DESCRIPTOR D ASSIGNATURA Any acadèmic

Tamaño: px
Comenzar la demostración a partir de la página:

Download "DESCRIPTOR D ASSIGNATURA Any acadèmic 2009-2010"

Transcripción

1 Màster en Formació del Professorat DESCRIPTOR D ASSIGNATURA Any acadèmic Fitxa tècnica Assignatura Nom de l assignatura: Didàctica específica.avaluació a l Àrea de Tecnologia de Serveis. Bloc: Didàctica específica Codi: Nivell: Postgrau Semestre: Anual Curs:Primer Horari: Veure planificació general del curs Idioma: Català/ Castellà Professorat Nom: Ester Micó Amigo Contacte: amesmi@yahoo.es Prerequisits: Coneixement de la normativa vigent. Nombre de crèdits ECTS: Hores de treball presencial: 34 Hores de treball autònom: 91 Descriptors: Didàctica específica, Tecnologia, Serveis, Avaluació, Programació, Unitat didàctica, cicle formatiu, formació professional, grau Objectius generals de l assignatura Objectius Dominar el cos de coneixements didàctics existent entorn dels processos d'avaluació de les tecnologies de serveis.

2 Conèixer la normativa i organització institucional de l'avaluació en el sistema educatiu, a nivell general de l'estat espanyol i de la Comunitat de les Illes Balears, i models de qualitat i millora de la qualitat, aplicables als centres educatius. Aplicar la terminologia pròpia de l'avaluació en tecnologies de serveis, en català i en castellà. Dominar de forma rigorosa i actualitzada els continguts curriculars relatius a l'avaluació d'aprenentatges en tecnologies de serveis. Elaborar estratègies, instruments i tècniques d'avaluació generals. Aplicar els coneixements adquirits d'avaluació a la resolució de problemes en entorns reals i més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb tecnologies de serveis. Adquirir criteris i destreses per a la selecció o elaboració de recursos i instruments d'avaluació. Comunicar adequadament les conclusions d'avaluació -i els coneixements i raons últimes que les sustenten- a diversos públics de manera clara i sense ambigüitats. Tenir iniciativa per continuar el seu aprenentatge professional sobre avaluació de manera auto-dirigit o autònom. Utilitzar les TIC com a eines integradores dins el procès d avaluació Competències de l assignatura Específiques: Dissenyar i desenvolupar projectes integrals d'avaluació educativa. Planificar, desenvolupar i avaluar processos, tècniques i instruments d'avaluació que facilitin l'adquisició de les competències pròpies dels respectius ensenyaments, atenent el nivell i formació prèvia dels estudiants així com l'orientació dels mateixos, tant individualment com en col laboració amb altres docents i professionals del centre. Buscar, obtenir, processar i comunicar informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la en els processos d'avaluació en tecnologies de serveis. Concretar els aspectes d'avaluació del currículum en un centre docent, participant en la planificació col lectiva del mateix; desenvolupar i aplicar metodologies d'avaluació, tant grupales com personalitzades, adaptades a la diversitat dels estudiants. Dissenyar i desenvolupar metodologies d'avaluació amb especial atenció a l'equitat, la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones i el respecte dels drets humans que facilitin la vida en societat, la presa de decisions i la construcció d'un futur sostenible. Adquirir estratègies d'avaluació per estimular l'esforç de l'estudiant i promoure la seva capacitat per aprendre per si mateix i cooperativament, la confiança i iniciativa personals. Saber transformar els criteris d'avaluació en activitats d'avaluació. Avaluar els aprenentatges i l'ensenyament, a partir de la concreció curricular desenvolupada en el centre. Integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis d'avaluació, a partir d'informació incompleta o limitada, incloent reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades als seus coneixements i judicis.

3 Genèriques: Analitzar i qüestionar les pròpies concepcions sobre els diferents aspectes de l'avaluació. Usar els recursos educatius, amb especial atenció als relacionats amb les TIC, com a suport a les activitats d'avaluació. Dissenyar i desenvolupar avaluacions que facilitin l'aprenentatge de la matèria i fomentin l'educació en valors, la igualtat de drets, la ciutadania, el respecte als drets humans i la contribució individual i col lectiva a la sostenibilitat social i ambiental. Utilitzar l'avaluació com un instrument de regulació de l'ensenyament i de l'aprenentatge. Desenvolupar i aplicar metodologies d'avaluació que considerin la diversitat de l'alumnat, adaptant-les a les diferents característiques personals i col lectives, capacitats i ritmes d'aprenentatge. Elaborar propostes d'avaluació que diagnostiquin les disfuncions que afecten l'aprenentatge. Saber traslladar i consensuar tots aquestos paràmetres a les sessions d avaluació adients, amb una visió interdisciplinar i globalitzadora. Continguts 1. Objectius de l avaluació 1.1. Concepte, fases y processos Metaavaluació Components del model avaluatiu 1.2. Funcions de l avaluació 1.3. Passat, present i futur de l avaluació. Marc Legal 2. Tipus d avaluació 2.1. Models i components d avaluació 2.2. Àmbits de l evaluació Context avaluatiu Alumnes Centres Professors Sistema educatiu i els indicadors 3. L avaluació del procés d ensenyament i dels aprenentatges 3.1. Models d avaluació dels aprenentatges Models alternatius 3.3. L avaluació por competències Criteris en l avaluació

4 Criteris de qualificació, avaluació y promoció Informes 4. Autoevaluació i coavaluació 4.1. Autoevaluació 4.2. Coavaluació 4.3. L avaluació dels treballs per grups. 5. Mètodes i instruments d avaluació 5.1. Paradigmes en la medició i evaluació educativa Validesa, fiabilitat i qualitat dels mètodes Procedimients en l avaluació 5.3. Instruments de medició Traducció dels instruments d avaluació Proves objectives y qüestionaris. 6. L atenció a la diversitat en l avaluació 6.1. Resposta a la diversitat en l actual Sistema Educatiu Propostes d actuació desde la Investigació Educativa La normativa i orientació per a l avaluació d alumnes amb NE Metodologia i pla de treball de l estudiant La metodologia serà activa i participativa, fonamentada en la metodologia de projectes. Es promourà el treball cooperatiu així com l ús de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació com a eina de suport. Es recolzarà l ensenyament-aprenentage constructivista a partir de les experiències anteriors dels alumnes però incorporant-hi les noves eines d avaluació de casos i d instruments d avaluació. Els alumnes participaran en el seu ensenyament-aprentatge de manera que el professor tindrà un rol de tutor-guia dins aquest procés, prèvia explicació objectiva dels principals continguts del temari detallat. Amb aquesta metodologia s analitzarà la documentació i es promourà l estudi de casos. Així mateix es tindran en compte en les activitats la interdisciplinaritat amb altres àrees al mateix temps que els continguts transversals relacionats directament amb l especialitat. Pla de treball de l estudiant: Documentació i Investigació Anàlisi i comentari de documents i materials. Pluja d idees.

5 Aprofundiment dels temes tractats a l assignatura mitjançant les lectures complementàries. Participació en taules de debat. Producció de treballs grupals cooperatius. No presencials: Estudi personal. Recerca d informació. Lectures bàsiques i complementàries. Preparació del portfoli. Preparació proves (treball individual) Anàlisi i avaluació d unitats didàctiques Criteris, instruments d avaluació L avaluació serà formativa i sumativa basada en l assoliment de les competències esmentades al punt anterior. L alumne serà avaluat de forma grupal i individual d acord amb les activitats programades en cada moment. Els treballs grupals s hauran de presentar a tot el grup-classe i les intervencions positives també seran puntuades. Així mateix es realitazarà una sessió d avaluació on cada alumne adpotarà el rol del professor i haurà d argumentar i justificar les seves aportacions a la sessió d avaluació. Aquestos criteris queden contextualitzats mitjançant els següents criteris de qualificació: Prova objectiva final sobre els continguts de l assignatura (20%) Treballs individuals (25%). Construcció de diferents tipus de proves d avaluació, anàlisis creuat de criteris d avaluació amb competències i objectius curriculars i un treball de curs de lliure elecció de l alumne, prèviament aprovat pel professor; un treball de grup sobre normativa d avaluació (25%). Completar un portfoli com a treball autònom: documents rellevants recercats, recensions de les lectures de material didàctic i autoavaluació (reflexió crítica) respecte als aprenentatges desenvolupats al llarg de l assignatura (15%) Assistència i participació a les classes presencials (5%) així com al Campus Extens Simulació d una sessió d avaluació (10%) NOTA: l assistència mínima ha de ser d un 65%. Ministeri d Educació Indicadors Material didàctic per al treball autònom i lectures recomanades INSTITUTO DE EVALUACIÓN (2007): Sistema Estatal de indicadores de la educación Ministerio de Educación, Política Social y Deporte.

6 MINISTERIO DE EDUCACIÓN, POLÍTICA SOCIAL Y DEPORTE (2007): Informe sobre el estado y situación del sistema educativo. Curso 2006/2007. Legislació ORDEN de 14 de noviembre de 1994, por la que se regula el proceso de evaluación y acreditación académica del alumnado que curse la formación profesional específica establecida en la Ley Orgánica 1/1990, de 3 de octubre, de Ordenación general del Sistema Educativo (BOE 24/11/94 n. 281) ORDEN de 14 de febrero de 1996 sobre evaluación de los alumnos con necesidades educativas especiales que cursan las enseñanzas de régimen general establecidas por la Ley Orgánica 1/1990, de 3 de octubre, de Ordenación General del Sistema Educativo (BOE 23/02/96 n. 47) RESOLUCIÓN de 27 de marzo de 1995, de la Secretaria de Estado de Educación, por la que se dictan instrucciones para regular el proceso de solicitud y registro del Libro de Calificaciones de Formación Profesional, así como normas para facilitar su cumplimentación por los centros (BOE 25/04/95 n. 98) ORDEN de 10 de julio de 1995 por la que se regula la adaptación del currículo de la Educación Física para los alumnos con necesidades educativas especiales en el Bachillerato Unificado y Polivalente, en la Formación Profesional de primer y segundo grados y en la educación secundaria, así como la dispensa de la misma para los mayores de veinticinco años (BOE 15/07/95 n. 168) RESOLUCIÓN de 25 de abril de 1996, de la Dirección general de Investigación Científica y Enseñanza Superior, por la que se establecen normas para el cálculo de la nota media en el expediente académico de los alumnos que acceden a enseñanzas universitarias conducentes a la obtención de títulos oficiales desde Formación Profesional (BOE 07/05/96 n. 111) CORRECCIÓN de errores de la Resolución de 25 de abril de 1996 de la dirección general de Investigación Científica y Enseñanza Superior, por la que se establecen normas para el cálculo de la nota media en el expediente académico de los alumnos que acceden a enseñanzas universitarias conducentes a la obtención de títulos desde la Formación Profesional (BOE 07/06/96 n. 138) RESOLUCIÓN de 30 de abril de 1996, de la Secretaría de Estado de Educación, por la que se regulan aspectos de ordenación académica de la Formación Porfesional Específica de Grados Medio y Superior (BOE 17/05/1996 núm. 120) INSTRUCCIONES de la Dirección general de Formación Profesional y promoción educativa sobre aplicación de las normas de evaluación y calificación de los ciclos formativos de 1 de abril de RESOLUCIÓN de 3 de junio de 1998, de la Dirección General de Enseñanza Superior e Investigación Científica, por la que se modifica parcialmente la de 25 de abril de 1996, que

7 establece las normas para el cálculo de la nota media en el expediente académico de los alumnos que acceden a enseñanzas universitarias conducentes a la obtención de títulos oficiales desde Formación Profesional (BOE 18/06/98 n. 145) ORDEN ECD/2764/2002, de 30 de octubre, por la que se regulan los aspectos básicos del proceso de evaluación, acreditación académica y movilidad del alumnado que curse la Formación Profesional Específica establecida por la Ley Orgánica 1/1990 de 3 de octubre, de Ordenación General del Sistema Educativo (BOE 08/11/02 núm. 268) ORDEN ECD/1923/2003, de 8 de julio, por la que se establecen los elementos básicos de los documentos de evaluación, de las enseñanzas escolares de régimen general reguladas por la Ley Orgánica 10/2002, de 23 de diciembre, de Calidad de la Educación, así como los requisitos formales derivados del proceso de evaluación que son precisos para garantizar la movilidad de los alumnos (BOE 11/07/03 n. 165). CORRECCIÓN de errores de la Orden ECD/1923/2003, de 8 de julio, por la que se establecen los elementos básicos de los documentos de evaluación, de las enseñanzas escolares de régimen general reguladas por la Ley Orgánica 10/2002, de 23 de diciembre, de Calidad de la Educación, así como los requisitos formales derivados del proceso de evaluación que son precisos para garantizar la movilidad de los alumnos (BOE 08/08/03 n. 189) LEY ORGÁNICA 5/2002, de 19 de junio, de las Cualificaciones y de la Formación Profesional (BOE 20/06/02 n. 147). REAL DECRETO 1538/2006, de 15 de diciembre, por el que se establece la ordenación general de la formación profesional del sistema educativo. (BOE 03/01/2007 n. 3). CAIB RESOLUCIÓ de la directora general de Formació Professional, per la qual es fitxen criteris de promoció en els cicles formatius que s'imparteixen amb una organització temporal especial (BOIB 04/12/04 n. 172) ACLARIMENTS de la directora general d'ordenació i Innovació sobre l'avaluació de l'alumnat amb necessitats educatives especials de 9 de gener de 2001 Grau Mitjà i Superior RESOLUCIÓ de la directora general de Formació Professional, per la qual es fitxen criteris de promoció en els cicles formatius que s'imparteixen amb una organització temporal especial (BOIB 04/12/04 n. 172) RESOLUCIÓ del conseller d'educació i Cultura de 22 de maig de 2003, per la qual es dicten instruccions per concretar determinats aspectes sobre avaluació i accés a les pràctiques formatives en els cicles formatius de formació professional específica (BOIB 19/06/03 n. 86) Normativa específica. Decrets dels Cicles Formatius.

8 IMATGE PERSONAL PERRUQUERIA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 629/1995 de 21 de abril (BOE 21/9/95 núm. 226) Currículo: REAL DECRETO 199/1996 de 9 de febrero (BOE 13/3/96 núm. 63) ESTÈTICA PERSONAL DECORATIVA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 630/1995 de 21 de abril (BOE 22/9/95 núm. 227) Currículo: REAL DECRETO 200/1996 de 9 de febrero (BOE 13/3/96 núm. 63) ASSESSORIA D IMATGE PERSONAL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 627/1995 de 21 de abril (BOE 21/9/95 núm. 226) Currículo: REAL DECRETO 197/1996 de 9 de febrero (BOE 12/3/96 núm. 62) ACTIVITATS FÍSIQUES I ESPORTIVES CONDUCCIÓ D ACTIVITATS FÍSICO-ESPORTIVES EN EL MEDI NATURAL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2049/1995, de 22 de diciembre (BOE 14/2/96 núm. 39) Currículum: DECRET 63/2004, de 2 de juliol, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de tècnic en Conducció d'activitats fisicoesportives en el medi natural (BOIB 13/07/04 núm. 97) ANIMACIÓ D ACTIVITATS FÍSIQUES I ESPORTIVES Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2048/1995, de 22 de diciembre (BOE 9/2/96 núm. 35) Currículo: REAL DECRETO 1262/1997, de 24 de julio (BOE 11/9/97 núm. 218) HOTELERIA I TURISME CUINA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1396/2007, de 29 de octubre, por el que se establece el título de Técnico en Cocina y Gastronomía y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 23/11/2007 núm. 281) Currículo: REAL DECRETO 146/1994, de 4 de febrero (BOE 15/3/1994 núm. 63) PASTISSERIA I FORN Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1399/2007, de 29 de octubre, por el que se establece el título de Técnico en panadería, repostería y confitería y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 24/11/2007 núm. 282) Currículo: REAL DECRETO 147/1994 de 4 de febrero (BOE 15/3/94 núm. 63)

9 SERVEIS DE RESTAURANT I BAR Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2221/1993 de 17 de diciembre (BOE 10/3/94 núm. 59) Currículo: REAL DECRETO 148/1994 de 4 de Febrero (BOE 15/3/94 núm. 63) AGÈNCIES DE VIATGE Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2215/1993 de 17 de diciembre (BOE 19/2/94 núm. 43) Currículo: REAL DECRETO 144/1994 de 4 de Febrero (BOE 15/3/94 núm. 63) Modificaciones: Real decreto 1411/1994 de 25 de junio (BOE 9/8/94 núm. 189) INFORMACIÓ I COMERCIALITZACIÓ TURÍSTIQUES Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2217/1993 de 17 de diciembre (BOE 21/2/94 núm. 44) Currículo: REAL DECRETO 145/1994 de 4 de Febrero (BOE 15/3/94 núm. 63) Modificaciones: Real decreto 1411/1994 de 25 de junio (BOE 9/8/94 núm. 189) RESTAURACIÓ Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2218/1993 de 17 de diciembre (BOE 09/03/1994 núm. 58) Currículo: DECRET 114/2006, de 29 de desembre, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de tècnic superior en Restauració. (BOIB 06/01/2007 núm. 4) Modificaciones: DECRET 57/2007 de 20 d'abril, de modificació del Decret 114/2006, de 29 de desembre, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de tècnic superior en restauració (BOIB 03/05/2007 núm. 66) ANIMACIÓ TURÍSTICA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 274/2000 de 25 de febrero (BOE 14/03/2000 núm. 63) Currículo: DECRET 11/2003, de 14 de febrer, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic superior en animació turística (BOIB 18/02/2003 núm. 23 EXT) GESTIÓ D ALLOTJAMENT TURÍSTIC Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1686/2007, de 14 de diciembre, por el que se establece el título de Técnico Superior en Gestión de Alojamientos Turísticos y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 15/01/2008 núm. 13) Currículo: REAL DECRETO 143/1994 de 4 de febrero (BOE 15/03/1994 núm. 63) Modificaciones: REAL DECRETO 1411/1994 de 25 de junio (BOE 09/08/1994 núm. 189) SANITAT

10 ATENCIÓ AUXILIAR D INFERMERIA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 546/1995, de 7 de abril (BOE 5/6/95 núm. 133) Currículo: REAL DECRETO 558/1995, de 7 de abril (BOE 6/6/95 núm. 134) FARMÀCIA I PARAFARMÀCIA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1689/2007, de 14 de diciembre, por el que se establece el título de Técnico en Farmacia y Parafarmacia y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 17/01/2008 núm. 15) Currículo: REAL DECRETO 559/1995, de 7 de abril (BOE 06/06/1995 núm. 134) DIETÈTICA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 536/1995, de 7 de abril (BOE 2/6/95 núm. 131) Currículo: REAL DECRETO 548/1995, de 7 de abril (BOE 2/6/95 núm. 131) HIGIENE BUCODENTAL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 537/1995, de 7 de abril (BOE 2/6/95 núm. 131) Currículo: REAL DECRETO 549/1995, de 7 de abril (BOE 2/6/95 núm. 131) EMERGÈNCIES SANITÀRIES Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1397/2007, de 29 de octubre, por el que se establece el título de Técnico en Emergencias Sanitarias y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 24/11/2007 núm. 282) LABORATORI D ANÀLISI I CONTROL DE QUALITAT Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1395/2007, de 29 de octubre, por el que se establece el título de Técnico Superior en Laboratorio de análisis y de control de calidad y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 23/11/2007 núm. 281) LABORATORI DE DIAGNÒSTIC CLÍNIC Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 539/1995, de 7 de abril (BOE 3/6/95 núm. 132) Currículo: REAL DECRETO 551/1995, de 7 de abril (BOE 6/6/95 núm. 134) SALUT AMBIENTAL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 540/1995, de 7 de abril (BOE 10/6/95 núm. 138) Currículo: REAL DECRETO 552/1995, de 7 de abril (BOE 10/6/95 núm. 138) PRÒTESIS DENTALS Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 541/1995, de 7 de abril (BOE 15/6/95 núm. 142) Currículo: REAL DECRETO 553/1995, de 7 de abril (BOE 15/6/95 núm. 142)

11 DOCUMENTACIÓ SANITÀRIA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 543/1995, de 7 de abril (BOE 5/6/95 núm. 133) Currículo: REAL DECRETO 555/1995, de 7 de abril (BOE 6/6/95 núm. 134) RADIOTERÀPIA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 544/1995, de 7 de abril (BOE 16/6/95 núm. 143) Currículo: REAL DECRETO 556/1995, de 7 de abril (BOE 16/6/95 núm. 143) IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 545/1995, de 7 de abril (BOE 12/6/95 núm. 139) Currículo: REAL DECRETO 557/1995, de 7 de abril (BOE 12/6/95 núm. 139) AUDIOLOGIA PROTÈSICA Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1685/2007, de 14 de diciembre, por el que se establece el título de Técnico Superior en Audiología Protésica y se fijan sus enseñanzas mínimas (BOE 15/01/2008 núm. 13) SERVEIS SOCIOCULTURALS I A LA COMUNITAT ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA Enseñanzas comunes: REAL DECRETO 496/2003, de 2 de mayo (BOE 24/5/03 núm. 124) DECRET 35/2005 de 8 d'abril, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de tècnic en Atenció Sociosanitària (BOIB 16/04/05 núm. 58) Correcció d'errors al Decret 35/2005, de 8 d'abril, pel qual s'estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà corresponent al títol de tècnic en Atenció Sociosanitària (BOIB 17/05/05 núm. 75) ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2058/1995, de 22 de diciembre (BOE 21/2/1996 núm. 45) Currículo: REAL DECRETO 1264/1997, de 24 de julio (BOE 12/9/1997 núm. 219) EDUCACIÓ INFANTIL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 1394/2007, de 29 de octubre, por el que se establece el título de Técnico Superior en Educación infantil y se fijan susenseñanzas mínimas (BOE 24/11/2007 núm. 282) Currículo: REAL DECRETO 1265/1997, de 24 de julio (BOE 11/9/1997 núm. 218) ORDRE de la consellera d Educació i Cultura de 28 de novembre de 2008 per la qual s estableix el desenvolupament curricular per als títols de formació professional del sistema educatiu que es dictin d acord amb la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d educació, dins l àmbit de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears

12 INTEGRACIÓ SOCIAL Enseñanzas mínimas: REAL DECRETO 2061/1995, de 22 de diciembre, por el que se establece el título de Técnico Superior en Integración Social y las correspondientes enseñanzas mínimas (BOE 24/02/96 núm. 48) Currículum: REAL DECRETO 1267/1997, de 24 de julio, por el que se establece el currículo del ciclo formativo de grado superior correspondiente al título te Técnico superior en Integración Social (BOE 11/09/97 núm. 218) BIBLIOGRAFIA Bibliografia, recursos i annexos Allen, D. (Comp.) (2000). La evaluación del aprendizaje de los estudiantes. Buenos Aires: Paidós. Álvarez Méndez J.M. (2001). Evaluar para conocer, examinar para excluir. Madrid Ediciones Morata. Barberà Gregori, E. (2000). Avaluació de l ensenyament, avaluació de l aprenentatge. Barcelona: Edebé Blanco Prieto, F. (1994): La Evaluación en la educación secundaria. Amarú. BOLÍVAR, A. (1995). La evaluación de valores y actitudes. Madrid: Anaya. Diversos Autors (2004). Actividades para evaluar Ciencias en Secundaria. Madrid. Aprendizaje. Giné, N. y Parcerisa, A. (Coord.) (2000). Evaluación en la educación secundaria. Barcelona: Graó Güell, M.(2008). El món des de Nova Zelanda: tècniques creatives per al professorat. Barcelona: Graó. Klenovski, V.(2004). Desarrollo del portafolios para el aprendizaje y la evaluación. Madrid: Narcea Lukas, J.F. y Santiago, K. (2004). Evaluación educativa. Madrid: Alianza Editorial. Mateo, J. (2000). La evaluación educativa, su práctica y otras metáforas. Barcelona: ICE Horsori. Medina, Antonio; Cardona, José; Castillo, Santiago; Domínguez, Mª Concepción. (1998). Evaluación de los procesos y resultados del aprendizaje de los estudiantes. Madrid: UNED.

13 Medina Revilla, A. y Villar Angulo, L.M. (1995). Evaluación de programas, centros y profesores. Madrid: Universitas. OECD (2007) PISA 2006 Marco de la evaluación. Conocimientos y habilidades en Ciencias, Matemáticas y Lectura. Padilla Carmona,M.T. (2002). Técnicas e instrumentos para el diagnóstico y la evaluación educativa. Madrid: CCS. Pérez Juste, R. (2006). Evaluación de programas educativos. Madrid: La Muralla. Salinas, D. (2002). Mañana Examen! La evaluación entre la teoría y la realidad. Barcelona: Grao Salmerón, H. (1997). Evaluación Educativa. Granada: Grupo Editorial Universitario Sans Martín, A. (2004). L Avaluació dels aprenentatges: Construcció d instruments. Barcelona: Universitat de Barcelona. Santos, M. A. (1990). Hacer visible lo cotidiano. Teoría y práctica de la evaluación cualitativa de los centros escolares. Madrid: Akal. Sans Martín, A. (2004). L Avaluació dels aprenentatges: Construcció d instruments. Barcelona: Universitat de Barcelona. Sanmartí, N. (2007). 10 ideas clave. Evaluar para aprender. Barcelona: Graó. Stake, R.E. (2006). Evaluación comprensiva y evaluación basada en estándares. Barcelona: Grao. Stenhouse, L. (1987). Investigación y desarrollo del currículo. Madrid: Morata. WEBGRAFIA Stufflebeam, D. L. y Shinfield, A. J. (1987). Evaluación sistemática. Guía teórica y práctica. Barcelona: Paidós/MEC elbarragan.pdf ctivista_educacion_abierta_distancia.html

TAULA DE REQUERIMENTS / TABLA DE REQUERIMIENTOS OBL. COMUNS OBL. D ITINERARI PRÀCTICUM TOTALS 14 30 16 60

TAULA DE REQUERIMENTS / TABLA DE REQUERIMIENTOS OBL. COMUNS OBL. D ITINERARI PRÀCTICUM TOTALS 14 30 16 60 UNIVERSITAT D'ALACANT MÀSTER EN PROFESSORAT D EDUCACIÓ SECUNDÀRIA (PLA 2009) D024 UNIVERSIDAD DE ALICANTE MÁSTER EN PROFESORADO DE EDUCACIÓN SECUNDARIA (PLAN 2009) TAULA DE REQUERIMENTS / TABLA DE REQUERIMIENTOS

Más detalles

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA

Didàctica de l Educació Infantil. Programació d aula PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Didàctica de l Educació Infantil PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula L educador infantil OBJECTIUS Identificar les competències de l educador. Determinar les atribucions adscrites

Más detalles

ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA

ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA ORIENTACIONS PROVES LLIURES DEPARTAMENT SSC CURS 14-15 CFGM D ATENCIÓ A PERSONES EN SITUACIÓ DE DEPENDÈNCIA Per saber quins són els objectius (o resultats d'aprenentatge), continguts (temari) i criteris

Más detalles

Curriculum Vitae. Dades personals. Idiomes. G.141 2010_Aca_ca

Curriculum Vitae. Dades personals. Idiomes. G.141 2010_Aca_ca Curriculum Vitae Dades personals Nom Miquel Nacionalitat Española Cognoms Martínez Martin Formació acadèmica (Titulació, any i institució) Doctor en Filosofia i Ciències de l'educació. 1980. Universitat

Más detalles

Metodologia de la intervenció social

Metodologia de la intervenció social Serveis socioculturals i a la comunitat Metodologia de la intervenció social CFGS.ISO.M02/0.14 CFGS - Integració social Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada

Más detalles

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL)

FORMACIÓ I ORIENTACIÓ LABORAL (FOL) Màster universitari en formació del professorat d educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyament d idiomes. ESPECIALITATS D ORIENTACIÓ EDUCATIVA (OE) FORMACIÓ I ORIENTACIÓ

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Introducción a la Tecnología Digital Aplicada. Curs Curso

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Introducción a la Tecnología Digital Aplicada. Curs Curso GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

EL DEPARTAMENT DE SALUT RECTIFICA EL DECRET 256/2013, DE 26 DE NOVEMBRE, REGISTRE DE PROFESSIONALS SANITARIS DE CATALUNYA

EL DEPARTAMENT DE SALUT RECTIFICA EL DECRET 256/2013, DE 26 DE NOVEMBRE, REGISTRE DE PROFESSIONALS SANITARIS DE CATALUNYA EL DEPARTAMENT DE SALUT RECTIFICA EL DECRET 256/2013, DE 26 DE NOVEMBRE, REGISTRE DE PROFESSIONALS SANITARIS DE CATALUNYA Como ya informamos el pasado Noviembre en http://fesitess-catalunya.org y en INFORMATIU

Más detalles

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008

Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 Criteris de correcció de les proves per a la provisió de places de funcionaris docents. Convocatòria 2008 COS: mestres de primària ESPECIALITAT: Música Prova única Part A: Desenvolupament per escrit d

Más detalles

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015

REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 NOTA INFORMATIVA REQUERIMENTS DEL PERSONAL AUXILIAR D ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA A CATALUNYA 2015 Auxiliar de gerontologia Els professionals que estan treballant actualment o s incorporin abans del 31 de

Más detalles

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei

Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos. Aprenentatge servei Josep Maria Puig, Roser Batlle, Carme Bosch, Josep Palos Aprenentatge servei Educar per a la ciutadania OCTAEDRO Títol: Aprenentatge servei. Educació per a la ciutadania Autors: Josep Maria Puig, Roser

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL GRAU EN PSICOLOGIA (CURS 2009-2010) Informe de seguimiento del Grado en Psicología (Curso 2009-2010) Departament de Psicologia Barcelona, abril 2011 PRESENTACIÓ DE LA TITULACIÓ

Más detalles

Universitat de les Illes Balears

Universitat de les Illes Balears ny acadèmic 2010-11 valuació a l'àrea de LL. i Lit.Cat/ 21, N, Eivissa Identificació de l'assignatura valuació a l'àrea de LL. i Lit.Cat/ Ll. i Lit. Cast. Crèdits 1.36 presencials (34 Hores) 3.64 no presencials

Más detalles

Jornada d'innovació Docent UPC 2010

Jornada d'innovació Docent UPC 2010 Jornada d'innovació Docent UPC 2010 El Sistema de Garantia de la Qualitat a l aula: una eina imprescindible per a la millora de la docència Jordi Hernández Marco Coordinador del grup GIQUAL ETSEIB 11-Febrer-2010

Más detalles

Guia docent de l assignatura Geografia regional

Guia docent de l assignatura Geografia regional Guia docent de l assignatura Geografia regional I. IDENTIFICACIÓ Nom de l assignatura: Geografia regional Codi: 101196 Titulació: Grau de Turisme Curs acadèmic: 2016-2017 Tipus d assignatura: Bàsica Crèdits

Más detalles

INSTRUMENTO PRINCIPAL (Ins. Orquesta sinfónica) Curs Curso 2014/15. Instrumentos de la orquesta sinfónica. Arco, viento-madera y viento-metal

INSTRUMENTO PRINCIPAL (Ins. Orquesta sinfónica) Curs Curso 2014/15. Instrumentos de la orquesta sinfónica. Arco, viento-madera y viento-metal GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Introducció a la Psicologia

Introducció a la Psicologia Introducció a la Psicologia 2013/2014 Codi: 102305 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501572 Administració i Direcció d'empreses OT 4 0 2501573 Economia OT 4 0 Professor de contacte Nom: Lluís Capdevila

Más detalles

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0.

Atenció sanitària. CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència. Serveis socioculturals i a la comunitat CFGM.APD.M02/0. Serveis socioculturals i a la comunitat Atenció sanitària CFGM.APD.M02/0.13 CFGM - Atenció a les persones en situació de dependència Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN GESTIÓ ADMINISTRATIVA (CURS 29-21) Informe de seguimiento del Máster en Gestión Administrativa (Curso 29-21) Departament de Dret i Ciències Polítiques Barcelona, abril

Más detalles

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat

Els protocols d avaluacid. avaluació d AQU Catalunya. Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Taller de formació d'estudiants en l'assegurament de la qualitat a la universitat Els protocols d avaluacid avaluació d AQU Catalunya Albert Basart. Gestor de projectes. AQU Catalunya Guies d avaluacid

Más detalles

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat

820462 - MTEM - Tecnologia de Fabricació per Mecanitzat Unitat responsable: 820 - EUETIB - Escola Universitària d'enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona Unitat que imparteix: 712 - EM - Departament d'enginyeria Mecànica Curs: Titulació: 2015 GRAU EN ENGINYERIA

Más detalles

Projecte d Ordre d avaluació d ESO

Projecte d Ordre d avaluació d ESO Projecte d Ordre d avaluació d ESO Direcció General d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat 27 de juny de 2017 Article 1. Objecte Decret 187/2015, d ordenació de l ESO L ordenació del currículum

Más detalles

CICLES FORMATIUS LLISTA DE LLIBRES RECOMANATS CURS 2015-16

CICLES FORMATIUS LLISTA DE LLIBRES RECOMANATS CURS 2015-16 ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL I TURÍSTICA 1r CURS - Contexto de la animación sociocultural. Ed. Altamar. ISBN: 978-84- 15309-09-3 - Metodologia de la intervenció social. Ed. Altamar. ISBN: 978-84- 15309-64-2

Más detalles

Contractació i Comerç Internacional

Contractació i Comerç Internacional Unitat responsable: 310 - EPSEB - Escola Politècnica Superior d'edificació de Barcelona Unitat que imparteix: 732 - OE - Departament d'organització d'empreses Curs: Titulació: 2018 MÀSTER UNIVERSITARI

Más detalles

MASTER EN DIRECCIÓN Y GESTION LABORAL MÀSTER EN DIRECCIÓ I GESTIÓ LABORAL

MASTER EN DIRECCIÓN Y GESTION LABORAL MÀSTER EN DIRECCIÓ I GESTIÓ LABORAL Denominación Denominació Name Curso Curs Course Modulo Mòdul Modulate Materia Matèria Matter Periocidad Periocitat Period Economia social Economia social Social economy MASTER EN DIRECCIÓN Y GESTION LABORAL

Más detalles

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera

Cursos de formació del professorat. La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Cursos de formació del professorat La gramàtica dins l ensenyament del català com a llengua estrangera Idioma de les sessions Català. Sector educatiu dels participants Professors de català per a estrangers

Más detalles

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA

Mecanització Bàsica Programació d aula. Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA Programació d aula Mecanització Bàsica PROGRAMACIÓ D AULA 1 Programació d aula Unitat 1 - El taller de reparació de vehicles 1 >> Objectius Conèixer els tipus de tallers i les àrees de treball de què disposen.

Más detalles

TELEDETECCIÓN AÉREA Y ESPACIAL GRAU DE GEOGRAFIA I MEDI AMBIENT UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

TELEDETECCIÓN AÉREA Y ESPACIAL GRAU DE GEOGRAFIA I MEDI AMBIENT UNIVERSITAT DE VALÈNCIA TELEDETECCIÓN AÉREA Y ESPACIAL GRAU DE GEOGRAFIA I MEDI AMBIENT UNIVERSITAT DE VALÈNCIA 1.- FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l assignatura Coordinació 2.- RESUM Codi: 33806 Nom: Teledetección aérea y espacial

Más detalles

Año académico 2015-16. GUÍA DOCENTE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO Grado en Turismo. Profesorado: Eva Martin Fuentes

Año académico 2015-16. GUÍA DOCENTE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO Grado en Turismo. Profesorado: Eva Martin Fuentes Año académico 2015-16 GUÍA DOCENTE NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO Grado en Turismo Profesorado: Eva Martin Fuentes Información general de la asignatura Denominación Carácter NUEVAS TECNOLOGÍAS Y TURISMO

Más detalles

NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA

NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA 1 DADES GENERALS DE L ASSIGNATURA NOM: PSICOLOGIA DEL DESENVOLUPAMENT I DE L EDUCACIÓ A LA INFÀNCIA CODI: 258009 ENSENYAMENT: PEDAGOGÍA CURS ACADÈMIC: 2007-2008 TIPUS D ASSIGNATURA: Obligatoria IMPARTICIÓ:

Más detalles

Reciclar al professional sanitari en les noves tecnologies. Integrar en els hospitals nous serveis sanitaris de valor afegit.

Reciclar al professional sanitari en les noves tecnologies. Integrar en els hospitals nous serveis sanitaris de valor afegit. L aplicació de les TIC a la Gestió Sanitària és una realitat imparable que incrementa la seva presencia dia a dia en tots els seus àmbits per aconseguir una major eficàcia, eficiència i qualitat assistencial

Más detalles

Diseño Gráfico, Diseño Moda, Diseño de Interiores. Tecnología Aplicada al Diseño. www.easdo.es/moodle. Lugar despacho nº Día Horas. Correo electrónico

Diseño Gráfico, Diseño Moda, Diseño de Interiores. Tecnología Aplicada al Diseño. www.easdo.es/moodle. Lugar despacho nº Día Horas. Correo electrónico GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs / Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 Codi / Código Nom de l assignatura / Nombre de la asignatura Crèdits ECTS RETOQUE DIGITAL Y PROCESOS FINALES Créditos

Más detalles

El currículum i el seu desplegament a l educació primària

El currículum i el seu desplegament a l educació primària El currículum i el seu desplegament a l educació primària Direcció General de l Educació Bàsica i el Batxillerat Novembre de 2008 11/12/2008 Marc normatiu de referència Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig

Más detalles

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya.

4.4 AVALUACIÓ I RECONEIXEMENT DE PERSONAL. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal. Escola Superior de Música de Catalunya. 4.4 Avaluació i reconeixement de personal Escola Superior de Música de Catalunya Sumari 1. Objectius 2. Responsables 3. Desenvolupament del procés 3.1 Disseny del sistema d avaluació del personal docent

Más detalles

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT

FORMACIÓ HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT PROGRAMA FORMATIU INFERMERIA HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT M. Àngels Pi Sans Directora Infermeria HOSPITAL ASEPEYO SANT CUGAT Característiques: Monogràfic de Traumatologia Accidents laborals o malalties

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS (CURS 2009-2010)

INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS (CURS 2009-2010) INFORME DE SEGUIMENT DEL MÀSTER EN ESTUDIS HUMANÍSTICS I SOCIALS (CURS 29-21) Informe de seguimiento del Máster en Estudios Humanísticos y Sociales (Curso 29-21) Departament d Humanitats i Ciències de

Más detalles

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya

Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya Presentació del projecte de Llei Octubre 2014 Contingut normatiu Títol I Disposicions generals Objecte, principis rectors, destinataris, drets,

Más detalles

240633 - Herramientas para la Planificación y Gestión de Proyectos

240633 - Herramientas para la Planificación y Gestión de Proyectos Unidad responsable: Unidad que imparte: Curso: Titulación: Créditos ECTS: 2015 240 - ETSEIB - Escuela Técnica Superior de Ingeniería Industrial de Barcelona 736 - PE - Departamento de Proyectos en la Ingeniería

Más detalles

DIDÁCTICA DE LAS CIENCIAS II: BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA

DIDÁCTICA DE LAS CIENCIAS II: BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA DIDÁCTICA DE LAS CIENCIAS II: BIOLOGÍA Y GEOLOGÍA Máster en Formación del Profesorado Universidad de Alcalá Curso Académico 2015/2016 2º Cuatrimestre GUÍA DOCENTE Nombre de la asignatura: Didáctica de

Más detalles

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018

PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 PROVES SELECTIVES D INGRÉS I ACCÉS A COSSOS DOCENTS 2018 D acord amb la base 7.2.1. de la Resolució de dia 28 de febrer (BOIB núm. 29, de 6 de març de 2018) els coordinadors elaboren i fan públics els

Más detalles

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA.

CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA. CALENDARI MARC DELS ENSENYAMENTS UNIVERSITARIS OFICIALS DE GRAU I MÀSTER, I DEL TÍTOL PROPI DE GRADUAT EN INVESTIGACIÓ PRIVADA Curs 2016 2017 PREAMBUL Aquest calendari estableix de manera molt clara l

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016. Taller de presentación y comunicación del proyecto. Curs Curso. Proyecto de diseño de producto

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016. Taller de presentación y comunicación del proyecto. Curs Curso. Proyecto de diseño de producto GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015/2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

ANEXO LEGISLATIVO 1.- ORDENACIÓN DE CICLOS FORMATIVOS DE FORMACIÓN PROFESIONAL CON CARÁCTER GENERAL.

ANEXO LEGISLATIVO 1.- ORDENACIÓN DE CICLOS FORMATIVOS DE FORMACIÓN PROFESIONAL CON CARÁCTER GENERAL. ANEXO LEGISLATIVO 1.- ORDENACIÓN DE CICLOS FORMATIVOS DE FORMACIÓN PROFESIONAL CON CARÁCTER GENERAL. - Ley Orgánica 1/90, de 3 de octubre, de Ordenación General del Sistema Educativo (BOE del 4). Capítulo

Más detalles

N ANEXO V-b. C) Ciencias F. Actividades Físicas. A) Humanidades y Ciencias Sociales S. Ciencias Sociales. B. Biocientífica

N ANEXO V-b. C) Ciencias F. Actividades Físicas. A) Humanidades y Ciencias Sociales S. Ciencias Sociales. B. Biocientífica NANEXO V-b DE GRADO SUPERIOR DE GRADO SUPERIOR (ANTERIOR AL 2010) Animación de Actividades Físicas y Deportivas C) F. Actividades Físicas Administración y Finanzas A) Humanidades y Sociales S. Sociales

Más detalles

Índex. PRESENTACIÓ Grup 3- GG

Índex. PRESENTACIÓ Grup 3- GG www.uib.cat 22104. TICs aplicadas a la Educación Primaria PRESENTACIÓ Grup 3- GG Virginia Ferreiro Basurto virginia.ferreiro@uib.es 2015-2016 Índex Tutoria Objectiu de l assignatura Competències Continguts

Más detalles

Guía docente de la asignatura

Guía docente de la asignatura Guía docente de la asignatura Asignatura Materia Módulo Titulación DIDÁCTICA DE LA MÚSICA Didáctica de la música Especiífico Máster en Profesor de Educación Secundaria y Bachillerato, Formación Profesional

Más detalles

Títol Título Tipus/tipo Hores/Horas. El documento puente en las adaptaciones curriculares de las áreas. instrumentales y diferentes alumnos de NEAE

Títol Título Tipus/tipo Hores/Horas. El documento puente en las adaptaciones curriculares de las áreas. instrumentales y diferentes alumnos de NEAE Asociación Aula 21 El document pont en les adaptacions curriculars de les àrees instrumentals i diferents alumnes de NEAE El documento puente en las adaptaciones curriculares de las áreas curs/curso 30

Más detalles

Aprovat pel Consell de Govern de 24 de juliol de ACGUV 156/2014.

Aprovat pel Consell de Govern de 24 de juliol de ACGUV 156/2014. Pla de Formació Lingüística i Didàctica per a l obtenció del Certificat de Capacitació per a l'ensenyament en Valencià, Certificat de Capacitació per a l Ensenyament en llengua estrangera i el Diploma

Más detalles

Per tal d impartir els ensenyaments del sistema educatiu, la normativa corresponent determina els requisits mínims d espais.

Per tal d impartir els ensenyaments del sistema educatiu, la normativa corresponent determina els requisits mínims d espais. Resolució del Director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, per la qual es determina la superfície dels espais per impartir els cicles de formació professional bàsica

Más detalles

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial

Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics. Pla d Acció Tutorial Protocols de tutoria acadèmica per a tutors/es acadèmics Pla d Acció Tutorial Índex I. INTRODUCCIÓ...3 2. PROPOSTA DE SEQÜÈNCIA DES DEL PUNT DE VISTA DEL TUTOR...0 Alumnes de 1er curs...0 Alumnes en fase

Más detalles

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011

INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 GRAU EN EDUCACIÓ INFANTIL GRADO EN EDUCACIÓN INFANTIL INFORME DE SEGUIMENT DEL CURS 2010-2011 INFORME DE SEGUIMIENTO DEL CURSO 2010-2011 Departament de Psicologia i Ciències de l'educació Barcelona, maig

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 FUNDAMENTOS CIENTÍFICOS DEL DISEÑO. Curs Curso. Ciencia Aplicada al Diseño

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 FUNDAMENTOS CIENTÍFICOS DEL DISEÑO. Curs Curso. Ciencia Aplicada al Diseño GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2014-2015 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

Any acadèmic 2014-15. GUIA DOCENT ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Grau en Educació Social. Professorat: María Paz López

Any acadèmic 2014-15. GUIA DOCENT ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Grau en Educació Social. Professorat: María Paz López Any acadèmic 2014-15 GUIA DOCENT ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Grau en Educació Social Professorat: María Paz López Informació general de l'assignatura Denominació Caràcter ANIMACIÓ SOCIOCULTURAL Optativa Nombre

Más detalles

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES

3r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES r a 4t ESO INFORMACIÓ ACADÈMICA I D OPTATIVES Camí DE SON CLADERA, 20-07009 Palma Tel. 971470774 Fax 971706062 e-mail: iesjuniperserra@educacio.caib.es Pàgina Web: http://www.iesjuniperserra.net/ ORIENTACIÓ

Más detalles

Acreditació de perfils professionals

Acreditació de perfils professionals Acreditació de perfils professionals REQUISITS LLOCS ESPECÍFICS AMB PERFIL PROFESSIONAL edubcn.cat 1 A) PERFIL LINGÜÍSTIC A més de l especialitat del lloc, han d acreditar el perfil professional mitjançant

Más detalles

Dret d'empresa

Dret d'empresa Unitat responsable: Unitat que imparteix: Curs: Titulació: Crèdits ECTS: 2017 205 - ESEIAAT - Escola Superior d'enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa 732 - OE - Departament d'organització

Más detalles

La formación profesional DUAL. FINAL CONFERENCE DUALVET Zaragoza, 24 de septiembre de 2015

La formación profesional DUAL. FINAL CONFERENCE DUALVET Zaragoza, 24 de septiembre de 2015 La formación profesional DUAL FINAL CONFERENCE DUALVET Zaragoza, 24 de septiembre de 2015 Formación profesional DUAL: origen y fundamento Concepto: la formación profesional FP en alternancia dual es la

Más detalles

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS 2016-2017 Els períodes lectius d'aquest Màster seran els següents: - El primer quadrimestre es desenvoluparà entre els dies 17 d'octubre de 2016 i 20 de

Más detalles

Procés per a la gestió de l orientació professional

Procés per a la gestió de l orientació professional 310.3.5 Procés per a la gestió de l orientació professional 04 de maig de 2010 310.3.5 Escola Politècnica Superior d Edificació de Barcelona V2 ÍNDEX 1. FINALITAT 2. ABAST DEL PROCÉS 3. REFERÈNCIES / NORMATIVES

Más detalles

El grau en infermeria: de la teoria a la realitat

El grau en infermeria: de la teoria a la realitat El grau en infermeria: de la teoria a la realitat Maria Teresa Lluch Canut Barcelona, 12 de febrer de 2014 Maria Teresa Lluch Canut. El grau en infermeria: : de la teoría a a la realitat.. Ponencia presentada

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016

GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 GRAU D EDUCACIÓ PRIMÀRIA: Primer curs 2015 /2016 Grup 21 curs Societat, Ciència i Cultura Societat, Ciència i Cultura 103699 i contextos I 103700 i contextos II 102011 / 6ECTS Teories i Pràctiques contemporànies

Más detalles

DESARROLLO NORMATIVO DE LA LOE

DESARROLLO NORMATIVO DE LA LOE Ley Orgánica 2/2006, de 3 mayo, de Educación (L.O:E.) 04/05/2006 Real Decreto 806/2006, de 30 de junio, por el que se establece el 14/07/2006 calendario de aplicación de la nueva ordenación del sistema

Más detalles

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres

Informació complementària. Documents per a l organització i la gestió dels centres Informació complementària Documents per a l organització i la gestió dels centres 2014-2015 Setembre 2014 Desenvolupament del currículum: Competències bàsiques L ordenació curricular de l etapa de l educació

Más detalles

1. Dades del mòdul. Mitjans audiovisuals i fotografia. Idioma d impartició : Català/Castellano

1. Dades del mòdul. Mitjans audiovisuals i fotografia. Idioma d impartició : Català/Castellano GUIA DOCENT CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR DE FOTOGRAFIA ARTÍSTICA FAMÍLIA PROFESSIONAL DEL DISSENY GRÀFIC MÒDUL FOTOGRAFIA ARTÍSTICA CURS Segon HORES SETMANALS 13 1. Dades del mòdul Departament: Mitjans

Más detalles

Màster interuniversitari de formació de professorat d'educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyaments d'idiomes.

Màster interuniversitari de formació de professorat d'educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyaments d'idiomes. Màster interuniversitari de formació de professorat d'educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyaments d'idiomes. Especialitat: Matemàtiques Mòdul: Treball Fi de Màster

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA

PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA PLA D ACCIÓ TUTORIAL ESCOLA UNIVERSITÀRIA CETA Introducció El Pla d acció tutorial consisteix en una gestió de la formació integral de l alumnat que es du a terme mitjançant tutories. En particular, es

Más detalles

Grau d Educació Primària

Grau d Educació Primària Grau d Educació Primària Curs 2011-2012 MÒDUL: Ensenyament i aprenentatge de la matemàtica MATÈRIA: Tractament de la Informació, Atzar i Probabilitat CODI: 100813 CURS: Tercer CRÈDITS ECTS: 6 crèdits SEMESTRE:

Más detalles

PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària

PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària Universitat de les Illes Balears Facultat d Educació PSICOLOGIA DE L EDUCACIÓ. 5144 Segon curs dels estudis de Mestre, Especialitats d Educació Infantil i Primària Curs 2011-2012 Assignatura troncal Primer

Más detalles

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període M.U. en Enginyeria Ambiental Escola Tècnica Superior d'enginyeria 1 Primer quadrimestre

Titulació/titulacions Titulació Centre Curs Període M.U. en Enginyeria Ambiental Escola Tècnica Superior d'enginyeria 1 Primer quadrimestre FITXA IDENTIFICATIVA Dades de l'assignatura Codi 43812 Nom Anàlisi i aplicació de la legislació ambiental Cicle Màster Crèdits ECTS 3.0 Curs acadèmic 2016-2017 Titulació/titulacions Titulació Centre Curs

Más detalles

COMPETENCIAS DEL MÁSTER EN FORMACIÓN DEL PROFESORADO

COMPETENCIAS DEL MÁSTER EN FORMACIÓN DEL PROFESORADO COMPETENCIAS DEL MÁSTER EN FORMACIÓN DEL PROFESORADO Competencias Básicas CB1 Que los estudiantes sepan aplicar los conocimientos adquiridos y su capacidad de resolución de problemas en entornos nuevos

Más detalles

SIN - Sistemes d'informació

SIN - Sistemes d'informació Unitat responsable: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Unitat que imparteix: 860 - EEI - Escola d'enginyeria d'igualada Curs: Titulació: 2017 GRAU EN ENGINYERIA EN ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL (Pla

Más detalles

Guía Docente. Facultad de Educación

Guía Docente. Facultad de Educación Guía Docente Facultad de Educación Máster Universitario en Formación del Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria, Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanzas de Idiomas GUÍA DOCENTE DE LA

Más detalles

Mòdul: Innovació i recerca en educació matemàtica

Mòdul: Innovació i recerca en educació matemàtica Màster interuniversitari de formació de professorat d'educació secundària obligatòria i batxillerat, formació professional i ensenyaments d'idiomes. Especialitat: Matemàtiques Mòdul: Innovació i recerca

Más detalles

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius

Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació professional i en els cicles d ensenyaments esportius Documentació acadèmica en els cicles formatius de formació Aquest document conté els apartats següents: Part primera: cicles formatius FP LOGSE C. Trasllat d un alumne entre centres sense haver finalitzat

Más detalles

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28)

ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) ESTADÍSTIQUES I GRÀFICS a ITACA (en castellano más adelante, pág. 15 a 28) Des de Centre Llistats Estadístiques i Gràfics podrà obtindre informació estadística sobre distints aspectes acadèmics del seu

Más detalles

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS

CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS CALENDARI ACADÈMIC I HORARIS DELS GRUPS DOCENTS 2015-2016 Els períodes lectius d'aquest Màster seran els següents: - El primer quadrimestre es desenvoluparà entre els dies 19 d'octubre de 2015 i 23 de

Más detalles

Document núm. 21, 10 de desembre de 2008 PUBLICAT EL REIAL DECRET SOBRE ESPECIALITATS DELS COSSOS DE CATEDRÀTICS I RESTA DE COSSOS DOCENTS

Document núm. 21, 10 de desembre de 2008 PUBLICAT EL REIAL DECRET SOBRE ESPECIALITATS DELS COSSOS DE CATEDRÀTICS I RESTA DE COSSOS DOCENTS Document núm. 21, 10 de desembre de 2008 PUBLICAT EL REIAL DECRET SOBRE ESPECIALITATS DELS COSSOS DE CATEDRÀTICS I RESTA DE COSSOS DOCENTS El BOE ha publicat recentment el REAL DECRETO 1834/2008, de 8

Más detalles

Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles

Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles Sanitat Plans d emergència i dispositius de riscos previsibles CFGM.EMS.M08/0.15 Emergències sanitàries Generalitat de Catalunya Departament d Ensenyament Aquesta col lecció ha estat dissenyada i coordinada

Más detalles

CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català

CURS: 3r SEMESTRE: 1r CRÈDITS ECTS: 6 IDIOMA D'IMPARTICIÓ: Català UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Grau en Treball Social CODI: 101719 MATÈRIA: Ètica i Deontologia MÒDUL: XIII. Eines Professionals i Organitzatives PROFESSOR/A RESPONSABLE:

Más detalles

Asturias BOPA Consejería de Educación, Cultura y Deporte.

Asturias BOPA Consejería de Educación, Cultura y Deporte. COMUNIDADES AUTÓNOMAS CC.AA BOLE TÍN Disposición Andalucía BOJA Consejería de Educación, Cultura y Deporte.- Resolución de 26 de mayo de 2015 de la Dirección General de Participación y Equidad por la que

Más detalles

Màster universitari en Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments d Idiomes

Màster universitari en Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments d Idiomes Universitat Cardenal Herrera - CEU RESOLUCIÓ de 17 de juny de 2016, de la Universitat Cardenal Herrera-CEU, per la qual es publica la modificació del pla d estudis de màster universitari en Formació del

Más detalles

CLASES DE PREPARACIÓN PARA LA PRUEBA LIBRE DE GRADUADO LOGSE REGLAMENTO DE FUNCIONAMIENTO

CLASES DE PREPARACIÓN PARA LA PRUEBA LIBRE DE GRADUADO LOGSE REGLAMENTO DE FUNCIONAMIENTO CLASES DE PREPARACIÓN PARA LA PRUEBA LIBRE DE GRADUADO LOGSE REGLAMENTO DE FUNCIONAMIENTO 1.- DEFINICION Y FUNCIONES. Las clases de adultos que organiza la Concejalía de Educación del Ayuntamiento de l

Más detalles

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB

AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA FCSB AVALUACIÓ DE LA DOCÈNCIA 2014-15 FCSB EVOLUCIÓ DE LA PARTICIPACIÓ GLOBAL DELS ESTUDIANTS EN LES ENQUESTES 80 70 Curs/Semestre Fisioteràpia Infermeria Nutrició Mitjana 3 tit. 200910, 34 27,09 32,76 31,28

Más detalles

Máster Universitario en Formación del Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanza de Idiomas

Máster Universitario en Formación del Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanza de Idiomas Máster Universitario en Formación del Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria y Bachillerato, Formación Profesional y Enseñanza de Idiomas CÓDIGO ASIGNATURA ORIENTACIÓN PROFESIONAL Asignatura:

Más detalles

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV

PRÀCTIQUES EXTERNES EN ELS CENTRES, ESTRUCTURES O SERVEIS DE LA URV ACORD D ASSIGNACIÓ DE L ESTUDIANT i Acord núm. Atès el RD 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s'aprova l'estatut de l'estudiant Universitari, el RD 592/2014, de 11 de juliol, sobre programes de cooperació

Más detalles

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals.

Proporcionar als futurs mestres una visió general de l educació física, dels principals corrents i de les tendències didàctiques actuals. UNIVERSITAT DE LLEIDA FACULTAT DE CIÈNCIES DE L'EDUCACIÓ TITULACIÓ: Diplomatura de Mestre Llengua Estrangera CODI: 40030 ASSIGNATURA: Educació Física i la seva didàctica PROFESSOR/A: Pere Blanco i Felip

Más detalles

MID PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT. V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP)

MID PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT.   V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP) V Jornada d Intercanvi de Bones Pràctiques del Professorat de la UVic-UCC (JIBP) Dijous 25 de juny de 2015 PROGRAMA EN MENTORATGE I IDENTITAT DOCENT Avançant en la construcció del perfil profesional del

Más detalles

RESOLUCIÓ ENS/1204/2012, de 25 de maig, d organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial.

RESOLUCIÓ ENS/1204/2012, de 25 de maig, d organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial. 32248 RESOLUCIÓ ENS/1204/2012, de 25 de maig, d organització de la formació en alternança en els ensenyaments de formació professional inicial. D acord amb l article 63 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol,

Más detalles

Titulació Tipus Curs Semestre. 2501935 Publicitat i Relacions Públiques OT 4 0

Titulació Tipus Curs Semestre. 2501935 Publicitat i Relacions Públiques OT 4 0 Recerca de Mercats i del Consumidor 2015/2016 Codi: 103150 Crèdits: 6 Titulació Tipus Curs Semestre 2501935 Publicitat i Relacions Públiques OT 4 0 Professor de contacte Nom: Elaine Aparecida Lopes Da

Más detalles

Els estudis de Formació Professional. Jornada Orienta t. 14 de març de 2012

Els estudis de Formació Professional. Jornada Orienta t. 14 de març de 2012 Els estudis de Formació Professional Jornada Orienta t. 14 de març de 2012 Índex Cicles formatius: Obtenció d'una titulació de formació professional. Modificacions curriculars en la formació professional.

Más detalles

Diploma de Posgrado en Enseñanza de Español como Lengua Extranjera

Diploma de Posgrado en Enseñanza de Español como Lengua Extranjera Diploma de Posgrado en Enseñanza de Español como Lengua Extranjera Fitxa Tècnica Codi: DPEELL-I8-2018-13 Títol al que dóna dret: Diploma de Postgrau Adreçat a: Qualsevol persona que vulgui dedicar-se professionalment

Más detalles

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso. Proyectos de Diseño Gráfico. Título Superior de las Enseñanzas Artísticas Superiores

Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016. Curs Curso. Proyectos de Diseño Gráfico. Título Superior de las Enseñanzas Artísticas Superiores GUIA DOCENT DE CENTRES ISEACV Curs /Curso GUÍA DOCENTE DE CENTROS ISEACV 2015-2016 1 Dades d identificació de l assignatura Datos de identificación de la asignatura Nom de l assignatura Nombre de la asignatura

Más detalles

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017

hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola hola hola hola Hola hola hola Barcelona Activa L agència de desenvolupament econòmic i local de l Ajuntament de Barcelona Gener 2017 Hola hola hola hola hola Hola hola

Más detalles

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI)

Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Màster de Formació del Professorat d Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat (BTX), Formació Professional (FP) i Ensenyament d Idiomes (EI) Aquest màster forma part del Programa Oficial de Postgrau

Más detalles

PLAN DOCENTE ASIGNATURA (versión castellano)

PLAN DOCENTE ASIGNATURA (versión castellano) (veure versió català) PLAN DOCENTE ASIGNATURA (versión castellano) Habilitación y adquisición del lenguaje, comunicación aumentativa y escritura en personas con necesidades educativas especiales Código:

Más detalles

Del 23 de noviembre de 2015 al 19 de febrero de 2016 y del 13 de abril al 6 de mayo de 2016. MARÍA TERESA ROMÁN GRANDE. teroman@agro.uva.

Del 23 de noviembre de 2015 al 19 de febrero de 2016 y del 13 de abril al 6 de mayo de 2016. MARÍA TERESA ROMÁN GRANDE. teroman@agro.uva. Guía docente de la asignatura DISEÑO Y DESARROLLO DE ACTIVIDADES PARA EL Asignatura APRENDIZAJE DE LA TECNOLOGÍA AGRARIA, ALIMENTARIA Y FORESTAL. Materia M112- Aprendizaje y enseñanza de los procesos y

Más detalles