATS I D'INTERVENCIO INTEGRAL DE L'ADMINISTRACIO AMBIENTAL

ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2.4 TAXA D ACTIVITATS I D'INTERVENCIO INTEGRAL DE L'ADMINISTRACIO AMBIENTAL ORDENANÇA FISCAL NÚM. 2.4 DE L'ADMINISTRACIO AMBIENTAL Article 1 Fonament i naturalesa En ús de les facultats concedides per l article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d abril, Reguladora de les bases del règim

Más detalles

PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN:

PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN: PROJECTES (ENGINYERIA INDUSTRIAL) // Josep Bellvehí i Xavier Espinach // ISBN: 84-8458-226-4 181 CAPÍTOL 10 SEGURETAT I SALUT 10.1. INTRODUCCIÓ 10.2. ÀMBIT D APLICACIÓ 10.3. PRINCIPIS DE L ACCIÓ PREVENTIVA

Más detalles

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016.

NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. NORMES DE COTITZACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL PER A L ANY 2016. El passat 30 de gener, el Butlletí Oficial de l Estat, publicava l Ordre ESS/70/2016, de 29 de gener, per la que es desenvolupen les normes

Más detalles

L accés lliure a la informació científica i tècnica: ara és possible?

L accés lliure a la informació científica i tècnica: ara és possible? SEMINARI OPEN ACCESS: CULTURA LLIURE I BIBLIOTECA L accés lliure a la informació científica i tècnica: ara és possible? Josep Vives i Gràcia (josep.ferran.vives@upc.edu) Universitat Politècnica de Catalunya

Más detalles

Apareixerà aquesta pantalla on és obligat obrir la guia de l aplicació i llegir-la per tal de continuar el procediment d inscripció.

Apareixerà aquesta pantalla on és obligat obrir la guia de l aplicació i llegir-la per tal de continuar el procediment d inscripció. GUIA DE L APLICACIÓ DE CONCURSOS PELS CANDIDATS Entrar al següent enllaç i registrar-se: https://aserv.udg.edu/contractaciopdi Apareixerà aquesta pantalla on és obligat obrir la guia de l aplicació i llegir-la

Más detalles

Llei de noms comercials, denominacions socials i rètols d'establiment

Llei de noms comercials, denominacions socials i rètols d'establiment EXPOSICIÓ DE MOTIUS Aquesta Llei estableix els principis i els criteris per adoptar i per utilitzar els signes que serveixen per distingir establiments, activitats comercials i societats amb l'objecte

Más detalles

RESUM DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA

RESUM DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA RESUM DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA 1.- La Llei de la Promoció de l autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. L objecte de la llei és reconèixer un nou dret de la ciutadania a

Más detalles

INSTITUT D ESTUDIS AUTONÒMICS. Generalitat de Catalunya. Nova regulació estatal d avaluació d impacte ambiental

INSTITUT D ESTUDIS AUTONÒMICS. Generalitat de Catalunya. Nova regulació estatal d avaluació d impacte ambiental INSTITUT D ESTUDIS AUTONÒMICS Generalitat de Catalunya Nova regulació estatal d avaluació d impacte ambiental 12 AIA: distribució competencial La regulació del sistema d avaluació d impacte ambiental (AIA),

Más detalles

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III

BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III BASES PROMOCION Online Community CaixaEmpresas III La entidad financiera CaixaBank, S.A., en adelante "la Caixa", realizará una promoción dirigida a clientes, personas físicas y jurídicas, con residencia

Más detalles

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL

1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1. ESTRUCTURA EMPRESARIAL 1.1. Teixit empresarial El nombre d empreses cotitzants al municipi de Lleida durant el segon trimestre de 2013, segueix la tendència a la baixa de l any anterior i es situa en

Más detalles

DISPOSICIONS DEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ

DISPOSICIONS DEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ 1/5 Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya DISPOSICIONS DEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ ORDRE EMO/254/2013, de 10 d octubre, per la qual es regula l aplicació a Catalunya del Reial decret 88/2013,

Más detalles

D I C T A M E N 23/2015, de 17 de desembre, sobre la Llei 39/2015, d 1 d octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques

D I C T A M E N 23/2015, de 17 de desembre, sobre la Llei 39/2015, d 1 d octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques D I C T A M E N 23/2015, de 17 de desembre, sobre la Llei 39/2015, d 1 d octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques El Consell de Garanties Estatutàries, amb l assistència

Más detalles

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables

Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Programa d ajuts per a la millora del parc immobiliari nacional, la millora de l eficiència energètica dels edificis i l ús de les energies renovables Balanç a desembre 2016 (tancament) Ministeri de Medi

Más detalles

TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals

TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Assessoria Jurídica TRACTAMENT FISCAL DEL VEHICLE per als arquitectes tècnics que exerceixen com a liberals Abril 2005 En molts casos, el vehicle és la principal eina de treball de l arquitecte/a tècnic/a

Más detalles

Aplicació a Catalunya de la ITC AEM 1 Ordre EMO/254/2013 Departament d Empresa i Ocupació

Aplicació a Catalunya de la ITC AEM 1 Ordre EMO/254/2013 Departament d Empresa i Ocupació Aplicació a Catalunya de la ITC AEM 1 Ordre EMO/254/2013 Departament d Empresa i Ocupació Subdirecció General de Seguretat Industrial 14 de novembre de 2013 Aplicació a Catalunya de la nova ITC AEM 1 Algunes

Más detalles

Ajuntament Sant Pere de Ribes

Ajuntament Sant Pere de Ribes EDICTE/ Amb data 20 d octubre de 2016, el Sr. Josep Moya Ibáñez, Alcalde accidental de l Ajuntament de Sant Pere de Ribes, ha dictat el Decret, del contingut següent : DECRET 1042/2016 APROVACIÓ ADMESOS

Más detalles

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES

SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES SERVEIS SOCIALS ÀREA DE SERVEIS A LES PERSONES. Les funcions i tasques a desenvolupar s articulen dintre de les pròpies atribuïdes a l EAIA en el seu Decret de creació 338/1986 de 18 de novembre (DOGC

Más detalles

Què és? Som el que mengem

Què és? Som el que mengem Què és? Som el que mengem Natació Educativa Hoquei Medi Obert Act. aquàtica discapacitats Tallers Cuina L H Camina 100x100 SALUDABLE Dia Mundial de la Salut Jornades Adaptades INTRO Activitat física i

Más detalles

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010

Data 16 de juliol de Data aprovació Comitè Executiu 05 de juliol de 2010 PLEC DE PRESCRIPCIONS TÈCNIQUES PER DUR A TERME EL DISSENY, LA CONSTRUCCIÓ I ADAPTACIÓ DE L STAND PROMOCIONAL DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE MALLORCA EN ELS SALONS NÀUTICS DE GÈNOVA, PARÍS I DUSSELDORF. Núm.

Más detalles

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS

UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS UNITAT 3: SISTEMES D EQUACIONS 1. EQUACIONS DE PRIMER GRAU AMB DUES INCÒGNITES L equació x + y = 3 és una equació de primer grau amb dues incògnites : x i y. Per calcular les solucions escollim un valor

Más detalles

Què no és? Què és? Factura Electrònica (en el sector públic)

Què no és? Què és? Factura Electrònica (en el sector públic) FACTURACI Ó ELECTRÒNI CA Factura Electrònica (en el sector públic) Què és? És un document electrònic que: Viatja per mitjans electrònics Garanteix l autenticitat de l origen Garanteix la integritat it

Más detalles

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres

Guia docent. 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres Guia docent 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables dels estimadors 2. Estimació per intervals dels paràmetres 1 1. Estimació puntual de paràmetres a. Característiques desitjables

Más detalles

Conselleria d Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural

Conselleria d Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural Conselleria d Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ORDE 2/2016 de 22 de febrer, de la Conselleria d Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la

Más detalles

Prevenció de Riscos Laborals: Convenis Universitat - Empresa

Prevenció de Riscos Laborals: Convenis Universitat - Empresa Prevenció de Riscos Laborals: Convenis Universitat - Empresa Continguts 1. Marc normatiu. Aplicació a la UPC 2. Informació bàsica en Prevenció de Riscos Laborals 3. Coordinació d Activitats Empresarials.

Más detalles

RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS. Pressupost per al 2014

RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS. Pressupost per al 2014 RÈGIM ECONÒMIC DELS DIPUTATS Pressupost per al 2014 1. Retribucions Els diputats tenen dret a una assignació fixa i poden percebre també assignacions variables amb el caràcter d indemnització per a l exercici

Más detalles

DEPARTAMENT D INTERIOR

DEPARTAMENT D INTERIOR Diari Oicial de la Generalitat de Catalunya Núm. 5808 1.2.2011 5861 DEPARTAMENT D INTERIOR RESOLUCIÓ INT/179/2011, de 26 de gener, per la qual es deixa sense efecte el Codi d ètica de la policia de Catalunya.

Más detalles

EL SISTEMA DE FONTS DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES

EL SISTEMA DE FONTS DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES EL SISTEMA DE FONTS DE LES COMUNITATS AUTÒNOMES Les fonts de l Estat autonòmic Maribel González Pascual Aida Torres Pérez Índex L Estatut d Atonomia Les normes procedents dels Parlaments autonòmics Les

Más detalles

Conselleria d Hisenda i Administració Pública Consellería de Hacienda y Administración Pública

Conselleria d Hisenda i Administració Pública Consellería de Hacienda y Administración Pública Conselleria d Hisenda i Administració Pública DECRET LLEI 1/2014, de 29 d agost, del Consell, pel qual es concedix un suplement de crèdit per import de tres-cents un milions nou-cents trenta-nou mil tres-cents

Más detalles

Nou marc d ordenació turística de Catalunya. Barcelona, 14 de juliol de 2015

Nou marc d ordenació turística de Catalunya. Barcelona, 14 de juliol de 2015 Nou marc d ordenació turística de Catalunya Barcelona, 14 de juliol de 2015 Antecedents En el marc del que ens indica el Pla Estratègic de Turisme 2013-2016 i segons la Llei de simplificació administrativa,

Más detalles

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO

Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO Avançament d orientacions per a l organització i la gestió dels centres Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO 2016-2017 Març de 2016 Concreció i desenvolupament del currículum de l ESO per

Más detalles

Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 bits a l'iis 6.0

Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 bits a l'iis 6.0 Manual per a la renovació del certificat de servidor a 2048 Ref.: D1150 Versió: 1.0 Pàgina 1 de 5 Control documental Estat formal Elaborat per: Data de creació 09/11/2011 Àrea Tècnica - CATCert Control

Más detalles

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar

Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar Justificació de bestretes a proveïdors i despeses a justificar A continuació es detalla el procediment que cal seguir per tal de justificar aquelles bestretes o avançaments a proveïdors que la Unitat de

Más detalles

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos.

La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. CÀNNABIS MÒDUL II ACTIVITAT 1 Fitxa 1.1 15 anys La regulación de los clubes de cannabis será larga y complicada, pero las instituciones están dando los primeros pasos. La Agencia de Salud Pública de Cataluña

Más detalles

La dimensió regional del principi de subsidiarietat i la seva aplicació pràctica a Catalunya

La dimensió regional del principi de subsidiarietat i la seva aplicació pràctica a Catalunya La dimensió regional del principi de subsidiarietat i la seva aplicació pràctica a Catalunya Testimonis Parlamentaris, 34 La dimensió regional del principi de subsidiarietat i la seva aplicació pràctica

Más detalles

RESOLUCIÓ d 11 de desembre de 2013, de la Direcció

RESOLUCIÓ d 11 de desembre de 2013, de la Direcció Conselleria d Educació, Cultura i Esport RESOLUCIÓ d 11 de desembre de 2013, de la Direcció General de Centres i Personal Docent, de la convocatòria d ajudes per als centres d educació especial, les unitats

Más detalles

Declaració sobre la responsabilitat de les generacions actuals envers les generacions futures

Declaració sobre la responsabilitat de les generacions actuals envers les generacions futures Declaració sobre la responsabilitat de les generacions actuals envers les generacions futures Aprovada per la 29 Conferència General de la UNESCO, el dia 12 de novembre de 1997 La Conferència General de

Más detalles

NOTA SOBRE LA NOVA LLEI D AUDITORIA I LA MODIFICACIO DEL REGLAMENT DE L'IRPF.

NOTA SOBRE LA NOVA LLEI D AUDITORIA I LA MODIFICACIO DEL REGLAMENT DE L'IRPF. NOTA SOBRE LA NOVA LLEI D AUDITORIA I LA MODIFICACIO DEL REGLAMENT DE L'IRPF. Barcelona, 22 de juliol de 2015 Benvolguts associats/ades Us informem que ha estat publicada la Llei 22/2015, de 20 de juliol,

Más detalles

ORDRE IRP/ /2010, de 4 de novembre, per la qual s aprova el Codi d ètica de la policia de Catalunya.

ORDRE IRP/ /2010, de 4 de novembre, per la qual s aprova el Codi d ètica de la policia de Catalunya. ORDRE IRP/ /2010, de 4 de novembre, per la qual s aprova el Codi d ètica de la policia de Catalunya. El servei als interessos generals constitueix el principal objectiu que han d assolir les administracions

Más detalles

Conselleria d Educació, Cultura i Esport Conselleria de Educación, Cultura y Deporte

Conselleria d Educació, Cultura i Esport Conselleria de Educación, Cultura y Deporte Conselleria d Educació, Cultura i Esport ORDE 17/2013, de 15 d abril, de la Conselleria d Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les titulacions administratives que faculten per a l ensenyament

Más detalles