TEMA 4 L ESCALFAMENT

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "TEMA 4 L ESCALFAMENT"

Transcripción

1 TEMA 4 L ESCALFAMENT ÍNDEX: Definició Objectius i Efectes Tipus Factors d influència Principis de l escalfament Components de la càrrega de l escalfament Fases Símptomes o indicadors Tipus de treball a realitzar

2 4.1.- DEFINICIÓ Conjunt d activitats que es realitzen per preparar l organisme amb el propòsit d activar, és a dir posar en funcionament els seus sistemes i predisposar-los per assolir rendiments més elevats, facilitant l adaptació de l organisme de forma progresiva d un estat de repòs a fer un treball intens. L Escalfament és la part inicial de tota sessió d activitat físico-esportiva. És una part imprescindible de l activitat física, perquè: Ens predisposa positivament en el treball tan físicament com mentalment. Prepara els pulmons i el cor per a l activitat posterior. Evita un gran nombre de lesions musculars. Contribueix a recuperar-se millor després del primer esforç OBJECTIUS i EFECTES 1. PREPARAR l organisme en general i les diferents parts del cos específicament per l activitat física-esportiva que es faci a continuació. 2. PREVENIR lesions. 3. MILLORAR el rendiment de les diferents capacitats necessàries per fer l activitat ( tant les condicionals o físiques bàsiques com també les coordinatives ). 4. ESTIMULAR el sistema nerviós per realitzar els moviments. 5. PREPARAR-SE MENTALMENT per l esforç. 6. APRENDRE la rutina d escalfar correctament i adquirir-la com a hàbit. Quins EFECTES produeix escalfar? A.- Efectes Fisiològics: - Increment de la temperatura corporal i muscular. Ho notem al començar a suar i perquè la pell s envermelleix. La musculatura, al anar-se escalfant es mourà amb més facilitat i serà més difícil que es lesioni. - Activació de la funció de l aparell respiratori: es respira més ràpid i més profundament. Els pulmons captaran més aire de l exterior, i l organisme podrà extreure l oxigen necessari per a l esforç. - Activació de la funció del cor i de l aparell circulatori: el cor batega més de pressa i els batecs són més potents. Així circula més sang pels vasos sanguinis i serà possible fer arribar més oxigen als músculs que treballen. - Elevació de la Freqüència Cardíaca i Respiratòria: afavoreix l aportació energètica i d O2, la irrigació i intercanvi gasós, i fa decréixer l acumulació de lactat produïda per l exercici.

3 - Preparació de les articulacions i músculs: amb l escalfament lubrifiquem les articulacions ( com si els poséssim oli ) i estirem els tendons i les fibres musculars. B.- Efectes Nerviosos : - Facilita la coordinació neuro-muscular ( entre músculs agonistes i antagonistas ). - Millora la velocitat de processament de la informació per l augment de la temperatura. - Permet un recordatori temporal dels moviments a realitzar, amb una millora del ritme i coordinació dels gestos específics necessaris en l activitat físico-esportiva. - L activació del sistema nerviós la notem amb la millora de la coordinació dels moviments. C.- Efectes Psicològics : - Predisposa psicològicament per l esforç posterior, per l augment del grau de concentració, motivació i auto-confiança ( entrenament mental ). - Afavoreix l atenció i la percepció visual. - La fase d escalfament ens ajuda a concentrar-nos en l activitat que es farà i també a relacionant-se i comunicant-se amb els companys. D.- Efectes De rendiment - Millora el rendiment de les diferents capacitats motrius, tant les condicionals ( o físiques bàsiques ) com les coordinatives TIPUS D ESCALFAMENT A.- Segons l activitat posterior : - D entrenament : es realitzen tasques concretes, a part de servir com a preparació per les tasques posteriors de la part central o principal de la sessió. - De competició : preparant física i psicològicament per la competició. B.- Segons el tipus d activitat d escalfament : - Genèric : orientat i vàlid per qualsevol tipus d activitat física, basat en exercicis de preparació física general, destinats a tots els sistemes funcionals de l organisme i als grups musculars més importants. - Específic : per estimular selectivament els sistemes i els músculs implicats en una modalitat físicoesportiva concreta. - Passiu: quan no es fan exercicis físics i al seu lloc es poden realitzar procediments diversos, com massatge, hidroteràpia, electroestimulació (Compex ), etc. Sol ser un complement de l escalfament actiu. - Actiu o convencional: realitzat mitjançant activitats físico-esportives adaptades o no a la posterior d entrenament o competició. Aquest és el més apropiat abans de les diferents activitats competitives.

4 4.4.- FACTORS D INFLUÈNCIA Edat: els nens i els joves necessiten menys temps que l adult. Tipus d activitat físicoesportiva posterior. Nivell d entrenabilitat: els no entrenats fer escalfaments més curts per evitar fatiga. En canvi els entrenats fer escalfaments més llargs ( perquè ja estan acostumats ). Temperatura exterior: en les èpoques més fredes de l any és quan cal fer escalfaments més prolongats i intensos PRINCIPIS DE L ESCALFAMENT Quan realitzem l escalfament s han de respectar els següents principis: a) Varietat: utilitzant diferents exercicis i activitats perquè no sigui monòton. b) Progressió : en quan a la intensitat al realitzar-lo. c) Individualitat: als esportistes evolucionats, adaptant-se a característiques concretes. Cadascú és diferent, i cadascú el seu cos necessita el seu temps per assolir el punt òptim d escalfament. d) Especificitat: adaptació a l especialitat físicoesportiva practicada COMPONENTS DE LA CÀRREGA EN L ESCALFAMENT 1) Durada/Volum: varia en funció de varis factors. Oscil la entre 10 minuts i 60 minus. Tan perjudicial és un escalfament massa llarg com un d insuficient. Ha de comprendre entre el 10 i el 15% del temps total a utilitzar en la sessió o entrenament. Exemple: 2 hores d entrenament -> minuts aprox. d escalfament. 2) Intensitat: un bon escalfament requereix durant tota el seu transcurs una determinada intensitat. Ha de ser progressivament creixent però sense causar una fatiga excesiva. Aproximadament amb una mitjana de freqüència cardíaca entre p/m FASES L escalfament consta de 3 parts fonamentals: 1ªfase: Exercicis Generals 2ªfase: Estiraments 3ªfase: Exercicis Específics. Quines activitats fer? Podem escalfar utilitzant diferents activitats : exercicis, jocs, etc. Exemple : Part General : - Exercici : carrera continua durant 5. - Joc : joc de persecució tradicional pilla-pilla o variants. Part Esepcífica: - Exercici: progressius botant la pilota. - Joc : joc de les 10 passades, etc.

5

6 FASES DE L ESCALFAMENT 1ª Part- Exercicis Generals i de Mobilitat Articular Són exercicis que poden ser comuns a qualsevol escalfament, independentment de l activitat física que s hagi de practicar. Són exercicis molt dinàmics. S han de realitzar: De manera suau ( recorda que es tracta de l escalfament ). En desplaçament ament ( corrent, saltant, etc. ). Movent totes les parts del cos ( cames, braços, cintura, esquena, etc. ). Quan acaba? Quan ja hem augmentat la temperatura corporal ( ho notarem perquè comencem a suar ) i el nostre cor batega més ràpid.aleshores ja podem passar a la segona part. 3ª Part- Exercicis Específics 2ª Part- Exercicis d Estiraments Amb aquests exercicis ajudarem la musculatura, els tendons i les articulacions a poder realitzar després un treball més intens. Podem treballarho fent exercicis individuals o per parelles. S han de realitzar estiraments de les diferents zones del cos: Esquena Espatlles i les extremitats superiors. Malucs ( caderes ) i les extremitats inferiors. Estirem amb ORDRE!: per tal de no deixar-nos cap principal zona del cos per estirar és important que seguim un ordre estirant: de DALT a BAIX, o de BAIX a DALT. Recorda que En aquesta última part es tracta de realitzar accions similars a les de l activitat física i/o l esport que hagis de practicar tot seguit. Exemples: - Una corredora de velocitat realitzarà esprints curts abans de la cursa. - Una jugadora de bàsquet realitzarà passades i llançaments a cistella. - Una tennista dedicarà un temps a fer sacades, etc. Si l escafament és fonamental abans d iniciar l activitat física, també ho és la tornada a la calma en acabar-la. Fes exercici molt suau i realitza estiraments.després una bona dutxa t ajudarà a relaxar-te. Els dies que fa més fred i has de practicar exercici, és molt important que et tapìs bé i dediquis més temps a totes i cadascuna de les parts de l escalfament. Recorda que el fred és un enemic de l esportista.

7 4.8.- SÍMPTOMES O INDICADORS Els símptomes que ens serveixen d indicadors per apreciar la realització correcta de l escalfament són molt subjectius i individuals. Estar psicològicament a punt és el més important. La suor ( senyal fisiològica de pèrdua de calor ), i la freqüència cardíaca (FC) aconseguir de forma estable unes 120 puls/min. són senyals indicatives d una adequada realització. L escalfament provoca una petita fatiga. En la transició de l escalfament a la part principal de la sessió o entrenament o competició sol haver-hi un temps de recuperació que ens serveix com una petita etapa ( paréntesis ) de concentració mental i relaxació muscular. És important que aquest interval de repòs després de l escalfament per tal de posibilitar el manteniment dels beneficis aconseguits no sigui molt prolongat ( entre 5 i 10 minuts aconsellable, si és més llarg, es perden els efectes de l escalfament ). La típica expressió No quedar-se fred! TIPUS DE TREBALL A REALITZAR Preferentment realitzar exercicis actius, amb una intensitat moderada-baixa, la justa per augmentar la temperatura corporal i muscular, afavorir la irrigació sanguínea i elevar el to muscular. És recomanable realitzar els estiraments per tal d augmentar la temperatura de les zones d inserció músculo-tendinoses. És recomanable no realitzar exercicis nous per problemes musculars i de coordinació en l escalfament anterior a la competició. Un escalfament nou o no habitual pot produïr una disminució de la capacitat de rendiment i augmenta el risc de lesions. Realitzar exercicis o activitats rutinàries Es poden utilitzar diferents tipus d activitats: exercicis, jocs, o combinació dels dos.

Departament d educació física 1r ESO Institut Ègara LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA

Departament d educació física 1r ESO Institut Ègara LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA LA SESSIÓ D EDUCACIÓ FÍSICA La sessió d Educació Física i de qualsevol entrenament és la posada en pràctica dels exercicis programats per desenvolupar el propi nivell de condició física. Tota sessió ha

Más detalles

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea

La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea La preparació física en sec per a les activitats subaquàtiques en apnea Per què és necessària la P. F.? Millora les capacitats condicionals i conseqüentment el rendiment Disminució risc de patir malalties

Más detalles

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna.

Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA. 2. Quins dos tipus de resistència anaeròbica hi ha? Posa un exemple de cadascuna. Nom i cognoms:... Curs i grup:... CONDICIÓ FÍSICA: LA RESISTÈNCIA Després de llegir els apunts sobre la resistència realitza les següents activitats: 1. Explica la diferència entre la resistència aeròbica

Más detalles

L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC.

L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC. L ESCALFAMENT GENERAL I ESPECÍFIC. 1.- DEFINICIÓ. És l activitat que disposa a l organisme per a l autèntic treball, ja que, implica la transició de la disposició orgánica de repòs, a la possibilitat d

Más detalles

L ENTRENAMENT ESPORTIU

L ENTRENAMENT ESPORTIU L ENTRENAMENT ESPORTIU Esquema 1.Concepte d entrenament 2.Lleis fonamentals Llei de Selye o síndrome general d adaptació Llei de Schultz o del llindar Deduccions de les lleis de Selye i Schultz 3.Principis

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l

EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l EDUCACIÓ FÍSICA L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament

Más detalles

''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE''

''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE'' ''L'ESCALFAMENT A L ACTIVITAT FÍSICA SALUDABLE'' L ESCALFAMENT és el conjunt d activitats o d exercicis realitzats amb la finalitat de preparar el nostre cos (sistema muscular, articular i cardio respiratori),

Más detalles

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma

L Escalfament General i Específic i la tornada a la calma L escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l activitat a realitzar, més necessari és l escalfament. L escalfament constitueix la part inicial, el preludi de la competició i de l

Más detalles

GRAU MITJÀ Certificat de primer nivell de bàsquet. Preparació Física Aplicada I 5 hores pràctiques

GRAU MITJÀ Certificat de primer nivell de bàsquet. Preparació Física Aplicada I 5 hores pràctiques GRAU MITJÀ Certificat de primer nivell de bàsquet Preparació Física Aplicada I 5 hores pràctiques QUÈ ÉS L ENTRENAMENT? CÀRREGUES PROCÉS FATIGA Millora rendiment RECUPERACIÓ OBJECTIUS DE L ENTRENAMENT

Más detalles

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat.

LA FLEXIBILITAT. Beneficis de l entrenament de. Com millorar la. Això és el bàsic. La Flexibiloitat i l aparell locomotor. Flexibilitat. LA FLEXIBILITAT LA FLEXIBILITAT Això és el bàsic La Flexibiloitat i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Flexibilitat Com millorar la Flexibilitat Definició Factors dels que depèn la Flexibilitat

Más detalles

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament

LA FORÇA. Beneficis de l entrenament de. Això és el bàsic. La Força i l aparell locomotor. Com millorar la Força. Força. Mètodes d entrenament La Força LA FORÇA Això és el bàsic La Força i l aparell locomotor Beneficis de l entrenament de Força Com millorar la Força Definició Tipus Criteris per al treball de Força Mètodes d entrenament Força

Más detalles

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA

DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA Generalitat de Catalunya Departament d'ensenyament Institut Gabriel Ferrater i Soler Institut d Educació Secundària Gabriel Ferrater DEPARTAMENT D EDUCACIÓ FÍSICA PRIMER ESO EXAMEN DE SETEMBRE Consta de

Más detalles

FONAMENTS BIOLÓGICS, SALUT I PRIMERS AUXILIS L ESCALFAMENT

FONAMENTS BIOLÓGICS, SALUT I PRIMERS AUXILIS L ESCALFAMENT L ESCALFAMENT L escalfament és el conjunt d'activitats o exercicis que es realitzen prèviament a qualsevol activitat física que exigisca un esforç superior al normal, amb l'objecte de preparar-se física

Más detalles

1.1 Beneficis del cos humà per la pràctica continuada d exercici físic

1.1 Beneficis del cos humà per la pràctica continuada d exercici físic TEMA 1: ACTIVITAT FÍSICA I SALUT El cos humà és el nostre mitjà de relació amb el món exterior. Per això l hem de cuidar i l hem de moure, per aprofitar totes les possibilitats que ens ofereix. Entenem

Más detalles

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011

DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 DOSSIER RECUPERACIÓ EDUCACIÓ FÍSICA CURS:1r ESO CURS: 2010/2011 NOM:... GRUP: U.D.1 - L ESCALFAMENT: 1. Definició de l escalfament. Omple els espais buits amb la paraula adequada: Conjunt d... que fem...

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA. Es basa en l estat d aquest quatre aparells o sistemes RECORDEM:

LA CONDICIÓ FÍSICA. Es basa en l estat d aquest quatre aparells o sistemes RECORDEM: RECORDEM: Quins són els aparells i sistemes del nostre cos que tenen relació amb l activitat física i que vam estudiar a la primera avaluació? L aparell locomotor. L aparell respiratori. L aparell circulatori.

Más detalles

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment

Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Què és la CONDICIÓ FÍSICA? És la suma de capacitats que té l organisme per a realitzar tasques físiques amb la màxima eficàcia i rendiment Condició Física La condició física està íntimament relacionada

Más detalles

PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H

PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H PLA D'ENTRENAMENT SUB 3 30 H Abans de començar a seguir qualsevol pla d'entrenament és recomanable passar un reconeixement mèdic, per a descartar qualsevol problema que es puga derivar de la pràctica esportiva.

Más detalles

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE

EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE EVOLUCIÓ DE LA VELOCITAT I LA FORÇA, EN FUNCIÓ DE L EDAT, L ESPORT I EL SEXE Autores: Andrea Lopez i Laia Uyà Curs: 1r ESO 1. INTRODUCCIÓ... 3 2. MARC TEÒRIC... 4 LA FORÇA... 4 LA VELOCITAT... 4 3. HIPÒTESIS...

Más detalles

1. CONDICIÓ FÍSICA i SALUT La condició física i les capacitats físiques bàsiques

1. CONDICIÓ FÍSICA i SALUT La condició física i les capacitats físiques bàsiques 1. CONDICIÓ FÍSICA i SALUT 1.1. La condició física i les capacitats físiques bàsiques La capacitat que tenim per superar millor el cansament d un esforç depèn de l anomenada condició física. Podem definir

Más detalles

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS:

CONEIXEMENT: VARIETAT: MOTIVACIÓ: SEGURETAT: COMPROMÍS: RESULTATS: ENTRENADOR PERSONAL ENTRENADOR PERSONAL L ENTRENADOR PERSONAL ÉS UN PROFESSIONAL AMB FORMACIÓ PER A PREPARAR PLANS D ENTRENAMENT ESPECÍFICS ADAPTATS ALS OBJECTIUS, CONDICIONS, CARACTERÍSTIQUES I NECESSITATS

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

40. 1ª SETMANA D'ENTRENAMENT

40. 1ª SETMANA D'ENTRENAMENT El següent pla d'entrenament te com a objectiu arribar al 31 de desembre de 2016, preparats per baixar de 40'00. Abans de començar a seguir qualsevol pla d'entrenament, és recomanable passar un reconeixement

Más detalles

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS

BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS BLOC ESPECÍFIC JOC I ESPORT ESPORTS INDIVIDUALS I COL LECTIUS CLASSIFICACIÓ, CARACTERÍSTIQUES I APROXIMACIÓ TÈCNICO-TÀCTICA El concepte d esport és molt ampli L aparició dels esports van nèixer amb finalitats

Más detalles

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT

LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT La Base Del Benestar Del Nostre Cos 2ª AVALUACIÓ - TEMA 3 rt 4 ESO LA CONDICIÓ FÍSICA I LA SALUT RELACIÓ ENTRE CONDICIÓ FÍSICA I SALUT FACTORS QUE INCIDEIXEN EN LA CONDICIÓ

Más detalles

CONDICIÓ FÍSICA I SALUT

CONDICIÓ FÍSICA I SALUT IES RAMÓN CID 1R ESO PRIMERA AVALUACIÓ. Curs 2014/15 CONDICIÓ FÍSICA I SALUT UNITAT 1. L ESCALFAMENT UNITAT 2. CONDICIÓ FÍSICA. QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES. UNITAT 3. EL COS HUMÀ. Professors: Jose Luis

Más detalles

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA

Unitat 4: LA RESISTÈNCIA Unitat 4: LA RESISTÈNCIA CONCEPTE La resistència és la capacitat que ens permet mantenir un esforç físic durant un temps prolongat i recuperar-nos més ràpidament després d efectuar una activitat física.

Más detalles

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física

UNITAT - 1. El cos humà i l activitat física UNITAT - 1 El cos humà i l activitat física L EDUCACIÓ FÍSICA... Et dóna eines per educar el... Estudia com moure el... COS És el nostre mitjà de relació amb el món exterior ExF S ha de educar, perfeccionar

Más detalles

Què són? What are workouts? What is stretching? What is warming up?

Què són? What are workouts? What is stretching? What is warming up? Què són? What are workouts? What is stretching? What is warming up? Els estiraments són un conjunt d activitats o exercicis que es realitzen abans de qualsevol activitat física (entrenament o competició),

Más detalles

TEMA 1: L ESCALFAMENT

TEMA 1: L ESCALFAMENT TEMA 1: L ESCALFAMENT Què és l'escalfament? Són tots els exercicis que es duen a terme prèviament a la pràctica esportiva per millorar el rendiment i reduir el risc de patir una lesió. S'ha de tenir en

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius:

UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments. Objectius: UNITAT DIDÀCTICA MULTIMÈDIA Escola Origen del aliments Objectius: Conèixer quin és l origen dels aliments. Veure els ingredients de diferents menús infantils. Informar-se sobre el valor energètic de diferents

Más detalles

1. ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT

1. ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT 1. ELS PRINCIPIS DE L ENTRENAMENT Els principis de l entrenament tenen el seu origen en el camp del rendiment esportiu, però són aplicables a qualsevol àmbit de l activitat física. Són una sèrie de postulats

Más detalles

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_20_3

PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S2_20_3 PROVA D ACCÉS A CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR DE FORMACIÓ PROFESSIONAL I DELS ENSENYAMENTS D ESPORTS 2007 S O L U C I O N S, C R I T E R I S D E C O R R E C C I Ó I P U N T U A C I Ó D ' E D U C A

Más detalles

EXERCITACIÓ CARDIOVASCULAR

EXERCITACIÓ CARDIOVASCULAR Vols gaudir de l esport i vetllar per la teva salut? El Club Poliesportiu Flaçà i TOT UN MÓN t oferim unes activitats dirigides setmanals durant aquesta Temporada 2017/18 per ajudar-te a posar en forma

Más detalles

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES

DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES DESCRIPCIÓ ACTIVITATS DIRIGIDES ACTIVITATS CARDIOVASCULARS INDICADES PER A REDUIR EL GREIX CORPORAL, I QUE TENEN COM A OBJECTIU LA MILLORA DELS SISTEMES CARDIOVASCULAR I RESPIRATORI. AEROMOVING: ACTIVITAT

Más detalles

El son i el descans.. La millor forma d entrenament

El son i el descans.. La millor forma d entrenament El son i el descans.. La millor forma d entrenament Dr. Eduard Estivill Clínica del Son Estivill Estivill Institut Universitari Dexeus Barcelona. Unitat del Son, Hospital General de Catalunya CONCEPTES

Más detalles

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques

CARTES DE FRACCIONS. Materials pel Taller de Matemàtiques CARTES DE FRACCIONS Aquesta proposta és adequada pel primer cicle d ESO perquè permet recordar mitjançant un joc, una sèrie de conceptes que ja s han treballat a l Educació Primària. Per això resulta una

Más detalles

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO

DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DEPARTAMENT TECNOLOGIA CURS 2014-15 DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO DOSSIER D ESTIU TECNOLOGIES 3r ESO NOM ALUMNE:... LLEGEIX ATENTAMENT: Aquest dossier està pensat per a recuperar l'assignatura de

Más detalles

Taller de creació de videojocs amb Scratch

Taller de creació de videojocs amb Scratch Taller de creació de videojocs amb Scratch Frank Sabaté i Carlota Bujons Escola Projecte Av. Tibidabo, 16. 08022 Barcelona Telèfon: 93 417 03 21 franksabate@gmail.com carlota.bujons@gmail.com 1. Descripció

Más detalles

ACTIVITAT DE TENIS CEIP LES CORTS

ACTIVITAT DE TENIS CEIP LES CORTS ACTIVITAT DE TENIS CEIP LES CORTS A l activitat extraescolar de tenis podem trobar dos nivells de dificultat diferents, els quals no sempre es corresponen amb l edat dels nens sinó amb el nivell, habilitat

Más detalles

3r ESO 1r trimestre Mat. per l alumne/a INTRODUCCIÓ

3r ESO 1r trimestre Mat. per l alumne/a INTRODUCCIÓ 3r ESO 1r trimestre Mat. per l alumne/a INTRODUCCIÓ Aquest trimestre té 2 unitats didàctiques. En una d elles es treballen les qualitats físiques, on s hi amplia el treball de resistència aeròbica, flexibilitat,

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física

EDUCACIÓ FÍSICA: Condició Física TEMA 1: LA RESISTÈNCIA II Què és la Resistència? És la qualitat física que permet a una persona realitzar esforços de llarga durada. Quins són els tipus de Resistència? Per a realitzar qualsevol tipus

Más detalles

QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES

QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES QUALITATS FÍSIQUES BÀSIQUES Les qualitats físiques bàsiques són un conjunt de factors que determinen el nostre rendiment a l hora de dur a terme una activitat física quotidiana (córrer per agafar el tren,

Más detalles

d esports i lleure

d esports i lleure activitats esportives Institut municipal d esports i lleure 2018-2019 zona esportiva centre C. bonavista, s/n Abonaments al Gimnàs Activitats esportives adreçades a persones adultes Descripció. Es practicaran

Más detalles

EL QUINZET GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ

EL QUINZET GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ El quinzet V ersió 2006 Sèries de rapidesa de càlcul mental - Primària EL QUINZET MÈTODEODE DE RAPIDESA DE CÀLCUL GLOBAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA VERSIÓ 2006 El quinzet V ersió 2006 Sèries de rapidesa de càlcul

Más detalles

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament.

L ESCALFAMENT. Tipus d escalfament. L ESCALFAMENT L escalfament és un conjunt d exercicis que es realitzen abans de començar qualsevol activitat física, per així poder-la fer en les millors condicions, millorant el seu rendiment i disminuint

Más detalles

CORDA I RITME 1.- BREU HISTÒRIA.

CORDA I RITME 1.- BREU HISTÒRIA. Apunts CORDA I RITME Nivell 2n ESO 1.- BREU HISTÒRIA. La corda és un joc que ha existit durant segles al llarg de tot el món. Conèixer exactament l origen de la corda és una mica difícil, però si que trobam

Más detalles

Taules de Contingut automàtiques

Taules de Contingut automàtiques Tutorial de Microsoft Word 2007-2013 Taules de Contingut automàtiques 1. Bones Pràctiques...1 1.1. Paràgraf...1 1.1.1. Tallar paraules...1 1.1.2. Guió i espai irrompibles...1 1.2. Pàgina nova...2 2. Els

Más detalles

Definició (en sentit biològic): és la capacitat de superar o contrarestar una resistència mitjançant l activitat muscular.

Definició (en sentit biològic): és la capacitat de superar o contrarestar una resistència mitjançant l activitat muscular. Bloc de continguts 2.- Condició física i salut. Unitat Didàctica 2.5.1: LA FORÇA ( I ) Entrenament Força Màxima La força posseeix una important funció en l aspecte motriu de la vida humana; no obstant,

Más detalles

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS

TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS TEMA1: L ORGANITZACIÓ DEL NOSTRE COS El nostre amic Lucky Luke va tenir un greu accident quan volia anar massa ràpid a Fort Canyon. El nostre amic està decebut, ja que caure del cavall és un deshonor per

Más detalles

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA

LA FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA 1. CONCEPTE I TIPUS DE FORÇA DEFINICIÓ: La capacitat física que coneixem com a força permet a la persona crear una tensió muscular a fi de vèncer una oposició o una sobrecàrrega (aixecar objectes, empènyer,

Más detalles

LA VELOCITAT EDUCACIÓ FÍSICA. Fitxa teòrica - 1r ESO

LA VELOCITAT EDUCACIÓ FÍSICA. Fitxa teòrica - 1r ESO LA VELOCITAT EDUCACIÓ FÍSICA Fitxa teòrica - 1r ESO Índex 1. MAPA CONCEPTUAL... 3 2. DEFINICIÓ... 3 - Què és la velocitat? - Qui empra la velocitat? 3. TIPUS DE VELOCITAT... 4 - Velocitat de Reacció -

Más detalles

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006

Absentisme Laboral. Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 NOTA INFORMATIVA. Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 NOTA INFORMATIVA Absentisme Laboral Hores no treballades Tercer trimestre de 2006 Gabinet Tècnic Servei d Estudis i Estadístiques Desembre de 2006 Generalitat de Catalunya Departament de Treball Secretaria

Más detalles

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III

UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III Educació Física, 3r d ESO UNITAT DIDÀCTICA 2. COM MILLOREM LA CONDICIÓ FÍSICA III La capacitat que tenim per superar millor el cansament d un esforç depèn de l anomenada condició física. Podem definir

Más detalles

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV

Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Manual per a consultar la nova aplicació del rendiment acadèmic dels Graus a l ETSAV Versió: 1.0 Data: 19/01/2017 Elaborat: LlA-CC Gabinet Tècnic ETSAV INDEX Objectiu... 3 1. Rendiment global dels graus...

Más detalles

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC

Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Citelum ibérica s.a. EXPERIèNCIES EN EL MANTENIMENT DE LEDS PER ENLLUMENAT PÚBLIC Experiències en el manteniment de Leds per Enllumenat Públic Leds una evolució constant Vida de les llumeneres de Leds

Más detalles

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica

Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica Adaptacions dels animals a la temperatura Guia didàctica L element didàctic és essencialment pràctic. Comença amb unes activitats en què es simulen hipopòtams i elefants amb llaunes. Cal provar la pràctica

Más detalles

UD 3. Orientació en l espai i el temps

UD 3. Orientació en l espai i el temps UD 3. Orientació en l espai i el temps Àrea: psicomotricitat Curs: educació infantil Nº Sessions: 4 Objectius: - Orientar-se en l espai i mostrar nocions del temps. - Respectar les normes. - Adquirir l

Más detalles

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM,

Barcelona Activa Iniciativa emprenedora. Informes en profunditat. Benchmarking. Barcelona Activa SAU SPM, Informes en profunditat 53 Benchmarking Barcelona Activa SAU SPM, 1998-2011 Índex 01 Introducció 02 Concepte 03 Característiques 04 Més Informació 2 / 7 01. Introducció Amb tota certesa, encara que potser

Más detalles

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA

DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA DIBUIX TÈCNIC PER A CICLE SUPERIOR DE PRIMÀRIA Abans de començar cal tenir uns coneixements bàsics que estudiareu a partir d ara. PUNT: No es pot definir, però podem dir que és la marca més petita que

Más detalles

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS )

TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) TEMA 8 LES CAPACITATS FÍSIQUES BÀSIQUES ( CONDICIONALS ) ÍNDEX: 8.1.- Generalitats 8.2.- La Força 8.3.- La Resistència 8.4.- La Velocitat 8.5.- La Flexibilitat 8.1.- GENERALITATS El moviment corporal té

Más detalles

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida?

1.- Conec i tinc clars quins són els meus objectius en els diferents àmbits de la meva vida? L eina que presentem a continuació permet avaluar, amb un senzill qüestionari, el nivell d assoliment de la següent competència. Us facilitarà recomanacions per a millorar en el seu desenvolupament. planificació

Más detalles

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules.

6. Voleibol. Avaluació: - Tipus: continua i criterial - Instruments: observació indirecta mitjançant llistes de control i taules. 6. Voleibol Àrea: EF Bloc: HME Curs: 1r i 2n CS Nº Sessions: 11 Objectius: - Analitzar les situacions de jocs. - Aplicar les normes bàsiques. - Realitzar les diverses habilitats motrius que inclou aquest

Más detalles

LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC

LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC LA FREQÜÈNCIA CARDÍACA I EL IMC Què és la freqüència cardíaca? La freqüència cardíaca (FC) és el nombre de vegades que el cor es contreu en un minut, i és important conèixer el seu comportament entre altres

Más detalles

EL BÀSQUET 18 UNITAT

EL BÀSQUET 18 UNITAT EL BÀSQUET 18 UNITAT TOT VA COMENÇAR Al 1891 el professor d educació física James Naismith inventa un joc al gimnàs perquè els seus alumnes de la universitat YMCA de Springfield poguessin fer esport els

Más detalles

NOCIONS BÀSIQUES D'UN RAID D'AVENTURA

NOCIONS BÀSIQUES D'UN RAID D'AVENTURA NOCIONS BÀSIQUES D'UN RAID D'AVENTURA RECORREGUTS I ESTRUCTURA D UN RAID D AVENTURA Un raid d aventura segueixen la següent estructura: etapa (E), seccions (S), control de canvi (CC) i control de pas (CP),

Más detalles

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen

Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen ÀMBIT D EDUCACIÓ FÍSICA: Àrea d educació física Dimensions Competències que es treballen Continguts clau que es treballen Activitat física Competència 1: resoldre situacions motrius de forma eficaç en

Más detalles

STRETCHING STRETCHING-ESTIRAMENTS. Estiraments Mio-Tendinosos Estiraments musculars. Conceptes en estiraments. Conceptes

STRETCHING STRETCHING-ESTIRAMENTS. Estiraments Mio-Tendinosos Estiraments musculars. Conceptes en estiraments. Conceptes STRETCHING Estiraments Mio-Tendinosos Estiraments musculars STRETCHING-ESTIRAMENTS Conceptes en estiraments Definición Concepte de: Mobilitat Flexibilitat Elasticitat Extensibilitat Conceptes Definició

Más detalles

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL

QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL QÜESTIONARI ALS ALUMNES DELEGATS DE L IES MIQUEL MARTÍ I POL 1. Com definiries la matèria d educació física? 4 35 3 25 2 15 1 5 Queda bastant clar quina visió tenen els alumnes de la matèria d educació

Más detalles

gasolina amb la UE-15 Març 2014

gasolina amb la UE-15 Març 2014 Comparació de preus del gasoil i la gasolina amb la UE-15 Març 2014 1. Introducció Seguint amb la comparativa que PIMEC està fent del preu de l energia a i als països de la UE-15 1, en aquest INFORME PIMEC

Más detalles

ALUMNES QUE HAN FET 1r ESO B MATEMÀTIQUES

ALUMNES QUE HAN FET 1r ESO B MATEMÀTIQUES 1r ESO B MATEMÀTIQUES de la prova de recuperació de setembre a l hora especificada per a la matèria Fer tots els exercicis de l'apartat "HAS DE SABER FER" de cadascun dels temes del llibre. 30% quadern

Más detalles

SULFAT DE COURE IODE

SULFAT DE COURE IODE SULFAT DE COURE IODE Cristina Aguilar Riera 3r d E.S.O C Desdoblament d experimentals 1. OBJECTIUS Saber fer mescles heterogènies, i també saber què són. Conèixer un altres noms per anomenar les mescles

Más detalles

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA

SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA SERVEI DE MENJADOR ESCOLA TORRE BALLDOVINA Benvolgudes famílies!! En aquest apartat us volem fer un resum de la dinàmica que realitzen els vostres fill i filles a l estona del menjador escolar, de 12:30

Más detalles

LA RESISTÈNCIA. Això és el bàsic. La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori. Beneficis de l entrenament de Resistència

LA RESISTÈNCIA. Això és el bàsic. La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori. Beneficis de l entrenament de Resistència LA RESISTÈNCIA LA RESISTÈNCIA Això és el bàsic La Resistència i els aparells cardiovascular i respiratori Beneficis de l entrenament de Resistència Com millorar la Resistència Definició El recorregut de

Más detalles

QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ. 4t ESO

QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ. 4t ESO QUADERN DE TREBALL E DUCACIÓ F SIC 4t ESO ACTIVITATS UNITAT 1 DIARI Fes un diari de totes les sessions que hem fet en aquesta unitat. Explica els exercicis que hem fet i comenta com els has fet tu,o

Más detalles

Les qualitats físiques bàsiques i el seu desenvolupament

Les qualitats físiques bàsiques i el seu desenvolupament Les qualitats físiques bàsiques i el seu desenvolupament Les qualitats físiques bàsiques són un conjunt de factors que determinen el nostre rendiment a l hora de dur a terme una activitat física quotidiana

Más detalles

Educació física Sèrie 2

Educació física Sèrie 2 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2013 Educació física Sèrie 2 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz

Guia para mascotas: Web de establecimientos. Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Guia para mascotas: Web de establecimientos Presentació escrita - visual Treball Final de Grau Multimèdia Per: Ana Muñoz Index 1. Introducció 2. Objectius 3. Pàgines del treball 4. Desenvolupament del

Más detalles

Recomanacions ergonòmiques

Recomanacions ergonòmiques Pàg. 1 LLEGEIX la següent introducció, INCLINANT EL CAP Pàg. 2 Relaxació muscular de la ZONA CERVICAL Exercicis de coll Amb l objectiu de reduir la fatiga musculoesquelètica i, en especial, la tensió de

Más detalles

AVALUACIÓ DE QUART D ESO

AVALUACIÓ DE QUART D ESO AVALUACIÓ DE QUART D ESO CRITERIS DE CORRECCIÓ Competència cientificotecnològica 2 Criteris de correcció dels ítems de resposta oberta 1. Consideracions generals Els ítems de la prova d avaluació són de

Más detalles

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA

Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Tècnica Comptable PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1. El patrimoni empresarial. L inventari OBJECTIUS Conèixer el concepte d empresa i les seves diferents classificacions.

Más detalles

EDUCACIÓ FÍSICA 1r ESO

EDUCACIÓ FÍSICA 1r ESO IES L ASSUMPCIÓ. ELX EDUCACIÓ FÍSICA 1r ESO CONDICIÓ FÍSICA I SALUT Alumne/a: Curs: 2ª AVALUACIÓ Al llarg del primer trimestre estudiàrem les qualitats físiques bàsiques: Resistència, flexibilitat, força

Más detalles

ACTIVITATS D ESTIU 2n d'eso

ACTIVITATS D ESTIU 2n d'eso ACTIVITATS D ESTIU 2n d'eso ÍNDEX 1. El cos humà...3 2. L escalfament...4 3. Les qualitats físiques...5 4. Fitxa de joc...8 5. Controls teòrics...9 6. Consells...9 1. EL COS HUMÀ Com funciona el cos humà?

Más detalles

Escalfament. estiraments i. enfortiment

Escalfament. estiraments i. enfortiment Escalfament estiraments i enfortiment SARA GONZÁLEZ MILLÁN Llicenciada en Ciencies de l Activitat Física i de l Esport Diplomada en Fisioterapia Entrenadora Superior de Bàsquet LESIONS BASQUET LESIONS

Más detalles

Educació física Sèrie 1

Educació física Sèrie 1 Proves d accés a cicles formatius de grau superior de formació professional inicial, d ensenyaments d arts plàstiques i disseny, i d ensenyaments esportius 2012 Educació física Sèrie 1 SOLUCIONS, CRITERIS

Más detalles

APROFITAR PER FER TOTA MENA D ACTIVITATS FÍSIQUES:

APROFITAR PER FER TOTA MENA D ACTIVITATS FÍSIQUES: Benvolguts pares i alumnes, Hem acabat un nou curs, i ara ens toca gaudir d un temps i d uns espais molt diferents d allò que hem estat fent fins ara. S ha acabat la rutina diària d anar a l escola i comencen

Más detalles

Personal de treball social

Personal de treball social Personal de treball social A l Ajuntament fem Prevenció de Riscos Laborals tu també! www.diba.cat Personal de treball social El treball realitzat dins l àmbit de serveis socials comporta l exposició a

Más detalles

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat

Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat Balanç de la prova pilot per regular l accés al Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny en vehicle privat La prova pilot, organitzada per la Diputació de Barcelona, durant tres caps de setmana

Más detalles

Del 4 al 21 de setembre MATRÍCULA GRATUÏTA! Belluga t a Olot. Activitats 2018/19

Del 4 al 21 de setembre MATRÍCULA GRATUÏTA! Belluga t a Olot. Activitats 2018/19 Del 4 al 21 de setembre MATRÍCULA GRATUÏTA! Belluga t a Olot Activitats 2018/19 ACTIVITATS DE BAIXA INTENSITAT Hora Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres 9.30h 10.30h IOGA SUAU C Casal barri St. Roc

Más detalles

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016

Setmana de l Energia Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 Setmana de l Energia 2016 Recursos de l Institut Català d Energia 8 de març de 2016 CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE LA CESSIÓ DE RECURSOS ICAEN Àmbit geogràfic: Catalunya Transport: inclòs Muntatge i desmuntatge:

Más detalles

Abans de passar a descriure les activitats en les que us podeu inscriure, cal que quedi clar que...

Abans de passar a descriure les activitats en les que us podeu inscriure, cal que quedi clar que... L AMPA de l Cubelles, l AMPA de l Les Vinyes i la Regidoria d Infància i ntut ( ) ens hem unit per oferir als i les joves de Cubelles una programació d activitats conjunta. Abans de passar a descriure

Más detalles

GERONTOLOGIA EDUCATIVA CONCEPTES BÀSICS DE LA DEPENDÈNCIA

GERONTOLOGIA EDUCATIVA CONCEPTES BÀSICS DE LA DEPENDÈNCIA e pm CONCEPTES BÀSICS DE LA DEPENDÈNCIA LA DEPENDÈNCIA SEGONS LA LLEI Dependencia es (art 2.2) la situación permanente, en la que se encuentran las personas que pecisan ayudas importantes de otra u otras

Más detalles

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat

La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat La Lluna canvia La Terra i el Sistema Solar Seguim la Lluna Full de l alumnat De ben segur que has vist moltes vegades la Lluna, l hauràs vist molt lluminosa i rodona però també com un filet molt prim

Más detalles

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014

Dossier de recuperació. Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Dossier de recuperació Tecnologia 3r d'eso Estiu 2014 Departament de Tecnologia Curs 2013-2014 1 TEMA 1 i 2 1. Enumerar les fases del procés tecnològic. Explica cada una d'elles de manera clara. Per fer-ho

Más detalles

MÚLTIPLES I DIVISORS

MÚLTIPLES I DIVISORS MÚLTIPLES I DIVISORS DETERMINACIÓ DE MÚLTIPLES Múltiple d un nombre és el resultat de multiplicar aquest nombre per un altre nombre natural qualsevol. 2 x 0 = 0 2 x 1 = 2 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8

Más detalles

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra

Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del 12 al 16 de març de 2011 Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Episodi de precipitacions abundants a l Observatori Fabra del al 6 de març de Secció Meteorològica de l Observatori Fabra Entre les TU del dia de març i les TU del dia 6 de març de l Observatori Fabra

Más detalles

Com preparar-se per a una entrevista de feina

Com preparar-se per a una entrevista de feina Com preparar-se per a una entrevista de feina Guia d orientació 5 Introducció L entrevista de feina acostuma a ser l últim obstacle que cal superar en els processos de selecció que les empreses duen a

Más detalles